esthetiq magazine nr. 4 mar-apr 2009

48
REVISTă DE INFORMARE îN MEDICINA ESTETICă şI ANTI-AGING Numărul 4, martie-aprilie 2009 Cum putem “descifra” eticheta unui produs cosmetic? Conf. Dr. Mirela Moldovan Tratamente revoluţionare în medicina anti-aging Dr. Mervyn Patterson Acneea tinerilor Prof. Dr. Alexandru Tătaru Filleri - acidul hialuronic şi aplicaţiile clinice Dr. Adrian Avram Tratamentul multidisciplinar al ocluziei deschise la adulți Dr. Claudia Corega www.esthetiq-magazine.ro

Upload: amalia-stir

Post on 27-Mar-2016

234 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Revista de informare in medicina estetca si anti-aging

TRANSCRIPT

Revistă de infoRmaRe în medicina estetică şi anti-aging Numărul 4,

martie-aprilie 2009

Cum putem “descifra” eticheta unui produs cosmetic? Conf. Dr. Mirela Moldovan Tratamente revoluţionare în medicina anti-aging Dr. Mervyn Patterson Acneea tinerilor Prof. Dr. Alexandru Tătaru Filleri - acidul hialuronic şi aplicaţiile clinice Dr. Adrian Avram Tratamentul multidisciplinar al ocluziei deschise la adulți Dr. Claudia Corega

w w w . e s t h e t i q - m a g a z i n e . r o

Nr. 4 / mar-apr 20094

Rejuvenarea 3D sau TriLux - o abordare inovativă în reîntinerirea pielii (pag. 6)

Board editorial

COORDONATORI

Redactor Şef: Şef Lucrări Dr. Adrian Avram

Coordonator Chirurgie Estetică: Prof. dr. Alexandru V. Georgescu (Cluj-Napoca - România)

Coordonator Dermatologie şi Dermatocosmetologie: Prof. dr. Alexandru Tătaru (Cluj-Napoca - România)

Coordonator Flebologie: Prof dr. Aurel Andercou (Cluj-Napoca - România)

Coordonator Medicină Anti-Aging: Prof. dr. John Ionescu (Spezialklinik Neukirchen – Germania)

Coordonator Medicină Estetică Dentară: Şef Lucrări dr. Claudia Corega (Cluj-Napoca, România)

MeMbRII NAŢIONALI

Prof. dr. Mihai Ionac (Timişoara, România)

Prof. dr. Ştefan Luchian (bucureşti, România)

Prof. dr. Aurel Mironiuc (Cluj-Napoca, România)

Prof. dr. Teodor Stamate (Iaşi, România)

Dr. Constantin Stan (bacău, România)

MeMbRII INTeRNAŢIONALI

Dr. Mervyn Patterson (London-england)

Dr. M. Seddiq Faghih (Dubai-United Arab emirates)

Director de marketing: Cristina Pop

Design: Advantage

Print: Qual Media

Corectură: asist. univ. drd. Nora Mărcean

[email protected] www. esthetiq-magazine.ro

Etica şi medicina în sistemul privat (I) (pag. 40)Conf. dr. Radu Vieru

Adolescenţa (pag. 42)Psih. Ramona Mihuţ

The 1st International Workshop in Microdermabrasion and Skin Care - Cluj-Napoca, 29-30 ian. 2009 (pag. 43)Cristina Pop

Patient Story by L.G. (pag. 45)

Tratamente revoluţionare în medicina anti-aging (pag. 12) Dr. Mervyn Patterson

Întinerirea mâinilor - un moft sau o necesitate? (pag. 16)Filleri – acidul hialuronic şi aplicaţiile clinice ( I) (pag. 18) Dr. Adrian Avram

Congresul Mondial Anti-Aging, Medicină Estetică şi Medispa 2009 (pag. 23)Dr. Ariana Luca

O tabletă de stil de viaţă (pag. 24)Prof. dr. Ştefan Luchian

Acneea tinerilor. Mituri şi realităţi. (pag. 25)Prof. dr. Alexandru Tătaru

Radiofrecvenţa tripolară (pag. 28)Dr. Cristina Stănescu

Cum putem “descifra“ eticheta unui produs cosmetic (pag. 31)Conf. dr. Mirela Moldovan

Tratamentul multidisciplinar al ocluziei deschise la adulţi (pag. 38)Dr. Claudia Corega

Chirurgie Estetică

Mărirea şi remodelarea feselor - adaugă unde ai pierdut după modelul brazilian (pag. 8)

Anti-Aging

Dermatologie-Dermatocosmetologie

Estetică Dentară

Laser & IPL

Cuprins

Revistă de informare estetică şi anti-aging 5

Toată lumea vorbește despre criza economică. Oare chiar așa este? Probabil că da și probabil că are o mare componentă psihologică, deoarece criza economică este resimțită sub o formă sau alta de fiecare dintre noi.

Mulți dintre noi ne-am redus bugetele pentru lucruri cu care ne răsfățam cu câteva luni în urmă și amânăm cumpărături costisitoare de „frica” crizei economice investind doar în necesități și priorități, însă cu siguranța ne păstrăm pus deoparte un minim de resurse finananciare pentru micile bucurii cotidiene.

Deși în plină criză economică, adresabilitatea se menține în cabinetele și clinicile care se ocupă cu medicină estetică, mai ales acum când primăvara a venit în sfârșit și parcă totul s-a trezit la viața.

În căutare de proceduri simple, fără perioadă de recuperare, cu cost redus și din dorința de a îmbunătăți câte ceva în această perioadă, pacienții apelează la tratamente de întinerire a pielii (microdermabraziunea,

mezoterapia fără ace și peeling-ul superficial), proceduri cerute poate mai mult ca niciodată.

Odată cu intrarea în anotimpurile calde, liniile de cosmetice/dermatocosmetice aplicate pe piele trebuie readaptate la noile condiții de mediu (soare, temperaturi crescute etc) prin utilizarea unor produse care realizează o hidratare și o protecție UV mai bună în această perioadă.

Acest moment însă este unul foarte bun să vă reevaluați pielea prin măsurători obiective – dermoanaliză - realizate cu aparatură special concepută și care precizează cu acuratețe gradul de hidratare al pielii, conținutul de pigment, elasticitatea, ph-ul, precum și secreția de sebum; în acest fel vă puteți alege acum, la început de

anotimp cald, produsele cele mai potrivite pentru pielea dumneavoastră. Dincolo de criza economică și problemele zilnice, acordați-vă bucuria de a avea o piele mai tânără în acest anotimp plin de viață.

Criza economică...

Dr. Adrian Avram Redactor Şef

Laser & iPLLaser & iPL

6 Nr. 4 / mar-apr 2009

Rejuvenarea 3D sau TriLux – o abordare inovativă în întinerirea pielii

În prezent, pacienţii care se adresează centrelor de laser şi lumină intens pulsată în căutarea tratamentelor moderne de întinerire, au de obicei multiple probleme ale pielii datorate procesului de îmbătrânire: leziuni pigmentare şi vasculare, laxitate şi exces tegumentar, dar şi riduri vizibile de diferite grade.

Cu alte cuvinte, pielea prezintă modificări atât în suprafaţă (epiderm), cât şi în profunzime (derm, ţesut subcutanat). Tratamentul combinat cu diferite tehnologii

în aceeaşi platformă laser-IPL permite rezolvarea

problemelor care se ivesc în toate straturile pielii de aici, conceptul de 3D sau TriLuX care provine de companiile care l-au lansat pentru prima dată – compania Cutera şi Palomar (Fig1, 2 abc).

Acestea întineresc toate cele trei straturi ale pielii

cu tehnologii non-ablative (care nu lezează stratul superficial al pielii). Straturile superficiale ale pielii (epiderm sau dermul papilar) pot fi tratate cu lumina intens pulsată (Lime Light – Cutera şi LuxG – Palomar), rezolvând leziunile pigmentare apărute în cadrul fotoîmbătrânirii, dar şi zonele de telangiectazie (vasele vizibile) de la nivelul feţei. Îmbunătăţirea texturii pielii se realizează cu Laser Genesis (Nd:Yag 1064nm) în cazul companiei Cutera şi cu Lux1540 (erbium Glass 1540nm) pentru Palomar, ambele având acelaşi efect de stimulare a colagenului de la nivelul dermului, lucru ce produce

îmbunătăţiri evidente ale texturii pielii zonei tratate.

Uneori, pacientii prezintă o laxitate tegumentară la nivelul anumitor zone

Fig. 1a LuxG - IPL

NEWS

Revistă de informare estetică şi anti-aging

Laser & iPLLaser & iPL

7

(faţă, gât) cu o cădere a ţesuturilor moi în sens gravitaţional ceea ce duce la un aspect neplăcut. Ca urmare, zonele afectate necesită un procedeu de „skin thightening” cu componente ale acestor platforme ce acţionează în zona de IR (infraroşu –Titan 1100-1800nm pentru Cutera şi LuxDeep IR -850-1350nm pentru Palomar), având ca ţintă apa din dermul profund şi realizând o contracţie a colagenului, dar şi o stimulare a acestuia.

Aceste tehnologii pot fi combinate în diferite variante şi pot fi aplicate chiar în aceeaşi şedinţă pentru tipurile de piele care permit acest lucru, realizând o întinerire a tegumentului în toate cele trei straturi.

Aceste proceduri se efectuează fără anestezie de cele mai multe ori, având un timp de recuperare scurt (2-3 zile). Conceptele 3D şi TriLux de

rejuvenare a pielii în toate straturile ei duc la rezultate superioare, efectele fiind vizibile imediat şi gradul de satisfacţie a pacientului foarte mare.

Fig. 1c Lux - IR

Fig. 1b Lux 1540

chirurgie estetică

8 Nr. 4 / mar-apr 2009

Mărirea și remodelarea feselor – adaugă unde ai pierdut după modelul brazilian

În clinicile de chirurgie estetică, liftingul feselor este în continuă creștere ca adresabilitate și popularitate. este denumit de unii autori liftingul fesier brazilian, fiind o metodă foarte populară în această țară. Acestă tehnică are ca rezultat un aspect mai proeminent, mai tânar, mai senzual al acestei zone a corpului, remarcă chirurgii brazilieni care practică aceste tehnici. Persoanele care doresc fese de dimensiuni mai mari, mai ridicate și remodelate sunt candidați buni pentru acest tip de chirurgie.

NEWS

Revistă de informare estetică şi anti-aging

chirurgie estetică

9

Pentru a remodela zona gluteală (fesieră) sunt utilizate țesutul autolog (transferul de grăsime din alte zone ale corpului) și implantele de silicon în acestă zonă. Implantele pot fi introduse într-un plan subfascial, intramuscular sau submuscular. La pacienții cu constituție atletică sau cu strat redus de țesut adipos nu se poate utiliza metoda transferului de grăsime, aceștia având indicație de implant fesier.

Când este utilizată metoda transferului de grăsime, zonele de tratat sunt foarte exact marcate, realizându-se totodată o lipoaspirație în zonele din jurul feselor pentru a îmbunătăți și a da formă acestor regiuni.

Grăsimea recoltată este preparată corespunzător și reinjectată ulterior în regiunea gluteală pentru a ridica și a da

http://www.cosba-bontempi.ro

[email protected]

chirurgie estetică

10 Nr. 4 / mar-apr 2009

formă acestei regiuni. Grăsimea se injectează la diferite profunzimi pentru a încetini absorbția acesteia în perioada postoperatorie.

Întreaga procedură este efectuată într-o singură sesiune, dar cu posibilitatea de a se completa ulterior, după câteva luni, pentru a crește rezultatul sau pentru a corecta micile asimetrii ce pot apărea.

Transferul de grăsime este o metodă mult mai sigură și necesită un timp de recuperare mult mai mic decât un implant.

Chirurgii esteticieni care preferă transferul de grăsime în mărirea regiunii fesiere spun că operațiile cu implant de silicon duc la rezultate cu aspect nenatural, acestea având o

consistență mai mare, iar intervențiile sunt mai dureroase, incizia fiind de 3-4 ori mai mare. Sunt puțini pacienți care preferă acest tip de operație.

În operațiile de modelare a feselor prin transfer de grăsime, țesutul adipos se recoltează din zone cum ar fi abdomenul, șoldurile, coapsele, iar după prelucrare se transferă cu ajutorul unor canule speciale în zona fesieră, realizând o liposculptură a acestei zone. O astfel de intervenție durează în medie 2-3 ore. Pacienții se pot întoarce la activitatea profesională în 4-7 zile, cu încetarea restricției de efort fizic în 10-12 zile. Rezultatele acestei proceduri sunt de lungă durată (câțiva ani).

anti-aging

12 Nr. 4 / mar-apr 2009

Tratamente revoluţionare în medicina anti-agingDr. Mervyn Patterson MBBS DCH, Woodford Clinics, Londra, UK

În numerele anterioare am subliniat beneficiile microdermabraziunii medicale ca fiind o procedură sigură pentru reîntinerirea nechirugicală a tenului, un tratament ideal pentru toate tipurile de piele, folosită frecvent pentru a trata sau diminua următoarele imperfecţiuni:

- ridurile fine,

- pielea îmbătrânită post expunere solară,

- acneea,

- punctele negre sau cele albe,

- petele pigmentare datorate vârstei,

- hiperpigmentarea,

- tenul gras,

- pielea uscată sau mixtă.

Totuşi, pe măsură ce industria estetică şi cea de beauty s-au dezvoltat, atât produsele de îngrijire a

pielii, cât şi echipamentele au fost create astfel încât să satisfacă piaţa consumatorilor acestora în continuă căutare de tratamente cu rezultate foarte bune.

Accelafuze este un nou concept în managementul îmbătrânirii pielii. este o platformă nouă de tratament anti-aging care combină rezultatele foarte bune ale microdermabraziunii cu infuzia unor cocktail-uri în piele (Accela). Aceste infuzii care au la bază numeroase studii clinice conţin principii active care stimulează regenerarea celulară în toate tipurile de piele, per ansamblu generând un efect de întinerire a pielii.

anti-aging

Revistă de informare estetică şi anti-aging 13

Cele trei stadii ale tratamentului.

Infuziile Peel combină 3 tratamente într-o singură sesiune.

1) Primul pas al procedurii este microdermabraziunea fără cristale (exfolierea straturilor superficiale ale pielii) care lasă un aspect mai proaspăt, mai luminos al tenului şi care-l pregăteşte pentru o infuzie la nivelul dermului.

2) Al doilea pas este infuzia substanţelor cu ajutorul unui aplicator cu vaccum, astfel introducându-se substanţele active mai adânc în straturile pielii. Procedeul este răcoritor, liniştitor şi extrem de eficace, rezultatul fiind un ten nou şi fin.

3) elementul final al tratamentului este fototerapia LeD: cu lumină roşie (efect antiinflamator, antialgic, de uniformizare a pigmentaţiei şi de generare a colagenului), lumină albastră (pentru tratamentul acneei), lumină galbenă (stimulare de colagen). În plus, opţiunea “Coolbreeze” răceşte şi catifelează pielea cu ajutorul unui flux uşor de aer.

Soluţiile de infuzie Accela:

Cele 3 tipuri de soluţii de infuzie au fost ştiinţific concepute pentru a trata diferite tipuri de piele, inclusiv pielea uscată, grasă, cu tendinţă acneică sau cea îmbătrânită.

anti-aging

14 Nr. 4 / mar-apr 2009

Infuzia de peptide.

Această soluţie este foarte eficientă în tratamentul anti-aging, în combaterea semnelor de îmbătrânire cum sunt: ridurile, petele pigmentare şi pielea agresată de soare (fotoîmbătrânire). Combinaţia ideală de peptide, aminoacizi şi vitamine stimulează producţia fibrelor de colagen şi elastină, pielea devenind mai frumoasă, mai radiantă, fără timp de recuperare după procedură.

Infuzia de hidratare.

Combinaţia de aloe vera, ceai verde, ceai alb şi antioxidanţi din seminţe de struguri ajută pielea să îşi menţină gradul de hidratare, fapt ce contribuie la procesul de întinerire. Imediat după procedură, pielea arată revitalizată şi hidratată.

Infuzia cu agent depigmentant.

Această infuzie a fost creată pentru a repara pielea pigmentată sau agresată de soare. Soluţia conţine ingrediente active naturale care suprimă procesul de pigmentare al pielii şi acţionează ca agent depigmentant pentru petele deja existente.

Întrebări frecvente.

După procedură există perioadă de recuperare?

Procedura este lipsită de durere şi fără perioadă de recuperare. În plus veţi beneficia de o senzaţie răcoroasă şi confortabilă, fiind o adevărată escapadă din programul dvs încărcat. Puteţi să vă programaţi un tratament chiar în pauza de masă.

Cât de curând o să se vadă rezultatele?

Rezultatele sunt imediate: tonusul şi luminozitatea tenului se îmbunătăţesc vizibil de la prima şedinţă. Pielea devine mai moale, mai fină şi mai sănătoasă, aspecte ce vor fi mai evidente în zilele următoare.

Tratamentul se poate efectua şi pe pielea închisă la culoare?

Spre deosebire de tratamentele laser sau IPL, acest tip de tratament este potrivit tuturor tipurilor de piele.

Prin această procedură se pot reduce semnele de îmbătrânire?

anti-aging

Revistă de informare estetică şi anti-aging 15

Da, mai ales după câteva tratamente regulate (4-8), spaţiate la 1-2 săptămâni, rezultatele menţinându-se cu o şedinţă pe lună.

Cu acest tratament se pot curăţa porii?

Da, prin acest tratament se curăţă porii foarte bine pielea datorită procesului de peeling care îndepărtează bacteriile stocate în porii pielii.

De câte tratamente am nevoie pentru a schimba ceva?

Doctorul dvs. va evalua starea pielii dvs şi vă va face recomandările în ceea ce priveşte atât soluţia indicată pentru tenul dvs, cât şi numărul de tratamente şi frecvenţa acestora.

Prin combinarea mai multor terapii într-o singură şedinţă se obţin rezultate superioare cu platforma anti-aging Accelafuze,rezultate care aduc un grad mare de satisfacţie pacienţilor, dar şi medicilor care o utilizează zi de zi.

anti-aging

16 Nr. 4 / mar-apr 2009

Adresabilitatea pacienţilor în medicina estetică minim invazivă cu o anumită problemă este predominantă pentru regiunile vizibile cum sunt faţa (peste 90%), decolteul sau corpul, dar în foarte mică măsură ne gândim la mâini.

Mâna este cu certitudine neglijată şi se poate spune pe bună dreptate că pentru a vedea vârsta unei persoane trebuie să ne uităm la mâini. este adevărat însă că unele persoane au anumite profesii în care îmbătrânirea mâinilor este accelerată. În cadrul îmbătrânirii mâinilor, proces mai evident pe dosul mâinii, pielea devine mai laxă, cu modificări pigmentare, se îngroaşă, se accentuează spaţiile interosoase (între oasele metacarpiene) şi vizibilitatea venelor de la acest nivel. Astăzi există o serie de metode de a întineri mâinile şi aceste tratamente se adresează mai ales regiunii dorsale a mâinilor. Injectarea unor substanţe - filleri sau transferul de grăsime în această regiune au ca efect revitalizarea pielii mâinilor, dar şi umplerea spaţiilor existente care dau un aspect neplăcut.

Aceste substanţe pot proveni de la pacientul

însăşi, cum ar fi grăsimea (care trebuie recoltată dintr-o altă regiune, prelucrată adecvat şi transferată la nivelul regiunii dorsale a mâinilor), acidul hialuronic (foarte utilizat azi, putându-se injecta la acest nivel cu rezultate foarte bune şi cu perioadă de recuperare mai scurtă decât transferul de grăsime) sau acidul Poly-L-Lactic (PLLA). Toate aceste substanţe trebuie reinjectate în mod repetat la anumite intervale de timp, dar dau rezultate cu grad mare de satisfacţie din partea pacientului. Hydroxyapatita de calciu introdusă de câţiva ani pe piaţa medicinei estetice de compania bioform Medical (Radiesse) este

Întinerireamâinilor – un moft sau o necesitate ?

NEWS

anti-aging

Revistă de informare estetică şi anti-aging 17

o substanţă din categoria fillerilor semipermanenţi (to fill = a umple) care pot realiza întinerirea mâinilor cu durată mai lungă de menţinere a efectului. Alte procedee de întinerire a mâinilor sunt procedeele laser (ablative sau non-ablative) şi lumină intens pulsată care au indicaţie pe pielea fotoîmbătrânită, mezoterapia cu ace sau fără ace, dar şi alte procedee de textură, cum ar fi peeling-ul, microdermabraziunea sau terapia combinată (microdermabraziune + infuzie+fototerapie). În ceea ce priveşte procedeele chirurgicale, se vorbeşte din ce în ce mai mult de înlăturarea venelor de pe dosul mâinii, însă numai acelea care dau un aspect neplăcut. Aceste

intervenţii se fac în anestezii locale, dar trebuie realizate cu prudenţă pentru a nu periclita circulaţia venoasă a mâinilor. Să nu uităm că cea mai simplă metodă de îngrijire a mâinilor este utilizarea unui produs cosmetic aplicat local. În prezent, companiile de cosmetice au oferte generoase de produse pentru îngrijirea mâinilor.

Vom reveni în numerele viitoare cu detalii despre toate aceste tratamente estetice ale mâinilor îmbătrânite. Dintr-o simplă privire asupra propriilor mâini, ne putem da seama de gradul îmbătrânirii al acestora.

anti-aging

18 Nr. 4 / mar-apr 2009

În articolele din numerele anterioare s-au descris modificările care apar în cadrul procesului de îmbătrânire a pielii şi a diferitelor zone anatomice, în special cele de la nivelul feţei. Reamintim foarte pe scurt că modificarile în cadrul procesului de îmbătrânire a feţei sunt în esenţă generate de următoarele: expunerea la UVA/UVb (atât de soare dar şi saloane de bronzat), pierderea ţesutului subcutanat grăsos, modificările produse de către musculatura intrinsecă a feţei, căderea ţesuturilor feţei datorită gravitaţiei şi apariţia laxităţii tegumentare, dar şi modificări ale scheletului osos care apar după o anumită vârstă. Cu înaintarea în vârstă, colagenul din piele se sintetizează în cantităţi mai mici odată cu scăderea puterii de regenerare a pielii. Ca urmare a modificărilor colagenului şi fibrelor elastice, caracteristicile pielii tinere se pierd şi apar modificări de textură şi volum la nivelul zonelor îmbătrânite (pielea scade în grosime – atrofie dermică şi a ţesutului subcutanat).

Fillerii (to fill = a umple) sunt un grup de substanţe care pot reface pierderea/modificarea de volum de la nivelul unor zone anatomice (faţă sau corp), modificări care apar în procesul de îmbătrânire. Majoritatea fillerilor (în funcţie de compoziţie) au şi un efect de întinerire a pielii prin stimularea sintezei de colagen datorită ingredientelor care le conţin. Aceste substanţe pot proveni din corpul propriu (ex. grăsimea, fascie, cartilaj, colagen sau fibroblasti de cultură) şi sunt denumiţi filleri autologi, sau sunt fabricaţi de diferite companii (peste 30 de companii oferă aproximativ 70 de produse) care includ o multitudine de substanţe (colagen, silicon, poliacrilamid gel

-PAAG, polimethilmethacrilate – PMMA, acid Poli, hidroxiapatita de calciu, polivinil alcool PVA, hidroxietil metacrilat -HeMA, etc). Fillerii în funcţie de durata efectului produs pot fi temporari, semipermanenţi şi permanenţi. Dacă ar fi să definim un filler ideal acesta ar trebui să fie: non-toxic, biocompatibil, reversibil, uşor de utilizat, să nu dea complicaţii, să producă modificări naturale, să nu se simtă la palpare (să aibă aceaşi consistenţă cu ţesuturile în care se injectează) şi să poată fi injectat la diferite niveluri de profunzime – pre-periostal, intramuscular, ţesut subcutanat sau derm. Aproape toate aceste condiţii le indeplineste acidul hialuronic, de aceea poate la ora actuală este cea mai utilizată substanţă ca filler. În această serie de articole despre filleri ne-am propus să scriem despre produsele existente pe piaţă, cu proprietăţiile lor, cu riscurile şi complicaţiile utilizării lor, despre rezultatele şi durata efectului pe care il produc, astfel încât pacienţii să aleagă în cunoştinţă de cauză un astfel de tratament, iar pentru medicii care utilizează aceste tratamente să constituie informaţie utilă.

Acidul hialuronic este prezent în mod normal în pielea noastră. este un polizaharid care în forma nativă are un timp de viaţă de 12-24h şi este metabolizat în compuşi simpli cum ar fi CO2 şi H2O. În practică, acest acid hialuronic este prelucrat chimic (cross-linking şi combinarea cu diferite molecule), ca urmare este mult mai stabil, având un aspect de gel transparent. În prezent, majoritatea produselor de acid hialuronic utilizează acid hialuronic (AH) produs de o bacterie Streptococcus equi prin tehnologii speciale de origine non-animală (NASHA= non-animal stabilized

Poate fi combătută îmbătrânirea?Filleri – acidul hialuronic şi aplicaţiile clinice ( I)Dr. Adrian Avram - Medic specialist Chirurgie Plastică şi Reparatorie U.M.F. Cluj-Napoca Q Clinic - Cluj-Napoca

anti-aging

Revistă de informare estetică şi anti-aging 19

hyaluronic acid). Proprietăţile produselor injectabile cu acid hialuronic depind de: dimensiunea particulei, vâscozitatea, concentraţia de AH, dacă este stabilizat (cross-linked) sau nu. Toţi aceşti parametri sunt combinaţi de companiile producătoare în diferite moduri rezultând produse cu diferite caracteristici în termeni de durată a efectului, modificări produse la injectare, dar şi de indicaţie a profunzimii de injectare. Având toate aceste proprietăţi enunţate, AH este considerat un filler ideal, neexistând alergii la injectările acestor produse şi nu necesită o testare prealabilă. există o serie de companii pe piaţa românească care distribuie filleri pe bază de acid hialuronic cum ar fi: Teosyal (Teoxane), Juvederm (Allergan), Restylane (Q-Med Ab), Varioderm (Adoderm) , esthelis (Anteis), Puragen (Mentor), existând și alte produse înafara celor enumerate.

Ce se poate trata / corecta cu filleri / acidul hialuronic ?

Prin injectări cu AH se pot corecta: ridurile profunde frontale şi glabelare (intersprâncenoase), ridurile profunde “laba gâştii” situate periocular, cearcănele formate prin pierderi de volum, şanţurile nazo-labiale, ridurile peribucale – mai ales cele de pe buza superioară, ridurile “marionetă” situate la comisurile gurii, refacerea liniei mandibulare, refacerea volumului obrajilor, măriri de buze (contur şi volum) sau rejuvenarea buzelor şi chiar refaceri ale volumului întregii feţe (lifting volumetric) (Fig 1). există şi alte regiuni ale corpului unde se pot utiliza filleri, prin care se pot corecta de la simple riduri (de exemplu decolteu) până la corectarea anumitor diformităţi sau asimetrii

Fig. 1

anti-aging

20 Nr. 4 / mar-apr 2009

corporale, iar mai nou, se pot realiza augumentări mamare cu acid hialuronic (filleri). De asemenea, fillerii sunt utili şi în unele stări patologice/boli, cum ar fi hemiatrofia facială progresivă (boala Romberg - în care o hemifaţă pierde volum ca urmare a atrofiei de părţi moi), asimetrii de diferite etiologii sau în tratamentul cicatricilor atrofice (subdenivelate), în această ultimă categorie intrând şi cicatricile postacnee.

Trebuie spus de la bun început că aceste tratamente produc modificări temporare – de la 4-5 luni până la un an, acest lucru depinzând de produsul care se injectează, cantitatea injectată, precum şi regiunea anatomică tratată. Ridurile frontale, glabelare (intersprâncenoase) și perioculare sunt riduri dinamice (produse prin contracţii repetate ale muşchilor din această regiune), tratamentul de elecţie a acestora fiind injectarea toxinei botulinice (botox) care reduce contractilitate acestora.

Însă când sunt mult prea profunde şi tegumentul din acea zonă prezintă atrofie dermică (subţierea pielii) acesta trebuie asociat cu un produs injectabil (intrarid) cum ar fi acidul hialuronic sau alţi filleri. În aceste zone, injectarea numai a acidului hialuronic fără a-l asocia cu toxina botulinică are drept consecinţă o menţinere de mai scurtă durată a rezultatului datorită faptului că motilitatea acestei regiuni este păstrată şi contracţiile repetate ale muşchilor refac ridurile respective chiar în condiţiile în care s-a injectat acid hialuronic în ele. Tratamentul combinat se aplică în special bărbaţilor care au riduri profunde la nivelul acestor regiuni, datorită musculaturii mult mai bine dezvoltate, dar şi femeilor care deja au formate riduri profunde (Fig 2 A,b). Aceste tratamente se efectuează fără anestezie sau în anestezii topice, adică prin aplicarea unui unguent anestezic cu cel puţin 30 de minute înainte de procedură.

Fig. 2A. Înainte şi după tratament combinat botox / acid hialuronic regiunea frontală

anti-aging

Revistă de informare estetică şi anti-aging 21

Utilizarea acidului hialuronic în regiunea perioculară pentru a corecta ridurile de la marginea externă a ochilor denumite şi “laba gâştii” este mai puţin căutată comparativ cu celelalte regiuni, iar dacă se utilizează, se combină cu tratamentul cu toxină botulinică fiind vorba de riduri dinamice.

În această regiune, pielea este foarte subţire, cu ţesut subcutanat slab reprezentat, de aceea injectările

trebuie efectuate cu precizie cu un produs mai puţin vâscos pentru a nu produce deformări ale regiunii. În plus, zona fiind foarte bine vascularizată, pot apare mult mai frecvent echimoze postinjectare faţă de celelalte regiuni. În această regiune, corectarea ridurilor se poate face cu succes şi prin alte metode cum ar fi radiofrecvenţa sau prin tehnologiile laser.

Poate una din cele mai cerute proceduri cerute

Fig. 2B. Înainte şi după tratament combinat botox / acid hialuronic regiunea frontală

anti-aging

22 Nr. 4 / mar-apr 2009

în cabinetele de medicină estetică este corectarea şanţurilor nazo-labiale sau ridurile zâmbetului. Acestea se întind de pe părţile laterale ale nasului, lateral de aripioarele nazale, până în porţiunile laterale ale buzelor. Aceste riduri se accentuează odată cu căderea gravitaţională a ţesuturilor moi ale feţei şi atrofia dermului, acestea fiind în fazele mai avansate adevărate şanţuri foarte vizibile. Cantitatea de acid hialuronic necesară pentru injectare se stabileşte în cadrul consultaţiei dinaintea tratamentului. Trebuie spus că pentru un grad mare de satisfacţie a pacientului aceste şanţuri trebuie atenuate destul de bine, pentru acest lucru uneori fiind nevoie de cantităţi mari de acid hialuronic (minim 1 ml/ parte) (Fig 3).

Rejuvenarea şanţurilor nazo-labiale se poate face simultan cu rejuvenarea buzelor sau a ridurilor “marionetă” (de la colţurile gurii) efectul de întinerire a feţei

Fig. 3 Înainte şi după tratamentul şanţurilor nazolabiale

Fig. 4 Înainte şi după tratament şanţuri nazolabiale şi rejuvenarea buzelor

fiind mult mai evident (Fig. 4). Aceste manopere se pot efectua în anestezie topică (unguent anestezic) sau, mai indicat, în anestezii regionale (bloc infraorbital sau mentonier) asemănătoare cu cele efectuate de către medicii stomatologi, acestea asigurând confortul pacientului pe toată durata injectării. Vom reveni în numărul viitor cu tratamentul ridurilor “marionetă”, a refacerii liniei mandibulare precum şi a refacerii volumetrice a feţei per ansamblu, dar şi cu informaţii legate de consultul de dinaintea tratamentului cu filleri, complicaţiile care pot apărea precum şi sfaturi utile pentru pacienţii în căutare de tratamente cu acid hialuronic.

anti-aging

Revistă de informare estetică şi anti-aging 23

Congresul mondial anti-aging,Medicină estetică şi medispa 2009

Dr. Ariana Luca Medic Specialist Medicină de Familie

Consultant Anti-Aging Sibiu

„bienvenue à Monaco-Monte Carlo”Impresiile despre această întâlnire mondială a

strategilor implicaţi în arta de a îmbătrâni frumos şi sănătos încep undeva în gara din Monte-Carlo, o grotă super luminată, săpată undeva în stâncă. La ieşirea din subteran rămâi uimit, peisajul este incredibil pentru ochiul nostru care nu este obişnuit să vadă în aceeaşi imagine munţi şi mare. Alpii se aştern până la malul Mediteranei. Oraşul este construit pe verticală, în arhitectura perfectă a unui amfiteatru şi poate fi străbătut cu piciorul de la un capăt la altul sau cu mici autobuze ecologice. Totul pare a fi o bijuterie imensă, foarte bine îngrijită, plină de flori, verdeaţă, între colţuri de stâncă. Din partea cea mai înaltă a oraşului poţi să cobori printr-un păienjeniş de străzi, scări, tuneluri, lifturi, undeva jos pe malul Mediteranei. Malul Mediteranei e presărat cu palmieri, bananieri, portocali, lângă zona multinaţională de yahturi ce plutesc leneşe, ancorate în golfurile Fontvieille şi Hercule.

Numele şi chipul prinţesei Grace te însoţesc pretutindeni în Monaco : teatru, operă, Forumul Grimaldi, parcuri, Cazinoul Monte-Carlo, părând a fi spiritul ocrotitor al acestor locuri.

Congresul s-a desfăşurat la Forum Grimaldi, lângă o minunată grădină japoneză, sub înaltul patronaj al prinţului Albert II de Monaco. În sălile Forumului Grimaldi s-au ţinut discursuri, au prezentat lucrări distinşi experţi internaţionali în medicina anti-aging, chirurgie estetică, dermatologi , endocrinologi, gastro-enterologi, farmacişti, nutriţionişti etc. Noua abordare a congresului mondial -2009- subliniază rolul educaţional transversal pentru implementarea acestor „aspecte noi” în medicină, cu o combinare a metodelor sigure anti-aging noninvazive cu cele invazive .

Acum, la câteva zile după încheierea congresului, se conturează concluzia : totuşi să îmbătrâneşti frumos este jumătate artă, jumătate ştiinţă.

Obiectivele reprezintă piste de aterizare a viselor, un vis împlinit la Monte-Carlo.

anti-aging

24 Nr. 4 / mar-apr 2009

Limba română este saturată de anglicisme (englezisme). Unul tare folosit este lifestyle, adică modul cum trăim. Trăim obişnuit într-o stare de bine, de echilibru cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu mediul natural, social, profesional.

Hotărârea cum trăim ne aparţine mereu, întotdeauna. Dincolo de ce, cât şi cum mâncăm, ce, cât şi cum bem, cu ce şi cum ne îmbrăcăm, cu ce ne încălţăm, cât, când, cum şi unde dormim, poate chiar înainte de toate acestea care au legătură cu supravieţuirea, stilul de viaţă înseamnă cum privim viaţa noastră, cu ce inimă ne avântăm în existenţa zilnică, cum primim şi cum privim tot ceea ce ne vine de la viaţă şi de la ceilalţi oameni.

În mod subconştient cu toţii acordăm o importanţă mai mare primelor, celor materiale, decât atitudinii noastre interioare faţă de viaţa însăşi.

Această atitudine condiţionează modul în care facem faţă provocărilor şi problemelor, situaţiilor stresante sau plăcute, evenimentelor şi persoanelor.Adagiul antic “Mens sana in corpore sano” nu şi-a tocit

încă sensul, nici sfatul strămoşesc că buna măsură în toate aduce fericire.

Mai ţărăneşte spus, degeaba ne preocupă filosofiile orientale şi originea Universului dacă nu ne îngrijim de corpul nostru ca să-i dăm hrană, îmbrăcăminte, mişcare, odihnă şi mulţumire.

Tot atât de adevărat este că degeaba ne ocupăm de trup dacă nu purtăm şi grija sufletului. Privim surprinşi cum pisoiul favorit mănâncă iarbă şi corpul nostru ştie de ce are nevoie, numai că noi am uitat să-i auzim şi să-i ascultăm semnalele. este un truism că viaţa omului contemporan s-a îndepărtat de cele fireşti, de natura însăşi. Mitul tinereţii fără bătrâneţe va dăinui cât omenirea.

Chirurgia plastică şi estetică, măsurile medicale împotriva îmbătrânirii ne pot ajuta în bună măsură, pot corecta imperfecţiuni de aspect şi formă, dar efectul acestor reuşite nu va fi complet dacă noi înşine nu operăm o schimbare a atitudinii faţă de noi înşine, faţă de ceilalţi, faţă de viaţă.

O Tabletă de stil de viaţăProf. dr. Ştefan LuchianMedic primar - Chirurgie plastică şi reparatorieCabinet Dr. Luchian - Bucureşti

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

25

Acneea tinerilor. Mituri şi realităţi

Prof. dr. Alexandru TătaruMedic primar dermatovenerolog UMF Cluj-Napoca

Q Clinic - Cluj-Napoca

Acneea tinerilor este cunoscută de toată lumea şi afectează aproximativ 75% dintre toţi adolescenţii, astfel încât reprezintă mai degrabă o manifestare fiziologică a vârstei respective decât o boală propriu-zisă.

Produce nenumărate incoveniente estetice şi de asemenea incoveniente cu răsunet psihologic uneori major, cu depresie, pierderea încrederii în sine a tinerilor, diverse probleme sentimentale şi o relativă izolare faţă de grupul social în care tânărul este integrat.

este de asemenea o manifestare cronic recurentă care nu are cum să fie vindecată în urma unui singur tratament, acneea dispărând în mod natural la majoritatea persoanelor afectate între 25 şi 30 de ani ca vârstă.

expresia clinică a acestei acnei este foarte variabilă, de la forme majoritare uşoare până la forme grave, cu noduli inflamatori profunzi şi cicatrici inestetice pe

faţă. Aceste din urmă forme aduc la exasperare tinerii afectaţi, care încearcă metode terapeutice diverse, adesea nerecomandate medical sau chiar dăunătoare, destul de frecvent împrumutate de la o cunoştinţă sau prieten şi care se bazează pe unele idei preconcepute despre ce anume ar fi acneea. În articolul de faţă încercăm să expunem câteva dintre aceste adevărate mituri despre acnee, mituri în sensul că nu reprezintă realităţi şi conduc la încercări terapeutice inutile.

Acneea în perioada sa de maximă expresie clinică arată ca o infecţie cutanată, clasicele „coşuri” ale feţei fiind, în termeni medicali, papule ( proeminenţele roşii şi dureroase) şi care prezintă în vârful lor o pustulă - o colecţie lichidă, net purulentă, de culoare albă, care conţine într-adevăr acele celule numite leucocite neutrofile caracteristice în general oricărei infecţii. Din aceste motive este de înţeles că acneea este percepută ca o probabilă infecţie cutanată cronică. Deoarece este o manifestare cronic recidivantă prin însăşi mecanismul

dermatologie-dermatocosmetologie

26 Nr. 4 / mar-apr 2009

său de producere, se ajunge uşor la ideea greşită că ar fi vorba de o infecţie gravă, poate cu microbi rezistenţi la antibioticele obişnuite sau chiar la ideea că persoana afectată ar fi purtătoare undeva în organism a acestori microbi. Cel mai adesea apare ideea greşită că posibilii microbi cauzatori de acnee ar putea fi prezenţi în sângele bolnavului.

Prezenţa de bacterii patogene în sânge este o stare de boală extrem de gravă, numită septicemie, care se manifestă prin febră şi alterarea profundă a stării generale a bolnavului, astfel că în cazul acneei nu poate fi vorba despre această situaţie.

Ideea stării de purtător cronic de bacterii patogene pe faţă conduce la încercarea a numeroase şi repetate tratamente cu antibiotice pe cale generală. Pe lângă faptul că respectivele tratamente nu sunt eficace, produc efecte negative : pe de o parte perturbă profund flora microbiană normal prezentă în intestinul gros,

cavitatea bucală şi sfera genitală la femei, favorizând astfel apariţia diareilor şi a candidozelor genitale sau şi bucale, iar pe de altă parte se pot selecta suşe (variante) de microbi patogeni polirezistente la antibiotice astfel încât, cu ocazia unei reale infecţii ulterioare tratamentul acesteia devine dificil.

Pornind tot de la ideea acneei ca o infecţie cronică, se încearcă aşa-numitul auto-vaccin, obţinut din cultura de bacterii recoltată de la persoana în cauză. Menţionăm că autovaccinul reprezintă o metodă de terapie utilă în diverse infecţii cronice cutanate, cel mai adesea cu stafilococi patogeni, iar în cazul acneei nu are nicio utilitate, niciun efect benefic şi nicio justificare, fiind perfect inutilă.

Un al doilea mit referitor la acnee este acela că ar reprezenta o perturbare hormonală, deci că ar fi o boală endocrină. Nici acest lucru nu este adevărat decât parţial. Pentru majoritatea purtătorilor de acnee balanţa

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

27

lor hormonală este bine echilibrată, ceea ce şi rezultă din analizele de laborator dacă se efectuează. Pentru o minoritate este adevărat că apare, în special la sexul feminin, un moderat exces de hormoni de tip androgen, secretaţi de glandele corticosuprarenale, exces care explică forma relativ mai gravă de acnee sau eventual faptul că nu dispare spontan după vârsta de 25 de ani.

Hormonii de tip androgen sunt utilizaţi ca anabolizanţi de unii tineri care practică culturismul, produc o creştere a masei musculare, dar într-adevăr contribuie la apariţia acneei sau agravează o acnee deja existentă, motiv pentru care nu sunt recomandaţi.

Un al mit referitor la acnee este acela că dispare odată cu începerea vieţii sexuale, care ar permite o „descărcare” hormonală a tânărului. Ideea este greşită, nu apare în niciun studiu clinic vreo relaţie

între vindecarea acneei şi viaţa sexuală, ceea ce este în consonanţă cu afirmaţia anterioară că nu există de regulă perturbări hormonale în acnee.

În viitorul articol vom prezenta principalele mecanisme care produc acneea şi pe această bază, mijloacele terapeutice care sunt cu adevărat eficace în tratamentul dermato-cosmetic de întreţinere a unei acnei.

În concluzie actualul articol este că, acneea reprezintă o manifestare la limita dintre natural şi boala în perioada de pubertate şi adolescenţă şi mai important, nu este nicio infecţie cronică, nicio tulburare hormonală, are un tratament specific de tip medical care poate reduce manifestările sale, dacă este utilizat în mod corect.

dermatologie-dermatocosmetologie

28 Nr. 4 / mar-apr 2009

Radiofrecvenţa tripolarăDr. Cristina StănescuMedic primar dermatovenerologDermacenter Bacău

Radiofrecvenţa este utilizată în medicină de aproximativ 30 ani. La început a fost utilizată pentru chirurgia puţin invazivă.

De-a lungul anilor, sistemele care au ca principiu de funcţionare undele radio de înaltă frecvenţă s-au perfecţionat, iar aplicaţiile medicale ale acestor aparate au crescut uimitor. Radiofrecvenţa (RF) constă în aplicarea unor curenţi de înaltă frecvenţă pe piele cu ajutorul unor electrozi.

Aceşti curenţi încălzesc pielea datorită rezistenţei electrice a pielii. În ultimii ani s-au dezvoltat mai multe aplicaţii estetice ale acestor aparate: tonifierea şi întinerirea pielii (skin tightening and rejuveration), reducerea grăsimilor şi modelarea corporală (fat reduction and body sculpting).

există mai multe generaţii de aparate de radiofrecvenţă (RF): • aparate monopolare; • aparate bipolare; • aparate tripolare.

Sistemele cu radiofrecvenţă tripolară sunt folosite din anul 2006. În acest caz curenţii circulă între 3 electrozi (poli).

Avantajele radiofrecvenţei tripolare sunt:

1. curenţii sunt limitaţi doar la zona de tratament

2. se încălzesc simultan atât straturile superficiale cât şi cele profunde (derm şi hipoderm )

3. datorită densităţii de putere, rezultatele se văd foarte repede (chiar de la prima şedinţă)

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

29

4. procedura nu este dureroasă, pacientul simţind doar o uşoară senzaţie de căldură.

Aparatul este prevăzut cu trei aplicatoare de dimensiuni diferite pentru a permite o bună adaptare la zona tratată.

Indicaţiile estetice ale radiofrecvenţei tripolare sunt:

• reducerea grăsimilor şi a celulitei; modelarea corpului; • reducerea ridurilor şi îmbunătăţirea aspectului pielii la nivelul feţei.

Când se aplică RF tripolară, datorită diferenţelor de rezistenţă electrică, celulele cu grăsime se încălzesc mai mult decât celelalte celule ale pielii. Acest lucru duce la creşterea metabolismului celulelor grase, ceea ce se traduce prin micşorarea acestor celule, ameliorarea celulitei şi în acelaşi timp tonifierea pielii prin producerea de colagen tânăr. În acest fel se poate reduce circumferinţa coapselor sau abdomenului.

La nivelul corpului, procedeul este indicat pentru persoanele cu peretele abdominal lăsat şi lipsit de tonus. Se poate corecta tonusul braţelor şi aspectul pielii coapselor în cazul celulitei. Dosul mâinilor poate căpăta

un aspect mai tânăr, mai catifelat.

La nivelul feţei, aplicarea radiofrecvenţei tripolare induce formarea de colagen tânăr precum şi a altor proteine structurale. Acest lucru se traduce în tonifierea pielii tratate, îmbunătăţirea aspectului pielii şi reducerea ridurilor.

Faţa capătă un aspect tânăr şi strălucitor.

Pentru tratamentul cu radiofrecvenţă tripolară, pacientul nu necesită o pregătire deosebită. este important să cunoaştem amănunţit istoricul pacientului pentru a evita posibile reacţii secundare care, deşi sunt trecătoare şi de scurtă durată, trebuie evitate.

Procedura nu este indicată femeilor gravide sau celor care alăptează şi persoanelor cu sensibilitate crescută a pielii.

Înainte de tratament După tratament

dermatologie-dermatocosmetologie

30 Nr. 4 / mar-apr 2009

Înainte de începerea tratamentului este necesar un examen dermatologic pentru a putea preciza exact indicaţiile / contraindicaţiile şi zona de tratat.

Se recomandă între 6 – 8 şedinţe, la interval de 7 – 14 zile. Rezultatele se văd chiar dupa prima şedinţă. Pentru menţinerea rezultatelor se recomandă şedinţe de întreţinere la 3 – 6 luni.

Înainte de tratament

Înainte de tratament După primul tratament

După tratament

După 6 tratamente

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

31

Cum putem „descifra” eticheta unui produs cosmetic?

Conf. dr. Mirela Moldovan U.M.F. Cluj-Napoca

Catedra de Dermatofarmacie şi Cosmetologie

etichetele produselor cosmetice cuprind o serie de date care urmăresc informarea consumatorilor în vederea asigurării siguranţei acestora şi care să le faciliteze alegerea în cadrul aceluiaşi grup de produse cosmetice. Legislaţia în vigoare referitoare la produsele cosmetice comercializate în România prevede menţionarea pe produs a următoarelor date:

• Denumirea, numele mărcii şi adresa sau sediul înregistrat al producătorului sau al persoanei responsabile pentru punerea pe piaţă a produsului cosmetic;

• Conţinutul nominal (în masă sau volum);

• Termenul de valabilitate a produsului în ambalajul intact sau perioada de timp, după deschiderea

produsului, în care acesta poate fi utilizat în siguranţă.

• Precauţii speciale pentru utilizare;

• Numărul lotului sau codul de referinţă al produsului;

• Funcţia cosmetică a produsului;

• Lista tuturor ingredientelor care intră în compoziţia produsului cosmetic respectiv.

Unele informaţii sunt uşor de înţeles şi permit luarea unor decizii în cunoştiinţă de cauză, altele sunt mult mai greu de manipulat de către consumatorii obişnuiţi. Alteori pot apărea pe aceste etichete simboluri al căror înţeles nu este cunoscut de toţi consumatorii. Pentru a facilita înţelegerea informaţiilor înscrise pe eticheta produselor cosmetice, vor fi detailate acele

dermatologie-dermatocosmetologie

34 Nr. 4 / mar-apr 2009

aspecte care pot ridica probleme utilizatorilor.

1. Compoziţia produselor cosmetice

Compoziţia produsului cosmetic este cea mai importantă informaţie referitoare la acesta, care permite o diferenţiere bazată pe criterii obiective a produselor care aparţin unor mărci concurente, fiind singura modalitate reală de apreciere a produsului cosmetic, mult mai exactă decât informaţiile care vin despre acel produs din alte surse, în special din mesajele publicitare. Pe etichetă compoziţia propriu-zisă este precedată de cuvântul „Ingredients” (RO-Ingrediente).

Legislaţia obligă producătorii să precizeze pe etichetă toate ingredientele care intră în compoziţia produsului cosmetic, conform Nomenclaturii

Internaţionale a Ingredientelor Cosmetice (denumirea INCI). Aceasta desemnează ingredientele cu denumiri în limba latină sau în limba engleză, în limbaj chimic pentru ingredientele chimice sau în limbaj botanic pentru ingredientele naturale provenite din plante, limbaje care nu sunt familiare tuturor utilizatorilor de produse cosmetice.

Ce poate indica denumirea INCI ?

Sistemul INCI repertorizează toate materiile prime prezente în produsele de igienă şi de înfrumuseţare, atribuindu-le un singur nume, valabil peste tot în lume, fiind un sistem indispensabil şi eficient pentru specialişti pentru a şti cu ce component au de-a face.

Câteva exemple: „butirospermum parkii” este

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

35

denumirea INCI a Untului de Shea, un ingredient natural foarte eficient ca emolient, „Castor Oil” este uleiul de ricin cu proprietăţi emoliente, „Canola Oil” este uleiul de rapiţă care contribuie la refacerea barierei protectoare a pielii, având şi proprietăţi antiinflamatoare.

Ce nu poate indica denumirea INCI ?

Compoziţia produsului cosmetic este prezentată doar calitativ, fără menţionarea cantităţilor. Ne putem totuşi orienta referitor la cantitatea aproximativă în care se găseşte un anumit ingredient cunoscând că, în enumerarea ingredientelor produsului cosmetic, acestea trebuie prezentate în ordine descrescătoare a cantităţilor în care sunt incluse în produs. Astfel, pentru multe produse cosmetice enumerarea ingredientelor începe cu „Aqua” (apă), deci apa este prezentă în aceste produse în cea mai mare cantitate (uneori chiar 95%, în funcţie de tipul de produs). De obicei primele componente alcătuiesc compoziţia majoritară a produsului cosmetic (în general primele trei – patru componente, care reprezintă 80-90% din întregul produs).

Amestecurile, de orice fel (de conservanţi, de substanţe active, de tensioactivi) se detailează, nu se admite menţionarea unui nume comercial. Fiecare

ingredient din cadrul amestecului se precizează în ordinea descrescătoare a cantităţii sale. excepţie de la prezentarea în ordine descrescătoare a ingredientelor cosmetice fac acele substanţe care au concentraţie mai mică de 1%, acestea putând fi prezentate în ordine aleatoare.

există o singură excepţie de la obligativitatea enumerării ingredientelor produsului cosmetic: substanţele parfumante sau aromatizante pot fi menţionate prin denumirea „Parfum” sau „Aromă”, fără alte detalii.

Coloranţii sunt menţionaţi utilizând prescurtarea „CI” (Colour Index) urmată de 5 cifre cuprinse între 10000 şi 80 000, fiecare zece mii reprezintă o clasă chimică diferită. Acest mod de prezentare este singurul care permite identificarea cu precizie a coloranţilor.

2. Conţinutul nominal al produselor cosmetice.

Conţinutul produsului cosmetic este un indiciu clar al cantităţii reale de produs cosmetic care se găseşte în ambalajul extern, care se exprimă în grame sau ml. Uneori se adaugă şi sistemul anglo-saxon de exprimare

dermatologie-dermatocosmetologie

36 Nr. 4 / mar-apr 2009

a volumului: „FL. OZ” , prescurtarea de la fluid ounce (1 FL.OZ reprezintă aproximativ 30 ml). În unele cazuri cifra care arată cantitatea de produs este urmată de litera „℮ „ ceea ce înseamnă că ambalajul respectiv a fost supus unor controale de cantitate care răspund unor reguli fixate de normativele europene.

Această indicaţie este foarte utilă, deoarece se poate supraestima conţinutul unui produs cosmetic dacă se apreciază numai după dimensiunea cutiei în care este ambalat flaconul în care se găseşte produsul cosmetic, care poate fi mult mai mare decât flaconul. În acelaşi timp se poate raporta preţul la 100 g sau ml de produs, ceea ce poate face mai uşoară compararea preţului produselor aparţinând unor firme concurente.

În numărul următor vom vorbi despre valabilitatea produselor cosmetice, precauţii speciale pentru utilizare, numărul lotului sau codul de referinţă al produsului şi etichetare suplimentară.

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

37

medicină estetică dentară

38 Nr. 4 / mar-apr 2009

Tratamentul multidisciplinar al ocluziei deschise la adulţiŞef de lucrări dr. Claudia Corega Medic primar Ortodonţie şi Ortopedie dento-facialăU.M.F. Cluj-NapocaCentrul Stomatologic Ortodent Cluj-Napoca

Pacienţii adulți diagnosticați cu ocluzie deschisă beneficiează de un tratament multidisciplinar care parcurge o etapă ortodontică şi una chirurgicală pentru obţinerea unui rezultat optim funcţional şi mai ales estetic.

Pacienții cu ocluzie deschisă au un etaj facial inferior mărit și un facies alungit, un profil convex sau concav în funcție de dezvoltarea mandibulei, un spațiu vertical de

inocluzie între dinții arcadei maxilare și mandibulare, elemente care se asociază frecvent cu alte malocluzii de tipul prognatismului mandibular sau laterognațiilor anatomice.

Tratamentul ortodontic reprezintă începutul terapiei multidisciplinare, având o un rol esenţial atunci când diagnosticul este corect stabilit. Odată definitivate obiectivele acestei etape, de aliniere a arcadelor

ÎNAINTe

DUPĂ

Revistă de informare estetică şi anti-aging

medicină estetică dentară

39

dentare, urmează etapa chirurgicală propriu-zisă de repoziționare a maxilarului superior și a mandibulei pentru obținerea unui aspect facial armonios, cu etaje proporționale.

Pacienții solicită un consult sau un tratament ortodontic cel mai frecvent din considerente fizionomice, fiind deranjați de aspectul facial, precum și de imposibilitatea inciziei alimentelor și de eventuala prezență a unor malpoziții dentare mai ales în zona frontală, a incisivilor centrali superiori și inferiori.

Odată prezentate opțiunile terapeutice, majoritatea pacienților agrează o terapie complexă care să permită obținerea uor rezultate ideale.

40 Nr. 4 / mar-apr 2009

etica şi medicina în sistemul privat (I)Conf Dr. Radu VieruMedic primar medicina legala, UMF Cluj-Napoca

În prezent nu există o zi sau săptămână fără să avem ştiri de primă pagină despre practica medicală. Medicii sunt încriminaţi uneori poate pe drept, alteori pe nedrept, într-un sistem de stat care funcţionează încă după „regulile lui” şi deseori foarte ineficient. Nu acelaşi lucru se poate spune despre sistemul medical privat care a început să funcţioneze de ceva timp.

Deşi la început, sistemul medical privat românesc

este în plină organizare şi începe să prindă formă şi contur, iar adresabilitatea populaţiei este în continuă creştere. Poate din cauza modului cum funcţionează sistemul de stat, poate din cauza faptului că în mediul privat condiţiile sunt mult mai bune şi unele cabinete sunt uneori dotate cu tehnologie de ultimă oră, pacienţii migrează spre sectorul privat, însă în mod cert un motiv serios este faptul că aici personalul medical este mai

primitor, mai receptiv la doleanţele pacientului care este tratat cu mai mult respect.

Nu trebuie să generalizăm nici într-un sens, nici în altul. există clinici de stat foarte bine organizate, cu personal medical de excepţie, la fel cum există şi clinici private slab organizate în care pacienţii trăiesc acelaşi sentiment ca în „sistemul de stat”. În majoritatea cabinetelor şi clinicilor din mediul privat veniturile financiare vin direct de la pacient sau de la instituţii private, dar şi de la Casa de Asigurări de Sănătate şi aproape inexistent de la Casele de Asigurări private care se lasă aşteptate pe piaţa medicală românească.

Medicina estetică este o medicină de lux pe care o întâlnim aproape exclusiv în sectorul privat. Aici regulile sunt altele: pacientul este sănătos, cu aşteptări mari, plăteşte uneori sume considerabile pentru un tratament estetic şi toate acestea exercită o presiune asupra medicului curant care „trebuie să realizeze actul medical fără complicaţii”!!!

În plus, să nu uităm că rezultatul final al tratamentului este dat de „gradul de satisfacţie al

Revistă de informare estetică şi anti-aging

medicină estetică dentară

41

pacientului” care este un element subiectiv, cu atât mai mult cu cât uneori în spatele unei probleme estetice se află o problemă psihologică sau invers. Acest tip de medicină trebuie să se practice într-o ambianţă plăcută şi poate aceste cabinete sunt mai „dotate” ca design faţă de un cabinet medical obişnuit.

Pacientului i se furnizează o multitudine de informaţii despre manoperele medicale propuse, invazive sau nu. Fiecare procedură va fi explicată în limbaj accesibil pacientului, se va discuta despre indicaţiile şi contraindicaţiile tratamentului precum şi despre complicaţiile care pot apărea. După această discuţie pacientul trebuie să semneze o foaie de consimţământ, după o informare prealabilă că este de acord cu tratamentul propus.

Foile de consimţământ informate în medicina estetică sunt efectuate pentru fiecare procedură în parte şi furnizează informaţii detaliate (discutate cu medicul) despre manopera ce va fi efectuată. Semnarea acestei

foi de către pacient certifică că acesta a înţeles pe deplin informaţia furnizată de medic şi îşi dă acordul pentru efectuarea actului medical de către medic. Trebuie spus că semnarea acestui act de consimţământ informat de către pacient nu exonerează pe medic de vină în cazul în care el greşeşte. Spre deosebire de zona medicală cu patologie, în medicina estetică se efectuează fotografii înainte de tratament, uneori în timpul tratamentului (de ex. intervenţii chirurgicale), dar şi după un tratament.

Aceste fotografii sunt utile în monitorizarea rezultatului unei proceduri, dar au şi valoare medico-legală ca probe în justiţie în cazul unor litigii medic-pacient. Pentru efectuarea de fotografii, pacientului i se cere acordul scris, de cele mai multe ori acest acord fiind inclus în foaia de consimţământ informat pentru o anumită procedură. Vom reveni în numerele viitoare cu alte aspecte ale practicii medicinei private – confidenţialitatea care este o parte foarte importantă a profesiei de medic, mai ales a celor care practică medicina estetică în mediul privat.

42 Nr. 4 / mar-apr 2009

AdolescenţaPsih. Ramona Mihuţ

Adolescenţa este o perioadă dificilă, un moment de tranziţie între copilărie şi maturitate, astfel că mintea şi corpul suferă deopotrivă modificări. Cu toane şi momente de extaz, totul decurge atipic.

Dacă însă intră în joc şi coşurile, ai impresia că toată lumea se uită numai la imperfecţiunile de pe faţa ta. Acneea este însă ceva trecător, trece uneori mai neaşteptat decât apare.

O problemă însă destul de importantă este modificarea în comportament şi gândire a adolescentului care suferă de această afecţiune. Adolescenţa, pubertatea, sunt vârste în care are loc formarea personalităţii. Un adolescent care suferă de acnee, mai ales unul introvertit, care nu îşi va manifesta deschis emoţiile, va încerca să treacă peste această problemă de unul singur. În cazul în care nu reuşeşte, în psihicul lui încep să se producă schimbări care vor fi greu de modificat şi ameliorat ulterior.

Acneea lasă deci urme, nu doar pe faţă, nu doar pe piele, ci şi asupra personalităţii, aceasta fiind cea mai frecventă şi dureroasă urmare. Şi aşa preocupaţi de felul cum arată, adolescenţii acneici sunt supuşi încă unei probe dureroase, la care pierd, de cele mai dese ori, pentru câtva timp, până nu îşi recapătă tenul curat şi anume, proba încrederii în sine. Datorită faptului că acneea este un factor care afectează şi în plan psihologic, trebuie să reuşim să fim destul de puternici ca să găsim în noi alte calităţi pe care să le dezvoltăm şi prin ele să le demonstrăm semenilor şi prietenilor că dincolo de ten se ascund ideile şi gândurile noastre, că avem păreri pe care ştim să le apărăm şi de care suntem

mândri, indiferent dacă arătăm puţin mai... punctaţi :) Tinerii sunt puternic afectaţi de aspectul feţei, băieţii îşi fac griji despre ce şi cum gândesc fetele şi invers. Toate aceste gânduri duc la lipsa încrederii în sine, ajungându-se de multe ori la diverse probleme de comunicare, de adaptare şi integrare socială. Uneori se ajunge la frustrare, sentimente de inferioritate, nesiguranţă etc.

Mai grav e faptul că cei care suferă de acnee au tendinţa de a se acuza pe ei înşişi, ceea ce e greşit. e important să conştientizeze faptul că nu e vina lor şi că tratamentele în domeniu au evoluat şi se poate găsi o soluţie pentru această problemă.

Acneea are un impact important asupra modului în care persoana vede viaţa:

• retragerea din mediul social, • respect de sine scăzut, • încredere în sine scăzută, • depresie, • ruşine, • furie, • preocupare, • frustare, • confuzie şi frustrare la administrarea tratamentului, • situaţii dificile în relaţiile cu ceilalţi membrii ai familiei.

Faptul că nu reuşeşti să ai un ten perfect nu înseamnă că trebuie să îţi ascunzi faţa, înseamnă că e timpul să cauţi ajutorul unui specialist.

Revistă de informare estetică şi anti-aging 43

Majoritatea doctorilor rămân impresionaţi şi vorbesc cu un entuziazm aparte despre congresele de la Paris, Monte Carlo, Atena, Dubai şi multe alte locaţii superbe, unde găseşti numai verdeaţă, yahturi, plaje etc. şi unde standurile abundă de echipamente medicale de ultimă generaţie, având un aspect sofisticat, dar uşor de manevrat.

Dorim să vă informăm, stimaţi doctori, că în luna ianuarie, la Cluj, a avut loc „Primul Curs International de Microdermabraziune şi Skin Care” având ca directori de curs pe Dr. Mervyn Patterson – deţinătorul lanţului de clinici Woodford Medical Clinic – Anglia şi Prof. dr. Alexandru Tătaru – Clinica Dermatologică, U.M.F. din Cluj-Napoca.

Cu siguranţă nu se compară cu ceea ce se află în acele locuri foarte frumoase, însă vă pot spune că cei care au fost aici au avut parte de ultimele noutăţi, prezentate atât de profesori din România cât şi din străinătate, totul petrecându-se într-o ambianţă plăcută, relaxată şi restrânsă, în urma căreia s-au legat prietenii şi simpatii multiple.

Din tematicile abordate de lectori menţionăm: microdermabraziunea, combinarea microdermabraziunii cu diferite tratamente (lumină intens pulsată, laser, mezoterapia cu ace / fără ace, tratamente dermatocosmetice), procesul de îmbătrânire, principiile dermatocosmetologiei şi aplicarea lor în practică. O contribuţie substanţială a avut invitatul internaţional Prof. dr. John Ionescu – creatorul liniei de produse anti-aging - energy Cosmetics, care a tratat problematica procesului îmbătrânirii dintr-o perspectivă moleculară.

Pe lângă subiectele medicale, s-a abordat și o parte de marketing în care lectorii invitaţi din Anglia ne-au transferat o parte din experienţa lor de a clădi un business medical în medicina estetică privată. Din ce în ce mai prezente în conferinţele medicale, prezentările de business – marketing dau informaţii pertinente medicilor pentru a-şi eficientiza activitatea în cabinetele de medicină estetică, nu numai din punct de vedere medical ci şi economic.

Cristina POP - project manager

“The 1st International Workshop in Microdermabrasion and Skin Care – Cluj-Napoca

– 29-30 Ianuarie 2009”

44 Nr. 4 / mar-apr 2009

Dincolo de informaţia teoretică, sesiunile practice au fost interesante şi interactive şi s-a discutat despre punerea în practică a principiilor enunţate teoretic. În sesiunile practice, participanţii au devenit „pacienţi” şi au putut constata pe propria piele rezultatele tratamentelor discutate. Cu sprijinul companiei e-Trade, reprezentantul în România a renumitei companii americane Dermagenesis, participanţii au putut încerca terapiile pielii prin microdermabraziune, dar şi prin combinarea mai multor tratamente simultan – microdermabraziune, infuzii, fototerapie într-o singură şedinţă. Acest lucru a fost posibil prin recenta lansare pe

piaţă a platformelor Dermagenesis-Accelafuze de anti-aging care includ toate aceste tratamente.

Toate aceste tratamente aplicate pielii uneori se realizează după măsurători ale pielii – hidratarea, secreţia de sebum, pigmentarea pielii şi elasticitatea - cu aparatură de ultimă oră, acest lucru permiţând o recomandare mult mai exactă a tratamentelor care trebui efectuate, dar şi a recomandărilor de produse cosmetice şi dermatocosmetice. Cu sprijinul Doamnei Conferenţiar Mirela Moldovan (Facultatea de Farmacie – U.M.F. Cluj), acest lucru a fost posibil.

Noua tehnologie bazată pe radiofrecvenţă câştigă teren în reducerea laxităţii tegumentare, îmbunătăţind ridurile medii şi corectându-le pe cele fine. Radiofrecvenţa se foloseşte însă cu succes atât în chirurgia dermatologică, cât şi în chirurgia mare cu multiple avantaje, lucruri prezentate de invitata companiei ellman – Dr. Adina Alexandru. Demonstraţia practică a sistemului Radiage ellman – de întinerire a pielii prin tratarea laxităţii tegumentare („skin thightening”) a arătat rezultatele imediate ale acestui tratament.

Deşi pomenită la sfârşit, să nu uităm contribuţia companiei bTL la succesul acestei conferinţe care a prezentat şi a demonstrat una din cele mai performate platforme de mezoterapie fără ace. Cu principii medicale foarte clare şi cu foarte multe studii la activ, mezoterapia fără ace devine indispensabilă azi cabinetelor şi clinicilor de medicină estetică.

Pachetele cu produsele La Roche-Posay au fost poate la cea mai mare căutare în mini-expoziţia acestui curs. Cu o gamă foarte largă de produse şi o generozitate foarte mare, această companie a mai convins un număr de medici de calitatea şi rezultatele foarte bune obţinute prin utilizarea acestor linii de cosmetice/dermatocosmetice.

Aşadar, ca o concluzie, aş dori să închei printr-un citat de Maurice Chevalier: „bătrâneţea nu e chiar aşa de rea când iei în considerare şi alternativele…”

Revistă de informare estetică şi anti-aging 45

botox: iată ceva care acum nu mai mult de 1 an şi ceva ani mi se părea ceva extrem de avangardist şi, într-un anumit fel, doar o idee pe care o vezi cel mult la televizor şi cu care nu te-ai gândit vreodată că o să poţi face cunoştinţă faţă în faţă. Dar se pare că azi lucrurile avansează mult mai repede decât am crezut vreodată şi acele idei „interesante” văzute sau auzite prin emisiuni sau reviste de specialitate devin extrem de palpabile şi, culmea, la îndemâna oricui.

Cum a fost prima mea întâlnire a mea cu el? Vi s-a întâmplat vreodată să întâlniţi pe cineva în faţa căruia să spuneţi doar la auzul posibilităţii de a fi împreună - vai, eu cu ăsta? Şi apoi să se dovedească de fapt o mare iubire? ei, cam aşa ceva şi nu exagerez prea mult când spun. De fapt cum a fost exact: m-am plâns domnului doctor că din ce în ce mai mult încep să mă deranjeze ridurile din colţul ochilor. În plus, mai aveam eu o problemă -un muşchiuleţ în bărbie care era prea „voluntar” şi dorea cu tot dinadinsul să se pună în evidenţă ca o movilită tocmai când mă simţeam şi eu cel mai bine, adică atunci când râdeam. Urmarea? Îmi dădeam seama că faţa mea are radical de suferit tocmai când ar fi trebuit să arăt mai bine, adică la bucurie. Şi mi s-a dat soluţia - injectii cu botox. Şi dintr-o dată, toată acea teorie interesantă de la televizor putea fi pusă în practică. era ceva prea nou pentru mine ca să pot accepta cu inima uşoara de la început. Cum, am zis eu? Să-mi pierd expresivitatea? Mi s-a explicat cu tact că nu se va întâmpla nici pe departe aşa ceva. În primul rând acel muşchi care-

mi deformează bărbia este de fapt de la natura lui hiperreactiv, iar în ceea ce priveste ochii, singurul efect va fi doar dispariţia acelei inestetice „labe a gâştii” , ceea ce va da mult mai multă luminozitate unei feţe zâmbitoare.

Mi-am luat inima în dinţi şi m-am supus primei şedinte. Tehnic, nimic neplăcut, câteva mici înţepături cu cel mai fin ac, mai degrabă nişte mici pişcături de insectă. Dar pentru a vedea rezultatul final şi implicit ca temerile mele să dispară, a mai trebuit să mai aştept câteva zile până când s-a instalat efectul. Şi pot să zic că aşteptarea a meritat. „Moviliţa” din bărbie a dispărut iar ochii, când râd, exprimă numai bucurie şi nu mă trădează ce vârstă am, prin simplul motiv că acele riduri din jurul lor au dispărut şi ele, toate acestea fără ca niciun alt fel de efect secundar să apară.

efect uimitor de întinerire cu interventie minimă. Rezultatul îmi place atât de mult, încât nici prin cap nu-mi trece să renunţ la tratamentul de întreţinere (odata la 6 luni, cu excepţia celei de-a doua şedinţă care se face la 3-4 luni după prima) şi-n plus am mai solicitat tratament şi pentru acele riduri ce tind să apară vrând-nevrând pe frunte.

Aşadar, eu am avut curajul să vă împărtăşesc mica mea armă secretă în bătălia cu urmele anilor şi este doar decizia voastră dacă vă hotărâţi să-l încercaţi. Dar trebuie să vă avertizez: o să fiţi molipsitor de entuziasmate. Dar merită acest risc, credeţi-mă!

Patient Story by L. G.

Nr. 4 / mar-apr 200946

Informaţii utileCongrese

6th EADV Spring Symposium Skin and Quality of life Bucharest, Romania, April 23-26, 2009

EMAA 2009 - 1 - 2 - 3 - October, 2009 - Paris, FRANCE 5th European Masters in Aesthetic & Anti-aging Medicine Aesthetic Dermatology and Surgery & Anti-aging Medicine

ICAAM & MEDISPA - Middle East - 19 - 20 - 21 - November, 2009 - Dubai, UAE International Congress in Aesthetic, Anti-Aging Medicine & Medical Spa - MIDDLE EAST Anti-Aging Medicine, Cosmetic Dermatology, Aesthetic Surgery & Medical Spa

T=n`r` la orice v=rst`!

programult`u de

fitness

un progres pentru femei:

epilareaprogresiv`

Aten]iela

alergii!Buc`t`ria fusionreloaded

Fa] ̀\n fa]`

AriAnA P`tAc Demi moore

40�

Nr. 8, Aprilie 2009

GabrielaSzabo

o via]`pentru sport

DESCARC~ ACUM DVD-ul!Ai 40 de minute de

exerci]ii speciale cu Andreiwww.miss-sport.ro