ed.32 / septembrie 2013

48
Nr.32 (septembrie 2013) » Toamna se numără circumvoluţiunile » The Peeno – Kukuruz cu frunza-n sus » Ala Melnic, autodidactă în fotografie » We Go – nomazi de ultimă generaţie Angela Gonţa: „Nu îmi plac bârfele, dar se pare că ele mă iubesc”

Upload: 15-minute

Post on 07-Mar-2016

250 views

Category:

Documents


14 download

DESCRIPTION

Revista 15 minute: Angela Gonta, The Peeno, Ala Melnic, We Go

TRANSCRIPT

Page 1: ed.32 / septembrie 2013

Nr.32 (septembrie 2013)

» Toamna se numără circumvoluţiunile» The Peeno – Kukuruz cu frunza-n sus» Ala Melnic, autodidactă în fotografie» We Go – nomazi de ultimă generaţie

Angela Gonţa:„Nu îmi plac bârfele,dar se pare căele mă iubesc”

Page 2: ed.32 / septembrie 2013
Page 3: ed.32 / septembrie 2013

cuprins

3cuprins

Vezi mai multe poze și lasă-ne comentarii pe pagina de facebook.

Caută „revista15 minute”

redacţiawww.15minute.mdstr. Grigore Vieru 22/2, bir. 15

tel.: (+373 22) 92 90 15

Director, redactor-șef

Elena Zbâ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 70 00

Redactor

Gheorghe GheţuCorector

Olga ȘumilinDirector de marketing

Sergiu Ţ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 71 11

Machetator

Mihai StăvilăEditori »

Anastasia Taburceanu,Zina Zen, Gonzo.Fotograf »

Roman RybaleovTiraj

4000 exemplareTipar » Bons Offices

Toate drepturile asupra materialelor aparţin SRL „15 minute”. Acestea nu pot

fi reproduse parţial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă în scris.

minutul respiro 4Istanbulminutul tău liber 6Ghidul localurilor din orașminutul picant 8Toamna se numără circumvoluţiunileminut în obiectiv 14WE GO minut în culise 22Angela Gonţaminutul de artă 32Ala Melnicminutul din boxe 36The Peenoun minut cu Zina 40Vacanţa împreunăminutul de horoscop 42

Page 4: ed.32 / septembrie 2013

Am revenit în unele orașe pe care le-am vizitat. În multe, am zis că voi reveni cândva, neapărat. Dar la Istanbul știu sigur că mă voi întoarce ori de câte ori voi avea ocazia sau mi se va face dor de gust și culoare.

Auzisem multe despre Istanbul. Mi l-am imaginat din unele cărţi, am văzut documenta-re, filme, reportaje, emisiuni cu istoria, tradiţia sau mâncarea tradiţională din Turcia. Am as-cultat muzici și am urmărit spectacole de dans și de focuri. Dar m-a convins să-mi iau bilet de avion poza unei prietene: era pe terasa de pe acoperișul unui hotel, avea în faţă o cafea într-o ceașcă extrem de frumoasă și în spate se vedea Bosforul. Fotograful a prins-o senină, relaxată, frumoasă, într-o perfectă completare cu cerul, apa și pescărușii din spatele ei.

Am plecat, recunosc, cu ceva prejudecăţi și temeri despre Turcia și oamenii ei. Dar din se-cunda în care am aterizat și am nimerit pe mâna rudei unei prietene, mi s-au spulberat toate în-chipuirile nefondate de până atunci. Din prima seară ne-a fost prezentat orașul așa cum este – cu oameni deschiși, muncitori și prietenoși, cu mâncare proaspătă și extrem de gustoasă, cu moschei incredibil de frumoase, care răsăreau din 5 în 5 minute și ne lăsau fără cuvinte, cu o lume... altfel. Acesta este cuvântul pentru prima mea impresie despre Istanbul – „altfel”.

Toată lumea știe că este un megapolis, că are în jur de 20 milioane de locuitori, este sin-

gurul oraș de pe glob care se întinde pe malurile a 2 continente, este înscris în lista patrimoniului UNESCO și este una din cele mai mari metropo-le ale lumii. Dar fiecare a simţit, văzut și înţeles Istanbulul în funcţie de așteptări, de deschidere și moment al vieţii. Nu trebuie să fii musulman ca să te emoţionezi până la lacrimi când intri în una din moscheile faimoase ale orașului exact la ora de rugăciune. Nici dacă aș încerca să redau în cuvinte, nu aș reuși să transmit emoţiile pe care le-am simţit când din minarete s-a auzit chemarea la rugă-ciune și oamenii – nestresaţi, într-un mod firesc și natural își făceau loc ca să intre în moschee. Nu are nicio legătură cu religia fiecăruia, dar în momentul în care am pășit în moschee și am văzut cum pătrunde lumina de sus, în acel loc spaţios pe care pășeam și eu – 2000 de ani de istorie – am avut posibilitatea să rearanjez în cap tot ce am crezut despre credinţă până atunci.

În Sultanahmet, centrul istoric și cultural al orașului, se gasesc cele mai importante obiec-tive turistice ale orasului, cea mai variată lume și cei mai mulţi turiști. Este inima fostei capi-tale imperiale. Aici se află Hagia Sofia, Mos-cheea Suleyman, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi și Marele Bazar, simboluri ale Istanbu-lului, cunoscute în toata lumea. Tot aici te poţi pierde pe străduţe înguste care mai păstrează parfumul timpurilor mai vechi. Ideal este să fii cazat acolo și să străbaţi toată zona pe jos.

Nu știu exact ce m-a impresionat cel mai mult în vacanţa mea în Istanbul, pentru că în fecare zi apărea ceva ce depășea impresiile din ziua anterioară. Sunt impresionante moscheile și palatele, mai ales Palatul Topkapi, de unde a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și de unde s-au pornit toate expediţiile de cucerire. Îţi trebuie cam o zi pentru palat, pentru că îţi ia timp să vizitezi Haremul, Sala Armelor, unde se află și sabia lui Ștefan cel Mare, Trezo-reria, unde sunt expuse diverse lucruri primite

Istanbul,mă voi întoarce!

Page 5: ed.32 / septembrie 2013

minutul respiro

de sultani de-a lungul timpului sau camerele pri-vate ale sultanului, unde se găsesc relicve sfin-te pentru lumea musulmană, cum ar fi fire din barba profetului, pământ de la Mecca și Medi-na, sabiile lui Mahomed și ale Califilor, Pavilionul Ambasadorilor sau Camera de Circumcizie.

Hagia Sofia – care a funcţionat 600 de ani ca și moschee, dar care a păstrat câteva din mozaicurile creștine și ceva din aerul unei Ca-tedrale Ortodoxe – este locul în care își dorm somnul de veci sultanii otomani împreuna cu familiile lor.

Moscheea lui Suleyman este considerată cea mai frumoasă construcţie otomană din Is-tanbul, fiind creaţia celui mai priceput arhitect al turcilor, Sinan.

Moscheea Albastra – una din cele doua mos-chei din Turcia, cu 6 minarete, din care de 5 ori pe zi muezinii cheamă credincioșii la rugăciune.

Marele Bazar, construit înainte de anul 1500, cu peste 4 mii de magazine acoperite, care vând aproape orice – aur, piele, dulciuri, mirodenii, haine, covoare, suveniruri – este lo-cul în care trebuie să-ţi amintești toate tehnicile de negociere pe care le-ai învăţat până atunci. Turcii negociază din și cu respect. Sunt cei mai interesanţi comercianţi din câţi am cunoscut: vorbesc câteva limbi străine și sunt amabili, răbdători, șarmanţi, cuceritori.

Merită vizitate și Palatul Dolmabahce, Tur-nul Galatei, Basilica Cisterna.

Unul din locurile care m-a cucerit definitiv a fost Bazarul Egiptean, de mirodenii, din apro-pierea podului Galata, unde am găsit zeci de culori și arome.

Dacă vă hotărâţi să plecaţi la Istanbul, o să alegeţi ce obiective turistice să vizitaţi, în func-ţie de durata vacanţei și preferinţe. Ce nu pu-teţi rata, însă, este o croazieră pe Bosfor, care merită 4 ore dintr-o zi. Este de-o splendoare aparte această strâmtoare.

Neapărat mergeţi la un hammam – baia tra-diţional turcească. Garantat o să vă schimbaţi părerea despre saună, spa și tratamente corpo-rale. Sunt niște senzaţii noi, pe care doar în Tur-

cia le poţi avea. După hammam, vă recomand o narghilea într-un local de unde se vede strâm-toarea Bosfor și Moscheile iluminate, seara.

Referitor la mâncare: tot ce am mâncat în Turcia a fost delicios. De la kebaburile de pe străduţele îndepărtate de zona centrală, până la mesele din restaurantele mai scumpe, în care îţi frigeai carnea, legumele și pâinea cum voiai, totul a fost bun, proaspăt și aromat. Neapărat mergeţi să mâncaţi pește proaspăt prins și gă-tit pe loc, în piaţa de pește – acolo am avut parte de cea mai delicioasă masă de pește. Nu există termen de comparaţie cu niciun alt loc vizitat până atunci.

Eram deja un fan al cafelei turcești, dar m-am întors și cu câteva feluri de ceaiuri tra-diţionale ale zonei – cel de mere m-a cucerit iremediabil.

Am mâncat cele mai bune dulciuri, am băut freshuri de rodii și portocale pe stradă, am gustat feluri noi de mâncare, neîncercate până atunci – a fost una din cele mai impresionante vacanţe din punct de vedere gastronomic.

Desigur, nu am reușit să fac și să văd multe, dar pentru asta există cursele low-cost spre Is-tanbul și gama variată de oferte pentru cazare.

Categoric, Istanbulul m-a cucerit. Cu istoria, tradiţia și cultura sa, cu felul în care poate fi cre-dinţa, cu aromele și culorile ei, cu oamenii mun-citori și binevoitori, cu mâncarea gustoasă, cu toate locurile minunate în care ne-am oprit să bem o cafea doar pentru a admira o priveliște spectaculoasă. Istanbul, voi reveni neapărat!

text » Zina Zen

Page 6: ed.32 / septembrie 2013

str. Arborilor, 21, Shopping MallDova, et. 4, tel.: (+373) 69 74 74 72, Acum ne găsiţi și pe pagina Trattoria della nonna de pe facebook

www.trattoria.md

Page 7: ed.32 / septembrie 2013
Page 8: ed.32 / septembrie 2013

Toamna se coace poama, iar odată cu poama se coace și creierul moldove-nesc și este gata de cules. Și dacă mai înainte, în vremurile întunecate, toamna se numărau bobocii, acum, în era euro-peană a progresului și iluminării naţio-nale, moldovenii au început să numere circumvoluţiunile. Moldovenii care numă-ră circumvoluţiunile sunt gata să le ex-plice moldovenilor care încă mai numără bobocii ce-i aia circumvoluţiune, însă nu mai au timp. Pentru că sunt ocupaţi cu număratul. Circumvoluţiunile creierului moldovenesc contemporan sunt exact corespunzătoare circumvoluţionilor ma-teriale, și nu realizărilor spirituale și inte-lectuale, precum ar crede unii șmecheri de nouă generaţie cu școală la Sorbona. An de an moldoveanul își dezvoltă creie-rul nu prin consumul valorilor spirituale, ci mai degrabă a celor materiale. În loc de un articol – un iPhone, în loc de o carte – o „băhă”, în loc de o poezie – o „tusovcă” șic, în loc de o simfonie – o manea coman-dată cu fervoare la nunta vărului, în loc de un spectacol – o „razborcă” omenească

Toamna se numărăcircumvoluţiunile

minutul picant

în „dvor”; în loc de un muzeu – o plajă all inclusive de pe malul Mediteranei, în loc de un aforism – o pereche de blugi după ultimul urlet al modei.

De unde are, de unde n-are, moldo-veanul adună astfel de circumvoluţi-uni pe tot parcursul anului, iar toamna, gospodărește, se pune să le numere. Unii mai loviţi de soartă, abia ajung până la al doilea deget de la mâna stângă cu număratul. Alţii, mai ocrotiţii de babaci, pot număra o toamnă întreagă și tot nu vor ajunge la capăt. Mai ales că majorita-tea ocrotiţilor de babaci nici nu prea știu să numere mai departe de nouă. Așa că tot numără până la nouă, postând câte un checkin pe facebook de fiecare dată când ajung la această cifră. Vă daţi sea-ma că aceste circumvoluţiuni materiale moldovenești nu sunt deloc profunde și nu prea poartă nici o încărcătură spiri-tuală sau intelectuală. Circumvoluţiunile materiale sunt efemere precum exportul vinurilor moldovenești în Rusia. Pe de o parte ele există, însă pe de altă parte ele n-au nici o semnificaţie decât cea a eta-lării înfumurării personale. Filozofii au un termen aparte cu care desemnează aces-te circumvoluţiuni efemere – tabula rasa. Și uite așa, toamnă de toamnă, o naţiu-ne întreagă de tabula rasa își tot numără circumvoluţiunile materiale spre bucuria babacilor și invidia celor din jur. Și este ciudat că moldovenii nu invidiază cir-cumvoluţiunile spirituale. O diplomă de masterand sau o medalie de aur luată la vreo olimpiadă de fizică nu trezește nici un interes în societatea moldoveanească. În schimb, o ”băhă” aurită sau o nuntă ex-haustivă va trezi în rândul moldovenilor o invidie de 10 grade pe scara Richter. Și până specimenii din casta tabula rasa sunt ocupaţi cu număratul, iar restul cu invidiatul, noi, muritorii simpli, ar trebui să ne vedem de ale noastre. Și bineîn-ţeles, să adunăm cât mai multe circum-voluţiuni spirituale, pentru că asta (spun iarăși filozofii) este adevărata bogăţie a omului. Scoateţi creierul afară și lăsaţi-l să mai facă un pic de sport, pentru că alt-fel devine expirat.

text » Gonzo

8

Page 9: ed.32 / septembrie 2013
Page 10: ed.32 / septembrie 2013
Page 11: ed.32 / septembrie 2013
Page 12: ed.32 / septembrie 2013

Salut prietene, Te invit să savurezi gustul autentic al bucatelor din carne preparate într-un TANDÎR profesional, unic de felul său în orașul Chișinău.

Am adus simbolul soarelui pe pământ "Tandîr"-ul, care încă din cele mai vechi timpuri este considerat ca fiind unul din cel mai sfânt și sănătos cuptor de origine orientală pentru prepararea bucatelor.

Page 13: ed.32 / septembrie 2013

Datorită coacerii cărnii la temperatură constantă, la foc din lemne de pădu-re, aceasta iși valorifica aromele sale păstrându-și vitaminele și suculenta naturală. Aburii de fum și para focului ii oferă o aromă profundă irepetabilă, mușcând din ea ţi se trezesc toti recep-torii, iar carnea la rândul ei se topește...

Asigură-te personal, de veridicitatea celor spuse, rezervează masa preferată la JazzCafe și gustă și tu din darul po-poarelor asiatice!

Page 14: ed.32 / septembrie 2013

We Go – descoperirea verii trecute. Din link în link, dintr-o poză în alta, am dat de un grup online aproape utopic. Fotografii colorate cu oameni fericiţi în ele, de prin locuri ademenitoare și îndepărtate. Mai în toate fotografiile doi tipi se repetau – Ma-xim Lupașcu și Alexandru Podolski, nomazi de generaţie nouă. Chiar dacă au acasă jo-buri și studii care mai necesită timp și aten-ţie, și-au făcut din călătorii un stil de viaţă. Am stat de vorbă cu Alexandru, care mi-a povestit despre cum e să călătorești frumos și accesibil.

Ce este We Go?Este o asociaţie de călători liberi, cei care caută aventură și fug de banalul aeroport - duty free - hotel - plajă - bar - hotel - ae-roport. Călătorim peste tot unde moldove-nii pot obţine viza. Dacă vorbim de Europa, atunci fiecare etapă a călătoriei este stabilită din timp: unde dormim, unde mâncăm, cum ne deplasăm prin regiune. Dacă vorbim de Asia, aici vine partea cu surpriză, de cele mai multe ori cazarea și alte momente logistice se stabilesc pe loc, la sosire. Oriunde am merge, ne așteaptă locuri noi, destinaţii în fiecare zi diferite și călătorii bugetare.

Cum a început proiectul?De la călătorii evident, mai întâi au fost pri-mele noastre călătorii, apoi a venit și ideea de creare a asociatiei. Max Lupașcu a fost în India cu un grup de prieteni, după care m-am alăturat lor și am mers împreună în Sri Lanka. Reveniţi acasă am postat videourile și pozele din călătorii și instantaneu am pri-mit tot felul de comentarii de la oameni care voiau să meargă și ei în astfel de călătorii or-ganizate. Cam așa a pornit povestea.

Prima călătorie ca și We Go, unde a fost?În cadrul proiectul prima a fost Mallorca. Cu acea călătorie am început să promovăm ideea, logoul, și oamenii încep să ne recu-noască.

Voi doi de unde vă cunoașteţi, tu și Max?De pe la festivaluri, open air-uri, ne vedeam des, ne-am împrietenit, gata.

Aţi avut exemplul altor proiecte din alte ţări?Nu tocmai. Mai întai a fost ideea, după care începând să ne documentăm am descope-rit că astfel de asociaţii sunt multe și mari. Acum le urmăm exemplul de dezvoltare.

WE GO– nomazi de ultimă generaţie

Page 15: ed.32 / septembrie 2013

Ce înseamnă pentru tine a călători?Prima călătorie adevărată a mea a fost în Sri Lanka, până atunci fusesem doar în Ucrai-na. Normal că aceasta a fost o mică bombă pentru mine. Revenit acasa aveam ”frisoa-ne”, mă rupeam de dor de ducă și am cău-tat o nouă cale de evadare. Sunt dependent de călătorii, acestea sunt un drog în care îmi bag toţi banii. E greu să revii acasă și să vezi deja din aeroport oamenii care nu au răb-dare să stea în coadă și te îmbrâncesc. Am ajuns la concluzia că Moldova nu este deloc un mediu precoce manierelor bune. Călăto-riile înseamnă libertate, euforie, oameni noi, legături speciale. Mulţumesc lui Max, care m-a băgat în toată povestea asta frumoasă.

Admiţi posibilitatea de a nu te mai întoarce acasă, să rămâi în una din destinaţiile tale turistice?Sigur, doar că la moment nu am găsit ţara din care să nu mai vreau să plec. Ideal ar fi să fiu un copil al planetei să merg dintr-o ţară în alta.

Faptul că nu cunoști persoanele cu care mergi în vacanţă, nu știrbește din plăcerile ei?Nici într-un fel acest moment nu poate strica

WE GO– nomazi de ultimă generaţie

Page 16: ed.32 / septembrie 2013

o călătorie, ba din contra, totul e nou, și oa-menii, și ţara.

De unde să știm noi că se coace o nouă că-lătorie marca We Go?De regulă toate planurile se anunţă oficial pe pagina noastră de Facebook și cei intrigaţi se pot înscrie în liste.

Criteriile de eligibilitate a persoanelor care pot merge cu We Go?Avem o singură regulă prestabilită, să aibă vârsta sub 35 de ani. În rest, să realizeze că este o călătorie activă, că merge cu persoa-ne pe care nu le cunoștea până atunci, că este probabil ceva diferit de călătoriile an-terioare. Încercăm să alegem oameni cu in-terese aproximativ la fel sau din sfere apro-piate.

Ce fel de oameni călătoresc cu We Go?Oamenii care își asumă posibilitatea aven-turilor, fără fiţe și condiţii, deschiși noilor cunoștinţe și locuri. Ni s-a întâmplat să mân-căm cu gândaci pe masă, să realizăm spre seară că încă nu am găsit un loc unde să dor-mim. De aceea este bine să accepţi și astfel de condiţii, chiar dacă încercăm să găsim cazări decente (asta dacă vorbim de locuri mai exotice, de prin Asia de exemplu, mediu

Page 17: ed.32 / septembrie 2013

și obiceiuri absolut străine nouă), pentru că mă rog, suntem și noi obișnuiţi cu un minim de comfort.

Cât durează procesul logistic?Am deja surse prestabilite și încercate, așa că pot reuși într-o zi. Durează mai mult adu-natul oamenilor și strânsul banilor sau a ac-telor pentru vize.

Planuri de extindere?Vrem să ne transformăm în ceva mai mare și mai organizat, a nu se confunda cu o agenţie de turism, de altfel ne pierdem din farmec, nu vrem să renunţăm la libertatea asta nonconformistă. Poate să angajăm per-soane care să meargă drept group lider și astfel să putem organiza călătorii paralel și concomitent. Și să mergem și spre alte pieţe internaţionale, evident.

Următoarea destinaţie?Insulele Canare. După care ne orientăm spre vacanţa de iarnă, din nou spre India și Sri Lanka, posibil Malaysia, mai vedem.

text » Anastasia Taburceanufoto » din arhiva personală

Page 18: ed.32 / septembrie 2013

ROCHIAINFINITĂ– Poart-o îndependenţăde dispoziţie

rochie » Casa de modă„Elena Zbârnea”

tel. (+373) 600 97 000

model » Veronica Popovici,Miss Moldova 2011machiaj și coafură»

Rodica Cheptinefoto » Igor Vrabie

Imagineză-ţi 30 de ro-chii… într-una singură!

Ai o serie de eveni-mente la care vrei să fii diferită? Clasică, curajoa-să sau romantică, ”Rochia Infinită” se va conforma dispoziţiei tale.

Alege culoarea pre-ferată și poart-o în de-pendenţă de dispoziţie! Rochia are o mărime universală, este făcută dintr-un jerseu fin, nu e pretenţioasă la spălat, nu necesită călcare și își va menţine aspectul impe-cabil până nu te vei plic-tisi de ea! Îţi prezint aici doar câteva posibilităţi de a o purta, restul depinde de tine!

Page 19: ed.32 / septembrie 2013
Page 20: ed.32 / septembrie 2013
Page 21: ed.32 / septembrie 2013
Page 22: ed.32 / septembrie 2013
Page 23: ed.32 / septembrie 2013

Angela Gonţa:„Nu îmi plac bârfele,dar se pare căele mă iubesc”

Page 24: ed.32 / septembrie 2013
Page 25: ed.32 / septembrie 2013

Unii oameni fac parte activ din viaţa noastră, fără să conștientizăm aceas-tă prezenţă. Ne obișnuim, atât. Aș pu-tea spune că vocea Angelei, pentru mine una, are gustul paharului de vin de înainte de cină. Suntem obișnuiţi cu imaginea Angelei Gonţa, sobră, calculată, fata care ne aduce știri bune sau rele, care ne privesc sau nu. Important e că aceste livrări infor-maţionale au devenit un ”must”, iar zâmbetul Angelei nu trebuie să lip-sească, Doamne ferește, de pe sticlă, atunci când vii obosit acasă și aștepţi nerăbdător cina, pentru că asta face parte din seara ta. Hai să vedem ce îi place Angelei să aibă la cină, să as-culte în mașină. Hai să vedem o altă Angela Gonţa, efervescentă și boemă în același timp, cum poate o vei des-coperi în textul care urmează.

“ТОТ САМЫЙ МЮНХГАУЗЕН!”– cel mai re-cent film văzut. Mi l-a recomandat un prie-ten care le știe pe toate. O poveste de film!

Nu mă mai satur de mâncarea făcută de mama pentru că îmi amintește de copi-lărie. Ok, și de cea italiană. Adevarul e că nu prea am gusturi fine în ale gastronomi-ei. Dacă e să aleg între o salată cu fructe de mare și cartofi prăjiţi, aleg cartofii și ... roșiile cu brânză.

Gătesc destul de rar și întotdeauna aleg calea cea mai ușoară. O salată, carne la cuptor și niște cartofi. Clătitele îmi ieșeau cândva bine.

Nu vreau să revin în niciuna din ţările pe care deja le-am văzut, pentru că mai am atâtea de văzut.

Prima serată la școală, fetele probabil ţin minte în detalii acest eveniment, eu îmi

minut în culise

Page 26: ed.32 / septembrie 2013
Page 27: ed.32 / septembrie 2013

amintesc doar frânturi. Știu că aveam me-reu roluri organizatorice.

Primul băiat cu care am dansat – amnezie totală – la acest capitol. Nu mi-l amintesc și gata. Nici măcar nu aveam vreun perso-naj sau actor preferat care să se apropie de imaginea ”viitorului/potenţialului iubit”.

Stai, care iubit? Nici prin cap nu-mi tre-cea așa ceva. În clasă erau fete mult mai frumoase ca mine și, în plus, eu eram șefa clasei. Puţini care aveau îndrăzneala să mă înfrunte.

Îmi amintesc, în schimb, în detalii primul buletin de știri. A fost acum 14 ani. Cu emoţii unice și de neuitat. Cum m-am ur-cat pe scaun, cum îmi tremura vocea și re-acţia colegilor după ce am ieșit din studio. Colegii m-au întâmpinat cu aplauze, o tra-diţie care are deja 14 ani la PRO TV.

Am avut noroc de profesori buni, de Vasi-le Butnaru care mi-a fost mentor. De fapt, mai este încă.

Page 28: ed.32 / septembrie 2013

funcţie de propria persoană și trăiri. E un joc interesant.

Nu aș putea renunţa la rochia neagră, am o grămadă în dulap. Și culmea, toate sunt la fel, aceeași croială, aceeași lungime...

Nu îmi plac bârfele, dar se pare că ele mă iubesc pe mine. Din fericire am sufi-cient umor, ironie și autoironie și nu mă las afectată.

Dacă nu era jurnalismul, mă făceam o avocată renumită și bogată. Iar atunci când nu muncesc, cel mai mult îmi place să lenevesc.

„Prin perdea” de Aurora Liiceanu, o car-te pe care am primit-o de ziua mea și pe care o citesc acum. Bineînţeles, această carte nu poate fi aleasă decât de o fe-meie. De câţiva ani încoace îi rog pe pri-etenii mei să îmi aducă de ziua mea, în dar, cărţi. Ideea este că ei cred că mi se potrivesc, dar de fapt îmi aduc cărţi în

foto» Roman Rybaleovtext » Anastasia Taburceanu

Page 29: ed.32 / septembrie 2013

vestimentaţie» Valentina Vidrașcuwww.valentinavidrascu.rotel. (+373) 691 79 199

foto» Roman Rybaleovtext » Anastasia Taburceanu

decor» Malikàfacebook.com/MalikaDecortel. (+373) 794 65 818

makeup» Rodica Cheptinecoafură» Olga Gavril salon» DIVAstr.: Petru Movilă 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99

Page 30: ed.32 / septembrie 2013

str. Arborilor 21, et. 4, Shopping MallDova, www.dontaco.md

Page 31: ed.32 / septembrie 2013

Viva la Fiesta! Vino la “Don Taco- Restaurantul unui bucătar cu bun gust”.

Te vom alinta cu Burrito, Quesadilla, Fajitas și multe alte gustoșenii, preparate de bucătarul din Costa Rica - PABLO.

Vei fi înconjurat de focoșii MACHOS și CHICAS, coloratele sombreros și ponchos.

Rezervează masa la Don Taco! tel: (+373) 601 601 11

str. Arborilor 21, et. 4, Shopping MallDova, www.dontaco.md

Page 32: ed.32 / septembrie 2013

Despre drumul de la pictură la fotografie?Pictura a început încă din liceu, când tata a an-gajat o echipă de designeri să ne amenajeze bucătăria. De mică, ca și toţi copiii, probabil, la tot felul de sărbători de familie dăruiam desenele mele părinţilor. Desene care au fost remarcate de acești designeri. Tot ei i-au sfă-tuit pe părinţii mei să mă dea cât mai repe-

Așa se face că o bună parte din fo-tografii buni de la noi, au în spate sau alături, ani și experienţă de pictură. Ca și în cazul protagonistei textului de mai jos, Ala, care a început fotografia de pe pânză. A învăţat din propriile greșeli și e recunoscută prin stilul ei remarcabil, prin curtoazia ei faţă de personajele din platou și prin atmosfera care se revarsă din lucrările sale.

Ala Melnic,autodidactă în fotografie

de la școala de pictură. Pentru că deja aveam vreo 15 ani. Am făcut un an de pictură, după liceu am mers la Colegiul Tehnologic, a urmat Școala de Arte cu încă trei ani de pictură, chiar dacă eram la Secţia Design textile, visaje. Ceea ce făceam la facultate era foarte aproape de fotografie, creare de stiluri și imagini, compo-ziţii, de altfel ca și în pictură.

Page 33: ed.32 / septembrie 2013

Ce au acestea două în comun (dacă au ceva)?Au foarte multe tangenţe. Pictura îţi fură mai mult timp până ajungi la rezultate vizibile și un produs finit. Fotografia aduce rezultate mai repede, dar în fond au același scop, de a reda stări, emoţii, momente, diferă doar tehnica de realizare.

Momentul în care ai dat de fotografie?Tot la academie, eram într-un torent cu băieţii de la regie, aceștia aveau o disciplină – ”ima-ginea”–, ei aveau nevoie de oameni care să le pozeze în studio, noi cu plăcere mergeam și îi ajutam. Îmi plăcea să mă aflu printre instala-ţiile de lumini, pe platou. Așa am ajuns să îmi i-au un ”Zenit” sovietic pe film, după care a ur-mat un ”Sony Cyber Shot” nimic foarte speci-al, dar un bun instrument pentru antrenament. Lumea mă complimenta, îmi zicea că am ochi și trebuie să lucrez mai mult asupra tehnicii pentru că am potenţial. A venit o cameră mai bună și de acolo și experienţa, și rezultatele.

Nu ai făcut nicio școală de fotografie?Nu, mă autoeduc.

De ce te-ai privat de îndrumările unui profesor? Nu știu, voiam să scap de șablonare, pe net găseam tot ce aveam nevoie, teoria este im-portantă, dar practica își face treaba până la urmă, m-am convins de nenumărate ori de asta.

Ce tip de fotografie e specialitatea ta?Pot face de toate, dar sufletului meu îi este dra-gă fotografia artistică cu un gram de fashion. Nu pot declara ferm că fac fotografie fashion pentru că asta nu există la noi în Moldova, nu avem oameni, echipe, care să știe să lucreze în această direcţie. Îmi place să fotografiez mo-dele, asta îmi iese cel mai bine probabil.

De când faci fotografie?De vreo șapte ani, așa mai serios, dar mă joc cu fotografia de prin 2003.

Mai pictezi?Ultima dată am pictat un an în urmă. Aveam o stare de spirit mai proastă și asta m-a inspirat să îmi pictez un perete în casă. De atunci nu am mai pictat, bun, nici până atunci de prin 2007 nu am mai luat creionul în mâină.

De ce nu pictezi?Am obosit de pictură, nu știu.

Le poţi face pe ambele paralel, fotografia și pictura?Pictura este un hobby de suflet, nu este ceva din care mi-aș face ocupaţia întregii vieţi. Pic-tura a avut un rol imens, indiscutabil în crearea

minutul de artă

Page 34: ed.32 / septembrie 2013

mea ca și fotograf. Orice ocupaţie necesită o dedicaţie, nu poţi fi fotograf în weekend și să mergi la birou în timpul săptămânii.

Persoanele care te insipiră?Of, multă lume, doar că stau prost cu memo-rarea numelor lor. Îmi place Annie Leibovitz foarte mult, fotografiile ei sunt vii. Terry Ri-chardson îmi place, chiar dacă e mai pervers la ale lui, are ceva super specific și asta mă atrage în lucrările lui.

Muză?Omul din cadru. Pentru că îmi place să foto-grafiez oameni. Oamenii care au un fizic atră-gător pentru mine, ceva neobișnuit. Deseori mă împrietenesc cu viitorii subiecţi ai foto-grafiilor mele, ei nici nu bănuiesc că atunci când îi scot la cafea urmez planurile mele meschine, vreau să îi cunosc mai bine și apoi să îi invit să îmi pozeze. Au fost cazuri în care cei pe care i-am fotografiat m-au inspirat mai mult decât îmi puteam imagina. Acum lucrez la un proiect, și cei pe care i-am selectat tare minuţios s-au dovedit a fi o doză nebună de drive și inspiraţie pentru mine. M-am redes-coperit.

Despre ce proiect vorbim?Proiectul la care lucrez acum ţine de bărbaţi și va culmina într-o expoziţie, prima mea ex-poziţie de fapt, care sper să fie una interesan-tă. Asta e tot ce îţi pot spune acum.

Principiile după care o personă devine subiectul fotografiei tale?Dacă îmi place omul, dacă mă trage ceva la el, acesta devin personajul fotografiei. Asta ţine de tipaje. Pentru a lucra am nevoie de emoţii, am nevoie de electrocutări periodice. Și cea mai importantă este evident chimia, trebuie să existe acest duet pe platou între mine și model, să ne înţelegem din priviri uneori.

Ai vreun model cu care îţi place cel mai mult să lucrezi?Da, evident că am preferaţii mei. Cea mai proaspătă descoperire este un model bărbat, care mă inspiră și cu care chiar îmi place să lucrez.

Dacă tot ai faculate corespunzătoare, machiezi sau îmbraci modele din platou?Nu, este mult mai bine când fiecare om im-plicat din platou are responsabilităţile sale. Înainte de sesiunea foto, împreună cu stilis-ta Victoria Popa, discutăm întreaga imagine după care fiecare își face treaba.

Page 35: ed.32 / septembrie 2013

35

Ai avut și colaborări în România?Am încercat, dar planurile noastre nu au co-incis. Sunt acolo unde îmi place să fiu, asta e, am alte planuri.

Care sunt acestea?Vreau să cresc ca și fotograf, evident. O să-mi i-au într-o zi valiza și am s-o șterg din Mol-dova.

Unde?Ei, asta deja nu se spune în revistă, am o des-tinaţie exactă în capul meu, asta e sigur.

Visul tău fotografic?Vreau să lucrez cu fotografi de renume, în ședinţe bine organizate, puse la punct de că-tre profesioniști, să fiu acolo, să mă implic.

Momentul de orgasm în timpul shooting-urilor?Atunci când lucrarea e gata și îi dau drumul în viaţă. Iar pe platou orgasmul e atunci când eu și modelul suntem parte a aceluiași organism, și procesul de lucru merge ca pe unt.

Prima fotografie pe care ai făcut-o și ţi-a adus doza de exaltare de fotograf realizat?Era un shooting pentru o fetiţă, în stilul eva-nescence, și marea bucurie a fost că am transmis exact atmosfera la care am ţintit.

text » Anastasia Taburceanu

foto » din arhiva personală

Page 36: ed.32 / septembrie 2013

În curtea interioară a blocului III FAP, Aca-demia de Arte, după o poartă deloc primi-toare, o ușă de abia se ţine într-o balama, se deschide un hol larg, cu multe mobile vechi, o bucată de pod prăbușit și un sunet înecat de muzică. Încă două uși largi și sunetul iese la iveală, într-o sală căptușită cu covoare, The Peeno se pregătesc de marea lansare (care promite să fie în septembrie). Șase tineri talentaţi, de câteva luni încoace rup strunele și vocile și fac mare zarvă printre petrecerile urbane. Ca să fii pregătit până la lansarea oficială a trupei The Peeno, am stat la vorbe cu băieţii și mi-au explicat de unde vin și încotro merg.

*Mihai și Vera (soliștii trupei) se cunosc de cinci ani, de vreo șapte luni au trupă, de două luni cântă public.

Cum a avut loc marele colaps?Mihai: Eu și Vera eram împreună la facultate,

făceam actorie, nu știu cum, într-o zi am zis că am putea face un band bun împreună.

Ţineţi minte momentul exact când aţi verbalizat ideea de a face un band? E ca și cererea în căsătorie: trebuie s-o ţii minte. Vera: Da sigur, nu mai știu fraza exactă, dar știu că mergeam de la academie spre cămin – eram în drum. Mi-am zis cum de nu am cân-tat niciodată împreună pe la examene sau spectacole, pentru că ambii ne admiram re-ciproc, dar în secret. Trebuia să încercăm să vedem ce-o să iasă. Eram megaintuziasmaţi. Să știi că până atunci nu eram tare buni pri-eteni, nu prea petreceam mult timp împreu-nă, eram simpli colegi de facultate. Acum doi ani, nici nu îmi puteam imagina că vom face o formaţie și vom cânta la concerte.

Cum aţi ajuns de la actorie la muzică?Vera: Nu era un drum lung, sunt oricum foar-te aproape. Mihai: Ne-am zis că facem un experiment – mergem la câteva concerte, dacă ne iese continuăm, dacă nu, ne căutăm de treabă. Ei uite că ne-am căutat de treabă, dar tot cu formaţia, se pare că a mers.

The Peeno – Kukuruzcu frunza-n sus

Page 37: ed.32 / septembrie 2013

Și totuși, de ce v-aţi apucat de muzică, ambii find actori?Vera: Eu m-am apucat să fac taekwondo, și veneam acasă julită, vânătă, cam frântă, așa că mama mi-a propus: ”Poate vrei să faci mu-zică, e mai potrivit pentru o fetiţă”, așa am ajuns eu să fac cinci ani de canto, acum învăţ chitara. Nu pot să nu fac muzică, vorbesc de mine, îmi place atât de mult, că nu îmi imagi-nez viaţa mea fără muzică .Mihai: Și eu am făcut cinci ani de muzică, cânt și la clarnet. Îmi place să cânt și întot-deauna mi-a plăcut să fac asta. Când eram mic, cântam la o chitară-jucărie fără strune, acum uite-mă pe scenă cu formaţie și cânte-cele mele. Nu am făcut nicio revoluţie muzi-cală, doar m-am apropiat de un vis din copi-lărie. Nu prea știu ce să fac altceva, e muzică și teatru.

Actoria mai are vreo șansă în faţa voastră?Mihai: Nici nu pot să zic că am abandonat-o, continuu să joc și să montez spectacole, ca regizor. Actoria e ceva fantastic, e profesia care le cuprinde pe toate, și dacă ești un ac-tor bun descoperi o lume absolut fascinantă. Vera: După cum spunea un profesor de al

nostru, actoria este a doua cea mai compli-cată după cosmonautică. Mihai: Muzica necesită și ea jertfe, dar e mai puţin severă decât actoria, aceasta din urmă e dură rău, te joacă cum vrea și te lasă baltă.

Mihai, în ce spectacole te vedem?Mihai: ”Zoo Story”, montez ”Cui i-e frică de Virginia Woolf” și ”Apărarea lui Socrate”. Dar lucrăm și la ”Titus Andronicus”, ”Corbul”, și multe altele.Vera: Eu am făcut o mică pauză de la teatru, simt că trebuie să mă concetrez acum mai mult pe muzică. Mihai: Oricum, fiecare membru al trupei mai are vreo profesie pe care o practică sau încă o învaţă, așa că avem de toate. Avem filosofi, regizori, avocaţi, actori.

Vera, am auzit de niște premii în teatru pe la București. Vera: Este vorba despre două spectacole cu care am mers la București, primul este ”Vorbește”, un spectacol fără text, doar mișcare scenică și acrobatică, ne-am ales cu premiul întâi. Al doilea an am mers cu spec-tacolul ”Nu striga la mine” – o trupă din doi oameni, la fel ne-am ales cu un premiu.

minutul din boxe

Page 38: ed.32 / septembrie 2013

Aveţi vreun mentor, îndrumător, la muzi-că mă refer acum?Vera: Noi ne suntem și mentori, și îndrumă-tori reciproci. Mihai: Avem un sistem democratic bine pus la punct, toate ideile și părerile despre text, muzică sau aranjament se spun pe faţă, se discută și se ajunge la un consensus. Nu există capricii sau principii personale, încer-căm să fim profesioniști. Vera: Chestia asta am învăţat-o în actorie, trebuie să poţi să gândești la rece, fără emo-ţii, în folosul scopului comun pe care îl ai.

Cum se nasc piesele voastre?Vera: Mihai le cam naște pe toate, când am pornit trupa, el deja avea un bagaj imens de piese compuse, așa că noi le-am preluat, iar pe unele le-am adaptat. E ușor când ai un compozitor ”in the house” bun și o mână de oameni muncitori.

Piesele tale se „dezbat” drastic în stu-diou?Mihai: Nu prea, cam vreo 80% rămân nemo-dificate, poate ne băgăm în stil sau schim-băm ceva accente, dar să știi că nu este foar-te dureros.

Cântaţi remake-uri din lipsa de piese sau pentru că vă sunt dragi. Mihai: Nu ducem lipsă de piese, am peste 100 de piese care așteaptă să mă apuc de ele. Remake-urile sunt cântate strict pentru că sunt piese frumoase, vestite și care ne plac mult. Sunt vreo 4-5 piese care se trag din chefurile noastre, poate dintr-o glumă, dar s-au lipit de noi. Sunt și amintiri din co-pilărie, dacă vrei.

Primul concert care v-a dat ochii peste cap?Mihai: Multe din astea am avut, nu pot scoa-te unul mai special. Ne place orice concert la care cântăm indiferent de public sau locaţie, nu o facem pentru bani, și atunci oferim tot ce avem și ce putem scoate din noi și multe emoţii, de asta fiecare concert e ceva foarte special. Vera: Sunt emoţii și scene diferite. De exem-plu, recent am fost la Gustar, o primă expe-rienţă pentru noi cu un public atât de divers și atât de mare și cu muzicieni profesioniști alături de care ne-am aflat în program – au fost emoţiii mari.Mihai: Avem deja o colecţie bunicică de pes-te 50 de concerte și arome de emoţii diferite.

Page 39: ed.32 / septembrie 2013

Cum a fost când v-aţi auzit piesa prima dată la radio?Vera: Emoţionant și foarte special.

Fani?Mihai: Familia mea care râdea cândva de chitara mea fără strune este alături de mine, mă susţine și chiar se mândrește, sper eu. Vera: Familiile noastre sunt fanii noștri cei înrăiţi.

The Peeno are un stil?Vera: Putem porni de la pop-rock, cu foarte multe influenţe de jazz, blues, folk, reggae. Cristian spunea că noi cântăm o muzică gen curcubeu.

Acest amalgam vă ajută sau vă îngreu-nează sarcina?Vera: Ne ajută pentru că avem un public divers și atunci anumite influenţe muzi-cale prind la anumiţi spectatori, și astfel îi îmblânzești pe mai mulţi odată. Pentru noi, ca muzicieni, poate e mai greu, pentru că trebuie să facem faţă tuturor sarcinilor mu-zicale pe care ni le propunem.

Muzica voastră are vreun mesaj?Vera: Asta se lasă la discreţia celor care o ascultă, fiecare își scoate un mesaj aproape lui, fără limite sau parametri.

Ce înseamnă The Peeno?Vera: E legat de noi asta, la sigur, mă rog, avem și noi dreptul la un secret.

Unde merge The Peeno?Vera: Spre profesionalism. Facem o muzică pentru oameni, nu știu dacă poţi să faci mu-zică doar pentru tine. Mihai: Trebuie să muncim, avem un scop bine definit și vrem cu orice preţ să îl atin-gem.

Ce va fi The Peeno, în zece ani?Vera: Legendă (râde cu poftă).

Mihai Fulga - solistVera Ţurcanu - solistăCristi Condrea - tobeDenis Vieru - basVasile Iglunov - pian

text » Anastasia Taburceanu

foto » din arhiva personală

Page 40: ed.32 / septembrie 2013

Eu cred că proba de foc a oricărei relaţii – de cuplu, de prietenie sau de familie – este petrecerea primei/unei vacanţe împreună. Nu-mai așa îţi poţi da seama de compatibilitate, suportabilitate, deschiderea de a face concesii și de a încerca și altceva. De obicei, în vacanţă pleacă oameni care deja se plac și potrivesc, dar sub această aparenţă se pot ascunde niște chestii, pe care doar timpul petrecut împreună în afara casei, le scoate la suprafaţă și în faţa ochilor celuilalt.

Eu cred că cel mai important în viaţă este ritmul comun, în toate.

Concediul petrecut împreună îţi oferă șansa de a te lămuri dacă poţi/vrei să fii cu omul de lângă tine (iubit, amic, prieten sau membru de familie).

Nu mă refer la împătimiţii de travelling care pleacă oricând, oricum, oriunde, cu oricine. Mă refer la oamenii normali, pentru care fiecare călătorie e ca o mică viaţă. Cu planuri, calcule, așteptări, impresii, lecţii, informaţii și gusturi noi.

Contează enorm cu cine pleci în concediu. În primul rând, vacanţele pot fi cu buget redus sau cu răsfăţ maxim (că de asta e vacanţă). Unii preferă avionul (ca să ajungă mai repede), alţii - mașina (pentru că are portbagaj).

Luăm orașul la pas, în teniși, cu rucsacul în spate și harta în mână sau alegem excursii or-ganizate, ca să putem îmbrăca rochiţe și purta tocuri? Ne trezim la prima oră sau optăm pen-tru un regim de vacanţă – mult somn, brunch și lene? Închiriem un apartament cu frigider și aragaz sau mergem la hotel și mâncăm în blogul Zinei: zinazen.revistatango.ro

oraș? Ne organizăm pe secunde și centimetri sau ne pierdem pe străduţe? Mergem în gru-puri mari sau în doi? În sezon sau în afara lui? Muzee sau oameni? Mult sau puţin? Totul sau până la primele bătături?

Recunosc, am învăţat extrem de multe de la/despre oameni, în vacanţele petrecute îm-preună. Am învăţat să fac compromisuri, să fiu atentă și la alţii, să am deschidere pentru ale-gerile altcuiva. Am înţeles cum ar trebui/cum nu ar trebui să fie oamenii din jurul meu, ce-mi place să fac și ce nu voi face nimănui, nicio-dată. Am învăţat cum să aleg, de cine să mă feresc, cum să fiu și ce vreau.

Vacanţa petrecută împreună poate fi rela-xare, dar și coșmar, dacă doi oameni au ritm diferit. Este greu, înseamnă efort și timp pier-dut să aștepţi până celălalt se trezește sau se culcă, până iese sau se întoarce în cameră, până se decide dacă vrea să mănânce, până alege ce vrea să mănânce, până se hotărăște dacă vrea să cânte sau să danseze etc. Și nu e nimic rău sau greșit, e vorba doar de ritm diferit.

Compromisul e o artă. Comunicarea este temelia relaţiei. Interesele comune sunt liantul dintre doi

oameni. Dar dacă nu există un ritm comun, reco-

mandarea mea este să evitaţi concediile îm-preună. Vacanţa înseamnă o mică viaţă, nu dezastru.

Vacanţa împreună- proba de foc a oricărei relaţii

Page 41: ed.32 / septembrie 2013

blogul Zinei: zinazen.revistatango.ro

"Secret of beauty"are metoda ideală

pentru a te scăpa de grijafirelor de păr nedorit!

Epilarea lasermoft sau soluţie salvatoare?

I n f o r m a ţ i i suplimentare le puteţi afla la centru de cos-metologie es-tetică "SECRET OF BEAUTY"

Bucuraţi-vă de perfecţiune

Epilarea definitivă CU LA-SER a devenit un concurent serios pentru metodele tradi-ţionale precum lama de ras, ceara sau epilatorul electric.

Este necesară consultaţia medicului

Orice zona a corpului poate fi epilată cu laser, atât la fe-mei, cât şi la bărbaţi

La şedinţa de epilare cu laser pacientul se prezintă cu zona de tratat perfect rasă

Majoritatea ariilor necesită 3-6 şedinţe

Există contraindicaţii

Vă aşteptăm pe adresaChişinău, str. Kogălniceanu, 41, etajul 2

tel: 022 24 21 72, GSM: 079 430 306e-mail: [email protected]

Page 42: ed.32 / septembrie 2013

leuLuna asta îti însufleţește instinctul de cucerire, îţi dă curajul de a face primul pas sau de a comite splendide nebunii din dragoste. În prima ju-mătate a lunii octombrie, profită, pentru a demara acţiuni care cer ener-gie, îndrăzneală, combativitate și abilităţi de lider! Dar nu totul este roz. Rutina zilnică ar putea fi împovarată de griji, cel mai probabil legate de sedii, proprietăţi, bunuri de folosinţă îndelungată, acte, înţelegeri.

fecioarăDeși nu-ţi lipsesc nici afecţiunea și nici ofertele, viaţa sentimentală are, în anumite perioade, meandrele și peripeţiile ei. Iar octombrie ar putea fi una dintre aceste perioade. Provocările vin din domeniile intelectului, comuni-cării, informaţiei, scrisului, redactării, discursului, negocierilor, examenelor. Ai o misiune importantă, dar lucrurile decurg greu, marcate de întârzieri, confuzii sau neînţelegeri. Ca atmosferă, prima jumatate a lunii octombrie se aseamănă, în linii mari, cu luna precedentă. Manifestările amoroase sunt pasionale și demonstrative, iar emoţiile sunt puternice, vibrante.

taurRelaţia de cuplu este trecută prin filtrul obiectivităţii, iar hotărârile sunt impuse de judecată, nu de emoţii. Se discută despre responsabilităţi și asumarea unor sarcini, se deschid sau se reiau subiecte sensibile. Tendin-ţele care se manifestă în planul relaţiilor sentimentale pot fi resimţite și în relaţiile profesionale. În plus, pot aparea complicaţii legate de contracte, acte, documente sau fișiere. Oricum, perioada reclamă multă atenţie în relaţiile cu ceilalţi și cere un efort suplimentar pentru asigurarea unei comunicări clare și fluente.

gemeniStai bine cu dragostea în octombrie. Acum atragi atenţia sexului opus, emani caldură și senzualitate, seduci fără efort. Luna asta ai noutăţi și sur-prize plăcute în primele două decade, eventual un eveniment mai altfel, care iese din tiparele obișnuite. În carieră ai de făcut alegeri, de luat decizii sau de învăţat niște lecţii. Pe parcurs, te confrunţi cu piedici, întârzieri, îndo-ieli. Pot să apară responsabilităţi ingrate sau încercări suplimentare.

rac Pe plan sentimental se manifestă o nehotărâre sau lipsă de siguranţă, atragând tensiunile și dificultaţile. Sau, în cel mai bun caz, aplecându-se asupra unor preocupări foarte serioase, atitudine care, totusi, nu creea-za un climat prea favorabil iubirii și plăcerilor. Octombrie pare a fi o lună ceva mai relaxată în plan profesional - atât cât se poate, în contextul anului 2013, care cere proiecte noi, schimbări, acţiuni energice.

42

berbec Octombrie 2013 va fi o lună dinamică și bogată în evenimente. Colaborări-le și contractele sunt la ordinea zilei pe tot parcursul lunii octombrie. Îţi pot aduce satisfacţii, dar pot și să te ţină sub tensiune, să fie o sursă de stres, mai ales în prima săptamană a lunii.Partea bună e că se deschide o perioa-dă interesantă în plan financiar. Vorbind de dragoste, instinctele funcţio-nează din plin, libidoul este puternic, dorinţele sunt aprigi și fierbinţi.

Page 43: ed.32 / septembrie 2013

43

balanţăÎn cuplu domnesc buna-dispoziţie, complicitatea, amiciţia, pofta de via-ţă și de distracţii. Se socializează mult, iar socializarea priește relaţiei sau, dacă nu ai încă o relaţie, poate favoriza apariţia uneia. Prietenii pot avea o anume influenţă asupra vieţii tale de cuplu (catalizatori, media-tori, sfătuitori etc.). Munca decurge bine: ai putere de muncă, iar efor-turile îţi sunt apreciate. Sectorul financiar este sensibil.

peștiiOctombrie 2013 respectă predispoziţiile generale în prima jumatate a lunii, fără a se distinge prin evenimente spectaculoase. A doua jumă-tate, însă, este mult mai colorată, mai pitorească, mai activă, iar viaţa de cuplu ia avânt, impulsul pasional crește, contactele cu celălalt se produc rapid, spontan, direct. Pot apărea atracţii bruște, iubiri la pri-ma vedere.

vărsătorPrimele două săptămâni sunt active, marcate de evenimente. Asta poa-te da naștere la încurcături, blocaje sau te poate atrage într-un incident care îţi poate afecta imaginea. Într-un fel sau altul, relaţiile sunt legate de drumuri, comunicare, informatie sau studii. Situaţia financiară este mulţumitoare, dar atenţie la capcanele perioadei 15-25 octombrie.

capricornSe poate ca perechea ta să aiba o perioadă mai grea, iar viaţa ta sen-timentală să intre într-o perioadă de repaus. Nici în ceea ce privește munca de rutină și responsabilităţile de zi cu zi veștile nu sunt grozave. O parte din stres ar putea avea conexiuni cu activităţile de grup, cu evenimentele cu public sau cu o promisiune de susţinere neonorată.

săgetătorSimţi nevoia să primești și să dăruiești mai multă afecţiune, senzuali-tatea îţi sporește, puterea de seducţie este mai mare. Atragi roman-tismul, atragi ocaziile de a întâlni iubirea.În carieră nu sunt excluse manevrele de culise sau încercările de denigrare. În măsura în care te poate afecta, este posibil ca șeful sau superiorul tău să fie cel care are de suferit. Complicaţiile menţionate mai sus ar putea să te influenţeze și financiar. Noroc că recuperezi banii din alte părti.

scorpionInteresele cuplului devin mai pragmatice, orientate către siguranţă, prosperitate, achiziţii etc. Se poate să vă faceţi planuri legate de bani sau să aveţi dispute legate de ei. Oricum, finanţele și relaţiile se îm-pletesc. Actele, scrisul, vorbitul, informatiile, drumurile sau interesele intelectuale se află în linia întâi. S-ar putea să fie vorba și despre o da-torie sau o recuperare. În ceea ce privește veniturile regulate, situaţia este confortabilă.

octombrie 2013

Page 44: ed.32 / septembrie 2013

Cultură:Filarmonica Naţionalăstr. Mitropolitul Varlaam, 78tel.: (+373 22) 22 27 34

Galeria „Constantin Brâncuși”bd. Ștefan cel Mare, 3tel.: (+373 22) 54 15 96

Muzeul Naţional de Artăstr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 53 32

Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturalăstr. Cogâlniceanu, 82tel.: (+373 22) 244 002

Sala cu Orgăbd. Ștefan cel Mare, 81tel: (+373 22) 22 25 47

Teatrul Naţional „M.Eminescu”bd. Ștefan cel Mare, 79tel.: (+373 22) 22 11 77

Teatrul de Operă și Baletbd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373 22) 24 51 04

Teatrul „Satiricus”str. Eminescu, 55tel.: (+373 22) 20 28 90

Cafe/Restaurante:

44 JazzCafe, et. 2str. Albișoara, 44tel.:(+373 22) 22 44 95live music www.jazzcafe.md

513bd. Stefan cel Mare 79 (intrarea de pe str. M.Eminescu)tel.: (+373) 78 513 513

5th Elementstr. Kiev, 4tel.: (+373 22) 85 88 58

Avenue 103bd. Ștefan cel Mare, 103tel.: (+373 22) 22 68 99 (+373 22) 69 12 74 97

Bachus-Davastr. Calea Ieșilor, 15tel.: (+373 22) 59 21 62 (+373 22) 59 21 61 (+373 22) 69 12 30 99

Bier Platzstr. Mihai Eminescu, 55tel.: (+373 22) 22 91 63str. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 60 37 37

Bisquitbd. Moscova, 20tel.: (+373 22) 32 95 45

Cafe Velvetbd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 68 500 050

CarlsbergPena Pub str. București, 67tel.: (+373) 79 77 66 50

Chateau str. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 8tel.:(+373 22) 22 06 05 (+373) 69 30 31 31str. N.Costin, 67/1tel.: (+373 22) 51 50 44 (+373) 69 94 08 08

Coffee Beansbd. Ștefan cel Mare, 103/2tel.: (+373 22) 23 56 33bd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 89 67

Coffee HouseCoffee House Cognac bar, Jumbo, bd. Decebal 23, tel.: (+373 22) 63 65 15Coffee House TerasaSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 63 Coffee House VIPSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 64 Coffee House № 1Sun City, str. Pușchin 32,tel.: (+373 22) 21 10 90Coffee House Orient - CC Soiuz, str. A.Russo 1, tel.: +373 22 450626

CurteaVânătoruluibd. Decebal, 16tel.: (+373 22) 63 93 29

Decadance Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373) 79 88 87 77

Delice d’Angestr. 31 August 1989, 117/2tel.: (+373 22) 24 14 28

Dolce Vitabd. Decebal, 91tel.: (+373 22) 63 79 00

Don Tacostr. Arborilor, 21(Shopping MallDova),et. 4tel.: (+373) 601 601 11

Dublin Irish Pubstr. Bulgară, 27tel.: (+373 22) 27 67 41

Eli-Pilistr. București, 68tel.: (+373 22) 24 24 57

El Pasostr. Armenească, 10tel.: (+373 22) 92 11 66

Flirtstr. V. Alecsandri, 111tel.: (+373 22) 277 389

The Flying Pigbd. Moscova, 91tel.: (+373) 79 98880

Galaxystr. 31 August 1989, 117/1tel.: (+373 22) 23 25 25 (+373) 69 11 47 67

Gazettostr. Kiev, 16/1tel.: (+373 22) 31 07 45 (+373) 68 14 30 14

Gok-Oguzstr. Calea Orheiului, 19Atel.: (+373 22) 46 88 52

Hidalgostr. Ismail, 30tel.: (+373 22) 54 64 14

Karl Schmidtstr. Alexandrucel Bun, 83tel.: (+373 22) 84 08 08 (+373) 78 84 08 08

Kira’s clubstr. Veronica Micle, 7tel.: (+373 22) 92 25 13

KFCstr. Arborilor, 21(Shopping MallDova,et. 4)tel.: (+373 22) 60 33 60

La Botul Caluluibd. Moscova, 9tel.: (+373) 79 988881

La Crîșmăstr. Hipodromului 9/1tel.: (+373 22) 43 70 50

La Roma Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373 22) 22 85 90 (+373) 68 38 32 32

Lavazza Clubstr. Veronica Micle, 10/1tel.: (+373 22) 22 83 00

Milano Cafebd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 60 177 000

Mojitobd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373) 60 19 1111

Muz Cafestr. Albișoara, 44 et.1tel.: (+373 22) 22 44 95 (+373) 68 10 44 44 (+373) 79 79 44 44

Napolisstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373) 21 21 91

The Office Dom 12str. Miron Costin, 12tel.: (+373 22) 31 07 50

Restaurantul Olivabd. Moscova, 5tel. (+373 22) 92 29 62tel. livrare: (+373 22) 78 00 00

Paparazzistr. S. Lazo, 40tel.: (+373) 60 44 00 22

Piramisabd. Moscova, 10/3tel.: (+373 22) 31 04 48 (+373) 69 38 33 84

Pizza Celentanotel.livrare (+373 22) 222 111bd. Decebal, 139tel. (+373 22) 53 50 24str.A.Pușkin, 30tel. (+373 22) 21 29 90bd. M.cel Bătrîn, 4/6tel. (+373 22) 48 19 22

Robert’s Coffeestr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 83 69 71str. 31 august, 113tel.: (+373 22) 21 02 76

partenerii noștri

Page 45: ed.32 / septembrie 2013

Star Kebabstr. Arborilor 21(Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 855 712str. Kiev, 4tel.: (+373) 603 777 33bd. Decebal, 61tel.: (+373 22) 855 719str. Ismail, 84tel.: (+373 22) 855 714

Taxi Blues Cafestr. Kiev, 9tel.: (+373 22) 49 40 10(+373) 69 49 40 10Taxi Blues Cafe 2str. Tolstoi, 24/1tel.: (+373) 68 49 40 10

Trattoria della nonnastr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373) 69 74 74 72str. Mihail Kogâlniceanu, 62tel.: (+373) 68 3 00 825bd.Moscovei 17/4tel.: (+373) 60 979 979

Tucano Coffeestr. Pușkin, 15str. Alexandru cel Bun, 91Atel.: (+373 22) 211 444str. Pușkin, 28

Vasabistr. Sciusev, 73tel.: (+373 22) 21 10 20bd. Banulescu-Bodoni, 4tel.: (+373) 79 80 42 42,str. V.Alecsandri, 85tel.: (+373) 79 80 47 47

Vintage cafestr. N. Dimo, 1/1tel.: (+373) 68 44 43 56(+373 22) 44 43 56

Zen Sushistr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 11 40 (+373) 69 91 26 29

Frumuseţe:

Abyss SPAstr. A Corobceanu, 22/1tel.: (+373 22) 23 80 23

Afroditastr. 31 august 1989, 79/1tel.: (+373 22) 27 41 43

Alpha Sunstr. Miron Costin, 25tel.: (+373 22) 310 837

Beauty&SPA CentersOLSIstr. Bernardazzi, 26tel.: (+373 22) 27 65 51str. V. Alecsandri, 97tel.: (+373 22) 21 12 21

Bigoudisbd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90 (+373) 78 34 76 90

Biotouchbd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 34 29 (+373) 60499720

Cristisstr. Cosmonauţilor, 9tel.: (+373 22) 23 50 23 (+373) 79 23 72 27

Daniellestr. Liviu Deleanu, 7/6tel.: (+373 22) 60 73 72 (+373) 79 40 31 02

Derma BeautyChisinau, s. Hincesti, 43tel.: (+373 22) 99 88 99

Dessangestr. M. Eminescu, 49/1tel.: (+373 22) 40 04 50

Diva Dstr. Petru Movilă, 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99

Gloss Beauty Studiostr. Arborilor, 21, et. 2tel.: (+373) 699 000 36

Holly Landstr. MitropolitBănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 24 38str. Sciusev, 37tel.: (+373 22) 54 03 54

Laboratorulfrumuseţiistr. Tighina, 49/3tel:(+373 22) 26 05 00 (+373) 69 10 17 93

Langelesbd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 21 00 77

Micușa Stilstr. 31 August 1989, 127tel.:(+373 22) 23 82 44

str. Alexandru cel Bun, 98Atel.: (+373 22) 22 84 40str. Aleco Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 54 38

Megasunstr. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 50 76str. Alecu Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 51 41bd. Decebal, 99 (Elat)tel.: (+373 22) 88 35 67tel.: (+373 22) 27 66 45tel.: (+373 22) 27 66 45str Ion Creangă, 49/5tel.: (+373 22) 83 87 56

Nim Domstr. Kogălniceanu, 54tel.: (+373 22) 24 15 92

Oazisstr. Bucuresti, 68tel.:(+373 22) 23 77 51str. Eminescu, 5

Orhideeabd. Ștefan cel Mare, 124tel.: (+373 22) 27 01 17str. Bulgară, 41tel.: (+373 22) 275434bd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 23 56 34str. Mitropolit Dosoftei, 100tel.: (+373 22) 23 80 14bd. Moscovei, 1/3tel.: (+373 22) 44 03 09str. Pușkin, 44tel.: (+373 22) 21 40 87

Rosesstr. Pușkin, 14tel.: (+373 22) 21 12 94 (+373) 79 84 84 74

Salonby Kliuchnikoffstr. București, 103tel.: (+373 22) 21 17 97str. Tighina, 52tel.: (+373 22) 27 96 88

Salon Evel-Luxstr. Academiei, 7tel.: (+373 22) 73 31 68 (+373) 69 70 98 93

Salon Studia Gorbaciovstr. Armeană, 18tel.: (+373 22) 24 02 40

Salonul Kissbd. Ștefan cel Mare, 128tel.: (+373 22) 22 38 49 (+373) 69 23 48 45

Secret of Beautystr. Kogâlniceanu, 41/7tel.: (+373 22) 24 21 72 (+373) 79 43 03 06

Sunkissstr. 31 August 78 A,„Centrul Sportiv”tel.: (+373 22) 24 20 61 bd. Decebal 80/1,tel.: (+373 22) 50 37 06 str. Alecu Russo 5/1,tel.: (+373 22) 32 40 11

Victoria Luxstr. Gh.Asachi, 71/6tel.: (+373 22) 73 95 63

Vis str. Pușkin, 56tel.: (+373 22) 22 58 18

Weyergans High Care bd. Traian 22, of.40tel.: (+373 22) 81 16 81tel.: (+373) 79 500 697 Fitness și Sport:

Amazonkabd. Ștefan cel Mare, 69tel.: (+373 22) 27 93 57 (+373) 68 89 17 13

EcoSport Gym7:00-22:00str. A. Mateevici, 113/2tel.: (+373 22) 23 30 81

Fitness Dozabd. Mircea cel Batrân, 11tel.:(+373 22) 43 97 21str. Ion Creangă, 62tel.:(+373 22) 74 52 08str. Miron Costin, 25tel.:(+373 22) 44 90 57str. Andrei Doga, 26tel.:(+373 22) 31 07 62

NiagaraOrange Fitnessstr. Ghidighici, 5tel.: (+373 22) 21 00 21

Thai Boxing Clubstr. Burebista, 114tel.: (+373 22) 890 47 77 (+373) 68 771 777

în localurile cărora găsiţi revista 15 MINUTE

Page 46: ed.32 / septembrie 2013

UNICAShaping Clubbd. Ștefan cel Mare, 182 et.5 of.509tel:(+373 22) 29 58 11 (+373) 69 17 04 10str. Tighina, 49/4tel.: (+373 22) 27 74 12 (+373) 69 28 93 77bd. Dacia, 31tel.: (+373 22) 55 23 63 (+373) 79 12 25 00bd. Decebal, 5 et.2tel.: (+373 22) 55 49 04 (+373) 69 73 33 96bd. Mircea cel Batrân, 5/1 et. 3tel.: (+373 22) 42 58 18 (+373) 69 11 12 27str. Vasile Alecsandri, 1, et.8 of.822tel.: (+373 22) 73 75 55 (+373) 69 11 12 27str. Alba Iulia, 1/1tel.: (+373 22) 93 07 73 (+373) 69 51 99 37str. Alba Iulia, 75tel.: (+373 22) 51 53 38 (+373) 79 30 00 00bd. Moscovei 6, et. 3tel.: (+373 22) 49 65 91 (+373) 69 11 12 27Ialoveni: str. Alexandru cel Bun 31tel.: (+373 268) 2 49 12 (+373) 79 64 99 40www.shaping.mdstr. Alecu Russo 20, et. 4,CC Shoplandiatel.: (+373 22) 81 16 16str. Igor Vieru 15/3, et. 1,tel.: (+373 22) 48 16 61

X.T.Zstr. Gh.Asachi, 58 tel.: (+373) 68 110 811 (+373) 78 110 811

Wellness Landstr. Mitropolit Varlaam, 46 tel.: (+373 22) 54 60 80

Wellness &SPA Terminalbd. Dacia, 31 tel.: (+373 22) 63 29 29 (+373) 79 22 99 93 Centre medicale:

Ceradentstr. Kogâlniceanu, 41tel.: (+373 22) 22 28 05

Mazur Dentstr. Kogâlniceanu, 20 of. 1tel.: (+ 373 22) 27 59 92

Prima Medicastr. V.Alecsandri, 87/1tel.: (+373 22) 20 23 73

Timox Dentstr. Pușkin, 9tel.: (+373 22) 22 24 99

Vivodentstr. București, 13/1tel.: (+373 22) 54 64 00

Shopping:

ABFashionstr. Ismail, 24tel: (+373) 27 16 03 (+373) 69 10 90 89

Ceai de elităbd. Ștefan cel Mare, 128(Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 24 35 72 (+373) 79 44 77 68

Doua Inimistr. București, 99 of.4tel: (+373 22) 23 82 24 (+373) 69 31 45 63

Kotonstr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 27 00 39

L’arossastr. V. Alecsandri, 66tel.:(+373) 69 10 81 96

Mireasa Modernăstr. Pușkin, 43tel: (+373 22) 22 68 72 (+373) 69 99 63 78

molDecobd. Bănulescu Bodoni, 57tel: (+373 22) 23 31 89 (+373) 69 20 11 26bd. Moscovei, 14/1tel: (+373 22) 31 12 81 (+373) 69 20 11 26

Papiliostr. Alecsandri, 20tel.: (+373 22) 21 01 29 (+373) 79 43 12 12

Shoptime.mdstr. Bănulescu Bodoni, 29tel.: (+373 22) 234 900

Agenţii turistice:

AmadeusTravelstr. Pușkin, 24tel.: (+373 22) 22 66 33

AnyWay Travelstr. 31 august 1989, 121tel.: (+373 22) 85 90 90

Damla Turstr. Gagarin, 1tel.: (+373 22) 27 75 77

Explorestr. Columna, 103 of.1tel.: (+ 373 22) 84 41 11

IFLY.MDstr. Pușkin, 7tel.: (+373 22) 80 86 80(+373) 78 80 86 80

Isidastr. MitropolitDosoftei, 97/1tel.: (+373 22) 29 60 48

Sindbadstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373 22) 88 82 88

Sovadastr.Zelinski, 12tel.: (+373 22) 84 46 78

Univers VivaTurismbd. Grigore Vieru, 22/1 of. 1tel: (+373 22) 22 92 92

Vacanţa str. Pușkin, 14tel.: (+ 373 22) 840 111

Vernon Primstr. Gh.Asachi, 11/1 of. 98tel.: (+373 22) 72 72 32

Voiaj Internationalbd. Negruzzi, 4/2tel.: (+373 22) 54 64 64

Hotele:

Budapeststr. Timiș, 19tel.:(+373 22) 24 51 23

Business& SPA Hotel OLSIstr. Bernardazzi, 26/3tel.: (+373 22) 54 59 54

Dacia Hotelstr. 31 August 1989, 135tel.:(+373 22) 23 22 51

Flowersstr. Anestiade, 7tel.: (+ 373 22) 26 02 02

Jazz Hotelstr. Vlaicu Pîrcălab 72tel.: (+373) 69 10 73 77

LeoGrandstr. Mit. Varlaam 77tel.: (+373 22) 20 12 01

Manhattan str. Ciuflea, 1tel.: (+373 22) 26 08 88

Nobil Hotelstr. M.Eminescu, 49/1tel.:(+373 22) 40 04 00

Turist Hotelbd. Grigore Vieru, 9tel.:(+373 22) 22 05 12

Vila Natalistr. Sfatul Ţării, 15tel.: (+373 22) 23 36 63

Vila Verdestr. Grenoble, 110tel.:(+373 22) 28 80 03

Vrei să devii p a r t e n e r u l n o s t r u d e d i s t r ib u ţ ie?

Contactează-ne pe: [email protected]

sau 060097111 – Sergiu Ţurcanu,

director de marketing

Page 47: ed.32 / septembrie 2013
Page 48: ed.32 / septembrie 2013