dpi licenta - curs 3 (2014-2015)

35
Extrădarea (continuare) Procedura extrădării din România

Upload: shoricikaa

Post on 28-Sep-2015

24 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Drept Penal International - curs predat la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti

TRANSCRIPT

  • Extrdarea (continuare)Procedura extrdrii din Romnia

  • Principiul specialitii extrdrii i reextrdarea ctre al treilea statPrincipiul sau regula specialitii. n materie de extrdare, principiul specialitii exprim regula de drept internaional potrivit creia persoana extrdat nu trebuie s fie supus unei proceduri penale pentru o alt fapt anterioar extrdrii i nici obligat la executarea altei pedepse dect aceea aplicat prin sentina pentru care a fost solicitat sau acordat extrdarea.Legea romn privind cooperarea judiciar penal prevede acest principiu n articolul 74 intitulat chiar Regula specialitii. n alineatele 1 i 3 este expus regula specialitii din perspectiva statului romn ca stat solicitat. Legea prevede n plus, la art. 47 alin. (2), faptul c persoana extrdabil poate declara c renun la aplicarea regulii specialitii.

  • Principiul specialitii extrdriiPersoana predat ca efect al extrdrii nu va fi nici urmrit, nici judecat, nici deinut n vederea executrii unei pedepse, nici supus oricrei alte restricii a libertii sale individuale, pentru orice fapt anterior predrii, altul dect cel care a motivat extrdarea, n afar de cazurile cnd: a) statul care a predat-o consimte; n acest scop, autoritile romne competente vor transmite statului solicitat o cerere nsoit de actele anexe i de un proces-verbal n care se consemneaz declaraiile persoanei extrdate; b) avnd posibilitatea s o fac, persoana extrdat nu a prsit, n termen de 45 de zile de la liberarea sa definitiv, teritoriul Romniei, ori dac a revenit n Romnia dup ce a prsit teritoriul statului romn.

  • Principiul specialitii extrdriiCnd calificarea dat faptei incriminate va fi modificat n cursul procedurii, persoana extrdat nu va fi urmrit sau judecat dect n msura n care elementele constitutive ale infraciunii recalificate ar ngdui extrdarea.n cazul n care se dorete ca statul solicitat s admit o cerere de derogare de la regula specialitii, cererea adresat statului strin se formuleaz de ctre Ministerul Justiiei, n baza ncheierii instanei competente s soluioneze cauza n prim instan, la propunerea motivat a Ministerului Public, sau n baza ncheierii instanei pe rolul creia se afl cauza, dac extrdarea a fost acordat dup trimiterea n judecat a persoanei extrdate.

  • Reextrdarea ctre al treilea statReextrdarea ctre un al treilea stat. Potrivit regulii specialitii, statul solicitant, care a obinut extrdarea, nu are dreptul nici s extrdeze ctre un al treilea stat persoana care i-a fost extrdat.Singura excepie o constituie ipoteza n care persoana extrdat, avnd posibilitatea s o fac, a refuzat s prseasc teritoriul Romniei ca stat solicitant n termen de 45 de zile de la data liberrii sale definitive i nu exist nicio piedic n calea posibilitii sale de a se deplasa ori dac a revenit n Romnia dup ce a prsit teritoriul statului romn.Astfel, n afara cazului n care persoana extrdat a rmas de bunvoie pe teritoriul su, statul romn ca stat solicitant nu poate preda aceast persoan unui stat ter care ar solicita-o pentru infraciuni anterioare predrii, dect cu consimmntul statului solicitat care i-o extrdase.

  • Reextrdarea ctre al treilea statStatul solicitat va putea cere prezentarea actelor anexe la cererea de extrdare.Dispoziiile art. 61 din legea romn, cu referire la statul romn ca stat solicitat care trebuie s-i dea consimmntul la extrdarea de ctre statul solicitant a persoanei ce fusese extrdat din Romnia, prevd c, n afara cazului n care persoana extrdabil nu a prsit, n termen de 45 de zile de la liberarea sa definitiv, teritoriul Romniei, ori dac a revenit n Romnia dup ce a prsit teritoriul statului romn, consimmntul statului romn este necesar pentru a ngdui statului solicitant s predea unui alt stat persoana care i-a fost predat i care ar fi cutat de ctre statul ter pentru infraciuni anterioare predrii.

  • Reextrdarea ctre al treilea statPotrivit art. 54, acordarea consimmntului la reextrdare se face potrivit dispoziiilor articolelor 52 alin. (8) i 53 din lege referitoare la soluionarea cererii de extrdare de ctre instanele judectoreti romne, considerndu-se c cererea de acordare a consimmntului este echivalent cu o cerere de extrdare.Astfel, hotrrea asupra reextrdrii, pronunat de un complet format dintr-un judector al Seciei penale a Curii de Apel poate fi atacat cu contestaie de procurorul general competent i de persoana extrdabil, n termen de 5 zile de la pronunare, la Secia penal a naltei Curi de Casaie i Justiie. Procurorul general competent poate depune contestaie din oficiu sau la cererea ministrului justiiei, iar Secia penal a naltei Curi de Casaie i Justiie va asigura judecarea contestaiei ntr-un termen de cel mult 10 zile, de un complet format din 3 judectori.

  • Cererea de extrdare i examenul de regularitate internaional a acesteiaCererea de extrdare i actele anexe. Cererea de extrdare trebuie s fie formulat n scris i s fie transmis pe cale diplomatic sau pe o alt cale convenit prin nelegere direct ntre dou sau mai multe pri lao convenie internaional n materie de extrdare.n legea romn nr. 302/2004 privind cooperarea judiciar internaional n materie penal, condiiile privind cererea de extrdare i actele anexe sunt prevzute n articolul 36, care, n alineatul 1, precizeaz c cererea de extrdare se adreseaz Ministerului Justiiei, iar dac este adresat pe cale diplomatic, ea se va transmite nentrziat Ministerului Justiiei, dar o alt cale va putea fi convenit prin nelegere direct ntre statul solicitant i statul romn solicitat.

  • Cererea de extrdare i actele anexen alineatul 2 al articolului 36 din lege se prevede c, n sprijinul cererii de extrdare, trebuie s se prezinte:a) n funcie de faza procesului penal, originalele sau copiile autentice ale hotrrii de condamnare definitive, cu meniunea rmnerii definitive, deciziilor pronunate ca urmare a exercitrii cilor legale de atac, mandatului de executare a pedepsei nchisorii, respectiv originalele sau copiile autentice ale mandatului de arestare preventiv, rechizitorului sau ale altor acte avnd putere egal.Autentificarea copiilor acestor acte se face gratuit de instana sau parchetul competent, dup caz; b) o expunere a faptelor pentru care se cere extrdarea. Data i locul svririi lor, calificarea lor juridic i referirile la dispoziiile legale care le sunt aplicabile se vor indica n modul cel mai exact posibil;

  • Cererea de extrdare i actele anexec) o copie a dispoziiilor legale aplicabile sau, dac aceasta nu este cu putin, o declaraie asupra dreptului aplicabil, precum i semnalmentele cele mai precise ale persoanei extrdabile i orice alte informaii de natur s determine identitatea i naionalitatea acesteia; d) date privind durata pedepsei neexecutate, n cazul cererii de extrdare a unei persoane condamnate care a executat numai o parte din pedeaps, aceasta pentru a se putea verifica ndeplinirea condiiei privind durata pedepsei de executat dup extrdare (minim 4 luni).

  • Examenul de regularitate internaionalLegea romn privind asistena judiciar internaional prevede un moment special n procedura extrdrii pasive, premergtor examinrii judiciare a cererii de extrdare i reprezentnd o etap administrativ, care const ntr-un examen de regularitate internaional al cererii de extrdare.Potrivit dispoziiilor articolului 38 alin. 2 al legii, acest examen este efectuat de direcia de specialitate din Ministerul Justiiei care procedeaz de urgen (n termen de 3 zile de la primirea cererii, respectiv n 24 de ore, n cazul cererii de arestare provizorie n vederea extrdrii) i urmrete s constate, ndeosebi, dac:a) ntre Romnia i statul solicitant exist norme convenionale ori reciprocitate pentru extrdare;b) la cererea de extrdare sunt anexate actele prevzute de tratatul internaional aplicabil;

  • Examenul de regularitate internaionalc) cererea i actele anexate acesteia sunt nsoite de traduceri, conform prevederilor articolului 14; [1]d) exist una dintre limitele acordrii cooperrii judiciare prevzute la art. 3, anume aplicarea legii privind cooperarea internaional n materie penal este subordonat proteciei intereselor de suveranitate, securitate, ordine public i a altor interese ale Romniei, definite prin Constituie.

    [1] Potrivit dispoziiilor articolului 14 alineatul 1 din lege: Cererile prevzute de titlurile II i IV-VII adresate Romniei i actele anexe trebuie nsoite de o traducere n limba romn sau n limba englez ori francez.

  • Examenul de regularitate internaionalDe asemenea, n cadrul examenului de regularitate internaional, Ministerul Justiiei, potrivit alin. 3 al articolului 38 din lege, verific existena reciprocitii n privina extrdrii propriilor ceteni, n cazul n care se solicit extrdarea unui cetean romn.n alineatul 4 al aceluiai articol 38 din lege, sunt prevzute rezultatele examenului de regularitate internaional. Astfel, atunci cnd constat nendeplinirea condiiei prevzute la alineatul 2 literele a) i b) i la alin. (3), precum i n cazul n care se constat existena situaiei prevzute la alin. (2) lit. d), Ministerul Justiiei restituie cererea i actele anexe, explicnd motivele acestei restituiri.

  • Examenul de regularitate internaionalCu privire la verificarea prevzut la litera c), dac se constat c cererea i documentele anexe nu sunt nsoite de traduceri n limba romn, urmeaz ca parchetul competent s ia msuri pentru efectuarea unei traduceri ct mai urgente.Aceast etap administrativ n procedura extrdrii din Romnia este considerat de legiuitor perfect raional deoarece, pe de o parte, evit o prelungire inutil a procedurii atunci cnd exist motive obligatorii de refuz al extrdrii care pot fi constatate la un simplu examen cu caracter administrativ, iar pe de alt parte nltur n mod rapid unele neajunsuri din calea etapei judiciare.

  • Etapele procedurii extrdrii pasiveCele ce preced fac necesar referirea la etapele pe care le parcurge procedura extrdrii din Romnia, descrise n dispoziiile articolului 37 al Legii nr. 302/2004.n primul alineat al acestui articol se reproduce dispoziia din articolul 19 alineatul 4 al Constituiei, potrivit creia extrdarea din Romnia se hotrte de justiie, iar n alineatul secund se precizeaz c procedura extrdrii pasive are un caracter urgent i se desfoar i n timpul vacanei judectoreti.n alineatul 3 se prevede rolul Ministerului Justiiei ca autoritate central n realizarea unei etape administrative.Dei extrdarea se hotrte n etapa judiciar, s-a considerat necesar, aa cum s-a observat anterior, o etap administrativ.

  • Etapele procedurii extrdrii pasiven alineatul 4 al articolului 37 se arat n ce const aceast etap administrativ, n care Ministerul Justiiei, prin direcia de specialitate, ndeplinete n principal urmtoarele activiti:a) primirea cererii de extrdare;b) examinarea cererii de extrdare i a actelor anexate acesteia, din punctul de vedere al regularitii internaionale, n condiiile prevzute la articolul 38, la care ne-am referit anterior;c) transmiterea cererii de extrdare i a actelor anexate acesteia procurorului general competent, n condiiile prevzute la articolul 40, pe care l vom examina n cele ce urmeaz;d) restituirea motivat a cererii de extrdare i a actelor anexate acesteia, n cazurile prevzute la articolul 38 alineatul 4 (la care ne-am referit i care privesc acele cazuri n care extrdarea nu este posibil);

  • Etapele procedurii extrdrii pasivee) punerea n executare, n colaborare cu Ministerul Administraiei i Internelor, a hotrrii definitive prin care s-a dispus extrdarea;f) comunicarea ctre autoritatea central a statului solicitant a soluiei date cererii de extrdare sau a cererii de arestare provizorie n vederea extrdrii, pronunat de autoritatea judiciar competent.Aa cum se poate constata, etapa administrativ a procedurii extrdrii pasive nu se desfoar n anumite limite de timp, ci privete natura actelor ndeplinite n cadrul acestei proceduri, care sunt acte administrative i nu jurisdicionale, nu soluioneaz, dar fac posibile i duc la ndeplinire hotrrile judectoreti privitoare la extrdare.

  • Declanarea etapei judiciare a procedurii extrdrii pasive i competena de soluionare a cererii de extrdareA. Sesizarea procurorului competent. Dup efectuarea examenului de regularitate internaional i dac nu exist nici un motiv de restituire, Ministerul Justiiei transmite cererea de extrdare i actele anexe, n cel mult 48 de ore, procurorului general al parchetului de pe lng curtea de apel n a crui circumscripie a fost localizat persoanei extrdabil sau, n cazul cnd nu se cunoate locul unde se afl persoana, procurorului general al Parchetului de pe lng Curtea de Apel Bucureti.

  • Declanarea etapei judiciare a procedurii extrdrii pasive i competena de soluionare a cererii de extrdareB. Procedura judiciar i reguli speciale de competen. Procedura judiciar de extrdare este de competena curii de apel n raza teritorial a creia a fost localizat persoana extrdabil i a parchetului de pe lng aceasta. n cazul n care statul solicitant solicit n acelai timp extrdarea a dou sau mai multe persoane, cercetate n aceeai cauz penal sau n cauze conexe, care au fost localizate n circumscripiile unor curi de apel diferite, competena soluionrii cererilor de extrdare aparine Curii de Apel Bucureti.Legea mai prevede c cererea de extrdare se soluioneaz de un complet format dintr-un judector al seciei penale a curii de apel competente i c hotrrea pronunat este supus apelului.Posibilitatea folosirii cii de atac a apelului mpotriva hotrrii curii de apel este o preluare a dreptului de recurs, o noutate n procedura extrdrii pasive n dreptul nostru introdus n 2004.

  • Declanarea etapei judiciare a procedurii extrdrii pasive i competena de soluionare a cererii de extrdareC. Reprezentarea statului solicitant. Tot ca o noutate n procedura romn a extrdrii pasive, legea prevede posibilitatea asistrii la etapa judiciar a procedurii de extrdare a unui reprezentant al statului solicitant. Astfel, potrivit dispoziiilor articolului 41 din lege, n procedura de extrdare pasiv statul solicitant este reprezentat de autoritatea central i de Ministerul Public din Romnia.La cererea expres a statului solicitant, reprezentani ai acestuia pot participa, cu aprobarea instanei competente, la soluionarea cererii de extrdare.

  • Arestarea provizorie n vederea extrdriiA. Arestarea provizorie i sesizarea instanei. Legea romn prevede, n articolul 43, reguli privitoare la sesizarea instanei cu soluionarea cererii de extrdare i la arestarea provizorie a persoanei extrdabile, n vederea extrdrii.Procurorul general competent, sesizat de Ministerul Justiiei, personal sau prin procurorul desemnat de el procedeaz, n 48 de ore de la primirea cererii de extrdare i a actelor anexe, la identificarea persoanei extrdabile, creia i aduce la cunotin coninutul actelor transmise de autoritile statului solicitant.Dup aceasta, procurorul general al parchetului de pe lng curtea de apel n a crui circumscripie a fost prins persoana extrdabil sesizeaz de ndat curtea de apel competent pentru a aprecia asupra lurii msurii arestrii provizorii n vederea extrdrii a persoanei extrdabile i continuarea procedurii judiciare de soluionare a cererii de extrdare.

  • Arestarea provizorie n vederea extrdriin cazul n care statul solicitant solicit n acelai timp extrdarea a dou sau mai multe persoane, cercetate n aceeai cauz penal sau n cauze conexe, care au fost localizate n circumscripiile unor curi de apel diferite, audierea persoanei extrdabile de ctre Curtea de Apel Bucureti se poate realiza i prin videoconferin.Lucrrile efectuate de parchetul de pe lng curtea de apel n a crui circumscripie a fost prins persoana extrdabil se trimit Parchetului de pe lng Curtea de Apel Bucureti, imediat dup audierea persoanei extrdabile.

  • Arestarea provizorie n vederea extrdriiLegea prevede c arestarea provizorie n vederea extrdrii se dispune i se prelungete de acelai complet nvestit cu soluionarea cererii de extrdare, printr-o ncheiere, fr ca durata total a arestrii provizorii s poat depi 180 de zile.ncheierea poate fi atacat separat cu contestaie, n termen de 48 de ore de la pronunare, contestaia formulat nefiind suspensiv de executare.n cursul soluionrii cererii de extrdare, instana verific periodic, dar nu mai trziu de 30 de zile, necesitatea meninerii arestrii provizorii, putnd dispune, dup caz, meninerea arestrii provizorii sau nlocuirea acesteia cu msura arestului la domiciliu, controlului judiciar sau pe cauiune. Msura arestrii provizorii se nlocuiete cu arestul la domiciliu, controlul judiciar sau pe cauiune numai n cazuri bine justificate i numai dac instana apreciaz c persoana extrdabil nu va ncerca s se sustrag de la judecarea cererii de extrdare.

  • Arestarea provizorie n vederea extrdriiMsura arestrii n vederea predrii nceteaz de drept dac persoana extrdat nu este preluat de autoritile competente ale statului solicitat, n termen de 30 de zile de la data convenit pentru predare (cu excepia cazului prevzut la art. 57 alin. 6, adic n caz de for major, care mpiedic predarea sau primirea persoanei extrdate).n aceast ipotez, instana dispune punerea de ndat n libertate a persoanei extrdate i informeaz despre aceasta Ministerul Justiiei i Centrul de Cooperare Poliieneasc Internaional din cadrul IGPR.ncheierea prin care s-a dispus luarea, meninerea, nlocuirea sau ncetarea msurii arestrii provizorii n vederea extrdrii poate fi atacat separat cu contestaie, n termen de 48 de ore de la pronunare. Dosarul va fi naintat instanei ierarhic superioare n termen de 48 de ore, iar contestaia se judec n termen de 5 zile de la nregistrarea cauzei.

  • Arestarea provizorie n vederea extrdriiB. Arestarea provizorie n caz de urgen. Articolul 44 al legii romne precizeaz c n caz de urgen, la cererea motivat a statului solicitant, persoana urmrit poate fi arestat provizoriu n vederea extrdrii, anterior primirii cererii de extrdare. Notia roie sau difuziunea de urmrire internaional prin canalele Organizaiei Internaionale de Poliie Criminal - Interpol echivaleaz cu o cerere de arestare provizorie n vederea extrdrii dac se prevede expres n tratatul aplicabil ori exist reciprocitate.Persoanele prevzute la art. 19 (persoanele exceptate de la extrdare) nu pot fi arestate n baza unei notie roii sau a unei difuziuni de urmrire internaional prin canalele Organizaiei Internaionale de Poliie Criminal - Interpol.

  • Arestarea provizorie n n caz de urgenn cazul n care se solicit arestarea unei persoane exceptate de la extrdare sau atunci cnd notia roie sau difuziunea de urmrire internaional prin canalele Organizaiei Internaionale de Poliie Criminal - Interpol nu echivaleaz cu o cerere de arestare provizorie n vederea extrdrii, cererea de arestare provizorie n vederea extrdrii se transmite direciei de specialitate din Ministerul Justiiei, direct sau prin intermediul Centrului de Cooperare Poliieneasc Internaional din cadrul IGPR.n cazul n care echivaleaz cu o cerere de arestare provizorie n vederea extrdrii i exist date c persoana urmrit internaional se afl n Romnia, Centrul de Cooperare Poliieneasc Internaional din cadrul IGPR transmite notia roie sau difuziunea de urmrire internaional prin canalele Organizaiei Internaionale de Poliie Criminal - Interpol parchetului de pe lng curtea de apel n a crui circumscripie a fost localizat persoana urmrit sau, n cazul n care nu se cunoate locul unde se afl persoana, Parchetului de pe lng Curtea de Apel Bucureti.

  • Arestarea provizorie n n caz de urgenDup identificare, procurorul sesizeaz de ndat curtea de apel competent, pentru a aprecia asupra lurii msurii arestrii provizorii n vederea extrdrii. Durata maxim a msurii arestrii provizorii n vederea extrdrii a persoanei extrdabile este de 40 de zile, n afar de cazul n care prin tratatul aplicabil este prevzut o durat mai mare. Punerea n libertate a persoanei extrdabile nu exclude o nou arestare provizorie n vederea extrdrii i nici extrdarea, dac cererea de extrdare este primit ulterior.

  • Arestarea provizorie n n caz de urgenn cererea de arestare provizorie n vederea extrdrii trebuie s se arate: a) autoritatea care solicit arestarea provizorie n vederea extrdrii; b) datele de identificare a persoanei urmrite internaional, inclusiv cetenia; c) existena unui mandat de arestare sau a oricrui alt document avnd aceleai efecte juridice ori a unei hotrri judectoreti executorii; d) confirmarea valabilitii actului prevzut la lit. c); e) expunerea faptelor, care trebuie s precizeze data, locul unde au fost comise i gradul de participaie la svrirea lor; f) dispoziiile legale aplicabile, inclusiv cele privind prescripia rspunderii penale sau a executrii pedepsei; g) confirmarea c va fi transmis cererea de extrdare.

  • Arestarea provizorie n vederea extrdriiC. Reinerea n vederea extrdrii. Legea romn la care ne referim prevede, n articolul 45, msura reinerii poate fi luat de procuror sau de organul de cercetare penal fa de persoana extrdabil numai dup ascultarea acesteia n prezena aprtorului.Msura reinerii poate dura cel mult 24 de ore.Organul de cercetare penal este obligat, n primele 10 ore de la reinerea persoanei extrdabile, s o prezinte procurorului competent.

  • Procedura la curtea de apelA. Procedura la primul termen. Potrivit dispoziiilor articolul 46 al legii romne n materie, la primul termen n faa curii de apel, instana procedeaz la luarea unei declaraii persoanei a crei extrdare este cerut i care este asistat gratuit de un interpret i de un aprtor din oficiu, dac nu exist un avocat ales.Prezena procurorului este obligatorie.Legea prevede c procedura este public, dac persoana extrdabil sau procurorul nu se opune, i, de asemenea, este oral i contradictorie.Legea mai prevede c persoana a crei extrdare se cere poate, la primul termen, dup interogatoriu, s opteze fie pentru extrdarea voluntar, fie pentru continuarea procedurii, n cazul n care se opune la extrdare.

  • Procedura la curtea de apelB. Extrdarea voluntar. Potrivit dispoziiilor articolului 47 al legii, persoana a crei extrdare se cere are dreptul s declare n faa instanei c renun la aprare mpotriva cererii de extrdare i c i d consimmntul s fie extrdat i predat autoritilor competente ale statului solicitant.Declaraia persoanei extrdabile este consemnat ntr-un proces-verbal, semnat de preedintele completului de judecat, de grefier, de persoana extrdabil, de avocatul ei i de interpret.Dup ce instana constat c persoana extrdabil este pe deplin contient de consecinele opiunii sale i dup ce ascult i concluziile procurorului, examineaz dac nu exist vreun impediment care exclude extrdarea.Dac se constat c extrdarea voluntar este admisibil, instana ia act despre aceasta prin sentin i dispune totodat asupra msurii preventive necesare s fie luat pn la predarea persoanei extrdabile.

  • Procedura la curtea de apelSentina este definitiv, se redacteaz n 24 de ore i se transmite de ndat, n copie legalizat, Ministerului Justiiei, pentru a proceda, conform dispoziiei articolului 37 alineatul 4 litera e), la punerea n executare, n colaborare cu Ministerul Administraiei i Internelor, a hotrrii definitive prin care s-a dispus extrdarea.Legea prevede, totodat, c persoana care renun la aprare i consimte s fie extrdat i predat autoritilor competente ale statului solicitant poate declara, cu aceeai ocazie, c renun la aplicarea regulii specialitii prevzute la articolul 74 din lege.

  • Procedura la curtea de apelC. Extrdarea simplificat. Descris n articolul 48 al legii romne, aceast form de extrdare se realizeaz n cazul extrdrii voluntare examinat mai sus, prin renunarea la prezentarea unei cereri formale de extrdare i a actelor anexe dac aceasta se prevede prin convenia internaional aplicabil n relaia cu statul solicitant sau n cazul n care legislaia acelui stat permite o asemenea procedur simplificat de extrdare i aceasta a fost aplicat unor cereri de extrdare formulate de Romnia.Extrdarea simplificat se ntemeiaz pe dou condiii de baz: consimmntul la extrdare al persoanei a crei extrdare se cere, pe de o parte, i existena unei convenii internaionale n acest sens sau practica reciprocitii.Desigur, existena unei cereri din partea statului solicitant, cu indicarea temeiurilor extrdrii, este indispensabil pentru declanarea procedurii, chiar simplificat, a extrdrii.

  • Procedura la curtea de apelD. Opoziia la extrdare a persoanei extrdabile. n marea majoritate a cazurilor, persoana a crei extrdare se cere se opune extrdrii i de aceea legea reglementeaz procedura extrdrii, pentru a da posibilitatea persoanei a crei extrdare se cere s dovedeasc fie c nu ea este persoana cutat, fie c exist vreunul din cazurile n care, potrivit legii, extrdarea nu este posibil.Astfel, potrivit dispoziiilor articolului 49, dac persoana a crei extrdare este cerut se opune cererii de extrdare, ea i va putea formula aprrile oral i n scris, putnd, totodat, s propun probe n acest sens.Legea prevede c, n urma audierii persoanei solicitate, dosarul cauzei este pus la dispoziia aprtorului acesteia pentru a putea prezenta, n scris i n termen de 8 zile, opoziia motivat la cererea de extrdare i a indica mijloacele de prob admise de legea romn, numrul de martori fiind limitat la doi.Procurorul poate solicita un termen de 8 zile pentru a rspunde opoziiei sau pentru a administra probe.

  • Procedura la curtea de apelE. Administrarea probelor i solicitarea de informaii suplimentare. Legea prevede la articolul 50 c mijloacele de prob ncuviinate de instan trebuie s fie administrate n termen de maximum 15 zile, n prezena persoanei a crei extrdare se cere, asistat de aprtor i, la nevoie, de interpret, i n prezena procurorului.Dac informaiile comunicate de statul solicitant se dovedesc insuficiente pentru a permite statului romn s pronune o hotrre n aplicarea legii privind asistena judiciar internaional, instana competent va solicita complinirea informaiilor necesare, fixndu-se n acest scop, un termen de 2 luni.Transmiterea solicitrii privind informaiile suplimentare, precum i a rspunsului se realizeaz pe una din cile prevzute la articolul 36 al legii referitor la cererea de extrdare.

    *