decizie din 2 august 2001

3
DECIZIE din 2 august 2000 Cazul Lambourdiere contra Franţei. Art. 6. Termen nerezonabil de judecare a cauzei. Dreptul la un proces echitabil EMITENT: CURTEA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI PUBLICATĂ ÎN: REVISTA "JURIDICA" Nr. 1 din 31 ianuarie 2001 1. Petentul Rodolphe Lambourdiere este cetăţean francez şi s-a adresat Comisiei la 23 iunie 1997, în faţa căreia s-a plâns cu privire la încălcarea art. 6 paragraful 1 din Convenţie, constând în nesocotirea dreptului său fundamental la un proces echitabil, sub aspectul termenului nerezonabil în care a fost judecată cauza. Printr-o hotărâre din 3 august 1985 s-a acceptat ca petentul să-şi valorifice dreptul de a fi pensionat pentru limită de vârstă. Începând cu anul 1975, el era beneficiarul unei alocaţii temporare de invaliditate, pentru ca, în urma unui aviz al Comisiei permanente departamentale din 27 mai 1986, să se constate că nu mai prezenta decât o incapacitate parţială de 7% . La 10 iunie 1986, Asistenţa publică i-a suprimat alocaţia. La 8 iunie 1986, petentul a sesizat Tribunalul administrativ din Paris, pentru anularea deciziei de suprimare a alocaţiei şi a avizului Comisiei departamentale, în vederea restabilirii alocaţiei, dar acţiunea i-a fost respinsă. La 29 mai 1989, petentul a introdus recurs împotriva acestei hotărâri la Consiliul de Stat unde, după mai multe memorii complementare, cereri de asistenţă judiciară şi solicitări de a i se examina cauza cât mai curând posibil, a pierdut procesul în exercitarea acestei căi de atac, prin decizia din 9 septembrie 1998. 2. Referitor la aplicabilitatea în speţă a art. 6 paragraful 1 din Convenţie, contrar susţinerilor Guvernului pârât, Curtea a apreciat, mai întâi, că, potrivit jurisdicţie sale, petentul era titularul unui "drept care

Upload: george-iacomi

Post on 20-Nov-2015

225 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

legal forms

TRANSCRIPT

DECIZIE din 2 august 2000

Cazul Lambourdiere contra Franei. Art. 6. Termen nerezonabil de judecare a cauzei. Dreptul la un proces echitabil

EMITENT: CURTEA EUROPEAN A DREPTURILOR OMULUI

PUBLICAT N: REVISTA "JURIDICA" Nr. 1 din 31 ianuarie 2001

1. Petentul Rodolphe Lambourdiere este cetean francez i s-a adresat Comisiei la 23 iunie 1997, n faa creia s-a plns cu privire la nclcarea art. 6 paragraful 1 din Convenie, constnd n nesocotirea dreptului su fundamental la un proces echitabil, sub aspectul termenului nerezonabil n care a fost judecat cauza.

Printr-o hotrre din 3 august 1985 s-a acceptat ca petentul s-i valorifice dreptul de a fi pensionat pentru limit de vrst. ncepnd cu anul 1975, el era beneficiarul unei alocaii temporare de invaliditate, pentru ca, n urma unui aviz al Comisiei permanente departamentale din 27 mai 1986, s se constate c nu mai prezenta dect o incapacitate parial de 7% . La 10 iunie 1986, Asistena public i-a suprimat alocaia.

La 8 iunie 1986, petentul a sesizat Tribunalul administrativ din Paris, pentru anularea deciziei de suprimare a alocaiei i a avizului Comisiei departamentale, n vederea restabilirii alocaiei, dar aciunea i-a fost respins.

La 29 mai 1989, petentul a introdus recurs mpotriva acestei hotrri la Consiliul de Stat unde, dup mai multe memorii complementare, cereri de asisten judiciar i solicitri de a i se examina cauza ct mai curnd posibil, a pierdut procesul n exercitarea acestei ci de atac, prin decizia din 9 septembrie 1998.

2. Referitor la aplicabilitatea n spe a art. 6 paragraful 1 din Convenie, contrar susinerilor Guvernului prt, Curtea a apreciat, mai nti, c, potrivit jurisdicie sale, petentul era titularul unui "drept care putea fi susinut" n dreptul intern. Jurisdicia european amintete apoi c, atunci cnd a avut prilejul s se pronune n cazuri similare, ea a precizat c "doar existena unui element discreionar n textul unei dispoziii legale nu exclude n sine existena unui drept cu caracter civil"*).

------------

*) Decizia Curii n cazul Camps contra Franei, nr. 42.401/1998 din 23 noiembrie 1999, referitoare la o lege privind "posibilitatea" acordrii n anumite condiii a unui mprumut repatriailor.

Din mprejurrile cauzei rezult c petentul a avut un drept la alocaia temporar de invaliditate i c posibilitatea de a continua s beneficieze de acest drept dup pensionare, reprezentnd singura problem a cauzei n procedur litigioas, era supus unei evaluri a gradului de invaliditate suprimnd alocaia petentului. Administraia nu a fcut dect s trag consecinele din dreptul aplicabil prevzut de lege, fr ca aceasta s presupun vreo marj de apreciere discreionar. Astfel, contestaia petentului era determinant pentru un drept de natur civil i art. 6 paragraful 1 din Convenie este, deci, aplicabil.

3. Cu privire la respectarea art. 6 paragraful 1, Curtea european a constatat c aceste dispoziii au fost nclcate, deoarece termenul n care a fost examinat cauza petentului nu poate fi considerat rezonabil. Pentru a ajunge la aceast concluzie, jurisdicia european a reinut c perioada de luat n considerare a nceput la 8 iulie 1986 i s-a terminat la 9 septembrie 1998, respectiv 12 ani i 2 luni, pentru doar dou instane. Aceasta a apreciat, de asemenea, c durata procedurilor judiciare naionale a fost excesiv i c ea s-a datorat, n esen, comportamentului jurisdiciilor administrative i nu atitudinii petentului.

4. Curtea nu a identificat c ar exista vreo legtur de cauzalitate ntre violarea art. 6 paragraful 1 din Convenie i prejudiciul material de 207.600 FF solicitat de petent, astfel c a respins cererea acestuia din urm referitoare la acoperirea unui asemenea prejudiciu. n schimb, Curtea a obligat statul prt s plteasc petentului suma de 50.000 FF, daune morale, cu aplicarea unei dobnzi de 2,74% pe an, ncepnd de la expirarea termenului de 3 luni dup ce prezenta decizie va deveni definitiv.

---------------