cutremur in japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...sursa de informare a aiea este...

of 15 /15
COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE RAPORT Cu privire la situatia de urgenta nucleara survenita in Japonia ca urmare a cutremurului produs in data de 11 martie 2011 Nota: Informatiile transmise mai jos sunt interpretarea mesajelor primite prin intermediul canalelor de urgenta pe care CNCAN le are stabilite in calitatea de autoritate competenta in domeniul nuclear in relatia cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena (AIEA). Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT) precum si alte autoritati din Japonia. 09 Aprilie 2011, orele 06:00 UTC Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14:32 UTC AIEA confirma ca in data de 07 aprilie 2011 la orele 14:32 UTC a avut loc un nou cutremur in Japonia, cu magnitudinea de 7.1 grade pe scara Richter (reevaluat, dupa o estimare initiala a magnitudinii ca fiind de 7.4). Epicentrul cutremurului a fost la 20 km fata de centrala nuclearo-electrica de la Onagawa si la 120 km fata de centralele nuclearo-electrice de la Fukushima Daiichi si Daini. Ca urmare a producerii cutremurului, AIEA a contactat autoritatea de reglementare in domeniul nuclear din Japonia, NISA, pentru a afla starea in care se afla centralele nuclearo-electrice. NISA a raportat urmatoarele: Centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daiichi NISA confirma ca nu au survenit schimbari privind nivelul radiatiilor la punctele de monitorare instalate pe amplasament. Pomparea de apa in vasul reactorilor a continuat la unitatile U1 – U3, pentru racirea zonei active. Centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daini NISA confirma ca nu au survenit schimbari privind nivelul radiatiilor la punctele de monitorare instalate pe amplasament.

Upload: others

Post on 02-Mar-2020

8 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE

RAPORTCu privire la situatia de urgenta nucleara survenita in Japonia

ca urmare a cutremurului produs in data de 11 martie 2011

Nota:Informatiile transmise mai jos sunt interpretarea mesajelor primite prin intermediul canalelor de urgenta pe care CNCAN le are stabilite in calitatea de autoritate competenta in domeniul nuclear in relatia cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena (AIEA).

Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT) precum si alte autoritati din Japonia.

09 Aprilie 2011, orele 06:00 UTC

Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14:32 UTC

AIEA confirma ca in data de 07 aprilie 2011 la orele 14:32 UTC a avut loc un nou cutremur in Japonia, cu magnitudinea de 7.1 grade pe scara Richter (reevaluat, dupa o estimare initiala a magnitudinii ca fiind de 7.4). Epicentrul cutremurului a fost la 20 km fata de centrala nuclearo-electrica de la Onagawa si la 120 km fata de centralele nuclearo-electrice de la Fukushima Daiichi si Daini.

Ca urmare a producerii cutremurului, AIEA a contactat autoritatea de reglementare in domeniul nuclear din Japonia, NISA, pentru a afla starea in care se afla centralele nuclearo-electrice. NISA a raportat urmatoarele:

Centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daiichi

NISA confirma ca nu au survenit schimbari privind nivelul radiatiilor la punctele de monitorare instalate pe amplasament. Pomparea de apa in vasul reactorilor a continuat la unitatile U1 – U3, pentru racirea zonei active.

Centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daini

NISA confirma ca nu au survenit schimbari privind nivelul radiatiilor la punctele de monitorare instalate pe amplasament.

Page 2: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

Centrala nuclearo-electrica de la Onagawa NPPToti reactorii sunt opriti la rece in conditii de siguranta din data de 11 martie 2011. NISA confirma ca doua linii de curent din cele trei care alimenteaza instalatiile au fost afectate ca urmare a cutremurului din 7 aprilie. Sistemele sunt alimentate electric de la cea de a treia linie de putere care functioneaza inca. Racirea combustibilului uzat aflat in bazinele de stocare a fost intrerupta pentru scurt timp, dar restabilita. NISA confirma ca nu au survenit schimbari privind nivelul radiatiilor la punctele de monitorare instalate pe amplasament.Starea centralei va fi in continuare verificata.

Centrala nuclearo-electrica de la Tokai Daini NPPToti reactorii sunt opriti la rece in conditii de siguranta din data de 11 martie 2011. Nu au fost observate anomalii in functionarea sistemelor si a echipamentelor.

Centrala nuclearo-electrica de la Higashidori NPPNISA confirma ca reactorii erau opriti pentru revizie la momentul producerii cutremurului din 07 aprilie. Alimentarea cu energie electrica de la reteaua externa a fost intrerupta. A fost pusa imediat in functiune alimentarea de urgenta cu electricitate. Tot combustibilul era scos, la momentul producerii cutremurului, din vasul reactor si depozitat in bazinul de stocare a combustibilului uzat. Racirea combustibilului uzat din bazinul de stocare functioneaza folosind sistemele de alimentare de urgenta.

Centrala nuclearo-electrica de la Tomari NPP (in Hokkaido)La momentul producerii cutremurului din 07 aprilie, unitatile U1 si U2 erau in functiune si lucrau la capacitate totala. Dupa producerea cutremurului, compania Hokkaido Electric Power a decis reducerea generarii de putere la 90% din capacitatea totala.

Instalatia de reprocesare de la Rokkasho NISA confirma ca instalatia de reprocesare si fabrica de imbogatire a uraniului au fost intrerupte de la alimentarea cu energie electrica de la reteaua externa. Sistemele de alimentare de urgenta au fost puse in functiune imediat.

Situatia la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daiichi

In completare la Raportul transmis in data de 08 aprilie 2011, ultimele informatii primite pe canalele oficiale pentru situatii de urgenta sunt prezentate mai jos.

1. Informatii privind starea reactorilor

La unitatile U1 – U4 continua lucrarile pentru realimentarea cu energie electrica a echipamentelor si sistemelor. O parte din echipamentele si sistemele la unitatile U1 – U4 au fost cuplate la sursa externa de energie electrica. Avand in vedere starea de degradare avansata, echipele de interventie verifica toate componentele si sistemele inainte de a le cupla la sursa de energie electrica. Nu se poate estima cat va mai dura pina cand echipamentele si sistemele centralei vor putea fi toate conectate la electricitate. Totusi, au fost inregistrate progrese si unele echipamente au fost deja cuplate la energie electrica. Astfel, in data de 03 aprilie

Page 3: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

2011, pompele care circula apa de racire peste zona activa a reactorilor au fost conectate la sistemul extern de electricitate (orele UTC 03:02, 03:12 si 03:18 la unitatile U1, U2 si respectiv U3).

Pentru a reduce acumularile de amestecuri inflamabile in anvelopa de protectie a reactorului si preintampina astfel riscul unei explozii, la unitatea U1 compania TEPCO a inceput in data de 6 aprilie 2011 pregatirile pentru pomparea de Nitrogen gaz in anvelopa de protectie a reactorului. Operatiunea a inceput la ora 13:30 UTC, Nitrogenul sub forma gazoasa ajungand in anvelopa de protectie la ora 16:00 UTC.

TEPCO a declarat ca la unitatile U2 – U3 nu se impune pomparea de Nitrogen gaz in anvelopa de protectie a reactorilor.

La unitatile U1 – U3 echipele de interventie continua pomparea de apa proaspata in vasul reactorilor pentru a raci zona activa. Ultimele informatii primite in acest sens sunt din 07 aprilie orele 03:00 UTC. Temperatura apei din bazinele de stocare a combustibilului uzat este monitorizata continuu si din cand in cand echipele de interventie pulverizeaza apa proaspata peste bazine si/sau pompeaza apa de mare, dupa caz.

Ultimele masurari (02 aprilie 2011) indica faptul ca apa acumulata in subsolul cladilor turbinelor la unitatile U1 – U3 este puternic radioactiva. La toate cele trei unitati U1 – U3, echipele de interventie au demarat procesul de pompare a apei acumulate in subsolul cladirilor turbinelor in sistemul de condensat, introducand-o astfel in circuitul termic de racire al reactorilor. Procesul continua, dupa ultimele informatii primite in 07 Aprilie 2011, orele 20:00 UTC.

La unitatea U4 la anumite intervale de timp se pompeaza apa proaspata in bazinul de stocare a combustibilului uzat si se pulverizeaza apa peste bazin. In data de 07 aprilie, echipele de interventie au imprastiat 38 tone apa proaspata peste bazinul de stocare a combustibilului uzat de la unitatea U4.

Unitatea U5 a fost decuplata in data de 21 martie 2011 ora locala 11:36 de la generatorul Diesel de urgenta si conectata la sistemul extern de electricitate. Reactorul este oprit la rece, in siguranta, incepind cu data de 20 martie 2011, ora locala 14:30.

Unitatea U6 a fost decuplata in data de 23 martie de la generatorul Diesel de urgenta si conectata la sistemul extern de electricitate. Reactorul este oprit la rece, in siguranta, incepind cu data de 20 martie 2011, ora locala 19:27.

La Bazinul comun de stocare a combustibilului uzat a fost restabilita alimentarea cu energie electrica si sistemele automate de racire au fost puse in functiune. Temperatura apei se mentine constanta. In data de 02 Aprilie 2011, echipele de interventie au imprastiat 2000 l de agent de fixare peste o suprafata de 500 m2 in jurul cladirii , pentru a preveni resuspensia materialului radioactiv depus pe sol. Concluzie:La unitatile U1 – U4 continua lucrarile pentru realimentarea cu energie electrica. De asemenea echipele de interventie continua racirea zonei active la reactorii de la unitatile U1 – U3 prin pomparea de apa in vasul reactorilor (cele mai recente informatii

Page 4: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

in acest sens fiind din data de 07 aprilie, orele 03:00 UTC). Pompele care circula apa de racire sunt acum conectate la sistemul extern de electricitate (incepind cu 03 aprilie). Temperatura apei din bazinele de stocare a combustibilului uzat este monitorizata continuu si din cand in cand echipele de interventie pulverizeaza apa proaspata peste bazine si/sau pompeaza apa de mare, dupa caz. La unitatile U1 – U3 echipele de interventie pompeaza apa contaminata radioactiv cu I-131 si Cs-137, acumulata in siubsolul cladirilor turbinelor, in sistemul de condensat, introducand-o astfel in circuitul termic de racire al reactorului.Unitatile 5 si 6 sunt oprite la rece, in conditii de siguranta, alimentarea cu energie electrica fiind disponibila.

In data de 06 aprilie 2011, NISA a ordonat companiei TEPCO urmatoarele:- sa verifice toti parametrii de stare ai instalatiilor si sa ia masurile necesare

pentru a rezolva orice problema ar putea apare si care ar putea avea consecinte privind securitatea nucleara;

- sa asigure protectia personalulu ide interventie pe amplasament;- sa monitorizeze cu frecventa crescuta nivelul radiatiilor pe amplasament si

sa raporteze situatia.

2. Informatii privind situatia radioactivitatii mediului pe amplasamentul centralei nucleare de la Fukushima-Daiichi

Din ultimele rapoarte primite, pe amplasamentul centralei nuclearo-electrice de la Fukushima-Daiichi, debitul dozei gamma externe continua sa scada usor, in toate punctele de masurare (in data de 08 aprilie, valorile debitului dozei gamma pe amplasament s-au situat sub 100 microSv/h).

Expunerea personalului de interventie la doze de radiatii de peste 100 mSvCa urmare a lucrarilor de interventie efectuate in perioada 12 – 24 martie 2011 pe amplasamentul centralei nuclearo-electrice de la Fukushima, un numar de 14 persoane au incasat doze de radiatii mai mari de 100 mSv (corespunzator la toata durata de expunere). In cursul zilei de 24 martie 2011, in timpul unor lucrari de cablare in subsolul cladirii turbinelor la unitatea U3, 3 lucratori au fost contaminati cu apa radioactiva si au incasat doze de radiatii de peste 170 mSv. Lucratorii au fost imediat dusi la spitalul de urgenta din Fukushima, pentru tratament.

Ca urmare a ultimelor rapoarte emise de autoritatile japoneze (31 martie 2011), pana in prezent 21 persoane din echipele de interventie au fost expuse la doze de radiatii de peste 100 mSv, ca urmare a accidentelor survenite la centrala de la Fukushima. Nici un lucrator nu a incasat doza de radiatie care sa depaseasca nivelul de 250 mSv, prevazut ca limita maxima in legislatia japoneza pentru expunerea lucratorilor.

Page 5: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

3. Informatii privind situatia radioactivitatii mediului in afara amplasamentului centralei nucleare de la Fukushima-Daiichi

Din informatiile primite in cursul ultimelor zile, in toate punctele de masurare debitul dozei gamma externe continua sa scada (Figura 1).

Figura 1. Debitul dozei gamma in aer, microSv/h, 07 aprilie 2011 06:00 – 12:00 ora Japoniei.

Doua echipe ale AIEA au monitorizat in perioada 26 – 31 martie radioactivitatea mediului in Japonia. Din masurarile efectuate in data de 30 martie, in regiunea Tokyo valorile s-au situat in intervalul 0.03 – 0.28 microSv/h, adica in limita fondului natural de radiatii. La distante de 23 – 39 km Sud fata de centrala de la Fukushima-Daiichi, valorile inregistrate in data de 30 martie 2011 s-au situat in intervalul 0.5 – 4.9 microSv/h.

In data de 07 aprilie 2011, debitul dozei gamma externe in prefectura Fukushima s-a situat in jurul valorii de 3.0 microSv/h, iar in prefectura Ibaraki s-a situat in jurul valorii de 0.2 microSv/h. In celelalte 45 prefecturi ale Japoniei, debitul dozei gamma externe a masurat valori mai mici de 0.1 microSv/h, in conditiile in care fondul natural de radiatii variaza in Japonia in intervalul 0.05 – 0.1 microsv/h.

Depunerile radioactive pe solIn Japonia exista 47 de prefecturi. Nu exista date oficiale privind contaminarea radioactiva a solului in prefectura Fukushima, iar in prefectura Mayagi nu au fost prelevate probe intrucat distrugerile ca urmare a cutremurului sunt foarte mari. In 28 din cele 45 de prefecturi ramase, nu au fost detectate depuneri radioactive in perioada 18 -25 martie, ca urmare pina la data prezenta nu exista contaminare radioactiva in aceste prefecturi. In 7 din cele 17 prefecturi ramase in discutie, depunerea zilnica de I-131 este

Page 6: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

estimata a fi sub 500 Bq/m2, iar depunerea de Cs-137 este estimata a fi sub 100 Bq/m2. Aceste prefecturi sunt Akita, Shizuoka, Aomori, Niigata, Nagano, Shimane, Okayama. In ultimele 5 din cele 7 enumerate, au fost detectate doar urme de I-131, valorile masurate fiind foarte mici si neprezentand practic risc pentru populatie. Depunerile radioactive zilnice pentru cele 10 prefecturi ramase in discutie sunt prezentate in Tabelul 1. Cea mai importanta contaminare (cu rata de depunere ridicata) s-a inregistrat in perioada 20 – 24 martie, in timp ce ultimele date indica o scadere semnificativa a ratei de depunere. Prefecturile cu cele mai insemnate contaminari radioactive la nivelul solului sunt Chiba, Ibaraki, Saitama, Tochigi,Tokyo si Yamagata, unde cel putin o depunere zilnica a masurat peste 20000 Bq/m2 de I-131. Cele mai insemnate depuneri de Cs-137 au fost masurate in Ibaraki.

Tabelul 1. Depuneri radioactive (I-131 si Cs-137, Bq/m2) masurate in Japonia in perioada 18 – 25 martie 2011.

Depunerile radioactive in orasul Tokyo au survenit in perioada 21 – 24 martie, cand circulatia maselor de aer s-a realizat de la Nord spre Sud si a produs transportul emisiilor radioactive dinspre Fukushima-Daiichi catre regiunile din sectorul Sudic. Contaminarea radioactiva semnificativa la nivelul solului in Tokyo s-a datorat si faptului ca in periaoda 21 – 22 martie in regiunea respectiva a plouat, ploaia favorizand depunerea in cantitati mari a materialului radioactiv.

Valorile masurate sunt in bun acord cu simularile centrelor meteorologice regionale, efectuate pe baza predictiilor meteorologice. In Figura 2 este redata circulatia maselor de aer si contaminarea radioactiva la nivelul solului si al oceanului (Cs-137, Bq/m2) pentru perioada 14 – 24 martie 2011.

Page 7: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

Figura 2. Distributia contaminarii radioactive cu Cs-137 la nivelul solului si al marii (Bq/m2), ca urmare a eliberarilor accidentale la centrala Fukushima – Daiichi. Simularea este realizata pentru perioada 14 Martie 2011 ora 12:00 UTC – 24 Martie 2011 ora 12:00 UTC.

Pe 28

martie 2011, pe langa prefectura Fukushima, depuneri radioactive de I-131 au fost raportate de alte 11 prefecturi si depuneri radioactive de Cs-137 au fost raportate de alte 8 prefecturi. Cele mai mari valori raportate pentru data de 28 martie 2011 au fost de 280 Bq/m2 I-131 si 52 Bq/m2 Cs-137, in prefectura Tochigi.

In Tabelele 2 si 3 sunt prezentate valori ale depunerii zilnice (prelevare pe o perioada de 24 de ore) de I-131 si Cs-137, masurate in perioada 01 – 08 aprilie 2011.

Tabelul 2. Depuneri zilnice de I-131, masurate in perioada 01 - 08 aprilie 2011 in cateva prefecturi, cele mai afectate de accidentele survenite la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima-Daiichi (sursa de informare: AIEA, raport 08 Aprilie 2011, ora

Page 8: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

17:00 UTC). Celulele colorate in gri semnifica absenta contaminarii radioactive (valorile s-au situat sub limita de detectie a aparaturii). Semnul „-„ indica absenta rezultatului din diferite motive (nu a fost raportat sau echipamentul nu a fost functional in perioada respectiva).

Tabelul 3. Depuneri zilnice de Cs-137, masurate in perioada 01 - 08 aprilie 2011 in cateva prefecturi, cele mai afectate de accidentele survenite la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima-Daiichi (sursa de informare: AIEA, raport 08 Aprilie 2011, ora 17:00 UTC). Celulele colorate in gri semnifica absenta contaminarii radioactive (valorile s-au situat sub limita de detectie a aparaturii). Semnul „-„ indica absenta rezultatului din diferite motive (nu a fost raportat sau echipamentul nu a fost functional in perioada respectiva).

Din tabele se poate observa ca in perioada 01 - 08 aprilie 2011, depunerile zilnice de I-131 si Cs-137 au scazut semnificativ.

4. Determinari privind radioactivitatea in apa si alimente

Din ultimele informatii primite, un numar de 13 prefecturi au raportat in perioada 20 – 25 martie 2011 prezenta I-131 si 6 prefecturi au raportat prezenta Cs-137 in apa potabila.

Page 9: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

In Tabelul 4 sunt prezentate limitele maxim admise de I-131 si Cs-137 in apa potabila, lapte si produse vegetale pentru un adult din populatie.

Tabelul 4. Limitele maxim admise ale concentratiilor de I-131 si respectiv Cs-137 pentru consumul de alimente si apa potabila (preluate din legislatia japoneza).

Nuclid Apa potabila si lapte (Bq/kg)

Produse vegetale(Bq/kg)

I-131 300 2000Cs-137 200 500

Limitele maxim admise ale concetratiei de radionuclizi in apa si alimente sunt calculate astfel incat doza efectiva ca urmare a ingestiei de apa si alimente contaminate radioactiv sa nu depaseasca 5 mSv anual.

Radioactivitatea apei potabile este monitorizata continuu de autoritatile japoneze. Dupa cresterile inregistrate in perioada 21 – 24 martie 2011, in prezent autoritatile japoneze au incetat restrictiile de apa potabila in multe localitati afectate, intrucat nivelul radioactivitatii a scazut sub limitele maxim admise.

Din informatiile primite in data de 02 aprilie 2011, restrictiile privind consumul de apa potabila au fost ridicate si pentru prefectura Fukushima. Singura localitate unde se mai mentin inca restrictii privind consumul de apa potabila de catre sugari este Iitate. In Figura 3 sunt prezentate concentratiile de I-131, Cs-134 si Cs-137 masurate in apa potabila in data de 02 aprilie 2011 in orasele din prefectura Fukushima.

Page 10: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

Figura 3. Continutul radioactiv (I-131, Cs-134, Cs-137, Bq/kg) in probe de apa prelevate in prefectura Fukushima in data de 02 Aprilie 2011.

In ceea ce priveste continutul radioactiv in probe de lapte si produse vegetale, 76 probe au fost analizate in perioada 28 – 30 martie 2011. Din cele 76 probe analizate, pentru 51 probe (lapte proaspat, vegetale, capsuni, pesti) valorile Cs-134, Cs-137 si I-131 au fost sub limita de detectie a aparaturii sau sub limitele impuse de autoritati pentru consumul hranei. In probele prelevate din prefectura Fukushima, 25 din totalul de 76, valorile Cs-134, Cs-137 si I-131 in spanac, broccoli, varza si alte vegetale sunt inca peste limitele maxim admise. In ceea ce priveste produsele vegetale proaspete, se observa din rapoartele primite ca leguma care prezinta cel mai ridicat continut radioactiv (I-131 si Cs-137) este spanacul. Produsele vegetale sunt in continuare monitorizate de autoritatile japoneze.

Dintr-un numar de 15 probe de pesti si alte organisme acvatice prelevate in ultimele zile, doar 2 probe au prezentat un continut radioactiv peste limita de detectie a aparaturii de masurare.

Informatii suplimentare se pot gasi la adresa de web http://www.jfa.maff.go.jp/e/inspection/index.html.

La sfarsitul zilei de 30 martie 2011, urmatoarele restrictii erau impuse inca:- in prefectura Fukushima: distributia si consumul de produse vegetale cu frunze (spanac,

broccoli, varza si Katina); consumul si distributia de lapte proaspat;- in prefectura Ibaraki: distributia de spanac, Katina, patrunjel si lapte proaspat;

Page 11: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

- in prefectura Tochigi: distributia de spanac si Katina;- in prefectura Gunma: distributia de spanac si Katina.

In data de 03 aprilie 2011, autoritatie japoneze au confirmat ca restrictiile privind consumul de produse vegetale se mentine in zonele in care masura a fost impusa, dar ca nu este necesara extinderea acestor zone.

Din ultimele informatii primite in data de 06 aprilie, restrictiile privind consumul de produse vegetale se mentin.

5. Radioactivitatea apei de mare

In data de 21 martie 2011, autoritatile au startat prelevarea de probe de apa de mare in larg, la o distanta de 30 km fata de tarm. De asemenea, programe de monitorizare a deversarilor lichide de la toate unitatile U1- U6 ale centralei nuclearo-electrice de la Fukushima-Daiichi au fost startate in acelasi timp. Programele de monitorizare continua, atat in apropierea punctelor de deversare ale centralei, cat si in largul marii, in punctele amplasate asa dupa cum se arata in Figura 4.

Figura 4. Concentratii I-131 si Cs-137 in apa de mare, in puncte de masurare situate de-a lungul coastei de est a Japoniei. Probele au fost prelevate in data de 25 martie 2011, la o distanta de 30 km in larg, cu un pas al gridului de 10 km (distanta dintre doua puncte de prelevare este de 10 km).

Page 12: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

Pentru probe de apa de mare prelevate in perioada 02 – 03 aprilie 2011 se observa ca valorile raportate se incadreaza sub 40 Bq/l I-131 si sub 10 Bq/l Cs-137, pentru toate punctele de masurare prezentate in Figura 4.

Autoritatile japoneze au inceput monitorizarea organismelor marine, pe langa monitorizarea apei de mare. Din primele masurari efectuate, rezultatele sunt sub sau la limita de detectie a aparaturii de masurare. Alte masurari au fost efectuate in 30 martie. Valorile inregistrate sunt sub limita de detectie a aparaturii de masurare, ceea ce inseamna ca organismele marine nu sunt deocamdata afectate de concentratiile de I-131 si Cs-137 masurate in apa de mare.

La 30 m Nord fata de punctul de deversare de la unitatile U5 – U6 ale centralei de la Fukushima-Daiichi, valorile masurate in data de 30 martie au fost de 4.5 x 10 4

Bq/l I-131 si 1.5 x 104 Bq/l Cs-134 si Cs-137. Pentru data de 03 aprilie, concentratiile radioactive raportate pentru apele deversate sunt sub 1 x 104 Bq/l pentru I-131, Cs-134 si Cs-137.

La 330 m sud de punctul de deversare de la unitatie U1-U4 ale centralei de la Fukushima, valorile raportate pentru deversarile de apa contaminata sunt de 2.5 x 104 Bq/l I-131 si aprox. 1 x 104 Bq/l Cs-134 si Cs-137.

Autoritatile au raportat deversari accidentale de ape radioactive in apa marii si pentru perioada 01 – 04 aprilie 2011, survenite prin crapaturile de la cladirea turbinelor la unitatea U2. Echipele de interventie actioneaza pentru stoparea acestor deversari in apa marii.

Deversarile accidentale de apa radioactiva in mare, ca urmare a crapaturilor survenite in subsolul cladirii turbinelor la unitatea U2 au fost stopate in 05 aprilie orele 20:38 UTC, ca urmare a lucrarilor efectuate de echipele de interventie pe durata a cateva zile. Alte lucrari au fost efectuate in periaoda 05 – 06 aprilie pentru a evita alte scurgeri de apa radioactiva in mare. Lucrarile au fost incheiate, dupa cum raporteaza TEPCO in 07 aprilie.

Autoritatile japoneze estimeaza ca impactul acestor deversari accidentale de apa radioactiva care au survenit la unitatea U2 asupra unei persoane din populatie ar fi de 0.6 mSv/an, in conditiile in care persoana respectiva ar consuma zilnic, timp de un an, plante marine si hrana de mare din zona unde apele contaminate radioactiv au fost deversate. Comparativ cu expunerea populatiei la fondul natural de radiatii, estimata la nivel mondial ca fiind in medie de 2.4 mSv/an, aceasta crestere ar reprezenta 25% in plus fata de expunerea naturala medie pe glob. Estimarile sunt realizate in mod conservativ, dar chiar si asa 06 mSv/an in plus fata de expunerea naturala la radiatii nu prezinta risc pentru populatia din zona respectiva.

6. Masuri de protectie la populatia din Japonia

Pe 21 martie autoritatile japoneze au interzis comercializarea de spanac de provenienta din prefecturile Fukushima, Ibaraki, Tochigi si Gunma. Comercializarea de lapte produs in prefectura Fukushima a fost interzisa de asemenea.

Page 13: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

Pentru scanarea persoanelor in vederea verificarii contaminarii radioactive, in data de 20 martie 2011 autoritatile au adoptat noi valori de referinta. Valorile vechi, pentru determinari cu dozimetre de detectie gamma, erau 40 Bq/cm2 (corespunzand la 6,000 impulsuri pe minut). Noile valori adoptate sunt 1 microSv/h (masurat la 10 cm distanta) (corespunzand la 100,000 impulsuri pe minut).

Administrarea de Iod stabil pentru blocarea tiroidei a fost implementata pe durata evacuarii pentru toate persoanele din populatie care au fost evacuate in data de 16 martie 2011.

In data de 21 martie 2011 autoritatile japoneze au recomandat populatiei sa nu ia tablete de iodura de potasiu dupa bunul plac.

Autoritatile vor continua distribuirea de tablete de iodura de potasiu la populatia din zonele afectate, in prezenta si cu suportul personalului medical din zonele respective.

Compania de electricitate TEPCO va continua monitorizarea radioactivitatii apei de mare, in apropierea punctului de deversare de la centrala nuclearo-electrica Fukushima-Daiichi si autoritatile japoneze vor demara programe de monitorizare a apei de mare in zona afectata de accidentele survenite la centrala.

Ca urmare a contaminarii accidentale a 3 muncitori in data de 24 martie, NISA a cerut companiei TEPCO sa revada imediat si sa imbunatateasca masurile privind controlul radiatiilor pe amplasamentul centralei nuclearo-electrice de la Fukushima-Daiichi pentru a evita repetarea unor astfel de situatii in viitor.

Autoritatile japoneze au impus restrictii in consumul si comercializarea produselor care depasesc limitele maxim admise in legislatia japoneza. In prezent, in prefecturile Fukushima si Ibaraki sunt impuse restrictii privind consumul si distributia de lapte proaspat, iar in prefecturile Fukushima, Ibaraki, Tochigi, Gunma sunt interzise consumul si distributia a cateva produse vegetale care au indicat continut radioactiv peste limitele admise. Astfel, autoritatile incearca sa previna expunerea populatiei la radiatii prin ingestia de hrana contaminata si de asemenea incearca sa previna circulatia de produse alimenmtare contaminate in alte zone ale Japoniei.

Pe 30 martie 2011, NISA a emis un comunicat de presa in care cere companiilor care exploateaza instalatiile nucleare din Japonia sa revizuiasca planurile si sistemele de securitate nucleara astfel incat sa poata asigura racirea zonei active a reactorilor si combustibilul uzat din bazinele de stocare in conditiile in care este total intrerupta alimentarea cu energie electrica. Instalatiile nucleare cvor trebui sa raporteze masurile intreprinse in acest sens. NISA va verifica aceste planuri in perioada urmatoare (30 zile).

Autoritatile japoneze au reformulat in data de 30 martie 2011 interdictia cu privire la accesul in zona de 20 km fata de centrala nuclearo-electrica de la Fukushima.

In data de 31 martie 2011, autoritatile au emise un comunicat catre populatia din zona de peste 30 km si pentru cei evacuati in legatura cu masurile pe care trebuie sa le ia pentru a evita contaminarea cu materialul radioactiv depus pe sol.

Page 14: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

Pina in data de 29 martie 2011, 106.095 persoane din populatie au fost scanate pentru verificarea contaminarii radioactive in prefectura Fukushima. Dintre acestea, 102 persoane au fost identificate cu contaminare radioactiva mai mare de 100.000 impulsuri pe minut. Dupa indepartarea hainelor, nivelul contaminarii s-a redus semnificativ, persoanele respective fiind in afara oricarui pericol de expunere la radiatii.

Pe data de 03 aprilie 2011, NISA a raportat ca in perioada 28 – 30 martie 946 copii cu varste cuprinse intre 0 – 15 ani au fost scanati pentru verificarea contaminarii tiroidei cu iod radioactiv, in satul Iitate si orasul Kawamata. Toate rezultatele s-au incadrat sub limita maxim admisa adoptata de autoritati, de 02.microSv/h.

O noua limita a fost adoptata de autoritatile japoneze pentru I-131 in hrana de mare, de 2000 Bq/kg.

7. Distributia contaminarii radioactive ca urmare a emisiilor accidentale de I-131 survenite la Fukushima-Daiichi in perioada 14 – 22 martie 2011

Canada a raportat ca in perioada 18-22 martie 2011 au fost masurate pe Insula Vancouver (cea mai apropiata locatie de Japonia) concentratii de I-131 in aer cuprinse in intervalul 0.55 – 3.63 mBq/m3. In data de 22 martie 2011, o valoare de 4.26 mBq/m3 a fost masurata in Ottawa. Cs-134 si Cs-137 au fost detectate in concentratii de asemenea foarte mici, in perioada respectiva. Aceste valori reprezinta urme ale poluantului radioactiv, masurate cu echipamente de detectie de inalta rezolutie, extrem de sensibile. Valorile masurate nu prezinta risc radiologic pentru mediu sau pentru populatia din zona respectiva. Retelele automate de monitorizare a debitul dozei gamma in aer nu au inregistrat pe teritoriul Canadei cresteri fata de fondul radioactiv natural.

8. Circulatia maselor de aer in perioada 06 aprilie 2011 06:00 UTC – 09 aprilie 12:00 UTC

Centrele meteorologice din Beijing, Tokyo si Obninsk au emis in cursul zilei de 06 aprilie 2011 un comunicat comun privind circulatia maselor de aer in perioada urmatoarelor 3 zile. Din simularile realizate de cele trei centre meteorologice reiese ca zonele ce ar putea fi afectate de depuneri radioactive in perioada urmatoare sunt Estul Japoniei (cu insulele situate in partea de est a Japoniei), partea de NV a Oceanului Pacific si Peninsula Kamchatka (Figura 5).

Avand in vedere circulatia maselor de aer in perioada emisiilor radioactive, prognoza pe urmatoarele zile, precum si distantele foarte mari pe care masele de aer contaminate le-au strabatut din momentul emisiei, tinand cont de procesele de dispersie atmosferica si dilutia poluantului pe durata transportului la lunga distanta, pentru Europa si implicit pentru Romania, emisiile radioactive de I-131 care au survenit accidental in perioada 14 – 30 martie 2011 la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima-Daiichi nu reprezinta risc radiologic. Din informatiile pe care le detinem pina in prezent, retelele de monitorizare a radioactivitatii mediului nu au detectat cresteri ale nivelului radioactivitatii mediului peste fondul de radiatii natural nici in Canada si nici in Europa. Concetratii scazute de I-131 in aerosoli atmosferici au fost detectate in Canada si Europa.

Page 15: Cutremur in Japonia in data de 07 aprilie 2011, orele 14 ...Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency),

In continuare, emisiile radioactive de la centrala Fukushima-Daiichi nu prezinta risc radiologic pentru Romania.

Figura 5. Prognoza distributiei contaminarii radioactive cu I-131 la nivelul solului si al marii (Bq/m2), ca urmare a eliberarilor accidentale la centrala Fukushima – Daiichi. Simularea este realizata pentru perioada 06 Aprilie 2011 ora 06:00 UTC – 09 Aprilie 2011 ora 12:00 UTC de catre Centrul Meteorologic din Tokyo.