cp l01.03-2000l

Upload: ion-botnaru

Post on 14-Apr-2018

233 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    1/31

    R E P U B L I C A M O L D O V A

    COD PRACTIC N CONSTRUCII

    ECONOMIA CONSTRUCIILOR

    INSTRUCIUNICU PRIVIRE LA CALCULAREA CHELTUIELILOR

    DE REGIE LA DETERMINAREA VALORIIOBIECTIVELOR

    CP L.01.03-2000EDIIE OFICIAL

    MINISTERUL MEDIULUI I AMENAJRII TERITORIULUIAL REPUBLICII MOLDOVA

    CHIINU * 2000

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    2/31

    ICS 91.040

    ELABORAT: de ing. K.Kupova, econ. E. Vulpe

    ACCEPTAT de Comitetul Tehnic CT-C L.01 "Economia construciilor":

    Preedinte:

    ing. I.Rileanu - Ministerul Mediului i Amenajrii Teritoriului

    Secretar:

    ing. L.Kupova - Ministerul Mediului i Amenajrii Teritoriului

    Membri:

    ing. O.Caminschi - Centrul Republican CERCON

    econ.T.Serebreanu - Centrul Republican CERCON

    ing. G.Perepeliuc - Centrul Republican CERCONing. I.Rusu - Ministerul Mediului i Amenajrii Teritoriului

    ing. I.Cocerva - S.A. LUSMECON

    ing. A.Vrnceanu - S.A. MONOLIT

    ing. I.Timofte - S.A. CONSOCIVIL

    ing. V. Dubova - Institutul INDUSTRIALPROIECT

    APROBAT de Ministrul mediului i amenajrii teritoriului prin ordinul nr. 32din 26 ianuarie 2000, cu aplicare din 1 februarie 2000.

    MMAT 2000 Reproducerea sau utilizarea integral sau parial a prezentului normativ n oricepublicaii i prin orice procedeu (electronic, fotocopiere, microfilmare etc.) este

    interzis dac nu exist acordul scris al MMAT.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    3/31

    COD PRACTIC N CONSTRUCII CP L.01.03-2000

    Economia construciilorInstruciuni cu privire la calcularea cheltuielilor de regie ladeterminarea valorii obiectivelorEconomy of constructionInstruction on calculation of overhead expenses on definition of the construction'scost

    Ediie oficial

    1 DOMENIU DE APLICARE

    1.1 Prezentul document normativ stabilete structura, coninutul i modul decalculare a cheltuielilor de regie ce se cuprind n valoarea lucrrilor deconstrucii-montaj.

    1.2 Instruciunile snt destinate specialitilor care practic ntocmireadevizelor, elaborarea normelor de deviz, formarea preurilor n construcii i

    pot fi utilizate la ntocmirea devizelor pentru investiii care se folosesc ladeterminarea de ctre beneficiar a valorii obiectivului, la pregtirea licitaiilor,negocierilor cu antreprenorul pentru contractarea investiiilor, precum i ladeterminarea cotei aferente cheltuielilor de regie ale unitii de antreprizinnd seama de structura acesteia, specificul administrrii i deservireaexecuiei costruciilor.

    2 REFERINE

    CP L.01.01-2000 Instruciuni privind ntocmirea devizelor pentrulucrrile de construcii-montaj prin metoda de resurse

    S.N.C. 11 Standardul Naional de Contabilitate 11 Contractelede construcii

    S.N.C. 16 Standardul Naional de Contabilitate 16Contabilitatea activelor materiale pe termen lung

    Ordinul DAC Regulamentul provizoriu privind modul de stabilirenr. 10a din 3.06.94 a costului construciei i de efectuare a calculelor

    pentru executarea lucrrilor de antrepriz ntrebeneficiari i antreprenori n condiiile liberalizriipreurilor

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    4/31

    CP L.01.03- 2000 pag.2

    3 PRINCIPII GENERALE

    3.1 Cheltuielile de regie, ca parte component a preului de cost al lucrrilor

    de antrepriz, reprezint totalitatea consumurilor legate de crearea condiiilorpentru execuia construciilor, organizarea, administrarea i deservirea acestora.

    3.2 Spre deosebire de consumurile directe, cheltuielile de regie se stabilesc nmod indirect, n procente din baza de calcul acceptat.

    3.3 La ntocmirea documentaiei de deviz pentru construcia obiectivelor iefectuarea decontrilor ntre antreprenorul general i beneficiar pentru lucrrileexecutate se aplic cota cheltuielilor de regie ale organizaiei care reprezintantreprenorul general la obiectivul dat. La decontrile antreprenorului generalcu subantreprenorul pentru lucrrile executate se aplic cota cheltuielilor deregie ale subantreprenorului.

    3.4 Metoda cea mai indicat pentru determinarea cheltuielilor de regie lacalcularea cotei aferente cheltuielilor proprii ale fiecrei uniti de construciieste cea care corespunde economiei de pia.

    3.5 Calcularea cheltuielilor de regie de ctre fiecare unitate de execuietrebuie s se efectueze pe baza propriilor analize, pentru a identifica factoriicare au dus la creterea cotei aferente cheltuielilor de regie. Cretereanejustificat a cotelor aferente cheltuielilor de regie, n condiiile de pia,

    poate duce la pierderea competitivitii i a licitaiilor.

    4 STRUCTURA CAPITOLELOR DE CHELTUIELI DE REGIE NCONSTRUCII

    4.1 Structura capitolelor de cheltuieli de regie n construcii a fost elaboratn conformitate cu S.N.C. 11 Contractele de construcii, S.N.C. 16Contabilitatea activelor materiale pe termen lung.

    Conform S.N.C. 11 cheltuielile de regie cuprind consumurile generale aferente

    contractului (consumuri generale i administrative, consumuri pentru servirealucrtorilor din constricii, alte consumuri generale de antrepriz), precum iconsumurile pentru organizarea de antier.

    Alte consumuri aferente contractului de antrepriz recuperabile de beneficiar nconformitate cu actele legislative i normative n vigoare i condiiilecontractuale (de transport al lucrtorilor la serviciu tur-retur, nedeservite detransportul de pasageri de uz public, consumurile aferente lucrrilor cu caractermobil i ambulant, consumurile de deplasare a lucrtorilor etc.) nu se includ ncotele cheltuielilor de regie, ci se pltesc suplimentar conform calculelor

    aprobate de comun acord.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    5/31

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    6/31

    CP L.01.03- 2000 pag.4

    6 DETERMINAREA CHELTUIELILOR DE REGIE PE CAPITOLEDE CHELTUIELI

    6.1 Cheltuielile de regie se determin pe baza datelor proprii ale unitii deantrepriz, prin calcul, conform capitolelor de cheltuieli. Pentru calculareacheltuielilor poate fi analizat perioada: anul, semestrul, trimestrul precedent.

    6.2 Cota aferent cheltuielilor de regie se determin prin mprirea valoriicheltuielilor de regie la valoarea cheltuielilor directe, n procente.

    6.3 Cotele aferente cheltuielilor de regie trebuie s se calculeze pentru douvariante: varianta 1 - pentru cazul n care lucrrile de construcii-montaj sntscutite de taxa pe valoarea adugat (TVA), varianta 2 - pentru cazul n carelucrrile de construcii-montaj nu snt scutite de TVA.

    Pentru lucrrile de construcii i montaj scutite de TVA n calculele cheltuielide regie i cheltuieli directe valoarea resurselor materiale i energetice, precumi serviciile prestate de alte ntreprinderi, se includ inndu-se cont de TVA.

    6.4 Exemplul de calculare n preurile curente a cheltuielilor de regie pentrulucrrile de construcii-montaj este prezentat n Anexele B i C la prezenteleInstruciuni.

    6.5 Decizia definitiv n alegerea variantei de calculare a cheltuielilor de

    regie i aparine beneficiarului (investitorului) i unitii de antrepriz.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    7/31

    CP L.01.03- 2000 pag.5

    ANEXA A

    LISTAcapitolelor de cheltuieli de regie n construcii

    1 CONSUMURILE GENERALE I ADMINISTRATIVE

    1.1 Retribuiile de baz i suplimentare ale personalului administrativ-gospodresc al unitii, inclusiv diverse adaosuri, sporuri, prime,contribuii la asigurrile sociale:

    - personalului de conducere (conductori, specialiti i ali lucrtoridin categoria funcionarilor);

    - personalului de linie care particip la lucrrile de producie: efi deantier, maitri, mecanici;

    - personalului gospodresc de tot felul (telefonistelor, telegrafistelor,operatorilor de radio, operatorilor telecomunicaii, operatorilorcalculatoarelor electronice paznicilor, ngrijitoarelor, garderobierilor,curierilor).

    1.2 Consumuri de ntreinere a laboratoarelor de producie:

    - retribuiile personalului care deservete laboratoarele de producie,inclusiv contribuii la asigurrile sociale;

    - uzura, ntreinerea i repararea ncperilor, utilajelor i obiectelor deinventar ale laboratoarelor;

    - valoarea materialelor, elementelor de construcii sau a prilor deconstrucii, consumate sau distruse n cadrul ncercrilorelementelor, exclusiv consumurile pentru ncercarea construciilor nansamblu (poduri mari i mijlocii, rezervoare etc.), pltite dinmijloacele prevzute pentru acest scop n devizul obiectivului:

    - consumuri pentru expertiz i consultan;

    - consumuri pentru serviciile prestate laboratoarelor de ctre alteorganizaii;

    - alte cheltuieli.

    1.3 Consumuri de reprezentare i deplasare:

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    8/31

    CP L.01.03- 2000 pag.6

    a) consumuri de reprezentare legate de ncheierea contractelor;

    b) consumuri de deplasare n republic i n strintate a personalului

    administrativ-gospodresc n interes de serviciu, inclusiv aconductorilor de autoturisme de serviciu, taxe pentru vizapaapoartelor, conform normelor stabilite de legislaie.

    1.4 Uzura i repararea obiectelor de inventar de mic valoare i scurt duratcu caracter administrativ-gospodresc.

    1.5 Consumurile de ntreinere a consiliului i a comisiei de cenzori (pentrusocietile pe aciuni (S.A.), inclusiv retribuiile membrilor acestora,contribuii la asigurrile sociale.

    1.6 Uzura, consumurile de ntreinere i exploatare a cldirilor, construciilorspeciale, tehnicii de calcul, autoturismelor personale sau nchiriate,utilizate n interes de serviciu de ctre personalul administrativ-gospodresc:

    a) uzura mijloacelor fixe (sau chiria), destinate pentru deservireapersonalului de conducere (cldiri i construcii speciale, tehnic decalcul i de birotic, autoturisme personale), conform normelor nvigoare privind calcularea uzurii la mijloacele fixe;

    b) consumuri de ntreinerea i exploatare a cldirilor, construciilorspeciale i a ncperilor ocupate si utilizate de ctre personaluladministrativ-gospodresc (nclzire, energie electric, ap,canalizare, curenia ncperilor de munc);

    c) consumurile pentru efectuarea reparaiilor de orice fel la mijloacelefixe utilizate de ctre personalul administrativ-gospodresc;

    d) consumurile de ntreinerea i exploatarea autoturismelor carefigureaz n bilanul unitii de execuie i deservesc personalul deconducere al acestei uniti:

    - retribuiile conductorilor de autoturisme, inclusiv contribuii laasigurrile sociale;

    - costul carburanilor, lubrifianilor i altor materiale i piese deschimb, uzura i repararea anvelopelor, revizia tehnic a mijloacelorde transport;

    - consumuri de ntreinerea garajelor (energie electric, ap,canalizare, etc.), chiria pentru garaje i parcri autoturisme, uzura i

    consumurile pentru orice fel de reparaii (decontri n fondul dereparaii) la autoturisme i la garaje;

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    9/31

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    10/31

    CP L.01.03- 2000 pag.8

    d) consumuri de ntreinere i exploatare a mainilor de scris, demultiplicat i a altei tehnici de birou care figureaz n bilanulunitii i care este utilizat de ctre personalul de conducere,

    precum i plata pentru lucrrile corespunztoare executate prin tericonform contractelor ncheiate;

    e) consumuri de transport legate de deplasarea personaluluiadministrativ-gospodresc n interes de serviciu n raza de amplasarea unitii.

    2 CONSUMURI PENTRU DESERVIREA LUCRTORILOR DINCONSTRUCII

    2.1 Consumuri legate de pregtirea i reciclarea personalului:

    a) retribuiile privind plata lucrtorilor unitilor de construcii nperioada de studii, prin scoaterea acestora din producie, n sistemulde perfecionare i pregtire a personalului;

    b) retribuiile personalului calificat, fr ntrerupere de la locul demunc, pentru instruirea ucenicilor i funcionarea cursurilor dereciclare i pregtire a personalului:

    - consumuri pentru burse i plata studiilor n baza contractelorncheiate cu instituiile de nvmnt;

    - consumuri pentru concedii de studii, cu pstrarea salariului integralsau parial, acordate n conformitate cu legislaia n vigoare;

    - contribuii la asigurrile sociale din aceste sume.

    2.2 Consumuri pentru asigurarea condiiilor sanitaro-igienice i sociale:

    a) uzura (sau chiria), repararea, mutarea cldirilor provizorii cu caracter

    sanitaro-igienic i social;

    b) consumuri de ntreinere a ncperilor cu caracter sanitaro-igienic isocial:

    - retribuiile (inclusiv contribuii la asigurrile sociale) ngrijitoarelor,lctuilor, electricienilor de serviciu i altor categorii de personal dedeservire;

    - consumuri pentru nclzire, ap, canalizare i iluminatul ncperilor

    cu caracter sanitaro-igienic, precum i cumprarea obiectelor deigien prevzute pentru echiparea bilor cu duuri i lavoarelor.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    11/31

    CP L.01.03- 2000 pag.9

    2.3 Consumuri pentru protecia muncii i tehnica securitii:

    - uzura, repararea i splarea echipamentului de lucru i

    echipamentului de protecie;- consumuri legate de alimentarea special pentru rezistena

    organismului (acizi grai, lapte, etc.);

    - consumuri legate de procurarea truselor de prim-ajutor i amedicamentelor;

    - consumuri legate de procurarea ghidurilor, placardelor privindtehnica securitii;

    - consumuri pentru instruirea muncitorilor privind tehnica securitii iechiparea cabinetelor de tehnica securitii.

    3 ALTE CONSUMURI GENERALE DE ANTREPRIZ

    3.1 Consumuri legate de asigurarea obligatorie i facultativ (benevol) nconformitate cu modul stabilit de legislaia privind asigurarea:

    - de rspundere civil a deintorilor de autovehicule, dac mijloacelede transport figureaz n bilanul agentului economic;

    - ncrcturilor;

    - bunurilor unitii de antrepriz, cuprinse n componena mijloacelorfixe;

    - diverselor categorii de lucrtori, ocupai n procesul de producie cucondiii de munc periculoase pentru via;

    - pensiilor suplimentare a lucrtorilor din unitile de construcii n cazde accidente;

    - de sntate;

    - altor tipuri de asigurri.

    3.2 Consumurile pentru serviciile mass-media legate de publicarearapoartelor financiare, precum i a anunurilor publicitare pentru ofertahrtiilor de valoare i desfurarea adunrilor generale ale acionarilorS.A.

    3.3 Consumurile legate de obinerea liceniilor (brevetelor) pentru realizareaunor genuri de activiti pe un termen de maximum un an.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    12/31

    CP L.01.03- 2000 pag.10

    3.4 Alte consumuri generale de antrepriz:

    a) consumuri legate de invenii i inovaii:

    - consumuri pentru efectuarea lucrrilor experimentale, fabricarea incercarea modelelor realizate conform ofertelor de invenii iinovaii;

    - consumuri pentru organizarea de expoziii, concursuri i alte aciunilegate de invenii i inovaii;

    - consumuri pentru premierea autorilor ofertelor legate de invenii iinovaii;

    - consumuri de premiere privind contribuia la implementarea ofertelorde invenii i inovaii;

    - alte consumuri.

    4 CONSUMURI PENTRU ORGANIZAREA DE ANTIER

    4.1 Uzura, ntreinerea, repararea, construirea, demontarea i mutarea ninteriorul antierului sau de la un antier la altul a construciilor iamenajrilor provizorii (neprevzute n lista de titluri), instalaiilor i

    utilajelor de producie, obiectelor de inventar de mic valoare i scurtdurat, inventarului utilizat la executarea lucrrilor de antrepriz.

    4.2 Amortizarea activelor nemateriale cu caracter general de antrepriz.

    4.3 Consumuri de ntreinere a personalului care efectueaz paza antierului deconstrucie i paza contra incendiilor:

    - retribuiile personalului (inclusiv contribuii la asigurrile sociale)care efectueaz paza departamental, inclusiv paza paramilitar,ordinar, paza contra incendiilor, precum i plata pentru paza

    extradepartamental efectuat de serviciile corespunztoare, inclusivcheltuielile pentru ntreinerea cinilor de paz.

    4.4 Consumuri pentru proiectare i ajutorul tehnic:

    - retribuiile personalului seciilor de proiectare i deviz, inclusivcontribuii la asigurrile sociale, alte cheltuieli pentru ntreinereaacestor secii;

    - plata pentru serviciile acordate de ctre organizaiile de proiectri

    pentru ntocmirea proiectului de execuie a lucrrilor.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    13/31

    CP L.01.03- 2000 pag.11

    4.5 Consumuri legate de lucrrile de cercetare tiinific, proiectare iexperimentare.

    4.6 Consumuri legate de lucrrile geodezice executate pentru realizarealucrrilor de antrepriz:

    a) retribuiile personalului (inclusiv contribuii la asigurrile sociale)care execut lucrrile geodezice:

    b) valoarea materialelor, uzura, repararea, transportul utilajelor,instrumentelor i aparatelor geodezice, inclusiv cheltuieli pentrustudiile geodezice de baz recepionate de la organizaia de

    proiectare i prospectare.

    4.7 Consumuri pentru amenajarea i ntreinerea antierului:

    - retribuiile personalului (inclusiv contribuii la asigurrile sociale) ialte cheltuieli pentru ntreinerea i curenia (inclusiv evacuareamolozului) antierului de construcie i n zonele nvecinate,executarea drumurilor de acces, podeelor, altor lucrri legate deamenajarea i ntreinerea antierului;

    - retribuiile electricienilor de serviciu (inclusiv contribuii laasigurrile sociale), costul becurilor, alte cheltuieli legate de

    iluminatul antierului (exclusiv cheltuielile pentru energia pltitconform datelor contorului instalat pe antier).

    4.8 Consumuri n legtur cu predarea obiectivului:

    - retribuiile (inclusiv contribuii la asigurrile sociale) instalatorilorsanitari, instalatorilor electricieni de serviciu, precum i alemuncitorilor care au efectuat curenia interioarelor de moloz, ausplat pardoselile, geamurile;

    - consumuri legate de procurarea detergenilor i altor materiale

    necesare pentru efectuarea cureniei n legtur cu predareaobiectivelor;

    - consumuri legate de evacuarea molozului de pe antier la terminarealucrrilor.

    4.9 Consumuri pentru reamplasarea unitilor de construcii n procesul deexecuie a obiectivului n raza antierului (exclusiv consumurile pentrumutarea utilajelor de construcii care se cuprinde n preul or-utilaj,

    precum i consumurile pentru reamplasarea unitilor de construcii de la

    un antier la altul).

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    14/31

    CP L.01.03- 2000 pag.20

    ANEXA C

    EXEMPLUde calcul al cheltuielilor de regie pentru unitile de construcii-montaj n

    preuri curente

    Calculul cheltuielilor de regie pentru unitile de construcii-montaj n preuricurente a fost efectuat conform actelor legislative i normative n vigoare cereglementeaz capitolele de cheltuieli de regie n construcii. n calcul au fostutilizate datele din evidenele contabile i rapoartele statistice ale unei unitide construcii convenionale. Cota cheltuielilor de regie a fost determinat lundn calcul preurile la 1 octombrie 1999. Pentru perioada urmtoare urmeaz sse in cont de modificrile actelor legislative i normative ce reglementeazcapitolele de cheltuieli de regie n construcii.

    1 CONSUMURI GENERALE I ADMINISTRATIVE

    1.1 Retribuiile personalului administrativ-gospodresc, contribuii laasigurrile sociale

    Calculul consumurilor pentru retribuiile personalului administrativ-

    gospodresc se efectueaz n baza salariilor de funcie, salariilor tarifare isistemului de retribuire a muncii stabilit la unitile de construcii sau n bazadatelor din evidena contabil.

    In urma calculrii s-a constatat c retribuiile personalului administrativ-gospodresc la unitatea de construcie convenional constituie 192,8 mii lei;

    Valoarea contribuiilor la asigurrile sociale defalcate din retribuiilepersonalului administrativ-gospodresc, lund n considerare normativul stabilitde 31%, constituie 59,77 mii lei.

    192,8 x 0.31 = 59,77 mii lei.

    Total pct. 1.1: 192.8 + 59,77 = 252,57 mii lei.

    1.2 Consumuri de ntreinere a laboratoarelor de producie

    Consumurile de ntreinere a laboratoarelor de producie au fost stabilite nbaza datelor din evidena contabil privind valoarea acestor cheltuieli n anulprecedent (1998) i au constituit 11,6 mii lei.

    1.3 Consumuri de reprezentare i deplasare

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    15/31

    CP L.01.03- 2000 pag.21

    a) consumurile de reprezentare legate de ncheierea contactelor deconstrucii conform datelor din evidena contabil pe anul 1998 auconstituit 6,0 mii lei.

    b) consumuri de deplasare n interes de serviciu a personaluluiadministrativ-gospodresc conform normativelor n vigoare auconstituit 5,85 mii lei.

    inclusiv:

    - consumuri pentru diurne:

    15 x 18 x 5 x 0,001 = 1,35 mii lei,

    n care 15 lei - diurna pe 1 zi pentru 1 lucrtor;18 - numrul lucrtorilor delegai n deplasare pe an;5 - numrul mediu de zile de aflare n deplasare 1 lucrtor;0,001 - exprimarea n mii lei;

    - consumuri pentru cazare:

    40 x 18 x 5 x 0,001 = 3,6 mii lei,

    n care 40 lei - chiria pentru cazare pe 1 zi, pentru 1 lucrtor;

    18 - numrul lucrtorilor delegai n deplasare pe an;5 - numrul mediu de zile de aflare n deplasare 1 lucrtor;

    - consumuri cu transportul:

    50 x 18 x 0,001 = 0,90 mii lei,

    n care 50 lei - costul mediu al unei cltorii tur-retur pentru 1 lucrtor;18 - numrul cltoriilor pe an.

    Total pct. b): 1,35 + 3,60 + 0,90 = 5,85 mii lei.

    Total pct. 1.3: 6,0 + 5,85 = 11,85 mii lei.

    1.4 Uzura i repararea obiectelor de mic valoare i scurt durat cucaracter administrativ-gospodresc

    Consumurile la acest capitol se determin n baza actelor normative privinduzura i a datelor unitii privind consumurile de reparaie i constituie pe an,

    pentru exemplul dat 3,0 mii lei.

    1.5 Consumurile de ntreinere a consiliului i a comisiei de cenzori(pentru societile pe aciuni (S.A.)), inclusiv retribuiile membrilor

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    16/31

    CP L.01.03- 2000 pag.22

    acestora, contribuii la asigurrile sociale aferente

    Conform datelor din evidena contabil pe anul 1998 acestea au constituit 10,0

    mii lei.1.6 Uzura, ntreinerea i exploatarea cldirilor, construciilor speciale,

    tehnicii de calcul, mijloacelor de transport auto personale inchiriate, utilizate n interes de serviciu de ctre personaluladministrativ-gospodresc

    a) uzura, ntreinerea i exploatarea cldirilor, construciilor speciale,tehnicii de calcul, autoturismelor personale i nchiriate se determinaconform actelor normative privind uzura i valoarea acestora, iconstituie pe an, pentru exemplul dat, 8,30 mii lei;

    b) consumurile de ntreinere i exploatare a cldirilor, construciilorspeciale sau chiria pentru acestea se determin n baza contractelorncheiate cu serviciile municipale corespunztoare :

    - consumurile pentru nclzire (contract nr. 156 din 25.12.98):

    2,40 x 6 = 14,40 mii lei,

    n care 2,40 mii lei - consumurile pentru nclzire pe lun;

    6 - numrul de luni nclzite pe an;- consumurile pentru ap i canalizare (contract nr.6 din 20.12.98):

    0,70 x 12 = 8,40 mii lei,

    n care 0,70 mii lei - consumurile pentru canalizare pe lun;12 - numrul de luni pe an;

    - consumurile pentru energia electrica (conform contorului i tarifelorn vigoare) pe anul 1998 au constituit 5,2 mii lei;

    - consumurile pentru evacuarea molozului (contract nr.66 din20.12.98):

    0,02 x 12 = 0,24 mii lei;

    - consumurile pentru serviciile de intervenie. La acest capitolcheltuielile lipsesc;

    - chiria pentru ncperi (contract nr.1167 din 24.12.98) 0,40 mii lei;

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    17/31

    CP L.01.03- 2000 pag.23

    c) consumurile pentru efectuarea reparaiilor de orice fel la mijloacelefixe utilizate de ctre personalul administrativ-gospodresc.Consumurile pentru efectuarea reparaiilor de orice fel la mijloacele

    fixe au fost determinate n baza devizului de cheltuieli pe anul 1998i constituie 10,00 mii lei;

    d) consumurile de ntreinere i exploatare a autoturismelor n interes deserviciu se determin n baza devizului de cheltuieli aprobat deunitate i constituie 24,0 mii lei;

    e) compensaii pentru consumurile suportate de personaluladministrativ-gospodresc care utilizeaz autoturismele personale ninteres de serviciu. La unitatea considerat autoturismele personalen-au fost utilizate n interes de serviciu;

    f) consumurile pentru nchirierea autoturismelor se iau n calcul nmrimea chiriei conform contractului. La unitatea consideratcheltuieli la acest capitol lipsesc;

    g) consumurile de ntreinere i exploatare a tehnicii de calcul sedetermin n baza contractelor de nchiriere i deservire a tehnicii decalcul ncheiate de unitate:

    - consumurile pentru serviciile prestate de centrele de calcul. La

    unitatea considerat cheltuieli la acest capitol lipsesc.- consumurile de ntreinere i exploatare a tehnicii de calcul conform

    contractului nr.12 constituie:

    200 x 5 x 12 = 12,0 mii lei,

    n care 200 lei - consumuri pentru deservirea tehnicii de calcul, pentru 1unitate, pe lun (computer);5 - numrul de uniti, computere;12 - numrul de luni pe an;

    Total pct. 1.6: 82,94 mii lei.

    1.7 Consumuri pentru procurarea rechizitelor de birou, imprimatelor,registrelor contabile i rapoartelor financiare, publicaiilor periodicenecesare n activitatea de conducere i producie, literaturii despecialitate, executarea lucrrilor de legare

    Consumurile la acest capitol se determin n baza unui calcul special, pornindde la condiiile de funcionare a unitii de antrepriza:

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    18/31

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    19/31

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    20/31

    CP L.01.03- 2000 pag.26

    12 - numrul de luni pe an;

    - consumuri pentru abonament:

    13 x 14 x 12 x 0,001 = 2,18 mii lei,

    n care 13 - numrul de aparate telefonice (necuplate);14 lei - costul abonamentului pentru un aparat telefonic pe lun;12 - numrul de luni pe an.

    - abonamente radioficare:

    10 x 1 x 12 x 0,001 = 0,12 mii lei,

    n care 10 - numrul de prize radio;1 leu - costul abonamentului pentru 1 priz radio pe lun;12 - numrul de luni pe an;

    - costul convorbirilor internaionale, conform datelor din evidenacontabil 5,0 mii lei.

    Total pct. b): 15,89 mii lei;

    c) consumurile pentru lucrrile tipografice conform datelor pe anul

    1998 au constituit 6 mii lei;d) consumurile de ntreinere i exploatarea mainilor de scris, de

    multiplicat, altei tehnici de birou conform contactului nr.12:

    200 x 5 x 12 = 12,00 mii lei,

    n care 0,20 mii lei - consumurile de ntreinere pentru 1 unitate tehnic debirou (main de scris, de multiplicat etc.) pe lun;5 - numrul de uniti tehnice;12 - numrul de luni pe an;

    e) consumurile pentru transport legate de deplasarea personaluluiadministrativ-gospodresc n interes de serviciu n raza de amplasarea unitii. La acest capitol se include plata pentru abonamente ntransport ale unor categorii de lucrtori:

    4 x 30 x 11 x 0,001 = 1,32 mii lei,

    n care 4 - numrul de abonamente n transport;30 lei - costul unui abonament;

    11 - numrul de luni lucrtoare pe an.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    21/31

    CP L.01.03- 2000 pag.27

    Total pct. 1.11: 35,54 mii lei.

    Total capitolul 1: 429,55 mii lei.

    2 CONSUMURI PENTRU DESERVIREA PERSONALULUI DINCONSTRUCII

    2.1 Consumuri legate de reciclarea i perfecionarea personalului

    Consumurile legate de reciclarea i perfecionarea personalului se determin nconformitate cu devizul de cheltuieli pentru reciclarea i perfecionarea

    personalului i constituie 2,10 mii lei.

    2.2 Consumuri pentru asigurarea condiiilor sanitaro-igienice i sociale

    Consumurile pentru asigurarea condiiilor sanitaro - igienice i sociale sedetermin conform devizului de cheltuieli prevzut n contractul colectiv demunc, n conformitate cu normele sanitaro-igienice, i constituie pentruexemplul dat 24,0 mii lei.

    2.3 Consumuri pentru protecia muncii i tehnica securitii

    Consumurile pentru protecia muncii i tehnica securitii se determinconform devizului de cheltuieli prevzut n contractul colectiv de munc,. n

    conformitate cu normele - tip de ramur, i constituie 19,00 mii lei.Total capitolul 2: 45,10 mii lei.

    3 ALTE CONSUMURI GENERALE DE ANTREPRIZ

    3.1 Consumuri legate de asigurarea obligatorie i facultativ (benevol)n conformitate cu modul stabilit de legislaia privind asigurarearspunderii civile a deintorilor de autovehicule, dac mijloacele detransport figureaz n bilanul agentului economic, ncrcturilor,bunurilor unitii de antrepriz cuprinse n componena mijloacelor

    fixe, diverselor categorii de lucrtori ocupai n procesul deproducie cu condiii de munc periculoase pentru via, privindasistena medical, pensiile suplimentare ale lucrtorilor dinunitaile de construcii n caz de accidente, alte tipuri de asigurri

    Conform datelor din evidena contabil acestea constituie 12,50 mii lei.

    3.2 Consumurile pentru serviciile mass-media, legate de publicarearapoartelor financiare, precum i a anunurilor publicitare pentruoferta hrtiilor de valoare i desfsurarea adunrilor generale ale

    acionarilor S.A. Conform datelor din evidena contabil pe anul1998, au constituit 6,00 mii lei.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    22/31

    CP L.01.03- 2000 pag.28

    3.3 Consumurile legate de obinerea licenelor (brevetelor) pentrurealizarea unor genuri de activiti pe un termen de maximum un an

    Conform datelor din evidena contabil pe anul 1998, au constituit 3,00 miilei.

    3.4 Alte consumuri generale de antrepriz:

    - consumurile legate de invenii si inovaii, conform datelor dinevidena contabil pe anul 1998, au constituit 2,00 mii lei.

    Total capitol 3: 23,5 mii lei.

    4 CONSUMURI PENTRU ORGANIZAREA LUCRRILOR DEANTIER

    4.1 Uzura, ntreinerea, repararea construirea, demontarea i mutarean interiorul antierului sau de la un antier la altul a cldirilor iconstruciilor provizorii (neprevzute n lista de titluri), instalaiilori utilajelor de producie, obiectelor de inventar de mic valoare iscurt durat, inventarului utilizat la executarea lucrrilor deantrepriz

    Conform datelor din evidena contabil pe anul 1998, au constituit 48,00 miilei.

    4.2 Amortizarea activelor nemateriale cu caracter general de antrepriz

    Conform datelor din evidena contabil pe anul 1998, au constituit 0,60 miilei.

    4.3 Consumurile de ntreinere a personalului care efectueaz pazaantierului de construcie i paza contra incendiilor

    Conform datelor din evidena contabil pe anul 1998, au constituit 20,00 miilei.

    4.4 Consumuri pentru proiectare i ajutor tehnic:

    - consumurile pentru ntreinerea seciilor de proiectare. La unitateaconsiderat cheltuieli la acest capitol lipsesc;

    - plata pentru serviciile acordate de ctre organizaiile de proiectripentru ntocmirea proiectului de execuie a lucrrilor constituie 3,00

    mii lei.

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    23/31

    CP L.01.03- 2000 pag.29

    4.5 Consumurile legate de lucrrile de proiectare, experimentare,cercetare tiinific

    Conform datelor din evidena contabil pe anul 1998, constituie 1,50 mii lei.4.6 Consumurile legate de lucrrile geodezice executate pentru

    realizarea lucrrilor de antrepriz

    Conform devizului de cheltuieli i datelor din evidena contabil, constituie12,00 mii lei.

    4.7 Consumurile pentru amenajarea si ntreinerea antierului

    Se determin conform calculului unitii de construcii-montaj, i pentruexemplul dat constituie 15,50 mii lei.

    4.8 Consumurile legate de predarea obiectivului

    Se determin conform calculului unitii de construcii-montaj, i pentruexemplul dat constituie 10,00 mii lei.

    4.9 Consumurile pentru reamplasarea unitilor de construcii nprocesul de execuie a obiectivului n raza antierului (exclusivcheltuielile pentru mutarea utilajelor de construcii care se cuprinde

    n preul or-utilaj, precum i cheltuielile pentru reamplasareaunitilor de construcii de la un antier la altul)

    Conform datelor din evidena contabil pe anul 1998, constituie 30,00 mii lei.

    Total capitolul 4: 140,60 mii lei.

    Total cheltuieli de regie: 638,75 mii lei

    Baza de calculare a cheltuielilor de regie:

    - valoarea cheltuielilor directe dedeviz n preuri curente 4258,33 mii lei

    Cota cheltuielilor de regie n procente dincheltuielile directe de deviz 15%

    638,75 : 4258,33 x 100 % = 15 %

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    24/31

    CP L.01.03- 2000 pag.30

    CUPRINS

    1 Domeniu de aplicare................................................................................1

    2 Referine.....................................................................................................1

    3 Principii generale......................................................................................2

    4 Structura capitolelor de cheltuieli de regie n construcii..........................2

    5 Modul de calculare a cheltuielilor de regie n preuri curente...........3

    6 Determinarea cheltuielilor de regie pe capitole de cheltuieli...............4

    Anexa A. Lista capitolelor de cheltuieli de regie n construcii........................5

    Anexa B. Modul de determinare a cheltuielilor de regie pe capitole decheltuieli ale unitii de antrepriz................................................12

    Anexa C. Exemplu de calcul al cheltuielilor de regie pentru unitile deconstrucii-montaj n preuri curente................................................20

    A

    MODUL DE DETERMINARE A CHELTUIELILOR DE REGIEPE CAPITOLE DE CHELTUIELI ALE UNITII DE ANTREPRIZ

    Nr.crt.

    Denumire capitole de cheltuielide regie

    Denumire acte legislative i normative cereglementeaz capitolele de cheltuieli deregie n construcii

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    25/31

    1 2 3

    1 Consumuri generale iadministrative:

    1.1 retribuiile de baz i Legea salarizrii nr.1305

    XII Conform datelor dinsuplimentare ale personalului din 25.02.93 cucompletri i evidena contabil

    administrativ - gospodresc al modificri, Contractulcolectiv

    unitii, inclusiv diverse de munc din ramuraConstrucii;

    adaosuri, sporuri, premii contractul colectiv demunc al

    organizaiei deantrepriz;

    contractele individuale;HotrreaGuvernului nr .300 din

    26.05.93Cu privire la

    perfecionarearetribuirii muncii

    personalului dinunitile cu autonomie

    financiar

    contribuii la asigurrile Legea bugetuluiasigurrilor Conform normelor, n 1999

    sociale sociale de stat pe anul 1999contribuia la asigurri

    nr. 291-XIV din 23.12.98sociale constituia 31%

    din salariu

    1.2 consumuri de ntreinere aConform datelor din

    laboratoarelor de producieevidena contabil

    1.3 consumuri de reprezentare Hotrrea Guvernuluinr.130 Conform modului de

    i deplasri din 6.02.98 Cu privire lacompensare a chel-

    limitarea unor tipuri detuielilor de prezentare

    cheltuieli permise spre

    i deplasri n vigoare

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    26/31

    deduceri din venitul brutconform datelor dinevidena contabil

    1.4 uzura i repararea obiectelor

    Conform calcululuide inventar de mic valoareefectuat n baza norme-

    i scurt durat cu caracterlor n vigoare, conform

    administrativ-gospodrescdatelor din evidenacontabil

    1.5 consumurile de ntreinere aConform datelor din

    membrilor consiliului i aevidena contabil

    comisiei de cenzori (pentrusocietile pe aciuni (S.A.)),inclusiv retribuiile membriloracestora cu contribuia la asigurrilesociale

    1.6 uzura, ntreinerea i exploata- S.N.C. 16, art. 43-52;

    Conform calcululuirea cldirilor, construciilor Regulamentul cu privire lamodul efectuat n baza

    1 2 3speciale, tehnicii de calcul, auto - de calculare a uzurii

    mijloacelor normelor n vigoare,turismelor personale i nchiriate, fixe n scopul impozitrii,

    aprobat preurilor, tarifelor,utilizate n interes de serviciu de ctre Ministerul

    Finanelor contractelor ncheiatede ctre personalul administrativ - nr. 05/1-CF-07/92 din

    25.12.97 sau conform datelorgospodresc

    din evidena contabil

    1.7 consumuri pentru procurareaReieind din condiii

    rechizitelor de birou, impri-concrete (volumul co-

    matelor, registrelor contabilerespondenei, lucrri-

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    27/31

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    28/31

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    29/31

    3.3 consumurile legate de obinereaConform datelor din

    licenelor (brevetelor) pentru reali-evidena contabil

    zarea unor genuri de activiti pe un

    termen de maximum un an

    3.4 alte consumuri generale deantrepriz:

    3.4.1 consumuri legate de invenii Regulamentul cu privire laactivi- Conform datelor din

    i inovaii tatea inventiv n RM, apr. prinHot evidena contabil

    Guv. nr. 347 din 25.05.92;Recomandri metodice provizorii

    cu privire la determinareaefectivului

    economic de la utilizareainveniilor i

    propunerilor de raionalizare

    4 Consumuri pentru organizarealucrrilor de antier:

    4.1 uzura, ntreinerea, repararea, S.N.C. 19, art.43-52;Conform normativuluiconstruirea, demontarea i mutarea Regulamentul cu privire la

    modul stabilit i datelor dinconstruciilor i amenajrilor provi- de calculare a uzurii

    mijloacelor evidena contabilzorii (neprevzute n lista de titluri), fixe n scopul impozitrii,

    aprobatinstalaiilor i utilajelor de producie, de ctre Ministerul

    Finanelorobiectelor de inventar de mic nr. 05/1-CF-07/92 din

    25.12.97valoare i scurt durat, inventaruluiutilizat la executarea lucrrilor deantrepriz

    4.2 amortizarea activelor nematerialeConform normativului

    cu caracter general de antreprizstabilit i datelor din evidena contabil

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    30/31

    4.3 consumuri de ntreinere aConform datelor din

    personalului care efectueaz pazaevidena contabil

    antierului de construcie i pazacontra incendiilor

    4.4 consumuri pentru proiectare iConform devizului de

    ajutor tehniccheltuieli pentru ntre-inerea personalului

    care efectueaz proiectul de execuie a lucrrilor (P.E.L), n

    baza contractelor n-cheiate cu organizaiilede proiectri sau conform datelor din evidena contabil

    4.5 consumuri legate de lucrrileConform datelor din

    de cercetare tiinific, experimen-evidena contabil

    tare i proiectare

    4.6 consumurile legate de lucrrileConform datelor din

    geodezice executate pentruevidena contabil

    realizarea lucrrilor de antrepriz

    4.7 consumuri pentru amenajareaConform datelor din

    i ntreinerea antieruluievidena contabil

    4.8 consumuri legate de predareaConform datelor din

    obiectivuluievidena contabil

    4.9 consumuri pentru reamplasareaConform datelor din

    unitilor de construcii n procesulevidena contabil

    de execuie a obiectivului n raza

    antierului (exclusiv cheltuielile pen-tru mutarea utilajelor de construcii

  • 7/30/2019 CP L01.03-2000L

    31/31

    care se cuprinde n preul or-utilaj,precum i cheltuielile pentru ream-plasarea unitilor de construcii dela un antier la altul)