contabilitatea mărfurilor atestat

of 36 /36

Author: dutu-sandra-diana

Post on 21-Jul-2015

1.459 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Argument

Activele circulante n funcie de stadiul n care se gsesc, cunosc mai multe forme. Una din aceste forme este valoarea de exploatare. Aceasta reprezint activele circulante care au coninut material, cum sunt mrfurile. Contabilitatea este instrumentul principal de cunoatere, gestiune i control al patrimoniului i al rezultatelor obinute.

Am ales ca tem contabilitatea mrfurilor deoarece azi 50% din societiile comerciale se ocup de comercializarea mrfurilor sub diferite forme. Contabilitatea mrfurilor reprezint o problematic interesant n domeniul contabilitii prin multitudinea de situaii care apar legate de mrfuri (consignaie, amnunt, engros, import, export, etc.).

Pentru a-i realiza obiectul de activitate n vederea obinerii de profit, orice ntreprindere cu activitate industrial, comercial, de servicii sau de alt natur, efectueaz n mod curent tranzacii de cumprri i vnzri de bunuri i servicii. Operaiile curente de cumprri i vnzri de bunuri i servicii dau coninut funciei comerciale a unei firme i se efectueaz pe baza politicilor de cumprri i vnzri stabilite de managerii firmei.

n capul societilor comerciale cu obiect de activitate comercializarea mrfurilor la pre cu amnuntul numrul tranzaciilor de cumprri i vnzri este nelimitat n cursul unei perioade de gestiune luat n considerare, deoarece mrfurile sunt acele elemente de stocuri care se achiziioneaz n vederea revnzrii fr a suferi modificri sau cu modificri neeseniale .

Derularea operaiunilor de cumprri i vnzri de mrfuri se face de regul plecnd de la preul de vnzare din care se exclud reducerile comerciale operate, adic preul definitiv negociat ntre vnztor i cumprtor. Mrfurile la pre de vnzare cu amnuntul presupun o evaluare iniial la pre de vnzare, ajungndu-se la valoarea preului cu amnuntul prin aplicarea marjei brute.

Contabilitatea stocurilor si produciei in curs de execuie

Stocurile reprezinta active circulante materiale, deci mijloace economice destinate consumului sau vnzarii. Caracteristica stocurilor este ca se consum de la prima utilizare, tranmiandu-i integral valoarea asupra produsulor realizate. Din punct de vedere financiar, sunt componente ale activului patrimonial.

Stocurile se reflecta in contabilitate prin conturile din clasa 3 din Planul General de Conturi . Conturile funcioneaza dupa regula de activ: ncep sa funcioneze prin a se debita i se debiteaz cu existentul iniial i cu cresterile de activ (la ieirea din gestiune a stocurilor), se crediteaz cu diminurile de activ (la ieirea din gestiune a stocurilor), iar soldul final debitor reflect stocurile existente n gestiune la un moment dat.

Stocurile cuprind urmtoarele categorii- materii prime - particip direct la realizarea produselor i se regsesc intregral n acestea; - materiale consumabile - particip indirect la procesul de producie i nu se regasesc n produsele realizate (materiale auxiliare, combustibil, materiale de ambalat, piese de schimb, semine, furaje, alte materiale); - obiecte de inventar - stocuri ce nu ndeplinesc simultan cele dou condiii pentru a fi mijloace fixe; - produse - stocuri realizate n poducie proprie sub form de: produse finite, semifabricate i produse reziduale; animale i pasari destinate vnzarii; - producie neterminata - ce nu a parcurs toate fazele procesului tehnologic; - mrfuri - stocuri cumprate pentru a fi vndute ca atare; ambalaje - stocuri ce nsoesc produsele si mrfurile n procesul circulatiei lor.

Contabilitatea este tiina i arta stpnirii afacerilor, care are ca scop "msurarea, evaluarea, cunoaterea, gestiunea i controlul activelor, datoriilor i capitalurilor proprii, precum i a rezultatelor obinute din activitatea persoanelor fizice i juridice.

Categoria cea mai important de stocuri ntr-o entitate cu obiect de activitate comerul o reprezint mrfurile. Marfa este un produs al muncii destinat schimbului prin intermediul vnzrii cumprrii.

Metodele de organizare a contabilitii mrfurilor sunt : 1.Metoda inventarului permanent: Metoda inventarului permanent la cost de achiziie Metoda inventarului permanent la cost standard Metoda inventarului permanent la pre de vnzare 2. Metoda inventarului intermitent

Mrfurile sunt bunuri cumprate n scopul vnzrii sau sunt obinute din producia proprie.

n funcie de sfera comercial unde se afl mrfurile pot fi: mrfuri n comerul cu amnuntul (en detail) mrfuri n comerul cu ridicata (en gros) mrfuri n comerul de alimentaie public.

Mrfurile reprezint o categorie important de stocuri, care, n circuitul lor de la productori pna la consumatori, genereaz un volum foarte mare de operaii economicofinanciare ce se efectueaz prin intermediul unui numr deosebit de mare ageni economici, cu diferite profiluri de activitate comercial. Astfel, se poate considera c exist 3 categorii importante de unitti patrimoniale cu profil comercial i anume : en gros sau cu ridicata, en detail sau cu amnuntul i mixte.

Buna nelegere a modul de efectuare a nregistrarilor n contabilitate a operaiunilor privind mrfurile este condiionat de cunoaterea modului de formare a preurilor de vnzare ale acestora. Mrfurile provin din dou surse, respectiv: - din producie intern; - din import.

n procesul de contabilizare a mrfurilor o importan deosebit o are formarea preurilor. Modalitile de calcul a preurilor sunt: a) comerul cu ridicata: Preul de vnzare cu ridicata(Pv)=Pre de cumprare(Pc)+Adaos comercial(Ad) Pv=Pc+Ad b) comerul cu amnuntul: Preul de vnzare cu amnuntul(Pv)=Pre de cumprare(Pc)+Adaos comercial(Ad)+TVA neexigibil(TVA neex.) Pv=Pc+Ad+TVA neex. TVA deductibil = Pc x cota TVA neexigibil=(Pc+Ad)x cota TVA colectat=Pv x cota

Conturi specifice: 371Mrfuri(A) 378Diferene de pre la mrfuri(P) 4428TVA neexigibil(P) 607Cheltuieli privind mrfurile(A) 707Venituri din vnzarea mrfurilor

Contul 371Mrfuri este cont de activ. Se debiteaz cu ocazia achiziiei de mrfuri, la preul de nregistrare. Se crediteaz cu ocazia descrcrii gestiunii de mrfuri. Soldul final debitor arat mrfurile existente n stoc la sfritul perioadei. Contul 371Mrfuri se dezvolt n analitice de gradul unu: mrfuri n depozite i mrfuri n magazine iar n cadrul lor pe gestiuni i sortimente dac evidena se ine cantitativ valoric. n cazul evidenei global-valorice nu este necesar dezvoltarea pe analitice sortimentale.

Documente utilizate in contabilitatea mrfurilor

FacturaFactura este un document contabil emis de o companie (furnizorul), ctre o alt companie sau persoan (clientul), document ce conine lista cu produsele vndute sau serviciile prestate clientului de ctre furnizor. O factur mai conine datele de identificare fiscal a clientului (emitentul), datele furnizorului (persoana fizic sau juridic), cota de TVA, precum i preul, cantitatea i valoarea fiecrui produs vndut.

ChitanaChitana servete ca document justificativ pentru depunerea unei sume n casieria unitii.Aceast suma poate reprezenta o sum ncasat de la un client, o ridicare de numerar de la banc, o restituire a avansului dat cu ocazia deplasrii, o ncasare de sume necuvenite la salar sau alte cazuri similare. Prin urmare, chitana este ntocmita de casierul unitaii, n momentul ncasarii sumei de bani respective.

Avizul de nsoire a mrfiiAvizul de nsoire a mrfii se ntocmete n dou sau mai multe exemplare, pentru diverse situaii impuse de desfurarea activitaii economice cu menionarea motivului pentru care nu se emite factura. Avizul de nsoire a mrfii avizul este reglementat drept un document cu regim special intern de tiprire i numerotare, fiecare firma trebuie s stabileasc o procedura intern privind stabilirea regimului intern de numerotare a avizelor de nsotire.

Registrul de cas- documentul de nregistrare operativ a ncasarilor i plilor n numerar, efectuate prin casieria unitaii pe baza actelor justificative; - documentul de stabilire, la sfritul fiecarei zile, a soldului de cas; - documentul de nregistrare n contabilitate a operaiunilor de cas Se ntocmete n dou exemplare zilnic, de casierul unitii sau de alt persoan mputernicit, pe baza actelor justificative de ncasari i pli. La sfritul zilei, rndurile neutilizate din Registru se bareaz.

Jurnal de vnzriEste un formular tipizat fr regim special i servete ca: jurnal auxiliar pentru nregistrarea vnzrilor de valori materiale sau a prestrilor de servicii; document de stabilire lunar a taxei pe valoarea adugat colectat; document de control al unor operaii nregistrate n contabilitate. Se ntocmete ntr-un singur exemplar, avnd paginile numerotate, n care se nregistreaza zilnic sau lunar, dup caz, fr tersturi i spaii libere, elementele necesare pentru determinarea corecta a T.V.A. colectat datorat.

Jurnal de cumprriEste in format X4, tiprit pe ambele fee, n carnete a cte 100 de file Jurnalul de cumparari serveste ca: -jurnal auxiliar pentru nregistrarea achiziiilor de bunuri i servicii; - document de stabilire lunar sau trimestrial, dup caz, a taxei pe valoarea adugat (T.V.A.) deductibile; - document de control al unor operaiuni nregistrate n contabilitate Se ntocmete ntr-un exemplar, avnd paginile numerotate, n care se nregistreaz, fr tersturi i spaii libere, elementele necesare pentru determinarea corect a T.V.A. deductibile.

Registrul JurnalRegistrul-jurnal este, potrivit legii contabilitii nr. 82/1991 republicat, unul dintre registrele contabile obligatorii i trebuie completat i prezentat n aa fel nct s fie posibil, n orice moment, identificarea i controlul operaiunilor contabile nregistrate. Compania are libertatea de a prezenta Registruljurnal sub form de registru, foi volante sau listri informatice. Registrul-jurnal se pstreaz n unitate timp de 10 ani de la data ncheierii exerciiului financiar n cursul cruia au fost ntocmite, iar n caz de pierdere, sustragere sau distrugere, trebuie reconstituite n termen de maximum 30 de zile de la constatare.

Balana de verificareBalana de verificare sau balana conturilor este un procedeu specific al metodei contabilitii care asigur verificarea exactitii nregistrrii operaiilor economice n conturi, legtura dintre conturile sintetice i bilan, legtura dintre conturile sintetice i conturile analitice, precum i centralizarea datelor contabilitii curente. Balana de verificare se prezint sub forma unei situaii tabelare, n care se nscriu datele valorice preluate din conturi. n cadrul balanei de verificare se obin anumite egaliti structurale i globale proprii dublei nregistrri i corespondenei conturilor. Aceste egaliti exprim un echilibru permanent ntre aceste date, de unde provine i denumirea de "balan".

Not de recepie i constatare de difereneNota de recepie i constatare de diferene servete ca: - document pentru recepia bunurilor aprovizionate; - document justificativ pentru ncarcare n gestiune; - act de proba n litigiile cu cruii i furnizorii, pentru diferenele constatate la recepie; - document justificativ de nregistrare. Se ntocmete n dou exemplare, la locul de depozitare sau n unitatea cu amnuntul, dupa caz, pe msura efecturii recepiei de nregistrare n contabilitate.

Lista de inventariereLista de inventariere servete ca: -document pentru inventarierea bunurilor aflate n gestiunile unitii; -document pentru stabilirea lipsurilor i plusurilor de bunuri (imobilizri, stocuri materiale) i a altor valori (elemente de trezorerie etc.); -document justificativ de nregistrare n evidena magaziilor (depozitelor) i n contabilitate a plusurilor i minusurilor constatate; -document pentru ntocmirea Registrului-Inventar; -document pentru stabilirea provizioanelor pentru deprecieri; - document centralizator al operaiunilor de inventariere. Se intocmeste intr-un exemplar: - la locurile de depozitare, anual sau n situaiile prevzute de dispoziiile legale, de comisia de inventariere, pe gestiuni, conturi de valori materiale, eventual grupe sau subgrupe, separat pentru bunurile unitii i separat pentru cele aparinnd altor uniti, aflate asupra personalului unitii la data inventarierii, primite pentru prelucrare etc. i se semneaz de ctre membrii comisiei de inventariere i de ctre gestionar.

Bonul fiscal

Este documentul emis numai de aparatul de marcat electronic fiscal cu ocazia efectuarii livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii si cuprinde detalierea datelor referitoare la acestea, in functie de specificul activitatii desfasurate. Tiparirea bonului fiscal se efectueaza in urmatoarea structura:

a)antet;b)continut; c) parte finala.

Ordin de platOrdinul de plat reprezint dispoziia dat de o persoan, numit ordonator, unei banci, de a plti o sum determinat n favoarea unei alte persoane, numita beneficiar, n vederea stingerii unei obligaii bneti a ordonatorului fa de beneficiar. Prile implicate n derularea unui ordin de plat sunt: ordonatorul, cel care initiaza operatiunea, beneficiarul, cel n favoarea cruia se face plata i bancile care au rolul de prestatoare de servicii. Caracteristica ordinului de plat este aceea ca el poate fi anulat sau modificat de catre ordonator. Pe de alt parte, ordinul poate fi simplu sau documentar, acesta din urm fiind folosit n tranzaciile internaionale.

Stat de salarii-este un document pentru calculul drepturilor bneti cuvenite salariailor, precum i al contribuiilor i al altor sume datorate; - este un document justificativ de nregistrare n contabilitate

Se ntocmete n dou exemplare, lunar, pe secii, ateliere, servicii pe baza documentelor de eviden a muncii i a timpului lucrat efectiv, a documentelor de centralizare a salariilor individuale pentru muncitorii salarizai n acord, a evidenei i a documentelor privind reinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihn, certificatelor i se semneaz, pentru confirmarea exactitii calculelor, de ctre persoana care determin salariul cuvenit i ntocmete statul de salarii.

Fluxul nregistrrilor privind operaiile cu mrfuri

Fluxul nregistrrilor privind operaiile cu mrfuri cuprinde urmatoarele operaii: a) Recepia b) nregistrarea facturii furnizorilor c) Aplicarea adaosului comercial la preul de cumprare d) ncorporare TVA neexigibil n valoarea mrfurilor e) Vnzarea f) Descarcarea gestiunii.

Monografie contabil privind mrfurileSC La Corbu SRL, CIF: RO 17336626 , nregistrata la Registru Comertului : J33/374/9.03.05 are sediul n Suceava pe str Victoriei bloc E13 sc A ap 3 i a fost nfiinat n anul 2005, avnd ca domeniu de activitate comerul cu amnuntul. Societatea are un capital social de 5000 lei i 6 angajai. Firma are dou punctede lucru, fiind in continu dezvoltare , n comuna Todireti, sat Solone : primul punct de lucru vizeaz vinderea produselor alimentare n timp ce al doilea punct de lucru se ocup cu vnzarea de produse pentru construcie. Am efectuat monografia pentru luna decembrie 2011, pentru care am ntocmit urmatoarele documente : n cursul lunii decembrie au loc urmtoarele operaiuni specifice: 1.Adunarea General a Asociailor hotrte majorarea capitalului social printr-un aport n natur sub forma unui autoturism n valoare de 42.000 lei , pe data de 02.12.2011, conform procesului verbal al hotrrii AGA si Statutului. 2133 = 101 - 42.000

2. Se primete cu titlu gratuit un soft informatic n valoare de 1.000 RON aferent activitii fr scop lucrativ la data de 03.12.2009. 2081 = 133 -1.000

3. Se nregistreaz plata obligaiilor fa de furnizorul SC Mopan SRL n valoare de 1.300 RON prin casa la data de 04.12.2009, conform chitanei nr. 24. 401 = 5311 - 1.300 4. Se d n consum combustibil n valoare de 500 RON pentru deplasarea angajatului Corbu Constantin pentru aprovizionarea cu marf, conform facturilor din data de 14.12.2011. 602 = 3022- 500 5. Firma se aprovizioneaz cu marf n valoare de 12000 lei, TVA deductibil 24% %=401 - 14880 12000 - 371 2880 - 4426 6. Se nregistreaz cheltuielile cu salariile personalului n valoare de 1.800 RON n data de 11.12.2011, conform statului de plat nr.9. 641 = 421 - 1.800 7. Se nregistreaz cheltuielile unitii cu asigurrile sociale n data de 11.12.2011, conform statului de plat nr.9 6451 = 4311 - 374,40

8. Se evideniaz cheltuielile unitii privind fondul de omaj n date de 11.12.2011, conform statului de plat nr.9. 6452 = 4371 -9,00 9. Se evideniaz contribuia unitii la fondul de asigurrile de sntate n data de 11.12.2011, conform statului de plat nr.9. 6453 = 4313 - 93,60 10. Se rein din salariul angajailor urmtoarele contribuii: asigurri sociale, fondul de omaj, fond de sntate, impozit pe salarii n data de 11.12.2011, conform statului de plat nr.9. 421 = % 537,48 4312 189 4372 9 4314 99 444 240,48 11. Se primesc drept ajutoare materiale consumabile de la Primria i Consiliul local Iai, n valoare de 10.000 RON, n data de 24.12.2011. 302 = 7392 10.000 12. Se acord avans de trezorerie n valoare de 280 RON n vederea realizrii unei deplasri a angajatului Corbu Monica n data de 15.12.2009, conform dispoziiei de plat nr.6 . 542 = 5311 -280 13 Se primete ca donaie suma de 100.000 RON prin contul bancar de la Ministerul Muncii, Familiei i Egalitii de anse, n data de 23.12.2011, conform contractului de donaie. 5121 = 7331- 100.000

14. Se evideniaz dobnzi de ncasat aferente disponibilitilor aflate n conturile de la bnci n valoare de 400 RON n data de 16.12.2011, conform extrasului de cont. 5187 = 7341- 400 15. Se constat un plus de inventar la aparatura de birotic aferent activitii fr scop lucrativ n valoare de 500 RON la data de 17.12.2011, conform listei de inventariere. 2141 = 1171.01 500

16. Se nregistraz un minus la inventar a combustibilului n valoare de 200 RON n data de 17.12.2011, conform listei de inventariere. 602 = 3022 -20015. Se nregistreaz nchiderea conturilor de venit i cheltuieli. 211 = % 2977 602 700 641 1800 6451 374,40 6452 9 6453 93,60

% = 1211- 200.400 7331 100.000 7341 400 7392 100.000

Proiect de specialitate pentru examenul de certificare a competenelor profesionale n nvmntul liceal

Filiera: tehnologic Profilul: servicii Specializare: Tehnician n activiti economice -sesiunea iunie 2012-

Profesor coordonator: Munteanu Rodica

Candidat: Hunea Adriana