aprilie 2012

20

Upload: profil-cultural

Post on 27-Mar-2016

247 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

nr.40, aprilie 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Aprilie 2012
Page 2: Aprilie 2012
Page 3: Aprilie 2012

numarul 40 II aprilie 2012

INSTITUŢII PARTENERE

Casa de Cultură a Municipiului Sibiu , Teatrul de Balet Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal, Teatrul Naţional Radu Stanca,Biblioteca Astra, Teatrul Gong, CNM Astra, Centrul Cultural German Sibiu

DIREcToR EDIToRIAl Laurenţiu StrăuţREDAcToR - ŞEF - Florina BadeaART-DIREcToR - Adrian Oprea (adiophoto.com)

REDAcToRI - Bogdan Feldman, Dana Mondoc, Oana MunteanucolAboRAToRI - Teodora Cîrciumaru, Roxana Pepelea

EDIToR:

Str. Giuseppe Garibaldi, nr. 11Sibiu, Romania

Tel: 0730488347

În loc de editorial

Editorial

Mi s-a părut aproape o blasfemie să în-cerc să scriu câteva rânduri despre cultură acum, când în sfârşit a venit primăvara. În fond cred că în sine primăvara îndeamnă la dragoste şi poezie. Este motivul pentru care luna aceasta fac o excepţie şi, în loc de editorial, vă răpesc câteva minute îndemnând-vă să citiţi o superbă poezie a scriitorului bucureştean Ion Pillat: Primăvara.

“Din tren, în zori, văd cerul ca o apăPrea limpede cu scoica lunii-n fund.Plopi-nalţi la luminişuri dau să-ncapă:Iscoade sunt şi zările pătrund.Spre răsărit ard coifuri parcă-n pară,Cu jar de aur suliţi se aprind;De-acuma gloata umbrei o să piară.Arcaşii tainici arcurile-şi prind.Dar meri, şi peri, şi pruni de pe colineRăspund şi ei, trăgând cu praf de flori,Şi-n bâzâit de gloanţe de albine,Desfăşura un lanţ de trăgători.Podgoria-i toată nouri de şrapneleÎncremenite-n aer de Prier.De raze fugărite rânduneleÎn escadrile răzleţite pier.E soarele biruitor. CireşiiAu ridicat, învinşi, steag alb în vânt.Livezile îşi număra plăieşii.Un cuc dictează pacea pe pământ...Lumina pretutindeni! PrimăvaraŞi verde proaspat ca un suflet nou,Şi mieii albi ca merii albi din ţară,Şi pace-n gânduri vechi şi-n grâul nou.Şi sus, pe zarea vremii, ca o dungăDe mări albastre cu sclipiri de nea,Bucegii neclintiţi, pe când se-alungăŞi tren, şi primăveri, şi viata mea.”

LaurenŢiustrauŢ

Director editorial

eXPOZiŢie De FOtOGraFie anDrÉ KertÉsZ

pg. 6

sFinteLe Paști, între creDință și suPerstiție pg. 7

sPectacOLe De succesLa teatruL GOnG pg. 13

BaLet Fără Limite!

manOWar cOncerteaZă La Ost Fest 2012

pg. 14

pg. 17

riGOLettO De La rOYaL OPera HOuse LOnDra în GaLeria HaBitus siBiu

pg. 1 5

recOmanDări Literare pg. 1 8

facebook.com/profilcultural

Page 4: Aprilie 2012

Prima săptămână a lunii aprilie aduce la cinematograful Arta din Sibiu cea mai recent producţie a regizorului Tarsem Singh, cunoscut publicului în urma succesului avut cu lungmetrajul (Immortals). Filmul rulează în săptămâna 30 martie - 05 Aprilie (14:00, 16:30, 19:00 şi 21:30). Preţul unui bilet este 10 lei (8 lei re-dus pentru proiecţiile de la ora 14).Oglindă, Oglinjoară este o viziune modernă, proaspătă şi plină de umor contemporan, asupra uneia dintre cele mai iubite poveşti din toate timpu-rile: Albă ca Zăpada şi Cei Şapte Pitici.Regina (Julia Roberts), mama vitregă a Albei ca Zăpada (Lily Collins), a uzur-pat tronul şi a secat visteria regatului. Acum, singura şansă de a-şi spori averea este să se mărite cu Prinţul Alcott (Armie Hammer), bogatul moştenitor al regatului Valencia. Dar când acesta se îndrăgostește de frumoasa Albă ca Zăpada, pentru Regina fără scru-pule este ocazia perfectă să scape de moştenitoarea de drept a tronului. Aşa că o trimite în pădure şi o lasă în ghearele unui monstru înfricoşător. Nu-mai că Albă ca Zăpada este salvată de cei şapte pitici şi, în compania lor, ea se transformă într-o forţă care nu dă înapoi de la nimic pentru a-şi recupera regatul şi să o înlăture pe Regină. Alături de pitici, Albă ca Zăpada porneşte într-o bătălie spectaculoasă, înţesată de magie şi umor, într-o nouă realizare senzaţională a maestrului vizualului, regizorul Tarsem Singh.

Demis Roussos urma să concerteze în această primăvară în 4 oraşe ale ţării: Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Brasov (în 1, 3, 5 respectiv 7 aprilie). Din păcate, aceste concerte nu vor mai avea loc. Din cauza unor probleme de ordin medical şi totodată pentru a proteja sănătatea artistului, or-ganizatorii sunt nevoiţi să anuleze concertele! „Foarte mulţi fani au cumparat bilete pentru aceste concerte. Au existat fani din Germania, Italia şi chiar Brazilia care au achizionat bilete. Ne pare rău dacă sunt dezamăgiţi. Ne cerem scuze faţă de ei şi le mulţumim pentru înţelegere.” afirmă organizatorii. Cei care au cumpărat bilete pentru concertele de la Timişoara, Iaşi, Sibiu sau Braşov îşi pot recupera banii în perioada 23 martie – 1 mai 2012, de la casa de bilete de unde au fost cumpărate. Trebuie doar să meargă la magazinul respectiv, să prezinte biletele intacte şi valide şi ast-fel îşi vor putea recupera banii. Va fi rambursată doar suma reprezentând preţul biletului/biletelor, fară alte comisioane sau servicii. Mai multe detalii privind recuperarea banilor se pot afla şi sunând la unul din numerele de telefon: 0735 869 831 / 0735 869 829.

turneul Demis roussos în românia a fost anulat!

mirror, mirror – la cinema arta

concertul red Hot chili Peppers, sold out la

categoria Gazon! Concertul Red Hot Chili Peppers, prezentat de Ursus, înregistrează vânzări record pentru piaţa din România, toate biletele disponibile pe gazon fiind foarte aproape de epuizare. Evenimentul este pro-gramat să aibă loc pe data de 31 august, fiind primul concert confirmat pe Arena Naţională din Bucureşti. „Concertul Red Hot Chili Peppers este unul dintre cele mai aşteptate evenimente de către publicul român şi în mod sigur acest lucru se reflectă şi în ritmul de vân-zare a biletelor. Cele care oferă accesul pe gazon s-au vândut cel mai repede, următoarele locuri vânate fi-ind în tribune.” a declarat Laura Coroianu, CEO Emagic.„Când un nume ca Red Hot Chili Peppers concertează în România, iţi doreşti să marchezi acest eveniment unic. Prezenţa URSUS, ca partener al acestui eveni-ment, este în primul rând o recunoaştere a valorii aces-tei trupe care activează de 29 de ani, deţine recordul pentru cele mai multe single-uri în Billboard Modern Rock Chart şi un record pentru 81 de săptămâni de staţionare pe locul 1 într-un top. Şi în al doilea rând, o validare a dorinţei noastre de a fi acolo unde muzica de calitate este prezentă pe scenă” a declarat Mihai Bâr-san, Vice Preşedinte de Marketing URSUS Breweries.Prezentat de Ursus şi organizat de Emagic, concertul Red Hot Chili Peppers de la Bucureşti va avea loc pe 31 au-gust 2012, pe Arena Naţională. Preţurile biletelor variază între 130 de lei (Gazon) şi 495 lei (tribuna VIP), princi-palele puncte de vânzare a acestora fiind site-ul www.MyTicket.ro, magazinele Diverta, precum şi reţelele afili-ate MyTicket.ro.

4

Page 5: Aprilie 2012

STRADA MITROPOLIEI, Nr.16

roxette lansează primavara aceasta un nou album!

La doar un an de la aparitia albumului Charm School, duo-ul de origine suedeză Roxette revine cu un nou material in-titulat “Travelling”, ce a fost lansat în luna martie. Noile piese vor putea fi ascultate live şi în România, în cadrul concertului pe care Roxette îl va susţine vara aceasta la Cluj Napoca, pe 19 iulie, evenimentul fiind prezentat de Ursus şi organizat de Emagic.“Travelling” este albumul cu numărul nouă din cariera trupei şi a fost lansat oficial pe 26 martie. Conceptul întregului material nu este nou, ci se aseamană cu „Tourism”, albumul lansat de Roxette în 1992, când trupa călătorea foarte mult şi încerca să îşi găsească inspiraţia şi echili-brul cu ajutorul fanilor devotaţi. De altfel, noul album conţine nu mai puţin de 15 track-uri despre care membrii trupei spun că „surprind per-fect energia pozitiva pe care Roxette o primeşte şi o oferă la rândul său în cadrul concertelor susţinute după revenirea din 2010”.

5

foto: alex chelba

STRADA MITROPOLIEI, Nr.16

Page 6: Aprilie 2012

eXPOZiŢie De FOtOGraFie

anDrÉ KertÉsZ

expoziţia: Andrè KertèszLocul de desfăşurare: Casa Albastră / Sala PolivalentăDurata: 09.03.2012 – 05.04.1012

Prin cele 100 de lucrări pe care le etalează, expoziţia prezintă o imag-ine amplă şi complexă asupra creaţiei unuia dintre cei mai interesanţi foto-grafi ai secolului al XX-lea, André Ker-tész. Lucrările provin de la Muzeul Fotografiei Ungare din Kecskemet şi sunt prezentate la Muzeul Naţional Brukenthal prin amabilitatea Institutu-lui Balassi – Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti şi din Sfântu-Gheorghe.Recunoscut ca o figură marcantă în foto-jurnalism şi în eseul fotografic, André Kertész (1894–1985) este un nume de referinţă pentru istoria fotografiei. Kertész a fost primul foto-graf care a realizat o expoziţie de au-tor şi unul dintre primii fotografi care au utilizat camera în format 135. Născut în 1894, la Budapesta, André Kertész a realizat primul său clişeu în 1912. După război, în 1925, s-a stabilit la Paris, capitala artistică a Europei din acea perioadă. Printre

apropiaţii săi din acei ani se numărau membrii mişcării Dada, pictorii Mon-drian şi Chagall, scriitoarea Colette, regizorul de film Sergei Eisenstein etc.În anul 1934, André Kertész se mută la New York, dar nu are de la început suc-cesul pe care îl aştepta. Recunoaşterea sa este legată de colaborarea cu Muzeul de Artă Modernă (MoMA), în special cu directorul John Szarkowski.Printre fotografii celebri asupra pe care i-a influenţat André Kertész se numără Brassaï, Cartier-Bresson, Bill Brandt.În cariera sa, influenţat de mediul ar-tistic la care se raportează, prezenţa unor pregnante trăsături stilistice şi felul în care este receptat, se dis-ting patru etape numite: perioada maghiară, perioada franceză, perioada americană, perioada internaţională, momente bine evidenţiate în expoziţie.Fotografiile lui André Kertész se remarcă prin unghiurile insolite, prin exploata-rea conţinutului liric al subiectului, prin preferinţa pentru aspecte aparent nesemnificative ale cotidianului, pen-tru simplitatea vieţii surprinsă printr-un duios sentiment nostalgic. Numeroasele sale albume, cele peste treizeci de cărţi scrise despre el şi filmul făcut de BBC din seria Master Photographers (1983) sunt repere bune pentru a călători prin lumea acestui fotograf total, încăpăţânat să-şi urmeze chemarea, chiar dacă succesul a venit venit prea târziu, dându-i, mai curând, un sentiment de tristeţe, decât de ferici-

re. Kertész a început prin a fotogra-fia totul pentru a sfârşi fotografiind cu aceeaşi graţie, nimicul, însă crezând ca nimeni altul în fotografie, de la început până la sfârşit. Spune frumos undeva: „Interpretez ceea ce văd într-un moment anume. Şi interpretez nu ceea ce văd, ci ceea ce simt.” Opera lui e vastă, acoperă zone diferite şi e aproape imposibil de încadrat într-un gen anume. E greu să sc-rii ceva pe scurt despre Kertész fiindcă, vorba lui H. Cartier-Bresson: „Cu toţii îi datorăm ceva lui André Kertész .”

Curator: Dr. Iulia Mesea

6

Page 7: Aprilie 2012

sărbătoarea Paştelui între credinţă şi

superstiţie

Prima mare sărbătoare creștină din acest an este Învierea Dom-nului sau Paștele. Denumirea de „paște” este preluată de către creștini din limba ebraică „pesah” și înseamnă „tre-cere” sau „transitus Domini”, amintind de ieșirea din robia egipteană a evreilor și trecerea acestora prin Marea Roșie spre „pământul făgăduinței”, în timpul profetului Moise (Exod, Vechiul Testament). Momen-tul sărbătoririi acestui eve-niment al evreilor coincide, și nu întâmplător, cu patim-ile, moartea și învierea lui Iisus Hristos (Noul Testament), care a venit să întregească Legea Vechiului Testament.

Data sărbătoririi Paștilor Ortodoxe se stabilește după echinocțiul de primăvară, după prima lună plină, în prima duminică. Perioada premergătoare paresimilor, pa-truzecimii (lat. quadragesima) sau lăsatului

sec, este dedicată carnavalului (lat. carne levare = a priva de carne), deghizărilor și petrecerilor, evenimente întâlnite la popoarele creștine. Această perioada de post de 40 de zile În satul tradițional românesc vasele După ce tot creștinul a sărbătorit „Intrarea Domnului în Ierusalim” sau Floriile, sfințind casa cu crenguțele de salcie aduse de la biserică, se pregătește de „postul negru” din săptămâna patimilor, de înmormântarea și învierea lui Iisus.Există o superstiție în satul tradițional românesc care spune că, în joia şi vine-rea din această săptămână, nu se cultivă pământul pentru că nu va da rod, fiind zilele în care Iisus a pătimit şi a murit. Ziua de joi din Săptămâna Patimilor sau „Joia Verde” cum mai este numită în unele zone din România, se vopsesc ouăle până la asfințitul soarelui. Ouăle vopsite în această zi nu se vor strica și vor putea fi ținute o perioadă mai lungă. Legen-da spune că Maica Domnului s-a dus în locul în care era răstignit Iisus și având un coș cu ouă la ea, l-a așezat la poalele crucii fiului său. Sângele Domnului care picura de pe cruce a înroșit ouăle din coș. Masa creștinului este împodobită de Paști cu ouă vopsite, preparate din carne de miel și cozonac. Oul simbolizează mormântul în care a fost pus Iisus, iar mielul sacrificat îl reprezintă pe Mântuitorul care s-a sacri-ficat pentru omenire. În trecut, ouăle se vopseau cu foi de ceapă roşie,cu ajutorul verzei roșii sau se încondeiau. Astăzi ouăle se vopsesc în diferite culori iar credinţa populară spune că cei ce ciocnesc ouă

de Paşti se vor întâlni și în viața de apoi. Un obicei, nou apărut la români se referă la existența iepurașului în sărbătoarea pascală. Iepurele în antichitate simboliza fertilitatea. În legendele Egiptului Antic iepurele era asociat cu zeul soarelui Ra și zeul-lunii Thoth și avea rolul de a păzi „oul sacru al vieții”. In antichitate exista credința că omenirea s-a născut dintr-un ou imens. Oul era un simbol sacru și printre babilonieni, în a căror legendă se amintea de un ou de dimensiuni mari care a căzut din cer în râul Eufrat. Din acest ou a ieși zeița Easter, simbolul primăverii și al fertilității. Simbolul oului îl întâlnim de asemenea la chinezi, japonezi și în procesi-unea zeiței Ceres în Roma (zeița fertilității). În Europa de Nord oul colorat era simbolul zeiței primăverii. Astăzi iepurele este sim-bolul primăverii care aduce daruri copiilor.Noaptea Învierii este sărbătorită prin par-ticiparea fiecărui credincios la slujba de înviere, de unde iau „Lumină Sfântă”. Lu-mina simbolizează învierea, iar în credința populară se spune că lumânarea folosită la Paști pentru a lua „Lumină Sfântă” tre-buie păstrată, fiind folosită numai în ca-zul unei furtuni, calamități sau necaz.În Transilvania bine cunoscut este obiceiul „stropitului”a doua zi de Paști, semni-ficând învierea. La început se stropeau fe-tele cu apă. Astăzi flăcăii stropesc fetele cu parfum, primind în schimb câte un ou roșu. Paște Fericit și La Mulți Ani!

Raluca Iliuț

7

Page 8: Aprilie 2012

târg de Paşti, în Piaţa mare

Timp de 10 zile, Iepurașul de Paști îi așteaptă pe sibieni cu ouă roșii și multe surprize în centrul Sibiului, în Piața Mare între 6 și 15 aprilie, unde va avea loc cea de-a treia ediție a Târgului de Paști. Faţă de ediţiile anterioare, modul de amplasare a standurilor este sub forma unor petale de floare, în spirit de primăvară. Organizat de Fundația Austria Pro România, Târgul de Paști calcă pe urmele Târgului de Crăciun, tinzând să devină unul dintre evenimentele importante ale anului. „Ne-am propus să dezvoltăm acest Târg de Paști ca fiind un eveniment unic pentru si-bieni la o sărbătoare atât de importantă. Târgul va fi o ocazie perfectă pentru a căuta un cadou celor dragi dar și pentru a oferi copiilor câteva surprize”, spune Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul evenimen-tului.Târgul de Paști din acest an va fi amenajat în acest an sub forma unei flori cu trei pe-tale. În total, în Piața Mare vor fi amplasate 40 de căsuțe. Cei 40 de comercianți provin din 17 de județe și aduc la Sibiu cele mai reprezentative produse pentru zonele din care provin.

„Ne-am propus să dezvoltăm acest Târg de Paști ca fiind un eveniment unic pentru sibieni la o sărbătoare atât de importantă. Târgul va fi o ocazie perfectă pentru a căuta un cadou celor dragi dar și pentru a oferi copiilor câteva surprize”, spune Andrei Drăgan Răduleț, organiza-torul evenimentului. La Târgul de Paști sibienii vor putea găsi ouă naturale încondeiate ma-nual, ouă din lemn pictate manual, ouă îmbrăcate în mărgele, ouă de pus în “pomul de Paști”, coșuri împletite din nuiele, coșuri brodate, decorațiuni de Paști din flori natu-rale, tablouri pictate pe scoarță de copac, piatră sau sticlă, obiecte din lemn, lumânări decorate manual, articole din sticlă pictată manual, cd-uri, articole din piele lucrate manual, jucării, bijuterii, produse prali-nate, turtă dulce, dulciuri de casă, prăjituri, pernițe pufoase personalizate, produse din ghimbir, cașcavaluri maturate și mezeluri afumate ungurești, vestimentație rustică din in și bumbac, mic mobilier pictat manu-al, produse naturiste, flori și multe articole din foi de porumb împletite. Cum Paștile sunt o sărbătoare mult așteptată de cei mici, la Târgul de Paști copiii vor avea și câteva surprize. Pe lângă plimbarea pe trenuleț sau pe ponei, cei mici se vor putea distra într-un mini-zoo plin cu iepurași iar în apropiere vor putea chiar face poze cu Iepurașul de Paști. În centru târgului de Paști va fi din nou amenajată o terasă, unde vizitatorii se pot relaxa în apropierea fântânii arteziene și gustând din bunătățile oferite la standurile din apropiere,

cum ar fi plăcintă întinsă de Turnu coaptă proaspătă, mini-donuts, și altele. Târgul de Paști este un eveniment organizat în fiecare an, începând din 2009 de Fundația Austria Pro România și A1 Events.

Laurenţiu Străuţ[email protected]

8

Page 9: Aprilie 2012

9

umor made in Germany

Serie de filme cu prelegeri (în limba germană) 27 aprilie 2012, ora 18:00 Kebab connection (2005)regie: anno saul (cu subtitrare în limba engleză) centrul cultural German sibiu

În data de 27 aprilie 2012, de la ora 18:00, la Centrul Cultural German Sibiu va fi difuzat filmul Kebab Connection (2005). Ibo, un tânăr originar din Turcia, ştia din fragedă copilărie ce va deveni când va fi mare. Avea să fie producătorul primului film kung-fu german. După ce reclama realizată pentru restaurantul fast-food cu specific turcesc al unchiului său devenise un succes, par a i se fi deschis toate uşile. Însă soarta are alte planuri pentru Ibo. Titzi, prietena lui, rămâne însărcinată, iar tânărul protago-nist nu se poate împăca cu ideea de a deve-ni tată. Ca şi cum toate acestea nu ar fost de ajuns, prietena îl dă afară din casă, iar pro-priul tată îl dezmoşteneşte. Ibo se confruntă dintr-o dată cu una dintre cele mai mari decizii ale vieţii sale. Ce va face în continu-are? Seria de filme cu prelegeri iniţiată de Centrul Cultural German Sibiu, Academia Evanghelică Transilvania şi Lectoratul DAAD al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu va fi continuată şi pe parcursul anului 2012. Prin intermediul unor filme de referinţă din

domeniul industriei germane de film, Umor made in Germany îşi propune o introducere în comedia germană, luând în considerare şi aspectul cultural prezent în fiecare film. Vă invităm cu drag să participaţi la serile de film de la Centrul Cultural German Sibiu şi să descoperim împreună Germania dintr-o nouă perspectivă. Filmul Kebab Connection nu este recomandat minorilor sub 12 ani. Intrarea este liberă.

cursuri de limba germană înscrieri 26 martie - 6 aprilie 2012, orele 10:00 - 18:00 centrul cultural German sibiuStr. Mitropoliei 16 (intrarea a 2-a din str. Poştei)

Din 26 aprilie 2012 Centrul Cul-tural German Sibiu organizează înscrieri pentru noi cursuri de limba germană la toate nivelurile. Cursurile durează zece săptămâni şi se vor desfăşura în perioada 10 aprilie – 22 iunie 2012. Înscrierile se fac de luni până vineri, între orele 10:00-18:00 la Centrul Cultural German Sibiu, str. Mitropo-liei nr. 16 (intrarea a doua din str. Poştei). Vă invităm să luaţi parte la cursuri de germană interactive şi axate pe comunicare. Cursu-rile exersează toate competenţele lingvis-tice şi se adresează atât tinerilor cu vârsta minimă de 16 ani cât şi adulţilor. Cursurile organizate de Centrul Cultural German Sibiu se orientează în primul rând după Cadrul European Comun de Referinţă pen-tru Limbi. Buna şi îndelungata colaborare cu

Goethe-Institut Bucureşti este garanţia pen-tru calitatea superioară a cursurilor noastre. Goethe-Institut oferă de trei ori pe an tutror celor interesaţi posibilitatea de a susţine la Sibiu un examen şi de a obţine o diplomă recunoscută internaţional. Cadrele noastre didactice dispun de o instruire specială în domeniul predării limbii germane ca limbă străină pentru adulţi şi participă periodic la seminarii de perfecţionare pentru a asigura cursuri la cele mai înalte standarde şi după cele mai noi metode de predare. Biblioteca Centrului Cultural Geraman Sibiu stă gra-tuit la dispoziţia cursanţilor noştri pe toată perioada cursului, iar în cadrul evenimente-lor culturale desfăşurate lunar participanţii la curs au posibilitatea să exerseze şi să utilizeze cunoştinţele de limba germană acumulate şi să cunoască astfel aspecte ale culturii germane actuale.

Page 10: Aprilie 2012

5 APRILIE

CONCERTBAROC Sala Thalia, ora 19.00

29 fEBRuARIE - 30 APRILIE

EXPOZIŢIEMaEştrII ZbOruluIMuzeul de Istorie Naturală

20 APRILIE

sPECTACOLPrOIEcŢIE OPEra RIgOLETTOGaleria Habitus, ora 17.00

evenimentele lunii aprilie

Page 11: Aprilie 2012

6 - 15 APRILIE

TÂRgDE PaştI Piaţa Mare

10 APRILIE

CONCERT CAMERAL -

CAMERATA uLM Sala Thalia, ora 19.00

5 APRILIE

sPECTACOL Visul unei nopţi de vară

Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, ora 10.00

1 - 30 APRILIE

EXPOZIŢIEFecioarele înlăcrimate ale transilvanieiCasa Artelor

evenimentele lunii aprilie

Page 12: Aprilie 2012

sibiul caută conţi şi contese

Aşa cum ne-am obişnuit, la Sibiu se întâmplă în fiecare an, unele dintre cele mai inedite proiecte culturale. Despre un astfel de proiect vă invităm astăzi să aflaţi. Se numeşte “Suita” şi a fost propus pe agenda culturală a Munici-piului Sibiu de către Fundaţia Culturală Artex, fundaţie care a organizat în 2011, în premieră în România, eve-nimentul “Muzeul Labirint”. Suita este un proiect altfel. Un proiect diferit. Diferit prin conceptul propus, o suită de personaje baroce vor fi angajate timp de aproape şapte luni de zile în slujba ospitalităţii. Diferit prin scopul pe care şi-l propune: personajele care vor interpreta rolurile de conţi şi contese, au ca menire să aducă zâmbetul pe chipul tuturor celor pe care-i întâl-nesc. Să dea bineţe turiştilor la poarta de sosiri din aeroport. Să le ureze bun venit în oraş, tuturor celor care coboară din tren la Sibiu. Să ducă vestea despre evenimentele culturale ale momentului în fiecare colţ al oraşului. Diferit prin du-rata de desfăşurare, proiectul debutează în această lună cu o campanie de re-

crutare a personajelor şi durează până spre finele anului, în luna noiembrie. Cum ar fi, să fii chiar tu un conte sau o contesă? Proiectul debutează cu o cam-panie de recrutare a personajelor care vor interpreta rolul de conţi şi con-tese şi care vor face parte din “Suita ospitalităţii”. Cine poate participa la această campanie? Toată lumea: “Ori-cine poate fi conte sau contesă – ambasa-dori ai ospitalităţii. Important este ca cei care vor “aplica” pentru acest “job” să îşi dorească să dea sens ospitalităţii. Să ştie deja ce înseamnă să fii ospitalier. Să fie la rândul lor gazde perfecte şi lăudate de cei care le-au trecut pragul. Să iubească Sibiul, pentru că doar în felul acesta îl vor percepe ca pe o a doua casă şi nu ca pe un oraş, şi-atât. Sperăm ca cei care vor forma suita ospitalităţii să fie zâmbitori, să fie optimişti, să fie plini de viaţa, să ştie să se bucure alături de turiştii veniţi la Sibiu de tot ce oraşul are de oferit în materie de “suflu” cultural. Avem convingerea că din marea de suflete şi personaje pe care oraşul le-animă pe străzi în fiecare zi, le vom găsi fix pe ace-lea care pot da viaţă acestor personaje şi care până în noiembrie vor fi “gazdele” turiştilor veniţi la Sibiu, întâmpinându-i pe aceştia în gară, în aeroport sau în Centrul Istoric şi participând alături de ei, la evenimentele culturale ale anului 2012” au declarat oragnizatorii. Dacă credeţi că puteţi face par-te din suita ospitalităţii şi vă doriţi să

interpretaţi rolul de conte sau contesă pe străduţele pline de farmec ale oraşului, puteţi trimite un mail, însoţit de o fotografie şi un mesaj adresat orga-nizatorilor, prin care să argumentaţi de ce sunteţi potriviţi pentru aceste roluri pe adresele de email [email protected] sau [email protected]. Proiectul este organizat de Fundaţia Culturală Artex şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, fiind inclus în agenda de eve-nimente Sibiu Baroc Update. Mai multe informaţii despre proiect şi felul în care acesta va evolua până în noiem-brie, vor fi postate constant pe siteul oficial al proiectului: www.suita.ro. Prin proiectele pe care le desfăşoară, Fundaţia Culturală Artex îşi propune să participe în mod activ la promovarea culturii şi a patrimoniului cultural româ-nesc, atât în ţară cât şi peste hotare, toate proiectele derulate de fundaţie având ca punct central abordarea creativă aflată sub semnul ineditului. Iniţiind şi desfăşurând proiecte creative şi inter-diciplinare, acestea aduc un plus din punct de vedere cultural cât şi economic regiunilor în care se desfăşoară, oferind un sprijin esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a societăţii româneşti.

Florina [email protected]

12

Page 13: Aprilie 2012

spectacolele lunii aprilie la teatrul Gong

Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG le propune spectato-rilor, în luna aprilie, trei din-tre cele mai apreciate come-dii din repertoriu: „Visul unei nopţi de vară”, „Croitoraşul cel viteaz” şi „Frumoasa şi Bestia”.Adaptarea scenică în maniera tearului de animaţie, acţiunea şi mesajul de iubire şi curaj transmis prin intermediul aces-tor frumoase poveşti univer-sale vor ajunge negreşit, într-un mod plăcut, conştiinţelor pure a copiilor, dar şi a tinerilor care trăiesc o experienţă teatrală autentică, plină de emoţie, de fantezie, menită să le formeze şi să le dezvolte gustul pentru artă. VisuL unei nOPŢi De Vară, conform originalului din engleza, A Mid-summer Night’s Dream este o comedie romantică şi feerică a dramaturgului en-glez William Shakespeare, în care realul se îmbină armonios cu fantasticul, iar destinele pământenilor se intersectează cu cele ale zeilor. Acţiunea prezintă aven-turile a patru iubiţi din Atena: Hermia,

Demetrius, Helena şi Lysander şi a unui grup de actori amatori: Gutuie, Poponeţ, Fluieraş, Slăbănogu’, Blându’ şi Botişor, într-o pădure luminată feeric de Lună. Scenografia se bazează mult pe efecte sce-nice moderne, cum ar fi : lumina neagră, laserul, fumul şi cuarţzul, ingrediente me-nite să completeze tabloul şi să creeze o atmosferă euforică, o stare de bine pen-tru toţi cei prezenţi în sala de spectacol. Stăpânii pădurii, Titania şi Oberon sunt păpuşi supradimensionate, parcă desprinse din coaja copacilor, ei participând la des-tinul celor două cupluri, prin intermediul spiriduşului Puck şi a florii cu puteri magice obţinute de la Cupidon. Complotul lor duc la dese schimbări de stare şi de sentimente, iar personajele trec foarte repede de la iubi-re pătimaşă la ură, de la prietenie la gelozie.Dacă „Visul unei nopţi de Vară” în regia lui Bogdan Drăgulescu ar trebui carac-terizat printr-un singur mesaj acela ar fi: dragostea adevarata învinge mereu.

crOitOraŞuL ceL ViteaZ este repovestirea într-o manieră pamfletistă a nemuritoarei cărţi a copilăriei noastre. Povestea Fraţilor Grimm este transpusă scenic de Dan Hândoreanu cu fantezie şi umor, cu poftă de joc alert, cu lumini, culori şi actualizari ironice. Croitoraşul cel isteţ, cei doi uriaşi care trăiesc într-o peşteră, un rege „făr` de lege”, doi soldăţei poznaşi şi o prinţesă numai bună de măritiş – nici foarte frumoasă, dar nici urâtă trăiesc într-o lume a lor, o lume imaginară, care deseori se intersectează cu realitatea. Într-un de-

cor simplu, delimitat adeseori de o schelă metalică, pe care urcă şi coboară cei doi zu-gravi care dau naştere poveştii, vom desco-peri pretextul unei parodii debordante la adresa exagerărilor şi derapărilor din soci-etate. Viziunea originală a regizorului, care a reuşit să aducă în scenă o nouă abordare a poveştii, face din acest spectacol o fabulaţie plină de umor şi savoare, la care copii îşi aduc cu plăcere toţi părinţii şi bunicii.

FrumOasa Şi Bestia după Giovanni Francesco Straparola, este o poveste romantică, un spectacol prin care arătăm copiilor că binele triumfă asu-pra răului. Regizorul Bogdan Drăgulescu ne propune o incursiune într-o lume magică, în care florile vorbesc cu glas de clopoţei şi ne măsoară timpul şi ritmul vieţii noastre, în care Zânele sunt Zâni, mesele sunt vii şi ne servesc cu fructe jucăuşe, în care Bufniţele sunt povesti-tori şi servitorii castelului vorbesc fiecare limba lui şi totuşi se înţeleg de minune.Eroina feminină menită să schimbe des-tinul prinţului preschimbat de o vrăjitoare rea în Bestie este încântătoarea Belle. Dra-gostea sinceră a fetei, destramă vraja, iar Bestia se transformă într-un prinţ chipeş.Adevăratul mesaj al spectacolului, este ace-la că adevărata frumuseţe trebuie căutată în interiorul fiecăruia dintre noi.

Franciska – Elvira COMAN

13

Page 14: Aprilie 2012

Balet fără limite! O nouă colaborare în

lumea baletului între românia şi statele unite ale americii

A devenit o certitudine faptul că spectacolele de balet sunt tot mai apreciate de spectato-rii sibieni şi asta mulţumită în primul rând companiei locale de balet. Sălile pline cu care se desfăşoară fiecare reprezenţie a Teatrului de Balet Sibiu vădeşte în primul rând profe-sionalismul balerinilor dar şi faptul că publicul ştie să apre-cieze spectacolele de calitate. Tot astfel s-a întâmplat şi în 14 martie atunci când dansatorii Teatrului de Balet din Sibiu şi cei ai Baletului Internaţional din Houston au oferit publicu-lui sibian, la Casa de Cultură a Sindicatelor un ,,Spectacol de dans clasic şi contempo-ran’’ de cea mai înaltă cali-tate, spectacol ce i-a avut ca protagonişti pe zece dansa-tori profesionişti ai baletului

sibian şi nouă tineri dansa-tori ai companiei americane. Născut în august 2008, Teat-rul de Balet Sibiu este constituit oficial din corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, instituţie subordonată Consiliului Local al Municipiului Sibiu, ceea ce-l face să fie o companie unică în felul ei în România. Cei 28 de balerini care fac parte din compania sibiană au o medie de vârstă de 22 ani şi provin din şcoli, ţări şi continente diferite (Japonia, SUA, Finlanda, Noua Zeelandă şi Româ-nia). Teatrul de Balet Sibiu susţine anual proiecte de anvergură, cu participarea mai multor colective artistice, a efectuat deja, în scurta sa existenţă, turnee în ţară şi în străinătate si este binecunos-cut prin faptul ca promoveaza tinerii si produsele culturale de inalta calitate.Întreaga activitate a Teatrului de Balet Sibiu este gândită ca un punct de echilibru şi reper în cultura sibiană şi a ţării. Se încearcă a se gândi eve-nimente care să nu rămână doar nume pe un afiş ci să ajungă la public, pu-blic din ce în ce mai numeros şi doritor de evenimente culturale de acest gen. Baletul Internaţional din Houston este o companie pentru tineret, în cadrul căreia există programe de formare. Întregul concept al spectacolului de la Sibiu a plecat de la o idee a domnului Richard d’Alton (director artistic şi coregraf al Baletului Internaţional din Houston). Din faptul că Sibiul nu dispune de o şcoală

de balet profesionist, s-a născut acest proiect, sperând că astfel va aduce în vi-zorul publicului sibian, talentul şi pres-tigiul de care dau dovada aceşti tineri. Evenimentul a fost unul de un real suc-ces, aplaudat minute în şir de publicul de toate vârstele prezent la acest spec-tacol. Oaspeţii americani au fost foarte încantaţi de experienţa avută în Româ-nia şi au promis că se vor mai întoarce. De cealaltă parte, Teatrul de Balet Sibiu promite publicului, care a devenit din ce în ce mai numeros şi mai doritor de evenimente de acest gen, încă cel puţin trei premiere în acest an şi diverse reprezentaţii. Aşadar, balerinii com-paniei sibiene nu vor lipsi din peisajul cultural al oraşului Sibiu, dovedind încă o dată că merită încrederea şi susţinerea întregii comunităţi.

Florina [email protected]

14

Page 15: Aprilie 2012

riGOLettO de la rOYaL OPera HOuse

Londra în Galeria Habitus sibiu

Seria proiecţiilor HD de la Gale-ria Habitus din Sibiu continuă în luna aprilie cu “Rigoletto” de Giuseppe Verdi, un spectacol de operă pus în scenă de Royal Opera House din Londra. Cele mai cunoscute părţi ale operei – ‘Questa o quella’ şi ‘La donna e mobile’(Ducele de Mantua) sau ‘Caro nome’ (Gilda) – sunt printer cele mai cunoscute arii de operă. La pupitrul dirijoral al Orchestrei Operei Regale din Londra se va afla dirijorul John Eliot Gardiner Spectacolul are premiera în Lon-dra în 17 aprilie şi va fi difuzat în premieră în Sibiu în 20 aprilie la Galeria Habitus (Piaţa Mică nr.24) cu începere de la ora 17. Personajele pline de viaţă şi muzica însufleţită au facut din Rigoletto una dintre operele preferate ale publicu-lui, depăşită doar de Aida pentru creaţia lui Verdi. Rigoletto este măscăriciul cocoşat şi cu un umor amar de la curte, a cărui preţuită

fiică, Gilda, este curtată de afemeiatul Duce de Mantua. Acestuia nu îi este prea greu să o cucerească. Sătui de glumele adesea crude - pentru că spuneau adevărul - ale măscăriciului, curtenii îl păcălesc pe Rigo-letto, iar Gilda este sedusă de Duce. Hotărât să îi demonstreze fiicei sale cine este de fapt Ducele, Rigoletto o duce pe aceasta în casa asasinului Sparafucile, a cărui sora Maddalena îi oferă ducelui farmecele sale. Rigoletto îl angajase pe Sparafucile pen-tru a-l ucide pe duce, dar Maddalena îl convinge să ucidă în locul acestuia pe altci-neva, ales la întâmplare. Ştiind că va fi ucisă, Gilda apare deghizată, este înjunghiată, băgată într-un sac şi trimisă lui Rigoletto, în locul trupului Ducelui. În ultima clipă, cocoşatul deschide sacul şi îşi descoperă fiica în agonie, care moare şoptind ul-timele cuvinte de dragoste către Duce.“Opera Rigoletto, scrisă în 1851, pe un li-bret de Maria Piave, după drama lui Victor Hugo, este o frescă socială a epocii nesta-tornicului rege al Franţei Francois I. Pre-miera operei a avut loc la 11 martie 1851, la Teatro La Fenice din Veneția. Acțiunea se desfăşoară în Mantova (Italia), în secolul al XVI-lea. Moravurile, depravarea, desfrâul cu blazon sunt redate întocmai ca la V.Hugo. Cenzura interzicând această înfăţişare, impune autorii să modifice subiectul, acţiunea fiind transpusă la Mantua, pentru a nu ofensa regalitatea. În centrul operei verdiene, se situează drama psihologică, astefel chipul eroului principal Rigoletto este caracterizat complex: bufon de curte, tată iubitor profund suferind şi răzbunător

nemilos. Cu Rigoletto compozitorul îşi afirmă deplina maturitate, în care subtili-tatea psihologică se întrece cu frumuseţea muzicală. De altfel, însuşi autorul ţinea să sublinieze: “Lucrul cel mai frumos din câte am pus pe muzică este Rigoletto”. Preţul biletului pentru proiecţia HD a operei “Rigoletto” la Galeria Habitus din Sibiu este de 45 de lei. Biletele pot fi achiziţionate de la librăria Humanitas şi de pe site-ul even-tim.ro

Florina [email protected]

Corul Royal Opera House Orchestra Royal Opera House

DistribuţiaRigoletto: Dimitri Platanias

Gilda: Ekaterina SiurinaDucele de Mantua: Vittorio Grigolo

Matteo Borsa: Pablo BemschContele Ceprano: Jihoon Kim

Contesa Ceprano: Susana GasparMarullo: ZhengZhong Zhou

Contele Monerone: Gianfranco MontresorGiovanna: Elizabeth Sikora

Page: Andrea HazellCourt Usher: Nigel Cliffe

Maddalena: Christine Rice

15

foto: PerssOn

Page 16: Aprilie 2012

Festivalul internaţional shakespeare

In cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional Shake-speare, “Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”, specta-torii sunt invitati in perioada 23 aprilie - 1 mai 2012 sa ur-mareasca spectacole la Craio-va iar in perioada 30 aprilie - 12 iulie la Bucuresti. Printre spectacolele invitate în acest an pe scenele din Craiova si Bucuresti se numara: VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ, regia: Jung Ung Yang - spectacol prezentat de Yohangza Theatre Company din Seoul (Coreea de Sud), O FURTUNĂ, REGELE LEAR, regia: Benoit Kopniaeff Compania ”Scene en vie” din Grenoble (Franța), HAMLET), regia: Nikolai Kolyada - spectacol prezentat de Teatrul Koly-ada din Ekaterinburg (Rusia), ORO DE OTELLO, regia: Eugenio Barba - spectacol prezentat de Odin Teatret din Holstebro (Danemarca), POVESTE DE IARNĂ si HENRIC V, regia: Edward Hall - spectacole prezentate de Com-pania ”Proppeller” din Londra (Marea Britanie), REGELE LEAR, regia: Wu Hs-ing-Kuo - spectacol prezentat de Con-

temporary Legend Theatre din Taipei (Taiwan) si CUM VĂ PLACE, regia: James Dacre - spectacol prezentat de Tea-trul Shakespeare’s Globe din Londra.Festivalul se va deschide cu un spec-tacol cu totul şi cu totul excepţional, SHAKESPEARE SONETE prezentat de Teatrul Berliner Ensemble din Ber-lin (Germania) in regia regizorului american Robert Wilson. Dincolo de spectacole, care reprezintă principala raţiune a organizării acestui festival, Emil Boroghină, directorul festivalu-lui anunta lansari de carte, expozitii si sesiuni precum cea de shakespearolo-gie MARI AVENTURI SHAKESPEARIENE DE SCENE ROMÂNEŞTI ŞI STRĂINE, moderata de George BANU şi Ludmila PATLANJOGLU, la care vor participa critici si specialisti de renume prin-tre care Michel VAÏS (Canada), Maria

SHEVTSOVA, Ian HERBERT (Marea Bri-tanie), Mira IOSIF (Belgia), Mirela PATUREAU (Franţa), Monica SĂVULESCU (Grecia), Doina MODOLA, Doina PAPP, Maria ZĂRNESCU, Ion CO-CORA si Adrian MIHALACHE (România).

Cortina Editiei 2012 a Festivalului In-ternational Shakespeare de la Craio-va se va inchide dupa spectacolul FALSTAFF in regia lui Alexander Yankow (Elveția) oferind astfel un preambul la ediția din anul 2014, SHAKESPEARE AL TUTUROR. Programul complet al ediţiei din acest an a festivalului poate fi găsit pe pagina oficială a Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, www.tncms.ro

Alina-Maria Perţea

16

Page 17: Aprilie 2012

manOWar concertează la Ost Fest 2012

Considerat deja evenimentul rock al anului 2012, Festivalul Ost şi-a îmbogăţit line-up-ul cu încă un nume de prestigiu al scenei rock. Headlinerul serii de sâmbată 16 iunie va fi formaţia americană MANOWAR! Anunţul a fost făcut în 16 martie, chiar de Joey DeMaio, basistul şi liderul trupei, în cadrul conferinţei de presă susţinute alături de orga-nizatorul evenimentului Sorin Săraru (Project Events). Joey DeMaio a declarat că este fericit să revină în România, unde publicul este unul “pătimaş” şi cu apetit nestăvilit pentru muzică, “un public ce ştie să trăiască la maxim un concert de heavy metal” şi chiar reuşeşte să “cânte mai tare decât trupa MANOWAR, ceea ce nu este uşor”; (formaţia este cunoscută drept cea mai zgomotoasă trupă din lume). Concertul pe care MANOWAR îl va susţine pe scena Ost Fest va fi “unul dintre primele sau poate chiar primul show live al trupei MANOWAR din 2012” şi se va individualiza prin faptul că va include premiera mondială a noului album MANOWAR. Potrivit lui Joey De-Maio materialul va reprezenta “tot ceea ce

v-aţi obişnuit să cunoaşteţi şi să iubiţi la un album MANOWAR,” adica va cuprinde “câte ceva pentru fiecare, de la piese rapide, la balade sau solo-uri nebuneşti”. În cadrul conferinţei de presă, So-rin Săraru, Managing Partner Project Events a facut publică încă o surpriză pentru fa-nii MANOWAR: primele 5000 de persoane care achiziţionează un bilet pentru seara de 16 iunie sau un abonament (pentru toate cele 3 zile) de pe www.biletoo.ro vor primi gratis noul album MANOWAR în format digital. Acesta va fi disponibil la download începând cu data de 1 iunie! MANOWAR revine în România în formula Joey DeMaio (bas), Eric Adams (voce), Karl Logan (chi-tara) şi Donnie Hamzik (tobe)! În istoria contemporană a muzicii, trupa Manowar este o emblemă a genului heavy metal.

“Regii metalului”, aşa cum au fost numiţi de fanii lor, au creat 13 albume, au dobândit în decursul carierei 6 discuri de aur, au vândut peste 8 milioane de înregistrări şi au pro-dus DVD-uri care nu trebuie să lipsească din colecţia nici unui fan. Prestaţiile live ale trupei reprezintă un echilibru perfect între volumul zdrobitor şi claritatea sunetului, Manowar deţinând recordul mondial pentru cea mai zgomotoasă trupa din lume. Show-urile trupei sunt impresionante şi pentru că dovedesc faptul că Eric Adams este unul dintre cei mai buni solişti vocali din istoria heavy metal-ului. Devotamentul trupei faţă de fani este motivul pentru care MANOWAR are susţinători fideli în întreaga lume.

Programul Ost Fest este următorul: 15 iunie: Motley Crue, Dimmu Borgir, OverKill 16 iunie: Manowar, Europe, Trooper; HollyHell 17 iunie: Motorhead, Megadeth, W.A.S.P., Lake Of Tears Preţurile biletelor pentru fiecare din cele 3 zile de festival sunt:- 500 lei Tribuna VIP- 350 lei Fire Circle- 265 lei Tribună- 120 lei Golden Circle- 90 lei GazonPretul abonamentelor valabile pentru toate cele 3 zile de festival sunt:- 800 lei Tribuna VIP- 525 lei Fire Circle- 400 lei Tribună- 200 lei Golden Circle- 150 lei Gazon Biletele şi abonamentele se găsesc la Magazinele Flanco, Librăriile Adevarul, Magazinele Diverta. Cei ce doresc să comande biletele online, o pot face de pe BILETOO.ro, BLT.ro, BILET.ro, BILETE.ro sau MYTICKET.RO.Festivalul OST FEST va avea loc în perioada 15-17 iunie 2012 la Romexpo Bucureşti şi este un eveniment organizat de Project Events, în colaborare cu Cavalleria Events! Eveniment prezentat de ROCK FM.

Bogdan [email protected]

17

Page 18: Aprilie 2012

andrei Platonov CEVENGUR

Ed. All

Francis cornford De la religie la filo-zofie. Un studiu asupra originilor speculaţiei occidentale

Ed. Herald

Gabriel Liiceanu în dialog cu

mircea ivănescuMăştile lui M.I.

Ed. Humanitas

rodica Ojog-Braşoveanu

Logofătul de taină

Ed. Nemira

Publicat la 60 de ani după scriere şi la mai bine de 30 după moartea autorului, Ce-vengur este un roman care va marca pentru totdeauna isto-ria literaturii. Însăşi povestea păstrării manuscrisului con-stituie o epopee: soţia şi co-piii scriitorului l-au păzit cu străşnicie de raziile agresive ale serviciilor secrete soviet-ice. Provenit dintr-o literatură încărcată de valori incontest-abile, romanul lui Andrei Pla-tonovici Klimentov (numele adevărat al scriitorului) con-stituie diamantul unei coroa-ne căreia molimele politice ale secolului XX nu au reuşit să-i diminueze strălucirea.Tratat filosofic în proză, poem şi cronică a condiţiei umane, Cevengur a fost considerat de mulţi distopie, antiutopie etc., primind calificări dintre cele mai puţin stabile. De fapt, o mare problemă pentru re-ceptarea acestui roman este dată de tendinţa de a-l cata-loga. El rămâne unic, aparţine unui gen propriu şi respinge pe rând orice încercare de asemănare. Este povestea unor oameni singuri între oa-meni, drama naţiunii umane şi o comedie a erorilor.

Cuvintele “re-ligie” şi “filoso-

fie” pot sugera majorităţii oameni-

lor două domenii dis-tincte de gândire, între

care - dacă subordonăm ştiinţa filosofiei (aşa cum au facut o grecii) -, se consideră că ar exista un fel de război de frontieră. Totuşi este po-sibil să ne gândim la ele ca fiind două faze sau moduri succesive de expresie a sen-timentelor şi credinţelor oamenilor despre lume. Iar titlul acestei cărţi presupune faptul că atenţia va fi fixată asupra acelei perioade din istoria spiritului occidental care marchează trecerea de la prima la a două. Se crede în general că pasul decisiv a fost făcut de greci cu aproxi-mativ şase secole înainte de era noastră. În acel mo-ment, un spirit nou de cer-cetare raţională şi a afirmat pretenţia de a se pronunţa asupra celor mai profunde lu-cruri care, până atunci, ţineau de credinţa tradiţională.

„După prima noastră întâlnire, s-a întâmplat ceva neaşteptat. Stând de vorbă, ne-am pomenit prinşi în com-plicitatea pe care o crea însuşi dialogul nostru. A început să ne placă jocul nostru. Mircea Ivănescu s-a lăsat împins, pentru o ultimă oară, pe cori-doarele vieţii lui, lăsându-mi senzaţia că i-am prilejuit o mare şi finală recapitulare a ei. Şi că, într-un fel nerostit, îmi era recunoscător pentru asta. Iar eu, la rândul meu, ur-mându-l pe drumul pe care i-l deschideam prin întrebările mele, eram fascinat de ceea ce vedeam şi, mai ales, de felul în care el se vedea pe sine.” (Gabriel LIICEANU)GABRIEL LIICEANU este una dintre figurile marcante ale Şcolii de la Păltiniş; personali-tate civică şi academică, filo-zof, eseist şi scriitor. MIRCEA IVĂNESCU este unul dintre cei mai importanţi poeţi şi traducători din litera-tura română. A fost o figură discretă a vieţii literare, nea-filiindu-se nici unei grupări sau direcţii. Cu toate acestea, creaţia sa a influenţat decisiv generaţiile care se revendică de la poetici postmoderniste şi textualiste.

Doamna romanului polițist românesc vă invită, de data aceasta, într-o călătorie în timp. Împreună cu logofătul Radu Andronic, cititorul se întoarce în vremuri apuse și intră în atmosfera se-colului al XVII-lea. Europa este cuprinsă de frământări și măcinată de conflicte. Lupta pentru supremație este neîndurătoare. Trans-format în câmp de luptă, bătrânul continent așteaptă o epocă mai liniștită. Țara Românească, ținut pitoresc, trebuie să-și găsească dru-mul și să fie liberă. Scris în buna tradiție a romanului de capă și spadă, Logofătul de taină este o lectură pentru toate gusturile.Rodica Ojog-Braşoveanu (28 august 1939, Bucureşti – 2 septembrie 2002) a fost o scriitoare de romane poliţiste din România. Până în 1999, a publicat 35 de romane, în ma-joritate poliţiste, dar şi câteva istorice şi unul ştiinţifico-fantastic. Este considerată, în mod unanim, marea doamnă a literaturii poliţiste româneşti.

Trimite un mail cu menţiunea “pentru concurs APARIŢII EDITORIALE” până la data de 30 aprilie

2012 la adresa [email protected] şi numeşte două apariții noi (2012) publicate

de editura Herald sau editura aLL.

Prin tragere la sorţi vom oferi câte un exemplar din volu-

mele celor două edituriprezentate în această

pagină.

CONCURS

Page 19: Aprilie 2012
Page 20: Aprilie 2012