tehnici fnp kinetoterapie bfkt recuperare

Post on 06-Nov-2015

35 Views

Category:

Documents

7 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

tehnici fnp kINETOTERAPIE BFKT RECUPERAREtehnici fnp KINETOTERAPIE BFKT RECUPERARE

TRANSCRIPT

1.Tehnici FNP generale

Inversarea lent i inversarea lent cu opunere (IL l IL0)

ILO = reprezint contracii concentrice ritmice ale tuturor agonitilor i antagonitilor dintr-o schem de micare, pe toat amplitudinea, fr pauz ntre inversri; rezistena aplicat micrilor este maximal (cel mai mare mare nivel al rezistenei ce las ca micarea s se poat executa). Prima micare (primul timp) se face n sensul aciunii musculaturii puternice (contracie concentric a antagoniiilor muchilor hipotoni), determinndu-se n acest fel un efect facilitator pe agonitii slabi.

II.O = este o variant a tehnicii IL, in care se introduce contracia izometric la sfritul amplitudinii fiecrei micri (att pe agonist ct i pe antagonist ).

Contraciile repetate (CR) - se aplic n 3 situaii diferite:

- cnd muchii schemei de micare sunt de fora 0 sau 1: segmentul se poziioneaz n poziie de eliminare a aciunii gravitaiei, iar musculatura s fie n zona alungit i se fac ntinderi rapide, scurte ale agonistului; ultima ntindere este nsoit de o comand verbal fem de contracie a muchiului respectiv; micrii voluntare aprute i se opune o rezisten maximal. Este foarte important sincronizarea comenzii care trebuie fcut nainte de a efectua ultima ntindere astfel nct contracia voluntar s se sumeze cu efectul reflexului miotactic. cnd muchii sunt de fora 2 sau 3 (Fora 2 = muchiul poate realiza micarea pe toat amplitudinea dar nu are suficient for pentru a nvinge gravitaia; Fora 3 = muchiul poate realiza micarea pe toat amplitudinea i are for suficient doar pentru nvingerea gravitaiei): contracie izotonic cu rezisten pe toat arnplitudinea de miscare, iar din loc n loc se aplic ntinderi rapide, scurte. cnd muchii sunt de for 4- 5, dar fr s aib o for egal peste tot (Fora 4 = muchiul poate realiza micarea pe toat amplitudinea i mpotriva unei fore mai mari dect gravitaia): contracie izotonic pn la nivelul golului de for unde se face izometrie, urmat de relaxare; se fac apoi ntinderi rapide, scurte ale agonistului, dup care se reia contracia izotonic cu rezisten maximal, trecandu-se de zona golului de for.2. Tehnici FNP specifice

Iniierea ritmic (IR) se realizeaz att n caz de hipertonie ct i n hipotonie. Se realizeaz micri lente, ritmice, mai nti pasiv, apoi treptat pasiv-activ i activ, pe ntreaga amplitudine a unei scheme de micare.n cazul n care exist o hipertonie care limiteaz micarea, scopul este obinerea relaxrii; cnd exist o hipotonie, IR are ca scop iniial meninerea memoriei kinestezice i pstrarea amplitudinii de micare.

Micarea activ de relaxare - opunere (MARO) se aplic n cazurile hipotoniei musculare ce nu permite micarea pe o direcie. Se execut astfel: pe musculatura slab, n zona medie spre scurt, dar acolo unde exist o for "mare" se execut o contracie izometric. Cnd se simte c aceasta contracie a ajuns maxim, se solicit pacientului o relaxare brusc (verificat de ctre kinetoterapeut prin intermediul contraprizei), dup care kinetoterapeutul execut rapid o micare spre zona alungit a musculaturii respective, aplicnd i cteva ntinderi rapide n aceast zon de alungire muscular. Urmeaz o contracie izotonic cu rezisten pe toat amplitudinea posibil.

Relaxare - opunere (RO) (hold relax). Se utilizeaz cnd amplitudinea unei micri este limitat de hipertonie muscular; este indicat i atunci cnd durerea este cauza limitrii micrii.Tehnica RO are 2 variante:- L RO antagonist - n care se face izometria muchiului hiperton;

- IL RO agonist - n care se face izometria muchiului care face micarea limitat.

n ambele variante, izometria se va executa n punctul de limitare a micrii; dup meninerea timp de 5-8 sec a unei izometrii de intensitate maxim se va cere pacientului o relaxare lent. Odat relaxarea fcut, se poate repeta izometria de mai multe ori sau pacientul, in mod activ, va ncerca s treac de punctul iniial de limitare a micrii (contracie izotonic a agonistului, fr rezisten din partea kinetoterapeutului).

top related