423438

36
Instrucţiuni de utilizare RO

Upload: stefan

Post on 18-Dec-2015

10 views

Category:

Documents


8 download

DESCRIPTION

Instructiuni de utilizare

TRANSCRIPT

  • Instruciuni de utilizare

    RO

  • 439

    124

    V mulumim pentru achiziionarea produsului. Considerm c vei gsi semne clare pentru a v ncrede n produsele noastre. Pentru o utilizare mai uoar a cuptorului, ataam acest manual de instruciuni.

    Instruciunile v vor ajuta s v familiarizai cu noul dumneavoastr cuptor. V rugm s-l citii cu atenie nainte de prima utilizare.

    n orice caz, v rugm s v asigurai c cuptorul nu v-a fost furnizat n stare de defeciune. Dac descoperii orice defeciune provocat prin transportul acestuia, contactai reprezentantul de vnzri sau depozitul regional de unde s-a livrat produsul. Numrul de telefon l putei gsi pe chitana sau procesul verbal. V dorim o utilizare plcut a noului aparat electrocasnic.

    Conectarea trebuie realizat n conformitate cu instruciunile din seciunea Conectarea la liniile electrice de energie i regulamentele i standardele relevante. Acest lucru se poate realiza de ctre un tehnician cali cat.

    Plcua de caracteristici tehnice care indic informaiile de baz ale cuptorului este ataat de marginea cuptorului i este vizibil cnd deschidei ua cuptorului.

    Instruciuni de conectare

    Plcu caracteristici tehnice

    3

    Stimate client!

    CUPTOR ELECTRIC

  • 439

    124

    IMPORTANT - CITII NAINTE DE A FOLOSI ............................................................5APARATUL ..........................................................................................................................5

    Precauii pentru siguran ........................................................................................................5Avertismente ...................................................................................................................................5Destinaia cuptorului ...................................................................................................................6

    DESCRIEREA CUPTORULUI ..........................................................................................7Ventilator de rcire .......................................................................................................................8Buton bgat nuntru ..................................................................................................................8

    CUPTORUL .........................................................................................................................8nainte de prima utilizare a cuptorului ................................................................................8Pomembna opozorila ..................................................................................................................8Punere n funciune a cuptorului dvs ...................................................................................9Oprirea cuptorului ....................................................................................................................... 13Poziiile raftului (n funcie de model) .................................................................... 13Accesorii cuptor (n funcie de model) ............................................................................ 13

    PREPARAREA MNCRII ............................................................................................ 14Prepararea produselor de patiserie .................................................................................. 14Carne preparat / fript ............................................................................................................17Grtar i bronzare ...................................................................................................................... 19Conservare .......................................................................................................................................21Decongelarea .......................................................................................................................... 22

    CURAREA I NTREINEREA ................................................................................. 23Curare ..................................................................................................................................... 24Blocarea uii (doar la anumite modele) ...........................................................................27nlocuirea prilor componente ale cuptorului .............................................................27

    AVERTIZRI SPECIALE I ERORI ............................................................................. 29Important ....................................................................................................................................... 29

    INSTRUCIUNI DE INSTALARE I CONECTARE ...................................................30Precauii ..........................................................................................................................................30Instalarea ........................................................................................................................................30Conexiunea electric ................................................................................................................. 31

    CARACTERISTICI TEHNICE ......................................................................................... 33Plcu ............................................................................................................................................. 33

    4

    CUPRINS

  • 439

    124

    Acest aparat poate utilizat de ctre copiii cu vrst de peste 8 ani i de ctre persoane cu capaciti zice, senzoriale sau mentale reduse sau lipsite de experien i de cunotine, dac acestea au fost supravegheate sau pregtite n vederea utilizrii aparatului n condiii de siguran i dac neleg riscurile asociate. Copiii nu se vor juca cu aparatul. Curarea i ntreinerea nu vor realizate de ctre copii nesupravegheai.

    AVERTISMENT: Aparatul i componentele sale accesibile pot deveni erbini n timpul utilizrii. Trebuie evitat atingerea elementelor de nclzire. Copiii cu vrste mai mici de 8 ani vor inui la distan dac nu pot supravegheai n permanen.

    AVERTISMENT: Asigurai-v c aparatul este oprit nainte de a nlocui lampa, pentru a evita pericolul de electrooc.

    Nu folosii ageni de curare abrazivi sau rzuitoare de metal pentru a cura ua din sticl a cuptorului pentru c acestea pot zgria suprafaa, ceea ce poate determina distrugerea sticlei.

    Nu folosii dispozitive de curat cu aburi sau cu presiune pentru a cura plita de gtit, pentru c pot genera elctroocuri.

    Aparatul nu este conceput pentru a controlat prin temporizatoare externe sau sisteme speciale de control.

    Aparatul poate conectat la sursa de alimentare doar de ctre un tehnician autorizat sau de ctre un expert.

    Interveniile asupra aparatului sau repararea acestuia de ctre o persoan neautorizat pot cauza rni grave sau avarierea produsului. Reparaiile trebuie s e executate doar de ctre un tehnician autorizat sau de ctre un expert.

    n cazul n care cablurile de alimentare ale electrocasnicelor a ate n apropierea acestui aparat sunt prinse n ua cuptorului, acestea pot avariate, rezultatul putnd un scurtcircuit. Aadar, inei cablurile de alimentare ale altor aparate la o distan sigur.

    5

    IMPORTANT - CITII NAINTE DE A FOLOSI APARATUL

    Precauii pentru siguran

    Avertismente

  • 439

    124

    Aparatul trebuie folosit doar pentru gtit. Nu l folosii pentru nici un alt scop, cum ar nclzirea camerei.

    Fii foarte ateni atunci cnd gtii alimente n cuptor. Din pricina temperaturilor ridicate, tvile de copt, foile de copt, grtarul i interiorul cuptorului devin foarte erbini. Folosii ntotdeauna mnui pentru cuptor.

    Nu acoperii pereii cuptorului cu folie de aluminiu i nu aezai tvi de gtit sau alte vase de gtit pe partea inferioar a cuptorului. Folia de aluminiu poate mpiedica circulaia aerului n cuptor, poate ncetini procesul de gtire i poate afecta stratul de email.

    Ua cuptorului devine foarte erbinte n timpul funcionrii. Pentru a reduce temperatura suprafeei exterioare (doar n cazul anumitor modele) este instalat o a treia u din sticl sau o protecie suplimentar.

    Balamalele uii cuptorului pot deteriorate dac sunt suprancrcate. Nu aezai vase de gtit grele pe ua cuptorului i nu v lsai pe u n timp ce curai cuptorul. nainte de a cura cuptorul, scoatei ua cuptorului (consultai capitolul Scoaterea i reinstalarea uii cuptorului). Nu v sprijinii i nu v aezai pe ua deschis a cuptorului (copii!).

    Simbolul de pe produs sau de pe ambalaj indic faptul c produsul nu trebuie aruncat mpreun cu gunoiul menajer. Trebuie predat la punctul de colectare corespunztor pentru reciclarea echipamentelor electrice i electronice. Asigurndu-v c ai eliminat n mod corect produsul, ajutai la evitarea

    potenialelor consecine negative pentru mediul nconjurtor i pentru sntatea persoanelor, consecine care ar putea deriva din aruncarea necorespunztoare a acestui produs. Pentru mai multe informaii detaliate despre reciclarea acestui produs, v rugm s contactai biroul local, serviciul pentru eliminarea deeurilor sau magazinul de la care l-ai achiziionat.

    Aparatul este destinat preparrii convenionale a mncrii i nu va utilizat pentru alte scopuri. Opiunile individuale de utilizare sunt descrise cuprinztor n manualul de instruciuni.

    Destinaia cuptorului

    6

  • 439

    124

    Aceast imagine reprezint unul dintre modelele cuptorului. Deoarece un grup de cuptoare pentru care se aplic aceste instruciuni. au diferite caracteristice, manualul de instruciuni poate descrie funciile i echipamentul care nu este disponibil pentru cuptorul dumneavoastr.

    1 Butonul on/off (pornire/oprire) i selectorul modului cuptorului2 Buton de setare a temperaturii cuptorului

    3 Lamp de control cuptor. Funcia este activat pn ce temperatura cuptorului crete i se dezactiveaz atunci cnd este atins temperatura setat

    1. Panoul de control2. Mnerul uii cuptorului 3. Ua cuptorului

    7

    DESCRIEREA CUPTORULUI

  • 439

    124

    (doar pentru anumitor modele)

    Aparatul are ncorporat un ventilator de rcire care rcete carcasa i panoul de control al aparatului.

    n primul rnd, apsai butonul uor, pentru a-l scoate din panoul de control. Apoi, selectai modul i temperatura de operare sau nivelul de energie a zonei de coacere.

    Dup ecare utilizare, rotii butonul n poziia off i apsai-l din nou n poziia ascuns cnd este aprins pe partea frontal a panoului de control.

    Ventilator de rcire

    Buton bgat nuntru

    Scoatei toate accesoriile din cuptor i curai-le cu ap cald i detergent convenional. Nu folosii ageni abrazivi de curare.

    Cnd cuptorul este nclzit pentru prima oar, va emite un miros de aparat nou; prin urmare aerisii camera bine cnd cuptorul este ncins.

    Folosii tvi de email sau silicon negru, deoarece transmit cldura bine.

    Prenclzii cuptorul doar dac se menioneaz n mod special n reet sau n tabelele de instruciuni din acest manual.

    La nclzirea unui cuptor gol se utilizeaz mult energie; prin urmare, se economisete mult energie dac se pregtesc consecutiv mai multe tipuri de produse de patiserie deoarece cuptorul este deja nclzit.

    Cu aproximativ 10 minute nainte de nalizarea procesului de preparare, cuptorul poate oprit. Astfel, economisii energie i putei utiliza cldura acumulat

    Not: Cnd ai terminat de gtit, ventilatorul de rcire se va opri. Dac lsai vasul n cuptor, aburul se poate evapora i condensa pe ua cuptorului. Pentru a preveni formarea condensului, setai selectorul de programe la poziia light. n acest fel, ventilatorul va continua sa funcioneze i s rceasc cuptorul, mpiedicnd formarea condensului.

    nainte de prima utilizare a cuptorului

    Pomembna opozorila

    8

    CUPTORUL

  • 439

    124

    Punere n funciune a cuptorului dvs

    Pentru a pune n funciune cuptorul dvs., folosii butonul on/off (pornire/oprire) i butonul selector al modului cuptorului, i butonul de setare a temperaturii.

    Butonul de setare a temperaturii.

    Rotii butonul selector la modul de gtit/sistemul de gtit dorit sau la tipul de mncare dorit.

    Gtit prin selectarea tipului de mncare sau a modului de funcionareGtit prin selectarea tipului de mncare sau a modului de funcionare.Folosii acest mod atunci cnd dorii s pregtii orice tip sau cantitate de mncare. Acesta v permite s alegei sistemul i temperatura de nclzire.

    9

  • 439

    124

    Tabel pentru prepararea anumitor tipuri de alimente Si

    mb

    ol

    Fel d

    e m

    nca

    re/

    Func

    tion

    Tem

    per

    atur

    a p

    rop

    us

    (C

    )

    Tem

    per

    atur

    a m

    axim

    p

    osib

    il (

    C)

    Dur

    at

    de

    gt

    it

    sug

    erat

    (h

    /min

    )

    Can

    tita

    te (

    kg)

    Niv

    el ra

    ft (

    nl

    im

    e)

    (de

    jos)

    Ate

    nio

    nare

    Mod

    ini

    ial d

    e op

    erar

    e

    Pine 190 275 0:55 1 2Coacei n tava de copt puin adnc / vas de buctrie din tabl.

    Cotlete, pete (buci mai mici) 240 275 0:23 2x0,2

    43*

    Gtitul / grill pe grtarul aezat pe dispozitivele de ghidare 4, 3*; o tav adnc trebuie aezat pe dispozitivele de ghidare 2, iar ua cuptorului trebuie nchis. ntoarcei mncarea pe cealalt parte.

    Cotlete, carne, pete (buci mai mari)

    240 275 0:25 4x0,2 43*

    Gtitul / grill pe grtarul aezat pe dispozitivele de ghidare 4, 3*; o tav adnc trebuie aezat pe dispozitivele de ghidare 2, iar ua cuptorului trebuie nchis. ntoarcei mncarea pe cealalt parte.

    Pui 170 275 1:05 1 2

    Frigei puiul pe grtar n al doilea dispozitiv de ghidare, aeznd i tava adnc n dispozitivul de ghidare din capt.

    Pizza 200 275 0:19 1x0,5 2Coacei n tava de copt puin adnc / vas de buctrie din tabl.

    Produse mici de patiserie, prjituri 160 275 0:26 2x0,3 2,3

    Coacei n tvile de copt puin adnci pe dou niveluri / dispozitive de ghidare simultan.

    Decongelare - - - - 2

    Aezai mncarea pe grtar, tava adnc trebuie instalat pe dispozitivul de ghidare din capt.

    nclzirea felului de mncare 60 230 2

    Curare 70 90 0:30 - 2

    Turnai 0.5 l de ap n tava de copt i aezai-o n dispozitvul de ghidare din spate. Dup 30 minute, resturile de mncare de pe suprafeele de email ale cuptorului se vor nmuia i vor putea ndeprtate cu o crp umed.

    Not: Un punct lng simbolul mncrii nseamn c cuptorul trebuie prenclzit la temperatura indicat nainte s aezai mncarea n el. Cu un nclzitor grill mai mare sau mic, prenclzirea dureaz aproximativ 5 minute.

    10

  • 439

    124

    Lumina cuptoruluiLa anumite modele, exist dou lmpi interioare: una n partea de sus a peretelui din spatele cuptorului i cealalt, lampa suplimentar n mijlocul peretelui din partea dreapt. Lumina cuptorului poate selectat independent fr selectarea altei funcii. mpreun cu toate celelalte moduri de operare, lumina cuptorului se aprinde automat cnd modul de operare este selectat. Exemplul utilizrii practice: n timpul currii cuptorului sau cnd dorii s vedei interiorul cuptorului n timp ce utilizai cldura acumulat la nalizarea procesului de preparare.

    ( ) nclzitor superior / inferiornclzitoarele de pe partea superioar i partea inferioar a le cuptorului nclzesc uniform interiorul cuptorului. Produsele de patiserie i carnea pot preparate doar pe un singur nivel. Temperatura propus de 200C.

    ( ) GrillDoar nclzitorul infra / grill, o parte din marele grill, va funciona. Este recomandabil pentru pregtirea de grtare cu mici cantiti sandviuri, crnai, sau pentru a prji pine. Temperatura propus de 240C.

    ( ) Grtar maren acest mod de funcionare, nclzitorul superior i nclzitorul cu infrarou sunt activate simultan. nclzitorul cu infrarou instalat n interiorul cuptorului n partea superioar radiaz cldur direct. . Pentru a nclzi mai bine sau pentru o utilizare optim a ntregii suprafee a grtarului, este activat i nclzitorul superior. Acest mod de funcionare este potrivit pentru prepararea buc ilor mici de carne, cum ar fripturi, cotlete, coapse etc. Temperatura propus de 240C.

    ( ) Grtar i ventilaren acest mod de funcionare, nclzitorul cu infrarou i ventilatorul sunt activate simultan. Este potrivit pentru carne preparat la grtat i buci mari de carne de porc sau pasre pe un singur nivel. Este, se asemenea, potrivit pentru gratinare sau pentru a obine o crust maronie.Temperatura propus de 170C.

    11

  • 439

    124

    ( ) Aer cald i nclzitorul inferiorn acest mod de funcionare, nclzitorul inferior i ventilatorul cald funcioneaz simultan. Acesta este potrivit n special pentru prepararea pizzei. Este, de asemenea, ideal pentru produsele de patiserie moi sau grele, prajituri cu fructe fcute din aluat crescut , produse de patiserie mici sau prjituri cu brnz. Temperatura propus de 200C.

    ( ) Aer caldn acest mod de funcionare, nclzitorul rotund i ventilatorul funcioneaz simultan. Ventilatorul din peretele din spate al cuptorului su aer n jurul aluatului. Acest mod de operare este potrivit pentru carnea rotisat i pentru produsele de patiserie preparate pe mai multe nivele n acelai timp. Temperatura de preparare trebuie s e mai mic dect modurile convenionale de funcionare.Temperatura propus de 160C.

    ( ) DecongelareCu acest mod, aerul circul fr ca radiatorul s e pornit. Funcioneaz doar ventilatorul. Acesta este folosit pentru decongelarea uoar sau dezghearea mncrii ngheate.

    ( ) nclzitorul inferior i ventilatoruln acest modul, nclzitorul inferior i ventilatorul vor funciona simultan. Acest mod de funcionare este potrivit att pentru nclzirea felurilor de mncare, ct i pentru coacerea unor produse de patiserie uor crescute i pentru pstrarea fructelor i legumelor.Folosii primul dispozitiv de ghidare din capt i tvi de copt care nu sunt prea nalte, ntruct aerul nclzit trebuie s circule n jurul prii superioare a mncrii, de asemenea.Temperatura propus de 60C.

    ( ) nclzitorul inferiornclzitorul inferior poate utilizat pentru curarea cuptorului.Mai multe detalii despre curare se pot gsi n capitolul Curare i mentenan.Doar nclzitorul din captul cuptorului va funciona n acest mod. Selectai acest mod de funcionare atunci cnd dorii s rumenii partea inferioar a produselor de patiserie (de ex. atunci cnd coacei un pandipan zemos cu umplutur de fructe).

    12

  • 439

    124

    Dup ncheierea procesului de gtit, rotii butonul selectorului de programe i butonul selectorului de temperatur napoi n poziiile iniiale.

    Accesoriile (grtar, tav ntins i adnc) pot introduse n cuptor pe cele patru poziii.

    V rugm s observai c pentru poziiile raftului se utilizeaz numere consecutive numrtoarea ncepnd din partea de jos (poziiile raftului sunt descrise n tabelele de mai jos)

    n cazul poziiilor de srm, grtarul i tvile vor introduse ntotdeauna n suportul format din pro le de srm adiacente.

    Grtarul pe care se aeaz vasul cu mncare sau direct mncarea.

    Pe gratarul ghidajelor este montat un sistem de oprire. Pentru a trage spre dumneavoastra gratarul, ridicati-l usor atunci cand ajunge la sistemul de oprire.

    Tava ntins este destinat preparrii produselor de patiserie i a prjiturilor.

    Tava adnc este destinat preparrii crnoo i produselor de patiserie moi;poate folosit i ca tav de picurare.

    Dac nu folosii grill-ul, sau dac tava adnc este folosit doar ca tav de picurare n timpul prjirii, tava adnc nu trebuie amplasat pe primul dispozitiv de ghidare.

    Oprirea cuptorului

    Poziiile raftului (n funcie de model)

    Accesorii cuptor (n funcie de model)

    13

  • 439

    124

    Pentru produsele de patiserie , , folosii modul de operare. (Utilizarea cuptorului cu modul sau sistemul selectat depinde de modelul aparatului).

    Cnd pregtii produse de patiserie, scoatei ltrul de grsime

    Instruciuni Cnd pregtii produsele de patiserie, urmai instruciunile

    cu privire la poziia dispozitivului de ghidare/a raftului, temperatura i timpul de preparare indicat n tabelul de preparare a produselor de patiserie. Nu v prejudiciai prin experiena pe care o avei cu alt cuptor. Valorile indicate n tabelul de preparare sunt de nite i veri cate n special pentru acest cuptor.

    Prepararea produselor de patiserie cu ajutorul radiatorului superior i inferior

    Coacei produsele de patiserie doar pe o singur poziie. Combinaiile radiatoarelor superior/inferior este

    corespunztoare n special pentru prepararea diferitelor tipuri de produse de patiserie, pine i carne.

    Utilizai tvile de culoare nchis. Tvile de culoare deschis re ect cldura, ceea ce duce la rezultate slabe (bronzare). Amplasai modelele pe grtare. Dac utilizai tava prevzut, scoatei grtarul.

    Prenclzirea scade durata de preparare. Punei mncarea n cuptor doar cnd a ajuns la temperatura selectat, ex. cnd lampa de control (lampa de funcionare a radiatorului) se stinge pentru prima oar.

    Prepararea produselor de patiserie cu aer cald Prepararea produselor de patiserie cu aer cald este destinat n special preparrii simultane pe mai multe poziii ale dispozitivului de ghidare/rafturilor, n special cnd pregtii produsele de patiserie mici n tvi ntinse. Se recomand prenclzirea, i utilizarea poziiei a doua i a treia ale dispozitivului de ghidare. Acest mod este de asemenea corespunztor pentru produsele de patiserie moi i pentru prjiturile cu fructe (n acest caz, preparai doar pe o singur poziie). Temperatura este n mod normal setat la minim n

    comparaie cu temperatura setat pentru prepararea prin combinaia radiatorului superior/inferior (vezi tabelul de preparare a produselor de patiserie).

    Pot coapte simultan diferite tipuri de produse de patiserie dac temperatura necesar este cel puin aceeai pentru toate.

    Prepararea produselor de patiserie

    14

    PREPARAREA MNCRII

  • 439

    124

    Timpul de preparare poate varia, chiar i pentru tvile egale. Cnd coacei simultan n tvi diferite pe dou sau trei poziii, timpul de preparare pentru ecare tav poate diferit. Va trebui s scoatei una dintre tvi (n mod normal va tava cea mai de sus).

    Dac este posibil, pregtii produsele de patiserie mici, precum prjiturelele cu aceeai grosime i nlime. Produsele de patiserie se vor bronza inegal!

    Cnd coacei mai multe tipuri de produse de patiserie simultan, n cuptor se va forma o cantitate semni cativ de abur, rezultat prin acumularea condensului pe ua cuptorului.

    Sfaturi despre prepararea produselor de patiserie Sunt produsele de patiserie gata?Folosii un beior de lemn pentru a guri produsul n vrf. Cnd nu rmn urme de aluat atunci cnd scoatei beiorul, produsul este gata. nchidei cuptorul i folosii cldura acumulat rmas.

    Produsul de patiserie s-a stricat Veri cai reeta. Data viitoare, folosii mai puin lichid. Urmai instruciunile cu privire la timpul de amestecare /batere, n special cnd folosii aparate electrocasnice mici.

    Produsul de patiserie este prea deschis la culoare Data viitoare, utilizai o tav de culoare nchis, punei tava pe o poziie mai jos sau pornii radiatorul inferior spre sfritul procesului de preparare.

    Produsul de patiserie cu umplutur umed (ex. prjitura cu brnz) nu este coapt completData viitoare, reducei temperatura i extindei timpul de preparare.

    Observaii cu privire la tabelul de pregtire a produselor de patiserie: Dou valori sunt indicate pentru temperatur, joas sau

    nalt. Iniial, setai temperatura joas; dac produsul nu este su cient de bronzat, data viitoare mrii temperatura.

    Timpul de preparare conine date estimative i pot varia datorit unui numr de circumstane.

    Valoarea imprimat cu litere bolduite din tabelul de temperatur indic cel mai potrivit mod de operare pentru un anumit tip de produs de patiserie.

    Indicaia * semni c c cuptorul trebuie prenclzit utiliznd modul de operare selectat corespunztor.

    Cnd utilizai hrtie pentru preparare, asigurai-v c rezist la temperaturi ridicate.

    15

  • 439

    124

    Tabel preparare produse de patiserie pentru modul de operare combinat cu radiator superior i inferior sau cu aer cald Tipul produsului de pati-serie

    Dispozitiv de ghi-

    dare(de jos)

    Temperature(C)

    Dispozitiv de ghidare

    (de jos)

    Temperature(C)

    Dispozitiv de ghidare

    Produse dulci

    Chec, prjitur inelu 1 160-170 1 150-160 50-70

    Prjitur dreptunghiular 1 160-170 1 150-160 55-70

    Prjitur coapt n tav rotund 1 160-170 2 150-160 45-60

    Plcint cu brnz 1 170-180 2 150-160 65-85

    Prjitur fructe, foietaj dulce 1 180-190 2 160-170 50-70

    Prjitur cu fructe cu crem 1 170-180 2 160-170 60-70

    Pandipan* 1 170-180 2 150-160 30-40

    Prjitura ngheat 2 180-190 2 160-170 25-35

    Prjitur cu fructe, aluat mixt 2 170-180 2 150-160 45-65

    Prjitur cu ciree 2 180-200 2 150-160 35-60

    Rulou pandipan* 2 180-190 2 160-170 15-25

    Prjitur cu aluat dospit 2 160-170 2 150-160 25-35

    Hefezopf (aluat dospit) 2 180-200 2 160-170 35-50

    Tort 2 170-180 2 150-160 45-70

    Plcint cu mere 2 180-200 2 170-180 40-60

    Gogoi preparate n cuptor 1 170-180 2 150-160 40-55

    Foietaj cu chimen

    Quche Lorraine 1 190-210 2 170-180 50-65

    Pizza* 2 210-230 2 190-210 25-45

    Pine 2 190-210 2 170-180 50-60

    Chi * 2 200-220 2 180-190 30-40

    Foietaj subire

    Prjituri scurte * 2 160-170 2 150-160 15-25

    Merengue * 2 160-170 2 150-160 15-28

    Aluat dospit 2 180-190 2 170-180 20-35

    Produse din aluat n foi 2 190-200 2 170-180 20-30

    Choux (umplute cu crem) 2 180-190 2 180-190 25-45

    Su e

    Su e de orez 1 190-200 2 180-190 35-50

    Su e de brnz proaspt 1 190-200 2 180-190 40-50

    Produse de patiserie ngheate

    Plcint cu mere, brnz 2 180-200 2 170-180 50-70

    Plcint cu brnz 2 180-190 2 160-170 65-85

    Pizza 2 200-220 2 170-180 20-30

    Carto prjii pentru cuptor* 2 200-220 2 170-180 20-35

    Crochete 2 200-220 2 170-180 20-35

    Not: Numrul dispozitivului de ghidare se refer la grtarul pe care se aeaz tvile mici sau tvile rotunde i tvile ntinse. Tvile adnci nu trebuie introduse n primul dispozitiv de ghidare.

    16

  • 439

    124

    Tabelul pentru prepararea produselor de patiserie cu aer cald i radiatorul inferior Tip de foietaj Dispozitiv ghidare

    (de jos) Temperature (C) Perioada (minute)

    Plcint cu brnz (750g brnz) 2 150-160 65-80

    Pizza * - aluat dospit 2 200-210 15-20

    Quiche Loraine aluat cu crust subire

    2 180-200 35-40

    Plcint de mere cu ngheat aluat dospit

    2 150-160 35-40

    Prjitur cu fructe aluat mixt 2 150-160 45-55

    Plcint cu mere foietaj 2 170-180 45-65

    Pentru prepararea crnii, folosii cele 2 , moduri de operare.

    Datele bolduite reprezint cel mai corespunztor mod de operare pentru un tip speci c de carne.

    Cnd preparai carnea, se recomand utilizarea ltrului de grsime.(n funcie de model).

    Sfaturi pentru utilizarea vaselor de gtit Carnea se poate pregti n vase de email, vase de iena

    (Pyrex), vase din argil sau metal. Tvile din inox sunt mai puin corespunztoare deoarece

    re ect cldura. Dac friptura este acoperit, va mai suculent, i

    cuptorul nu se va murdri. ntr-o tav fr capac, friptura se va bronza mai repede.

    Observaii cu privire la prepararea crnii Tabelul de preparare a crnii indic temperaturile

    recomandate, ghidarea/poziia pe raft i timpul de preparare. Deoarece perioada de preparare depinde de tipul, greutatea i calitate crnii, acestea trebuie reglate.

    Prepararea crnii de porc, de pui i a petelui n cuptor este economic doar dac greutatea lor depete 1 kg.

    Cnd preparai carnea, adugai lichide su ciente pentru a preveni arderea n tav a grsimii i a sucului provenite din carne. Acest lucru nseamn c n cazul timpului de preparare mai lung, friptura trebuie veri cat din cnd n cnd, i trebuie adugat lichid.

    La jumtatea timpului de preparare, ntoarcei friptura, n special dac este preparat n tav. Pentru rezultate mai bune, ncepei programul de preparare la foc mic.

    Cnd pregtii buci mai mari de carne, pe ua cuptorului se poate acumula condens. Acesta este un fenomen natural care nu poate afecta funcionarea aparatului. Dup preparare, tergei ua i sticla uii.

    Pentru prevenirea acumulrii de condens, nu lsai vasele s se rceasc n cuptor.

    Carne preparat / fript

    17

  • 439

    124

    Tabel de pregtire a crnii prin combinaie radiator superior/inferior Tip de carne Greutate

    (g)Ghidare (de jos)

    Tempera-tura (C)

    Ghidare (de jos)

    Tempera-tura (C)

    Perioada (min.)

    Carne de vit

    Carne de vac la cuptor 1000 2 190-210 2 180-190 100-120

    Carne de vac la cuptor 1500 2 190-210 2 170-180 120-150

    Friptur de vac, mediu 1000 2 200-210 2 180-200 30-50

    Friptur vac, bine pregtit 1000 2 200-210 2 180-200 40-60

    Carne de porc

    Friptur de porc, incl. orici 1500 2 180-190 2 170-180 140-160

    Burt de porc 1500 2 190-200 2 170-180 120-150

    Burt de porc 2000 2 180-200 2 160-170 150-180

    Ceaf 1500 2 190-200 2 160-170 120-140

    Rulou de porc 1500 2 190-200 2 160-170 120-140

    Cotlet 1500 2 180-200 2 160-170 100-120

    Carne tocat (rulad din carne de porc) 1500 2 200-210 2 170-180 60-70

    Carne de viel

    Rulad din carne de viel 1500 2 180-200 2 170-190 90-120

    Friptur de viel 1700 2 180-200 2 170-180 120-130

    Miel

    File de miel 1500 2 190-200 2 170-180 100-120

    Friptur de oaie 1500 2 190-200 2 170-180 120-130

    Vnat

    File de iepure 1500 2 190-200 2 180-190 100-120

    Friptur de cprioar 1500 2 190-200 2 170-180 100-120

    Friptur de mistre 1500 2 190-200 2 170-180 100-120

    Pui

    Pui, ntreg 1200 2 190-200 2 180-190 60-80

    Pui 1500 2 190-200 2 180-190 70-90

    Ra 1700 2 180-190 2 160-170 120-150

    Gsc 4000 2 160-170 2 150-160 180-200

    Curcan 5000 2 150-160 2 140-150 180-240

    Pete

    Pete ntreg 1000 2 190-200 2 170-180 50-60

    Su e de pete 1500 2 180-200 2 150-170 50-70

    Not: Indicaia se aplic tvii adnci; tvile mai mici trebuie aezate pe grtarul introdus pe primul dispozitiv de ghidare ; primul al doilea dispozitiv de . (Tava adnc nu poate introdus n primul dispozitiv de ghidare din capt.

    18

  • 439

    124

    Cnd preparai carnea pe grtar, trebuie s avei grij. Temperaturile ridicate i radiatorul cu infrarou nclzesc grtarul i alte pri ale cuptorului; folosii mnui de buctrie de protecie i cleti speciali pentru carne.

    Grsimea ncins poate ni din carnea strpuns (ex. din crnai). Pentru a evita arsurile, folosii cleti pentru carne.

    Cnd preparai carnea la grtar, controlai acest procesul tot timpul. Datorit temperaturii ridicate, carnea se poate arde repede!

    Nu lsai copii n preajma grtarului. Prjirea cu radiatorul cu infrarou este recomandat pentru

    prepararea crocant i cu puine grsimi a crnailor, bucilor mari de carne i petelui la grtar (friptur, cotlete, le de somon, etc.) sau pinii prjite, precum i bronzarea acestora.

    Sfaturi de utilizare a funciei grill-ului Cnd utilizai grill-ul, ua cuptorului trebuie s e

    ntotdeauna nchis. Tabelul de preparare pe grtar indic temperatura

    recomandat, poziia i timpul de preparare. Deoarece timpul de preparare depinde de tipul, calitatea, greutatea i calitatea crnii, trebuie reglat.

    Cnd pregtii carnea, se recomand utilizarea ltrului de grsime (n funcie de model).

    Radiatorul cu infrarou (mod de operare cu grill mare i grill) trebuie prenclzit pentru cinci minute.

    Cnd gtii pe grtar, turnai ulei peste carne pentru a preveni lipirea acesteia de grtar.

    Punei buci subiri de carne pe grtar i introducei-l pe poziia a patra.

    Introducei tava, care n acest caz va servi drept tav de picurare, pe prima i a doua poziie pentru a aduna grsimea i sucul din carne.

    Carnea la grtar trebuie ntoarsa la jumtatea timpului de preparare. Prjii prima parte mai mult dect cealalt.

    Cnd pregtii buci mari de carne pe grtar (pui, pete), introducei grtarul pe poziia a doua i tava de picurare pe prima poziie.

    Bucile mai subiri de carne trebuie ntoarse o singur dat, n timp ce cele groase trebuie ntoarse de mai multe ori. Folosii cletii pentru carne pentru a ntoarce carnea, pentru a preveni pierderea sucului.

    Carnea mai nchis la culoare se va bronza mai bine i mai repede dect carnea de porc sau viel.

    Dup utilizarea grill-ului, curai cuptorul i accesoriile de ecare dat pentru a preveni arderea murdriei pe cuptor la urmtoarea utilizare.

    Grtar i bronzare

    19

  • 439

    124

    Tabel pregtire Grill mareTip de mncare Greutate

    (g)Poziia (de jos)

    Tempera-tura (C)

    Tempera-tura (C)

    Perioada(min)

    Carne i crnai

    4 antricoate de vit, n snge 180g/buc. 4 240 - 14-16

    4 antricoate de vit, mediu 4 240 - 16-20

    4 antricoate de vit, bine prjite 4 240 - 18-21

    4 cotlete de porc 4 240 - 19-23

    4 cotlete de viel 4 240 - 20-24

    4 fripturi de viel 4 240 - 19-22

    6 cotlete de miel 100g/buc. 4 240 - 15-19

    8 crnai 100g/buc. 4 240 - 11-14

    3 buci de rulad de carne 200g/buc. 4 240 - 9-15

    1/2 pui 600g 2 - 180-190 25 (1.parte) 20 (2.parte)

    Pete

    Buci de somn 600 3 240 - 19-22

    4 pstrvi 200g/buc. 2 - 170-180 45-50

    Pine prjit

    6 felii pine alb / 4 240 - 1,5-3

    4 felii pine din fin mixt / 4 240 - 2-3

    Sandvi cu pine prjit / 4 240 - 3,5-7

    Carne / pui*

    Ra* 2000 2 210 150-170 80-100

    Pui* 1500 2 210-220 160-170 60-85

    Friptur de porc 1500 2 - 150-160 90-120

    Ceaf de porc 1500 2 - 150-160 120-160

    Rulad de porc 1000 2 - 150-160 120-140

    Friptur de vac / le de vac 1500 2 - 170-180 40-80

    Legume gratinate **

    Conopid, nap 750 2 - 210-230 15-25

    Sparanghel 750 2 - 210-230 15-25

    Not: poziia se refer la grtarul pe care aezai carnea; la seciunea carne/pui, poziia se refer la tava adnc, n cazul puiului se refer la grtar. Cnd pregtii carnea la tav, asigurai-v c exist su cient lichid n tav pentru a preveni arderea crnii; la aproximativ jumtate din timpul necesar de preparare, ntoarcei bucile de carne. Cnd preparai carne pe grtar, introducei tava adnc pe prima sau a doua poziie; astfel, aceasta va servi drept tav de picurare (vezi sfaturi pentru prepararea crnii la grtar). Recomandri: Uscai pstrvul cu un prosop de hrtie. Adugai ptrunjel, sare i usturoi n abdomenul petelui, ungei-l cu ulei n exterior i punei-l pe grtar. Nu-l ntoarcei n timpul prjirii.* Acest timp de carne poate preparat pe epu rotativ (vezi instruciunile pentru epua rotativ).** Legumele sunt mai nti pregtite parial i acoperite cu sos bchamel i brnz ras. Folosii tava de sticl mic i aezai-o pe grtar.

    20

  • 439

    124

    Tabel preparare - grillTip mncare Greutate (g) Poziie (de

    jos)Temperatura

    (C)

    Temperatura(C)

    Perioada(min.)

    Carne i crnai

    fripturi de vit, bine prjite 180g/buc. 4 240 - 18-21

    2 cotlete 4 240 - 20-22

    2 fripturi de ceaf de porc 180g/buc. 4 240 18-22

    4 crnai la grtar 100g/buc. 4 240 - 11-14

    4 sandviuri cu pine prjit 4 240 - 5-7

    Pine prjit - bronzare 4 240 3-4

    3 pstrvi la grtare 200g/buc. 2 - 160-170 40-50

    Pui la grtar 1500g 2 - 160-170 60-80

    Ceaf de porc tav adnc 1500g 2 - 150-160 120-160

    Pentru conservarea alimentelor, folosii modul de operare nclzitor inferior + ventilator Preparai alimentele care urmeaz a conservate i borcanele ca n modul obinuit. Folosii borcane standard cu etanare de cauciuc i capac de sticl. Nu folosii borcane cu capac de metal sau capace cu let i cutii de metal. Este de preferat ca borcanele sa aib aceeai dimensiune, umplute cu acelai fel de alimente i bine sigilate. Putei introduce n cuptor pn la 6 borcane de 1 litru simultan. Folosii doar alimente proaspete. Turnai aproximativ un litru de ap art (aproximativ

    70C) n tava adnc pentru a asigura nivelul de umiditate necesar n cuptor. Introducei borcanele n cuptor astfel nct s nu se ating de perei sau unul de altul (vezi imaginea). Capacele de cauciuc trebuie udate nainte.

    Introducei tava adnc cu borcane pe a doua poziie de jos. n timpul conservrii, veri cai borcanele; lsai-le n cuptor pn cnd coninutul borcanelor ncepe s arb apar bule n primul borcan. Observai c timpul de preparare pentru tabelul de conservare de mai jos.

    Conservare

    21

  • 439

    124

    Tavbel conservareAlimentele conservate Cantitate

    T=170-180C, pn la erbere

    (min.)

    Dup apariia bulelor

    Timp de rcire(n cuptor

    (min)

    Fructe

    Cpuni 6x1 litru aprox. 40-55 oprire 25

    Drupe 6x1 litru aprox. 40-55 oprire 30

    Piure de mere 6x1 litru aprox. 40-55 oprire 35

    Legume

    Castravecior acru 6x1 litru aprox. 40 la 55 oprire 30

    Fasole, morcovi 6x1 litru aprox. 40 la 55 Setai la120C,60 min

    30

    Durata: durata din tabel este aproximativ. Durata poate varia datorit temperaturii camerei, numrului de borcane, cantitatea i temperatura fructelor i legumelor care urmeaz a conservate, etc. nainte de oprirea cuptorului (n cazul fructelor) sau de setarea unei temperaturi mai mici (pentru anumite tipuri de legume), asigurai-v c n borcan se vd bule. Important: Fii ateni cnd ncep s apar bule n primul borcan.

    Aerul care circul n cuptor poate accelera procesul de decongelare al alimentelor. Pentru acesta, reglai cuptorul pe modul Decongelare.

    Alimentele corespunztoare decongelrii includ prjiturile cu mult crem sau cele umplute cu crem pe baz de unt, alte prjituri sau produse de patiserie, pinea, chi ele i fructele congelate.

    Din motive de igien, carnea i puiul nu trebuie decongelate n cuptor.

    Dac este posibil, ntoarcei alimentele sau amestecai-le de cteva ori pentru a v asigura c sunt decongelate uniform.

    Decongelarea

    22

  • 439

    124

    Nu utilizai un dispozitiv de curare cu aburi sau cu nalt presiune pentru curarea cuptorului. nainte de a ncepe s-l curai, deconectai-l de la curent i lsai-l s se rceasc.

    Carcasa cuptorului Curai suprafeele cu detergeni lichizi non-abrazivi destinai suprafeelor netede i o crp moale. Aplicai detergentul pe crp i curai murdria; apoi, cltii cu ap. Nu aplicai detergentul direct pe suprafa. Nu folosii produse de curat abrazive i agresive, obiecte ascuite sau vat de sticl, deoarece acestea pot zgria cuptorul.

    Suprafee de aluminiuSuprafeele de aluminiu trebuie curate cu detergeni lichizi non-abrazivi destinai acestor materiale. Aplicai detergentul pe o crp umed i curai suprafaa; apoi, cltii suprafaa cu ap. Nu aplicai produsele de curare direct pe suprafeele de aluminiu. Nu folosii produse de curat abrazive sau burei abrazivi. Suprafaa nu trebuie s intre n contact cu sprayul de curat cuptorul.

    Panou frontal inox(doar la anumite modele)Curai suprafaa cu un produs de curare moale (spun) i un burete moale care nu va zgria materialul. Nu folosii produse de curare abrazive sau dizolvabile. Dac ignorai aceste instruciuni, suprafaa carcasei se poate deteriora.

    Suprafa de plastic sau lcuit (doar la anumite produse)Curai butoanele / mnerele i mnerul uii cu o crp moale i detergeni lichizi destinai currii suprafeelor lcuite netede. Putei folosi de asemenea produse de curare speciali pentru acest tip de suprafa; n acest caz, urmai instruciunile productorului. Noi nu recomandm splarea butoanelelor/mnerelor ntr-o main de splat vase.

    ATENIE: Suprafeele menionate mai sus nu trebuie s intre niciodat n contact cu sprayurile de curare a cuptorului, deoarece acestea deterioreaz permanent prile de aluminiu.

    23

    CURAREA I NTREINEREA

  • 439

    124

    Cuptor Cuptorul poate curat n modul obinuit (cu

    detergeni, spray pentru cuptor) dar doar cnd este foarte murdar i cnd petele persist.

    Pentru curarea obinuit a cuptorului dumneavoastr (dup ecare utilizare), se recomand urmtoarea procedur: Turnai 0,6 l de ap ntr-o tav de copt i punei-o pe ghidajele celui mai jos nivel. Dup ce cuptorul s-a rcit, rotii butonul selectorului de programe n poziia

    i setai temperatura la 70 C. Dup treizeci de minute, reziduurile de mncare de

    pe email ar trebui s se nmoaie, permind curarea acestora cu o crp umed.

    n cazul petelor persistente: Cuptorul trebuie rcit naintea ecrui proces de curare. Curai cuptorul i accesoriile dup ecare utilizare

    pentru a preveni arderea murdriei pe cuptor. Cel mai uor mod de nlturare a grsimii este prin

    utilizarea clbucului cald de spun cnd cuptorul este nc cald.

    n cazul murdriei persistente, utilizai produse de curare pentru cuptor. Apoi, cltii cuptorul bine cu ap curat pentru nlturarea tuturor urmelor ale produsului de curare.

    Nu folosii niciodat produse de curare agresive precum vata de sticl, burei de vase abrazivi, produse pentru nlturarea petelor, etc.

    Suprafeele lcuite, zincate i din inox, precum i prile din aluminiu nu trebuie s intre n contact cu produsele de curare pentru cuptor, deoarece se pot deteriora i decolora. Acest lucru se aplic i n cazul senzorului termostatului (dac cuptorul este prevzut cu ceas cu sond) i a radiatoarelor accesibile n partea superioar

    Cnd achiziionai i distribuii detergeni, protejai mediul nconjurtor i respectai instruciunile furnizate de productorii agentului de curare respectiv.

    Sfat practic Cnd preparai buci mari i grase de carne, v

    recomandm s le nvelii n folie de aluminiu sau n pungi speciale pentru a preveni mprtierea grsimii pe pereii interiori ai cuptorului.

    Cnd preparai carnea pe grtar, amplasai o tav de picurare dedesubt.

    Curare

    24

  • 439

    124

    AccessoriesWash the accessories (baking trays, grid, etc.) with hot water and some conventional detergent.

    nveli de email special Cuptorul, partea din interior a uii i tvile sunt acoperite cu email special care are o suprafa rezistent i neted. Acest nveli special permite curarea mai uoar la temperatura camerei.

    nlturarea rafturilor cu poziii de srm Pentru o curare mai uoar a pereilor laterali din

    interiorul cuptorului, trebuie s scoatei raftul de srm. inei raftul de partea de jos a acestuia i rotii-l nspre

    interior; scoatei-le din ori ciile din partea de sus. Curai rafturile doar cu produse de curare obinuite. Dup curare, introducei rafturile n ori ciile prevzute

    i tragei-le n jos.

    DEMONTAREA USII DE STICLA DIN INTERIOR SE APLICA PENTRU USILE DIN STICLA PREMIUM FULL(marca A i B)Usa de sticla poate , de asemenea, curata din partea interioar; cu toate acestea, ua trebuie s e mai nti nlturate (a se vedea seciunea privind inlaturarea i nlocuirea uii cuptorului)..

    Ridicai uor suporturile de pe partea stng i dreapt a uii (marcaj 1 pe suport) i tragei-le departe de sticla (marcaj 2 pe suport) (a se vedea gura 1).

    inei geamul uii de marginea de jos, ridicai-l uor, astfel nct nu mai este ataat de suport, i scoatei-l (Figura 2).

    gure 1

    12

    gure 2

    25

  • 439

    124

    Pentru a elimina cel de-al treilea geam din interior (numai la anumite modele), ridicai i scoatei-l. Scoateti, de asemenea, cauciucurile de pe sticla (Figura 3).

    Pentru a nlocui ua, observa ordinea invers. Not: Pentru a nlocui geamul, asigurai-v c

    marcajele (in ordine crescatoare) de pe ua si geam sunt aliniate (Figura 4)..

    NDEPRTAREA I NLOCUIREA UII CUPTORULUI CU O BALAMA PE UN SINGUR AX (n funcie de model)

    a) nchidere conveionalb) GentleClose sistemul absoarbe ocurile rezultate

    la nchiderea uii. Permite o nchidere simpl, lin i silenioas. Este de ajuns s mpingei puin (la un unghi relativ de 15 fa de u) pentru ca ua s se nchid automat foarte uor.

    Dac fora aplicat pentru nchiderea uii este prea mare efectul sistemului GentleClose va fi redus sau va fi blocat pentru siguran.

    Deschidei la maxim ua cuptorului i rotii sistemele de blocare pn la capt se aplic la nchiderea convenional a uii (Figura 1).

    Cu sistemul de nchidere a uii GentleClose, rotii sistemele de blocare napoi cu 90(Figura 2).

    gure 3

    gure 4

    gure 1

    gure 226

  • 439

    124

    nchidei uor ua pn cnd clemele sunt lipite de suporturi/rame. La aproximativ 15 (relativ n poziia de nchidere a uii), tragei ua uor n sus i scoatei-le din ambele suporturi ale balamalei de pe cuptor (Figura 3).

    Montai ua n ordine invers. Introducei ua ntr-un unghi de 15 n suporturile balamalei pe partea frontal a cuptorului i apsai-le n jos i n fa pn cnd se xeaz n suporturile /ramele lor.

    Apoi, deschidei complet ua i rotii clemele ataate n poziia iniial. nchidei uor ua i veri cai dac sunt nchise corespunztor. Dac ua nu se deschide sau nu se nchide corespunztor, asigurai-v c anurile balamalei sunt aezate corespunztor n balamale.

    AtenieAsigurai-v ntotdeauna c clemele de xare ale balamalei sunt aezate corespunztor cnd montai ua. n caz contrar, balamaua principal care este antrenat de un arc puternic poate sri oricnd atunci c.

    Ua cuptorului este prevzut cu un sistem de blocare a uii care previne deschiderea uii pn cnd este deblocat. Sistemul de blocare a uii este deschis prin mpingerea uoar cu degetul mare a acestuia n partea dreapt i prin deschiderea simultan a uii.

    Cnd ua cuptorului este nchis, sistemul de blocare a uii revine automat n poziia iniial.

    Not: Dac sistemul de blocare a uii este prevzut pentru, cuptor, ataeaz-l sub panoul de control al acestuia conform instruciunilor de instalare furnizate pentru acest sistem.

    Baza i priza lmpii cuptorului sunt conectate la curent. Exist riscul electroocurilor!nainte de nlocuirea becului, deconectai cuptorul de la sursa de curent prin scoaterea siguranelor sau oprirea butonului reelei principale.

    gure 3

    Blocarea uii (doar la anumite modele)

    nlocuirea prilor componente ale cuptorului

    27

  • 439

    124

    Becul cuptorului(doar la anumite modele)Becul cuptorului este considerat un element nlocuibil i nu este inclus n garanie. nlocuii becul cu unul nou cu urmtoarele speci caii: priz E 14, 230 V, 25 W, 300C. Deurubai capacul de sticl n direcia opus acelor de

    ceasornic, nlocuii becul i montai capacul.

    Becurile folosite pentru acest aparat sunt destinate exclusiv utilizrii n cadrul aparatelor electrocasnice. Ele nu pot folosite pentru iluminarea ncperilor din cas.

    28

  • 439

    124

    n timpul perioadei de garanie, orice reparaii pot efectuate doar de tehnicieni autorizai ai productorului cuptorului.

    nainte de nceperea reparaiei, cuptorul trebuie deconectat de la sursa de curent prin scoaterea siguranei sau prin scoaterea cablului din priza de perete.

    Modi crile i reparaiile neautorizate pot produce ocuri electrice i scurt circuite; prin urmare, nu ncercai singuri. Contactai un expert sau un tehnician autorizat.

    n cazul defeciunilor minore sau problemelor de funcionare a cuptorului, veri cai urmtoarele instruciuni pentru a veri ca dac putei elimina cauzele singuri.

    Vizita tehnicianului n timpul perioadei de garanie va facturat dac aparatul nu funcioneaz datorit utilizrii incorecte. Pstrai aceste instruciuni ntr-un loc accesibil; dac dai acest cuptor unei alte persoane, trebuie s i nmnai i instruciunile.

    Following is s n continuare v prezentm cteva sfaturi cu privire la recti carea unor probleme obinuite.

    Important

    Dac problema persist n ciuda instruciunilor de mai sus, contactai un tehnician autorizat. Eliminarea oricror erori n perioada de garanie care rezult din conectarea sau utilizarea incorect a cuptorului nu este acoperit de garanie. n acest caz, costurile reparaiei vor suportate de utilizator.

    Sigurana principal se declaneaz repetat

    Contactai un tehnician!

    Lumina din interiorul cuptorului nu se aprinde

    Procesul de nlocuire a becului este descris n seciunea nlocuirea elementelor cuptorului.

    Cuptorul nu se nclzete..

    Ai selectat temperatura i modul de operare corespunztor? Este ua cuptorului deschis?

    Produsele de patiserie nu sunt coapte corespunztor...

    Ai scos ltrul de grsime? Ai respectat instruciunile i sfaturile din seciunea Prepararea

    produselor de patiserie? Ai urmat instruciunile din tabelul de preparare?

    29

    AVERTIZRI SPECIALE I ERORI

  • 439

    124

    Furnirul i alte materiale de nisare a mobilei n care este montat cuptorul trebuie s e lipite cu lipici rezistent la cldur (100C); n caz contrar, temperaturile ridicate pot duce la deformarea acestora.

    nainte de montarea cuptorului, nlturai peretele din spate al mobilei de buctrie n care se instaleaz cuptorul, pe toat lungimea conturului.

    Conturul trebuie dimensionat conform gurii. Panoul de jos al mobilei de buctrie (max. 530 mm)

    trebuie s e ntotdeauna mai scurt dect pereii laterali pentru a permite circulaia adecvat a aerului.

    Nivelai mobila n care este instalat cuptorul cu un boloboc.

    Mobila de buctrie n care este instalat cuptorul trebuie s e xat mpotriva micrii, ex. ataat de piesele adiacente ale mobilei de buctrie.

    mpingei cuptorul n elementul de buctrie su cient ca poziiile pentru uruburi care sunt introduse n ori ciile din cadrul cuptorului s e lipite de pereii laterali ai elementului de buctrie.

    Cnd ataai cuptorul, asigurai-v c uruburile nu sunt strnse prea tare deoarece acest lucru poate deteriora mobila sau emailul cuptorului.

    Instalarea

    Cuptorul poate conectat doar de ctre un expert cali cat. Cuptorul trebuie xat cu un dispozitiv care l conecteaz de toi polii reelei electrice

    (un ntreruptor omnipolar), la o distan de cel puin 3 mm ntre contacte n poziie deschis. ntreruptoarele LS sau siguranele sunt corespunztoare.

    Pentru conectarea cuptorului, folosii cablul de alimentare din cauciuc (tip HO5RR-F cu r de mpmntare verde/galben), izolat PVC (tip HO5VV-F cu r de mpmntare verde/galben), sau alte cabluri echivalente sau mai bune.

    Finisarea cu furnir, clei, sau plastic a mobilei lng care se instaleaz cuptorul trebuie s e rezistent la cldur (>75C). Dac furnirul nu este rezistent la cldur, acesta se poate deforma.

    Ambalajul (folia de plastic, polistirenul, etc.) trebuie pstrat la distan de copii, deoarece reprezint un pericol pentru acetia. Prile mici pot nghiite de ctre copii, iar foliile sunt periculoase datorit riscului de sufocare.

    Precauii

    30

    INSTRUCIUNI DE INSTALARE I CONECTARE

  • 439

    124

    Cuptorul poate conectat la sursa de curent doar de ctre un tehnician sau un electrician autorizat! Conexiunea necorespunztoare poate duce la deteriorarea sau distrugerea cuptorului; n aceste cazuri, garanie devine nul.

    Deschidei clema folosind o urubelni conform celor indicate n gura de pe capac.

    Voltajul (230V contra N) reelei dumneavoastr trebuie veri cat de ctre un expert care s foloseasc echipamentele adecvate!

    nainte de conexiune, asigurai-v c voltajul de pe plcu este compatibil cu voltajul real al reelei.

    Lungimea cablului electric trebuie s e de cel puin 1,5 metri; astfel, cuptorul poate conectat nainte de a mpins la perete

    Lungimea cablului electric trebuie reglat astfel nct n cazul suprancrcrilor, rul de mpmntare este solicitat mai trziu dect rele de tensiune.

    Conexiunea electric

    31

  • 439

    124

    Procedur Folosii o urubelni pentru a deschide capacul

    urubului de conectare de pe spatele aparatului. Utilizai urubelnia pentru a elibera cele dou clame aa cum este indicat pe capacul urubului de conectare.

    Cablul sursei principale de alimentare trebuie s duc la un dispozitiv de eliberare de tensiune care protejeaz cablul s nu e tras n afar.

    Culorile conductelorL1 = conduct extern care transmite tensiune. n mod normal, culoarea este neagr sau maro.N = neutru Aceast conduct este de obicei albastr. Asigurai-v c rul N este conectat corect!PE = conduct de protecie (cu mpmntare)Aceast conduct este verde i galben.

    32

  • NE REZERVM DREPTUL DE A FACE MODIFICRI CARE NU AFECTEAZ FUNCIONAREA CUPTORULUI

    439

    124

    Plcu

    A Serie B Cod C Model D TipE Marc nregistratF Informaii tehniceG Indicatori/simboluri de confomitate

    Instruciunile pentru folosirea aparatului pot gsite i pe pagina noastr de internet www.gorenje.com / < http://www.gorenje.com />

    33

    CARACTERISTICI TEHNICE

  • 439

    124

    34

  • www.gorenje.com

    (08-13) roEVP

    /ColorImageDict > /JPEG2000ColorACSImageDict > /JPEG2000ColorImageDict > /AntiAliasGrayImages false /CropGrayImages true /GrayImageMinResolution 300 /GrayImageMinResolutionPolicy /OK /DownsampleGrayImages true /GrayImageDownsampleType /Bicubic /GrayImageResolution 300 /GrayImageDepth -1 /GrayImageMinDownsampleDepth 2 /GrayImageDownsampleThreshold 1.50000 /EncodeGrayImages true /GrayImageFilter /DCTEncode /AutoFilterGrayImages true /GrayImageAutoFilterStrategy /JPEG /GrayACSImageDict > /GrayImageDict > /JPEG2000GrayACSImageDict > /JPEG2000GrayImageDict > /AntiAliasMonoImages false /CropMonoImages true /MonoImageMinResolution 1200 /MonoImageMinResolutionPolicy /OK /DownsampleMonoImages true /MonoImageDownsampleType /Bicubic /MonoImageResolution 1200 /MonoImageDepth -1 /MonoImageDownsampleThreshold 1.50000 /EncodeMonoImages true /MonoImageFilter /CCITTFaxEncode /MonoImageDict > /AllowPSXObjects false /CheckCompliance [ /None ] /PDFX1aCheck false /PDFX3Check false /PDFXCompliantPDFOnly false /PDFXNoTrimBoxError true /PDFXTrimBoxToMediaBoxOffset [ 0.00000 0.00000 0.00000 0.00000 ] /PDFXSetBleedBoxToMediaBox true /PDFXBleedBoxToTrimBoxOffset [ 0.00000 0.00000 0.00000 0.00000 ] /PDFXOutputIntentProfile (None) /PDFXOutputConditionIdentifier () /PDFXOutputCondition () /PDFXRegistryName () /PDFXTrapped /False

    /CreateJDFFile false /Description > /Namespace [ (Adobe) (Common) (1.0) ] /OtherNamespaces [ > /FormElements false /GenerateStructure true /IncludeBookmarks false /IncludeHyperlinks false /IncludeInteractive false /IncludeLayers false /IncludeProfiles true /MultimediaHandling /UseObjectSettings /Namespace [ (Adobe) (CreativeSuite) (2.0) ] /PDFXOutputIntentProfileSelector /NA /PreserveEditing true /UntaggedCMYKHandling /LeaveUntagged /UntaggedRGBHandling /LeaveUntagged /UseDocumentBleed false >> ]>> setdistillerparams> setpagedevice