34983645 procedura de contestare a reducerii salariilor cu 25

Upload: otilia-sonia-antohi

Post on 14-Apr-2018

222 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    1/14

    PROCEDURA DE CONTESTATIE A REDUCERII SALARIILOR CU25%

    SITUATIA DE FAPT

    Sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii dinLegea nr. 118/2010 de catre un numar de senatori si deputati careau reclamat la Curtea Constitutionala faptul ca ar fineconstitutionala prevederea privind diminuarea cu 25% a salariilebugetarilor, Curtea Constitutionala a respins sesizarea formulata,constatnd n unanimitate, ca sesizarea este inadmisibila. DeciziaCurtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie.

    Se reclama faptul ca dispozitiile Legii privind stabilirea unor masurinecesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, in ansamblul lor,prin care se stabileste in mod disimulat, in sarcina angajatilor dinsistemul bugetar, obligatia de virare la bugetul statului a 25% dindrepturile salariale, ar veni in conflict atat cu prevederile articolului1, alineatul (5), din Constitutie, cat si cu prevederile coroborate alearticolului 16, articolul 44, si ale articolului 56, alineatul (2), din

    aceeasi Lege fundamentala".Senatorii adaugau faptul ca reducerea salariilor bugetarilor si apensiilor echivaleaza practic cu instituirea unui nou impozit, care vaconstitui venit la bugetul de stat. Noul impozit aplicat veniturilorobtinute de bugetari din salarii si de pensionari din pensii excedesferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal (Legea571/2003).

    Semnatarii sesizarii mai semnalau ca, in conditiile in care, subdiverse denumiri, salariatul din sistemul bugetar, trebuie saplateasca bugetului de stat 41 la suta din venitul sau lunar (16 lasuta impozit + 25% adaugat de proiectul de lege), in timp ce toticeilalti salariati platesc doar o cota de 16 la suta din salariu,proiectul de lege "instituie o situatie discriminatorie siimpovaratoare pentru salariatii din domeniul bugetar, care ajungastfel sa plateasca o suma aproape dubla fata de ceilalti cetateni aiRomaniei care sunt angajati in munca, bugetului de stat si bugetelorspeciale".

    Se sustinea, in sesizare, ca prevederile Legii privind stabilirea unormasuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt denatura sa aduca atingere drepturilor salariale si de natura salariala,

    precum si prestatiilor de asigurari sociale si de asistenta sociala.

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    2/14

    "In acest sens, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului astatuat ca notiunea de bun inglobeaza orice interes al uneipersoane de drept privat ce are o valoare economica, astfel incatdrepturile salariale si de natura salariala, precum dreptul la prestatiide asigurari sociale si de asistenta sociala pot fi asimilate dreptuluide proprietate, iar salariile si prestatiile de asigurari sociale si deasistenta sociala unor bunuri proprietate privata", mentionau social-democratii.

    Ei mai sustineau ca reducerea drepturilor salariale si de naturasalariala, precum si a prestatiilor de asigurari sociale si de asistenta

    sociala echivaleaza practic cu o expropriere, fapt ce ar contravenidispozitiilor articolului 44, alineatul (3), din Constitutie.

    n cele din urma, la 30 iunie a fost publicata n Monitorul OficialLegea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare n vederearestabilirii echilibrului bugetar.

    Potrivit art. 1 din Legea nr. 118/2010 privind unele masurinecesare n vederea restabilirii echilibrului bugetar:

    (1)din Cuantumul brut al salariilor/soldelor/ indemnizatiilor lunarede ncadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale,

    precum si alte drepturi n lei sau n valuta, stabilite n conformitatecu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara apersonalului platit din fonduri publice si ale Ordonantei de urgenta aGuvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de rencadrare n functiia unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilireasalariilor acestora, precum si alte masuri n domeniul bugetar, sediminueaza cu 25%.

    (2) n situatia n care din aplicarea prevederilor alin. (1) rezulta ovaloare mai mica dect valoarea salariului de baza minim brut petara garantat n plata, suma care se acorda este de 600 lei.

    CALIFICAREA PERSONALULUI BUGETAR

    Personalul bugetar din Romnia caruia i se aplica masura dereducere salariala cu 25% este mpartit n personal contractual,prestnd munca n baza unui unui contract individual de muncancheiat cu angajatorul, si functionari publici.

    Alaturi de legislatia speciala care exista n anumitedomenii/sectoare de activitate pentru anumite categorii depersonal, n cazul personalului contractual legile speciale care le

    reglementeaza drepturile se completeaza cu dispozitiile Coduluimuncii, iar n cazul functionarilor publici acestea se completeaza de

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    3/14

    regula cu dispozitiile Legii nr. 188/1999 privind Statutulfunctionarilor publici.

    Astfel, n conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. (1) din Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile sicompletarile ulterioare, aceasta lege reglementeaza regimul generalal raporturilor juridice dintre functionarii publici si stat sauadministratia publica locala, prin autoritatile administrativeautonome ori prin autoritatile si institutiile publice ale administratieipublice centrale si locale, denumite n continuare raporturi deserviciu.

    PROCEDURA DE CONTESTARE

    n fapt, exista doua situatii, respectiv:

    1. au fost emise de catre institutiile/autoritatile de stat, ncalitate de angajatori, decizii cu privire la diminuarea cu25% a salariilor personalului;

    2. nu au fost emise astfel de decizii.

    n prima situatie, cnd au fost emise decizii de micsorare a salariilor,

    acestea pot fi contestate la instantele competente de litigii demunca daca este vorba de personalul contractual sau la cele decontencios administrativ daca vizeaza functionarii publici.Contestatiile pe contencios administrativ vor fi precedate deplngerile administrative catre autoritatea/institutia emitenta aactului, conform art. 7 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 privindcontenciosul administrativ, care dispune: nainte de a se adresainstantei de contencios administrativ competente, persoana care seconsidera vatamata ntr-un drept al sau ori ntr-un interes legitimprintr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatiipublice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta

    exista,n termen de 30 de zile de la data comunicarii actului,revocarea, n tot sau n parte, a acestuia.

    Referitor la cea de-a doua situatie, n care nu au fost emise decizii,dar salariile au suportat modificari, masura de diminuare a salariilorse poate contesta la instanta competenta de litigii de munca ncazul personalului bugetar contractual si la cea de contenciosadministrativ n situatia functionarilor publici. Se vor face actiuniseparate pentru personalul contractual si pentru functionari publici.

    Din punct de vedere procedural n cadrul proceselor declansate sepoate ridica exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii nr.

    118/2010, nsa este greu de crezut ca se va schimba viziunea CurtiiConstitutionale odata ce s-a pronuntat deja pe acest aspect (vezi

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    4/14

    Decizia nr. 874 din 25 iunie 2010 referitoare la obiectia deneconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masurinecesare n vederea restabilirii echilibrului bugetar) n sensulca:

    Constata ca dispozitiile art. 1-8 si cele ale art. 10-17 din Legeaprivind unele masuri necesare n vederea restabilirii echilibruluibugetar sunt constitutionale.

    Constata ca dispozitiile art. 9 (n.n. referitor la micsorarea pensiilor,precum si indemnizatia de nsotitor pentru pensionarii deinvaliditate gradul I) din Legea privind unele masuri necesare nvederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale.

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    5/14

    MODEL PLNGERE ADMINISTRATIVA cf. Art. 7 alin. 1 dinLegea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ

    Catre

    ................. (se mentioneaza emitentul actului administrativ acarui anulare se solicita)

    ............... (se mentioneaza numele si prenumele membrului desindicat) domiciliat n ........... str............. nr. .........., n temeiul art. 1si 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cumodificarile si completarile ulterioare, solicit revocarea .............. (sementioneaza actul administrativ a carui revocare se solicita) pentruurmatorele considerente: ............(se vor specifica motivele pentrucare respectivul act administrativ este nelegal, motive care se vorregasi n contestatia la instanta).

    Prezenta constituie plngere prealabila n sensul Legii nr. 554/2004a contenciosului administrativ.

    .............

    (se trece numele n clar si se semneaza)

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    6/14

    MODEL CONTESTATIE ACT ADMINISTRATIV INSTANTA

    TRIBUNALUL ..............

    Sectia contencios administrativ

    DOMNULE PRESEDINTE

    Sindicatul ............., cu sediul n ............., Str. ........., nr. .....,reprezentat legal prin Presedinte ............., n numele si pentrumembrii sai prevazuti n lista anexata prezentei cereri, n temeiulart. 28 din Legea sindicatelor nr. 54/2003 si art. 222 din Codulmuncii, chemam n judecata:

    .............. (se mentioneaza emitentul actului administrativ a caruianulare se solicita) cu sediul n ............... str. .............. nr. ......

    Pentru ca prin hotarrea ce o veti pronunta sa dispunetianularea .......... (se mentioneaza actul administrativ a carui anularese solicita) nr. ....... din data de ........... si pe cale de consecinta sadispuneti plata ncepnd cu data de ........ a diferentei de salariudintre cel avut n luna ...... 2010 (se mentioneaza luna dinainteacelei n care salariul a fost micsorat) si cel micsorat n baza actuluiadministrativ atacat.

    n fapt, la data de ........ mi-a fost comunicata ............... (sementioneaza actul administrativ - decizie, dispozitie, ordin etc.- a

    carui anulare se solicita) prin care ncepnd cu data de .......... mi-afost micsorat salariul.

    Procedura prealabila:

    Precizam ca, prin cererea nr. ......../........... nregistrata la .......... (sementioneaza emitentul actului administrativ a carui anulare sesolicita)

    sub nr. ......../..........., subscrisa am sesizat autoritatea emitenta aactului administrativ atacat, aratnd ca .......... (se mentioneaza

    actul administrativ a carui anulare se solicita) este nelegalasolicitnd revocarea acestuia.

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    7/14

    Prin adresa nr. ......./........... nregistrata la Sindicatul .......... subnr. ....../....., .......... (se mentioneaza emitentul actului administrativa carui anulare se solicita) ne-a comunicat faptul ca se impunementinerea ca legala si temeinica a .......... (se mentioneaza actuladministrativ a carui anulare se solicita).

    Motive de nulitate:

    .......... (se mentioneaza actul administrativ a carui anulare sesolicita) nr. ....... din data de ........... a fost emis cu ncalcarea

    dispozitiilor constitutionale si a unor acte cu caracter international.Dispozitiile constitutionale ncalcate sunt cele ale ale art. 11 privinddreptul international si dreptul intern, art. 16 alin. (1) privindegalitatea, art. 20 referitor la tratatele internationale privinddrepturile omului, art. 44 privind dreptul de proprietate privata,art. 47 privind nivelul de trai, art. 53 privind restrngereaexercitiului unui drept sau al unei libertati.

    Din perspectiva actelor internationale ncalcate, mentionam:

    - Declaratia Universala a Drepturilor Omului, si anume art. 17 cuprivire la dreptul de proprietate, art. 23 pct. 3 cu privire la dreptul lao retribuire echitabila si la protectie sociala si art. 25 pct. 1 privinddreptul la un nivel de trai decent.

    - Carta sociala europeana, si anume art. 1 pct. 2 si 4 privind dreptulla munca, art. 4 privind dreptul la o salarizare echitabila, art. 20privind egalitatea de sanse a lucratorilor.

    (*Se vor specifica si alte motive pentru care respectivul actadministrativ este nelegal).

    n drept, art 1 si 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosuluiadministrativ.

    PRESEDINTE

    http://c/Users/Gabi/Sintact%202.0/cache/Legislatie/temp/00064055.htmhttp://c/Users/Gabi/Sintact%202.0/cache/Legislatie/temp/00064055.htm
  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    8/14

    ...........(se trece numele n clar, se semneaza si stampileaza)

    Domnului Presedinte al Tribunalului ................

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    9/14

    MODEL ACTIUNE INSTANTA PERSONAL CONTRACTUALTRIBUNALUL .....................

    DOMNULE PRESEDINTE,

    Sindicatul ............., cu sediul n ............., Str. ........., nr. .....,reprezentat legal prin Presedinte ............., n numele si pentru

    membrii sai prevazuti n lista anexata prezentei cereri, n temeiulart. 28 din Legea sindicatelor nr. 54/2003 si art. 222 din Codulmuncii, formuleaza

    CERERE DE CHEMARE N JUDECATA

    a prtului ................ (se mentioneaza denumirea angajatorului)cusediul n ............, Str. ............, nr. ......., judetul ..........., pentru caprin hotarrea ce veti pronunta sa dispuneti obligarea prtului:

    1) la plata diferentei dintre salariile cuvenite n luna .......... 2010potrivit contractelor individuale de munca, respectiv acteloraditionale la contractele individuale de munca si salariile platiteefectiv,

    2) ncepnd cu data introducerii actiunii, sa plateasca salariilepotrivit contractelor individuale de munca, respectiv acteloraditionale la contractele individuale de munca

    3) sa plateasca sumele susmentionate actualizate cu rata inflatieide la data scadentei fiecareia si pna la data platii efective a

    sumelor datorate.MOTIVELE ACTIUNII

    n fapt, ncepnd cu luna ........ membrii nostri de sindicat au primitsalarii micsorate fata de cele cuvenite potrivit contractelorindividuale de munca ncheiate de acestia cu angajatorul prt.

    Potrivit art. 10 din Codul muncii, cu modificarile si completarile

    ulterioare, Contractul individual de munca este contractul ntemeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    10/14

    presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoanafizica sau juridica, n schimbul unei remuneratii denumite salariu.

    Contractul individual de munca este deci conventia prin care sematerializeaza vointa angajatorului si a viitorului salariat de a intrantr-un raport juridic de munca. n aceasta conventie, negociata siliber consimtita, sunt prevazute, n limitele stabilite de legislatie side contractele colective de munca, toate elementele necesarepentru cunoasterea conditiilor de desfasurare si de ncetare araportului de munca, drepturile, obligatiile si raspunderile ambelor

    parti.

    Astfel, raportul juridic de munca s-a stabilit ntre cele doua parti,angajatorul ............. si salariatii sai prevazuti n lista anexataprezentei actiuni. Toate celelalte subiecte de drept sunt terti nraportul juridic de munca stabilit ntre cele doua parti.

    Salariul reprezinta unul dintre drepturile asupra caruia cele douaparti ale raportului juridic de munca au convenit si l-au prevazut n

    mod expres n continutul contractului, n conformitate cu dispozitiileart. 17 alin. (2) coroborat cu alin. (3) din acelasi articol.

    Prin urmare, un tert fata de acest contract individual de munca nupoate interveni pentru a modifica acordul partilor semnatare. Totastfel, statul, deci un tert raportat la contractul individual de muncancheiat ntre angajatorul ......... si salariatii sai, membri de sindicatcontestatori, nu poate modifica ceea ce partile au stabilit, respectivnu poate diminua salariile acestora n mod direct prin edictarea uneilegi n acest sens, caci protectia juridica a raportului juridic de muncastabilit contractual este acelasi att pentru personalul bugetar, ct sipentru cel ncadrat la angajatori privati. Caci nu se poate vorbi de oprotectie a legii mai mare n cazul angajatilor privati

    Astfel, va rugam sa observati ca, desi nu au fost ncheiate acte aditionalela contractele individuale de munca de micsorare a salariilor reclamantilor,angajatorul a retinut o parte din salariile datorate conform contractuluiindividual de munca, platind numai o parte din ceea ce mpreuna cusalariatii sai convenise conform contractului.

    n drept, Codul muncii, Legea nr. 54/2003.

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    11/14

    n sustinerea actiunii anexam urmatoarele nscrisuri:

    - Lista cu semnaturile membrilor de sindicat, sustinatori aiactiunii;

    - Copii dupa fluturasii de salarii ai reclamantilor dupa si naintede micsorarea salariilor.

    - Copii dupa contractele individuale de munca.

    PRESEDINTE...........

    (se trece numele n clar, se semneaza si stampileaza)

    * Referitor la personalul bugetar contractual

    ntre motivele pe care prtul (n speta angajatorul) le poate invocan aparare prin ntmpinare sunt dispozitiile mai jos mentionate. Din

    punct de vedere procedural exista posibilitatea ca aceste dispozitiidin Codul muncii sa fie contestate ridicndu-se n cadrul procesuluideclansat exceptia de neconstitutionalitate a acestora.

    Astfel, potrivit prevederilor art. 15, alin.(2)din Constitutie,Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale saucontraventionale mai favorabile.

    n consecinta, daca nici n privinta infractorilor, legea nu poateretroactiva dect daca aceasta este n favoarea lor, cu att maimult, legea nu poate defavoriza categorii de cetateni care se afla nraporturi de munca stabilite corect cu statul romn.

    Potrivit ar. 17 alin. (4) din Codul muncii,Orice modificare a unuiadintre elementele prevazute la alin. (2) n timpul executariicontractului individual de munca impune ncheierea unui actaditional la contract, ntr-un termen de 15 zile de la datancunostiintarii n scris a salariatului, cu exceptia situatiilor ncare o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege saudin contractul colectiv de munca aplicabil.

    Printre elementele prevazute la alin. (2) se numara si salariul.

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    12/14

    Prin urmare, modificarea salariului n timpul executarii contractuluiindividual de munca impune ncheierea unui act aditional lacontract, ntr-un termen de 15 zile de la data ncunostiintarii n scrisa salariatului, cu exceptia situatiilor n care o asemenea modificarerezulta ca posibila din lege sau din Contractul colectiv de muncaaplicabil (art. 17 alin. (4) coroborat cu art. 17 alin. (2) lit. j) din Codulmuncii).

    n situatia n care modificarea salariului rezulta ca efect al aplicarii

    unei prevederi legale sau a unei prevederi din Contractul colectiv demunca aplicabil (de ex: majorarea salariului de baza minim brut petara), atunci salariul va fi modificat indiferent de vointa partilor.

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    13/14

    MODEL ACTIUNE INSTANTA FUNCTIONARI PUBLICITRIBUNALUL .....................

    DOMNULE PRESEDINTE,

    Sindicatul ............., cu sediul n ............., Str. ........., nr. .....,reprezentat legal prin Presedinte ............., n numele si pentru

    membrii sai prevazuti n lista anexata prezentei cereri, n temeiulart. 28 din Legea sindicatelor nr. 54/2003, formuleaza

    CERERE DE CHEMARE N JUDECATA

    a prtului ................ (se mentioneaza denumirea angajatorului)cusediul n ............, Str. ............, nr. ......., judetul ..........., pentru caprin hotarrea ce veti pronunta sa dispuneti obligarea prtului laplata ncepnd cu data de ............ a diferentei dintre salariul avut nluna .......... 2010 (se mentioneaza luna dinaintea celei n caresalariul a fost micsorat) si salariul micsorat din luna ............., sumaactualizata cu rata inflatiei de la data scadentei fiecarei diferente desalariu pna la data efectuarii platii.

    MOTIVELE ACTIUNII

    n fapt, ncepnd cu luna ........ membrii nostri de sindicat au primitsalarii micsorate fata de cele cuvenite potrivit deciziile de ncadrare.Mentionam ca reclamantii sunt functionari publici.

    Potrivit art. 4 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutulfunctionarilor publici, republicata, Raporturile de serviciu se nasc sise exercita pe baza actului administrativ de numire, emis nconditiile legii.

    Art. 62 alin. (4) din Legea nr. 188/1999 privind Statutulfunctionarilor publici, republicata, prevede ca actul administrativ denumire are forma scrisa si trebuie sa contina temeiul legal al

    numirii, numele functionarului public, denumirea functiei publice,

  • 7/29/2019 34983645 Procedura de Contestare a Reducerii Salariilor Cu 25

    14/14

    data de la care urmeaza sa exercite functia publica, drepturilesalariale, precum si locul de desfasurare a activitatii.

    Prin urmare, salariul este un element cuprins obligatoriu n actul denumire emis n forma scrisa.

    Va rugam astfel sa observati ca prtul a ncalcat dispozitiile legalecare prevad ca drepturile salariale sunt stabilite prin actadministrativ, micsorand abuziv drepturile salariale ale

    reclamantilor.

    n drept, Legea nr. 188/1999, Legea nr. 54/2003.

    n sustinerea actiunii anexam urmatoarele nscrisuri:

    - Lista cu semnaturile membrilor de sindicat, sustinatori aiactiunii;

    - Copii dupa fluturasii de salarii ai reclamantilor dupa si nainte

    de micsorarea salariilor.- Copii dupa deciziile de ncadrare.

    PRESEDINTE

    ...........

    (se trece numele n clar, se semneaza si stampileaza)