311421805-fmo

Upload: mario-amza

Post on 28-Feb-2018

219 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    1/25

    F.M.O

    Curs 1Capitolul 1.Concepte de baza ale managementului

    1.1Tripla semnifcatie a managementului

    Managementul poate f abordat din 3 puncte de vedere , prezinta 3 semnifcatii:

    1.Ca activitate practica

    2.Ca centru de decizie

    3.Ca disciplina stiintifca

    1.Man ca activitate practica se reera la modul in care o persoana!managerul deruleazaimrepuna cu salariatii din subordine dierite activitati in vederea realizarii obiectivelorprevizionare.

    2Man ca centru de decizie este reprezentat de persoane sau grupul de personae care invirtutea sarcinilor !atributiilor" competentelor si responsabilitatilor oerite adopta decizii princare in#uenteaza starea , comportamentul actiunile altor personae.

    3.Man ca disciplina stiintifca se reera la studierea proceselor , relatiilor de management dincadrul organizatiei in vederea descoperirii unor concept , metode te$nici etc a caror aplicaresa determine cresterea efcientizarii activitatilor in cadrul unei org.

    Curs 21.2. Managementul ca arta si stiinta.

    Arta managementului consta in olosirea talentului, abilitatilor conducatorului indesasurarea procesului de management. %ean %ac& 'erven 'creiber considera ca(managementul este cea mai noua dintre stiinte, insa cea mai vec$e dintre arte). *eeritorla caracterul de arta al managementului, specialistul mentionat precizeaza ca(managementul este arta artelor intrucat presupune meditarea talentului altuia.

    Stiinta managementului reprezinta (studierea procesului de management invederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi, principii, reguli, aconceperii de noi sisteme, metode si te$inici de management care sa conduca la

    cresterea efcientei activitatilor desasurate pentru realizarea unor obiective).Managementul stiintifc consta in (aplicarea legitatilor, concepterlor,

    metodelor si te$nicilor puse la dispozitie de stiinta managementului in practicasociala).

    1.3. Retrospectiva managementului

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    2/25

    +n evolutia lui, managementul si componentele acestuia au ost studiate dediversi specialist accentul punanduse pe unele sau altele, aspecte importante aleacestei stiinte. -iziunile asemanatoare ale specialistilor cu privire la acest conceptau ost grupate find identifcate urmatoarele scoli de management:

    'coala clasica/

    'coala socioogica/ 'coala cantitativa/ 'coala sistemica/ 'coala conte0tuala.

    Scoala clasica

    Reprezentanti: F Talor, 4art$, 5 ant, Fran& si 6illian ilbret$, 7 Filene,5 Faol.

    Conorm conceptiei scolii clasice, organizatia desasoara activitati indomeniile: te$nic,

    commercial,

    fnanciar,

    administrativ, contabil,

    securitate.

    8in punct de vedere al managementului, reprezentantii acestei scoli defnespentru prima data unctiile ! atributele " conducerii care sunt: a prevedea/

    a organiza/

    a comanda/ a controla/ a coordona.

    Caracteristici:

    9reocuparea pentru elaborarea unor principia stiintifce Considerarea principiilor ca find universal valabile Considerarea organizatiei ca sstem inc$is +gnorarea aspectelor de natura umana ale managementului

    Scoala sociologica ( a relatiilor umane )

    Reprezentanti:5 Maslo, 8 Mcregor, 7 Mao ;nul dintre reprezentantii de seama ai acestei scoli, este psi$ologul

    american Mcregor, care, analizand comportamentele muncitorilor americani,ormuleaza doua teorii ! < si = ", ale caror postulate sunt prezentate in continuare:

    Teoria XFiinta umana medie este inevitabil predispusa la delasare in munca, pe care

    are vitao daca ar putea. 8atorita delasarii si dispretului ata de munca, oamenii

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    3/25

    trebuie constransi, controlati, condusi si pedepsiti sa munceasca. Omul mediupreer sa fe condus, doreste sa evite raspunderea, are ambitie relative redusa simai presus de orice vrea sa fe linistit. Omul mediu este egoist si indi>erent lanecesitatile organizatiei. Omul mediu doreste sasi ma0imizeze doar avanta?elematerial, negli?and nevoile psi$osociale.

    Teoria YConsumul de eort fzic si intelectual in munca este tot atat de necesar

    precum distractia si odi$na. Omul mediu invata nu numai sa accepte si sa e0ercitesarcini si responsabilitati, dar sis asi assume din proprie initiativa. Omul mediu areo mare capacitate de imaginative si creativitate, dar acest protential este doarpartial utilizat. Omul mediu nu doreste sasi ma0imizeze numai avanta?eleeconomice, ci si pe cele de natura psi$osociala. Controlul e0tern si amenintarea nusunt singurele mi?loace de atragere a e0ecutantilor la realizarea obiectivelor.

    Caracteristici: 9unerea pe prin plan a actorului uman/ 'coaterea in evidenta a importantei stimulentelor psi$osociale/ 9romovarea managementului participative.

    Scoala cantitativa

    Reprezentanti: @ Aauman, % 'tarrCaracteristici:

    Folosirea conceptelor si metodelor matematice si statistice/ @bordarea cu preponderenta a unctiilor de previziune si organizare/

    @bordarea cu prioritate a unctiunilor de cercetaredezvoltare, productie sicomerciale.

    Curs 3coala sistematic

    Reprezentan!i: C. 4arnard, $. @. 'imon, @. 7tzioni, *. %o$nson, 9. 8ruc&er.;n sistem e un ansamblu de elemente organizat pe baza legBturilor de intercondiionare acBrui uncionare permite atingerea unor obiective.

    @bordarea sistematicB permite surprinderea enomenelor economice Di manageriale

    En dinamismul lor.+ntalnim urmatoarele sisteme:productiv

    Managementul organizatiei include: sistem de conduceresocial

    sistem condus

    Caracteristici ale organiz!iei ca sistem: Integralitatea: e0primB legBturile care se stabilesc Entre elementele componente ale

    sistemului.

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    4/25

    Ierarhizarea: se reerB la agregarea strictB dupa raportul de subordonare Disupraordonare.

    Dinamismul: reprezintB modifcarea En timp a variabilelor sistem. Di a legBturilordintre aceste variabile Di mediu.

    Finalitatea: orientarea spre atingerea obiectivelor. Adoptabilitatea i stabilitatea: se reerB la capacitatea sistemului de a ase adopta

    continuu in#uenelor unor variabile perturbatoare dar En acelaDi timp avnd saumeninnduDi o stabilitate relativB.

    ModalitBi specifce prin care reprezentanii acestei Dcoli urmBresc creDtereaefcienei:

    Capacitatea organizaiei de a se adopta la cerinele mediului e0tern/ @ccentul pus pe relaiile dintre elementele componente ale sistemului/ StructurareprezintB o altB cale de creDtere a efcienei.

    Curs G1.G. 9rocesul de management

    8efnitie: Consta in ( ansamblul azelor prin care se determina obiectivele ! se organizeaza

    activitatile" , se coordoneaza eorturile si actiunile , se antreneaza personalul pt a participala realizarea obiectivelor , se controleaza modul de desasurare a activitatilor , se regleazaunctionarea sistemului condus)

    aza previzionala: se caracterizeaza prin preponderenta previziunii si e0ercitarea celorlalteunctii si unctiuni intro viziune prospectiva!anticipativa"

    aza operative : se caracterizeaza prin preponderenta organizarii , coordonarii si antrenariipersonalului la realizarea obiectivelor , dar si e0ercitarea previziunii pe t , si pe un controloperativ.

    aza postoperative : se caract prin e0ercitarea cu preponderenta a unctiei de control

    reglare in vederea comensurarii si interpretarii rezultatului , a depistarii abaterilor de laobiective.,a identifca cauzele acestor abateri.

    Functiile managementului organizatiei:

    70ercutarea procesului de management se realizeaza ! asa cum reiese si din defnitiaacestuai" prin unctiile managementului organizational:

    prevedere

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    5/25

    organizare

    coordonare

    antrenare

    controlreglare

    9revedereaHansamblul proceselor prin intermediul carora determina obiectivele organizatieisi componentele acestora

    +n unctie de orizontul de timp si de gradul de detaliere , rezultatele previziunii se imparti in :programul , planul , prognoza.

    9rogramelesunt pe orizonturi oarte scurte de timp !zile , saptamani" find oarte detaliate.

    9lanurile sunt pe orizonturi de timp medii !adesea 1 an de zile" , gradul de detaliere findinvers proportional cu orizontul de timp

    9rognozele sunt pe orizonturi de timp mari si oartemari si au un grad de detaliere oarteredus.

    70ercitarea in practica a unctiei previziunii se concretizeaza in urmatoarele instrumentemanageriale:

    Tactici

    9olitici

    'trategii

    Functia de prevedere este e0ercitata atat de catre manageri , car si de catre specialist dincompartimente care au ca atributii realizarea de prognoze, strategii, planuri !70: serviciul

    strategiei , serviciul programare si dezvoltare organizational"9revederea, ca unctie a managementului este e0ercitata cu o intensitate mai mare de catremanagerii de nivel superior !directori , presedinti de companii".

    Organizarea Hconsta in stabilirea si delimitarea proceselor de munca fzica si intelectuala acomponentelor acestora !operatii , miscari, timpi , sarcini" precum si gruparea acestora pecosturi , ormatii de munca , compartimente si atribuirea lor personalului corespunzatoranumitor criterii economice , te$nice si sociale in vederea indeplinirii Irealizarii in conditiiiCat mai bune a obiectivelor stabilite din prevedere.

    Functia de organizare este e0ercitata de catre specialistii din compartiment cu atributii deorganizare.

    CoordonareaHansamblul proceselor prin care se armonizeaza deciziile si actiunilepersonalului organizatiei si a subsistemelor componente in cadrul obiectivelor stabilitae prinprevedere si a sistemului organizatoric creat.

    F;J8@M7JT;6 COO*8OJ@*++ +6 *79*7K+JT@ COM;J+C@*7@

    ComunicareaH consta in transmiterea unor inormati de la o persoana numita emitator catreuna sau mai multe personae numite receptori prin intermediul unor canale specfce siintelegearea mesa?ului transmis prin acele inormatii.

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    6/25

    Comunicarea intre manager si salariati este de 2 tipuri:

    bilaterala: intre un manager si un salariat / este oarte efcienta din punct de vedere alintelegerii mesa?ului de catre receptor dar inefcienta daca avem in vedere consumul marede timp din partea mangerului alocat pentru comunicare.

    multilateral :utilizata pe o scara larga in cadrul sedintelor , consta in transmiterea mesa?uluide la un manager catre mai multi salariati concomitant .@vanta?: consum mic de timp dinpartea managerului.8ezavanta?: posibilitatea intelegerii ine0acteIneintelegerii de catre unsalariat a mesa?ului transmis.

    @ntrenareaHcuprinde ansamblul proceselor prin care se determina personalul sa contribuiela realizarea obiectivelor stabilite pe baza luarii in considerare a actorilor motivationali.

    @JT*7J@*7@ *@'9;J87 6@ +JT*74@*7@ 87 C7 O@M7J++ M;JC7'CL

    *@'9;J'; 7'T7 97JT*; C@ @; @J;M+T7 MOT+-@T++.

    F;J8@M7JT;6 @JT*7J@*++ +6 *79*7K+JT@ MOT+-@*7@

    Motivarea poate f: intrinseca: care vina din interiorul individului

    e0trinseca: care + se aplica individului prin actori motivationali din e0teriorul sal.

    8e asemenea , motivarea poate f:

    pozitiva: prime , stimulente , laude,aprecieri

    negativa: penalitati , sanctiuni , taieri din salariu

    ControlreglareHansamblul proceselor prin care perormanta organizatiei si componenteleacesteia sun comparate cu oviectve in vedere depistarii abaterilor , a cauzelor care legenereaza si adoptarii unei decizii pt eliminarea defcientelor constate.

    70cercitarea aceste unctii implica urmatoarele aza:

    a" Comensurarea , verifcarea rezultatelor obtinute prin derularea , e0ercitarea sarcinilor!control"

    b" Compararea rezultatelor obtinuite cu obiectivele previzionate !evaluare"c" +dentifcarea abaterilor constatee prin raportarea rezultatelor cu obiectiveled" @doptarea masurilor care se impugn in vederea eliminarii cauzelor care au general

    abateri negative si generalizarii cauzelor care au general abateri positive.

    Curs Obiectul de studiu al managementului organizatiei

    "#iectul con$useste reprezentat de ( ansamblul persoanelor siIsau subdiviziunilororganizatorice ale unei organiztii care se a#a in sera de in#uenta a subsistemuluicoducator).

    "#iectul specifc $e stu$iu al managementului consta in ( studierea relatiilor $econ$ucerecare iau nastere in cadrul proceselor de management ale respectivei organizatii,cu scopul aplicarii celor mai adecvate sisteme, metode si te$nici de management, menite saasigure cresterea efcacitatii activitatilor desasurate)

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    7/25

    Relatiile $e con$ucere ($e management) pot f defnite ca (raporturile care se stabilescintre componentii unui sistem !organizatie" si intre acestia si componentii altor sisteme!organizatii" in procesele preve$erii% organizarii coor$onarii% antrenarii si controluluiactivitatilor desasurate in organizatia respectiva).

    *elatiile de management se impart in urmatoarele categorii:

    1. *elatii de autoritate H raporturile ce se stabilesc intre persoane amplasate pe niveluriierar$ice dierite prin care unele dispun de competenta decizionala asupra altora. 7lese impart in: &erar'ice! acele raporturi intre salariati amplasati pe niveluri ierar$ice dierite si

    intre care e0ista o relatie de subordonare directa, nemi?locita. " 70: +ntre seulserviciului de mar&eting si salariatii din cadrul aceluiasi serviciu:

    unctionale! raporturi intre salariati amplasati la niveluri ierar$ice dierite intrecare nu e0ista o relatie de subordonare directa" 70: +ntre seul serviciului demar&eting si salariati ai serviciului fnanciar. +ntre directorul economic si salariatidin 5*.

    e stat ma*or ! ansamblul raporturilor dintre collective de persoane specializate! sta ma?or" carora li se deleaga autoritate si componentii compartimentelorimplicate in solutionarea unor probleme comple0e . @cest tip de relatii estespecifc utilizarii managementuli prin proiecte ca sistem de management.

    2. *elatii de cooperare sunt raporturile care se stabilesc intre unctii de pe acelasi nivelierar$ic dar care se a#a in compartimente dierite.

    3. *elatii de control sunt relatiile care se stabilesc intre persoane sau intrecompartimente care au sarcini ! atributii " de control si celelalte compartimente dincadrul organizatiei

    Capitolul 2 ! Cap 3 Manual "

    M@J@7*++.

    Managerul este reprezentat de persoana care e0ervita unctiile managementului in virtuteaobiectivelor, sarcinilor , competentelor si responsabilitatilor specifce unctiei pe care oocupa.

    Concret, managerul este persoana care detine o pozitie de conducere, are subordonati, si

    adopta decizii prin care in#uenteaza starea, comportamentul, actiunile acestora.Caracteristici:

    1. 8ubla proesionalizare care se e0plica prin nevoia ca pe langa cunostintele despecialitate, solicitate de proesia de baza, managerii sa dispuna si de cunostinte,calitati, aptitudini specifce managementului/ @ceste doua categorii se regasesc inproportii dierite in unctie de nivelul ierar$ic astel : 9entru managerii de nivel inerior, predominante trebuie sa fe cunostiintele de

    specialtate

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    8/25

    6a nivelul mangerilor de nivel mediu, trebuie sa e0iste o oarecare ec$ilibrare intrecele doua categorii

    6a nivelul managerilor de nivel superior trebuie sa predomine cunostintele,calitatile, abilitatile, abilitatile, aptitudinile manageriale.

    2. Caracterul accentuate creator al activitatii desasurate e0plicate prin aptul camanagerii in activitatea pe care o desasoara sunt conruntati in ma?oritatea cazurilor

    cu situatii inedited, catota trebuie sa le gaseasca o solutie originala, drept pentrucare trebuie sa aca apel la creativitate.

    Calitatilor, cunostintele si aptitudinile managerilor ! *obert Aatz "

    'e impar in trei categorii: Cunostinte te$nice , Calitati umane, Calitati conceptuale.

    Calitatile te'nice sunt reprezentate de cunostintele din domeniul de specialitate siabilitatile de a olosi aceste cunostinte in activitatea desasurata. 8eci indi>erent de proesiade baza, un astel de manager cu o pregatire intrun domeniu trebuie sa dispuna decunostintele specifce domeniului respective

    Calitatile umane constau in cunostintele $in $omeniul relatiilor umane si $ea#ilitatea $e a +olosi aceste cunostinte in activitatea $es+asurata cu scopulprincipal al motivarii personalului pentru participarea acestuia la realizareao#iectivelor,

    Calitatile conceptuale sunt reprezentate de abilitatea de a coordona si integra toateinteresele si activitatile din cadrul organizatiei in general de a olosi cunostintele si abilitatilenecesare proceselor de in#uentare a altor persoane, deci de management.

    Curs Capitolul 2 !Cap. 3 Manual" : Managerii

    2.1. 8efnirea Di caracteristicile managerului

    2.2. Tipologia managerilor:

    a. Clasifcarea managerilor

    b. Tipuri de manageri

    c. 'tiluri de management

    a. Clasifcarea managerilor

    8upB nivelul ierarhic!En uncie de eDalonul managerial"

    - Manageri de nivel inerior !70. De de birouri, De de ateliere"- Manageri de nivel mediu !70. De de servicii, De de secii"- Manageri de nivel superior !70. directorul general, economic, te$nic, de producie,

    preDedintele unei companii, primarul, etc."

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    9/25

    9entru fecare dintre cele trei categorii de manageri dierB sera calitBilor, cunoDtinelor,abilitBilor, aptitudinilor necesare ocupBrii postului respectiv, iar pe de altB parte intensitateae0ercitBrii uneia sau alteia dintre unciile managementului. !70. managerii de nivel superiortrebuie sB e0ercite cu o intensitate mai mare uncia de prevedere, pe cnd managerii denivel inerior trebuie sB punB accent Endeosebi pe uncia de organizare Di pe cea deantrenare."

    +mportana acordatB uneia sau alteia dintre cele trei categorii de manageri En cadrulorganizaiei este in#uenatB de culturB. 8e e0. En culturile individualiste !cea maiindividualistB culturB din lume este cea a ';@" se acordB importanB deosebitB managerilorde nivel superior, considernduse cB aceDtia in#euneazB decisiv perormaneleorganizaiei, pe cnd En culturile colectiviste !cea mai colectivistB arB din lume este %aponia"se pune accent pe contribuia managerilor de nivel mediu la succesul organizaiei.

    8upB sfera de cuprinderea activitBilor coordonate

    - Manageri generali: care conduc unitBi comple0e, En care se desBDoarB activitBieterogene, care necesitB o corelare Di integrare la nivelul organizaiei !e0. 8irectorulgeneral al unei companii, preDedintele unei companii etc." /

    - Manageri uncionali: sunt cei responsabili pentru o grupB omogenB de activitBi dincadrul organizaiei, grupate, de obicei, Entro unciune, de unde Di denumirea lor !e0.manager comercial, managerul resurselor umane etc." .

    b. Tipul de manager

    Tipul $e managerse e0plicB prin ansam#lul caracteristicilor principale re+eritoare lacalit!ile% cuno-tin!ele -i aptitu$inile unei categorii $e manageri% ce le con+eraceea-i a#or$are a aspectelor $e #az ale proceselor $e management,

    Cea mai cunoscutB abordare a tipurilor de manageri se reerB la identifcarea urmBtoarelor 3tipuri:

    - 9articipativul- @utoritarul- 9articipaticautoritarul !mi0t"

    Tipul participativprezintB urmBtoarele caracteristici:

    - O solidB pregBtire En domeniul de specialitate Di En domeniul managementului, deunde lipsa de reticenB pentru a aborda toate problemele, En mod desc$is, EmpreunBcu subordonaii, Defi sau colegii/

    - ;Durina contactelor umane, ce are la bazB tactul de care dB dovadB Di Enelegereanaturii umane/- @plicarea pe scarB largB delegBrii En realizarea unor aciuni/- Crearea unui climat de muncB desc$is, avorabil dezvoltBrii personalitBii

    subordonailor.

    Tipul autoritar:

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    10/25

    - 'ituarea primplan a relaiilor ierar$ice de subordonare/- ;tilizarea redusB a delegBrii Di consultBrii subordonailor, uneori pentru a masca

    unele lacune En pregBtire/- 9lBcerea de a comanda, EmbinatB cu nepriceperea, conduce la un climat de muncB

    auster, neavorabil dezvoltBrii personalitBii subordonailor/- 70ces de EndrumBri Di controale/

    - @spectele de naturB umanB au o pondere redusB.

    Tipul participativ-autoritar (mit!:

    NmbinB En proporii dierite caracteristici ale celor douB tipuri de manageri prezentate.

    c. 'tiluri de management

    'tilul de conducere nu este bun sau mai puin bun, efcient sau inefcient prin el EnsuDi,prin caracteristicile prezentate, ci acesta trebuie adaptat En vederea obinerii deperormanB En uncie de mai muli actori:

    - Autoritarismul, e0primat prin gradul de concentrare a puterii de cBtre manager, demodul de adoptare a deciziilor, cu sau BrB participarea subordonailor/

    - Directivitatea, care constB En natura sugestiilor pe care managerii le dausubordonailor pe parcursul desBDurBrii activitBilor/

    - "ela#ia dintre manager i subordona#i, En uncie de care se precizeazB structurasocioaectivB a grupului/

    - $rientarea managerului %n raport cu problemele subordona#ilor, prin prisma prioritBiicare se acordB problemelor organizaiei En raport cu interesele subordonailor/

    - &etodele i tehnicile de management utilizate'

    2.3. *olurile managerilor !.enr/ Mintz#erg"Nn viziunea lui Mintz#erg, managerul EDi asumB rolul En trei tipuri de domenii:

    *oluri En domeniul interpersonal:

    - 6ider- *eprezentare- @gent de legBturB

    *oluri En domeniul inormaional:

    - Observator activ- 8iseminator !transmite inormaii"-

    9urtBtor de cuvnt*oluri En domeniul decizional:

    - NntreprinzBtor- Mnuitor de disuncionalitBi- 8istribuitor de resurse- Jegociator

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    11/25

    2.G. 9erecionarea managerilor

    0er+ec!ionarea pregtirii managerilor constB En 1ri$icarea nivelului $e pregtire 2n$omeniul managementului% 2m#unt!irea calit!ilor -i aptitu$inilor necesare 2n$es+-urarea proceselor $e management.

    0regtirease realizeazB prin: programe compacte% cursuri postuniversitare% intruiriperio$ice% sc'im#uri $e e4perine!,

    0ot f +olosite meto$e: clasice% active% mi4te,

    0rincipalele ten$in!e pe plan mon$ialsunt: e$uca!ia permanent% crearea $esisteme na!ionale $e pregtire% crearea unor +orme $e pregtire $i+eren!iate.

    Curs 'istemul de managementu al organizatiei:

    3.1'tructura sistemului de management

    3.2Managementul compercial!unctiunea comerciala"

    3.3.Managementul cercetariidezvoltarii !unctiunea de cercetaredezvoltare"

    3.GManagementul productiei !unctiunrea d eproductie"

    3.Managementul fnanciarcontabil!unctiunea fnanciar contabila"

    3.Managementul resurselor umane !unctiunea de resurse umane"

    3.1.'tructura sistemului de management.

    Managementul organizatiei consta in e0ercitarea unctiilor prevedere,organizare,coordonare, antenare,control in cadrul celor unctiuni ale organizatiei:

    .comerciala!care generaza managementul comercial"

    unctiunea de cercetaredezvoltare ! man. 8e cercetare dezvoltare"

    unctiunea de productie !idem"

    unctiunea fnanciarcontabila !idem"

    unctiunea de resurse umane!idem"

    @le caror corelare si unctionare generaeza sc$imbari in componentele: strategia organizatiei, structura organizatorica , sistemul decizional , sistemul inormational , sistemulmotivational si sistemul de metode si te$nici manageriale.

    8in aceasta abordare rezulta ca sistemul de management al unei organizatii cuprindeurmatoarele componente ma?ore:

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    12/25

    1.sistemul organizatoric!unctiuniPstructura organizatorica"

    2.sistemul decizional

    3.sistemul inormational

    G.sistemul metodologicmanagerial ! sistemul de metode , te$nici manageriale"

    @laturi de acestea din structura managementului ac parte: strategie organizatiei si sistemulmotivational

    Managementul !vezi capitolul 1" poate f abordat dintro tripa ipostaza:1.ca proces sauactivitate practica

    2.ca disciplina stiintifca

    3. ca centru de decizie

    8aca managementul in general are o tripla semnifcatie insamna ca orice tip demanagement trebuie sa fe abordat prin prisma acestei triple semnifcatii.

    3.2.Managementul comercialca proces: consta in) e0ercitarea unctiilor managementului indomeniul stabilirii relatiei organizatiei cu mediul e0tern , privind procurareaso vazarea produselor, serviciilor sau lucrarilor e0ecutate.

    Managementul comercial Ca disciplina stiintifca: estereprezentat de un ansamblu organizatde cunostiinte stiintifce necesare pregatrii managerilor in domeniul comercial si I sauorientarii activitatii acestora.

    Man comercial ca centru de decizie: este reprezentat de persoana sau grupul de persoanecare au ost investitte cu adoptarea deciziilor in domeniul comercial.

    Componentele managementului comercial sunt:

    strategie comerciala

    structura organizatorica in domeniul comercial

    sistemul inormational al activitatilor comerciale

    procesele de luare a deciziilor in domeniul comercial

    metode si te$nici specifce domeniului comercial

    3.3.Managementul cercetaredezvoltate

    Ca si proces , consta in e0ercitarea unctiilor managementului pentru activitati specifce deconcepere , proiectare si introducere a noului in cadrul organizatiei si a transormariiacestora in noutati utile.

    Ca si disciplina sstiintifca: consta intrun ansamblu organizat de cunostinte stiintifce ,necesare pregatirii managerilor din sera cercetaredezvoltare si orientarea activitatiiacestora.

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    13/25

    Ca si centru de decizie: reprezentat de persoanaIgrupul de persoane investite cu autoritatedecizionala , in virtutea careia adopta decizii , care in#uenteaza activitatea celor dindomeniul introducerii noului si transormarii acestuia in noutati utile.

    Componentele managementului de cercetaredezvoltare:

    strategie de C8

    structura org. @ C8

    sistemul inormational al activitatii de C8

    procesele decizionale din domeniul C8

    metodele si te$nicile specifce C8

    3.G.Managementul productiei

    Ca si proces: consta in e0ercitarea unctiilor manageriale in domeniul activitatilor specifceunctiunii de productie a organizatiei ! programarea , lansarea si urmarirea prod Q 96;9 : esteo activitatea specfcica , abrcatia propriuzisa , productia au0iliara / CTC: control te$nic de

    calitate etc"Ca disciplina stiintifca consta intr un ansamblu decunostiinte stintifce reeritoare la modulde e0ercitare al unctiunilor managementului in domeniul activitatii specifce unctiunii deproductie , necesare pregatirii si orientarii activitatii acestora in acest domeniu

    Ca centru de decizie este reprezentat de persoana grupul de persoane investite cuaturoeitate decizionala , in domeniul realizarii productiei si a conditiilor necesare desasurariinormale a act specifce unctiunii de productie

    Componentele man prod:

    strategia in domeniul productiei

    structura org ...sis in al activ de prod

    9rocesele decizionale in dom prod

    metode si te$nici specifce productiei

    3.. Managementul fnanciar contabil

    ca si proces: este reprezentat de e0ercitarea unctiilor manageriale inc adrul activitatii princare se obtin si se utilizeaza mi?loace fnanciare necesare si prin care se inregistreaza suborma valorica enomenele economice din cadrul organizatiei.

    Ca disciplina stiintifca este reprezentat de ansamblul de cun. 8e specialitate din domeniulunctiunii fnanciare contabile necesar pregatirii managerilor din acest domeniu si orientariimuncii acestora.

    Ca centru de decizie este reprezentat de persoana I grupul depersoane investite cuautoritate decizionala asupra personalului care desasoara activitati specifce unctiuniifnanciar contabile

    Componente:strategia FC

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    14/25

    structura org a dom FC

    sistemul inormational al activitatii specfce unctiunii

    procesele decizionale din dom FC

    metode si te$nici FC

    3.. Managementul resurselor umane

    Caproces:consta in e0ercitarea unctiilor managementului in cadru act des cu scopulasigurarii si mentinerii potentialului uman al organizatiei

    Ca disciplina stiintifca: este repr de ansamblul organizatde cunostinte necesare pregatiriimanagerilor in domeniul asigurarii imbunatatirii potentialului uman al organizatiei siorientarii activitatilor acestora.

    Ca centru de decizie: este reprezentat de personanaIgrupul de persoane investite cuautoritate decizionala asupra celor care desasoara activitatea specifca unctiunii de resurseumane

    Componente:strategia in dom *;structura org pentru domeniul de *;

    sistemul inormational al activitatiilor specifce unctiunii de ru

    procesele decizionale din domeniul ru

    metode si te$nici specifce ru

    Curs R'trategie si man. 'trategic

    G.1.Conceptele de strategie,politica si tactica.

    G.1.1.'trategia organizatiei

    G.1.2.9olitica organizatiei

    G.1.3Tactica si componentele acesteia

    G.2.Tipologia strategiilor si tacticilor organizatiei

    8upa sera de cuprindere

    8upa dinamica obiectivelor

    8upa natura obiectivelor priving sera productiei , pietelor si te$nologiilor

    8upa modul de obtinere a avanta?ului competitiv

    G.3.Conceptul de management strategic.

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    15/25

    G.1.1.'trategia organizatiei

    @.8.C$andler intelege prin strategie: Sdeterminarea scopurilor si obiectivelor pe termenlung, a mi?loacelor de actiune si alocarea resurselor necesare)

    5.+.@nso> preciza ca problemele specifce care se aplica la decizia strategica rezulta dinraspunsurile la intrebarile:

    Care sunt obiectivele intreprinderiiL

    +ntreprindere va cauta sa se diversifce , in ce domenii si cu ce intensitateL

    Cum trebuie intreprinderea sa se dezvolte si sa e0ploateze pozitia sa actuala in domeniulalegerii produselor si pietelorL

    Consideram ca strategia organizatiei consta in : S@nsamblul obiectivelor ma?ore aleorganizatiei pe termen lung , principalele modalitati de realizare , impreuna cu resurselealocate, in vederea obtinerii abantaului competitivt potrivit misiunii organizatiei)

    Componentele strategiei:

    Misiunea organizatieie este reprezentata de S puncte de vedere al managementului desprece trebuie sa acaorganizatia si ce doreste sa devina pe termen lung)

    Obiectivele strategice sunt reprezentate de S nivelurile de perormanta pe care organizatiaurmareste sale atinga pe termen lung)

    Optiunile strategice sunt reprezentate de) modalitati prin care managementul consideraca pot f realizate obiective strategice.)

    *esursele se reera la Spotentialul de care dispune sau la care poate avea acces organizatia, pt realizarea obiectivelor , concretizat in capital fnanciar , orta de munca mi?loacemateriale , capital inormational)

    Termenele se reera la S data declansarii strategiei , datele intermediare prevazute pentrurealizareadieritelor obiective derivate si data fnala a inc$eierii aplicarii strategiei)

    9rin avanta? competitiv desemnam Srealizarea, de catre organizatie , a unor produse sauservicii superioare pentru consumator dintruun punct de vedere semnifcativ , compara cuoertele de articole similare sau substituibile ma?oritatii concurentilor)

    +erar$izarea obiectivelor si optiunilor strategice

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    16/25

    G.1.2. 9olitica organizatiei:

    9olitica organizatiei cuprinde un set de obiective pe termen mediu , ce se reera fe laansamblul activitatilor , fe la componente ma?ore ale acesteia ,impreuna cu volumul sistructura resurselor disponibile , actiunile ma?ore de intreprins , principalii responsabili sie0ecutantii , sursele de fnantare , termenele fnale si intermediare , indicatorii de efcientaglobali si partiali.

    9oliticile org. se deosebesc de strategiile acestei a, prin

    a" Orizont mai redus , intrucat se reera la perioade de . ani 2 ani , de regula : 1 anb" rad de detaliere mai pronuntat , cuprinzand, asa cum sa mentionat , numeroaseelemente suplimentare in special cu c$aracter optional.

    9oliticile se concretizeaza , de obicei , in programul planul annual al organizatiei siIsau inprograme special pentru anumite domenii Qcomercial,et$nic,fnanciar,personal,mar&eting,reparatii etc.prevazute pe orizonturi medii ,intre cateva luni sima0im doi ani

    G.1.3. Tactica

    Tactica este reprezentata de ( ansamblul optiunilor de natura intreprenoriala , competitive siunctionala , prin care conducerea organizatiei considera ca se pot realiza obiectivele petermen scurt , tinand seama de resursele disponibile in interval de timp pentru care se

    elaboreaza obiectivele)

    Obiectivele tactice sunt reprezentate de ( nivele de perormanta pe care organizatiaurmareste sa le atinga pe termen scurt)

    Obiectivele tactice sunt ( modalitatile prin care managerul considera ca pot f realizare , inconditii de efcienta sporita a obiectivelor tactice)

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    17/25

    *esursele se reera la potentialul de care dispune sau la care are acces organizatia , necesarpt indeplinirea obiectivelor tactice , concretizat in capacitatea fnala , orta de munca simi?loace material.

    Termenele se reera la ( data declansarii tacticii , datele intermediare prevazute pt realizareaunor actiuni si data fnala de aplicare a tacticii).

    G.2.Clasifcarea strategiilor

    1.8upa sera de curpindere , strategiile sunt:

    a" globale care cuprin (obiectiveleundamentale si optiunilema?ore ale intreprinderii org. ,antrenand intregul potential al acesteia)

    b"partiale care cuprin ( ob. 8erivate si opt strategice la nivelul dieritelor domenii aleactivitatii organizatiei , precum si anumite parti din potentialul acesteia.

    2.8upa dinamica obiectivelor , strategiile sunt:a"de redresare caracterizate prin @cela ca ( in cadrul lor se stabiles cob strategice la niv obidintro perioada imediat precedent

    b"de consolidare care cuprins) ob strategice cantitative la nivelul celor din perioadaprecedent , dar superioare din punct de vedere calitativ realizarilor din perioadeleanterioare.

    c" de dezvoltare care presupun ( stabilirea unor ob superioare , ob din perioadeleanterioare , atat din punct de vedere cantitativ , cat si calitativ.)

    3.8upa natura ob privind sera productiei , pietelor , te$nologiilor , strategiei sunt:

    de specializare caracterizate prin aptul ca ( ob stabilite prevad restrangerea gamei deproduse abricare si imbunatatirii perormantei te$nice , economice si sociale ale acestora.

    de diversifcare care presupun ( stabilirea unor ob prin care se urmareste largirea gamei deproduse abricare sau componete ale produselor care se vor abrica in cadrul intreprinderii)

    oensive caracterizate prin ( stbailirea unor obiective de patrundere pe noi piete sau acresterii ponderii pe care o detine intreprinderea pe pietele pe care este prevazuta)

    deensive caracterizate prin ( stabilirea unor ob prin care se urmareste renuntarea la unelepiete sau la diminuarea ponderii pe care o detine intreprinderea pe anumite piete)

    G.8upa modul de obtinere a avanta?ului competitive, strategiile sunt:

    orientate pe reducerea costurilor caracterizate prin ( stabiilirea unor obiective de reducerea costurilor de productie , care sa le permita reducerea pretului produselor ata deconcurenta)

    orientate spre dierentierea produsului care permite ( stabilirea unor obiective prin care seva urmari dierentierea produsului de produsele concurentei , in general prin crestereaunctiilor indeplinite de catre acesta)

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    18/25

    a0ate pe gasirea unor nise a pietei care constau in stabilirea unor ob priving satisacereaunui segment de consumatori bine delimitat in cadrul pietei

    orientate pe calitatea produsului caracterizat prin ( stabilirea unor ob prin care seurmareste o obtinerea de produse superioare dpdv calitativ ata de competitor)

    G.3.Managementul strategiei.

    8e:)9rocesul prin care se stabiles cob strategice , optionale strategice , in unctie deconstrangerile endogene si e0ogene , se realizeaza sc$imbarile manageriale necesare si seadopta toate deciziile necesare aplicarii strategiei)

    7tepele managementului strategic:

    7tapa1:8efnirea domeniului de activitate ! de aaceri" si a misiunii

    7tapa 2: 'tabilirea ob strategice ca niveluri de perormanta dorita

    7tapa 3:Formularea strategiei care sa permita realizarea obiectivelor

    7tapa G:@plicarea si e0ecutarea strategiei stabilite

    7tapa : 7valuarea perormantei siIsau reormularea strategiei

    *eacerea etapelorU.. *eacerea daca (seUU.

    T*74;+7 '@ -O*47'T+ C; M+5@76@ '@T+ T*+M+T@ 9@*T7@ @'T@

    Curs VCapitoul .

    Functiunile organizatiei

    .1.8eenirea organizarii procesuale.

    9rocesul de muncaHeste reprezenta de o succesiune de miscari , timpi , operatii , relativeomogene ,ce au ca fnalitate un produs , o lucrare sau un serviciu

    +n general , prin o organizare se intelege descompunererea unui process , enomen, obiect ,in elem. 'ale cele mai simple , analiza acestora cu scopul recompunerii lor sub un eect desinteza ameliorat.

    Organizarea este de doua tipuri:ormala :stabiita prin regulamente , procedure ,reglementari , organizarea ormala la nivel de institutii se regaseste prin documenteleorganizatorice ormale Vregulamente de organizare si unctionare Q *OF , organigrame /fsede post/ descriri de unctii"

    inormala: acele tipuri de organizari stabilite in mod spontan si natural intre membrii uneiorganizatii pe baza de prietenii, pasiuni , grad de rudenie , $obburi etc.

    Organizarea ormala cuprinde la randul sau 2 componete ma?ore: org processual si orgstructural.

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    19/25

    Organizarea procesuala consta in descompunerea proceselor de munca fzica si intelectualain elemente componente ! operatii , timpi, miscari" , analiza acestora cu scopul recompuneriilor , in unctie de omogenitatea si,sau complementaritatea lor , de nivelul si natura pregatiriipersonalului care le realizeaza , precum si de specifcul metodelor , te$nicilor siintreumentelor olosite in realizarea obiectivelor cu un plus de efcienta.

    6a baza organizatii procesuale se a#a sistemul categorial de obiective alcatuit din:oviective undamentale

    ob derivate de gradul 1

    obiective derivate de gr 2

    ob specifc

    ob individuale

    .2. Componentele org procesuale:

    +n unctie de comple0itatea proceselor de munca incorporate , componentele org procesuale

    sunt:unctiuni

    activitati

    atributii

    sarcini

    O unctiune cuprinde mai multe activitatii.

    Fiecare activitate cuprinde mai multe atributii.

    Fiecare atributie cuprinde mai multe sarcini.

    8efnirea componentelor:

    Functiunea organizatieiHeste reprezentata de ansamblul activitatii omogene siIsaucomplementarea desasurarii de personalul de o anumita specializare , olosind metode site$nici specifc cu scopul realizarii obiectivelor derivate de gradul 1.

    @ctivitatea H cuprinde ansamblul atributiilor omogene care se indeplinesc de personal ceposeda cunoastere de specialitate dintrun domeni mai restrains cu scopul indeplinirii obderivate de gradul 2.

    @tributiaH ansamblul sarcinilor e00ecutate perioadic de personal avand cunoastere specifcaunui domeniu restrains care concur la reaizarea unor ob specifce.

    'arcinaHo component de baza a unui process de munca mai comple0 sau un process demunca simplu deasurat cu scopul realizarii unui ob individual , care de regula se atribuieunei singure personae.

    'istemul categorial de obiective

    Componentele org.procesuale

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    20/25

    Obiective undamentale Organizatie in ansamblul sau

    Ob.derivate de gr.1UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU..Functiuni

    Ob derivate de gr.2UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU@ctivitati

    Ob specifceUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.@tributii

    Ob individualeUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU'arcini

    .3. Continutul unctiunilor organizatiei

    6a nivelul fecarei org., indi>erent de domeniul de activitate , regasim urmatoarele unctiuni:

    F comerciala

    F de cercetaredezvoltare

    F deproductie

    F fnanciarcontabila

    F de *;

    F de management

    F comerciala: cuprinde activitatile menite sa contribuie la realizarea obiectivelor dindomeniul stabilirii legaturilor organizatiei cu mediul ambient e0tern , in vederea procurariimi?loacelor necesare si a vanzarii produselor m serviciilor si lucrarilor care ac obiectul debaza al acestora. 9rincipalele activitati sunt:

    aprovizionare / vanzare / mar&eting

    F de cercetaredezvoltare: este reprezentata de ansamblul activitatiilor care se esasoara incadrul organizatiei in vederea orealizarii obiectivelor din domeniul producerii de noi idei si

    transormarea ideilor in noutati utile.9rincipalele activitati: cercetere stiintifca , inginereiete$nologica si introducerea progresului et$nic

    F de productieH ansamblul activitatilor de baza au0iliare si de servire prin care se realizeazaob din domeniu abricarii produselor , elaborarii lucrarilor si/Isau prestarii serviciilor in cadrulorganizatiei .9rincipalele activitati:

    abricarea sau e0ploatarea

    controlul et$nic de calitate CTC

    intretinerea si repararea utila?elor

    productie au0iliara

    F fnanciarcontabilaH ansamblul activitatilor prin care se realizeaza ob priving obtinerea siolosirea mi?loacelor fnanciare necesare organizatiei , precum si inregistrarea si evidenta ine0presia valorica a enomenelor conomice din cadrul acestora.

    9rincipalele activitati: activitate fnanciara si cea contabila

    F de *;H ansamblul activitatilor desasurate in cadrul org pt realizarea ob din domeniulasigurarii si dezvoltatrii potentialului uman necesar

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    21/25

    9rincipalele activitati: planifcarea necesarului de personal

    recrutarea personalului

    selectia personalului

    incadrarea personalului

    ormarea si perectionarea personalului

    motivarea pers

    promovarea pers

    retribuirea pers

    protectia pers

    F de managemetH ansamblul unctiilor managementului ! prevedere , org, coordonare ,antrenare si controlreglare".

    FMO Curs 1P11Capitolul .

    'tructura organizatorica:

    .1.Conceptul de structura organizatorica !'O"

    'OH este reprezentata de ansamblul persoanelorsi a subdiviziunilor cu c$aracterorganizatoric precum si a raporturilor care se stabilesc intre acestea in vederea realizariiobiectivelor organizatiei.

    'o poate f

    a"'tructura de management H ansamblul managerilor , a compartimentelor unctionale!fnanciar , *; etc" a organismelor de management participative !@@, cons deadministratie" , a relatiilor care se stabilesc intre acestea prin ale caror decizii se asiguraconditii economice , te$nice si de personal necesar desasurarii proceselor de munca incadrul organizatiei si realizarii obiectivelor acestora

    b" 'tructura de productie H consta in ansamblul e0ecutantilor , a compartimenteloroperationale , a relatiilor care se stabilesc intre acestea sin vederea desasurarii proceselorde munca pt realizarea obiectului de baza al organizatiei.

    .2.Componentele:

    Componentele 'O sunt:

    a"postul

    b"unctia

    c"compartimentul

    d"nivelul ierar$ic

    e"ponderea ierar$ica

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    22/25

    "relatiile organizatorice

    a"9ostulH este alcatuit din ansamblul sarcinilor , competentelor si responsabilitatilornecesare realizarii obiectivelor individuale ce revin spre e0ercitarea unei personae.8inaceasta defnitie reies si componentele postului: sarcini , competente , responsabilitati ,obiective individuale

    'arcina H este procesul simplu de munca sau o parte a unui process de munca mai comple0ce revine spre e0ercitarea unei personae

    CompetentaHse reera la dreptul de a decide limitele intre care poate decide titularul depost

    *esponsabilitateaH este raspunderea ce revine titularului de post pt rezultatele obtinute dine0ercitarea sarcinii

    Obiectivele individualeH e0primari cantitative siIsau calitative ale scopurilor de realizat

    +ntre cele G componente ale postului trb sa e0ise o armonie deplina , un ec$ilibru perect , insensul ca pt fecare sarcina ce trebuie realizata , titularul de post trb sa aiba competenta

    necesara !dreptul de a decide" si sa isi assume responsabilitatea ! raspunderea" astel incatsa fe realizate obiectivele individuale !O+". @cestec$ilibru este reprezentat grap$ic printrutriung$i ec$ilatereal denumit in literature de specialitate.) T*riung$iul de aur al organizarii)

    Triung$iul: pe latura stanga: competente , pe latura dreapta responsabilitati , pe latura de?os : sarcini . in mi?loc: obiective.

    9osturile sunt de 2 categorii:

    de conducere

    de e0ecutie

    b" FunctiaH este reprezentata de ansamblul posturilor care prezinta aceleasi caracteristici

    principale si care de regula au aceeasi denumire !unctia inseamna generalizarea posturilorde acelasi el".

    6a el ca si posturile , unctiile sunt de 2 tipuri:

    de management !conducere"

    de e0ecutie

    c"CompartimentulHeste reprezentat de ansamblul persoanelor care eectueaza activitatiomogene siIsau complementare si care sunt subordinate aceluiasi manager !se"

    Compartimentele pot f grupate dupa:

    Jatura activitatii: compartimete de aprovizionare

    *;

    Mar&eting

    Financiar

    Contabilitate

    -anzari

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    23/25

    etc.

    9articiparea la procesele de management : compartimente unctionale

    compartimente operationale

    @mploarea obiectivelor:serivicii

    birouri

    sectii

    ateliere

    etc.

    d"9onderea ierar$icaH nr de personae conduse nemi?locit !norma de conducere" de catre unmanager. 9+ este in#uentata de mai multi actori:

    natura lucrarilor e>ectuate de catre subordonati

    nivelul de pregatire si gradul de motivare al subordonatilor

    e0perienta si capaciteatea managerului

    nr si recenva legaturilor dintre manageri si subordonati

    9entru stabilirea 9+ se impune inventarierea timpului reeritor la:

    convocarea subordonatilor

    comunicarea ob si sarcinilor

    prezentarea de catre manager a metodologiei de lucru

    prezentarea modului de colaborare sesubordonat

    controlul e0ecutarii lucrarilor

    receptia lucrarilor

    e" Jivelul ierar$i ansamblul subdiviziunilor organizatorice situate la aceeasi distanta !ca nrde legaturi" de managementul de nivelul super al organizatiei

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    24/25

    F" *elatiile organizatorice de managementH raporturile care se stabilesc intre componentelede baza ale 'O a organizatiei !posture,unctii,compartimente"

    +n cadrul 'O pot f identifcate urmatoarele tipuri de relatii organizatorice:

    autoritate : ierar$ice , unctionale , decooperare , de control +JT*7@4@ 97 M+5@76@

    Curs 12.3 Tipuri de structure organizatorice:a"+n unctie de structurarea autoritatii:

    'tructura ierar$ica

    'tr.unctionala

    'tr. +erar$icunctionala!mi0ta"

    b"+n uncti de compartimentarea activitatilor

    'tr unctionala

    'tr teritoriala

    'tr pe produs

    'tr de tip retea

    'tr matriciala

    !str amiliar"

  • 7/25/2019 311421805-Fmo

    25/25