30292566-meglenoromanii

Upload: ioan-albu

Post on 14-Jul-2015

133 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

"-

EMIL TIRCOMNICU ,

"

--

MEGLENOROMA.NII DESTIN ISTORIC ~I C.ULTURAL

I

,mo,.

:IE Editura Etnologica 2004 Bucure~ti,

-

:

,-~

@Emil Tircomnicu @ Editura Etnologica, tel. 072243 1383/0742151503 e-mail: www.edituraetnologica.home.ro

CUPRINS

-Stud iu introd uctiv Da te isto rieo..geog ra fiee Denumirea etn iea Teorii privind etnogeneza meglenoroD;lartiior Drama istorica, eulturala ~i politica ..: 7 9 13 14

Descrierea CIP a Bibliotecii Nationale a Romaniei TIRCOMNICU, EMIL Meglenoromanii .:destin istoric ~i cultural IEmil Tircomnicu.

2004 Bibliogc ISBN973-86616-1-739(=135.1)(497) 94(=135J)(497) .

-Bucure~ti

: Editura Etnologica,

a meglenoromanilor Autoiden tifiea re etn ica

21 46 55 57 74 80 84 92OJ.

Lucrarea apare cu sprijinul fmanciar aIfmnei

Obieeiuri din eiclul familial Obieeiuri la nunta Obieeiuri la inmormantare

SC ERTRAG SRLMaterialele de tereil au fost culese prin derularea a doua granturi, fmantatede: ACADEMIA ROMANASt

Obieeiuri la na~tere Obieeiuri la sarbatori Oeu pa tii trad itionaleYOrIul PUI'UICU

I

.

CONSILIUL NATIONAL CERCETARn~TIINpFICE ALDIN lNv ATAMANTuL SUPERIOR(MECT-CNCSIS)

Lis t a in for m a to r ilor ..., Bib Ii0g r a fi e

96 97

Printed in Romania

-.--..

--.-----

---

-----

STUDIU

INTRODUCTIV

Studiile lingvistice au consacrat la sud de Dunare prezenta altoI' trei dialecte ale limbii straromane, ~i anume aromana, meglenorol11ana ~i istroromana. Daca pentru aromana exista un numar mai mare de vorbitori, pentru celelalte doua, vorbitorii putem sa consideram ca VOl' disparea, viitorul previzibil fiind sumbru. Istroromanii, localizati in Peninsula Istria, la poalele muntelui Maggiore, VOl'fi in curand asimilati deplin de slavii croati. Meglenoromanii, cu care istoria din ultimii 150 de ani a fost deosebit de vitrega, s-au raspandit pe 0 vasta arie in sud-estul european. Intoleranta statelor nationale balcanice, razboaiele; numarul mic ~iimpartirea lor in doua comunitati religioase sunt factorii care au condus la un proces accelerat al deznationalizarii acestora. Supravietuirea meglenoromanilor, intr-un teren agricol din vestul Vardarului, in timpullmperiului otoman, a fost deosebit de dificila. Au recurs deseori la lupte armate de aparare pentru supravietuirea religioasa, iar cand au fost cople~iti numeric au actionat in spiritul conservarii ~i salvarii etnice. Capitulatiile catre bey au permis 0 oarecare lini~te in schimbul platiilor de biruri ~itaxe anuale. Singurii care au fost nevoiti sa se converteasca la mahomedanism au fost nantenii, 5000 de locuitori ai o~ului Nanta. Meglenoromanii, dupa 1864, au luptat pentru rena~terea nationala romaneasca alaturi de aromani, de care ~i-au legat destinul. Au trecut prin infernul razboaielor ~ial epurarilor etnice produse in spatiul macedonean la inceputul sec. XX. Ca urmare a razboiului greco-turc, in anul 1923, meglenoromanii musulmani, nantenii, au fost nevoiti sa piece in Asia Mica. Pentru cei din Grecia, curentul emigrarii in Cadrilater i-a mobilizat exemplar, meglenoromanii fiind dintre cei dintai care au luat drumul pribegiei. Veniti in Romania, judo Durostor, s-au straduit 15 ani pentru a-~icrea 0 situatie economica intloritoare. Dupa anul 1940 s-a produs un al doilea refugiu, la cedarea catre Bulgaria a Cadrilaterului. In"':""f;"