28505362 rezumat d ale carnavalului

1
D-ale Carnavalului de Ion Luca Caragiale -rezumat- Actul I În frizeria lui Nae Girimea, Iordache primeşte vizita lui Pampon. Acesta, furios, îl caută pe Nae, dar negăsindu-l îl aşteapă împreună cu Iordache. Pampon îi arată călfii un bilet găsit despre care încep să vorbească. Odată plecat apare Miţa, şi ea furioasă şi căutându-l pe Nae. Aceasta îl bănuieşte de trădare. Nu după mult timp apare din nou Pampon care a găsit în Miţa un aliat. Aceştia pun la cale un plan prin care să-i demaşte pe Nae şi Didina (amanta lui Pampon). Pampon îi arată Miţei biletul găsit, iar aceasta recunoaşte că ea l-a scris. Mai târziu Miţa se întâlneşte cu Nae, pe care-l ameninţă cu o sticlă cu vitriol. Nae nu recunoaşte relaţia amoroasă pe care o are cu Didina furându-i chiar sticluţa cu vitriol. Între timp Pampon îl acuză pe Telemac că el este Bibicul, luându-se la bătaie, după care Telemac se întoarce revoltat la frizerie unde cere detalii despre Pampon. Actul II Seara se porneşte un bal mascat în care se strânge toată mahalaua. Didina îşi face îi ea apariţia, însă este nevoită să îţi schimbe costumul fiindcă a fost descoperită de către Candidat. Apare şi Telemac care vrea să-l găsească pe cel care l-a bătut şi să-i dea o „lecţie”. Acesta îl întâlneşte pe Pampon, între ei iscându-se o mica altercaţie care s-a oprit de la sine. Pampon îţi dă seama ca Telemac nu este Bibicul si pleacă amândoi să-l găsească pe Nae. Între timp Didina îţi schimbă costumul cu cel al Miţei iar Iordache a fost silit să şi-l schimbe cu cel al lui Nae, iar Nae cu cel al Candidatului. Schimbul de costume îi derutează pe Telemac şi Pampon care se iau la harţă cu Iordache. Aceştia îşi dau seama de greşeală, iar Iordache scapă anunţânu-i pe Didina şi Nae, astfel aceştia plecând de la bal. Miţa îi vede, iar Pampon împreună cu Telemac şi cu mai mulţi oameni îi urmăresc. Actul III Nae şi cu Didina ajung la frizerie, unde se ascund de mulţime. Mulţimea ajunge la frizerie iar Iordache îi ajută să fugă. Pampon şi Telemac sparg uşa, intră in frizerie, căutându-i pe ce-i doi. Iordache cheamă politia, care recunoaşte vandalismul şi îi ia la rost pe Pampon şi ceilalţi. Pană la urmă, la intervenţia poliţiei şi a lui Nae aceştia fac pace recunoscând că s-au purtat ca nişte copii.

Upload: valentina-prodan

Post on 25-Nov-2015

436 views

Category:

Documents


12 download

DESCRIPTION

rezu

TRANSCRIPT

  • D-ale Carnavalului de Ion Luca Caragiale

    -rezumat-Actul I

    n frizeria lui Nae Girimea, Iordache primete vizita lui Pampon. Acesta, furios, l caut pe Nae, dar negsindu-l l ateap mpreun cu Iordache. Pampon i arat clfii un bilet gsit despre care ncep s vorbeasc. Odat plecat apare Mia, i ea furioas i cutndu-l pe Nae. Aceasta l bnuiete de trdare. Nu dup mult timp apare din nou Pampon care a gsit n Mia un aliat. Acetia pun la cale un plan prin care s-i demate pe Nae i Didina (amanta lui Pampon). Pampon i arat Miei biletul gsit, iar aceasta recunoate c ea l-a scris.

    Mai trziu Mia se ntlnete cu Nae, pe care-l amenin cu o sticl cu vitriol. Nae nu recunoate relaia amoroas pe care o are cu Didina furndu-i chiar sticlua cu vitriol. ntre timp Pampon l acuz pe Telemac c el este Bibicul, lundu-se la btaie, dup care Telemac se ntoarce revoltat la frizerie unde cere detalii despre Pampon.

    Actul II

    Seara se pornete un bal mascat n care se strnge toat mahalaua. Didina i face i ea apariia, ns este nevoit s i schimbe costumul fiindc a fost descoperit de ctre Candidat. Apare i Telemac care vrea s-l gseasc pe cel care l-a btut i s-i dea o lecie. Acesta l ntlnete pe Pampon, ntre ei iscndu-se o mica altercaie care s-a oprit de la sine. Pampon i d seama ca Telemac nu este Bibicul si pleac amndoi s-l gseasc pe Nae.

    ntre timp Didina i schimb costumul cu cel al Miei iar Iordache a fost silit s i-l schimbe cu cel al lui Nae, iar Nae cu cel al Candidatului.

    Schimbul de costume i deruteaz pe Telemac i Pampon care se iau la har cu Iordache. Acetia i dau seama de greeal, iar Iordache scap anunnu-i pe Didina i Nae, astfel acetia plecnd de la bal. Mia i vede, iar Pampon mpreun cu Telemac i cu mai muli oameni i urmresc.

    Actul III

    Nae i cu Didina ajung la frizerie, unde se ascund de mulime. Mulimea ajunge la frizerie iar Iordache i ajut s fug. Pampon i Telemac sparg ua, intr in frizerie, cutndu-i pe ce-i doi.

    Iordache cheam politia, care recunoate vandalismul i i ia la rost pe Pampon i ceilali. Pan la urm, la intervenia poliiei i a lui Nae acetia fac pace recunoscnd c s-au purtat ca nite copii.