231793876 forme de guvernămant

2
Forme de guvernământ Forma de guvernământ se referă la modul în care se constituie, se organizează şi funcţionează instituţiile puterii în stat. Există două forme de guvernământ: monarhia şi repulica. !onarhia reprezintă forma de guvernământ prin care statul este condus de un monarh "ca în exemplul anterior cu regina#, iar puterea este transmisă ereditar sau prin desemnare. $n cazul transmiterii ereditare a puterii, urmaşul la tron este de regulă primul născut în cadrul familiei. $n al doilea caz, urmaşul la tron este desemnat de către un grup de noili. !onarhia poate fi asolută şi se caracterizează prin faptul că întraga putere aparţine monarhului sau constituţională în cadrul căreia monarhul conduce pe aza unei constituţii, puterea fiind exercitată ţi de alte organe de stat "parlament, guvern, instanţe  %udecătoreşti#.!onarhiile contemporane sunt monarhii constituţionale "ex. !ar ea &ritanie, 'pania, (landa#. )epulica este statul condus de un preşedinte ales fie prin vot universal fie de *arlament. $n repulica parlamentară "+talia, ermania, -ustr ia# preşedintele este ales de parlament, iar în cea prezidenţială "'-, Franţa# el este ales de cetăţeni. )omânia este o repulică semiprezidenţială: preşedintele este ales de cetăţeni prin vot universal şi nu este suordonat parlamentului. 'tatele diferă între ele şi după regimul politic pe care îl are fiecare. )egimul politic se defineşte în funcţie de ansamlul de metode prin care se exercită puetrea şi prin tipurile de relaţii dintre stat şi cetăţeni. /u există legătură directă între forma de guvernare şi regimul politic.  $ntr0un stat monarhic se poate inst aura un regim politic democratic, după cum într0o repulică se poate instaura un regim politic nedemocratic. )egimul politic democratic se caracterizează prin guvernarea poporului:  -cesta conduce fie direct, fie indir ect prin reprezentanţii aleşi î n mod lier şi corect. 'epararea puterilor în stat *luralism politic 1egitimitatea puterii "puterea se spri%ină pe adeziunea ma%orităţii cetăţenilor# 1uarea deciziilor pe aza principiului ma%orităţii

Upload: cristian-cazacu

Post on 24-Feb-2018

216 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

 

Forme de guvernământ 

Forma de guvernământ se referă la modul în care se constituie, se organizează şifuncţionează instituţiile puterii în stat. Există două forme de guvernământ: monarhia şirepulica.

!onarhia reprezintă forma de guvernământ prin care statul este condus de un monarh"ca în exemplul anterior cu regina#, iar puterea este transmisă ereditar sau prindesemnare. $n cazul transmiterii ereditare a puterii, urmaşul la tron este de regulăprimul născut în cadrul familiei. $n al doilea caz, urmaşul la tron este desemnat de cătreun grup de noili.

!onarhia poate fi asolută şi se caracterizează prin faptul că întraga putere aparţinemonarhului sau constituţională în cadrul căreia monarhul conduce pe aza uneiconstituţii, puterea fiind exercitată ţi de alte organe de stat "parlament, guvern, instanţe %udecătoreşti#.!onarhiile contemporane sunt monarhii constituţionale "ex. !area&ritanie, 'pania, (landa#.

)epulica este statul condus de un preşedinte ales fie prin vot universal fie de*arlament. $n repulica parlamentară "+talia, ermania, -ustria# preşedintele este alesde parlament, iar în cea prezidenţială "'-, Franţa# el este ales de cetăţeni.

)omânia este o repulică semiprezidenţială: preşedintele este ales de cetăţeni prin votuniversal şi nu este suordonat parlamentului.

'tatele diferă între ele şi după regimul politic pe care îl are fiecare.

)egimul politic se defineşte în funcţie de ansamlul de metode prin care se exercităpuetrea şi prin tipurile de relaţii dintre stat şi cetăţeni. /u există legătură directă întreforma de guvernare şi regimul politic.

 $ntr0un stat monarhic se poate instaura un regim politic democratic, după cum într0orepulică se poate instaura un regim politic nedemocratic. )egimul politic democratic secaracterizează prin guvernarea poporului:

 -cesta conduce fie direct, fie indirect prin reprezentanţii aleşi în mod lier şi corect.

'epararea puterilor în stat

*luralism politic

1egitimitatea puterii "puterea se spri%ină pe adeziunea ma%orităţii cetăţenilor#

1uarea deciziilor pe aza principiului ma%orităţii

 

arantarea prin constituţie a liertăţilor şi drepturilor cetăţenilor 

uvernanţii sunt supuţi legilor şi totodată limitaţi în acţiunile lor de către lege

)egimul politic totalitar se caracterizează prin:

'uordonarea totală a intereselor cetăţenilor faţă de interesele statului

*uterea este de ţinută în stat de către un partid unic

/esepararea puterilor în stat

Exercitarea controlului statului în toate domeniile activităţilor sociale2 poate fi controlatăchiar şi viaţa privată a cetăţenilor 

 $ncălcarea drepturilor şi liertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

!enţinerea ordinii în stat prin teroare şi apel la forţă exercitată prin organele derepresiune "ex: +talia fascistă condusă de !ussolini, ermania nazistă condusă de -dolf 3itler, )omânia comunistă condusă de he. heorghiu04e% şi /icolae 5eauşescu.

)omânia este un stat democratic, o repulica semiprezidenţială, dar cum ar fi să trăim în oricare dintre regimurile politice de mai sus, aşa cum cei dinaintea noastră au făcut,sau su oricare dintre formele de guvernământ explicate6 5hiar aşa, cum ar fi6 7ă invitsă vă imaginaţi o zi din viaţa voastră ca cetăţean în oricare dintre situaţiile de conducerea unui popor menţionate mai sus şi să împărtăşiţi cu noi printr0un comentariu la acestarticol.