219825347 strategia de marketing la mc donalds

7
Universitatea din Bucuresti Facultatea de Administratie si Afaceri Specializarea Administrarea Afacerilor Strategia de marketing la Echipa: Rotundu Andrei Saceanu Laurentiu Savulescu Marina Luana Stanescu Raluca Grupa 107 2014 Cuprins

Upload: daniela-roxana

Post on 04-Oct-2015

12 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

mc

TRANSCRIPT

Universitatea din BucurestiFacultatea de Administratie si AfaceriSpecializarea Administrarea Afacerilor

Strategia de marketing la

Echipa: Rotundu Andrei Saceanu Laurentiu Savulescu Marina Luana Stanescu RalucaGrupa 107

2014

Cuprins

Descrierea firmei..............................................................3 Descriere departament de marketing..............................4 Analiza SWOT...................................................................5 Strategie de marketing....................................................6 Concluzii...........................................................................8 Bibliografie.......................................................................8

Descrierea firmei

McDonalds este cel mai mare si mai cunoscut lant de restaurante cu servire rapida dn lume, operand peste 30.000 restaurante in 121 de tari avand peste1.500.000 de angajati. Primul restaurant a fost decshis in 1948 de fratii McDonald. Compania, asa cum este ea astazi,a fost fondata de Ray Kroc care afirma :Clientii au nevoie de calitate. Asta inseamna o servire buna, dar cel mai important, rapida. Oamenii cauta o alternativa in modul traditional de a manca. Ray Kroc a adoptat pricipiile fratilor McDonald in primul sau restaurant care a fost deschis in 1955 in Des Plaines, Illinois.Ray Kroc a revolutionat industria americana a restaurantelor. Impunand o disciplina perfecta in producerea si servirea sandwichurilor, cartofilor prajiti si a bauturilor, el a creat un sistem de operare efficient pentru a asigura ca produsele din toate restaurantele retelei sa fie absolute identice din punct de vedere al retetei, modului de preparare si al ingredientelor. Timpul scurt de servire a sigurat o sporire a consumatorilor serviti, concretizata in multumirea acestora si cresterea profitului.McDonalds este recunoscut pentru respectarea principiului de a oferi restaurantelor serviciile si produsele necesare de la producatorii locali. De aceea companiile din Europa Centrala au posibilitatea de a deveni parteneri intr-o cooperare profitabila cu atat mai mult cu cat numarul de restaurante este in continua crestere.In Romania primul restaurant McDonalds si-a deschis portile in data de 16 iunie 1995 la parterul Complexului Comercial Unirea. Intr-un restaurant din Romania numarul angajatilor este cuprins intre 50-100, cu o cifra de afaceri estimate la 3 miliarde/luna.

Produsele McDonalds constau in ingrediente hranitoare de baza, cum ar fi: carne de vita, carne de pui, chifle, cartofi, salata si produse lactate. Aceste produse isi pastreaza calitatea si elementele naturale pe intreg parcursul procesului de gatire. Produsele oferite sunt: hamburger, cheeseburger, mcchiken, mcpuisor, mcnuggets, fish fingers. Produsele preferate ale clientilor sunt: Big Mac si Royal Cheese.

Descrierea departamentului de marketing al firmei

Departamentul de marketing al companiei McDonalds este orientate in 6 directii principale: Oferirea unei experiente unice fiecarui client Relatia stransa cu acestia pentru a afla preferintele si asteptarile acestora Implicarea in comunitate Promovarea produselor si a experientei companiei Cresterea vanzarilor si a profitabilitatii Sporirea si imbunatatirea celor patru domenii specfice QSC&V (calitate, servire, curatenie si valoare)

Datorita inovatiilor si eficientei sale, marketingul performant a facut din McDonalds lidreul mondial al restaurantelor cu servire rapida din intreaga lume. Pentru a putea pastra aceasta pozitie, fiecare restaurant McDonalds este implicat in dezvoltarea si implementarea planului annual de marketing,Oamenii care conduc sau au in franciza restaurantele McDoalds sunt apropiati de clienti. In acest fel, aportul lor in dezvoltarea diferitelor campanii de marketing este foarte important. Marketingul local se efectueaza prin intermediul unui fond special creat la nivelul restaurantului. Beneficiarul trebuie sa investeasca cel putin 4% din venituri in acest fond. Sumele ce trebuiesc investite in actiuni de marketing la nivel local stau la dispozitia beneficiarilor. Acestia trebuie sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste imaginea corporatiei cat si anumite standarde specificate in manualul de franciza. Pentru aceasta, beneficiarul colaboreaza cu agentii locale de publicitate, promovandu-si locatia sa. Campaniile desfasurate trebuie insa sa se diferentieze de cele generale pentru a evidentia specificul locatiei promovate. In ceea ce priveste studiul pietei, McDonald's apeleaza in general la proprii angajati. Deoarece acestia intra zilnic in contact cu clientii, angajatii pot contribui in mod eficient la sporirea gradului de satisfactie al clientelei . Angajatii au libertatea de a face mici "favoruri" clientilor pentru a mentine un grad ridicat de satisfactie - oferirea de zahar sau lapte pentru cafea suplimentar, servetele, inlocuirea produselor cumparate daca acestea cad pe jos din vina clientului sau din orice alt motiv, etc. Publicitatea este o parte foarte importanta a politicii de promovare. Ea inglobeaza cercetarea pietei, dezvoltarea reclamelor TV si radio, a materialelor tiparite dar si planificarea si cumpararea spatiilor de difuzare a spoturilor. Departamentul de Marketing orienteaza mesajele publicitare in doua directii: promovarea brand-ului si promovarea campaniilor. Promovarea Brand-ului presupune atat comunicarea personalitatii, si a imaginii brand-ului, cat si realizarea unei stranse relatii cu clientii. Prin intermediul publicitatii nu se urmareste in mod direct sporirea popularitatii produselor, ci mai degraba promovarea unei perceptii pozitive fata de vizitarea unui restaurant McDonald's. Promovarea campaniilor are ca scop familiarizarea potentialilor consumatori cu programele regulate ale companiei, dar si cu evenimentele promotionale organizate. Publicul este informat in legatura cu ofertele speciale curente pentru a putea beneficia de acestea, fapt ce contribuie la cresterea vanzarilor in timpul campaniilor respective. Prin aceasta politica, compania se asigura ca reducerile sau ofertele pe care le deruleaza beneficiaza de un grad suficient de atractie fata de public, precum si de efectele pozitive ale acestora.

3. Analiza SWOTPuncte tari Nume, imagine, reputatie consolidate puternic Retea mare de distributie a produselor Training de specializare pentru angajati Inovare tehnologica Servire rapida a produselor Mediu ambiant placut Preturi accesibile tuturor Locuri de joaca pentru copii Contracte cu furnizorii ce asigura aprovizionarea cu produse de calitate

Puncte slabe imagine negativa a produselor de tip fast-food de la McDonald`s Fluxuri mari de personal in interiorul firmei Taxe mari pentru purtatorii de franciza Meniuri adaptate partial la modul de viata al populatiei

Oportunitati Cresterea numarului consumatorilor de produse tip fast-food Posibilitatea de introducere in meniu a unei game diversificate de produse sanatoase Introducerea unui sistem de livrare la domiciliu, pe langa cel de McDriveAmenintari Existenta unor branduri concurente de fast-food cu renume Promovarea intensa a unui stil de viata sanatos si evitarea produselor fast-food

4. Strategia de marketing

Strategia de marketing a companiei are in vedere cele patru componente ale mixului de marketing: produsul, promovarea, distributia si pretul. Strategia de produs consta in faptul ca restaurantele McDonalds servesc specialitati adaptate la gusturile locale cum ar fi: McSpaghettis in Filipine, hamburgerul cu miel (Maharaja Mac) in New Delphi, peste si orez in Japonia. De asemenea si hamburgerii sunt adaptati la produsele locale: Teriyaki MacBurger este preparat intr-un sos oriental si Calbee Burgerul are o savoare tipic coreeana. McDonalds a colaborat cu francizerii sai pentru a se adapta la specialitatile culturale. De exemplu, in Europa se serveste bere, in Statele Unite iaurturi, salata si pizza, in Jakarta consumatorii pot manca orez.

Strategia de pret: preturile nu pot fi aceleasi in tarile dezvoltate cu cele din tarile in curs de dezvoltare. McDonalds adopta un pret in functie de puterea de cumparare a consumatorilor si in functie de pretul practicat de concurentii sai.

Strategia de promovare: clientii descopera lumea la McDonalds prin intermediul publicitatii, promotiilor, marketing-ului la nivelul fiecarui restaurant, sponsorizarilor, ambalajelor, relatiilor publice, reclamelor, experientei vizitelor in restaurantele McDonalds. Publicitatea este o parte foarte importanta a marketing-ului. Ea inglobeaza cercetarea pietei, dezvoltarea reclamelor TV si radio, a materialelor tiparite, dar si planificarea si cumpararea spatiilor de difuzare a spoturilor.

Strategia de distributie: marimea restaurantelor depinde de localizarea sa. Astfel in Japonia se gasesc mici puncte de vanzare unde costul unui metru patrat este foarte ridicat si foarte mari restaurante (mai mult de 700 de locuri) in Rusia sau in China.

Politica de marketing vizeaza in special copiii cu varste intre 3 si 8 ani. Cei mai mici sunt mai usor de atras catre un anumit produs. Meniul care se bucura de mare succes in randul celor mici este Happy Meal care ofera alaturi de mancare si bautura, o jucarie reprezentand diverse personaje ale desenului animat. In primul semestru al anului 2000, compania a inregistrat o crestere a ciferei de afaceri in Statele Unite datorita succesului de care s-au bucurat dinoszur sau Tarzan, care au fost oferite in Happy Meal.

5. Concluzii

Restaurantele McDonald`s sunt un exemplu de succes in afaceri. Pentru a reusi transpunerea bussines-ului de la nivel local la nivel global este necesesara ca si calitate, atat adaptabilitatea, cat si viziunea care sa identifice, printre altele, elementele indispensabile, dar pe care totusi piata actuala nu le are. Singura problema pe care lantul de restaurante analizat o are este lupta cu mass-media. Inca nu s-a lamurit o problema ce este in atentia presei de cativa ani, si anume cea referitoare la ingredientele nesanatoase ce se folosesc pentru pregatirea produselor puse la vanzare. Desi este un subiect de discutie si in tara noastra, McDonald`s continua sa aiba incasari de milioane de lei lunare.

6. Bibliografie http://www.digitalurban.org/2008/06/global-mcdonalds-price-map-burgernomics.html http://beta.fool.com/hjcranford/2013/05/31/a-swot-analysis-of-mcdonalds/35559/ http://mcdonalds.ro/pages/lumea-mcdonalds/companie