1 corinteni biblia

of 48 /48
1 Corinteni, Capitolul 7 7:1 Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Lucrurile despre care mi-aţi scris. Versetul acesta începe o nouă secţiune a epistolei, în care se tratează anumite chestiuni cu privire la care biserica din Corint îl întrebase pe Pavel. Scrisoarea cuprinzând aceste chestiuni nu există şi e cu putinţă ca noi numai să presupunem cu privire la seria de întrebări. Ar fi cât se poate de folositor de pildă să ştim precis care erau întrebările cu privire la căsătorie. Interpretarea capitolului depinde în parte de natura problemei prezentate lui în scrisoare. Pare corespunzător să fie tratat mai întâi subiectul căsătoriei, în răspunsul lui Pavel, având în vedere serioasa avertizare împotriva curviei (cap. 5, 6). Apoi, erau probabil unii în Corint care se întrebau dacă regulile rigide iudaice care făceau obligatoriu pentru toţi, cel puţin pentru bărbaţi, să se căsătorească (vezi Mişna Yebamoth 6. 6, ed.Soncino a Talmudului, vol. 1, pag. 411) erau aplicabile la creştini. Unii din biserică s-ar putea să nu fi avut o dorinţă deosebită să se căsătorească şi se poate să-l fi întrebat pe Pavel dacă ar fi acceptabil ca ei să rămână necăsătoriţi. Dacă întrebarea aceasta era fundalul declaraţiei lui Pavel din cap 7:1, atunci apostolul nu dădea sfat general cu privire la oportunitatea căsătoriei, ci doar informa această grupă aparte că era perfect oportun să rămână celibatari. Unii creştini pare să fi crezut că situaţia de căsătorie era o situaţie păcătoasă, care ar fi trebuit evitată şi dacă era cu putinţă, întreruptă. Aceasta ar fi o reacţie de înţeles împotriva desfrânării atât de obişnuite în Corint, pe vremea aceea. În zelul lor de a evita tot ce ar fi fost de natura desfrânării, ei ar fi putut să cadă în cealaltă extremă, de abţinere de la legătura căsătoriei. Bine. Gr. kalos, „oportun”, „corespunzător”. Cuvântul nu denotă o bunătate în sensul moral (vezi vers. 28:36). De unde afirmaţia aceasta nu poate fi folosită pentru a justifica celibatul ca o practică morală superioară (vezi Mat. 19:4-6; Rom. 7:2–4; Efes. 5:22–32; 1 Tim. 4:1–3; Evr.

Upload: carmen-mihaiela-andrei

Post on 06-Nov-2015

252 views

Category:

Documents


1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

religie

TRANSCRIPT

1 Corinteni, Capitolul 7

7:1 Cu privire la lucrurile despre care mi-ai scris, eu cred c este bine ca omul s nu se ating de femeie.

Lucrurile despre care mi-ai scris. Versetul acesta ncepe o nou seciune a epistolei, n care se trateaz anumite chestiuni cu privire la care biserica din Corint l ntrebase pe Pavel. Scrisoarea cuprinznd aceste chestiuni nu exist i e cu putin ca noi numai s presupunem cu privire la seria de ntrebri. Ar fi ct se poate de folositor de pild s tim precis care erau ntrebrile cu privire la cstorie. Interpretarea capitolului depinde n parte de natura problemei prezentate lui n scrisoare. Pare corespunztor s fie tratat mai nti subiectul cstoriei, n rspunsul lui Pavel, avnd n vedere serioasa avertizare mpotriva curviei (cap. 5, 6). Apoi, erau probabil unii n Corint care se ntrebau dac regulile rigide iudaice care fceau obligatoriu pentru toi, cel puin pentru brbai, s se cstoreasc (vezi Mina Yebamoth 6. 6, ed.Soncino a Talmudului, vol. 1, pag. 411) erau aplicabile la cretini. Unii din biseric s-ar putea s nu fi avut o dorin deosebit s se cstoreasc i se poate s-l fi ntrebat pe Pavel dac ar fi acceptabil ca ei s rmn necstorii. Dac ntrebarea aceasta era fundalul declaraiei lui Pavel din cap 7:1, atunci apostolul nu ddea sfat general cu privire la oportunitatea cstoriei, ci doar informa aceast grup aparte c era perfect oportun s rmn celibatari. Unii cretini pare s fi crezut c situaia de cstorie era o situaie pctoas, care ar fi trebuit evitat i dac era cu putin, ntrerupt. Aceasta ar fi o reacie de neles mpotriva desfrnrii att de obinuite n Corint, pe vremea aceea. n zelul lor de a evita tot ce ar fi fost de natura desfrnrii, ei ar fi putut s cad n cealalt extrem, de abinere de la legtura cstoriei.

Bine. Gr. kalos, oportun, corespunztor. Cuvntul nu denot o buntate n sensul moral (vezi vers. 28:36). De unde afirmaia aceasta nu poate fi folosit pentru a justifica celibatul ca o practic moral superioar (vezi Mat. 19:4-6; Rom. 7:24; Efes. 5:2232; 1 Tim. 4:13; Evr. 13:4). Ar fi inconsistent ca Pavel s nvee c nu e bine ca oamenii s se cstoreasc n nici o mprejurarea i apoi ntr-o epistol ctre o alt biseric, s foloseasc cstoria ca o ilustraie a strnsei uniri care exist ntre Hristos i biserica Sa (vezi Efes. 5:22-27). Vezi mai sus, la lucrurile despre care mi-ai scris.

Ating de femeie. Un eufemism pentru legtura sexual (vezi Gen. 20:4, 6; 26:11; Prov. 6:29). Expresia de aici e probabil sinonim cu cstoria. ndrumarea trebuie s fie interpretat n lumina contextului ei i nu trebuie s fie neleas ca o oprire a cstoriei.

7:2 Totui, din pricina curviei, fiecare brbat s-i aib nevasta lui, i fiecare femeie s-i aib brbatul ei.

Totui. Dei cstoria nu e cerut, e cu totul la locul ei.

Din pricina. [Pentru a evita, KJV.] Gr. dia, din pricina, datorit. Aceste redri ale acestui cuvnt sunt preferate. Avnd n vedere c starea societii din Corint era de aa fel c imoralitatea abunda, era recomandabil pentru toi cretinii s fie cstorii. n orice ar unde legtura cstoriei a fost privit cu uurtate, imoralitatea a fost ceva obinuit i aa va fi ntotdeauna. Curenia i virtutea sunt strns legate cu pstrarea legmntului conjugal. Recomandarea din partea lui Pavel a cstoriei, ca o protecie mpotriva curviei a fost privit de unii ca o concepiei inferioar a cstoriei. Dar astfel de persoane uit c din cauza unei anumite situaii din Corint, Pavel se ocupa numai de partea negativ a problemei. El nu spune c ofer aici unicul motiv al cstoriei. El nu tgduiete elementele pozitive i binecuvntrile pe care le procur cstoria (vezi Mat. 19:12). Neander spune: Nu trebuie s trecem cu vederea faptul c Pavel nu trateaz aici cstoria n general, ci numai n legtura ei cu starea de lucruri din Corint, unde se temea de efectul prejudecilor morale cu privire la celibat. (Lange).

Curviei. Literal curviilor. Pluralul fr ndoial se refer la multele forme ale viciului sexual, care erau practicate n Corint.

Nevasta lui... brbatul ei. Aceast porunc scoate n eviden practica cretin a monogamiei.

7:3 Brbatul s-i mplineasc fa de nevast datoria de so; i tot aa s fac i nevasta fa de brbat.

Datoria. [Amabilitatea cuvenit, KJV.] Literal obligaia, ceea ce e datorat. Versetul acesta enun datoria soului i a soiei unul fa de altul n materie de drepturi conjugale, ndeosebi cu privire la legtura sexual. Fiecare este legat de cellalt pe via i n fiecare fel cu putin fiecare trebuie s arate amabilitate i consideraie pentru cellalt. Un astfel de sfat era necesar din cauz c unii cretini evident credeau c era o virtute special n faptul ca soul i soia s triasc separat unul de altul, lucru care le tgduia de fapt privilegiile legitime ale strii de cstorii i i expunea ispitei imoralitii.

7:4 Nevasta nu este stpn pe trupul ei, ci brbatul. Tot astfel, nici brbatul nu este stpn peste trupul lui, ci nevasta.

Nu este stpn. [Nu are putere, KJV.] Aici sunt enunate clar drepturile egale ale soului i soiei. Nici una dintre pri nu are dreptul de a tgdui celeilalte privilegiile intime ale legturii de cstorii. Aceasta nu autorizeaz nici o form de abuz sau de exces. Dimpotriv cretinii trebuie s recunoasc nevoia de cumptare n orice (vezi cap. 9:25; 1T 618; 2T 380, 381, 474). Persoanele cstorite ar trebui s se considere unite ntr-o intimitate cu cele mai gingae legturi; de aceea, cnd le vine ispita la necredincioie, fiecare ar trebui s se gndeasc spontan la unirea intim i sacr care-i unete cu partenerul de cstorie i ar trebui s refuze n mod categoric ruperea acestei uniri. Chrysostom exprim aceasta astfel: Cnd deci vezi o curv c te ispitete, spune: Trupul meu nu e al meu, ci al soiei mele. La fel i femeia s spun acelora care i-ar submina castitatea: Trupul meu nu e al meu, ci al soului meu. (Omilii xix. 2, 1 Cor. 7:3; NPNF, seria I, vol. 12, pag. 105).

S nu se uite c aceast discutare a datoriei i a privilegiilor celor cstorii, n legturile intime ale cstoriei, s-a dezvoltat din ntrebri puse de biserica din Corint (vezi vers. 1). Cum s-a spus mai nainte, erau probabil unii credincioi care susineau vederi ascetice care-i fceau s-i nchipuie c, chiar i n situaia de cstorii, erau obligai s se abin de la legturi sexuale. Versetul acesta arat c nsi natura cstoriei implic faptul c acordarea sau reinerea privilegiului cstoriei n-ar trebui s fie supus toanelor oricreia dintre pri. Fiecare are pretenie la drepturi conjugale, totui, totdeauna cu calificarea divin c Dumnezeu trebuie s fie onorat n toate (vezi cap. 10:31). Cunoscnd c trupul su este un templu al Duhului Sfnt (vezi cap. 6:19,20), credinciosul nu va permite ca privilegiul acordat lui prin cstorie s devin o cauz de clcare a poruncii de a nfia trupul su fr defect Domnului (vezi Rom. 12:1; cf. 2T 380). Trupul trebuie s fie totdeauna inut sub controlul raiunii sfinite.

7:5 S nu v lipsii unul pe altul de datoria de soi, dect doar prin bun nvoial, pentru un timp, ca s v ndeletnicii cu postul i cu rugciunea; apoi s v mpreunai iari, ca s nu v ispiteasc Satana, din pricina nestpnirii voastre.

S nu v lipsii. [Jefuii, KJV.] Gr. apostereo, a jefui, a lipsi de. Cuvntul apare n LXX, la Exo. 21:10, unde un brbat este sftuit s nu scad din hrana, mbrcmintea i datoria de so cuvenit primei sale soii. Cretinilor li se spune c ei nu trebuie s se lipseasc unul pe altul de privilegiile intime ale cstoriei, cu excepia unui timp limitat, n mprejurri speciale i prin consimmnt reciproc. Enunarea urmtoare introduce temeiuri pentru un aranjament mutual, pentru abinere temporar de la relaii intime, participare nempiedicat la exerciii religioase speciale, dei fr nici o sugestie de a promova ascetismul n viaa de cstorie. Nu se poate deduce din acest sfat c o astfel de nfrnare de la privilegiile cstoriei e necesar pentru inerea timpurilor de rugciune zilnice, ci numai c e un plan admisibil pentru adoptare, cnd se simte nevoia unei perioade de intens devoiune, ca aceea sugerat aici prin expresia postirea i rugciunea (cf. Exo. 19:14,15).

[Postirea, KJV.] Dovezi textuale atest (cf. pag. 10) omiterea acestui cuvnt. n ce privete postirea la iudei, vezi Mar. 2:18.

mpreunai. [Venii laolalt, KJV; S fii la un loc, Nitz.] Dovezi textuale favorizeaz exprimarea s fii laolalt. Motivul pentru perioada de abstinen plnuit mutual ncetnd, soul i soia urmeaz s revin la ducerea normal a vieii de cstorie. Motivul pentru acest ndemn de a relua legturile normale e clar enunat, evitarea unor abateri sexuale. Cstoria apr curenia neamului omenesc, de unde orice ncercare de a introduce abinerea ndelungat de la legturi ntre so i soie ar tinde s nlture ocrotirea mpotriva curviei, care e stabilit prin cstorie (vezi PP 46).

7:6 Lucrul acesta l spun ca o ngduin; nu fac din el o porunc.

Lucrul acesta. E cu neputin a determina ct de mult a intenionat a cuprinde acesta, dac numai sugestia din versetul 5 sau ntreaga ndrumare din vers. 1-5.

Ca o ngduin. [Din ngduin, KJV, Nitz.] Gr. suggnome, acord, prere sau judecat mutual, concesiune. El nu intenioneaz s dea impresia c persoanele cstorite au obligaia de a practica diferite perioade de abstinen prin acord mutual. El doar d explicaia c dac doresc aa, ei sunt perfect liberi s fac un astfel de aranjament; nu li se poruncete s fac aa. Expresia aceasta nu cere concluzia c Pavel nu era inspirat de Duhul Sfnt cnd ddea sfatul aflat n vers. 5. Dac vers. 1-5 sunt luate n consideraie aici, atunci Pavel spune mai departe c el nu face din chestiunea dac cineva s se cstoreasc, o chestiune supus poruncii. Aceasta este o chestiune n care persoana n cauz s hotrasc.

7:7 Eu a vrea ca toi oamenii s fie ca mine; dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul ntr-un fel, altul ntr-altul.

S fie ca mine. Adic posednd un dar care face cstoria s nu fie necesar (vezi Mat. 19:10-12). Nu se poate dovedi conclusiv c Pavel fusese mai nainte cstorit. Pavel i-a dat votul contra sfinilor, lucru care a fost interpretat ca nsemnnd c era membru al Sinedriului (cf. AA 112). Membrilor acestei organizaii li se cerea s fie cstorii (vezi Talmud Sanhedrin 36b, ed. Soncino, vol. 1, pag. 229; cf. DA 133). Mai mult, e ct se poate de natural a admite c Pavel, ca un Fariseu strict, nu ar fi neglijat ceea ce iudeii priveau ca fiind o obligaie sacr, i anume cstoria (vezi Mina Yebamouth 6. 6, ed. Soncino a Talmudului, vol. 1, pag. 411). Sfatul su detaliat din capitolul acesta sugereaz o cunoatere intim a problemelor de felul celor pe care le pune cstoria. Pare s nu fie mult ndoial, deci, c la vreo dat oarecare, nainte de scrierea primei epistole ctre corinteni, Pavel fusese cstorit.

Darul lui. Se recunoate aici c nu toi oamenii sunt la fel, n chestiunea cstoririi sau necstoririi. Unii prefer s rmn celibatari i au capacitatea de a tri o via satisfctoare fr cstorie. Alii prefer s urmeze planul normal de via pe acest pmnt i intr n relaia de cstorie. Ambele comportamente sunt aprobate de Domnul, cnd sunt trite n armonie cu sfatul Su.

7:8 Celor nensurai i vduvelor, le spun c este bine pentru ei s rmn ca mine.

Nensurat. Forma greac este masculin, ceea ce ar arta c Pavel se refer aici numai la brbaii necstorii i vduvi. Fecioarele necstorite sunt menionate n vers. 25.

Vduvelor. Femeile lipsite de soii lor.

Bine. Gr. kalos, (vezi vers. 1).

Ca mine. Vezi vers. 7.

7:9 Dar dac nu se pot nfrna, s se cstoreasc; pentru c este mai bine s se cstoreasc dect s ard.

Nu se pot nfrna. Pavel subliniaz importanaa faptului de a fi nfrnat, dar el recunoate c nu toi oamenii sunt ca el (vezi vers. 7). n plus, cei care au fost obinuii cu cstoria pot gsi c e mai greu de a pstra nfrnarea complet (vezi 1Tim. 5:11,14).

S ard. Pavel sftuiete pe aceia care au o dificultate nepotrivit de a-i ine sub control dorinele sexuale, s se cstoreasc dect s fie struitor supui la excitarea dorinei nesatisfcute. ndrumarea de aici e clar i n armonie cu tonul general al versetelor anterioare, i anume pstrarea curiei i cea mai bun atitudine fa de cstorie (vezi vers. 2:3,5). Chiar i atunci cnd sunt luate n consideraie toate problemele asociate cu viaa de cstorie, n timpul unei perioade de persecuie sau de necaz (vezi vers. 26), e mai bine ca cineva s se cstoreasc dect s fie mistuit luntric de starea productoare de tulburare mental, emoional i fizic a dorinei nesatisfcute.

7:10 Celor cstorii, le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta s nu se despart de brbat.

Cstorii. Adic cretini deja cstorii.

Domnul. Pavel ntrete porunca sa inspirat, referindu-se la nvtura clar dat de Hristos nsui. ntruct Isus vorbise n mod specific asupra acestui subiect, apostolul putea s fac o astfel de referire. Cnd nu era instruciune specific de la Isus, apostolul ddea sfat proaspt, inspirat (vezi vers. 12). Mntuitorul declarase c legtura de cstorie era sfnt i de neschimbat (vezi Mat. 5:31,32; Mar. 10:212; Luc. 16:18). Porunca lui Isus nu las loc pentru multele scuze de separare legal care sunt acceptate n tribunalele civile de astzi, ca de pild incompatibilitate, cruzime mental i altele de o natur de mai mic nsemntate. Acelai lucru era i printre iudei (vezi Mat. 5:32). Aceast stare a societii fr ndoial influena pe cretini spre a pune ntrebarea cu privire la oportunitatea separrii ntre credincioi. Rspunsul este clar enunat, divorul nu este n planul desvrit pentru neamul omenesc. Singurul motiv pentru care e permis divorul este adulterul (vezi Mat. 19:9).

Nevasta s nu se despart. Locul nti dat aici nevestei poate fi explicat pe temeiul c era o mai mare nclinaie pentru soie s obin un divor. Fiind partea mai slab, era mai uor ca ea s sufere oprimare din partea soului necredincios. Sau poate scrisoarea cu ntrebarea (vezi vers. 1) se ocupa cu un anumit caz, n care o femeie se gndea s-i prseasc soul.

7:11 (Dac este desprit, s rmn nemritat, sau s se mpace cu brbatul ei.) i nici brbatul s nu-i lase nevasta.

Dac este desprit. [Dac se desparte, KJV; Dac se va fi desprit, Nitz.] Sau dac se desparte. Enunarea aceasta este de fapt o admitere c porunca dat n versetul precedent nu ar fi pe deplin ascultat, n starea nedesvrit a bisericii. Vor fi cazuri de deosebiri matrimoniale care nu ar putea fi biruite de afeciune i ndelung rbdare cretin i ar rezulta desprirea. n astfel de cazuri, soia lsat sau desprit nu ar trebui s se cstoreasc, ci ar trebui s caute mpcarea cu soul ei.

Lase. Gr. aphiemi, a ndeprta, a lsa, a divora. Acesta e un termen mai tare dect cel tradus desprit, mai la nceputul versetului, dei poate aici e folosit ca sinonim. n vers. 13, aphiemi e folosit cu privire la soie. Legea iudaic recunotea dreptul soiei n anumite mprejurri s divoreze de soul ei.

7:12 Celorlali le zic eu, nu Domnul: Dac un frate are o nevast necredincioas, i ea voiete s triasc nainte cu el, s nu se despart de ea.

Celorlali. Datoriile persoanelor necstorite din biseric au fost tratate mai ales n legtur cu ntrebarea dac e bine sau recomandabil ca cineva s se cstoreasc (vezi vers. 1-9). La fel, porunca Domnului cu privire la credincioii cstorii a fost clar enunat, cum i cu privire la ce poziie s ia fa de problema separrii i a divorului (vezi vers. 10,11). Acum, discuia trece la cazuri n care o parte e cretin, iar cealalt nu e. Se pune ntrebarea: ar fi recomandabil i oportun o separare voluntar n astfel de mprejurri? Soul sau soia credincioas poate c nu ar dori s rmn n contact intim cu un so pgn. Se d sfat pentru un asemenea caz.

Nu Domnul. Domnul Hristos a dat instruciune cu privire la natura de nedesfcut i sacr a legturii cstoriei (vezi Mat. 19:4-6,9). Pavel se ocup aici de cazuri cu privire la care nu fusese dat nvtur explicit de Isus, de unde expresia zic eu, nu Domnul. El era inspirat de Duhul Sfnt la darea sfatului care urmeaz, dar nu i-a ntemeiat cuvintele pe nici o enunare relatat anterior, pe care o fcuse Isus (cf. cele de la 1Cor. 7:10).

Despart de ea. Puteau s fie cazuri n care o soie necretin ar fi fost att de potrivnic Evanghelie i att de violent n mpotrivirea ei, nct nu dorea s triasc cu soul ei cretin. n astfel de cazuri, soul nu putea s previn separarea. Dac, dimpotriv, soia necredincioas dorea s rmn cu soul ei credincios, el nu avea libertatea s caute o separare. Unicul efect al convertirii uneia dintre pri urma s-l fac pe el sau pe ea mai ginga, mai amabil, mai plin de iubire i mai sincer dect nainte. O cstorie cu un necredincios trebuie s fie considerat tot att de obligatorie pentru un credincios, atta vreme ct necredinciosul nu se separ de bunvoie de soul su credincios i nu contracteaz o nou cstorie.

7:13 i dac o femeie are un brbat necredincios, i el voiete s triasc nainte cu ea, s nu se despart de brbatul ei.

S nu se despart de brbatul ei. [S nu-l lase, KJV.] Sfatul dat n acest verset e similar cu cel dat n vers. 12, dar e aplicat la cealalt partea cstoriei. La fel cum soul cretin nu are libertatea s divoreze de soia sa necredincioas, numai pe temeiul deosebirilor religioase, tot aa soia cretin nu poate s divoreze de soul ei necredincios, pentru acelai motiv.

7:14 Cci brbatul necredincios este sfinit prin nevasta credincioas i nevasta necredincioas este sfinit prin fratele; altminteri, copiii votri ar fi necurai, pe cnd acum sunt sfini.

Sfinit. Gr. hagiazo, a sfini. Fondul acestei enunri e fr ndoial temerea din inima unor credincioi ai cror soi nu erau cretini, c ar rezulta ntinare sau murdrie din rmnerea n legtur intim de cstorie cu necredincioii. Pavel nu vrea s spun c soul necredincios sau soia necredincioas s-ar face sfini sau ar fi convertii la cretinism, numai prin continuarea convieuirii matrimoniale cu un cretin, sau c necredinciosul ar ajunge ca treptat s fie nclinat fa de cretinism, observnd efectul lui asupra tovarului su. Lucrul acesta el l trateaz mai trziu (vezi vers. 16). El vorbete aici despre o stare care exista de ndat ce o parte a cstoriei devenea cretin, nu de ceva care urma s se dezvolte n viitor. Sfinit, deci, descrie doar starea care nu ntineaz. Partenerul care nu crede e sfinit n legtur cu chestiunea oportunitii ca pgnii i cretinii s triasc laolalt n cstorie. Dac cstoria este legal i e recunoscut ca atare de biseric, cei doi sunt prin legtura cstoriei, un trup i sunt indisolubil unii (vezi Gen. 2:24; Mat. 19:5, 6; Efes. 5:31). Acesta fiind cazul, e potrivit ca ei s triasc laolalt. Nu e nevoie de divor.

Copiii... ar fi necurai. Adic nscui dintr-o cstorie nesfnt i astfel, ntr-un anumit sens, nelegitimi. Dac ar fi recomandat divorul, pe temeiul faptului c unul dintre soi era pgn, s-ar fi lsat a se nelege c o astfel de cstorie ar fi fost nelalocul ei. Corintenii nii nu credeau c copiii din cstoriile mixte erau nelegitimi, deci chiar dup propriile lor idei, cstoria trebuia s fie legitim.

Acum sunt sfini. Adic n acelai fel cum soul necredincios e sfinit de soia credincioas. Ei sunt sfini n sensul c sunt nscui dintr-o legtur sfinit.

7:15 Dac cel necredincios vrea s se despart, s se despart; n mprejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legai: Dumnezeu ne-a chemat s trim n pace.

Cel necredincios. Masculinul e folosit aici pentru ambele pri cum se vede mai departe n verset. Despart. Sau s se separe.

Nu sunt legai. [Nu e sub robie, KJV.] Gr. douloo, a nrobi, a aduce la robie. Dac soul necretin nu dorete s rmn cu cel cretin i de bunvoie l (sau o) prsete, cretinul nu trebuie s se simt obligat s menin cstoria cu orice pre. Partenerul necredincios care dorete s prseasc pe soul su nu trebuie s fie mpiedicat de a face aa. Cretinul nu e sub obligaia de a ncerca s triasc cu un so pgn, mpotriva voinei acestuia.

n pace. [La pace, KJV.] Literal n pace. Cretinul s se strduiasc cu toat puterea s triasc n armonie cu soul necredincios, fr a face compromis fa de principiu (vezi Rom. 12:8; Evr. 12:14). Cretinismul e o religie a pcii, care caut s previn sau s evite cearta i nenelegerea (vezi Ioan 14:27; Rom. 14:19; 2 Cor. 13:11; Filp. 4:7). Dac pacea nu poate fi avut ct vreme cretinul i necretinul triesc laolalt n cstorie legal i necredinciosul struie la desprire, ar trebui s fie acord la o desprire panic.

7:16 Cci ce tii tu, nevast, dac i vei mntui brbatul? Sau ce tii tu, brbate, dac i vei mntui nevasta?

Mntuie. Motivul pentru care partea credincioas dintr-o cstorie nu ar trebui s prseasc pe cealalt sau s doreasc s fie desprit de necredincios e c poate necretinul ar putea fi determinat s primeasc pe Hristos ca Mntuitor prin exemplul sau influena celui credincios. Convertirea celui necredincios ar aduce mult fericire i binecuvntare familiei, ca un tot, i credinciosului n particular. Scopul acesta este att de important nct cretinul ar trebui s fie dispus s fie rbdtor i ndelung ngduitor pentru a-l realiza. El n-ar trebui s nceteze nici mcar pentru o clip s triasc o via cretin, indiferent ce provocare s-ar isca pentru a-l mna s fac altfel. Ar trebui s fie comuniune continu cu Dumnezeu n rugciune, ca soul necredincios s poat fi ctigat de la necredin la o pregtire panic, armonioas i fericit pentru cminul ceresc.

S rmn. [S umble, KJV; S-i mearg drumul, G. Galaction.] Acceptarea cretinismului nu nseamn n mod necesar c trebuie s aib loc o schimbare n statutul economic, social sau vocaional al credinciosului. Vestea cea bun proclamat de solii Evangheliei n unele cazuri a produs o mare excitare printre cei care au crezut, att iudei, ct i Neamuri. Viziunea experienei mai nalte, mai fericite, mai sfinte pe care ea o prezenta, acea ca rezultat determinarea unora de a fi indifereni fa de lumea aceasta i treburile ei. Acetia cutau s prseasc ocupaiile lor obinuite (vezi 2Tes. 3:6-12). Evanghelia nu caut s rstoarne brusc ordinea de lucruri existent. n schimb, ea ptrunde cu ncetul n toate treburile vieii omului i produce o schimbare printr-un proces lent i ordonat. nvtura acestui verset e bine exprimat de Neander: Aici nvm faptul general c cretinismul nu tulbur legturile existente, n msura n care nu sunt pctoase, ci numai tinde s insufle n ele un duh nou. (Lange)

7:17 ncolo, fiecare s rmn n starea n care l-a aezat Domnul, i n care l-a chemat Dumnezeu. Aceasta este rnduiala pe care am aezat-o n toate Bisericile.

L-a aezat Dumnezeu. [Dumnezeu a mprit, KJV; G. Galaction.] Vezi vers. 7.

7:18 Dac cineva a fost chemat pe cnd era tiat mprejur, s rmn tiat mprejur. Dac cineva a fost chemat pe cnd era netiat mprejur, s nu se taie mprejur.

S rmn tiat mprejur. [S nu se fac netiat mprejur, KJV; S nu se ascund, G. Galaction.] Iudeii circumcii care devin cretini nu trebuie s ascund faptul c sunt tiai mprejur, aa cum au fcut anumii iudei care au prsit iudaismul i s-au fcut pgni (vezi Josephus Antichiti xii. 5. 1 [241]; 1 Mac. 1:15).

S nu se taie mprejur. [S nu se fac tiat mprejur, KJV.] Ritualul iniiatic al circumciderii, practicat de iudei n acord cu porunca lui Dumnezeu, dat lui Avraam, nu trebuia impus convertiilor la cretinism dintre Neamuri (Fapte 15:24-29).

7:19 Tierea mprejur nu este nimic, i netierea mprejur nu este nimic, ci pzirea poruncilor lui Dumnezeu.

Tierea mprejur nu este nimic. Nici supunerea la ritualul iudaic al circumciderii, nici neglijarea de a face aa ceva nu putea s afecteze legtura unei persoane cu Dumnezeu, prin credina n Isus. Accentul este pus aici pe adevrul c ceremoniile i ritualurile exterioare sunt fr valoare, cnd sunt lipsite de credina n Hristos (vezi Gal. 5:6; 6:15). Copilul nou-nscut al lui Dumnezeu este acceptat de El nu datorit unor fapte pe care el le-ar putea svri, ci datorit credinei sale n marea lucrare svrit pentru el, de Hristos, pe cruce (vezi Ioan 3:16; Rom. 4:5; Efes. 2:8, 9). Avraam, despre a crui credin se vorbete ca fiind o pild pentru toi cei care cred n Hristos, e numit printele tuturor celor care exercit o credin asemntoare n Isus, fie c sunt sau nu circumcii (vezi Rom. 4:9,11,12).

Ci inerea. Comparai Gal 5.6; 6:15. Ideea este c ceea ce are importan e inerea poruncilor lui Dumnezeu. Dumnezeu nu apreciaz religia cuiva dup inerea din partea acestuia a ceremoniilor rituale, ci dup legtura lui cu principiile legii divine (vezi Ecl. 12:13; Ioan 14:15, 21, 23; 15:10; 1Ioan 2:46). Un om poate s in poruncile, fie c este sau nu este circumcis.

7:20 Fiecare s rmn n chemarea pe care o avea cnd a fost chemat.

Fiecare s rmn. Vezi vers. 24. Oamenii sunt sftuii s continue n starea sau circumstanele vieii n care sunt cnd rspund la chemarea lui Isus de a-I servi. Primirea lui Hristos i a felului Lui de via nu d cuiva autoritatea de a se rscula mpotriva ordinii existente a lucrurilor i de a cuta s fug de nsrcinarea sa, n afar de cazul unui conflict ntre acestea i principiile adevrului. Pavel i ilustreaz susinerea n vers. 21.

7:21 Ai fost chemat cnd erai rob? S nu te neliniteti de lucrul acesta; dar dac poi s ajungi slobod, folosete-te.

Rob. [Slujitor, KJV.] Gr. doulos, sclav (vezi Rom. 1:1). Sclavii care primeau pe Mntuitorul nu erau prin aceasta eliberai de starea lor de sclavie fa de stpnii lor.

S nu te neliniteti de lucrul acesta. Nu ngdui ca aceasta s fie o cauz de mare ngrijorare i mhnire, nu considera c e o dezonoare. Nu ngdui ca libertatea ta spiritual n Isus, de curnd descoperit, s te fac s dispreuieti poziia ta de sclav fizic, ci deprinde-te s fii mulumit cu starea n care te aflai cnd ai aflat pe Mntuitorul (vezi Filp. 4:11; 1Tim. 6:6,8; Evr. 13:5). Sclavul e nvat s-i fac datoria fa de stpnul su pmntesc, mrturisind prin aceasta despre puterea transformatoare a Evangheliei (vezi Efes. 6:58; Col. 3:2224; 1 Tim. 6:1; Titus 2:9, 10; 1Pet. 2:18, 19). Dumnezeu se ngrijete de toi copii Si, indiferent care le-ar fi poziia n via i El va da har i putere oricui, potrivit cu nevoile i circumstanele sale (vezi Filp. 4:19).

Folosete-te. Dou interpretri ale celei de-a doua jumti a versetului acestuia sunt date de comentatori, depinznd de faptul dac propoziia folosete-te se refer la folosirea libertii sau la folosirea sclaviei. Potrivit cu una din interpretri, sclavilor convertii li se spune s nu se neliniteasc privitor la starea lor social. Chiar dac ar fi putut n chip legitim s-i capete libertatea, n-ar fi trebuit s fie nelinitii de a face aa, ci s rmn n sclavie, cunoscnd c oamenii liberi i sclavii erau toi una n Hristos (vezi 1 Cor. 12:13; Gal. 3:27, 28; Col. 3:11). n plus, aceast stare rea urmeaz ca n curnd s ajung la sfrit, prin a doua venire a lui Hristos (vezi 1Cor. 7:26,29), i atunci toi credincioii care acum sunt sclavi, vor fi fcui liberi att fizic, ct i spiritual. Cealalt interpretarea prezint pasajul ca un ndemn pentru sclavul credincios s se foloseasc de oferta de eliberare, dac are prilejul s fac aa. Aceast ultim interpretare este n armonie cu sfatul lui Pavel relativ la cstoriile mixte (vezi vers. 15). E cu neputin de a determina concludent gndul lui Pavel.

7:22 Cci robul chemat n Domnul, este un slobozit al Domnului. Tot aa, cel slobod, care a fost chemat, este un rob al lui Hristos.

Slobozit. [Om liber, KJV.] mai degrab omul eliberat. Sclavul devenit cretin, prin convertirea lui e fcut liber, adic i se acord eliberare din sclavia pcatului, de ctre Domnul Isus Hristos. Pare c argumentul acesta e dat pentru a mngia pe sclav care fusese ndemnat s fie mulumit cu soarta lui i s nu caute s scape de ea. Sclavia pcatului, care mai nainte inea pe sclav n grozava ei strnsoare, era mult mai rea dect robia trupeasc la un stpn pmntesc. Dar el fusese eliberat din sclavia pcatului. n felul acesta, starea lui, dei nc aceea de sclav, e mult mai bun dect era nainte, el e acum cu adevrat un slobozit, un om fcut liber de Domnul. Alii care nu ncercaser convertirea, poate nsui stpnul de sclavi, sunt ntr-o stare mult mai rea de robie, dect sclavul. Sclavul ar trebui deci s se bucure de eliberarea de rul mai mare. Cea mai mare binecuvntare pe care o poate primi omul este eliberarea de pcate; dac o are, n-ar trebui s fie fr rost nelinitit cu privire la mprejurrile externe ale vieii acesteia (vezi Mat. 6:2531, 33, 34; Ioan 8:32, 34, 36; Rom. 7:1420, 23, 24; 8:2; Gal. 5:1).

Rob. [Serv, KJV.] Gr. doulos, serv sau sclav, ca n vers. 21 i n prima parte a acestui verset. Ceteanul liber care accept invitaia lui Hristos de a-L urma i care i d inima Domnului fr rezerv, devine prin aceasta robul lui Isus. Nu exist independen absolut. Omul este sau robul mizerabil al pcatului sau fericitul de bunvoie rob al Creatorului i Mntuitorului su. Toat lumea civilizat e guvernat de legi. Nu exist degradare n a fi asculttor de legile acceptate ale societii n care cineva triete, cu condiia ca acele legi s fie n armonie cu Cuvntul lui Dumnezeu. Cei trei tovari ai lui Daniel erau gata s asculte de porunca mpratului caldean de a iei n Cmpia Dura, unde fusese nlat marele chip de aur, dar au refuzat s se nchine naintea lui deoarece aceasta era contrarie poruncii clare a lui Dumnezeu (Dan. 3:14, 1618; cf. Exo. 20:4, 5). Ascultarea de Legea lui Dumnezeu, fie ca sclav, fie ca om slobod, este cea mai nalt form de respect i punere la ncercare a situaiei de ucenic, ca i cel mai mare dictat al raiunii i al contiinei (vezi 1 Cor. 7:19; CT 111; SC 60; MB 146, 147; AA 506). Apostolul arat c sclavul cretin i omul slobod sunt pe aceeai treapt, prin faptul c amndurora li se cere s triasc n ascultare de Legea lui Dumnezeu.

7:23 Voi ai fost cumprai cu un pre. Nu v facei dar robi oamenilor.

Cumprai. Preul de cumprare este sngele nespus de scump al lui Isus (vezi Ioan 3:16; Rom. 5:8, 18, 19; 1Pet. 1:18, 19; 1Pet. 3:18). Sclavii care primesc Evanghelia, dei legai de stpni omeneti i lipsii de libertate civil, sunt de o incalculabil valoare naintea lui Dumnezeu. Ei sunt robii lui Isus Hristos i pot s-L serveasc rmnnd mai departe n supunere la stpnii lor pmnteti, deoarece Hristos va socoti un atare serviciu, dac e fcut cu credincioie, ca fcut Lui (vezi Efes. 6:58; Col. 3:2224).

Robi ai oamenilor. [Servi ai oamenilor, KJV.] Mai degrab sclavi ai oamenilor. nelesul poruncii Nu v facei, dar, robi oamenilor nu e cu totul clar, n contextul de fa. Unii o neleg ca un sfat pentru cei care sunt liberi sau pentru cei care au fost eliberai, s nu se fac sclavi. Alii consider porunca drept un sfat pentru toi cretinii, fie robi, fie liberi, s fie cluzii de principiile adevrului, pe cnd i ndeplineau datoriile, potrivit cu statutul lor civil n via. n nici o mprejurare ei nu vor clca Legea lui Dumnezeu pentru a satisface cerinele oamenilor (vezi Fapte 5:29). Ei vor recunoate c Dumnezeu, care a pltit preul pentru mntuirea lor, cere complet devoiune i supunere nemprit (vezi Luc. 10:27). Ei nu vor ngdui nimnui s se amestece n drepturile i datoriile lor de a se nchina lui Dumnezeu, potrivit cu dictatele propriei lor contiine. Duhul Sfnt este cluza i nvtorul cretinului (vezi Ioan 16:13; Rom. 8:14). Contiina e a Domnului spre a fi cluzit de El i nu spre a fi adus sub controlul vreunui om sau vreunui grup de oameni. Viaa aparine lui Dumnezeu spre a fi crmuit i folosit de El, potrivit voii Sale. n toate privinele, cretinul este proprietatea lui Dumnezeu (cf. COL 312). Tranzacia aceasta este din partea lui Dumnezeu, o cumprare, iar din partea credinciosului, o consacrare voioas i fericit. n felul acesta proprietatea lui Dumnezeu asupra credinciosului prin Hristos este garania eliberrii din robie fa de oameni, n tot ceea ce are legtur cu voina i contiina, i dovada adevrului c slujirea lui Hristos este perfect libertate (vezi Ioan 8:32, 36; Rom. 6:14, 18, 22).

7:24 Fiecare, frailor, s rmn cu Dumnezeu n starea n care era cnd a fost chemat.

S rmn... n starea. Versetul acesta repet ndemnul coninut n vers. 20. De ce se face repetarea aceasta? Fr ndoial pentru a scoate n eviden faptul s cretinul nu caut s rstoarne sau s desfiineze vreo ordine social existent. Biserica Viului Dumnezeu nu e aezat n lume pentru a dezorganiza societatea omeneasc, ci, dimpotriv, pentru a o consolida. Cretinii pot considera pe bun dreptate c sclavia este o practic rea i n-ar trebui s existe printre oamenii civilizai. Dar ea a fost permis de Dumnezeu n legile Sale pentru vechiului Israel (vezi Lev. 25:4446; vezi Deu. 14:26). Permisiunea Lui nu a indicat totdeauna aprobarea Lui. Permisiunea Lui n cazul divorului era tipic: Din pricina mpietririi inimilor voastre a ngduit Moise s v lsai nevestele. (Mat. 19:8). Misionarul cretin n ri pgne nu ncearc s rstoarne n chip violent obiceiurile i practicile stabilite cnd vede c sunt contrarii nvturilor lui Isus. El cunoate c o astfel de conduit n-ar promova cauza adevrului, ci ar nchide calea pentru un efort misionar mai departe. Proclamarea credincioas a Evangheliei, nsoit de puterea Duhului Sfnt, va svri o reform n viaa tuturor acelora care o accept i atunci va fi vzut o schimbare n sistemul social care l va aduce n armonie cu adevrul.

Instruciunea din versetul acesta n-ar trebui s fie privit ca interzicnd cretinului cutarea eliberrii din sclavie, dac poate face lucrul acesta pe cale legal. Ea sugereaz ca el s fie mulumit s atepte ca Domnul s-l cluzeasc n chestiunea aceasta. Dac Domnul nu gsete de bine s deschid calea pentru eliberare, sclavul credincios ar trebui s fie mulumit s serveasc pe Domnul acolo unde e. El trebuie s in minte c poate servi pe Dumnezeu efectiv n timp ce servete pe stpnul su pmntesc (vezi 1Cor. 7:22). El nu trebuie s aduc defaim bisericii, crend impresia c spiritul cretinismului e un spirit de insubordonare. Toi pot tri credina lui Isus n toate timpurile, mrturisind pentru El naintea tuturor acelora cu care vin n contact i, n felul acesta, rspndind cunotina adevrului (vezi SC 81, 82).

Cu Dumnezeu. Lucrul glorios cu privire la religia lui Isus Hristos este c credinciosul nu e lsat s fac singur cltoria vieii. El e acceptat n familia lui Dumnezeu, n timp ce e pe pmnt, i are tovria ngerilor cereti i a Domnului Isus (vezi Mat. 28:20; Ioan 14:1618, 21; 15:7). Prin orice experien ar fi chemat s treac, are cunotina mngietoare c nu e singur, e Cineva cu el care cunoate i nelege toate problemele i chinurile inimii. Tuturor acelora care-L iubesc i se ncred n El, le e dat asigurarea c chiar n mijlocul situaiilor celor mai uluitoare, nu vor fi lsai fr ajutor (vezi Isa. 43:2; Evr. 13:5). Cnd credinciosul i d seama de lucrul acesta, va fi mulumit s rmn n locul atribuit lui, n via, indiferent care ar fi acela. Cnd drept rezultat al comuniunii cu Isus, credinciosul se deprinde s considere lucrarea sa ca fiind n primul rnd aceea de a face voia Domnului i toate posesiunile sale ca mijloace de a-L servi pe El, atunci se va bucura de o pace a minii i de o satisfacie care nu e cunoscut de cel necredincios (vezi Isa. 20:3; Ioan 14:27).

7:25 Ct despre fecioare, n-am o porunc din partea Domnului. Le dau ns un sfat, ca unul care am cptat de la Domnul harul s fiu vrednic de crezare.

Ct despre fecioare. Pavel se ocup acum cu o alt chestiune cu privire la care corintenii evident ceruser sfat (vezi vers. 1).

N-am o porunc. Apostolul n-are o enunare direct anterioar din Scriptur sau din nvturile lui Isus, ca autoritate cu privire la subiectul celor necstorii. n ce privete sfatul su pentru cei cstorii, el a citat porunca dat de Hristos nsui (vezi vers. 10). Faptul acesta nu slbete n nici un fel fora i nici nu nltur inspiraia instruciunii care urmeaz asupra acestui subiect.

Vrednic de crezare. [Credincios, KJV.] Pavel exprim n felul acesta autoritatea sa pentru opinia pe care este gata s o prezinte. Convertirea i consacrarea lui fuseser acceptate i Domnul l onorase cu lumin special. El i devotase viaa unicului scop de a onora pe Dumnezeu i de a face voia Lui. El cuta fr ncetare s ajung la desvrirea n Hristos (Filp. 3:13,14). Datorit faptului acestuia, e lucru cert c el nu ar fi dat sfat pentru nici o consideraie egoist sau lumeasc. Ceea ce scria urma s fie primit ca voia lui Dumnezeu cu privire la chestiunea n discuie.

7:26 Iat dar ce cred eu c este bine, avnd n vedere strmtorarea de acum: este bine pentru fiecare s rmn aa cum este.

Cred eu. [Presupun, KJV.] Sau gndesc. Avnd n vedere. [Pentru, KJV.] Mai degrab din cauza. De acum. [Prezent, KJV.] Sau la ndemn. Cuvntul tradus n felul acesta e folosit n 2Tes. 2:2, cu privire la a doua venire a lui Hristos ca i cum ar fi venit.

Strmtorarea. Gr. anagke, nsemnnd nevoie (cap. 7:37, tradus nevoit sau silit) sau necazurile (1Tes. 3:7, etc.). n Luc. 21:23, anagke e folosit cu privire la necazul care urma s vin pe pmnt n legtur cu distrugerea Ierusalimului. Pavel fr ndoial se referea la iminena unui timp de mare strmtorare i necaz pentru comunitatea cretin.

Bine. Gr. kalos, (vezi vers. 1). Studiind sfatul cu privire la cstorie, credinciosul ar trebui s rein c n ndrumarea purtrii sale e necesar s se gndeasc nu numai la ceea ce este ngduit [legal], dar i la ceea ce este bine [oportun] (vezi cap. 6:12; 10:23).

Fiecare. [Om, KJV; Oricine, G. Galaction.] Gr. anthropos, termenul generic pentru om, fie brbat, fie femeie.

S rmn aa cum este. [Aa s fie, KJV.] Expresia aceasta poate fi neleas n dou feluri:

(1) ca sfat de a rmne aa cum erau. Comparai sfatul cu privire la schimbarea ocupaiei cu prilejul primirii lui Hristos (vezi vers. 17, 18, 20, 24); (2) ca referindu-se la ceea ce urmeaz, adic credincioii urmeaz s se conduc n chestiuni relativ la cei necstorii dup instruciunea dat n vers. 27-28. Avnd n vedere calamitile ce ameninau s vin, credincioii sunt sftuii s evite intrarea ntr-o situaie care ar fi sporit ncurcturile i necazurile lor.

7:27 Eti legat de o nevast? Nu cuta s fii dezlegat. Nu eti legat de o nevast? Nu cuta nevast.

Legat. Gr. deo, a lega, a fixa. Cstoria e adesea numit astzi, o legtur, subliniind natura permanent a unirii n care s-a intrat cnd dou persoane s-au cstorit.

Dezlegat. Adic prin desprire sau divor. Apostolul nva c chiar n timp de criz sau de evenimente neprevzute, nu trebuie s aib loc o neglijare a rspunderilor care revin persoanelor cstorite. Li se cere s continue n legtura de cstorie i s-i fac datoria ca persoane cstorite. Dei s-ar putea s vad c le stau n fa dificulti sporite, n timpuri de persecuie, i greuti, nu trebuie s se gndeasc la ruperea legturii datoriei pentru a evita neplceri i suferine. Ei trebuie s-i fac datoria i s se ncread n Dumnezeu spre a se ngriji de ei.

Nu este legat? [Eti dezlegat, KJV.] Adic eti ntr-o stare de libertate de legtura cstoriei? Expresia se aplic att celibatarilor, ct i vduvilor.

Nu cuta nevast. Vduvului sau celibatarului i se d sfatul s nu fie nerbdtor de a intra n relaia de cstorit (cf. cele de la vers. 1). Versetul acesta nu nva c Pavel dezaproba cstoria sau c el o declarase ilegal (aa cum probabil gndeau unii dintre credincioii corinteni, vezi vers. 28). El caut mai degrab s crue pe cretini de complicaii zadarnice, n vremuri de criz (vezi vers. 26). E adevrat c persoanele necstorite o duc mai uor n vremuri de necaz.

7:28 ns, dac te nsori, nu pctuieti. Dac fecioara se mrit, nu pctuiete. Dar fiinele acestea vor avea necazuri pmnteti, i eu a vrea s vi le cru.

Nu pctuieti. [N-ai pctuit, KJV.] Chestiunea cstoriei e lsat pe seama fiecrei persoane s decid singur, potrivit cu nclinaia i nevoia. Sfatul pe care Pavel l d n capitolul acesta e intenionat s fie o cluz sigur pentru toi aceia care stau n faa chestiunii cstoriei, mai ales n mprejurri potrivnice. Dar, dup ce totul a fost spus, decizia ultim st n minile fiecrei persoane. Fiecare poate alege calea care corespunde propriei sale situaii, cunoscnd c att cstoria, ct i celibatul sunt acceptabile naintea lui Dumnezeu. Sunt mprejurri cnd pare nenelept a se cstori. Dar celibatul nu e impus nimnui; trebuie s fie n totul o chestiune de hotrre individual.

Necazuri pmnteti. [Necazuri n trup, KJV; Suferin n trupul lor, G. Galaction.] Grijile soului, soiei i copiilor i alte datorii ale vieii de cstorie produc ncurcturi speciale, n vremuri de persecuie i de necaz (vezi Mat. 24:19; cf. Luc. 23:28-30). Cuvintele n timp atrag atenia la viaa pmnteasc cu toate interesele ei, aici indicnd viaa domestic particular, cu multele ei griji privitoare la hran, mbrcminte i protejarea tuturor posesiunilor familiei. n zilele de persecuie care aveau s vin asupra bisericii, unii credincioi urmau s fie ntemniai, torturai i dai la moarte. Familiile urmau s fie mprtiate i membrii, dui n exil, din cauza credinei lor. n asemenea mprejurri, spune Pavel, ar fi mai bine s rmn necstorii.

Cru. [V cru, KJV.] Mai degrab a vrea s v cru. n ce privete nelesul acestei expresii, e o deosebire de preri printre comentatori. Sunt date dou interpretri: (1) Nu voi strui mult asupra acestor rele, pentru ca s v cru de a auzi despre ele.; (2) V dau aceste ndrumri pentru a v scpa de aceste necazuri. Cea din urm e cea mai probabil.

7:29 Iat ce vreau s spun, frailor: de acum vremea s-a scurtat. Spun lucrul acesta, pentru ca cei ce au neveste, s fie ca i cum n-ar avea;

Vremea. Gr. kairos, un punct sau o perioad de timp anume (vezi Rom. 13:11). Domnul nsui ndemna pe credincioi s triasc n ateptarea celei de-a doua veniri a Lui i a sfritului lumii (vezi Mat. 24:42, 44; 25:13; Mar. 13:3237). nvturile lui Isus i ale apostolilor Lui arat c marea ocupaie a vieii este pregtirea pentru un cmin n mpria slavei venice a lui Dumnezeu (vezi Mat. 6:1921, 33; 10:38, 39; Mar. 10:21). Timpul n care poate fi fcut aceast pregtire a fost ntotdeauna prezentat ca scurt (vezi Rom. 13:11). Pentru noi astzi, judecata de cercetare se apropie repede de ncheiere i cnd se va fi sfrit, va fi pentru venicie, prea trziu pentru a obine

o pregtire pentru cer. De aceea toi trebuie s se asigure de acceptarea lor drept candidai pentru mpria slavei (vezi Isa. 55:6, 7; Dan. 8:14; 9:2427; Rom. 9:28; 2 Cor. 6:2; Evr. 3:13; 2Pet. 1:10; Apoc. 22:1012). Toi ar trebui s triasc ntr-o comuniune att de strns cu cerul, nct, indiferent cnd vine chemarea de a depune grijile acestei viei, s nu fie luai pe neateptate (vezi Mar. 13:3537; Luc. 18:1; 21:3436; 1Tes. 5:16,17, 22, 23). Cretinul care e treaz fa de acest fapt grozav c trebuie s fie pururea gata s ntmpine pe Dumnezeu, nu-i va ndrepta inima spre lucruri pmnteti. El va fi ntotdeauna contient de incertitudinea vieii i de natura temporar, trectoare a acestei lumi i va tri ntr-o stare de continu promptitudine pentru venirea Domnului (vezi Col. 3:1,2).

Pentru ca. [Rmne, KJV; Aa nct, G. Galaction.] n vederea scurtimii timpului disponibil pentru oameni ca s se pregteasc pentru venicie n cel mai bun caz, timpul nu e mai lung ca scurta durat a vieii cretinii nu se vor lega prea tare de legturi i posesiuni pmnteti. Ei nu vor ngdui ca nimic, nici chiar legturile de familie, s stea n calea hotrrii lor de a fi gata pentru cer.

Ca i cum n-ar avea. Argumentul anterior duce la concluzia c nici o alt alegere nu este lsat pentru cei care au soii, dect ca ei s refuze de a ngdui ca situaia de cstorit s duc la uitarea obligaiei de a fi n legtur cu Cerul totdeauna. Cu alte cuvinte, grijile, rspunderile i plcerile cstoriei trebuie s fie fcute secundare fa de marele obiectiv al vieii, care este comuniunea constant cu Domnul i promptitudine plin de rvn pentru venirea Lui. Versetul acesta scoate n eviden adevrul c n toate mprejurrile i n toate timpurile, iubirea pentru Dumnezeu i ascultarea cerinele Lui trebuie s aib deplin prioritate n viaa credinciosului (vezi Deu. 6:5; 10:12; Ecl. 12:13; Mat. 22:37, 38). Versetul acesta nu trebuie s fie neles ca nvnd vreo lips de afeciune i de amabilitate n legtura de cstorie sau ca o contrazicere a instruciunii specifice cuprins n versetul de nceput la acestui capitol.

7:30 cei ce plng, ca i cum n-ar plnge; cei ce se bucur ca i cum nu s-ar bucura; cei ce cumpr, ca i cum n-ar stpni;

Ca i cum n-ar plnge. Acela a crui minte e plin de Duhul Sfnt nu va fi necuvenit afectat de experienele acestei viei. Aceia care sunt mhnii i vor nfrna durerea prin ndejdea sigur a vieii viitoare n slav. Credina n Dumnezeu i fgduinele Lui vor calma inima tulburat (vezi Isa. 26:3).

Ca i cum nu s-ar bucura. Aceia care sunt fericii n posesiunile i binecuvntrile lor pmnteti sunt avertizai mpotriva gsirii n ele a fericirii lor celei mai mari. Succesul i faima lumeasc revenind sorii oamenilor nu trebuie s fie considerate ca temeiuri pentru bucurie excesiv. Oamenii trebuie s in minte c cele pmnteti nu sunt vrednice de ncredere, dndu-i seama c fericirea lor permanent nu poate fi gsit n nici o form de realizare lumeasc (vezi Iac. 4:14; 1 Pet. 4:24; 1Ioan 2:1517). Totui e cu desvrire drept ca noi s fim recunosctori pentru lucrurile bune ale vieii i fericii pentru tot ceea ce iubitorul nostru Printe a procurat pentru folosul nostru.

Ca i cum n-ar stpni. E drept de a achiziiona proprieti i de a se angaja n ntreprinderi, dar toat bogia material trebuie s fie recunoscut ca de o durat incert, care n curnd va fi prsit. Tot ce are omul trebuie s fie prsit i lsat atunci cnd e chemat de moarte s plece (vezi Luc. 12:15; Col. 3:2; 1Tes. 4:16, 17; 1 Ioan 2:15, 17.) Avnd n vedere c ntr-o zi n curnd, toate cele pmnteti vor trece, credincioii ar trebui s-i concentreze atenia la adunarea unei comori n cer (vezi Mat. 6:19-21).

7:31 cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca i cum nu s-ar folosi de ea; cci chipul lumii acesteia trece.

Folosesc. Gr. chraomai a se folosi, a avea de-a face cu. Ct vreme oamenii rmn n lumea aceasta czut, va fi necesar de a se folosi de lucrurile care sunt n lume pentru a procura cele necesare vieii, ca de pild hran, mbrcminte i adpost. E perfect corespunztor ca oamenii s se foloseasc de lumea aceasta, deoarece pentru un aa scop a fost fcut (vezi Gen. 1:2631; Isa. 45:18).

Folosi. [Abuza, KJV.] Gr. katachraomai a folosi din plin, a folosi ru. Totui, katachraomai uneori nu e deosebit n neles sau e numai uor deosebit de chraomai (vezi mai sus, la folosesc). Dac acesta e cazul aici, pasajul poate fi tradus i aceia care se folosesc de lumea aceasta, ca i cum nu s-ar folosi de ea. Cretinii sunt chemai s fie nelepi n felul n care se folosesc de lucrurile lumii acesteia, neexercitnd libertatea lor n folosirea lucrurilor Domnului lor pentru satisfacerea dorinelor egoiste i pentru proslvirea oamenilor. Ei trebuie s fie ateni ca nu cumva s ngduie ca interesul lor fa de lucrurile lumii acesteia s copleeasc interesul lor fa de lucrurile mpriei lui Dumnezeu. Ei ar trebui s lase ca raiunea lor sfinit s conduc, subordonnd dorinele egoiste ale inimii fireti cerinelor superioare ale bunstrii lor spirituale (vers. Mat. 6:3134; 13:22; Luc. 21:34).

Chipul. [nfiarea, KJVFaa, G. Galaction.] Gr. schema, nfiarea exterioar, forma, aici referindu-se la lume i la starea ei prezent.

Trece. ntruct lumea n starea ei prezent urmeaz s ajung la un sfrit (vezi 2Pet. 3:10; 1 Ioan 2:17; Apoc. 21:1), e o nebunie de a-i fixa inima la lucrurile trectoare ale vieii. Prinii ndeosebi ar trebui s fie ateni spre a evita s nu fie prini n curs de Satana pentru a-i devota timpul i energiile la aciunea de a aduna avere, n timp ce dezvoltarea mental i cultura moral a copiilor lor sunt neglijate.

7:32 Dar eu a vrea ca voi s fii fr griji. Cine nu este nsurat, se ngrijete de lucrurile Domnului, cum ar putea s plac Domnului.

Fr griji. Gr. amerimnoi, liberi de grij chinuitoare (cf. cele de la Mat. 6:25). Contextul pasajului acestuia arat c sfatul dat aici are o referire specific la timpurile de criz sau mprejurri neprevzute, ca de pild persecuia care nsoea mrturisirea de credin n Hristos, n Imperiul Roman, n sec. I. Nu e de dorit ca n asemenea timpuri, cretinii s fac ceva pentru a-i spori necazul i ngrijorarea pe care n chip inevitabil trebuie s le ntmpine; de asemenea s-ar putea s fie mai bine pentru ei s renune la privilegiul cstoriei. Brbatul cstorit se presupune c are mai multe rspunderi materiale dect cel necstorit. Totui, aceasta nu nseamn n mod necesar c el nu se poate preda Domnului, tot att de deplin ca i cel necstorit. ntr-adevr, cnd ambele pri ale unei cstorii sunt cu totul consacrate lui Dumnezeu, rezultatele vor fi o sporit predare fa de Dumnezeu.

Lucrurile Domnului. [Care aparin Domnului, KJV; Ale Domnului, G. Galaction.] Adic lucrurile care in de religie, lucrurile spirituale, contrastate cu treburile care aparin acestei viei pmnteti. Cel ce nu este nsurat nu e mpovrat de rspunderile familiei. Timpul i energia lui nu sunt consumate n ngrijorare de nevoile materiale ale familiei, mai ales n zile de necazuri i de persecuie. El are libertatea s dea atenia lui nemprit lucrurilor care sunt legate de naintarea mpriei lui Dumnezeu. Pavel, personal, prefera o astfel de umblare. n felul acesta este drept ca un om, dac dorete lucrul acesta, s rmn necstorit i s se consacre lucrrii Domnului. Dar Pavel deja explicase (vers. 2-9) c pentru marea majoritate, cstoria e un lucru mai bun (vezi Mat. 19:10-12). Celibatul nu e n sine o stare de mai mare curenie sau onoare dect cstoria. Faptul acesta trebuie reinut bine n minte pentru a feri de o concluzie neltoare la care unii au ajuns n studierea din partea lor a capitolului al 7-lea. Pavel care n unele pasaje din acest capitol pare s descrie starea de necstorit ca mai onorabil, n alt parte nal valorile i virtuile vieii de cstorie i ale familiei cretine (vezi Efes. 5:2132; cf. Evr. 13:4).

7:33 Dar cine este nsurat, se ngrijete de lucrurile lumii, cum s plac nevestei.

S plac nevestei. Lucrul acesta e corespunztor. Totui brbatul cstorit, n marea lui dorin de a plcea soiei sale, s-ar putea s neglijeze mplinirea, aa cum ar trebui, a datoriilor sale religioase evidente (vezi 1T 436; 5T 362).

7:34 Tot aa, ntre femeia mritat i fecioar este o deosebire: cea nemritat se ngrijete de lucrurile Domnului, ca s fie sfnt i cu trupul i cu duhul; iar cea mritat se ngrijete de lucrurile lumii, cum s plac brbatului ei.

Este o deosebire. Dovezile textuale sunt considerabil mprite (cf. pag. 10) la punctul acesta. Punctuaia e, la fel, incert. Sunt dou redri principale [n limba englez]: (1) aceea reprezentat de KJV i (2) aceea reprezentat de RSV. RSV leag prima parte a vers. 34 cu vers. 33 n felul acesta: Dar brbatul cstorit se ngrijete de treburile lumii, cum s plac soiei sale i interesele lui sunt mprite. i femeia necstorit sau fata se ngrijete de treburile Domnului, cum s fie sfnt cu trupul i cu duhul. Indiferent care redare e adoptat, nvtura general rmne aceeai, i anume c starea de necstorit, fie a brbatului, fie a femeii, are avantajul de a fi mai puin probabil influenat de strmtorarea de acum (vers. 26).

Cea nemritat. [Femeia nemritat, KJV.] Ceea ce e adevrat cu privire la starea de celibat n vremuri de criz, e tot aa de aplicabil la femeia nemritat, ca i la brbatul necstorit.

Sfnt. Nu trebuie s se deduc de aici c femeile cstorite n virtutea cstoriei lor sunt mai puin sfinte dect cele necstorite (vezi vers. 32). Nu se spune c n curenie i spiritualitate, femeia necstorit are un avantaj fa de cea cstorit, ci n libertatea fa de rspunderile vieii de cstorie care preocup atenia.

Trupul. Vezi Rom. 12:1.

Mritat. Comparai vers. 33.

7:35 V spun lucrul acesta pentru binele vostru, nu ca s v prind ntr-un la, ci pentru ceea ce este frumos, i ca s putei sluji Domnului fr piedici.

Binele. [Folosul, KJV; G. Galaction.] Pavel caut acum s asigure pe credincioi c tot ce spusese pn aici n legtur cu cstoria este spre propriul lor bine. El n-are nici dorina i nici intenia s le impun celibatul, dei el personal gsise c starea de celibat era cea mai bun pentru lucrarea ce fusese chemat de Domnul s ndeplineasc. Nu e o obligativitate; fiecare s cumpneasc bine sfatul care s-a dat i apoi s ia propria sa hotrre. Cretinul ar trebui s aleag calea care va prezenta cele mai puine obstacole deplinei consacrri n slujba Domnului.

La. [Curs, KJV.] Gr. brochos, un la, un nod care alunec. Nu e nici un efort pentru a prinde n la contiina. Pavel nu caut s-i rein de la ceea ce era ngduit i de la ceea ce binele societii, n vremuri normale, n general cere. Nu era dorina de a-i opri de a urma o cale care ar fi contribuit la fericirea lor adevrat, ci mai degrab, un efort de a-i ajuta ntr-o vreme de strmtorare (vers. 26) i persecuie.

Frumos. [Cuviincios, KJV; Bun cuviin, G. Galaction.] Gr. euschemon, decent, cuviincios. Pavel se refer la ceea ce contribuie la bun-cuviin.

Fr piedici. Vezi vers. 32.

7:36 Dac crede cineva c este ruinos pentru fata lui s treac de floarea vrstei, i nevoia cere aa, s fac ce vrea: nu pctuiete; s se mrite.

Dac cineva. Comentatorii dau dou interpretri divergente la vers. 36-38. Unii aplic pasajul la tatl unei fiice fecioare sau la un presbiter i biserica sa, n timp ce alii l aplic la un tnr i logodnica lui. Aceast ultim variant e reflectat n traducerea care se gsete n RSV.

n favoarea primei vederi sunt urmtoarele: (1) expresia fata lui [fecioara lui] e un termen neobinuit prin care s se desemneze o logodnic; (2) expresia s fie mritat [G. Galaction] (ekgamizo; dovezile textuale favorizeaz [cf. pag. 10) exprimarea gamizo) n general nseamn a da n cstorie. Aceasta ar reprezenta aciunea unui tat i nu aceea a unui tnr. Aceia care susin aceast prim vedere dau explicaia c grecii, la fel ca orientalii, credeau c tatl avea autoritate absolut asupra fiicelor sale necstorite i chestiunea cstoriei lor era o chestiune asupra creia el avea s decid. Acesta este nc obiceiul n multe ri orientale astzi. Dac o fat rmnea nemritat peste o anumit vrst, lucrul acesta era considerat ca o ruine pentru ea i pentru tatl lor. De unde preocuparea prinilor orientali de a gsi parteneri corespunztori pentru fiicele lor nainte s treac de floarea vrstei lor.

n favoarea celei de-a doua vederi, c referirea este la un tnr i logodnica lui, sunt urmtoarele: (1) verbul s se mrite este fr un subiect exprimat, dac tatl i fiica sunt subiectul primei pri a versetului; (2) expresiile ca nu este nevoit [nu are necesitate] i hotrt n inima lui [are putere asupra voinei sale] (vers. 37) pare s descrie o lupt mai intens i de o natur diferit dect aceea pe care ar ncerca-o un tat cnd d n cstorie pe fiica sa.

La obiecia c gamizo (vezi mai sus) nseamn numai a da n cstorie i nu a cstori, sar putea nota c verbele greceti care se termin n izo, adesea i pierd nelesul lor cauzativ distinctiv. Acesta ar fi putut fi cazul cu gamizo, dei n alt parte n NT, el nseamn clar numai a da n cstorie (Mar. 12:25; ekgamizo apare n Mat. 22:30; 24:38; Luc. 17:27, dei n aceste texte din urm dovezile textuale favorizeaz [cf. pag. 10] redarea gamizo).

Unii comentatori care susin c e vorba de un tnr i logodnica lui explic expresia fecioar n termenii presupunerii c Pavel se refer aici la cstoria spiritual, n care tineri evlavioi i luau fecioare i triau cu ele ntr-o unire spiritual, sub legminte de celibat. n ce privete referiri la acest obicei, vezi Parabola Pstorul lui Herma ix. 11, Viziunea i. 1; Irineu, mpotriva ereziilor 1. 6. 3; Tertullian, Despre Post 17; Despre acoperirea cu vl a fecioarelor 14. Interpretarea aceasta trebuie s fie respins, deoarece face n chip tacit pe Pavel s aprobe un obicei care e cu totul nebiblic. A doua vedere nu poate s cuprind mai mult dect cazul unei perechi logodite.

S treac de floarea vrstei. Textul grec poate fi tradus fie dac ea a trecut de floarea tinereii sau dac el a trecut de floarea tinereii. Dac vers. 36 i 37 sunt strict paralele, traducerea dac el a trecut de floarea tinereii ar trebui s fie adoptat ca s concorde cu expresia paralel nu este nevoit (vers. 37).

Nevoia cere aa. Potrivit cu ntia vedere, sfatul este cu privire la tat, cnd devine vizibil c ar fi nenelept s rein consimmntul la cstoria fiicei, fie pentru motivul artat mai sus, fie pentru oricare alt motiv temeinic. Potrivit cu a doua vedere, sfatul este cu privire la tnrul cu pasiuni tari (cf. la vers. 9).

Ce vrea. Fie tatl, fie tnrul (vezi mai sus).

Nu pctuiete. Vezi vers. 9, 28.

S se mrite. Dac subiectul acestui verset sunt peitorul i logodnica sa, expresia urmeaz n chip natural; dac e vorba de tat i de fiica lui fecioar, atunci subiectul propoziiei este numai subneles (vezi mai sus).

7:37 Dar cine a luat o hotrre tare, i nu este nevoit ci este slobod s lucreze cum vrea, i a hotrt n inima lui s-i pstreze pe fiica sa fecioar, face bine.

Dar. [Cu toate acestea, KJV.] Versetul acesta scoate n eviden propoziii opuse acelora expuse n vers. 36 i i gsete explicaia n termenii acelui verset. Sfatul din vers. 36 era dat ca o ngduin, nu ca o porunc (vezi vers. 6). Indiferent la ce hotrre se ajunge i e pus n practic, fie n termenii vers. 36 sau ai lui 37, nu va fi considerat de Domnul ca o nclcare a Legii Sale.

Bine. Gr. kalos, adverbul nrudit cu kalos i cu acelai neles (vezi vers. 1).

7:38 Astfel, cine i mrit fata, bine face, i cine n-o mrit, mai bine face.

Astfel. Versetul acesta rezum tratarea vers. 36 i 37. Nu e ru de a cstori o fiic sau ca un tnr s se cstoreasc cu logodnica lui, i nici nu e ceva pctos n a rmne necstorit. Mai bine face. Adic, n lumina strmtorrii de acum (vezi vers. 26).

7:39 O femeie mritat este legat de lege ct vreme i triete brbatul; dar dac-i moare brbatul, este slobod s se mrite cu cine vrea; numai n Domnul.

Legat. Gr. deo, ca n vers. 27 (vezi comentariul acolo).

i triete brbatul. Dumnezeu a intenionat ca nimic altceva dect moartea s nu aduc o separare ntre so i soie (vezi Mat. 19:59; cf. MB 6365).

Slobod. Nu e un pcat n cstorirea a doua oar a unei femei, cu condiia ca s urmeze ndrumrile Domnului n alegerea partenerului (vezi Gen. 2:24; Mat. 19:6; Rom. 7:13; Efes. 5:31).

n Domnul. Chiar i dup moartea soului ei, o femeie nu are libertatea de a se lega ntr-o cstorie cu un necredincios. Datoria fa de Dumnezeu trebuie s ntreac toate celelalte consideraii i nici un plan nu trebuie adoptat n care nu este proslvit Dumnezeu (vezi 2 Cor. 6:1416; 5T 110; MYP 456, 462). Printre motivele pentru care cretinii nu ar trebui s se cstoreasc cu necredincioi sunt urmtoarele: (1) legtura cu un necredincios, fie el pgn sau numai cretin cu numele ar mpiedica foarte mult punerea n aplicare a instruciunilor de a fi desprii, un neam sfnt i de a nu se potrivi chipului veacului acestuia (vezi 2 Cor. 6:17; 1 Peter 2:9; Rom. 12:2); (2) nu putea s fie simpatie i tovrie real cu cineva a crui filosofie de via, mai ales n lucrurile cele mai importante, e att de direct opus fa de adevrata religie; (3) trirea cu cineva a crui via de toate zilele a artat o lips de respect i de apreciere fa de Evanghelia lui Isus Hristos ar putea face pe femeie s-i piard evlavia i s se deprteze de credina ei simpl n solia i n normele lui Dumnezeu pentru poporul Su (vezi MYP 453, 454). Cunoscnd c legtura de cstorie dintre credincioi i necredincioi este unul din mijloacele cele mai de succes de ruinare a fericirii i a posibilitii de a se face de folos persoanelor n parte, Satana face tot ce poate mai mult pentru a convinge pe oameni s se abat de la sfatul divin i s urmeze ndemnurile inimii nesfinite, crend prin aceasta situaii care pot s nsemne mizerie n tot cursul vieii i, n cele din urm, pierzare venic (vezi 2T 248; 5T 363365).

7:40 Dar, dup prerea mea, va fi mai fericit dac rmne aa cum este. i cred c i eu am Duhul lui Dumnezeu.

Mai fericit. Gr. makarios (vezi Mat 5:3). Avnd n vedere timpurile (vezi 1Cor 7:26), chiar dac o vduv putea s fie recstorit cu un credincios, ar fi fost mai nelept s rmn nemritat.

Dup prerea mea. Vezi v. 10:12.

Am Duhul. Aici pare s fie o referire la anumii conductori din biserica din Corint care credeau c erau inspirai. Apostolul afirm credina sa c, i el, era sub inspiraia Duhului Sfnt. Afirmaia lui era deci o susinere c scrisorile lui trebuie s fie primite, nu ca prere a omului, ci ca nelepciunea dumnezeiasc a viului Dumnezeu. Era necesar ca Pavel s prezinte clar pretenia lui ca iluminare divin. Numai n felul acesta putea el s contracareze instruciunea dat de nvtorii mincinoi din Corint, i numai n felul acesta putea el s prescrie reguli pentru crmuirea credincioilor corinteni care urmau s-i ntreasc fa de ispitele speciale la care erau expui. COMENTARIILE ELLEN G. WHITE

Darul csniciei i darul celibatului (I)

de Florin LiuCapitolul 7 din 1 Corinteni este pe ct de practic, pe att de nepopular, venind parca de pe alta lume. O lume in care casatoria era aranjata din timp de parini si de un apostol care credea ca a fi singur este un mai mare noroc. Sfaturile acestea vin pe fondul unei discuii incepute in capitolul anterior. De aceea, in timp ce citim, nu trebuie sa uitam ca desfrul era faima cetaii Corint pna acolo inct, pe vremea aceea, prostituatele erau numite ironic fecioare corintene, iar a trai fara prejudecai se spunea korinthiazo. Vom reda mai jos textul biblic intr-o traducere noua, cu cteva comentarii. 1.Ca raspuns la cele ce mi-ai scris, eu zic: Bine este ca omul sa nu se casatoreasca. Oare!? Dupa Moise, Creatorul hotarse: Nu este bine ca omul sa fie singur... Iar apostolul pare sa susina exact contrariul, argumentnd ca este mult mai bine sa fii necasatorit. Tensiunea aceasta depaseste limitele scurtului nostru comentariu, dar este o lecie foarte buna de citire inteligenta a Bibliei, atunci cnd te intrebi: Care este voia lui Dumnezeu cu privire la mine? Unii vor zice ca ceea ce Dumnezeu a creat de la inceput in nevinovaie si a declarat ca e foarte bun este principiul fundamental si vesnic (cel puin, ct dureaza vesnicia muritorilor). Alii vor spune ca revelaia este progresiva, ca prin Isus si prin apostoli am primit o lumina incomparabil mai mare. Dar este aceasta o lumina noua universala sau doar o soluie particulara? Care dintre cele doua variante este idealul divin si care este o simpla ingaduina? Care este porunca si care este sfatul?In ciuda parerii populare, preferina celibatului nu a fost doar opinia lui Pavel. Cnd Isus afirma ca divorul pentru tot felul de mofturi nu este o soluie si ca ar trebui sa ne intoarcem la idealul Creatorului pentru a nu trai in pacat (Mat. 19:3-9), discipolii lui Isus, speriai la gndul ca legatura casatoriei este prea stricta, afirmasera: Daca asa este cazul cu privire la so si soie, atunci mai bine nu te casatoresti! (Mat. 19:10). Mai bine, in ce sens? La ce se gndeau ei? Ca esti liber sa umbli dupa femei, fara obligaii? Sau ca este att de rau sa ai o casnicie nenorocita, inct este mai bine sa stai singur si cuminte? La afirmaia lor ca mai bine rami neinsurat, Isus a raspuns: ,,Nu toi pot accepta ideea aceasta, ci numai aceia carora le-a fost dat, de exemplu, cei care din firea lor nu sunt atrasi de femeie, cei castrai pentru a ocupa slujbe la imparaie, precum si cei care s-au dedicat cu totul Imparaiei cerului. Cine poate sa accepte, sa accepte (Mat. 19:11,12).Rezoluia lui Pavel trebuie ineleasa, asadar, in mod strict in contextul ei: a) ca raspuns la anumite intrebari si situaii relatate de corinteni; b) si in lumina explicaiilor date de apostol mai jos. 2. Dar pentru a preveni desfrul, fiecare barbat sa aiba femeia lui, si fiecare femeie, barbatul ei. Apostolul nu recomanda tuturor crestinilor o viaa de asceza, prin celibat si abstinena. El nu le spune ca ar trebui sa-si puna pofta in cui, postind si rugndu-se pna li se vor face pesmet toate romanele. El i-a sfatuit pe toi cei inzestrai cu dorine legitime sa se casatoreasca. Dar poi fi mulumit, traind cu sentimentul ca te-ai casatorit doar pentru a preveni desfrul? Pavel nu spune ca aceasta ar fi singura motivaie a casatoriei, ci aici se refera doar la acest aspect, din motive practice. Alte scopuri la fel de importante, dar nemenionate aici, sunt: nasterea si educarea copiilor, exprimarea deplina a dragostei dintre barbat si femeie (Prov. 5:15-21; Gen. 24:67; 26:8) etc. O carte intreaga, asezata in centrul Scripturii, a fost dedicata dragostei romantice (Cntarea cntarilor). Instinctul celorlalte specii fiind de obicei numai pentru reproducere. 3. Soul sa-si implineasca rolul de barbat faa de soie, iar soia sa-si implineasca rolul de femeie faa de so. 4. Soia nu este stapna pe trupul ei, ci aparine soului. Nici soul nu este stapn pe trupul lui, ci aparine soiei. 5. Nu va refuzai unul pe altul, dect daca ai convenit sa va luai un timp special de rugaciune. Apoi sa revenii la rostul casniciei, ca sa nu va ispiteasca Satana, datorita nestapnirii voastre. Aceia care au intrat in legamntul casatoriei trebuie sa fie responsabili si maturi in ce priveste rostul casatoriei: sa nu-si manevreze partenerul de viaa printr-o atitudine capricioasa faa de nevoia de dragoste, nici sa viseze la darul abstinenei prelungite, invocnd preocupari sfinte, in timp ce jumatatea se perpeleste, plina de frustrare si intrebndu-se ct timp ar putea dura o asemenea casnicie fidela. Chiar si in ce priveste scopurile sfinte, Pavel se refera la o inelegere prealabila a celor doi si la o durata rezonabila a acestui post. Multe familii s-au destramat din cauza infidelitaii si nu puine din cauza geloziei prostesti, dar cine stie cte s-au destramat din cauza sfinirii de unul singur. Pna unde se intinde, asadar, datoria de so sau de soie? Este clar ca nu am dreptul sa fac ce vreau cu trupul meu, daca m-am casatorit. El nu mai este doar al meu. Pna unde merge insa aceasta servitute? Toate sunt pna la porunca Domnului, se inelege. Soul nu poate cere soiei relaii trupesti perverse, nici soia nu are asemenea drepturi nelimitate asupra trupului soului. Legile lui Dumnezeu si legile naturii trebuie respectate. Sfatul apostolului arata ca soii nu sunt obligai sa traiasca intr-o vesnica imbraisare, aducnd pe lume ct mai muli copii. In ciuda faptului ca unele dintre aceste familii sunt admirabile si exemplare (Dumnezeu sa le poarte de grija!), modelul nu se potriveste insa celor mai multe familii. Unii dintre patriarhii si regii din Scripturi au avut intr-adevar mai muli copii, dar aceasta se intmpla in lumi cu totul diferite, unde oamenii traiau sute de ani, ca Iov, sau aveau mai multe soii, precum Iacov si David. A impune soiei nasteri in fiecare an, ca in turma, sub pretextul poruncii din Geneza, este o doctrina nebiblica, lansata de sfini necioplii si repetata de profei gaunosi. Soii trebuie sa fie in inelegere reciproca si in aceasta privina.6. Spun aceasta ca o concesie, nu ca porunca. 7. Eu as vrea ca toi oamenii sa fie liberi ca mine, insa fiecare are de la Dumnezeu darul lui, unul intr-un fel, altul altfel. Concesie, opinie sau sfat chibzuit. Pavel este destul de inelept pentru a nu impune preferina sa personala asupra intregii comunitai crestine. El raspunde acum la niste intrebari practice pe care nu le cunoastem, dar le putem ghici din raspunsurile date. Preferina lui Pavel ca toi oamenii sa fie celibatari este suspecta. El nu o impune altora, dar insasi aceasta preferina poate fi un indiciu, probabil, ca ii lipsea instinctul necesar, ceea ce nu este un pacat, fiindca aceasta era natura lui. Cndva, facuse potera prin casele crestinilor si, arestndu-i, le aruncase in temnia chiar si pe femei (Faptele 8:3; 22:4), ceea ce un barbat adevarat nu face. Dovada pocainei, a echilibrului si a inspiraiei lui este insa in cuvintele care arata ca si cei care simt si gndesc altfel dect el au un dar de la Domnul. Si numai ziua judecaii va decide cine si-a folosit mai bine darul primit.8.Eu spun barbailor necasatorii si vaduvelor ca mai bine ar fi sa ramna ca mine. 9. Dar, daca nu pot trai in abstinena totala, mai bine sa se casatoreasca dect sa se perpeleasca. 10. Celor care sunt casatorii insa, nu eu le poruncesc, ci Domnul: soia sa nu se desparta de so, 11. (daca se desparte, sa ramna necasatorita sau sa se impace cu soul ei), si nici soul sa nu divoreze de soie.Apelul lui Pavel nu este att de mult pentru celibat, ci pentru o viaa sfnta, care poate fi intr-o casatorie cu fidelitate in dragoste, sau intr-o singuratate onorabila, in slujba lui Dumnezeu si a societaii. Apostolul face distincie intre bunele lui sfaturi si porunca Domnului. In ce priveste porunca, nu negociaza. Divorul este exclus, iar daca separarea poate fi tolerata, totusi fara recasatorire. Desigur, dupa acest verdict, intrebam si noi, ca ucenicii, daca nu cumva e mai bine sa stai singur. Domnul Isus vorbise despre un singur motiv acceptabil pentru divor (Mat. 5:32), aratnd ca orice alt motiv ar impinge pe partener la o viaa de adulter. Exista insa si alte motive care sa imbrnceasca pe un so sau pe o soie la adulter sau la divor si recasatorire? Observaia mea este ca nici Isus, nici Pavel nu au menionat toate situaiile reale sau imaginabile, ci au trasat principii idealist-realiste si nu au lasat loc dezlegarilor pacatoase. Cum insa fara iertarea lui Dumnezeu nu ar exista sperana pentru nimeni, este bine ca, in loc sa condamnam pe cei care pacatuiesc (si uneori trebuie mustrai, aplicndu-se dreptul bisericesc), sa observam ca Biblia face loc la mntuire si acestui soi de pacatosi. Singura problema este ca intr-o dragoste cu pacat e dificil sa te pocaiesti, sa regrei. Ce sa regrei, cnd de abia ai inceput sa te infrupi din pomul interzis? Dar harul si chemarea lui Dumnezeu ajung si in aceste adncimi. Ce ar fi trebuit sa faca David dupa ce pacatuise, ca sa-si dovedeasca pocaina? S-o trimita la casa ei pe Bat-Seba insarcinata si fara so, sa se descurce cum poate? S-o ina la palat, dar numai formal, pentru ca deja mai avea vreo saptesprezece femei? Din cele saptesprezece, zece au fost inute in vaduvie, sub paza, dupa ce nelegiuitul de Absalom le profanase (2 Sam. 20:3). Altele cazusera in dizgraie, probabil, din cauza comportamentului lor si al fiilor lor, dar relaia mai precisa cu fiecare dintre ele sau cu toate la un loc nu este att de mult menionata in Scriptura ct este att de amanunit menionata relaia cu Bat-Seba, dupa pocaina lui David. Faptul ca Dumnezeu l-a acceptat pe Avraam si dupa ce a facut un copil cu Agar, ca l-a acceptat pe Iacov si dupa ce a intrat in hora obiceiului, lundu-si patru soii (si s-ar putea cita multe alte exemple), ne invaa ca exista sperana si pentru cei care au incalcat porunca si ca pocaina nu implica in fiecare caz intoarcerea la primul partener. Spunem acestea nu pentru a sugera dezlegari pacatoase, ci pentru a nu lasa in afara speranei mntuirii pe cei care au pacatuit. Pavel insa nu se preocupa aici de asemenea cazuri. In idealismul sau, pare sa nu le vada. Sau, poate, in Corint nu existau asemenea probleme? Sau poate Noul Testament a devenit mai intolerant dect Vechiul? Sunt intrebari la care ar trebui sa putem raspunde. Pavel insa prezinta aici doar idealul peste care se suprapune un superideal personal: sacramentul celibatului.Darul csniciei i darul celibatului (II)

de Florin Liu

17.Aadar fiecare s-i duc viaa dup darul mprit de Domnul, dup chemarea fcut de Dumnezeu. Aceasta este norma pe care am instituit-o n comunitile noastre. 18. Cine a fost chemat fiind circumcis, s nu-i anuleze circumcizia. Cine a fost chemat necircumcis, s nu se circumcid. 19. (Circumcizia nu conteaz i necircumcizia nu conteaz, ci pzirea poruncilor lui Dumnezeu.) 20. Fiecare s rmn la chemarea care i s-a fcut. 21. Ai fost chemat fiind sclav? Nu-i face griji! Dar, dac poi deveni liber, folosete ocazia. 22. Cel chemat sclav, care este n Domnul, este un libert al Domnului. De asemenea, cel chemat liber este sclav al lui Christos. 23. Ai fost cumprai cu un pre; nu v facei sclavi ai oamenilor. 24. Astfel, frailor, fiecare s rmn lng Dumnezeu, n chemarea care i s-a fcut.Din nou apostolul face referire la soarta pmnteasc lsat fiecruia de Dumnezeu, numind-o dar (charism) sau chemare (vocaie). Circumcis sau necircumcis, sclav sau liber apoi va aduga: cstorit sau necstorit , rmi deocamdat aa cum eti, pn intervine Dumnezeu. Poi fi fericit cu propria identitate naional-cultural sau social-economic i cu starea ta civil, dac eti cu Dumnezeu. Unii credeau c pentru a te mntui trebuie s fii circumcis. Evreii care mbriaser prea mult din cultura greco-roman i anulau circumcizia printr-o operaie mai dureroas dect circumcizia n sine. Nu puini sclavi au fost torturai, ucii n btaie sau crucificai pentru c au ncercat s se elibereze. Dac ai ocazia legal s te eliberezi, spune Pavel, nu sta pe gnduri. Este mai bine s fii liber, pentru c eti robul Domnului, cumprat cu un pre. n niciun caz nu te vinde sclav. Libertatea este foarte preioas. Oare chiar i atunci cnd sclavia are forma unei cstorii? Cretine? Cstoria se ntemeiaz pe dragoste n aceasta st toat sfinenia ei. Cnd dragostea s-a redus la teama de a anula un contract care nu mai este respectat, cstoria mai st doar ntr-un fir de a. 25. Cu privire la cei necstorii, nu am o porunc de la Domnul. Le dau ns un sfat, ca unul care, prin mila Domnului, am devenit demn de ncredere. 26. Dup prerea mea, innd seama de necazul care ne pate, cel mai bine este s rmn fiecare aa cum este. 27. Eti legat de o soie? Nu cuta dezlegare. Nu eti legat de o soie? Nu cuta soie. 28. ns, dac te nsori, nu pctuieti. Dac o fat se mrit, nu pctuiete. Dar acetia vor avea de suportat ncercri grele, iar eu a vrea s v scutesc. Pavel i repet sfatul, subliniind c nu este vorba de o porunc a Domnului. Cei necstorii ar face mai bine s rmn aa cum sunt, lundu-l ca exemplu pe Pavel i avnd ncredere n experiena sa spiritual. Un profet poate da multe sfaturi bune, chiar i acolo unde nu a primit descoperiri speciale de la Dumnezeu, deoarece n educaia pe care Dumnezeu i-a fcut-o i s-au dezvoltat contiina i raiunea. De data aceasta, Pavel menioneaz un nou motiv pentru acceptarea libertii celibate: necazurile. Nu explic la ce necazuri se refer, dar este clar c nici pe el nsui nu l-a ocolit necazul. n cele din urm, avea s moar decapitat, din ordinul lui Nero, dup o via plin de privaiuni, lupte sufleteti, peripeii neplcute i tensiuni nedorite n biseric. Ce altceva mai ru i-ar fi putut atepta pe cei care preferau cstoria? Naterea de copii este, ntr-adevr, un necaz, anunat nc din Geneza, dar nicio fat nu evit cstoria i nicio soie nu renun la familie din cauza perspectivei sau a experienei naterii. Necazuri locale n Corint puteau aprea, desigur, i, dac ntr-o persecuie riscai viaa, era de preferat s nu lai n urm o vduv i orfani (pastorii valdenzilor nu se cstoreau). n orice caz, textul grecesc al epistolei nu clarific dac se refer la un necaz deja existent sau la unul iminent. 29. V spun, frailor, timpul s-a scurtat. De acum, cei care au soii s fie ca i cum n-ar avea, 30. cei care plng, ca i cum n-ar plnge, cei care se bucur, ca i cum nu s-ar bucura, cei care cumpr, ca i cum n-ar stpni, 31. cei care profit de lumea aceasta, ca i cum n-ar profita, fiindc sclipirea lumii acesteia trece.Expresia timpul s-a scurtat dovedete c Pavel se gndea la ultimul necaz al poporului lui Dumnezeu, care fusese anunat de Daniel (12:1) i amintit iari de Iisus (Matei 24:21; Apocalipsa 7:14). n acest caz, Domnul spusese ntr-adevr c, n zilele acelea, va fi vai de femeile care vor fi nsrcinate sau care vor alpta. Nu este nicio ndoial c apostolul credea ntr-o venire apropiat a lui Iisus, n aceeai generaie,1 aa cum promisese El (Matei 24:34; Luca 9:26,27). Succesele misiunii i dragostea de Evanghelia cu care-l druise Dumnezeu i ncurajau credina i i amplificau sperana. ntr-o perspectiv att de apropiat a Parusei, nu ne mirm c apostolul aduce, ntre altele, i acest argument. i nelegem, cu tot dragul de fratele Pavel, dar i cu o oarecare mirare de necelibatari, c mult s-ar mai fi ludat el cu corintenii lui, care din desfrnai notorii ar fi devenit nu doar familiti cumini, dar i o armat de tineri sfini care i-ar fi sacrificat orice vis de fericire terestr pentru a trmbia ct mai departe vestea bun a mpriei.Dar ce voia Pavel s spun c cei care au soii s fie ca i cum n-ar avea? Cu cteva decenii n urm, unii credincioi din cale afar de duhovniceti neleseser c trebuie s-i neglijeze soiile. Simplu: ea dormea n cas, el n pod. Nu avem cunotin cum au tratat aceast problem n 1844, dac nu cumva, odat cu neglijarea fermelor i vinderea averilor, s-au gndit unii i la soluia podului. ns tim c mai tziu au aprut printre noi unele figuri pseudoprofetice care pretindeau c Dumnezeu le descoperise acest mesaj. Anna Rice Phillips a distrus astfel cteva familii din Battle Creek. n Europa, n contextul rzboaielor mondiale, care erau vzute ca fiind Armaghedonul, unii au pus embargou pe relaiile intime cu aceast cugetare adnc: Ce, ai s concepi aici i ai s nati n cer? Oamenii acetia uit de regul c Dumnezeu, care a fcut lumea aa cum a fcut-o, este n stare s rezolve toate problemele ei fr ajutorul nostru. Unui om care venise la Ellen White ca s-i dezvluie lumina nou pe care i-o dduse Dumnezeu lui (cu privire la suspendarea oricror relaii intime), aceasta, dup ce l-a ascultat atent i contrariat, i-a dat un singur rspuns, scurt i clar: tii ce? Du-te acas i fii brbat!Pavel vrea s spun c lumea aceasta, cu toate aspectele ei materiale, sociale etc., este trectoare, prin urmare nu trebuie s ne lsm att de prini n iureul ei nct s nu mai putem fi asculttori de Dumnezeu. Cstoria nu este o scuz pentru a nu-I sluji lui Dumnezeu, aa cum spusese i Iisus n parabol (Luca 14:20). Mai mult, cnd este vorba de pocin, urgena acesteia este prioritar. Biblia te scoate afar, chiar i din iatacul nunii, ca mai nti s te pocieti (Ioel 2:15,16). Nu trebuie s uii c pcatul a intrat n lume din cauz c, n prima familie, soul i-a fcut soiei o concesie pctoas, sub pretextul sfnt al dragostei. Alteori, s-a ntmplat invers, dar la fel de greit.Darul csniciei i darul celibatului

Capitolul din 1Corinteni 7 este, pe ct de practic, pe att de nepopular, venind parc de pe alt lume. O lume n care cstoria era aranjat din timp de prini, i un apostol care credea c a fi singur este un mai mare noroc. Sfaturile acestea vin pe fondul unei discuii ncepute n capitolul anterior. De aceea, n timp ce citim, nu trebuie s uitm c desfrul era faima cetii Corint, pn acolo nct pe vremea aceea, prostituatele erau numite ironic fecioare corintene, iar a tri fr prejudeci se spunea korinthiazo. Vom reda mai jos textul biblic ntr-o traducere nou, cu cteva comentarii.

1.Ca rspuns la cele ce mi-ai scris, eu zic: Bine este ca omul s nu se cstoreasc.

Oare!? Dup Moise, Creatorul hotrse: Nu este bine ca omul s fie singur... Iar apostolul pare s susin exact contrariul, argumentnd c este mult mai bine s fii necstorit. Tensiunea aceasta depete limitele scurtului nostru comentariu, dar este o lecie foarte bun de citire inteligent a Bibliei, atunci cnd te ntrebi: Care este voia lui Dumnezeu cu privire la mine? Unii vor zice c ceea ce Dumnezeu a creat de la nceput n nevinovie, i a declarat c este foarte bun, este principiul fundamental i venic (cel puin, ct dureaz venicia muritorilor). Alii vor spune c revelaia este progresiv, c prin Iisus i prin apostoli am primit o lumin incomparabil mai mare. Dar este aceasta, o lumin nou universal, sau doar o soluie particular? Care din cele dou variante este idealul divin i care este o simpl ngduin? Care este porunca i care este sfatul ?

n ciuda prerii populare, preferina celibatului nu a fost doar opinia lui Pavel. Cnd Iisus afirma c divorul pentru tot felul de mofturi nu este o soluie, i c ar trebui s ne ntoarcem la idealul Creatorului, pentru a nu tri n pcat (Mt 19:3-9), discipolii lui Iisus, speriai la gndul c legtura cstoriei este prea strict, afirmaser: Dac aa este cazul cu privire la so i soie, atunci mai bine nu te cstoreti! (Mt 19:10).

Mai bine, n ce sens? La ce se gndeau ei? C eti liber s umbli dup femei fr obligaii? Sau c este att de ru s ai o csnicie ne-norocit, nct este mai bine s stai singur i cuminte? La afirmaia lor c mai bine rmi nensurat, Iisus a rspuns: ,,Nu toi pot accepta ideea aceasta, ci numai aceia crora le-a fost dat, de exemplu: cei care din firea lor nu sunt atrai de femeie,[1]cei castrai pentru a ocupa slujbe la mprie, precum i cei care s-au dedicat cu totul mpriei Cerului. Cine poate s accepte, s accepte. (Mt 19:11-12)

Rezoluia lui Pavel trebuie neleas aadar n mod strict n contextul ei: a). ca rspuns la anumite ntrebri i situaii relatate de corinteni; b). i n lumina explicaiilor date de apostol mai jos.

2. Dar pentru a preveni desfrul, fiecare brbat s aib femeia lui, i fiecare femeie, brbatul ei.

Apostolul nu recomand tuturor cretinilor o via de ascez, prin celibat i abstinen. El nu le spune c ar trebui s-i pun pofta n cui, postind i rugndu-se pn li se vor face pezmet toate romanele. El i-a sftuit pe toi cei nzestrai cu dorine legitime s se cstoreasc. Dar poi fi mulumit, trind cu sentimentul c te-ai cstorit doar pentru a preveni desfrul? Pavel nu spune c aceasta ar fi singura motivaie a cstoriei, ci aici se refer doar la acest aspect, din motive practice. Alte scopuri la fel de importante, dar nemenionate aici, sunt: naterea i educarea copiilor, exprimarea deplin a dragostei dintre brbat i femeie (Pr 5:15-21; Gn 24:67; 26:8) etc. O carte ntreag, aezat n centrul Scripturii, a fost dedicat dragostei romantice (Cntarea Cntrilor).[2]Instinctul celorlalte specii este deobicei numai pentru reproducere.

3. Soul s-i mplineasc rolul de brbat fa de soie, iar soia s-i mplineasc rolul de femeie fa de so. 4. Soia nu este stpn pe trupul ei, ci aparine soului. Nici soul nu este stpn pe trupul lui, ci aparine soiei. 5. Nu v refuzai unul pe altul, dect dac ai convenit s v luai un timp special de rugciune. Apoi s revenii la rostul csniciei, ca s nu v ispiteasc Satan, datorit nestpnirii voastre.

Aceia care au intrat n legmntul cstoriei trebuie s fie responsabili i maturi n ce privete rostul cstoriei: s nu-i manevreze partenerul de via, printr-o atitudine capricioas fa de nevoia de dragoste, nici s viseze la darul abstinenei prelungite, invocnd preocupri sfinte, n timp ce jumtatea se perpelete, plin de frustrare i ntrebndu-se ct timp ar putea dura o asemenea csnicie fidel. Chiar i n ce privete scopurile sfinte, Pavel se refer la o nelegere prealabil a celor doi i la o durat rezonabil a acestui post. Multe cminuri s-au destrmat din cauza infidelitii, nu puine din cauza geloziei prosteti, dar cine tie cte s-au destrmat din cauza sfinirii de unul singur.

Pn unde se ntinde, aadar, datoria de so sau de soie? Este clar c nu am dreptul s fac ce vreau cu trupul meu, dac m-am cstorit. El nu mai este doar al meu. Pn unde merge ns aceast servitute? Toate sunt pn la porunca Domnului, se nelege. Soul nu poate cere soiei relaii trupeti perverse, nici soia nu are asemenea drepturi nelimitate asupra trupului soului.Legile lui Dumnezeu i legile naturii trebuie respectate.

Sfatul apostolului arat c soii nu sunt obligai s triasc ntr-o venic mbriare, aducnd pe lume ct mai muli copii. n ciuda faptului c unele din aceste familii sunt admirabile i exemplare (Dumnezeu s le poarte de grij!), modelul nu se potrivete ns celor mai multe familii. Unii dintre patriarhii i regii din Scripturi au avut ntr-adevr mai muli copii, dar aceasta se ntmpla n lumi cu totul diferite, unde oamenii triau sute de ani, ca Iov, sau aveau mai multe soii, precum Iacov i David. A impune soiei nateri n fiecare an, ca n turm, sub pretextul poruncii din Genez, este o doctrin nebiblic, lansat de sfini necioplii i repetat de profei gunoi. Soii trebuie s fie n nelegere reciproc i n aceast privin.

6 Spun aceasta ca o concesie, nu ca porunc.7 Eu a vrea ca toi oamenii s fie liberi ca mine; ns fiecare are de la Dumnezeu darul lui, unul ntr-un fel, altul altfel.

Concesie, opinie sau sfat chibzuit. Pavel este destul de nelept pentru a nu impune preferina sa personal asupra ntregii comuniti cretine. El rspunde acum la nite ntrebri practice pe care nu le cunoatem, dar le putem ghici din rspunsurile date. Preferina lui Pavel ca toi oameni s fie celibatari este suspect. El nu o impune altora, dar nsi aceast preferin poate fi un indiciu probabil c i lipsea instinctul necesar, ceea ce nu este un pcat, fiindc aceasta era natura lui. Cndva fcuse poter prin casele cretinilor, i arestndu-i, aruncase n temni chiar i femei (FA 8:3; 22:4), ceea ce un brbat adevrat nu face. Dovada pocinei, echilibrului i inspiraiei lui este ns n cuvintele care arat i cei care simt i gndesc altfel dect el, au un dar de la Domnul. i numai ziua judecii va decide cine i-a folosit mai bine darul primit.

8.Eu spun brbailor necstorii i vduvelor, c mai bine ar fi s rmn ca mine. 9. Dar dac nu pot tri n abstinen total, mai bine s se cstoreasc dect s se perpeleasc.10. Celor care sunt cstorii ns, nu eu le poruncesc, ci Domnul: soia s nu se despart de so,11 (dac se desparte, s rmn necstorit sau s se mpace cu soul ei!), i nici soul s nu divoreze de soie.

Apelul lui Pavel nu este att de mult pentru celibat, ci pentru o via sfnt, care poate fi ntr-o cstorie cu fidelitate n dragoste, sau ntr-o singurtate onorabil, n slujba lui Dumnezeu i a societii. Apostolul face distincie ntre bunele lui sfaturi i porunca Domnului. n ce privete Porunca, nu negociaz. Divorul este exclus, iar dac separarea poate fi tolerat, totui fr recstorire. Desigur, dup acest verdict ntrebm i noi ca ucenicii, dac nu cumva e mai bine s stai singur. Domnul Iisus vorbise despre un singur motiv acceptabil pentru divor (Mt 5:32), artnd c orice alt motiv ar mpinge pe partener la o via de adulter.

Exist ns i alte motive care s mbrnceasc pe un so sau pe o soie la adulter sau la divor i recstorire? Observaia mea este c nici Iisus, nici Pavel, nu au menionat toate situaiile reale sau imaginabile, ci au trasat principii idealist-realiste i nu au lsat loc dezlegrilor pctoase. Cum ns fr iertarea lui Dumnezeu nu ar exista speran pentru nimeni, este bine ca, n loc s condamnm pe cei care pctuiesc (i uneori trebuie mustrai, aplicndu-se dreptul bisericesc), s observm c Biblia face loc la mntuire i acestui soi de pctoi. Singura problem este c, ntr-o dragoste cu pcat, e dificil s te pocieti, s regrei. Ce s regrei, cnd de abia ai nceput s te nfrupi din pomul interzis? Dar harul i chemarea lui Dumnezeu ajung i n aceste adncimi.

Ce ar fi trebuit s fac David, dup ce pctuise, ca s-i dovedeasc pocina? S-o trimit la casa ei pe Bat-eba nsrcinat i fr so, s se descurce cum poate? S-o in la palat, dar numai formal, pentru c deja mai avea vreo aptesprezece femei? Din cele aptesprezece, zece au fost inute n vduvie, sub paz, dup ce nelegiuitul de Absalom le profanase (2S 20:3). Altele czuser n dizgraie probabil, din cauza comportamentului lor i al fiilor lor, dar relaia mai precis cu fiecare din ele, sau cu toate la un loc, nu este att de mult menionat n Scriptur, att de amnunit cum este menionat relaia cu Bat-eba, dup pocina lui David. Faptul c Dumnezeu l-a acceptat pe Avraam i dup ce a fcut un copil cu Agar; c l-a acceptat pe Iacov i dup ce a intrat n hora obiceiului, lundu-i patru soii (i s-ar putea cita multe alte exemple), ne nva c exist speran i pentru cei care au nclcat porunca, i c pocina nu implic n fiecare caz ntoarcerea la primul partener. Spunem acestea nu pentru a sugera dezlegri pctoase, ci pentru a nu lsa n afara speranei mntuirii pe cei care au pctuit.

Pavel ns nu se preocup aici de asemenea cazuri. n idealismul lui, pare s nu le vad, sau poate n Corint nu existau asemenea probleme? Sau poate Noul Testament a devenit mai intolerant dect Vechiul? Sunt ntrebri la care ar trebui s putem rspunde. Pavel ns prezint aici doar idealul, peste care suprapune, un superideal personal: sacramentul celibatului.

12.Celorlali le spun eu, nu Domnul: dac un frate cretin are soie care nu este n credin, dar este de acord s mpart viaa cu el, s nu divoreze de ea. 13. i dac o femeie are so care nu este n credin, dar el este de acord s mpart viaa cu ea, s nu divoreze de soul ei. 14. Soul necredincios este sfinit astfel prin soia credincioas, iar soia necredincioas este sfinit prin so, care este fratele nostru. Altminteri, copiii votri ar fi necurai; dar aa, sunt sfini. 15 Dac partenerul necredincios vrea s se despart, s se despart; fratele sau sora nu mai sunt legai, n acest caz. Dumnezeu v-a chemat la pace. 16. ntr-adevr, de unde tii, sor, c i vei mntui soul? De unde tii, frate, c i vei mntui soia?

Sfaturile date aici de Pavel sunt de bun sim. Cstoria merit respectat, atta timp ct partenerul este dispus s-i continue n fideliate csnicia, chiar dac partenerul nu este n credin. O csnicie mixt este nu doar acceptabil, ci un izvor de speran pentru mntuirea celui departe de Christos i a sfinirii copiilor. Dar apostolul ne previne c mntuirea partenerului necredincios este o speran care se poate dovedi iluzorie. Nu este nelept s mizm pe asemenea minuni i s facem cstorii mixte. Dar dac cineva a intrat ntr-o asemenea csnicie, s nu fie descurajat, pentru c nu doar harul iertrii este pus la dispoziie, ci i harul sfinirii.

n cazul cstoriilor mixte, Pavel permite desprirea, dar numai din iniiativa celui necredincios. El nu sugereaz c sfinii ar trebui s se descotoroseasc de partenerii pgni cu care au fcut legmnt. Pe de alt parte, este ciudat c aceste sfaturi de bun sim sunt puse doar pe seama autoritii sale apostolice, nu ca porunc a Domnului. Cum ar fi sunat ns porunca Domnului? Ar fi fost diferit? Probabil asemenea lucruri se mai judec i de la caz la caz. n primul rnd, ce nseamn credincios i necredincios? Pe vremea lui Pavel, aceasta nsemna probabil a fi sau a nu fi cretin. n primul rnd, pgnul era necredincios, chiar dac credea n zeii lui, dar nu n adevratul Dumnezeu. Evreul necretin era socotit ns necredincios? Dar dac era cretin dintr-o faciune neortodox (iudaizant, paganizant, etc.)? Sau dac avea o mrturisire de credin corect i un botez valid, dar o via particular imposibil?

17.Aadar, fiecare s-i duc viaa dup darul mprit de Domnul, dup chemarea fcut de Dumnezeu. Aceasta este norma pe care am instituit-o n comunitile noastre. 18. Cine a fost chemat fiind circumcis, s nu-i anuleze circumcizia. Cine a fost chemat necircumcis, s nu se circumcid.19. (Circumcizia nu conteaz i necircumcizia nu conteaz, ci pzirea poruncilor lui Dumnezeu). 20. Fiecare s rmn la chemarea care i s-a fcut.21. Ai fost chemat fiind sclav? Nu-i face griji! Dar dac poi deveni liber, folosete ocazia. 22. Cel chemat sclav, care este n Domnul, e