vpc manson lt prezentare 11.11

16
[Text eingeben] Pag 1 din 16 Manşon de largă toleranţă Funke tip VPC® Legătura perfectă! Cu aprobarea Institutului German Pentru Tehnica în Constructii Z-42.5450 pentru diametrele nominale 100-300! Rezistent la ulei şi la benzină Bandă de tensiune din V4A (1.4404)

Upload: iordache-constantin

Post on 05-Dec-2015

30 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Page 1: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 1 din 16

Manşon de larg ă toleran ţă Funke tip VPC®

Legătura perfectă!

Cu aprobarea Institutului German Pentru Tehnica în Constructii

Z-42.5450 pentru diametrele nominale 100-300!

Rezistent la ulei şi la benzină

Bandă de tensiune din V4A (1.4404)

Page 2: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 2 din 16

Produsul

Cu noul manşon de largă toleranţă Funke tip VPC® se pot lega optim şi în siguranţă ţevi cu acelaşi diametru nominal din materiale diferite: în ciuda diametrelor exterioare diferite condiţionate de tipul constructiv! Manşonul de largă toleranţă Funke tip VPC® este compus dintr-o manşetă de etanşare din cauciuc din elastomer, un coş de fixare din material plastic reductibil centric precum şi două bride metalice din otel inoxidabil pentru aplicarea forţelor, pentru o adaptare pe ambele părţi ale manşonului, separată şi o legatura fără trepte ale tevilor bransate.

Manşeta de etan şare – în mărimi până la DN 250 este realizată din cauciuc din etilenă-propilenă-dien (EPDM) şi în mărimi de la DN 300 din cauciuc stirol-butadien (SBR) fiecare conform DIN EN 681-1 WC/60 – are un profil multiplu de etanşare dublă pentru o etanşare sigură conform DIN EN 1610. Caneluri practicate radial, respectiv compartimentări permit o angrenare danturată a Carcasei de fixare în cauciuc

Carcasa de consolidare este compus dintr-un material plastic rezistent la fisurare, lovire şi este rezistent la frig precum şi la căldură. Partea centrală deformată conic şi cele două canale de ghidaj a benzii integrate pe ambele părţi asigură o adaptare de reducţie centrică şi fără trepte la fiecare aliniere cilindrică a celor două intervale de instalaţie. Procedeul de reducţie are loc uniform pe întreaga circumferinţă, la care partea centrală articulată permite o reducere separată pe fiecare parte a manşonului de largă toleranţă.

Carcasa de fixare şi manşeta de etanşare sunt construite în aşa fel, încât este evitată formarea de cute sau tensiune a cauciucului în timpul adaptării diametrului. Manşeta se adaptează la diametrele exterioare diferite în timpul strângerii benzilor de tensiune din oţel inoxidabil rezistent la coroziune. Manşeta de etanşare şi carcasa de fixare formează împreună cu cele două bride de tensionare o unitate compactă, cu formă stabilă şi totuşi flexibilă.

Materialele Funke VPC ®

Cu aprobarea Institutului German Pentru Tehnica în Constructii

Z-42.5450 pentru diametrele nominale 100-300!

Page 3: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 3 din 16

Manşonul de largă toleranţă tip VPC® este disponibil în două moduri de execuţie.

În versiunea standard piesele componente sunt din oţel inoxidabil V2A (nr. material 1.4301). Execuţia specială cu oţel V4A (nr. material 1.4404) este rezistentă la uleiuri şi hidrocarburi şi mai ales împotriva substanţelor agresive din sol.

Avantaje ale produsului

• instrument cilindric pentru de etanşare in interval cilindric

• profil multiplu de etanşare dublă

• nu formeaza cute la cauciuc, deoarece corpul de fixare şi manşeta de etanşare se comportă neutru din punct de vedere a poziţiei

• montaj simplu, rapid şi sigur

• legătură flexibilă până la 3° şi eventual mai mult în funcţie de diametrul nominal

• robust, compact şi sigur la manipulare

Manșon de largă toleranţă:

legat perfect

Page 4: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 4 din 16

Depozitarea pentru manşonul de largă toleranţă tip VPC® se reduce la puţine tipuri, deoarece elementul de construcţie acoperă multe diferenţe de diametru. Aşa de exemplu la o…

...ţeavă PVC-U SN 4 şi o ţeavă ondulată...

...ţeavă PVC-U SN8 şi o ţeavă din ceramică...

...o ţeavă PVC-U SN12 (HS®) şi o ţeavă cu nervuri...

Avantaje în practic ă

• leagă ţevi de diametre exterioare diferite respectiv ţevi din materiale diferite şi tipuri constructive diferite

• compensează diferenţe de diametru mari fără întrebuinţarea de inele de compensare suplimentare

• adaptare pe ambele părţi, fără trepte, cu asigurarea forţelor de forfecare necesare

• fiting cu suprafaţă mare, cilindrică, respectiv împănarea ţevilor

• atingere centrală a tevilor pentru un montaj potrivit cu exactitudine (până la VPC 250)

Page 5: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 5 din 16

Cheltuieli de depozitare reduse deoarece sunt necesare puţine tipuri pentru toate cazurile de intervenţii

Procedeul de reducţie are loc centric uniform şi separat pe fiecare parte a manşonului de largă toleranţă (bidimensional)

Profil dublu de etanşare multiplă pe fiecare parte.

Un canal de încorporare pe ambele părţi a bridelor de tensionare asigură un ghidaj sigur al benzii de tensiune.

Prin construcţia bridelor de tensionare şi mărimea suportului la Carcasa de consolidare (min. 60 mm lâţime) se aplică forţa la adaptarea diametrului uniform pe toată circumferinţa ţevii

Limitarea introducerii printr-o lamelă de cauciuc centrală ridicată (100 - 250).

14 avantaje dintr-o

Page 6: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 6 din 16

Pentru compensarea diferenţelor mari de diametre la diametru nominal identic nu sunt necesare inele de compensare suplimentare (stânga AD 160, dreapta AD 190).

Interval de etanşare şi a fitingului de suprafaţă mare, cilindric (60 mm per fiecare parte).

Etanşeitate până la 2,5 bar – verificat MPA.

2 respectiv 4 bride de tensionare din oţel inoxidabil cu dispozitiv de închidere cu clic asigură o montare sigură, rapidă şi uniformă.

Carcasa de consolidare şi manşeta de etanşare se comportă neutru din punct de vedere al poziţiei, astfel că este evitată o formare de cute sau adunarea cauciucului.

Adaptare pe ambele părţi fără trepte sub asigurarea permanentă a forţei de forfecare verificat conform DIN 4060 respectiv DIN EN 295.

Flexibilitate pe fiecare parte cu cel puţin 3o.

Trecere tip talpă pentru legarea de diametre nominale identice din materiale diferite sau identice cu structură exterioară diferită (ţevi ondulate, nervurate sau lise).

privire

Page 7: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 7 din 16

Manşon de larg ă toleran ţă tip VPC® ca execu ţie special ă

Rezistent la uleiuri, hidrocarburi şi

la apa marin ă În varianta de execuţie rezistentă la uleiuri piesele constructive ale manşonului de largă toleranţă tip VPC® sunt compuse din oţel inoxidabil V4A (nr. Material 1.4404). Oţelul inoxidabil folosit aparţine de tipurile de oţel rezistente îndeosebi la coroziune şi acizi. Piesa fasonată este rezistentă împotriva uleiurilor şi hidrocarburilor şi rezistentă îndeosebi împotriva substanţelor agresive din apele uzate şi sol. La aceasta se adaugă: materialul este rezistent împotriva acţiunii apelor marine, cu conţinut ridicat de sare.

Cu iniţierea acestei soluţii speciale reacţionează Funke la cerinţele pieţei. Beneficiarii introduc produsul dacă solul care înconjoară canalul de ape uzate prezintă componente neobişnuit de agresive (de ex. soluri cu conţinut de sare în nordul Germaniei) sau dacă apa uzată conţine substanţe, care pot ataca conductele sau garniturile din materiale tradiţionale –

VPC Interval diametru exterior Nr. Articol de la mm până la mm 100 OEL 102 133 VPC 100 OEL 125 OEL 123 161 VPC 125 OEL 150 OEL 160 192 VPC 150 OEL 200 K OEL 183 226 VPC 200K OEL 200 G OEL* 200 261 VPC 200G OEL 250* OEL* 250 324 VPC 250 OEL

*inel excentric pentru ţevi lise (PVC, PP. PE) pentru o legătură tip talpă cuprins în volumul de livrare

ca de exemplu o manşetă din cauciuc din etilenă-propilenă-dien (EPDM) (de exemplu conducte în zona staţiilor de carburanţi). De aceea folosim la manşonul de largă toleranţă rezistent la uleiuri şi

Rezistentă la uleiuri şi hidrocarburi după

DIN EN 681-1 WH

Page 8: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 8 din 16

hidrocarburi un cauciuc din acrilnitril-butadien (NBR). La varianta de execuţie rezistentă la uleiuri carcasa de consolidare este gri.

Reparare-reabilitare-construc ţie nou ă

VPC aduce multe avantaje la fa ţa locului în transee O nouă piesă formată de la Funke face senzaţie în branşa lucrărilor subterane: cu noul manşon de largă toleranţă tip VPC® se pot lega optim şi sigur ţevi de acelaşi diametru nominal din materiale diferite. Un avantaj pe care tot mai mulţi beneficiari şi firme executante ştiu a-l folosi la lucrări de canalizare.

Pentru un executant de lucrări de infrastructura este deja o situaţie obişnuită – printre altele atunci când trebuie legate conductele de racordare casnice pentru apă pluvială şi apă uzată la canalul colector: pe terenuri private se găseşte de multe ori un adevărat amestec de materiale. Deoarece materiale diferite prezintă de regulă diametre diferite, trebuia “meşterit” până acum, pentru a crea o soluţie de trecere rezonabilă. De exemplu prin folosirea de inele de compensare suplimentare. Această operaţiune aparţine de domeniul trecutului cu manşonul de largă toleranţă tip VPC®.

Indiferent dacă la o reabilitare, o reparaţie sau la montarea unei conducte noi: pe baza avantajelor sale condiţionate de tipul constructiv, noua piesă formată uşurează substanţial montajul chiar şi la diametre exterioare diferite.

Page 9: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 9 din 16

Racordul de conducte noi

Legarea ulterioară a unei ramificaţii Repararea unei conducte defecte într-o conductă din ceramică existentă.

Dispozitivul de închidere

Manşonul de largă toleranţă VPC® este compus dintr-o manşetă de etanşare cauciuc din elastomeri, o carcasă de consolidare din material plastic precum şi din două bride de tensionare

Page 10: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 10 din 16

din oţel inoxidabil, care formează dispozitivul de închidere. În cazul acestuia este vorba de un dispozitiv de închidere cu clic. Se renunţă la sudură sau toxine.

Dacă şuruburile bridelor din oţel inoxidabil se strâng la montaj conform indicaţiilor producătorului cu o cheie dinamometrică – de la intervalul de tensiune ≥ DN 300 se recomandă folosirea unei aşa-zis chei de tensionare tangenţiala – manşeta se adaptează fără trepte diametrelor exterioare diferite ale materialelor de ţeavă diferite. Carcasa de consolidare şi manşeta de etanşare sunt construite în aşa fel încât se evită aglomerarea nedorita, respectiv formarea de cute ale cauciucului la adaptarea de diametre.

Calitate şi verific ări Legături de ţeavă etanşe după DIN 4060 şi DIN EN 295 partea 4

Legăturile de ţevi ale canalelor subterane, conductelor şi căminelor trebuie să fie durabil etanşe. De aceea manşonul de largă toleranţă VPC® este supus unor verificări multiple, ca de ex. verificărilor conform DIN 4060 – „Legături de ţeavă a canalelor şi conductelor de ape uzate cu garnituri din elastomer – cerinţe şi verificări la legături de ţevi care conţin garnituri din elastomeri“ – şi conform DIN EN 295-4: „Sisteme de ţevi din ceramică pentru conducte şi canale de apă uzată – partea 4: cerinţe la piese constructive de trecere şi legătură şi cuplaje flexibile “.

Legăturile conductelor de ţevi acoperite de pământ sunt supuse la sarcini mari. De aceea se verifică printre altele curbarea maximă. La această verificare trebuie să reziste legătura de ţeavă la o curbare maximă admisă care depinde de diametrul nominal, la o presiune interioară respectiv exterioară constantă pe durata unui interval de timp, fără neetanşeităţi vizibile.

Cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească manşonul de largă toleranţă VPC ®, sunt în cazul DIN EN 295-4 semnificativ mai mari decât DIN 4060. Aceleaşi cerinţe sunt valabile la verificarea sarcinii de forfecare.

Manşonul de larg ă toleran ţă VPC® pe bancul de testare: Sarcin ă de forfecare, curbare, etan şeitate

Conform DIN 4060 (1998) trebuie adusă dovada etanşeităţii la o curbare reciprocă şi la o sarcină de forfecare. Pentru aceasta se cere dovada de etanşeitate a legăturii de ţevi până la o presiune internă a apei de 0,5 bar. Pentru acest scop se testează legătura de ţevi VPC® la un institut extern după DIN 4060 la o flexibilitate in mufa de la 2% până la 5% (funcţie de diametrul nominal)

Page 11: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 11 din 16

şi la o sarcină de curbare care corespunde diametrului nominal înzecit în Newton – la un diametru nominal de DN 200 sunt 2.000 N = 2 kN = 200 kg.

Sarcina de curbare

Acţiunea sarcinii de curbare se efectuează ca verificare de coloană la două ţevi cu o legătură de ţevi (aici: manşonul de largă toleranţă VPC®). La aceasta se aşează ferm pe reazeme o ţeavă şi se supune prin cealaltă sarcinii (de ex. cu greutăţi). În zona dintre cele două ţevi se formează prin aceasta o sarcină care trebuie preluată de către legătura de ţevi fără daune. În încercări de lungă durată se păstrează sarcina de forfecare timp de 3 luni şi apoi se verifică din nou legătura de ţevi în privinţa etanşeităţii.

Curbarea

Verificarea curbării se efectuează de asemenea ca o verificare de coloană de ţevi cu o legătură de ţevi. La efectuarea testului se aşează ferm pe reazeme o ţeavă şi cealaltă se curbează la capătul liber. Aici corespunde de ex. o valoare de 2% unei curbări de 20 mm per metru de ţeavă.

Etanşeitate

In plus fata de norma DIN 4060 se măreşte presiunea apei la manşonul de largă toleranţă VPC®-în loc de 0,5 bar până la 2,5 bar fără curbare.

DIN 4060 este valabilă pentru legături de ţeavă cu garnituri din elastomer de toate tipurile. La legătura a două ţevi din ceramică se mai aplică în afară de aceasta DIN EN 295 care este putin mai ”sever”. La aceasta se pune la bază o sarcină de forfecare de 25 de ori diametrul nominal în Newton – la un diametru nominal de DN 200 sunt 25 x 200 = 5.000 N = 5 kN = 500 kg. De asemenea este valabil: la diametre nominale până la DN 200 se măreşte curbarea de la 5% la 8%.

Până acum toate manşoanele de largă toleranţă VPC® în diametrele nominale până la DN 300 au trecut verificările după DIN 4060. Şi testul de 3 luni după DIN EN 295 a fost încheiat cu succes.

Page 12: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 12 din 16

„Verificare cu aprobare şi paraf ă”

Manşonul de largă toleranţă Funke VPC® a primit Aprobarea generală de la Organul de Control în Domeniul Construcţiilor de la Institutul German pentru Tehnica Construcţiilor (DIBt) pentru diametrele nominale 100 – 300. Aprobări generale ale Organului de Control în Domeniul Construcţiilor se acordă pentru asemenea produse pentru construcţii şi tipuri de construcţii în domeniul de aplicare a legii landului privind construcţiile, pentru care nu există reguli acceptate în general ale tehnicii, în special normative DIN, sau care deviază fundamental de la acestea.

Prin aceasta este dovedită utilizabilitatea respectiv aplicabilitatea piesei formate în spiritul legii landului privind construcţiile. O situaţie care înseamnă pentru beneficiar şi utilizator un plus de siguranţă.

cu aprobarea Institutului German pentru Tehnica Construcţiilor Z-42.5-450 pentru diametrele nominale 100-300

Page 13: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 13 din 16

Complet în set

Manșonul de largă toleranţă VPC® în modelele 100-220 se livrează într-o pungă din folie de plastic, care conţine pe lângă produs o instrucţiune de pozare precum și unguentul necesar pentru o montare profesională. În instrucţiunea de pozare în patru limbi (ger., fra., engl., pol.) sunt reprezentaţi sugestiv pașii de montare diferiţi cu ajutorul imaginilor expresive.

Nou: manșon de largă toleranţă VPC® în modelele 250 și mai mari se livrează într-o cutie de carton stabilă și la cantitate mai mare pe un palet.

disponibil în mărimi

de la 100-690!

Accesorii

Cheie tubulară pentru VPC 100-150 Întinzător tangenţial pentru

VPC 300-690

Set mâner cu clichet pentru VPC 100-250

Cheie dinamometrică pentru VPC 100-690

Set accesorii în trusa de montare

Sunt rezervate modificări tehnice

Page 14: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 14 din 16

Instruc ţiuni de pozare

VPC 100/125/150/200K/220/270

Instruc ţiuni de pozare

VPC 200 G/250

Caz special repara ţii de ţevi:

La reparaţii de ţevi împingeţi cele două manşoane de largă toleranţă VPC® prima dată complet pe bucata de ţeavă care trebuie introdusă (13). Apoi introduceţi bucata pentru reparat în coloana de ţevi deschisă şi împingeţi manşonul de largă toleranţă Funke VPC® pe fiecare capăt de ţeavă prezent (14), conform instrucţiunii de pozare indicate mai sus (puncte 3-12). Aceasta este avantajos în special la ţevi din ceramică.

La ţevi profilate, ondulate sau cu nervuri asiguraţi-vă cu privire la capacitatea portantă a ţevii /profilului şi verificaţi zonele instalaţiei la suprafaţa de etanşare a manşonului de largă toleranţă Funke VPC®. Deschiderile cu fante trebuie să fie libere de impurităţi respectiv pietre în timpul procedeului de reducere, pentru ca adaptarea diametrului la ţeava care trebuie legată să aibă loc nestingherit. Exploatarea în retragere respectiv compresia patului ţevii se va realiza cu material potrivit conform directivelor de pozare valabile– DIN EN 1610 –.

Depozitare

În spaţii închise se va asigura o ventilare suficientă, în depozite exterioare /zona exterioară se va proteja de radiaţie solară/UV intensă.

Instruc ţiuni de pozare

- cu cheia de tensionare tangentiala de la VPC 300

Page 15: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 15 din 16

Fie rotund sau cu picior

Trecere perfectă Trecere ţeavă de beton circulară pe material plastic 150 - 500

Adaptor pentru

trecerea de la material

plastic (PE, PP, PVC) la

ţeavă de beton

circulară – DN 250 –

DN 500

Adaptor pentru soluţie

specială DN 150

Manșon de largă

toleranţă VPC®

Pentru legarea de ţevi din material plastic cu ţevin din beton circulare în diametrele nominale DN 250 până la 500 stă la dispoziţie un adaptor, care compensează diferenţa substanţială datorită materialului la grosimea peretelui ţevii.

Pentru legarea de ţevi din material plastic cu ţevi din beton circulare în diametrul DN 150 există o soluţie specială în forma unui mic adaptor.

Adaptorul și manșeta pentru intervalele de diametre nominale DN 250 până la DN 500 se pot achiziţiona separat. Trecerea la o ţeavă de beton circulară DN 150 există în set (număr articol VPC 150 B).

Rezultat: vedere din interior – centric, trecere etanșă!

Page 16: VPC Manson LT Prezentare 11.11

[Text eingeben]

Pag 16 din 16

Funke Kunststoffe GmbH • Siegenbeckstrasse 15 • D-59071 Hamm-Uentrop. Tel: +49 2388 3071 -0 • Fax +49 2388 3071 -550 • [email protected] • www.funkegruppe.de

la beton

Trecere ţeavă de beton cu picior DN 150

Adaptor VPC KB

Adaptor VPC 150 BF

Manșon de largă toleranță

VPC®

ţeavă de beton cu picior

cu adaptor VPC 150 BF

aplicat...

...și în pasul următor cu

manșonul de largă

toleranţăVPC® Țeavă de beton cu picior

Manșonul de largă toleranţă Funke VPC® poate fi folosit în versiunea VPC 150

BF (ţeavă de beton –diametru exterior 210 până la 215 mm) și în legătură cu o

ţeavă de beton cu picior. Pentru aceasta este nevoie pe lângă adaptorul VPC KB

și de adaptorul VPC 150 BF.

La montaj se aplică adaptorul VPC 150 BF pe ţeava de beton existentă în așa fel

încât să închidă coeziv cu muchia de beton. Apoi se aplică manșonul de largă

toleranţă VPC® și se montează ca în instrucţiunile de pozare. Apoi se

poziţionează adaptorul VPC KB în faţa ţevii de beton și se leagă conform

instrucţiunilor de pozare anexate. Ambele piese constructive sunt cuprinse în

cantitatea livrată ca set.