transformatoare abb.pdf

Click here to load reader

Post on 01-Dec-2015

282 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

a

TRANSCRIPT

 • PowerIT Transformatoare de Distributie Uscate cu Infasurarile din Rasina Turnate in Sistem VacuumPuteri cuprinse intre 50 kVA pana la 30,000 kVA

 • Introducere ABB este liderul global in sisteme de putere si automati-zari.

  ABB este lider in tehnologiile pentru energie electrica siautomatizari care permit clientilor din domeniulutilitatior si industriei sa isi imbunatateasca perfor-mantele, diminuand impactul asupra mediului incon-jurator.

  Introducere in lumea ABBCa unul dintre liderii mondiali in domeniul Trans-formatoarelor de Distributie, ABB ofera:

  Toate tehnologiile (uscate/in ulei)Toate standardele in vigoare (IEC, ANSI, etc.)Cu aplicatii in gama de tensiuni pana la 72,5 kV

  Date statistice (aproximative)Unitati de productie in intreaga lume: 30Tari cu unitati de Vanzari si Service: 140Numar de unitati vandute annual: 400.000

  Lucrand cu noi, clientii au acces la o retea de unitati deproductie si facilitati care vin in intampinarea nevoilorlor cu o gama completa de produse si solutii. Garan-tam o singura calitate a produselor si serviciilor; calitateaABB. Lucrand impreuna va oferim acces la facilitatile deproductie prin utilizarea conceptului de IndustrialIT catsi accesul la cele mai inalte tehnologii in domeniul stan-dardelor de calitate specifice produselor, cat si solutiiavansate in domeniu.

  Introducere in conceptul Industrial ITIndustrialIT este numele conceptului ABB pentruSolutii de Informare si Automatizari in timp real. Acestconcept calauzeste pasii ABB pentru a merge inainte indirectia tehnologiilor avansate, afceri de succes si multealtele. Toate transformatoarele de distributie produsede ABB sunt certificate IndustrialIT, ceea ce garanteazastructura, accesibilitatea usoara si documentatia on-line.Pot fi considerate ca atare dar si ca parte a unui sistem.

  Asigurarea si mentinerea calitatiiFacilitatile de productie indeplinesc cerintelestandardelor de calitate si mediu ISO 9001/14001.Scopul nostru este de a pune la dispozitia clientilortransformatoare de distributie rapid, la timp si in con-formitate cu specificatiile clientului.

  3ABB

 • 4 ABB

  Oriunde, in orice colt al lumii in care persoane traiesc si muncesc veti gasi cel putinun transformator. Dar de asemenea atata timp cat escalatoarele vor functiona insupermarketuri, lifturile in hoteluri, computerele in birouri, cuptoarele in bucatarii,instalatiile in ferme sau combinate petrochimice nimeni nu va pune importantatransformatoarelor pe planul doi.

  Transformatoarele uscate ABB sunt produse in conformitate cu standardele inter-nationale de calitate si mediu ISO 9001 si ISO 14001.

  Transformatoarele uscate ABB sunt rezistente la patrunderea umezelii, dedicatefunctionarii in medii cu umiditate ridicata sau in medii puternic poluate. Sunt deasemenea ideale pentru functionarea in medii in care umiditatea depaseste 95% sitemperaturile sunt mai mici de -25C.

  Cu mai mult de 100.000 unitati in functiune in intreaga lume, produse in fabricimoderne specializate care totalizate fac din ABB producatorul cu capacitatile deproductie cele mai mari comparativ cu oricare dintre competitori. ABB este liderulde piata care impleteste experienta si tehnologiile cele mai avansate in domeniultransformatoarelor uscate realizate in tehnologia de turnare in vid.

  Tehnologia de turnare in vid ABB este singura certificata de UL cu un indice termicde cel putin 180C (Clasa H) in conformitate cu ANSI C57.12.60 IEEE Trial-Use Standard Test Procedures for Termal Evaluation of Insulation Systems forSolid-Cast and Resin-Encapsulated Power and Distribution Transformers.

  Mai aproape de utilizator transformatoarele uscate sunt singurele care pot fiinstalate aproape de locul de utilizare ceea ce permite optimizarea proiectariiinstalatiilor reducand la minimum circuitele de JT de putere ceea ce conduce laeconomii prin reducerea pierderilor si cat mai mici costuri materiale la realizareaconexiunilor de JT. In multe tari este absolut necesara instalarea de transformatoareuscate in posturile trafo amplasate in interiorul cladirilor publice.

  Cel mai economicSpatiu restransLucrari civile mai putineNu sunt necesare masuri de siguranta (protectia antifoc)Fara intretinereDurata de functionare mai mare datorita coeficientului de imbatranire termica si dielectrica redusPot fi montate in apropierea punctului de consumOptimizarea proiectarii ca subiect permanent de imbunatatire prin dezvoltarea continuua a materialelor utilizateProduse in fabrici specializate cu un inalt grad al tehnologiilor de fabricatie

  Sigur si prietenos cu mediul inconjuratorReducerea poluarii mediuluiRisc zero in scapari de substante inflamabile sau poluanteProductie sigura din punctul de vedere al protectiei mediuluiRecomandat pentru zone de risc si conditii de mediu severeFara risc de incendiuMaterialele din care sunt realizate sunt neinflamabile si necombustibileInalta capacitate de rezistenta la scurt-circuitCapacitate de suprasarcina ridicataRezistente la solicitari seismiceCapabile sa suporte solicitari mecanice si de vibratii severe

  Transformatoarele uscate ABB realizate in tehnologia de turnare in vid un lider in aceasta categorie

  Turnarea rasinii epoxidicein vid eliminaposibilitatea patrunderiiumezelii si protejazaimpotriva agresiuniifactorilor de mediu.

  Suprafata extrem deneteda a bobinelorelimina acumularea depraf pe suprafata lor.

  Materiale necombustibilesi autostingatoare suntfolosite pentru eliminareariscurilor de incendiu ineventualitatea incendiilorsau a aparitiei arculuielectric. Nu exista risculde eliminare de gazetoxice in eventualitateaunui incendiu.

  Cel mai mic nivel alvalorilor descarcarilorpartiale gratie tehnologieiavansate de turnare in vid.

 • 5ABB

  Transformatoarele uscate realizate in tehnologia de turnare in vid serealizeaza intr-o gama de puteri de la 50kVA pana la 30MVA pentrutensiuni de pana la 52kV

  Clasificarea dupa standardul EN 60726- Clima C1/C2- Mediu E2- Foc F1

  Capacitatea ridicata detinere la impuls a siste-mului folie-disc asigura odistributie lineara a tensi-unii.

  Infasurarea de joasa ten-siune este realizata dinfolie de aliminiu (optio-nal cupru).

  Infasurarea de inalta ten-siune este realizata dinfolie-disc de aluminiu(optional cupru).

  Miezul feromagneticintretesut garanteazavalori scazute ale pierde-rilor in gol, la incarcarescazuta cat si nivel dezgomot scazut.

  Capacitatea de a suportasuprasarcini ridicatedatorita inertiei termiceridicate.

 • 6 ABB

  Miezul magnetic prezinta o intretesere cu imbinare intrepte pentru a asigura performanta optima si nivel dezgomot redus. Materialul feromagnetic este taiatsecvential la lungimile date si preasamblat automat,asigurand o acuratete in ceea ce priveste dimensiunilesi ansamblarea asa incat sa se asigure o intretesere precisapana la realizarea intregului pachet.

  Infasurarea de inalta tensiune se realizeaza printr-unproces continuu de bobinare intre discuri folosind con-ductor folie cu dubla izolatie. Bobinele astfel realizatese toarna in rasina epoxidica sub un proces de turnare invid strict controlata. Testele si analizele asupratransientelor au fost realizate pentru a se verificadistributia stresului electric prin infasurare fapt ce a con-firmat inalta performanta a acestui tip de transformator.

  Infasurarea de joasa tensiune este realizata din folie dealuminiu si folie izolatoare preimpregnata cu rasina.Dupa ce procesul de bobinare a fost realizat bobina esteintrodusa in cuptor unde I se aplica un tratament ter-mic controlat din care rezulta un produs extrem decompact capabil sa suporte eforturile electridinamiceproduse la scurt-circuit.

  Cele mai noi standarde Europene in materie de proiec-tarea si executia transformatoarelor de distributie uscatein tehnologie vid EN 60726 (2003) specifica un nivelmaxim al descarcarilor partiale de 10pC. Testuldescarcarilor partiale este efectuat in fiecare din trans-formatoarele ABB. Statisticile noastre arata ca mediadescarcarilor partiale este intotdeauna sub 10pC, iar in90% din cazuri sunt mai mici de 5pC. Acest nivelscazut este garantat de eficienta proiectarii si executiei intehnologia turnarii in vid cat si de acuratetea tehnologieide ansamblare.

  Procesul de capsulare este operatiunea fundamentala inprocedura de fabricatie si trebuie sa fie efectuata si con-trolata sub cele mai stricte conditii asa incat sa se asigureoptimul posibil intre realizarea nivelului optim deizolatie si caracteristicile mecanice. Pe de o parte,infasurarile sunt plasate intr-un proces de preincalzirein cuptor si mentinute pana se atinge temperatura deturnare a capsulei. Pe de alta parte, amestecul de rasinase realizeaza intr-o incinta de amestecare. Componen-tele sunt mixate chiar inaintea procesului de turnare.In etapa urmatoare, bobinele preincalzite sunt intro-duse in camera de turnare in vid. Odata vidul realizat,rasina este injectata in matrita. Componentele suntamestecate chiar inaintea procesului de turnare. Astfelvascozitatea rasinii de turnare este foarte mica,permitand patrunderea in toate interstitiile bobinelorasigurand astfel obtinerea nivelului cel mai de jos pen-tru descarcarile partiale. Dupa ce procesul de turnare afost efectuat bobinele sunt plasate intr-o incinta derevenire asa incat rasina sa-si recapete proprietatile salefinale.

  Miezul magnetic

  Procesul de bobinare controlat de calculator

  Calitate consistenta obtinuta cu cel mai eficientproces de productie

 • 7ABB

  Etapele de ansamblare

  Infasurarea de joasa tensiune

  Infasurarea de inalta tensiune

  Dar nu numai modul de realizare a produsului conferaABB calitatea de lider, ci si faptul ca toate fabricile detransformatoare ABB utilizeaza cele mai sofisticatecaracteristici ale conceptului Industrial IT incepand cuofertarea, proiectarea si procesul

View more