47-96 masini electrice rotative transformatoare condensatori

Click here to load reader

Post on 27-Nov-2015

42 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ma

TRANSCRIPT

Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea mainilor electrice rotative, transformatoarelor i condensatoarelor

Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea mainilor electrice rotative, transformatoarelor i condensatoarelor de fora

Cuprins

Preambul

1.Prevederi generale

2.Prevederi comune tuturor activitilor de fabricare a mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for

2.1.ncadrarea i repartizarea personalului pe locuri de munc

2.2.Instruirea personalului

2.3.Dotarea cu echipament individual de protecie

2.4.Organizarea locului de munc

2.5.Prevederi generale de exploatare a echipamentelor tehnice

2.6.Transport, manipulare i depozitare .

2.7.Protecia mpotriva incendiilor

3.Prevederi specifice activitilor de fabricare a mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for

3.1.Bobinarea i pregtirea bobinelor

3.2.Cositorirea i lipirea

3.3.Bandajarea rotoarelor

3.4.Impregnarea

3.5.Echilibrarea rotoarelor

3.6.Asamblarea i montajul

3.7.Probarea i ncercarea

4.Prevederi de proiectare privind mijloacele de producie utilizate la fabricarea mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for

Anexa 1:Norme conexe normelor specifice de securitate a muncii pentru fabricarea mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for

Anexa 2:Standarde de referin

Anexa 3:Ghid de terminologie de securitate a muncii. Noiuni de baz

Preambul

Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementri cu aplicabilitate naional care cuprind prevederi minimal obligatorii pentru desfurarea principalelor activiti din economia naional n condiii de securitate a muncii.

Respectarea coninutului acestor prevederi nu absolv agenii economici de rspunderea pentru prevederea i asigurarea oricror altor msuri de securitate a muncii, adecvate condiiilor concrete de desfurare a activitii respective.

Normele specifice de securitate a muncii fac parte dintr-un sistem unitar de reglementri privind asigurarea sntii i securitii n munc, sistem compus din:

- Norme generale de protecie a muncii - cuprind prevederile de securitate a muncii i medicin a muncii, general valabile pentru orice activitate;

- Norme specifice de securitate a muncii - cuprind prevederile de securitate a muncii specifice anumitor activiti sau grupe de activiti, detaliind prin acestea prevederile Normelor generale de protecie a muncii.

Prevederile tuturor acestor norme se aplic cumulativ i au valabilitate naional indiferent de forma de organizare sau de proprietate n care se desfoar activitatea pe care o reglementeaz.

Structurarea sistemului naional de norme specifice de securitate a muncii urmrete corelarea prevederilor cu pericole specifice uneia sau mai multor activiti i reglementarea unitar a msurilor de securitate a muncii pentru activiti caracterizate prin riscuri comune,

Structura fiecrei norme specifice de securitate a muncii are la baz abordarea sistemic a aspectelor de protecie a muncii, practicat n cadrul Normelor generale de protecie a muncii. Conform acestor abordri, procesul de munc este tratat ca un sistem complex structurat compus din urmtoarele elemente care interacioneaz:

- Executantul - omul implicat nemijlocit n executarea unei sarcini de munc;

- Sarcina de munc - totalitatea aciunilor ce trebuie efectuate prin intermediul mijloacelor de producie i n anumite condiii de mediu pentru realizarea scopului procesului de munc;

- Mijloacele de producie - totalitatea echipamentelor tehnice (instalaii, utilaje, maini, aparate, dispozitive, unelte etc.) i a obiectelor muncii (materii prime, materiale etc.) care se utilizeaz n procesul de munc;

- Mediul de munc - ansamblul condiiilor fizice, chimice, biologice i psihologice n care unul sau mai muli executani i realizeaz sarcina de munc.

Reglementarea msurilor de securitate a muncii n cadrul Normei specifice de securitate a muncii, viznd global desfurarea uneia sau mai multor activiti n condiii de securitate a muncii, se realizeaz prin tratarea tuturor aspectelor de asigurare a securitii muncii la nivelul fiecrui component al sistemului - executant, sarcin de munc, mijloace de producie, mediu de munc - propriu proceselor de munc din cadrul activitilor care fac obiect de reglementare.

Prevederile sistemului naional de reglementri pentru asigurarea securitii muncii constituie, alturi de celelalte reglementri juridice referitoare la sntate i securitate n munc, baz pentru:

- activitatea de concepie a echipamentelor de munc i a tehnologiilor;

- autorizarea funcionrii unitilor;

- controlul i autocontrolul de protecie a muncii;

- cercetarea accidentelor de munc, stabilirea cauzelor i responsabilitilor;

- controlul realizrii msurilor de securitate a muncii;

- fundamentarea programului de protecie a muncii.

In contextul general prezentat anterior "Normele specifice de securitate a muncii pentru fabricarea mainilor electrice rotative, transformatoarelor i condensatoarelor de for" au fost elaborate innd cont de reglementrile existente n domeniul securitii muncii pentru aceast activitate, precum i pe baza studierii proceselor de munc i a stabilirii pericolelor specifice, astfel nct, pentru fiecare pericol, normele s cuprind cel puin o msur de prevenire la nivelul fiecrui element component al procesului de munc.

Structurarea acestor prevederi este fcut pe tipuri de activiti, pentru fiecare tip de activitate prevederile urmrind o succesiune logic, corespunztoare modului de aciune a executantului n procesul de lucru.

Pe lng prevederile specifice de securitate a muncii, norma cuprinde i un capitol de prevederi de proiectare a mijloacele de producie n dotare.

Capitolul cuprinde prevederi de securitate a muncii care trebuie respectate la proiectarea mijloacelor de producie (cldiri, maini, echipamente etc.), prevederi care rmn valabile pn la acoperirea problematicii tratate prin standarde n domeniu. n elaborarea normelor s-a utilizat terminologia de specialitate prevzut n standardele n vigoare.

Pentru terminologia specific domeniului securitii muncii, norma prezint o anex n care sunt explicai o serie de termeni uzuali.

1. Prevederi generale

Coninut

Art.1

Normele specifice de securitate a muncii pentru activitile de fabricare a mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for cuprind msuri de prevenire a accidentelor de munc i a bolilor profesionale specifice activitilor desfurate n unitile care produc maini electrice rotative, transformatoare i condensatoare de for.

Scop

Art.2

Msurile de prevenire cuprinse n prezentele norme au ca scop eliminarea sau reducerea factorilor de risc, existeni n sistemul de munc, proprii fiecrui element component al acestuia (executant - sarcin de munc - mijloace de producie - mediu de munc).

Domeniu de aplicare

Art.3

Prezentele norme se aplic n toate unitile i subunitile economice care fabric maini electrice rotative, transformatoare i condensatoare de for, indiferent de forma de proprietate a capitalului social i de modul de organizare al acestora.

Relaii cu alte acte normative

Art.4

a) Prevederile prezentelor norme se aplic cumulativ cu prevederile Normelor generale de protecie a muncii.

b) Pentru activitile nespecifice sau auxiliare activitilor de fabricare a mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for se vor aplica prevederile normelor specifice prezentate n Anexa 1.

Revizuirea normelor

Art.5

Prezentele norme se vor revizui periodic i vor fi modificate, ori de cte ori este necesar, ca urmare a schimbrilor de natur legislativ, tehnic etc. survenite la nivel naional , la nivelul persoanelor juridice i fizice sau la nivelul proceselor de munc.

2. Prevederi comune tuturor activitilor de fabricare a mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for

2.1. ncadrarea i repartizarea personalului pe locuri de munc

Art.6

ncadrarea i repartizarea personalului pe locuri de munc se vor face conform prevederilor cuprinse n "Normele generale de protecie a muncii".

2.2. Instruirea personalului

Art.7

Organizarea i desfurarea activitii de instruire n domeniul proteciei muncii, a lucrtorilor care particip la fabricarea mainilor electrice rotative, a transformatoarelor i a condensatoarelor de for se vor face conform prevederilor din "Normele generale de protecie a muncii".

2.3. Dotarea cu echipament individual de protecie

Art.8

Acordarea i utilizarea echipamentului individual de protecie se vor face conform prevederilor din "Normativul-cadru de acordare i utilizare a echipamentului individual de protecie", aprobat prin Ordinul Ministrului Muncii i Proteciei Sociale nr. 225 din 21 iulie 1995.

Art.9

Este interzis acordarea i utilizarea echipamentelor individuale de protecie care nu sunt realizate i certificate n conformitate cu standardele i normativele n vigoare.

2.4. Organizarea locului de munc

Art.10

La locurile de munc unde exist posibilitatea formrii de noxe este interzis a se lucra fr funcionarea instalaiei de ventilare.

Art.11

n spaiile de lucru se va urmri ca realizarea iluminatului s fie cea prevzut prin proiect.

Art.12

La organizarea locului de munc amplasat la nlime trebuie respectate i aplicate prevederile i reglementrile din "Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrul la nlime".

2.5. Prevederi generale de exploata