transformatoare de sudura

Download Transformatoare de sudura

Post on 06-Apr-2018

223 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  1/8

  Transformatoare de suduraWelding transformers

  Ceea ce diferentiaza transformatoarele de sudura de transformatoarele de putere din reteleleelectrice, sunt unele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a tine seama decaracteristicile consumatorului - arcul electric - si de cerintele impuse de catre procesul tehnologicde sudare.

  Indiferent de alte considerente, o sursa pentru sudare cu arc electric in curent alternativ trebuiesa aiba o caracteristica externa pronuntat cazatoare.

  Transformatoare portabile

  Transformatoarele portabile se folosesc de obicei pentru lucrari mici dereparatii, suduri la table subtiri ori elemente de grosimi mici, cuelectrozi de diametre mici, de regula maximum 2.5 la 3.2mm. Ele sealimenteaza de regula la reteaua monofazata, de 230V, asa ca oconditie importanta pe care trebuie sa o respecte, este acea de a nuabsorbi un curent mai mare de 32A, cat poate suporta intermitent, cuciclu de scurta durata o retea de alimentare casnica.Ca sa-si justifice numele si sa poata fi intr-adevar carate de un singursudor, nu neaparat si sportiv, masa lor se limiteaza superior la ovaloare convenabila, de exemplu 50kg. Curentul maxim de sudareeste si el limitat la valori relativ mici, de regula intre 100 si 160Amperi, durata activa de functionare admisibila la acesti curenti fiindde regula 20%.Apare inerent necesitatea micsorarii pe cat posibil a sectiuniiconductoarelor de bobinaj, a numarului de spire, a sectiunii miezuluimagnetic precum si a lungimii circuitului magnetic.Rezulta si necesitatea micsorarii tensiunii de mers in gol pana la limitainferioara admisibila din punctul de vedere al posibilitatii amorsarii simentinerii stabile a arcului electric de curent alternativ.Daca la transformatoarele normale, lucrand in aceeasi plaja de curenti,tensiunea de mers in gol este uzual de 70-75V, la transformatoarele

  portabile aceasta coboara in mod obisnuit pana la 50V, uneori chiar45V, de aceea este nevoie de o indemanare mai mare a sudoruluipentru mentinerea arcului, iar electrozii folositi trebuie sa sa fie detipul celor care asigura o buna stabilitate a arcului de curent alternativ.Pentru simplificarea constructiei si reducerea costurilor, se renunta deobicei la sistemele de reglare continua a curentului, acesta facandu-sein cateva trepte, cel mai convenabil prin prize mediane prevazuta inprimar.

  Exemple de transformatoare pentru sudare cu arc electric care s-au fabricat in Romania

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  2/8

  (dr.ing. Vasile B

  Transformato

  Alimentarea de la retea se face pPrin rotirea butonului de comanactionare C a unui contactor, cuse intample, mai este necesar cinfasurarilor transformatorului, sadepaseasca vPunerea sub tensiune, concomcondensatoare C1,C2, e

  e rinde - Agenda sudorului, Editura tehnica Bucuresti, 1984)

  ul de sudura TS 130 Electrotehnica, Roma

  rin intermediul fisei F, care asigura totodda cu retinere mecanica B, se pune suontactele 1C, 2C, 3C, legate in paralel. P

  si sesizorul de temperatura TS, care coaiba contactul inchis, adica temperatura

  loarea maximaitent a primarului transformatoruluite semnalizata prin aprind

  ia

  ta legarea la pamant.b tensiune bobina dentru ca acest lucru sa

  n troleaza temperaturasupravegheata sa nu

  admisa.R si a bateriei derea lampii L.

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  3/8

  Alimentarea infasurarii primare, prevazute cu prizele 1-12, se realizeaza prin intermediulcomutatorului bipolar cu 6 pozitii K, cu ajutorul caruia se realizeaza reglarea curentului de sudarein treptele 65-70-80-95-115-130A.Se observa ca infasurarea primara este alcatuita din doua sectiuni principale. Prima (1-7) este maislab cuplata magnetic cu secundarul 13, decat a doua sectiune (8-12). In consecinta reactanta descurtcircuit maxima, deci curentul de sudare minim se obtine cand se utilizeaza toate spirele primeisectiuni, alimentarea realizandu-se la prizele 1 si 7. Valoarea minima a reactantei de scurtcircuit,deci curentul mare de sudare se realizeaza cand se utilizeaza toate spirele sectiunii a doua, decicand alimentarea se realizeaza prin prizele 6 si 12.Treptele intermediare se obtin prin modificarea legarii sectiunilor, conform datelor din tabelulcomutatorului.

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  4/8

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  5/8

  Cele doua variante constructive difera in ce priveste geometria miezului magnetic, ceea ce se reflecta in caracteristicile electrice, evidentiatein tabelele de masuratori.

  Sablon bobine:

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  6/8

  In sfarsit, si o varianta care foloseste in primar sarma de cupru dublu emailata. Bobinele de pe cele doua coloane sunt riguros identice,conexiunile se fac in paralel. Am folost sarma cu diametrul de 1.4mm, detaliile fiind prezentate mai jos.

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  7/8

 • 8/3/2019 Transformatoare de sudura

  8/8