solidaritate cu europa

Click here to load reader

Post on 24-Nov-2021

0 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

TIINA CENTRULUI COMUN DE CERCETARE PENTRU COMBATEREA CRIZEI CORONAVIRUSULUI
Înc de la începutul crizei COVID-19, Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene - the Joint Research Centre (JRC), i-a folosit cunotinele i capacitatea tiinific extinse pentru a informa aciunile politice ale UE. In baza unei analize a crizei, experii din JRC au anticipat impactul acesteia i au procedat la susinerea si înaintarea unei strategii de ieire, de altfel la rând cu alte activiti.
Iat o imagine a celor cinci domenii în care cercettorii notri lucreaz intens, chiar in acest moment, pentru a ajuta la soluionarea situaiilor de urgen i a proteja sntatea oamenilor. Vom reveni cu actualizri periodice referitoare la activitile întreprinse de noi, atât prin JRC Science Hub, precum i prin social media.
SOLIDARITATE CU EUROPA
Cercettorii din JRC au proiectat un nou material de referin pe care
laboratoarele îl pot utiliza pentru a verifica dac testele de coronavirus
se soldeaz cu rezultate corecte.
Testarea de laborator rapida si exacta este o parte esenial a managementului pandemiei. Acest material va ajuta laboratoarele de resort s realizeze teste fiabile. Circa 3000 de eantioane sunt gata sa fie trimise laboratoarelor de testare din întreaga UE, inclusiv centrelor de virusologie si spitalelor.
JRC a dezvoltat un indicator al capacitilor de spitalizare, inând cont de caracteristicile demografice teritoriale i de ratele de mortalitate ale COVID-19 repartizat pe vârste. Datorita acestui indicator, este posibil s se identifice regiunile care pot avea nevoie de mai mult sprijin din cauza dezechilibrului între capacitatea de spitalizare i necesitatea sporita de internare a persoanelor în vârst. Acest indicator acoper toate regiunile UE, precum i provinciile afectate din Spania i Italia.
În semn de solidaritate, UE procur i distribuie în comun articole medicale de important vitala, inclusiv echipamente de protecie personal, ventilatoare i echipamente de laborator. Experii JRC au ajutat la dezvoltarea unei metodologii de distribuie pentru Centrul de coordonare a interveniilor de urgen, pentru a se asigura c ajutoarele vor ajunge la locul respectiv si in timp util.
Dei pandemia înc este in desfurare , este extrem de important colectarea i analizarea datelor epidemiologice repartizate pe vârste i compararea distribuiei acestora pe regiuni i ri, in vederea unei aciuni adecvate. JRC colecteaz datele privind numrul îmbolnvirilor i deceselor în funcie de vârst i sex.Un nou material de control va
asigura c testele obin rezultate precise
1Un nou material de referina pentru efectuarea testelor corecte de coronavirus 2Ajutor rilor pentru gestionarea
aciunii medicale
Platforma Epidemics Intelligence de la Open Sources (EIOS) este o colaborare între Organizaia Mondial a Sntii i JRC, care la rândul sau colecteaz pân la 120.000 de articole pe zi referitoare la pandemia coronavirusului. Platforma intervine in ajutorul sortrii acestor informaii i la furnizarea acestora experilor care urmresc pandemia.
Monitorul Presei Europene al JRC ofer, de asemenea, analize de actualitate despre coronavirus. Acest dispozitiv este folosit si pentru a identifica tirile false.
Datele de la EIOS se introduc pe harta de tiri COVID-19, care afieaz zece articole cele mai recente legate de COVID-19 publicate în limbile lor originale.
De asemenea, a fost lansat o nou pagin web cu vizualizri care s ajute populaia s urmreasc starea de cercetare a coronavirusurilor prin brevete, publicaii i proiecte finanate de UE.
JRC lucreaz la definirea „scenariilor de ieire” - a strategiilor pentru implementarea msurilor de izolare in vederea sprijinului societilor noastre de a reveni la normal. Aceasta include analiza tuturor aspectelor scenariilor de ieire din criza, inclusiv a aspectelor sociale, economice, si de securitate.
JRC lucreaz în strâns colaborare cu coala din Londra pentru Igien i Medicin Tropical, Imperial College London, Centrul European pentru Prevenirea i Controlul Bolilor i altele in analizarea strategiilor de ieire. Se lucreaz la elaborarea unei metode de modelare, la schimbul de date i la prezentarea rezultatelor de modelare.
Experii JRC au dezvoltat, de asemenea, un model de risc de focar, folosind indicele INFORM pentru gestionarea riscurilor. Modelul este utilizat pentru a evalua riscul de rspândire pe tot globul, combinând probabilitatea de importare a cazurilor i riscul de contaminare a persoanelor în ar.
De asemenea, se efectueaz cercetri pentru înelegerea impactului pandemiei asupra principalelor sectoare economice, inclusiv industria aviaiei, turismul i comerul mondial.
Analiza arat o scdere de 74% a traficului aerian în Europa la jumtatea lunii martie 2020, comparativ cu dou sptmâni precedente. Traficul global a sczut cu 54% în aceeai perioad. În China, activitatea pare s se stabilizeze, întrucât ara începe s ridice msurile de control.
JRC folosete, de asemenea, sistemul su care furnizeaz informaii despre traseele traficului de containere, precum i a serviciilor de evaluare a riscurilor la care sunt supuse autoritile vamale i de securitate. Sistemul dispune de date în timp cvasi-real despre circulaia containerelor i arat o scdere marcant a Chinei în schimburile cu UE în ultimele sptmâni. Rezultatele ajut autoritile s îneleag tendinele din economia Chinei i viteza de recuperare dup criza.
În cele din urm, se evalueaz impactului interdiciilor internaionale de cltorie asupra turismului i asupra economiei regiunilor UE. Prin identificarea regiunilor vulnerabile, aceast analiza poate ajuta la elaborarea deciziilor de realocare a fondurilor structurale ale UE i la sprijinirea relansrii turismului.
Experii JRC ajut la realizarea hrilor zilnice pentru Centrul de coordonare a interveniilor de urgen
Datele arat impactul asupra turismului i comerului
Hri dinamice de pe platforma JRC Big Data urmresc rspândirea COVID-19 în Europa
© European Union, 2020 - Reuse of this document is allowed, provided appropriate credit is given and any changes are indicated (Creative Commons Attribution 4.0 International license). For any use or reproduction of elements that are not owned by the EU, permission may need to be sought directly from the respective right holders. All images © European Union, unless otherwise stated. Icons © Flaticon – all rights reserved.
3Urmrirea epidemiei i a cercetrii
4Strategii pentru ieire din criz
5Monitorizarea impactului asupra cltoriilor internaionale i a economiei