romania dupa 1989

17
Clasa XI E Romania dupa anul 1989 Dupa cum va amintiti, anul 1989 este unul somblic in vietile romanilor, reprezentand un nou inceput in urma caderii regimul ceausist. Acum mai bine de douazeci de ani, romanii aflasera de la posturile de radio straine care transmiteau emisiuni in limba romana (“Europa Libera”, “Vocea Americii”, “BBC”) despre schimbarile petrecute in tarile comuniste din Europa – la finalul anului 1989 s-au prabusit regimurile comuniste din Germania de Est, Cehoslovacia si Bulgaria. Dorinta romanilor de a scapa din

Upload: florina-flo

Post on 09-Aug-2015

133 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

Romania dupa anul 1989

Dupa cum va amintiti, anul 1989 este unul somblic in vietile romanilor, reprezentand un nou inceput in urma caderii regimul ceausist.

Acum mai bine de douazeci de ani, romanii aflasera de la posturile de radio straine care transmiteau emisiuni in limba romana (“Europa Libera”, “Vocea Americii”, “BBC”) despre schimbarile petrecute in tarile comuniste din Europa – la finalul anului 1989 s-au prabusit regimurile comuniste din Germania de Est, Cehoslovacia si Bulgaria. Dorinta romanilor de a scapa din ghiarele comunismului a fost incurajata de aceaste informatii, de statele occidentale si chiar

Page 2: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

de Uniunea Sovietica prin intermediul serviciilor secrete.

Regimul comunist din Romania devenise falimentar in toate domeniile (politic, economic, social). Era evident pentru toata lumea ca erau necesare niste schimbari importante. Procesul de schimbare care a debutat in 1990 se numeste REFORMA.-Aceasta are rolul de a asigura trecerea la un regim democratic voit autentic.

TRANZITIADupa caderea regimului comunist

obiectivele politice ale noilor puteri au fost democratizarea societatii si trecerea la economia de piata. Care spre deosebire de economia de tip comunist, aflata in

Page 3: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

proprietatea statului, planificata si controlata de catre acesta, economia de piata este reglata de mecanismele cererii si ofertei si se bazeaza proprietatea privata. Economia de piata-capitalista, asigura beneficii celor implicati in acest proces.

De aceea, dupa 1989, s-a impus problema privatizarii economiei romanesti. Transformarea a fost dificila, deoarece restructurarea unei intreprinderi presupune cumpararea de utilaje noi si schimbarea profilului intreprinderii respective, in functie de cererile pietei.

Tot in functie de aceasta, se concediau muncitori, determinand deterioarea nivelului de trai romanesc: inflatia, somajul si scaderea productiei.

In domeniul invatamantului reforma este in plina desfasurarea, facandu-se modificari semestrial pana si astazi. Mult

Page 4: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

mai complicata este situatia in domeniul sanatatii sau al asigurarilor sociale, chiar ale intreprinderilor - multe dintre acestea (siderurgice, miniere, petrochimice etc.) produc mai putini bani decat consuma.

Au fost restructurate Armata, Politia si Serviciile Secrete.

Din punct de vedere politic, procesul tranzitoriu presupunea construirea unui stat de drept pe baza principiilor pluralismului politic. Vechile partide istorice, Partidul National Taranesc – PNT si Partidul National Liberal – PNL au fost reinfiintate si au aparut formatiuni politice noi. Astfel, Consiliul Frontului Salvarii nationale care prelease puterea la 22 decembrie 1989, a devenit partid politic sub acelasi nume, abreviat FSN, din care se vor desprinde Partidul Democratiei Sociale din Romania: PDSR si Partidul Democrat: PD.

Page 5: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

Introducerea romanilor intr-un stat democratic a fost dificila la inceput, deoarece lipsa libertatii de exprimare si a celor mai importante drepturi cetatenesti, au facut ca oamenii sa se descurce greu intr-o societate devenita brusc complexa, acestia devenind treptat confuzi, rezultand ca si astazi sa existe nelamuriri cu privirea idelulul unui stat complet democratic.

Vointa cetatenilor este reprezentata de PARLAMENT, care are dreptul constitutional de a elabora legile si de a controla activitatea guvernului. Parlamentarii alesi prin vot universal, o data la patru ani, sunt delegati in acest fel de catre cetateni sa le reprezinte interesele. Exercitandu-si dreptul de vot, cetatenii participa la conducerea vietii publice.

Page 6: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

Societatea CivilaSocietatea Civila cuprinde totalitatea

organizatiilor care nu apartin statului, iar prin programele lor incearca sa gaseasca solutii eficiente la problemele nerezolvate ale statului trimitand un mesaj important maselor, si anume, spiritul de initiative al cetatenilor trebuie sa se dezobisnuiasca sa astepte de la stat rezolvarea tuturor problemelor lor.

Domeniile in care aceste societati actioneaza, oferint asistenta sunt: grupurile defavorizate – copii orfani sau bolnavi de SIDA, batrani din azil etc -, protectia mediului, protectia consumatorului, problemele diverselor minoritati (de exemplu, rromii).

Rolul unei societati civile este :

- De a veghea la buna functionare a institutiilor si mecanismelor de

Page 7: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

exercitare a puterii politice, pentru ca aceasta sa nu comita abuzuri;

- Contribuie la dezvoltarea spiritului comunitar;

- Apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, garantate prin Constitutie.

Imaginea Romaniei in

presa internationala

dupa anul 1989

Page 8: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

Imaginea unei tari este decisiva in relatiile sale externe cu statele vecine, motiv pentru care fragmentele comentate de presa straina, intamplarile mai mult sau mai putin impresionante, descoperirile, etapele evolutiei unui stat comunist prin democratizarea maselor, imigratiile si asa mai departe sunt doar cateva din punctele de reper luate de presa internationala in portretizarea poporului roman dupa anul 1989.

Astfel, putem valorifica trei mai directii prin care Romania a fost prezentata in media :

Din perspectiva asumarii democratiei, subiectele cu impact mediatic au fost cele

legate de incidentul violent de la Targu Mures si de mineriadele cu care s-a

confruntat România.

Primul subiect a fost tratat incomplet, punandu-se accent pe nuanta rasista a

Page 9: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

poporului roman si de ura pe care o manifesta romanii celoralate etnii, neprecizandu-se ca in imaginile cu asa zisul maghiar batut, era de fapt un roman batut de maghiari.

Din perespectiva protectiei sociale :

Subiectul predominat a fost cel legat de situatia copiilor institutionalizati.

Contextul prezentat in media este unul sumbru, cu referiri la conditiile umilitoare din orfelinate, la practica comercializarii de copii si la abuzurile fizice si sexual la care acestia erau supusi.

In acest punct, se remarca prezenta puternica si constanta a temei in presa britanica.

Cu o puternica incarcatura emotioanala, tema a fost relatata de catre agentia de presa BBC News, editia din 3 martie 2000, vorbind despre situatia precara a orfelinatelor romanesti si, in

Page 10: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

corelatie cu aceasta, despre practica vanzarii de copii. Aceeasi sursa reia tema, in editia din 31 martie 2001: articolul, dens in informatii, prezinta abuzurile fizice la care sunt supusi 60 000 de copii din orfelinatele romanesti.

Din perspectiva imigratiei romanesti:Subiectele au fost concentrate in jurul a doua axe:

1) Imigrantii ilegali sositi din Romania;2) Compotamentul necivilizat al

acestora.

Inca din anul 1990 presa austriaca vorbeste in termini negative despre romanii imigrati in Austria. Acestia sunt descristi schematic, de la portretul de cersetor si hot, la cel de barbar – scandal legat de lebedele mancate de romani la Viena.

De asemenea, presa italiana prezinta comportamentul romanilor aflati in Italia

Page 11: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

prin cotidianul Il Tempo, arata practictile lipsite de civilizatie ale romanilor, de la zgomotul pe care acestia il fac la ore nepotrivite, pana la retelele de crima organizata din care Romanii fac parte.

Alte articole… Unul dintre cele mai elaborate

material scrise despre Romania, este controversatul articol “Romania la fundul gramezii”, semnat de Tony Judt in The New York Review of Books, in editia din 1 noimebrie 2001.

Autorul articolului, un cunoscut profesor de la Universitatea din New York, contureaza un portret al Romaniei in nuante peiorative.

Roamnia este prezentata drept singura tara fost comuiknista, care nu a reusit sa-si consitutie o identitate democratica.

Insa nici problema copiilor aflati in orfelinate nu a fost lasata necomentata

Page 12: Romania Dupa 1989

Clasa XI E

prea mult timp, fiind reluata de catre cotidianul The Sunday Times pe 24 septembrie 2006 prin articolul “Orfanii din Romania denunta anii de abuz”. -> Acest articol are ca punct de plecare scrisoarea unor copii crescuti in orfelinatele romanesti.

Alt articol din 3 octombrie 2006, publicat de cotidianul Il Tempo, vorbeste despre romani ca fiind o “entie ce apare mereu la cronica neagra”.

Imaginea Romaniei de acum este imaginea Romaniei din 1775, pentru ca dupa 1990 s-a conturat imaginea arhetipica a Romaniei de la inceputul secolului XX. Un studiu elaborate de cercetatoarea in stiintele culturii – Roswitha Loiw si Anke Pfeifer – asupra imaginii Romaniei in mass media din Germania demonstreaza utilizarea evident a caractersticilor imaginii artistice: Romania este reprezentata in media de “saracie, Ceausescu, Dracula”.