revista 4(50)_2010

Upload: robyn-carlson

Post on 15-Oct-2015

43 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 1

    FORELE NAVALE ROMNE1860 - 2010

    Evoluia Forelor Navale Romne, ncepnd cu primul su nucleu constituit din Corpul Flotilei n anul 1860 i pn la actuala organizare Statul Major al Forelor Navale a fost marcat de afi rmarea constant a valorilor specifi ce Marinei Militare. Ca parte a organismului militar romnesc i parte integrant a sistemului statal, Marina Militar romn a atins o ntreit performan: cea a elaborrii oportune a ipotezelor; cea a gndirii n perspectiv i cea a voinei pentru realizarea deciziilor. S-a putut confi rma astfel cu prisosin rolul Marinei n istoria romnilor, cu contribuiile sale de excepie n cele mai vitrege mprejurri. Astfel, semnifi caia evoluiei istorice a Forelor Navale Romne se recunoate prin hotrrea abordrii misiunilor prilejuite de marile evenimente istorice la care Romnia a fost parte, prin personalitile care au slujit Marina cu cel mai nalt profesionalism i prin nenumraii eroi i martiri ai acestei arme.

    Evoluia Forelor Navale Romne, ncepnd cu primul su nucleu constituit din Corpul Flotilei n anul 1860 i pn la actuala organizare Statul Major al Forelor Navale, a fost marcat de afi rmarea constant a valorilor specifi ce Marinei Militare. Subliniem aici susinerea, nc de la nceput, a primordialitii Marinei de rzboi n relaia sa cu Marina comercial, idee izvort din adevrul c o fl ot civil nu se poate dezvolta dect la adpostul unei fl ote militare, care s-i asigure libertatea cilor maritime.

    Dup dotrile iniiale, rzboaiele la care a participat Romnia, ncepnd cu 1877, au relevat importana componentei navale a forelor armate i rolul pe care l are aceasta n rezultatul confruntrilor, att ca argument direct n btlii, ct i ca argument indirect la negocieri i la semnarea tratatelor de pace. Implicarea tnrului stat romn n noua criz oriental redeschis n Balcani, n anul 1875, care a atins apogeul odat cu desfurarea unui nou rzboi ruso-otoman la 1877-1878 urmrind obinerea Independenei de Stat, a adus Flotila Militar pentru prima oar n stare de rzboi, forele navale romneti fi ind puse n situaia nfruntrii unui inamic viguros afl at pe linia Dunrii forele otomane.

    n mod admirabil, n timpul misiunilor specifi ce desfurate la Dunre, la data de 13/14 mai 1877 alupa torpiloare Rndunica a scufundat monitorul otoman Duba Seifi , iar la 26 octombrie artileritii marinari au nimicit un alt monitor otoman, Podgoria (una dintre navele cu cea mai mare putere de foc de pe Dunre), nava Socrate i un lep. O alt reuit a marinarilor romni a fost instalarea, la data

    Contraamiral dr. Aurel POPA1

  • 4 (50) 2010 document2

    studii/documente

    de 25 octombrie, a barajului de mine de la Nedeia, operaiune executat sub comanda cpitanului Mihail Drghicescu, cu scopul protejrii podului de la Turnu Mgurele pe timpul desfurrii operaiunilor militare.

    Distrugerea bastimentelor turceti de pe Dunre a slbit capacitatea ofensiv i de represalii a armatei de la sud de Dunre, oblignd-o la pasivitate i deci la nfrngere.

    Dup obinerea Independenei de Stat, autoritile romne au fcut eforturi n direcia dezvoltrii marinei militare, fapt remarcat de consulul Franei la Galai care nota, n septembrie 1883, c ,,guvernul acord ntreaga sa atenie perfecionrii acestei arme care, la un moment dat, ar putea s aduc servicii serioase pe Dunre. Un deceniu mai trziu, la 1893, acelai consul al Franei constata c ,,fl otila romn este n stare s manevreze pe Dunre, superioritatea sa rmnnd incontestabil fa de alte state riverane.

    Afi rmarea rzboiului bazat, ntre altele, i pe fora de distrugere a minelor a determinat n cadrul Flotilei de Rzboi i, mai apoi, n cadrul Marinei Militare Romne, preocupri legate inclusiv de producia proprie a unor noi tipuri de mine. Primele mine romneti au fost realizate n preajma izbucnirii Primului Rzboi Mondial de ctre locotenentul-comandor Constantin Rdulescu i de ctre mecanicul civil Vislovski. Este vorba de minele fl uviale ,,Rdulescu, arm de curent i, n acelai timp, de contact, cu sistem de aprindere mecanic i ,,Vislovski, de asemenea, o min de contact cu sistem de aprindere mecanic. Astfel, odat cu mobilizarea general a Armatei Romne n august 1916, unitile Marinei au putut benefi cia i de 1.000 de mine de tip ,,Rdulescu i 500 de mine de tip ,,Vislovski.

    Participarea Romniei la prima confl agraie mondial din 1916-1918 a dovedit importana pe care Marina Militar o poate avea n susinerea intereselor naionale. Pe toat perioada acestui rzboi, Marina a constituit un real sprijin pentru trupele de uscat asigurnd att aprovizionrile ct i aciunile de lupt. ntre cele mai importante misiuni ndeplinite n acele clipe de mare cumpn pentru ar, amintim: atacul la 14 august 1916 a fl otei austro-ungare n portul Rusciuk, aciunea navelor Escadrei de Dunre n aprarea Capului de pod de la Turtucaia i protejarea retragerii trupelor romne din

    aceast zon, susinerea fl ancului drept al armatei de uscat din Dobrogea de ctre navele Flotei de operaiuni, sub focul artileriei germane.

    Conform prevederilor planului de companie, n noaptea de 14-15 august 1916, orele 24.00, a fost declarat mobilizarea Armatei Romne. La acea or, Marina Militar Romn desfurase deja, ncepnd de la orele 21.30, prima aciune de lupt mpotriva inamicului. Prin acest act, Marina Romn a fost prima categorie de fore a Armatei Romne care a intrat n Rzboiul de ntregire a Neamului. Aciunea de lupt a fost executat de vedetele torpiloare Bujorscu, Ctina i Rndunica. Prin ordinul de lupt se arta: ,,Misiunea alupelor Rndunica, Ctina i Bujorscu este de a ataca chiar n aceast sear fl ota austriac de la Rusciuk. Reuita operaiei a fost recunoscut n comunicatul austro-ungar publicat n ,,Pester Lloyd din 14 decemrie 1916: ,,La 14 august ora 9.30 seara, romnii au aruncat n aer cu ajutorul unei torpile, n portul Rusciuk, unde era ancorat grosul fl otei, un lep ncrcat cu material infl amabil, care se afl a la mic distan naintea vasului comandant. (...) Aciunea de lupt a navelor romneti (...) a fost bine conceput, executat prin surprindere i cu mult ndrzneal.

    Extrem de sugestiv ni se pare starea de spirit dovedit de marinarii romni n acele clipe, stare care a afi rmat un moral ridicat al echipajelor, spre deosebire de descurajarea ntlnit n rndul combatanilor din trupele de uscat. ntr-un jurnal inut de locotenentul Mihai Constantinescu, ofi er cu artileria pe monitorul Brtianu, care forma, mpreun cu monitorul Catargiu, Divizia I de monitoare, la data de 23 august 1916 s-a reinut: ,,Sunt fericit c monitorul nostru este trimis aici, n mijlocul formidabilei canonade de la Starosel. n acelai timp, informai de ofi erii de pe nave asupra ocuprii Staroselului, n urma ,,bombardamentelor monitoarelor i bateriilor de marin, soldaii din trupele de uscat i manifestau scepticismul fa de optimismul marinarilor, spunnd c ei ,,abia au scpat.

    Referindu-se la modul n care fl ota a susinut trupele noastre de uscat, reuind s nainteze sub tirul a apte baterii grele germane, n amintirile sale, contraamiralul Negrescu arta c: Zilele de urmrire a fl ancului stng al armatei germane din Dobrogea i zilele de la Rasova, vor forma pururea pagini de glorie, pentru mica dar brava i neobosita fl otil romn.

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 3

    n anul 1917, Marina Militar alturi de armata de uscat a contribuit la aprarea frontului de pe Dunre, bombardnd cu artileria navelor, bateriile inamice de la Tulcea i la asigurarea transporturilor pe ap ntre Galai i gurile Dunrii.

    n ultimul an de rzboi, 1918, fl otei i-a revenit una dintre cele mai difi cile misiuni i anume deminarea Dunrii i a mrii n vederea relurii navigaiei n timp de pace.

    n orice caz, este incontestabil c Marina Militar romn a dispus n timpul rzboiului de un corp de comandani de elit care se detaau prin faculti intelectuale superioare, educaie militar complet, aptitudini de comand i devotament pn la sacrifi ciul suprem pentru cauza i idealul naional al Romniei.

    n anii celui de-Al Doilea Rzboi Mondial, Marina Regal a Romniei a interzis controlul de ctre Flota sovietic a zonei de interes vital din bazinul vestic i nord-vestic al Pontului. Principalele misiuni ale Marinei Militare au fost: zdrnicirea ncercrilor de debarcare pe litoralul dobrogean; asigurarea gurilor Dunrii mpotriva eventualelor incursiuni inamice; asigurarea transporturilor maritime pentru aprovizionarea frontului de Sud i a navelor de petrol care se ndreptau spre Bosfor.

    Ca misiune distinct de mare importan s-a remarcat evacuarea Crimeei Operaiunea ,,60.000 pe parcursul creia, n perioada aprilie-mai 1944, mpreun cu Marina german, Forele Navale romneti au evacuat un numr de 120.183 de militari i 12.548 tone de materiale.

    Aciunile de lupt ale Marinei Militare au avut un rol deosebit de important n cadrul participrii Romniei la cel de-Al Doilea Rzboi Mondial demonstrnd necesitatea valorifi crii puterii maritime i al ntrebuinrii echilibrate a tuturor forelor armate. Marina Militar Romn a demonstrat c are capacitatea de a contribui, potrivit specifi cului su, la realizarea obiectivelor strategice de interes naional. De asemenea, Marina, redus cantitativ, a ilustrat importana factorului calitativ n controlul spaiilor maritime, n aciuni de lung durat.

    Experiena dobndit de Marina Romniei n acei ani a artat c ntrirea forelor navale poate conduce la consolidarea suveranitii naiunii, n condiiile creterii importanei factorului maritim n ecuaia strategiei globale.

    Pentru modul n care Marina a acionat i i-a ndeplinit misiunile n anii celui de-Al Doilea Rzboi

    Mondial, Conductorul Statului a citat prin ,,Ordin de Zi pe Naiune i pe Armat Marina Regal Romn ,,cu toate unitile ei navale, aeriene i terestre de la fl uviu i mare pentru ,,bravur, ,,spirit ofensiv, ,,pricepere, ,,iniiativ, ,,caliti morale i profesionale.

    Nu lipsit de importan este amintirea jertfelor marinarilor militari, abnegaia i druirea acestora constituindu-se ntr-un temei i o garanie a valorilor istorice a Forelor Navale Romne. Istoria a reinut c n timpul marilor confl icte politico-militare n care Romnia a fost angrenat, urmrind ntotdeauna mplinirea unor scopuri naionale, i-au dat viaa: 19 soldai marinari (n cursul Rzboiului de Independen de la 1877-1878), 17 ofi eri, 19 maitri i 353 de marinari militari (n cursul Rzboiului pentru ntregire din 1916-1919), 24 de ofi eri, 37 de maitri, subofi eri i elevi marinari i 355 de militari n termen din cadrul Marinei Militare (n timpul celui de-Al Doilea Rzboi Mondial). Faptele i jertfa acestora nu pot i nu trebuie s fi e uitate. Comportarea plin de curaj a Marinarului romn, indiferent de grad, n toate marile nfruntri la care a luat parte, a ntrit credina n potenialul uman. Formarea ofi erilor, maitrilor, subofi erilor i a trupei s-a desfurat n coli, n centre de instrucie i pe nave, mediu propice i apt s creeze spiritul coeziv att de necesar echipajelor navelor, dar i calitile individuale care se impuneau marinarilor militari. Nu este nici o exagerare atunci cnd se arat c n Marina romn s-a alimentat, format i cultivat respect fa de marile valori ale naiunii: independena, integritatea Romniei Mari, cultul fa de Neam, ar, Coroan, Bieric i proprietatea privat, indiferent de sacrifi cii.

    Exemplul ilustru oferit de contraamiralul Horia Mcellariu, comandant al Forelor Navale Maritime, care, la 23 august 1944, a reuit s evite o adevrat catastrof care s-ar fi putut abate asupra portului i oraului Constana, convingnd autoritatea german n persoana viceamiralului H. Brinkmann c cea mai bun soluie n noile condiii politico-militare este o retragere panic a forelor germane, este mai mult dect sugestiv pentru valoarea corpului ofi eresc de comand al Marinei Romne.

    n perioada postbelic, dup nefasta perioad de tranziie de dup cel de-Al Doilea Rzboi Mondial, n perioada 1960-1990, Marina Militar Romn a cunoscut o ascensiune remarcabil, att n domeniul infrastructurii, capacitii i capabilitilor bazelor

  • 4 (50) 2010 document4

    studii/documente

    sale navale fl uviale i maritime, ct i n privina numrului i claselor de nave, majoritatea construite n antierele navale din Constana, Mangalia, Brila i Drobeta-Turnu Severin.

    Odat cu reintrarea n dotare a monitoarelor retrocedate de ctre sovietici n anul 1951 a fost constituit Flotila de Dunre, care din anul 1959, a fost numit Brigada Fluvial. Din anul 1955 divizioanele cuprinznd navele maritime i aprrile maritime au fost subordonate Comandamentului Forelor Maritime Militare. n aceeai perioad a nceput construcia n antierele romneti a unor noi tipuri de nave militare, cum au fost dragoarele de baz, construite la Galai i Brila, pn n anul 1954, dragoarele de rad de construcie glean sau vedetele dragoare fl uviale, construite la Oltenia, ntre anii 1956-1959. n anul 1962 a fost nfi inat Divizia 42 Maritim, n care au fost ncadrate unitile navale maritime. Sub aceast denumire s-a renfi inat Divizia de Mare, care practic nu mai exista de la sfitul celui de-Al Doilea rzboi mondial. n urma casrii n anii 1960-1961 a distrugtoarelor, submarinelor etc, Divizia 42 Maritim a fost constituit din nave dragoare, puitoare de mine, nave cu destinaie special, artilerie de coast, uniti de asigurare.

    La sfritul anilor 70 i la nceputul anilor 80 au fost construite o serie de nave militare maritime n antierele navale romneti, precum escortoarele Midia i Constana (la antierul Naval Brila), crucitorul uor Muntenia, transformat ulterior n fregata Mreti sau fregatele din clasa Eustaiu Sebastian (antierul Naval Mangalia).

    Dup Revoluia din decembrie 1989, renviindu-se tradiia aprrii noastre noastre fl uviale prin nave de tipul monitoarelor, n compunerea Brigzii 24 Fluviale au nceput s intre odat cu anul 1993, monitoarele de tip nou, construite n antierul Naval Drobeta-Turnu Severin (Mihail Koglniceanu, I. C. Brtianu, Lascr Catargiu). Sub semnul acelorai tradiii marinreti, tot acum, navele noastre militare au fost botezate cu numele unor personaliti i eroi ai marinei, care au fcut cinste acestei arme.

    Ca parte a organismului militar romnesc i parte integrant a sistemului statal, Marina Militar romn, n condiiile extrem de difi cile ale rzboiului, a atins o ntreit preforman: cea a elaborrii oportune a ipotezelor pentru diagnoza

    strilor de fapt; cea a gndirii n perspectiv i cea a voinei pentru realizarea deciziilor. S-a putut confi rma astfel cu prisosin rolul Marinei n istoria romnilor, cu contribuiile sale de excepie n cele mai vitrege mprejurri.

    n anii din urm, Marina Militar s-a afi rmat n cadrul efortului general al Romniei de sporire a rolului de factor de stabilitate n regiune, de dezvoltare a cooperrii i dialogului ntre toate statele riverane Mrii Negre, contribuind att la securitatea regional, ct i la ntrirea relaiilor de bun vecintate, Grupul de Cooperare Naval n Marea Neagr - BLACKSEAFOR, n cadrul cruia Forele Navale romne au participat ndeplinind misiuni specifi ce, fi ind o dovad n acest sens.

    n contextul reformei instituiei militare, Forele Navale Romne au devenit, deloc ntmpltor, prima categorie de fore complet profesionalizat.

    Dup aderarea Romniei la Organizaia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) n anul 2004, tradiia i valorile istorice ale Forelor Navale romne sunt puse n valoare alturi de aliaii din Aliana Nord-Atlantic i de partenerii occidentali n interesul naiunii, n contextul globalizrii.

    Poziia geografi c a Romniei, stat european continental, stat riveran Mrii Negre i unei artere fl uviale de importan european - Dunrea -, stat cu acces direct spre centrul Europei, i-a conferit rii noastre de-a lungul istoriei, att posibilitatea de manifestare plenar a potenialului su politico-militar, ct i dreptul i obligaia de a deine, n cadrul sistemului su naional de aprare, o component naval respectabil i performant din punct de vedere militar.

    S-a apreciat, pe bun dreptate c, pentru Romnia, poziia la Marea Neagr reprezint mai mult dect o simpl raportare la spaiul geografi c. Sensul geopolitic al acestei poziii se evideniaz prin faptul c Romnia aparine organic zonei Ponto-Caspice.

    Importana spaiului Mrii Negre conduce la concluzia c poporul roman este situate n vecintatea unei ,,plci turnante a schimburilor internaionale care a fcut din transporul pe ap nu doar o meserie, ci i o tradiie i chiar o art.

    Subliniem n fi nal c, n temeiul valorilor sale istorice, Marina are de oferit o real deschidere ctre lume, ctre orizonturile modernitii i dezvoltrii, ctre mentaliti optimiste i bunstare.

    1 eful Statului Major al Forelor Navale

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 5

    Deplasamentul bastimentului armat de lupt era de 1330 tone, cu lungimea ntre perpendiculare de 71,048 metri, lungimea total 73,150 metri, pescajul mediu de 3,683 metri. Nava avea trei catarge cu vergi pentru vele cu o suprafa total de 513 mp.

    A r m a m e n t u l se compunea din 4 tunuri de 150 mm calibru sistem Krupp, aezate n semiturele, 4 tunuri de 57 mm cu tragere rapid sistem Nordenfeld, 2 tunuri revolvere sistem Hotchkiss de 37 mm calibru, 2 mitraliere sistem Nordenfeld i 4 tuburi lanstorpile, dou prin travers, unul prin prova i cellalt prin pupa4.

    Iluminatul era asigurat de dou maini electrice sistem Clark Chapman et Parson de 2000

    CRUCITORUL ELISABETA N CAMPANIE

    Comandor dr. Marian MONEAGU1

    1888. Crucitorul Elisabeta

    w, fi ecare main de 80 voli i 100 amperi, dou proiectoare electrice sistem Mangin care puteau fi puse n comunicaie cu fi ecare sau cu ambele maini electrice. Capacitatea total a magaziilor de crbuni era de 322 tone, aezate deasupra i sub puntea

    ferecat.Propulsia era

    asigurat de dou maini separate de 4.700 CP, cu tripl expansiune, tragere direct i condensaie la suprafa, patru cldri cu trei furnale fi ecare i cu fl acr direct i pentru fi ecare cte un ventilator pentru tirajul forat micat prin

    aciune direct i dou elice cu trei aripi i un pas de 2,971 metri.

    La ncercrile fcute la 2/14 septembrie 1888 pe baz a dat o vitez medie de 18,053 i a atins un maximum de 19,049 Nd. ncercrile au fost fcute pe mare la gura rului Tyne, starea mrii calm, deplasamentul numai 1263 tone, cu toate focurile aprinse (12) i cu crbuni de provenien Newcastle5. Echipajul navei era format din 180 membri.

    Dup recepia navei de ctre comisia format din colonelul Ioan Murgescu6, preedinte, maiorul Emanoil Koslinski, cpitanul Ion Coand, inginerii Alexandru Izvoranu, Nicolae Alexandreanu i Aurel Cupa, vineri, 14/26 octombrie 1888, n urma completrii materialelor i proviziilor necesare bordului, crucitorul a cobort rul Tyne, ieind la larg pentru compensarea compasurilor magnetice

    Elisabeta, primul crucitor al Marinei Militare Romne, a fost construit n anul 1888 n antierul Naval Armstrong din Newcastle - Anglia, la gura rului Tyne. A intrat n serviciu la 5 noiembrie 18882. Era o nav de oel, cu o punte ferecat care acoperea mainile, cldrile i magaziile, cu blindajul punilor de 44 mm, n borduri de 88 mm, iar la extremiti de 25,4 mm3.

    ... Cu dou zile nainte de armistiiu, acum 20 zile, bulgarii, creznd c gsesc aceleai trupe ca la Chirchilise, au dat un asalt. Turcii din anuri la adpost au nceput focurile, dup care bulgarii au btut n retragere, urmndu-i mai muli kilometri. Urmrirea era foarte drz i la un moment dat, locotenent-colonelul comandantul Regimentului bulgar, care czuse n ntregime n timpul fugii, se ntoarce ntre turci i le spune: Destul, bre, acum mai lsai-ne n pace!. n acel moment l-a trntit un glonte i, ncercnd s scoat revolverul, este strpuns cu baioneta dintr-o parte ntr-alta.

  • 4 (50) 2010 document6

    studii/documente

    i stabilirea curbelor de deviaie de ctre inginerul Casei Hitkinson din Suderland.

    Personalul strin bordului odat debarcat, Elisabeta s-a ndreptat spre Lisabona, trecnd n vederea oraelor Scarborough, Yarmouth, Lowistoff, Oxford, Ronesgate, Deal pn la intrarea portului Dower, unde a fost debarcat pilotul. Apoi nava a trecut n vederea Insulei Wight, recunoscnd farul de la Startpoint, a lsat Insula Ouessant la babord, a dublat Capul Finnistre dup o traversare furtunoas n Golful Gasconiei i la 20 septembrie a intrat la Lisabona, ancornd n pupa navei portugheze de rzboi Vasco da Gama la ora 16.30 dup amiaz.

    La 22 octombrie a prsit Lisabona, a dublat Capul St. Vincent i a traversat pentru ntia oar Gibraltarul, lsnd Algerul cam la 18 mile n tribord, Philippeville i None apoi din dreptul Insulei Pantelaria a pus capul pe Malta, intrnd n portul La Valletta la 27 octombrie.

    Dup ambarcarea apei i a crbunilor necesari, Elisabeta a prsit ancorajul pentru a se ndrepta spre Constantinopol7, vntul puternic obligndu-l s ia drum de cap. La 2 noiembrie a stopat la Chanack pentru vizarea patentei de sntate, apoi a ancorat la Scutari pentru a lua fi rmanul de liber trecere i a intrat n Marea Neagr, acostnd dup o traversare de 15 ore la cheul Nord n portul Sulina.

    n dimineaa zilei de 5 noiembrie 1888, Elisabeta a urcat Dunrea spre Galai, ancornd n faa Arsenalului Marinei. n aceeai zi, personalul englez a debarcat. Pn la 22 noiembrie cnd a trecut pentru iernat la iglina, s-au ambarcat 113 membri ai echipajului, precum i armamentul navei cu ajutorul gruiei Cilor Ferate, au fost ntocmite

    inventarele bastimentului i s-au fi nalizat toate pregtirile pentru iernat la adpostul chesoanelor de la iglina.

    n cei 30 de ani de activitate, crucitorul Elisabeta s-a impus drept cea mai puternic nav de lupt din Marea Neagr i a executat numeroase campanii de pregtire, voiaje de instrucie8 i misiuni de reprezentare, printre care participarea alturi de bricul Mircea la serbrile columbiene de la Genova (1892), inaugurarea lucrrilor de amenajare a Canalului Sulina (1894), inaugurarea Canalului Kiel (1895),9 inaugurarea ofi cial a portului Constana (1909) .a.

    n 1905, la bordul crucitorului a fost instalat prima staie de radiotelegrafi e din Marina Romn, cu btaie de circa 100 km.

    ntruct n timpul Primului Rzboi Balcanic, declanat la 5/18 octombrie 1912, care a opus Bulgaria, Serbia, Grecia i Muntenegru Imperiului Otoman, trupele bulgare au ameninat Constantinopolul, Anglia, Frana, Austro-Ungaria, Germania, Spania, Italia, Olanda, Rusia i S.U.A. au trimis nave de rzboi puternice n Bosfor pentru aprarea legaiilor diplomatice, a reprezentanilor comerciali i a propriilor ceteni afl ai n Turcia.

    Pentru protecia propriilor interese i a conaionalilor, Romnia a trimis n zon crucitorul Elisabeta. Cu un echipaj format din 14 ofi eri i 23 grade inferioare, nava, comandat de cpitan-comandorul Nicolae Negru10 s-a alturat fl otei internaionale la 31 octombrie 1912.

    Crucitorul Elisabeta n campania anilor 1912-1913

    La 29 octombrie 1912 s-au mbarcat crbuni i oamenii venii de la Diviziile de Mare i Dunre, cu excepia celor din contigentul 1909, care s-au ntors la vatr11.

    La 30 octombrie, 03.00 p.m., nava a plecat la Constantinopol pe un timp frumos. Peste noapte ns s-a ridicat un vnt puternic de la Sud i valuri mari, care fceau ca nava s tangheze mult i s mbarce ap pe punte; la prova s-au produs i cteva mici avarii. Pe 31 octombrie, la ora 10.00, crucitorul se gsea la intrarea n strmtoarea Bosfor; la 11.00 s-a mbarcat pilotul i s-a continuat drumul prin strmtoare; la 12.00 nava a ancorat la Constantinopol n prova lui Tophane, avnd pupa legat la geamandur. Nu s-a executat salutul cu tunul. n rad se gseau deja urmtoarele vase de rzboi strine: Lon Gambetta

    1892. Grup de ofi eri pe Crucitorul Elisabeta

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 7

    purtnd pavilion de contraamiral, Victor Hugo i staionarul Jeanne-Blanche (Frana); Hampshire i un staionar (Anglia); Aspern, Admiral Spaun i staionarul Taurus (Austria); Vineta i staionarul Lorelei (Germania); Emanuele Filiberto i Coatit (Italia); Rostislav, Kagoul i staionarul Colchide (Rusia); Gerderland (Olanda); staionarul Scorpion (S.U.A.) i un yacht cu zbaturi (Turcia).

    Imediat dup sosire s-au primit complimentele tuturor vaselor. n trecerea prin Bosfor au fost identifi cate mai multe nave turceti la ancor la Bykdere.

    La 1 noiembrie, comandantul crucitorului, cpitan-comandorul Nicolae Negru, s-a deplasat s-l salute de sosire pe amiralul francez Louis Dartige du Fornet. Vizita a durat mai mult timp, amiralul dndu-i verbal toate explicaiile asupra msurilor de debarcare i aprare a oraului care fuseser anunate n dou conferine anterioare inute cu comandanii navelor strine, naintea sosirii crucitorului Elisabeta. Cu pasagerul Principesa Maria a fost trimis la Constana sublocotenentul Virgil Dragalina pentru a aduce dou mitraliere, provizii de rezerv, cartue i bidoane de ap.

    La 2 noiembrie au fost primite de la nava-amiral instruciunile alturate, iar n urm comandantul vasului lund nelegere cu dl. Miu, ministrul Romniei, a dispus s se furnizeze trei grzi, care n orice moment s fi e gata de debarcare: prima gard de 15 oameni, un caporal, un sergent i un om de serviciu, sub comanda sublocotenentului

    Preda Fundeanu pentru aprarea legaiei; a doua gard de oameni, un caporal i sergent, un om de serviciu sub comanda sublocotenentului Emil Geles pentru aprarea consulatului i a treia gard, compus din 100 oameni sub comanda cpitanului tefan Popescu, avnd ca ofi eri pe locotenenii Constantin Micnescu i Alexandru Gheorghiu, sublocotenentul Virgil Dragalina i locotenentul medic dr. Lucian Cornea, pentru a apra sectorul artat pe plan, ntre austrieci i englezi.

    Tot n dimineaa zilei de 2 noiembrie, ofi erii care fceau parte din compania de debarcare s-au deplasat la uscat pentru a recunoate regiunea ce eventual s-ar fi aprat de detaamentul romnesc. Dup mas, dl. Miu, ministrul Romniei a fcut vizita ofi cial la bord. n aceeai zi au sosit n rad crucitorul spaniol Reine Regente i crucitorul cuirasat german Goeben.

    La 3 noiembrie, comandantul crucitorului a fost invitat la dejun de amiralul francez.

    La 4 noiembrie, dup mas, comandanii navelor au fost invitai la bordul navei Lon Gambetta, unde a avut loc o consftuire n prezena amiralului german.

    La ora 20.00 s-a primit o circular a amiralului francez n care se preciza c dup toate posibilitile se vor debarca trupele spre ziu. La 23.30 s-a primit urmtoarea circular:

    Note pour M.M-rs les Commandants Suprieurs

    Le diharguement aura lieu demain matin a 5 heurs Le Lon Gambetta le signalera 2h55m. Ce manvement a requlapprobation du Gouvemement Ottoman. Si quelquun sy opposait on userait dabord de tous les moyens de persuasion, puis de la force et au besoin de la baionette, mais sil ne doit tre tir ni coup de canon, ni coup de fusil.

    Cpitan-comandorul Nicolae Negru

    Crucitorul Elisabeta n campania anilor 1912-1913

  • 4 (50) 2010 document8

    studii/documente

    Bord Lon GambettaLe Contre Amiral commandant la division

    franaise Signe Louis Dartige du Fournetn dimineaa zilei de 5 noiembrie, la ora 04.55,

    s-a fcut semnalul cuvenit pentru debarcare (foc bengal alb - rou - alb). Detaamentul crucitorului a executat debarcarea, iar cele trei grupuri s-au deplasat respectiv la Legaie, Consulat i Agenia Serviciului Maritim Romn (S.M.R.).

    La ora 02.00 p.m. a sosit de la Constana sublocotenentul Virgil Dragalina cu muniia i mitralierele care au fost debarcate n cutii cu crucea roie, sub form de material de pansament i au fost depozitate la Agenia S.M.R. Locotenent-comandorul Miclescu, secundul navei, a fost numit comandantul ntregii expediii.

    n aceeai zi, comandanii au fost convocai din nou la Lon Gambetta, unde s-a discutat asupra distribuirii diferitelor nave n lungul Bosforului. Cu aceast ocazie, comandantul crucitorului i-a atras atenia amiralului asupra faptului c nu i s-a precizat nc n scris rolul detaamentului romnesc. Rezultatul a fost c a doua zi s-a primit nota complimentar alturat.

    Cum localul Ageniei S.M.R. era prea mic ca ncpere i prea departe de sectorul de aprat, comandantul navei a solicitat P.S.S. Episcopul, eful comunitii, localul colii Comerciale greceti, care fusese nchis din cauza epidemiilor. Aceast coal care se gsea n apropierea turnului Galata i la vreo 200 metri de sectorul destinat, a fost imediat pus la dispoziia trupei i a ofi erilor.

    n dimineaa zilei de 6 noiembrie, ora 05.00, trupa i tot materialul au fost transportate la coala greceasc. Se putea comunica cu nava prin semnale Morse (de zi i de noapte) fcute de pe acoperiul casei.

    La 7 noiembrie a sosit cuirasatul italian Brin. La ora 18.00, ambasadorii i minitrii plenipoteniari au fost invitai la Ministerul Afacerilor Strine turc. Ministrul turc artnd noile avantaje pe care trupele turce le aveau asupra inamicului, precum i faptul c ordinea a fost bine meninut de poliia i trupele turce, a cerut ambasadorilor ca trupele internaionale s fi e retrase. La terminarea discuiilor, au czut de acord s mai rmn nc 48 de ore la posturile lor. Dei acest termen a trecut, totui din cauz c armistiiul dintre beligerani nu s-a putut ncheia i luptele au renceput, trupele internaionale au rmas pe loc.

    Seara a izbucnit un mare incendiu pe strada Pera, destul de aproape de cantonamentul trupelor noastre i a celor ruse. Comandantul crucitorului, afl at la cantonamentul nostru, a dat ordin s se trimit un pichet de incendiu cu ofi er, fr arme. n acelai timp cu pichetul nostru a sosit i un pichet rus cu armele, care a fcut mult zgomot prin aciunea sa, ajungnd chiar la ceart cu pompierii turci. Prin intervenia autoritilor lucrurile s-au linitit, iar prefectul Poliiei a mulumit, printr-un delegat, comandantului nostru pentru modul operativ i efi cient n care trupa noastr a venit n ajutor.

    n zorii zilei de 8 noiembrie, crucitorul turc Hamidie a venit remorcat dinspre Marea Neagr. Prova navei era inundat aproape n totalitate, din cauza avariilor suferite n urma atacului torpiloarelor bulgare. A fost dus la Arsenalul Marinei din Cornul de Aur pentru reparaii.

    La 12 noiembrie au mai sosit de la Constana 50 de oameni pentru a ntri detaamentul, dar a doua zi au fost retrimii n ar, nefi ind necesari.

    La 13 noiembrie, locotenentul Gheorghiu a fost trimis defi nitiv la Constana pentru a urma cursurile colii Navale Superioare.

    n aceeai zi, crucitorul austriac Aspern ne-a fcut invitaia de a asista, la 03.00 p.m., la nmormntarea sublocotenentului T. Semlitschka, mpucat cu revolverul din greeal de ctre un subofi er de pe aceeai nav. Comandantul mpreun cu apte ofi eri au luat parte la funeralii i au depus o coroan cu panglica tricolor din partea crucitorului Elisabeta.

    Au asistat i cei doi amirali din escadr, precum i comandanii i ofi erii de pe diferite nave. Onorurile au fost date de o companie din Marina turc i muzica militar.

    Seara, la 18.00, ambasadorii s-au rentlnit la Ministerul Afacerilor Strine pentru a discuta chestiunea intrrii la bord a trupelor internaionale.

    La 14 noiembrie, ministrul Romniei a venit la bord, fcndu-ne cunoscut c, la ntrunirea ambasadorilor, au rmas de acord ca onor comandanii s aib deplina latitudine de a retrage trupele parial sau n totalitate.

    n zorii zilei de 15 noiembrie au fost retrase parte din trupe, lsndu-se la Legaie i Consulat cte trei oameni i un gradat, iar la detaamentul principal 25 oameni i un ofi er.

    n urma invitaiei Patriarhiei Constantinopolului, la 18 noiembrie toi ofi erii bordului i 50 de marinari

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 9

    au luat parte la nmormntarea patriarhului Ioachim al III-lea12, alturi de marinari rui, care mpreun cu ai notri au format cordoanele. De la celelalte nave strine au fost prezeni numai comandanii.

    De la Patriarhie, cortegiul s-a ndreptat spre debarcader, unde rmiele pmnteti au fost mbarcate pe o nav i transportate la San Stefano13.

    La 19 noiembrie nava austriac Aspern a plecat spre Pola.

    La 26 noiembrie a fost retras la bord garda de la Consulat i detaamentul principal de la coala Elen, rmnnd numai garda de la Legaie. Nava german Vineta a prsit portul n aceeai zi.

    La 1 decembrie a fost retras i garda de la Legaie. La ora 22.00, cuirasatele italiene Emanuele Filiberto, Brin i vasul-spital R d Italia au prsit rada, plecnd spre patrie.

    La 26 noiembrie, sublocotenenii Virgil Dragalina, Iosif Rcanu i Marius Verbiceanu s-au mbarcat pe cargoul Dobrogea, plecnd spre Rotterdam n voiaj de instrucie, conform ordinului Diviziei de Mare.

    n urma ordinului Diviziei de Mare, la 4 decembrie au fost trimii la Constana 12 oameni.

    Cu ocazia srbtorilor de Crciun i a Anului Nou catolic s-au fcut schimb de felicitri cu toate navele din rad.

    La 16 decembrie i s-a urat cltorie bun crucitorului francez Victor Hugo cu ocazia plecrii.

    La 17 decembrie a plecat crucitorul auxiliar italian Basnia.

    n urma interveniei Cpitniei portului, la 20 decembrie Elisabeta i-a schimbat locul, ancornd n faa cartierului Findikli, cu pupa la o geamandur.

    La 23 decembrie a sosit staionarul italian Arhimede, care a acostat lng celelalte staionare.

    La 21 decembrie, cargoul Turnu Severin a adus crbuni, acostnd n tribord. Dup prnz a avut loc o serbare la bord, pom de Crciun cu cadouri pentru echipaj i ofi eri, oferite de colonia romn din Constantinopol, care a fost invitat pe nav.

    La 25 decembrie a plecat crucitorul italian Coatit.

    La 2 ianuarie, staionarul francez Jeanne Blanche a plecat la Toulon pentru reparaii.

    Ofi erii bordului mpreun cu colonia romn i ministrul Nicolae Filipescu14, care se

    afl a n Constantinopol, au fost invitai la ataatul militar, locotenent-colonelul Aristide Razu pentru Revelionul de Anul Nou.

    Pentru completarea stocului, la 4 ianuarie au sosit cu vaporul de pasageri al S.M.R. 300 obuze. n aceeai zi, crucitorul a fost legat cu prova la geamandur, fr a mai fi ancorat.

    La 14 ianuarie, ziua mpratului Germaniei, odat cu ridicarea marelui pavoaz, yachtul turcesc Stamboul a executat salutul cu 21 lovituri de tun.

    La 16 ianuarie, ofi erii crucitorului l-au ntmpinat la vaporul S.M.R. pe noul ministru al Romniei, Constantin Manu, venit de la Londra, unde a fost nlocuit de dl. Miu.

    Pe 17 ianuarie, pe la 10.40 seara, cargoul rusesc Wostotchnaja-Zvezda, smulgndu-i-se ancora, ne-a abordat cu prova n pupa babord, producndu-ne mai multe avarii: copastia stricat, tabla nfundat, iar puiul cu gruiele sale smulse i necate. n urma acestui accident, s-a fcut expertiza la bord i s-au naintat toate actele necesare la Consulatul romn pentru facerea procesului.

    La 20 ianuarie, ministrul Manu a fcut vizita ofi cial la bord.

    La 24 ianuarie s-au mbarcat crbuni de la cargoul Iai, venit din Rotterdam.

    La 27 ianuarie au sosit n rad crucitoarele italiene Pisa, avnd pavilion de contraamiral i San Marco.

    Pe 29 ianuarie, pe la 08.30 a.m. cuirasatul rus Rostislav a scpat o lovitur de tun mic, obuzul oprindu-se n cheu, lng Dolmabahce.

    La 31 ianuarie a sosit n rad crucitorul francez Victor Hugo.

    n cursul acestei luni mai multe torpiloare i canoniere turceti au trecut prin Bosfor, mai ales noaptea. Crucitorul francez Lon Gambetta a ieit de mai multe ori n Marea Marmara pentru trageri.

    La 2 februarie a sosit n rad cuirasatul englez Zealandie.

    Pe 6 februarie, de ziua naterii Profetului, toate vasele au fost pavoazate, iar staionarul turcesc a fcut salutri cu tunul.

    Pe 7 februarie a sosit avizoul german Geier pentru a nlocui staionarul Lorelei.

    Pe 11 februarie a sosit n rad crucitorul austriac Kaiserin Elisabeth. Dup prnz, ofi erii romni au oferit un ceai mai multor ofi eri strini,

  • 4 (50) 2010 document10

    studii/documente

    ca mulumire pentru diferitele invitaii primite de la acetia.

    La 12 februarie a sosit contraamiralul rus Petroff, care i-a arborat pavilionul pe Kagul.

    Pe 21 februarie ruii au serbat al treilea centenar al dinastiei Romanov, toate celelalte vase ridicnd marele pavoaz. Serbrile au continuat i a doua zi, cnd ofi erii de la toate celelalte vase strine i lume din ora au fost invitai la bordul cuirasatului Rostislav.

    La 1 martie a sosit cuirasatul german Breslau, a doua zi plecnd cuirasatul-crucitor Goeben.

    La 4 martie a fost trimis un grup de marinari romni la nmormntarea unui marinar spaniol, cu o coroan, iar la 5 martie ceremonialul s-a repetat pentru un marinar italian.

    La 8 martie, ministrul Lucrrilor Publice, M. Batzaria, romn macedonean, a fcut o vizit la bord.

    Cu ocazia srbtorilor Patelui s-a fcut un schimb de felicitri cu celelalte vase.

    La 20 martie fi ind nmormntarea regelui Greciei, s-a ridicat pavilionul grecesc la jumtate.

    La 21 martie crucitorul francez Victor Hugo a prsit rada, a doua zi fi ind nlocuit de crucitorul Jules Ferry.

    La 25 martie a plecat crucitorul francez Lon Gambetta, dup ce amiralul i-a schimbat pavilionul pe Jules Ferry. n aceeai zi a sosit i crucitorul german Goeben, iar a doua zi cuirasatul francez Henri IV.

    La 29 martie un grup de 12 marinari romni cu un ofi er au participat la nmormntarea unui marinar spaniol, aducnd i o coroan. n aceeai zi ofi erii bordului au fost invitai la ceai la bordul vasului olandez Gelderland.

    La 30 martie un grup de 12 marinari romni cu trei maitri i un ofi er, au participat la nmormntarea unui maistru francez.

    La sfritul lunii martie, comandantul staionarului american Scorpion a fost nlocuit.

    Duminic, 31 martie, civa marinari olandezi au venit la bord i s-au ntreinut cu marinarii romni.

    La 6 aprilie s-a ridicat micul pavoaz pentru aniversarea regelui Consort (sic!) al Olandei. n aceeai zi a sosit n rad crucitorul german Dresden, care a nlocuit crucitorul cuirasat Goeben.

    Pe 7 aprilie toate navele au arborat marele pavoaz pentru aniversarea zilei M.S. regelui Carol i s-au primit felicitrile comandanilor.

    La 8 aprilie, ofi erii bordului, condui de doi ofi eri turci, au vizitat liniile fortifi cate de la Ceatalgea, unde au fost foarte bine primii de Enver Bey.

    n campania anului 1913, statul major al crucitorului Elisabeta era alctuit din cpitan-comandorului Nicolae Negru, comandant, locotenent-comandorul Constantin Miclescu, secund, cpitanii Matei Niculescu, Brci i manevre i tefan Popescu, comandantul Artileriei i nsrcinat administrativ, ofi erul mecanic clasa I I. Negreanu, ef mecanic, locotenenii Eugeniu Roca, cu elevii colii de Marin, Ioan Frunzescu, Navigaia i Timoneria i Lucian Cornea, medicul vasului i sublocotenenii Al. Vasiliu, Infanteria, Virgiliu Dragalina, ajutor de artilerie, Iosif Rcanu, Torpile i Marius Verbiceanu, ajutor de artilerie.

    La 1 aprilie 1913, nava se gsea legat la geamandur la Constantinopol, n faa Palatului Parlamentului.

    n ora era linite deplin, echipajul urmnd la bord programul de instrucie, corespunztor perioadei I.

    La 6 aprilie s-a ridicat micul pavoaz pentru aniversarea regelui Consort al Olandei i s-a efectuat vizita de felicitare. Crucitorul german Dresden a nlocuit crucitorul-cuirasat Goeben.

    S-a fcut vizita tuturor navelor din port, pentru a se anuna c a doua zi fi ind aniversarea zilei M.S. Regelui, se ridic marele pavoaz, rugndu-le s respecte protocolul.

    Pe 7 aprilie a fost arborat marele pavoaz pentru aniversarea zilei regelui Carol I i s-au primit vizitele de felicitri ale tuturor navelor de rzboi din port.

    La 8 aprilie s-au fcut vizite de mulumire, pentru marele pavoaz i felicitri, tuturor navelor

    Tineri n vizit pe Crucitorul Elisabeta

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 11

    de rzboi din port; trei ofi eri francezi de pe Jules Ferry au fcut vizita de careu.

    Pe cmpul de luptOfi erii din statul major al navei au efectuat o

    vizit la Ceatalgea, descris de comandantul navei n raportul naintat ulterior Ministerului de Rzboi: Luna trecut, afl nd c locotenent-colonelul Enver Bey se gsete la San Stefano ca ef de stat major n Corpul II Armat, am mers acolo cu ofi erii crucitorului pentru a-l vizita.

    Primirea a fost ct se poate de camaradereasc, ofi erul turc artndu-se ct se poate de atins de aceast funciune.

    Enver Bey neputnd a prsi acea localitate, la cteva zile n urm, ne trimite pe locotenentul Mahmet a ne ntoarce vizita.

    Locotenentul Mahmet avnd serviciul n Cospole a fost invitat la bord de cteva ori i la una din aceste vizite ne-am exprimat dorina c-am voi s vedem cmpul de lupt.

    Dei n aceast a doua faz a rzboiului nici ataaii, nici jurnalitii, nici corespondenii de rzboi nu mai sunt primii pe cmpul de lupt, totui locotenent-colonelul Enver Bey convinge pe dl. general Hursid Paa, comandantul Corpului II, care ne invit la Cali-Kratia, unde se gsete Cartierul Corpului de Armat.

    n ziua de 8 aprilie la ora 8 a.m. suntem n gara Sir-Kdji a Stambulului. n acelai timp cu noi, intr i o trup de infanterie, efectivul aproape al unui batalion ntr-o inut ct se poate de ngrijit. Hainele aproape noi, pe rani (sac de pnz) poart mantaua, o ptur groas de ln, i-o foaie de cort de culoare crmizie. Dup un apel sunt mbarcai n cea mai mare linite, ntr-un tren militar care pleac

    n urma noastr. n gar observ un post sanitar; mi se spune c servete pentru controlul sanitar al trupelor care pleac i care vin.

    Instalat n Restaurantul Grii, de care este desprit printr-un paravan de lemn, e condus de trei doctori i cinci sanitari.

    ntr-o magazie a grii, se gsete instalat infi rmeria de gar pe care n-am avut timp s-o vizitm. La 08.23, plecm spre Kuciuc-Ceamege. Pn la San Stefano nimic remarcabil afar de cteva santinele redifi care pzesc linia. De la San Stefano nainte, se observ grzi mai mari, adpostite n corturi. La San Stefano barcile de izolare ale holericilor sunt transformate n grajduri pentru cai. La 09.25 ajungem la Kuciuc-Ceamege unde ne ateapt dou trsuri, fi ecare escortate de soldai de valene, pentru a ne duce n sat, unde trebuie s gsim a treia trsur, care la venire suferise o avarie. Pn la repararea trsurii, suntem invitai s vizitm localitatea n care se gsete o nou garnizoan, sub comanda unui cpitan, care cu cea mai mare bunvoin se ofer a ne arta tot ce ne poate interesa.

    Ne urcm pe o colin pentru a ne da seama de poziiunea localitii; se spune c satul care actualmente nu are nici 100 case, ar fi avut peste 12.000; cea mai mare parte s-a drmat cu ocazia unui cutremur i au fost acoperite n mare parte de lacul Kuciuc-Ceamege, care are o adncime pn la 30 metri.

    Suntem apoi condui la un spital veterinar improvizat, unde facem cunotin cu trei veterinari: un maior, eful i doi cpitani ajutori. Unul din cpitani i-a completat la Berlin studiile fcute la coala Veterinar din Constantinopol. Cunoate bine limba german i francez i cu foarte mult bunvoin se pune la dispoziia noastr, pentru a ne da toate explicaiile. Ni se arat mai nti diferii cai i catri rnii de rapnele bulgreti. Vedem rapnelele extrase: dou gloane, extrase n faa noastr, i pstreaz perfect forma sferic.

    A fost extras din muchii crupei de la o profunzime de aproape 12 cm; altul, turtit complet, extras din coapsa dreapt dinapoi, unde a fost gsit aplicat pe femur; vedem apoi calul cpitanului, comandant al garnizoanei, care are o plag perforat n coasta dreapt dinapoi, provocat de un glon de arm; se distinge foarte bine orifi ciul de intrare, mult mai mic la partea posterioar. Asistm la pansamente care se fac de sanitari sub supravegherea veterinarilor, n aer liber. Antisepticele ntrebuinate

    Membri ai echipajului Crucitorului Elisabeta, mpreun cu contraamiralul Sebastian Eustatiu

  • 4 (50) 2010 document12

    studii/documente

    sunt creolina, sublimatul, tinctura de iod i apa fenicat. Drept casolet pentru material servete un lighean. Suntem apoi dui s vizitm dou grajduri cu rnii; n grajd bolnavi suspeci, contagioi, unde vedem doi cai suspeci de moiv crora li s-a fcut injecia cu malein i proba a fost negativ; un alt grajd cu rioi. Caii nervoi confi rmai sunt mpucai i ngropai.

    Tratamentele cele mai efi cace n rie ni se spune c ar fi splturile cu sublimat, mai ntrebuineaz i splturile cu creolin i fenol. Suntem condui la cimitirul animalelor, situat la o distan aproape de 1 kilometru de spital.

    Dei sunt ngropate peste 200 cadavre, numai la 1 metru de suprafa nu se simte aproape deloc mirosul de putrefacie. Ni se spune c de la nceperea ostilitilor de la aripa stng au trecut prin spital peste 2.500 animale rnite i bolnave. Mortalitatea ar fi fost de 10%; de altfel se lucreaz la o statistic foarte contiincioas care se va publica dup terminarea rzboiului.

    La o distan de vreo 5-6 km se gsete un alt spital pentru animale rumegtoare, unde serviciul se ndeplinete de aceeai veterinari. Dup vizitarea grajdului, suntem poftii s lum cafea. n acest timp sosesc doi medici militari, care ne invit s vizitm un spital de campanie instalat n apropiere de San Stefano. Regretm c ne desparte o distan prea mare i nu ne putem duce.

    Plecnd cu trsurile pentru a continua cltoria. n timpul acesta facem cunotin cu medicul Batalionului din care face parte compania de la Kuciuc-Ceamegea (reedina batalionului se gsete la Hadem-Kisi).

    Ne spune c mai nainte fcuse parte din armata de la Salonic.

    A asistat la predarea garnizoanei, care numra peste aizeci de mii de oameni, avnd muniiuni i provizii din belug, i s-a predat aproape fr rezistena grecilor. ntrebndu-l asupra cauzelor, mi rspunde foarte trist: Le Commandant ... sest dommage!

    A reuit s scape graie faptului c, fi ind cretan, cunotea pe comandantul Jandarmeriei cretane, care era nsrcinat cu supravegherea prizonierilor. ntrebndu-l asupra strii sanitare a trupelor, mi rspunde c este ct se poate de bun; holer nu mai este deloc, nici dizenterie. ncepe ns o epidemie de febr tifoid care, graie serviciului antitifi c ntrebuinat att preventiv ct i curativ, a fost localizat. Cnd ne-am ntlnit, tocmai se ntorcea

    de la infi rmeria improvizat, unde fcuse aproape una sut de injecii preventive. ntrebndu-l ce ser ntrebuineaz, mi-a spus c ntrebuineaz un ser german, nu-i amintete numele preparatului; s-a grbit ns s adauge c tot ce este n armat este german.

    La 11.25 plecm mai departe, dup ce ne deprtm n mod foarte cordial de conductorii notri, trecem la Kuciuc-Ceamege peste un pod zidit n piatr, peste gura de comunicare a locului cu marea. De aici nainte, se simte c suntem pe teatrul de operaie. Pe colinele de mprejurimi, imediat sub creste, se gsesc corturi mai mari i mai mici, ceea ce remarc ca, chestiune de igien, n dreptul fi ecrui bivuac la o distan de una sut pn la dou sute metri se gsesc latrine de campanie, nconjurate cu un cadru de pnz. Cu toate atacurile date, afar de scheletele de cai, nu am gsit ns niciun os omenesc, ceea ce nseamn c turcii i-au ndeplinit cu rigurozitate poruncile Coranului, de a nu lsa s albeasc la soare oasele semenilor si. Cu ct ne apropiem de lacul Kuciuc-Ceamege, bivuacurile se ndesesc. n apropiere chiar de lac, sub creasta colinei care se separ de el, dm peste un lagr mai mare; pare a fi al unei brigzi de cavalerie (numai corturi de pnz); ne atrage atenia un cort mai mare de pnz verde, ni se spune c este hangarul unui aeroplan.

    La aproape 500 metri n apropierea lagrului, separat prin osea i adpostit de o colin mai mic, se gsesc patru corturi, dintre care unul mai rzle; de pe semiluna roie pe pavilionul alb se nelege c aici este instalat ambulana.

    Nu vd ns nicio trsur de ambulan i nici n-am ntlnit vreuna n drum; ne ncrucim ns pe drum c-un transport de bolnavi i rnii n trei care cu boi, pe saci de paie, cte trei bolnavi, iar pe jos, ali trei rnii la cap i mini se ndreapt spre staiunea de cale ferat Kuciuc-Ceamege.

    Ne apropiem de culmea colinei ce ne separ de Kuciuc-Ceamege i gsim oseaua n reparaie n mod foarte sistematic de ctre soldai. Pe aceasta vedem anuri adpost i adposturi pentru tunuri de cmp. Pe versantul dinspre lac, trei rnduri de anuri adpost, la distan de cte cincizeci de pai, dou pentru trgtori n picioare i unul (inferior) pentru trgtori n genunchi.

    Ni se spune c asta a fost poziia de rezisten a turcilor fa de bulgari.

    Dup ce mai parcurgem o distan de vreo 3 km i trecem prin satul Kuciuc-Ceamege, unde se gsesc

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 13

    cantonate trupele, trecem lacul Kuciuc-Ceamege pe un pod de piatr, alturi de care sunt improvizate nc dou poduri pe vase.

    Intrm n Kali-Kratia, care este de asemenea ocupat de trupe. Aici vedem o mic schel, la care acosteaz barcazurile venite cu provizii din Cospole, precum i un mic vas de pasageri, care servete la transportul rniilor i bolnavilor. De remarcat c tot transportul de muniii, oamenii rnii, se face mai mult pe mare cu aceste vase. n larg se gsete ancorat o canonier.

    Intrm n sat, dup ce intrm pe la cteva magazii unde se ngrmdesc mereu provizii.

    Ajungem la cartierul general, semnalat printr-un ghidon alb i rou; este o csu modest de lemn cu dou etaje. n etajul inferior, o camer de gard i biroul statului major, iar n etajul superior, biroul lui Enver Bey, care ne primete cu foarte mult amabilitate; nu uit ns a ne arta c ni se face o mare favoare i o prob de mare ncredere ce are n noi.

    Ne prezint comandantului su, Hursid-Paa.Dl. general Hursid-Paa ne primete cu cea mai

    mare amabilitate i ne spune c fusesem ateptai la mas mpreun cu statul su major, pn la ora 02.00; ne invit s lum o gustare mpreun cu Enver-Bey.

    Art domnului general dorina noastr de a merge pe cmpul de lupt, n care scop dup mas ni se pun la dispoziie trsuri i escort de soldai.

    Pn la pregtirea trsurilor, un cpitan medic ne conduce la spitalul improvizat n locul unei coli nou construite. Aici ni se arat o sal de pansamente, unde vedem pansamente individuale compuse dintr-o fa pe care este fi xat o compres colorat n rou, n care este nvelit o turt de vat, o alt compres la fel fi xat printr-un fi r de a, pentru a se aplica pe orifi ciul de ieire al plgii, totul nvelit ntr-o hrtie pergamentat n care se gsete instrucie pentru

    aplicarea pansamentului, apoi o nou nvelitoare de pnz cenuie i pansamentul astfel protejat este strns legat cu un fi r de a. n sal, pe lng sala de pansamente, se mai gsesc pe jos patru saltele pe care ateapt rniii ce urmeaz a fi pansai.

    O casolet pentru sterilizarea materialului de pansament i a instrumentelor, prin vapori de ap. Dou truse mari cu instrumente; cutiile fi ind de lemn, fac observaia c ar fi mai bine s fi e de metal pentru a se putea steriliza instrumentele n cutie. Doctorul M. Kulchi, eful ambulanei care sosise n acest timp, mi rspunde c ar fi de dorit ca i instrumentele s fi e mai bune; sunt instrumente germane i nu se pot compara cu ale lui Colin (doctorul i-a fcut studiile la Paris).

    ntrebndu-l ce operaii principale a fcut, mi rspunde c n principiu este n contra i nu face nicio operaiune, ci numai schimb pansamentele i aplic aparatele necesare pentru imobilizarea fracturilor; cnd ns este nevoie absolut se fac i operaiuni sub cloroform pentru prile inferioare. Astfel, s-a fcut ticulaia scapulo-humeral unui ofi er, rejecia maxilarului inferior i traheotomia altuia i o trepanaie care ns n-a reuit, pacientul sucombnd pe masa de operaie.

    Apoi vizitm slile cu bolnavi; neavnd paturi, bolnavii sunt culcai pe saltele aezate pe podele.

    Rniii de pe cmpul de lupt nu mai sunt toi, fi ind evacuai; ni s-au artat ns doi care s-au mutilat singuri pentru a scpa de front. Restul uor bolnavi. ntr-o alt parte a colii cu intrare cu totul separat se gsesc bolnavi suspeci sau contagioi.

    Tot n aceast parte, ntr-o odaie separat se gsete instalat o farmacie ct se poate de bine aprovizionat. Majoritatea medicamentelor n pastile, iar cele destinate a fi injectate, n foie. Cloroformul n fi ole de cte 30 grame.

    Toate medicamentele pe care le-am vzut erau provenite din Fabrica Merk.

    Apoi suntem condui la un cort, unde sunt primii bolnavii adui de pe cmp i inui pn la stabilirea diagnosticului, cnd sunt repartizai n spital.

    Cortul poate conine pn la 15 paturi; cum ns acestea le lipsesc, bolnavii stau culcai pe saltele puse pe paie.

    Am remarcat ns c era mult mai cald n cort, al crui nveli era dublu dect n cas; faptul se explic c dup cum am spus, s-a ales o coal, cea mai spaioas locuin din sat, care nc nu e terminat i tencuiala era neuscat.

  • 4 (50) 2010 document14

    studii/documente

    Rniii sunt culei de pe cmp de brancardierii batalioanelor i o companie de brancardieri alipit pe lng fi ecare divizie. ntrebndu-l asupra frecvenei rnilor, mi s-a spus c s-a observat un mare numr de rni prin rapnele i foarte puin prin baionet. Statistica nu este ns terminat, dar aproximativ 45% au fost rnii prin rapnele i foarte puin prin baionet. S-au mai instalat posturi sanitare n cteva case din mprejurimi; trsurile ns fi ind gata, ne grbim s ajungem teatrul luptelor.

    La 04.00 mi s-a pus la dispoziie un maior de stat major, care ne-a dus pn la linia I. Aici am vzut toate preparaiile pentru viitor. Trei linii de fortifi caii pasagere puse pe trei coame de dealuri; distana cam la 2 km avea tunurile n bateria de pmnt. Celelalte dou linii aveau numai uvrajele gata pentru cazul cnd ar fi respini i nevoii a se retrage.

    Linia I cea mai bine ntrit.De remarcat c fl ancurile drept i stng erau

    mai bine ntrite ca centrul. Flancul stng drept pe coasta Mrii Marmara. i-n btaia tunurilor de pe vase, e cel mai bine ntrit i atacul bulgarilor a fost respins. Poziiile trupelor erau aezate pe un arc de cerc cu centrul n Kalia-Kratia. napoia liniei a treia, adic chiar aproape n satul Kai-Kratia, se gsete Cartierul General. Aici am vzut toate lucrrile fcute de bulgari care la nceput ajunseser pn aici, i care acum sunt respini la peste 15 km de acest punct, adic n faa liniei nti a turcilor. Sunt anuri i fortifi caii pasagere.

    Bulgarii sunt 3 km n faa liniei I a turcilor.Fr multe informaii, judecnd dup numrul

    acapamentelor, se observ c trupele bulgare n faa celor turce sunt mult mai reduse. Aici, de pe coama liniei I, ni s-a artat, n vale, pe linia neutr unde nu ne puteam apropia, mormintele ultimilor mori.

    Acum n urm, jurnalele au vorbit de oarecare lupte dup aripa stng (spre Marmara) dar, din cauza cenzurii, nu ddeau destule informaii, iar asupra acestei lupte ni s-a spus: cu dou zile nainte de armistiiu, acum 20 zile, bulgarii, creznd c gsesc aceleai trupe ca la Chirchilise, au dat un asalt. Turcii din anuri, la adpost, au nceput focurile, dup care bulgarii au btut n retragere, urmndu-i mai muli kilometri. Urmrirea era foarte drz i la un moment dat, locotenent-colonelul, comandantul regimentului bulgar, care czuse n ntregime n timpul fugii, se ntoarce ntre turci i

    le spune: Destul, bre, acum mai lsai-ne n pace!. n acel moment l-a trntit un glonte i, ncercnd s scoat revolverul, este strpuns cu baioneta dintr-o parte ntr-alta.

    Enver-Bey adaug c era momentul de a se da o urmrire pe toat linia, dar primind ordin de la Cartierul General, a trebuit s se retrag.

    n cele trei gropi, a doua zi dup ncheierea armistiiului, turcii au ngropat ntr-o groap 400 bulgari, n alta 200 bulgari i n a treia 370 bulgari. Bulgaria a ngropat de asemenea i ai lor aproape 250, n total Regimentul Bulgar, numai mori au avut aproape 1.300.

    Turcii au avut 160 mori i 175 rnii. Dup informaii precise, bulgarii au cam la 140-150.000 oameni.

    Afl nd c Enver-Bey ar fi fcut o recunoatere n acest plan, l-am ntrebat asupra acesteia i ne-a spus: Avem un aeroplan, dar fi ind convini c pilotul e ocupat cu conducerea, nu ar fi putut face o bun recunoatere, m-am suit pentru ntia oar ca s dau exemplu. Scoborndu-m cu ordin, am trimis ofi erul de stat major.

    Graie aeroplanelor am putut constata c informaiile noastre asupra numrului bulgarilor este exact dup cum l spusei. ntrebndu-l de ce nu ia ofensiva, i rspunzndu-mi c nu tie de ce Cartierul General nu o voiete, am adugat: Dumneavoastr nu putei lua ofensiva, c nu putei transporta muniii i hran.

    ntr-adevr, de la San Stefano, unde se oprete trenul, i pn la linia de lupt, poate am ntlnit la 300 cai i catri care poart pe spinarea lor cte doi saci de orz sau cte dou lzi de cartue, provizie i muniii, care ar ncpea n trei vagoane. A aprobat prerea mea cam cu gura pe jumtate.

    Dup vizitare ne-am ntors la Cartierul General, am salutat pe comandantul Corpului de Armat, care n-a ncetat un moment a aduce laude Romniei, progresului i armatei, i n special aducnd cele mai frumoase elogii M.S. Regelui, care a tiut s transforme Romnia ntr-o ar din cele mai frumoase i mai civilizate din Europa.

    La rndul meu, am adus mari elogii soldailor lor, care-i sacrifi c viaa pentru patrie cu att curaj.

    Pentru ntoarcere ni s-a pregtit un vapor, care ne-a adus pn la scara Elisabetei. Pe mare am fcut la ntoarcere cam la 23 mile.

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 15

    Pe acel vapor am gsit un sergent major i un soldat venii ca voluntari din Dobrogea, vorbeau curat romnete. Sergentul major mi-a istorisit: Sunt birjar din Cernavod. Am plecat din ar 1.800, trimii de un bogta turc care ne-a pltit la toi drumul i bani de cheltuial. Acum am rmas puini; cam la 150. Au murit puini din noi, iar cea mai mare parte s-au rentors.

    Eu nu m mai ntorc c mi-e ruine; am fost n 12 lupte i de trei ori rnit. Atept ncheierea pcii, i m ntorc imediat n scumpa mea ar. Asupra trupelor turce spunea: Soldatul turc dac-l plantezi ntr-un loc i-i spui s stea acolo, s fi e mpucat i fr ovial, st. Este destul ca cineva s-l porneasc nainte i merge fr cea mai mic ezitare; n schimb, ofi erii fug n modul cel mai ruinos. Cnd ajungem la atac nu era absolut niciun ofi er.

    Tot el fcea refl exiunea: Cnd iese Regimentul nostru din Cernavod, cel puin 25-30 ofi eri sunt n front.

    Trecui cu vederea a spune c dup ce ne-am mbarcat pentru ntoarcere, vasul a ateptat nc or, n care timp nsui comandantul Corpului de Armat a venit s ne ureze bun voiaj.

    mpreun cu toi ofi erii mai am avut impresia c nici nu se putea s ni se fac o mai strlucit primire.

    Ni s-a artat tot. L-am ntrebat pe Enver-Bey ce ar zice dac am spune c am fost pe cmpul de lupt i dac ar auzi ataaii strini?

    Surznd, mi-a rspuns c n-ar zice nimic; c odat ce ne-a artat tot, nu ne oprete a spune cui vom voi i ce vom voi. Ne fcea impresia c ar fi avut o mare satisfacie s tie c noi am fost primii pe cmpul de lupt.

    La plecare ne-au dat un sac cu proiectile bulgreti adunate de pe cmp i cteva cartuiere.

    Sub marele pavoaz regalPe 2 mai au sosit crucitorul spaniol Princessa

    de Asturias i crucitorul italian Etruria. S-au schimbat vizitele de complimentare i s-au primit vizitele comandanilor acestor dou vase. n aceeai zi a plecat crucitorul spaniol Reine Regenta.

    La 3 mai, cpitan-comandorul Negru a ntors vizitele la Princessa de Asturias i Etruria i s-au mbarcat elevii anului al III-lea ai colii de Marin.

    Pe 4 mai s-a ridicat marele pavoaz pentru spanioli, trimindu-se un ofi er pentru a transmite felicitrile noastre, iar pe 5 mai un ofi er spaniol a venit la bord, pentru a prezenta mulumiri.

    Pe 6 mai s-a dat un bal la bordul crucitorului italian San Marco coloniei italiene, unde au fost invitai comandantul i cte trei ofi eri de pe toate navele Escadrei internaionale. Numai de la noi au fost invitai prin atenie special toi ofi erii; au luat parte peste 700 de persoane.

    Pe 7 mai, trei ofi eri spanioli au fcut vizita de careu.

    Pe 8 mai s-a mbarcat locotenentul Eugeniu Roca i s-a ntors vizita ofi erilor spanioli.

    La 9 mai a fost trimis un ofi er care s anune c a doua zi vom ridica marele pavoaz, rugndu-i s fac identic. Staionarul american Scorpion a plecat la Constana i Lorelei la Terapia.

    La 10 mai s-a ridicat marele pavoaz mpreun cu navele ntregii escadre i s-au primit vizitele de felicitri. Toi invitaii au participat la dejun la ministrul Romniei, mpreun cu personalul Legaiei i al Consulatului. Cum nava francez Henry IV nu avea pavilion romnesc, comandantul i-a oferit un pavilion, att comandantul navei ct i viceamiralul francez mulumindu-ne prin scrisori foarte curtenitoare pentru delicata atenie.

    La 11 mai a fost trimis un ofi er pentru a mulumi tuturor navelor pentru felicitri i marele pavoaz.

    La 12 mai a fost trimis un pluton de marinari i o coroan la nmormntarea unui soldat italian.

    La 13 mai s-a ridicat marele pavoaz n onoarea englezilor care serbau ziua regelui Angliei i a ruilor care serbau ziua arului. A fost trimis un ofi er pentru a prezenta felicitri. Comandantul crucitorului a fost invitat la dineu la viceamiralul francez.

    La 14 mai am primit vizitele a cte unui ofi er englez i rus, mulumind pentru felicitri i pavoaz.

    La 15 mai comandantul navei olandeze Guelderland a fcut vizita de plecare.

    La 16 mai a sosit transportorul italian Sterope, care a adus trupe turceti de la Scutari. S-a schimbat vizita de rigoare; a plecat Guelderland.

    La 18 mai a sosit nava olandez Krkner. S-a schimbat vizita de rigoare.

    La 19 mai s-a ridicat marele pavoaz pentru italieni, care serbau acordarea Constituiei i s-a trimis un ofi er cu felicitri.

    La 20 mai s-a primit vizita unui ofi er italian cu mulumiri pentru pavoaz i felicitri, precum i vizita de careu a ofi erilor de pe Krkner. De asemenea, a fost trimis un pluton de soldai cu un ofi er cu o coroan la nmormntarea unui soldat italian.

  • 4 (50) 2010 document16

    studii/documente

    Amiralul rus l-a invitat pe comandant, printr-un ofi er, la un dineu.

    La 21 mai a sosit nava de transport italian Citta di Messina. Cu acest prilej s-au schimbat vizitele de rigoare.

    La 22 mai a sosit crucitorul englez Meolea, schimbndu-se de asemenea vizitele protocolare.

    La 25 mai au trecut un transport militar turc i transportorul italian Sterope din Marea Marmara n Marea Neagr.

    La 27 mai comandantul a fost invitat la dineu pe nava englez Sealand.

    La 29 mai, Marele Vizir Mahmut efket Paa a fost asasinat mpreun cu aghiotantul su n automobil de ctre civa membri ai Partidului Uniune i Progres. n ora s-a produs panic. A fost proclamat imediat starea de asediu; numeroase patrule au nceput s circule n ora; circulaia pe strzi a fost oprit dup ora 20.00. n port ncruciau necontenit alupe i brci ale poliiei, supraveghind refugierea asasinilor pe bordul vreunei nave. Ca i la celelalte nave, s-au luat ultimele dispoziii pentru o eventual debarcare.

    San Marco i Kaiserin Elisabeth i-au amnat plecarea pentru a doua zi. n urma invitaiei ministrului Marinei, transmis printr-un ofi er turc, marinarii romni au fost invitai la nmormntarea lui efket Paa i a aghiotantului su. Ca urmare, a fost trimis un pluton de 40 soldai sub comanda unui ofi er, acompaniai de comandant i ofi erii crucitorului.

    La 2 iunie a sosit nava austriac Szigetvr. S-a fcut vizita de complimentare, iar a doua zi comandanii au schimbat vizitele de rigoare. La 05.00 a plecat nava englez Seeland.

    La 5 iunie a sosit nava Black-Price i a doua zi comandantul a fcut vizita protocolar. Ofi erii au fcut vizita de careu la Szigetvr. ntruct pe aceast nav un sfert de echipaj erau romni,

    marinarii romni i-au invitat la bord, ns nu au venit probabil c nu li s-a dat voie.

    La 7 iunie Carolus Primus a plecat la Galai.La 9 iunie s-a ridicat marele pavoaz pentru ziua

    regelui Angliei, un ofi er prezentnd la vasul englez felicitrile noastre, vizita fi ind ntoars a doua zi.

    La 10 iunie a sosit crucitorul german Dresden, cu care s-au schimbat vizitele de complimentare, iar a doua zi au avut loc vizitele comandanilor. S-a ridicat marele pavoaz pentru englezi i s-a fcut vizita pentru felicitri.

    La 11 iunie s-a primit vizita de mulumire din partea englezilor.

    La 14 iunie a sosit nava italian St. Bon, creia i s-a fcut vizita de complimentare. A doua zi s-a primit vizita italienilor i s-au vizitat ntre ei comandanii. n aceeai zi a plecat crucitorul francez Jules Ferry i cel spaniol Principessa di Asturias.

    n urma unei telegrame cifrate sosite prin Legaie, la 15 iunie s-au fcut preparativele de plecare i vizitele de adio.

    La 12.45 a sosit la bord ataatul militar romn, colonelul Aristide Razu pentru a-i lua rmas bun. La 13.15 s-a desfcut legtura de la geamandur i crucitorul Elisabeta a plecat spre ar, cu urri de bun voiaj semnalizate de toate navele, crora li s-a mulumit prompt. Dei se afl au n repaus, navele italiene St. Bon i Etruria au scos echipajul pe punte pentru a ne saluta, ofi erii fcnd semne foarte cordiale cu epcile.

    La ieirea din Bosfor, nava a ntlnit petrolierul de rzboi englez Petrolum care venea de la Constana. La 16.00 crucitorul a fost depit n mar de pasagerul Regele Carol. n momentul apropierii, de pe ambele nave au izbucnit urale nesfrite. Noaptea vntul s-a nteit, schimbnd hula n valuri.

    1 Serviciul istoric al armatei.2 Dicionar enciclopedic de marin, coordonator comandor (r) Anton Bejan, Editura Societii Scriitorilor Militari, Bucureti, 2006, p. 195.3 Povestea crucitorului Elisabeta, n Marea Noastr, Anul V, nr. 2-3/1937, numr festiv, p. 81.4 Georgeta Borand, Nave de lupt romneti. Breviar, n Ion Ionescu, Georgeta Borand, Marian Moneagu, Noi contribuii la istoria Marinei Militare Romne, Editura Leda & Muntenia, Constana, 2001, p. 160-162.5 Detalii privind construcia, cariera i voiajele navei n Valentin Ciorbea, Georgeta Borand, Istoricul crucitorului Elisabeta, Editua University Press, Constana, 2004.6 Viceamiralul Ioan Murgescu (n. 27 martie 1846 m. 5 martie 1913, Bucureti), a fost comandant al navei Romnia, canonierei Fulgerul, yachtului regal tefan cel Mare .a. i comandantul Corpului Flotilei (6 iunie 1875 - 1 decembrie 1877, 10 mai 1888 - 1 aprilie 1901). A participat la campania Rzboiului de Independen ntre 29 aprilie 1877 - 5 august 1878. La 8 aprilie 1879 a preluat comanda Arsenalului Flotilei din Galai, iar n aprilie 1881 a fost numit comandantul colii Fiilor de Militari din Iai. n 1892 a fost numit comandant superior al marului la Genova efectuat de crucitorul Elisabeta i bricul Mircea, care au participat la serbrile columbiene. n 1894 a comandat un nou mar de instrucie al celor dou nave n Marea Neagr i n Marea Adriatic. Apud Comandor dr. Marian Moneagu, Dicionarul marinarilor romni, Editura Militar, Bucureti, 2008, p. 329-331.

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 17

    Pe 16 iunie 1913, la ora 06.45 Elisabeta a revenit n portul Constana. M.S. Regele i avea arborat pavilionul su la chiocul de pe cheu.

    S-a fcut salutul cu 21 lovituri de tun, iar echipajul suit pe copastie i sarturi a izbucnit n urale nesfrite. n port se afl a bricul Mircea. A doua zi, comandantul bricului s-a prezentat la bord, iar la ora 17.30 toi ofi erii au fost invitai la un ceai la M.S. Regele, care s-a interesat ndeaproape de viaa dus la Constantinopol i de voiajul de ntoarcere. O surpriz plcut i o nespus plcere i-a fcut corul echipajului.

    Pn pe 20 iunie crucitorul a staionat la Constana. n aceast zi, la ora 18.00 nava a plecat spre Galai, fi ind vizitat nainte de plecare de principele Carol.

    Ajuni n dreptul pavilionului M.S. Regina, comandorul Nicolae Gracovski15, adjutant regal, a venit la bord, anunnd c s-a decretat mobilizarea pentru cel de-al Doilea Rzboi Balcanic16 i invitndu-l pe comandant s ia msurile cuvenite. Dup salutul dat M.S. Reginei, s-au dat dispoziiile impuse de mprejurri, navigndu-se cu echipajul la posturile de lupt i muniia pe punte.

    Pe 21 iunie, la ora 05.00, crucitorul a intrat la Sulina pe Dunre, de unde s-a expediat M.S. Reginei o telegram, conform dorinei sale exprese, anunnd-o de sosire i prezentndu-i omagiile i devotamentul echipajului. Nava i-a continuat drumul spre Galai fr incidente, unde a ajuns la ora 18.00.

    La trecerea prin Tulcea, populaia a ntmpinat crucitorul cu ovaii, iar elevii liceului au cntat pe cheu. Echipajul a rspuns cu urale entuziaste de la bord.

    La 23 iunie, crucitorul Elisabeta a fost andocat n Arsenalul Marinei pentru revizie i reparaii curente.

    n campania Primului Rzboi Mondial 1916-1918, crucitorul Elisabeta a funcionat ca staionar n portul Sulina cu misiuni de aprare antiaerian i de a mpiedica ptrunderea navelor inamice pe canal i pe Dunre. Tunurile sale de 120 mm, care le-au nlocuit pe cele de 150 mm, au constituit o baterie de uscat pe malul stng al Dunrii, acoperind cu foc barajele de la capul de pod Turtucaia.

    Din cauza vechimii i a uzurii avansate, n anul 1920 crucitorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Romne aproape trei decenii, a fost scos din serviciu17.

    n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, tunurile sale au format o baterie de coast la Agigea, supravieuind pn n 1949.

    O parte din obiectele cu valoare simbolic de pe nav se afl n patrimoniul Muzeului Marinei Romne din Constana.

    7 Ora fondat de Constantin cel Mare, pe locul vechii colonii greceti Byzantion, devenit n 330 capitala Imperiului Roman, apoi a Imperiului Bizantin. Cucerit de turcii otomani la 29 mai 1453, a devenit capital a Imperiului Otoman (pn n 1923), sub numele de Istanbul.8 Vezi Georgeta Borand, Istoricul crucitorului Elisabeta. Rolul su n formarea cadrelor Marinei Militare i Civile, n Anuarul Muzeului Marinei Romne, tom III/1/2000, Editura Companiei Naionale Administraia Porturilor Maritime Constana S.A., Constana, 2001, p. 131.9 Amnunte n Cpitan-comandor Constantin Mnescu, De la Galai la Kiel. Istorisirea pitoreasc a voiajului fcut de crucitorul Elisabeta la inaugurarea canalului dintre Baltica i Marea Nordului, Tipografi a Moldova, 1904.10 Contraamiralul Nicolae Negru (n. 19 iun. 1868, Bucureti m. 25 febr. 1940, Constana) a activat la nceputul carierei la Depozitele Flotilei. La 27 aprilie 1892 a fost numit n statul major al crucitorului Elisabeta, cu care a participat la serbrile columbiene. La 1 noiembrie 1896 a revenit pe crucitor, cu care a efectuat un voiaj la Odessa, participnd la campania de navigaie i manevrele din Marea Neagr. n 1907 a participat cu aceeai nav la o serie de ieiri n mare. n octombrie 1910 a preluat comanda crucitorului Elisabeta, cu care a desfurat programul de instrucie practic a elevilor colii de Artilerie, Geniu i Marin. n timpul Primului Rzboi Balcanic, s-a deplasat cu nava la Constanti nopol cu misiunea de a asigura protecia populaiei romneti, a legaiei i Consulatului romn din capitala Turciei. n iunie 1913, odat cu izbucnirea celui de-al Doilea Rzboi Balcanic, a fost mobilizat la partea activ. A fost subef de stat-major la Comandamentul Marinei Militare (1913-1914), comandantul Depozitelor Generale (1915), director al Marinei n Ministerul de Rzboi (1 aprilie 1916) i comandantul Escadrei de Dunre (15 mai 1916). La 15 decembrie 1916 a fost numit comandantul Flotei de Operaiuni pe Dunre, iar la 8 ianuarie 1917 a fost desemnat comandantul Marinei. La 1 iunie 1918 a preluat comanda Diviziei de Mare. Dup rzboi, pn n 1925, cnd a trecut n rezerv, a fost membru n Comitetul Consultativ al Marinei i comandant superior al colilor Marinei. Apud Comandor dr. Marian Moneagu, op.cit., p. 344-346.11 A.M.R., Fond Inspectoratul General al Marinei Regale, dosar nr. 1387/1936-1937, f. 91.12 Ioachim al III-lea, patriarhul ecumenic al Constantinopolului ntre 1878-1884 i 1901-1912.

    Crucitorul Elisabeta i Bricul Mircea

  • 4 (50) 2010 document18

    studii/documente

    CRUISER ELISABETA IN MISSION CAPTAIN (N.) MARIAN MONEAGU, PH.D.

    During the First Balkan War, from 1912, the cruiser Elisabeta, a symbol ship for the beginnings of the Romanian Navy, under the command of the commander Nicolae Negru, was sent to Constantinopol, to protect the Romanian population, the Romanian Legation and Consulate from the capital of Turkey. On this mission, the Romanian cruiser was considerated as a part of the international fl eet of Constantinopol, which reunited different vessels from France, England, Austria, Germany, Italy, Russia, Holland, Spain, United Stated of America and so on. The Romanian cruiser Elisabeta was stationed in Constantinopol until June 14, 1913 when was recalled to Romania.

    Keywords: Elisabeta, cruiser, admiral-ship of Romanian Navy, First Balkan War, Constantinopol

    13 Localitate n Turcia european, pe malul Bosforului, azi Yeilky. Aici s-a semnat la 19 februarie/3 martie 1878, Tratatul de Pace care ncheia Rzboiul Ruso-Romno-Turc din 1877-1878, tratat care prevedea, printre altele, recunoaterea independenei Serbiei, Muntenegrului, Romniei i autonomia Bulgariei. Tratatul de la San Stefano a fost revizuit de ctre Congresul de la Berlin (13 iunie 13 iulie 1878).14 Ministru de Rzboi n guvernul Titu Maiorescu (14 octombrie 1912 31 decembrie 1913).15 Contraamiralul Nicolae Gracovski (n. 15 sept. 1861, Galai m. 1935) a activat ntre 1890-1891 ca ofi er n statul major al crucitorului Elisabeta, sub comanda colonelului Vasile Urseanu, cu care a efectuat un voiaj de instrucie n Marea Mediteran. Pe timpul escalei la Constantinopol, ofi erii navei au fost primii n audien de sultanul Abdul Hamid al II-lea. La 16 ianuarie 1896 a fost desemnat adjutant regal n statul major regal, unde i-a desfurat activitatea, cu unele ntreruperi, pn spre sfritul carierei sale. La 1 iulie 1900 s-a ambarcat, pentru efectuarea stagiului de ambarcare, ca ofi er secund pe crucitor, nav cu care ntre 1 septembrie 15 noiembrie 1900 a participat la programul de instrucie n Marea Neagr. ntre 20 iunie 31 august 1913 a participat la campania militar a celui de-al Doilea Rzboi Balcanic.16 Cel de-al Doilea Rzboi Balcanic s-a ncheiat la 28 iulie/10 august 1913 prin Tratatul de la Bucureti, care a rentregit Dobrogea cu Caliacra, litoralul maritim al Romniei prelungindu-se spre sud pn la Ecren, cuprinznd i porturile maritime Caliacra i Balcic.17 A.M.R., Fond Inspectoratul General al Marinei Regale, dosar nr. 1387/1936-1937, f. 106.

    Crucitorul Elisabeta i Pavilionul Regal n portul Constana

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 19

    O statornic preocupare pentru cultivarea limbii romne i promovarea literaturii ca mijloc de educare a publicului din Banat a avut-o publicaia Dreptatea, aprut la Timioara (25 decembrie 1893/6 ianuarie 1894 31 decembrie 1897/12 ianuarie 1898), la nceput n 10-12 pagini, iar mai pe urm n opt, chiar ntr-un numr mai restrns de pagini. Aceste obiective au fost stabilite nc de la nfi inarea ziarului i prezentate, n sintez, n articolul-program, semnat de Corneliu Diaconovici (editor) i Valeriu Branite (redactor responsabil): Vom cuta s dezvoltm gustul literar n publicul

    VICTOR VLAD DELAMARINA, COLABORATOR LA DREPTATEA.

    DE LA POEZIA DIALECTAL LA REPORTAJUL DE CLTORIE

    dr. Ioan DAVID1

    nostru prin scrieri originale i traduciuni alese, ndeosebi vom da un numr sptmnal pentru popor, n care, dezvoltnd pofta de lectur i interesul

    pentru cauzele romneti, vom cuta s ndeplinim educaiunea politic, literar i economic a poporului nostru2.

    n paginile Dreptii i-au dat ntlnire, prin bunvoina lui Valeriu

    Branite i Corneliu Diaconovici, cei mai cunoscui scriitori din Banat. Printre acetia se numr i Victor Vlad Delamarina, cu ale sale nestemate poezii n grai bnean. Aici, n coloanele ziarului Dreptatea, Victor Vlad Delamarina public prima sa poezie n grai bnean: Toaca de la Lugoj3.

    Bricul Mircea din marina de rzboi romn, un vas uor de o elegan desvrit, cu motor de elice i pnze considerabile

    Facsimilul ziarului Dreptatea

  • 4 (50) 2010 document20

    studii/documente

    Toaca de la Logoj

    Ba d pupi4 frgaru5-l mare ba Ioi-a lu TobocSus n vrf bace cu focToaca d preche n-are.Toc! Ticotoc! Toc! Ticotoc!

    Logojenii to s mirCum d n-au ei nroc!Toaca lor parc-i d socGlasu iei nu s rsfi r.Toc! Ticotoc! Toc! Ticotoc!

    Dar Ioi-i zmu d fi re,Nu-i ca alii motntoc,

    Dntr toi i care tocIel bace mai cu smire:Toc! Ticotoc! Toc! TicotocGimineaa cu cocoiiS aca-n frag d locapoi trice: toco-tocPn vin oule roii!Toc! Ticotoc! Toc! Ticotoc!

    Cum d-i aa maistor Ioi,Calfa aia lui Toboc,Care toac-aa cu focD ne mirm noi cu toii?Toc! Ticotoc! Toc! Ticotoc!Nu-i ba lesne nii la toac

    4 ani 12 ani 15 ani 25 ani

    Victor Vlad Delamarina

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 21

    lui Ioi nu-i d joc!D cu drag! Cu duh! Cu foc!Ptiu! S nu mi s ghioac!Ti! Tico! Tico! Ticotoc!

    i tot aici vede lumina tiparului, pentru prima dat, o bun parte din creaia literar a lui Victor Vlad Delamarina, inclusiv celebra poezie n grai bnean l mai tare om dn lume6, dac nu neaprat o capodoper, cum se pronuna criticul Mihai Dragomirescu7, o lucrare durabil, situat la loc de frunte n poezia noastr de la sfritul veacului al XIX-lea8.

    Ziarul Dreptatea d dovad, la acea vreme, de maturitate deplin, n ceea ce privete preuirea i cultivarea valorilor naionale. Titu Maiorescu9 e de prere c poeziile lui Victor Vlad Delamarina desemneaz un loc deosebit n mica noastr literatur. Sunt puinele poezii scrise de el n dialectul lugojan, cteva de oarecare valoare n sine, toate de valoare prin faptul c sunt n adevr dialectale. Cci cultura artelor nu se pregtete dup cum pare la prima vedere, de sus n jos, ci de jos n sus, i precum coroana nfl orit la nlimea copacului i are rdcinile de hran n ptura pmntului, aa arta cea mai dezvoltat i primete sucul triniciei din viaa popular n toat naivitatea ei incontient; de aceea i trebuie s fi e naional; iar dialectele ndeosebi sunt un izvor de ntinerire pentru toat fi inarea limbii literare.

    Ideea lui Maiorescu a fost preluat de Valeriu Branite, care, n 1902, a prezentat, ntr-o conferin (n prezena unui public numeros), creaia literar a lui Victor Vlad Delamarina. Confereniarul-gazetar a relevat ndeosebi importana dialectelor i a literaturii dialectale pentru primenirea i cristalizarea limbei literare unite10.

    Pornit, aadar, n lume cu bilet de cltorie semnat de Titu Maiorescu, poezia lui Victor Vlad Delamarina ctig repede prozelii i un public larg, cucerit de verva i ironia bonom, de vioiciunea de spirit ale poetului, prin care un inut i fcea intrarea n literatur, cu sufl etul oamenilor si11.

    Acest adevr a fost confi rmat, n 1928, de George Clinescu: Cel dinti bnean cu care am fcut cunotin a fost, n copilrie, Sandu Blegea al lui Victor Vlad Delamarina, l mai tare om din lume12. Pe atunci circula prima ediie a versurilor aprute postum, n 1902, sub ngrijirea lui Valeriu Branite.

    Dac creaia lui Victor Vlad Delamarina a voiajat, n lume, cu biletul de cltorie semnat de Titu Maiorescu, dup cum spuneam, vehiculul cu care s-au micat poeziile sale s-a numit Dreptatea i Valeriu Branite. Lipsa acestei publicaii ar fi nsemnat, pentru poet, un anonimat prelungit sau un debut ntrziat, n cel mai fericit caz. Dei n aparen creaia sa era cotat cu un anumit grad de difi cultate de percepie, realitatea era, ns, alta, cu nimic diferit, de pild, de lectura lui Creang. Victor Vlad Delamarina s-a exprimat n graiul de acas ca urmare a unei stri nostalgice profunde ce i-a marcat existena, stimulat i de un precedent literar, numit, la acea vreme, baladele i idilele lui Cobuc.

    Simion Dima, care a abordat la nceputul deceniului al optulea al secolului trecut specifi cul formal al poeziei13 lui Delamarina, susine aceste afi rmaii prin dou noi argumente: 1. Limba folosit nu este dialectal, ci ea reprezint un grai particular al daco-romniei; 2. La sfrit de secol XIX, cu toate restriciile impuse de condiiile social-politice

  • 4 (50) 2010 document22

    studii/documente

    vitrege, limba noastr nu prezenta deosebiri prea mari de la un inut la altul. La care trebuie s adugm nc o stare de fapt: poetul Victor Vlad Delamarina stpnea bine limba literar. De aceea, poeziile sale se citeau cu uurin, reticena constnd mai degrab n transcrierea fi del a fonetismului bnean. Ca exemplu, n cea mai reprezentativ poezie a sa, l mai tare om dn lume, au fost identifi cai doar cinci termeni dialectali: clietc, maimuc, od, gb, zuitat, dintre care ultimii patru pot fi recunoscui cu uurin prin faptul c uzul lor depete limitele lingvistice ale graiului local.

    De regul, fonetismul bnean se reduce, n producia liric a poetului, la a nota africatizarea dentalelor d, t, urmate de vocalele palatale, redate ca g, c (gi, ci): rge, sfgi, verge, carce, hrcie, sntace, pece, Cimi etc. Transformarea specifi c bnean a africatelor c, g (ci, gi) n , z (notate n text , j) se recunoate n cuvinte de felul: usciune, er, dulie, miniun, paie, impoi, iar un (muiat) apare att n cuvintele prezentnd sufi xul -oae (codoae, pietroae, zmoae, fundoae), ca i n altele de felul: lese, bie, imica, doame etc. ntlnim, adesea, n terminologia poetului, i un l (l muiat) n lenos, rele, un i dup r (rice de la ride, a rde) i o form asimilat a pronumelui i (persoana III singular dativ ori a verbului, aceeai persoan, ca i)14.

    Victor Vlad Delamarina creioneaz atmosfera local simplu, fi resc, nu prin aglomerri de regionalisme, ci prin expresii tipice vorbirii omului de rnd din inutul Banatului. mprumuturile sunt puine (puria, sumn, iagr, obcie, ol, ghigre), cele mai dese cuvinte aparin, ns, fondului comun, strvechi al limbii romne. Aspect apropiat etimonului latin l are tt natul (tot insul, fi ecare), numai n graiul din Banat pstrat, derivat din latinescul natus (nscut)15.

    Dialectalismul, fenomen periferic, dar nu neglijabil, n literatura noastr, a colorat pregnant presa bnean de la sfrit de secol XIX i nceput de veac XX. Pe lng Victor Vlad Delamarina, i ali muli condeieri i-au ncercat talentul pe acest trm, inclusiv Corneliu Diaconovici i Valeriu Branite. Privit, acum, din perspectiva timpului, aceast micare literar, spune acelai Simion Dima, trebuie neleas ca un fenomen revolut, posibil numai n acea perioad istoric n care competiia pentru facerea limbii noastre literare nu se ncheiase i n care apelul maiorescian pentru contribuia fi ecrei

    regiuni romneti la tezaurul ei expresiv avea sori s capete un rspuns afi rmativ16.

    De aceea, dup Unirea din 1918, n condiiile nou create, dialectalismul i-a pierdut din vigoare, n timp ce epigonii lui Victor Vlad Delamarina sfreau, unul dup altul, ntr-o producie lipsit de orizont artistic, cu un perimetru restrns de circulaie. n ceea ce privete statutul creaiei n grai bnean, prezent n bun parte n publicistica vremii, Petru Oallde propune un interesant punct de vedere: Se pune ntrebarea: acest fenomen (literatura dialectal bnean) ar putea proba existena unei variante literare bnene? Un rspuns afi rmativ este, categoric, exclus. i aceasta pentru c literatura (poezia) n grai bnean a fost, n primul rnd, un fenomen stilistic (artistic) care se circumscrie nu limbii literare, ci limbii literaturii17.

    Cnd spunem Victor Vlad Delamarina, gndul ne poart numaidect spre poezia n grai bnean, chiar suntem tentai s aezm un semn de egalitate ntre cele dou entiti. Ziarul Dreptatea, ns, ne nfieaz i o alt dimensiune creatoare a poetului, mai puin sau chiar deloc cunoscut: cea de reporter, ce necesit o investigaie aprofundat. Articolele aprute n Foioara Dreptii, sub genericul Marina Romn i subtitrate Schie din cltoria bricului Mircea 1894, reunesc trsturile specifi ce reportajului actualitatea, autenticitatea, atitudinea, plasticitatea. n ntregul lor, cele opt schie (aprute n perioada 6/18 noiembrie 27 noiembrie/9 decembrie 1894) se identifi c cu reportajul de cltorie, specie reprezentativ a reportajului de informare general. Pe pri, ns, ntlnim alte categorii distincte ale acestui gen publicistic informativ. De pild:

    Reportaj descriptivBricul Mircea din marina de rzboi romn,

    un vas uor de o elegan desvrit, cu motor de elice i pnze considerabile, avnd la bord apte ofi eri combatani, un medic i un echipaj de vreo optzeci de oameni, prsete n ziua de smbt, 9 iulie 1894, Galaiul18.

    Este intrarea Bosforului. Se strng pnzele, se pune maina n mar i n curnd alunec vasul n strmtoarea ngust care leag Marea Neagr cu Marea de Marmara. Casele, vilele, munii splendizi, luminai feeric de aurora care se ivete, dau Bosforului un aspect strlucit. Te trezeti visnd, la vzul attor frumusei nenchipuite. Ruine,

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 23

    pomi, fortree pe capete de stnc, atta abundan de hran artistic, care se deteapt n razele de aur ale dimineii i te uimete din ce n ce mai mult pe msur ce te apropii de Constantinopol19.

    Gondola este o barc neagr, lung din cale afar, avnd formele cele mai elegante posibile. Capul dinainte este armat cu un pieptene mare de oel lucitoriu, avnd o coam i vreo apte dini bine rrii. n mijlocul gondolei sunt aezate fotoliurile foarte comode n care poi s te tolneti ca un pa, iar coada gondolei frumos arcuit se termin printr-un crlig de fi er ntors. Gondolierul st n picioare la coada gondolei, de unde i mnuiete vasul cu o abilitate nnscut. Plimbarea este o plutire lin cu un uor legnat pe care nu-l pot avea celelalte tipuri de brci. Cu aceste gondole strbai unde pofteti, n ori-care canal cci canalele sunt adevratele strade ale oraului. Veneia este zidit pe 118 insule separate ntre ele numai prin mici canaluri de

    care sunt 147. Cel mai mare este Canal Grande, care erpuiete prin ntregul ora n forma unui S. Comunicarea pe uscat ntre insule se face peste 450 poduri de piatr20.

    Reportaj portretPopulaia tarantez este o mn de oameni cu

    temperament sudic prin excelen. O lene dulce att n vorbire, ct i n aciune; se mulumete cu puin tarantezul. Lucreaz puin dimineaa pe rcoare, ctig sau nu ctig ceva, mnnc vreun pete, vreun mr i pe urm st i st i se gndete. Dup ce i s-a urt cu gnditul, se mai ntinde i doarme unde se nimerete, sub prietinul soare, pe strad, pe vreo banc, prin biserici i nimenea nu-i zice nimic. Spectacolul i muzica, ns, l atrage mai mult ca orice i pe tarantez ca i pe oricare alt italian. Seara vezi adunate mese ntregi pe o pia, dinaintea vreunui teatru de ppui. Interesul e viu i aplauzele pornesc frenetice.

    Carte potala trimis de Victor Vlad Delamarina, mamei sale (Meran, 8 martie 1896)

  • 4 (50) 2010 document24

    studii/documente

    1 Cercettor tiinifi c, Institutul de Studii Banatice Titu Maiorescu, Academia Romn, Filiala Timioara.2 Dreptatea, I, nr. 1, 1893.3 Ibidem, II, nr. 59, 1894.4 a pupi - a nmuguri, pup mugur.5 frgar dud.6 Ibidem, nr. 25, 1894.7 Mihai Dragomirescu, Teoria poeziei, Editura Socec i Co, fr an, p. 14.8 Victor Vlad Delamarina, l mai tare om din lume, Ediie ngrijit i prefaat de Simion Dima, Editura Facla, Timioara, 1972, p. 14.9 T. Maiorescu, n memoria poetului dialectal Victor Vlad Delamarina, n Opere, II. Ediie, note, comentarii, variante, indice de Georgeta Rdulescu-Dulgheru i Domnica Filimon. Note i comentarii de Alexandru George i Al. Sndulescu, Editura Minerva, Bucureti, 1984, p. 137-148.10 Drapelul, II, 1902, nr. 37, 26 martie/8 aprilie, p. 3.11 Victor Vlad Delamarina, op. cit., p. 9.12 George Clinescu, Opinii fugare i libere despre Banat, n revista Banatul, III, noiembrie-decembrie 1928, p. 1-4.13 Ibidem, p. 16.14 Ibidem, p. 18.15 Ibidem, p. 17.16 Ibidem, p. 11-12.17 Dreptatea, nr. 243, 6/18 noiembrie 1894, art, Plecarea, p. 1-4.18 Ibidem.19 Ibidem.20 Ibidem, 17/29 noiembrie 1894, art. Veneia, p. 2-3.21 Ibidem, nr. 243, 6/18 noiembrie 1894, art. Taranto, p. 1-4.22 Ibidem, nr. 248, 13/25 noiembrie 1896, p. 1-3.

    VICTOR VLAD DELAMARINA, CONTRIBUTOR AT DREPTATEA FROM DIALECTAL POEM TO TRAVEL REPORTAGE IOAN DAVID, PH.D.

    The literature at the end of the 20th century, in Banat, is illustrated by the creation of Victor Vlad Delamarina.

    The publication Dreptatea in which the author made his debut wanted to promote quality literature and the readers good taste.

    Keywords: Banat, Dreptatea paper, poetry, dialect, Mircea brig

    Muzica clasic mai cu seam e ascultat cu deliciu de la mic la mare. n tumultele de pia e mai mare tcere dect n biseric, cnd se execut vreo bucat frumoas.

    Nu-i italian care s nu iubeasc muzica. Dar de altfel frumosul n toate sensurile este nedesprit de italian. Ceriu frumos, pmnt frumos, femei, brbai i copii frumoi ncotro priveti, singurul cusur este: srcia i il dolce farniente care a prins rdcini solide la i nostri fratelli21.

    Femeile din Taranto nu pornesc orbi cu moda, tiu ele bine ce le ade frumos; de aceea i acoper capul ntr-un mod artistic cu un fel de dantel neagr, iar pe umr poart un fel de broboade cu ciucuri mititei, care sunt lucrate cu mna.

    Brbaii frumoi, bine fcui, cu barbioane ala Vittore Emanuele i cu plrii ala Garibaldi sunt foarte muli pcat numai c razim zidurile toat vremea. ()

    Se ntmpl ns s vezi la Taranto i cte un burt verde, cu barbete, musta ras, mare i gras ca un tapir, cocoat pe capra unui crucior de lemn cu dou roate mari, vpsite cu galben ca lmia. ()

    Ca tipuri marcante mai mpestrieaz mulimea i clugrii cei sobri, rai pe cap, purtnd nc sandalele biblice pe picioarele goale. Acesta este clerul de jos. Celelalte ilustriti eclesiastice cu privirea smerit sunt mai bine, au haine elegante plrii i mnui22.

  • studii/documente

    document 2010 4 (50) 25

    Art. Dies und die Kriegsfolgegesetzgebung hatten zur Folge, dass die WASt auch heute noch, weit ber ihren ursprnglichen Auftrag hinaus, zu allen mit dem Dienst in der ehemaligen deut schen Wehrmacht zusammenhngenden Fragen, sowohl von Privatperson