profil cultural, nr.54 iunie 2013

20
muzică film dans profil anul VI, nr. 54 iunie 2013 CULTURAL .ro COVERSTORY - Constantin CHIRIAC: ”De-a lungul istoriei Sibiul nu a fost niciodată cucerit. Anul acesta el va fi cucerit de artiști” Sebastian Marcovici - interviu cu cel mai cunoscut fotograf sibian. Cuvinte despre proiectul DOMINO ”Festivalul Internaţional de Film Transilvania“ cinci zile de film la Sibiu, între 19 şi 23 iunie Highlights FITS Sibiu 2013 Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu aniversează 20 de ani , foto copertă: Kris Jacobs

Upload: profil-cultural

Post on 26-Mar-2016

230 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

muzică filmdans

profilanul VI, nr. 54iunie 2013

CULTURAL .ro

COVERSTORY - Constantin CHIRIAC: ”De-a lungul istoriei Sibiul nu a fost niciodată cucerit. Anul acesta el va fi cucerit de artiști”

Sebastian Marcovici - interviu cu cel mai cunoscut fotograf sibian. Cuvinte despre proiectul DOMINO

”Festivalul Internaţional de Film Transilvania“ cinci zile de film la Sibiu, între 19 şi 23 iunie

Highlights FITS Sibiu 2013Festivalul Internaţional de Teatrude la Sibiu aniversează 20 de ani

,

foto

copert

ă: K

ris

Jaco

bs

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

Aniversare: 20!

Editoria L

LaurenţiuSTRĂUŢdirectoreditorial

Atunci când am aflat că festivalul de teatru începe cu o săptămână mai târziu decât ne obișnuise, m-am bucurat, chiar dacă era împământenită perioada sfârșitului de mai drept perioada de debut a festivlului. Nu știu care au fost raţiunile acestei modificări însă totul rezona mai bine. Iar speranţa mea – și bănuiesc a multor alţi sibieni – era ca ploile să nu mai strice această sărbătoare a orașului. Vremea se pare însă că nu ţine cont de doleanţele cultural-sibiene și își face nesăbuita prezenţă ploioasă pliată parcă perfect (nepotrivit) peste cele zece zile de festival. Desigur cel mai mult vor avea de suferit evenimentele outdoor, iar publicul se va năpusti către spectacolele indoor, lucru care va aduce din nou în discuţie inexistenţa unei săli mari de spectacol în Sibiu. Însă actul cultural va îeși întotdeauna învingător. După 20 de ani de festival de teatru, Sibiul este mai bogat. Este mai bogat cu fiecare ediţie care trece, cu fiecare generaţie nouă care descoperă manifestarea. 20 de ani este vârsta „dialogului”. Dintre generaţii, dintre public și artiști, dintre noi și Sibiu. Dintre Sibiu și cultură. La mulţi ani!

redacţia

cuprins

parteneri

Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong”

Centrul Cultural German Sibiu

Complexul Naţíonal Muzeal “Astra”

Muzeul Naţional “Brukenthal”

Teatrul Naíonal “Radu Stanca”

Filarmonica de Stat Sibiu

Centrul Cultural “Junii Sibiului”

Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu

Biblioteca Astra

Călătorie în China (la CNM Astra p.6)

Expozitie de pictură (Muzeul Brukenthal p.7)

Calendarul cultural (iunie p.10/11)

20 de ani de teatru (”FITS 2013” p.12, 13, 14)

Cinci zile de film (TIFF Sibiu 2013 p.15)

Cinematograful Arta Sibiu (filmele lunii iunie p.17)

Aparitii editoriale (p.18)

Evenimente culturale (recomandări p.19)

Festivalul Internaţional de Film Transilvania își pregătește revenirea în forţă la Sibiu, pentru o nouă ediţie de calitate a celui mai iubit festival de film din România. În perioada 19 – 23 iunie 2013, fosta Capitală Culturală a României va fi gazda unui eveniment de amploare, în care filmele de top se vor completa armonios cu documentarele dedicate dansului și muzicii, cu ecranizări de senzaţie ale unor romane și cu pelicule clasice.Două dintre cele mai mari titluri ale momentului – Flight (r. Robert Zemeckis), nominalizat de două ori la Oscar și câștigător al numeroase alte premii și Cloud Atlas, blockbuster produs de regizorii lui The Matrix și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – vor fi proiectate în cadrul celei de a șaptea ediţii a festivalului.

Director editorial:Laurentiu STRĂUŢ

Redactor şef:Florina BADEARedactori:Bogdan FELDMAN, Veronica CIUNTU,Teodora CÎRCIUMARUPR: Claudia BUIDAN,

Colaborator:Roxana PEPELEA

e-mail redacţie:[email protected]

Transilvania International Film Festival SibiuCinci zile de muzică și film. Între 19 și 23 iunie.

ProfilCultural Sibiu

COVERSTORY p.12, 13, 14

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

ştiri

cul

tura

le4

”Simply The Best - Povestea Naiului” cu Radu Nechifor alături de Felicia Filip, Ionut Fulea și Proconsul

Asociaţia Internaţională de Tineret Become organizează în data de 5 iulie, în Piaţa Mare, concertul Simply The Best- Povestea Naiului. Evenimentul aduce în faţa publ icu lu i patru genur i muz ica le , reprezentate de nume consacrate ale muzicii românești. La categoria Jazz, invitata specială este Ozana Barabacea, iar reprezentanta stilului clasic va fi nimeni

alta decât soprana Felicia Filip. Cei de la Proconsul vor cânta pop-rock, iar folclorul va fi reprezentat de către Ionuţ Fulea.Numitorul comun al momentelor artistice din cadrul concertului este naistul sibian Radu Nechifor. Pe o scenă rotativă, toate cele patru genuri muzicale vor răsuna pentru sibieni, trecerea dintre ele fiind făcută cu ajutorul naiului. Scopul concertului este de a deschide noi drumuri naiului românesc, într-o manieră

modernă universală și de a demonstra că limitele acestui instrument nu se opresc la mediul muzical folcloric, mergând mult mai departe de limitele imaginaţiei noastre. Ideea concertului „povestea naiului” a venit din dorinţa de a le oferi tuturor melomanilor ocazia de a descoperi sunetul unui instrument cu rădăcini mitice, cu toate posibilităţile lui de expresie. Naiul este cunoscut în mod deosebit ca instrument popular și încadrat de majoritatea oamenilor exclusiv în mediul muzical folcloric. În realitate limitele acestui instrument merg mult mai departe de atât și chiar mai departe de limita imaginaţiei noastre. În acest context, proiectul nostru ambiţios încearcă să deschidă noi drumuri naiului românesc într-o manieră modernă universală. Proiectul Simply the best" își propune să aducă în faţa sibienilor anual câte un tânăr artist reprezentativ la nivel naţional, care provine din Sibiu sau care a studiat aici” a declarat Radu Nechifor.Atmosfera evenimentului va fi una specială, atât dator ita muzic i i , cât ș i dator ită e l e m e nte l o r te h n i c e s p e c ta c u l o a s e , costumelor speciale și decorurilor. De asemenea, concertul va include și momente surpiză pentru toţi cei prezenţi. Simply The Best – Povestea Naiului este un spectacol magic, care îmbină perfect muzica și arta cu atmosfera din Piaţa Mare a Sibiului.

Teatrul de Balet Sibiu este apreciat și în Ungaria. Balerinii sibieni au fost invitaţi să participe la singurul festival de operă din această ţară, Festivalul de Operă "Bartok Plus" care are loc la jumătatea lunii iunie în orașul Miskolc.Teatrul de Balet Sibiu va prezenta pe scenă spectacolul "Mandarinul Miraculos", acesta aflându-se în programul primei zile de festival. "Mandarinul Miraculos" este un spectacol de dans contemporan ce a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu în data de 19 octombrie 2011. Coregrafia este realizată de Oleg Danovski, iar punerea în scenă de către Oleg Danovski Junior, scenografia fiind semnată de Alin Gavrilă, iar costumele de Rodica Kabdebo. Reprezentaţia din Ungaria a baletului sibian va avea loc pe scena teatrului de vară a Teatrului Naţional din Miskolc, vineri 14 iunie 2013, de la ora 21, în distribuţie regăsindu-se 19 balerini ai Teatrului de Balet Sibiu. Deplasarea delegaţiei sibiene va fi asigurată prin amabilitatea organizatorilor festivalului. Următorul spectacol de balet va fi prezentat la Sibiu la sfârșitul lunii iunie, și va consta în premiera baletului clasic "Romeo și Julieta", în coregrafia lui Pavel Rotaru.

Teatrul de Balet Sibiu participă, în calitate de invitat, la Festivalul de Operă "Bartok Plus" din Ungaria.

,

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

5 Concertul pe care celebrul Joe Cocker îl va susţine pe 4 August la București va avea loc la Sala Palatului, și nu la Romexpo în aer liber, cum fusese anunţat iniţial! Ora de începere a show-ului va rămane aceeași: 20.00. „Cred că este cea mai bună alegere. La începutul lunii august se anunţă multe zile ploioase și nu ne dorim să compromitem un astfel de spectacol. Să fii martor la un concert al lui Joe Cocker este o adevarată sărbătoare, iar din păcate numărul celor care se vor putea bucura de acest eveniment va fi limitat la 4000, capacitatea maximă a Sălii Palatului. Joe Cocker este un artist care oricând poate umple o sală de 10-12000 de locuri dar din păcate pentru București o astfel de sală rămâne doar un proiect pe hârtie. Puţinele bilete rămase nevândute se vor pune în vânzare începand de vineri, 7 iunie” a declarat Sorin Săraru, Project Events.

Preţul biletelor nu se va schimba. În funcţie de categorie, biletele costa 135 lei, 200 lei, 300 lei, 400 lei sau 750 lei (VIP). Biletele achiziţionate anterior vor trebui să fie însă schimbate pentru că sectoarele iniţiale de la Romexpo nu corespund în total itate celor de la Sala Palatului. Organizatorii îi asigură însă pe cei care au cumpărat deja bilete că vor beneficia de cele mai bune locuri corespunzătoare cate-goriilor de preţ din noua locaţie. Schimbarea biletelor se poate face l a s e d i u l P ro j e c t Eve nt s d i n București, Strada Dr. Petre Herescu nr.30, începând de vineri 7 iunie 2013. Pentru asistenţă privind schimbarea biletelor puteţi folosi și adresele de e-mail f l o r i n @ p r o j e c t e v e n t s . r o , ș i [email protected] sau puteţi suna la numerele de telefon 0735.869.831, 0735.869.829.

Concertul JOE COCKER se mută la Sala Palatului!

Vara aceasta aduce cu sine o nouă premieră, atât pentru B'ESTFEST, cât și pentru fanii uneia d intre ce le mai iubi te t rupe autohtone: pentru prima dată în carieră, trupa Vama va concerta în cadrul celui mai mare festival din Romania! Show-ul va avea loc pe 5 iulie, fiind unul dintre cele mai așteptate concerte ale primei zile de B'ESTFEST. Prezentată de Ciuc Premium și Coca-Cola, ediţia 2013 de B'ESTFEST Summer Camp se va desfășura în același B'ESTFEST Park de lângă Bucureșt i-Tunari, în weekendul 5-7 iulie. “Perfect fără tine”, cel mai nou single semnat Vama, a devenit în scurt t imp imnul ver i i 2013, bucurându-se de peste 1,7 milioane

de vizualizări pe YouTube în doar o lună de la premieră. Vara aceasta, fanii trupei îl vor putea asculta live și la B'ESTFEST, Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu, Lucian Cioarga și Dan Opriș urmând a urca pe scena mare a festivalului pe 5 iulie. B'ESTFEST Summer Camp 2013 va avea loc în weekendul 5-7 iulie, abonamentele valabile pe întreaga durata a celor trei zile de festival (150 RON), biletele pentru o singură z i (70 RON) ș i voucherele de camping (20 RON) fiind disponibile î n p r e - s a l e a t â t o n l i n e p e www.MyTicket.ro, cât și în reţeaua magaz ine lor D iverta . Deta l i i suplimentare despre B'ESTFEST Summer Camp sunt disponibile pe www.bestfest.ro

Trupa Vama - pentru prima data la B'ESTFEST Summer Camp!

PROFILCULTURAL /IUNIE2013

Seria manifestărilor dedicate împlinirii a 20 de ani de la inaugurarea Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” continuă la Muzeul ASTRA, vineri, 7 iunie, 2013, cu vernisajul unei noi expoziţii: China. Impresii de călătorie.

Anda IonașCNM Astra

Evenimentul, care este rezultatul unei fructuoase colaborări între Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder ”, Universitatea „Lucian Blaga” cu Institutul Confucius și Serviciul Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale, va avea loc la sediul muzeului din Piaţa Mică, nr. 11, începând cu ora 13:00. Expoziţia aduce în faţa publicului, prin fotografii și artefacte, aspecte din fascinanta cultură și civilizaţie chineză, așa cum au fost ele văzute de mai mulţi călători sibieni. Sunt ilustrate elemente cu interes cultural, etnografic și istoric de o mare atractivitate: arte populare tradiţionale, caligrafie, palate și grădini, muzică, gastronomie. Selecţia de piese include obiecte diverse, mai vechi și mai noi, intrate în colecţiile muzeului de-a lungul timpului. Multe dintre ele sunt donaţiile unor călători ardeleni care au ajuns până în îndepărtata Chină. Între acestea se numără și selecţia de artefacte datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aduse din

Shanghai și Hong Kong de Andreas Breckner și de Arthur von Sachsenheim, care în calitatea lor de medici la bordul unor vase cu destinaţie comercială au ajuns până pe acele meleaguri. Un loc important în itinerarul expoziţiei revine fotografiilor realizate de câţiva participanţi la taberele de vară în China, organizate în ultimii ani prin intermediul Institutului Confucius din Sibiu. Ele pun în faţa vizitatorilor imagini în care formele tradiţionale și pitorescul străvechi sunt c o m p l e t a t e c u a s p e c t e a l e e p o c i i contemporane. Astfel, nu lipsesc din expoziţie impresiile lăsate pe retina fotografică de modernitatea marilor orașe Beij ing și Shanghai, dar nici poezia bătrânului oraș Shaoxing, străvechea capitală a statului Yue, centru cultural de marcă, nucleu al caligrafiei chinezești, de unde Muzeul „Franz Binder” a primit o donaţie. Se remarcă îndeosebi numeroasele fotografii inspirate de străvechile monumente, dar și de frumuseţea grădinii chinezești, cu sensurile ei estetice profunde, reflectând o concepţie de viaţă și o filosofie cosmogonică ale cărei rădăcini pornesc din antichitate.Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie, 2013. Un program de educaţie muzeală orientat cu precădere către elevii din ciclul primar și gimnazial îi va introduce pe copii în lumea artelor chinezești prin intermediul unor ateliere interactive. Întâlnirile elevilor vor debuta în perioada 11 – 14 iunie, cu ateliere în

care în care ei vor învăţa și exersa, sub instruirea unor tineri profesori de la Institutul Confucius, arta tradiţională chinezească a decupajelor din hârtie. În ce-a de-a doua parte a desfășurării ei (luna iulie), expoziţia va fi completată cu prezentări vizuale și cu o conferinţă.

”China. Impresii de călătorie”Expozitie la MUZEUL ASTRA din Sibiu

expo

zitie

6

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

Expoziţia: Vise din grădina BrukenthalArtişti: Ioan Muntean, Andrei Popa şi Ilie MitreaPalatul Brukenthal, 6 iunie – 7 iulie 2013

Vise din grădina Brukenthal invită la o experienţă cu trei secvenţe: Zbor deasupra Transilvaniei, Visele grădinii şi Vis şi stare de veghe, toate făcând trimitere la personalitatea Baronului Samuel von Brukenthal – guvernator al Transilvaniei la sfârşitul secolului al XVIII-lea, promotor al fascinaţiei pentru grădini şi imagine iconică. În acelaşi fel în care visele se manifestă precum faţete diferite ale realităţii, artiştii care expun sunt specialişti în restaurare pictură, descoperind cu ocazia acestei expoziţii u m b r e l e a r t i s t i c e a l e a c t i v i t ă ţ i i l o r profesionale. Visele sunt succesiuni de imagini, idei, emoţii şi senzaţii care apar involuntar în minte de-a lungul unor anumite etape ale somnului. Conţinutul şi scopul viselor nu sunt întru totul înţelese deşi au constituit subiectul speculaţiilor ştiinţifice şi al interesului filozofic sau religios de-a lungul întregii istorii. Astăzi, subiectul viselor continuă să fie folosit de o largă variate de categorii de artişti. Deşi nu în totalitate circumscrisă disciplinei „dream work”, expoziţia pe care o prezentăm aderă la ideea că visele sunt umbrele realităţii.

Muzeul Naţional Brukenthal organizează evenimentul ”Când Europa vorbea franceza”, joi, 6 iunie, Sala Multimedia din Casa Albastră.

Programul evenimentului cuprinde difuzarea filmului ”Când Europa vorbea franceza” (FR., subtitrare EN), realizator: Olivier Horn, după cartea cu acelaşi titlu al autorului Marc Fumaroli și discuţii cu dl. Robert Girolami, Director Artistic francez asociat al Filarmonicii de Stat din Sibiu şi filosof, activ în învăţământul secundar şi universitar.La moartea lui Louis XIV, Parisul se trezeşte, vuind de idei noi, de saloane, cenacluri, dezbateri, de o scânteietoare viaţă intelectuală şi mondenă. Pentru decenii, capitala franceză va deveni punctul de miră al Europei civilizate, iar franceza se impune ca limbă a spiritului, a intel igenţei ş i a conversaţ ie i . Mi i de personalităţi mărturisesc despre această fascinaţie pentru Franţa şi limba sa: monarhi precum Frederic II şi Ecaterina II a Rusiei; prinţi şi mari seniori ca Eugeniu de Savoia sau mareşalul de Saxa; călători literaţi precum englezul Hamilton, italianul Caraccioli; scriitori, savanţi, diplomaţi ca Franklin, Galiani, Grimm sau Beckford. Astfel, se compune un magnific tablou al civilizaţiei Luminilor, dublat de o reflexie a virtuţilor şi a prestigiului limbii f ra n c e ze p e c a r e p r e a m u l ţ i d i n t r e contemporanii noştri nu o mai cunosc sau nu mai îndrăznesc să o iubească. Acest eveniment

face parte din sezonul cultural francez la Sibiu 2013 şi este legat de cele două expoziţii ale proiectului Le Baron Francophone, realizat în colaborare de către Lectoratul Francez din Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia de Prietenie Ille-et-Vilaine/Sibiu.

7expozitie

Vise din Grădina Brukenthal - expozitie de pictură”Când Europa vorbea franceza” - proiectie de film

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

Este cunoscut în Sibiu mai mult datorită fotografiilor pe care le face. Recent însă publicul sibian i-a descoperit și latura muzicală în proiectul Domino. Este artistul care dă glas Sibiului prin muzică și oferă imaginea Sibiului prin fotografie. Este Sebastian Marcovici, omul căruia nu îi place să vorbească despre el însă o face foarte bine prin intermediul celor două arte: muzica și fotografia.

Laurenţiu Străuţ: Care a fost trecerea: de la muzică la fotografie sau invers?Sebastian Marcovici: Fiindcă provin dintr-o familie de muzicieni, legături cu muzica am avut încă din grădiniţă. „Highlight”-ul activităţii mele muzicale a fost formaţia din liceu. Apoi am trecut la fotografie și am renunţat treptat la muzică. La un moment dat îţi tot apare microbul ăsta, atât timp cât îl ai în tine. Acum le fac în paralel. Job-ul meu este fotografia iar muzica este pe plan secund. Nu este un hobby pentru că nu tratăm noi trupa ca pe un proiect-hobby.

Cum și cui i-a venit ideea înfiinţării trupei Domino?S.M.: A fost destul de simplu. Romi Cipariu, ţambalistul trupei, a decis că a venit momentul de a face următorul pas în activitatea lui. Așa am intrat eu și Vali în proiect. Desigur, într-o trupă, „gemul între două felii de pâine” este bass-ul. Așa s-a creat acest joc de DOMINO. Am

mai încercat diverse formule – cu chitară de exemplu – însă am stabilit că formula de trio e cea mai potrivită. Cât despre nume, probabil ca în orice trupă, după ce am analizat o listă de vreo 50 de nume, am propus eu: DOMINO. Unele ni se păreau ok, a doua zi paecă nu mai sunau atât de bine. Orice nume e bun dacă ai și un statement. Considerăm că noi suntem acea piesă de domino din istoria muzicii, a rockului dar mai ales a muzicii sibiene.

Pentru că tot ai amintit de o latură stilistică a muzicii... cum definești stilul vostru muzical?S.M.: Încă nu am încadrat muzica noastră în niciun stil anume. Trebuie să ai un punct forte în trupă sau o inspiraţie extraordinară ca să te detașezi de celelalte trupe stilistic vorbind. Noi avem acest punct forte pentru că avem un stil aparte, ceva unic și asta în condiţiile în care existăm de aproximativ un an. Dar uite că deja avem concerte importante. Am cântat deja în festivalul „Huet.Urban” iar în 20 vom cânta la TIFF Sibiu, în deschiderea celor de la Zdob și Zdub. Avem un stil aparte, pe care momentan nici eu nu aș vrea să îl definesc cumva. Este un pic de folclor, un pic de hard-core, un pic de rock clasic, de blues, de indie...poate după ceva timp îl vom numi cumva.

Cum decurge o sesiune de repetiţie la voi? Cine face reorchestrarea pieselor?S.M.: Dintr-un anumit punct de vedere e destul

de simplu. Suntem destul de diferit orientaţi – muzical vorbind. Nu ascultăm aceleași trupe, nici chiar același stil de muzică și asta mi-a plăcut mie tot timpul și consider că e cel mai bine la o trupă. Cu toate aste avem și numitor comun în trupe precum Beatles și de aici fiecare poate porni în diferite direcţii. Dar ăsta este dar un exemplu. Noi reorchestrăm momentan niște hit-uri însă avem și câteva piese pe care le putem considera compoziţii proprii pentru că doar am împrumutat textul din folclor și l-am suprapus peste o linie melodică proprie. Este destul de important să ne punem fiecare amprenta pe piese. În mare parte reorchestrările eu le fac însă mă folosesc foarte mult de cunoștinţele lui Romi din folclor și de cunoștinţele de hard-core pe care le are Vali. Combinând aceste lucruri totul devine foarte interesant.

Ce este mai ușor în Sibiu: să faci muzică sau fotografie?S.M.: Muzică. Cu fotografia m-am chinuit vreo 2-3 ani și am investit foarte mulţi bani – mai mulși decât în muzică. Un obiectiv este mai scump decât orice amplificator de bas – cam ăsta e raportul – și mie, pentru fotografie, îmi trebuie mai multe obiective pe când la muzică...îţi iei o staţie, instrumentul și totul e ok, așa mai „old-school vorbind”. Fotografia nu este o artă mainstreem și care vinde. Chiar trebuie să te zbaţi foarte mult până să ajungi să

„O trupa tânără necesită acea „închegare” între componenţi. Și multe repetiţii“Sebastian Marcovici: muzicianul

8in

terv

iu

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

poţi spune că trăiești din fotografie, fără să mai faci compromisuri. În muzică e un pic altfel: dacă reușești din prima și îţi alegi din start o o direcţie bună toate lucrurile vin de la sine. Așa s-a întâmplat la noi. Ne-am orientat din start spre acest stil nou și deja e ok. În fotografie nu e așa. După una două poze bune făcute și publicate undeva succesul nu este garantat. Marketingul „din-vorbă-n-vorbă” funcţionează perfect în domeniul muzicii. La fotografie e diferit. România nu este o piaţă atât de dezvoltată așa cum este cea muzicală.

În Sibiu ești cunoscut mai mult ca fotograf decât ca muzician. Cum percepi tu imaginea ta în Sibiu?S.M.: Personal mă văd ca un simplu fotograf în Sibiu. Ce fac în plus este că mă chinui în fiecare an să fac și o expoziţie drăguţă, să fotografiez la un nivel destul de „profi” – nu spun că am ajuns la nivelul ăsta, dar încerc – în care să pot spune că fotografiile mele se încadrează într-o arie „profi”. S-a spus despre mine că sunt „fotograful Sibiului” sau „emblema vizuală a Sibiului” – sunt lucruri pe care prefer să las să fie spuse de alţii.

Cât timp aloci fotografiei și cât muzicii?S.M.: Asta este ceva foarte greu pentru că fotografia este job-ul meu și nu este unul obișnuit. Este un job care mă solicită foarte mult. De exemplu acum, la Festivalul de Teatru,

lucrez aproximativ 18 ore în fiecare zi. Oricât aș vrea, orele rămase nu le pot aloca muzicii. Pe de altă parte și în muzică, o trupă tânără cum suntem noi are nevoie de multe repetiţii. Trupa necesită mai întâi acea „închegare” între componenţii trupei. Din acest motiv îmi este foarte greu să mă împart și să reușesc să găsesc ceva timp pentru amândouă. Încerc tot timpul să mai pun pauză fotografiei și să privesc muzica drept o relaxare după o zi de muncă. Când merg la repetiţii chiar mă pot relaxa.Există ceva din domeniul muzical ce ţi-ar plăcea să vezi sau să abordezi? Iar ca fotograf, dacă există un loc sau un eveniment pe care nu l-ai fotografiat și îţi dorești asta.S.M.: Stilul meu preferat de muzică este brit-rock-ul, noul val de indie, rock alternativ care injectează influenţe și în stilul trupei Domino. Periodic revin și alte stiluri de muzică ce m-au bântuit pe mine de-a lungul anilor și trupa este o metodă foarte bună de a exterioriza aceste influenţe. La fotografie, sunt evenimente mai degrabă decât loc. Îmi doresc mult să fotografiez o olimpiadă sau o cupă mondială de fotbal și un concert Muse. Dar pentru un concert Muse ar fi destul de complicat fiind un admirator al acestei formaţii. Sunt multe concerte unde trupele îmi plac, merg și fotografiez și îmi dau seama pe la jumătatea concertului că nu am ascultat nimic. Tot pe latura mea de foto-jurnalist aș vrea să ajung la un moment dat într-o zonă de conflict – Iran,

Agfanistan însă consider că nu este momentul potrivit. Trebuie să fi foarte pregătit pentru așa ceva atât profesional cât și al life-stile-ului. Trebuie să renunţi la multe, să iei o pauză destul de lungă. Dacă ai observat, în ultimii ani, orice mare concurs foto sau salon foto din Europa este câștigat de fotografi sau fotografii din India. Îmi doresc să ajug și acolo. Sunt curios să văd ce se întâmplă acolo. Pentru noi India este un subiect lafel cum sunt rromii pentru germani, de exemplu.Ce conţine trusa ta foto atunci când pleci să fotografiezi? Sunt obiective pe care le preferi în detrimentul altora?S.M.: De obicei îmi luam toata trusa cu mine, cu toate obiectivele mele. Asta până anul acesta când nikon a lansat obiectivul de 80-400mm care nu stă foarte bine la diafragmă dar e foarte ușor. Înainte trusa mea cântărea aproximativ 15 kilograme. Acest nou obiectiv l-am primit pentru testare și o să îl folosesc la Festivalul de Teatru. Voi mai lua cu mine un obiectiv wide, 18-24mm.Te-ai gândit, sau ai în plan un proiect care să îmbine muzica și fotografia?S.M.: Am în plan un proiect, un festival în care subiectul principal e muzica. Asta înseamnă expoziţii cu fotografii cu trupe făcute de mine, workshop-uri cu artiști din noua generaţie, concerte, etc. Artiștii implicaţi vor putea să interacţioneze cu alţi artiști, cu manageri sau agenţi din showbiz.

„Fotografia mă solicită foarte mult. La Festivalul de Teatru lucrez 18 ore în fiecare zi“Sebastian Marcovici: fotograful

.

9interviu

7 - 16 iunie

TEATRU

”Festivalul Internaţional de Teatru”

Diverse locaţii

21 - 27 iunie

FILM

”Man of steel”

Cinematograful”Arta”

28 - 30 iunie

MUZICĂ

Festivalul International ”Hermannstadt Fest”Teatrul Gong

26 și 27 iunie

BALET

”Romeo și Julieta”

Casa de Cultură a Sindicatelor

EVENIMENTELE

ALEGEREAEDITORULUI

foto

: M

atthia

s A

hlk

e

21 - 23 iunie

„Transilvania Tattoo Expo“

Sala Transilvania

19 - 23 iunie

FILM

”TransilvaniaInternational

Film Festival“

Diverse locaţii

15 - 16 iunie

HANDMADE

Art Boutique

Piaţa Mică

19 iunie - 4 iulie

MUZICĂ

„Zilele Muzicale Româno-Americane“

Diverse locatii

,

FESTIVAL

LUNII IUNIE

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

12

Cu mai bine de o săptămnă înaintea deschiderii oficiale a festivalului, 12 spectacole din program au fost declarate sold-out. Într-un fel acest lucru m-a bucurat. A fost un semn că publicul sibian este, în continuare, avid după teatru. Cu celălalt ochi însă plângeam gândind că sunt, cu siguranţă, mulţi cei care ar fi vrut să vadă și acele spectacole. Din păcate, în Sibiu nu există deocamdată o sală mare de spectacol care să-i poată găzdui pe toţi cei care vor să ia parte la actul cultural.

Laurenţiu Străuţ[email protected] Însă pentru cei care nu mai găsesc bilete la spectacolele pe care doresc să le vadă , există o mulţime de alternative. Din multitudinea de evenimente propuse de organizatori m-am hotărât să vă prezint în continuare spectacolele de deschidere și de închidere precum și câteva evenimente conexe.

ODISEEA – Theater Titanick, vineri 7 iunie, ora 21:15 - Piaţa Mare

„Odiseea” lui Homer este punctul de pornire al unei producţii în care directorul unui teatru ambulant se încumetă să monteze propria versiune a acestei opere clasice, asemenea unui erou care se rătăcește în propria sa lume bizară. Chioșcul grecesc tip fast-food „Poseidon Grill” este forţat să facă loc containerului companiei teatrale, care este condus în zona de joc și care se deschide pentru a deveni scena pe

care se desfășoară spectacolul. Ducând bătălii atât cu zeii, cât și cu răzbunătorul proprietar al fast-food-ului, Theater Titanick își spune versiunea „Odiseei” cu imagini pline de forţă și ironie care împletesc lumea reală a grupului de teatru cu epopeea lui Homer, într-un spectacol despre prezent și antichitate în egală măsură.

PEDALÂND SPRE CER – Theater Tolduminică, 16 iunie, ora 22:45, în Piaţa Mare

La căderea întunericului, Theater Tol prezintă u n s p e c ta co l c u Î n ge r i ș i m u z i c i e n i . „Pedaleando Hacia el Cielo” spune o poveste despre solidaritate în zile negre. Îngeri care sunt la graniţa dintre rai și iad. Un melanj de imagini cinematografice, cântece și dansuri care culminează într-un spectacol aerian. Orașul este atât fundal, cât și subiect, oferind spectacolului o dimensiune inedită. SibiuBookFestival - Strada cu Cărţi este un eveniment cultural de promovare și stimulare a lecturii în rândul publicului larg, ca alternativă de petrecere a timpului liber. Evenimentul prilejuiește întâlnirea dintre edituri, scriitori, autori, publisheri cu pasionaţii și consumatorii de conţinut. Beneficiul major este dat de interacţiunea dintre participanţi și specificul cultural – educativ al evenimentului, de facilitarea accesului la carte și lectură. Venind ca o completare la Fest ivalul I nte r n aţ i o n a l d e Te at r u d e l a S i b i u , evenimentul face legătura între carte și evenimentele culturale din timpul Festivalului.

Bursa de Spectacole de la Sibiu este singura platformă din Europa Centrală și de Est ce promovează întâlnirea producătorilor din domeniul artelor spectacolului. În cadrul festivalului, timp de patru zile, Bursa de Spectacole reunește la Sibiu operatori culturali din Europa, Asia, Africa și America de Nord, aici fiind prezentate, promovate și vândute ultimele apariţii în domeniul spectacolelor (teatru, dans, muzică). Pentru artiștii și directorii de instituţii culturale din România, Bursa de la Sibiu reprezintă singura platformă de prezentare pentru actul cultural, într-un mecanism internaţional al pieţei artistice, unde aceștia au acces neîngrădit la spectacole excepţionale, la standuri pentru promovarea companiilor și creaţiilor artistice, la întâlniri punctuale pentru diseminare și la un schimb direct de informaţii între profesioniștii români și cei internaţionali, prin ateliere și conferinţe speciale.Programul complet poate fi consultat pe www.sibfest.ro

”La ceas aniversar se cuvine să sărbătorim Dialogul creator, alături de Excelenţa artistică, într-un festival care ne acordă această șansă.”Constantin Chiriac, Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Artele spectacolului se reunesc, timp de 10 zile, la Sibiu”Festivalul International de Teatru de la Sibiu”

.

teat

ru

foto

: N

ata

lia K

abanow

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

Acum 19 ani, un grup de iniţiativă condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să-i redea orașului strălucirea pierdută prin organizarea unui festival de teatru. A fost ajutat de personalităţi culturale române (Nicolae Manolescu, Marina Constantinescu, Crist ina Dumitrescu), personalităţi ale lumii teatrale din România (Silviu Purcărete, Tompa Gábor, Victor Ioan Frunză) și de peste hotare (Prof. Kenneth Campbell — Director Artistic al Festivalului de Teatru „Blue Ridge”, profesor la Universitatea Virginia Commonwealth, Richmond, S.U.A, Prof. Noel Witts – Director of Studies, Universitatea DeMontfort, Leicester, M.B., și alţii). La prima ediţie din 1993 nu au fost fonduri suficiente pentru asigurarea cazării invitaţilor în hotelurile din Sibiu și a mesei la restaurante. Era martie și erau troiene de zăpadă. Pentru mulţi care nu văzuseră zăpadă decât în filme, România părea o ţară fascinantă. La prima ediţie, oaspeţii au purtat usturoi în buzunare, pentru a se proteja de vampiri. Totuși, marile spectacole ale teatrului românesc și ale teatrelor invitate din afara ţării au conferit Festivalului calitatea de eveniment remarcabil în peisajul cultural internaţional.După 1989, teatrul a fost cenzurat financiar, ignorat de cele mai multe ori de o critică centralistă, evitat de cronicari ale căror publicaţii nu aveau bani pentru călătorii – se părea că teatrul de provincie era condamnat la i

zolare pentru totdeauna. Totuși, Sibiul nu a dispărut de pe harta teatrală, reușind chiar să își facă prezenţa din ce în ce mai cunoscută la scară europeană. Astfel, în primăvara anului 1994, ambiţiosul „Festival de Teatru Tânăr Profesionist” avea să înceapă în prima sală de teatru construită cu 400 de ani în urmă în Europa Centrală. Cea de-a doua ediţie a Festivalului a fost structurată în patru secţiuni. Festivalul de Teatru Tânăr Profesionist de la Sibiu a prilejuit vizionarea spectacolelor celor mai importante teatre din ţară. Toate spectacolele primului Festival de la Sibiu au fost gratuite, nu s-au vândut bilete. A fost o ocazie minunată pentru locuitorii Sibiului, în special pentru studenţi, de a se confunda cu teatrul timp de zece zile. Mulţimi de oameni s-au înghesuit la intrarea în săli, unde ușieri uimiţi încercau să lase să intre întâi oaspeţii oficiali și participanţii, înainte să înceapă lupta pentru restul locurilor. Fiind destul de vagă, titulatura fest iva lu lu i nu i -a ma i sat i s făcut pe o r g a n i z a t o r i . F e s t i v a l u l a d o b â n d i t continuitate, a ajuns să fie cunoscut din America până în Japonia, pentru a deveni mai târziu o instituţie cu o personalitate și o structură din ce în ce mai bine definite. Dacă în anul 1993 au participat reprezentanţi din doar 2 ţări (Republica Moldova și România), în 1994 – anul primei ediţii a Festivalului, declarată în mod oficial, numărul ţărilor participante a crescut la 8, iar la următoarele două ediţii au

fost prezenţi la Sibiu invitaţi din 21, respectiv 24 de ţări. În 2000, la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul atrage un număr record, cu participanţi din 54 de ţări. În 2005, la cea de-a XII-a ediţie au fost prezenţi 2000 de participanţi din 68 de ţări de pe întregul mapamond, pregătind agenda culturală pentru Programul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană. Anul 2007 marchează o ediţie de excepţie a Festivalului ca recunoaștere a contribuţiei acestui eveniment la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg și Marea Regiune, reunind peste 2500 de invitaţi din 70 de ţări. Anii 2008 – 2012 marchează o perioadă de maturitate a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ca un loc de întâlnire al excelenţei în artele spectacolului. Odată cu implementarea sistemului online de ticketing, spectacolele prezentate la Sibiu se joacă cu toate biletele vândute în avans. Pentru prima dată în istoria unui festival din România, se inaugurează o secţiune de patrimoniu care valorifică cele mai reprezentative producţii din spaţiul românesc. Festivalul continuă planul de dezvoltare a unei pieţe de spectacol și a dialogului creativ prin susţinerea teatrului independent, întâlnirea școlilor și academiilor de teatru și relansarea Bursei de Spectacole de la Sibiu. Festivalul devine gazda unuia dintre cele mai mari târguri de carte din România (Sibiu BookFest) și iniţiatorul unei platforme de arte vizuale susţinute de Dan Perjovschi. .

teatru13

20 de ani de istorie. Istorie cu parfum de teatru”Festivalul International de Teatru de la Sibiu”

foto

: C

risp

us

& A

d H

oc

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

14

Marian Râlea transformă Parcul Sub Arini din Sibiu într-un tărâm al poveștilor

Abracadabra, Teatrul Vostru și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu prezintă sâmbătă, 8 iunie, și duminică, 9 iunie, de la orele 11:00, în Parcul Sub Arini, spectacolul „Aventura”. Programul dezvoltat de Marian Râlea pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se înscrie în secţiunea „Teatrul și Lumea Copilăriei”. Iniţiat acum doisprezece ani, proiectul a devenit deja o tradiţie și reprezintă unul din punctele importante de pe agenda de evenimente din acest an de la Sibiu. În anii care au urmat ediţiei din 2001, copiii au participat la spectacolele interactive Abracadabra cu diferite teme educative: 2002 – „Teatrul și lumea copilăriei”, 2003 – „Jocul de-a Teatrul: Povestiri după piesele lui Shakespeare”, 2004 – „Duhuri bune, duhuri rele”, 2005 – „Joc, Copilărie, Teatru”, 2006 – „Cetatea”, 2007 – „Cetatea”, 2008 – „Jocul de-a teatrul”, 2009 – „Poveștile Lumilor Apuse”, 2010 – „Judecata poveștilor sau Cine are dreptate”, 2011 – „Teatrul Naţional pentru Copii” și 2012 – „10 ani de poveste”. Anul acesta Magicianul a pregătit o serie de surprize pentru cei mici, care vor deveni din nou eroi de poveste în spectacolul „Aventura”. Spectacolul are la bază formula jocului prin improvizaţie și preia elemente din mitologia românească fiind o experienţă dătătoare de energie prin participarea activă la povestea prezentată. „Mare atenţie! În calea vostră vor apărea

personaje Bune, dar și personaje Rele. De acestea veţi putea trece doar antrenându-vă inteligenţa și curajul. Aventura Teatrală se va termina atunci când veţi descoperi COMOARA DIN PARC ”, a declarat Marian Râlea. Participarea la eveniment se face gratuit, iar spectacolul se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

Sibiu - Walk of FameEdiţia aniversară de douăzeci de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 15 iunie 2013, la Sala Thalia. Evenimentul va urmări, totodată, să marcheze în mod semnificativ întregul parcurs al festivalului și se constituie într-o recunoaștere publică a meritelor celor mai importante personalităţi ce au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen la Sibiu.De-a lungul timpului, Sibiul a fost martorul și beneficiarul contribuţiei extraordinare aduse de numeroase personalităţi culturale și artistice ce au ajutat la dezvoltarea orașului așa cum îl cunoaștem astăzi. Fiecare dintre aceste personalităţi are o poveste distinctă și extraordinară, care o leagă de destinul Sibiului și care rămâne ţesută în fibra intimă a comunităţii. Sibiul a fost o cetate medievală care nu a putut fi cucerită. Între primul și al

doilea zid de apărare este o alee pietonală, ce unește primul teatru construit pe teritoriul României la 1788 cu „Cazarma 90”, unde va fi construit viitorul teatru. Între trecut și viitor se va naște această Alee a Celebrităţilor, unde în fiecare an vor fi adăugate nume importante din lumea teatrului, a dansului, a artelor spectacolului. Aleea Celebrităţilor este gândită ca un loc permanent de celebrare, de recunoaștere a acestor contribuţii, precum și un tribut adus realizărilor în domeniul cultural și artistic din Sibiu sau în legătură cu acesta. Deși este inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu este gândită ca un eveniment cultural, ceea ce îi conferă propria personalitate, precum și ca un punct de atracţie turistică care să confere unicitate locului.

Primele șapte stele vor fi decernate în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu:Ariane Mnouchkine - regizorEugenio Barba - regizor Sasha Waltz - coregraf Silviu Purcărete - regizor Declan Donnellan - regizor George Banu- om de teatru Nakamura Kanzaburo XVII (post mortem) - actor Kabuki

Magicianul Marian Râlea aduce din nou ”Abracadabra” la Sibiu”Festivalul International de Teatru de la Sibiu”

.

teat

ru

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

15

Festivalul Internaţional de Film Transilvania își pregătește revenirea în forţă la Sibiu, pentru o nouă ediţie de calitate a celui mai iubit festival de film din România. În perioada 19 – 23 iunie 2013, fosta Capitală Culturală a României va fi gazda unui eveniment de amploare, în care filmele de top se vor completa armonios cu documentarele dedicate dansului și muzicii, cu ecranizări de senzaţie ale unor romane și cu pelicule clasice.

Bogdan [email protected]

Două dintre cele mai mari t i t lur i a le momentului – Flight (r. Robert Zemeckis), nominalizat de două ori la Oscar și câștigător al numeroase alte premii și Cloud Atlas, blockbuster produs de regizorii lui The Matrix și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – vor fi proiectate în cadrul celei de a șaptea ediţii a festivalului. Un alt titlu de Oscar – Anna Karenina (r. Joe Wright), avându-i în distribuţie pe Keira Knightley și Jude Law – va face deliciul publicului din Piaţa Mare. Pelicula a câștigat premiul Acedemiei Americane de Film și premiul BAFTA pentru costume și a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii – cea mai bună realizare cinematografică, cea mai bună muzică de film originală și cel mai bun design de producţie.

Lista filmelor – vedetă continuă cu Hitchcock (r. Sacha Gervasi, 2012, cu Anthony Hopkins, Helen Mirren și Scarlett Johansson), un film despre viaţa unui dintre cei mai influenţi și mai fascinanţi cineaști din istorie.După succesul înregistrat anul trecut, TIFF Sibiu propune publicului o selecţie a celor mai bune filme de ficţiune și documentare care au ca subiect muzica, dansul, literatura, artele vizuale, arhitectura, sculptura și teatrul.Horaţiu Mălăele revine la TIFF Sibiu cu cea de a doua producţie cinematografică a sa în calitate de regizor. Comedia Funeralii fericite, în care Mălăele deţine și rolul principal va fi proiectată, în premieră, joi, 20 iunie, în Piaţa Mare, după concertul celor de la Zdob și Zdub. Pelicula are în distribuţie actori consacraţi de teatru și film – Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Dorina Lazăr, Alexandru Bindea, Florin Zamfirescu - dar și tinere talente precum Crina Semciuc sau Antoaneta Zaharia. Coloana sonoră a filmului este semnată de celebrul compozitor Vladimir Cosma, care, de-a lungul carierei sale, a primit două premii Cézar pentru „Cea mai bună muzică de film” pentru contr ibuţ ia sa în cadru l producţ i i lor cinematografice: „Diva” (1982) și „Le Bal” (1984). La proiecţie va fi prezentă și o parte din echipa filmului, în frunte cu Horaţiu Mălăele.În Funeralii fericite, Horaţiu Malaele este Lionel, un român reîntors din Franţa unde a lucrat în construcţii, care luptă împotriva

destinului și a propriului viitor. Când o razie duminicală îi pune pe fugă din cârciuma „La imigrantul fericit”, Lionel și cei doi prieteni ai lui descoperă că viaţa le-a rezervat o ultimă surpriză. Aceștia ajung lângă un teren viran unde s-a instalat o tabără de ţigani. Ca să se distreze, cei trei plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul. Distracţia începe atunci când femeia le prezice data exactă a morţii și modul în care vor muri.Pasionaţii de balet vor putea viziona, în perioada 19 – 23 iunie 2013, documentarul „First Position” (r. Bess Kargman), o producţie SUA 2011, distinsă cu numeroase premii la festivaluri de renume și catalogată de critici drept una dintre cele mai bune realizări ale genului. Filmul surprinde un an din viaţa a șase tineri dansatori din ţări diferite care se antrenează pentru una dintre cele mai prestigioase competiţii de balet din lume – The Youth America Grand Pr ix . În pof ida accidentărilor, a nereușitelor, prejudecăţilor și sărăciei, cei șase reușesc să-și păstreze inspiraţia și să transmită această stare publicului după ridicare cortinei.Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina www.tiffsibiu.ro.

Transilvania International Film Festival SibiuCinci zile de muzică și film. Între 19 și 23 iunie.

film

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

Șeherezada este un spectacol al cărui imens succes de acum peste 100 de ani de la baletele ruse ale lui Djaghilev, în coregrafia lui Mihail Fokine cu Jda Rubinstein (Zobeida) și Vaçlav Nijinski (sclavul favorit), în rolurile principale, își prelungește ecourile, iată târziu și la Sibiu.

Nicolae Spirescu(critic de balet)

De data aceasta într-o nouă montare coregrafică semnată de Livia Tulbure – Gună și scenografică de Valentin Codoiu, ambii creatori clujeni conferindu-i acestei binecunoscute povești o deschidere modernă, care îi opune senzualităţii orientale plină de carnalitate (excesivă chiar și în opinia unor critici ai lui Fokine), o atitudine contemporană, detașată, plină de aluzii și gesturi abia schiţate, parcă mai potrivite pentru publicul sibian educat la va l o r i l e p ro m o vate d e m u l t i t u d i n e a festivalurilor unei Capitale Culturale Europene. Șeherezada vă invită la o radiografie asupra erotismului oriental, văzută prin ochii unui coregraf modern român. Volens nolens, un spectator cultivat face automat o legătură cu Șeherezada, eroina bincunoscută din O mie și una de nopţi, dar și din baletul lui Mihail Fokin, catre s-a jucat și la București cu deosebit succes avându-i ca protagoniști pe Irinel Liciu și Gabriel Popescu, la Opera Naţională din

București. Ulterior la Baletul lui Danovski la Constanţa cu o nouă pleiadă de tineri soliști care s-au afirmat cu putere atât la Constanţa cât și în turnee în întreaga lume. Spectacolul sibian nu face decât aluziv trimitere la coregrafia lui Fokine cu "imagini dintre cele mai violente ale plăcerii și morţii"... „un vocabular opulent de culori, care face ca poezia orientală să poată fi comparată cu covoarele persane" (J. L. Vaudoyer, Paris, 1914). Imagini înlocuite de o poezie modernă, de un rafinat vocabular coregrafic încărcat de metaforă și simbol, care face cu atât mai plăcut sentimentul încercat de spectator în momentul descifrării lor.

Spectacolul ”Șeherezada”, regizat de directorul Teatrului de Balet Sibiu - Ovidiu Dragoman, a fost prezentat în premieră publicului din Sibiu în data de 22 mai alături de spectacolul de dans contemporan ”Capriciul spaniol”. Coregrafia ambelor spectacole a fost semnată de Livia Tulbure – Gună iar scenogafia de Valentin Codoiu. Următoarea premieră a Teatrului de Balet Sibiu va avea loc în 26 iunie, atunci când dansatorii sibieni vor pune în scenă baletul ”Romeo și Julieta” sub îndrumarea coregrafului Pavel Rotaru.

Livia Tulbure – GunăAbsolventă în anul 1984 a Liceului de Artă, Cluj-Napoca, secţia coregrafie și în anul 2001 a Acedemiei de Muzică "Gheorghe Dima", Cluj-Napoca specializarea Regie-Teatru Muzical, Livia Tulbure – Gună artist balerin, regizor artistic și doctor în muzică a avut de-a lungul carierei colaborări cu cele mai importante instituţii artistice din ţară. În 2008 primește "Premiul pentru cel mai bun coregraf", în cadrul Concursului Internaţional de Dans Clasic și Contemporan Sibiu, iar în 2010 Premiul "Lia Hubic" pentru activitatea artistică.

Valentin CodoiuNăscut în 1955 a absolvit în 1979 Academia de Arte "Nicolae Grigorescu" București, secţia pictură, clasa Corneliu Baba. De-a lungul carierei impresionante a colaborat cu cele mai prestigioase instituţii de cultură din România sau din străinătate. A semnat scenografiile celor mai importante și cunoscute spectacole de balet din repertoriul internaţional dar și pentru spectacole de toate genurile. În paralel activitatea artistică este completată de participări cu lucrări de pictură și desen la expoziţii naţionale și internaţionale. La doi ani după emigrarea în Franţa, în anul 1989, primește medalia de argint a Federaţiei Culturii Franceze.

Şeherezada. Spectacolul poeziei orientaleCronică de balet

.

16sp

ecta

col

17

Patru filme marca Hollywood sunt programate în această lună la Cinematograful Arta din Sibiu. La concurenţă cu Festivalul Internaţional de Teatru, în perioada 07 – 13 iunie este programată producţia “Fast & furious” cu Vin Diesel şi Paul Walker în rolurile principale. De când Dom (Vin Diesel) și Brian (Paul Walker) au dat lovitura de la Rio împotriva imperiului condus de un escroc de talie internaţioanlă, aducând în seiful echipei 100 de milioane de dolari, eroii noștri s-au preumblat pe tot globul. Dar, pentru că nu se pot întoarce acasă ca să trăiască liniștiţi din acei bani, sunt acum nemulţumiţi și simt că le lispește ceva. Hobbs (Dwayne Johnson) a pus ochii pe o grupare formată din șoferi ucigași-mercenari care răspândesc teroarea prin 12 orașe ale lumii, condusă de un geniu diabolic (Luke Evans), a cărui mână dreaptă este nimeni alta decât cea care a fost iubirea lui Dom, și pe care acum o crede moartă – Letty (Michelle Rodriguez). Singura modalitate ca să-i oprească e să fie mai tari decât ei, așa că Hobbs îi cere lui Dom să-și strângă echipa la Londra. Plata? Să fie iertaţi, ca să poată să se întoarcă și ei liniștiţi acasă ca să se reunească cu familiile lor.După o săptămână de viteză, din 14 până în 20 iunie la Sibiu rulează a treia parte a filmului „Marea mahmureală”. Ghinioniștii Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) și Alan (Zach Galifianakis) au din nou probleme. Finalul trilogiei nu mai păstrează "reţeta" primelor

două părţi, cei trei eroi ţinându-se departe de nunţi și dezlănţuite petreceri ale burlacilor. Ei vor ajunge în Mexic, iar printre aventurile lor se numără o dementă colaborare cu dezlănţuitul Leslie Chow!Săptămâna 21 – 27 iunie este rezervată supereroilor. În panteonul supereroilor, Superman este cel mai popular și iubit personaj din toate timpurile. În „Man of Steel: Eroul”, Clark Kent/Kal-El (Henry Cavill) este un tânăr jurnalist în jur de douăzeci de ani ale cărui puteri, ce depășesc puterea de înţelegere a oamenilor, î l fac să se simtă stingher. Transportat pe Pământ în urmă cu mulţi ani de pe Krypton, o planetă extraterestră avansată, Clark se află în faţa unei întrebări esenţiale - De ce sunt aici? Modelat de valorile morale transmise de către părinţii săi adoptivi, Martha (Lane) și Jonathan Kent (Kevin Costner), Clark descoperă în curând că a avea superputeri înseamnă a fi nevoit să iei decizii dificile. Însă lumea are în primul rând nevoie de echilibru, și atunci aceste decizii trebuie luate. Clark trebuie să devină eroul cunoscut sub numele de "Superman", şi nu doar pentru a străluci drept ultima rază de speranţă a omenirii, ci şi pentru a-i salva pe cei pe care îi iubeşte". Finalul de lună readuce pe ecran filmul SF. Din 28 iunie până în 4 iulie rulează la Sibiu pelicula “1000 Post Terra“. O aterizare forţată îi aduce pe adolescentul Kitai Raige (Jaden Smith) şi pe legendarul său tată, Cypher (Will Smith), pe

Pământ, la 1.000 de ani după cataclismul care îi forţase pe oameni să-şi părăsească planeta. Cypher fiind grav rănit, Kitai trebuie să pornească singur după ajutor, confruntându-se cu un teren necunoscut, specii modificate de animale, care stăpânesc în prezent planeta, şi o creatură extraterestră, care a evadat în timpul aterizării forţate. Tatăl şi fiul trebuie să înveţe să conlucreze şi să aibă încredere unul în celălalt dacă nu vor să-şi rateze unica şansă de a se întoarce acasă. Roluri le t i tulare sunt interpretate de Jaden Smith şi Will Smith. Regia îi aparţine lui M. Night Shyamalan. Producţia este asigurată de Caleeb Pinkett, Jada Pinkett Smith & Will Smith, James Lassiter şi M. Night Shyamalan. Povestirea a fost scrisă de Will Smith. Scenariul este semnat de Gary Whitta şi M. Night Shyamalan. Producătorul executiv este E. Bennett Walsh. Directorul de i m a g i n e e ste Pete r S u s c h i t z k y, A S C . Scenografia îi aparţine lui Tom Sanders, iar montajul lui Steven Rosenblum, A. C. E. Jonathan Rothbart a asigurat efectele vizuale, iar costumele au fost realizate de creatoarea Amy Westcott. Muzica îi aparţine lui James Newton Howard. Ashwin Rajan şi John Rusk sunt co-producătorii peliculei.

Filmele lunii iunieprogramate la Cinematograful Arta Sibiu

.

PROFILCULTURAL / IUNIE2013

film

ed. HU

MA

NITA

SAPARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI

KATE: Cea mare. Singura care îşi aminteşte de părinţi. A promis să-şi protejeze fratele şi sora până când se întorc. MICHAEL: Iubeşte cărţile, e slăbuţ, terorizat de cei mari la orfelinat (cumva, ochelarii lui sfârşesc mereu în toaletă). Îi plac mult poveştile cu magie, în special cele care au şi pitici. EMMA: Cea mai mică şi mai războinică. Devotată surorii şi fratelui ei. Crede că Michael e un ciudat fără speranţă. Dar va lua la pumni pe oricine altcineva gândeşte la fel. I-a aruncat în secret lui Michael ochelarii în toaletă. De două ori. Împreună vor învăţa că: 1.,,Magia e reală. 2.,,Emma cunoaşte expresia "te rog". 3.,,Doar ei pot salva lumea.

“Cronica focului”de John Stephens

Ed. Rao

Cu o carieră de 75 de ani şi o notorietate indiscutabilă în lumea teatrală internaţională, Radu Beligan poate fi considerat, fără îndoială, un caz unic în istoria teatrului. Însă originalitatea sa nu e dată doar de aceste recorduri, ci mai degrabă de viziunea pătrunzătoare (care îi permite să emită judecăţi esenţiale privitoare la fenomenul teatral) şi de o calitate care pentru mulţi s-ar putea să fie o reală surpriză: aceea de intelectual şi om de cultură, capabil să emită un discurs foarte valoros privitor la întregul peisaj cultural european.Între acte este o culegere de însemnări, cugetări, rememorări şi comemorări care constituie tot atâtea documente ale istoriei şi filosofiei teatrului. Fie că istoriseşte o anecdotă, fie că povesteşte o întâlnire cu Salvador Dali sau cu Eugen Ionescu, fie că alcătuieşte tablouri succinte şi grăitoare ale monştrilor sacri ai scenei româneşti, fie că face subtile analize conceptuale ale fenomenului teatral, Radu Beligan rămâne inconfundabil.

”Între acte”de Radu Beligan

Ed. All

Istoricii din lumea antică au relatat că, de la începuturile civilizaţiei egiptene şi până la prăbuşirea Romei, templele publice din oraşe precum Teba, Eleusis sau Efes aveau alături incinte destinate preoţilor. Cărturarii numesc aceste incinte “şcoli ale misterelor”. Aici elitele politice şi culturale deprindeau tehnici de meditaţie. După ani de pregătire, Platon, Eschil, Alexandru cel Mare, Cezar August, Cicero şi alţii erau iniţiaţi într-un tip de filozofie secretă.În diferite epoci, tehnicile folosite de aceste “şcoli” includeau privarea senzorială, exerciţii de respiraţie, dansuri sacre, reprezentaţii teatrale, substanţe halucinogene şi diverse modalităţi de redirecţionare a energiei sexuale. Istoria secretă a lumii sugerează că, folosind tehnici secrete, oameni ca Leonardo da Vinci, Isaac Newton sau George Washington au reuşit să intre într-o astfel de stare alterată de conştiinţă şi au putut accesa un nivel de cunoaştere supranatural.

”Istoria secretă a lumii”

de Jonathan Black

Ed. Nemira

Când este însoţită de ilustraţii, o carte de istorie e mai bună, iar materia sa e şi mai lesne de înţeles şi de reţinut. Imaginile spun ele însele o poveste sau o completează, iar impactul lor e mai puternic decât orice demonstraţie. Documentele iconografice din această ediţie au fost selectate astfel încât cititorul, purtat de farmecul inconfundabil al lui Neagu Djuvara, să şi-i apropie, ca şi cum ar privi într-un album de familie alcătuit de mai multe generaţii, pe oamenii din trecut: împăraţii romani, domnii şi regii români, cu aliaţii şi duşmanii lor, politicienii, buni şi răi, cum i-am avut, în momente de triumf sau de mare restrişte, şi uneori chiar oamenii e rând, pe care istoriile adesea îi uită. Împreună, textul şi imaginile alcătuiesc o minunată istorie ilustrată a românilor.

”O scurtă istorie ilustrată a românilor”de Neagu Djuvara

Ed. Humanitas

ed. R

AO

ed. NEM

IRAed

. ALL

EVENIMENTE CULTURALE. RECOMANDĂRIN

AŢION

ALE

LOCA

LE