o ,.w muzeul de istorie rom~nia j,(~, paul paltanea …migl.ro › evenimente › 2016 ›...

2
( ?:, '.. MUZEUL DE ISTORIE , .wt v v" ., ......... ....- "PAUL PALTANEA GAlATI / , Str. nr.25 www.mig l.ro [email protected] Program de vizitare 10° 0 - 18 00 Închis Prosopul este în toate zonele deosebindu-se prin dimensiuni, ornamente, modalitate de expunere. Pe toate categoriile de prosoape, motivele geometrice, vegetale, zoomorfe sau antropomorfe sunt foarte vizibil conturate, în culori vii. Motivele ornamentale sunt executate în diverse tehnici de predominant fiind punctul în cruce sau de alte reprezentative Coordonator proiect: Cristian - director Organizator Ionela Daniela ANTOHE - muzeograf Grafica pliant: Alexandru AN - analist programator Editat de Muzeul de Istorie "Paul era diversificat. O vrem e a predominat c ânepa inul, care, pe la începutul secolului al XX-lea, acestea au fost înlocuite cu bumbacul, fie pentru fie pentru de (prosoape, de apar legate de o mai de aranjare a interiorului. Materialul din care erau de Alte motive reprezentate pe covoarele sunt coarnele berbecului sau motivul în prescuri. Covoarele cu decor vegetal constituie un moment al artistice în materie, prin originalitatea explozia de culoare pe care le aduc. Aria vegetale este destul de flori, vase cuflori, pomi, etc. Pomul este un motiv vegetal frecvent întâlnit pe covoarele cu ramurile ocupând un loc central în cadrul uneori fiind doi sau patru pomi, pe unul sau pe rânduri. Motivele zoomorfe stilizate geometric precum motivele antropomorfe reprezentând femei prinse în ciobani cu turma de oi sunt de asemenea elemente foarte întâlnite în decorul de interior.

Upload: others

Post on 06-Feb-2021

9 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • (?:, ' . .~~ MUZEUL DE ISTORIE ROM~NIAJ,(~, ,.wt v v" .,

    ......... ....- "PAUL PALTANEA GAlATI ~ /, ~

    Galaţi , Str. Domnească , nr.25www.mig l.ro

    [email protected]

    Program de vizitareMiercuri-Duminică : 10°0 - 1800

    Luni-Marţi : Închis

    Prosopul este regăsit în toate zoneleţării, deosebindu-se prin dimensiuni, cromatică,ornamente, modalitate de expunere. Pe toatecategoriile de prosoape, motivele geometrice,vegetale, zoomorfe sau antropomorfe suntfoartevizibil conturate, în culori vii.

    Motivele ornamentale sunt executate îndiverse tehnici de cusătură, predominant fiindpunctul în cruce sau ş inoreşte, alături de altecusături reprezentative (muscă, nojiţeală,călăreşteş.a).

    Coordonator proiect: Cristian Dragoş CĂLDĂRARU - director

    Organizator expoziţie: Ionela Daniela ANTOHE - muzeograf

    Grafica pliant: Alexandru ŞEITAN - analist programator

    Editat de Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi

    pânză era diversificat. O vrem e îndelungată apredominat c ânepa şi inul, după care, pe laînceputul secolului al XX-lea, acestea au fostînlocuite cu bumbacul, fie pentru băteală, fiepentru urzeală.

    Ţesăturile de pânză (prosoape, ştergare,şervete, feţe de masă) apar legate de o anumităconcepţie, mai rafinată, de aranjare a interiorului.Materialul din care erau confecţionate ţesăturile de

    Alte motive reprezentate pe covoareleromâneşti sunt coarnele berbecului sau motivul înprescuri.

    Covoarele cu decor vegetal constituie unmoment al dezvoltării artistice în materie, prinoriginalitatea şi explozia de culoare pe care le aduc.Aria ornamentării vegetale este destul de variată:flori, vase cuflori, pomi, crenguţe,frunzeetc.

    Pomul vieţii este un motiv vegetal frecventîntâlnit pe covoarele româneşti, cu ramurile răsfirate,ocupând un loc central în cadrul ţesăturii, uneorifiindreprezentaţi doi sau patru pomi, pe unul sau pe douărânduri. Motivele zoomorfe stilizate geometricprecum şi motivele antropomorfe reprezentândcălăreţi, femei prinse în horă, ciobani cu turma de oisunt de asemenea elemente foarte întâlnite în decorulţesăturilorde interior.

  • Foarte des întânlit în decorarea interioruluiţărănesc, lăghicerul (lăicer sau levicer) se

    Spre deosebire de lăghicere, covoareleprezintă în ornamentica lor o varietate de motive.Foarte des întâlnit este decorul geometric bazat peromb, care, la rândul lui, prezintă două varianteprincipale: motivul rombului cu conturul în trepte şimotivul rombului asociat cu alte motive romboidale(S-ul, X-ul, cârligul, zig-zagul ş.a).

    diferenţiază de celelalte tipuri de covoare princompoziţia ornamentală, caracterizată deînvărgarea orizontală, îmbogăţită uneori cu alteelemente şi motive dispuse în rânduri încadrate devărgi. Ţesătura înv ărgat ă cea mai obişnuită estealcătuită din fâşii late care alternează, sau dintr-ofâşie lată de o singură culoare, care alternează cu oaltăfâşie lată compusă din vărgi.

    Ca şi în celelalte regiuni în zona Moldoveide Sud, ţesăturile se realizau, în general, dincânepă şi in, cărora li s-a alăturat bumbacul tors,iar cele mai groase şi mai călduroase erauconfecţionatedin lână.

    Pentru prelucrarea acestor firetextile erau folosite o serie de unelte,printre care: piepteni, roata de tors,meliţa, fusul ş.a.

    Pieptenii pentru lână sau cânepăau forma unor lopăţelecu dinţii lungi dinfier. Pieptenii seaşezau unul lângăcelălalt, cu dinţii în

    sus, fiind fixaţi pe pământ, peun scaun sau pe o laviţă. Se luaapoi câte un mănunchi de lânăsau cânepă, jumătatea dinsprevârf fiind înfăşurată în jurulunei mâini iar cealaltăjumătatefiind trecută uşorprindinţiidefier, alegându-se astfelfuiorul de fibrele mai scurte,care rămâneau în piepteni şicare erau selecţionate încontinuare.

    a altă unealtă nelipsită din caseleţărăneştia fost roata de tors, instalaţie acţionatăde opedală ce antrenează roata pe care se ruleazăfirul tors.

    În funcţie de întrebuinţarea lor, ţesăturilese împart în trei mari categorii:

    ~ ţesăturide uz gospodăresc (piesefolositepentru satisfacerea diverselor nevoi dingospodărie);

    ~ ţesături pentru decorarea interiorului(piese care oglindesc specificul zonei precum şigradul de prosperitate al casei);

    ~ ţesături ocazionale (piese legate deceremoniile de trecere sau de anumite sărbătoridepeste an).

    Arta populară românească este un domeniucomplex şi variat, la fel de original şi bogat camodalităţi de exprimareprecum cea cultă, creion ândviaţa materială şi spirituală a societăţii româneşti,măiestria şi concepţia artistică transmisă dingeneraţie în generaţie, fiecare aduc ându-şicontribuţia proprie la valorificarea elementelortradiţionale.

    Referitor la arta ţesutului pe teritoriulromânesc, majoritatea istoricilor şi etnografilor suntde părere că aceasta datează încă din epocaneolitică, s ăpăturile arheologice scoţând la ivealănumeroase fusaiole şi greutăţi de lut care ajutau laîntinsul firelor. Resturile sau urmele de ţesături suntdestul de puţine, cea mai relevantădescoperire fiindcea de la Dinogeţia, care cuprinde resturi deîmbrăcăminte din secolul al-XlI-lea.

    Meşteşugul ţesutului a prezentat o marebogăţieşi diversitate, ţesăturile de casă alcătuind undecor caracteristic fiecărei zone şi oglindindmăiestria, fantezia şi creativitatea femeilor de laţară.

    Instrument străvechişipermanentfolosit de-a lungul vremii, războiul de ţesut din lemn cunoaşteprăspândire mai largă în forma lui orizontală. Ingeneral, la acest tip de război se lucrau ţesăturivariate, de la cele groase de lână, până la pânzelesubţiri.

    pliant arta tesutului 2016 pag 1_pliant arta tesutului 2016 pag 2_