matematicieni femei

of 13 /13
Matematicieni femei Hypatia din Alexandria Prezentare realizată de Seican Valentina

Author: marv

Post on 09-Jan-2016

155 views

Category:

Documents


7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Matematicieni femei. Hypatia din Alexandria Prezentare realizată de Seican Valentina. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • Matematicieni femei Hypatia din Alexandria

  Prezentare realizat de Seican Valentina

 • Hypatia din Alexandria (n. ntre 350 - 370 e.n. d. 415 e.n.) a fost o matematician, filozoaf i astronoam greac ce a trit n Egiptul roman, la Alexandria[1]. A fost o filozoaf neoplatonist, care a ncurajat folosirea logicii i a matematicii mpotriva misticismului. A fost ucis de un grup de cretini copi care o acuzau de producerea unor tulburri religioase n ora.[2]

 • Hypatia a fost fiica i eleva lui Theon, ultimul matematician asociat cu Musaeum din Alexandria.[3] A cltorit i studiat n Atena i n Italia,[4] nainte de a deveni liderul colii platonice din Alexandria n jurul anului 400.[5] n enciclopedia bizantin din secolul 10 Suda apare o referin la munca ei ca profesoar de filosofie, prednd lucrrile lui Platon i Aristotel. Se crede c ntre studenii ei erau att cretini ct i strini.[6]

 • Strlucit i de mare frumusee, Hypatia din Alexandria este considerat prima femeie de tiin din istorie. ntro vreme n care femeile nu aveau acces la cunoatere, Hypatia a reuit si deschid drumul spre tiin i a ajuns s se bucure de aprecierea public. Pentru aceasta a fost nevoit s renune la cstorie i la feminitate. ns, destinul ei a fost tragic i a avut parte de o moarte cumplit, noteaz ziarul El Pais.

 • Sa nscut n anul 370 dup Hristos, n Alexandria. Cu timpul avea s devin o femeie strlucit i de mare frumusee. Nu se cunosc date despre mama sa, dar se tie c tatl ei a fost un filozof reputat i matematician. Teon din Alexandria a supravegheat personal educaia fiicei sale, care, potrivit canoanelor epocii, trebuia s fie "o fiin uman perfect". Hypatia a primit o educaie tiinific complet, dar i o ngrijire atent a aspectului ei fizic. n fiecare zi practica exerciii fizice care i menineau corpul sntos i mintea activ. Toate acestea contrastau cu educaia primit de majoritatea femeilor din epoca aceea, care nu aveau acces nici la cunoatere nici la educaie i se ocupau doar de "treburile femeieti". n ciuda frumuseii sale, Hypatia a refuzat s se cstoreasc, pentru a se dedica integral cultivrii minii sale.

 • Tatl ei lucra la Museum, instituie fondat de Ptolomeu (mpratul care ia succedat lui Alexandru cel Mare i ntemeiator al Alexandrei), i sa dedicat cercetrii i educrii. Museum avea peste o sut de profesori care triau aici i muli care asistau periodic ca invitai. Hypatia a intrat alturi de ei s studieze i, dei a cltorit la Atena i Roma pentru a primi cursuri de filozofie, sa format ca om de tiin la Museum i a fcut parte din acesta pn la moartea ei. A ajuns chiar la conducerea sa n anul 400. A obinut de asemenea o catedr de filozofie platonic, motiv pentru care prietenii i spuneau "filozoafa". Hypatia a predat ns multe materii: filozofie, matematic, astronomie i muzic timp de muli ani.

 • Hypatia a devenit unul din cei mai buni oameni de tiin i filozofi ai epocii sale. A ajuns s simbolizeze cunoaterea i tiina pe care primii cretini ai epocii le identificau cu pgnismul. Erau atunci vremuri dificile pentru pgni, avnd n vedere c cretinismul se impunea n Alexandria, aflat atunci sub stpnire roman. Au fost vremuri de persecuii pentru toi cei care nu se converteau la cretinism i nu se lepdau de toate cunotinele dobndite.

 • Hypatia a refuzat si trdeze ideile i s se converteasc la cretinism, de aceea a fost acuzat de conspiraie mpotriva liderului cretinilor din Alexandria. Un grup de fanatici religioi a profitat de aceasta acuzaie i, cu mult cruzime, ia pus capt vieii. A fost asasinat brutal, n timp ce se ntorcea cu trsura acas; au lovito, au dezbrcato i au trto prin tot oraul. Trupul sau a fost tiat n buci, carnea a fost smuls de pe oase cu scoici, iar resturile trupului au fost plimbate, triumfal, prin ntreg oraul pn la Ciraneo (crematoriul de atunci) unde au fost aruncate in foc.

 • Dei toate scrierile ei sau pierdut, exist numeroase referiri la acestea. Lucrarea sa cea mai extins a fost de algebr. A scris un comentariu despre Aritmetica lui Diofant (considerat printele algebrei), n care includea soluii alternative i noi probleme. A scris, n opt volume, un tratat de geometrie. A colaborat alturi de tatl su la editarea Elementelor de Geometrie a lui Euclid, care se folosete i azi, scriind un tratat despre aceasta.

 • A scris un Canon de Astronomie i a fcut o recenzie a Tablelor Astronomice ale lui Claudio Ptolomeu i a cartografiat diverse corpuri cereti, confecionnd un planetariu. Pe lng filozofie, matematic i astronomie sa interesat i de mecanic i tehnologie a practicilor. n scrisorile lui Sinesiu din Cireneo snt incluse mai multe desene aparinnd Hypatiei ale unor instrumente de msurare, precum astrolabul, plan care servete la msurarea poziiei stelelor, planetelor i a Soarelui.

 • Hypatia a inventat, de asemenea, un aparat pentru distilarea apei, un hidroscop pentru a msura prezena i nivelul apei, precum i un hidrometru gradat pentru a determina greutatea lichidelor. Se crede totodat c a inventat aerometrul: instrumentul folosit pentru a msura proprietile fizice ale aerului i altor gaze.

 • PROIECTUL A FOST REALIZAT DE ELEVA CLASEI a IX a B LICEUL TEORETIC ,, NICOLAE JIGA TINCA

  SEICAN VALENTINA

  S-AU FOLOSIT CA RESURSE BIBLIOGRAFICE: SURSE DE INFORMAIE WEB

  PROFESOR COORDONATOR, ARDELEAN MARGA

  V MULUMIM PENTRU ATENIE !