ghidul marketerului pentru facebook graph search 2014

20
Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search Un ebook gratuit creat de Editia 2014

Upload: butterfly-media-group

Post on 28-Nov-2014

184 views

Category:

Social Media


0 download

DESCRIPTION

Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

TRANSCRIPT

Page 1: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

Ghidul marketerului pentruFacebook Graph Search

Un ebook gratuit creat de

Editia 2014

Page 2: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

Introducere

● Facebook Graph Search este este un motor de cautare semantic, anuntat de gigantul social media in Martie 2013.

● Partea semantica se refera la modul in care se realizeaza cautarile - mai putin bazat pe cuvinte cheie sau intrebari (Google, Bing etc.) si mai mult pe intentia utilizatorului si un limbaj mai structurat.

In cadrul materialului de fata voi expune:1. Care este utilitatea acestui instrument - 10 exemple2. Cum poate fi folosit pentru cercetarea si spionarea concurentei3. Cum primim acces in Graph Search4. Un studiu de caz real - Cum am triplat numarul de membri dintr-un grup de Facebook, peste noapte

2

Page 3: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

1. Aflam mai multe despre fanii nostri (1/2)

● In exemplul din imagine vrem sa gasim paginile la care fanii Butterfly Media Group au dat like. Nu neaparat cercetarea concurentei, ci mai degraba un mod de a ne face o idee generala despre fanii paginii noastre.

3

Page 4: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

1. Aflam mai multe despre fanii nostri (2/2)

● Pentru ca este foarte posibil ca fanii sa fi dat Like unei pagini doar datorita unui concurs, vrem sa mergem cu cercetarea un pas mai departe.

● Ca atare, folosim o noua cautare, legate de interesele fanilor paginii noastre. Cum apar aceste Interests? Vedem in imaginea urmatoare. In acest caz, sursele sunt Wikipedia si FreeBase. 4

Page 5: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

2. Spionam concurenta (1/2)

● Vedem ca Graph Search poate fi folosit pentru Fan Research. Dar ce tip de cautare facem daca ne intereseaza concurenta? In cazul de fata: “Pages similar to...”

● Graph Search este inca in BETA, ceea ce inseamna ca nu toate formulele functioneaza perfect. Nu ne dam batuti si mai facem o incercare. Vom avea nevoie sa aflam ID-ul unic de facebook al paginii si o formula pe care o tastam chiar in address bar.

5

Page 6: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

2. Spionam concurenta (2/2)

A. ID-ul il gasim prin http://findmyfacebookuid.com/ B. Formula din address bar este: “https://www.facebook.com/pages/?similar=...”

Am avut succes, facebook foloseste un alt algoritm, cel mai probabil datele din About - dar nu cele vizibile utilizatorului. Mai degraba cele legate de categorie si subcategorie. Am inceput cu o singura pagina si am descoperit pagini similare. Putem, in continuare, sa aplicam procedeul explicat mai sus si pentru paginile gasite acum.

6

Page 7: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

3. Gasim joburi si posibili angajatori (1/2)

● Folosind formula de mai jos gasim persoane care lucreaza unde ne dorim si noi. Mai departe putem interactiona cu angajatii - sa-i intrebam despre locul de munca, daca exista posturi disponibile etc. O directie buna ar fi sa incepeti discutia cu persoana angajata, nu direct cu CEO-ul.

● Dar evident nu ne intereseaza un POSIBIL job, vrem ceva tangibil, la care se poate aplica. Astfel, vom folosi o alta formula, ce nu implica persoane.

7

Page 8: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

3. Gasim joburi si posibili angajatori (2/2)

● La fel cum am cauta pe Google “job in social media” sau “job social media”, avem si aici rezultate promitatoare. In acest caz formula utilizata este “Posts about...”

● NOTA: Exista posibilitatea sa aveti acces la Graph Search, dar nu si la formule legate de Posts. Este o cautare care a fost deblocata unui subset de utilizatori pentru US English.

8

Page 9: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

4. Descoperim influentatori

● Acum avem sansa sa descoperim influentatori si le descoperim interesele

● De fapt, se pare ca Facebook Graph Search mai are de invatat...

9

Page 10: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

5. Facem Reputation Management (1/2)

● Aceeasi cautare de tip Posts ne ajuta sa monitorizam discutiile despre brand-ul nostru sau despre cuvintele cheie care ne intereseaza (a la Twitter search). Mai departe putem comenta, interactiona si aduna testimoniale.

● Datorita setarilor individuale de Privacy in Facebook, e posibil sa vedeti alte rezultate. De asemenea, ce poate fi gasit (si asta e valabil la toate cautarile prin Graph Search) trebuie sa fi fost distribuit in mod public.

10

Page 11: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

5. Facem Reputation Management (2/2)

● In partea din dreapta a oricarei cautari de tip Graph Search avem detalii suplimentare si optiuni de filtrare. Putem, de exemplu, sa vedem doar postarile care contin poze sau republicanii care sunt fanii unei pagini.

11

Page 12: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

6. Gasim potentiali angajati

● O formula deja complexa este urmatoare, care are in vedere un interes (copywriting, respectiv un post), o locatie (Bucuresti) si o afinitate pentru o pagina de facebook (Marketing in Social Media).

● Putem extinde si mai mult aceasta cautare, folosind termeni precum “Freelance” sau completand cu elementul “and also work for...”.

● De observat faptul ca in cadrul acestui rezultat Facebook mi-a afisat o persoana care a lucrat ca si copywriter, dar in prezent e social media manager. Toate informatiile setate ca publice sunt acum indexate si pot fi gasite - completati-va atent si cinstit profilul!

12

Page 13: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

7. Descoperim locuri noi cand calatorim

● O cautare de acest tip ne afiseaza rezultatele sub forma de harta. In dreapta putem schimba intre tab-urile Reviews si Photos.

13

Page 14: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

8. Ne cunoastem prietenii mai bine

● Ce fel de marketeri am fi, daca nu am cauta mereu informatii fresh? Daca n-am incerca intotdeauna sa fim in trend sau cu un pas inaintea lui?

14

Page 15: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

9. Ne crestem aria de influenta

15

● In situatia in care ne place TechHub, dar nu reusim sa ajungem foarte des in locatie, putem folosi o astfel de cautare pentru a gasi persoane cu interese similare. In acest caz ii vom aborda printr-un mesaj pe cei care au dat check-in.

Page 16: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

10. Gasim parteneri pentru proiecte

● Sa presupunem ca avem un proiect fain numit “Bogdani si bogati” in care analizam daca ajuta, la nivel financiar, sa ai in numele tau primele 3 litere din cuvantul “bogat”

● Exemplul este aleatoriu, desigur. La fel de usor putem gasi designeri pentru site-uri, antreprenori pentru sfaturi, parinti pentru interviuri, etc.

16

Page 17: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

Accesul in Facebook Graph Search● Vizitam adresa https://www.facebook.com/about/graphsearch si apasam Try Graph Search. Daca

este butonul gri, atunci suntem deja pe lista de asteptare sau avem deja activata functia de cautare.

● NOTA: Pentru sanse mai mari de a primi acces rapid, schimbati limba profilului din Settings - General in English (US).

17

Page 18: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

Studiu de caz● Spre sfarsitul lui Iunie 2014 mi-a venit ideea de a aduna toti

instructorii romani de pe Udemy.com intr-un singur grup de facebook. Mai jos sunt pasii exacti pe care i-am urmat pentru a tripla numarul membrilor de la 17 la 51 (in acest moment a ajuns chiar la 56), in aproximativ 24 de ore.

● Initial voiam sa caut persoanele din Romania care sunt fane ale paginii Udemy. Problema e ca nu toate aceste persoane sunt instructori. Am restrans cautarea, concentrandu-ma pe membrii grupului inchis Udemy Studio. Este unul dintre grupurile accesibile doar instructorilor. Astfel aveam o sansa mult mai mare de reusita.

● Intr-un moment de euforie combinata cu nebunie m-am decis. Le-am trimis tuturor mesaje private. M-am prezentat, am explicat ideea si am lasat link catre grup, cu mentiunea ca ar fi extraordinar daca s-ar alatura. Rezultatul? Urmatoarele 2 ore le-am petrecut trimitand mesaje, adaugand prieteni si explicand conceptul.

● In mod unanim raspunsuri pozitive si o crestere spectaculoasa peste noapte (invitatiile initiale le-am trimis in jurul orei 23:00). Si nu doar atat - grupul ramane activ si azi, punem la cale proiecte, am cunoscut chiar instructori aproape de mine ca si locatie.

Totul, datorita Facebook Graph Search.

18

● Aveam peste 100 de rezultate si m-am gandit la o varianta automata de a adauga toate aceste persoane in grup. Problema e ca nu puteam adauga decat prieteni. Nici nu doream sa trimit invitatii de prietenie, sa astept sa fie acceptate si apoi sa adaug toate persoanele in grupul Udemy Romania.

Page 19: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

Cuvinte finale si multumiri (1/2)

Ti-a placut ebook-ul? Trimite-l si colegilor tai!

CopyrightIcon coperta - http://thenounproject.com/term/network/33912/Icon 1 - http://thenounproject.com/term/job-center/21039/Icon 2 - http://thenounproject.com/term/binoculars/22637/Icon 3 - http://thenounproject.com/term/cash-for-work/8671/Icon 4 - http://thenounproject.com/term/cool/22090/Icon 5 - http://thenounproject.com/term/magnifying-glass/15271/Icon 6 - http://thenounproject.com/term/businesspeople/17542/Icon 7 - http://thenounproject.com/term/location/8191/Icon 8 - http://thenounproject.com/term/friends/12714/Icon 9 - http://thenounproject.com/term/friends/12714/Icon 10 - http://thenounproject.com/term/businessperson/12619/

19

Page 20: Ghidul marketerului pentru Facebook Graph Search 2014

Cuvinte finale si multumiri (2/2)

Ti-a placut ebook-ul? Trimite-l si colegilor tai!

De notat, in final inca 2 aspecte:I. Versatilitatea instrumentului Graph Search sta si in puterea de filtrare - avem pagini, grupuri, poze, persoane si postari. Apoi timp, locatie, cuvinte cheie, brand-uri etc. Voi cum va ganditi sa le combinati?

II. Pentru feedback puteti merge aici: https://www.facebook.com/help/contact/212791185532667

Succes la cautari!

20