examen diferenta doctrina si deontologie 2015

Upload: andreea

Post on 06-Mar-2016

363 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

ceccar diferente

TRANSCRIPT

DOCTRINA SI DEONTOLOGIA PROFESIEI CONTABILE

TEMATIC

1. Profesia contabil: concept i structura.

2. Reglementarea profesiei contabile.

3. Rolul profesiei contabile pentru apararea interesului public.

4. Organizarea profesiei contabile.

5. Standarde i reglementri contabile.

6. Necesitatea i rolul organismelor profesionale.

7. Etica n profesia contabil; principiile fundamentale ale eticii n profesia contabil.

8. Organizarea i functionarea CECCAR.

Bibliografie:

1. Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz i a contabililor autorizai, republicat.2. Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizai din Romania, republicat.

3. ***, Codul etic national al profesionistilor contabili, editia a V-a, Editura CECCAR, Bucureti, 2011.

4. Toma Marin, Potdevin Jacques, Elemente de doctrin i deontologie a profesiei contabile, Editura CECCAR, Bucureti, 2008.

INTREBRI

1. Care sunt principalele activitati componente ale profesiei contabile.Profesia contabila este o profesie cu o arie de activitate larga si diversa.

Pentru a mentine o inalta calitate si diversitate a serviciilor profesionale oferite este esentiala asigurarea faptului ca firmele profesionale pot elabora cea mai larga gama de competente posibila si sunt capabile sa atraga si sa retina persoane capabile pentru a-si servi clientii.

Lista principalelor activitati / servicii care compun profesia contabila sunt:

1. Tinerea contabilitatii

2. Elaborarea, examinarea si prezentarea situatiilor financiare

3. Audit statutar

4. Alte lucrari de audit financiar contabil

5. Management financiar contabil

6. Servicii fiscale (consultanta, consiliere si asistenta fiscala)

7. Servicii de studii si consultanta pentru crearea intreprinderilor

8. Evaluari de intreprinderi si titluri

9. Alte servicii contabile si paracontabile

Diversitatea profesiei este o realitate foarte importanta, chiar daca in anumite organizatii profesionale membrii se ocupa in fapt de una singura sau de foarte putine dintre aceste activitati.

Alte servicii furnizate exclusiv de profesionistii contabili sau partajate cu alte profesii sunt:

- resurse umane si administrative: intocmirea statelor de plata, proceduri de control intern, relatii cu institutiile de securitate sociala, asistenta in litigiile legate de resursele umane, recrutare etc.

- misiuni de consultanta si consiliere contabila si fiscala;

- servicii financiare: evaluarea afacerilor, verificarea financiara prealabila (investigare si analiza), analiza investitiilor, planificarea financiara, restructurarea datoriilor si recapitalizarea, gestionarea portofoliului, controlul administrative si financiar, brokerajul etc.

- servicii juridice: intocmirea documentelor juridice pentru persoane fizice, sprijin juridic si administrativ pentru Adunarea generala, consiliere privind Legea companiilor etc.

2. Modalitati de implementare a reglementarii in profesia contabila.

Sunt trei modalitati de implementare a reglementarii:

- autoreglementarea, specifica economiilor liberale: organismul profesional este recunoscut de guvern, care ii deleaga responsabilitatea de a reglementa profesia;

- reglementarea externa: profesia este reglementata de guvern, fie prin intermediul unei agentii guvernamentale, fie prin intermediul unei agentii independente, careia guvernul i-a delegat sarcini de reglementare;

- coreglementarea, care reprezinta o combinare intre autoreglementare si reglementarea externa.

Autoreglementarea si reglementarea externa trebuie sa se comporte in asa fel incat sa fie complementare, si nu sa se concureze.

Exista mai multe modalitati in care autoreglementarea si reglementarea externa pot fi combinate in vederea unui amestec eficient de reglementare:

- autoreglementarea impreuna cu supravegherea intreprinsa de o agentie independenta: in acest caz, supravegherea este complementara reglementarii si o intareste;

- o combinare in care organismul profesional este responsabil pentru anumite aspecte ale reglementarii, iar guvernul sau o agentie independenta, pentru alte aspecte.

Combinarea intre autoreglementare si reglementarea externa folosita in anumite state depinde de o serie de factori, cum ar fi:

experienta istorica;

performanta de autoreglementare a organismului profesional;

orientarea politica generala catre reglementarea ca instrument de conducere economica;

calea de dezvoltare a economiei;

natura si caracteristicile esecurilor pietei.

In practica, chiar si in cazul reglementarii externe, guvernul interactioneaza explicit sau implicit cu organismul profesional.

Tendintele echilibrului intre autoreglementare si reglementarea externa difera de la tara la tara. In statele cu organisme profesionale puternice de autoreglementare creste preocuparea pentru un rol sporit al reglementarii externe; in statele in tranzitie, tendinta este de solidificare prealabila a organismelor profesionale si a rolului acestora de autoreglementare.

Oricare ar fi modul de implementare, organismele profesionale trebuie sa joace un rol hotarator in reglementarea profesiei, ele fiind cel mai bine pozitionate pentru apararea interesului public:

- publicul are nevoie de servicii de calitate, dar si reputatia organismului profesional va reflecta calitatea serviciilor oferite de membrii sai;

- ele sunt apropiate de pietele in care opereaza membrii lor si cunosc felul in care reglementarea poate afecta comportamentul;

- ele pot urmari eficienta sistemului de reglementare;

- ele au responsabilitatea de a comunica si de a lucra cu guvernele in interesul public.

La randul lor, guvernele trebuie sa se asigure ca reglementarea respectiva isi atinge obiectivul referitor la interesul public la cel mai scazut cost posibil. Pentru aceasta, guvernele trebuie:

- sa inteleaga natura si caracteristicile problemelor pe care reglementarea cauta sa le rezolve;

- sa beneficieze de un sistem de monitorizare a performantei organismului insarcinat cu reglementarea profesiei;

- sa se bazeze pe rezultate, respectiv calitatea generala si consecventa serviciilor contabile;

- sa aiba abilitatea de a amenda legislatia si reglementarea atunci si acolo unde este nevoie.

Rezulta deci ca organismele profesionale si guvernele au interese si obiective comune: profesionistii contabili sa serveasca interesul public prin utilizarea de standarde de inalta calitate in serviciile prestate.

Atingerea acestor obiective presupune existenta unui dialog constant intre guvern si organismele profesionale.

Desi rolul organismelor profesionale in sistemul de reglementare a profesiei difera de la tara la tara, in toate cazurile organismele profesionale au responsabilitatea de a se asigura ca profesia serveste interesului public.

Organismele profesionale trebuie sa fie in dialog constant cu guvernele in vederea aflarii echilibrului intre autoreglementarea si supravegherea publica prin prisma cerintelor pietei serviciilor contabile.

Abilitatea cea mai importanta a profesiei contabile este aceea de a pune pe primul loc interesul public, lucru care va face ca profesia sa castige respectul comunitatilor si al organelor de reglementare din tara si la nivel global.

3. Rolul profesiei contabile pentru satisfacerea interesului public.

Profesia contabila se distinge de celelalte profesii, intre altele, prin asumarea responsabilitatii fata de interesul public, fata de toate partile interesate in activitatile desfasurate de intreprindere: actionari, salariati, furnizori creditori, banci, buget, conturile nationale, organisme de bursa, investitori etc.

In fapt, daca in piata serviciilor orice alt profesionist presteaza servicii pentru un client determinat si care este, in general, consumatorul (beneficiarul) final al serviciului respectiv, profesionistul contabil fie ca elaboreaza, fie ca auditeaza situatiile financiare ale intreprinderii este (in mod paradoxal) platit de catre intreprinderea respectiva, dar utilizatorii (consumatorii) informatiilor desprinse din aceste situatii financiare sunt partile interesate, mentionate deja, cele care formeaza publicul si ale caror interese trebuie aparate.

Rolul profesiei contabile = Protejarea interesului public.

4. Criterii de recunoastere a unui organism al profesiei contabile.Pentru a fi recunoscut de autoritatile publice si de organismele internationale, un organism national al profesiei contabile trebuie:

sa fie un organism necomercial si neguvernamental;

sa fie acceptat si recunoscut de catre membrii sai;

membrii sai sa fie profesionisti contabili;

sa se bucure de buna reputatie in randul autoritatilor publice si al publicului;

sa aiba capacitatea de a dezvolta sau influenta standardele profesionale si contabile (etica, disciplina, practica profesionala, controlul calitatii);

membrii sai trebuie sa fie autorizati sa desfasoare, la cel mai inalt nivel posibil, activitatile traditionale efectuate de profesionistii contabili;

5. sa aiba capacitatea de administrare si resursele necesare pentru indeplinirea misiunii si obiectivelor sale.6. Ce este IFAC? Precizai dac CECCAR are calitatea de membru IFAC.

IFAC s-a infiintat in anul 1977, cu 63 de membri fondatori din 51 de tari, ca raspuns la provocarile perioadei:

sustinerea contabililor in rezolvarea unor probleme tehnice si de afaceri mai complexe

furnizarea unei directii si a unui mecanism institutional care sa orienteze contabilii din intreaga lume pe calea dreapta si etica.

In prezent, IFAC este o organizatie semnificativa, care cuprinde 155 de organisme membre si asociate din 118 state, reprezentand peste 2,5 milioane de contabili care lucreaza in practica publica sau angajati in industrie si comert, educatie, institutii publice etc.

IFAC este organizatia globala pentru profesia contabila care acopera toate sectoarele si toate specializarile profesiei: contabilitate de afaceri, consultanta fiscala, audit, tehnologia infornatiei, insolvabilitate etc.

Misiunea IFAC: intarirea profesiei contabile capabile sa contribuie la dezvoltarea economiilor internationale prin promovarea aderarii la standarde profesionale de inalta calitate.

IFAC colaboreaza cu alte organizatii si normalizatori internationali precum:

Organizatia Internationala a Comisiilor Titlurilor de Valori

Comitetul Basel privind Supravegherea Bancara

Forumul de Stabilitate Financiara

Asociatia Internationala de Supraveghere a Sistemului de Asigurari

Banca Mondiala.

IFAC elaboreaza standardele, cu aplicabilitate la nivel global, in domeniile: educatie, etica, calitatea serviciilor, audit, contabilitate publica.

Pentru a deveni membru IFAC, un organism profesional solicitant trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cum ar fi:

- sa fie recunoscut fie printr-o lege, fie prin consens general ca fiind un organism national professional major care isi desfasoara activitatea in jurisdictie. In cazul consensului general s-a constatat faptul ca el trebuie sa fie sustinut de catre comunitatea de afaceri;

- sa participle sau sa contribuie la procesul de normalizare profesionala;

- sa demonstreze ca acorda o atentie deosebita atunci cand isi selectioneaza membrii;

- sa furnizeze standarde si orientari privind comportamentul si practicile profesionale persoanelor carora li s-a acordat o functie sau alte imputerniciri de catre o autoritate recunoscuta sau carora organizatia le-a acordat o functie si care trebuie sa respecte criteriile statutului de membru;

- sa se oblige sa participe in IFAC si sa promoveze importanta IFAC si a programelor, activitatilor si hotararilor luate de IASB;

- sa fie solvabil financiar si operational;

- sa aiba o structura operationala interna care furnizeaza sprijin si reglementari pentru membrii sai.

Profesia contabila din Romania este reprezentata la IFAC prin CECCAR, care este membru plin din anul 1996 si de CAFR.

7. Enumerai principalele organizaii i grupri regionale care funcioneaz n Europa.

IFAC este recunoscuta drept o organizatie mondiala a profesiei in general in ceea ce priveste stabilirea standardelor profesionale.

Organizatiile regionale reprezinta profesia din regiunea respective in fata organismelor guvernamentale si de dezvoltare din acea regiune si, in anumite cazuri, in fata organizatiilor internationale in care sunt importante din punct de vedere regional.

Scopul final al organizatiilor regionale il constituie facilitatea dezvoltarii relatiilor economice in regiunile respective.

Pentru a fi recunoscuta de catre IFAC, organizatia regionala trebuie sa demonstreze ca:

- va subscrie obiectivelor IFAC si va fi de acord sa promoveze aceste obiective, si se va asigura ca prin intermediul propriilor organisme membre sunt promovate in regiune reglementarile si standardele IFAC si IASC;

- are ca obiectiv dezvoltarea si intarirea unei profesii contabile pe baza larga in regiunea respectiva;

- constituie o regiune de tari definita corespunzator si care este in general reprezentativa pentru profesia contabila;

- nu este alcatuita deja dintr-un numar substantial de organisme membre din tari deja deservite de o organizatie regionala;

- contine un numar suficient de organisme contabile care sunt deja membre ale IFAC;

- este infiintata corespunzator, atat din punct de vedere financiar, cat si tehnic, a functionat pe o perioada rezonabila de timp si dispune de infracstructura si resursele organizationale si financiare necesare indeplinirii eficiente a responsabilitatilor si participarii la activitatile IFAC.

In urma recunoasterii de catre IFAC, organizatia regionala si IFAC isi asuma anumite angajamente si responsabilitati reciproce.

Gruparea regionala reprezinta asocierea mai multor organisme profesionale din tarile aceleiasi regiuni, care insa nu indeplineste toate criteriile mentionate pentru o organizatie regionala.

Pentru a fi recunoscuta de IFAC gruparea regionala trebuie sa demonstreze ca:

- exista o grupare sau o organizatie infiintata si sustinuta (care poate fi cunoscuta ca organizatie regionala pentru propriile sale scopuri locale);

- gruparea sustine obiectivele si reglementarile IFAC si IASC;

- zona acoperita de grupare are o marime suficienta cu potential pentru un numar semnificativ de organisme contabile profesionale; gruparea are potential sa indeplineasca eventual criteriile pentru recunoasterea oficiala de catre IFAC , are o intentie si un plan evident in vederea obtinerii acestei recunoasteri.

Gruparile regionale recunoscute nu au dreptul de a participa la intalnirile Consiliului de Administratie al IFAC ca observatori, cu exceptia unei decizii specifice emisa pentru a participa la o anumita intalnire, pentru un anumit scop.

Principalele organizatii si reglementari regionale care functioneaza in Europa sunt:

- Federatia Expertilor Contabili Europeni (FEE) este organizatia recunoscuta de IFAC, care gestioneaza profesia contabila la nivelul Uniunii Europene. Ea cuprinde organisme profesionale, admise conform principiului de tara, din toate cele 27 tari membre ale Uniunii Europene. CECCAR este membru FEE din anul 1996. FEE are ca obiectiv intarirea profesiei contabile la nivelul Uniunii Europene si aplicarea standardelor internationale in domeniul contabilitatii si auditului.

Pentru ca un organism professional dintr-o tara sa devina membru FEE este necesar:

sa nu fie organism guvernamental;

sa fie un organism stabil in cadrul profesiei contabile;

sa fie recunoscut prin lege sau prin consens general;

sa provina dintr-o tara europeana.

Cand dintr-o tara exista o a doua candidature pentru calitatea de membru este necesara consultarea membrului existent.

- Federatia Expertilor Contabili Francofoni (FIDEF);

- Federatia Expertilor Contabili Mediteraneeni (FCM);

- Comitetul de Integrare Latina Europa America (CILEA);

- Parteneriatul Sud Est European pentru Dezvoltarea Contabilitatii (SEEPAD).8. Care sunt standardele internationale ale profesiei contabile.SIE sunt emise de IFAC.

Continut:

elementele exentiale pe care trebuie sa le contina programele de educatie si dezvoltare astfel incat acestea sa fie recunoscute,acceptate si aplicate organismului profesional. IFAC a emis trei tipuri de concepte de educatie :

standard internationale de educatie pentru profesionalisti contabili (IES) standard emise de IFAC indrumarile internationale de educatie pentru profesionistii contabili;

documentele internationale de educatie pentru profesionistii contabili contabili.

Obligatii ale organismului profesional membre IFAC in leg cu SIE incorporarea elementelor esentiale ale programelor de educatie si dezvoltare emise de IFAC pentru profesionalisti contabili;

implementarea SIE in programele nationale de educatie si dezvoltare.

Standardele internationale ale profesiei contabile sunt:

standarde internationale de educatie

standarde internationale de calitate

standarde internationale de etica

standarde internationale de contabilitate

standarde internationale de audit

9. Necesitatea i rolul unui cod etic al profesiei contabile.

Un cod de conduita este in general definit de profesionisti ca un ansamblu de principii profesionale de etica ce reglementeaza exercitiul profesional al unor activitati.

Organismele profesionale recomanda deseori membrilor sa includa principiile esentiale ale codului in contractele cu clientii pentru ca acestia sa cunoasca comportamentele pe care le asteapta de la profesionistul contabil.

Conform directivelor europene privind serviciile, un cod de etica trebuie sa includa, in functie de specificul fiecarei profesiuni, atat modalitatile de comunicare comerciale referitoare la profesiile reglementate, cat si regulile referitoare la conditiile de exercitare a activitatilor profesionistilor ca reguli deontologice vizand sa garanteze in mod deosebit independenta, impartialitatea si secretul profesional.

Profesia contabila se distinge de alte profesii prin asumarea unei responsabilitati fata de interesul public. Prin urmare, profesionistii contabili din intreaga lume trebuie sa furnizeze servicii de inalta calitate in interes public si, pentru aceasta, relatiile dintre profesionistii contabili si clientii sau angajatorii acestora, precum si relatiile dintre profesionistii contabili trebuie sa respecte unele principii si reguli de comportament profesional menite sa dea serviciilor respective autoritatea necesara si sa previna patrunderea catre consumatori (utilizatori) a unor informatii financiar contabile care pot influenta negative deciziile acestora.

Stabilirea de principii si reguli etice si monitorizarea insusirii si respectarii acestora de catre toti profesionistii contabili constituie una din atributiile de baza ale organismului profesional. Pentru aceasta, organismul profesional trebuie sa aiba capacitatea si resursele necesare pentru instituirea unui sistem de investigare si de sanctiuni pentru cazurile de nerespectare a standardelor profesionale si etice.

Codul etic al profesionistilor contabili are un dublu rol:

- da autoritate serviciilor furnizate de profesionistii contabili; beneficiarii serviciilor furnizate de profesionistii contabili sunt asigurati ca aceste servicii sunt realizate de specialisti, care respecta anumite standarde si raspund pentru calitatea prestatiilor lor;

- protejeaza profesionistii contabili in fata unor fenomene negative din economie, precum spalare de bani, finantari de terrorism, fraude de tot felul, coruptie etc.

10. Care este structura Codului etic national al profesionistilor contabili?

Codul etic national al profesionistilor contabili cuprinde obiectivele si principiile fundamentale, redate general, si nu pentru a rezolva problemele etice ale contabililor profesionisti intr-un caz bine determinat. Codul ofera anumite linii directoare in ceea ce priveste aplicarea in practica a obiectivelor si principiilor fundamentale cu privire la numarul situatiilor tipice care se intalnesc in profesiunea contabila.

Partea A(sau sectiunea 100 )

Destinata tuturor profesionsitilor contabili angajati sau liber profesionsiti, contine: Sectiunea 100 Introducere si principii fundamentale Sectiunea 110 Integritatea Sectiunea 120 Obiectivitatea Sectiunea 130 Competenta profesionala si prudenta Sectiunea 140 Confidentialitatea Sectiunea 150

Compotamentul professional

Partea B ( sau sectiunea 200 )

Destinata exclusiv liber profesionsitilor Sectiunea 200 Introducere Sectiunea 210 Numirea profesionsitului contabil Sectiunea 220 Conflicte de interese Sectiunea 230 Opinii suplimentare Sectiunea 240 Onorarii si alte tipuri de remunerare Sectiunea 250 Marketingul serviciilor profesionale Sectiunea 260 Cadouri si ospitalitate Sectiunea 270 Custodia activelor clientului Sectiunea 280 Obiectivitate Sectiunea 290 - Independenta in audit

Partea C (sau sectiunea 300 )

Destinata exclusiv profesionsitilor angajati Sectiunea 300 Introducere Sectiunea 310 Conflicte conceptuale Sectiunea 320 Intocmirea si raportarea informatiilor Sectiunea 330 Luarea de masuri in cunostinta de cauza Sectiunea 340 Interese financiare Sectiunea 350 - Stimulente

11. Definii conceptul de independen n profesia contabil.

Independena = principiul fundamental i condiia de exercitare a profesiei liberale de expert contabil i de contabil autorizat .

Independena este o situaie a unei persoane care judec lucrurile i acioneaz neinfluenata de alii.

Independena presupune c profesia contabil satisface concomitent cele dou componente fundamentale ale conceptului de independen, i anume:

independena de spirit sau n gndire constituie independena de drept i const n acea stare a profesionistului contabil potrivit creia, n gndirea lui, acesta consider c poate ndeplini o misiune n condiii de integritate i cu obiectivitatea necesar.

independena n aparen (comportamental) sau independena de fapt presupune c o ter persoan bine informat i intenionat nu gsete nici un motiv de natur comportamental, care s o determine s pun la ndoial integritatea i obiectivitatea profesionistului contabil.

Independenta este un concept care cunoaste trei moduri de abordare: independenta absoluta, independenta relativa si independenta restrictiva, in functie de natura si conditiile specifice serviciului prestat.

Un profesionist contabil in practica publica nu ar trebui sa se angajeze in orice afacere, ocupatie sau activitate care ii afecteaza sau care i-ar putea afecta integritatea, obiectivitatea sau buna reputatie a profesiei, si care ca rezultat ar fi incompatibila cu prestarea serviciilor profesionale.

Din practic, rezult c, majoritatea circumstanelor care afecteaz independena se datoreaz relaiilor de afaceri i financiare, cu angajaii clientului aflai n poziia de a exercita influen direct asupra profesionistului contabil.

Regula de baz n cazul n care circumstanele la adresa independenei sunt semnificative nainte de acceptarea misiunii, se procedeaz astfel:

Se ntreprind diligenele necesare pentru eliminarea acelor circumstane sau, dac nu este posibil,

Se refuz acceptarea sau continuarea misiunii.

Circumstanele care afecteaz independena Interes propriu.

Autoexaminare (autocontrol).

Favorizare.

Familiaritate.

Intimidare.

Interes propriu Interes financiar n firma clientului sau deinerea unui interes mpreun cu un client

Deinerea de aciuni ntr-o proporie semnificativ la firma clientului;

Primirea unui titlu de motenire de pri sociale ale unei firme care a fuzionat cu clientul n cauz.

Dependen fa de onorariile primite de la un client - apare atunci cand un procent semnificativ din cifra de afaceri a cabinetului provine de la un singur client;

ntreinerea unei relaii de afaceri strnse cu un client - profesionistul contabil este intr-o asociaie n participaie cu clientul.

Interesul de a nu pierde un client - pierderea clientului respectiv ar nsemna intrarea n faliment a cabinetului.

Onorarii neprevzute - acceptarea pe parcursul executrii lucrarilor a unor onorarii neprevzute n contract.

mprumut ctre, sau de la un client, sau de la directorii sau angajaii acestuia. Dac clientul este o banc, mprumutul nu genereaz o ameninare la adresa independenei, cu condiia ca mprumutul s fie acordat conform normelor procedurale valabile pentru ceilali clieni.

Autoexaminare Descoperirea unei erori semnificative n cursul unei lucrri de reevaluare a muncii profesionistului contabil independent;

Reportarea asupra operarii sistemelor financiare dupa ce tot acea persoana a fost implicata in elaborarea sau implementarea lor;

Pregtirea datelor originale utilizate pentru realizarea unor inregistrari care fac obiectul unei misiuni de certificare.

Un membru al echipei de certificare care ocup sau a ocupat recent funcia de director sau functionar al clientului de certificare;

Un membru al echipei de certificare care este, sau a fost recent angajat al clientului de certificare intr-o pozitie in care exercita o influenta directa si semnificativa asupra subiectului in cauza;

Prestarea unor servicii pentru un client care afecteaz direct subiectul n cauz.

Favorizare Promovarea aciunilor ntr-o unitate cotat atunci cnd aceasta este un client de audit al situaiilor financiare.

Aprarerea uni client n cazul unor litigii sau n rezolvarea disputelor cu terii.

Familiaritate

Un membru al echipei de certificare are o ruda de gradul I sau un afin care ocupa functia de director sau functionar al clientului de certificare;

Un membru al echipei de certificare are o ruda de gradul I sau un afin care, ca angajat al clientului, este in pozitia de a exercita o influenta directa si semnificativa asupra subiectului misiunii de certificare;

Un fost partener al firmei ocupa functia de director sau functionar al clientului sau este angajat intr-o pozitie in care exercita o influenta directa si semnificativa asupra subiectului misiunii de certificare;

Acceptarea unor cadouri sau ospitalitati din partea clientului, cu exceptia cazului in care valoarea acestora este nesemnificativa.

Asocierea de lunga durata a unui membru important al echipei de certificare cu clientul certificarii.

Intimidare Ameninarea nlocuirii sau concedierii fcut de client.

Ameninarea cu litigiul.

Exercitarea unei presiuni n vederea reducerii volumului de munc pretins aferent execuiei unei misiuni i respectiv a onorariilor.

Un profesionist contabil independent va observa ca situatiile specifice dau nastere unor amenintari specifice la conformitatea cu unul sau mai multe principii fundamentale. Astfel de amenintari specifice nu pot fi clasificate. Fie in relatii profesionale sau de afaceri, un profesionist contabil independent ar trebui sa fie tot timpul atent la astfel de cazuri si amenintari.

Masurile de protectie care ar putea elimina sau reduce amenintarile la un nivel acceptabil se impart in doua mari categorii:

masuri de protectie generate de profesie, legislatie sau reglementari;

masuri de protectie in mediul de lucru.

12. Care sunt principiile etice fundamentale ale profesiei contabile. Cum explicati principiul fundamental al integritatii?Principiile fundamentale ale profesiei contabile sunt: Integritatea

Obiectivitatea

Competenta profesionala si prudenta

Confidentialitatea

Compotamentul profesional

Principiul integritii impune ca obligaie tuturor profesionitilor contabili de a fi drepi i oneti n relaiile profesionale i de afaceri si sa nu se asocieze la declaratii false care ar putea induce in eroare utilizatorii. Integritatea implic, de asemenea, tranzacii corecte i juste.

Un profesionist contabil nu trebuie s se asocieze cu rapoartele, evidenele, comunicatele sau alte informaii cnd apreciaz c acestea:

conin o declaraie n mod semnificativ fals sau care induce n eroare;

conin declaraii sau informaii eronate;

omit sau ascund informaii, atunci cnd aceste omisiuni induc n eroare.

Nu se va considera c un profesionist contabil ncalc prevederile mentionate dac el furnizeaz un raport modificat pentru a respecta cerinele de mai sus.

13. Care sunt principiile etice fundamentale ale profesiei contabile. Cum explicai principiul fundamental al obiectivitii ?

Principiile fundamentale ale profesiei contabile sunt:

Integritatea

Obiectivitatea

Competenta profesionala si prudenta

Confidentialitatea

Compotamentul profesional

Un profesionist contabil trebuie s fie imparial i nu trebuie s permit prejudecilor, confuziilor, conflictelor de interese sau influenelor nedorite s intervin n raionamentele profesionale sau de afaceri.

Principiul obiectivittii impune o obligaie tuturor profesionitilor contabili de a nu i compromite profesia din cauza unor erori, conflicte de interese sau din cauza influenei nedorite a unor alte persoane.

Un profesionist contabil poate fi pus n situaii n care obiectivitatea i este afectat. Este imposibil ca toate aceste situaii s fie definite i descrise. Relaiile care aduc un plus de confuzii sau influeneaz n mod negativ raionamentele profesionale ale profesionistului contabil ar trebui evitate.

Profesionitii contabili i desfoar activitatea n multe domenii diferite i trebuie s-i demonstreze obiectivitatea n mprejurri diferite.

Indiferent de poziie sau serviciul prestat, profesionitii contabili trebuie s protejeze integritatea serviciilor profesionale i s menin obiectivitatea n raionamentul profesional.

In selecionarea situaiilor i practicilor de care se vor ocupa n mod specific potrivit cerinelor etice legate de obiectivitate trebuie acordat atenia corespunztoare urmtorilor factori:

a. Profesionitii contabili sunt expui unor situaii n care asupra lor se pot exercita presiuni ce le pot diminua obiectivitatea.

b. Este practic imposibil s se defineasc i s se descrie toate situaiile n care ar exista aceste posibile presiuni. In stabilirea standardelor pentru identificarea relaiilor care pot ori par s afecteze obiectivitatea profesionistului contabil trebuie s domine un caracter rezonabil.

c. Trebuie evitate relaiile care permit ca idei preconcepute, prtinirea ori influenele altora s ncalce obiectivitatea.

d. Profesionitii contabili au obligaia de a se asigura c personalul angajat pentru serviciile profesionale contabile i-a nsuit principiul obiectivittii.

e. Profesionistii contabili nu trebuie sa accepte sau sa ofere cadouri sau invitatii (la mese, spectacole etc.) care pot fi considerate a avea o influenta importanta si daunatoare asupra rationamentului lor profesional sau asupra acelora cu care negociaza.

14. Care sunt principiile etice fundamentale ale profesiei contabile. Ce semnific competena profesional i prudena?

Principiile fundamentale ale profesiei contabile sunt:

Integritatea

Obiectivitatea

Competenta profesionala si prudenta

Confidentialitatea

Compotamentul profesional

Competena unei persoane este capacitatea de a se pronuna asupra unui lucru, pe temeiul unei cunoateri adnci a problemei n discuie (DEX).

Acest principiu presupune ca profesionistul contabil detine competentele necesare, specifice misiunii pe care o are de indeplinit, si satisface concomitent cele doua cerinte ale conceptului: obtinerea competentei si mentinerea competentei.

Principiul competenei profesionale i al prudenei impune urmtoarele obligaii profesionitilor contabili:

a). meninerea cunotinelor i aptitudinilor profesionale la nivelul necesar astfel nct clienii sau angajatorii si s fie siguri c primesc servicii profesionale competente;

b). s acioneze cu pruden n conformitate cu standardele tehnice i profesioniale atunci cnd ofer servicii profesionale.

Serviciile profesionale competente necesit un raionament solid n aplicarea cunotinelor i aptitudinilor profesionale n furnizarea unor astfel de servicii.

Competena profesional poate fi mprit n dou faze separate:(a) obinerea unui nivel de competen profesional;(b) meninerea unui nivel de competen profesional.

Dobandirea cere:

un inalt standard de pregatire generala, urmata de una specifica;

practica si experienta in subiecte profesionale semnificative;

perioade de practica in domeniu.

Mentinerea cere:

cunoasterea continua a evolutiilor in profesia contabila (la nivel national si international in contabilitate, audit si alte reglementari statutare si cerinte relevante)

adoptarea unui program care sa garanteze un control de calitate in indeplinirea sarcinilor profesionale, in conformitate cu normele nationale si internationale.

Dezvoltarea profesional continu elaboreaz i menine capacitile care i permit unui profesionist contabil s desfoare o activitate competent ntr-un mediu profesional. Dezvoltarea profesionala se realizeaza in baza Standardului profesional nr. 38 emis de CECCAR privind dezvoltarea profesional continu a profesionitilor contabili, pus in aplicare prin Programul national de dezvoltare profesional continu a profesionitilor contabili.

Un profesionist contabil ar trebui s se asigure treptat c cei care i desfoar activitatea sub tutela unui profesionist contabil beneficiaz de instruire i supervizare adecvate.

Dac este cazul, un profesionist contabil ar trebui s i atenioneze pe clieni, angajatori i ali utilizatori de servicii profesionale de limitele inerente ale serviciilor pentru a evita nelegerea eronat a unei opinii exprimate drept afirmarea unui fapt.

15. Confidenialitatea; care sunt obligaiile profesionistului contabil?

Confidentialitatea cere profesionistului contabil sa nu divulge si nici sa nu foloseasca in interes personal informatiile pe care le obtine cu ocazia indeplinirii misiunilor sale profesionale.

Principiul confidenialitii impune ca obligaie profesionitilor contabili de a se abine de la:

a). Dezvluirea de informaii confideniale n afara firmei sau organizaiei angajatoare ca urmare a unei relaii profesionale sau de afaceri, cu excepia cazului n care au fost autorizat n mod special s fac public o anumit informaie sau dac exist o obligaie legal sau profesional de a face publice acele informaii.

b). Folosirea informaiilor confideniale dobndite n timpul executrii sarcinilor de serviciu n avantajul personal sau n avantajul unei tere pri.

Un profesionist contabil trebuie s respecte ntotdeauna confidenialitatea, chiar i ntr-un mediu social. Profesionistul contabil trebuie s fie contient de posibilitatea unor scurgeri de informaii, n special n situaii ce implic o asociere de afaceri pe termen lung cu un asociat sau cu un afin.

Un profesionist contabil trebuie, de asemenea, s menin confidenialitatea n prezentarea de informaii ctre un posibil client sau angajator.

Un profesionist contabil trebuie s ia n considerare meninerea confidenialitii n cadrul firmei sau al organizaiei angajatoare.

Un profesionist contabil trebuie s fac tot posibilul pentru a se asigura c personalul aflat sub controlul su i persoanele care i furnizeaz consultan sau asisten respect principiul confidenialitii.

Obligaia de confidenialitate continu i dup ncheierea relaiei dintre profesionistul contabil i client sau angajator.

Situaii in care profesionitii contabili sunt sau pot fi obligai s divulge informaii confideniale:

a. Atunci cnd divulgarea este autorizat de ctre client sau angajator;

b. Atunci cnd divulgarea este autorizat prin lege:

pentru a furniza documente sau alte probe n cursul unor proceduri judiciare; i

pentru a aduce la cunotina autoritilor publice n msur eventuale nclcri ale legii.

c. Atunci cnd exist o obligaie profesional sau un drept de a le divulga atunci cnd nu este interzis prin lege:

pentru a se conforma controlului calitii unui corp membru sau al organismului profesional;

pentru a rspunde unei anchete sau unei investigaii din partea organizaiei membre sau a unui organism normalizator;

pentru a proteja interesele profesionale ale unui profesionist contabil n cursul procedurilor judiciare; i

pentru a respecta standardele tehnice i cerinele etice.

Atunci cand profesionistul contabil a stabilit ca informatia confidentiala poate fi divulgata, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

daca interesele tuturor partilor, inclusiv ale tertelor parti ale caror interese ar putea fi afectate, vor fi prejudiciate in cazul in care clientul sau angajatorul consimte ca profesionistul contabil sa divulge informatii;

daca sunt cunoscute sau nu toate faptele semnificative si daca pot fi sustinute cu dovezi, in masura in care acest lucru este posibil. Cand situatia implica fapte sau opinii nefondate, trebuie sa se recurga la rationamentul profesional pentru a se determina tipul de prezentare care trebuie facuta, daca este disponibil.

Ce tip de comunicare este preconizata si cui i se adreseaza. Profesionistul contabil trebuie sa fie convins ca partile carora li se adreseaza comunicarea sunt destinatarii adecvati si ca au responsabilitatea sa reactioneze ca atare.

16. Respectarea standardelor i a reglementrilor profesionale.

Profesionistul contabil trebuie sa respecte standardele profesionale, de educatie si de calitate ca o garantie ca actioneaza in scopul protejarii interesului public.

Este de datoria organismelor profesionale sa elaboreze sandarde profesionale pentru fiecare dintre activitatile componente ale profesiei contabile, care constituie criterii de calitate in aprecierea misiunilor realizate de profesionistii contabili.

17. Care este organizarea CECCAR, la nivel central i la nivel de filiale?

Sediul central al Corpului este n Municipiul Bucureti.

CECCAR are 42 de filiale fr personalitate juridic n fiecare reedin de jude i n Municipiul Bucureti.

Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia este astfel organizat nct s-i poat ndeplini atribuiile de organism de autoreglementare.

Pentru mbuntirea managementului la nivel central i local s-au luat o serie de msuri, cum ar fi:

a). Modificarea organigramei Corpului, n sensul punerii centrului de greutate al gestiunii profesiei pe structuri executive (departamente, sectoare).

b). Clasificarea filialelor Corpului n funcie de volumul de activitate i numrul de membri in 5 categorii (grade), care s constituie baza determinrii indicatorilor de alocare a resurselor n cadrul Corpului:

Categoria 0 peste 3.000 membri

Categoria I peste 600 membri

Categoria II 301 600 membri

Categoria III 101 300 membri

Categoria IV pn la 100 membri.

Organizare la nivel central:

1. Organe de decizie

Conferina Naional este organul superior de conducere si control al Corpului.

Consiliul Superior

Biroul Permanent

Preedintele Corpului

Pentru urmrirea punerii n aplicare a msurilor hotrte de Biroul permanent, Consiliul superior i Conferina naional i asigurarea legturii ntre organele alese i organele executive ale Corpului s-a nfiinat Secretariatul organelor de conducere ale Corpului. Modul de organizare i funcionare precum i atribuiile secretariatului organelor de conducere ale Corpului se stabilesc prin hotrre a Consiliului Superior.

Verificarea gestiunii financiare a Corpului este asigurat de ctre cenzori, care sunt alei pentru o perioad de patru ani, de Conferina naional ordinar, prin vot deschis, dintre membrii Corpului care nu fac parte din Consiliul superior.

Comisii care funcioneaz pe lng Consiliul Superior:

Comisia Superioar de Disciplin

Comisia Central de Arbitraj

Comisia de Apel

2. Organe de execuie

Director general executiv

Departamente, direcii, sectoare, birouri

Seciunile Corpului se organizeaz pe categorii profesionale, i anume:

seciunea experi contabili

seciunea contabili autorizai

Organizare la nivel de filial

1.. Organe de decizie

Adunarea General

Consiliul filialei

Biroul Permanent

Preedintele filialei

Pentru urmrirea punerii n aplicare a msurilor hotrte de Biroul permanent, Consiliul filialei i Adunarea generala i asigurarea legturii ntre organele alese i organele executive ale filialei s-a nfiinat Secretariatul organelor de conducere ale filialei.

Controlul activitatii filiale este asigurat de ctre cenzori, care sunt alei pentru o perioad de patru ani, de Adunarea generala a filialei, prin vot deschis.

Comisii care funcioneaz pe lng Consiliul filialei:

Comisia de Disciplin

Comisia de Arbitraj

Comisia de Apel

2. Organe de execuie

Directorul executiv al filialei

Sectoare

Sector eviden Tablou

Sector stagiu i dezvoltare profesional continu

Sector etic i control respectare norme

Birou expertize contabile

Birou administrativ

18. Care sunt atribuiile Corpului?

Conform OG nr. 65/1994, Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai are urmtoarele atribuii:

a) organizeaz examenul de admitere, efectuarea stagiului i susinerea examenului de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat.Programele de examen, n vederea accesului la profesia de expert contabil i de contabil autorizat, reglementrile privind stagiul i examenul de aptitudini se elaboreaz de Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia i se avizeaz de Ministerul Economiei i Finanelor, urmrindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene n domeniu;

b) organizeaz evidena experilor contabili, a contabililor autorizai i a societilor comerciale de profil, prin nscrierea acestora n Tabloul Corpului;

c) asigur buna desfurare a activitii experilor contabili i a contabililor autorizai;

d) elaboreaz i public normele privind activitatea profesional i conduita etic a experilor contabili i a contabililor autorizai, ghidurile profesionale n domeniul financiar-contabil;

e) asigur pentru experii contabili buna desfurare a activitii de evaluare pe baza Standardelor Internaionale de Evaluare;

f) sprijin formarea i dezvoltarea profesional prin programe de formare i dezvoltare profesional adecvate;

g) apara prestigiul si independenta profesionala a membrilor sai in raporturile cu autoritatile publice, organismele specializate, precum si cu alte persoane juridice si fizice din tara si din strainatate. In raporturile cu organismele profesionale din strainatate, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania este reprezentat de organele sale de conducere sau poate delega altor entitati de profil, cu sau fara personalitate juridica, anumite competente in acest sens, prin hotarare a Consiliului superior;

h) colaboreaz cu asociaiile profesionale de profil din ar i din strintate;

i) editeaz publicaii de specialitate;

j) alte atribuii stabilite prin lege sau regulament.19. Care sunt competentele Comisiei Superioare de Disciplina?Comisia Superioara de Disciplina functioneaza pe langa Consiliul Superior al Corpului este o comisie de sanctionare in materie disciplinara pentru abateri de la conduita etica si profesionala. Comisia solutioneaza contestatiile la hotararile Comisiilor de Disciplina ale filialelor.

Constituire:

5 membri titulari (dintre care un presedinte);

5 membri supleanti (in aceeasi structura ca membrii titulari)

Membrii Comisiei superioare de disciplina sunt alesi de Conferinta nationala pentru un mandat de 4 ani dintre expertii contabili inscrisi in evidenta Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, care se bucura de autoritae profesionala si morala deosebita.

Comisia superioar de disciplin are urmtoarele competene:

- aplic sanciunile disciplinare prevzute la art. 17 din Ordonan;

- soluioneaz contestaiile la hotrrile disciplinare pronunate de comisiile de disciplin ale filialelor.

Contestatiile impotriva hotararilor emise de Comisia superioara de disciplina se depun la Consiliul superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Deciziile Consiliului superior pot fi contestate la Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Bucuresti.

Abaterile savarsite de membrii organelor de conducere ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, ale filialelor acestuia, precum si membrii Comisiei superioare de disciplina a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania sunt investigate de catre Comisia de disciplina a Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile. Deciziile Comisiei de disciplina se publica pe site-ul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Sanctiunile aplicate de Comisia de disciplina se pot contesta la Sectia de contecios administrativ a Tribunalului Bucuresti.

Pot face contestaii la Comisia superioar de disciplin mpotriva hotrrilor comisiilor de disciplin ale filialelor toi cei interesai, precum i consiliile filialelor.

Termenul de contestare este de 30 de zile de la data comunicrii hotrrii comisiilor de disciplin ale filialelor.

n perioada de judecare a contestaiei se suspend aplicarea prevederilor hotrrii de sancionare, pentru lucrrile ncepute.

Membrii Comisiei superioare de disciplin sunt rspunztori de pstrarea secretului profesional n exercitarea mandatului lor.

Hotrrile Comisiei superioare de disciplin pot fi contestate la Consiliul Superior al Corpului, n termen de cel mult 15 zile calendaristice de la luarea la cunotin. Contestaia nu suspend aplicarea hotrrii.

Pentru constituirea jurisprudenei disciplinare, Comisia superioar de disciplin ntocmete o culegere cu toate soluiile proprii pronunate, ct i cu cele pronunate de comisiile de disciplin ale filialelor, publicndu-le anual n revista Corpului.

20. Care sunt atribuiile Adunrii generale a filialei CECCAR?

Atribuiile Adunrii generale ale filialei CECCAR sunt:

Aproba raportul de activitate prevazut de Consiliul filialei pentru perioada raportata.

Aproba executia bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul expirat, insotit de raportul cenzorilor asupra gestiunii filialei , precum si bugetul de venituri si cheltuieli pentru exercitiul viitor;.

Ia cunostinta de raportul Consiliului filialei privind rezultatele analizei activitatii profesionale a membrilor contabili si aproba lista membrilor care vor fi supusi controlului de calitate in anul viitor;

Alege si revoca presedintele si membrii Comisiei de Disciplina a filialei.

Alege si revoca presedintele si membrii Consiliului, precum si cenzorii;

Propune dintre membrii sai, candidatii pentru functia de presedinte si de membru in Consiliul Superior;

Adopta lista membrilor de onoare ai filialei.

Indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de Regulament, de Codul etic national al profesionistilor contabili sau hotarate de Consiliul Superior.

21. Care sunt competenele Comisiei de Disciplin a filialei?

Comisia de Disciplina a filialei vegheaza la respectarea Codului etic si a regulamentelor si normelor Corpului. Sanctiunile se aplica in functie de abaterile disciplinare, de gravitatea incalcarii si urmarile acestora, precum si de persoana in cauza.

Comisia de disciplin a filialei este format din:

5 membri titulari (1 preedinte i 4 membri )

5 membri supleani

alei de adunarea general dintre membrii filialei, experi contabili, care se bucur de autoritate profesional i moral deosebit.

Membrii supleani sunt desemnai n aceleai condiii, odat cu titularii.

Mandatul membrilor comisiei este de 4 ani.Comisia de disciplin de pe lng consiliul filialei este competent s sancioneze abaterile disciplinare svrite de experii contabili i contabilii autorizai, membri ai filialei, cu domiciliul n raza teritorial a acesteia, chiar dac abaterile au fost svrite n raza teritorial a altei filiale.

Fac excepie plngerile privitoare la fapte svrite de membrii Consiliului superior i ai consiliilor filialelor, de membrii i preedinii comisiilor de disciplin ale filialelor, de preedinii Consiliului superior i ai consiliilor filialelor, precum i de persoanele fizice strine crora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat n Romnia.

Comisia de Disciplina a filialei instiinteaza presedintele Consiliului filialei despre reclamatiile primite.22. Care sunt principalele fapte care constituie abateri disciplinare ale unui membru al Corpului?Sunt abateri disciplinare urmtoarele fapte: a) comportament necuviincios fa de membrii Corpului, reprezentanii Ministerului Economiei i Finanelor sau fa de ali participani la reuniunile de lucru ale organelor de conducere i control ale Corpului;

b) absena nemotivat de la ntrunirea adunrii generale a filialei sau de la Conferina naional;

c) nerespectarea dispoziiilor Codului etic naional al profesionitilor contabili i a normelor Corpului referitoare la publicitate;

d) absena nejustificat de la aciunile de pregtire i dezvoltare profesional reglementate prin normele emise de Corp;

e) prestarea de servicii profesionale fr viza anual de exercitare a profesiei sau fr contract scris ncheiat cu clientul sau pe baza unui contract n care nu a fost nscris calitatea profesional a celui care l ncheie: expert contabil sau contabil autorizat;

f) nerespectarea obligaiei de pstrare a secretului profesional;

g) nedeclararea sau declararea parial a veniturilor, n scopul sustragerii de la plata cotizaiei prevzute n prezentul regulament sau a impozitelor;

h) fapta membrului Corpului de a nu depune, n termenele stabilite, la filiala de care aparine, declaraiile anuale; pentru persoanele juridice rspunderea incumb preedintelui consiliului de administraie sau administratorului unic, dup caz;

i)nclcarea dispoziiilor cu privire la incompatibiliti sau conflicte de interese;

j) refuzul de a pune la dispoziia organelor de control i auditorilor de calitate ai Corpului documentele privind activitatea profesional;

k) nedepunerea declaraiilor sau declaraii neconforme realitii, n relaiile cu Corpul sau cu terii;

l) nscrierea n rapoartele de expertiz contabil sau n alte lucrri efectuate pentru teri de aprecieri la adresa altor membri ai Corpului fr consimmntul acestora sau fr s fi fost consultai;

m) nerespectarea normelor i standardelor profesionale emise de Corp cu ocazia efecturii lucrrilor pentru teri;

n) nendeplinirea obligaiilor prevzute n Regulamentul privind auditul calitii serviciilor profesionale;

o) orice alte nclcri ale normelor i hotrrilor luate de organele de conducere ale Corpului.

La stabilirea i aplicarea sanciunilor disciplinare se va ine seama de gravitatea nclcrii i de consecinele acesteia.

23. Care sunt sanciunile disciplinare aplicabile membrilor Corpului?

Raspunderea disciplinara este generata de fapte savrsite cu vinovatie n ceea ce priveste nerespectarea normelorgeneralede baza si specifice aplicabile tuturor misiunilor profesionistilor contabili, nerespectarea regulilor deetica, conduita discreditabila sau dezonoranta.

Conform ROF al CECCAR, urmatoarele abateri disciplinare se sanctioneaza astfel:

AbatereaSanctiunea

a) Neplata cotizatiei profesionale sau/si a celorlalte obligatii banesti, la termenele stabilite, in cursul unui an calendaristicSuspendarea dreptului de exercitare a profesiei pana la plata efectiva, dar nu mai putin de 3 luni si nici mai mult de un an

b) Condamnarea definitiva pentrusavarsirea unei infractiuni care, potrivit legii, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comercialeInterdictia dreptului de exercitare a profesiei

c) Incalcarea cu intentie, prin actiune sau omisiune, a normelor de lucru elaborate de Corp privind exercitarea profesiei, daca fapta a avut ca urmare producerea unui prejudiciu moral sau materialInterdictia dreptului de exercitare a profesiei

d) Practicarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fara viza anuala pentru exercitarea profesiei, legal acordataInterdictia dreptului de exercitare a profesiei

e) Nerespectarea standardelor profesionale si a normelor emise de Corp cu privire la efectuarea expertizelor contabileSuspendarea dreptului de a mai efectua expertize contabile pe 6-12 luni

Interdictia dreptului de exercitare a profesiei, in caz de repetare

Actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de cel mult un an de la data savarsiriifaptei.

Membrul Corpului supus de catre comisia de disciplina a filialei la o sanctiune disciplinara este obligat la plata cheltuielilor care rezulta din actiunea angajata impotriva lui, cu exceptia cazului in care Comisia superioara de disciplina decide ca nu trebuie aplicata nici o sanctiune celui in cauza.

24. Fapte care se sancioneaz cu suspendarea i interdicia dreptului de exercitare a profesiei.

Urmtoarele fapte se sancioneaz cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil

- Neplata cotizaiei profesionale sau/i a celorlalte obligaii bneti, la termenele stabilite de Regulament, n cursul unui an calendaristic.

Urmatoarele fapte se sanctioneaza cu interdictia dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil:

Condamnarea definitiv pentru svrirea unei fapte penale care, potrivit legii, interzice dreptul de gestiune i de administrare a societilor comerciale;

nclcarea, cu intenie, prin aciune sau omisiune, a normelor de lucru privind exercitarea profesiei, dac fapta a avut ca urmare producerea unui prejudiciu moral sau material;

Practicarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fr viza anual pentru exercitarea profesiei.

25. Radierea unui membru din Tabloul Corpului.

Radierea unui membru din Tabloul Corpului se face pentru urmatoarele motive:

a fost condamnat pentru o infraciune care, potrivit legislaiei n vigoare, interzice dreptul de administrare i gestiune asocietilor comerciale;

nedepunerea la bugetul statului a impozitului asupra onorariilor ncasate de la persoanele fizice;

neplata cotizaiei profesionale pe o perioad de un an;

nerespectarea reglementrilor cu privire la incompatibilitate;

a fost sancionatcu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei cu suspendarea acestui drept pe o perioadde un an.

26. Ce condiii trebuie s ndeplineasc o societate comercial pentru a deveni membr a Corpului?

Societile comerciale de expertiz contabil trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:

a) s aib ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil;

b) majoritatea acionarilor sau asociailor s fie experi contabili i s dein majoritatea aciunilor sau a prilor sociale;

c) Consiliul de administraie al societii comerciale s fie ales n majoritate dintre acionarii sau asociaii experi contabili;

d) aciunile s fie nominative i orice nou asociat sau acionar s fie admis de Adunarea general.

Coduri CAEN acceptate: 6920 (fost 7412) activitate principala.Aceleai condiii trebuie ndeplinite i de ctre societile de contabilitate.

27. Care sunt lucrrile care pot fi executate de experii contabili?

Conform OG. 65/1994, expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice i juridice urmtoarele lucrri:a) ine sau supravegheaz contabilitatea i ntocmete sau verific i semneaz situaiile financiare;b) acord asisten privind organizarea i inerea contabilitii;c) efectueaz analize economico-financiare i evaluri patrimoniale;d) efectueaz expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice n condiiile prevzute de lege;e) execut alte lucrri cu caracter financiar-contabil, de organizare administrativ i informatic;f) ndeplinete, potrivit dispoziiilor legale, atribuiile prevzute n mandatul de cenzor la societile comerciale;g) acord asistena de specialitate necesar pentru nfiinarea i reorganizarea societilor comerciale;h) efectueaz pentru persoane fizice i juridice servicii profesionale care presupun cunotine de contabilitate.Persoanele fizice i juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitile de audit financiar, consultan fiscal si evaluare numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de auditor financiar, consultant fiscal sau evaluator autorizat dupa caz si inscrierea ca membri in organizatiile care coordoneaza profesiile liberale respective.

n aplicarea prevederilor din Ordonana Guvernului nr. 65/1994, republicat, lucrrile ce se pot executa, fr a fi limitative, de ctre experii contabili n cadrul contractelor de prestri de servicii sunt:a) inerea sau supravegherea contabilitii i ntocmirea situaiilor financiare;

- acordarea asistenei privind organizarea i inerea contabilitii, inclusiv n cazul sistemelor informatice;

- elaborarea i punerea n aplicare de: procedee contabile, planul de conturi adaptat unitii, contabilitatea de gestiune, tabloul de bord, control de gestiune i control prin buget, n baza i cu respectarea normelor generale;

b) efectuarea de analize economico-financiare, ca:

- analiza structurilor financiare;

- analiza gestiunii financiare i a rentabilitii capitalului investit;

- tehnici de analiz i de gestiune a fondului de rulment;

- sistem de credit-leasing, factoring etc.;

- elaborarea de tablouri de finanare i planuri de trezorerie;

- elaborarea de tablouri de utilizri i resurse;

- asistena n prevenirea i nlturarea dificultilor unitii;

c) efectuarea de audit financiar-contabil, ca:

- diagnostic financiar - creterea, rentabilitatea, echilibrul i riscurile financiare;

- audit intern - organizarea sau controlul regularitii i sinceritii sistemului;

- studii, asisten pentru realizarea de investiii financiare;

-audit statutar i certificarea bilanului contabil cu respectarea reglementrilor specifice;

d) efectuarea de evaluri potrivit standardelor internaionale de evaluare, ca:

- evaluri de bunuri i active patrimoniale;

- evaluri de ntreprinderi i de valori mobiliare, pentru vnzri, succesiuni, partaje, donaii sau la cererea celor interesai;

- evaluri de elemente intangibile;

e) efectuarea de expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice n condiiile prevzute de lege, ca:

- expertize amiabile (la cerere);

- expertize contabil-judiciare;

- arbitraje n cauze civile;

- expertize de gestiune;

f) executarea de lucrri cu caracter financiar-contabil, ca:

- ntocmirea de situaii periodice;

- consolidarea conturilor i bilanului;

- ntocmirea de planuri de finanare pe termen mediu i lung;

g) executarea de lucrri cu caracter fiscal, ca:

- studii i consultaii pe probleme de ordin fiscal;

- participarea la ntocmirea i depunerea declaraiilor fiscale;

- asisten n probleme de T.V.A. i impozite;

- fiscalitate imobiliar;

- asisten n aplicarea tarifului vamal;

- asistarea contribuabilului cu ocazia verificrilor;

- vizarea declaraiilor fiscale anuale ale agenilor economici;

h) efectuarea de lucrri de organizare administrativ i informatic, cum ar fi:

- organigrame, structuri, definiri de funcii;

- legturi ntre servicii, circulaia documentelor i informaiilor;

- mecanizarea i automatizarea prelucrrii informaiilor, alegerea echipamentelor;

- analiza i organizarea fluxului informaional;

- alegerea soft-urilor necesare;

- formarea profesional continu;

- contribuii la protecia patrimoniului unitii;

i) ndeplinirea atribuiilor prevzute n mandatul de cenzor la societile comerciale, conform prevederilor legale;

j) ndeplinirea atribuiilor prevzute de lege n procedurile de reorganizare judiciar i faliment cum ar fi:

- efectueaz lucrri cu privire la reflectarea n contabilitate a principalelor operaiuni de fuziune, divizare, dizolvare i lichidarea societilor comerciale, precum i reatragerea sau excluderea unor asociai din cadrul societilor comerciale;

k) acordarea de asisten de specialitate necesar pentru nfiinarea i reorganizarea societilor comerciale cum ar fi:

- activiti de studiere a pieei i de sondare a opiniei publice;

- studii de fezabilitate la nfinarea ndreprinderilor;

- activiti ale holdingurilor;

l) efectuarea pentru persoane fizice i juridice a oricrui serviciu profesional care presupune cunotine de contabilitate;

m) alte activiti i servicii pentru ntreprinderi cuprinse n clasele CAEN: 6209, 6420, 6619, 6920, 7022, 7320, 8299, 7490, 6831, 6621 precum i altele stabilite de Biroul Permanent al Consiliului Superior.