cum as putea afla, daca femela este

8
Cum as putea afla, daca femela este gestanta? Primul semn va fi absenta unei noi perioade de estru, dupa trecerea a 16 (plus-minus 1) zile ea nu va avea o noua ovulatie. In a 4-a saptamana de gestatie la palparea abdomenului - se recomanda doar celor cu experienta! - se poate constata uterul gravid, pipaind usor si foarte fin (!) burtica pe ambele parti (rozatoarele au uterul bifid), se va simti o usoara „umflatura” rotunjita, avand consistenta elastica. In a 5-a saptamana de gestatie volumul uterului se mareste progresiv, femela va deveni tot mai „grasa”. In saptamana a 7-a de gestatie miscarile fetilor (sau a fatului) sunt usor perceptibile. Spre sfarsitul gestatiei, in ultimele saptamani, miscarile fetilor (fatului) devin tot mai active. In aceasta perioada se pot simti cum dau cu picioruse, si de multe ori se poate auzi cum musca (cum scrasnesc din dinti). In general gestatia va dura aprox. 68 zile (intre 59-73 zile). Cele care au mai multi pui, au tendinta de a naste cu cateva zile mai devreme, iar cele care port doar 1-2 pui in uter, au tendinta de a naste cu cateva zile mai tarziu. Cum stii cand porcusorul de Guineea este gestant? Un Porcusor de Guineea gestant necesita atentie speciala in cel mai ridicat grad. Ai in vedere ca multe femele de porcusor dezvolta o sarcina toxica, ceea ce le poate provoca moartea. Incearca sa eviti inmultirea porcusorilor de Guineea daca nu esti destul de informat asupra riscurilor la care iti expui femela si daca nu poti oferi o casa linistita si sigura puilor de porcusor. Pentru ca sarcina la femelele de porcusori de Guineea se desfasoara cu probleme este bine sa poti diagnostica din timp acest fenomen, ca sa fii sigur ca porcusorul tau primeste toata

Upload: adrian636

Post on 18-Jun-2015

226 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: Cum as Putea Afla, Daca Femela Este

 Cum as putea afla, daca femela este gestanta?  Primul semn va fi absenta unei noi perioade de estru, dupa trecerea a 16 (plus-minus 1) zile ea nu va avea o noua ovulatie. In a 4-a saptamana de gestatie la palparea abdomenului - se recomanda doar celor cu experienta! - se poate constata uterul gravid, pipaind usor si foarte fin (!) burtica pe ambele parti (rozatoarele au uterul bifid), se va simti o usoara „umflatura” rotunjita, avand consistenta elastica. In a 5-a saptamana de gestatie volumul uterului se mareste progresiv, femela va deveni tot mai „grasa”. In saptamana a 7-a de gestatie miscarile fetilor (sau a fatului) sunt usor perceptibile. Spre sfarsitul gestatiei, in ultimele saptamani, miscarile fetilor (fatului) devin tot mai active. In aceasta perioada se pot simti cum dau cu picioruse, si de multe ori se poate auzi cum musca (cum scrasnesc din dinti).  In general gestatia va dura aprox. 68 zile (intre 59-73 zile). Cele care au mai multi pui, au tendinta de a naste cu cateva zile mai devreme, iar cele care port doar 1-2 pui in uter, au tendinta de a naste cu cateva zile mai tarziu.

Cum stii cand porcusorul de Guineea este gestant?Un Porcusor de Guineea gestant necesita atentie speciala in cel mai ridicat grad. Ai in vedere ca multe femele de porcusor dezvolta o sarcina toxica, ceea ce le poate provoca moartea. Incearca sa eviti inmultirea porcusorilor de Guineea daca nu esti destul de informat asupra riscurilor la care iti expui femela si daca nu poti oferi o casa linistita si sigura puilor de porcusor. Pentru ca sarcina la femelele de porcusori de Guineea se desfasoara cu probleme este bine sa poti diagnostica din timp acest fenomen, ca sa fii sigur ca porcusorul tau primeste toata atentia si ingrijirea posibila pentru a trece cu bine prin aceasta experienta.

Indicii asupra sarcinii femelei de porcusor de Guineea

1. Examineaza sfarcurile femelei. O femela de porcusor de Guineea gestanta are de obicei sfarcurile mai umflate. 2. Vezi daca femela este mai rotunda, mai implinita. In stadiul mai avansat al sarcinii va avea burtica evident umflata. 3. Aseaza-ti mana usor pe abdomenul femelei de porcusor de Guineea cand e relaxata si se odihneste. S-ar putea sa simti miscarea puilor. Ai grija sa nu apesi, sa nu strangi sau sa nu

Page 2: Cum as Putea Afla, Daca Femela Este

ciupesti, in general sa nu faci nici o miscare violenta pentru ca le poti face rau puilor. Doar veterinarii specializati in rozatoare pot face un examen medical fizic unei femele insarcinate. 4. Fii atent la cantitatea de apa pe care femela de porcusor de Guiineea o bea. O femela gestanta va bea o cantitate mai mare de apa.

Infomatii importante!

1. Du femela de porcusor de Guineea la un veterinar specializat in rozatoare cat mai curand cu putinta o data ce o  suspectezi de sarcina. Sarcina la porcusorii de Guineea are nevoie de un diagnostic corect si de tratament corespunzator.

2. Porcusorii de Guineea se pot imperechea la o varsta foarte frageda. Ai in vedere sa tii mereu masculii separati de femele in afara situatiei in care masculul este castrat de un medic veterinar specializat.

3. Nu inmulti niciodata porcusorii de Guineeea! Pe langa faptul ca exista suprapopulari cu animale pe care nimeni nu le vrea in adaposturi pentru animale, ai in vedere ca porcusorii de Guineea prezinta riscuri mari de mortalitate atat la mama cat si la pui. Risti sa pierzi un animal de casa iubit si puii sai. Daca doresti pui de porcusori de Guineea cauta sa procuri de la adaposturile de animale sau de la un pet shop.

Page 3: Cum as Putea Afla, Daca Femela Este
Page 4: Cum as Putea Afla, Daca Femela Este
Page 5: Cum as Putea Afla, Daca Femela Este
Page 6: Cum as Putea Afla, Daca Femela Este

`

Page 7: Cum as Putea Afla, Daca Femela Este