criminologie - raspunsuri

Download Criminologie - Raspunsuri

Post on 29-Oct-2015

66 views

Category:

Documents

9 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

INTRODUCERE IN DREPT sau TEORIA GENERALA A DREPTULUI

Subiecte examene 2012Drept si Administratie Publica, Spiru Haret

CRIMINOLOGIEAnul IV sem. 1

MULTIPLE CHOICE

1. Din ce surse s-a inspirat criminologia ?

a. operele filosofice si literare ale antichitatii inspirate din tema crimei si a criminalului

b. programele unor organizatii neguvernamentale ce au ca obiect crima si criminalul

c. cercetari sociologice ce s-au facut in penitenciare

ANS: A

2. Cui i se atribuie termenul "criminologie" ?

a. C. Lombroso

b. E.Ferri

c. P.Topinard

ANS: C

3. Ce momente marcheaza sau influenteaza aparitia criminologiei ca stiinta:

a. opera lui Cesare Beccaria (1764) si a lui Cesare Lombroso ( 1876)

b. opera lui Jeremy Bentham ( 1787) si a lui Edwin Sutherland

c. opera lui Quetelet si Lacasagnne

ANS: A

4. Ce studii si publicatii de specialitate influenteaza evolutia criminologiei ca stiinta ?

a. studii statistice publicate de A.M.Guerry in 1834 in Franta

b. studii de psihologie judiciara publicate de T.Bogdan in Romania

c. Revista de drept penal si Criminologie ( 1907- Belgia)

ANS: A

5. Ce reprezinta criminologiile specializate ?

a. proces de specializare pe plan profesional in domeniul criminalitatii

b. combinare a intereselor unor discipline din cadrul stiintelor sociale

c. criminologia clasica din perspectiva altor discipline ( biologice, psihologice, etc.)

ANS: A

6. Care este trasatura esentiala a criminologiei biologice ?

a. o largire a ariei de investigatie privind infractorul si criminalitatea

b. studiu al trasaturilor biologice ale minorilor delincventi

c. studiu ce urmareste cunoasterea criminalitatii aparente

ANS: A

7. Prin ce se caracterizeaza Criminologia sociologica:

a. o extindere a interesului stiintific si asupra fenomenului criminalitatii

b. studiaza infractorul sub raportul personalitatii sale

c. studiaza crima si criminalul ca entitate juridica

ANS: A

8. Ce vizeaza Criminologia generala:

a. suma criminologiilor specializate

b. o noua perspectiva de abordare a problematicii criminalitatii

c. o abordare a criminalitatii din perspectiva bio- psihologica

ANS: B

9. Care sunt criteriile de delimitare a criminologiei de alte stiinte :

a. scopul, obiectul, metoda

b. criminalitatea aparenta si criminalitatea legala

c. criminalitatea reala si cifra neagra a criminalitatii

ANS: A

10. Ce studiaza conceptiile sectoriale ?

a. dreptul penal si sistemul sanctionator

b. fapta si delincventul

c. victima si pedepsele privative d elibertate

ANS: B

11. Ce presupun conceptiile eclectice de unificare ?

a. nu depasesc puncte de vedere unilaterale

b. incearca o reunire in planul obiectului de studiu

c. realizeaza un obiect complex de cercetare cu perspectiva unei analize diferentiate

ANS: B

12. Ce include Criminologia traditionala:

a. criminologia clasica si criminologia pozitivista

b. criminologia reactiei sociale

c. criminologia preventiva

ANS: A

13. Care sunt limitele conceptiilor sectoriale cu privire la obiectul de studiu:

a. ignora personalitatea individului in geneza crimei

b. pune prea mare accent pe delincventa juvenila

c. se definesc in mod confuz conceptele

ANS: A

14. Prin ce se remarca criminologia reactiei sociale ( noua criminologie) fata de criminologia traditionala ?

a. prin obiect, respectiv iau in considerare procesele ce duc la etichetare si reactiile sociale fata de aceasta

b. prin modelele utilizate

c. prin finalitatea urmarita

ANS: A

15. Obiectul generic al criminologiei:

a. crima, criminalul, criminalitatea, victima si reactia sociala

b. criminalitatea aparenta si reactia legitima

c. criminalitate legala si delincventa

ANS: A

16. Scopul general al criminologiei :

a. asigurarea unei politici penale corespunzatoare

b. asigurarea unor institutii speciale

c. asigurarea separarii delincventilor minori de cei majori

ANS: A

17. Scopul particular si imediat al criminologiei:

a. cunoasterea fenomenului deviant in societate

b. vizeaza paradigma etiologica

c. numai prevenirea tertiara

ANS: B

18. Ce loc ocupa functia descriptiva in criminologie:

a. fenomenologia criminalitatii- etapa obligatorie in cunoasterea fenomenului.

b. descrie caracterul autonom al criminologiei

c. priveste latura calitativa a fenomenului

ANS: A

19. Care este locul functiei explicative in cercetarea criminolgica:

a. este in stransa legatura cu scopul imediat

b. explica tipurile de infractori si victime

c. priveste latura cantitativa a fenomenului

ANS: A

20. Care este rolul functiei predictive in criminologie:

a. construieste modele prospective

b. nu apeleaza la informatii din alte domenii

c. utilizeaza concepte specifice prevenirii

ANS: A

21. Care este esenta functiei profilactice- cercetarea remediilor criminalitatii ?

a. excede ariei de preocupari a criminologiei

b. evidentiaza relatia dintre mijloacele de tratament si prevenire

c. aduce in atentie curentul radical

ANS: B

22. Care sunt particularitatile metodologia cercetarii criminologice ?

a. abordarea interdisciplinara a criminalitatii reflecta si particularitatile utilizarii diferitelor metode

b. criminologia nu are o metodologie proprie

c. criminologia foloseste numai metode de imprumut

ANS: A

23. Care dintre urmatoarele metode particulare este valorificata in domeniul criminologiei:

a. metoda logica

b. metoda clinica

c. metoda cartografica

ANS: B

24. La ce se refera conceptul de Criminalitate ?

a. fixeaza dimensiunile spatio temporale ale fenomenului

b. evidentiaza categoriile speciale de infractori

c. evidentiaza latura calitativa a criminalitatii

ANS: A

25. Care este obiectul de studiu al criminologiei ?

a. orice fapta devianta dezaporbata de societate

b. criminalitatea ca fenomen social

c. apararea valorilor sociale fundamentale, implicit criminalitatea

ANS: B

26. Ce vizeaza Criminalitatea reala:

a. nu se poate vorbi de o criminalitate reala

b. exista doar unele aspecte ale criminalitatii reale

c. criminologia este preocupata de criminalitatea real

ANS: C

27. Cum se defineste Criminalitatea aparenta ?

a. criminalitatea mediatizata de mijloacele mass- media

b. criminalitatea ce poate fi descoperita stiintific, prin metode de cercetare

c. totalitatea infractiunilor pentru care au fost sesizate organele din sistemul justitiei penale

ANS: C

28. Ce este Criminalitatea legala:

a. totalitatea infractorilor trimisi in judecata

b. totalitatea infractorilor cercetati de organele de urmarire penala

c. totalitatea infractiunilor finalizate cu hotarari definitive

ANS: C

29. Ce este Cifra neagra a criminalitatii:

a. diferenta intre infractorii condamnati la pedeapsa inchisorii si cei ce-si executa pedeapsa in libertate

b. nucleul dur al criminalitatii format din criminali in serie

c. diferenta dintre criminalitatea reala si cea aparenta

ANS: C

30. Ce caracteristici prezinta observatia empirica ?

a. ia nastere doar in aglomeratie

b. ofera o larga imagine asupra fenomenelor obsevate

c. este subiectiva , fragmentara si primara

ANS: C

31. Prin ce se caracterizeaza observatia stiintifica:

a. o percepere intentionata si atenta a realitatii in domeniul studiat

b. intervine caracterul subiectiv al informatiilor culese

c. observatorul va fi influentat de conceptiile sale politice

ANS: A

32. Care este esenta Experimentului ?

a. grad redus de generalitate

b. aplicat mai mult in medicina

c. vizeaza legaturile de interconditionare intre fenomene

ANS: C

33. Ce tipuri de experiment recunoasteti ?

a. experiment particular si colectiv

b. experiment de laborator si de teren

c. experiment urbane si rurale

ANS: B

34. Ce are in vedere Metoda clinica:

a. explorarea multidisciplinara a unui infractor determinat

b. opereaza cu variabile independente si depandente

c. este suportul criminologiei reactiei sociale

ANS: A

35. Care sunt conceptele operationale de ordin explicativ ale criminologiei ? p. 27

a. prezent, hazard, probabilitate

b. cauza, conditie , factor

c. mijloacelor de supraveghere, asistenta sociala, liberarea conditionata

ANS: B

36. Ce criminologi au realizat tipologii ale infractorilor ?

a. tipologia lui Garofalo

b. tipologia lui E. Ferri

c. tipologia lui J.Pinatel

ANS: B

37. Prin ce se caracterizeaza Metoda comparativa:

a. poate fi intalnita doar in faza de inceput a unei cercetari criminologice

b. are un camp de aplicare limitat la fenomenele ce pot fi comparate

c. orice comparatie presupune cel putin doua elemente, fapte ori procese ce pot fi comparate

ANS: C

38. Ce presupun Metodele de predictie:

a. dupa caz, predictia se asociaza cu alte metode de investigatie a infractorului ( stud