conceptul startegic nato lisabona 2010

Upload: gabriel-gabi

Post on 06-Apr-2018

222 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    1/11

    "Concept Strategicpentru Securitate i Aprare a membrilor dinOrganizaia Tratatului Atlanticului de Nord

    Adoptat de efii de stat i de guvern la Lisabona

    Angajare activ, Aprare modern

    Prefa

    Noi, efii de stat i de guvern ai statelor NATO, am stabilit c NATO va continua s joace rolulsu unic i esenial n asigurarea aprrii i securitii noastre comune. Acest concept strategic vaghida urmtoarea etap n evoluia NATO, astfel nct acesta s continue s fie eficient ntr-o lumen schimbare, mpotriva ameninrilor noi, cu noi capabiliti i noi parteneri:

    Se reconfirm legtura ntre naiunile noastre de a se apra una pe alta mpotriva oricruiatac, inclusiv mpotriva noilor ameninri la sigurana cetenilor notri.

    Aliana se angajeaz pentru a preveni crizele, gestionarea conflictelor i stabilizareasituaiilor post-conflict, inclusiv prin colaborarea mai strns cu partenerii internaionali,cei mai importani fiind Organizaiei Naiunilor Unite i Uniunea European.

    Aliana ofer partenerilor notri din ntreaga lume un mai mare angajament politic nrelaiile cu Aliana, i un rol important n modelarea operaiunilor conduse de NATO lacare acestea contribuie.

    Se angajeaz ca obiectivul NATO este de a crea condiiile pentru o lume frarme nucleare - dar reconfirm c, atta timp ct exist arme nuclearen lume, NATO va rmne o Alian nuclear.

    Se reafirm angajamentul nostru ferm de a pstra ua NATO deschis tuturordemocraiilor europene care ndeplinesc standardele de aderare, deoareceextinderea contribuie la obiectivul nostru de libertate i pace n ntreaga Europ.

    Se angajeaz ca NATO s continue reforma spre o Alian mai eficace, mai eficient iflexibil, astfel nct contribuabilii notri s obin cele mai bune garanii de securitate

    pentru banii pe care i investesc n aprare.

    Cetenii rilor noastre se bazeaz ca NATO s-i apere naiunile aliate, prin implementarearobust a forelor militare n cazul n care este nevoie i atunci cnd este necesar pentru securitateanoastr, i pentru a ajuta la promovarea valorilor de securitate comune cu partenerii notri dinntreaga lume. n timp ce lumea se schimb, misiunea esenial a NATO va rmne aceeai: de aasigura c Aliana rmne o comunitate de neegalat de libertate, pace, de securitate i valoricomune.

    1

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    2/11

    Sarcinile de baz i principiile

    1. Scopul fundamental i continuu al NATO este de a proteja libertatea i securitatea tuturormembrilor si prin mijloace politice i militare. Astzi, Aliana rmne o surs esenial de

    stabilitate ntr-o lume imprevizibil.2. Statele membre NATO formeaz o comunitate unic de valori, angajat n respectareaprincipiilor libertii individuale, a democraiei, drepturilor omului i a statului de drept. Alianaeste ferm angajat n scopurile i principiile Cartei Organizaiei Naiunilor Unite i a Tratatului dela Washington, care afirm responsabilitatea principal a Consiliului de Securitate pentrumeninerea pcii i securitii internaionale.

    3. Obligaiunile politice i militare ntre Europa i America de Nord au fost statutate la nivelulNATO, ca urmare a faptului c Aliana a fost nfiinat n anul 1949, iar legturile transatlanticermn la fel de puternice, i la fel de importante pentru conservarea pcii i securitii Euro-

    atlantice, ca ntotdeauna. Securitatea membrilor NATO de pe ambele maluri ale Atlanticului esteindivizibil. Vom continua s ne apm mpreun, pe baza de solidaritate, avnd un scop comunmprtit i o corect mprire a sarcinilor.

    4. Mediul de securitate modern conine un set larg i evolutiv de provocri la adresa securitiiteritoriului NATO i populaiei acestuia. n scopul de a asigura securitatea lor, Aliana trebuie scontinue s i ndeplineasc eficient trei sarcini eseniale de baz, toate acestea contribuind la protejarea membrilor Alianei, i ntotdeauna n conformitate cu dreptul internaional:

    a. Aprarea colectiv. membrii NATO se vor sprijini ntotdeauna reciproc mpotrivaatacurilor, n conformitate cu articolul 5 din Tratatul Washington. Acest angajament

    rmne ferm si obligatoriu. NATO va descuraja i se va apra mpotriva oricrei ameninride agresiune, i mpotriva noilor provocri de securitate n cazul n care sunt ameninateobiectivele fundamentele de securitate ale aliailor, individual sau a Alianei ca un ntreg.

    b. Gestionarea crizelor. NATO are un set unic i robust de capaciti politice i militarepentru a aborda ntregul spectru de crize - nainte, n timpul i dup conflict. NATO vautiliza activ o combinaie adecvat a acestor instrumente politice i militare pentru a ajutala gestionarea crizelor n curs de dezvoltare care au potenialul de a afecta securitateaAlianei, nainte ca acestea s degenereze n conflicte, pentru a opri n curs de desfurareconflictele n cazul n care acestea afecteaz securitatea Alianei, precum i pentru a ajuta laconsolidarea stabilitii n situaii post-conflict n cazul n care contribuie la securitateaEuro-Atlantic.

    c. Cooperarea n domeniul securitii. Aliana este afectat, i poate fi influenat deevoluiile politice i de securitate de dincolo de frontierele sale. Aliana se va angaja activpentru a spori securitatea internaional, printr-un parteneriat cu rile relevante i alteorganizaii internaionale; contribuind activ la controlul armelor, neproliferarei dezarmare, precum i prin meninerea uii deschise pentru aderarea la NATO a tuturordemocratiilor europene care ndeplinesc standardele NATO.

    2

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    3/11

    5. NATO rmne forumul transatlantic unic i esenial pentru consultri cu privire la toateaspectele care afecteaz integritatea teritorial, independena politic i de securitate a membrilorsi, n conformitate cu articolul 4 al Tratatului de la Washington. Orice problem de securitate deinteres pentru orice aliat poate fi adus la masa NATO, pentru schimb de informaii, schimb deopinii i, dup caz, abordarea constructiv n cooperare.

    6. n scopul de a ndeplini ntreaga gam de misiuni NATO, ct mai eficient, aliaii se vor angajantr-un proces continuu de reform, modernizare i transformare.

    Mediul de securitate

    7. Astzi, n zona euro-atlantic este pace i ameninarea unui atac convenional mpotrivateritoriului NATO este sczut. Aceasta este un succes istoric pentru politicile de aprare robuste,integrarea euro-atlantic i parteneriatul activ care au ghidat NATO pentru mai mult de o jumtatede secol.

    8. Cu toate acestea, ameninarea convenional nu poate fi ignorat. Multe regiuni i ri dinntreaga lume sunt marcate de achiziii de capabiliti militare substaniale moderne, cu consecinepentru stabilitatea securitii internaionale i Euro-atlantice, cu evoluii dificil de prevzut.Aceasta include proliferarea rachetelor balistice, care reprezint o ameninare real i n cretere aspaiului Euro-atlantic.

    9. Proliferarea armelor nucleare i altor arme de distrugere n mas, i a mijloacelor lor de purtare,amenin cu consecine incalculabile stabilitatea i prosperitatea global. n urmtorul deceniu,proliferarea va fi mai acut n regiunile cele mai volatile din lume.

    10. Terorismul reprezint o ameninare direct la adresa securitii cetenilor din rile NATO, ia stabilitii internaionale i prosperitii n sens mai larg. Grupuri extremiste continu s serspndeasc, i n, zone de importan strategic pentru Alian, iar accesul la tehnologia modernpoate crete ameninarea i impactul potenial al atacurilor teroriste, n special dac teroritii arobine arme nucleare, chimice, capaciti biologice sau radiologice.

    11. Instabilitatea sau conflictele de dincolo de graniele NATO poate amenina n mod directsecuritatea Alianei, inclusiv prin promovarea extremismului, terorismului, i activitilor trans-naionale ilegale, cum ar fi traficul de arme, droguri i persoane.

    12. Atacurile cibernetice devin tot mai frecvente, mai organizate i mai costisitoare prin daunele pecare le provoac administraiilor guvernamentale, ntreprinderilor, reelelor de afaceri i rutelor detransport i de aprovizionare precum i altor infrastructuri critic. Ele pot ajunge la un prag careamenin prosperitatea, securitatea i stabilitatea naional i Euro-atlantic. Militari strini iserviciile de informaii, reele de crim organizat, de terorism i / sau a grupurile extremiste pot fisursa unor astfel de atacuri.

    13. Toate rile se bazeaz tot mai mult pe rutele vitale de tranzit, de comunicare, de transport, decare depind comerul internaional, securitatea energetic i prosperitatea. Sunt necesare eforturi

    3

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    4/11

    internaionale mai mari pentru a asigura protecia lor mpotriva atacurilor sau ntreruperilor. Uneleri NATO au devenit mai dependente de furnizorii strini de energie i, n unele cazuri, de reelelestrine de aprovizionare i distribuie a energiei pentru nevoile proprii. O cot mai mare dinconsumul mondial este transportat de pe tot globul, aprovizionarea cu energie fiind din ce n cemai expus la perturbri.

    14. Tendina de cretere semnificativ a tehnologiilor legate de dezvoltarea de arme laser, rzboiulelectronic i tehnologii care mpiedic accesul la spaiul circumterestru (n.traductorului) pot figata s produc efecte majore la nivel global, cu un impact asupra planificrii operaiunilormilitare NATO.

    15. Constrngerile de mediu i de acces la resursele eseniale, inclusiv riscurile pentru sntate,schimbrile climatice, deficitul de ap i nevoile tot mai mari de energie vor constitui i pe viitormediul de securitate i zone de interes pentru NATO cu potenialul de a afecta n mod semnificativplanificarea operaiunilor NATO.

    Aprarea i descurajarea

    16. Cea mai mare responsabilitate a Alianei este de a proteja i apra teritoriul nostru i a populaiilor noastre mpotriva atacurilor n conformitate cu articolul 5 din Tratatul de laWashington. Aliana nu ia n considerare orice ar ca fiind adversarul su. Cu toate acestea,nimeni nu ar trebui s pun la ndoial hotrrea NATO n cazul n care securitatea oricaruia dintremembrii si ar urma s fie ameninate.

    17. Descurajarea, bazat pe un mix adecvat de capabiliti nucleare i convenionale, rmne unelement central al strategiei noastre globale. Circumstanele n care orice utilizare a armelornucleare ar trebui s fie avute n vedere sunt extrem de ndeprtate. Atta timp ct exist arme

    nucleare, NATO va rmne o alian nuclear.18. Garania suprem a securitii aliailor este asigurat de forele nucleare strategice ale Alianei,n special cele ale Statelor Unite; forele strategice nucleare independente ale Marii Britanii iFranei, care au un rol propriu de descurajare, contribuie la descurajarea general i de securitateale aliailor.

    19. Ne vom asigura c NATO are ntreaga gam de capabiliti necesare pentru a descuraja i a seapra mpotriva oricrei ameninri la sigurana i securitatea populaiilor noastre. Prin urmare,vom:

    menine o combinaie adecvat a forelor nucleare i convenionale;

    menine capacitatea de a susine operaiuni majore comune concurente i maimulte operaiuni mai mici, pentru aprarea colectiv i de rspuns la crize, inclusivla distan strategic;

    4

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    5/11

    dezvolta i menine forele convenionale robuste, mobile i dislocabile pentru aefectua operaii att n virtutea articolul 5 precum i operaii expediionare, inclusivcu Fora de Rspuns NATO;

    efectua pregtirea necesar, exercitii, planificare de urgen i schimbul de

    informaii pentru asigurarea aprrii noastre mpotriva unei serii complete deprovocri de securitate convenionale i n curs de dezvoltare, i pentru a oferi oasigurare corespunztoare vizibil i consolidat pentru toi Aliai;

    asigura un rol sportit aliailor n planificarea aprrii nucleare, n timp de pace,bazat pe fore nucleare, comand, control i modalitile de consultare;

    dezvolta capacitatea de aprare a populaiilor noastre i teritoriilor rilor Alianeimpotriva unui atac cu rachete balistice ca un element esenial al aprrii noastrecolective, care contribuie la securitatea indivizibil al Alianei. Vom cuta n modactiv cooperarea n domeniul aprrii antirachet cu Rusia i ali parteneri euro-

    atlantici; dezvolta n continuare capacitatea NATO de a se apra mpotriva ameninriiarmelor chimice, biologice, radiologice i nucleare;

    dezvolta n continuare capacitatea noastr de a preveni, detecta, i apra mpotrivaatacurilor cibernetice, inclusiv prin procesul de planificare NATO pentru a spori icoordona capabilitile naionale de cyber-aprare aducnd tuturor organismelorNATO protecie cibernetic centralizat, i o mai bun integrare a cuntientinelorcibernetice de avertizare i rspuns a naiunilor membre NATO;

    spori capacitatea de a detecta i a ne apra mpotriva terorismului internaional,inclusiv prin analizarea mbuntit a ameninrilor, mai multe consultri cupartenerii notri, i dezvoltarea unor capabiliti militare, inclusiv pentru a ajutaforele locale din tren pentru a lupta mpotriva terorismului ei nii;

    dezvolta capacitatea de a contribui la securitatea energetic, inclusiv de protecie ainfrastructurii energetice critice i a zonelor de tranzit, cooperarea cu partenerii, iconsultri ntre aliai pe baz de evaluri strategice i planificarea de urgen;

    asigura c Aliana este n avangarda evalurilor impactului tehnologiiloremergente asupra securitii, i c planificarea militar le ia n considerare capoteniale ameninri;

    menine la nivelul necesar cheltuielile pentru aprare, astfel nct forele noastrearmate s aib resurse suficiente;

    vom continua revizuirea rolului general al NATO n descurajarea i aprareampotriva ntregii game de ameninri la adresa Alianei, innd seama deschimbrile la adresa mediului internaional de securitate.

    5

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    6/11

    Securitate prin managementul crizelor

    20. Crizele i conflictele n afara granielor NATO pot reprezenta o ameninare direct lasecuritatea teritoriului Alianei i populaiei acesteia. NATO se va angaja, prin urmare,

    acolo unde este posibil i atunci cnd este necesar, pentru a preveni crizele, gestiona crizele,stabilizarea post-conflict i spijini reconstrucia.

    21. n urma leciilor nvate din operaiile NATO, n special n Afganistan i Balcanii de Vest,este clar c este necesar o politic global, civil i o abordare militar pentru gestionareaeficient a crizelor. Aliana se va angaja activ mpreun cu ali actori internaionali nainte, ntimpul i dup criz pentru a ncuraja analiza, planificarea i desfurarea activitilor de pe teren,n scopul maximizrii coerenei i eficacitii efortului general internaional.

    22. Cel mai bun mod de a gestiona conflictele este de a le preveni. NATO va monitoriza continuui va analiza mediul internaional pentru a anticipa izbucnirea crizelor i, n cazul n care trebuie

    va lua msuri adecvate, msuri active pentru a le preveni extinderea n mari conflicte.23. Dac procesul de prevenire se va transforma n eec, NATO va fi pregtit i capabil sgestioneze ostilitile n curs de desfurare. NATO va avea capacitate unic de management aconflictelor, inclusiv capacitatea de neegalat de a disloca i susine fore militare puternice nteatrele de operaii. Operaiunile conduse de NATO au demonstrat contribuia indispensabil aAlianei n eforturile internaionale de gestionare a conflictelor.

    24. Chiar i atunci cnd este vorba de finalul conflictului, comunitatea internaional trebuie sofere sprijin n continuare, s creeze condiiile pentru o stabilitate durabil. NATO va fi pregtit icapabil s contribuie la stabilizare i reconstrucie, n strns cooperare i consultare pe ct posibil

    cu ali actori internaionali.25. Pentru a fi eficieni n ntregul spectru de gestionare a crizelor, vom:

    consolida schimbul de informaii n cadrul NATO, pentru a prevedea mai bine atuncicnd criza ar putea s apar, i modul n care aceasta poate fi cel mai bine prevenit;

    dezvolta n continuare doctrina i capacitile militare pentru operaiuni expediionare,inclusiv contrainsurgen, de stabilizare i operaiunile de reconstrucie;

    sprijini forma civil de gestionare adecvat a crizelor minore, capacitatea de a cooperamai eficient cu partenerii civili, bazat pe leciile nvate din operaiile conduse de NATO.Aceast capacitate poate fi, de asemenea, utilizat pentru planificarea, angajarea icoordonarea activitilor civile pn cnd condiiile vor permite transferul acestorresponsabiliti i sarcini pentru ali actori;

    consolida planificarea integrat civil-militar n ntregul spectru de gestionare al crizelor;

    6

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    7/11

    dezvolta capacitatea de a instrui si dezvolta forele locale n zonele de criz, astfel nctautoritile locale s fie n msur, ct mai repede posibil, s menin securitatea frasisten internaional;

    identifica i forma specialiti civili din statele membre, disponibili pentru implementarea

    rapid de ctre aliai a misiunilor selectate, capabili de a lucra alturi de personalul nostrumilitar i specialiti civili din rile partenere i instituiile internaionale;

    extinde i intensifica consultrile politice ntre aliai, i cu partenerii, att n mod regulatct i n timpul etapelor crizei - nainte, n timpul i dup.

    Promovarea internaional a securitii prin cooperare

    Dezarmarea, controlul armamentelor, i Ne-Proliferare

    26. NATO urmrete asigurarea securitii cu cel mai mic nivel de fore posibil. Controlul armelor,

    dezarmarea i ne-proliferarea vor contribui la pace, securitate i stabilitate, i ar trebui s asiguresecuritatea nediminuat, pentru toi membrii Alianei. Vom continua s jucm rolul nostru nconsolidarea controlului armelor i n promovarea dezarmrii de arme convenionale ct i de armede distrugere n mas, precum i prin eforturile de ne-proliferare:

    Am ajuns s crem o lume mai sigur pentru toi i condiiile pentru dezarmarenuclear, n conformitate cu obiectivele Tratatului de Neproliferare Nuclear, ntr-un mod prin care se promoveaz stabilitatea internaional, i care se bazeaz peprincipiul nediminurii securitii pentru toi.

    Odat cu schimbrile din mediul de securitate de la sfritul Rzboiului Rece, am

    redus dramatic numrul de arme nucleare staionate n Europa i dependena noastrde armele nucleare n strategia NATO. Vom cuta s crem condiii pentrucontinuarea reducerilor n viitor.

    Fa de orice reducere viitoare a arsenalului nuclear, scopul nostru va fi de aajunge la o nelegere cu Rusia pentru creterea transparenei gestionrii armelornucleare ruse n Europa i relocrii acestora departe de teritoriul rilor membreNATO. Orice pas trebuie s in cont de disparitatea stocului mai mare de armenucleare cu raz scurt arme deinut de Rusia.

    Ne-am angajat la controlul armelor convenionale, care prevede predictibilitatea,transparena i meninerea armamentului la cel mai mic nivel posibil pentrustabilitate. Vom lucra pentru a consolida regimul de control a armelorconvenionale n Europa, pe baz de reciprocitate, transparen i consimmntulnaiunii gazd.

    Vom explora cile pentru mijloacele noastre politice i capacitile militare pentrua contribui la eforturile internaionale de combatere a proliferrii.

    7

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    8/11

    Deciziile naionale privind controlul armelor i dezarmare pot avea un impactasupra securitii tuturor membrilor Alianei. Suntem convini de meninerea idezvoltarea consultri ntre aliai cu privire la aceste aspecte.

    Extinderea NATO

    27. Extinderea NATO a contribuit substanial la securitatea aliailor; perspectiva unei noi extinderii spiritul de cooperare n domeniul securitii au asigurat stabilitate Europei n sens mai larg.Scopul nostru a ntregii Europe libere, i schimbul de valori comune, ar fi mai bine servite nsituaia eventualei integrrii n structurile euro-atlantice a tuturor rilor europene care doresc acestlucru.

    Ua pentru aderarea la NATO rmne pe deplin deschis tuturor democraiilor europenecare mprtesc valorile Alianei noastre, care sunt dispuse i capabile s-i asume

    responsabilitile i obligaiile de membru, i a cror includere poate contribui la securitateacomun i stabilitate.

    Parteneriatele NATO

    28. Promovarea securitii euro-atlantice este cel mai bine asigurat printr-o mai larg gam derelaii cu parteneri ri i organizaii de pe ntregul glob. Aceste parteneriate aduc o contribuieconcret i de succes la sarcinile fundamentale ale NATO.

    29. Dialogul i cooperarea cu partenerii poate aduce o contribuie concret la consolidarea

    securitii internaionale, n aprarea valorilor Alianei, la operaiunile NATO, i pentru pregtireanaiunilor interesate pentru aderarea la NATO. Aceste relaii vor fi bazate pe reciprocitate, avantajreciproc i respect reciproc.

    30. Vom consolida parteneriatele noastre prin formate flexibile care aduc NATO i parteneriimpreun n cadrul i dincolo de cadrele existente:

    Suntem pregtii pentru a dezvolta dialogul politic i cooperarea practic cu oricenaiuni i organizaii relevante din ntreaga lume, care mprtesc interesul nostrupanic n relaiile internaionale.

    Vom fi deschii spre consultare cu orice ar partener n materie de securitate pechestiuni de interes comun.

    Vom oferi partenerilor nostri operaionali un rol structural n conturarea strategieii a deciziilor privind misiunile conduse de NATO la care contribuie.

    Vom dezvolta n continuare parteneriatele noastre existente, pstrnd n acelaitimp specificitatea lor.

    8

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    9/11

    31. Cooperarea ntre NATO i Naiunile Unite continu s aduc o contribuie substanial lasecuritatea din ntreaga lume. Aliana i propune s aprofundeze dialogul politic i cooperareapractic cu ONU, astfel cum este prevzut n Declaraia ONU-NATO, semnat n 2008, inclusiv

    prin: legtura sporit ntre cele dou conduceri; consultri politice regulate; consolidarea cooperrii practice n gestionarea crizelor n cazul n care ambeleorganizaii sunt angajate.

    32. Uniunea European contribuie activ i eficient la securitatea general a spaiului euro-atlantic. Prin urmare, UE este un partener unic i esenial pentru NATO. Cele dou organizaii au omajoritate de membrii comuni, i toi membri ai ambelor organizaii mprtesc valori comune.

    NATO recunoate importana unei politici europene de aprare mai puternic i mai capabil. Noiam urat succes intrrii n vigoare a Tratatului de la Lisabona, care ofer un cadru pentruconsolidarea capacitilor UE de a aborda provocrile comune de securitate. Aliaii non-UE aduc ocontribuie semnificativ la aceste eforturi. Pentru parteneriatul strategic ntre NATO i UE,implicarea lor deplin n aceste eforturi este esenial. NATO i UE pot i ar trebui s joace un rolcomplementar i s se susin reciproc n roluri de sprijin internaional pentru pace i securitate.Suntem hotri s aducem contribuia noastr de a crea mai multe circumstane favorabile, princare vom:

    consolida pe deplin parteneriatul strategic cu UE, n spiritul de deschiderereciproc deplin, transparen, complementaritate i respect pentru autonomia i

    integritatea instituional a ambelor organizaii; spori cooperarea noastr practic n operaiuni n ntregul spectru de criz, de laplanificare coordonat pentru a ne sprijini reciproc;

    extinderea consultrilor noastre politice prin includerea tuturor aspectelor deinteres comun, n scopul de a mprti i perspectivele evalurilor;

    coopera deplin pentru a minimiza duplicarea i maximiza eficiena costurilor.

    33. Cooperarea NATO-Rusia este de importan strategic, deoarece contribuie la crearea unuispaiu comun de pace, stabilitate i securitate. NATO nu constituie o ameninare la adresa Rusiei.Dimpotriv: vrem s vedem un parteneriat cu adevrat strategic ntre NATO i Rusia, i vomaciona n consecin, cu sperana de reciprocitate din partea Rusiei.

    34. Relaia NATO-Rusia se bazeaz pe obiectivele, principiile i angajamentele Actului Fondator NATO-Rusia i Declaraia de la Roma, n special prin respectarea principiilor democratice isuveranitii, independenei i integritii teritoriale a tuturor statelor din zona euro-atlantic. Fra aduce atingere diferenelor de privire la anumite aspecte, rmnem convini c securitatea NATO

    9

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    10/11

    i Rusiei se mpletete i parteneriatul constructiv este puternic i bazat pe ncredere reciproc,transparen i predictibilitatea care poate servi cel mai bine obiectivelor noastre de securitate.Suntem hotri s:

    consolidm consultrile politice i cooperarea practic cu Rusia n domenii de

    interes comun, inclusiv aprarea antirachet, contra-terorism, anti-drog, anti-piraterie i promovarea securitii internaionale mai largi;

    utilizm ntregul potenial al Consiliului NATO-Rusia pentru dialog i aciunicomune cu Rusia.

    35. Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic si Parteneriatul pentru Pace sunt n centrulviziunii noastre asupra ntregii Europe libere i n pace. Suntem ferm angajai n a dezvolta relaiide prietenie i de cooperare cu toate rile din Marea Mediteran, i ne-am propus s dezvoltm ncontinuare n urmtorii ani Dialogul Mediteranean. Acordm o mare importan pentru pacea istabilitatea n regiunea Golfului, i ne propunem s ntrim cooperarea noastr n cadrul

    Iniiativei de Cooperare de la Istanbul. Vom urmri: consolidarea consultrilor i cooperrii militare practice cu parteneri n cadrulConsiliului Parteneriatului Euro-Atlantic;

    continuarea i dezvoltarea parteneriatelor cu Ucraina i Georgia n cadrulComisiei NATO-Ucraina i NATO-Georgia, pe baza deciziei NATO de la summitulde la Bucureti 2008, i innd seama de orientarea euro-atlantic sau aspiraiilefiecreia dintre ri;

    facilitarea integrrii euro-atlantice a rilor din Balcanii de Vest, cu scopul de a

    asigura pacea i stabilitatea durabil bazat pe valorile democratice, cooperarearegional i relaiile de bun vecintate;

    aprofundarea cooperrii cu membrii actuali ai Dialogului Mediteranean ideschiderea pentru includerea n cadrul acestuia i a altor state din regiune;

    dezvoltarea unui parteneriat de securitate mai profund cu partenerii notri din Golfi vom saluta includerea de noi parteneri n Iniiativa de Cooperare de la Istanbul.

    Reformarea i transformarea NATO

    36. Unic n istorie, NATO este o Alian ale crei fore militare sunt n msur s operezempreun n orice regiune, care pot conduce operaiunile de oriunde prin structura de comandmilitar integrat, i care are la dispoziie capaciti de baz pe care doar puini i le puteau permiten mod individual.

    10

  • 8/3/2019 Conceptul Startegic NATO Lisabona 2010

    11/11

    37. NATO trebuie s dispun de suficiente resurse - financiare, militare i umane - pentrundeplinirea misiunilor, care sunt eseniale pentru securitatea populaiilor i teritoriului Alianei.Aceste resurse trebuie, totui, s fie utilizate n cel mai eficient i eficace mod posibil. Vom:

    maximiza capacitile de desfurare a forelor noastre, i capacitatea lor de a

    susine operaiuni n teren, inclusiv prin concentrarea eforturilor de ndeplinire aobiectivelor NATO;

    asigura o coeren maxim n planificarea aprrii, prin reducerea suprapunerilorinutile i concentrarea pe dezvoltarea capacitilor noastre la cerinele moderne;

    dezvolta i opera capaciti n comun, din motive de eficien economic i ca omanifestare de solidaritate;

    menine i consolida capacitile comune, standardele, structurile i finanrilecare ne leag mpreun;

    angaja ntr-un proces continuu de reform, pentru a eficientiza structurile,mbuntii metodele de lucru i maximiza eficiena.

    O Alina pentru secolul XXI

    38. Noi, liderii politici ai NATO, suntem hotri s continum rennoirea Alianei noastre, astfelnct aceasta s fie adaptat scopului propus privind abordarea provocrilor de securitate din

    secolul XXI. Suntem ferm angajai s pstrm eficiena Alianei ca fiind cea mai de succes alianpolitico-militar din lume. Aliana noastr prosper este o surs de speran, deoarece se bazeazpe valori comune ca libertile individuale, democraia, drepturile omului i statul de drept, ipentru c scopul noastru comun esenial i durabil este de a salvgarda libertatea i securitateamembrilor si. Aceste valori i obiective sunt universale i perpetue, iar noi suntem hotri s leaprm prin unitate, solidaritate, putere i determinare.

    (traducere Dank Media, Cluj-Napoca)

    11