ce prezint la proiect igienă 7 dec 2015

2
Ce prezint :D Un ou de mărime medie conţine 186 mg de colesterol, care reprezintă 62% din doza zilnică recomandată. Oamenii credeau că, dacă vor consuma colesterol, vor creşte nivelul colesterolului în sânge şi se vor putea îmbolnăvi de inimă. Însă se pare că nu este atât de simplu. Cu cât consumăm mai mult colesterol, cu atât mai puţin produce organismul în loc. Studiile arată că: • În aproape toate cazurile, colesterolul HDL (”bun”) creşte • Nivelul colesterolului total şi LDL de obicei nu s-a modificat, dar uneori a crescut uşor • Consumul de ouă bogate în Omega-3 poate scădea nivelul trigliceridelor din sânge, un alt factor important de risc • Nivelul din sânge al antioxidanţilor carotenoizi, precum luteina şi zeaxantina, creşte semnificativ Studiile arată că ouăle modifică particulele de LDL din mici, dense, în LDL mari. Persoanele care au predominant particule LDL mari, prezintă un risc mai mic de boli de inimă. Un prim studiu se numeste "Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk- free egg substitute in individuals with metabolic syndrome". Aportul zilnic de un ou întreg într-un regim alimentar moderat de carbohidrati-restricționat oferă îmbunătățiri suplimentare în profilul aterogenic lipoproteinelor și în rezistenta la insulina la persoanele cu Mets. Un alt studiu se numeste "Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations". Recomandările dietetice îndreptate împotriva consumului de ouă nu ar trebui generalizate pentru a include toate persoanele. Avem nevoie să recunoaștem că diverse populații sănătoase nu experimentează nici un risc în dezvoltarea bolii coronariene prin cresterea aportului lor de colesterol, dar, în schimb, acestea pot avea mai multe efecte benefice prin includerea de ouă în dieta lor regulate.

Upload: alexandru-adrian-bratei

Post on 16-Feb-2016

216 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Ce Prezint La Proiect Igienă 7 Dec 2015

Ce prezint :D

Un ou de mărime medie conţine 186 mg de colesterol, care reprezintă 62% din doza zilnică recomandată. Oamenii credeau că, dacă vor consuma colesterol, vor creşte nivelul colesterolului în sânge şi se vor putea îmbolnăvi de inimă. Însă se pare că nu este atât de simplu. Cu cât consumăm mai mult colesterol, cu atât mai puţin produce organismul în loc.

Studiile arată că:• În aproape toate cazurile, colesterolul HDL (”bun”) creşte • Nivelul colesterolului total şi LDL de obicei nu s-a modificat, dar uneori a crescut uşor • Consumul de ouă bogate în Omega-3 poate scădea nivelul trigliceridelor din sânge, un alt factor important de risc • Nivelul din sânge al antioxidanţilor carotenoizi, precum luteina şi zeaxantina, creşte semnificativ

Studiile arată că ouăle modifică particulele de LDL din mici, dense, în LDL mari. Persoanele care au predominant particule LDL mari, prezintă un risc mai mic de boli de inimă.

Un prim studiu se numeste "Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome".

Aportul zilnic de un ou întreg într-un regim alimentar moderat de carbohidrati-restric ionat oferă îmbunătă iri suplimentare în profilul aterogenic ț țlipoproteinelor i în rezistenta la insulina la persoanele cu Mets.ș

Un alt studiu se numeste "Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations".

Recomandările dietetice îndreptate împotriva consumului de ouă nu ar trebui generalizate pentru a include toate persoanele. Avem nevoie să recunoaștem că diverse populații sănătoase nu experimentează nici un risc în dezvoltarea bolii coronariene prin cresterea aportului lor de colesterol, dar, în schimb, acestea pot avea mai multe efecte benefice prin includerea de ouă în dieta lor regulate.

Un al treilea studiu abordat se cheamă "Dietary cholesterol and atherosclerosis".

Colesterolul are un efect redus asupra LDL plasmatic : raportul HDL. Analiza datelor epidemiologice i clinice disponibile indică faptul că pentru șpopula ia generală, colesterolul nu are nici o contribu ie semnificativă la ț țateroscleroza si riscul de boli cardiovasculare.

Ultimul studiu aprofundat este "Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis".

Conform acestei meta-analize, consumul de oua nu este asociat cu riscul de BCV si a mortalitatii cardiace in populatia generala. Cu toate acestea, consumul de ouă poate fi asociată cu o inciden ă crescută a diabetului de tip 2 inț randul populatiei generale si CVD comorbiditatea in randul pacientilor cu diabet zaharat.