call for papers don quijote 2015

3
Apel la contribuții EL RETABLO RETABLO DE DE LA LA LIBERTAD LIBERTAD . L . LA ACTUALIDAD ACTUALIDAD DEL DEL Q QUIJOTE UIJOTE COLOCVIU OLOCVIU INTERNAȚIONAL INTERNAȚIONAL ORGANIZAT ORGANIZAT CU CU OCAZIA OCAZIA ÎMPLINIRII ÎMPLINIRII A 400 400 DE DE ANI ANI DE DE LA LA PUBLICAREA PUBLICAREA CELEI CELEI DE DE-A DOUA DOUA PĂRȚI PĂRȚI A ROMANULUI ROMANULUI DON ON Q QUIJOTE UIJOTE (1615-2015) (1615-2015) PREZENTARE Cu ocazia împlinirii a patru sute de ani de la publicarea celei de-a doua părți a romanului El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de La Mancha de Miguel de Cervantes, Departamentul de Lingvistică Romanică, Limbi și Literaturi Iberoromanice și Italiană al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, în colaborare cu Lectoratul MAEC-AECID, Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes din București, organizează colocviul internațional El retablo de la libertad. La actualidad del Quijote, care va avea loc între 26 și 27 noiembrie 2015, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București (Piața Universității, Str. Edgar Quinet, nr. 5-7). Colocviul își propune să reunească hispaniști români și străini dedicați studiului operei lui Miguel de Cervantes și literaturii Secolului de Aur, într-un spațiu propice comunicării academice și schimbului fertil de idei, sub semnul uneia dintre cărțile fundamentale ale istoriei umanității. Manifestarea va avea, înainte de toate, o dimensiune festivă, la care îi invităm să participe pe toți colegii hispaniști, pentru a putea oferi operei cervantine – domeniu tradițional al dialogului dintre culturile europene, dintre cultura română și cultura spaniolă - vizibilitatea ce i se cuvine. De asemenea, prin intermediul orientărilor tematice și al liniilor de dezbatere propuse, colocviul intenționează să reliefeze ariile de cercetare cele mai susceptibile de a contribui la configurarea unor noi traiectorii hermeneutice și la o lectură a capodoperei cervantine din perspectiva unei actualități istorice și culturale de un dinamism remarcabil. Patru secole s-au scurs de când a fost publicat Don Quijote, iar vitalitatea sa, departe de a se vedea diminuată, continuă să captiveze imaginația cititorilor prin forța spiritului său critic și unui rafinament formal nealterat de trecerea timpului. Conceptul de ficțiune ca iluzie romanescă atinge una dintre

Upload: melania-stancu-enescu

Post on 24-Dec-2015

213 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

apel la contributii

TRANSCRIPT

Page 1: Call for papers Don Quijote 2015

Apel la contribuțiiEELL RETABLORETABLO DEDE LALA LIBERTADLIBERTAD. L. LAA ACTUALIDADACTUALIDAD DELDEL Q QUIJOTEUIJOTE

CCOLOCVIUOLOCVIU INTERNAȚIONALINTERNAȚIONAL ORGANIZATORGANIZAT CUCU OCAZIAOCAZIA ÎMPLINIRIIÎMPLINIRII AA 400 400 DEDE ANIANI DEDE LALA PUBLICAREAPUBLICAREA CELEICELEI DEDE--AA DOUADOUA PĂRȚIPĂRȚI AA ROMANULUIROMANULUI DDONON Q QUIJOTEUIJOTE

(1615-2015)(1615-2015)

PREZENTARE

Cu ocazia împlinirii a patru sute de ani de la publicarea celei de-a doua părți a romanului El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de La Mancha de Miguel de Cervantes, Departamentul de Lingvistică Romanică, Limbi și Literaturi Iberoromanice și Italiană al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, în colaborare cu Lectoratul MAEC-AECID, Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes din București, organizează colocviul internațional El retablo de la libertad. La actualidad del Quijote, care va avea loc între 26 și 27 noiembrie 2015, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București (Piața Universității, Str. Edgar Quinet, nr. 5-7).

Colocviul își propune să reunească hispaniști români și străini dedicați studiului operei lui Miguel de Cervantes și literaturii Secolului de Aur, într-un spațiu propice comunicării academice și schimbului fertil de idei, sub semnul uneia dintre cărțile fundamentale ale istoriei umanității. Manifestarea va avea, înainte de toate, o dimensiune festivă, la care îi invităm să participe pe toți colegii hispaniști, pentru a putea oferi operei cervantine – domeniu tradițional al dialogului dintre culturile europene, dintre cultura română și cultura spaniolă - vizibilitatea ce i se cuvine. De asemenea, prin intermediul orientărilor tematice și al liniilor de dezbatere propuse, colocviul intenționează să reliefeze ariile de cercetare cele mai susceptibile de a contribui la configurarea unor noi traiectorii hermeneutice și la o lectură a capodoperei cervantine din perspectiva unei actualități istorice și culturale de un dinamism remarcabil.

Patru secole s-au scurs de când a fost publicat Don Quijote, iar vitalitatea sa, departe de a se vedea diminuată, continuă să captiveze imaginația cititorilor prin forța spiritului său critic și unui rafinament formal nealterat de trecerea timpului. Conceptul de ficțiune ca iluzie romanescă atinge una dintre expresiile sale cele mai înalte în reprezentația eliberării Melisendrei. Moment decisiv al celei de-a doua părți din Don Quijote, pitoreasca punere în scenă a Meșterului Pedro este o proiecție abisală (mise en abîme) a monumentalei istorii țesute în jurul cavalerului din La Mancha. Sub semnul său se reunesc unele dintre trăsăturile cele mai cunoscute ale esteticii barocului și, în aceeași măsură, ale romanului modern a cărui formulă esențială îi aparține celebrului fiu al străvechiului Complutum: iluzie și realism copleșitor, tradiție și înnoire, cinism și candoare, parodie și eliberare.

Istoria transmiterii, receptării și supraviețuirii peste timp a romanului cervantin, istorie care îl impune drept cheie de boltă a canonului literar european, continuă să reprezinte un domeniu privilegiat în interiorul studiilor hispanice. Însoțind lunga și strălucita istorie a difuzării textului, abordările critice asupra operei lui Cervantes au produs puncte de vedere de o amețitoare complexitate, în strânsă analogie cu plurivalența universului spiritual al operei. În ciuda varietății perspectivelor, există unele constante ale explorării sensului: astfel, dezbaterea privitoare la problematicul raport între “ortodoxia” post-tridentină și umanismul creștin de tendință polemică reprezentat de Erasmus s-a dovedit a fi mereu fertilă. De asemenea, în ultimele decenii, direcții precum studiul culturii materiale sau studiile de gen, adăugate cercetărilor literare cu deschidere către gramatica narațiunii, teoriile lecturii, antropologie culturală sau comparativism, au oferit noi orizonturi pentru explorarea caracterului atemporal al romanului Don Quijote.

Page 2: Call for papers Don Quijote 2015

În lumina acestor considerații, sperăm ca propunerilor participanților la colocviu să se axeze pe una (sau mai multe) dintre următoarele direcții de cercetare:

- Don Quijote și canonul romanului european- Don Quijote și umanismul aurisecular - Cervantes ca heterodox- Imagologie, mitologie și simbol în Don Quijote- Don Quijote în perspectivă ecdotică: istoria și avatarele textului - Receptarea românească și europeană a lui Don QuijotePentru a facilita rolul acestui colocviu ca platformă pentru activitatea academică,

înscrierea se va face gratuit. Formularele de înscriere, care vor cuprinde titlul și rezumatul comunicării (150-200 cuvinte) trebuie trimise înainte de data de 15 mai 2015 la următoarea adresă: [email protected]

De asemenea, pentru a înlesni participarea la colocviu a colegilor hispaniști români, Universitatea din București oferă cazare gratuită în complexul rezidențial universitar (Hotel Casa Academica), pe durata perioadei colocviului, pentru câte doi reprezentanți ai fiecăreia dintre universitățile românești în care se desfășoară un program de licență de filologie spaniolă. Formularul de cerere de cazare va fi trimis ulterior colegilor a căror comunicare a fost acceptată.

LIMBILE COLOCVIULUI Limba spaniolă, limba română, limba engleză, limba franceză

COMITET ȘTIINȚIFIC Francisco Javier Díez de Revenga Torres (RAH, Universitatea din Murcia) Wolfram Aichinger (Universitatea din Viena)Anca Crivăţ (Universitatea din Bucureşti)Andrei Ionescu (Universitatea din Bucureşti)Sanda Reinheimer Rîpeanu (Universitatea din Bucureşti)Coman Lupu (Universitatea din Bucureşti)

COMITET DE ORGANIZARE Mianda CiobaAdolfo Rodríguez PosadaAnca CrivăţMelania StancuSilvia Ştefan

CONTACT Mail: [email protected]: https://www.facebook.com/DonQuijote2015