bilant ultima 2011

Upload: sorry4u

Post on 06-Jul-2015

306 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Primaria Municipiului Bucuresti

1

Primarul Sorin Oprescu

Dragi bucureteni, V mulumesc pentru ncrederea pe care mi-o acordai i pentru susinerea pe care mi-o artai zilnic. Dup trei ani de mandat, cred c putem spune Iat c se poate!. Bucuretiul ncepe s se modernizeze. Oraul nostru ncepe s fac pai importani spre marile capitale europene. Cu voin, cu tact i perseveren, fara scandal, prin dialog i consultare am demonstrat c lucrurile se pot mica din loc n direcia dorit. Sunt n continuare multe probleme de rezolvat. Acestea sau acumulat n timp i apar constant altele noi. Multe dintre ele sunt legate i acioneaz simultan. Pentru eliminarea lor este nevoie de o abordare strategic i de o viziune integrat. Acest lucru am ncercat s-l fac. Bucuretiul are de recuperat muli ani n care a fost prins n capcana incompetenei i a intereselor politice. Drumul nu este uor, dar nu voi renuna. Am promis c voi dezvolta i voi moderniza oraul i m voi ine de cuvnt!

2

Au trecut 3 ani de cnd dumneavoastr, locuitorii Bucuretiului, m-ai ales s v reprezint interesele i s coordonez viaa tumultoas a oraului. Mi-ai ncredinat o misiune grea, dar extrem de onorant. Astzi, vin n faa dumneavoastr pentru a v prezenta cteva dintre proiectele oraului n care trim. Acest document conine doar o parte din ceea ce s-a fcut, se face i se va face n Bucureti. El nu nglobeaz ntr-o manier exhaustiv activitatea mea ca Primar General, ci trece n revist o serie de obiective pentru a cror realizare m-am angajat n faa locuitorilor Capitalei. Am muncit cu totii mult n aceti trei ani i avem multe rezultate bune. Bucuretiul ncepe s se schimbe, s se modernizeze i s se gndeasc n mod realist c poate intra n rndul marilor capitale europene. Dar, in 3 ani, nu se pot recupera 20. Vom merge ns pe repede nainte. Nu mai avem timp de pierdut. Vreau ca oraul s devin un motor de bunstare pentru locuitorii si. Pentru aceasta voi continua toate proiectele bune ncepute fie de mine fie de antecesorii mei. Este important s crem un cadrul de stabilitate i de continuitate n dezvoltarea oraului. De aceea, toate lucrurile realizate n aceti 3 ani trebuie s atrag dup sine noi i noi proiecte, noi i noi oportuniti. Important e s existe o viziune, o strategie i o voin n interesul ceteanului. nc de la preluarea mandatului am promis bucuretenilor c nu voi face politic, ci administraie (politici pentru Bucureti). M-am inut de cuvnt i o voi face i de acum nainte!

3

Marile obiective

4

Pasajul Basarab, lucrare de infrastructur deosebit de important pentru fluidizarea traficului rutier pe unele dintre marile artere din Bucureti, i mai ales pentru nchiderea inelului principal rutier al Capitalei. Este cea mai complicata lucrare realizata, in Romania, in ultimii 30 de ani. Si va deveni o mandrie pentru Bucuresti! La nceputul mandatului, n 2008, proiectul era blocat: nu exista proiect de execuie, nu erau terminate exproprierile, erau multe litigii pe exproprieri, lucrrile stagnau, plile nu se puteau face. Am trecut peste toate problemele i am reuit s realizez n 3 ani de mandat ct nu s-a fcut n aproape 8!5

Noua conexiune va intensifica dezvoltarea oraului pe axa nord-vest. Este cea mai mare lucrare de infrastructura urbana facuta vreodata in Romania, cu o combinatie unica a trei tipuri diferite de structuri pod hobanat, tablier de beton si tablier metalic. Arhitectura i detaliile tehnice ale Pasajului fac din acesta un punct de reper important pentru Bucureti. Este:

cel mai lung pod hobanat din Romnia (360 m); cel mai lat pod hobanat urban din Europa (43.3 m n zona staiei de tramvai peste liniile de cale ferat; cel mai lung pasaj rutier din Bucureti (1,9 km); cel mai mare punct intermodal din Romnia, reunind n acelasi loc linii de tramvai, linii de autobuz i troleibuz, linii de mterou, 2 gri de cale ferat, spaii special amenajate pentru taxiuri i 2 autogri pentru transport intern i internaional. Va aduce un trafic estimat de 32 de milioane de calatori pe an6

Legtura Splaiul Independenei - Ciurel - Autostrada A1, o adevrat magistral de vest a Bucuretiului urmatorul mare obiectiv de infrastructura pentru Bucuresti Va fi un sistem rutier complex, de tip "drum expres", format dintr-un pod hobanat si trei noduri rutiere, care va conecta Splaiul Independenei cu autostrada A1, devenind astfel o alternativ important la Bulevardul Iuliu Maniu. Va prelua 80% din traficul provenit din A1, la care se adaug i traficul local, foarte intens, cauzat de aglomerarea urban din zon. Va face legtura ntre centrul Capitalei la Autostrada Bucureti Piteti n doar 20 de minute, fiind un proiect extrem de important pentru ceea ce nseamn infrastructura rutier i dezvoltarea Capitalei. Va avea o lungime de 12,5 km iar podul peste Dmbovia are o deschidere de 235 de metri i o nlime de 68 de metri.7

8

Proiectul vizeaz lrgirea la ase benzi a oselei Pipera (fa de dou cte sunt n prezent), ntre Calea Floreasca i Calea ferat Bucureti Constana i construcia unui pasaj prin care s se realizeze supratraversarea bulevardului Barbu Vcrescu, pe de o parte, i a Cii Floreasca pe de alt parte. Termenul de finalizare - finalul anului 2011. Prin aceast investiie s-a realizat i reabilitarea tuturor reelelor edilitare din zon (gaze, ap, energia electric). Pasajul va avea o lungime de 470 de metri, patru benzi de circulaie de 3,5 metri fiecare i trotuare de 1 metru lime. Proiectul urmeaz s asigure i fuidizarea traficului care va intra n Capital prin viitoarea autostrada A3 Bucureti - Ploieti.9

Pasajul Mihai Bravu - Splaiul Unirii face parte din categoria lucrrilor de prioritizare a inelului principal de circulaie. Este construit pentru a rezolva problema traversrii Splaiului Unirii, n zona interseciei cu oseaua Mihai Bravu. Va face legtura cu Pasajul sabteran de la Pa. Sudului, lucrare care va fi realizat n mare parte cu fonduri europene. Pasajul suprateran pleac de la strada Vntului (staia de metrou Mihai Bravu), traverseaz Splaiul Unirii (rul Dambovia) i intersecia Vcreti cu bd.Mihai Bravu, avnd ca punct final Calea Vcreti. Termen de finalizare: martie 2012.

10

Se afl n diferite stadii premergtoare execuiei Pasajul Charles de Gaulle - Lucrarea va consta de fapt din dou pasaje subterane, cte unul pe fiecare sens, construite pe direcia Bulevardului Aviatorilor. Va avea o lungime total de 1.392 de metri. Lucrrile vor ncepe n 2011 i vor dura 2 ani. Pasajul Pa. Presei Libere - Va face legtura ntre os. Bucureti Ploieti i bulevardele Kiseleff i Mrti. Lungimea total a lucrrii va fi 740 de metri. Lucrrile la pasajul subteran de la Piaa Presei Libere vor ncepe n 2012.

Pasajul Piaa Sudului - Se va realiza pe direcia Calea Vcreti Str. Niu Vasile i va avea o lungime de 356 de metri. Lucrile vor ncepe n 2011. Investiia se va realiza prin atragerea de fonduri europene.

11

Pasaj subteran pietonal

Constructia subteran va ocupa n jur de 5.200 de metri ptrai i va avea 12 guri de acces. Pietonii vor putea ajunge din pasaj direct la metrou, dar i n staiile de autobuz sau troleibuz de la suprafa. Creterea de capaciate pentru trafic n zona respectiv va fi de 30-40%.

12

Reabilitarea Pasajului Unirii a presupus lucrri de drenaj, pentru ca pasajul s nu mai fie inundat cnd plou, lucrri la sistemul de ventilaie i iluminat, lucrri de tencuial i revopsire. Lucrarea la pasaj a nceput n iunie 2009, cu un termen de finalizare de 4 luni. Dup ce n pasaj s-a produs un grav accident ce a deteriorat o mare parte a pereilor, pasajul a intrat n reparaii fiind gata n ianuarie 2010.13

Lucrrile au demarat n noiembrie 2009 i s-au finalizat n octombrie 2010. Pasajul are o lungime total de 775 m, din care 432 zona acoperit. Investiia a cuprins remedieri la structura de rezisten, reabilitarea instalaiilor i a reelelor de canalizare i de alimentare cu ap.

14

Lucrrile de reabilitare au constat n refacerea betoanelor degradate, a iluminatului, placari interioare i exterioare, refacerea frontoanelor exterioare i tratarea rosturilor i a fisurilor. Lucrrile de reabilitare au nceput n septembrie 2009 i au fost finalizate n ianuarie 2010.

15

Pasajul va fi hidroizolat, vor fi refcute liniile de tramvai, carosabilul, reeaua de contact, dar i peroanele de tramvai. De asemenea, bretelele vor fi supralrgite la 2 sau 3 benzi pe sens, n funcie de segment, trotuarele vor fi refcute, iar n interior pasajul va fi reabilitat cu materiale estetice i fonoabsorbante. Lucrrile de reabilitare i modernizare ale Pasajului Muncii vor fi terminate la nceputul anului 2012.

16

Va fi un nou bulevard central al Bucuretiului ce va funciona ca alternativ la Calea Victoriei i la Bdul. Magheru. Va oferi o cale direct de acces spre viitoarea Cetedral a Mntuirii Neamului. Va permite traversarea Bucuretiului de la nord la sud n 20 de minute, pe traseul Piaa Victoriei - Piaa Cobuc. Diametrala nord-sud se realizeaz n trei etape.

Prima etap: Piaa Victoriei-Vasile Prvan; A doua etap: Vasile Prvan-intersecia Calea Rahovei cu bulevardul Tudor Vladimirescu; Etapa a treia: intersecia Calea Rahovei cu Tudor Vladimirescu - Gara Progresu.17

Lucrarea const n supralrgirea a 2,4 km de osea la trei benzi pe sens, cu 1.000 de metri de canalizare refcut i n construirea de trotuare i parcri i 100 corpuri de iluminat.

18

Lucrarea a constat n supralrgirea tronsonului Niu Vasile Turnu Mgurele la ase benzi, trei pe fiecare sens. S-au realizat trotuare i zone de parcare i a nlocuit reeaua de contact a troleibuzelor pe tronsonul menionat. Lucrarea a fost finalizat n august 2010.

19

Face parte din inelul principal de circulaie al Municipiului Bucureti, fiind delimitat de Calea 13 Septembrie si Calea Rahovei. Proiectul de modernizare a avut n vedere: nlocuirea sistemului rutier existent cu unul nou dimensionat pentru traficul de perspectiv i modificarea seciunii strzii. Lucrarile de modernizare a bulevardului au fost demarate n anul 2007 i finalizate n septembrie 2010.

20

Strapungerea Bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu Este cel mai important segment al inelului median, fcnd legtura ntre Olteniei, Balta Alb, Pantelimon i cartierele Colentina, Doamna Ghica. Caracteristici tehnice: B-dul Nicolae Grigorescu lungime 2,4 km, carosabil 3 benzi pe sens, Splai Dudescu lungime 1,2 km, carosabil 4 benzi pe sens, pasaj rutier peste calea ferata 75 ml, pasaj rutier peste Splai Dudescu i Dmbovia 137ml, pod peste Dambovia la nivel Splai Dudescu 64 ml. Executat fizic 5%, s-a predat proiectul tehnic i au fost demarate lucrri de drum, trotuare, ziduri de sprijin i canalizare. Lucrarea va descongestiona lucrrile pe Mihai Bravu i va decomprima traficul din centru. Merge spre intrarea pe viitoarea A3; Preia presiunea de pe inelul principal.

21

Realizeaz legtura ntre B-dul 1 Mai (fosta Compozitorilor) i Str. Drumul Srii, fiind o soluie alternativ la ceea ce nseamn accesul nspre i dinspre Cartierul Drumul Taberei (n special zona aglomerat de la Rzoare). Lungimea total a lucrrii este de 845 m. Artera a luat natere pe o fost uli de pmnt, fiind n prezent o strad cu dou benzi pe sens, cu piste de bicicliti i parcri la bordur. Lucrri efectuate: realizare/reabilitare sistem rutier (inclusiv trotuare, locuri de parcare, spaii verzi, mobilier urban, iluminat stradal); realizare canalizare.

22

Este cea mai important arter de acces din NE Bucuretiului spre DN1. Caracteristici tehnice: lungime total traseu 0,915 km, lime 21 m, 4 benzi, lungime traseu linie tramvai 0,915 km, parcri 580 mp. Principalele activiti n execuia acestui obiectiv sunt: lucrri de drum, lucrri de modernizare a liniei de tramvai, lucrri de amanajare peisagistic i spaii verzi, lucrri de amplasare a mobilierului urban, lucrri de execuie a unui terminal multimodal, lucrri de execuie a unui Parc&Ride, lucrri de reele edilitare. Lucrarea este n execuie.

23

n 2010 au nceput (i finalizat n prima parte a lui 2011) lucrrile n zona Bd. Aviatorilor, P-a Charles de Gaulle, Bd. Mircea Eliade si Bd. C-tin Prezan, dup ndelungi eforturi de a obine acordul Ministerului Culturii, ntruct zona este istoric, iar piatra cubic trebuia refolosit cu eficien. Astfel, reabilitarea sistemului rutier s-a fcut prin turnarea mixturii asfaltice pe calea de rulare, n locul pietrei cubice, bucile de granit fiind folosite la amenajarea trotuarelor.

24

Sunt n faz de pregtire alte artere importante ca: Reabilitare sistem rutier i linie tramvai Bd. Liviu Rebreanu Reabilitare sistem rutier i linie tramvai os. Iancului i os. Pantelimon Lrgire Fabrica de Glucoz Reabilitare sistem rutier i linie de tramvai Barbu Vcrescu Alexandru erbnescu Reabilitare sistem rutier i linie de tramvai Lizeanu, Renvierii, Maica Domnului, Bd. Lacul Tei Reabilitare sistem rutier i linie de tramvai Bd. Chiinu Reabilitare sistem rutier i linie de tramvai Vasile Milea

25

Mare proiect de dezvoltare urbana

26

Stadionul Naional o mandrie pentru Bucuresti. Nu va fi doar o baz sportiv, ci i un multiplicator de resurse. Unul dintre obiectivele noastre este de a crea n Bucureti infrastructura necesar organizrii marilor competiii europene. Proiectul se bazeaz pe reconstrucia total a stadionului ca aren cu 55.000 locuri acoperite, urmrindu-se asigurarea celor mai bune condiii de vizibilitate pentru spectatori prin apropierea tribunelor de terenul de joc, valorificarea spaiului de sub gradenele stadionului prin amenajarea acestora pentru sportivi, oficiali, spectatori. Din 2008 de cnd a nceput demolarea vechiului stadion i pn acum, la nceputul lui 2011 s-a lucrat la foc continuu.

27

Stadionul Naional nseamn recunoaterea Bucuretiului de ctre UEFA ca punct important pe harta celor mai moderne stadioane din Europa. Este unul dintre puinele stadioane din Europa cu standard ELITE. n 2012, aici se va juca Finala Europa League, ceea ce pentru Bucureti reprezint cel mai mare eveniment sportiv din ultimii 20 de ani.

28

Are o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 vor fi la tribuna I. Dispune de 94 de ci de acces, ceea ce face ca spectatorii sp poat veni la stadion cu cel mult 20 de minute nainte de nceperea evenimentului i nu cu cel puin 2 ore, cum se ntmpl n prezent pe stadioanele din ntreaga ar. Are sli de conferine i restaurante, fiind destinar diferitelro tipuri de evenimente (nu doar cu caracter sportiv). Are dou subsoluri unde sunt amenajate locurile de parcare, spaiile tehnice i cele destinate echipelor de fotbal, antrenorilor i reprezentanilor presei, precum i accesul sportivilor. Etajul I este destinat lojelor pentru oaspeii de onoare. Etajul II cuprinde inelul de distribuie al circulaiilor pentru spectatori, circulaie care deservete balconul stadionului i care va avea o capacitate de 35.450 de locuri.

29

O strategie pentru modernizarea Bucurestiului pe termen mediu si lung

30

Bucuretiul se confrunt cu o mulime de probleme simultan. Numai un concept strategic pe terme lung, urmat de politici sectoriale integrate i de un PUG corelat i urmat cu consecven pot asigura depirea problemelor i dezvoltarea armonioas a oraului. Noul plan urbanistic general va fi unul dintre instrumentele importante pe baza cruia se vor asigura corelarea programelor de dezvoltare a segmentului edilitar i de servicii publice. n acest sens putem meniona: posibilitatea de a dezvolta operaiuni urbane, prin utilizarea parteneriatului real public privat; relaionarea fiscalitii la nivel local, cu programele de dezvoltare urban, n acord cu interesul public; regim preferenial pentru construciile cu valoare patrimonial; asigurarea stabilitii i continuitii investiiilor publice; instrumente legale noi, n acord cu practicile europene, prin care interesul public este definit ca prioritar n raport cu interesul privat; extensia definirii drept interes public i asupra unor alte segmente de activitate cum ar fi: consolidarea construciilor, dezvoltarea unor proiecte publice de prestigiu, reabilitarea termic a cldirilor, repararea faadelor, etc.

31

Capitala are nevoie de direcii de dezvoltare, bazate pe un program coerent, cu o derulare pe termen mediu i lung de circa 15-25 ani, care s asigure o infrastructur public a Bucuretiului la nivel european. n acest sens avem n vedere o serie de proiecte:

extinderea reelei de transport public ntr-un sistem integrat care vizeaz Bucuretiul dar i perimetrul metropolitan, inclusiv aeroporturile Bneasa i Otopeni; programe de modernizare a sistemului de canalizare a teritoriului Capitalei, prin trecere treptat la sistemul divizor; finalizarea staiei de epurare a apei Glina; sistem performant de management al gunoiului menajer; dezvoltarea sistemului stradal al Capitalei, inclusiv cu realizarea conexiunilor rutiere cu viitoarea autostrad de centura, realizarea de noi artere n interiorul oraului, de noi intersectii rutiere denivelate etc.

Cu adevrat important este s crem un cadru de stabilitate i continuitate a marilor proiecte utile oraului, astfel nct acestea s nu fie afectate de interese i confruntri politice meschine i de ciclul electoral. Bugetul local ofer sigurana finanrii proiectelor, dar trebuie cutate i alte surse de finanare n zona capitalului privat.

32

Vom avea un cadru strategic de dezvoltare urban Strategia de dezvoltare urban integrat a Municipiului Bucureti i a teritoriului su de susinere i influen. Elaborare Plan Urbanistic Zonal nchiderea Inelului Median de circulaie/ AUTOSTRADA URBAN P.U.Z. I STUDII DE FEZABILITATE Tronsonul situat la partea nordic a oraului, Lacul Morii (nord-vest) oseaua Colentina (nord-est). Concurs de soluii pentru Realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urban Zona central i elaborarea documentaiilor tehnico-economice pentru proiectele individuale prin care Planul integrat va fi implementat. Revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureti33

Primul sistem public de parcri moderne din Capital

34

Va avea un numar de 380 de locuri de parcare. Construcia va avea trei niveluri i dou intrri. Investiia este suportat n totalitate de ctre partenerul de contract, care o s i opereze parcarea, aceasta devenind un centru de profit pentru Municipalitate. Lucrrile la parcare au nceput n septembrie 2010 i vor fi finalizate n 2012. n prezent, se execut lucrri aferente construirii Parcajului Subteran.

35

Parcarea din zona Charles de Gaulle va avea trei niveluri. Nivelul 1 va fi destinat spatiilor comerciale i spaiilor publice pietonale, iar nivelurile 2 i 3 vor fi destinate exclusiv parcrii, avnd 600 de locuri. Parcajul este format din doua construcii separate conformate astfel ncat s permit, ntr-o etap viitoare, realizarea unui pasaj rutier subteran n lungul Bulevardului Aviatorilor. Este pentru prima dat cnd se realizeaz dou obiective de investiii cu surse diferite de finanare: parcarea se realizeaz cu investiia total a partenerului, iar pasajul rutier, din bugetul local. Au fost demarate demersurile pentru obinerea unei noi intabulri care va conine suprafaa viitorului parcaj subteran, ct i a viitorului pasaj rutier din Piaa Charles de Gaulle. Vor fi demarate demersurile pentru modificarea PUZ-ului, n conformitate cu noua suprafa aferent realizrii parcajului subteran i a pasajului rutier.

36

Parcarea va avea trei niveluri i 380 de locuri de parcare. Intrrile i ieirile se vor face pe strzile Edgar Quinet, Biserica Enei i Academiei. n prezent, se deruleaz etapa a II-a (dialog competitiv), n urma creia, operatorul economic selectat va elabora i depune oferta final. Dup evaluarea ofertei finale va fi desemnat oferta ctigtoare urmnd a fi semnat contractul de concesiune de lucrri publice. La acest moment, nu exist PUZ-ul aprobat.

37

Parcarea din Piaa Walter Mrcineanu va avea 240 de locuri. Deasupra parcrii va fi amenajat o piaet de 4.000 de metri ptrai, dupa modelul celei de la Universitate. n prezent se desfoar dialogul competitiv cu candidatul preselectat (etapa a II-a). PUZ-ul aferent parcajului subteran a fost promovat n cadrul edintelor CGMB din data de 28.04.2011 respectiv 26.05.2011, n ambele situaii rezoluia fiind de neadoptare a acestui proiect.

38

Va fi construit sub Calea Dorobanilor ntre parc i benzinaria situat vizavi de parc. Intrarea se va face de pe bulevard, din lateral, de pe ambele sensuri. n prezent se desfoar dialogul competitiv cu candidatul preselectat (etapa a II-a). Au fost demarate demersurile pentru obinerea unei noi intabulri avnd n vedere noua suprafa necesar realizrii proiectului. Au fost demarate demersurile pentru PUZ-ul aferent parcajului subteran, n prezent acesta se afla n dezbatere public pe site-ul PMB.

39

Va avea peste 1000 de locuri. n decembrie 2010 a fost pubicat anunul de participare aferent procedurii, ns nu au fost depuse candidaturi n cadrul procedurii. Urmare a nedepunerii niciunei candidaturi, procedura a fost anulat n conformitate cu prevederile legale. n prezent a fost aprobat PUZ-ul.

40

Au fost aprobate studiile de fezabilitate pentru trei tipuri de parcari supraterane, respectiv 130 de locuri, 300 de locuri si 500 de locuri. Exemplu: Parcarea suprateran de la Stadionul Naional va fi gata n decembrie 2011.

Obiectivul cuprinde 1.300 locuri de parcare, destinate att stadionului, n timpul evenimentelor, ct i publicului larg, n viaa de zi cu zi. Va avea parter, trei etaje i nlimea de 13,5 metri. Suprafaa constuit la sol va fi de 7.500 de metri ptrai, iar suprafaa construit desfurat va fi de 32.040 de metri ptrai. Terasa parcrii va avea teren de minifotbal, teren de tenis i handbal.

41

Marile obiective. Reabilitari si investitii

42

Zona Bneasa, Vatra Nou, Struleti, Chitila Triaj, Giulesti Sarbi

Pachetul B1 (zona Baneasa): 20 de strzi; 15,56 km reea ap; 9,06 km canalizare menajer;14,19 km canalizare pluvial; 15,70 km refacere i modernizare drum; 1 staie pompare;1 staie preepurare. Finalizare n decembrie 2011. Pachetul B2 (cartierele Vatra Nou, Struleti, Odai, Chitila Triaj): 56 de strzi; 41,38 km reea ap; 26,05 km canalizare menajer; 13,055 km canalizare pluvial. Finalizare n decembrie 2011. Pachetul B3 (Giuleti Srbi): 26 de strzi; 11,81 km reea ap; 4,09 km reea de canalizare unitar; 7,42 km canalizare menajer; 6,47 km canalizare pluvial; 1,7 km lucrri drenaj; 30,07 mp drumuri; 10,27 mp trotuare; 4 staii de pompare. Finalizare n decembrie 2011.

Lucrri ncepute ce vor fi finalizate n 2011

Cartierul Ion Creang, Sector 2: dintr-un total de 23 de strzi, 7 au fost finalizate n 2010, iar restul de 16 vor fi finalizate n 2011. Cartierul Andronache, Sector 2: dintr-un total de 24 de strzi, 6 au fost finalizate n 2010, iar restul de 18 vor fi finalizate n 2011. Cartierul Progresului, Sector 4: 38 de strzi Cartierul Aprtorii Patriei, Sector 4: dintr-un total de 18 de strzi, 17 au fost finalizate n 2010, iar cea de-a 18-a fi finalizate n 2011.

43

Obiective de investiii noi

Reabilitarea zonelor urbane cu deficit major n reele publice de alimentare cu ap i canalizare, Cartierul Petricani - Sector 2.

Realizarea acestei lucrri const, iniial, n devierea, n 2011, a dou artere de ap din 1000 existente de pe strada Paroeni pe strada Petricani, iar ulterior, dotarea cu reele de alimentare cu ap i canalizare i modernizarea sistemului rutier pentru un numr de 29 de strzi amplasate n insula Petricani, lucrare care poate fi demarat n 2012. Proiectul propune extinderea reelelor de alimenatre cu ap, canalizare i iluminat public precum i modernizarea sistemului rutier astfel: 39,45 km ap, 16,218 km canalizare pluvial, 19,57 km canalizare menajer, 1,52 km sistem unitar, staie de pompare, staie de preepurare 166.200 m carosabil. Deoarece suprafaa propus pentru execuia lucrrilor se ntinde att pe raza teritorial a municipiului Bucureti ct i pe raza teritorial a oraului Voluntari, lucrarea nu poate fi demarat dect dup clarificarea situaiei juridice a terenului care nu este n prezent n administrarea municipalitii. S-au derulat pn n prezent toate activitile necesare apariiei unei Hotrri de Guvern care s transfere n proprietatea public a municipiului Bucureti sau n administrarea acestuia terenurile respective.

Reele de alimentare cu ap, canalizare, iluminat public i drumuri ansamblul Henry Coand

44

Reabilitarea reelelor telescopice Lucrare finalizat n 2011 (trimestrul I), prin care au fost reabilitai 12,7km reele de ap din avalul a 126 de staii de hidrofor. Scopul acestei lucrri a fost creterea calitii serviciului de alimentare cu ap i asigurarea condiiilor tehnice necesare contorizrii separate a utilizatorilor.

45

In premiera, Primaria a inceput construirea de 3 canale colectoare noi. Aceste deversoare fac parte din lucrrile prevzute de Master Planul pentru canalizarea oraului Bucureti. Rolul: limitarea debitului descrcat n Caseta de Ape Uzate n timpul precipitatiilor abundente. Avem n vedere construirea unor noi canale colectoare de ape uzate nsumnd 8,41 km, grupate astfel:

Canal colector Cheile Turzii cu o lungime de 4 km i un diametru de 125 cm. Canal interceptor nou pe Olteniei ntre colectoarele A2-A3, cu o lungime de 1,95 km i un diametru de 250 cm. Canal interceptor nou pe strada Braov cu o lungime de 2,46 km i un diametru de 200cm. Introducere canal colector ape uzate os. Odii- Drumul Regimentului Gh. Ionescu Siseti. Construirea colectorului menajer va asigura dezvoltarea zonei respective. Deversor ape mari n rul Dmbovia: colectorul A3, B7.

Obiective de investiii noi

46

La finalul anului 2010, Canalului Colector de sub rul Dambovia a trecut din administrarea Guvernului (Ministerul Mediului, Administraia Naional Apele Romne) n cea a Municipalitii. n mai 2011 a fost semnat Actul adiional nr. 7 la Contractul de concesiune cu Apa Nova, prin care societatea prelua n concesiune Canalului Colector de sub rul Dambovia (Caseta de Ap Uzat) i va efectua o serie de lucrri de modernizare:

Va elimina cele 25 de puncte de blocaj major identificate (pn la 31.12.2012); Va face amenajrile necesare pentru descrcarea n rul Dmbovita si n Staia de la Glina, amenajri strict necesare functionrii SEAU Glina (pn la 31.12.2012); Va cura Caseta (pn la 31.12.2013).

Practic, n acest moment sunt ntrunite toate condiiile pentru ca problemele sistemului de canalizare, vizibile n special atunci cnd cad cantiti mari de precipitaii, s nceap s fie rezolvate. Prin semnarea acestui act se mai face nc un pas, extrem de important, pentru asigurarea confortului bucuretenilor i pentru modernizarea infrastructurii Capitalei.

47

Linia I a fost finalizat, trecndu-se, la finalul anului 2010, la perioada de probe tehnologice. De la preluarea mandatului s-au fcut eforturi importante pentru deblocarea proiectului. n acest sens, la nivelul Primariei s-a luat decizia desemnrii unei echipe care a ndeplinit rolul de coordonator i responsabil al proiectului. S-a reuit accelerarea sistemului de pli prin introducerea unui mecanism mai eficient, reuindu-se astfel diminuarea duratei de plat efectiv i o mai bun asimilare a fondurilor ISPA. De asemenea, au fost luate msuri pentru adaptarea la noile condiii a autorizaiilor de construire i de mediu precum i pentru obinerea n termen a tuturor avizelor i autorizatiilor necesare.

n cadrul proiectului s-a luat decizia implementrii unui sistem tranzitoriu de uscare avansat a nmolului rezultat prin epurare, astfel nct trecerea la etapa 2 incinerare sa poata fi efectuat n condiii mai elastice. S-a reuit predarea la timp a tuturor amplasamentelor pentru lucrri din exteriorul staiei de epurare, respectiv pentru alimentare cu ap i canalizare din Comuna Glina i au fost finalizate contractele specifice de alimentare cu energie electric i alte utilii. De asemenea, au fost reglementate aspectele legate de interfaa dintre caseta Dmbovia i staia de epurare n vederea prelurii debitului de ap uzat colectat i debuarea n ru.48

Scoli, gradinite, crese

49

Programul Reabilitarea Infrastructurii Educaionale din Bucureti se desfoara conform planului. Programul cuprinde: 64 de coli generale 15 licee 19 scoli speciale 4 gradinie

Din cele 102 coli aflate n programul BEI: 36 de coli recepionate 9 coli aflate n faza procedurii de licitaie 43 de coli ce urmeaz a se finaliza pn la 31.12.2011 23 de scoli urmnd a se finaliza pn n 2012 (cu finanare din Bugetul local) 9 sli sport finalizate 9 sli sport n curs de finalizare 2 coli aflate n litigiu la regimul proprietii

50

n anul 2010 s-a obinut extinderea programul realizat mpreun cu BEI pentru reabilitarea gradinielor. Prima etap presupune construirea a 20 de gradinie, ceea ce neamn 2.080 de locuri de munc. Structura celor 20 de gradinie pe tipuri este: 4 grupe (80 de locuri) 11 locaii; 6 grupe (120 de locuri) 6 locaii; 8 grupe (160 de locuri) 3 locaii. n 2011 va avea loc a II-a etap a proiectului i va consta n construirea unor grdinie noi n locul unor gradinie existente care nu mai pot fi reamenajate pentru a rspunde normelor n vigoare.

51

A nceput construirea a 13 cree, cu fonduri externe.

Proiectul Mai multe centre de ngrijire pentru copilul tu, mai multe oportuniti de angajare pentru tine, finanat din fonduri europene este n plin desfurare. Acesta presupune construirea a 13 cree, dintre care 2 vor fi deschise n 2011 (n Sectorul 5). Cel mai probabil, restul creelor va fi gata spre sfritul anului 2011. Proiectul a demarat oficial la 1 martie 2010 i presupune crearea a cel puin 780 de locuri pentru copii cu vrste ntre 0 i 4 ani n cele 13 cree. De asemenea, vor fi nfiinate dou uniti mobile pentru suport n creterea, ngrijirea i educarea copiilor mici, iar 173 de persoane fr loc de munc vor fi calificate n domeniul educaiei i dezvoltrii timpurii a copilului n vederea reintegrrii acestora pe piaa muncii. Proiectul mai prevede i angajarea a 212 persoane n centrele nou create, dar i specializarea a 205 persoane, care lucreaz cu copiii n creele publice existente.

52

Marile obiective

53

n prezent, reeaua aparine n proporie de 61% SC Enel Distribuie Muntenia SA i 39% Primriei generale prin SC Luxten Lighting Company SA, IAR stlpii pentru iluminatul public aparin n proporie de 47% SC Enel Distribuie Muntenia SA, 11% RATB i 42% Primriei Municipiului Bucureti prin SC Luxten Lighting Company SA. Preocuparea Primarului general, n aceast perioad, a fost ca ntreg patrimoniul sistemului de iluminat public s fie rentregit n proprietatea Municipalitii.

54

Au fost parcurse mai multe etape ale Programului de transfer al instalaiilor de iluminat de la ENEL la PMB. Spre exemplu, n cadrul aciunii de inventariere, finalizate n iunie 2010, s-au inventariat 50400 stlpi, din care 30600 aparin ENEL, parcurgnd 3300 de strzi. Activiti de ntreinere

Total puncte luminoase: 106.720 Total elemente de susinere: 64.533 Total stlpi de iluminat: 32.877 Total reea electric (subteran, aerian): 1.253,17 km Punct aprindere: 99 Iluminat inferior nivelului de iluminare s-a intervenit la un numr de 29.827 corpuri. Avarie la patrimoniu s-au nlocuit un numr de 845 corpuri de iluminat furate sau vandalizate.

Intervenii n caz de disfuncionaliti

55

S-a demarat un proces de punere n eviden a monumentelor i statuilor aflate n parcurile administrate de ALPAB, prin care s-a reamenajat spaiul din jurul statuilor lui Constantin Brncui, Mihai Eminescu i a celor din faa Teatrului Naional.

A fost reabilitat sistemul de iluminat public din parcurile istorice (Cimigiu, Herstru, Carol i Tineretului), Izvor (prin montarea de becuri economice) i demarat implementarea sistemului de iluminat prin stlpi cu acumulatori i celule fotovoltaice (Izvor, Herstru, Pod Bneasa).

Au fost realizate proiecte i executate lucrri de iluminat arhitectural la obiective precum: Monumentul Lupoaica Romei - Strada Lipscani, Monumentul Eroilor Aerului, Monument Carol I, Bust I.L. Caragiale, Colea, Biserica Anglican - Strada Pictor Artur Verona etc.

56

Au fost efectuate reparaii capitale la fntnile arteziene din Bdul. Unirii i din Parcul Tineretului.

n cazul fntanilor de pe Bulevardul Unirii (un ansamblu de 44 fntni arteziene i baziene, cu o suprafa total de 17.000 de metri ptrai), lucrrile au vizat reabilitarea elementelor decorative, completarea ornamentelor distruse, reparaii la sistemul de canalizarepompare, la sistemul de iluminat i la sistemul de distribuie a apei. Lucrrile la cele trei fntani din Parcul Tineretului, pe o suprafa total de 1.835 de metri ptrai, se refer la reabililitarea bazinelor de ap i la implementarea unor soluii pentru reducerea consumului de energie electric i ap.

57

n perioada srbtorilor de iarn au fost instalate elemente ornamentale pentru mpodobirea oraului Bucureti prin:

Realizarea Soluii integrate pentru iluminatul festiv Simfonia Luminii 2010/2011 bulevard decorat 19 Km, fa de 6,5 km n iarna 2009/2010. Realizarea Iluminat festiv Srbtorile de Iarn 2010/2011 n parcurile administrate de A.L.P.A.B.

58

Dup ce n 2009 s-a montat un numr de 1.507 aparate de iluminat cu tehnologie LED, n 2010 s-au montat nca 2.500 de puncte. Programul s-a extins i pe strzi laterale i aleile dintre blocuri. De asemenea, a fost nlocuit un numr de 896 corpuri de iluminat clasice cu aparate de iluminat cu tehnologie LED de mare putere.

59

Proiectele au la baz principiul reducerii intensitii luminoase pe parcursul orelor n care traficul rutier este sczut. n urma aplicrii proiectului pilot n Sectorul 1 au rezultat urmtoarele concluzii: n medie s-a obinut o reducere a consumului de energie electrica de pana la 23%. Prin perfecionarea soluiei se poate sconta o reducere de pn la 30%.

S-a realizat un alt proiect pilot de reducere a consumului de energie electric a sistemului de iluminat public al Municipiului Bucureti prin nlocuirea balasturilor electromagnetice cu balasturi electronice reducere a consumului de peste 24%.

60

Aparatorii Patriei

Lucrrile s-au desfurat n paralel cu lucrrile de modernizare a infrastructurii ap/canal, energie electric i carosabil. Prin aceste lucrri s-au introdus n SIP:

156 corpuri de iluminat tehnologie LED mare putere 172 prelungiri 178 stlpi 6,68 Km reea subteran

Lucrrile la acest obiectiv s-au continuat i n anul 2011. n cadrul lucrrilor de modernizare au fost montate suplimentar un nr. de:

B-dul. Constantin Brncoveanu i Niu Vasile

Stlpi: 50 buc. Corpuri: 146 buc.

61

Strada Rotund Au fost montate: stlpi -36 buc corpuri cu LED 22 buc reea cablu 0,12km Aleea Romneti Au fost montate:

stlpi -54 buc corpuri cu LED 48 buc reea cablu 2,044 km

Lucrri prevzute pentru 2011Finalizare lucrri de modernizare iluminat public n Cartier Aprtorii Patriei

Modernizare iluminat public n Cartierul Petricani pe un numr de 16 strzi Modernizare iluminat public n Cartierul Progresului pe un numr de 36 strzi Modernizare iluminat public pe arterele principale de circulaie i n parcuri administrate de ALPAB

62

Prin telegestiunea sistemului de iluminat se pot obine informaii utile despre toate elementele SIP (consum energetic, ntreruperi, fluctuaii de energie electric, comanda la distan, diagnosticare i alarme n timp real, elimin total funcionarea pe timp de zi i a furturilor de energie electric, etc.) Au fost realizate proiecte pilot pe fiecare sector al capitalei de telegestiune a SIP, rezultnd urmtoarele concluzii:

Valorile energiei msurate se situeaz peste valorile teoretice calculate datorit pierderilor din reea ct i fluctuaiilor de tensiune Pierderea medie pe intervalul n care s-au efectuat msurtorile este de 11.2% - 19%

63

Obiectiv de civilizatie urbana

64

Derulare Contract nr.4280/31.03.2008 avnd ca obiect prestarea serviciilor publice de nchiriere, amplasare i ntreinere a toaletelor ecologice publice mobile i automate (600 toalete ecologice mobile, 30 de toalete ecologice mobile destinate persoanelor cu dizabiliti fizice i 50 toalete automate racordabile la sistemul de canalizare i electricitate). Pentru mbuntirea continu a nivelului de confort i civilizaie al cetenilor Municipiului Bucureti, dar i pentru c o parte din toaletele ecologice existente au fost distruse sau insuficient ntreinute s-a decis: Intensificarea controalelor la firma care trebuie s refac i s ntrein toaletele. Continuarea aciunii de montarea toaletelor ecologice automate (toalete inteligente), racordate la sistemul de alimentare cu energie electric, ap i canalizare ale oraului. La sfritul anului 2010 erau montate un numr total de 27 toalete automate racordabile.

65

n anul 2010 a fost elaborat documentaia i s-a finalizat procedura pentru realizarea Studiului de Fezabilitate aferent obiectivului de investiii Construcia de toalete publice subterane n puncte cu trafic pietonal intens din Municipiul Bucureti. La sfritul anului 2010 s-a ncheiat contractul de prestare de servicii avnd ca durat 3 luni.

Prin realizarea acestui studiu se va stabili oportunitatea construirii unor toalete publice sub form de construcie propriu-zis subteran pentru fiecare locaie identificat stabilindu-se i costurile aferente. Tot prin acest SF se va preciza necesitatea reabilitrii i punerii n funciune a celor 9 locaii deja existente i care sunt n prezent abandonate i nefuncionale.

66

Prioritate sociala si economica

67

Prin Proiectul Contorizarea vnzrii de caldur i ap cald se urmrete contorizarea, la nivel de acar pe bloc, a agentului termic pentru nclzire i pentru apa cald de consum, agent termic furnizat de RADET. Realizarea proiectului presupune 2 etape: Etapa I (2003-2009): s-a realizat contorizarea unui numr de 12.740 de scri de bloc din

cadrul a 5.653 imobile. Etapa a II-a (2009-2011): s-a prevzut contorizarea a 5.000 de scri de bloc din cadrul a 2.400 de imobile.

Principalele benficii: Eliminarea consecinelor negative privind reducerea temperaturii apei calde furnizate

Pn la finalul anului 2010, s-a realizat contorizarea a 3.800 de scri de bloc. Pn la finalul anului 2011 s-a prevzut realizarea contorizrii a 1.200 scri de bloc, aceast ultim etap marcnd practic finalizarea proiectului de contorizare.

la ultimele scri ale blocurilor; Facturarea pe baze reale a energiei termice consumate de populaie; ntocmirea unor bilanuri energetice pe baza crora se pot depista operativ pierderile de energie termic i se pot nltura rapid avariile; Scderea consumului de energie termic la nivelul oraului cu cca. 32%, ceea ce atrage dup sine reducerea noxelor rezultate n urma arderii combustibilului necesar producerii energiei termice; Reducerea costurilor de ntreinere i reparaii, reducerea timpului de intervenie la reparaii, cretrea calitii i eficienei serviciilor prestate ctre populaie.

68

Aceasta nseamn:

Modernizarea reelelor termice primare pe 42 de km reprezentnd circa 8,3% din lungimea reelei primare a sistemului de termoficare. Automatizarea a 404 puncte termice dintr-un total de 650 de puncte termice. Montarea de module termice (215 buc) n ansamblul micro 2 i micro 3 din Drumul Taberei i n Sectorul 3. Modernizarea a 9 centrale termice cu o capacitate de 70 kw, dintr-un total de 49 de centrale termice.

69

Proiectul este finalizat i a presupus elaborarea unui studiu ce vizeaz:

Furnizarea unei imagini de ansamblu asupra situaiei energetice actuale i a perspectivelor pe termen lung privind nevoile energetice; Evidenierea principalelor direcii de aciune ce pot fi adoptate n viitor privind gestiunea energetic, cu accent majoritar pe componenta energiei termice.

Studiul a fost aprobat de Comitetul Municipal al Energiei, structur format exclusiv din specialiti n domeniu, cu experien recunoscut att pe plan naional, ct i internaional. Studiul a fost supus dezbaterii publice i ulterior aprobrii CGMB care, din nefericire, din raiuni politice, a respins acest studiu din teama restructurrii RADET.

70

Furnizarea agentului termic (ap cald i cldur) n condiii calitative i la un pre suportabil pentru majoritatea bucuretenilor este un obiectiv central al Primarului General. Prin bugetul votat an de an de Consiliul general, Primria subvenioneaz activitatea RADET, dei banii bucuretenilor se duc ntr-o gaur neagr. n acest fel, dezvoltarea Bucuretiului este mult ncetinit. RADET este sub controlul Consiliului General, Consiliu care decide anual s subvenioneze incapacitatea i ineficiena la care este prta prin reprezentanii pe care i are n CA al RADET. Primria general a realizat un studiu ce propune trei scenarii privind eficientizarea RADET, studiu care a fost prezentat Consiliului general, singurul n msur s decid. Cele trei opiuni sunt: gestiunea RADET delegat ctre un operator deinut 100% de primria municipiului Bucureti gestiunea direct de ctre Primrie gestiunea privat ctre un operator public-privat sau 100% privat.

Rmne la latitudinea consilierilor care va fi varianta aleas, ns o decizie trebuie luat, pentru c altfel n viitorul apropiat nu vom mai putea acoperi cu bugetul nici mcar un sfert din nevoia de subvenie aferent consumului populaiei.

71

Salubrizare si igienizare

72

Curenia oraului este un domeniu prioritar de preocupare i de intervenie din partea Primarului general. Aceasta este o zon de aciune descentralizat, pe care Primria general o mparte cu primriile de sector.

Primarul general a propus Consiliului general un nou regulament pentru organizarea serviciului public de salubrizare, care prevede ca licitaiile s fie organizate de Primria Capitalei. Astfel, autorizaiile de lucru pentru persoanele juridice care presteaz servicii de salubrizare ar urma s fie solicitate de la Primrie i eliberate numai dup ctigarea unei licitaii. Din pcate, CGMB a respins Strategia de salubrizare a Capitalei.

Din luna septembrie 2010 s-a ntocmit documentaia n vederea organizrii licitaiei pentru Consultan pentru elaborarea documentaiei de licitaie public n vederea delegrii gestiunii serviciului public de salubrizare n Municipiul Bucureti. Licitaia pentru aceast procedura s-a organizat n data de 05.01.2011, iar n prezent se deruleaz procedura de ncheiere a contractului cu ofertantul ctigator.

73

n 2009 a fost elaborat Programul de msuri i aciuni pentru gospodrirea i nfrumusearea Municipiului Bucureti aprobat prin Dispoziie de Primar General. n baza acestui program, operatorii de salubrizare au realizat urmtoarele:

salubrizarea integral a marilor bulevarde refacerea i nlocuirea dotrilor specifice stradale deteriorate (couri de deeuri, recipieni specifici) au derulat programe pentru colectarea deeurilor vegetale i a altor tipuri de deeuri provenite de la gospodriile individuale au derulat programe pentru colectarea deeurilor voluminoase i a DEEE-urilor.

74

n iunie 2010, la cererea Primarului General, operatorii de salubritate au igienizat zona Cheiul Damboviei-Popeti Leordeni-Glina. Operatorii au curat rigolele i trotuarul, au evacuat deeurile i au eliminat vegetaia spontan pe o distanta de 6 km. n total, s-a acionat cu 31 de utilaje i s-au strns 147 tone de deeuri. Aciunea a fost fcut pe baz de voluntariat i nu a implicat niciun cost pentru Primria General.

75

Printr-o Dispozitie a Primarului general a fost stabilit Planul de igienizare la nivelul Bucuretiului. n baza acestui Plan s-au efectuat tratamente de combatere a narilor n zonele cu vegetaie (parcuri, cimitire, grdini, zone rezideniale etc.) i aliniamente stradale, iar n zonele de interes public (parcuri, cimitire, grdini) s-a aplicat Programul de tratamente intensificate. De asemenea, s-au efectuat i tratamente de combatere a narilor n blocuri, subsoluri i casele scrilor, dar i acolo unde existau subsoluri inundate.76

Prin dispoziia Primarului general s-a creat Comandamentul de Monitorizare a activitii de igienizare, combatere nari. Acesta a fost convocat pentru prima dat n vara anului 2010, n urma atenionrilor privind virusul West Nile. n acest context, la solicitarea Primarului general au fost suplimentate tratamentele de suprafa aplicate n zonele verzi i pe aliniamente stradale, cu tratamente punctuale, folosindu-se utilaje speciale acolo unde utilajele standard nu au putut patrunde (alei, parcuri, spaiile dintre blocuri etc).

77

Selecie 2010:

Asociaii de locatari/proprietari: tratamente deratizare - 29956 scri echivalente; tratamente desnrizare - 82728 subsoluri, scri uscate; 784 subs. scri umede; 131620 case de scri. Locuine individuale s-au efectuat tratamente de deratizare n zone compacte de case. RADET: tratamente de deratizare - 9862 guri de vizitare i 644 puncte termice; tratamente de desnrizare - 5968.8 km.retea si 3249 puncte termice. Apa Nova: tratamente deratizare - 61017 guri canalizare i 10357 guri de vizitare ap; tratamente de desnrizare pt.10173.667 km.reea. Maluri de lac - tratamente de deratizare pt. 88.64 km. mal de lac; tratamente de desnrizare pt. 531.62 km.mal de lac. Parcuri cldiri publice, cimitire: tratament de deratizare pe suprafa de 1341,42 ha. Piee i trguri: tratament de deratizare pt. 773042 mp. Tratamente de suprafa zone rezideniale, spaii verzi (tratamente de desnrizare ULV): treceri pentru suprafaa echivalent de 133368.2808 ha a oraului, s-au consumat 27311.25 l substan insecticid.78

Bucurestiul nu a mai fost luat prin surprindere

79

n ultimii ani, iarna nu ne-a mai luat prin surprindere. S-a acionat de fiecare dat cu fermitate pentru ca zpada i poleiul s nu dea peste cap oraul. Anual a fost elaborat Programul de msuri i aciuni pentru deszpezire i combatere polei.

A fost convocate prompt Comandamentul de iarn. Peste 500 de utilaje au fost mobilizate pentru a interveni corespunztor, asigurndu-se suplimentar, n fiecare sector, utilaje care s nsoeasc, n caz de nevoie, echipajele Poliiei, Salvrii, Pompierilor sau pe cele de la Descarcerare. Primarul Capitalei a sftuit responsabilii firmelor de deszpezire s ceara ajutorul Poliiei Rutiere n cazul n care este necesar intervenia n baterie a utilajelor i pentru degajarea marilor intersecii. S-a acionat cu material antiderapant i au fost stabilite mai multe puncte fixe pentru utilajele specializate astfel nct acestea s intervin prompt pentru combaterea poleiului i a podurilor de ghea. Pentru oamenii fr adpost au fost asigurate puncte de ngrijire medical i hran cald. A fost pus la dispoziia bucuretenilor un numr gratuit de telefon pentru sesizarea oricrei probleme.

80

Reducerea timpului in trafic prioritate pentru Primarie

81

Au fost demarate studiile n vederea introducerii de sensuri unice pe principalele strzi din centrul Capitalei, piste pentru bicicliti i zone pietonale. Strzile cu un singur sens de mers vor fi mai multe i vor fi amplasate n centrul oraului: bulevardul Dorobani, Barbu Vcrescu, Rosetti, Carol, Calea Moilor, oseaua Floreasca, strada Negustorilor, dar i pe o serie de strzi din zona Pasajului Basarab. Pe strada Viitorului, ntre os. Stefan cel Mare i Bd. Dacia, alturi de refacerea tramei stradale i a liniei de tramvai s-au montat semafoare noi, care au fost introduse n sistemul BTMS (sistemul de management al traficului n Municipiul Bucureti). S-a realizat semaforizarea interseciei Bd. Th. Pallady cu str. N. Teclu, n vederea asigurrii accesului, n condiii de siguran, a tramvaielor n terminalul Complex RATB Titan.82

Mai putine cabluri, comunicare mai eficienta

83

Dup darea n exploatare, n 2009, a proiectului pilot, nsumnd 12 km de canalizaie principal i 3 km de canalizaie secundar, au fost demarate lucrrile la Etapa I, cu o lungime de aprox. 900 km (300 km reea principal i 600 km reea distribuie) i ca termen de finalizare sfritul anului 2012. n 2010 s-a nregistrat o cretere substanial a numrului de km de canalizaie executai. Numrul de km de canalizaie executai n 2010 (66,69 km) este aproape egal cu cel din perioada 2008 2009. Total canalizaie executat la momentul de fa (inclusiv Etapa iniial): 180 km. Au fost dezafectate cablurile i echipamentele tehnice care erau montate pe stlpi, copaci, garduri, etc. din zone precum: Pa. Universitii, zona Bd. I. C. Brtianu, Bd. Dimitrie Cantemir Bd. Tineretului Calea Vcreti, Calea Vcreti pn la os. Olteniei, Calea Moilor , Bd. Carol I, os. Mihai Bravu, Pa. Rosetti, Bd. Mircea Vod, os. Petricani etc. Urmeaz s fie dezafectate cabluri pe os. tefan cel Mare, Bd. Barbu Vcrescu, Bd. Nicolae Blcescu, Bd. Magheru, Bd. Lascr Catargiu, Bd. Iancu de Hunedoara, Pa. Roman, Pa. Victoriei.

84

A fost lansat programul Radio Seism, un sistem de comunicaii performant pentru a putea administra oraul i n situaii de urgen. Noul sistem este integrat n cadrul platformei naionale TETRA.

85

86

n 2010 s-a nregistrat o cretere cu 7,15% a avariilor declarate de administratorii reelelor tehnico-edilitare i stradale. Acest lucru se datoreaz n principal verificrii n teren a avariilor. n acest fel, problemele bucuretenilor au putut fi rezolvate mai repede i mai eficient. Totui, evoluia n cretere a numrului de avarii necesit o sporire a volumului investiiilor, dar i o mai bun coordonare a lucrrilor efectuate. n acest sens, am n vedere instituirea unei reguli pe care toi administratorii de reele vor trebui s o respecte cu sfinenie: nceperea lucrrilor de modernizare/reabilitare stradal vor avea loc doar dup refacerea reelelor tehnico-edilitare.

87

Marile obiective

88

Ca urmare a finalizrii lucrrilor la linia de tramvai, reeaua de contact i sistemul de energoalimentare a tramvaielor din zona Pasajului Basarab, (poriunea cuprins ntre bulevardul Vasile Milea i Calea Giuleti) ncepnd cu data de 21 decembrie 2010 s-a reluat circulaia liniei de tramvai 11. Ca urmare a finalizrii lucrarilor la Supralrgirea Niu Vasile, circulaia troleibuzelor pe ruta Piaa Resia Piaa Sudului a fost reluat ncepnd cu data de 3 decembrie 2010. n prezent se afl n derulare un studiu, gestionat de Primria Municipiului Bucureti, privind instituirea sensurilor unice de circulaie, a benzilor de rulare dedicate transportului public i de realizare a parcajelor supraetajate n apropierea arterelor majore, pentru mbuntirea condiiilor de deplasare n zona central a municipiului Bucureti. Exist o colaborare strns, cu toi factorii implicai n gestionarea deplasrilor populaiei (PMB, RATB, SNCFR, Metrorex, Centrul de Proiectare Urban, Proiect Bucureti, Autoritile din Judeul Ilfov), n vederea asigurrii unui management unitar n sensul organizrii i coordonrii dezvoltrii reelelor de transport integrat.

89

RATB a demarat procedurile de adjudecare pentru achiziia a 150 de troleibuze. Acestea au podea "cobort total" i sunt dotate cu aer condiionat i cu ramp mecanic pentru accesul crucioarelor persoanelor cu dizabiliti i a crucioarelor de copii.

90

Este n curs de extindere sistemul de management al traficului general inclusiv al transportului public denumit UTC PTM (Urban Transport Control - Public Transport Management), astfel c n perioada urmtoare numrul interseciilor monitorizate va crete pna la 140 uniti. n sistem este inclus i monitorizarea video a 109 de intersecii principale ale capitalei ce furnizeaz n timp real dispeceratului PTM informaii despre traficul din zona supravegheat. Prin aceste sisteme se monitorizeaz n timp real circulaia rutier n vederea evitrii blocajelor din trafic i pentru prioritizarea circulatiei vehiculelor de transport public. Au fost montate echipamente de monitorizare a vehiculelor pe un numr de 240 de autobuze, 38 tramvaie i 33 troleibuze ce le confer prioritizarea circulaiei la traversarea celor 109 intersecii. Sistemul PTM va fi extins pentru ntreaga flot. Este implementat un sistem modern de informare a cltorilor n vehicule, sistem care va fi dezvoltat prin informarea utilizatorilor n staii i la terminale. n acest fel, vehiculele vor putea transmite n timp real informaii ctre staiile de ateptare, iar cltorii vor fi intiinai cu privire la orele de trecere prin staie ale fiecarui vehicul de transport public. Acest sistem se afl n etapa de analiz.91

Avnd n vedere rolul important pe care l are transportul public de suprafa ntr-o aglomerare urban cum este Bucuretiul, RATB are o serie de obligaii n ceea ce privete alinierea la cerinele europene cu privire la limitarea impactului asupra mediului.

Pentru reducerea nivelului de zgomot generat de circulaia tramvaielor n paralel cu mbuntirea calitii serviciului public s-au derulat programe de reabilitare a infrastructurii de tramvai. Reabilitarea parcului de vehicule i a unitilor de ntreinere reprezint o preocupare permanent a Municipalitii. Tramvaie modernizate n anul 2010 : tramvaie cu podea cobort V3A 93, la 2 dintre acestea a fost modernizat sistemul de frnare i traciune (4 tramvaie); tramvaie V3A CH-PPC (2 tramvaie).

O realizare important este vagonul Bucur Low Floor (4 tramvaie) care spre deosebire de celelalte vagoane modernizate se distinge prin: podea cobort; design superior, ergonomie mbuntit post conducere; consum redus de energie.

92

93

A.L.P.A.B. a inaugurat n 2010, 48 locuine de serviciu construite n sistem modular n Str. Condorului 59, Sector 6. Aceste locuine sunt destinate angajailor administraiei care nu au o locuin, care au un salariu de 700 lei-lun i posibiliti financiare reduse pentru a-i ntreine familiile.

94

Primarul general a solicitat Guvernului s cumpere aproximativ 3.500 de apartamente de pe piaa imobiliar, unde s-i mute pe cei care locuiesc n imobile cu risc seismic ridicat.

95

Bloc V34B, Str. Nucului Nr. 2, Sector 3 Ans. Vitan Dudeti, S+P+8E 35 de apartamente

Investiia a fost finalizat i recepionat n 2009. n prezent se desfoar lucrri de renovare i refacere n urma evacurii persoanelor intrate abuziv Obiectiv de investiii n curs de finalizare execuie lucrri.

Execuie Bloc M55, Str. Nerva Traian Nr. 8, Sector 3 Ans. Strpungere Mreti, S+P+8E 98 de garsoniere Execuie Bloc 10 Ansamblul Desiului, Str. Cetatea de Balt nr. 122, sector 6, S+P+4E 28 de apartamente Procedura de achizitie a fost finalizata, contractul de execuie fiind n curs de semnare. Stadiu legal: n urma desemnrii ctigtorului, procedura a fost contestat la CNSC.

Execuie Bloc11 Ansamblul Desiului, Str. Cetatea de Balt nr. 124, sector 6, S+P+4E 24 de apartamente Achiziie imobile locuine sociale Drumul Piscul Moului nr. 4-6, sect. 1 Achiziie de imobile de pe piaa liber conform prevederilor HCGMB nr. 18/2007, modificat prin HCGMB nr. 380/2007. Total 90 apartamente. Perioada estimat pentru achiziie: Trim IV 2011

96

97

Pe lng cele opt cldiri cu grad seismic ridicat refcute n anii trecui i cele 10 aflate n lucru, n 2010 au fost ncepute lucrrile la alte 18 imobile. n semestrul II al anului 2011 vor fi declanate proceduri de achiziie public pentru contactarea execuiei lucrrilor de consolidare a unui numar de 9 imobile, funcie de semnarea conveniilor civile. n trimestrul III al anului 2011 vor fi declanate proceduri de achiziie public pentru contractarea expertizrii tehnice a imobilului din str. I. Brezoianu nr. 46, i pentru contractarea proiectrii lucrrilor de consolidare a imobilului din str. Nicolae Iorga nr. 22.

98

S-a luat deciziade a se monta dispozitive de avertizare n caz de seism, n tot Bucuretiul. Proiectul este realizat n parteneriat cu Institutul Naional pentru Fizica Pmntului (INFP). Dispozitivele vor fi instalate n spitale, lifturi, aeroporturi, pe poduri i n alte instituii. Astfel, populaia i autoritile vor reusi s reacioneze mai rapid n caz de cutremur.

99

Marile obiective

100

Adiministrarea patrimoniului este o activitate complex i important pentru toi factorii de decizie de la nivelul unitilor administrativ-teritoriale, cu att mai mult pentru reprezentanii unei capitale europene aflate n proces de dezvoltare i modernizare. Principalul meu obiectiv este acela de a mbunti gradul de confort al fondului imobiliar aflat n administrare i s ofer astfel bucuretenilor condiii decente i civilizate pentru a locui i mai ales pentru a tri n Bucureti. Centrul Istoric Reabilitarea Zonei Pilot a Centrului Istoric cuprinde un numr de 16 strzi: Cldrari, Covaci, Filitti, Francez, Gabroveni, Lipscani, Sf. Dumitru, Pasajul Francez, Pictor Tonitza, Potei, elari, epcari, Smrdan, Soarelui, Stavropoleos, Zarafi. Reabilitarea strzilor din Zona Pilot a Centrului Istoric se face att din punct de vedere al reelei stradale ct si din punct de vedere al reelelor de ap, canal, gaz, electricitate, canalizaie comunicaii electronice Netcity, telefonie, iluminat public. Pn n prezent au fost finalizate lucrrile de reabilitare ale reelei stradale i ale reelelor de utiliti pe strzile Lipscani, Smrdan, Zarafi, Sf. Dumitru, Filitti, Francez (tronsoanele Calea Victoriei Potei i respectiv Sf. Dumitru elari).

101

Stadiul execuiei lucrrilor pe celelalte strzi din Centrul Istoric este urmtorul:1.

2.3. 4.

5.

6.

7.8. 9.

pe str. Gabroveni au fost finalizate lucrrile la reelele de ap, canalizare, gaze, electricitate; sunt in desfasurare lucrarile de reabilitare a infrastructurii utiere; pe str. Pasajul Francez au fost finalizate lucrrile la reelele de ap, canalizare, electricitate; au inceput lucrarile de reabilitare a infrastructurii stradale; pe str. epcari au fost finalizate lucrrile la reelele de ap, canalizare, gaze, electricitate, cercetarea arheologica si au inceput lucrarile de reabilitare a infrastructurii rutiere intre intersectiile cu str. Covaci si str. Gabroveni; pe str. Cldrari au fost finalizate lucrrile la reelele de ap, canalizare, gaze si electricitate si sunt in desfasurare lucrarile de reabilitare a infrastructurii stradale; pe str. Stavropoleos a fost finalizat reeaua de canalizare si apa potabila ntre str. Smrdan i str. Potei i este n curs de execuie lucrarea la reeaua de gaz; iar pe tronsonul cuprins intre str. Postei si Calea Victoriei s-au finalizat lucrarile la reteaua de canal si sunt in curs de realizare lucrarile de apa si de gaz; pe str. Covaci ntre elari i Sepcari au fost finalizate reelele de canalizare si reeaua de alimentare cu ap potabil; sunt in curs de finalizare lucrarile la reteaua de gaz, iar pe tronsonul dintre str. Sepcari si bd I.C. Bratianu sunt in curs de finalizare lucrarile la retele de canalizare si apa; pe str. Soarelui sunt finalizate retelele de apa si canalizare; sunt in desfasurare lucrarile de cercetare arheologica; str. Tonitza este finalizata; str. Postei s-au finalizat lucrarile la retelele de canalizare si apa si sunt in curs de finalizare lucrarile la reteaua de gaz.102

n 2011 vor fi reabilitate toate strzile din Zona Pilot a Centrului Istoric att din punct de vedere al reelelor tehnico-edilitare, ct i din punct de vedere al reelelor stradale (inclusiv utilarea cu mobilierul urban). Au fost reabilitate i redate circuitului turistic un numr de 3 imobile, aflate n administrarea Primriei, respectiv imobilele situate n Str. Covaci nr. 11 , Str. Covaci nr. 13, Str. Lipscani nr. 70, Str. Vasile Lascr nr. 16.

103

Cldirea monument istoric, ce urmeaz a fi restaurat este format din trei corpuri i are o suprafa desfurat de 2.317 mp. Pentru cele dou construcii monumentul istoric (Hanul Gabroveni) i extinderea acestuia (corpul nou) sunt propuse n proiect, executarea unor lucrri de consolidare, restaurare i de remodelare funcional pentru realizarea Centrului Cultural European, care permite integrarea monumentului istoric n circuitul sociocultural-turistic al Capitale.

104

Domeniul aflat n administrarea Centrului de Cultur Palatele Brncoveneti de la Porile Bucuretiului din Mogooaia, instituie municipal de cultur de interes local, cuprinde Ansamblul Palatului Brncovenesc, Palatul, Biserica Sf. Gheorghe, Turnul Porii, Cuhnia, Vila d'Elchingen, serele, zidul incintei, parcul, lacul, grdina istoric i livada. Lucri: Reamenajare peisagistic i restaurare parc Palat Mogooaia. ntins pe 7 hectare, noul Parc din cadrul Centrului Cultural Palatele Brncoveneti este, n acest moment, singurul parc din Capital irigat n totalitate. n parc au fost amenajate 3 terenuri de sport, 2 locuri de joac pentru copii, precum i o zon pentru picnic. Au fost plantate 8.000 de exemplare material dendrologic si 5 hectare de gazon.105

Proiectul i propune consolidarea, restaurarea, protecia i conservarea imobilului Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, monument degradat i afectat de trecerea timpului i reintroducerea n circuitul public i turistic urban, naional i internaional. Pentru finanarea lucrrii, la finalul anului 2009, a fost depus la Agenia Regional de Dezvoltare Bucureti-Ilfov, un proiect n vederea atragerii de fonduri de fonduri nerambursabile din POR 2007-2013.

106

Obiectivul urmrit const n consolidarea infrastucturii i execuia tuturor tipurilor de lucrri: arhitectur, rezisten, instalaii aferente subsolului, n interiorul i exteriorul cldirii. Termenul de finalizare a lucrrilor 2012.

107

108

Proiectul i propune reabilitarea acestui monument istoric reprezentativ pentru Bucureti, pentru valorificarea potenialului su turistic i cultural deosebit i creterea contribuiei la dezvoltarea turismului i culturii n cadrul regiunii Bucureti-Ilfov. Pentru finanarea lucrrii, la finalul anului 2009, a fost depus la Agenia Regional de Dezvoltare Bucureti-Ilfov, un proiect n vederea atragerii de fonduri de fonduri nerambursabile din POR 2007-2013.

109

Administraia Monumentelor i Patrimoniului Turistic a derulat o serie de programe de dezvoltare, reabilitare i punere n valoare a patrimoniului monumental al Municipiului Bucureti, precum i a celor de dezvoltare a resurselor turistice pentru promovarea imaginii Capitalei.

110

Bust bronz Chopin amplasat n parcul Herstru; Statuie ecvestr Ferdinand I- Piaa Victoria/ B-dul Kiseleff intersecia cu Bd-ul Aviatorilor; Amenajare plastic a Pasajului Latin - Realizare machete scara 1/1 n vederea amenajrii plastice a pasajului; Bust I.L.Caragiale- Realizare replic din bronz a bustului pe C.A. Rosetti - lucrarea lui Constantin Baraschi; Omagiu Geometriei- Lucrare original de art plastic din metal la Pasajul Universitii; Statuie ecvestr Carol I - Lucrarea de art a fost amplasat n Piaa Revoluiei n faa Bibliotecii Centrale Universitare, cu amenajarea aferent i iluminat arhitectural pentru punerea n valoare a monumentului; Crua cu paiae - I.L. Caragiale - Ansamblul monumental a fost amplasat n faa Teatrului Naional Bucureti, cu amenajarea aferent i iluminatul arhitectural pentru punerea n valoare a acestuia; Monumentul Luptei Anticomuniste - Aripi - Oper de art monumental din inox, lucrare n derulare n vederea finalizrii si amplasrii; Ansamblu monumental Ion Voicu- Remodelare ansamblu monumental aflat n Parcul Ioanid. Lucrare finalizat; Lascr Catargiu - Monument reconstituit i transpus n bronz de ctre sculptorul Ioan Bolborea - va fi amplasat la intersecia bd. Lascr Catargiu cu str. Povernei i str.Viioarei; mpratul Traian - Monumentul transpus n bronz va fi amplasat pe treptele Muzeului Naional de Istorie din Calea Victoriei;

111

Honore de Balzac reabilitare - Parcul Herstru; George Cobuc reabilitare - Parcul Herstru; Fata babei i fata moului reabilitare - Parcul Herstru; Monumentul Apartorilor Patriei - conservare - restaurare - Bd. Eroilor; Fntna Luigi Cazzavillan - curare-conservare - Sectorul 1; George Clinescu reabilitare - Parcul Clinescu- sector 1; Lupoaica Romei - Restaurare, conservare, reamplasare - Intrarea n Pasajul Lipscani; I.L.Caragiale - Proiectare, dezansamblare, restaurare, reamplasare - Se va reamplasa n faa Hotelului Novotel - Calea Victoriei; Crucea Secolului - Proiectare, dezasamblare, restaurare, reamplasare temporar - Se va reamplasa n zona adiacent Parcului Herstru.

112

Realizarea, n colaborare cu Asociaia Cetatea lui Bucur, 7 centre a unei expoziii itinerante la Bruxelles, Strasbourg i Geneva - Bucureti Capitala Latinilor Orientului; Realizarea unui ciclu de expozitii dedicate Palatelor Muzeu ale Bucuretiului; Realizarea unui eveniment cultural itinerant cu tema Descoperii Bucuretiul n oraele Strasbourg, Bruxelles i Eindhoven-Geldrop, n colaborare cu Asociaia Cultural Arkatech ; Organizarea n colaborare cu Ambasada Romniei la Berna a unei expoziii i a unui simpozion, ce a avut ca scop recunoaterea contribuiei scriitorului Panait Istrati n literatura universal, la Vouvry-Elveia cu ocazia dezvelirii bustului din bronz al lui Panait Istrati ; Organizarea expoziiei intitulat Bucureti i Francofonia cu ocazia organizrii celui de-al XIII-lea Sommet al Francofoniei de la Montreux, Elveia, n localitatea Lausanne.

113

n anul 2009 s-a alocat sprijin financiar pentru 26 lcae de cult (ortodox, mozaic, calvin) pentru lucrri de restaurareconservare, lucrri de reparaii construcii i instalaii i lucrri de restaurare pictur mural interioar. n 2010 a fost acordat sprijin financiar pentru 65 lcae de cult pentru lucrri de restaurare-conservare arhitectur, mozaic, pictur mural, reparaii construcii i instalaii.

114

Bucuresti capitala europeana

115

A fost lansat programul Bucuretiul turistic Acesta este primul pas pe care l facem pentru a pune n valoare potenialul bucuretean i pentru a marca traseele lui turistice. Ne propunem s avem trguri de srbtorile tradiionale i s ne gndim la un trg anual pentru a prezenta oferta oraului nostru. Am nceput s pregtim materiale pentru ambasade pentru a putea face Bucuretiul i mai cunoscut dect este.

116

A fost inaugurat primul Centru de Informare Turistic a Bucuretiului, localizat n Pasajul de la Piaa Universitii.

n decursul a mai puin de ase luni de la deschiderea Centrului de Informare Turistic al Primriei Municipiului Bucureti, de serviciile oferite n cadrul acestuia au beneficiat peste 4.000 de turiti, att ceteni romni, ct i strini. Majoritatea turitilor strini erau venii din Germania, Spania, Israel i Frana i au solicitat n principal harta turistic i informaii referitoare la posibilitatea de petrecere a timpului liber (s-au interesat de obiective turistice, trasee tematice, restaurante, cluburi s.a.). n 2010 au fost distribuite un numr aproximativ de 50.000 hri turistice i 40.000 albume de prezentare a orasului Bucureti i peste 30.000 de suveniruri (puzzle-uri, brelocuri, calendare de buzunar, cuburi puzzle, pixuri cu rva, magnei de frigider, insigne).117

Cimitirul Bellu a fost inclus pe harta obiectivelor turistice europene, n cadrul Adunrii Generale a Asociaiei Cimitirelor Semnificative din Europa. n 2011, pentru prima dat, Cimitirul Bellu a participat la Noaptea Muzeelor.

Peste 10.000 de persoane au vizitat Cimitirul Bellu n cadrul Evenimentului "O noapte n Grdina cu suflete a Baronului Bellu. n cadrul acestuia au avut loc o expoziie de pictur, una de fotografie, un recital de muzic clasic i un pelerinaj la mormintele artitilor din cimitirul Bellu.

118

Cele mai importante proiecte de investiii implementate n 2010 n domeniului turismului sunt: elaborarea unei strategii de Dezvoltare Turistic a Municipiului Bucureti 2010 2026, infiinarea unui Portal de informare i promovare turistic (n curs de finalizare), traseu Auto Turistic, nfiinarea unui Centru Naional de Informare Turistic i accesarea de fonduri structurale pentru realizarea proiectului Promovarea imaginii Bucurestiului la standardele unei capitale Europene Moderne. Tot n 2010, Primria Bucuresti a decis i a fcut demersurile premergatoare nfiinrii unei linii de autobuze supraetajate care s cuprind principalele obiective de interes turistic din Bucureti. Primria Municipiului Bucureti a participat la cea de-a 24-a ediie a TRGULUI DE TURISM AL ROMNIEI - TTR 2010, prin instituiile sale de cultur: CreArT - Centrul de Creaie, Art i Tradiie al Municipiului Bucureti, ArCuB Centrul de Proiecte Culturale, Teatrul de Animaie ndric, Teatrul Ion Creang, Opera Comic pentru Copii i coala de Art Bucureti. Evenimentul a inclus i participarea UNATC Uniunea Naional de Art Teatral i Cinematografic I. L. Caragiale.

119

120

S-au continuat investiiile pentru reabilitarea i modernizarea unitilor spitaliceti preluate n anul 2009, la care s-au adugat nc trei spitale (Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, Spitalul de Psihiatrie TITAN Dr. Constantin Gorgos, C.E.T.T.T. Sf. Stelian Spital de Psihiatrie). Aparatura veche a fost schimbat cu echipamente moderne de ultim generaie i s-a realizat reabilitarea spaiilor de cazare i de funcionare. Prin acoperirea de ctre Municipalitate a unor cheltuieli curente de funcionare (utiliti, paz, reparaii, servicii de curenie), spitalele au putut s-i redirecioneze veniturile proprii ctre medicamente i materiale sanitare fcnd posibil evitarea lipsei acestora din procesul de ngrijire. De asemenea la sfritul anului 2010, 18 din cele 21 de uniti sanitare nu aveau arierate, iar la 3 dintre ele suma total nu depete 150 mii de euro, valori infime ale datoriilor nentlnite n ultimii ani n spitale. i toate acestea n contextul creterii adresabilitii i accesului pacienilor la servicii medicale spitaliceti. Putem spune c la acest capitol, am scpat de complexul srciei, al subfinanrii care ne-a obsedat zeci de ani.

121

S-a finalizat dotarea seciei de gastroenterologie, secie care la ora actual este probabil cea mai modern din Bucureti, putnd-se efectua toat gama de intervenii endoscopice. Se continu dotarea seciei de Cardiologie, Anestezie Terapie Intensiv S-a achiziionat un nou aparat DEXA pentru diagnosticul cu precizie al osteoporozei. La toate acestea se adaug reparaiile exteriorul a trei dintre pavilioane.

122

A fost extins cu o secie de chirurgie hepatic. A primit echipamente n valoare de aproape un milion de euro dezvoltndu-i capabilitile n domeniul chirurgical, ORL, oncologie i nu numai. S-au fcut reparaii i amenajri n curtea interioar, amenajndu-se parcarea, dar i reparaii la cldiri anexe, reparaii instalaii electrice i sanitare, reparaii mansard, reparaii teras.

123

S-a montat ultimul ecograf achiziionat, s-a completat aparatura din blocul operator i din laborator. Spitalul Filantropia este la ora actual unul din centrele naionale n care pot fi diagnosticate malformaiile fetale n primul trimestru de sarcin. A fost realizat mansardarea unuia dintre corpuri.

124

Sunt n curs de finalizare lucrrile la cldirea veche, cldire ce va gzdui o nou clinic de chirurgie Este funcional primul microscop electronic aflat ntr-o unitate sanitar, microscop ce a permis diagnosticarea cu precizie a unor boli ale rinichiului care acum pot beneficia de terapii intite mult mai eficiente.

125

Au fost alocate fonduri pentru completarea dotrilor existente, dotri care fac din Spitalul Colea unul din cele mai bine dotate spitale ale Romniei. A fost aprobat o investiie semnificativ n construcia unei camere speciale, destinat seciei de transplant medular.

126

S-a finalizat reabilitarea zonelor de cazare din cadrul spitalului, inclusiv a spaiilor igienico-sanitare. S-au continuat practic lucrrile ncepute n 2009 prin repararea blocului operator i extinderea acestuia cu o nou sal de operaie. S-a instalat camera gamma - singura de acest gen din Bucureti.

127

128

Principalele direcii de aciune vizeaz protecia familiei, protecia copilului, egalitatea de anse, protecia persoanelor vrstnice, protecia social a persoanelor cu dizabiliti, integrarea familiilro de romi n comunitate, asisten i consiliere destinate consumatorilor de droguri, sprijinirea persoanelor fr adpost. Iat doar cteva dintre proiectele derulate: Proiectul pilot de reintegrare socio-profesional prin art a categoriilor defavorizate de pe raza municipiului Bucureti 1-2-3 LET`S GO! Promovarea unui mod de via sntos pentru copiii din municipiul Bucureti Prevenirea consumului de droguri n rndul adolescenilor prin creterea factorilor de protecie i diminuarea factorilor de risc Accesibilitate pentru toi sprijin n vederea integrrii sociale a persoanelor cu dizabiliti din Municipiul Bucureti Mai multe centre de ngrijire pentru copilul tu, mai multe oportuniti de angajare pentru tine Asigurarea proteciei persoanelor adulte fr adpost de pe raza municipiul Bucureti pe perioada de iarn 2009 2010 Centrul Pilot de Coordonare a Serviciilor de ngrijiri la Domiciliu din Municipiul Bucureti Alturi de tine Servicii integrate de formare pentru asisten social a persoanelor vulnerabile pentru integrarea acestora pe piaa muncii

129

Spltoria a fost deschis n parteneriat public-privat. Spltoria funcioneaz n Calea Griviei 216 (lng staia de metrou Grivia). Persoanele cu venituri mici vor putea s-i spele gratuit hainele sau s primeasc sfaturi n legtur cu igiena personal. Proiectul pune gratuit la dispoziia tuturor persoanelor cu venituri mici i a familiilor numeroase servicii de consiliere n domeniul igienei personale, detergent i balsam, precum i zece maini de splat i zece ursctoare semiprofesionale, dintre care una dedicat nou-nscuilor.

130

Direcia General de Asisten Social a Municipiului Bucureti are n subordine o serie de servicii/centre destinate persoanelor aflate n dificultate. Exemple: Serviciul Protecia Copilului n anul 2010, 1.821 de copii aflai n dificultate au beneficiat de ajutor sub form de consiliere social, psihologic i juridic, informare, mediere social comunitar, identificarea i evaluarea nevoilor sociale, etc. S-a asigurat consiliere social, psihologic i juridic, informare, mediere social comunitar, identificarea i evaluarea nevoilor sociale, sprijin pentru o via independent, etc. unui numr de 534 persoane. Dispune de un numr de 5 cantine. 3016 de persoane pe lun au beneficiat n anul 2010.131

Serviciul Protecia Persoanelor Adulte

Serviciul Cantine Sociale

Centrul de coordonare i informare privind situaia copiilor strzii i a tinerilor care consum droguri Centrul de zi pentru copiii cu autism sau cu tulburri de spectru autism A asigurat consilierea psihologic, informarea n domeniu i orientarea social unui numr de 63 de persoane din familii cu copii n strad, copiii strzii. 11 copii cu autism sau cu tulburri de spectru autist au primit servicii sociale n Centrul de zi pentru copii cu autism sau cu tulburri de spectru autist; 8 familii i 1 reprezentat legal au beneficiat de evaluare, intervenie, logopedie, informarea i consilierea familiei, grup de suport, workshop-uri i informri pentru prini, cursuri de informare etc. 152 persoane de etnie rom au beneficiat de informare i consiliere n domeniul asistenei sociale; clarificarea situaiei sociale i juridice a beneficiarilor n vederea emiterii unor documente privind identitatea acestora; acordarea de ajutor n soluionarea cererilor adresate autoritilor administraiei publice locale sau centrale.

Centrul de consiliere i informare pentru persoanele de etnie roma

132

133

Proiectul urmrete mbuntirea microclimatului din jurul cladirilor pe care se realizeaz, att n ceea ce privete reducerea temperaturii, modificarea umiditii pe timp de var i reducerea gradului de poluare auto din zonele adiacente. Proiectul rspunde i provocrii de a identifica soluii urbane pentru contracararea efectelor schimbrilor climatice care, deja, provoac n Capital creteri ale temperaturilor medii cu 2-4C pe timpul lunilor de var. n cursul anului 2010 a fost organizat procedura de achiziie public pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar pentru realizarea proiectului pilot. Studiul de fezabilitate se afl n curs de elaborare.

134

Acest obiectiv urmrete contracararea efectelor cauzate de schimbrile virulente din spaiul urban, mbuntirea microclimatului din jurul canalului de curgere al rului Dmbovia (reducerea temperaturii, modificarea umiditii pe timp de var, reducerea gradului de poluare auto), promovarea unei soluii originale pentru reducerea temperaturii insulei de cldur din zona centrala a Bucuretiului. n cursul anului 2010 a fost organizat procedura de achiziie public pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar pentru realizarea proiectului pilot. Studiul de fezabilitate a fost finalizat i predat la termen, fiind avizat de catre CTE PMB. Acest proiect se va realiza din fonduri nerambursabile, n prezent se caut sursa de finanare.135

Verificarea unor regii coordonate de CGMB ale cror activiti au impact asupra mediului n luna ianuarie 2010 s-a demarat acest program, efectundu-se verificarea a 28 autobaze i depouri ale Regiei Autonome de Transport Bucureti, n prezena reprezentantului desemnat de conducerea RATB.

Evaluarea calitii apelor uzate deversate n reeaua oreneasc de canalizare

Activitatea de verificare i culegere de date referitoare la apele uzate deversate n reeaua municipal de canalizare, s-a derulat preponderent la societile comerciale mici, care prin natura activitii nu sunt supuse procedurilor de reglementare (autorizare) din punct de vedere al proteciei mediului i n consecin nu fac nici obiectul controlului autoritilor competente de mediu. n ceea ce privete societile comerciale mari, cu profil industrial, acestea au fost verificate prin sondaj, cte 1 2 pentru fiecare profil de activitate, astfel nct s fie posibil actualizarea i extinderea informaiilor deinute de ctre U.I.P.

136

Realizarea hrii de zgomot a municipiului Bucureti pentru anul 2011 i upgradarea sistemului de management al hrii de zgomot.

Proiectul va cuprinde de asemenea realizarea Planului de aciune pentru reducerea zgomotului n 2012 i modernizarea sistemului de management al hrii de zgomot (hard i soft pentru calcul i msurare zgomot) i actualizarea hrii de zgomot n 2012 Se va derula pe parcursul anului 2011-2013 cnd se va finaliza prin aprobarea Planului de aciune pentru zgomot de ctre CGMB i raportare la ARPM Bucureti. n prezent a fost demarat procedura de licitaie deschis pentru desemnarea prestatorului. S-a aprobat finanarea de la Bugetul local pe 2011 a Studiului asupra calitii aerului ambiental din municipiul bucureti i soluii pentru realizarea sistemului informaional operativ pentru managementul calitii aerului n Municipiul Bucureti i n aceast perioad este prevzut demararea procedurii de achiziie public pentru desemnarea prestatorului. n anul 2010 a fost demarat procedura de achiziie public pentru achiziionarea unui autolaborator nou, echipat cu aparatur la nivelul actual de performan tehnic. A fost finalizat procedura de licitaie deschis prin atribuirea contractului de furnizare, este n curs de semnare a contractului de furnizare a autolaboratorului .

137

Campania Ne informm, contientizm i protejm

n 2010, s-au derulat un numr de 315 activiti n domeniul educaional: lecii interactive pe teme de protecia mediului susinute n 85 uniti de nvmnt n 35 grdinie, 40 coli, 10 licee. Presupune activiti eductive interactive de protecie a mediului, finalizate prin concursuri. Concursul final ntre unitile de nvmnt implicate s-a desfurat la Teatrul Ion Creang, unde au participat peste 500 de copii implicai n proiect. Activiti educaionale i practice (lecii interactive i plantri ) realizate n 25 de uniti de nvmnt bucuretene.

Proiectul educaional Verde pentru biciclet

Campania Capitala crete verde

138

Srbtorirea Sptmnii Mobilitii Europene - Primria Municipiului Bucureti a pus gratuit la dispoziia unitilor de nvmnt i instituiilor publice un numr de 250 de biciclete i 25 de rastele, ncercnd astfel s promoveze bicicleta ca mijloc de transport nepoluant. Lansarea concursului cu tema Apa sursa vieii cu ocazia srbtoririi Zilei Mondiale a Apei, n 10 uniti de nvmnt bucuretene. Concurs Eco n Parcul Carol- s-a desfurat pe dou paliere: pe de o parte, colectare selectiv a deeurilor din Parcul Carol, pe de alt parte, amenajarea de minigrdini cu material dendrofloricol pus la dispoziie de ALPAB. ofez! Poluez! Plantez!- evenimentul a constat n plantarea a peste o mie de platani pe malurile Rului Dmbovia. Proiectului internaional Strenghtening the environmental governance in Bucharest - ntrirea Guvernrii de Mediu n Bucureti. Proiectul, desfurat n perioada iulie 2009 decembrie 2010, a avut dou mari componente:

schimbul de experien, know-how i bune practici dintre municipalitate i Primria Askim din Norvegia, asociate cu activiti de training adresate funcionarilor cu rspunderi n domeniul ecologiei i proteciei mediului din cadrul PMB, oferite de experi norvegieni; campanie de educaie adresat cetenilor care s devin mai contieni c protecia mediului nu poate fi asigurat dect prin implicarea lor nemijlocit.

139

Bucuretiul este un ora care se dezvolt, un ora n care se construiete mult. Acesta este un lucru foarte bun att timp ct se respect legea i cnd este respectat ceteanul. Muli bucureteni se plng, i au dreptate, c ies din cas doar pn la magazinul de la col sau pn la pia i se ntorc cu pantofii plini de praf. Au perfect dreptate. Proiectul i propune s relanseze aciunile ce in pe de o parte de respectarea legislaiei, iar pe de alt parte de contiina civic, privind curenia n ora. Primria Capitalei va avertiza firmele de construcii i agenii economici care i desfoar activitatea n mod insalubru. Dac n urma avertismentelor, problemele legate de curenie nu se vor remedia, atunci se vor aplica amenzi usturtoare.

140

Cadastrului verde al Municipiului Bucureti-Registrul spaiilor verzi

Prin realizarea cadastrului verde s-au inventariat spaii verzi publice din municipiului Bucureti i vegetaia din perimetrul acesteia, rezultnd un indice de 24,72 mp/cap. locuitor, astfel nct municipalitatea i-a ndeplinit obligaiile prevzute n OUG nr. 114/2007 pentru modificarea i completarea OUG nr. 195/2005 privind protecia mediului, n ceea ce privete obligaia de a asigura din terenul intravilan o suprafa de spaiu verde de minimum 20 m2/locuitor, pn la data de 31 decembrie 2010. n anul 2010, au avut loc ntlniri i consultri periodice cu ONG-urile din domeniul proteciei mediului i s-a organizat conferina privind susinerea OUG nr.114/2007 n varianta iniial.141

S-au finalizat Studiul de fezabilitate pentru tratarea termic a deeurilor solide municipale din municipiul Bucureti i Studiul de fezabilitate privind gestiunea deeurilor de construcii din municipiul Bucureti. Pe baza acestor studii se vor realiza instalaia pentru tratarea termic a deeurilor i sistemul pentru gestionarea deeurilor de construcii.

142

n Municipiul Bucureti colectarea selectiv a deeurilor se realizeaz prin intermediul proiectelor pilot. n majoritatea sectoarelor s-a continuat amplasarea de containere de 1.1 m3, containere tip iglu de 2,5 m i 3 m. Deasemenea, s-au distribuit saci pentru colectarea selectiv la asociaii de proprietari, unitai de nvmnt i ageni economici. n 2010, a fost dezvoltat un sistem pilot de colectare a deeurilor recuperabile (hrtie, plastic) n marile parcuri, printr-un sistem de 3 containere semingropate. n cadrul acestui proiect s-au colectat pn n prezent 10 m3 deeuri plastic i 10 m3 deeuri hrtie carton. n luna mai (2010) s-a derulat o campanie de contientizare i informare privind colectarea deeurilor de echipamente electrice i electronice (DEEE-uri).Urmare a acestei campanii s-au colectat, prin intermediul operatorilor de salubrizare 7,95 tone DEEE-uri.

143

S-au ntocmit bnci de date privind deeurile municipale colectate i vaolrificate din municipiul Bucureti. Conform nregistrrilor din banca de date, n perioada 2009-2010 sau colectat i valorificat urmtoarele cantiti de deeuri reciclabile: deeuri feroase: peste 200 mii t hrtie carton: peste 50 mii t deeuri mase plastice: peste 6 mii t deeuri sticl: peste 2 mii t DEEE-uri: peste 500 t

144

S-au efectuat lucrri de realizare a unei surse de ap independente (prin forri-puuri) n Parcul Izvor i n trandul Dmbovia, care s faciliteze operaiunile de irigare a spaiului verde. Au fost curate i amenajate: Piaa Arsenalului, Scuar Oper, Scuar Academia Militar, Scuar Tudor Vladimirescu, Academia Romn, Universitatea de Medicin i Farmacie Carol Davila Bucureti, malurile Dmboviei, restul fiind igienizate i urmeaz a fi amenajate n anul 2011. Au fost efectuate lucrri de amenajare peisagistic n Parcul Cimigiu: Tieri de corecie arbori i arbuti; Reabilitarea zonei din preajma Soldatului Francez ( rabate de flori) i a zonei Lacul Lebedelor; Lucrri de gazonare (20.000 mp) n zonele Lazr, Schitul Magureanu, Spicul i rulou gazonare (10.000 mp) n zona Parterului Central; Schimbarea decorului floral sezonier (primavar i toamna).

Pentru ntreinerea spaiilor verzi au fost achiziionate utilaje, precum: motoculooare, motocositoare, autocisterne, tractor multifunctional, tractor cu remorc i accesorii, motofierstrau, etc.

145

146

La nceputul anului 2010, Administraia Lacuri, Parcuri i Agrement Bucureti a devenit membru a dou importante organizaii internaionale: Federaia European a Parcurilor (EUROPARC) i Federaia Internaional a Administraiilor Parcurilor i Agrementului (Ifpra). A fost reabilitat Skate Parkul din Parcul Tineretului. De asemenea, a fost reabilitat complexul sportiv Skate Parkul din Herstru (care include, teren mini baschet i aparate fitness pentru persoane cu dizabiliti). Au fost implementate sisteme wireless n parcurile Herstru, Izvor i Cismigiu. Au fost amenajate mese de ah i mese de tenis n majoritatea parcurilor, au fost montate aparate de fitness n preajma locurilor de joac pentru copii. Au fost demarate lucrri de reabilitare i amenajare a aleilor, de reabilitare i amenajare a locurilor de joac, conform standardelor UE, n parcurile Circului (3), Tineretului (8), Floreasca (5), Bordei (1), Mioria (1), Herstru Nou (6), Izvor (2), Cimigiu (3), Herstru Nou (15). Locurile de joac au fost mprejmuite cu garduri de ieder, care au rolul de a delimita i a proteja aceste spaii.

147

S-au demarat aciuni de accesare a fondurilor structurale i de coeziune (exemplu: Amenajare Circuit Turistic pe lacurile Floreasca i Tei) i au fost promovate parteneriatele public-private. Un astfel de parteneriat a fost ncheiat pentru realizarea unei baze hipice n zona Tei-Toboc. Au fost dezvoltate pachete de agrement ce includ plimbri cu vaporaul pe Lacul Herstru i traversri cu alupele ALPAB prin ecluz Herstru Floreasca. Lacurile Herstru, Cimigiu i Bordei au fost populate cu psri exotice, continund tradiia anilor precedeni, de a oferi vizitatorilor posibilitatea de a admira aceste specii chiar n mijlocul Capitalei. A fost mrit suprafaa de spaiu verde redat publicului prin reorganizarea sediului administrativ (aprox 2000 mp), demolarea terasei ilegale Voliera din Cismigiu (250 mp). Totodat, s-a demolat complexul de joac de la intrarea Pavilion H, n locul cruia s-a amenajat o parcare destinat vizitatorilor parcului. Pentru securitatea cetenilor i a bunurilor din parcuri a fost instituit o echip operativ permanent de intervenie rapid n cazul calamitilor naturale, dotat cu echipmanetele necesare. Totodat s-a demarat procesul de realizare n fiecare parc a unei echipe de voluntari, urmnd ca acestea s poat interveni n mod profesionist.

148

Au fost amplasate panouri pentru grafitti n toate parcurile administrate de ctre ALPAB. S-au amenajat locuri speciale pentru animale i au fost montate supori pungue pentru patrupede i couri de colectare n parcurile administrate. Au fost montate panouri coninnd informaii i harta turistic a parcului n Herstru, Cimigiu i Carol.

Pentru estetica i uniformizarea amplasamentelor din parcuri am demarat un proiect de montare chiocuri pentru comerul ambulant. Au fost reamplasate i ncadrate n peisaj grupuri sanitare automate n Tineretului, Herstru, Izvor, Cimigiu, Circului. Au fost efectuate lucrri de regenerare urban, care au constat n nlocuirea i amplasare bnci i montarea couri de gunoi, n parcurile Herstru, Carol, Circului, Tineretului, Bordei, Izvor, Unirii, Cimigiu, Sala Palatului i Ateneu.

Avem n vedere realizarea unui ghid turistic al parcurilor, n care s fie prezentate cele mai importante atracii ale acestora, precum i informaii utile.

149

Amenajri a trei amplasamente de animale cu spaiul de 75,68 mp; A extins i modernizat reeaua de ap potabil (Traseu conducte 570 ml. Fntni noi 13 buc); Reparaii cldire celule electrice + grup electrogen (suprafaa 42,40 mp); Reparaii magazie materiale din incinta Administraiei Grdina Zoologic (68,80 mp); Lucrri de amenajare amplasament cini de preerie (suprafaa 26, 84 mp); Amenajri exterioare ce a presupus mprejmuirea cu panouri mobile pe structur metalic, n spatele pavilionului, limit cu gardul zonei de recreere (suprafata- 23,90 mp); Lucrri de amenajare amplasamente deteriorate (suprafaa 24,94 mp).

150

151

Cinii fr stpn constituie o problem central pentru bucureteni. Prin urmare, ea nu poate lipsi de pe agenda Primriei. n nicio capital civilizat cinii vagabonzi nu circul nestingherii prin ora i nu pun n pericol vieile oamenilor. Cinii trebuie ridicai de pe strad i dui n adposturi. Abordarea efectiv a acestui subiect necesit dou precondiii:

Existena fondurilor: Am propus suma de 17 milioane pentru Autoritatea de Supraveghere a Animalelor cu scopul de a rezolva problema cinilor comunitari, dar CGMB a redus suma la jumtate. Colaborarea dintre PMB i primriile de sector: Pentru eficiena oricrui demers este nevoie de colaborare. Aciunile trebuie s fie concertate i bine coordonate. Din acst punct de vedere exist deschidere i disponibilitate din partea primriilor de sector.

152

A