violentainscoala.ppt3

Post on 22-Apr-2015

1.057 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

SCHOOL MED project -Grundtvig partnership for learning presentation

TRANSCRIPT

Violenţa în şcoală

Material prezentat de

Prof. diriginte Șalaru Constanța

Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu SCHOOL MED Project

În mod tradiţional şcoala este locul de producere şi transmitere a cunoaşterii, de formare a compețentelor cognitive, de înţelegere a sensului vieţii şi a lumii care ne înconjoară, de înţelegere a raporturilor cu ceilalţi şi cu noi înşine.

Școala trebuie să profileze caractere, să-i educe tânărului plăcerea de a învăţa, dorinţa de a reuşi şi de a face faţă schimbărilor pe piaţa muncii.

În acest context, a vorbi despre violență acolo unde ne aşteptăm să găsim cele mai bune condiţii pentru formarea şi dezvoltarea armonioasă a personalităţii, poate părea un fapt cel puţin neverosimil.

Conform unui studiu a fost efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Asociaţia Mondială de Psihiatrie şi Asociaţia Internaţională de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, școlile din România se situează pe locul doi într-un clasament care cuprinde 37 de ţări în ceea ce priveşte violenţa.

Acest lucru ne determină să luăm măsuri pentru prevenirea și eliminarea violenței din mediul școlar, să stabilim o strategie de acţiune antiviolență prin intermediul căreia să dezvoltăm măsurile cele mai potrivite de control și de gestionare a oricărei forme de violență la nivelul şcolii noastre.

Pentru a cunoaşte într-un mod detaliat problemele cu care se confruntă elevii din clasa și din şcola noastră- în ceea ce priveşte fenomenul de violenţă- în ora de diriginție elevii clasei au completat un chestionar.

Scopul aplicării chestionarului :

• identificarea formelor curente de violenţa din cadrul şcolii;

• măsurarea frecvenţei cu care apar diferite situaţii de violenţă;

• identificarea contextului în care apare violența şcolară;

• cunoașterea principalilor actori implicaţi în situaţiile de violenţă (inclusiv cei din afara şcolii).

La următoarea lecție de diriginție, s-au realizat dezbateri pe pe tema violența în școală. Elevii au făcut schimb de idei, și-au exprimat opiniile privind prevenirea și combaterea fenomenului de violență școlară. Doamna dirigintă a participat cu sfaturi.

În urma discuțiilor avute, elevii au ajuns la concluzia că violența poate fi prevenită prin :• întărirea personalităţii ;• toleranţă ;• promovarea creativităţii ;• sprijinirea dezvoltării individuale;• întărirea curajului civil.

La cea de-a treia oră rezervată temei, elevii clasei au prezentat lucrări cu titlul ”Metode de prevenire și combatere a violenței din mediul școlar”, realizate în Power Point.

Concluzii

Ca urmare a activităților

realizate la orele de diriginție,

elevii clasei a X-a I

• au devenit mai toleranți unul cu celălalt, • nu mai ”trec cu vederea” violenţa (verbală sau nu, din clasă sau din curtea şcolii), ci încearcă să ia atitudine împotriva violenței!

…Altercațiile dintre ei aproape că au dispărut.

Bibliografie

•Prevenirea şi combaterea violenţei în şcoală ghid practic pentru directori şi cadre didactice, 2006, M. Jigău (coordonator)•Violenţa în şcoală Bucureşti, 2006, Editura Alpha Coordonatori: M. Jigău, A. Liiceanu, L. Preoteasă

top related