organizarea producţiei În flux si robotizare

Post on 13-Nov-2015

222 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Organizarea Producţiei În Flux Si Robotizare

TRANSCRIPT

Organizarea produciei n flux

Se poate defini ca acea formde organizare a produciei caracterizat prin specializarea locurilor de munc n executarea anumitor operaii, necesitate de fabricareaunui produs, a unor piese sau a unui grup de produse sau pieseasemntoare prin amplasarea locurilor de munc n ordineaimpus de succesiunea executrii operaiilor i prin deplasareaproduselor sau pieselor de la un loc de munc la altul, cu mijloaceadecvate de transport; ntregul proces de producie desfurndu-sesincronizat, pe baza unui model unic de funcionare, stabilit anteriorOrganizarea fabricrii produselor dup metoda produciei individuale i de serie mic

n cadrul agenilor economici exist o serie de uniti economicecare execut o gam larg de produse, n loturi foarte mici sauunicate.Aceast situaie impune adoptarea unui sistem i a unor metode deorganizare a produciei de baz care s corespund cel mai binerealizrii de produse unicat sau n serii mici.

Principalele caracteristici ale acestui mod de organizare sunt:

-Organizarea unitilor de producie dup principiul tehnologic .Conform acestei metode de organizare unitile de producie secreeaz pentru efectuarea anumitor stadii ale procesuluitehnologic, iar amplasarea unitilor i a utilajelor din cadrul lor se face pe grupe omogene de maini. n acest caz, dotarea locurilor de munc se face cu maini universale care s permit efectuarea tuturor operaiunilor tehnologice la o mare varietatede produse.

-Trecerea de la o operaie la alta a produsului are loc bucatcu bucat. n acest caz, exist ntreprinderi foarte mari n procesul deproducie, ceea ce determin cicluri lungi de fabricaie i stocurimari de producie neterminat.

-Pentru fabricarea produselor se elaboreaz o tehnologie ncare se vor stabili urmtoarele aspecte:

a)felul i succesiunea operaiunilor ce vor fi executate;

b)grupele de utilaje pe care vor fi executate operaiile;

c)felul SDV-urilor ce vor fi utilizate.Aceast tehnologie urmeaz a se definitiva pentru fiecare loc demunc.

-Pentru proiectarea tehnologiei de fabricaie sefolosesc normative grupate,evideniindu-se elaborarea detehnologii detaliate care ar necesita o mare perioad de timp icosturi ridicate.

TENDINELE ACTUALE I DE PERSPECTIV N ORGANIZAREA PRODUCIEI

n cadrul sistemelor avansate de producie, sistemul de fabricaie i schimb modulde a rspunde unor sarcini diverse de fabricaie, n condiiile de eficien icompetitivitate.Sistemul flexibil de fabricaie reprezint un rspuns dat unor cerine specifice dar nuconstituie o soluie universal aplicabil n orice condiii.Sistemele de fabricaie actuale reprezint rezultatul unei evoluii de peste 100 ani iconstituie un mod de rspuns la modificrile aprute n mediul economic n careactiveaz.Un sistem flexibil de fabricaie este un sistem de producie capabil s se adapteze lasarcini de producie diferite att sub raportul formei i dimensiunilor, ct i alprocesului tehnologic care trebuie realizat.

Se consider c un sistem flexibil de fabricaie trebuie sa aib urmtoarelecaracteristici:

1.Integrabilitate;2.Adecvare;3.Adaptabilitate;

4.Dinamism structural.

n practic nu poate fi vorba de caracteristici absolute i doar de anumite grade deintegrabilitate sau dinamism structural, deoarece nu pot fi atinse simultan toate aceste caracteristici.Practica a evideniat trei stadii ale sistemelor flexibile de fabricaie care difer princomplexitate i arie de cuprindere astfel:

a)Unitatea flexibil de prelucrare . Aceasta reprezint de regul o maincomplex, echipat cu o magazie multifuncional, un manipulator automat carepoate funciona n regim automat.

b)Celula flexibil de fabricaie . Aceasta este constituit din dou sau mai multeuniti flexibile de prelucrare dotate cu maini controlate direct prin calculator.

c)Sistemul flexibil de fabricaie . Cuprinde mai multe celule de fabricaieconectate prin sisteme automate de transport, iar ntreg sistemul se afl subcontrolul direct al unui calculator care dirijeaz i sistemului de depozitare,echipamentele de msurare automat i testare i o coordonare total asubsistemelor economice prin intermediul calculatorului electronic.Fa de sistemele rigide de fabricaie, cele flexibile prezint urmtoarele avantaje:-capacitate mare de adaptare la modificrile survenite prin schimbareapieselor de prelucrat, avnd loc modificarea programelor de calculator i nuschimbarea utilajelor;-posibilitatea de a prelucra semifabricate n ordine aleatoare;-autonomie funcional pentru trei schimburi fr intervenia direct aoperatorului uman;-utilizarea intensiv a mainilor cu comand numeric, a roboilor i asistemelor automate de transport i control;-posibilitatea de evoluie i perfectabilitate treptat n funcie denecesitile de producie.

Dezvoltarea sistemelor flexibile de fabricaie precum i introducerea robotizriiconstituie direcii noi de organizare, inducnd efecte importante asupra tuturor subsistemelor de producie. n introducerea noilor tehnologii robotizate cea mai mare importan o au activitilede pregtire organizatoric. S-a constatat c n multe cazuri fondul de timp altehnologiilor robotizate este folosit n proporie de numai 50-55%. Aceast situaie nuse datoreaz unor erori tehnologice privind construcia sau modul de operare alcalculatorului, ci unei incorecte organizri i conduceri ale unitilor de producie.Aceasta nseamn c pericolul modificrilor tehnologice nu const n efectul acestoraasupra omului, ci mai curnd n imposibilitatea acestora de a le recunoate i deci dea-i sesiza i influena efectele.Introducerea robotizrii modific situaia financiar a unitii industriale mrindu-ivolumul de mijloace fixe, mbuntind condiiile de producie, ceea ce va duce lacreterea fiabilitii sistemelor operative, de execuie i de conducere.

top related