08_05_2015__73775_ro

Post on 21-Sep-2015

214 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Nr

Inspecia Judiciar

Nr. 4758/IJ/1265/DIP/2014 Avizat

Inspector ef

judector RAPORT 19 decembrie 2014

Data i modalitatea de sesizare.

La data de 31.10.2014 s-a nregistrat la Inspecia Judiciar - Direcia de Inspecie pentru procurori, adresa nr. 2//31.10.2014 a Consiliului Superior al Magistraturii Cabinet Vicepreedinte, prin care era transmis Inspeciei judiciare cererea de aprare a reputaiei profesionale formulat de doamna ... ... , precum i solicitarea de a se efectua verificri n raport de situaia prezentat n mass-media n data de 30 octombrie 2014 privind eventuale nclcri ale Codului deontologic al judectorilor i procurorilor.

La Inspecia judiciar au fost nregistrate dou lucrri, prima lucrare avnd ca obiect cererea de aprare a reputaiei profesionale formulat de doamna ... ..., nregistrat sub nr. /IJ//DIP/2014 iar cea de-a doua lucrare avnd ca obiect verificarea eventualelor nclcri ale Codului deontologic al judectorilor i procurorilor, nregistrat sub nr. /IJ//DIP/2014.La data de 04 noiembrie 2014 a fost transmis Inspeciei judiciare solicitarea redactorului ef al publicaiei .ro , ataat prezentei lucrri. Aspectele sesizateDifuzarea unor imagini de ctre un site n data de 30.10.2014 i preluarea acestor imagini de ctre mai multe posturi de televiziune i publicaii on-line, au prilejuit o multitudine de comentarii referitoare la vizita efectuat de procurorul ef al D.I.I.C.O.T., doamna ... ... , la Paris, mpreun cu doamna ... ... , deputat n Parlamentul Romniei i preedint a Partidului Micarea Popular.

Esena acestor comentarii este coninut de materialul publicat pe HotNews n data de 30.10.2014, n care se afirm c numirea doamnei Bica la D.I.I.C.O.T. se datoreaz bunelor relaii cu ... ... , c preedintele ... ... a acceptat un troc odios cnd a pus un procuror ntr-o structur cheie cu mna febleii lui; c un procuror ef nu are cum s-i exercite cu imparialitate funcia avnd relaii apropiate cu politicieni, de la putere sau din opoziie; o relaie att de strns cu un om politic i submineaz autoritatea, credibilitatea i limiteaz capacitatea de a-i exercita funcia; chiar dac doamna ... ... i-a pltit singur totul, cum s-o mai cread publicul c are capacitatea de a ancheta reelele de crim organizat din jurul doamnei ... din moment ce sunt att de bune prietene; problema este statutul i integritatea unui procuror ef n aceast ar, a unei structuri care lupt mpotriva corupiei i mpotriva crimei organizate. Problema este c nu aa trebuia s fac procurorul. Data finalizrii verificrilor prealabile i coninutul acestora.Verificrile prealabile au fost finalizate la data de 12.12.2014 i au constat n verificarea susinerilor, solicitarea de relaii viznd aspectele menionate i verificri directe la sediul Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie D.I.I.C.O.T.

Situaia de fapt.

Verificrile efectuate n limita competenelor stabilite pentru Inspecia Judiciar prin art.74 din Legea nr.317/2004 i art.38-40 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrrilor de inspecie de ctre Inspecia judiciar, cu referire la nclcarea normelor de conduit reglementate de Codul deontologic al judectorilor i procurorilor, relev urmtoarea stare de fapt:

n data de 30.10.2014 au fost difuzate pe site-ul http/www.Joscenzura2014.wordpress.com, mai multe fotografii n care apar ... ... -deputat n Parlamentul Romniei i preedinta Partidului Micarea Popular, ... ... -procuror ef al D.I.I.C.O.T. i ... ... ... -fosta ef a Companiei Naionale de Investiii. Au fost difuzate i facturi referitoare la cazarea i masa la hotelul .din Paris n perioada 14-16 februarie 2014.

Dup ce presa a preluat aceste imagini, contul de pe wordpress.com a fost ters, dar comentariile referitoare la vizita procurorului ef al D.I.I.C.O.T. la Paris, mpreun cu o deputat i preedinta unui partid politic, au continuat, afirmaiile din articolele de pres i subiectele de dezbatere din emisiunile televizate fiind focusate pe relaia de prietenie dintre ... ... i ... ... , comentariile referindu-se la modul n care o asemenea relaie de prietenie este de natur s afecteze imparialitatea magistratului, s i submineze autoritatea, credibilitatea i s-i limiteze capacitatea de a-i exercita funcia.

O alt categorie de comentarii vizeaz modul n care ... ... a fost numit n funcia de procuror ef al D.I.I.C.O.T., afirmndu-se c aceast numire a fost realizat cu sprijinul ... ... , n baza relaiilor de prietenie dintre cele dou persoane.

n comunicatul remis Mediafax de ctre D.I.I.C.O.T. n data de 30.10.2014 se precizeaz c procurorul ef ... ... nelege s nu comenteze n spaiul public aspecte care in de viaa privat, desfurate n cadrul efecturii unui concediu de odihn.

n aceeai zi procurorul ef al D.I.I.C.O.T. a avut o convorbire telefonic, la iniiativa jurnalistei TVR ... ... , n care afirm n mod repetat c nu comenteaz respectivele fotografii, fiind o chestiune privat, dar, la insistenele jurnalistei, rspunde: ce am aprut domne? acum bnuiesc c nregistrai convorbirea, n ce poze am aprut? n-avei prieteni, nu ieii n week-end? am aprut n poziii dezolante?, am aprut trgnd pe nas?.....nu cred c am o problem cu doamna ... , c nu vd de ce-a aveapoziia public i politic a doamnei ... este una, chestiunea privat e alta.

Dup aceast discuie Procurorul ef D.I.I.C.O.T. personal i apoi purttoarea de cuvnt a instituiei l-au contactat telefonic pe domnul ... ... , directorul Direciei Emisiunilor Informative i Sportive din cadrul , afirmnd c doresc refacerea interviului pentru a avea un caracter oficial i destinat publicitii, trimind i o solicitare scris n acest sens.

n comunicarea din 08.12.2014 domnul ... ... afirm c nu a avut sentimentul c sunt exercitate presiuni sau ameninri la adresa vreunei persoane din TVR, dar a sesizat o stare de surescitare i nervozitate a doamnei ... ... .

a) Rezultatul verificrilor privind deplasarea la

Din verificrile prealabile efectuate n cauz rezult faptul c doamna ... ... , procuror ef al D.I.I.C.O.T. a fost desemnat s participe n perioada 16-19 februarie 2014 alturi de alte persoane, la o vizit de lucru la , cheltuielile de deplasare i cazare urmnd s fie suportate de D.I.I.C.O.T., integral pentru doamna i parial pentru ... ... , n sensul c acesta va suporta personal contravaloarea transportului pe ruta /, instituia urmnd s deconteze c/valoarea cltoriei pe ruta / i /.

Din nscrisurile depuse la dosar rezult c totalul cheltuielilor efectuate de D.I.I.C.O.T. pentru ... ... ocazionate de deplasarea la este mai mic dect cel al colegei sale , respectiv 576,26 euro fa de 939,26 euro.

n data de 13.02.2014 procurorul ef ... ... a solicitat o zi de concediu pentru data de 14.02.2014, urmnd s se deplaseze la i s se ntlneasc cu doamna deputat ... ... , conform nelegerii stabilite anterior.

Achiziionarea biletului de avion pe ruta / precum i rezervarea camerei la hotelul din au fost efectuate prin intermediul firmei S.C. s.r.l., contravaloarea transportului i cazrii fiind achitate de ... ... personal, astfel cum rezult din facturile i chitanele depuse la dosar.

b) Rezultatul verificrilor privind dosarele D.I.I.C.O.T. referitoare la ... ...

La Structura central a D.I.I.C.O.T. au fost nregistrate trei dosare privind pe ... ... , respectiv:

- dosarul nr. /D/P/2007 avnd ca obiect infraciunea prev. de art.1681 C.pen., nregistrat la 19.01.2007 i soluionat la 23.02.2007 prin rezoluie de nencepere a urmririi penale;

- dosarul nr. /D/P/2007 avnd ca obiect infraciunea prev. de art.7 alin.1 din Legea nr.39/2003, art.20 C.P. rap.la art.173 alin.2 i art.165 C.p., nregistrat la 30.01.2007 i soluionat la 28.01.2010 prin rezoluie de scoatere de sub urmrire penal a nvinuitului i nenceperea urmririi penale fa de celelalte persoane cercetate n dosar, inclusiv ... ... ;

- dosarul nr. /D/P/2009 avnd ca obiect infraciunea prev. de art.48 din Legea nr.161/2003, nregistrat la data de 21.12.2009 ca urmare a disjungerii din dosarul nr. /P/2009 al Seciei de urmrire penal i criminalistic, i soluionat prin rezoluie de nencepere a urmririi penale la 25.01.2010.

La data efecturii verificrilor prealabile nu mai existau la D.I.I.C.O.T.-Structura central sau la unitile subordonate, dosare nesoluionate privind pe ... ... , conform Referatului ntocmit de grefierul ef direcie la data de 06.11.2014.

c) Funciile deinute de doamna ... ... n cadrul D.I.I.C.O.T.

- Prin Hotrrea nr. /21.06.2007 a Consiliului Superior al Magistraturii Secia pentru procurori, ... ... a fost numit n funcia de procuror ef al Serviciului de prevenire i combatere a macrocriminalitii economico-financiare din cadrul D.I.I.C.O.T., pe o perioad de 3 ani, ncepnd cu 21.06.2007;

- Prin Hotrrea nr. /22.01.2009 a Consiliului Superior al Magistraturii Secia pentru procurori, a fost detaat la Ministerul Justiiei, pe o perioad de 3 ani, fiind numit n funcia de secretar de stat, iar prin hotrrea nr. /20.12.2011 s-a prelungit detaarea cu nc 3 ani;

- Prin Hotrrea nr. /17.05.2012 a Consiliului Superior al Magistraturii Secia pentru procurori s-a dispus ncetarea detarii la Ministerul Justiiei, ncepnd cu 18.05.2012.

Prin Decretul prezidenial nr. /15 mai 2013 doamna ... ... a fost numit n funcia de procuror ef a D.I.I.C.O.T. pe o perioad de 3 ani.

- Prin Decretul prezidenial nr. /24.11.2014 a fost eliberat din funcia de procuror ef al D.I.I.C.O.T., iar prin Hotrrile nr. /24.11.2014 i /16.12.2014 ale Seciei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a fost suspendat din funcia de procuror ca urmare a arestrii preventive i respectiv a trimiterii n judecat pentru infraciuni comise cu intenie.

d. Aprrile formulate de doamna ... ...

Deplasarea la i ntlnirea cu doamna ... ... au avut loc n data de 14.02.2014, conform unei nelegeri anterioare cu aceasta;

- Cheltuielile ocazionate de aceast deplasare au fost suportate de ... ... astfel cum rezult din chitanele depuse la dosar;

- O cunoate pe ... ... din anul 2009 din perioada n care participa la edinele de guvern n calitate de secretar de stat, iar ... ... era ministru n acelai guvern;

- Din acea perioad sunt prietene, vizitndu-se reciproc, ieind mpreun inclusiv n locuri publice, relaia cu ... ... nefiind una ascuns, de natur a ridica suspiciuni referitoare la anumite situaii;

- n momentul n care s-a ntors la D.I.I.C.O.T. a afirmat public, inclusiv fa de colegii de serviciu i efii ierarhici, c este prieten cu doamna ... ;

- mprejurarea c relaia lor de prietenie era una public rezult i din faptul c n luna mai 2013, dup nominalizarea sa pentru funcia de procuror ef al D.I.I.C.O.T., nainte de interviul de la Consiliul Superior al Magistraturii, n media s-a comentat, vorbit i scris, despre aceast relaie de prietenie; se cunotea despre prietenia lor la data la care a fost propus de ministrul justiiei, audiat n Consiliul Superior al Magistraturii i numit de preedintele Romniei;

- n momentul interviului din C.S.M. nu a fost ntrebat dac exist relaii cu anumite persoane din mediul politic ce ar ridica semna de ntrebare din punct de vedere deontologic sau al incompatibilitilor cu funcia pe care urma s o dein;

- Dosarul Alro la care s-au fcut referiri n articolele de pres i emisiunile televizate a fost instrumentat de Serviciul de combatere a terorismului iar ea deinea funcia de procuror ef Serviciu de combatere a macro-criminalitii economico-financiare; la data nregistrrii dosarului nu o cunotea pe ... ... i nu a purtat discuii despre acest dosar nici cu ... ... i nici cu colegii care aveau dosarul n lucru;

- Discuia cu reporterul a avut loc n condiiile n care avea reprezentarea c este o discuie informal, nenregistrat, deoarece conform regulilor de comunicare stabilite cu mass-media, trebuia s i se aduc la cunotin c este nregistrat sau c i se solicit o poziie oficial; cnd i-a dat seama c discuia este nregistrat, o ntrerupt-o, dup care a solicitat specialistului n comunicare al D.I.I.C.O.T. s redacteze o adres ctre prin care s aduc la cunotin c acea declaraie nu este una oficial, nu a fost dat cu acest caracter i solicita s nu apar n spaiul public. Discuia cu a fost n sensul celor precizate anterior, acesta cerndu-i s ofere o poziie oficial ntr-un interviu acordat aceleiai ziariste. Deoarece a considerat prima discuie cu ziarista ca fiind una privat, tonul discuiei i maniera liber de exprimare au fost specifice unei astfel de discuii, dar dac ar fi avut reprezentarea c poart o discuie ce urma s devin public n mod cert nu le-ar fi utilizat.

Principalele reglementri viznd deontologia profesional

La nivel universal instrumentele care au relevan n materia deontologiei judiciare sunt: Principiile fundamentale privind independena magistraturii, adoptate la al 7-lea Congres al O.N.U.(Milano 1985); Principiile directoare aplicabile magistrailor din parchet, adoptate la al 8-lea Congres al O.N.U.(Cuba 1990); Principiile de la Bangalore, adoptate cu revizuiri la Haga (2002).

Din aceste instrumente internaionale se degaj trei principii fundamentale, respectiv independena magistraturii, imparialitatea i integritatea magistratului.

Pe plan european principalele instrumente n domeniul deontologiei profesionale sunt: Convenia European a Drepturilor Omului (adoptat la Roma n 1950, ratificat de Romnia la 18 mai 1994); Recomandarea nr.(94)12 a Comitetului de Minitri a statelor membre privitoare la independena, eficacitatea i rolul judectorilor (adoptat de Comitetul de Minitri la 13 octombrie 1994); Carta European cu privire la statutul judectorilor (Strasbourg, 1998); Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (Nisa, 2000); Avizul nr.1 al Consiliului Consultativ al Judectorilor Europeni n atenia Comitetului de Minitri al Consiliului Europei referitor la Standardele privind independena Puterii Judectoreti i Inamovibilitatea judectorilor (Strasbourg 2001); Avizul nr.3 al Consiliului Consultativ al Judectorilor Europeni n atenia Comitetului de Minitri al Consiliului Europei asupra principiilor i regulilor privind imperativele profesionale aplicabile judectorilor i n mod special deontologiei, comportamentelor incompatibile i imparialitii (Strasbourg 2002).

Regulile de esen stabilite prin aceste instrumente se refer la prezervarea independenei, imparialitii i competenei magistrailor.

Reglementrile regionale au statuat asupra obligaiei de rezerv a judectorului. Carta European a Statutului Judectorului impune judectorilor obligaia de abinere de la orice comportament, aciune sau manifestare de natur a deteriora efectiv ncrederea n independena i imparialitatea lor (Principiul 4 pct. 4.3). Aceast obligaie decurge din coninutul art.6 al Conveniei Europene a Drepturilor Omului potrivit cruia judectorii trebuie s se abin de la orice comportament, act sau manifestare de natur a tirbi ncrederea n imparialitatea i independena lor.

n legislaia naional independena sistemului judiciar este prevzut n Constituie n mod indirect, prin instituirea principiului separaiei puterilor n stat, care consacr independena puterii judectoreti fa de cea executiv i legislativ. Independena judectorului este consfinit n art.124 alin.3 din Constituie judectorii sunt independeni i se supun numai legii.

Independena justiiei este garantat de ctre Consiliul Superior al Magistraturii, att Constituia ct i Legea nr.317/2004 consfinind rolul acestui organism de garant al independenei justiiei, avnd printre alte atribuii, pe acela de a apra independena judectorilor i procurorilor mpotriva oricrui act care le-ar putea afecta independena sau imparialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Legea nr. 303/2004 consacr independena judectorilor i procurorilor (art.2 alin.3, respectiv art.3 alin.1).

Codul deontologic al judectorilor i procurorilor nu definete noiunea de independen, dar impune magistrailor obligaia de aprare a acesteia (art.3 alin.1). n art.3 alin.2 se stipuleaz c judectorii i procurorii trebuie s-i exercite funcia cu obiectivitate i imparialitate, avnd ca unic temei legea, fr a da curs presiunilor i influenelor de orice natur.

Independena personal este consacrat ca valoare etic fundamental pentru profesia de magistrat, att la nivel internaional ct i pe plan intern, fiind reglementat ca un principiu fundamental menit s asigure, pe de o parte, nfptuirea justiiei, iar pe de alt parte, ncrederea publicului n actul de justiie.

Norma nr.1 din cuprinsul Principiilor de la Bangalore, reglementnd valoarea fundamental a independenei, traseaz ca repere de comportament: judectorul va fi independent n relaiile cu societatea, n general, i n relaiile cu prile aflate ntr-un litigiu pe care el este chemat s l judece; judectorul nu numai c va trebui s nu aib nici un fel de legturi nepotrivite i s nu fie influenat de puterea executiv i de cea legislativ, ci trebuie i s fie perceput astfel de orice observator din afar.

Rezult c pentru independena judiciar i pentru meninerea ncrederii publicului n sistemul de justiie este esenial ca nici executivul, nici legislativul i nici magistratul s nu creeze percepia c deciziile i pot fi afectate de influene strine, tentaii, presiuni, ameninri sau intervenii, directe sau indirecte, din orice parte sau din orice motiv.

Alturi de independen, imparialitatea constituie o valoare etic fundamental a magistratului.Raiunea independenei justiiei este rezolvarea corect i imparial a tuturor cazurilor.

n art.6 din Convenie se folosete sintagma instan independent i autonom, dar cele dou noiuni nu se suprapun, independena nu presupune automat imparialitate, sfera acesteia din urm fiind mai larg, o instan putnd fi independent dar nu implicit i imparial.

Potrivit Avizului nr.1 al Consiliului consultativ al judectorilor europeni, nu este suficient ca un judector s fie liber fa orice relaii, prtinire sau influen inadecvat, ci trebuie de asemenea s par astfel n faa unui observator rezonabil, n caz contrar, ncrederea n justiie putnd fi subminat.

Principiile de la Bangalore au fcut referire la o persoan rezonabil i informat, care ar putea crede c magistratul nu este capabil s soluioneze cazul n mod imparial. Conform Normei nr.2 din aceste principii, imparialitatea este indispensabil exercitrii funciei judectoreti. Ea este necesar nu numai hotrrii nsei, ci i ntregii succesiuni de etape prin care se ajunge la ea. Ca moduri de manifestare sunt menionate urmtoarele: judectorul i va ndeplini ndatoririle de magistrat fr prtinire, fr subiectivism, fr idei preconcepute.; judectorul se va strdui s adopte o conduit, att n instan, ct i nafara acesteia, care s ctige i s menin ncrederea publicului, a juritilor i a prilor n imparialitatea judectorilor i a justiiei, n general.

Codul deontologic al judectorilor i procurorilor din Romnia impune n art.9 alin.1 ca judectorii i procurorii trebuie s fie impariali n ndeplinirea atribuiilor profesionale, fiind obligai s decid n mod obiectiv, liberi de orice influene, iar n alin.2 se prevede c judectorii i procurorii trebuie s se abin de la orice comportament, act sau manifestare de natur s altereze ncrederea n imparialitatea lor.

Motivarea soluiei

Verificrile prealabile efectuate relev faptul c aspectele factuale supuse dezbaterii n mass-media sunt parial reale, respectiv:

- doamna ... ... a fost la n perioada 14-16 februarie 2014, fiind cazat la hotelul , costurile deplasrii i cazrii fiind achitate personal de aceasta;

- n perioada susmenionat ... ... s-a ntlnit cu doamna deputat i preedint a Partidului ... ... , conform unei nelegeri prealabile ;

- ntre ... ... i ... ... exist o relaie de prietenie din anul 2009, prietenie care nu a fost contestat de niciuna dintre cele dou persoane, acestea vizitndu-se i ieind mpreun n locuri publice;

- anterior numirii sale n funcia de procuror ef al D.I.C.O.T., n pres au aprut informaii referitoare la prietenia dintre i ... ... , acest fapt neconstituind un impediment n numirea sa n funcia de conducere.

n principiu o relaie de prietenie ntre un magistrat i un om politic nu poate constitui o nclcare a normelor Codului deontologic, modul n care o asemenea relaie de prietenie afecteaz ncrederea n independena sau imparialitatea magistratului urmnd s fie evaluat pentru fiecare caz n parte. Numai prin raportare la situaii concrete se poate concluziona c un magistrat a nclcat normele Codului deontologic.

Independena personal i imparialitatea, respectiv aparena de independen i imparialitate au fost concepute n cadrul reglementrilor universale i europene numai n legtur cu activitatea de judecat, respectiv de instrumentare a dosarelor.

Reglementnd valoarea fundamental a independenei, principiile de la Bangalore traseaz reperele comportamentale ale judectorului n exercitarea funciei judiciare; Principiile de baz ale independenei sistemului judiciar statueaz c judectorii trebuie s ia decizii n deplin libertate; n Recomandarea R (94)12 a Comitetului Minitrilor se prevd responsabiliti ale judectorilor numai n legtur cu cauzele pe care le soluioneaz.

Raportnd conceptul de imparialitate la sistemul judiciar, n literatura de specialitate se susine c imparialitatea se refer la starea de spirit sau atitudinea instanei n raport cu problemele i prile dintr-un anumit caz.

Termenul de imparialitate se refer la absena prtinirii reale sau doar percepute.

n cauza Daktaras c. Lituaniei Curtea a considerat c noiunea de imparialitate conine nu doar un element subiectiv, ci i unul obiectiv, astfel c instana trebuie s fie imparial din punct de vedere mintal, prin aceea c niciunul dintre membrii instanei nu ar trebui s aib prejudeci sau predilecii personale, dar c aceasta trebuie , de asemenea, s fie imparial dintr-un punct de vedere obiectiv, prin aceea c trebuie s ofere garanii pentru a exclude orice ndoial justificat n aceast privin.

Codul deontologic al judectorilor i procurorilor prevede n art.9 alin.2 c judectorii i procurorii trebuie s se abin de la orice comportament, act sau manifestare de natur s altereze ncrederea n imparialitatea lor.

Din formularea textului rezult c obligaia de abinere se refer att la acte sau manifestri realizate n cursul judecrii cauzei/soluionrii dosarelor, ct i la acte sau manifestri nafara exercitrii atribuiilor profesionale.

Din aceast perspectiv existena unei relaii de prietenie manifestat public ntre procurorul ef al D.I.I.C.O.T. i un deputat i preedinte de partid, urmeaz s fie analizat att cu privire la afirmaiile din mass-media referitoare la numirea doamnei ... ... n funcia de procuror ef cu sprijinul deputatului ... ... , ct i cu privire la oportunitatea unei astfel de etalri a relaiilor de prietenie i la modul n care a fost perceput de ctre opinia public independena personal i imparialitatea procurorului ef al D.I.I.C.O.T.

Referitor la primul aspect, se constat c numirea doamnei ... ... n funcia de procuror ef al D.I.I.C.O.T. s-a efectuat cu respectarea procedurilor legale, referitoare la propunere, avizare i numire.

Referitor la afiarea public a relaiei de prietenie dintre procurorul ef al D.I.I.C.O.T. i doamna ... ... , deputat i preedinte de partid, se constat c aceast manifestare ncalc dispoziiile art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al judectorilor i procurorilor, deoarece s-a ignorat obligaia de rezerv impus magistratului. Aceast obligaie de rezerv reprezint comportamentul care se atept de la un magistrat i privete exigenele de pruden i moderaie asociate cu funcia de procuror, ceea ce nseamn o obligaia de distan pentru asigurarea imparialitii sale i a aparenei de imparialitate.

Avnd n vedere c deputatul ... ... este o persoan public foarte prezent n articolele i dezbaterile realizate de mas-media, nu toate comentariile fiindu-i favorabile, faptul c numele doamnei deputat a fost amintit n legtur cu mai multe dosare penale, chiar dac aceasta nu a fost trimis n judecat, doamna procuror ef ... ... trebuia s pstreze aparena de independen personal i de imparialitate prin abinerea de la manifestri publice care s pun sub semnul ntrebrii aceste principii fundamentale ale deontologiei profesionale.

n conformitate cu prevederile art.40 alin.2 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrrilor de inspecie de ctre Inspecia judiciar, PROPUN

Admiterea sesizrii n sensul constatrii nclcrii dispoziiilor art.9 alin.2 din Codul deontologic al judectorilor i procurorilor de ctre doamna ... ... , prin manifestri publice din perioada n care ndeplinea funcia de procuror ef al D.I.I.C.O.T.;

naintarea prezentului raport la Secia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Inspector judiciar

Prin Hotrrea nr. 83/18.03.2015, Secia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat nclcarea dispoziiilor art. 9 alin. (2) din Codul deontologic al judectorilor i procurorilor de ctre doamna ALINA MIHAELA BICA, prin manifestri publice din perioada n care ndeplinea funcia de procuror ef al Direciei de Investigare a Infraciunilor de Criminalitate Organizat i Terorism.PAGE 2

Numr de nregistrare n registrul de eviden a prelucrrilor de date cu caracter personal - 23261

Adresa: Bucureti, B-dul Regina Elisabeta, nr. 40, Sector 5Fax:021.322.62.96

Web: www.inspectiajudiciara.ro

top related