192132759 contabilitatea taxei pe valoare adaugata

Upload: stamatemariana

Post on 15-Oct-2015

51 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

192132759 Contabilitatea Taxei Pe Valoare Adaugata

TRANSCRIPT

Contabilitatea Taxei pe Valoare Adaugata

CUPRINSINTRODUCERE .4CAPITOLUL 1 - CONTABILITATEA TAXEI PE VALOARE ADUGAT - NOIUNI TEORETICE GENERALE.61.1. Consideraii generale cu privire la taxa pe valoare adugat..61.1.1. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat....61.1.2. Teritorialitatea taxei pe valoarea adugat .....91.1.3. Regimuri de impozitare privind taxa pe valoarea adugat..101.1.4. Scutiri de la plata taxei pe valoarea adugat....101.2. Pltitorii taxei pe valoarea adugat..16 1.3. Faptul generator i exigibilitatea taxei pe valoarea adugat....161.4. Baza de impozitare. Cotele de impozitare.191.4.1. Baza de impozitare.191.4.2. Cotele de impozitare..201.5. Regimul deducerilor taxei pe valoarea adugat...............................................................221.6. Determinarea taxei pe valoarea adugat de plat.............................................................251.6.1. Determinarea taxei pe valoarea adugat colectat..251.6.2. Determinarea taxei pe valoarea adugat deductibil...251.7. Determinarea taxei pe valoarea adugat de plat....251.8. Obligaiile pltitorilor de tax pe valoarea adugat.........................................................261.9. Sanciuni i ci de atac privind taxa pe valoarea adugat ...............................................27CAPITOLUL 2 - STUDIU DE CAZ PRIVIND TAXA PE VALOAREA ADUGAT LA S.C. MARBAD S.R.L..292.1. Prezentarea societii292.1.1. Scurt istoric..292.1.2. Obiectul de activitate...302.1.3. Structura capitalului social al societii...302.1.4. Piaa i comercializarea312.1.5. Structura organizatoric...322.2. Fluxul documentelor privind taxa pe valoarea adugat la S.C. MARBAD S.R.L..332.3.Monografia contabil privind taxa pe valoarea adugat la S.C. MARBAD S.R.L....37CAPITOLUL 3 CONTROLUL FISCAL PRIVIND TAXA PE VALOARE ADUGAT...45 3.1. Conceptul de control fiscal................................................................................................453.2. Organizarea si exercitarea controlului fiscal privind taxa pe valoarea adugat ..463.3 Competenele, drepturile i obligaiile inspectorilor i pltitorilor de TVA......473.4. Modaliti de efectuare i finalizare a controlului fiscal....................................................503.5. Caz practic de control fiscal privind taxa pe valoarea adugat....53CAPITOLUL 4 SISTEMUL INFORMAIONAL...604.1. Necesitatea automatizrii fluxurilor informaionale n cadrul unitii economice............604.2. Rol, obiective i funcii al sistemului informaional..604.3. Programul utilizat de S.C. MARBAD S.R.L....63CONCLUZII I PROPUNERI...69BIBLIOGRAFIE..71INTRODUCERE

Funcia financiar-contabil a unei firme cuprinde ansamblu activitilor prin care se asigur resursele financiare necesare atingerii obiectivelor firmei.Contabilitatea n cadrul firmei reunete ansamblul proceselor n care se nregistreaz i evideniaz valoric resursele material i financiare din firm.

Totodat contabilitatea sigur evidena realizrilor i a rezultatelor economice pe baza ntocmirii bilanului contabil i a situaiilor privind indicatorii economico-financiari. Evidenierea corect a taxei pe valoarea adugat necesit o cunoatere amnunit a legilor referitoare la aceast tax, nelegerea lor.Tema Taxei pe valoarea adugat este un subiect foarte discutat n Parlament, ea reprezentnd un real interes pentru economia naional. De aceea, majorarea taxei pe valoarea adugat ar putea avea efecte benefice asupra economiei Romniei i implicit romnilor. Titlul lucrrii Contabilitatea, analiza i controlul fiscal privind taxa pe valoarea adugat la S.C. MARBAD S.R.L se refer la prezentarea i contabilizarea unui impozit indirect care se datoreaz bugetului de stat.Am ales aceast tem, tocmai pentru c este un subiect de actualitate de perspectiv. Realiznd un studiu de caz pe aceast tem, puteam observa ce se ntmpl cu adevrat la nivelul unei societi comerciale n ceea ce privete acest impozit indirect.Contabiliznd TVA-ul putem afla cum influeneaz aceast tax preul produselor, ct i cum revine statului din valoarea adugat practicat.

Pentru consumatorul fiscal este o tax de consum i ca urmare se aplic numai n ara n care se consum bunurile, iar din punct de vedere al statului este un impozit indirect.Am tratat aceast tem n patru capitole.

n primul capitol este prezentat fundamentarea teoretic a taxei pe valoarea adugat, precum i caracteristicile, sferele de aplicare, pltitorii i obligaiile acestora, operaiunile scutite, faptul generator, exigibilitatea, baza de impozitare, cotele i regimul deducerilor privind taxa pe valoarea adugat.

n al doilea capitol am realizat studiu de caz cu monografia contabil a taxei pe valoarea adugat a firmei S.C. MARBAD S.R.L, unde am fcut i documentarea, monografia fiind fcut pe baza nregistrrilor contabile din luna decembrie 2010.Al treilea capitol cuprinde noini generale privind controlul fiscal asupra taxei pe valoarea adugat, precum i un caz practic de inspecie fiscal la S.C. MARBAD S.R.L.

n al patrulea capitol i ultimul, am prezentat sistemul informaional pe care S.C. MARBAD S.R.L l utilizeaz n contabilizarea operaiunilor sale contabile.Sfritul lucrrii const n concluzii i propuneri.

Pentru ntocmirea lucrrii am consultat bibliografia de specialitate contabil-financiar, precum i legile referitoare la taxa pe valoarea adugat.

Taxa pe valoarea adugat este un subiect ct se poate de actual, controversat i chiar un subiect de perspective, din cauza importanei lui pentru economia naional.CAPITOLUL 1

CONTABILITATEA TAXEI PE VALOAREA ADUGAT

NOIUNI TEORETICE GENERALE

1.1. Consideraii generale privind taxa pe valoare adugatTaxa pe valoarea adugat reprezint venitul bugetului de stat, din categoria impozitelor indirecte, care se aplic asupra operaiunilor privind livrrile de bunuri mobile, transferul proprietii bunurilor imobile, impozitul pe bunuri, prestrile de servicii, precum i operaiunile asimilate acestora. Este un impozit indirect, bazat pe criteriul deductibilitii.Din punct de vedere economicvaloarea adugat este un indicator care permite msurarea valorii nou create de ntreprindere n urma activitaii sale.

Valoarea adugat poate fi definit ca diferen ntre valoarea bunurilor i serviciilor produse de ntreprindere i cea a serviciilor i bunurilor utilizate pentru realizarea lor numite consumuri intermediare.

Din punct de vedere contabilvaloarea adugat este definit ca diferen ntre producia exerciiului cu marja comerciala i consumurile provenite de la teri.1.1.1. Sfera de aplicare a taxei pe valoare adugatCondiii care trebuie ndeplinite pentru ca o operaiune s intre sub incidena TVA:

S constituie o livrare de bunuri, o prestare de servicii efectuat cu plat sau o operaiune asimilat acestora;

S fie efectuat de persoane impozabile;

S rezulte din una dintre activitai economice cum sunt activitaile productorilor, comercianilor, prestatorilor de servicii, inclusiv activitaile extractive, agricole i cele ale prefesiunilor libere sau asimilate. De asemenea, constituie activitate economic exploatarea bunurilor corporale sau necorporale n scopul obinerii de venituri.

Persoana impozabil este orice persoan, indiferent de statutul su juridic, care efectueaz de o manier independent activitai economice, oricare ar fi scopul i rezultatul acestor activiti.Instituiile publice nu sunt considerate persoane impozabile pentru activitaile lor administrative, sociale, educative, culturale, sportive, de ordine public, de aprare i sigurana statului, pe care le desfoar n calitate de autoritai publice, chiar dac pentru desfurarea acestor activiti taxe, redevene, cotizaii sau onorarii. Sfera de aplicare a TVA :

Livrarea de bunuri

Prestarea de servicii

Importul Livrarea de bunuri reprezint transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor deinute de proprietar ctre beneficiar, direct sau prin persoanele care acioneaz n numele acestora.

Bunurile care fac obiectul livrrii: Bunurile mobile corporale, cum sunt: materiile prime, materialele, obiectele de inventar, mijloacele fizice care pot fi detaate;

Bunurile imobile, cum sunt: locuinele, construciile industriale, comerciale, agricole sau cele destinate pentru alte activiti, terenurile agricole, terenurile pentru construcii i cele adiacente construciilor, inclusiv cele aferente localitilor urbane sau rurale pe care sunt amplasate construcii sau alte destinaii;

Bunurile de natur mobil care pot fi detaate far a fi deteriorate sau far a antrena deteriorarea imobilelor, nsei sau care devin bunuri imobiliare prin destinaie;

Energia electrica i termic, gazele, agentulfrigorific.

Asimilate livrrilor de bunuri:

Vnzarea de bunuri cu plat n rate;

Trecerea n domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile;

Transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri n urma executrii silite;

Preluarea de ctre persoanele impozabile a bunurilor achiziionate sau fabricate de ctre acestea pentru a fi utilizate n scopuri care nu au legtura cu activitatea economic desfaurat sau pentru a fi puse la dispoziie altor persoane fizice sau juridice n mod gratuit, dac TVA aferent bunurilor respective sau prilor lor componente a fost dedus total sau parial. Orice distribuire de bunuri din activele unei societai comerciale ctre asociai sau acionarii, inclusiv o distribuire de bunuri legat de lichidarea sau de dizolvarea far lichidare a societaii, constituie livrare de bunuri efectuat cu plat.

n cazul a dou sau mai multe transferuri succesive ale dreptului de proprietate asupra unui bun, fiecare transfer este considerat o livrare separat a bunului, chiar dac acesta este transferat direct beneficiarului final.

Nu se constituie livrare de bunuri :

Transferul total sau parial al activelor i pasivelor unei persoane impozabile cu plat sau cu titlu gratuit, efectuat cu ocazia operaiunilor de fuziune i divizare a societailor comerciale; Aportul n natura la capitalul social al unei societai comerciale, n cazul n care beneficiarul este o persoan impozabil care are dreptul de a deduce total taxa pe valoarea adugat, dac taxa ar fi aplicabil la transferul respectiv.

Prestarea de servicii reprezint orice activitate care nu constituie livrare de bunuri n urmtoarele domenii:

Lucrri de construcii-montaj;

Transport de persoane i mrfuri;

Servicii de pot, telecomunicaii, de transmisiuni radio i TV;

nchirierea, arendarea i concesionarea de bunuri mobile sau imobile;

Cesiuni i concesiuni ale drepturilor de autor, brevete, licene, mrci i alte drepturi similare;

Servicii de publicitate;

Operaiuni bancare, financiare, de asigurare i/sau reasigurare;

Asigurarea sau cedarea unei clientele, exclusivitatea asupra unei vnzri sau cumprri;

Activiti hoteliere sau de alimentaie public;

Prestaiile consilierilor, inginerilor, avocailor, notarilor publici, executorilor judectoreti, auditorilor, experilor contabili, birourilor de studii i alte prestaii similare, precum i prelucrarea de date i furnizarea de informaii;

Operaiunile de leasing;

Orice alte prestaii de munc fizic sau intelectual, realizate n mod independent.Urmtoarele operaiuni sunt asimilate cu prestrile de servicii: utilizarea temporar a bunurilor care fac parte din activele unei persoane impozabile, n alte scopuri dect cele legate de activitatea sa economic sau pentru a fi puse la dispoziie, n vederea utilizrii n mod gratuit, altor persoane fizice sau juridice, dac taxa pe valoarea adugat pentru bunurile respective a fost dedus total sau parial;

prestrile de servicii efectuate n mod gratuit de ctre o persoan impozabil, n alte scopuri dect cele legate de activitatea sa economic, pentru uzul personal al angajailor si sau al altor persoane, dac TVA aferent acestor prestaii a fost dedus total sau parial.

Persoana impozabil care acioneaz n nume propriu, dar n contul unei alte persoane, n legatur cu o prestare de servicii, se consider c a primit i a prestat ea nsi acele servicii.

n cazul prestrii unui serviciu de ctre mai multe persoane impozabile, prin tranzacii succesive, fiecare tranzacie se consider o prestare separat i se impoziteaz distinct, chiar dac serviciul respectiv este prestat direct ctre beneficiarul final.

Import de bunuri reprezint introducerea n ar de bunuri prevenind din strintate de ctre orice persoan, indiferent de statutul su juridic, direct sau prin intermediari, plasate n regim vamal de import sau n regimuri vamale suspensive.

Atunci cnd bunurile sunt plasate, dup intrarea lor nar, n regimuri vamale suspensive, aceste bunuri nu se cuprind n sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat. Totui, acestea sunt supuse reglementrilor vamale n ceea ce privete plata sau, dup caz, garantarea drepturilor de import pe perioada ct se afla n regim vamal suspensiv.

Nu se cuprinde n sfera de aplicare a taxei pe valoarea bunurilor aflate n regimuri vamale suspensive.1.1.2. Teritorialitatea taxei pe valoarea adugat Pentru a fi supuse TVA n ara noastr, livrrile de bunuri, prestrile de servicii sau importul trebuie considerate a fi realizate n Romnia.Locul livrrii bunurilor se consider a fi n Romnia dac:

a) locul de unde a pornit expediia bunurilor sau transportul ctre beneficiar, indiferent dac bunurile sunt expediate sau transportate de furnizor, de beneficiar sau de teri se afl pe teritoriul Romniei;

b) locul unde se gsesc bunurile n momentul cnd are loc livrarea, n cazul n care acestea nu sunt expediate sau trasportate, se afl pe teritoriul Romniei;

c) locul livrrii bunurilor n cazul importului se consider a fi situat n Romnia, n cazul n care locul de unde a pornit expediia sau transportul se afl n afara Romniei, ns destinaia final este n Romnia.1.1.3. Regimuri de impozitare privind taxa pe valoarea adugatSe refer la:

a) operaiuni taxabile, la care se aplic cota standard a TVA-ului;

b) operaiuni scutite de TVA cu drept de deducere, pentru care furnizorii i/sau prestatorii au dreptul de deducere a TVA aferente bunurilor i/sau serviciilor achiziionate, destinate realizrii operaiunilor respective;

c) operaiuni scutite de TVA fr drept de deducere, pentru care furnizorii/prestatorii nu au dreptul la deducerea TVA aferente bunurilor i/sau serviciilor achiziionate, destinate realizrii operaiunilor respective;

d) operaiuni de import scutite de taxa pe valoarea adugat.1.1.4. Scutiri de la plata taxei pe valoarea adugat

Operaiunile scutite de la plata taxei pe valoarea adugat de ctre legiuitor n dou mari categorii:

a) livrri de bunuri i prestri de servicii rezultate din activitatea specific autorizat efectuat de anumite organizaii i unitai expres prevzute de lege;

b) operaiuni de import.

De scutire privind plata taxei pe valoarea adugat beneficiaz unitaile autorizate s desfoare activiti sanitare (inclusiv veterinare) i de asisten social pentru operaiunile specifice acestor unitai. Prin legislaia actual, n cadrul acestor unitai includem:

spitale;

sanatorii;

policlinici;

dispensare;

cabinete i laboratoare medicale;

centre de ngrijire i asisten;

centre de integrare pentru terapie ocupaional;

centre pilot pentru tineri cu handicap;

cmine de btrni i de pensionari;

case de copii;

staii de salvare;

uniti sanitare care desfoar activitai sanitare i de asisten social n staiuni balneoclimaterice.

De asemenea, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adugat operaiunile constnd n servicii de cazare, mas i tratament prestate cumulat de ctre contribuabilii autorizai i care i desfaoar activitatea n staiuni balneoclimaterice dac contravaloarea serviciilor este decontat pe baza biletelor de tratament.

Normele metodologice ( HG 401/2000 ) desemneaz ca operaiuni scutite i serviciile funerare prestate de unitile sanitare.

Dac instituiile de mai sus desfoar i alte activitai dect cele sanitare i de asisten social, n vederea obinerii de profit, are loc nregistrarea unitilor ca pltitoare de tax numai pentru partea din structura organizatoric a contribuabilului care desfoar o astfel de activitate. Pentru nregistrarea ca pltitor de TVA trebuie ca cifra de afaceri s fie mai mare de 5.000 lei. Activitile care se pot ncadra n categoria operaiunilor impozabile sunt: livrrile de medicamente, livrrile de bunuri din gospodriile anexe, prestrile hoteliere, activitaile de comer i altele.

De asemenea, sunt scutite de taxa pe valoarea adugat unitaile i instituiile de nvamnt cuprinse n sistemul naional de nvamnt, unitaile care desfaoar potrivit legii, activiti de cercetare-dezvoltare i inovare i execut programe, subprograme, teme, proiecte precum i aciuni componente ale Programului naional de cercetare tiinific i dezvoltare i inovare, activitile de cercetare-dezvoltare finanate n parteneriat internaional, regional i bilateral.De scutire pe taxa pe valoarea adugat beneficiaz avocaii i notarii, indiferent de forma de exercitare a profesiei.

Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adugat bunurile livrate de gospodriile agricole individuale crora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole i care le folosesc i le exploateaz n mod individual, precum i bunurile obinute de asociaiile agricole constituite.

Pentru stimularea dezvoltrii pieei de valori mobiliare, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adugat, pentru activitile pentru care au fost nfiinate i autorizate:

societile de investiii financiare, pentru activitatea desfurat pentru transformarea Fondurilor Proprietii Private n societi de invesii financiare;

fondurile deschise de investiii i societile de investiii, constituite ca instituii de intermediere financiar;

societile de valori mobiliare i bursele de valori;

Agenia Naional de Locuine, pentru obligaiunile emise pe termen mediu i lung;

Societile comerciale pe aciuni, pentru emiterea de obligaiuni la purttor sau nominative.

De asemenea, nu intr sub incidena taxei pe valoarea adugat transferul dreptului de proprietate, total sau parial, asupra aciunilor gestionate de Fondul Proprietii de Stat, precum i a aciunilor sau prilor sociale emise de o societate comercial, persoan juridic romn, indiferent de forma de proprietate.

Activitatea desfurat de Banca Naional a Romniei, privind operaiunile specifice efectuate conform legii privind statutul BNR nu intr n sfera de aciune a taxei pe valoarea adugat, cu excepia achiziiilor de aur i argint de la populaie, n acest caz intervenind taxa pe valoarea adugat.

Pentru sumele ncasate de la asigurai, societile de asigurare, reasigurare, precum i intermediarii autorizai sunt scutite de taxa pe valoarea adugat. n schimb, taxa pe valoarea adugat este inclus n despgubirile acordate asigurailor.

n sfera operaiunilor scutite de taxa pe valoarea adugat se mai include activitatea de taximetrie desfurat de persoanele fizice autorizate, operaiunile care intr n sfera de activitate a impozitului pe spectacole (sumele ncasate din vnzarea biletelor i abonamentelor pentru activitile pentru care se datoreaz impozitul pe spectacole, sumelor repartizate din ncasri proprietarilor i difuzorilor de firme), activitatea de editare, tiprire i/sau vnzare de cri, manuale colare, dicionare, enciclopedii, cri ilustrate pentru copii, cri de desenat pentru copii. Intermediarii care se ocup cu vnzarea crilor, manualelor, enciclopediilor, dicionarelor, crilor ilustrate pentru copii, crilor de desenat pentru copii beneficiaz de scutire doar dac realizeaz vnzarea la preul de achiziie sau la preul stabilit de editur.

Sumele ncasate pentru activitatea desfurat de tipografii sau edituri, pentru alte activiti specifice dect cele prezentate mai sus, cum ar fi sumele ncasate din reclam, publicitate sau din tiprituri realizate exclusiv n scopuri comerciale, intr sub incidena taxei pe valoarea adugat.

Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adugat programele de radio i televiziune, att cazul unitailor care le realizeaz, ct i n cazul unitailor care le difuzeaz. Intr sub incidena taxei pe valoarea adugat programele de reclam i publicitate.

Este o operaiune scutit de TVA aportul de bunuri la capitalul social de ctre acionari sau asociai. Intr sub incidena taxei pe valoarea adugat operaiunea de cumprare, de ctre contribuabil, de bunuri care s constituie aport n natur la capitalul social.Din considerente de protecie social, nu se supun taxei pe valoarea adugat fotolii rulante i alte vehicule similar pentru invalizi (cu propulsive manual sau cu motor), pri componente din fotolii rulante sau alte i alte vehicule similare, articolele i aparatele de ortopedie, inclusiv centuri, bandaje medico-chirurgicale, crje, precum i aparatele pentru facilitarea auzului la surzi, sau alte aparate care ajut la compensarea unei deficiene sau infirmitai.

Sunt scutite de TVA uniformele pentru copii din nvmntul precolar i primar, articolele de mbrcminte i nclminte pentru copii n vrst de pn la 1 an. Pentru ncadrarea n scutirea acordat, hainele trebuie s se ncadreze n anumite mrimi stabilite de legiuitor prin normele metodologice de aplicare a ordonanei (mrimea ntre 0 i 24, pentru copii a cror nlime a corpului depeasc 86 cm, iar pentru nclminte, mrimea maxim 14.5).

Sunt scutite de TVA o serie de activiti desfurate n zonele libere, de ctre contribuabilii autorizai. Aceste activiti, aa cum rezult din normele metodologice de aplicare a taxei pe valoarea adugat sunt:

Prelucrarea, manipularea, depozitarea, sortarea, msurarea, ambalarea, asamblarea, fabricarea, condiionarea, marcarea, testarea i licitarea, expertizarea, repararea i dezmembrarea, vnzarea-cumprarea mrfurilor;

Transportul, expediiile interne i internaionale;

nchirierea sau concesionarea de spaii de depozitarea i/sau terenuri;

Concesionarea cldirilor;

Navlosivirea, agenturarea i aprovizionarea navelor;

Aprovizionarea altor mijloace destinate transportului n zonele libere;

Eliberarea de premise pentru accesul n zona liber i de licene pentru desfurarea de activiti n zona liber.

Trebuie menionat c pentru alte activiti desfurate n zonele libere, altele dect cele prezentate mai sus, se aplic regimul taxei pe valoarea adugat, ele nefiind scutite de la plata acesteia.

Referitor la operaiunile de import, scutirea de tax pe valoarea adugat apare n urmtoarele cazuri:

a) Pentru bunurile importate scutite de taxe vamale prin Tariful Vamal al Romniei sau prin diferite hotrri ale guvernului. Trebuie avut n vedere faptul c de scutire de TVA beneficiaz numai bunurile care sunt scutite de taxe vamale, nu i cele pentru care se prevede exceptarea, exonerarea, abolirea sau desfiinarea taxelor vamale.

b) n cazul persoanelor fizice se datoreaz tax pe valoarea adugat pentru bunurile introduse n ar care depesc limitele stabilite pentru scutire de tax vamal.

c) Pentru mrfurile care sunt importate n regim de duty-free, sau prin intermediul magazinelor care deservesc exclusiv reprezentanele diplomatice i personalul acestora;

d) Pentru materiile prime i materialele importate care sunt destinate exclusive realizrii de produse finite care sunt exportate in termen de 45 de zile de la data efecturii importului. n cazul acestor importuri, pentru a se beneficia de scutire de tax pe valoarea adugat este necesar eliberarea unui certificate de ctre Ministerul Finanelor.

e) Reparaiile i transformrile la navele i aeronavele romneti n strintate;

f) n cazul bunurilor importate, pentru care produsele similare lor sunt realizate n ar sunt scutite de plata TVA-ului. Prin aceast prevedere se acord un tratament egal att bunurilor produse n ar, ct i bunurilor importate. Sunt scutite de TVA i serviciile efectuate de prestatori care au sediul n strintate, dac aceste servicii, n cazul prestatorilor cu sediul n Romnia, sunt scutite.

g) Pentru mijloacele de transport, marfurile i alte bunurile provenite din strintate care se introduce direct n zonele libere;

h) Pentru licenele de filme i programe, drepturile de transmisie, abonamentele la ageniile de tiri externe i altele de aceast natur, destinate activitii de radio i televiziune;

i) Pentru bunurile importate de instituiile publice, direct sau prin comisionari, finanate din mprumuturi contractate de pe piaa extern, cu garania de stat.

Legiuitorul acord posibilitatea contribuabililor care realizeaz operaiuni scutite de taxa pe valoarea adugat, la cerere i n funcie de interesele lor, s opteze pentru plata taxei pe valoarea adugat aferent acestor operaiuni, sau numai unei pri din aceasta. Pentru aceasta, este necesar o aprobare dat de Ministerul Finanelor, aplicabilitatea fiind data de nti a lunii urmtoare datei aprobrii. Aprobarea este irevocabil pn pe data de 31 decembrie al celui de-al patrulea an urmtor anului n care s-a fcut opiunea i se prelungete automat nc 5 ani n cazul n care contribuabilul i-a exercitat dreptul de deducere a txei pe valaorea adugat aferent mijloacelor fixe cumprate.n cazul n care un contribuabil nscrie n factur taxa pe valoarea adugat, devine obligatoriu plata acesteia ctre bugetul de stat, indiferent dac operaiunea respectiv nu era supus taxei pe valoarea adugat.1.2. Pltitorii taxei pe valoarea adugat

Orice asociat sau partener al unei asocieri sau organizaii fr personalitate juridic este considerat persoan impozabil separat pentru acele activiti economice care nu sunt desfurate n numele asocierii sau organizaiei respective.Pltitorii TVA sunt:

a) Persoanele impozabile nregistrate ca pltitori de TVA, pentru operaiunile taxabile;

b) Titularii operaiunilor de import de bunuri direct, prin comisionari sau tere persoane juridice care acioneaz n numele i din ordinul titularului operaiunii de import, indiferent dac sunt sau nu nregistrai ca pltitori de TVA la organele fiscale, cu excepia importurilor scutite;c) Persoanele fizice, pentru bunurile introduse n ar potrivit regulamentului vamal aplicabil acestora;

d) Persoanele juridice sau persoanele fizice cu sediul ori cu domiciliul stabil n Romnia, beneficiare ale prestrilor de servicii efectuate de prestatori cu sediul sau cu domiciliul n strintate, cu excepia celor scutite de taxa pe valoarea adugat, indiferent dac sunt sau nu nregistrate ca pltitori de TVA la organele fiscale.

n situaia n care persoana care realizeaz operaiuni taxabile nu are sediul sau domiciliul stabil n Romnia, aceasta este obligat s desemneze un reprezentant fiscal domiciliat n Romnia, care se angajeaz s ndeplineasc obligaiile ce i revin conform prevederilor legii privind taxa pe valoarea adugat.

Beneficiarii prestrilor de servicii pentru care locul prestrii se consider a fi n Romnia sunt obligai la plata taxei pe valoarea adugat, dac prestatorii din strintate nu au ndeplinit obligaia desemnrii unui repzentant domiciliat n Romnia.1.3. Faptul generator i exigibilitatea taxei pe valoarea adugatFaptul generator al taxei pe valoarea adugat reprezint operaiunea care, prin realizarea ei, duce la includerea sub incidena TVA a unor operaiuni.

Exigibilitatea este dreptul de organului fiscal de a pretinde pltitorului de TVA, la o anumit dat, plata taxei datorate bugetului de stat.

Apariia faptului generator apare, n cazul general, n momentul efecturii livrrii de bunuri i/sau n momentul prestrii serviciilor.

n cazurile particulare apare:

La data primirii nregistrrii declaraiei vamale, n cazul bunurilor plasate n regim de import;

La data primirii facturii externe pentru serviciile contractate de persoane impozabile din Romnia cu prestatori cu sediul sau domiciliul n strintate, pentru care locul prestrii se consider a fi n Romnia;

La data plii prestatorului extern, n cazul plilor efectuate fr factur pentru serviciile contractate de persoanele impozabile din Romnia cu prestatori cu sediul sau domiciliul n strintate, pentru care locul prestrii se consider a fi n Romnia; La data la care bunurile aflate ntr-un regim vamal suspensiv sunt plasate n regim de import;

La data stabilirii debitului pe baz de factur pentru prestrile de servicii care dau loc la decontri sau pli successive, acestea fiind considerate c au fost efectuate n momentul expirrii perioadelor aferente decontrilor sau plilor;

La data vnzrii bunurilor ctre beneficiari, n cazul operaiunilor efectuate prin intermediari sau prin consignaie;

La data emiterii documentelor n care se consemneaz preluarea de ctre persoane impozabile a unor bunuri achiziionate sau fabricate de ctre acestea pentru a fi utilizate n scopuri care nu au legtur cu activitatea economic desfurat de acestea sau pentru a fi puse la dispoziia altor persoane fizice ori juridice n mod gratuit;

La data ntocmirii documentelor prin care se confirm prestatea de ctre persoane impozabile a unor servicii n scopuri care nu au legtur cu activitatea economic desfurat de acestea sau pentru alte persoane fizice ori juridice n mod gratuit;

La data colectrii monedelor din main pentru mrfurile vndute prin maini automate;

La termenele de plat a ratelor prevzute n contracte pentru operaiunile de leasing.

Exigibilitatea ia natere concomitent cu faptul generator. De la aceast regul general exist i o serie de excepii prevzute n actele normative.

n cazul livrrilor de bunuri cu plata n rate, exigibilitatea TVA intervine la data prevzut pentru plata ratelor.

Exigibilitatea TVA este anticipat faptului generator atunci cnd:

a) Factura fiscal este emis naintea efecturii livrrii bunurilor sau prestrii serviciilor;

b) Contravaloarea bunurilor sau a serviciilor se ncaseaz naintea efecturii livrrii bunurilor sau prestrii serviciilor;

c) Se ncaseaz avansuri, cu excepia avansurilor acordate pentru:

1. Plata importurilor i a datoriei vamale stabilite potrivit legii;

2. Realizarea produciei destinate exportului;

3. Efectuarea de pli n contul clientului;

4. Livrri de bunuri i prestri de servicii scutite de TVA.

Pentru livrrile de bunuri i/sau prestrile de servicii care se efectueaz continuu - energie electric, energie termic, gaze naturale, ap, servicii telefonice i altele similare exigibilitatea TVA intervine la data stabilirii debitului beneficiarului pe baz de factur sau alt document legal.

Exigibilitatea aferent avansurilor ncasate de persoanele impozabile nregistrate ca pltitori de TVA, care au ctigat licitaii pentru efectuarea obiectivelor finanate din credite acordate de organismele financiare internaionale statului romn sau garantate de acesta, ia natere la data facturrii situiilor de lucrri.Exigibilitatea TVA aferent sumelor constituie drept garanie pentru acoperirea eventualelor reclamaii privind calitatea lucrrilor de construcii-montaj ia natere la data ncheierii procesului-verbal de recepie definitive sau, dup caz, la data ncasrii sumelor, dac ncasarea este anterioar acestuia.

n cazul lucrrilor imobiliare, exigibilitatea TVA intervine la data ncasrii avansurilor pe baz de situaii de lucrri, dar antreprenorii pot s opteze pentru plata TVA la data livrrii, respectnd anumite condiii legale.

Amnarea exigibilitii TVA se realizeaz prin efectuarea unor operaiuni att de ctre beneficiari, ct i de ctre furnizori.

Beneficiarii au obligaia s achite n numele furnizorului TVA direct la bugetul statului, la termenele menionate anterior. Taxa achitat devine deductibil i se nscrie n decontul de TVA din luna respectiv. Cu suma achitat la bugetul de stat se va diminua corespunztor datoria fa de furnizor. n situaia n care beneficiarii nu achit TVA la bugetul de stat la termele prevzute, vor fi obligai s plteasc majorri de ntrziere n cuantumul stabilit pentru neplata obligaiilor fa de bugetul de stat.Furnizorii vor nregistra ca tax neexigibil TVA aferent livrrilor pentru care nu mai au obligaia de plat la bugetul de stat. n luna n care beneficiarii achit TVA respectiv la bugetul de stat, taxa devine exigibil, dar furnizorii i vor deduce corespunztor suma taxei colectate la bugetul de stat i concomitent vor reduce datoria beneficiarilor consemnat n conturile de clieni. Furnizorii nu vor fi obligai la plata de majorri de ntrziere pentru neplata n termen de ctre beneficiari a sumelor reprezentnd TVA a crei exigibilitate a fost amnat.1.4. Baza de impozitare. Cotele de impozitare a taxei pe valoarea adugat

1.4.1. Baza de impozitare a taxei pe valoarea adugat

Conform Codului fiscal, baza de impozitare a TVA pentru livrrile de bunuri i/sau prestri de servicii este format din tot ceea ce constituie contrapartida obinut sau care urmeaz a fi obinut de furnizor ori prestator din partea cumprtorului, beneficiarului sau a unui ter, inclusive subveniile direct legate de preul acestor operaiuni, inclusiv subveniile direct legate de preul acestor operaiuni, exclusiv taxa pe valoarea adugat.

De asemenea, n baza de impozitare a TVA mai sunt cuprinse impozitele i taxele (dac nu este prevzut contrariul n lege), precum i cheltuielile accesorii (comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport i asigurare, decontate cumpartorului sau clientului).

Baza de impozitare este specific fiecrei categorii de operaiuni, ns n structura ei intr:

Preurile negociate ntre cumprtor i vnztor, cuprinznd att accizele stabilite de lege, ct i unele cheltuieli datorate pentru livrrile de bunuri, cheltuieli care nu au fost incluse n pre;

Preurile de pia sau, n lipsa lor, costurile bunurilor executate de agenii economici pentru folosin proprie sau predate sub diferite forme angajailor sau altor persoane;

Tarifele negociate, pentru prestrile de servicii;

Preurile de pia sau, n lipsa acestora, costurile aferente serviciilor prestate pentru folosina proprie de un agent economic sau cu titlu gratuit pentru alte persoane fizice sau juridice;

Preurile de vnzare pentru mrfurile vndute din depozitele vmii sau preurile stabilite prin licitaie;

Valoarea n vam, alturi de taxele vamale, accizele, alte taxe i comisioane datorate pentru bunurile i serviciile din import.n baza de impozitare TVA nu se cuprind:a) Rabaturile, remizele, sconturile i alte reduceri de pre acordate de furnizori direct clienilor n vederea stimulrii vnzrilor, n condiiile prevzute n contractele ncheiate.

b) Penalizrile, precum i sumele reprezentnd daune-interese stabilite prin hotrre judectoreasc definitiv, solicitate pentru nendeplinirea total sau parial a obligaiilor contractuale. Acestea sunt excluse din baza de impozitare numai dac sunt percepute peste preurile sau tarifele negociate.

c) Dobnzile percepute pentru: pli cu ntrzieri, vnzri cu plat n rate, operaiuni de leasing;d) Sumele achitate de furnizor sau prestator n contul clientului i care apoi se deconteaz acestuia;

e) Ambalajele care circul ntre furnizorii de marf i clieni, prin schimb, fr facturare;

f) Taxa de reclam i publicitate i taxa hotelier care sunt percepute de ctre autoritile publice locale prin intermediul prestatorilor.1.4.2. Cotele de impozitare

n Romnia cota standard a TVA este de 24% i se aplic asupra bazei de impozitare pentru operaiunile impozabile care nu sunt scutite de tax sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

ncepnd cu anul 2004, Codul fiscal prevede introducerea unei cote reduse a TVA de 9%, care se aplic asupra bazei de impozitare pentru urmtoarele prestri de servicii i/sau livrri de bunuri:

a) serviciile constnd n permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectur i arheologice, grdini zoologice i botanice, trguri, expoziii i evenimente culturale, cinematografe, altele dect cele scutite;

b) livrarea de manuale colare, cri, ziare i reviste, cu excepia celor destinate exclusiv sau n principal publicitii;

c) livrarea de proteze i accesorii ale acestora, cu excepia protezelor dentare;

d) livrarea de produse ortopedice;

e) livrarea de medicamente de uz uman i veterinar;

f) cazarea n cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcie similar, inclusiv nchirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Cota redus de 5% se aplic asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construit locuina include i amprenta la sol a locuinei.

Cota de TVA aplicabil este cea n vigoare la data la care ia natere faptul generator al taxei pe valoarea adugat.Regularizarea se efectueaz prin refacturarea integral a contravalorii livrrilor de bunuri i/sau prestrilor de servicii cu cotele n vigoare la data la care ia natere faptul generator i scderea n cadrul aceleiai facturi a sumelor facturate anterior.

Cota aplicabil pentru un import de bunuri este cea aplicat n interiorul rii pentru livrarea aceluiai bun.

TVA se calculeaz prin aplicarea cotei standard sau a cotei reduse asupra bazei de impozitare.

Prin derogare de la prevederile mai sus menionate, TVA se calculeaz prin aplicarea cotei recalculate asupra:

a) sumelor obinute din vnzarea bunurilor comercializate prin comerul cu amnuntul - magazine comerciale, consignaii, uniti de alimentaie public sau alte uniti care au relaii directe cu populaia, ale cror preuri cuprind i taxa pe valoarea adugat;

b) sumelor obinute din unele prestri de servicii transport, pot, telefon, telegraf i altele de aceeai natur ale cror tarife practicate cuprind i taxa pe valoarea adugat;

c) sumelor obinute din vnzarea de bunuri pe baz de licitaie, pe baz de evaluare sau de expertiz, precum i pentru alte situaii similare;

d) compensaiei, pentru transferul dreptului de proprietate a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile n domeniul public, n condiiile prevzute de legislaia referitoare la proprietatea public i regimul juridic al acesteia.

1.5. Regimul deducerilor taxei pe valoarea adugat

Deducerea TVA reprezint diminuarea TVA colectat ca urmare a livrrilor de bunuri sau prestrilor de servicii cu TVA datorat/achitat furnizorilor de bunuri sau prestatorilor de servicii.Au dreptul la deducerea TVA-ului numai persoanele impozabile nregistrate la organele fiscale ca pltitori de TVA.Datorit achiziionrii de materii prime, mrfii, servicii etc. care au inclus n preul lor taxa pe valoarea adugat, pltitorii taxei au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adugat aferent bunurilor i serviciilor achiziionate, destinate realizrii de:

operaiuni supuse TVA;

bunuri i servicii scutite de TVA pentru care, prin lege, se prevede n mod expres exercitarea dreptului de deducere;

aciuni de sponsorizare, reclam i publicitate, precum i alte aciuni prevzute de lege, cu respectarea plafoanelor i destinaiilor prevzute de acestea.Exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adugat nu poate fi operaional n urmtoarele cazuri:

bunuri i servicii destinate realizrii de operaiuni scutite de TVA, pentru care legea nu permite dreptul de deducere; bunuri i servicii achiziionate de furnizor sau de prestator n contul clientului i care apoi se deconteaz acestuia;

servicii de transport, hoteliere, de restaurant i altele efectuate de agenii economici care desfoar activitate de intermediere n turism;

cheltuieli care nu au legtur direct cu activitatea desfurat de agentul economic (cheltuieli cu distracia, divertismentul, cu achiziionarea i ntreinerea autoturismelor care sunt folosite n alt scop dect cel al obinerii de profit);

bunuri i servicii aprovizionate pe baz de documente care nu ndeplinesc condiiile legale;

bunuri lips sau depreciate calitativ n timpul transportului constate peste normele legale, neimputabile.

Pentru a se putea exercita dreptul de deducere trebuie considerat ansamblul operaiunilor din cadrul unei luni i nu fiecare operaiune n parte. De asemenea, dreptul de deducere se exercit numai dac bunurile i serviciile achiziionate sau provenite din producia proprie sunt folosite exclusiv pentru realizarea operaiunilor cu drept de deducere.Ca o situaie aparte, apare cazul persoanelor impozabile care efectueaz att operaiuni ce dau drept de deducere, ct i de operaiuni care nu dau drept de deducere (persoanele impozabile cu regim mixt).

n acest caz, dreptul de deducere a TVA aferente bunurilor i/sau serviciilor se determin n raport cu gradul de utilizare a bunurilor i/sau serviciilor respective la realizarea operaiunilor care dau drept de deducere, cu ajutorul pro-ratei.

Pro rata se determin ca raport ntre veniturile obinute din operaiuni care dau drept de deducere inclusiv subvenii legate direct de preul lor i veniturile obinute din operaiuni care dau drept de deducere plus veniturile obinute din operaiuni care nu dau drept de deducere, subvenii, alocaii de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum i orice alte venituri din care este finanat activitatea.Pentru o eviden exact a determinrii dreptului de deducere pe baza pro-ratei, la sfritul anului are loc regularizarea taxei pe valoarea adugat deductibil pe baza pro-ratei calculate la sfritul anului.

n cazul n care exist cerere justificat a agenilor economici, organele fiscale pot aproba ca pro-rata s se calculeza lunar, n funcie de realizrile efective nscrise n decontul de TVA.

Agenii economici, n situaia n care se calculeaz pro-rata lunar sau anual, trebuie s respecte pe tot parcursul anului fiscal modalitatea de calcul, neexistnd posibilitatea de schimbare n cursul anului a modalitii de calcul. Deci, dac un agent economic calculeaz lunar pro-rata pentru primele luni ale anului, el va determina tot lunar pro-rata pentru ntreg anul.

Se exclud din calculul pro ratei veniturile financiare, dac acestea nu provin din activitatea profesional specific cu caracter financiar, efectuat de uniti care desfoar activiti financiar-bancare.

Unitile care realizeaz investiii proprii finanate din subvenii i/sau alocaii de la bugetul de stat sau bugetele locale nu vor lua in calculul pro ratei aceste sume.

Dreptul de deducere al taxei pe valoarea adugat se realizeaz prin reinere sau prin rambursare.Deducerea prin reinere const n reinerea din suma reprezentnd taxa pe valoarea adugat privind livrrile de bunuri sau prestrile de servicii a sumei reprezentnd TVA aferent intrrilor. Deducerea, n acest caz, se face lunar.Rambursarea taxei pe valoarea adugat se efectueaz pe baza unei cereri adresat organelor fiscale. Rambursarea se refer la suma aferent diferenei dintre TVA aferent intrrilor i TVA aferent ieirilor ( cnd aceasta din urma este mai mic dect prima).

Diferena se ramburseaz n termen de 30 de zile de la data depunerii decontului, a cererii de rambursare i a documentaiei justificative la organul fiscal competent.

Diferena dintre valoarea adugat aferent intrrilor i cea aferent ieirilor se compenseaz, n unele cazuri, cu taxa pe valoarea adugat care va fi datorat bugetului n lunile urmtoare.n situaia n care, n deconturile ntocmite pe o perioad de 3 luni consecutiv, sumele datorate bugetului de stat nu acoper integral taxa deductibil, diferena se ramburseaz de ctre organul fiscal competent n termen de 30 de zile de la data depunerii decontului aferent lunii a treia i a cererii de rambursare.1.6. Determinarea taxei pe valoarea adugat de plat1.6.1. Determinarea taxei pe valoarea adugat colectatTotalitatea livrrilor pe care le efectueaz un agent economic trebuie s se regseasc n Jurnalul de vnzri. Din datele trecute n acest jurnal rezult o centralizare a livrrilor pe care le efectueaz agentul economic, din aceste date calculndu-se i taxa pe valoarea adugat colectat. Trebuie s existe o concordan strict ntre datele nscrise n fiecare factur i datele care se regsesc n Jurnalul de vnzri.1.6.2. Determinarea taxei pe valoarea adugat deductibil

Agentul economic, pltitor de TVA, efectueaz n cadrul activitii sale o serie de operaiuni, printre care i achiziionri de bunuri sau beneficiaz de prestarea unor servicii.

Pentru toate aceste activiti n evidena agentului economic trebuie fcut o centralizare pe baza formularului Jurnal de cumprri.

Prin centralizarea n aceste jurnal a facturilor primite, agentul economic poate dispune la sfritul lunii de cuantumul taxei pe valoarea adugat deductibil.1.6.3. Determinarea taxei pe valoarea adugat de platCa la orice impozit sau tax i n cazul taxei pe valoarea adugat trebuie determinat cuantumul de plat.

Taxa pe valoarea adugat de plat se determin ca diferen ntre TVA colectat i TVA deductibil, respectiv, de dedus, atunci cnd este cazul.

n cazul n care TVA deductibil, respectiv cea de dedus, este mai mare dect TVA colectat, intervine taxa pe valoarea adugat de recuperat. Aceast tax, fie se recupereaz de la bugetul statului, fie se regularizeaz cu taxa pe valoarea adugat de plat care nu a fost achitat, aferent perioadei anterioare sau care va fi datorat ca urmare a desfurrii activitii n lunile urmtoare.

TVA de plat = TVA colectat - TVA deductibil, dac pro-rata = 100%TVA de plat = TVA colectat TVA de dedus, dac pro-rata < 100%

TVA de dedus = TVA deductibil * pro-rata

TVA de plat trebuie virat la buget pn pe data de 25 a lunii urmtoare celei pentru care se calculeaz. n cazul importului, plata TVA devine exigibil la data completrii declaraiei vamale de import.1.7. Obligaiile pltitorilor de tax pe valoarea adugat

Pltitorii de TVA au o serie de obligaii n legtur cu nregistrarea la organele fiscale, ntocmirea documentelor, organizarea evidenei i plata taxei.

Obligaiile privind nregistrarea la organele fiscale se refer att la obligaiile care apar n momentul n care contribuabilul devine pltitor de TVA, ct i pe parcursul desfurrii activitii, dac i schimb sediul sau la ncetarea activitii.n cazul n care, pe parcursul desfurrii activitii contribuabilul i schimb sediul, acesta va fi luat n eviden la organul fiscal unde este arondat noul sediu, numai cu avizul organului fiscal unde se afla vechiul sediu al agentului economic.

De asemenea, agentul economic este obligat s solicite la organele fiscale, n termen de 15 zile de la data care se comsemneaz ncetarea activitii sale, radierea din eviden ca pltitor de TVA.

Obligaiile privind ntocmirea documentelor apar att n situaia n care agentul economic este furnizor, c i n situaia n care este client.Agenii economici care livreaz bunuri sau presteaz servicii supuse taxei pe valoarea adugat sunt obligai s completeze facturile referitoare la livrare cu toate datele prevzute n acestea.

Dac valoarea facturii este mai mare de 5.000 lei, ei sunt obligai s anexexe i o copie dup certificatul de nmatriculare ca pltitor de tax pe valoarea adugat.

n cazul n care agentul economic este client, el are obligaia s solicite furnizorului sau prestatorului de servicii facturile pentru livrrile efectuate de acetia, respectndu-se ntocmirea corect a documentelor.

n cazul importatorilor apare obligaia ntocmirii declaraiei vamale de import, urmnd ca, pe baza acesteia, s aiba loc calcularea taxei pe valoarea adugat.

Unele activiti, cum ar fi cea de taximetrie, transportul de persoane pe baz de bilet de cltorie, vnzrile de bunuri sau prestrile de servicii ctre populaie sau n care nu este prevzut cumprtorul, nu duc la obligaia ntocmirii documentelor de vnzare.Obligaiile privind plata taxei pe valoarea adugat se refer la termenul de plat al acesteia. n funcie de natura operaiunilor care se efectueaz, taxa pe valoarea adugat are mai multe termene de plat. Majoritatea operaiunilor au ca termen de plat data de 25 a lunii urmtoare pentru care s-a fcut decontul lunar.

n cazul importului de bunuri, plata taxei pe valoarea adugat se face odat cu plata taxelor vamale, deci la intrarea mrfurilor n ar sub regim de import definitiv.n caz de ncetare a activitii, taxa pe valoarea adugat care este datorat statului trebuie pltit o dat cu depunerea cererii de scoatere din eviden ca pltitor de TVA.1.8. Sanciuni i ci de atac privind taxa pe valoarea adugat

Ca sanciuni n cazul taxei pe valoarea adugat apar majorrile de ntrziere i amenzile contravenionale.n cazul n care nu are loc plata la termen a taxei pe valoarea adugat datorat statului se aplic majorri de ntrziere la valoarea adugat. Acelai procedeu se practic i n cazul n care nu este pltit n ntregime taxa datorat la buget.

Pltitorii de TVA sunt pasibili de amenzi contravenionale n cazul n care nu i ndeplinesc obligaiile privind depunerea documentelor la organele fiscale, in eronat evidena contabil sau fac alte neregulariti.

n cazul n care se constat inerea eronat n mod voit a evidenei privind taxa pe valoarea adugat i, n acest fel, se aduc prejudicii statului, se procedeaz la colectarea la bugetul de stat a sumelor datorate acestuia i plata majorrilor de ntrziere.Termenul de prescripie al drepturilor i obligaiilor pltitorilor sau statului n domeniul taxei pe valoarea adugat este de 5 ani de la data prevzut pentru exercitarea acestora.

Cile administrative de atac mpotriva sumelor stabilite prin acte de control sunt obieciunile, contestaiile i plngerile.

Obieciunile se depun n termen de 5 zile lucrtoare la organul fiscal care a fcut controlul, rspunsul la acestea fiind comunicat n termen de cel mult 15 zile.

Contestaia se depune la Direciile Generale ale Finanelor Publice i Controlului Financiar de Stat judeene sau a municipiului Bucureti n cazul n care rspunsul dat la obieciune nu l satisface pe contribuabil.mpotriva deciziei date de directorul general al Direciei Generale a Finanelor Publice i Controlului Financiar de Stat judeene sau a municipiului Bucureti, ca urmare a depunerii contestaiei, se poate depune plngere la Ministerul Finanelor.

mpotriva deciziei Ministerului Finanelor se poate face recurs la Curtea de Apel i apoi la Curtea Suprem de Justiie.CAPITOLUL 2STUDIU DE CAZ PRIVIND TVA-UL LA SC MARBAD SRL

2.1. Prezentarea societii2.1.1. Scurt istoric

Societatea este persoan juridic roman la data nmatriculrii sale n Registrul Comerului i se consider legal constituit odat cu nregistrarea sa la Administraia Financiar.

Denumirea este S.C. MARBAD S.R.L., n toate documentele i publicaiile care eman de la societate, denumirea acesteia va fi urmat de iniialele S.R.L. semnificnd forma juridic de societate cu rspundere limitat, cu indicarea numarului de ordine de la Registrul Comerului, a capitalului social i a adresei sediului social.

S.C. MARBAD S.R.L s-a nfiinat n anul 1995, avnd nr. de nmatriculare la Registrul Comerului: J17/770/1995 din 15.05.1995, i codul fiscal: RO 7389925.

n cazul n care AGA va hotar transformarea formei juridice a societii, aceast transformare va determina n mod obligatoriu modificarea din societate cu rspundere limitat n cea dorit, precum i ndeplinirea formalitilor de autorizare, publicitate, nmatriculare i nregistrare, impuse de lege pentru nfiinarea societii.

Societatea este micro ntreprindere i a fost impozitat pn la data de 31.12.2004 cu 1,5%, iar ncepnd cu data de 01.01.2005 conform legislaiei n vigoare societatea este impozitat cu 3%. Societatea i desfoar activitatea cu cei cinci salariai ncadrai cu contracte de munca individuale pe perioada nedeterminat cu fraciune de norm.

Sediul social al S.C. MARBAD S.R.L. este n Galai, Strada 1 Decembrie 1918, Nr.10.Durata societiiSocietatea se constituie pentru o durat de funcionare nelimitat, cu ncepere de la data nmatriculrii la Registrul Comerului. Durata societii va putea fi determinat pe parcursul funcionrii, cu respectarea dispoziiilor legale.2.1.2. Obiectul de activitate al societiiConform nomenclatorului privind clasificarea activitilor din economia naional -CAEN, domeniul principal de activitate al societii MARBAD S.R.L este: (CodCAEN4759) Comer cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat i al articolelor de uz casnic n.c.a., n magazine specializate.Serviciile oferite clienilor sunt:

design personalizat adaptat cerinelor concrete ale clientului; asistena profesional asigurat de proiectani; adaptabilitate foarte mare a soluiilor; gama de finisaje foarte diversificat; soluii de design complete, la cerere; tehnologie i materiale de ultim or; consultan gratuit; consiliere specializat, asigurat de un personal foarte bine pregtit i instruit; servicii de transport gratuite; servicii de montaj gratuite; calitate ireproabil pentru toate produsele comercializate; servicii de garanie si postgaranie; termene de execuie i livrare foarte scurte; continuitatea gamelor de produse i finisaje; preuri foarte competitive; posibilitatea de achiziie n rate fr dobnd.Avantajul pe care l are fa de marii productori de mobil este c vinde mobil cu dimensiuni standard dar n principal mobil la comand. Clientul poate s i aleag un produs cu dimensiuni standard, sau poate sa i aleag forma, dimensiunea i nuana rezultnd un produs personalizat. 2.1.3. Capitalul social al societiiLa constituire, capitalul social subscris i vrsat integral de ctre asociatul unic este de 200 lei (dou sute lei), mprit n 20 (douzeci) pri sociale egale ntre ele i indivizibile, fiecare avnd o valoare nominal de 10 (zece lei), subscrise i vrsate integral la data constituirii societii. Capitalul social este asigurat de asociat prin aporturi n numerar i/sau, dup caz, n natur. Societatea este condus de asociatul unic Gheorghe Visan. Asociatul va decide ulterior, n condiiile legii i ale actului constitutiv, cu privire la majorarea sau diminuarea capitalului social, dup caz.

Majorarea capitalului social se va putea face, prin subscriere i vrsare de noi pri sociale, prin includerea de noi asociai, prin ncorporarea de rezerve sau beneficii n capitalul social sau n alte forme legale.

Reducerea capitalului social nu se va putea face prin retragerea de pri sociale subscrise sau vrsate.

Administrarea societiiConducerea societii este asigurat de Administratorul Societatii i anume Gheorghe Visan.

Administratorul societii are i calitatea de director general, calitate n care: coordoneaz activitatea societii;

asigur reprezentarea ei n raporturile cu terii;

angajeaz patrimonial societatea n limitele prevzute de lege, deActul constitutiv;

are drept de semnatur n banc;

are rspundere nelimitata dar i solidar;

precum i orice alt nsrcinare stabilit de Adunarea general.

n cazul decesului unuia dintre asociati, partile deinute de ctre acesta revin de drept motenitorilor legali sau testamentari.

Dizolvarea i lichidarea societii se va face n cazurile i condiiile prevzute de Legea nr.31/1990.2.1.4. Piaa i comercializarea

Principalii furnizori al societii MARBAD SRL sunt : S.C. Frontiera SRL, British American Tabacco, Simba Invest, Galco SA, JT Internaional, etc.

Societatea MARBAD SRL i vinde cea mai mare parte din mrfuri ctre persoane fizice.

Societatea comercializeaz n principal mobil dar i produse precum saltele, canapele i fotolii, scaune i mese, electrocasnice dar i decoraiuni. Produsele secundare pe care le comercialeaz provin din orientarea ctre client de a satisface nevoile adiacente ale acestuia pentru a-l ajuta i a-i oferi soluii complete.

2.1.5. Structura organizatoric

Structura organizatoric a societii comerciale este ierarhic. Ca reprezentare grafic a structurii organizatorice, organigrama ilustreaz componenele structurale de la post la relaii organizatorice.

Numrul total al salariailor societii MARBAD SRL este de 5, dintre care:

1 director economic;

1 administrator;

1 contabil;

2 vnztori.

Evaluarea comportamentului personalului. Se analizeaz:

timpul de munc disponibil: este utilizat efficient, fr goluri de activitate, acoperind programul zilnic de 8 ore de munc;

Gradul de conflictualitate dintre salariai: nu au existat greve, iar conflictul dintre salariai este la nivel minim.

2.1.6. Activitatea economica a societatiiExerciiul economico-financiar -ncepela 1 ianuarie i se termin la 31 decembrie a fiecrui an. Primul execiiu va ncepe la data nmatriculrii societii n Registrul Comerului.Personalul societii schema de organizare i de personal se aprob de Adunarea General a Asociailor. Angajarea personalului se face de ctre directorul general pe baza contractelor individuale de munc i a altor acte juridice prevzute de lege. Plata salariilor personalului societii inclusiv a salariilor stabilite pentru directorul general, precum i a celorlalte drepturi salariale se va face potrivit legislaiei n vigoare.Conturile societii att in lei ct i n valut, se vor deschide la bncile autorizate din Romnia. Alimentarea conturilor se face din aportul de capital social subscris, din ncasarile societii, din mprumuturi, credite, precum i din alte surse potrivit legii.Evidena contabila a societii,inclusiv bilanul contabil i contul de profit i pierdere, se vor ine n lei i n limba romn. Orice operaiune patrimonial se consemneaz n momentul efecturii ei, nscrisuri care vor sta la baza nregistrarilor n contabilitate, dobndind astfel calitatea de documente justificative. Evidena contabila se organizeaza i se conduce potrivit legii i normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanelor. Bilanul contabil, contul de profit i pierderi precum i raportul de gestiune se vor ntocmi n mod obligatoriu anual, precum i n situaia lichidrii societii.Calcularea si repartizarea profitului Adunarea General poate stabili cota-parte din profit pentru constituirea de fonduri pentru dezvoltare, investiii, reparaii capitale i alte fonduri prevzute de lege. Profitul rezultat constituie baza de calcul pentru stabilirea impozitului datorat bugetului de stat. Dup deducerea impozitului legal datorat bugetului de stat, profitul realizat se stabilete pe cote-pri, sub forma dividendelor ce se pltesc asociatului. n cazul n care societatea nregistreaza pierderi, asociatul este obligat s analizeze cauzele i s ia msurile ce se impun.

Evoluia cifrei de afaceri i a rezultatului financiar, conform ultimelor trei bilanuri

anuale se prezint astfel:Bilanul anualCifra de afaceri -RON-Rezultatul exerciiului financiar - RON-

2008370.29327.305

2009301.14348.765

2010282.77246.484

Politica de pre

Societatea S.C. MARBAD SRL stabilete preurile mrfurilor comercializate astfel nct s acopere cheltuielile de producie i s se obin i un profit n urma vnzrii lor.Politica de promovare

Se urmresc activitile de comunicare realizate, publicitatea, activiti de promovare a mrfurilor comercializate. Publicitatea societii se face prin pliante publicitare.

2.2. Fluxul documentelor privind taxa pe valoarea adaugata la S.C. MARBAD S.R.L

Agentii economici care realizeaz operaii impozabile, au obligaia asigurrii condiiilor necesare pentru emiterea documentelor, s prelucreze informaiile i s conduc evidenele prevzute de reglementrile n domeniul TVA.

Pentru exercitarea dreptului de deducere, agenii economici pltitori de tax pe valoarea adugat sunt obligai s justifice prin documente legale ntocmirea cuantumul taxei.

Documentele obligatorii pentru pltitorii de TVA sunt:

Avizul de nsoire a mrfii;

Factura;

Chitana;

Jurnalul pentru vnzri; Jurnalul pentru cumprri; Borderou de vnzare ( ncasare ); Decontul deTVA.Avizul de nsoire a mrfii este un formular cu regim special i se servete ca:

Document pentru eliberarea din magazine a mrfurilor, produselor sau altor valori destinate vnzrii, trimise pentru prelucrarea la teri, n custodie sau spre pstrare;

Document de nsoire a mrfii pe timpul transportului; Document ce st la baza ntocmirii facturii; Dispoziie de transfer a valorilor materiale de la o gestiune la alta, ale aceleiai uniti; Document de primire n gestiunea cumprtorului sau n gestiunea primitoare din cadrul aceleiai uniti n cazul transferului.

Este ntocmit n trei exemplare de ctre unitile care nu au posibilitatea ntocmirii facturii n momentul livrrii produselor, mrfurilor, sau alte valori materiale datorit unor condiii obiective, cu mentiunea urmeaz factura.

De regul, avizul de nsoire a mrfii se ntocmete de ctre unitile care nu au posibilitatea ntocmirea facturii, n momentul livrrii bunurilor i el nu reprezint un document legal pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA la cumprtori, acetia avnd obligaia s solicite furnizorului emiterea facturii.

Factura

Este un document contabil, pe baza cruia se ntocmete instrumentul de decontare al produselor i mrfurilor livrate, a lucrrilor executate sau a serviciilor prestate. Servete ca document de nsoire a mrfii pe timpul transportului, de nregistrare n contabilitate a bunurilor intrate sau ieite din patrimoniu, document justificativ de nregistrare n contabilitatea furnizorului i clientului.Factura fiscalse ntocmete, pe baza Avizului de nsoire a mrfii sau altor documente, care confirm prestrile de servicii sau executarea de lucrri. Pentru bunurile livrate cu avizul de nsoire a mrfii, furnizorii sunt obligai ca n termen de trei zile lucrtoare de la data livrrii s emit facturi i s le transmit clienilor.

Factura trebuie s cuprind obligatoriu urmtoarele informaii:

seria i numrul facturii;

data emiterii facturii;

numele, adresa i codul de nregistrare fiscal al persoanei care emite facture;

numele, adresa i codul de nregistrare fiscal al beneficiarului de bunuri sau servicii;

denumirea i cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;

valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa pe valoarea adugat;

cota de tax pe valoarea adugat sau meniunea scutit cu drept de deducere, scutit fr drept de deducere, neimpozabil sau neinclus n baza de impozitare, dup caz;

valoarea taxei pe valoarea adugat, pentru operaiunile taxabile.Chitana fiscalChitanta fiscal este un formular cu regim special. Se distribuie numai pltitorului deTVA. Servete ca document justificativ pentru cumprrea unor bunuri sau prestarea unor servicii, n condiiile n care nu se ntocmete factura. Reprezint document justificativ de nregistrare n contabilitate atunci cnd este nsoit de bonul eliberat de la casa de marcat, bonul de vnzare sau chitan.

Se ntocmete n dou exemplare de ctre vnztor sau de prestatorul de servicii. Eliberarea chitanei se face dup ce bunurile i serviciile au fost achitate prin eliberarea bonului de la casa de marcat. Chitana fiscal nu nlocuiete chitana cu care s-au pltit bunurile i serviciile. Ele se ntocmesc concomitent. Chitana fiscalanu poate fi utilizat pentru vnzarea bunurilor en-gross.

Pentru client,chitanta fiscalaserveste pentru nregistrare n jurnalul pentru cumparari, la furnizor n cazul n care este scutit de obligatia emiterii facturii.Documentele pentru centralizarea operaiilor efectuate de agenii economici pltitori de TVA: Jurnalul pentru vnzri;

Jurnalul pentru cumprri.a) Jurnalul pentru vnzri servete ca:

registru jurnal auxiliar pentru nregistrarea vnzarilor de bunuri si servicii;

document de stabilire lunar a TVA colectat; document de control al unor operatii nregistrate n contabilitate.Jurnalul de vnzri se ntocmete ntr-un singur exemplar, avnd paginile numerotate, n care se nregistreaz zilnic sau lunar, dup caz, fr tersturi i spaii libere, elementele necesare pentru determinarea corect a taxei pe valoarea adugat colectat.

Jurnalul pentru vnzri se completeaz pe baza facturilor sau altor documente nlocuitoare privind vnzrile de valori materiale i prestrilor de servicii.b) Jurnalul pentru cumprri servete ca:

registru jurnal auxiliar pentru nregistrarea cumprrilor de bunuri i servicii; document de stabilire lunar a TVA deductibil; document de control a unor operaii nregistrate n contabilitate.Jurnalul pentru cumprri se completeaz n baza documentelor tipizate privind cumprrile de valori materiale sau prestrile de servicii, ntocmindu-se ntr-un singur exemplar, avnd paginile numerotate, n care se nregistreaz zilnic sau lunar, dupa caz, fr tersturi sau spaii libere, elementele necesare pentru determinarea corect a TVA deductibil.Borderoul de vnzare ( ncasare ) este un document folosit de unitile scutite de obligaia emiterii unei facturi i servete ca:

document de centralizare zilnic a vnzrilor ( ncasrilor ) realizate de unitate;

document care st la baza nregistrrii n jurnalul pentru vnzri a vnzrilor ( ncasrilor) realizate i stabilirea corect a TVA colectat.

Borderoul de vnzare ( ncasare ) se ntocmete pe baza monetarelor, bonurilor de vnzare, notelor de plat, borderourilor de decontare a prestaiilor, centralizatorului vnzrilor cu plata n rate, ntocmite de fiecare unitate.Decontul de TVA este documentul care stabilete modul de decontare cu bugetul statului i trebuie depus lunar, la organul fiscal, pn la data de 25 a lunii urmtoare.

Este documentul n care se evideniazsuma impozabil i taxa exigibil, toi agenii economici pltitori de TVA fiind obligai s depun deconturile n fiecare lun, indiferent dac au realizat sau nu operaiuni impozabile i indiferent dac au de pltit, sau de recuperat TVA, sau nici una din aceste operaiuni.2.3. Monografia contabil privind taxa pe valoarea adugat pe luna decembrie la S.C. MARBAD S.R.L

1. Societatea achiziioneaz pe data 01.12.2010 mrfuri conform facturii numrul 271134 de la furnizorul Frontiera Trading SRL n valoare de 59,99 lei.

%=40159,99

37148,38

442611,61

2. S.C. MARBAD S.R.L vinde mrfuri ctre persoan fizic conform bonului fiscal numrul 456254 din data de 02.12.2010 n sum total de 327,37 lei.

4111=%327,37

707264,01

442763,36

3. n data de 02.12.2010 ncaseaz prin cas de la clientul (persoan fizic) Stoian Gabriel pe baza chitanei cu numrul 05158451 suma de 327,37 lei.

5311=4111327,37

4. nregistrarea facturii de prestri serviicii de ctre furnizorul Ecosal Prest Galai cu numrul 108689 din data de 03.12.2010.

%=4011.738,95

6281.461,30

4426 277,65

5. S.C. MARBAD S.R.L. achiziioneaz n data de 07.12.2010 de la SNP Petrom benzin n sum total de 500 lei cu bonul numrul 165.

%=401500,00

6022403,23

442696,77

6. Tot n data de 07.12.2010 achit pe baza bonului cu numrul 165 furnizorului SNP Petrom suma de 500 lei.

401=5311500,00

7. Pe data de 08.12.2010 S.C. MARBAD S.R.L vinde mobilier n sum total de 1.492,20 lei pe baz de bon fiscal numrul 235678.

4111=%1.492,20

7071.203,39

4427288,81

8. S.C. MARBAD S.R.L ncaseaz suma de 1.492,20 aferent mrfii vndute din data de 08.12.2010 pe baza chitanei numrul 65432.

5311=41111.492,20

9. Pe data de 09.12.2010 S.C. MARBAD S.R.L cumpr cu factur numarul 1606437 mrfuri n valoare de 1068.64 de la furnizorul Simba Invest.

%=4011.068,64

371861,81

4426206,83

10. S.C. MARBAD S.R.L. a achiziionat un autoturism prin leasing financiar prin Eurial Invest S.A. Pe baza facturii numrul 2248 din data de 10.12.2010, nregistrm rata lunar i dobnda aferent.

%=4041.500,00

1671.209,67

4426 290,33

%=404284,00

1687229,03

442654,97

11. Conform facturii 181962 din data de 11.12.2010 SC MARBAD SRL vinde mobilier n valoare total de 1785 lei.

4111=%1.785,00

7071.439,51

4427 345,49

12. Tot pe data de 11.12.2010 societatea achiziioneaz marf de la furnizorul British American Tabacco n valoare de 2.425,36 lei, conform facturii numrul 28510519.

%=4012.425,36

3711.955,94

4426 469,42

13. Pe data de 13.10.2010 S.C. MARBAD SRL emite factur cu numrul 152895 pentru mrfurile vndute n valoare de 2.553,50 lei.

4111=%2.553,50

7072.059,27

4427494,23

14. S.C. MARBAD S.R.L. emite factur de prestri servicii n data de 14.12.2010 ctre Direcia Regional Vamal pe baza facturii numrul 06902701 n valoare de 1200 lei.

4111=%1.200,00

704967,74

4427232,26

15. SC MARBAD SRL achiziioneaz un laptop n valoare de 2.800 lei de la furnizorul S.C. Praktiker S.R.L cu factura numrul 595453 pe data de 15.12.2010.

%=4042.800,00

21312.258,06

4426 541,94

16. Se achit prin cas n data de 15.12.2010 datoria fa de furnizorul Praktiker S.R.L pe baza bunului fiscal numrul 0734721 n sum de 2.800 lei.

404=53112.800,00

17. S.C. MARBAD S.R.L. primete factur numrul 34078406 din data de 16.12.2010 in valoare de 197.94 lei de la furnizorul S.C. Orange Romnia pentru convorbirile + abonamentul aferente lunii noiembrie 2010 .

%=401197,94

626159,63

4426 38,31

18. S.C. MARBAD S.R.L. emite factur fiscal cu numrul 2229609 din data de 16.12.2010 ctre Cerecom Star S.R.L. n valoare de 1.332,19 lei.

4111=%1.332,19

7071.074,35

4427257,84

19. Pe data de 17.12.2010 se achit contravaloarea facturii numrul 271134 fa de furnizorul Frontiera Trading S.R.L n valoare de 59,99 lei, prin contul bancar.

401=512159,99

20. n data de 17.12.2010 societatea vinde mobiler pe baz de bon fiscal numrul 5623246 n sum total de 1.655,20 lei, ctre persoane fizice.

4111=%1.655,20

7071.334,84

4427320,26

21. n data de 18.12.2010 se achit prin cas furnizorul Simba Invest pe baza chitanei cu numrul 5512893 n sum de 1.068,64 lei.

401=53111.068,64

22. S.C. MARBAD S.R.L. primete factura numrul 8806087 din data de 19.12.2010, cu valoarea total de 1770.72 de la S.C. Pro Expert Standard S.R.L. pentru prestri servicii financiar-contabile aferente lunii decembrie 2010.

%=4011.770,72

6281.428,00

4426 342,72

23. Pe data de 20.12.2010 se pltete contravaloarea facturii de prestri serviicii de ctre furnizorul Ecosal Prest Galai cu chitana numrul 56249.

401=53111.738,95

24. Societatea MARBAD S.R.L vinde mobilier pe baz de factura numrul 264583 pe data de 20.12.2010 n valoare de 2.095,42 lei.

4111=%2.095,42

7071.689,85

4427 405,57

25. Pe data de 21.12.2010 societatea MARBAD S.R.L primete factura cu numrul 42001393 de la furnizorul Electrica S.A. cu suma de 204,66 lei aferente cheltuielilor cu energia electric de pe luna noiembrie.%=401204,66

605171,26

4426 33,40

26. Pe data de 22.10.2010 plteste pe baz de Ordin de Plat, datoriile fa de furnizorul Eurial Invest, aferente facturii numrul 2248 din data de 10.12.2010, nsemnnd plata ratei de leasing si a dobndei n valoare total de 1.784 lei.

401=51211.784,00

27. n data de 23.12.2010 societatea ncaseaz prin contul de trezorerie al societii suma de 1.200 lei de la clientul Direcia Regional Vamal, aferent facturii numrul 06902701.

5121=41111.200,00

28. Societatea MARBAD S.R.L efectueaz pe data de 24.12.2010 o vnzare de mrfuri, n valoare de 2.387,40 lei ctre o persoan fizic pe baz de bon fiscal avnd numrul 1465486.

4111=%2.387,40

7071.925,32

4427462,08

29. S.C. MARBAD S.R.L. achiziioneaz cu factura numrul 8572098 din data de 25.12.2010 n sum de 246,51 lei de la S.C. Hyundai Auto Romnia S.R.L. piese auto.

%=401246,51

611198,80

442647,71

30. n data de 25.12.2010 se achit prin cas furnizorul S.C. Hyundai Auto Romnia S.R.L. pe baza bonului fiscal cu numrul 0734721 n sum de 246,51 lei.

401=5311246,51

31. n data de 26.12.2010 societatea pltete prin banc pe baza OP 134 furnizorului SC Pro Expert Standard S.R.L. suma de 1.770,72 lei i un comision bancar n sum de 51,00 lei.

401=51211.770,72

627=512151,00

32. n data de 29.12.2010 S.C. MARBAD S.R.L. pltete pe baza extrasului de cont un comision bancar n sum de 800 lei.

627=5121800,00

33. n data de 30.12.2010 se ncasaza prin contul curent dobanda aferent exerciiului n curs n valoare de 250 lei.

5121=766250,00

34. Pe 30.12.2010 la sfaritul exerciiului financiar are loc reevaluarea activelor imobilizate corporale prin majorarea valorilor contabile dup cum urmeaz:

%=1051.800,00

21211.000,00

2123500,00

2125300,00

35. Se inchid conturile de venituri si cheltuieliale lunii decembrie pe data de 31.12.2010 nchiderea cheltuielilor121=%250,00

6022403,23

605171,26

611198,80

626159,63

627851,00

6282.889,30

nchiderea veniturilor

%=%250,00

7042.889,30

707403,23

766159,63

La sfritul fiecrei perioade de raportare (lun, trimestru, semestru sau an) conturile de nregistrare a taxei pe valoarea adugat colectat i deductibil (contul 4427 taxa pe valoarea adugat colectat i 4426 taxa pe valoarea adugat deductibil) se soldeaz i se obin conturile de plat sau de recuperare a TVA-ului (4423 taxa pe valoarea adugat de plat sau 4424 taxa pe valoarea adugat de recuperate).

36. Regularizarea TVA-ului pe luna decembrie 2010.Rulajul debitor al contului 4426 taxa pe valoarea adugat deductibil este de 2.411,66 lei si reiese din jurnalul de cumprari, aferent operaiunilor efectuate n luna decembrie 2010.S.C. MARBAD S.R.L

c.f. RO7389925 nr. RC: J17/770/1995

Judeul Galai, str. 1 Decembrie 1918, nr. 10

Jurnal de cumprri

De la data de 01.12.2010 pn la data de 31.12.2010

Nr. Crt.DocumentFurnizor/PrestatorTotal document (inclusiv TVA)Baza de impozitareValoare TVACota TVA

DataNumrulDenumireCod fiscal

1.01.12.2010271134Frontiera Trading S.R.L667417659,9948,3811,6124 %

2.03.12.2010108689Ecosal Prest16424671.738,951.461,30277,6524 %

3.07.12.2010165SNP Petrom6523489500,00403,2396,7724 %

4.09.12.20101606437Simba Invest94590591.068,64861,81206,8324 %

5.10.12.20102248Eurial Invest35698271.500,001.209,67290,8324 %

6.10.12.20102248Eurial Invest3569827284,00229,0354,9724 %

7.11.12.201028510519British American Tabacco88084552.425,361.955,94469,4224 %

8.15.12.2010595453Praktiker143987132.800,002.258,06541,9424 %

9.16.12.201034078406Orange9010105197,94159,6338,3124 %

10.19.12.20108806087Pro Expert Standard29572661.770,721.428,00342,7224 %

11.21.12.201042001393Electrica S.A14506181204,66171,2633,4024 %

12.25.12.20108572098Hyundai Auto Romnia6104191246,51198,8047,7124 %

Total 12.460,26 10.048,60 2.411,66

Rulajul creditor al contului 4427 taxa pe valoarea adugat colectat este de 2.869,90 lei i reiese din jurnalul de vnzri, aferent operaiunilor efectuate n luna decembrie 2010.

S.C. MARBAD S.R.L

c.f. RO7389925 nr. RC: J17/770/1995

Judeul Galai, str. 1 Decembrie 1918, nr. 10

Jurnal de vnzri

De la data de 01.12.2010 pn la data de 31.12.2010

Nr. Crt.Document Client/BeneficiarTotal document (inclusiv TVA)Baza de impozitareValoare TVACota TVA

DataNumrulDenumire/ NumeleCod fiscal

1.02.12.2010456254327,37264,0163,3624 %

2.08.12.20102356781.492,201.203,39288,8124 %

3.11.12.20101.785,001.439,51345,4924 %

4.13.12.201015289952.553,502.059,27494,2324 %

5.14.12.201006902701Direcia Regional Vamal44619881.200,00967,74232,2624 %

6.16.12.20102229606Cerecom Star240690681.332.191.074.35257,8424 %

7.17.12.201056232461.655,201.334,84320,2624 %

8.20.12.20102645832.095,421.689,85405,5724 %

9.24.12.201014654862.387,401.925,32462,0824 %

Total 14.827,82 11.957,92 2.869,90

RC4427 = 2.869,90RD4426 = 2.411,66RC4427 > RD4426 => RC4423 (TVA de plat)

RC4423 = 458,24

nregistrm taxa pe valoarea adugat de plat.

4427=%2.869,90

44262.411,66

4423458,24

Dup nregistrarea taxei pe valoarea adugat de plat se ntocmete Decontul de TVA, apoi se vireaz la bugetul de stat suma datorat.

Virarea la bugetul de stat taxa pe valoarea adugat datorat.4423=5121458,24

CAPITOLUL 3

CONTROLUL FISCAL3.1. Conceptul de control fiscal

Prin control fiscal, se nelege ansamblul activitilor destinate a asigura respectarea obligaiilor de declarare i calculare corect, precum i de plat la termenele legale a impozitelor, taxelor i altor vrsminte obligatorii datorate bugetului de stat, bugetelor locale i bugetelor fondurilor speciale, denumite n general obligaii fiscale.

Potrivit legii, sunt supuse controlului fiscal persoanele fizice i juridice, romne i strine, care au obligaii fiscale i care se numesc contribuabili.

Controlul fiscal se organizeaz i funcioneaz la nivelul Direciilor generale ale Finanelor Publice i controlului financiar de stat judeene i a municipiului Bucureti, potrivit componentelor teritoriale i se exercit de ctre personalul cu atribuii de control din cadrul Direciei de impozite i taxe i din unitile subordonate, care se numesc inspectori fiscali.

Obiectivul principal al activitii de control fiscal l constituie obinerea tuturor informaiilor necesare verificrii modului de ndeplinire a obligaiilor fiscale de ctre contribuabili.

Controlul fiscal cuprinde controlul declaraiilor depuse de contribuabili, al documentelor utilizate pentru stabilirea impozitelor i taxelor, ct i controlul altor documente depuse de contribuabili n scopul obinerii unor deduceri, restituieri sau rambursri.

Controlul fiscal pe documente se exercit asupra datelor nscrise de contribuabili n declaraii, reprezentnd de fapt prima faza a controlului fiscal, care va fi continuat ntr-o faza ulterioar, la sediul de afaceri al contribuabilului, prin luarea n considerare a unor informaii suplimentare obinute din evidenele contribuabilului sau de la teri (bnci, Reg. Com., etc.).

Controlul fiscal pe documente trebuie s permit aprecierea i formularea unor concluzii din partea organului de control n ceea ce privete datele declarate de contribuabil, fr a fi necesar deplasarea la sediul de afaceri al acestuia.Obiectivele controlului fiscal pe documente : identificarea contribuabililor care nu au depus declaraii de impozite i taxe ; controlul sinceritii declaraiilor ; selectarea contribuabililor n vederea efecturii unui control fiscal extern.3.2. Organizarea i exercitarea controlului fiscal privind TVA

TVA constituie un impozit general de consum care se aplic pe fiecare stadiu al circuitului economic de producie al produsului final, asupra valorii adugate realizat de ctre productori intermediari i de productorul final, inclusiv distribuia pn la nstrinarea ctre productorul final.TVA este considerat un impozit pe consum, fiind suportat de consumator. Are caracter universal i se aplic asupra bunurilor i serviciilor din economie, rezultate att din activitatea curent de exploatare, ct i din activitatea financiar de fructificare a capitalurilor disponibile.

TVA este un impozit indirect pe cifra de afaceri perceput asupra valorii adugate n toate stadiile circuitului economic.

Obiectivul principal al controlului l reprezinta stabilirea corecta a TVA aferent livrrilor de bunuri i prestrilor de servicii efectuate de un agent economic, a taxei deductibile stabilit de acesta pentru bunurile i serviciile achiziionate sau realizate n unitatea proprie destinat realizrii de operaii impozabile.Tipuri de control privind TVA : controlul n vederea verificrii dac un agent economic este nregistrat ca pltitor de tax pe valoarea adugat; controlul informativ ; controlul referitor la o cerere de rambursare ; controlul de rutin a TVA avnd ca i scop principal compararea conturilor i documentelor cu deconturile depuse ; controlul ncruciat reprezint aplicarea TVA la unul sau mai multe produse, mai muli ageni economici ; controlul de fond al tuturor impozitelor.

Obiective de control (proceduri de verificare)

Modul de calcul, contabilizare i plata a TVA reprezint un obiectiv important de control. Pentru aceasta se procedeaz la verificarea documentelor specifice TVA i anume jurnalul de vnzri i jurnalul de cumprri.Principalele obiective ale controlului sunt : verificarea bazei de impozitare ; verificarea determinrii corecte a TVA deductibil ; verificarea determinrii corecte a TVA colectat; verificarea documentelor i a evidenei contabile; verificarea ntocmirii corecte i prezentarea n termen a decontului de TVA la organele fiscale; verificarea plii TVA-ului rezultat din decont; verificarea regularizrii diferenei de TVA pe cile prevzute de art.21 din ordonan; verificarea aprobrii rambursarii TVA, conform art.23 din ordonan; verificarea ndeplinirii celorlalte obligaii ale pltitorului prevzute de art.25 din ordonan.3.3. Competenele , drepturile i obligaiile inspectorilor i pltitorilor de T.V.A.

Competenele autoritilor fiscale n materie de TVA se refer la: sa intre i s controleze la locul unde pltitorul este proprietar sau utilizator: controlul s se fac n timpul orelor de program, doar cnd exist dovada fraudei controlul poate avea loc n orice moment. s examineze i s fac copii a tuturor documentelor, notelor i altor acte ale ntreprinderii (dac se consider necesar); s cear punerea la dispoziie a oricrui document care n opinia inspectorilor ar putea fi util pentru desfurarea i finalizarea controlului. s examineze i s verifice cantitile de bunuri i materiale din stoc sau folosite n procesul de producie sau pentru comercializare. s examineze bunurile care sunt n curs de a fi recepionate sau n curs de a fi livrate i s le compare cu documentele care le nsoesc. s pun ntrebri agenilor economici i angajailor si n legtur cu elementele legate de aciunea de control i cu orice alt subiect pe care inspectorii l consider necesar pentru aplicarea corect a legii i normelor TVA.

Succesul i rezultatele controalelor privind aplicarea TVA depinde n mare msura de cooperarea agenilor economici. nregistrarea ca pltitor acord agentului economic anumite drepturi, dintre care cel mai important este dreptul de deducere a TVA, pltita furnizorului.

Fiecare inspector are datoria: s cunoasc foarte bine funcionarea TVA, obligaiile i formalitile, drepturile acordate pltitorilor prin lege i reglementrile n materie; s trateze toi agenii economici de aceeai manier, fr nici o discriminare, indiferent de mrimea sau importana lor i fr a face presupuneri premature de frauda, evaziune sau orice alta infraciune; s tie unde poate obine informaiile de care are nevoie pentru a face controlul, care informaie este util i cum trebuie s pregateasc controlul, cum s ntocmeasc raportul, etc. s urmeze instruciunile n materie de control; s aib o bun cunoatere a operaiilor comerciale desfurate de agenii economici; s acioneze n sensul ca toate ntrebarile tehnice (n materie de TVA) pe care i le pune pltitorul n timpul unui control s primeasc un rspuns, fie n timpul controlului, fie n cel mai scurt timp posibil dup control, n scris sau prin telefon. s depun un raport privind fiecare control efectuat;

s gestioneze eficient controalele a cror execuie i-a fost ncredinat.

Drepturile agenilor economici nregistrai ca pltitori de TVA. Dreptul cel mai important este acela de deducere; dreptul de rambursare, cnd TVA deductibil mai mare dect TVA colectat; dreptul de a contesta decizia unui organ al Ministerului Finanelor n ceea ce privete impozitarea sa.

Pltitorul are drepturi de ordin general la fel de importante. Aceste drepturi pot fi rezumate la dreptul de a conta la: un tratament confidenial; un tratament just i echitabil; rambursarea TVA deductibil n termenul legii; sfaturi atunci cnd a pltit mai mult; o implicare minima n desfurarea afacerilor sale.Obligaiile pltitorului de TVA: s se nregistreze n 15 zile de la nceperea activitii; s in contabilitatea de o manier stabil (legea contabilitaii); s plateasc TVA furnizorilor; s perceap TVA clienilor i s elibereze factur pentru orice operaiune impozabil; s depun deconturi lunare nainte de 25 ale lunii; s permit inspectorilor s verifice documentele, instalaiile, etc. s cunoasc i s aplice legea i normele TVA.

n funcie de rezultatele verificrii, organele de control dispun msuri pentru: urmrirea diferenei de plat sau restituirea sumelor ncasate n plus de bugetul de stat; stabilirea TVA datorat bugetului de stat prin estimare; suspendarea activitii unui agent economic pn la efectuarea plii TVA n cazurile n care se constat ntarzieri repetate sau intenionate; aplicarea amenzilor contravenionale; calcularea majorrilor de ntarziere.

Contestaiile privind stabilirea i ncasarea TVA a majorrilor de ntrziere i a amenzilor se depun n termen de 30 de zile de la data ntiinrii agentului economic pltitor i se rezolv de catre DGFPCFS judeean sau a municipiului Bucuresti, dup caz, n cel mult 30 zile de la nregistrare.

mpotriva deciziei date se poate face contestaie la Ministerul Finanelor, care n cel mult 60 zile de la nregistrare este obligat s o soluioneze. Soluia dat este definitiv.

Contestaiile cu privire la stabilirea TVA sunt supuse unei taxe de timbru de 2% din suma contestat. Termenul n care, att bugetul de stat, ct i pltitorii de TVA i pot revendica drepturile, este de 5 ani de la data prevzuta pentru exercitarea acestora.3.4. Modaliti de efectuare i finalizare a controlului fiscal

Controlul fiscal se poate efectua asupra declaraiilor i celorlate acte depuse de contribuabil n scopul obinerii unor deduceri, restituiri, rambursri sau n alte scopuri, fr deplasarea inspectorului la sediul sau la domiciliul acestuia. n acest caz, inspectorul poate solicita contribuabilului orice informaie, justificare sau clarificare referitoare la declaraiile sau documentele depuse, printr-o scrisoare sau prin convocarea acestuia la sediul unitii fiscale. Scrisoarea sau adresa de convocare trebuie sa cuprind n mod obligatoriu termenul pn la care contribuabilul s transmit rspunsul, respectiv data la care s se prezinte la unitatea fiscal, precum i problemele la care solicit clarificri sau probleme care se vor discuta cu ocazia ntrevederii.

n cazul n care contribuabilul nu d curs solicitrilor menionate, acesta se programeaz pentru efectuarea unui control la sediu.

Controlul fiscal la sediu sau la domiciliul contribuabilului se desfoar n principal, pe baza nregistrrilor i evidenelor contabile pentru contribuabili care, potrivit legii, sunt obligai s dein astfel de evidene a documentelor primare, care au stat la baza acestor nregistrri sau pe baza documentelor legale sau a constatrilor faptice privind deinerea de bunuri sau desfurarea de activiti supuse impozitrii. Controlul fiscal la sediu se extinde, de asemenea, i asupra altor elemente care pot contribui, direct sau indirect, la stabilirea real a obligaiilor fiscale ale contribuabilului controlat.

Timpul afectat exercitrii controlului fiscal la sediul de afaceri sau, dup caz, la locuina contribuabilului, se stabilete de ctre organul fiscal, n mod difereniat, n funcie de obiectivele concrete ale controlului, perioada controlat, categoria din care face parte contribuabilul, mrimea cifrei de afaceri i complexitatea activitii desfurate.

Durata maxim a unei aciuni de control la sediul su, dup caz, la locuina contriabilului, este de 3 luni, indiferent de perioada de activitate supus controlului.

Controlului fiscal al modului de ndeplinire a obligaiilor fiscale de ctre un contribuabil ntr-o perioad de timp se efectueaz o singur dat. Un nou control fiscal i viznd aceeai perioad, nu este permis, indiferent de autoritatea care urmrete efectuarea celui de-al doilea control.

Rezultatele controlului fiscal se consemneaz, n mod obligatoriu, de ctre organul fiscal n documentul denumit Proces-verbal de verificare, semnat de organul de control i contribuabil. n cazul n care contribuabilul refuz semnarea, acest fapt se consemneaz n procesul-verbal de verificare care, n termen de 15 zile de la nregistrarea acestuia la unitatea fiscal, se comunic contribuabilului printr-o scrisoare recomandat cu confirmare de primire.

Procesul-verbal de verificare cuprinde modul de desfurare a controlului, deficienele constatate, cu indicarea dispoziiilor legale nclcate, precum i msurile ntreprinse pe parcursul desfurrii controlului sau care urmeaz a fi luate n continuare pentru remedierea deficienelor constatate.

n cazul n care, din costatrile efectuate n timpul controlului, a rezultat svrirea unor fapte care cad sub incidena Codului penal sau al celorlalte legi cuprinznd prevederile penale, constatrile se consemneaz distinct, ntr-un Proces-verbal de constatare, cu indicarea dispoziiilor legale nclcate i a persoanelor implicate, dac sunt cunoscute.

Procesul-verbal de verificare aprobat de conductorul unitii fiscale din care face parte inspectorul care a afectuat controlul, constituie titlu executoriu i urmeaz regimul juridic al acestuia.

Dispoziiile consemnate n procesul-verbal de verificare se aduc la ndeplinire de ctre contribuabil, n termen de 7 zile de la comunicarea rezultatului controlului, n caz contrar urmnd s fie ndeplinite prin aplicarea msurilor de executare silit, potrivit legii.

n cazul n care contribuabilul consider c dispoziiile consemnate n procesul-verbal de verificare sunt incorect stabilite, poate introduce cerere de revizuire a acestora n termen de 7 zile de la comunicarea rezultatului controlului, la Direcia general a Finanelor Publice, care este obligat s se pronune printr-o decize motivat ce se comunic contribuabilului, n termen de 30 zile de la data nregistrrii cererii.

mpotriva deciziei emise de Direciile generale ale Finanelor Publice i contribuabilului financiar de stat judeene sau a municipiului Bucureti, contribuabilul poate face contestaie la Ministerul Finanelor, n termn de 7 zile de la comunicare. Ministerul Finanelor este obligat s rspund n termen de 40 de zile, printr-o decizie motivat, care se comunic contribuabilului.