15.10 octombrie – ziua internationala pentru reducerea riscului dezastrelor naturale pg1;

Upload: stoica-adela

Post on 12-Oct-2015

10 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

-

TRANSCRIPT

  • Inspectoratul pentru Situaii de Urgen

    Anghel Saligny al judeului Vrancea

    10 Octombrie - Ziua Internaional Pentru Reducerea Riscului

    Dezastrelor Naturale

    2012

    Srbtorit n fiecare an, ncepnd cu 1989, n cea de a doua zi de miercuri a lunii octombrie, Ziua Internaional pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale recunoate vulnerabilitatea populaiei, dar si capacitatea acesteia de a face fa dezastrelor.

    n anul 2001 Adunarea General a decis s menin n continuare sub observare cea de-a doua zi de miercuri din luna octombrie ca Ziua Internaional pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (prin rezoluia 56/195 din 21 Decembrie), ca instrument de promovare a unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea i diminuarea dezastrelor, dar i pregtirea pentru dezastru.

    Conform Organizaiei Naiunilor Unite, prin dezastre se nelege o degradare serioas a societii, care produce pierderi umane i materiale importante, sau modificri majore ale mediului, care depesc capacitatea de rspuns a comunitii respective, utiliznd mijloacele proprii disponibile.

    Pentru societatea afectat este nevoie de un rspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate.

    Dezastrele sunt determinate de riscuri ca evenimente rare i extreme, aprute n mediul natural sau generate de activitatea uman, care afecteaz negativ viaa oamenilor, proprietatea, mediul sau activitatea social-economic.

    Ce reprezint reducerea dezastrelor?

    Este responsabilitatea fiecrui cetean i guvern s acioneze pentru o lume ferit de orice pierderi cauzate de dezastre.

    Reducerea dezastrelor nseamn asigurarea c hazardele naturale au impact distructiv mic asupra vieii, mijloacelor de trai i dezvoltrii. Acest lucru se realizeaz prin dezvoltarea rezilienei, reducerea riscurilor i a vulnerabilitii. Dezastrele nu sunt fapte de via care nu pot fi schimbate, ci un rezultat al vulnerabilitii omului la riscuri naturale. Modalitatea n care vom construi, vom organiza i vom gestiona comunitile i mediul poate face diferena ntre ceea ce nseamn un dezastru i vreme urt (rea).

    n ultimii ani, a existat o schimbare conceptual major n modul cum oamenii au ncercat s fac fa dezastrelor datorate hazardelor naturale, ca fenomene de natur non-antropic.

    n prezent procesul politic i social, ireversibil i benefic este bazat pe:

    sprijinirea pentru o mai bun cunoatere; mai mult angajament public; mai multe cunotine i parteneriate pentru

    a implementa msurile de reducere a riscurilor de toate genurile, la toate nivelurile.

    n timp ce capacitile umanitare de rspuns sunt vitale i solicit n continuare atenie, concentrarea spre risc subliniaz recunoaterea c intervenia uman realizat pentru a reduce vulnerabilitatea comunitii i evalurile pot reduce impactul dezastrelor.