136731768-compunere

7
Primăvara-compuneri ale copiilor Am discutat cu elevii că PRIMAVARA este anotimpul tinereţii, al dragostei, al reînvierii naturii. Am convenit că putem asemăna primăvara cu un concert- deoarece natura răsună de cântecele feluritelor păsări care s-au întors la “casele” lor după o lungă pribegie- sau cu o nuntă- deoarece acum se repară cuiburile, se formează cuplurile şi se “nasc” puii tuturor păsărilor. Le-am sugerat să dea câte un “rol” potrivit diferitelor vieţuitoare. După ce au compus aceste texte, le-am corectat şi apoi fiecare dintre elevi şi-a tehnoredactat « povestea » pe computer. Am ajutat şi eu puţin la iniţializarea paginii, la borduri sau la alegerea fonturilor. Cea mai mare parte (şi mai dificilă) a fost însă munca lor. De-abia la sfârşit le-am citit “Concertul primăverii” şi “Nunta în codru” de George Coşbuc şi “Concertul în luncă” de Vasile Alecsandri. Mi-au plăcut “invenţiile” lor de aceea vreau să vi le împărtăşesc şi dumneavoastră. În pãdure la spectacol

Upload: simona-petran

Post on 05-Sep-2015

212 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

place

TRANSCRIPT

Eu am o sor pe care o cheam Denisa

Primvara-compuneri ale copiilor

Am discutat cu elevii c PRImavARA este anotimpul tinereii, al dragostei, al renvierii naturii. Am convenit c putem asemna primvara cu un concert- deoarece natura rsun de cntecele feluritelor psri care s-au ntors la casele lor dup o lung pribegie- sau cu o nunt- deoarece acum se repar cuiburile, se formeaz cuplurile i se nasc puii tuturor psrilor. Le-am sugerat s dea cte un rol potrivit diferitelor vieuitoare. Dup ce au compus aceste texte, le-am corectat i apoi fiecare dintre elevi i-a tehnoredactat povestea pe computer. Am ajutat i eu puin la iniializarea paginii, la borduri sau la alegerea fonturilor. Cea mai mare parte (i mai dificil) a fost ns munca lor. De-abia la sfrit le-am citit Concertul primverii i Nunta n codru de George Cobuc i Concertul n lunc de Vasile Alecsandri. Mi-au plcut inveniile lor de aceea vreau s vi le mprtesc i dumneavoastr.n pdure la spectacol

ntr-o zi o ciocnitoare cnta la tob, iar privighetoarea cnta la org. Cucul cnta la fluier i toi oamenii l aplaudau. Rnduneaua cnta la pian. Pupza cnta la acordeon. Porumbelul cnta la trompet. arca cnta la vioar. Turturica cnta la chitar. Gaia cnta la nai. Piigoiul cnta la ambal. Sticletele cnta la saxofon.Sand Ioana-Maria - clasa a IV-aNunta din codruntr-o zi un cuc s-a nsurat cu o psric pe care o chema mierla. Nnaii lui erau arca i turturica.

Din partea mierlei, nnai sunt cocostrcul i rndunica. La nunt erau patruzeci de persoane. Cntrei erau ciocnitoarea, coofana.

Mireasa i mirele erau foarte fericii de nunta lor. Ciocnitoarea cnta la tob, coofana cnta la vioar, porumbia cnta la chitar, turturica cnta la acordeon, cioara cnta la mandolin. Toi nuntaii jucau i era foarte frumoas nunta din pdure. Mirii erau foarte fericii de toi oameni din jurul lor. Mireasa i mirele au fost fericii pn la adnci btrnee. Ei poate mai triesc i-acum.

Tana Oana-Andreea- clasa a IV-aNunta psrilor

La nunt au fost invitate toate psrile. Mireas era privighetoarea, iar mire era cucul. Nai le erau turturelele i rndunelele, pop era arca. Lebda era domnioar de onoare. Orchestra era compus din: piigoiul cnta la nai, bufnia cnta la tob, la acordeon cnta barza. Nunta s-a ncheiat cu o petrecere de neuitat. Mirii au trit mult, pn la adnci btrnei.Tana Denisa-tefania- clasa a III-aNunta din codru

ntr-o zi am plecat la o petrecere sau mai bine zis la o nunt.

Porumbia e o mireas ncnttoare, dar cucul-mirele e i mai i. Au plecat la cununie. Printele piigoi i-a cununat

i diecii porumbei

nu sunt alii-n sat ca ei.

La joc au pornit cu toii

i prini i nepoii.

Acolo cnd au ajuns,cu o privire minunat

au dat daruri la mireas.

Lutari au sosit: bufnia la acordeon, uliul c-o chitar trsnet,

turturica la ambal, ciocnitoarea la tobe i au nceput s cnte.

Cnd muzica a pornit

cu toi la joc au venit.

Au dansat. Apoi barza buctreas,

pregti mncare-aleas,

iar valeii rndunici i-au servit.

Au mncat s-au sturat

i acas au plecat.

i cnd nunt o mai fi,

dai sarmale la copii.Cucuruzan Diana-Maria- clasa a IV-a

Concertul

Cnd psrelele se ntorc din rile calde ncep s cnte. ntr-o zi a fost un mare concert. Ciocnitoarea cnta la tobe i cucul la fluier, rndunica la vioar i piigoiul la ambal, bufnia la acordeon.

Cel mai special e uliul care cnt din gur, adic tot: tra lala i tra lala. Acetia sunt cntreii aflai la un concert . Telespectatorii aplaudau i cntau cu Trupa Psrelelor Argintii. Uliul mai cnta la chitar n timp ce cnta i din gur. Erau i dansatoare care dansau foarte frumos .

Moldovan Marius-Mircea clasa a III-a