134661880-casa-copac-persoana.doc

6
Testul CASA- COPAC- PERSOANA Aduce informatii legate de stadiu de integrare al personalitatii, maturitate si eficacitate. Ordinea aceasta este aleasa pentru ca este vazuta ca o dificultate psihologica graduala, desenul copacului si al persoanei parand sa aduca cele mai multe raspunsuri personale. CASA Desenul casei tinde sa solicite informatii privind casa examinatului si dinamicilor interpersonale experimentate in interiorul familiei.Casa reprezinta locul unde afectiunea si securitatea sunt puternice. Din aceasta perspectiva, desenarea unui cos ce scoate fum este adesea inrudit cu sentimente de caldura si afectiune.Orice interpretare specifica trebuie sa fie facuta doar in contextul combinarii tuturor factorilor H – T – P (sau C- C- P), combinat cu date din istoria clinica, probleme prezente si alte date din evaluare. GHID DE INTERPRETARE 1.Amanunte a) Fundamental (desenul normal) Minim o usa, o fereastra, un zid, un acoperis, un cos. b) Irelevant (ex. Tufisuri, arbusti, flori, carare) Nevoia de mediu structurat mai complet este uneori asociata cu sentimente de insecuritate sau nevoia de a exercita controlul in contactul interpersonal. 2.Hornul Simbol al relatiilor de caldura intima si uneori este asociat cu semnificatia simbolului falic. a) Absenta hornului Lipsa caldurii psihologice sau conflicte cu figuri adulte semnificative. b) Excesiv de mare Supraaccentuare a intereselor sexuale si/ sau posibile tendinte exhibitioniste.

Upload: tamara-malai

Post on 27-Sep-2015

215 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Testul CASA- COPAC- PERSOANA

Testul CASA- COPAC- PERSOANA Aduce informatii legate de stadiu de integrare al personalitatii, maturitate si eficacitate. Ordinea aceasta este aleasa pentru ca este vazuta ca o dificultate psihologica graduala, desenul copacului si al persoanei parand sa aduca cele mai multe raspunsuri personale.CASA Desenul casei tinde sa solicite informatii privind casa examinatului si dinamicilor interpersonale experimentate in interiorul familiei.Casa reprezinta locul unde afectiunea si securitatea sunt puternice. Din aceasta perspectiva, desenarea unui cos ce scoate fum este adesea inrudit cu sentimente de caldura si afectiune.Orice interpretare specifica trebuie sa fie facuta doar in contextul combinarii tuturor factorilor H T P (sau C- C- P), combinat cu date din istoria clinica, probleme prezente si alte date din evaluare.GHID DE INTERPRETARE1. Amanunte a) Fundamental (desenul normal)Minim o usa, o fereastra, un zid, un acoperis, un cos.

b) Irelevant (ex. Tufisuri, arbusti, flori, carare)Nevoia de mediu structurat mai complet este uneori asociata cu sentimente de insecuritate sau nevoia de a exercita controlul in contactul interpersonal.

2. Hornul Simbol al relatiilor de caldura intima si uneori este asociat cu semnificatia simbolului falic.

a) Absenta hornuluiLipsa caldurii psihologice sau conflicte cu figuri adulte semnificative.

b) Excesiv de mareSupraaccentuare a intereselor sexuale si/ sau posibile tendinte exhibitioniste.

c) Fumul intens (abundent)Tensiune interioara

3. Usa a) Deasupra liniei de baza, fara treptele scariiInaccesibilitate interpersonala.

b) Absenta usiiDificultate extrema in a permite accesibilitatea altora (foarte inchis in sine)

c) Deschisa Nevoie puternica de a primi caldura de la mediul extern

d) Foarte mareDependenta exagerata de altii.

e) Cu incuietoare sau balamaleDefensivitate

4. Gard in jurul caseiNevoie de protectie emotionala

5. Jghiaburi

Suspiciozitate

6. Desenarea la baza hartieiInsecuritate in casa de origine sau intimitate

7. Perspectiva, fata de dedesubt (baza casei)Fie respingerea casei, fie sentimentul ca nu poate atinge o anume dorinta a situatiei de (din) acasa.

8. Perspectiva, de deasupraRespingerea situatiei casei.

9. Acoperisul

a) Unidimensional (o singura linie ce uneste 2 pereti)Neimaginativ sau blocat emotional

b) Excesiv de mareCautarea satisfactiei in fantezie.

10. Jaluzele a) Inchise Defensivitate extrema sau inchidere (interiorizare)

b) Deschise Abilitate de a se adapta in relatiile interpersonale (de a face adaptari senzitive interpersonale)

11. Zidul (adecvarea la)Direct asociat la stadiul de putere al ego-ului

12. Fereastra

a) Absenta Ostilitate sau inchidere in sine

b) Prezenta la baza, absenta la etajPrapastie intre realitate si fantezie

c) Cu perdeaRezerva, control

d) Simpla (goala)Comportamentul este mai mult direct si necioplitCOPACULDesenul copacului ar fi asociat cu rolul in viata al persoanei sau cu capacitatile sale de a obtine rasplata de la mediu.Copacul pare sa reflecte sentimentele inconstiente fata de sine (pozitive sau negative), nivel de baza primitiv.

GHID DE EVALUARE

1. Copac excesiv de mare. Tendinte agresive.

2. Copac mititel Sentimente de insignifianta, inferioritate.

3. Copac compus clar din 2 linii pentru trunchi si un cerc pentru coroana.Impulsiv, variabil

4. Accentuare exagerata a coroaneiAnalitic, inhibat emotional5. Accentuare exagerata a trunchiuluiImaturitate emotionala6. Linii slabe (subtiri)Sentimente de inadecvare, indecizie.

7. Accentuare exagerata a radacinilorRaspunsuri emotionale superficiale, argumente limitate (limited)

8. Cicatrici, noduri, crengi rupte, scorburiAsociate cu o trauma (ex. Accident, boala, viol)

9. Fara linie de bazaVulnerabil la stres

10. Linie de baza prezenta, fara radaciniEmotii reprimate

11. Umbra, intuneric excesiv

Defensivitate ostila sau comportamente agresive

12. Linii fine, sparteAnxietate deschisa

13. Scorburi Simbolism sexual

a) Mic sau de forma unui diamant- legat de vaginb) Mic si simplu- experienta sexuala initiala sau violc) Accentuarea conturului- socul unei ciocniri importanted) Cerc (inel) interior- experienta in trecut si vindecatae) Innegrita rusine asociata cu experientaf) Mare preocupare legata de procreatieg) Animal mic inauntru ambivalenta inconjurand legaturile din copilarie (poate: ce-si are inceputul in copilarie)PERSOANADesenul persoanei pare sa stimuleze sentimentele constiente privind imaginea personala si conceptul de sine atat fizic cat si psihologic. Poate de asemenea starnii emotii legate de relatiile interpersonale si tinde sa smulga sentimente despre sinele ideal.GHID DE INTERPRETARE1. Bratele Utilizate pentru a schimba sau controla mediul inconjuratora) Indoite deasupra pieptului- ostil si suspiciosb) Ascunse la spate dificultate de a controla mania, aversitate interpersonalac) Omise inadecvare, neajutorare2. Picioarele Stadiul mobilitatii interpersonalea) Lungi dorinta de securitate sau virilitate (stradanie)b) Mici dependenta, sentimente necioplitec) Omise lipsa de independenta3. Degete

a) Lungi si ascutite agresivitate, ostilitate

b) Inchise prin cercuri sau o singura dimensiune dorinta de a suprima impulsul agresiv

4. Capul a) Mare preocupari cu fantezia, focalizare pe lumea mentalab) Mic obsesiv compulsiv, inadecvare intelectualac) Privirea in spate- tendinte paranoide sau schizoide5. Labele picioarelora) Absente posibila anxietate de castrareb) Diferenta de marime sentimente mixte privind independentac) Mari stradania spre autonomied) Mici imobilitate emotiona6. Gura a) Supra accentuata imaturitate, agresivitate oralab) Foarte mare erotism oral7. Umerii

a) Inegali instabilitate emotionala

b) Mari - preocupari legate de nevoia de putere

c) Ridicati supradefensiv, ostilitate fata de altii