114363475 carte chirurgie animale!!!

Upload: savy-robyn

Post on 10-Feb-2018

352 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    1/520

    C H I R U R G I E

    Capitolul 1. INSTRUMENTARUL CHIRURGICAL

    1. Instrumente pentru incizia (secionarea) esuturilor

    1.1. Instrumente pentru incizia (secionarea) simpl aesuturilor

    Bisturiul este compus din lam i mner. Dup forma lamei sedistinge: bisturiul drept sau ascuit (folosit cu predilecie n puncii idebridri), bisturiul curb sau convex (care se folosete n efectuarea inciziilorlungi). Dac la unele tipuri de bisturie, lama face corp comun cu mnerul, laalte tipuri, lama se poate schimba, fiind destinat unei utilizri unice. Larndul lor, lamele au dimensiuni i forme variate, n raport cu destinaia lor.Astfel, unele sunt mai late, cu vrful semioval i se folosesc pentru inciziicutanate, altele, mai ngroate, cu vrful ascuit, folosite pentru incizia unororificii sau traiecte fistuloase scurte, altele, cu vrful ndoit etc.

    Montarea lamei la mner se face cu ajutorul unei pense Pean: seprinde poriunea lat, la nivelul muchiei i se fixeaz n locaul de pe mner,prin alunecare dinainte spre napoi. Scoaterea lamei se face prin prindereaei cu pensa la nivelul opus vrfului, ridicarea din locaul respectiv ialunecarea n sens invers.

    Bisturiul electric se folosete pentru secionarea esuturilor. Parteaactiv (lama subire din metal sau bucla din fir subire) se introduce ntr-unmner prevzut cu un ntreruptor, care se continu cu un conductor montat

    la un transformator, ce se alimenteaz de la reeaua electric i caretransform curentul electric de la 220 V la 6 V i 7,5 A. Datorit rezistenelorelectrice, intensitatea curentului poate fi variabil, servind la electroseciunesau la electrocoagulare.

    Tenotomul este un instrument asemntor bisturiului, de care sedeosebete prin lama mai lung i vrful butonat. Tenotomul poate fi dreptsau curb i se folosete la secionarea tendoanelor. Att tenotomul, ct ibisturiul, pot avea lama detaabil.

    Foarfeca chirurgical. Dup direcia braelor exist foarfeci drepte,curbe i cudate, fiecare dintre acestea putnd avea vrfurile ascuite sauboante. Foarfeca chirurgical se folosete la incizia esuturilor, excizia

    esuturilor bolnave i a tumorilor etc.Foaia de jales are un mner i o lam curbat pe lat. Poate fi simpl,

    cnd lama are o singur margine ascuit (n acest caz este pentru mnadreapt sau stng) sau dubl, cnd are ambele margini ascuite. Sefolosete n operaii pe copit i ongloane.

    Decolatorul de periost poate fi drept (model Farabeuf), curb (lastnga sau la dreapta), n T, canelat, cudat i respectiv decolatorul curbpentru coast.

    Fierstrul chirurgical se prezint sub urmtoarele forme:fierstrul lam (prevzut cu mner sau cadru metalic), fierstrul n form

    de lan i fierstrul de srm (Gigli, Olivecrona). Fierstraiele chirurgicalesunt ntrebuinate n operaii pe coarne i n osteotomii.Trepanuleste un fierstru circular, cu ajutorul cruia se extrage din

    1

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    2/520

    compacta oaselor late o rondel, pentru a se deschide cavitatea sinusurilorsau cavitile nazale. Piesa sa principal este coroana (fierstrul circular),n mijlocul creia se afl o tij cu vrf piramidal (acest vrf fixeazinstrumentul n locul de elecie al trepanaiei). Exist trepan manual itrepan electric.

    1.2. Instrumente pentru secionare i strivire

    Majoritatea acestor instrumente sunt reprezentate de pensele decastrare, care fac hemostaza la nchiderea braelor, prin strivirea cordonului.Pensele de castrare (Reimers, Verboczy, Haussman, Burdizzo, Serra, Hetzel,ecrasorul Chassaignac) au dou brae articulate, prevzute la extremitateadistal cu ramuri pentru strivirea cordonului.

    Secionarea cordonului se realizeaz fie prin marginea extern,tioas, a braelor, fie printr-un cuit situat deasupra (exclusiv n cazulpensei Reimers). Pensele de castrare se aplic pe cordon n aa fel caurubul aflat pe articulaia braelor s rmn n afar, astfel ca forcipresuras se produc n partea intern, iar secionarea, n partea extern acordonului.

    Pensa Burdizzo efectueaz strivirea cordonului testicular printraversul pielii. Se ntrebuineaz pentru castrarea nesngeroas a taurilor ia berbecilor i are forma unui clete cu extremitile distale neascuite,boante. Braele sunt dublu articulate pentru a asigura stabilitatea poziieicare i se d. Unele pense Burdizzo prezint stopcordon, adic un dispozitivcare mpiedic alunecarea cordonului testicular dintre brae n timpul striviriilui.

    Ecrasorul Chassaignac produce o secionare lent, prin strngerea

    unei anse n form de lan. Lanul ecrasorului este adpostit ntr-o teacmetalic i poate fi strns printr-un resort sau prin micri de pendulare alemnerului, aflat la extremitatea proximal a instrumentului. Ecrasorulprezint avantajul c lanul su poate fi condus n profunzimea cavitiiabdominale, ns pe timpul folosirii trebuie controlat dac nu s-au angajatporiuni de viscere n ans. Se folosete n ovariectomie la iap i vac,precum i n operaia de criptorhidie la animalele mari.

    1.3. Instrumente pentru raclarea i ndeprtarea esuturilor

    Lingura Volkmann prezint la una sau la ambele extremiti cte o

    escavaie cu margini tioase i rezistente. Se folosete la raclarea esuturilormoi, a celor mortificate din focarele septice, precum i a esuturilor osoasenecrozate, ramolite.

    Reneta se ntrebuineaz n operaii pe copit, ongloane i coarne. Secompune din mner i o lam tioas, ndoit la vrf sub form de bucl.Reneta simpl poate fi pentru mna dreapt sau stng, dup orientareaprii tioase, iar cea dubl are ambele margini tioase.

    Chiureta n ans are o ans distal complet, cu o margine ascuiti un mner. Se folosete la raclarea esuturilor dure, cu modificripatologice.

    Cuitul Buss este asemntor chiuretei n ans. Prezint ontrerupere a buclei la locul de unire cu tija mnerului i servete ndeosebila raclarea esuturilor dure mortificate.

    2

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    3/520

    Dalta, dreapt sau curb, este utilizat la ndeprtarea eschilelorosoase.

    Cauterulse prezint sub trei forme: ascuit (conic), olivar i n formde secure.

    Termocauterul Paquelin funcioneaz cu benzin i este compus dinurmtoarele piese: rezervor pentru benzin, dispozitiv de insuflare i

    vaporizare, ace de platin de diferite forme i o lamp cu alcool. Acul deplatin se nclzete pn la incandescen n flacra de alcool, dup care semenine incandescent prin arderea vaporilor de benzin insuflai dinrezervor.

    Autocauterul (zoocauterul Dechery) funcioneaz cu eter.Cauterul electric are anse de platin n form de cuit, sfer i bucl,

    care se aduc la incandescen cu ajutorul curentului electric.Cauterele sunt folosite n unele forme cronice de boal, pentru

    acutizarea proceselor, n afeciuni cronice ale membrelor, articulaiilor,precum i n hemostaz i deschiderea abceselor.

    2. Instrumente pentru hemostaz

    Pensele hemostatice acioneaz prin forcipresur, dup aplicare peextremitile vaselor secionate. Cele mai utilizate n chirurgie sunt: pensaPean (are vrful rotunjit i mai multe renuri pe feele interne aleextremitilor distale), pensa Kocher (este prevzut la extremitatea distalcu dini, ambele pense hemostatice pot fi curbe sau drepte), pensa Sthal(similar agrafei Schadel de fixat cmpuri, dar cu extremitile libere nform de cioc de ra).

    3. Instrumente pentru fixarea i protecia esuturilor

    Pensa anatomic este format din dou brae unite la un capt icare la extremitatea liber sunt prevzute cu renuri tranversale. Pensa seine n mna stng n poziia tocului de scris i servete pentru fixareavaselor, nervilor, viscerelor etc., dar i la efectuarea suturilor.

    Pensa chirurgical este prevzut cu dini de oarece laextremitile distale.

    Deprttoarele servesc la ndeprtarea marginilor rnii, cu scopul dea explora i seciona straturile anatomice profunde.

    Deprttorul simplu (Farabeuf) are forma unei lame ndoite la capete

    i protejeaz pielea, straturile musculare, peritoneul etc., dup ce suntsecionate.

    Deprttorul cu gheare se ntrebuineaz la nivelul esuturilorindurate.

    Deprttorul automat (Williams), folosit n hiovertebrotomie etc., esteprevzut cu un dispozitiv de fixare la distane variabile, prin strngereabraelor pe o cremalier.

    Deprttorul Cosset permite reglarea distanei dintre cele doudeprttoare care l compun, prin intermediul unui dispozitiv constituit dintr-o tij fixat la unul din brae, pe care alunec cellalt bra, solidar cu un

    cursor.Blefarostatul este un deprttor special pentru pleoape.Agrafele servesc la fixarea cmpurilor n jurul plgii, pentru a proteja

    3

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    4/520

    rana mpotriva infeciei: agrafa Schadel (are un profil asemntor cifrei opti funcioneaz ca un resort, se mai numete impropriu pens crbu),agrafa Backhaus (este asemntoare cu o pens hemostatic de dimensiunimici, ns prezint gheare la extremitatea distal).

    4. Instrumente pentru sutur

    Acele chirurgicale servesc la executarea suturii diferitelor esuturi ipot fi drepte (ac cojocresc), curbe sau semicurbe. Acele chirurgicaletraumatice au vrful ascuit, de form conic sau cu muchii, iar pentruncrcarea firului la extremitatea opus prezint un orificiu, ca la aceleobinuite sau o fant. Acele chirurgicale atraumatice au firul fixat direct laac.

    Acul Hagedorn este turtit lateral i are form curb. Este de diferitedimensiuni i poate fi cu vrful ascuit sau rotunjit (ac atraumatic).

    Acul Mooij are vrful turtit lateral, cu o fant pe marginea inferioar, ntimp ce cealalt extremitate este ndoit sub forma unui inel, pentru fixareaacului n mn. Acest ac se ntrebuineaz mai ales la sutura pielii.

    Acul Gerlach are extremitatea proximal turtit de sus n jos, cu unorificiu pentru introducerea firului. Extremitatea opus servete dreptmner. Este un ac rezistent, folosit n special pentru sutura pielii la bovine.

    Acul Reverdin este un ac mecanic, reprezentnd o combinaie ntre aci portac. Vrful acului este turtit de sus n jos i are pe marginea stng unorificiu pentru introducerea firului. Orificiul se deschide i se nchide cuajutorul unei lame acionate prin intermediul unui buton, aezat pe mnerulacului. Acul poate fi de mrimi diferite, iar dup form poate s fie drept,curb sau localizat ntr-un unghi drept (aa numitul ac cu pedal).

    Acul Deschamp are o extremitate curbat lateral i vrful relativ bont.Curbura acului poate s fie pe latura stng sau pe cea dreapt. El sefolosete pentru sutura muchilor i n ligatura cordoanelor vasculare mari.

    Acul Emmet prezint un profil asemntor unei seceri i este turtitlateral. Se utilizeaz n sutura aponevrozelor, a muchilor etc.

    Portacele servesc la ncrcarea cu fir a acelor chirurgicale.Portacul Mathieu este cel mai folosit n medicina veterinar, fiind

    alctuit din dou brae care se strng printr-un sistem cremalier n treitrepte. Extremitatea distal (activ) este reprezentat de dou braeputernice, prevzute cu renuri efectuate n dou direcii.

    Portacul Mayo-Hegareste asemntor ca form cu pensa hemostatic

    Pean, cu deosebirea c braele active sunt mai scurte i netede, fr renuri.Portacul Olsen-Hegareste un portac combinat cu foarfeca, astfel c n

    componena braelor active intr poriunea de foarfec, dispus imediatlng articulaia braelor, n timp ce poriunea de portac este dispus distal.

    ncrcarea acului cu ajutorul portacului se face astfel: se ine cu mnaportacul cu ac i un capt al firului de sutur, iar cu cealalt mn se fixeazfirul de partea ascuit a acului, se trece n partea opus ntins i se apaspe fant pn ce ptrunde nuntru. Dup afrontarea marginilor pielii, aculde sutur se trece prin esut dirijat de portac pn ce vrful a ieit n parteaopus. Se ridic portacul, se reaplic pe poriunea care a strbtut esuturile

    i printr-o traciune scurt se scoate. n lipsa portacului se pot folosi penselehemostatice Pean. Prinderea acelor direct cu mna, dei este compatibil cuactul operator, constituie un gest chirurgical inestetic.

    4

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    5/520

    5. Instrumente pentru exploraii i puncii

    Sonda butonat este o tij de metal nichelat, ngroat laextremiti.

    Sonda canelat are pe linia median un an. Captul distal al sondei

    este rotunjit, iar cel proximal, lit. Deoarece prin intermediul acestorinstrumente se efectueaz o palpare neprecis, se prefer explorarea rnilori a traiectelor fistuloase, atunci cnd este posibil, cu ajutorul degetuluiarttor protejat de mnu. Utilizarea sondelor se reduce la examinareafistulelor adnci i strmte. n afar de exploraii, sondele servesc la izolareapachetelor vasculonervoase, iar sonda canelat se ntrebuineaz i laexecutarea unor incizii dirijate.

    Trocarulare dou piese componente: canula i stiletul. Stiletul are otij metalic prevzut proximal cu un mner i distal cu un vrf piramidal.Trocarele se ntrebuineaz n efectuarea punciilor toracelui, pericardului,abdomenului, cecumului la cal, rumenului etc., n raport cu indicaia defolosire variind i mrimea lor. Atunci cnd un astfel de instrument nu estela ndemn, trocarul poate fi nlocuit cu acul de injecii i.v.

    6. Instrumente pentru utilizri speciale

    6.1. Instrumente utilizate n oftalmologie

    Bisturiul De Grafee este asemntor celui obinuit, ns dedimensiuni mai mici.

    Alte instrumente: foarfeca oftalmologic (dreapt, curb sau

    cudat), pensa chirurgical (dreapt sau cudat), chiureta pentru cataract,croseta Aruga, pensa pentru iris (dreapt sau cudat), pensa pentru scoscilii, pensa Desmares (pentru operaia n alazion), spatula oftalmologic,deprttorul pentru pleoape (blefarostatul), portacul oftalmologic, aculDupuytren, chiureta oftalmologic, pensa Utrata.

    6.2. Instrumente utilizate n stomatologie

    Speculum bucalse folosete n scopul deschiderii cavitii bucale.Cletele pentru extracii dentare este articulat i are extremitile

    distale n form de cioc sau curbate, cu renuri pe faa lor medial. Are

    mrimi diferite, necesare extraciilor dentare pentru animale mari i animalemici, acestea din urm fiind asemntoare celor de uz uman. Cletele pentruanimale mari are braele lungi i partea activ (distal) curbat pe o latur,la un unghi de 180, astfel c permite fixarea molarilor n bune condiii.

    Cletele pentru tiat colii, destinat animalelor mari, are cele doubrae articulate: mnerul este lung, iar distal, partea activ, cu marginileoblice i tioase. Este prevzut proximal cu un urub, care are rolul ca dupfixarea cletelui pe dinte s se strng i s secioneze anomalia dentar.Pentru animalele mici, cletele de tiat colii este de dimensiuni mai mici,asemntor pensei Liston, cu braele mai lungi, iar partea activ (distal)

    este ascuit. Se folosete pentru tierea colilor la purcei n primele luni devia, dar i mai trziu, n alte anomalii, precum i pentru tierea unghiilorcrescute excesiv la cine.

    5

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    6/520

    Pila de rabotaj este confecionat dintr-un oel rezistent i are pesuprafaa sa o serie de denivelri ascuite, care permit nivelarea colilor.Este fixat ntr-o aprtoare, care ajut la mnuirea ei de-a lungul tableidentare, aprtoare care se continu cu o bar, care are la captul opus unmner. Este folosit pentru nivelarea neregularitilor dentare la cabaline ibovine.

    Dalta de rabotaj, format dintr-o bar metalic cilindric, estebifurcat la un capt i are fixat o dalt n braele respective. Se folosetepentru ndeprtarea colilor sau a molarilor crescui n exces, la animalelemari.

    Elevatoruleste o bar de fier ndoit la o extremitate n unghi dreptsau numai curbat, care se folosete pentru decolarea gingiei de pe dinte,nainte de extracie.

    Oglinda dentar este fixat la captul unei tije lungi, terminateprintr-un mner.

    Pensele pentru fixarea limbii, de forme diferite, sunt destinateanimalelor mici.

    6.3. Instrumente utilizate n otorinolaringologie

    Speculum auricularare dou brae articulate, care se termin distalprintr-o ndoitur lateral sub form de con.

    Clupa auricular este alctuit din dou lame metalice, care suntprevzute la capete cu dou orificii, n care se introduc dou uruburi, curolul de a strnge clupa dup aplicarea pe pavilionul urechii. Prezint formei modele diferite, n raport cu forma estetic a urechii, conform custandardul rasei (dreapt, curb i n form de S).

    Pensa auricular cudat este folosit n toalet i drenajul cataruluiauricular.Chiureta auricular, asemntoare lingurei Wolkmann, dar de

    dimensiuni mai mici, este menit s rezece eventualele vegetaii sau ulceresituate pe faa intern a conductului auditiv.

    Canula traheal, de forme i mrimi diferite, este confecionat dinmetal sau material sintetic. Poate fi mono- sau bivalv i se folosete ntraheotomii, n caz de iminen de asfixie.

    6.4. Instrumente utilizate n operaii pe cavitatea abdominal

    Speculum abdominaleste un deprttor al marginilor rnii, n formde valv.

    Speculum rectalpoate fi tubular sau cu valve, care se ndeprteazprintr-un mecanism cu urub sau prin apsare pe mnere. Cu ajutorulacestui instrument se realizeaz explorarea rectal, pentru depistarea unorafeciuni (ex. deirri, rupturi, polipi).

    Bisturiul cu lam ascuns are o lam ce se poate deplasa ninteriorul unei teci metalice.

    Pensa intestinal Pean are brae articulate. Are partea activ cubrae foarte lungi i prevzute cu anturi longitudinale, dar i cu o

    cremalier, prin care se asigur fixarea lor pe organul digestiv (ex. stomac,intestin). Forma pensei poate fi dreapt sau curb. Aplicat pe esut, pensaasigur o compresiune elastic. Este folosit n operaiile pe intestine i

    6

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    7/520

    stomac, n scopul opririi tranzitului intestinal, n enterotomii ienteroanastomoze.

    6.5. Instrumente utilizate n osteosintez

    Pensa Lambotte este format din dou piese articulate, fiecare

    avnd cte un mner i un bra. Pe unul din mnere are o cremalier, iar pecellalt bra, un dispozitiv care prin nchidere fixeaz strns braele pensei,care au form oval i prezint renuri, pentru a evita alunecarea pe os.Pensa Lambotte se folosete pentru imobilizarea temporar a capetelorfracturate i afrontate n cursul manoperei de pironire centromedular sau aaltor manopere (aplicarea cerclajelor, perforarea osului pentru uruburilefolosite n cazul osteosintezei cu plcue metalice).

    Pensa Liston are forma unui clete, partea activ fiind format dindou lame foarte bine ascuite, n direcie longitudinal fa de mner. Sefolosete n osteotomii, ajustarea capetelor osoase fracturate, exerezacalusurilor anormale sau a exostozelor.

    Pensa ciupitoare de os este un clete dublu articulat, ceea ce iconfer o for mai mare la nivelul extremitii active. Extremitatea braelorare forma unor cupe ogivale foarte bine ascuite. Pensa ciupitoare de os sefolosete pentru osteotomie n operaia de laminectomie, dar i pentrundeprtarea calusurilor exuberante.

    Cletele delfin are profilul prii active de forma unui cap de delfin,folosindu-se la strngerea firelor de cerclaj i la secionarea capetelor desrm.

    Pensa pentru strns firul metalic prezint partea activ de formdreptunghiular, care faciliteaz prinderea i rsucirea firului pentru cerclaj.

    Cletele pentru tiat firul metalic are dou brae de oel bineascuite, care realizeaz secionarea firului metalic.Conductorul detij, confecionat din oel, este de forma unei tije

    lungi, cu un capt ascuit, care ptrunde prin canalul medular i strbateepifizele osoase. La captul opus are un bra, care ajut la manevrarea sa.Dup ce conductorul de tij a fost introdus n os, pe el se bate tija propriu-zis, pentru imobilizarea capetelor osoase fracturate.

    Materialele pentru osteosintez sunt confecionate din oelurispeciale tratate cu nichel, tanatal sau vanadiu, astfel nct organismul nu leconsider nonself.

    Tijele de osteosintez au un an central, care uureaz direcionarea

    lor n canalul medular cu ajutorul unei baghete metalice (conductorul detij). Profilul lor poate s fie de form diferit: trefl, U, V sau rotund. Tijeledrepte (Kuntscher) sunt foarte des folosite n osteosinteza veterinar. TijeleRush sunt uor curbate la extremitatea proximal i se folosesc n special laosteosintezele tibiale. Toate tijele sunt ascuite la extremitatea distal, iarcea proximal este prevzut cu o fant, care uureaz extragerea lor dupce fractura s-a consolidat.

    Broele de osteosintez (Kirschner) sunt baghete compacte ascuite laun capt. Diametrul lor variaz de la 0,5-2 mm pn la 6-8 mm. Exist ibroe filetate la un capt, care realizeaz o bun fixare la nivelul epifizei

    distale. Introducerea lor n canalul medular se face cu ajutorul unei chei n T,prin rotire.Plcuele metalice. Cele drepte se folosesc pentru imobilizarea

    7

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    8/520

    fracturilor diafizare, n timp ce plcuele n T se folosesc pentru imobilizareafracturilor n zonele articulare.

    uruburile pentru osteosintez se folosesc pentru remedierea unorfracturi epifizare sau pentru fixarea plcuelor. uruburile pentru esut ososcompact sunt filetate pe toat lungimea lor, iar renurile dintre spire suntpuin adnci, n timp ce uruburile pentru esut osos spongios sunt filetate

    pn la jumtate sau doar la vrf, iar renurile dintre spire sunt foarte adnci.Capul uruburilor variaz foarte mult ca form i dimensiuni, uneleprezentnd o singur renur, altele au dou renuri n cruce (uruburistelate), n timp ce altele prezint un hexagon ngropat (pentru strngereaacestora sunt necesare chei speciale).

    Firul metalic pentru osteosintez are diametrul cuprins ntre 0,5-2 mmi este fabricat dintr-un aliaj special de oel cu nichel, tanatal i vanadiu. Sefolosete pentru realizarea suturilor osoase (osteorafii), pentru realizareaunor ligaturi, cerclaje sau demicerclaje sau n asociere cu broele iuruburile realizeaz benzi de tensiune.

    Fixatorii externi sunt reprezentai de un ansamblu de broe caretraverseaz transversal diafiza osoas, fiind imobilizate lateral prinintermediul unor plcue sau tije din duraluminiu, care sunt fixate cu ajutorulunor uruburi speciale.

    Capitolul 2. PREGTIREA PENTRU OPERAIE, INJECIILE I PUNCIILE

    1. Pregtirea animalului pentru operaie

    Igiena corporal a animalului trebuie minuios executat nainte defiecare operaie i const, dup caz, n eslare, periere, despotcovire i

    chiar splare, urmat de uscare.Dieta preoperatorie se refer la reducerea raiei pn la suprimareacomplet a acesteia, cu 12-24 ore nainte de operaie. Ea are scopul de areduce plenitudinea tubului digestiv, ceea ce va evita riscurile complicaiilorcardiorespiratorii ntlnite n cazul imobilizrilor decubitale, ea fiind foartenecesar n cazul operaiilor pe tubul digestiv. Animalul supus dietei suportmai bine anestezia i contenia n diferite poziii solicitate de diverseletehnici operatorii. La animalele de talie mare, accidentele legate de trntirealor sunt mult mai reduse, tiut fiind faptul c n cazul plenitudinii tubuluidigestiv se pot produce rupturi de viscere cu consecine extrem de grave. Pede alt parte, dietele prelungite au efecte nefavorabile asupra organismului,

    prin scderea rezistenei organice dat de dezechilibrul leucocitar, deacidoz, de trecerea toxinelor i a microbilor din intestine n circulaie etc.Dieta hidric se refer n general la suprimarea administrrii apei ndimineaa zilei programate pentru operaie.

    Medicaia preoperatorie urmrete corectarea unor dezechilibreinduse de starea de boal, prevenirea complicaiilor consecutive operaiei in acelai timp ridicarea rezistenei generale a organismului. Medicaiapreoperatorie se face n funcie de starea terenului biologic al animalului,precum i n funcie de complexitatea interveniei. Dintre pregtirile specialecare se aplic n funcie de pacient, amintim: combaterea hipovolemiei prin

    transfuzii i perfuzii, administrarea de vitamine n cazul hipovitaminozelor,stimularea hemostazei prin medicaie hemostatic, reechilibrareahidroelectrolitic, energetic i proteic, antibioticoterapia, oxigenoterapia,

    8

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    9/520

    administrarea de diuretice, spasmolitice, analgezice, tonice generale,analeptice cardiorespiratorii, mijloace stimulente nespecifice, sondajegastrice, vezicale, clisme etc.

    2. Prevenirea infeciilor chirurgicale

    2.1. Asepsia

    Asepsia cuprinde toate aciunile care previn ptrunderea microbilor nran, prin distrugerea lor de pe instrumentele i obiectele ce vin n contactcu rana.

    Pregtirea chirurgului pentru operaie. Se ncepe prin aseptizareaminilor i mbrcarea echipamentului de protecie (halat, or, bonet imasc). Antiseptizarea minilor se realizeaz prin splare insistent cu apcald i spun, folosind peria pentru unghii. Splarea ncepe de la degete ise termin la coate. Dup splare, minile se in n sus, astfel ca apa s sescurg pe coate. Pentru o prim splare se poate folosi spun i apobinuit, iar pentru splarea definitiv, mai ales atunci cnd se practicoperaii laborioase pe caviti, se recomand utilizarea apei i a spunuluilichid sterile sau a detergenilor lichizi cu aciune antiseptic. Deoarece prinsplare nu se realizeaz o antisepsie total, aceasta se completeaz cuantisepsia chimic, putndu-se folosi urmtoarele produse: alcool etilic de80 timolat 5%, alcool etilic de 80 taninat 5%, bromocet 1%, dezinfectantcationic 0,3-0,5%, sublimat coroziv 1, tinctur de iod diluat 1:1 cu alcool70, betadin 0,1-0,2%, clorhexidin 0,05% etc. Dup splare, minile seterg cu un prosop steril i apoi se introduc 5 minute ntr-o soluieantiseptic. Exist i produse tipizate sub form de spray: hospisept,

    primasept, sterilifix, habitone etc.Protecia minilor chirurgului se realizeaz prin utilizarea mnuilor decauciuc sterile de unic folosin, dar ele pot fi sterilizate prin fierbere,autoclavare cu vapori de formol sau prin pstrarea lor n soluii antiseptice.Cnd se recurge la sterilizarea prin fierbere sau autoclavare este necesar camnuile s fie protejate la interior i la exterior cu un tifon tlcuit, n aa felnct s nu se ating una de alta, deoarece din cauza temperaturii ridicatese lipesc i se rup. Ca soluii antiseptice, se pot folosi: sublimat coroziv 1,bromocet 2%, clorhexidin 0,5%. Pentru creterea aderenei la esuturi,peste mnuile de cauciuc se trag mnui sterile din bumbac. Cnd operaiaeste mai laborioas, pe sub mnuile de cauciuc se iau mnui de hrtie,

    care vor absorbi transpiraia. Acestea sunt nite mnui incomplete, carelas vrfurile degetelor libere. n operaiile n care riscul contaminrii i alinfeciei este mare, dup antiseptizarea minilor, chirurgul mbrac masca,boneta i halatul steril.

    Asepsia instrumentarului, a materialelor textile i de sutur.Dup fiecare ntrebuinare, instrumentele se cur prin splare cu peria,folosind detergeni sau spun. Pentru pstrare, se supun uscrii, iar celedemontabile se desfac n prile componente. Petele de rugin sendeprteaz prin frecare i se ung cu vaselin n strat subire.Instrumentele cu lame tioase se protejeaz prin nfurare cu tifon. Dup

    fiecare operaie, materialele textile (cmpuri operatorii, tampoane) seintroduc n ap rece sau ntr-o soluie antiseptic (bromocet 0,5% saudezinfectant cationic 0,5%) i se spal de snge, apoi se spal n ap cald

    9

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    10/520

    cu spun sau detergent. Dup uscare se verific dac sunt tivite, pentru anu lsa scame i apoi se introduc ordonat n casolete pentru sterilizare.Toate materialele care se supun aseptizrii se vor aranja n casolete sau ncuva sterilizatorului n ordinea invers ntrebuinrii.

    Sterilizarea prin fierbere este frecvent folosit i se realizeaz obinuitn 30 minute, utiliznd sterilizatoarele electrice. Eficiena crete dac se

    adaug clorur de sodiu 2%, borat de sodiu 4%, hidrat de sodiu 3 saucarbonat de sodiu 1-2%, prin creterea temperaturii. Prin adaosul de sod2% se realizeaz o sterilizare total, distrugndu-se i germenii sporulai. Sepreteaz la sterilizarea prin fierbere instrumentele metalice i materialeletextile din fibre naturale. Fierberea se poate realiza n vase obinuite de inoxsau emailate sau n sterilizatoare special construite n acest scop, cu surstermic electric sau flacr. Materialul trebuie s fie acoperit n totalitatecu ap pe tot intervalul celor 30 minute. Protejarea instrumentelor se vaface cu tifon tivit, care nu las scame (nu se folosete vata). Acele se vorintroduce n cutii metalice cu orificii, iar lama instrumentelor tioase se vaproteja cu tifon.

    Sterilizarea prin autoclavare (cu vapori de ap sub presiune) este maieficient i se preteaz unei game largi de instrumente i materialechirurgicale. Eficiena se datoreaz posibilitii creterii temperaturii nraport direct cu creterea presiunii. Astfel, la 0,5 atm, temperatura ajunge la112C, la 1 atm, la 120C, la 2 atm, la 140C, iar la 3 atm, temperaturaajunge la 144C, scurtnd astfel i timpul necesar sterilizrii. Pentru acesttip de sterilizare se folosesc autoclave speciale, compuse dintr-un cazan cuperei dubli i cu un capac, care asigur o perfect etaneitate. n practicse prefer autoclavul Chamberland, care are forma unui cilindru cu pereiidubli, alctuind dou cazane distincte, care comunic ntre ele prin orificii.

    Materialele pentru sterilizat se introduc n cutii metalice cu pereiiparial dubli sau glisani, din care cel interior, cu orificii pentru ptrundereavaporilor calzi. n mod curent se folosesc n acest scop casoletele metalice.Acestea se introduc n cazanul autoclavului, care apoi se nchide etan. Sed drumul la sursa termic, lsndu-se deschis robinetul de evacuare aaerului din autoclav. Eliminarea total a aerului este obligatorie, deoarece nmasa de aer nu se realizeaz temperatura de sterilizare. Evacuareacomplet este atunci cnd prin robinet iese un jet continuu de aburi. Senchide robinetul i se urmrete pe manometru creterea presiunii. Cnd s-a ajuns la temperatura de sterilizare (1-2 atm), se verific funcionalitateasupapei de siguran, care menine constant aceast presiune pe toata

    durata sterilizrii (30 minute), dup care se oprete sursa de cldur(generatorul de aburi) i se deschide robinetul de evacuare. Prin evacuareavaporilor, presiunea scade sub zero, realizndu-se un uor vacuum, necesaruscrii materialelor. Dup 15-20 minute se deschide capacul autoclavului, senchid orificiile din pereii glisani ai casoletelor, care apoi sunt scoase,nedeschizndu-se dect la ntrebuinarea materialelor. Acestea se meninsterile peste 48 ore dac casoletele nu au fost deschise ntr-un mediu cu aerputernic contaminat. Controlul sterilizrii se face prin urmrireamanometrului i a termometrului autoclavului, prin introducerea n casoletea unor substane cu punct de topire ridicat (ex. acidul benzoic, care are

    punctul de topire de 120

    o

    C) sau, cel mai bine, prin controale bacteriologiceperiodice. n practica de teren sunt utile autoclavele de mic capacitate ifierbtoarele sub presiune de tipul Kuktei, de uz casnic.

    10

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    11/520

    Sterilizarea umed cu fierul de clcat este aplicabil pentrumaterialele textile din fibre naturale (pnz de in, cnep, bumbac), din carese confecioneaz tampoanele i cmpurile de operaie, halatele, orturile,bonetele. Se execut prin treceri repetate ale fierului ncins peste esturileumezite, insistndu-se la custuri. Sterilizarea este eficient dac se evitcontaminarea ulterioar. Practic este foarte avantajoas i poate fi asociat

    cu sterilizarea chimic, astfel: instrumentarul i casoletele sau cutiilemetalice i materialele de sutur se sterilizeaz prin introducerea lor nsoluii aseptizante, iar materialul textil se calc i se introduce imediat ncasolete sau pungi de plastic, aseptizate n prealabil prin metode chimice.

    Sterilizarea prin cldur uscat se realizeaz la temperaturi cedepesc 180C, utilizndu-se etuve sau cuptoare electrice, dar se preteaznumai la sterilizarea sticlriei.

    Flambarea este i ea rar utilizat, din aceleai motive. Constituie totuio metod rapid i util atunci cnd nu se dispune de alte mijloace. Se potflamba la flacra unei lmpi de spirt baghetele de sticl, acele sau sondelemetalice pentru exploraii, tviele metalice etc.

    Sterilizarea prin radiaii. Razele ultraviolete sunt produse de lmpispeciale de cuar, n care arderea se face n vapori de mercur. Ele au o marecapacitate bactericid i se folosesc pentru sterilizarea slilor de operaie, apansamentelor, a sondelor, a cateterelor i a apei. Razele ultraviolete au oaciune de suprafa, fr efecte n profunzime. Sterilizarea cu raze gama amaterialelor de cauciuc sau textile sintetice folosite n chirurgie este largutilizat n prezent.

    Aceste metode sunt impuse de necesitatea nlocuirii sterilizrii la caldpentru materialele care se degradeaz uor sub aciunea cldurii.

    Formolul, sub form de tablete, se introduce n cutii etane alturi de

    materialul de sterilizat. Se las 24 ore la temperatura camerei, 2 ore la 25Csau 30 minute de 50C.Bromocetul este o soluie hidroalcoolic de bromur de cetilpiridinium

    10% sau 20% i are un spectru larg de aciune, putnd fi utilizat n soluie de1-2% pentru aseptizarea instrumentarului metalic, din material plastic i amaterialelor textile din fibre naturale sau sintetice. Aseptizarea se realizeazdup minimum 5-10 minute de la contactul cu soluia.

    Clorura de alkildimetilbenzilamoniu (dezinfectantul cationic) seutilizeaz n concentraii de 3-5 pn la 1%, avnd aciune mai eficientdect bromocetul. Se pot steriliza, n general, toate instrumentele imaterialele chirurgicale textile. Catgutul i aa chirurgical de relon, dup un

    contact de peste 10 ore cu soluia, pierd din rezistena la ntindere.Rivanolul soluie 1/500 are efect aseptizant dup 30-40 minute.Verdele briliant soluie alcoolic 1% are efect aseptizant dup 15-20

    minute.Aldehida formic 2% este utilizat pentru instrumente i materiale de

    cauciuc.Glutaraldehida soluie 10% este eficient i ea pentru aseptizarea

    instrumentelor.Cloramina B (sulfonamida clorat) se gsete sub form de pulbere

    sau comprimate. Se poate folosi n concentraie de 3-5% pentru aseptizarea

    instrumentarului i a utilajelor chirurgicale i pentru antisepsia minilor (0,5-1%).Etilenoxidul, un gaz incolor cu miros specific, are o mare putere de

    11

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    12/520

    penetrare. Acest gaz are un puternic efect bactericid la temperatura de 40Ctimp de 4 ore, nefiind toxic pentru om.

    Uneori, datorit remanenei n materialele sterilizate, poate produceuoare iritaii. Etilenoxidul n amestec cu ozonul realizeaz sterilizarea larece.

    Pentru sterilizarea materialelor de sutur se folosete alcoolul simplu

    de 70-80, alcoolul iodat 2% sau benzina iodat 2%. Sterilizarea serealizeaz dup 24 ore. De regul, materialele se menin n soluie pn lantrebuinare. Materialele de sutur i instrumentele care vin n contactnemijlocit cu esuturile vii nu pot fi sterilizate cu soluii dezinfectante, dincauza remanenei i a aciunii neselective a acestora, cu persistenaefectelor iritante postoperator. Circuitele materialelor sterile i nesteriletrebuie s fie bine organizate, s nu se interfereze.

    2.2. Antisepsia

    Antisepsia cuprinde totalitatea mijloacelor folosite pentru distrugereasau ndeprtarea microbilor din cmpul operator, dintr-o plag i dinvecintatea acesteia. Se realizeaz prin tunderea i raderea prului,splarea i antiseptizarea pielii pe o suprafa ce depete cu 5-15 cm (nraport cu talia animalului) distana de la locul unde se practic plagaoperatorie.

    Antisepsia pielii se efectueaz prin pensulaii de la centru spreperiferie, cu unul din urmtoarele produse: tinctur de iod (iod metalic 2,iodur de potasiu 3, alcool 50 pn la 100 ml), benzin iodat 2%, sublimatcoroziv 0,3-0,5%, alcool iodat 2-5%, alcool formolat 2-5%, bromocet 1-2%,dezinfectant cationic 0,5-1%, betadin 1%, clorhexidin, alcool izopropilic

    70, septosol, metosept etc. nainte de nceperea operaiei se repet asepsiai apoi se aplic cmpul operator din pnz steril i se fixeaz fie cu agrafespeciale, fie prin sutur.

    Antisepsia mucoaselorse face difereniat, dup cum urmeaz.Pentru mucoasa bucofaringian: acid boric 3-4%, glicerin + acid boric

    10%, acid lactic 1%, clorhexidin 2,5%, permanganat de potasiu 1:3.000,glicerin iodat 1%.

    Pentru mucoasa conjunctival: acid boric 2-3%, coralgol 1%, stilargol1%, argirol 1%.

    Pentru mucoasa vaginal i prepuial: permanganat de potasiu1:3.000, ap oxigenat 1:4, cloramin 4, sulfat dublu de oxiquinolein

    1:2.000, nitrofuran 2%, soluie Lugol (iod 1, iodur de potasiu 2, ap distilatpn la 100 ml), dezinfectant cationic 1-2, clorhexidin 2,5%, lotagen 1,4-1,8%, racilin 1-2%, embriosol (acid poliacrilic), acriflavin 1% etc.

    Pentru antisepsia glandei mamare: clorhexidin 1,5-2%, fenoxietanol,nitrofuran.

    Pentru cile urinare: acid boric 3%, permanganat de potasiu 0,5%,nitrat de argint l.

    Decontaminarea i antisepsia plgilor se poate realiza prinsplturi cu urmtoarele soluii antiseptice: hipoclorit de sodiu 0,5-1,5%(este eficace n plgile de rea natur, candidate la gangrenare), soluie

    Dakin (este o soluie neutr de hipoclorit de sodiu, cu efect puternicantiseptic i favorizant al proceselor de autocurire, care se utilizeaz subform de irigaii mai ales n focarele flegmonoase), tinctur de iod diluat

    12

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    13/520

    1:1 (se folosete mai ales pentru plgile de suprafa i n cele profundeproduse prin mpunstur), iodoform (antiseptic, excelent dezodorizant,analgezic, sicativ i astringent, se aplic sub form de pulbere sau n eter10%, iar sub form de unguent 5-10% se poate folosi i n oftalmologie), apoxigenat (are efect antiseptizant energic i favorizeaz procesele deautocurire i cicatrizare mai ales n cazul plgilor cu necroze tisulare,

    supuraii cronice, gangrenate), permanganat de potasiu 1:500 sau 1:1.000(recomandat pentru splturi n plgile cu esuturi putride, deoarece pelng aciunea antiseptic are i efect dezodorizant), sulfat de cupru 0,5-1%(are efect bactericid, dar este i un bun astringent pentru rni i mucoase,soluiile glicerinate de sulfat de cupru sunt cicatrizante mai ales n plgile devar, iar unguentele 5-10% dau rezultate bune n tratamentul afeciunilorpodale necrobaciloz, panariiu), oxid de zinc (pulbere, are aciune uorantiseptic, absorbant i astringent, se folosete n plgile eczematoase iintr n compoziia unor formule medicamentoase jecozinc, jecolan,zoodermin), oxid galben de mercur (antiseptic puternic n focarele custafilococi, streptococi i colibacili, se utilizeaz n soluie 2-5% pentrusplarea cavitilor n abcesele i flegmoanele drenate i pentru prevenireainfeciilor secundare), oxicianur de mercur (antiseptic puternic i binetolerat pe plgi, se utilizeaz n soluie 1 pentru splturi, instilaii saucomprese umede), mercurocrom 2% (cu efecte importante n stimulareacicatrizrii), nitrat de argint (are efect antiseptic i cauterizant i este utilizatsub forma creioanelor n tratamentul plgilor cu tendin de hiperproliferarea esutului de granulaie, iar sub form de soluie 2-5% are efect astringenti favorizeaz epidermizarea), violet de geniana 1% (n pomad sau soluie,are efect antiseptic i epidermizant, fiind recomandat n plgile superficialeale pielii i mucoaselor), cristal violet soluie alcoolic 1 i albastru de

    metil 1-2% (au aceleai efecte i indicaii ca i violetul de geniana), acidboric (utilizat n plgi sub form de pulbere fin sau n pomad, are aciuneantiseptic i cicatrizant), acid picric (antiseptic, astringent, sicativ ianalgezic, se utilizeaz sub pansament n rosturile de ham, iar n arsuri,soluia 1% calmeaz durerea i favorizeaz regenerarea epidermului),gomenol soluie 10-30% (eficient n arsuri), lotagen (are efect antiseptic ihemostatic, se recomand mai ales n plgile podale cu esuturi necrozate,putride i n prima faz a cicatrizrii, cnd favorizeaz procesul deautocurire, se utilizeaz n soluie 1-4% prin splturi sau pansamentumed), dezinfectant cationic 2-5%, clorhexidin 2%. Pentru terapia plgilorse folosesc n scop antiseptic o serie de chimioterapice (sulfamide,

    nitrofurani) i antibiotice, local i general.

    2.3. Dezinfecia slii de operaie i a anexelor ei

    Sala de operaie trebuie s fie construit n aa fel nct s faciliteze odezinfecie sigur i cu minimum de manoper. Aceasta se execut parialnainte de fiecare operaie, ct i dup aceasta, atunci cnd prin operaie sedeschid focare septice, prin al cror coninut se contamineaz mediul igeneral, cel puin o dat pe lun, cnd se dezinfecteaz ntregul spaiu (salade operaie, sala de pregtire, spaiul de spitalizare, culoarele etc.) n care

    se lucreaz i circul animale, precum i utilajele, aparatele i materialele decontenie. Aciunea de dezinfecie cuprinde trei etape: de curire mecanic,de curire sanitar i de dezinfecie propriu-zis.

    13

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    14/520

    n practica curent se recurge la dezinfecia cu mijloace chimice,dintre care cele mai eficiente sunt: aldehida formic 2%, septosolul 3-5%,bromocetul 2%, singur sau n asociere cu aldehida formic 2% i clorura dealkildimetilbenzilamoniu (dezinfectant cationic) 2-3 pentru suprafeenetede i 2% pentru suprafee rugoase, glutaraldehida 2,4%, cidexul. Pentrudecontaminarea aerului se recurge la dezinfecia cu aerosoli, folosind unul

    din produsele sus menionate. Dintre mijloacele fizice, dezinfecia prinradiaii ultraviolete cu lungimi de und ntre 240-270 m se poate utiliza maiales pentru decontaminarea utilajelor cu suprafee netede i pentrureducerea ncrcturii de germeni din aer. n slile moderne de operaiiexist instalaii pentru radiaii ultraviolete care se pun n funciune zilnicdup terminarea programului, asigurndu-se astfel o eficientdecontaminare a aerului i a tuturor suprafeelor.

    3. Injeciile

    Injeciile sunt manopere prin care se introduc n organism soluiimedicamentoase, anestezice sau preparate biologice (vaccinuri) n scoppreventiv, curativ sau de diagnostic. Injeciile permit administrarea completa dozei, cu costuri reduse, efectul este rapid i uor de realizat fr dotrispeciale. Acele de injecie prezint o parte cu care se adapteaz la sering(ambou), o tij cu lungime i diametru variabil i vrful (bizoul), care poate filung, semilung i scurt. La acele de unic folosin, amboul este din materialplastic, transparent pentru injecii i.v. Pentru administrri i.v. se folosescfluturaii, care au adaptat la ac un tub de plastic, iar pentru administrrirepetate i.v. sau pentru perfuzii exist ace prevzute cu o teac din materialplastic (branule), asemntoare trocarelor, la care, dup introducerea n

    ven, partea metalic (rigid) se retrage i rmne canula flexibil, ce sepoate introduce i menine n lumenul vasului fr riscul lezrii acestuia saual injectrii perivasculare. Branulele (cateterele venoase) au grosimi ilungimi diferite, codificarea calibrelor pe culori care corespund unui anumitflux maxim care poate strbate lumenul cateterului n unitate de timp fiindnotat cu G (gauge): 24 G galben (0,6 mm diametru interior), 22 G albastru(0,8 mm), 20 G roz (1 mm), 18 G verde (1,2 mm), 17 G alb (1,4 mm), 16 Ggri (1,6 mm), 14 G portocaliu (2 mm). Lichidele care se administreaz pecale injectabil trebuie s fie sterile i compatibile cu esuturile n care seinjecteaz. Majoritatea formulelor medicamentoase sunt gata preparate iprezentate n fiole sau flacoane. Cele sub form de pulberi se dizolv

    extemporaneu, respectndu-se cu strictee condiiile de solubilizare,respectiv raportul dintre solvent i substana activ. Se va evita n toatecazurile sprijinirea acului de fundul fiolei sau al flaconului. Pentrusolubilizarea produselor sub form de pulbere se ncarc seringa cu soluianecesar, se perforeaz dopul de cauciuc al flaconului i se introduce aculastfel ca vrful acestuia s nu depeasc 2-3 mm partea interioar adopului. Dup ce s-a realizat solubilizarea complet se adapteaz seringa cupistonul puin tras, pentru a se introduce n flacon aer, crendu-se astfel opresiune sub care soluia va fi uor aspirat n sering. Seringa ncrcat icu acul adaptat se va ine n mn n aa fel ca pistonul s nu se deplaseze

    i s nu cad brusc. La locul de injecie se va efectua antisepsia prinpensulaie cu tinctur de iod sau alcool sanitar, iar la nevoie se va tunde. Seva respecta cantitatea maxim de soluie care se administreaz ntr-un

    14

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    15/520

    singur loc i alternana locurilor de elecie n cazul repetrii injeciilor, pentrua permite absorbia complet i refacerea esuturilor dup administrareaprecedent.

    3.1. Injeciile intradermice

    Se practic pentru inocularea unor cantiti mici de lichid (0,1-0,5 ml)n grosimea dermului, ndeosebi cu scop de diagnostic (tuberculinare,maleinare, reacia Cassoni, teste alergice) sau anestezie local. Se folosescseringi de 0,5-1-2 ml, divizate n zecimi de mililitru i ace scurte i subiri sauseringi automate. Se formeaz un pliu cutanat, n grosimea cruia seintroduce acul i se injecteaz coninutul. Injecia s-a fcut corect cnd ntimpul injectrii i cteva minute dup aceea la locul respectiv apare o micumfltur circumscris (buton dermic), care nu dispare la presiunea digital,fiind deplasabil odat cu pielea. Cnd soluia ajunge sub piele se repetadministrarea. Alegerea locului de elecie este determinat de scopulurmrit: intradermopalpebral, pleoapa inferioar (pentru maleinare), pe faalateral a gtului (pentru tuberculinare), n pliul cozii (pentru reaciaCassoni), la baza pavilionului urechii (la porc).

    3.2. Injeciile subcutanate

    Se preteaz pentru administrarea unor cantiti mici sau mari desoluii medicamentoase izotone, neiritante i uor resorbabile (lichiderehidratante, vaccinuri, seruri, anestezice, antiinflamatoare). Nu se indic

    pentru soluiile iritante ale compuilor metalici (iod, mercur, bismut) ipentru unele soluii uleioase. Cu degetul mare i cu cel arttor se formeazun pliu cutanat, la baza cruia se introduce acul de sus n jos. Poziia aculuin spaiul subcutanat se verific prin micri de lateralitate, iar soluia seinjecteaz cu uurin. Cantitile mari se injecteaz lent, pentru a evitadilacerarea brutal a esuturilor i rupturile vasculare, iar cantitile mici sepot injecta rapid. Se folosesc ace de mrimi adecvate n raport cu taliaanimalului.

    Dup injectare, acul se scoate sub un tampon mbibat n antiseptic, iarlocul se maseaz uor pentru a mpiedica refularea lichidului pe traiectullsat de ac i pentru a favoriza difuzarea soluiei n esutul subcutanat.

    Atunci cnd cantitatea de lichid este mare, se recomand s se injecteze nmai multe locuri. De regul, ntr-un singur loc se vor injecta maximum 5-20ml la animalele mici, 30-100 ml la cele mijlocii i 150-250 ml la animalelemari.

    Injeciile s.c. se fac n locurile cu piele mobil i esut conjunctiv laxabundent, evitndu-se locurile cu vase i nervi: la animalele mari (nregiunea cervical superioar i prescapular), la ovine i caprine (nregiunea toracoabdominal lateral, a iei sau pe faa medial a gambei), laporcine (la baza urechii, n regiunea latero-ventral inghinoabdominal, a ieii pe faa medial a coapsei), la carnasiere (n regiunea cervical,

    toracoabdominal lateral i a iei).Accidente i complicaii: (1) neparea i traumatizarea unui nerv; (2)puncionarea unui vas (arter, ven) i consecutiv formarea hematomului

    15

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    16/520

    (se schimb locul, se aplic pansament compresiv); (3) dislocarea masiv deesut subcutanat, cu ruperea capilarelor sanguine i limfatice (atunci cndinjectarea se execut brutal sau cnd se administreaz cantiti prea maride lichid ntr-un singur loc); (4) necroza sau gangrena cutanat (atunci cndse injecteaz cantiti mari de lichide greu resorbabile, care princompresiune mpiedic circulaia sanguin normal sau cnd soluiile conin

    substane vasoconstrictoare adrenalin); (5) complicaii septice (ex. abces,flegmon, atunci cnd nu se respect regulile de asepsie i antisepsie).

    3.3. Injeciile intramusculare

    Se preteaz pentru administrarea unei game largi de soluii saususpensii medicamentoase i n general pentru soluiile uleioase, care nu sepot administra i.v. Fa de administrarea s.c., are i avantajul unei resorbiimai rapide (3-15 minute), n funcie de caracteristicile lichidului injectat i sepot administra concentraii mai mari. Se folosesc ace de diferite dimensiuni,n funcie de talia animalului. Se palpeaz musculatura, pentru a se reperact mai exact locul de elecie, apoi se antiseptizeaz i se introduce acul 1-3cm la animalele mici, 3-5 cm la cele mijlocii i 5-10 cm la cele mari.Introducerea acului se poate face adaptat la sering, n cazul animalelor cupielea subire i separat de sering, prin lovire, n cazul animalelor mari, cupielea groas i greu abordabile. nainte de injectare se aspir, pentru aevita injectarea intravascular, iar apoi se apas pistonul moderat, dupadaptarea corect la ac, fixnd amboul ntre degete, regiunea muscularfiind relaxat. Se recomand s se injecteze ntr-un loc maximum 3-5 mlsoluie la animalele mici, 5-15 ml la cele mijlocii i 20-30 ml la cele mari.Acul se extrage sub compresiunea unui tampon antiseptic, iar locul se

    maseaz uor.Ca locuri de elecie, se prefer regiunile cu mase musculare bogate, cuinervaie i vascularizaie n profunzime: la animalele mari (n musculaturacrupei, a fesei i a gtului), la animalele mijlocii i mici (n musculatura fesei,a coapsei i a anconailor).

    Ca accidente i complicaii, sunt posibile cele descrise n cazulinjeciilor s.c., ns de o gravitate mai mare. Ruperea acului este un accidentposibil atunci cnd contenia nu este corespunztoare. Acest accident poatefi prevenit prin interpunerea unui cateter ntre sering i ac, iar n situaia ncare totui acul se rupe, fragmentul rmas se va extrage chirurgical.

    3.4. Injeciile intravenoase

    Se utilizeaz frecvent n practic, deoarece prezint o serie deavantaje fa de cile precedente: (1) se preteaz pentru soluii care pe cales.c sau i.m. sunt foarte iritante i care au indicaia de ,,strict intravenos(clorur de calciu, suzotril, sulfatiazol, formol, clorhidrat, sulfat de magneziuetc.); (2) efectul este rapid i pot fi administrate cantiti mari de lichide; (3)dozele sunt mai reduse, iar medicamentele nu se cantoneaz la locul deadministrare; (4) injecia este puin dureroas i permite meninerea loculuide elecie timp ndelungat.

    Locurile de elecie sunt practic toate regiunile cu vene superficialeabordabile: la cal (vena jugular i n cazuri excepionale vena cefalicantebrahial, vena subcutanat toracal i venele safene, extern sau

    16

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    17/520

    intern), la rumegtoare (vena jugular superficial, cefalic antebrahial,safen, mamar), la porc i iepure (vena auricular extern), la carnivore(vena cefalic antebrahial, safen, jugular i la nevoie vena sublingual).

    Se identific vena, se antiseptizeaz local, se realizeaz stazavenoas, fie manual, fie cu garoul i apoi se face flebopuncia. Acele pentruinjecie i.v. trebuie s fie bine ascuite, dar cu bizou scurt. Introducerea

    acului se face liber sau adaptat la sering n unghi de 45. Dup ce acul aptruns n ven, unghiul se reduce, introducndu-se nc 1-3-5 cm nlumenul venos, pentru ca n timpul administrrii s se evite riscul injectriiperivenoase. Se ridic staza i apoi se injecteaz lent soluia, la otemperatur ct mai apropiat de cea a corpului. Pentru injectarea unorcantiti mari de lichide este bine s se realizeze un montaj cu racord elasticntre sering i ac, acul tip fluture fiind foarte practic i eficient. Acesta seamorseaz cu fluid nainte de nceperea perfuziei sau cu snge n momentulpenetrrii venei. Umplerea tubului cu snge venos este riscant deoarececoaguleaz dac fluxul intravenos al lichidului de perfuzat nu se stabileterapid i cu att mai mult n caz de hemoconcentraie. n cazuri excepionale(hipovolemie, colaps venos), cnd flebopuncia este greu de realizat, serecurge la descoperirea i cateterizarea venei.

    Dup terminarea injeciei, extragerea acului se face apsndconcomitent cu un tampon pe locul punciei. Dac s-a injectat soluieiritant, se las nainte de extragerea acului s se scurg cteva picturi desnge sau resturile de soluie de pe ac se vor aspira cu seringa, pentru apreveni complicaiile locale. Acele speciale Mitchel sau branulele de plasticpot fi meninute mai mult timp n ven, captul rmnnd amorsat cusoluie de injectat, care la reluarea injeciei se elimin mpreun cu ctevapicturi de snge. Cateterele venoase permit perfuzii timp de mai multe ore,

    lumenul vasului fiind protejat datorit flexibilitii tijei cateterului.Imposibilitatea de a punciona vena survine frecvent la animalele detalie mic i n general la animalele hipovolemice i la cele cu strivasoplegice. De asemenea, injectarea perivenoas este frecvent, mai alesatunci cnd contenia animalului este necorespunztoare. Dac esteobservat la timp, incidentul nu are urmri. Se oprete imediat injectarea ise caut alt ven. Cnd s-au injectat perivenos soluii iritante, pentru a sepreveni flebita i tromboflebita, se vor efectua imediat infiltraii cu procain0,5%. Hematomul perivenos apare ca o complicaie atunci cnd se lucreazcu ace proaste, cnd nu se face staza corespunztoare i mai ales atuncicnd se puncioneaz de mai multe ori vasul cu ace mari i cnd extragerea

    lor nu se face sub presiunea unui tampon. Flebita i periflebitaposttraumatic au n general aceleai cauze.

    Se pot nregistra accidente grave, date de injectarea unor soluiiincompatibile cu calea i.v., a soluiilor foarte reci sau foarte calde, a unorcantiti mari de aer, care pot duce la tulburri grave ale funciei cardiace ila embolii n mica circulaie, cu evoluie mortal.

    ocul, hemoliza i edemul pulmonar sunt complicaii care apar cnd seadministreaz cantiti mari de soluii hipotone, la temperaturi sczute i cuo vitez prea mare de perfuzie.

    3.5. Injeciile intraarterialeSunt mai dificil de executat, din cauza topografiei acestor vase, a

    17

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    18/520

    lumenului mai redus i a elasticitii crescute. Se practic rar, pentruangiografii, n terapia unor focare septice periferice, n anestezii sauexperimental. Materialul i tehnica de lucru sunt asemntoare cu cele de lainjeciile i.v. Locul de elecie se identific prin palparea arterelor superficiale(median, metacarpian, femural, carotid etc.). Dup antisepsiariguroas, se face arterocenteza fr staz i se injecteaz n direcie

    centrifug, cu o presiune suficient pentru a depi presiunea arterial.Extragerea acului se face rapid i sub compresiune, care se menine maimulte minute, pentru a preveni formarea hematomului periarterial.

    3.6. Injeciile intracardiace

    Se practic n strile de urgen date de stopul, sincopa sau fibrilaiacardiac, atunci cnd se urmrete introducerea unor medicamente direct ncord, pentru a se obine un efect de maxim rapiditate (adrenalin, clorurde calciu etc.). n practic se mai recurge la injecia i.c. mai ales la animalelemici, pentru eutanasie i la simpla puncie pentru recoltarea de snge de laanimalele de experien. Acul se introduce intraventricular i se confirmfaptul c acul se gsete n cord (ventriculul stng) prin scurgerea sngeluin jeturi sincrone cu sistola i prin micrile acului. Se recomand ca seringas nu se adapteze direct la ac, ci prin intermediul unui cateter, pentru a seevita traumatismul miocardic.

    Cal Vac Oaie Porc Cine Pisic IepureNr. decoaste

    18 13 13 14-15 13 13 12

    Ariacardiac

    (ntre

    coastele)

    3-6 3-5-6 3-5 2-6 3-7 4-7 3-6

    Loculde

    elecie

    s.i.c.5-6,6-8cm

    deasupra

    sternului

    s.i.c.4,

    6-8cm

    deasupra

    sternului

    s.i.c.4,

    4-5cm

    deasupra

    sternului

    s.i.c.4,

    4-5cm

    deasupra

    sternului

    s.i.c.6

    2-5cm

    deasupra

    sternului

    s.i.c.6

    1,5-2cm

    deasupra

    sternului

    s.i.c.4

    0,5cm

    deasuprasternului

    @Locurile de elecie pentru puncia cardiac

    3.7. Injeciile intraperitoneale

    Sunt folosite frecvent la animale pentru administrarea unormedicamente cu aciune local sau general, peritoneul avnd o marecapacitate de absorbie i mai ales pentru tratamentul peritonitelor. Sepreteaz n general pentru aceleai soluii care se administreaz i pe calei.v., ns n concentraii mai reduse. De altfel, la utilizarea lor se recurge

    18

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    19/520

    atunci cnd calea i.v. nu poate fi abordat (animale retive sau de talie mic).Locuri de elecie: la animalele mari (flancul stng la cabaline sau drept labovine, n mijlocul fosei paralombare), la animalele mici (pe linia alb, ntreombilic i pubis sau paramedian, cu trenul posterior mai ridicat).

    Dup antisepsie se introduce acul perpendicular prin pereteleabdominal, pn ce se constat senzaia de gol (lipsa de rezisten), apoi se

    las liber pentru a urmri micrile, care trebuie s fie sincrone cu cele aleperetelui. Dac apar micri sincrone cu cele peristaltice nseamn ca s-apuncionat un organ cavitar. Acest lucru se simte i prin emisiunea de gazesau de coninut cu miros caracteristic (intestin, rumen etc.). nainte deinjectare, se controleaz nc o dat poziia acului prin aspiraie i prin micarezisten la injectare.

    Accidentele i complicaiile apar cnd nu se respect tehnica de lucru.Se pot nregistra perforaii viscerale i consecutiv peritonit localizat saugeneralizat.

    3.8. Alte injecii

    Injeciile intrapleurale se practic n pleurite i pleurezii, prinspaiile intercostale 5-8.

    Injeciile intratraheale se folosesc pentru tratamentul unorparazitoze traheobronhice. Se repereaz o poriune de trahee cervicalventral n plan median, mai puin acoperit de muchi, unde se introduceacul prin spaiul dintre dou inele. Gtul animalului se ine n extensie nmomentul n care se traverseaz ligamentul interinelar. Injectarea se facelent, pentru a nu declana reacii de tuse i bronhospasm reflex sauobstrucii bronhice cu lichid.

    Injeciile intrasinoviale se fac cu scop anestezic, de diagnostic iterapeutic. Locurile de elecie se stabilesc avnd n vedere topografiafundurilor de sac ale sinovialelor articulare i tendinoase la fiecare specie. Seantiseptizeaz riguros locul (se tunde i se rade), acul se introduce prinpiele, se transpoziioneaz locul cu 3-10 mm i apoi se traverseaz peretelesacului sinovial. Se adapteaz la ac cateterul i apoi la acesta seringa, iar nfuncie de scopul urmrit, se aspir coninut sinovial sau se administreazmedicaia necesar. n general, se recomand s se injecteze un volum egalcu cel sinovial extras, pentru a nu produce modificri de barostazintrasinovial. Pentru lavaje articulare se pot efectua concomitent punciicontralaterale i se pot folosi branule flexibile din material plastic. Acul se

    scoate brusc, sub presiunea unui tampon steril, dup care se maseaz uorlocul, pentru a favoriza nchiderea traiectului lsat de ac. Se recomandaplicarea pansamentului steril pentru 24-48 ore.

    Accidente i complicaii: ruperea acului, traumatizarea componentelorarticulare, complicaii septice, fistule etc.

    Injeciile intraosoase se folosesc n scop terapeutic, pentru perfuziilente, n strile de hipovolemie, atunci cnd calea i.v. este inaccesibil.

    Se puncioneaz epifizele oaselor lungi cu ajutorul unor ace prevzutecu mandren.

    4. PunciilePunciile (centezele) sunt intervenii operatorii simple, prin care se

    19

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    20/520

    creeaz o comunicare ntre o cavitate natural sau neoformat i exterior,cu scopul de a evacua coninutul sau de a introduce medicamente la acelnivel. Punciile se execut cu ajutorul acelor de injecie prevzute cumandren sau cu ajutorul acelor narmate cu stilet.

    Punciile exploratoare urmresc depistarea produselor patologiceexistente n diferite caviti, organe sau colecii (cavitatea pleural,

    peritoneal, articular, subarahnoidian, hematoame, chiti, abcese). Prinaceast metod, cu instrumente speciale, se recolteaz fragmente de esutdin organele parenchimatoase pentru examen histologic (biopuncie).Ultimul procedeu este de un real folos n diagnosticarea unor boli alelimfonodulilor, splinei, ficatului, rinichiului, mduvei osoase etc. Produseleobinute prin puncie se examineaz din punct de vedere chimic,bacteriologic etc., rezultatele servind la precizarea diagnosticului.

    Punciile evacuatoare servesc la evacuarea lichidelor sau a gazelor.Punciile terapeutice se fac dup evacuarea coninutului din

    interiorului cavitii sau al coleciei, nivel la care se introduc medicamente,pentru a prentmpina infectarea i pentru a stimula forele de aprare aleorganismului (ex. antibiotice).

    n executarea oricrei puncii, dup ce se stabilete precis locul deelecie, se efectueaz toaleta riguroas a regiunii (tundere, radere, splarei dezinfectare).

    Accidente i complicaii: (1) puncia alb (apare fie din cauzaconinutului prea redus, fie din cauza consistenei exagerate); (2) punciahemoragic (indic perforarea unui vas sanguin, fiind n general consecinaunei elecii greite, caz n care se repet puncia, schimbnd locul de elecie,iar n anumite cazuri i direcia de ptrundere); (3) infecia (nu s-a lucrataseptic).

    4.1. Puncia rahidian (rahicenteza)

    Indicat n bolile sistemului nervos sau n anestezie, nu estepericuloas pentru animal dac se execut corect. n cazul neprii mduveisau a bulbului apare o ataxie care dureaz cteva ore sau zile. Locul deelecie poate s fie la nivele diferite: rahicenteza occipitoatloidian sausuboocipital, atloaxoidian sau cervical, lombar i sacrocodal.

    Rahicenteza atloaxoidian este mai recomandabil dect ceaoccipitoatloidian deoarece se execut mai uor i pericolul atingeriicentrilor bulbari este mai mic. Animalul se ine n decubit lateral, cu capulncapuonat, iar locul de elecie se afl la intersecia liniei mediane cu linia

    transversal ce trece prin marginile posterioare ale aripilor atlasului.Rahicenteza lombar are urmtoarele locuri de elecie: (1) la

    cabaline (intersecia liniei mediane cu linia ce unete marginile anterioareale unghiurilor interne ale iliumurilor sau un deget napoia apofizei spinoasea ultimei vertebre lombare); (2) la bovine (dou degete napoia intersecieiliniei mediane cu linia ce unete unghiurile externe ale iliumurilor); (3) lacine (spaiul dintre vertebrele lombare 6 i 7, respectiv intersecia linieimediane cu linia care unete unghiurile iliace anterioare). Se introduce ndirecie vertical acul cu mandrenul (la animalele de talie mare 8-10 cm),pn ce strpunge ligamentul intervertebral i ajunge n spaiul

    subaranhoidian, dup care se extrage cu seringa lichid cefalorahidian.Rahicenteza sacrocodal se folosete rar, din cauza cantitii micide lichid recoltat.

    20

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    21/520

    4.2. Puncia venei (flebocenteza)

    Flebocenteza servete pentru recoltarea de snge din vaselesuperficiale. La rumegtoare, recoltarea se face din vena jugularsuperficial (extern), la limita dintre treimea superioar i mijlocie a

    gtului, dup efectuarea stazei. Acul se introduce oblic, pentru a ptrunde nlumenul vasului, manopera executndu-se fr brutalitate, doarece se poaterisca strangularea peretelui opus al venei, cu consecinele respective (endo-i tromboflebite). Dup recoltare se ridic staza, se scoate acul brusc i seface masajul regiunii cu un tampon mbibat n alcool sau tinctur de iod. Larumegtoarele mari se mai poate punciona vena mamar n treimea eianterioar, iar la cele mici, vena safen extern, la faa extern a gambei,deasupra articulaiei jaretului. La cabaline, recoltarea se face n acelai mod,din vena jugular. La suine se puncioneaz fie venele jugulare (intern sauextern), fie confluentul jugular. Se contenioneaz animalul cu lonja bucali se determin locul de elecie, situat naintea apendicelui traheal cu 1-3 cmi la aceeai distan fa de linia median a feei inferioare a gtului. Aculse introduce n direcie dorso-caudal i cu o uoar nclinare spre liniamedian, pe o distan de 3-10 cm, n funcie de talia animalului. Lacarnasiere i la iepure, sngele se recolteaz din vena safen extern, lundca loc de elecie faa extern a gambei, deasupra jaretului, unde vena sesprijin pe tibie.

    4.3. Puncia toracelui (toracocenteza)

    Permite precizarea existenei unor colecii lichide pleurale i nu

    prezint nici un pericol pentru animal dac se respect tehnica execuiei. Cainstrumentar, se poate folosi trocarul lui Billroth, prevzut cu robinet denchidere sau cu un ac de sering. Se indic contenia animalului n poziiepatrupodal. Locul de elecie este dat de partea inferioar a toracelui,deasupra venei toracice externe (vena pintenului): (1) la cal (spaiulintercostal 7 n stnga sau 6 n dreapta); (2) la rumegtoare i la porcine(spaiul intercostal 8 n stnga, 6 i 7 n dreapta); (3) la cine (spaiileintercostale 7 i 8 n stnga i 7 n dreapta). Puncia se face brusc, pe lamarginea anterioar a coastei, pentru a nu rni cordonul vasculonervos. Seintroduce acul cu mandren 3-4 cm la animalele mari i 1-2 cm la animalelemici (pn ce se observ o scdere a rezistenei la naintare). Dup

    terminarea punciei, acul se retrage brusc i se pensuleaz cu tinctur deiod.

    Cnd acul ptrunde n pulmoni, el execut micri sincrone cu celerespiratorii i apare o spumozitate roiatic. Dac puncia este alb, severific nti permeabilitatea acului, dup care acesta se retrage sub piele ii se d o nou direcie.

    4.4. Puncia pericardului (pericardocenteza)

    Se recomand ca metod ajuttoare n diagnosticarea coleciei sacului

    pericardic. Se execut n pericardita traumatic a bovinelor (pentru a evitadeprecierea crnii), n hidropericard (pentru a degaja micrile cordului) saun scop terapeutic (se introduc in situ medicamente).

    21

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    22/520

    Se duce o linie bisectoare n unghiul format de linia alb cu margineaposterioar a ultimei coaste. Pe aceast linie bisectoare se face incizia,ncepnd-o la 20 cm de apendicele xifoidian i continund-o pn laintersecia cu perpendiculara ce coboar de la locul de intrare a veneisubcutanate abdominale (fntna laptelui). Dup incizia pielii sedilacereaz esuturile i depozitul grsos al pericardului cu degetul. Cnd

    ocul cardiac se simte bine, se introduce trocarul (lung de 20-25 cm) pelng deget, oblic, din afar spre nuntru i nainte. n acest procedeu seabordeaz cordul prin sinusul sternodiafragmatic, deci ocolind sacul pleural,evitndu-se astfel infecia acestuia n caz de acumulri pericardice purulentesau putride.

    Un alt procedeu care ocolete sacul pleural indic puncia la nivelulspaiului intercostal 6 stng, n punctul cel mai decliv, imediat lng stern,prin musculatura pectoral.

    4.5. Puncia abdomenului (paracenteza)

    Este necesar n depistarea coleciilor lichide peritoneale, evacuarealor i executarea tratamentului in situ. Contenia la animalele mari se face npoziie patrupodal, iar la cele mai mici, n decubit lateral. Se folosesctrocare speciale (Salmon, Kafletz), cu o canul avnd bizoul scurt i un discde oprire. n interiorul ei se afl un ac bont, cu orificii laterale i mandren. nlipsa trocarului se poate ntrebuina un ac de sering cu bizou scurt.

    Locuri de elecie: (1) la cal (la jumtatea distanei dintre apendicelexifoidian i ombilic); (2) la bovine (n treimea inferioar a flancului drept saumai jos, pentru a evita sacul ventral al rumenului, uneori se poate face i pelinia alb); (3) la cine (la jumtatea distanei dintre graset i ombilic, cu 1-3

    cm lateral de furou sau mamel, ns se poate face i la nivelul flancurilor);(4) la porc (n punctul cel mai decliv al abdomenului). Nu se extrage o dat ocantitate mai mare de 10% din masa corporal a animalului, pentru a evitacolapsul circulator sau sincopa cardiac.

    4.6. Puncia rumenului (rumenocenteza)

    Este de mare folos n caz de timpanism i utilizeaz un trocar pentrurumenocentez sau, la nevoie, un ac de venisecie. Locul de elecie este datde centrul scobiturii flancului stng (mijlocul liniei orizontale ce uneteunghiul extern al iliumului cu ultima coast). Trocarul se introduce oblic

    dinapoi spre nainte i cu vrful n direcia olecranului opus. Se poate face nprealabil incizia pielii. Se scoate stiletul, care se reintroduce la scoatereatrocarului.

    4.7. Puncia cecumului (cecocenteza)

    Este indicat la cabaline n caz de acumulri de gaze la nivelulcecumului. Locul de elecie este dat de centrul scobiturii flancului drept, lajumtatea distanei dintre mijlocul protuberanei externe a iliumului i ultimacoast. Direcia este nainte i n jos, cu vrful trocarului sau al acului

    ndreptat spre apendicele xifoidian. Acul sau trocarul vor fi narmate cumandren (stilet) i nu se vor ine mai mult de o or. Scoaterea lor se facebrusc.

    22

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    23/520

    4.8. Puncia articulaiilor (artrocenteza)

    Este indicat n scop de diagnostic, pentru introducerea unor soluiianestezice sau pentru ndeprtarea din cavitate a unui coninut patologic,urmat de tratamentul medicamentos in situ.

    Se folosesc ace lungi, rezistente, cu mandren. Se face toaleta regiuniii se deplaseaz pielea, pentru a reduce pericolul infectrii secundare i alformrii de fistule, din cauza corespondenei orificiului cutanat cu cel alcapsulei articulare.

    Acul se introduce orizontal, nu prea adnc, pentru a nu traumatizacartilajul sau osul. Ca loc de elecie, se va folosi ntotdeauna punctul cel maiproeminent al articulaiei afectate.

    4.9. Sinovicenteza

    Prin sinovicentez se nelege puncia tecilor sinoviale ale tendoanelor,efectuat cu scopul de a evacua coninutul acumulat n exces n acestecaviti i de a introduce apoi medicamente. Locul de elecie estereprezentat de punctul cel mai decliv al tecii sinoviale. Tehnica punciei esteasemntoare cu cea a artrocentezei. i n acest caz se va proceda n aa felca locul punciei pielii s nu corespund cu cel de la nivelul tecii tendinoase.

    Capitolul 3. ANESTEZIOLOGIA

    1. Analgezia local i regional

    Este larg utilizat n medicina veterinar, prezentnd fa de anesteziageneral urmtoarele avantaje: (1) este uor de executat, nu necesitinstrumentar i aparatur special; (2) este mai uor suportat de animal,deoarece de cele mai multe ori nu afecteaz starea general; (3) poatesubstitui anestezia general la animalele la care aceasta estecontraindicat; (4) nu influeneaz semnificativ tulburrile fiziologicepreexistente; (5) permite executarea interveniilor pe animale n poziiepatrupodal i acestea se pot deplasa imediat dup operaie, nefiindnecesar supravegherea postanestezic; (6) este mai economic i poate fiaplicat n orice condiii de teren. n afara scopului pur chirurgical, analgezialocoregional se utilizeaz pentru tratarea unor afeciuni inflamatorii

    aseptice, mai ales ale membrelor (pododermatita, osteita falangei,naviculartrita etc.), influennd favorabil troficitatea esuturilor. Deasemenea, blocajul troncular are valoare deosebit ca metod de diagnosticn chiopturi la cabaline.

    Cu toate avantajele artate, analgezia locoregional singur estedeseori insuficient sau chiar inaplicabil la animalele retive, deoarece nurezolv problema calmrii, a imobilizrii i a relaxrii, nu asigur condiii desecuritate pentru efectuarea operaiilor laborioase, este mai puin eficienti chiar contraindicat n focarele septice i n fine, se pot nregistra, n cazuldozrii necontrolate, accidente toxice, manifestate prin tulburri nervoase i

    cardiovasculare.1.1. Mijloace de realizare

    23

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    24/520

    Analgezia locoregional se poate realiza prin mijloace chimice(analgezice sau anestezice locale), electrice (electroanalgezia,electroacupunctura) i fizice (refrigeraia).

    Xilina (lidocaina, lignocaina, xilocaina) este superioar procaineii nu influeneaz aciunea sulfamidelor. Pentru infiltraii i blocaj perineural

    se folosete n concentraie de 0,5-2%, iar pentru mucoase, n concentraiede 1-3%. Efectul analgezic apare dup 2-5 minute i dureaz 60-80 minute.Dozele maxime admise sunt de 0,3-0,5 g/100 kg m.c. n cazul infiltraiilor ide 0,1 g/100 kg m.c. n cazul rahianesteziei.

    Procaina (novocaina, alocaina, scurocaina), derivat al aciduluiparaaminobenzoic, are efect analgezic de suprafa mai redus i mai intensn infiltraia tisular sau blocajul troncular nervos. Analgezia apare dup 8-10minute i dureaz 30-60 minute, n funcie de concentraie. Pentruprelungirea analgeziei se poate aduga la soluia de procain adrenalin (25picturi din soluia 1% la 100 ml), iar pentru creterea puterii de difuziune,hialuronidaz 1,6%. Pe lng analgezie, procaina are efect simpaticolitic,ganglioplegic i vasoplegic. Dup administrarea i.v. are efect uor analgeziccentral. Supradozrile pot duce la reacii toxice, manifestate prin convulsii,colaps i com. Doza toxic este de 1,8 g/100 kg m.c. la cal i la vac, 0,25g/kc la cine, 0,43 g/kc la iepure n cazul infiltraiilor, 0,04 g/kc la cine i lapisic i 0,05 g/kc la iepure n cazul administrrii i.v. Pentru infiltraii sefolosete clorhidratul de procain, soluie 0,5-2%, pentru blocajul troncular2-4% i pentru suprafaa mucoaselor 3-5%.

    Cocaina are efect analgezic pe suprafaa mucoaselor i este folositcu precdere n oftalmologie (soluie 0,25-1%) i otorinolaringologie (soluie3-5%). Analgezia apare dup 6-8 minute i dureaz aproximativ 20-40

    minute.Etoformul (anestezina, benzocaina) este o substan insolubil nap i se folosete sub form de pudr sau soluii uleioase i unguente 5-10%, pentru combaterea durerii n plgile cutanate, arsuri, degerturi iafeciuni puriginoase.

    1.2. Analgezia local

    Analgezia local ntrerupe temporar sensibilitatea dureroas la nivelulcmpului operator, datorit aciunii analgezicului asupra terminaiunilornervoase.

    Analgezia local prin contact se produce atunci cnd soluiaanalgezic este depus pe suprafaa mucoasei sau a pielii. Se poate realizaprin refrigeraie, folosindu-se aspersarea suprafeei cu lichide rapidevaporabile (criofluran, clorur de etil, eter) sau acoperirea lor cu ghea.Efectul analgezic este slab i de scurt durat. Clorura de etil (kelen) ieterul sunt inflamabile i nu permit utilizarea termocauterelor. Analgezialocal prin contact se mai poate realiza prin instilaie (mucoasaconjunctival), prin pulverizare (mucoasa respiratorie i cea vaginal) sauprin badijonare (mucoasa bucal).

    Analgezia local prin infiltraie se instaleaz atunci cnd soluia

    anestezic este infiltrat fie direct n esuturile sau n planurile anatomice pecare se va opera, fie n jurul acestora. Infiltraia se poate efectua, dupcerine, intradermic (n buton sau liniar), subcutanat i n planurile profunde,

    24

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    25/520

    care pot fi infiltrate n bloc sau plan cu plan, nainte sau n timpul operaiei.Iniial se recomand executarea ctorva butoane intradermice cuanalgezicul care urmeaz a se infiltra n profunzime. Benzile de analgezie auforme diferite: liniar, n unghi, circumferenial, circular, romboidal,piramidal, n evantai. Infiltraiile sunt contraindicate n focarele inflamate,edemaiate, ischemiate i n mod deosebit n cele septice, deoarece se

    favorizeaz diseminarea infeciei. n cazul analgeziei sinovialelor articulare itendinoase, recomandat i pentru diagnosticul de chioptur, se foloseteprocaina 3-5%, respectndu-se cu strictee tehnica injeciilor intraarticularei locurile de elecie. n practic se mai utilizeaz analgezia prin infiltraie acordonului testicular, intravaginal i intratesticular, pentru castrare,folosindu-se procaina 2-4% sau xilina 2% (10-15 ml la armsar i la vieruladult).

    1.3. Analgezia regional

    Analgezia intravenoas este utilizat puin n practic i selimiteaz de regul la extremitile membrelor. Se repereaz venelesuperficiale, se aplic garoul i se practic distal injecia i.v., folosindprocain sau xilin 1-2%. Imediat dup injecie se slbete garoul pentruscurt timp i se strnge din nou. Efectul analgezic se instaleaz rapid idureaz pn la o or. Acest tip de analgezie prezint avantajul uneidifuzibiliti mai mari a soluiei i consecutiv un efect analgezic bun. Sepoate asocia cu un antibiotic, favoriznd astfel vindecarea.

    Analgezia intraarterial se face prin injectarea de soluii analgezicemai diluate (0,5-1%), n cantiti de pn la 50-60 ml, la animalele mari.Dup injectare se aplic imediat garoul.

    Analgezia intraosoas se realizeaz prin introducerea soluiei nspongioasa osului, de unde difuzeaz pe cale venoas n esuturile din jur.Are utilizare de regul n traumatologie.

    Blocajul troncular periferic const n infiltrarea perineural,putndu-se realiza practic n diferite puncte pe traiectul nervilor senzitivi saumotori. Metoda este aplicat cu succes mai ales la cabaline i la bovine.Pentru reuita blocajului se vor parcurge urmtorii timpi operatori:

    reperarea prin palpaie a nervului, n cazul nervilor periferici i prinidentificarea reperelor anatomotopografice, n cazul celor profunzi.

    introducerea acului, dup ce n prealabil locul a fost antiseptizat, astfelnct vrful acestuia s fie ct mai aproape de nerv. La atingerea sau laneparea nervului, animalul reacioneaz. Dac curge snge, acul se retragesau se redirijeaz puin.

    adaptarea seringii i injectarea lent a soluiei. Este recomandat, maiales pentru blocajul nervilor ochiului, ca adaptarea seringii s se fac prinintermediul unui cateter de 15-20 cm, evitndu-se astfel eventualeleaccidente n caz de micare a animalului.

    scoaterea brusc a acului sub un tampon mbibat cu soluieantiseptic. Locul se maseaz uor, pentru a grbi difuzarea soluiei. Pentrunervii mai subiri i la animalele mici i mijlocii se folosesc 5-10 ml soluie deprocain 4% sau xilin 1%, pentru trunchiurile mari 10-20 ml, respectiv 20-

    80 ml pentru plexurile nervoase mari. analgezia se instaleaz dup 8-15 minute i dureaz 40-80 minute.

    Cnd sunt blocai nervii micti se instaleaz nti paralizia i abia apoi

    25

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    26/520

    dispare sensibilitatea dureroas tactil.Blocajul nervului frontalIndicaii: n operaii pe pleoapa superioar i pe regiunea frunii.Loc de elecie: (1) la cabaline (n gaura supraorbitar, care se

    sesizeaz prin palpaie); (2) la bovine (la mijlocul bazei pleoapei superioare,sub conturul orbitei); (3) la cine i la pisic (se infiltreaz analgezicul la

    baza pleoapei superioare).Tehnic: dup contenia animalului i pregtirea locului de elecie, se

    introduce acul 2-3 cm i se injecteaz 10 ml procain 4%. Apare uneori unedem al pleoapei superioare, care se resoarbe n cteva ore. Anestezia seinstaleaz n 10 minute i dureaz circa 60 minute.

    Blocajul nervului cornual.Indicaii: n ecornare i decornare la bovine.Loc de elecie: jumtatea distanei dintre orbit i baza cornului.Tehnic: dup contenia capului i asepsia regiunii, se introduce acul

    orizontal, pn la os i se injecteaz 10 ml anestezic.Blocajul retrobulbar (nervul oftalmic)Indicaii: n operaii pe ochi i anexele globului ocular. Prin blocajul

    retrobulbar al nervului oftalmic se obine analgezia globului ocular i aanexelor sale, cu excepia pleoapei inferioare. Blocajul afecteaz i ceilalinervi care se distribuie la ochi, precum i ramurile parasimpatice, avnd caefect akinezia globului ocular, midriaza i hipotonia intraocular.

    La cabaline: pe la nivelul unghiului temporal al fantei palpebrale, undese introduce acul pe lng globul ocular, n direcie cranio-caudal i latero-medial, orientat spre articulaia temporomandibular din partea opus,pn cnd atinge planul osos, dup care se retrage 3-5 mm, se verificpentru a nu fi intravascular i apoi se injecteaz la animalele adulte 10-15 ml

    procain 2% sau xilin 1% i respectiv 5-10 ml la mnz.Prin unghiul nazal, acul se introduce la 0,5-1 cm superior de unghiulpalpebral, orientat posterior i uor dorso-ventral, ntre globul ocular iorbit, la 10-12 cm profunzime.

    Prin fosa temporal, napoia marginii posterioare a arcadei orbitare,unde acul se introduce 6-8 cm, orientat caudo-ventro-median (accesul celmai puin riscant).

    La bovine: prin baza pleoapei inferioare, la jumtatea distanei dintreunghiul intern i cel extern al fantei palpebrale. Acul se introduce pe subglobul ocular, spre fundul orbitei, 5-10 cm n profunzime, injectndu-se 10-15 ml soluie analgezic.

    Prin fosa temporal, n unghiul anterior, acul se introduce 8-10 cm nprofunzime, spre articulaia temporomandibular opus, pn cnd atingeosul.

    Prin grosimea pleoapei i a conjunctivei palpebrale, n unghiul nazalsau temporal, dup tehnica descris la cabaline. Analiznd comparativprocedeele descrise, rezult c cel mai puin riscant este accesul prinunghiul extern al fantei palpebrale.

    La oaie, la capr i la porc: se pot folosi aceleai procedee ca i labovine, cantitatea de analgezic fiind ns mai mic (3-6 ml).

    La cine i la pisic: blocajul retrobular se poate realiza prin grosimea

    pleoapei inferioare sau la 0,5 cm lateral de unghiul palpebral temporal, duptehnica descris la cabaline. Accesul prin fosa temporal, la 2-4 cm posteriorde mijlocul marginii pleoapei superioare, unde acul se introduce 1,5-5 cm (n

    26

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    27/520

    funcie de talie), orientat dorso-ventral i uor latero-medial, este uor derealizat. Cantitatea de analgezic injectat este de 1-5 ml.

    Indiferent de specie, blocajul retrobulbar trebuie fcut cu multatenie, deoarece pot s apar accidente i complicaii grave: traumatizareanervului optic, perforarea globului ocular, producerea hematomuluiretrobulbar i consecutiv, a exoftalmiei, iar atunci cnd nu se lucreaz

    aseptic, abcesul sau flegmonul retrobulbar. Pentru prevenirea accidentelorse impun urmtoarele msuri: (1) contenia sigur a capului i analgezia desuprafa (cnd este cazul); (2) introducerea acului (se vor utiliza ace cubizou scurt) neadaptat la sering i manevrarea lui ct mai atent, n aa felca la eventualele micri ale capului s poate fi rapid eliberat; (3) seringa seadapteaz la ac prin intermediul unui tub flexibil; (4) se va verifica prinaspiraie ca acul s nu fie intravascular, iar injectarea se face lent,respectndu-se volumele de soluie corespunztoare fiecrei specii i vrste(injectarea rapid provoac iniial durere i creterea presiunii intraorbitare,iar consecutiv se poate produce exoftalmie, mai ales la cinii cu orbitalarg); (5) n caz de hemoragie sau de dislocare a globului ocular, interveniachirurgical se va amna.

    Blocajul nervului auriculopalpebralIndicaii: n toate interveniile pe pleoape i pe ochi, precum i n

    tratamentul entropionului spastic (blocajul nervului auriculopalpebral areefect relaxant al muchiului orbicular palpebral, ceea ce permite explorareaochiului n condiii de securitate).

    La cabaline: akinezia palpebral se poate obine prin infiltraie saublocaj troncular. Pentru infiltraie se repereaz marginea lateral a orbitei,se introduce acul subcutanat, la 1-2 cm lateral de unghiul extern palpebral ise orienteaz spre mijlocul bazei pleoapei superioare, unde prin retragere se

    infiltreaz 5 ml analgezic, dup care acul este orientat spre baza pleoapeiinferioare, unde de asemenea se infiltreaz 5 ml. Blocajul troncular serealizeaz n depresiunea dintre osul temporal i zigomatic, la 2-3 cmanterior de baza conchiei auriculare.

    La bovine: anterior de muchiul auricular, unde se introduce acul ndirecie dorsal, uor oblic spre posterior, pn cnd atinge osul.

    La cine: la 1-2 cm lateral de unghiul palpebral temporal.

    Blocajul nervului infraorbitarIndicaii: n operaii pe cavitatea nazal, incisivi i primii doi premolari

    superiori.

    Loc de elecie: gaura infraorbitar. La cal se afl mai jos i puinnaintea interseciei liniei paralele cu creasta zigomatic, care pleac dinunghiul intern al ochiului, cu linia care pleac din vrful spinei maxilare,perpendicular pe prima. La bovine, gaura suborbitar se afl la intersecialiniei paralele cu faa dorsal a nasului, care pleac din unghiul extern alochiului, cu linia perpendicular pe aceasta, ridicat de la margineaanterioar a primului premolar anterior.

    Tehnic: dup imobilizarea capului i asepsia regiunii, se introduceacul oblic dinapoi spre nainte, pn la periost i se injecteaz anestezicul laieirea nervului din gaura suborbitar.

    Blocajul nervului maxilar (la nivelul traiectului intraosos)Indicaii: n operaii pe nas, buza superioar, incisivi i premolari.Loc de elecie: gaura suborbitar.

    27

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    28/520

    Tehnic: acul se introduce dinainte spre napoi, pe o lungime de 3-4cm n conductul dentar superior, unde se injecteaz anestezicul.

    Blocajul nervului mentonierIndicaii: n intervenii pe buza inferioar i pe incisivi.Loc de elecie: gaura mentonier. La cal se afl la jumtatea distanei

    dintre canini (incisivi) i primul premolar, iar la bovine, la un deget sub

    comisura buzei.Tehnic: se introduce acul n direcia gurii, pn la periost i se

    injecteaz anestezicul.Blocajul nervului alveolomandibular (la nivelul traiectului

    intraosos)Indicaii: n operaii pe maxilarul inferior.Loc de elecie: gaura mandibular a conductului dentar inferior (la faa

    intern a ramurii recurbate a mandibulei). La cal, gaura mandibular se aflla intersecia liniei ce prelungete suprafaa dentar superioar cu liniaperpendicular cobort din unghiul extern al ochiului. Blocajul mai poate firealizat prin introducerea unui ac lung pe la nivelul gurii mentoniere, nconductul intraosos. La bovine, gaura se afl la intersecia liniei ceprelungete suprafaa dentar superioar cu perpendiculara cobort de lamarginea anterioar a apofizei orbitare a frontalului.

    Tehnic: dup contenia i pregtirea locului de elecie, acul seintroduce tangenial pe faa intern a osului, la locul unde perpendicularaatinge conturul inferior al mandibulei, pe o lungime egal cu distana dintreintersecia celor dou linii i conturul mandibulei.

    Blocajul nervilor limbiiIndicaii: n intervenii chirurgicale pe limb.Loc de elecie: pe linia median a spaiului submandibular, 3-4 cm

    cranial de glosohial.Tehnic: se introduce acul 4-5 cm n profunzimea limbii i seinjecteaz 10 ml anestezic, apoi acul se retrage sub piele i se dirijeaz oblicpn pe faa intern a mandibulei, de o parte i de alta, injectndu-se ocantitate similar de anestezic.

    Blocajul nervilor cervicali superioriIndicaii: n operaii pe regiunea cefei i a urechii.Loc de elecie: la 2-3 cm napoia unghiului antero-superior al aripilor

    atlasului.Tehnic: dup imobilizarea capului i pregtirea locului de elecie se

    introduce acul, dirijat de sus n jos i dinapoi spre nainte, pe o distan de 2-

    3 cm, cu vrful n direcia pavilionului urechii opuse. Soluia anestezic sedepune la nivelul anului alar. Pentru blocarea perechii a II-a de nervicervicali, injecia se va face la 5-6 cm napoia aripii atlasului, iar pentruperechea a III-a, 2 cm mai posterior. La cine, din prima pereche de nervicervicali se distribuie ramuri pentru baza i faa extern a pavilionuluiauricular. Blocajul se face prin injectarea a 2-5 ml procain 2-4% laextremitatea inferioar a aripii atlasului i la baza pavilionului, n parteapostero-lateral, unde de asemenea se injecteaz 2-5 ml analgezic.

    Blocajul nervilor intercostaliIndicaii: n operaii pe coaste i fracturi ale coastelor.

    Loc de elecie: la marginea posterioar a coastei, sub muchiuluiiliospinal.Tehnic: se introduce acul perpendicular, pn la marginea

    28

  • 7/22/2019 114363475 Carte Chirurgie Animale!!!

    29/520

    posterioar a coastei, unde se injecteaz soluia analgezic.Blocajul nervului toracoventralLoc de elecie i tehnic: se injecteaz 10-15 ml analgezic la civa

    centimetri napoia cotului, n apropierea venei pintenului.Blocajul paravertebralEste tot o anestezie troncular, care se adreseaz nervilor rahidieni

    dup ieirea lor din canalul vertebral, la nivelul gurilor de conjugare, norice segment al coloanei vertebrale.Indicaii: n intervenii chirurgicale pe regiunile inervate de nervii

    rahidieni blocai prin aceast metod (anestezia paravertebral cervical noperaii pe esofag, anestezia paravertebral lombar n operaii pe abdomenetc).

    Loc de elecie: spaiul dintre apofizele transverse, n apropirea gurilorde conjugare.

    Blocajul paravertebral lombar (proximal) se efectueaz la nivelulultimului nerv toracic i a primilor doi nervi lombari, prin injectareaanestezicului la nivelul gurilor de conjugare. Se indic n laparatomiiefectuate n regiunea flancului (rumenotomie, criptorhidie la armsar etc.).Injecia se execut naintea bazei apofizelor transverse lombare I, II i III. Seutilizeaz ace lungi de 12-14 cm. Acul se introduce vertical, pn la bazaapofizei i apoi se dirijeaz spre nainte pn ce depete cu circa 0,5 cmmarginea anterioar a apofizei transverse, dup care se verific dac nu s-aptruns ntr-un vas de snge i se injecteaz 10-15 ml anestezic.

    Blocajul paralombar (distal) se indic n laparatomii. Locul de elecieeste dat de unghiul posterior al extremitii apofizelor transverse lombare I,II i III la cabaline, respectiv I, II i IV la bovine. Anestezia se execut peanimalul contenionat n poziie patrupodal. Acul se introduce

    perpendicular, pn ce se oprete pe extremitatea apofizei transverserespective, dup care se plaseaz lateral, pentru a o depi cu aproximativ 1cm i se injecteaz 10 ml anestezic, pentru a bloca i ramura dorsal anervului rahidian respectiv. Deoarece traiectul fiecrui nerv prezint micivariaii, este indicat ca injecia s se realizeze prin infiltrarea unei zone largi.

    Blocajul nervului medianIndicaii: n diagnosticul chiopturilor determinate de leziuni cronice

    ale tendoanelor flexorului profund, superficial i