107188120-supradotare

Upload: roxana-ionela-holic

Post on 07-Oct-2015

5 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

107188120-supradotare

TRANSCRIPT

  • Tema 7

    SUPRADOTARE INTELECTUAL, EMINEN, GENIU

    7.1. Definiii i explicaii teoretice ale supradotrii 7.2 Corelate psihosociale i educaionale ale eminenei i supradotrii7.3. Aspecte psihologice ale supradotrii i eminenei7.4. Studiul Terman de genetica supradotrii intelectuale

    7.1. Definiii i explicaii teoretice ale supradotrii

    GeniulPrimele referiri la geniu au aparinut lui Platon. Cuvntul geniu apare n vocabularul curent n prima jumtate a sec. XVI cu

    referire la marii artiti, cu accepiunea de abiliti excepionale, de noutate n creaie. n sec. XVII se mbogete cu accepiunea de unicitate. n sec. XIX, termenul capt conotaii mistice i speculative accentund semnificaia iniial a termenului (lat. genius=spirit tutelar, ocrotitor); biografii ale oamenilor celebrii din diferite domenii au accentuat aceast aur mistic.

    Studiul particularitilor psihice al persoanelor cu realizri deosebite, considerate genii, debuteaz n a doua jumtate a sec XIX Galton: Hereditary Genius (1869)

    Terminologie: definiii i comentariiSupradotarea este un potenial intelectual mult peste medie. Ea se refer la

    msurtori realizate cu teste de inteligen sau la estimri fcute (retroactiv) pornind de la relatrile despre performanele intelectuale ale personalitilor excepionale.

    Majoritatea dicionarelor de specialitate ocolesc termenii de supradotare i eminen, dei studiile folosesc aceti termeni; de aici rezult un statut ambiguu i oarecum ilicit al acestor termeni.

    Paul Popescu-Neveanu definete dotaia intelectual ca ansamblul de nsuiri funcionale ereditare i nnscute care, n urma dezvoltrii psihice i a educaiei, condiioneaz performane nalte n activiti de diferite tipuri. n acelai context autorul afirm c supradotarea este indicat de un Q.I > 120.

    Geniul este, n accepiunea lui Reber, cel mai nalt nivel al funcionrii intelectuale sau creative; persoana posednd astfel de capaciti. Geniu presupune supradotarea intelectual nnscut; sunt considerate poteniale genii persoanele cu un QI > 140 i creative (dup Cox, pentru a fi considerat geniu, QI-ul ar trebui s fie mai mare de 160). Studiul persoanelor eminente din diferite domenii a pus n eviden existena altor nsuiri comune, legate de personalitate. Nu ntotdeauna supradotarea intelectual produce i genialitate (vezi studiul Terman).

    Supradotare - termen mai larg, referitor la potenialul intelectual n raport cu o populaie de referin. Geniu- se refer la realizarea unor performane intelectuale novatoare n diferite domenii - forma actualizat a supradotrii. Eminen- form actualizat a supradotrii n sens mai larg, nu neaprat la nivelul genialitii.

    1

  • Manifestri (indicatori comportamentali ai genialitii): Disrupere rar, dar radical a procedeelor, atitudinilor, obinuinelor cognitive. Performane excepionale n sarcini complexe ceea ce presupune o abordare novatoare, neateptat, neprevzut i, deseori, neneleas de contemporani.

    Primele explicaii tiinifice ale geniuluiParadigma devianei- nu exist geniu fr nebunie (Aristotel). Aceast

    paradigm este alimentat de (constanta) lips de nelegere din partea contemporanilor, de neobinuitul din comportamentele persoanelor geniale i de impresia de deviaie de la normal. n toate timpurile, geniu a fost considerat ca o for extremist i potenial disruptiv, acionnd mpotriva linitii personale / sociale, greu de tutelat i neles. Geniu se afl dincolo de influenele educaiei convenionale, mai degrab un produs al naturii (vezi i Galton). Geniu este privit cu ambivalen i suspiciune. Ajunge s fie apreciat de regul postum (NP nu prea trziu, ci exact la timp atunci cnd nu-i mai deranjeaz contemporanii i contribuia lui poate fi folosit de ceilali...). Ca efect al acestei paradigme, geniul este stigmatizat ca fiind o persoan anormal. Biografiile unor persoane geniale au alimentat de asemenea concepia aceasta pn n zilele noastre, deoarece multe dintre acestea prezentau tulburri nevrotice sau psihotice.

    Paradigma etichetei- const n reacia defensiv i de securizare a societii la atributele neobinuite ale unei persoane. Etichetarea este o form de exercitare a controlului social. Problema este n ce msur persoana nsi provoac n mod intenionat stigmatizarea. Persoanele care se considerau geniale afiau un comportament neobinuit (mai ales intelectualii noului regim instaurat n Frana dup revoluia din 1789). Artiti i oameni de litere aparinnd curentului romantic invocau inspiraia de natur divin ca surs a realizrilor excepionale, din nevoia de a-i afirma identitatea i de a rupe legturile cu trecutul. Neobinuitul manifestrilor lor le-a atras automat eticheta de nebuni. Astfel i-au asumat singuri eticheta i au instigat stigmatizarea. Asocierea geniu - nebunie a constituit, n felul acesta, o profeie care se automplinete.

    PsihanalizaFreud a explicat eminena i genialitatea ca rezultat al aciunii mecanismelor

    de supracompensare: frustrri din diferite zone ale existenei duc la investirea energiei libidinale ntr-o zon de activitate productiv - creativ (sublimare).

    - exist o activitate imaginativ comun nevroticilor i supradotailor(vezi i schema lui Kubie).

    Adler - creaia excepional rezult din supracompensarea unui complex de inferioritate.

    Ex: Jeanne dArc- mistic i paranoicDostoievski, Van Gogh - epilepticiNapoleon- PMD

    Contraexemple Bach, Da Vinci, Einstein - erau foarte echilibrai i normali. Nu toi oamenii excepionali prezentau i comportamente ce ar fi putut fi etichetate ca nevrotice sau psihotice.

    2

  • 7.2. Corelate psihosociale i educaionale ale supradotrii intelectuale i eminenei

    Studiul caracteristicilor demografice ale oamenilor emineni Vrsta apariiei manifestrilor supradotrii: cu ct copilul este mai dotat, cu att

    vocaia apare mai precoce i realizrile sunt de nivel mai nalt. Ex.: muzicieni celebri: Mozart, Enescu.

    Dup sex, genialitatea pare s fie un atribut masculin. Corelate psihosociale i educaionale

    - Ideea c geniul nu are nevoie de educaie formal nu are o baz statistic: majoritatea persoanelor geniale au avut un nivel superior de educaie, fie asigurat de mediul familial, fie auto-creat la vrsta adult.

    - Exist elemente biografice comune persoanelor excepionale: printe i /sau un profesor implicat n educaia copilului supradotat duc la trezirea interesului i stimularea ambiiei de autodepire.

    - Statutul socioeconomic - proveniena din clasa mijlocie sau superioar contrazice ideea geniului aprut din neant.

    - De regul exist o construcie a supradotrii de-a lungul mai multor generaii, prin cstorii asortate (prini cu nivel de inteligen nalt, cu interese i activiti comune), ceea ce duce la crearea unui mediu bogat i stimulativ pentru copilul supradotat.

    - Ca mediu educaional, familia are o influen extrem de important. - coala ocazioneaz contactul cu diferite domenii i ntlnirea cu un

    profesor empatic. Alte caracteristici biografice comune (A. Roe)

    - Prim nscut sau copil unic- Moartea prematur a unuia dintre prini i devotarea total a celui

    rmas n ceea ce privete educaia- Izolarea timpurie de semeni- Apartenena la o familie n care sunt valorizate munca i succesul

    social. Condiiile sociale

    - Acioneaz ca factori favorizani /inhibitori ai manifestrii supradotrii.Persoane supradotate exist n toate mediile geografice i sociale, dar afirmarea lor este condiionat de factori sociali din mediu.

    7.3 Aspecte psihologice ale supradotrii i eminenei

    Inteligen i creativitateSe constat manifestri precoce n domeniul nvrii colare i al creativitii

    de nivel superior i existena unor aptitudini multiple, mai ales de natur intelectual. Geniul apare mai degrab ca un produs al educrii i ncurajrii persoanei supradotate, dublate de munc asidu, dect ca un dar al zeilor sau un produs al nebuniei .

    Carierele excepionale presupun o combinaie ntre abiliti /aptitudini cognitive de excepie, trsturi de personalitate i valori care energizeaz i susin efortul prelungit. Domenii diferite au cerine de succes diferite. Cu ct cerinele specifice domeniului se potrivesc mai bine cu interesele i particularitile aptitudinale ale unei persoane cu nivel ridicat de inteligen, cu att eminena n acel domeniu va

    3

  • surveni mai probabil. n general, persoanele supradotate au interese mai largi dect media i au uneori, din acest motiv, dificulti n alegerea vocaiei.

    Inteligena este mai degrab asociat cu nvarea de tip colar i are o valoare predictiv limitat pentru realizrile cu adevrat excepionale (geniale). Albert considera c Q.I> 160 este o cerin indispensabil performanelor intelectuale neobinuit de valoroase.

    Contrar prejudecilor despre inadaptabilitatea social i emoional a persoanelor eminente, majoritatea se dovedesc a avea personaliti echilibrate.(Barron, 1969). Studiul lui Barron cu scala de for a Eului (MMPI) a pus n eviden faptul c frecvena scorurilor mari la aceast scal (Eu puternic) este regul i nu excepie n cazul persoanelor eminente.

    Persoanele supradotate sunt nu numai inteligente, ci i cu un nivel superior de educaie, sunt foarte motivate i muncesc din greu, sunt dispuse s-i asume riscul de a grei i /sau de a fi altfel dect ceilali, cu scopul de a fi inovatoare i independente.

    8.4. Terman: Studiul genetic al supradotrii intelectuale

    Studiul lui Terman a debutat n 1921 cu ocazia adaptrii scalei Binet Simon pe populaie american. Au fost identificai i cuprini ntr-un un studiu longitudinal 1 000 de subieci, cu vrsta peste 11 ani. Iniial grupul copiilor supradotai, adic cu un Q I mai mare dect 140, a cuprins 1000 de subieci, ulterior au mai fost adugai 500=~1500. Media QI a lotului ea de 150; dar existau 80 de subieci cu un Q I mai mare dect 170. Scopul studiului longitudinal a fost stabilirea trsturilor caracteristice comune supradotailor, s clarifice diferenierile n raport cu populaia normal i s urmreasc modul n care evoluau n via.

    Metodele utilizate n perioada 1921-1925 (msurtori iniiale): - Examene medicale- Anamnez - Teste de inteligen - Teste de cunotine- Teste de personalitate

    Studiul de urmrire Urmrire la intervale de 10 ani 1939-1940; 1951-1952; Au fost comparai cei cu realizri foarte bune i foarte slabe n interiorul grupului: A cei mai realizai profesional n 1940 (la vrsta de 30 de ani). Q Im = 157,3 C cei mai nerealizai profesional n 1940. Q Im = 150Rezultatele studiului iniial au fost comparate cu un lot martor de copii neselectai. Rezultatele studiilor de urmrire au fost i ele comparate, sub unele aspecte, cu date referitoare la media populaiei. n funcie de realizarea potenialului la vrsta de 30 de ani (1951-1952), au fost re-comparate unele date ntre cele dou grupuri de contrast A i C.

    4

  • Studiul lui Terman1, remarcabil ca amploare i durat, a furnizat o serie de date despre copiii supradotai ei erau superiori mediei nu numai sub aspectul potenialului intelectual, ci i prin alte caracteristici:

    La natere erau mai mari ca talie, pe parcursul dezvoltrii au prezentat un avans de aproximativ 3 luni fa de medie n privina principalelor achiziii (mersul, vorbitul), la data examinrii erau de asemenea mai dezvoltai fizic i, ulterior, au avut o maturare mai rapid. n timp, lotul selecionat pentru studiu i-a pstrat superioritatea fa de medie sub toate aspectele investigate: au avut o sntate mai bun, nu au prezentat tulburri emoionale, prezentau interese pentru studiu (preocupri intelectuale prognostice pentru viitorul profesional, n.n.) Efectul de halo, prezent fr ndoial n aprecierile profesorilor, a concurat la superioritatea rezultatelor colare ale lotului de supradotai Rezultatele colare ale lotului s-au situat semnificativ peste medie i nu au fost menionate forme de eec social sau inadaptare semnificative pentru grup Majoritatea celor din grup au beneficiat de o dezvoltare colar accelerat, marcnd realizri colare la vrste mai mici dect media cu pn la o esime din vrsta cronologic (Terman susine c accelerarea real este de 40%, performana medie a grupului de supradotai situndu-se n decilul superior al ansamblului clasei de referin, performan cu att mai impresionant cu ct, n timp, majoritatea grupului s-a situat n clase avansate cu 1-2 ani) 90% din biei i 80% din fete au urmat studii superioare, procente net superioare mediei populaiei colare.

    D. Wolfle2 arat ntr-o lucrare de sintez asupra talentului i supradotrii, citnd un studiu ntreprins de el mpreun cu D.S. Bridgman (1950) la Comisia pentru resurse umane i perfecionare a SUA, c 30% din elevii (biei) plasai n partea superioar a clasamentului aptitudinal sunt api pentru colegiu, dintre ei 45% absolv un colegiu, iar din cei 55% care nu o fac 1/5 nu termin coala general, 2/5 termin liceul dar nu intr la colegiu, iar alte 2/5 intr la colegiu dar nu-l termin. Situia fetelor era mai proast la acea dat, pentru c proporia absolventelor de colegiu era mai mic.

    Pe ansamblu, 40% din cei 30% plasai n partea superioar a distribuiei aptitudinale absolv colegiul i obin titlul de liceniat. Faptul c nu toi cei care absolv liceul urmeaz colegiul, dei unii dintre ei ar avea posibiliti materiale, poate fi explicat n mare msur prin aceea c unii dintre ei nu au o imagine clar a potenialului lor i nici nu au norocul de a ntlni un profesor care s-i stimuleze i s-i ndrume. Concluziile acestui studiu au sugerat o serie de propuneri pentru mbuntirea orientrii colare i profesionale: folosirea combinat a testelor de aptitudini generale i speciale, ntocmirea unor profiluri aptitudinale i renunarea la scoruri unice.

    C. Hull3 susinea iniial i el c o bun orientare profesional se bazeaz pe teste de aptitudini standardizate foarte diverse, dar, ulterior, a acceptat c prediciile astfel fundamentate nu au o validitate satisfctoare pentru c succesul ntr-o profesiune poate fi realizat pe baza unor configuraii aptitudinale diverse i aceeai

    1 Terman, L.M., (1954) The Discovery and Encouragement of Exceptional Talent, n Wolfle, D., ed., The Discovery of Talent, Harvard University Press, Cambridge, Massachussetts, 1969, tradus n T. Bogdan, ed., Copii capabili de performane superioare, Caiete de pedagogie modern, nr. 9, EDP, Bucureti, 1981, pp. 142-159.2 Wolfle, D., (1969) Diversity of Talent, n vol. D. Wolfle, The Discovery of Talent, Harvard University Press, tradus n id., pp. 39-58.3 Hull, C.L., (1928) The Basic Constitution of Ability, n vol. S. Wieseman, ed. (1967) Intelligence and Ability, Penguin Books, tradus n id., pp. 110-117.

    5

  • configuraie aptitudinal poate garanta succesul n profesiuni diferite, deci relaia configuraie aptitudinal reuit profesional nu este una simpl. Dar numai aptitudinile nu explic reuita n activitate, studiile pe care se bazeaz autorul plednd n favoarea considerrii unor factori nonintelectivi (astfel el sugereaz c reuita s-ar datora n proporie de 50% aptitudinilor, 35% srguinei i voinei i 15% ntmplrii).

    Sumption i Luecking4, menioneaz c supradotarea poate fi definit n mai multe moduri:

    definire obiectiv prin scorul obinut la testele aptitudinale (pentru Terman punctajul minim pentru supradotai era QI de 140) definire descriptiv, mai cuprinztoare, prin performane consecvent remarcabile n diferite activiti definire comparativ prin raportare la performana medie a unui grup de referin (de fapt att definirea obiectiv, ct i cea descriptiv implic cel puin o comparaie de natur cantitativ, respectiv calitativ cu performana celorlali), cea mai frecvent ntlnit fiind ordinea clasificrii n promoie.

    Dac supradotarea este definit n funcie de aptitudinile generale i speciale (scorul QI) i imaginaie creatoare, se poate considera c ntre 5-10% din populaie este supradotat intelectual. n viziunea lor, copiii supradotai se disting printr-o serie de nsuiri cum ar fi: capacitate de a forma concepte, de a gndi creativ, o gam larg de interese, imaginaie activ, perspicacitate, curiozitate intelectual, originalitate n gndire, putere de generalizare, gndire inductiv i deductiv, capacitatea de a improviza, fluen ideatic, vocabular bogat, sensibilitate la situaiile problem, vizualizare tridimensional, memorie prompt i fidel, atenie distributiv. Acest potenial se manifest att n activitatea colar, ct i n alte activiti (creatoare, de conducere, tiinific, artistic, tehnic i n relaiile cu ceilali).

    Ali autori, printre care Mutschler5, pun accentul pe capacitatea rezolutiv de nalt nivel i sensibilitatea la probleme ca not distinctiv a supradotrii. Considernd aceste manifestri ca forme de gndire divergent, el arat c testele tradiionale de inteligen msoar numai gndirea convergent i c coala, la rndul ei, dezvolt sistematic acest tip de gndire, iar scalele de dezvoltare tip Binet-Simon au drept criterii de validare rezultatele colare, ceea ce ntreine cercul vicios. Perspectiva de a descoperi cu ajutorul unor astfel de teste copii supradotai, de a-i recunoate ca atare apare astfel ca destul de puin probabil.

    Supradotare i creativitate Asocierea dintre supradotare i creativitate este subliniat i de Simon6 care

    arat c, dei creativitatea este un atribut relativ rspndit, numrul persoanelor care nu sunt creative sau nu mai sunt creative este destul de mare. Una din cauze ar putea s fie faptul c ei nu vor (subl. ns.) s plteasc preul creaiei: plasarea preocuprilor crative pe primul loc ntre activiti, capacitatea de a tolera ambiguitatea, deprinderea de a problematiza.

    Terman7 menioneaz n studiul su o lucrare din 1953 a cercettorilor Knapp i Greenbaum despre absolvenii de nvmnt superior prin care au demonstrat c progresele colare i reuita n via sunt influenate i de ali factori. Un studiu din

    4 Sumption, M.R., Luecking, E.M. (1960) Education of the Gifted, The Ronald Press Co., NY, cap.1 The nature of Giftedness, tradus n id., pp. 61-73.5 Mutschler, D. (1969) Inteligen i creativitate, Kreativitt in der schulle, Zs. F. Pad., 15, nr.2, tradus n id., pp. 74-90.6 Simon, H.A., (1967) Understanding Creativity, n Gowan, J.C., Demos, G.D., Torrance, E.P., ed. Creativity: Its Educational Implications, J. Wiley & Sons, NY, tradus n id., pp. 91-100.7 Op.cit.

    6

  • 1947 al lui Terman i Oden asupra lotului iniial al programului Terman a demonstrat urmtoarele:

    Din lotul iniial au fost separate dou subgrupe, A i C (vezi mai sus) care aveau n perioada colii elementare rezultate egale la testele de aptitudini, dar uor diferite n favoarea grupului A la nvtur.

    La nivelul liceului, grupul C marca deja o rmnere n urm mai consistent la nvtur, n timp ce grupul A nregistra succese ntr-un ritm rapid.

    Existau deja din copilrie diferene favorabile grupului A n privina mediului social, a unor trsturi voliionale (pruden, ncredere n sine, perseveren, dorin de afirmare), a capacitii de conducere, popularitii i receptivitii la observaiile critice.

    Ulterior, membrii grupului A au demonstrat mai mult stabilitate emoional, o mai bun adaptare social, rata cstoriilor n grup era mai mare i a divorurilor mai mic dect media populaiei.

    Pe toat perioada studiului diferenele cele mai importante care s-au meninut au fost perseverena, sigurana demersurilor subordonate scopurilor, ncrederea n sine i lipsa complexelor de inferioritate, ceea ce pledeaz pentru concluzia c dezvoltarea mental i realizrile sunt strns corelate.

    Vernon, Adamson i Vernon8 consider c supradotarea se manifest prin capacitatea de nvare i precocitatea achiziiilor, iar Garrison i Force jr.9 gsesc urmtoarele caracteristici distinctive:

    copiii supradotai sunt superiori mediei grupului de referin de aceeai vrst att la msurtorile fizice, ct i la activitile colare i extracolare, au aptitudini speciale inegal dezvoltate i care nu sunt legate de inteligen, sunt mai puin nclinai spre nevrozism, au simul umorului, le place s se joace.

    Butcher10 noteaz unele elemente comune aprute n studiile americane despre supradotare care au folosit drept criteriu de validare extern media colar: considernd media colar ca indice al succesului colar, s-a constatat c testele aptitudinale corelau separat cu aceasta la valori oscilnd n jurul lui 0,50, dar bateriile n ansamblu corelau la valoarea 0,65. Autorul consider c media colar este singurul predictor bun pentru succesul colar general, dar relaia cu succesul la o anumit materie este neclar. ntre sexe se constat diferene n sensul c succesul fetelor este mai consistent cu aptitudinile msurate i, ca atare, mai predictibil dect al bieilor. Pentru etape ulterioare ale vieii, studiile antologate de autorul susnumit au folosit drept criterii de succes n general notele la examenul de bacalaureat, veniturile, promovrile i includerea n Whos Who, dar fiecare din aceste criterii este lipsit de finee.

    8 Vernon, P.E., Adamson, G. Vernon, D.F., (1977) The Psychology and Education of Gifted Children, Methuen & Co, London, cap 2. Giftedness and Intelligence i cap. 3. Intelligence, Heredity and Environement traduse n id. pp. 181-198, 234-252.9 Garrison, K.C., Force, jr. D.G., (1965) The Psychology of Exceptional Children, 4th ed. The Ronald Press Co, NY, cap. 5 Gifted children, tradus n id., pp. 199-222.10 Op. cit., p. 282.

    7

  • ntr-un articol, D.Stratilescu11 reia problematica definirii supradotrii n termenii lui Sumtion i Luecking, accentund faptul c este complex (este format din aptitudini care, dei nu sunt total independente, se pot diferenia calitativ i msurnd aceste aptitudini msurm, n cele din urm inteligena) i se manifest global (caracterizeaz comportamentul individului n ntregimea lui).

    Potenialul intelectual de excepie asigur o performan deosebit n activitate dar, aa cum arat U. chiopu i E. Verza12, pentru valorificare trebuie adugat motivaia i efortul voluntar ce influeneaz nvarea i implicarea activ n activitate. Din acest punct de vedere, rolul mediului social al individului n stimularea i favorizarea mplinirii potenialitilor umane este considerabil, afirmaie susinut i de lucrrile Annei Roe13 prezentate de autoare n antologia editat de R.S. Albert.

    Creativitate i dotare intelectualLa nceputul anilor 60, Getzels i Jackson14 au sesizat faptul c inteligena

    i creativitatea sunt dimensiuni independente ale dotrii intelectuale: msurarea potenialului intelectual al copiilor talentai se fcea preponderent cu teste de inteligen, ceea ce nu fcea dect s continue confuzia din definirea supradotrii ca nivel superior de inteligen. Aceast confuzie, spune Butcher, a creat o adevrat orbire a specialitilor n privina altor forme de excelen i perseverarea n concepia c inteligena reprezint o chintesen a tuturor aptitudinilor i proceselor cognitive. Studiile despre creativitate se limitau n acea perioad la domeniul artistic i le neglijau pe celelalte, n care reuita i eecul se bazeaz de asemenea pe originalitate i inventivitate.

    Sursa iniial a acestui adevrat lan de confuzii pare s fie faptul c cercetrile au dus la definirea cotientului intelectual i la promovarea lui ca msur a inteligenei i, prin extensie, a dotrii intelectuale n sens larg, s-a bazat pe probe de inteligen. Probele prin intermediul crora era msurat inteligena fiind legate, la rndul lor, de nvare i de achiziiile colare, reuita n coal era explicat exclusiv pe baza inteligenei. Butcher conchide c aceast definire a dotrii intelectuale ca inteligen (exprimat metric n QI) este, din mai multe puncte de vedere, un simplu accident istoric.

    Simpla schimbare a criteriului iniial (capacitate de nvare), poate duce la o nou definiie a dotrii intelectuale chiar n activitatea colar: recunoscnd c nvarea presupune nu numai reproducerea trecutului, ci i producerea noului (descoperi), msura creativitii poate deveni un indicator la fel de bun al dotrii intelectuale i, ca atare, al succesului colar, ca i QI. Getzels i Jackson15 au gsit 11 Stratilescu, D., (1993) Dimensiuni ale definirii conceptului de ssupradotare, Rev. de psihologie, t. 39, nr. 3. p. 239-248; n sprijinul afirmaiei sale ea citeaz o definiie dat de Wechsler supradotrii: capacitate global complex a individului de a aciona cu scop, de a gndi raional i de a avea un comportament eficace n mediul ambiant.12 chiopu, U., Verza, E., (1995) Psihologia vrstelor, ed.revizuit, EDP, Bucureti, p. 441.13 Roe, A., (1953) Early Backgrounds of Eminent Scientists, n vol. Albert, R.S., (1983) Genius and Eminence, Pergamon Press, Oxford, pp. 179-182.14 Getzels, J.W., Jackson, P.W., (1962) Creativity and Intelligence, Wiley & Sons, NY, citat de Butcher, op. cit., p. 97.15 Ibid. Cercetarea lor a fost realizat pe o populaie colar de 533 subieci (292 biei i 241 fete), dintr-o coal de elit din Chicago (majoritatea elevilor proveneau din familiile cadrelor didactice de la universitatea din ora) i media QI a grupului era de 132. Autorii au folosit metoda grupurilor de contrast copiii cu scor nalt la testele de inteligen i sczut la cele de creativitate, respectiv scor nalt la testele de creativitate i relativ sczut la cele de inteligen. Ca teste de inteligen au fost folosite cele din revizia Terman a Scalei Binet-Simon, iar creativitatea a fost msurat prin 5 probe (asociaie verbal, utilizri neobinuite, forme ascunse, povestiri cu final dechis, construcie de probleme). Dei lotul investigat era destul de mare, datorit faptului c lotul era selecionat i relativ omogen din mai multe puncte de vedere, extrapolarea concluziilor este dificil, semnificaia statistic a datelor fiind destul de redus.

    8

  • asemnri i deosebiri interesante ntre grupul copiilor foarte inteligeni i cel al copiilor foarte creativi. Cea mai surprinztoare asemnare este c ambele grupuri aveau rezultate foarte bune la nvtur (msurate printr-un scor compozit la mai multe teste standardizate de cunotine), dei aveau o medie a QI mai mic de 127 (fa de 150, media grupului foarte inteligent).

    Acest rezultat sugereaz c testele de creativitate pot fi folosite ca predictori ai succesului colar. Cele dou grupuri nu erau diferite sub aspectul motivaiei de succes i de aceea, este posibil ca explicaia fenomenului s rezide n valoarea predictiv a testelor de inteligen. De asemenea, grupul foarte inteligent era mai bine apreciat de profesori (note mai mari) pentru c ei rspundeau ntr-un mod adecvat ateptrilor, spre deosebire de grupul foarte creativ, care era apreciat mai puin.

    Atitudinea fa de succes la vrsta adult era diferit: la elevii din grupul foarte inteligent s-a constatat o corelaie strns ntre calitaile pe care i le atribuiau i cele pe care le considerau necesare pentru reuita profesional i social, la fel i n cazul calitilor pe care i le-ar fi dorit i cele pe care le aprobau profesorii, n timp ce pentru grupul foarte creativ aceste corelaii erau foarte reduse. Dei grupul foarte creativ a indicat aceleai caliti necesare pentru succes n activitatea colar i n viaa adult ca i cei foarte inteligeni, ei nu erau foarte doritori s le aib. Subevaluarea grupului foarte creativ de ctre profesori ar putea fi produs i de acest nonconformism n orientarea valoric.

    Precizri asupra caracteristicilor copiilor supradotai sunt fcute i de Wallach i Kogan16 care au constatat c diferenierile dintre inteligen i creativitate n plan conceptual nu au suport empiric satisfctor. n urma unei cercetri empirice ei au realizat o tipologie comportamental a elevilor dup cele dou criterii:

    foarte creativi / foarte inteligeni au manifestri echilibrate pentru vrsta lor, amestec de maturitate i infantilism, control i libertate foarte creativi / mai puin inteligeni manifest conflicte puternice pe plan intrapersonal i interpersonal (cu mediul colar), sentimente de autodevalorizare i inadecvare, pot evolua bine n medii nestressante foarte inteligeni / mai puin creativi foarte dedicai succeselor colare, pentru ei eecul colar este o adevrat catastrof mai puin inteligeni / mai puin creativi derutai, zpcii, angajai n strategii defensive, care merg de la activism social pn la regresie, pasivitate, simptome psihosomatice.

    O alt tipologie a adolescenilor supradotai este furnizat de Drews17: studiosul cu nalt realizare crede c se poate realiza prin munc, rspunde expectanelor colii i familiei, se nelege bine cu profesorii, este productiv (cantitativ), dar nu este prea creativ liderul este popular i foarte agreat, se conformeaz mai mult unei morale adolescentine, dect celei impuse de profesori intelectualul creativ are un grad mare de fluen originalitate, tinde spre ntrebri provocatoare, citete foarte mult, nu ateapt recompense

    16 Wallach, M.A., Kogan, N., (1965, a) Modes of Thinking in Young Children, Holt, Rinehart &Winston, NY i Wallach, M.A., Kogan., N., (1965, b) A New Look at the Creativity Intelligence Distiction, J. of Personality, t. 33, pp. 348-369, citat de Butcher, n op. cit., p. 107. Cercetarea lor era realizat pe subieci de 10-11 ani, experimentatorii erau profesori cu care subiecii erau familiarizai (pentru a reduce anxietatea de test), iar datele erau obinute din probe aplicate sub forma unor lecii i jocuri, fr a lsa impresia c ar fi ceva deosebit de activitatea colar, pentru a se preveni astfel distorsiunile provocate de administrarea unor probe de grup de tip psihometric i de situaiile de tip competitiv inerente.17 Drews, E.M., (1963) The Four Faces of the Able Adolescent, Saturday Review, vol. 46, pp. 68-71, citat de Statilescu n op. cit., p. 247.

    9

  • rebelul nonconformist, chiar dac este sclipitor, realizrile lui sunt sczute, posed un grad nalt de originalitate, dar o fluen redus, are idei neobinuite, este n opoziie mutual cu profesorii.

    Portretul robot al persoanei eminente (Terman) Supradotatul :Provine din familii cu nzestrare intelectual net superioar i cu nzestrare fizic relativ superioar mediei.n ultimele dou generaii fecunditatea n familie a fost descresctoare.Media Q I a frailor este ~ 123Are Q I mai mare de 140. Caracteristicile grupului de supradotai n raport cu populaia medie: Grupul supradotailor intelectual este de la natere i rmne pe parcursul vieii superior mediei ca talie, greutate, stare de sntate.Supradotaii sunt mai bine adaptai social, mai stabili emoional, multilaterali ca dezvoltare cognitiv, nu manifest tendine dezaptative, au trsturi de personalitate mai precis conturate.Au rezultate superioare mediei la inteligen social, interese sociale i activiti de joc.Bieii au scoruri medii la masculinitate; fetele sunt mai masculine dect media.Progresele colare sunt mai rapide. Reuita n nvmntul superior are un procent mai mare dect media; procentul abandonurilor colare este mai mic dect media.

    Studiul longitudinal (M. Oden) n timp supradotaii ocup poziii sociale i profesionale nalte; au ctiguri mai mari dect media.Sunt mai orientai spre responsabilitate social.La 30 de ani (1951) incidena mortalitii, bolilor somatice i psihice, a alcoolismului, delincvenei sunt mult mai mici dect n populaia obinuit.La re-testare cu teste de performan intelectual s-a constatat c, dup prima i a doua decad 90% dintre subieci i-au mbuntit performanele intelectuale n raport cu cele iniiale (1921).Subiecii au fost foarte cooperani n studiul longitudinal (s-a meninut legtura 30 de ani cu 98% dintre subieci).Brbaii sunt mai reprezentativi pentru relaia dotare intelectual reuit profesional (majoritatea femeilor erau casnice).Testele de inteligen aplicate la 6, 8, 10 ani sunt edificatoare pentru evoluia ulterioar.Talentele excepionale prezint dou caracteristici: inteligen general (factor G) de nivel superior i aptitudini speciale de nivel superior. C. Cox (1926) Reconstituirea Q I pentru persoane geniale intrate n istorie, pe

    baza datelor biografice, The Early Mental Traits of 300 Geniuses.Au fost selectate date biografice din 3000 de biografii de oameni celebri dezvoltareintelectual timpurie. Trei psihologi specializai n studiul vrstei mintale au estimat, n mod independent, Q I pentru fiecare caz.Media estimrilor Q I reconstituit n dou etape distincte : - pn la 17 ani

    - pn la 25 de ani.S-au obinut cifre ntre 120 (puine date biografice) i 200 Q I selectai 300 de genii.Concluzii: Cel care s-a dovedit geniu la maturitate ar fi putut fi identificat ca supradotat prin teste de inteligen.

    10

  • Direcia de dezvoltare la vrsta adult este prefigurat de interesele din copilrie la mai mult de 50% din lotul iniial. Terman & Oden (1947) Studiul particularitilor psihologice a 800 de

    supradotai urmrii longitudinal confirm concordana intereselor de cunoatere de-a lungul timpului.

    Lehman (1953) Vrsta la care apar manifestri creatoare.Perioada de maxim creativitate 25 35 de ani, rareori dup 40 de ani (pentru 20 de ramuri tiinifice).

    Implicaii psihopedagogice ale depistrii supradotrii:Accelerarea dezvoltrii i a studiilor.n SUA exist programe de burse pentru supradotai, sprijin pentru a termina mai repede studiile.Adolescenii supradotai acumuleaz, prin studiu individual, cunotine mult peste nivelul cerut n domeniile lor de interes.

    Aspecte de mediu familial i socialDate din grupul Terman sub laturile A realizrii mai mari

    - C realizrii mai mici.

    n perioada colaritii: coala elementar = rezultate similare; media notelor este aceeai.

    A performane mai mari la testele de cunotine. Diferenierea ncepe n liceu rmnere n urm a C.

    A aveau de dou ori mai multe activiti extracolare i totui aveau note mari la nvtur.C - nivelul performanelor dei mai mic dect A, asigurau rezultate strlucite n colegiu.

    Intrarea n colegiu / absolvire:A 97% intrai 90% absolveniC 68% intrai 38% absolveni.

    Succese academice:A - ritm mai rapid, 52% absolveni cu distincie.C - ritm mai lent, 14% absolveni cu distincie.

    Mediul familial: A 50% din tai absolveni de colegiu.

    C 15% din tai absolveni de colegiu.Frai care au absolvit colegiul: A de dou ori mai muli dect C.Numrul crilor de acas A cu 50% mai mare.Prini divorai de 2,5 ori mai muli n lotul C.Stabilitate emoional n copilrie, sociabilitate .a.

    A superiori la patru trsturi voliionale: pruden, ncredere n sine, perseveren, dorin de afirmare.

    A aptitudini de conducere, popularitate, receptivitate la aprecieri critice.Cstorii: A 80% soii din medii sociale mai bune, mai educate i Q I mai mare.

    C doar 66%.Divoruri C de dou ori mai multe.La vrsta adult patru trsturi difereniau loturile n favoarea grupului A:

    Perseveren n atingerea scopurilor. Sigurana demersurilor nalte. ncredere n sine. Lipsa complexelor de inferioritate.

    11

  • + bunul sim.Concluzie: Succesul este asociat cu personalitatea puternic i echilibrat care faciliteaz dezvoltarea i afirmarea potenialului intelectual.

    Stimularea elevilor supradotai

    Identificarea lor: Profil psihologic Autoapreciere Teste de inteligen, de creativitate, de aptitudini speciale, teste docimologice Competiii Analiza rezultatelor activitii.

    Categorii speciale, greu de identificat: - copii din medii defavorizate- fetele (?)- euaii i pseudo-mediocri.

    Instruirea forme: segregarea: - coli

    - clase speciale - grupe - clase de dimensiuni mici - interstimularea - dotare material superioar.

    Dezavantaje: elitism, inadaptare, meritocraie (?) accelerare progres n ritm propriu

    - admitere devansat n clasa I- telescoparea anilor de studiu la toate materiile (comprimare n 4 2 ani).- sistemul creditelor (ciclu colar)- cursuri interanjabile- admitere devansat n facultate.

    mbogirea aprofundarea achiziiilor - cercuri / materii - tabere speciale.

    12

    Tema 7SUPRADOTARE INTELECTUAL, EMINEN, GENIUGeniulPrimele explicaii tiinifice ale geniuluiStudiul caracteristicilor demografice ale oamenilor emineniInteligen i creativitate

    Rezultatele studiului iniial au fost comparate cu un lot martor de copii neselectai.Implicaii psihopedagogice ale depistrii supradotrii:

    Accelerarea dezvoltrii i a studiilor.Aspecte de mediu familial i social

    Date din grupul Terman sub laturile A realizrii mai mariStimularea elevilor supradotaiIdentificarea lor: Profil psihologic