1 comunitate principii

19
GENERAREA UNEI COMUNITĂȚI Implantarea unei comunități este influențată de: Condiții de sit: Topografia terenului, orientare, specificul contextului Trasee, căi de acces, alte legaturi Condiții sociale: Profilul locuitorilor Reguli și configurația așezării: Reguli de relaționare între unități Așezarea și configurarea unităților

Upload: maja-baldea

Post on 06-Mar-2016

239 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

principii de configurare a așezării unor noi creșteri de comunități / locuințe individuale sau unități multifamiliale

TRANSCRIPT

Page 1: 1 comunitate principii

GENERAREA UNEI COMUNITĂȚI

• Implantarea unei comunități este influențată de:

Condiții de sit:– Topografia terenului, orientare, specificul contextului– Trasee, căi de acces, alte legaturi

Condiții sociale:– Profilul locuitorilor

Reguli și configurația așezării:– Reguli de relaționare între unități– Așezarea și configurarea unităților

Page 2: 1 comunitate principii

• Bunăstarea grupului și o vecinătate pozitivă sunt date de:

– Sentimentul de compatibilitate / apartenență– Existența unor elemente / țeluri comune– Trasee comune / locuri comune de adunare care

generează interacțiunea comunității– Circulații auto non-invazive– Caracterul unei comunități– Vecinătatea este mai degrabă un sentiment și nu o

organizare spațială

Page 3: 1 comunitate principii

O grupare de locuințe organizate de-a lungul malului unei ape, parțial așezate în pădure. O schema de grupare repetitivă de elemente organizate în jurul unui spațiu exterior comun.

Village House Proposal I CHYBIK+KRISTOF Associated Architects I Slovacia

Page 4: 1 comunitate principii

Fiecare unitate beneficiază de un spațiu comun exterior pentru contact social. Fiecare unitate beneficiază de suficientă protecție a zonelor private.

Village House Proposal I CHYBIK+KRISTOF Associated Architects I Slovacia

Page 5: 1 comunitate principii

Village House Proposal I CHYBIK+KRISTOF Associated Architects I Slovacia

Fiecare unitare are un spațiu privat deschis către lac sub forma unui atrium/terasă.

Page 6: 1 comunitate principii

XML Europan 9. Montage city I Almere, Olanda

Organizare aparent haotică. Densitatea și distribuția unităților este data de distanțe prestabilite între clădiri care conferă intimitate spațiilor interioare. Fiecare spațiu are orientare diferită pentru o relație cât mai vastă cu natura.

Page 7: 1 comunitate principii

Respectând regula generală de organizare, fiecare unitate poate fi configurată diferit fară să creeze discontinuitate.

XML Europan 9. Montage city I Almere, Olanda

Page 8: 1 comunitate principii

Generarea unei comunități in directă relație cu natura, cu apa, cu fauna și flora (locatie: Bratislava).Organizare radială cu acces auto în centru cu impact minim și relații pietonale radiale.

Recreational Family Housing I Chybik + Kristof Associated Architects I Slovacia

Page 9: 1 comunitate principii

Așezarea unităților individuale urmărește stabilirea de relații vizuale individuale cu peisajul.Suprafața mică la sol a locuinței tip(120 mp) a determinat o formă simplă în plan și un living deschis pe 3 laturi în relație cu natura. Parcelele sunt separate de ziduri scunde – definesc clar proprietatea dar nu întrerup relația cu natura și senzația de spațiul exterior continuu.Recreational Family Housing I Chybik + Kristof Associated Architects I Slovacia

Page 10: 1 comunitate principii

Recreational Family Housing I Chybik + Kristof Associated Architects I Slovacia

Relația exclusiv pietonală cu locuința.Pentru întărirea senzației de relație cu peisajul și apa, planul de călcare din interior este prelungit la exterior pe tot conturul casei.

Page 11: 1 comunitate principii

Organizare radială, locuințe duplex. Soluționarea unitară a unui implant într-o localitate caracterizată de locuințe individuale configurate haotic (o reacție la o situație pre-existentă)

Razgledi Perovo Housing I dekleva gregorič arhitekti I Slovenia

Page 12: 1 comunitate principii

Unitatea este generată de unitatea volumetrică și a materialelor. Organizarea unităților în volume relativ înalte. Se definește clar o bază a caselor și două unități în registrul superior, cu acoperiș înalt și orientare dublă.Densitatea mare a locuintelor – solutii de orientare diferențiată a teraselor pentru intimitate.

Razgledi Perovo Housing I dekleva gregorič arhitekti I Slovenia

Page 13: 1 comunitate principii

Razgledi Perovo Housing I dekleva gregorič arhitekti I Slovenia

Vederea către munții Alpi (Kamniško-Savinjske) este elementul defintoriu al locației. Densitatea este relativ mare. Ea e contrabalansată de fragmentarea unităților.

Page 14: 1 comunitate principii

House of Families / Fantastic Norway

Locuire pentru tinere dezavantajate cu copii în Groenlanda. Tema principală este reintegrarea lor printr-o comunitate care încurajează interacțiunea prin spații comune pozitive.

Page 15: 1 comunitate principii

House of Families / Fantastic Norway

Ansamblul este alcătuit din unități mici care recrează ideea de întreg prin așezare. Spațiile comune interioare și exterioare sunt elementul de legatură al ansamblului și încurajeaza interacțiunea.

Page 16: 1 comunitate principii

House of Families / Fantastic Norway

Prin așezarea unităților sub forma unei mase dense către nord se crează o protecție împotriva vânturilor reci. Spațiile exterioare deschise sunt orientate către sud și înălțimea ansamblului descrește de la nord spre sud.

Page 17: 1 comunitate principii

Unitatea unei comunități poate fi dată de caracteristici formale comune ale unităților. Generarea unui model urban continuu, posibil a fi inserat pe orice topografie.

Synapsiedlung I L. Ruffi, V. Giandonati, A. Monaci, L. Santini I Elvetia

Page 18: 1 comunitate principii

Synapsiedlung I L. Ruffi, V. Giandonati, A. Monaci, L. Santini I Elvetia

Unitatea este dată de faptul că toate construcțiile sunt volume cu trei brațe laterale (chiar dacă sunt diferite în plan și au regim de înălțime diferit).Forma planului face ca volumele să nu pară la fel de masive ca și în cazul folosirii unui plan rectangular (același volum util cu planimetrie diferită).

Page 19: 1 comunitate principii

Generarea unei comunități cu o densitate atractivă.Spațiul liber dintre brațele unităților învecinate devine spațiul comunității. Integrarea arhitecturii în peisajul existent și diminuarea masei în raport cu aria construită.

Synapsiedlung I L. Ruffi, V. Giandonati, A. Monaci, L. Santini I Elvetia