ziarul vaii jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

16
Un eveniment de neînchipuit s-a pe- trecut ieri, în jurul orei 17.00, în Vulcan. Vântul puternic care a bătut în cursul zilei a pus la pământ acoperişul fabricii de confecţii din localitate. Nu este vorba doar de o porţiune a acestuia. În- tregul acoperiş a fost luat de vânt şi doborât. A mai rămas în picioare doar mică parte din aripa vestică a acestuia. În câteva secunde, şoseaua din faţa fabricii a fost acoperită cu resturi de lemne şi tablă. Vântul a fost atât de puternic, încât multe astfel de materiale au ajuns peste drum, la doi paşi de blocurile 3 şi 4 termic. Din fericire, nicio persoană nu a fost surprinsă de scheletul de lemn şi de tablele care au zburat de pe acoperiş. Cineva pomenea că, înainte cu un minut, pe trotuar trecea un tânăr, dar acesta apucase să se îndepărteze. Nici în staţia de autobuz în care minerii de la EM Vulcan aşteaptă autobuzul care îi duce la mină nu se afla nimeni. A fost acoperit de lemne şi tablă doar autoturismul Ford, albastru, cu numărul de înamatriculare HD 22 LIN, care staţiona în faţa localului fast food, aflat la doi paşi de clădirea fabricii. Propri- etarul său a avut mare noroc, fiindcă se afla în local. Primarul Gheorghe Ile a luat la cunoştinţă despre acest eveniment în timp ce se afla în şedinţa de consiliu local. A dispus imediat ca poliţiştii locali să meargă şi să asigure siguranţa perimetrului şi să fie anunţaţi pompierii militari. Aceştia au sosit într-un timp record şi au purces imediat la descongestionarea drumului principal şi a zonelor de lângă cele două blocuri. Nu cunoaştem încă toate detaliile referitoare la cine a întocmit proiectul şi cine a executat construcţia acoperişului. Dar, după cum au observat şi au comentat toţi cei de acolo, este inadmisibil ca o asemenea construcţie să fie prinsă, în betonul planşeu- lui de beton al clădirii, doar cu cuie de 200 mm. La o asemenea lucrare făcută de mântuială era de aşteptat ca, la un vânt mai puternic cum a fost cel de ieri, acoperişul să se năruie. Cu câţiva ani în urmă, un eveniment similar s-a petrecut pe Bulevardul Mihai Viteazu. Atunci, tot de la un vânt mai puternic, a ajuns pe trotuar întregul acoperiş al blocului 17, montat cu foarte puţin timp înainte. Din fericire, nici în cazul acela nimeni nu a fost rănit. Gheorghe OLTEANU CMYK VINERI 30 martie 2012 Anul V Nr. 919 12 + 4 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 07:11 Apus: 19:56 Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe! MARCĂ ÎNREGISTRATĂ R Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,3788 lei 1$ = 3,2985 lei 1₤ = 5,2425 lei Ziarul Vãii Jiului Tipar digital Cel mai bun preţ din judeţ! Transmite cererea ta de ofertă la [email protected] Tel. 0254 564.914 De ieri, Fabrica de Confecţii din Vulcan nu mai are acoperiş

Upload: ziarul-vaii-jiului

Post on 19-Mar-2016

220 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Un eveniment deneînchipuit s-a pe-trecut ieri, în jurulorei 17.00, în Vulcan. Vântul puternic care abătut în cursul zileia pus la pământacoperişul fabriciide confecţii din localitate.

Nu este vorba doarde o porţiune a acestuia. În-tregul acoperiş a fost luat devânt şi doborât. A mai rămasîn picioare doar mică partedin aripa vestică a acestuia.În câteva secunde, şoseauadin faţa fabricii a fost acoperită cu resturi de lemneşi tablă. Vântul a fost atât deputernic, încât multe astfel demateriale au ajuns pestedrum, la doi paşi de blocurile3 şi 4 termic.

Din fericire,nicio persoană nu afost surprinsă descheletul de lemn şi

de tablele care au zburat de pe acoperiş.Cineva pomenea că, înainte cu un minut,pe trotuar trecea un tânăr, dar acesta apucase să se îndepărteze. Nici în staţia deautobuz în care minerii de la EM Vulcanaşteaptă autobuzul care îi duce la mină nuse afla nimeni. A fost acoperit de lemne şitablă doar autoturismul Ford, albastru, cunumărul de înamatriculare HD 22 LIN,care staţiona în faţa localului fast food, aflat la doi paşi de clădirea fabricii. Propri-etarul său a avut mare noroc, fiindcă se aflaîn local.

Primarul Gheorghe Ilea luat la cunoştinţă despre acest evenimentîn timp ce se afla în şedinţa de consiliulocal. A dispus imediat ca poliţiştii locali sămeargă şi să asigure siguranţa perimetruluişi să fie anunţaţi pompierii militari. Aceştia

au sosit într-un timp record şi au purces imediat la descongestionarea drumului

principal şi a zonelor de lângă cele două blocuri.

Nu cunoaştem încă toate detaliile referitoare la cine a întocmit proiectul şicine a executat construcţia acoperişului. Dar, după cum auobservat şi au comentat toţi cei de acolo, este inadmisibilca o asemenea construcţie să fie prinsă, în betonul planşeu-lui de beton al clădirii, doar cu cuie de 200 mm. La oasemenea lucrare făcută de mântuială era de aşteptat ca, laun vânt mai puternic cum a fost cel de ieri, acoperişul să senăruie. Cu câţiva ani în urmă, un eveniment similar s-a petrecut pe Bulevardul Mihai Viteazu. Atunci, tot de la unvânt mai puternic, a ajuns pe trotuar întregul acoperiş alblocului 17, montat cu foarte puţin timp înainte. Din fericire, nici în cazul acela nimeni nu a fost rănit.

Gheorghe OLTEANU

CMYK

VINERI30 martie 2012

Anul VNr. 91912 + 4 paginiPreţ: 1 LEUwww.zvj.ro

Răsărit: 07:11Apus: 19:56

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

MARCĂÎNREGISTRATĂR

Nu există lege împotriva

ADEVĂRULUI!

Director:Cătălin DOCEA

Curs valutar:1€ = 4,3788 lei1$ = 3,2985 lei1₤ = 5,2425 lei

ZiarulVãii Jiului

TipardigitalCel mai bun

preţ dinjudeţ!

Transmitecererea ta de

ofertă la [email protected]

Tel. 0254 564.914

De ieri,

Fabrica de Confecţii din Vulcan nu mai are acoperiş

Page 2: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Ruralăşi Pescuit (APDRP) deschide în perioada 17aprilie - 16 mai 2012 sesiunea pentrudepunerea proiectelor de finanţare care seîncadrează în Măsura 313 „Încurajarea ac-tivităţilor turistice”, din cadrul Programu-lui Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)2007 – 2013.

Fondurile nerambursabile disponibile ajung la185.554.261 de euro. Pe pagina oficială de in-ternet a APDRP (www.apdrp.ro) a fost publi-cat Ghidul Solicitantului pentru Măsura 313.Ghidul Solicitantului versiunea 06 aplicabilăîn sesiunea 2012 aduce modificări privind in-vestiţiile generatoare de profit, pentru carecreşte procentul finanţării cu fonduri neram-bursabile. De exemplu, în cazul pensiuniloragroturistice, procentul public nerambursabilera de 70% din totalul cheltuielilor eligibile,iar în urma modificărilor aduse creşte la 85%.

De asemenea, a fost majorat şi plafonulmaxim al finanţării, respectiv de la70.000 de euro la 100.000 de euro pen-tru un proiect. Totodată, proiectele deinvestiţii ce vizează activităţile

recreaţionale beneficiază acum de un procentpublic nerambursabil din totalul cheltuieliloreligibile majorat la 85%, de la 50% valoareaanterioară. În acest caz, plafonul maxim al fi-nanţării este de 200.000 de euro. În privinţacheltuielilor de promovare aferente dezvoltăriişi marketingului serviciilor turistice rurale,costurile eligibile trebuie să se încadreze acumîn limita a 10.000 de euro. Pentru acelaşi tip deinvestiţii, în vederea creării de site-uri web,costurile eligibile trebuie să se încadreze înlimita a 5.500 de euro. În cazul proiectelor deinvestiţii în agroturism, a fost eliminată re-stricţia privind obligativitatea ca solicitantul sănu fi beneficiat de finanţare nerambursabilăpentru investiţii prin măsurile Axei I a Progra-mului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).Depunerea proiectelor aferente Măsurii 313 seva face la Oficiile Judeţene ale APDRP, de lunipână vineri, în intervalul orar 09:00 - 14:00.Termenul limită al depunerii cererilor de

proiecte pentru această se-siune este miercuri,16 mai2012, ora 12:00. (A.P.)

2 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012

www.zvj.ro

Matei Ilie este un tip tareîncrezător. Poate de aceeal-au şi ales cei de la PP-DDsă candideze la Petrila pen-tru funcţia de primar.

Candidatul Matei Ilie n-a avut decât câtevacuvinte de spus atunci, când şi-a lansat

candidatura: „Pot să spun că eusunt Dan Diaconescu dePetrila. Direct, indirect şi în re-luare. Am să câştig aceastăfuncţie pentru partid”. La aşaîncredere şi descrie nu maiavem decât o întrebare: Cineeste Elodia?

Alina PIPAN

Primăria Petroşani, alăturide cei cu probleme:TICHETE CADOU DEPAŞTI

Primăria Petroşani face o surpriză plă-cută persoanelor cu probleme socialedin localitate.

Fiecare dintre cei care se află într-o situ-aţie materială dificilă va primi de laprimărie un tichet cadou în valoare de 50de lei în vederea achiziţionării alimentelorde bază pentru masa de Paşti. Dacă pânăacum primăria oferea pachete cu ali-mente, anul acesta primarul Tiberiu IacobRidzi a adoptat o nouă politică, una speci-fică Bucureştiului, şi anume, acordareatichetelor. Cu aceste tichete oamenii îşivor putea cumpăra ce le doreşte inima dinmagazinele de pe raza municipiului.

Alina PIPAN

Ca o noutate, în acest an, centrele sezoniere de sacrificare a mieilor dePaşte trebuie neapărat să aibă îndotare, pe lângă utilităţile pe care le-am amintit cu o altă ocazie, şi câtetrei containere.

În acesteavor fi depuse pielea şi organele interneale animalelor sacrificate. Dintre aces-tea, într-unul vor fi depozitate strictsplina şi ileonul (a treia partea din in-testin) mieilor, iar în un altul - în even-tualitatea sacrificării şi a bovinelor - sevor păstra capul, coloana vertebrală şiintestinele viţeilor.

De ce aceste măsuri?Răspunsul ni-l dă dr. Gheorghe Cristea,coordonatorul circumscripţiilor sanitar-

veterinare şi pentru controlul ali-mentelor din Petroşani şi Vulcan. Suntnecesare, în vederea efectuării de anali -ze de specialitate, pentru că, în cazul animalelor sacrificate, există factori derisc. Doar aşa putem stabili că ele nu ausuferit de encefalopatie spongiformăbovină sau boala vacii nebune, cum i semai spune, şi scrapie, boala oii nebune".

Gheorghe OTEANU

Matei Ilie,

DDaann DDiiaaccoonneessccuu ddee PPeettrriillaa

ADPR,FONDURI NERAMBURSABILEPENTRU AGROTURISM

La centrele sezoniere de sacrificare,

Măsuri severe pentru siguranţasănătăţii celor care cumpără carnede miel şi de vacă

O nouă alianţă electorală în judeţ,

Uniunea SocialPopularăOrganizaţiile judeţene ale Partidului DemocratLiberal, Uniunea Naţională pentru ProgresulRomâniei şi PNŢCD din Hunedoara au semnat ieriprotocolul de înfiinţare a Uniunii Social Populare,alianţă constituită în judeţ pentru perioadaalegerilor locale.

Documentul a fost semnat de Dorin Gligor, preşedintePDL Hunedoara, Mircia Muntean, vicepreşedinteUNPR şi Florin Muţiu, preşedinte PNŢCD Hunedoara. Cele trei formaţiuni politice judeţene vor participa împreună la alegerile locale sub sigla USP, iar însem-nele acesteia sunt reprezentate de un copac cu ocoroană de stelele amplasate pe un fond verde. „Această formulă este o alianţă electorală. Fiecare par-tid îşi păstrează identitatea, inclusiv culorile şi sigleleconsacrate, la care vom reveni fiecare, după câştigareaalegerilor. Deci, însemnele USP sunt valabile până în

data de 11 iunie. Copacul şi stelele pe fond verde suntînsemnele echipei, în interiorul căreia fiecare partid îşipăstrează identitatea”, a declarat Dorin Gligor,preşedintele PDL Hunedoara, în cadrul conferinţei depresă organizate la Deva.„Am spus-o de mai multe ori: e necesară o coagulare aforţelor politice pentru a oferi cetăţenilor cei mai bunioameni şi cele mai bune soluţii pentru administraţiilelocale. Împreună cu colegii de la UNPR şi PNŢCDpunem astăzi bazele unei construcţii politice serioase şiresponsabile pentru toţi hunedorenii. Este foarte impor-tant de menţionat că această construcţie politică, USP,are la bază cei 19 primari ai PDL. Pe ei se bazeazăstructura Uniunii, ei sunt pilonii acestei construcţii. Cuo singură excepţie – Orăştie - cei 19 sunt candidaţiinoştri, ai PDL, la alegerile locale. Au mai rămas,aşadar, 50 de localităţi unde USP a avut datoria de agăsi cei mai buni oameni care vor candida pentrufuncţia de primar. Suntem o echipă, construim împreună şi vom câştiga alegerile locale în judeţulHunedoara”, a mai spus Dorin Gligor.Clauzele de colaborare în interiorul USP sunt clar stabilite, una dintre acestea interzicând migraţiile de laun partid la altul, în interiorul alianţei.

Mihaela PETROŞAN

Page 3: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Două ore şi jumătate le-au trebuitconsilierilor locali şi Executivului sădezbată cele 24 de puncte aflate pe ordineade zi a şedinţei ordinare de Consiliu LocalPetrila, din care 21 proiecte de hotărâre.Din proiectele de hotărâre, 19 au primitvoturile marii majorităţi a consilierilorlocali, devenind hotărâri, în timp ce douăau fost respinse, unul dintre ele chiar într-un mod de-a dreptul comic… Din lipsă de spaţiu ne vom referi la ce afost doar la câteva proiecte, urmând sărevenim în alte ediţii şi cu celelalte proiectede hotărâre de pe ordinea de zi.

Consilierul Bulancea extremde atent cu banii bugetuluilocal…

Pentru că în sală existau invitaţi care aveaulegătură, fiecare, cu unul din proiectele pusepe ordinea de zi, s-a început, în mod firesc,cu discutarea acestor proiecte, „pentru cainvitaţii să nu aştepte”.Astfel, primul proiect discutat a fost proiectulnr. 11, ce viza „Alocarea unei sume de lacapitolul bugetar servicii religioase pentruasigurarea încălzirii Bisericii şi chiliilorMănăstirii Adormirea Maicii Domnului”.Este vorba de noua mănăstire din CheileJieţului, ctitorită de petrileanul Nicolae Gui,iar suma de care se vorbea în proiect era de33.000 lei, proiectul fiind iniţiat de grupul de8 consilieri social-democraţi, la propunerealui Dumitru Răscolean; care n-a uitat săprecizeze că acest proiect „nu face parte dincampania preelectorală, cum este de exempluproiectul de la un alt punct, care vizează banipentru biserici; este un lucru constatat demine, întâmplător, când am fost pe-acolo învizită”.La şedinţă a fost prezent şi părintele stareţ,care a fost pus să susţină cauza mănăstirii decătre preşedintele de şedinţă Gheorghe Bobar. După ce părintele le-a explicat care estestatutul actual al sfintei mănăstiri din CheileJieţului, toată lumea se pregătea să votezeacest proiect, mai ales că deja se considera căs-a pierdut prea mult timp pentru discutareaacestui punct, de altfel pus pe tapet şi încomisiile de specialitate.Numai că, stupoare, vorba aceea, când„dracul îşi bagă coada şi peste lucrurilesfinte”, a luat cuvântul, la cerere, consilieruldemocrat-liberal Bulancea. Acesta, în ultimavreme, cam doreşte a fi un fel de „dizident”faţă de primarul Păducel şi susţinător al„opozantului edilului”, răzvrătitul DorinCurtean (absent de la această şedinţă). Princâteva fraze, consilierul pedelist a făcut cadiscuţiile la acest punct să se prelungească cuîncă vreun sfert de oră: „Cred că este foartefrumos şi necesar, dar cred că bugetul localare alte priorităţi şi NU mănăstirea aceasta. S-a început cu terenul, ne-au cerut teren, noil-am dat, apoi a venit domnul Gui că nu maisunt bani şi că nu poate termina lucrările, s-au dat bani. Acum se vine cu bani pentruîncălzire… Mă întreb ce va mai urma? Suntalte probleme pentru care ar trebui sădirecţionăm banii de la buget, cum ar fiproblemele tinerilor, ei sunt prioritari, şi nualte probleme”. Trebuie spus că speech-ulconsilierului ar fi fost într-adevăr în regulă,dacă n-ar fi ştiut fiecare consilier „cu ce se

mănâncă Bulancea”, pentru că vorba unuia,coleg de partid cu dumnealui, care ne-a spusîn treacăt, afară, într-o pauză, că domnulBulancea „trei ani n-a vorbit şi n-a iniţiat unproiect, iar acum l-a apucat grija de baniibugetului local”. „Normal, dacă dumnealui ebaptist, cum să susţină o biserică ortodoxă?Nu vă daţi seama… Şi apoi să mai zic una…Când vindea motorină scumpă celor de lasocietatea de gospodărie a oraşului,falimentată între timp, nu-l durea inima debanii de la buget? El s-a găsit să vorbească?”.Revenind la ceea ce s-a întâmplat în sală,consilierul Andronache nu s-a lăsatimpresionat de discursul consilierului,susţinând că va vota proiectul, deoarece aşa ise pare normal şi moral, neuitând să-l„înţepe” în acelaşi timp pe viceprimarulliberal Ramaşcanu: „Dacă în ianuarie laProconsul cineva ar fi dat 200 de milioanepentru o oră de cântat, nu era mare sumaaceasta, era chiar rezonabilă…”.Replica cea mai înţepătoare pentru consilierulBulancea a venit însă de la DumitruRăscolean, care i-a transmis colegului dinconsiliu: „O singură dată s-aumai cerut bani în consiliu,pentru acoperiş, iar laîntrebarea retorică ce va maiurma?, eu cred că urmează săne rugăm la Dumnezeu!”.După ce şi Gheorghe Bobar aspus că „nu este un lux, este onecesitate; acolo e frig iarna,iar în mănăstire merg şi foartemulţi cetăţeni din Petrila să seroage, nu se pune problema sănu ajutăm. Este o Casă aDomnului, trebuie să-iacordăm respectul cuvenit”, s-a trecut la vot, proiectultrecând fiind votat, cu toatăopoziţia minusculă a consilierului Bulancea,care s-a trezit votând de unul singurîmpotrivă.

„Junii Petrileni” făcuţi ca lauşa cortului de unii consilieri

Deşi au primit cei 10.000 de lei, prinproiectul iniţiat de primarul Păducel şiaprobat de consilieri, pentru organizarea unoracţiuni tradiţionale momârlăneşti, cu ocazianedeilor de Sfintele Paşti, dar şi a altoracţiuni culturale ce se vor desfăşura pe totparcursul anului, cei din Asociaţia „JuniiPetrileni” au plecat cu un gust amar din salade şedinţe. De ce? Motivul, unul foartesimplu: unii consilieri au crezut că înainte devot aşa e bine şi frumos, dar şi foartesuperior, să-i facă pe aceştia să se simtăprost, să-i jignească prin vorbe, chiar dacă nuîn mod direct şi eventual să-i şi ruşinezepentru faptul că au cutezat să ceară bani de laconsiliu şi abia după aceea să aprobeproiectul, unii dând de înţeles că îl voteazădar oarecum în scârbă.Consilierul Bulancea şi-a continuat„recitalul” şi la acest punct, „înfierând”, maiceva ca şi comuniştii de pe vremuri, acteleculturale ale acestei asociaţii petrilene, carecuprinde aproape 200 de membri. Nu ştimdacă şi-a dat sau nu seama, deoarece îl ştiamun om raţional, dar Bulancea a reuşit să

jignească aproape la fiecare frază pe cei dinansamblu, prezenţi cum spuneam în sala deşedinţe, aşa cum cere o „regula stabilită” deconsilieri: „să fie prezent solicitantul, altfelnu votăm!”.Ilie Păducel a început discursul, ca şi iniţiatoral proiectului. A rugat consiliul local să fie deacord cu această sumă, cu atât mai mult cucât „în doi ani de zile acest ansamblu carereprezintă, în fond, Petrila şi pe cetăţeniinoştri, au făcut ce au făcut doar pe banii lor,suportându-şi chiar şi deplasările dinfinanţare proprie”. Curios sau nu, susţinereaprimarului a venit imediat de la DumitruRăscolean, care a spus că trebuie susţinutacest ansamblu care promovează tradiţiilemomârlăneşti şi cultura petrileană. La fel asusţinut şi consilierul Heljiu, care, mai mult,i-a şi felicitat pe membrii ansamblului,conduşi de d-na Mihalache. Care le-a explicatînainte consilierilor care sunt acţiunileansamblului şi cum sprijină membrii acestuiatradiţiile locale, mai cu seamă la marilesărbători creştine, de Crăciun şi de Paşti, darşi la nedeile tradiţionale sau la alte sărbători

momârlăneşti.A venit la rând consilierul Beraru, care este şipreşedintele comisiei de cultură. Care,culmea, a început să o certe pe şefaansamblului, pe un ton mofturos, cu accentede om superior, dar nu cu voce ridicată,pentru faptul că, vezi Doamne, aceasta ar ficriticat în cuvântul luat consiliul local, pemotivul că acesta de peste doi ani nu sprijinăfinanciar ansamblul.Dar asta a fost un „mizilic”, pe lângăatitudinea consilierului Bulancea, care a spusmulte, inclusiv a citat în plen, precum „Lupulmoralist”, poezia „Greierele şi furnica”,susţinând la final, după ce a făcut un rezumatal poeziei, următoarele: „Am ajuns osocietate de greieri, toţi suntem artişti şineglijăm furnicile. Mi-ar plăcea să-i ascult pedumnealor, dar nu cred că ţine de foame”.După această jignire adusă printre cuvintecelor 200 de oameni din Petrila, membri înansamblul respectiv, a urmat un alt exemplu,de data aceasta din… fotbal. Mai exactdespre ce a spus Rădoi, cândva la Steaua, că:„sunt prea mulţi dirijori, dar e nevoie şi depianişti”; cuvintele fotbalistului ajungând,iată, obiect de studiu în Consiliul LocalPetrila! Finalul discursului lui Bulancea a fostunul „apoteotic”: „Nu sunt împotriva culturiişi sportului, însă nu-mi place atunci cândbugetul local se împrăştie pe lucruri care nuajută cu nimic oraşul. Atunci când este talent,

oamenii pot avea şi profit”. Dând clar deînţeles că cei 200 de oameni nu ajută cunimic oraşul prin ceea ce fac, iar dacă, într-adevăr, au talent, atunci să-şi câştige baniisinguri, nu cerşind de la consiliul local!„Avem pe ordinea de zi 7-8 proiecte doarpentru dat bani unor persoane din lumeascrisului, unor asociaţii, unor biserici şi aşamai departe. Nu-mi place ceea ce văd şi nuvoi vota niciun proiect din acestea”. Deci,după dl. Bulancea bisericile, ansamblurilefolclorice şi cei ce scriu nu fac nimic pentrucomunitate, doar ei, oamenii de afaceri, fac

lucruri mari, dând mâncare la„săracule care eşti!” şi la uniisau la alţii. Vă vine să credeţio aşa gândire?!După un asemenea discurs,unii consilieri, năuciţi, auînceput să se enerveze.Gheorghe Bobar, de exemplu,a dat prima lovitură: „Din câteştiu eu de la şcoală, furnica l-aprimit până la urmă pe greierşi acesta a distrat-o toată iarna,deci a făcut şi el ceva pentrubinele furnicii în schimbulajutorului dat de aceasta.Trebuie să votăm acest proiect,este vorba de oamenii noştri

din Petrila, de artiştii noştri locali!”.Apoi, consilierul Ion Temneanu i-a „centrat”mingea lui Bulancea, dacă tot a dat exempledin fotbal: „Acum două luni, când s-a votatbugetul local, domnul consilier n-a ridicatmâna să conteste acest capitol, prin careavem posibilitatea să sprijinim talentelelocale. Îi reamintesc domnului consilier căaceşti bani sunt incluşi în exerciţiul bugetar,deci nu sunt bani daţi de pomană, cum vreasă spună dumnealui şi nici nu se pot folosi laalte capitole bugetare”.După ce consilierul Andronache a încercat sădea un alt sens discuţiei, amintind despreveşnica competiţie dintre „momârlani” şi„barabe”, în sensul că mereu momârlanii suntajutaţi la Petrila în detrimentul barabelor,viceprimarul Constantin Ramaşcanu a venitcu un exemplu din… Statele Unite, ţară încare a lucrat acum ceva vreme: „Am văzut cuochii mei, acum câţiva ani, în America, cumnativii indieni din Georgia trăiau într-orezervaţie. Mă bucur că acest lucru nu seîntâmplă şi la noi cu băştinaşii şi de aceea îisprijin şi îi felicit”. După acest moment destul de ilar, dar şi detrist că cineva poate gândi aşa despre culturăşi despre artiştii locali, s-a trecut la vot,proiectul fiind votat de marea majoritate aconsilierilor, cu excepţia consilierilor Barbu,Andronache şi… Bulancea.

Corneliu BRAN

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012 3ACTUALITATE

www.zvj.ro

Certificat Digital Calificat cu Semnătură

electronică extinsăKit-ul DigiSign cuprinde:� Certificat Digital Calificat valabil 1 (un) ancare conţine Semnătură electronică extinsă;� Dispozitiv Criptografic e-Token Pro USB Aladdin Technologies;� DigiSigner - soft de semnare a oricărui tip de documente.

Preţul KIT-ului este de 47 Euro (fără TVA);(30 Euro – Certificatul digital + 17 Euro -

e-Token) Relaţii la: SC Centrul de

Calcul INFO’98 SA Telefon 0254-541.330

Gâlceava lui Bulancea cu… cultura!

Bulancea, consilier PDL, a rămas în urmărău cu lectura � El invocă în discursurile sale o lectură a

copilăriei: „Greierele şi furnica”

Consilierul Bulancea, flancat deconsilierii Barbu şi Andronache,

într-un moment de creaţie artistică

Page 4: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Încă un derby în Vale:

Jiul II - Minerul UricaniLupta în Liga a IV-a pare mai acerbă ca niciodată.Meciuri încinse, rezultate pe muchie de cuţit şi unlider, CS Vulcan, în criză de idei.

Şi etapa de sâmbătă se anunţă una palpitantă,meciul vedetă în Vale fiind cel dintre Jiul II şiMinerul Uricani. Dar iată programul complet aletapei:

Universitatea Petroşani - Retezatul Râul de MoriCS Vulcan - Şoimul BăiţaCS Inter Petrila - Metalul CrişciorMinerul Aninoasa - Minerul TeliucVictoria Călan - CSORetezatul HaţegDacia 2010 Orăştie - Aurul CertejCSA Aurul Brad - Zarandul CrişciorClubul Jiul II Petroşani - Minerul UricaniGloria Geoagiu va sta

Echipa de fotbalJiul Petroşani ţin-teşte cea de-a treiavictorie consecu-tivă, din returul decampionat. De dataacesta ţinta estedeplasarea de laMillenium Giarmata.

Cu Drăgoescu recuperat, după un pas de lao mare tragedie, şi cu Dumitru Copil înechipa de bază, Jiul visează frumos.„Nu ne gândim decât la victorie şi suntconvins că vom câştiga. Avem jucătoritineri în care credem. Nu mai puţin de 8

jucători coboară sub 20 de ani, iar junioriiMareş şi Tudorache sunt în mare formă”, adeclarat George Boboc, managerul Jiului.Fundaşul jiulist Alex Albert este singuruljucător suspendat pentru acest joc. PartidaMillenium - Jiul va avea loc, sâmbătă, dela ora 15:00.

0254 512512 0720 512000 0254 512500

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 20124 SPORT

www.zvj.ro

TAXI COMSIONRENT A CAR

RAPIDIEFTIN

CONFORTABIL

George Boboc, manager Jiul Petroşani:

„Nu ne gândimdecât la victorie”

Liga a III- a. Etapa a 18-a, 30-31 martie:

Millenium Giarmata - Jiul PetroşaniNova Becicherecul Mic - Flacăra FăgetAutocatania Caransebeş - Valea lui MihaiCSM Şcolar Reşiţa - Naţional SebişBihorul Beiuş - Gloria ReşiţaACS Recaş - CFR SimeriaPoli II Timişoara - CS VladimirescuGloria Arad - FC Hunedoara JUNIORII DIN VALEA JIULUI, APROAPE DE PODIUM

CLASAMENT Liga a IV-a, juniori1. CNS Cetate Deva 20 18 1 1 97 9 732. Universitatea Petroşani 19 16 2 1 87 12 663. CS Vulcan 19 13 3 3 96 18 554. Inter Petrila 20 13 3 4 52 36 555. Retezatul Râul de Mori 18 12 2 4 59 26 506. Victoria Călan 20 12 2 6 64 51 507. Clubul Jiul Petroşani 20 11 2 7 76 39 468. Gloria Geoagiu 20 11 2 7 58 30 469. Minerul Uricani 20 8 4 8 38 40 3610. Minerul Aninoasa 19 8 0 11 35 55 3211. CSA Aurul Brad 20 7 4 9 32 57 3212. CSO Retezatul Haţeg 20 6 0 14 32 69 2413. Dacia 2010 Orăştie 20 5 0 15 28 76 2014. Metalul Crişcior 20 3 3 14 22 65 1515. Zarandul Crişcior 20 3 2 15 12 54 1416. Aurul Certej 20 3 2 15 20 102 1417. Şoimul Băiţa 19 1 2 16 13 82 6

La Cupa SCM Deva,

Tenismenii din Valea Jiului La startul ediţiei 2012 a Cupei SCM Deva la tenis suntaşteptaţi în jur de 40-50 de sportivi de la cluburi din în-treaga ţară. Aceştia se vor confrunta pentru premiilepuse în joc la categoriile 18 ani şi seniori.

Clubul devean va fi reprezentat de 6 tenismeni, 4 juniori şi 2 seniori.„Până în prezent s-au înscris 25 de sportivi, dar aşteptăm şi alţi jucători. Juniorii de 16ani Maria Orban, Mandi Sapta, Alexandra Nicoară şi Bogdan Bristan îşi vor testapotenţialul la categoria 18 ani, în faţa unor adversari mai experimentaţi. Vlad Ştirbu şiSergiu Mirogoveanu vor juca la seniori, cu obiectivul de a se clasa cât mai bine”, a spusantrenoarea Lunella Maier, organizatoarea competiţiei.Cupa SCM Deva se va desfăşura pe terenurile bazei sportive „Constructorul” din Hune-doara.

Page 5: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Oricui îl întreabă, primarul DănuţBuhăescu spune că el se bucură la auzulveştii că sunt mulţi cei care au de gândsă candideze pentru funcţia de primar alUricaniului.

"Nu mă voi supăranicidecum pe contracandidaţii mei, ziceDănuţ Buhăescu. Dimpotrivă, eu văd înasta un exerciţiu democratic. Eu, în campa-nia electorală, mă voi raporta numai şinumai la realizările din actualul meu man-dat. Ele vorbesc cel mai bine, nu deni-grările şi alte din astea la care se pricepeoricine".

În primul şi în primul rând, primarul Dănuţ Buhescuse simte bine mersi pentru că Uricaniuleste un oraş fără datorii. Sau "curat dinpunct de vedere financiar", cum îi placelui să spună. În al doilea rând, primarul sebucură, fiindcă există deja câteva proiectepe care le va transpune în viaţă în man-datul viitor. Dacă, desigur, uricănenii îl

vor învrednici cu încă unul. Atunci, suntprogramate să înceapă lucrările la ambula-toriul spitalului, la poduri şi la casa de cul-tură.

Dar sunt proiecte care, cum se spune, stau pe ţeavăchiar acum, lucrările pentru la fiind înce-pute sau urmând să înceapă într-un timpfoarte scurt. Este cazul celor de la GrupulŞcolar Nr.2, care va fi modernizat în în-tregime şi al Liceului Retezat care, ca şiŞcoala Generală Nr.2, va avea mobiliernou-nouţ.

Asta, ca nu mai vorbimde lucrările din resurse proprii, reparareaaleilor Teilor şi Plopilor şi introducerea ilu-minatului public pe străzile Todeşti, Şer-poni, Mailat şi la Câmpu lui Neag, în zonabisericii. Acestea, îi asigură primarul DănuţBuhăescu pe uricăneni, vor fi terminatepână în iunie. Adică în actualul său mandatde primar.

Gheorghe OLTEANU

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012 5ACTUALITATE

www.zvj.ro

Urmare a deciziei Consiliului Naţional alAudiovizualului (CNA) care a sancţionatdur postul OTV cu înjumătăţirea licenţei,pentru că acest post TV a difuzat publici-tate politică la Partidul Poporului - DanDiaconescu, mii de telespectatori, simpa-tizanţi şi membrii ai Partidului Poporului -Dan Diaconescu au protestat şi ieri în faţasediului CNA din Bucureşti. Printre aceş-tia s-au aflat şi 100 de membri ai Filialeijudeţului Hunedoara a Partidului Poporu-lui - Dan Diaconescu, în frunte cu preşed-intele Haralambie Vochiţoiu.Contactat telefonic, liderul PP-DD, Haralamabie Vochiţoiu, ne-a declarat:

„Mă aflu în mijlocul miilor de participanţila mitingul spontan, care se desfăşoarăchiar în Piaţa Constituţiei. De aici, de pemeterezele apărării libertăţii presei,protestez alături de încă o sută de simpati-zanţi şi membri ai PP-DD din toatecolţurile judeţului Hunedoara. Consider căeste inadmisibil ca unicul şi marele câştigal Revoluţiei din 1989, libertatea presei,să fie şters de o gaşcă profitori şi desinecurişti politici”.În timpul mitingului s-au scandat diverselozinci: „Jos CNA!”, „CNA dă mâna cumafia!”, „Nu te pune cu poporu’!”.

ZVJ

Fiindcă se bazează numai şi numai pe realizări,

Pe Dănuţ Buhăescu nu-l sperie aglomeraţia decandidaţi la funcţia de primar al Uricaniului

Ziarul Văii Jiului, ziarul Poporului, a aflat:

La mitingul de susţinere a OTV au participat şi 100 de hunedoreni, în fruntecu Haralambie Vochiţoiu

Page 6: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

CMYK

6 AGORA

www.zvj.ro

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012

Oricât a fost de insolit, după unii neavenit,după alţii periculos, după javre chiarnesuferit, gestul tânărului locotenentGheorghe Alexandru, parcă senumea - vedeţi, începem să-i uităm şinumele, era semnul unui Suflet curatşi idealist. Omul şi-a pus cariera şiviaţa în săgeata unei singure idei.Noi, protestatarii de fotoliu, amjurat că o să-l apărăm, măcar cuamintirea. N-a fost aşa…

Jigodiile l-au încolţit, i-au înfipt dinţii lormurdari în chiar mijlocul Sufletului săuimaculat. A fost degradat, a fost zvârlit, câtcolo, în ţărână. În scurt timp, nu ne vom maiaminti nici numele lui. Suntem un neamemoţional, dar fără convingeri ferme şi, maiales, perene. Lăsăm jigodiile să se aşeze înimediata noastă apropiere. Ba le mai şimângâiem pe creştet, pe motiv că sunt şi eioameni. Nu: jigodiile nu sunt oameni, nusunt nici măcar câini. Faptul că au siluittulpina adevărat-puternică a poporuluiromân, nu e de iertat. Dar nici noi nu putemfi iertaţi pentru că ne părăsim simbolurile, căle privim prin gaura cheii, ca să vedem cumse chinuiesc şi, mai ales, ca să ne satisfacemcuriozitatea năroadă: oare reuşesc să desfacănodul frânghiei cu care au fost priponite?Tânărul locotenent n-a reuşit. Şi niciunromân adevărat şi curajos nu va reuşi. Pemotiv că fiecare dintre noi, cei încă

necuprinşi de mana jigodiei, dacă nu avem în raniţăbastonul de mareşal, avem în plasa de plastic, în care neascundem merindele tot mai scumpe, şi cârja de jigodie.Acum jigodismul a ajuns la 20%. Câţi vor fi peste un an?Sau câţi vom fi ? Pentru că, atenţie, jigodia e ca râia: “se ia”!

PS: Tot pe „comentarii”, cineva se arată îngrijorat desoarta elevilor mei, câtă vreme, citez, „tu te plimbi pe laBălţi, bei şnapsuri cu ambasadorul teuton, dar elevii tăi cefac?!”. Fac bine. Merg la concursuri de matematică,câştigă premii. Pari să mă cunoşti, aşa că nu spui, în loculmeu, câţi elevi a trimis în ultimii ani „profesoraşul” laOlimpiada de Matematică, faza Naţională? Dacă eu spun,zici că mă laud. Spune-o tu! Dacă vrei, te iniţiez şi pe tinela „armetică”, aşa cum, prost, reciţi. Numai dacă te înscriianul ăsta pe lista mea, la anul pot să te „iau”: uneori, eupregătesc şi proşti.

OFERTĂ SPECIALĂMMoonniittooaarree LLCCDD 1155””

second-hand la doar 99 lei la achiziţionarea oricărei unităţii P4.

SCANNERE BENQ LA DOAR 69 LEI.

Electronic Center - 0765 459 316

Petroşani, Piaţa Centrală, Hală, Etaj 1, stand 5-6

ANUNŢPRIMĂRIA ORAŞULUI PETRILA ORGANIZEZĂ LICITAŢIE PUBLICĂ ÎN DATA DE 09.04.2012, ORA 10:00

PENTRUÎnchirierea prin licitaţie publică a unor parcuri personalizate, situate în oraşulPetrila, zona 8 Martie, 22 Decembrie şi str. Republicii. - Durata închirierii este de 1 (un) an. - Preţul de pornire al licitaţiei este de 10 lei/ lună/ parcare conform art.6 din HCL194/2010 privind stabilitatea taxelor de concesiune şi închiriere pentru anul 2011- Taxa de participare la licitaţie este de: 15 lei- Garanţia de participare la licitaţie este de: 60 lei- Costul caietului de sarcini este de 5 lei, iar acesta este disponibil la sediul instituţiei. - Ofertanţii rămân angajaţi prin termenii ofertelor lor 90 de zile- Ofertele se depun până în data de 09 APRILIE 2012, ora 09:00 la sediul PrimărieiOraşului Petrila. Informaţii suplimentare se pot solicita la sediul Primăriei Oraşului Petrila, str. Repub-licii, nr. 196, jud. Hunedoara, la telefon/fax 0254.550760 sau 0254.550977, interior 218sau pe adresa de mail: [email protected]

Petrila, la 29.03.2012Primar,

Păducel Ilie

E vineri şi e Gheorghe Truţă (gheorghetruta.blogspot.com)

Bine: tac. Dar nu acum!

Page 7: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Investiţiile totale pe acest an la Uricaniînsumează 845,88 mii lei. Acesteacuprind atât banii proveniţi din bugetullocal cât şi cei proveniţi din fonduri ex-terne, nerambursabile.

155.000 de lei vor merge către investiţii înînvăţământul preşcolar. 75.000 de lei vor fi folosiţi pentru modernizarea împrej-muirii Grădiniţei Curcubeul, iar alţi 80.000de lei vor fi alocaţi modernizării grupurilorsanitare (fete) la Şcoala Gimnazială Bucura. Unul dintre proiectele de suflet ale primarului Dănuţ Buhăescu este cel demodernizare şi dotare cu aparatură al ambulatoriului din localitate. Pentru acestaPrimăria Uricani a obţinut fonduri neram-bursabile. Pentru lucrările de modernizare,

reparaţii şi dotare se vor investi 102.000lei. Spitalul va avea inclusiv o sursă de energie verde pentru că se vor monta alături panouri solare.Din capitolul Cultură, recreere, religie sevor cheltui 193.000 de lei. Dintre aceştia44.000 lei vin din fonduri nerambursabile,pentru proiectul „Invitaţie la folclor şinatură în Uricani” , iar 155.000 de lei dinbugetul local vor fi cheltuiţi pentru în-treţinerea grădinilor publice, parcurilor şispeţiilor verzi.Sume importante vor fi cheltuite şi la capi-tolul Transporturi unde, pentru reparaţiicapitale sunt alocaţi 271,88 mii lei şi pentru reabilitare străzi 281,88 mii lei.

Alina PIPAN

Ieri,doamna ing. horticultor Daniela Epure seafla, împreună cu una dintre colegele sale,doamna Camelia Calotă, în faţa marketuluiProfi (vezi foto). Nu fiindcă ar fi vrut săintre, ca să cumpere ceva. Inginera îi arătaflorăresei o schiţă. Cam aşa ar trebui săiasă covorul floral de pe acest rod, amauzind-o zicând pe şefă.

Până acum,pe rondurile din sensurile giratorii, au fostplantate o mie de panseluţe şi primule (vezi

poza). Sunt flori de primăvară care se vorsimţi bine aici până în iunie, iulie, când vorveni căldurile cele mari. Atunci, locul lorva fi luat de alte flori care rezistă pânătoamna târziu.

Concomitent cu plantatul florilor, celelalte fete din celeşase pe care doamna inginer Daniela Epurele are în subordine sapă peluzele, pe careva creşte iarbă. Zilele acestea, s-au săpatcele din preajma primăriei, urmând ca lu-crarea să continue spre Unic.

Gheorghe OLTEANU

CMYK

7ACTUALITATEZiarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012

www.zvj.ro

La Vulcan, pe Bulevardul Mihai Viteazu au apărut

Primele flori din acest an Florăresele de la SC Pregoterm SA Vulcan şi-au intrat înatribuţiuni. E adevărat, au început cu rondurile de floride pe Bulevardul Mihai Viteazu, dar, odată acestea terminate, fetele se vor muta şi pe celelalte zone verziale municipiului.

La Uricani, în acest an,PROGRAMUL DE INVESTIŢII ESTE INTERESANT

Page 8: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

8 ADMINISTRAŢIE Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012

www.zvj.ro

2. ACTIVITATEA DIRECŢIEITEHNICE COMPARTIMENTUL URBANISM ŞI AMENAJAREA TERITORIULUI

În cursul anului 2011 s-au emis următoareleacte:Certificate de urbanism – 129 în total, dincare:

33 pentru construirea, amenajarea şiextinderea de locuinţe,

6 pentru anexe locuinţe- pentru sănătate- pentru asistenţă socială- pentru învăţământ2 pentru turism- pentru administraţie şi finanţe 2 pentru lăcaşuri de cult8 pentru comerţ7 pentru servicii 3 pentru construcţii industriale3 pentru construcţii pentru depozitare - pentru construcţii hidrotehnice2 pentru căi de comunicaţie- pentru construcţii tehnico-edilitare1 pentru reţele de canalizare2 pentru reţele transport energie electrică26 pentru reţele de gaz- pentru reţele de telecomunicaţii 10 pentru amenajări de alei, platforme,

parcaje, garaje- pentru spaţii verzi şi împrejmuire- pentru construcţii cu caracter

provizoriu5 pentru operaţiuni notariale privind

circulaţia imobiliară6 pentru licitaţii5 pentru desfiinţare8 altele

2. Autorizaţii de construire – 203 întotal, din care:Autorizaţii de construire emise pentruconstrucţii noi:

LOCUINŢE FAMILIALE 14LOCUINŢE COLECTIVE -ANEXE LOCUINŢE 7CONSTRUCŢII INDUSTRIALE 3CONSTRUCŢII SOCIO– CULTURALE 2CONSTRUCŢII COMERCIALE 2CONSTRUCŢII PENTRU TURISM -STAŢII DISTRIBUŢIE CARBURANŢI -DRUMURI, CĂI DE COMUNICAŢIE -PODURI, PARCAJE -REŢELE TEHNICO – EDILITARE - BRANŞAMENTE ŞI RACORDURIUTILITĂŢI 46HIDROTEHNICE ÎMBUNĂTĂŢIRIFUNCIARE -ANEXE EXPLOATĂRI AGRICOLE -DEMOLĂRI 5ALTE TIPURI DE CONSTRUCŢII 3

TOTAL 82

Autorizaţii de construire emise pentruintervenţii la construcţii existente –extinderi, amenajări, consolidări:

EXTINDERI LOCUINŢE FAMILIALE 10AMENAJĂRI LOCUINŢE FAMILIALE -AMENAJĂRI APARTAMENTE 3AMENAJĂRI SPAŢII INDUSTRIALE- AMENAJĂRI SPAŢII COMERCIALE 4 AMENAJĂRI CONSTRUCŢIISOCIO – CULTURALE 1AMENAJĂRI CONSTRUCŢII PT. TURISM -INTERVENŢII DRUMURI, CĂICOMUNICAŢIE 1INTERVENŢII PODURI, PASAJE -REPARAŢII REŢELE UTILITĂŢI 1AMENAJĂRI CONSTRUCŢII AGRICOLE -INTERVENŢII LA CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE 10ALTELE 17 TOTAL 47

3. Procese – verbale de recepţie laterminarea lucrărilor - 70;4. Certificate de atestare a construcţiilorîn scopul intabulării lor la CarteaFunciară, s-au emis - 45;5. Certificate de nomenclatură stradală –52 în total; 6. Amenzi aplicate pentru nerespectareadisciplinei urbanistice - 1;

De asemenea, în cursul anului 2011 s-autransmis date statistice către administraţiapublică centrală şi servicii descentralizateale acesteia, după cum urmează:

- lunar către Inspectoratul de stat înconstrucţii situaţia emiterii autorizaţiilor deconstruire, cu investitorul, obiectivul pentrucare s-a emis, beneficiarul, valoareainvestiţiei, proiectantul şi durata execuţiei,dar şi către Direcţia judeţeană de statisticăsituaţia autorizaţiilor emise pentru locuinţenoi;

- trimestrial către Inspectoratul de statîn construcţii situaţia statistică aautorizaţiilor de construire emise, dar şicătre Consiliul Judeţean Hunedoara –Direcţia judeţeană de statistică, situaţiitrimestriale cu privire la construirea delocuinţe din fondurile populaţiei, dar şistadiul execuţiei celor aflate în construcţie;

- anual se transmit situaţii statistice cuprivire la modificările suferite în cursulanului de fondul de locuinţe, de stat şiprivat; locuinţele terminate; străzileorăşeneşti etc. către Inspectoratul de statîn construcţii; Consiliul judeţeanHunedoara – Direcţia statistică, dar şiDirecţia urbanism şi amenajareateritoriului. S-a răspuns în termen la cererile populaţiei,dar s-a procedat şi la rezolvarea problemelorridicate de cetăţeni prin reclamaţiileînaintate.

COMPARTIMENT ÎNDRUMARE, CONTROL ASOCIAŢII DE PROPRIETARI ŞI FOND LOCATIV

locuinţe în evidenţe la 01.01.2012 – 246locuinţe vândute – 21sume încasate din vânzări – 209.156 leilocuinţe ANL în evidenţă – 99

sume încasate din chirii ANL – 80.019 leicontracte de vânzare cumpărare – 21contracte de închiriere – 79sume încasate din chirii – 93.854 leiangajamente de plată – 56dosare de locuinţe verificate – 316participarea la 4 şedinţe de locuinţe –soluţionate 9 cererişedinţe cu asociaţiile de proprietari – 2verificări la asociaţia bl.39, str.Mineilucrări de acoperiş – Sahia 23, 8 Martie 23,37, 52, 56 razii cu poliţia comunitară în imobilele dinstr. M.Sadoveanu, 8 Martie 26, 27, 33 şistr.Muncii B9, B12, B14 - lunarverificări lunare la blocurile ANL deplasări la faţa locului pentru soluţionareareclamaţiilor şi sesizărilor;somaţii trimise pentru chirii – 180somaţii trimise pentru vânzări – 396

COMPARTIMENT TEHNIC

- s-au verificat în teren un număr de 68 se-sizări şi petiţii.- s-au coordonat zilnic persoanele benefi-ciare a venitului minim garantat conformLegii 416/2001.- s-au controlat zilnic sectoarele de curăţe-nie.- s-a urmărit zilnic activitatea de salubritatea S.C. Edil Urban Serv.- urmărirea zilnică a activităţii desfăşuratede cei de la zonele verzi.- s-au cosit zonele verzi din cartiere şi laşcoli.- urmărirea serviciului de ecarisaj.- urmărirea lucrărilor de deszăpezire de peraza oraşului.- urmărirea programului de curăţare şi în-treţinere cimitire. - s-au ecologizat albiile Jiului de Est, Jieţ,Răscoala, Taia, Moşici, Defor, Ludului,Boantei, Cetăţii.- s-au montat semne de circulaţie şi s-au în-locuit cele deteriorate- s-au plantat circa 1500 de arbori şi arbuşti- s-au urmărit lucrările de desfiinţare coteţeşi magazii, întocmindu-se un număr de 15somaţii- s-au întocmit un număr de 95 somaţiiprivind depozitarea materialelor de con-strucţii şi alte materiale pe domeniul public.- s-au întocmit un număr de 27 note de con-statare privind stadiul lucrărilor la con-strucţiile de pe raza oraşului.- s-au întocmit 20 de somaţii privindrepararea faţadelor şi acoperişurilor degra-date.- s-au afişat anunţuri privind obligaţiilecetăţenilor privind curăţenia oraşului.- s-a urmărit toaletarea unui număr de 1200pomii de către serviciul zone verzi.- s-a întocmit 50 note de constatare lagaraje.- s-a urmărit lucrarea „ Reparaţii DC 68Cimpa – Voievodu.- s-a pietruit cu piatră roşie zona colonieCimpa, cu beneficiari venitului minimgarantat.- s-a urmărit pietruirea str. Moşici.

COMPARTIMENT PROTECŢIA MEDIULUI

- s-au plantat 1500 pomi pe raza oraşuluiPetrila;- s-au ecologizat albiile Jiului de est, Jieţ,Taia de către personalul angajat conformLegii 416/2001 şi s-au desfiinţat depozitelenecontrolate de deşeuri;- se continuă activitatea de colectare aDEEE la centrul special amenajat în incinta

CT 8 prin campanii trimestriale;- s-au predat 2,4 tone DEEE colectate încentrul special amenajat din cadrul CT 8către S.C. RECHORALEX S.R.L.- s-a dat răspuns şi au fost soluţionate recla-maţiile venite din partea cetăţenilor;- s-au identificat şi s-a urmărit activitatea detăiere a copacilor uscaţi de pe raza oraşuluiPetrila, copaci care prezentau un pericolpentru siguranţa cetăţenilor şi a bunurilorpublice şi private;- au fost însotite în teren pentru rezolvareapetiţiilor organele de control din parteaGărzi de Mediu – Hunedoara, ApeleRomâne, Direcţia de Sănătate Publică;responsabil de lucrare „Reabilitare CanalulLudului”- au fost aplicate 5 sancţiuni contra-venţionale pentru încălcarea prevederilorHCL 126/2008;- s-au supravegheat şi verificat centraleletermice de la instituţiile de învăţământ, Casade Cultură, Primăria Petrila, bl. 34 ANL,Spitalul de boli cronice Petrila, CentrulSPLAS.S-a asigurat buna funcţionare a centralelortermice care aparţin Primăriei Petrila prinasigurarea unui service corespunzător.- s-a participat la campania de colectareDEEE organizată de Asociaţia Română pen-tru Reciclare – RoRec unde au fost colectate1640 Kg deşeuri- am participat la un curs de perfecţionare înurma căruia am obţinut autorizaţia de Operator RSVTI

COMPARTIMENT ENERGETIC

- au fost întreţinute şi îmbunătăţite instala-ţiile de iluminat de pe raza oraşului Petrila- au fost reparate un nr. de 184 corpuri deiluminat prin înlocuire de piese şi subansam-ble componente- au fost extinse reţelele de iluminat cu1500 m în :str Lunca, Jieţ, Republicii bl 109,113, PT 37, str Tudor Vladimirescu,Taia, Molivis-extinderi ce au iumplicat urmă-toarele lucrări:

- montare a 21 stâlpi metalici pt iluminatstradal şi pietonal

- montare a 14 corpuri de iluminat- înlocuirea a 12 corpuri de iluminat (ce

nu au putut fi reparate)- înfiinţarea unui pct de aprindere-con-

sum, contorizare în zona Molivis- înfiinţarea unui pct. de aprindere-consum,contorizare în str. Traian Vuia pt. îm-bunătăţirea iluminatului în zonă.- au fost întreţinute instalaţiile electrice, în-stalaţiile de măsură şi contorizare, ale obiec-tivelor ce aparţin Primăriei oraşului Petrila.- în funcţie de dotarea existentă, a fost asigu-rat iluminatul ornamental în perioada sărbă-torilor de iarnă- a fost demarată documentaţia de informarea cetăţenilor, cu privire la întocmirea progra-mului de termoreabilitare pentru anul 2012.

Referitor la programul multianual de ter-moreabilitare a blocurilor de locuinţe de peraza oraşului Petrila s-au desfăşurat urmă-toarele activităţi:- au fost continuate lucrările de termoreabi-litare a 10 blocuri de locuinţe- au fost finalizate lucrările de termoizolarela 3 blocuri- a fost lansat programul de Eficientizare ter-moenergetică, program sub egida UNDP-MDRT, program ce va fi implementat şi peraza oraşului PETRILA.

(va urma)

JUDEŢUL HUNEDOARA PRIMĂRIA ORAŞULUI PETRILA

RAPORT PRIVIND STAREA ECONOMICO-SOCIALĂ A ORAŞULUI PETRILA PE ANUL 2011 (II)

Page 9: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Viitorul sună bine!Constat ades privind televizorul,Când politicienii fac gargară,Că foarte bine sună viitorulDar evident că nu-n această ţară !

Licitaţie pe bani publiciAtuncea când delibereazăComisia, primind oferta,Sunt două lucruri ce contează:Comisionul şi... omerta!

Amputări salarialedureroaseDeşi tăierile-s un fapt sinistru,Paradoxal mă bucur ca neomu’ ,Gândindu-mă că-n post de prim-ministruS-ar fi putut afla… chirurgul Ciomu!

Unui parlamentar Dualitatea nu-i un handicapPolitic, iar discursurile luiSe bat atât de tare cap în cap,Că mă aştept să-i crească un…cucui!

Dilema parlamentarilorDe când cu criza, ca-ntr-o saga,Distinşii noştri demnitariNu ştiu cum să primească şpaga:În euro, sau în dolari? …

Politicienii înainteacampaniei electoraleAjunşi în pragul unei crize,Când se-adresează către ţară,Fac una, două vocalizeŞi-apoi dau drumul la… gargară!

Bătrânul şi marea dilemăNedumerit e-acest pensionar,Când vine de la piaţă, trist, acasă,C-un morcov, un ardei şi-ungogoşar:Cum de-a ales să ia aşa o... plasă!

S-a anunţat la TV că amieşit din crizăLa o sumară analiză,N-am vreun motiv de bucurie:De câte ori ieşim din criză,Eu intru-n altă... datorie!

Artistul, falimentul şiglobalizareaPentru el nu-s o surprizăAnii-aceştia foarte grei,Pentru că-i demult în crizăGenerală... de idei!

Unui poetAjunse-n pragul disperăriiPoetul de ţinută-aleasă…Bătând la poarta consacrăriiI s-a răspuns: Nu sunt acasă!

Milostivenia milionaruluifalitEfectul crizei pentru el denotă,Paradoxal, o abordare nouă:Când cerşetoru-i cere o bancnotă,Cu tot efortul, el îi dă... vreo două!

Palavragiul fudulE o persoană care-adoră,Ţinându-şi nasul foarte sus,Să mai vorbească înc-o oră,Când nu mai e nimic de spus!

Şedinţă furtunoasăCând şeful mârâind ca leul,Ne-nghesuie-n birou şi zbiară,Stăm muţi, mai albi ca în muzeul

Celebrelor figuri de... ceară!

Prostia - definiţieE-o cameră obscură undeSe revelează fiecareŞi-n care greu se mai pătrundeCăci e o coadă la intrare...

Linia destinuluiLa ghicitoare când m-am dus,Să-mi zică de noroc şi boală,Ea s-a uitat atent şi-a spusCă mi se vede palma… goală !

Examen de conştiinţă lafacultateDecanul a certat-o ziua-ntreagăPe secretară c-un limbaj infect,Fiindcă-a strâns, din nou, atâtaşpagă...Şi n-a-mpărţit-o, la sfârşit, corect!

Destin astrologicChiar de mai privesc atras de ieleCerul, visător, în noapte-afară,Dintre miliardele de steleTot nevasta-i steaua meapolară!

Eternii admiratori aifemeiiPrin prejma lor când trece,aranjată,Şi cu-n sărut s-ar mulţumi,tâlharii,Căci ea-i precum o floareparfumatăÎn jurul căreia se-nvârtbondarii !

Destin femininEa viaţa şi-a visat-o doar înroz,Dar mariajul ei a fost degroază,Căci şi-a ales un soţ ca pe unlozŞi-a înţeles târziu că-i doaro... loază!

Logodnica ajunsăsoţiePe-alei, când îi strângeammânuţaCa-ntr-o eternă sărbătoare,Nu bănuiam că vrăbiuţaDevine-n timp…ciocănitoare!

Metempsihozasoţului beţivCa să evite măturoiul,Când de la crâşmă vineturtă,Pe uşă intră ca pisoiulŞi-apoi, ca şarpele… peburtă !

Cupluri de actoricelebriCăsătoria lor n-a fost prealinăCi palpitantă, ca-ntr-unserial:Debut – cu jurăminte – lao cină,Sfârşit – sub jurământ –la… tribunal!

Familia după un marecâştig la lotoÎn cuplu, rodul întâmplăriiDeschise drum emancipării:El şi-a schimbat rapid Trabantul,Ea – garderoba şi… amantul!

InfidelitateM-a prins soţia-a doua oarăCu o vecină, însă dramaE că de-atunci întruna zbiară:Iar pe fotoliul de la mama?

TrădareM-ai înşelat, iubită Julieta,Eram convins că ai un suflet pur,Visam că într-o noapte-o să te furŞi-n lume-o să fugim cu motoreta...

Voiam pe tine să te fac, ţi-o jur,Regina mea - cum cere eticheta,Să te aştepte jos la bloc şareta,Să crape de invidie-mprejur…

Dar n-ai avut un suflet prea matur,Ai vrut să faci, probabil, pe vedeta,Nu te-ai jenat, perfido, de sperjurŞi „Da!” ai spus precum analfabetaUnui bătrân hodorogit şi sur,Ce cu lovele ţi-a umplut poşeta!

GhicitoriUn tip vetust dar sclipitor în frecţii,Ce, aplecat spre box, putea da lecţiiCum să promiţi persoanei amatoare,Că o să aibă Luna la picioare!***Celebră din vechime prin lentoare,Cu bodyguard în spate, nu vă mintC-a fost - paradoxal - câştigătoareA unui inegal pseudosprint!***Triunghiu-acesta purpuriuCe-ţi dă senzaţii cu frisoaneÎnseamnă pentr-un ageamiu:„Atenţie la… silicoane!”

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012 9UMOR ÎN HA... MAJOR

Pagină realizată de Petronela Vali SLAVU

www.zvj.ro

Grigore Chitul - Zâmbete de primăvarăPrimăvaraCopac încă gol –Atentă la noul ritmCiocănitoarea.

Am început rubrica deumor cu un senryu,pentru că umoristul pecare vi-l prezint astăziscrie cu talent şi astfelde poeme de sorginteorientală. De profesieinginer, Grigore Chituldin Bistriţa Năsăudslujeşte cu devotament epigrama, de câtevadecenii. Pe lângă epigramă, mai are ca pasi-uni literatura, şahul şi rebusul. Abilităţile derebusist îl ajută să abordeze o specie literarădestul de neglijată în vremurile noastre:ghicitoarea. Vă las acum să-l cunoaşteţi peGrigore Chitul citind câteva dintre creaţiilesale umoristice şi, la final, să cugetaţi,căutând răspunsurile unor ghicitori.

Page 10: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 201210 IMOBILIARE

www.zvj.ro

1. Gars. C.Mille, et. 1/4,multiple amenajări şi îmbunătăţiri,bucătărie mobilată, geamuri termopan, parchet laminat, baiaamenajată, pereţi izolaţi, instalaţii noi, preţ 65.000 lei sauschimb cu ap. 2 cam., zona centrală cu dif. discu tabilă.2. Gars. G.V.Milea, la stradă, etaj 2/4, bucătărie mobilată,

balcon închis, 2 focuri gaz, parchet laminat, gresie şi faianţăla bucătărie şi baie, boiler nou, preţ 43.000 lei neg.3. Gars. Unirii, etaj 2/3, standard, bucătărie mare, boxă, la

stradă, preţ 40.000 lei.4. Gars. Unirii, parter, amenajări şi îmbunătăţiri, centrală

termică, geamuri termopan, pereţi izolaţi, instalaţii şi uşischimbate, preţ, preţ 55.000 lei neg.5. Gars. confort 1, mobilată complet, Piaţa Petroşani, etaj

1/4, balcon închis, geamuri termopan, gresie şi faianţă, bineîntreţinută, preţ 15.000 euro.6. Gars. confort 1, Aeroport, la stradă - Aviatorilor, mobi-

lată, amenajări - geamuri termopan, gresie şi faianţă, baiaamenajată, preţ 34.000 lei.7. Gars. Aeroport - Aviatorilor, la stradă, multiple amena-

jări interioare şi îmbunătăţiri, centrală termică, geamuri ter-mopan, - eventual mobilată - vând sau schimb cu gars., zonacentru - Unirii, preţ 60.000 lei neg.8. Gars. mobilată şi utilată complet, zona Primăriei

Petroşani, etaj 1/4, 26 mp, multiple amenajări interioare şiîmbunătăţiri, centrală termică, geamuri termopan, totul de-osebit, preţ 15.000 euro.9. Gars. Aeroport, blocurile noi, standard, bine întreţinută,

preţ 6000 euro neg.10. Gars. G.V.Milea, etaj 1/4, standard, poziţionată la

soare, zonă liniştită, preţ 13.000 euro neg.11. Gars. zona Dragalina, mobilată şi utilată,2 focuri gaz,

bine întreţinută, preţ 55.000 lei neg.

1. Ap. 2 cam., Dimitrov, standard, bine întreţinut, boxă,gaz, zonă liniştită, preţ 80.000 lei.2. Ap. 2 cam., Dimitrov, etaj 1/3, boxă, standard, bine în-

treţinut, poziţionat la soare şi pe mijloc, preţ 90.000 lei.3. Ap. 2 cam. mobilat, zona Astral Petroşani, etaj 4/10,

suprafaţă mare, îmbunătăţiri şi amenajări interioare, centralătermică, panoramă, preţ 32.000 euro.4. Ap. 2 cam., Spital Petroşani - bloc tip vila, suprafaţă

mare, călduros, parţial mobilat şi utilat, modificări şi îm-bunătăţiri, geamuri şi balcon închis în termopan cu tâmplărielemn stratificat, poziţionat la soare, parchet, zona deosebita,liniştită, preţ 22.000 euro.5. Ap. 2 cam., zona Primăriei Petroşani, et.3/4, îmbu -

nătăţiri şi amenajări, geamuri termopan, centrală termică,balcon închis şi izolat, uşi şi instalaţii schimbate, parchet lam -inat, baia amenajată, preţ 24.000 euro.6. Ap. 2 cam., etaj 3/10, zona Hermes, standard, gaz, bal-

con 7 m, călduros, preţ 75.000 lei.7. Ap. 2 cam., Piaţa Petroşani, etaj 1/4, standard, la stradă,

centrală termică, bine întreţinut, preţ 33.000 euro neg.8. Ap. 2 cam., Aeroport, blocurile noi, etaj 2/4, la stradă,

geamuri termopan, 2 focuri gaz, balcon închis, bine în-treţinut, preţ 65.000 lei neg.9. Ap. 2 cam., Constructorului, amenajări şi îmbunătăţiri,

centrală termică, geamuri termopan, parchet laminat, poz-iţionat la soare/schimb cu apartament 3-4 camere plus difer-enţa discutabilă, preţ neg.10. Ap. 2 cam., Aeroport, blocurile noi, etaj 2/4, la stradă,

hol pătrat, geamuri, uşi şi balcon închis termopan, centralătermică, instalaţii schimbate, gresie şi faianţă, parchet lami-nat, preţ 100.000 lei neg.11. Ap. 2 cam., zona primărie, parter la stradă, pretabil

locuit sau sedii firme, birouri, cabinete medicale, geamuritermopan, uşă metal, standard, preţ 27.000 euro neg.12. Ap. 2 cam., Unirii, semidecomandat, etaj 1/4, cen-

trală termică, geamuri termopan, parchet, bine întreţinut,preţ 16.000 euro.13. Ap. 2 cam. confort sporit, Lupeni, zona centrală,

suprafaţă 108 mp, cu scară interioară, amenajări şi îm-bunătăţiri multiple, bloc cărămidă, centrală termică, geamuritermopan, mobilat şi utilat, preţ 150.000 lei neg14. Ap. 2 cam. (modificat-3 camere), Lupeni, zona cen-

trală, bloc cărămidă, etaj 2/4, mobilat şi utilat, multiple ame-najări interioare şi îmbunătăţiri, centrală termică, balconmare (27 mp), preţ 100.000 lei neg.15. Ap. 2 cam., zona foarte liniştită-Parâng, etaj 2/4, mo-

bilat şi utilat, geamuri termopan izolat termic, bine întreţinut,preţ 85.000 lei neg.16. Ap. 2 cam. Aeroport blocurile noi - zona Nicuşor

Gociu, multiple amenajări interioare şi îmbunătăţiri - lacheie, parter înalt, preţ 20.000 euro.17. Ap. 2 cam., Lupeni, T.Vladimirescu, parter, geamuri

termopan, uşă metal, instalaţie gaz, gresie şi faianţă, bineîntreţinut, preţ 7000 euro.18. Ap. 2 cam., Independenţei, parter, decomandat, mo-

bilat şi utilat, centrală termică, balcon închis, izolat termic,preţ 55.000 lei.19. Ap. 2 cam., blocurile noi Aeroport, etaj 2/4, amena-

jări, bucătărie modificata,2 focuri gaz, geamuri termopan,parchet laminat, uşi şi instalaţii schimbate, preţ 80.000 lei.20. Ap. 2 cam., Independenţei, decomandat, zona deo -

sebită, etaj 1/4, centrală termică, geamuri termopan, îmbu -nătăţiri, preţ 20.000 euro.21. Ap. 2 cam., zona Primăriei Petroşani, etaj 3/4, mobi-

lat şi utilat, bine întreţinut, parchet laminat, poziţionat lasoare si pe mijloc, 2 focuri gaz, preţ 20.000 euro.22. Ap. 2 cam., Uricani, parţial mobilat, decomandat, etaj

3/4 - Muncii, amenajări ,geamuri termopan, 2 balcoane -unul închis în termopan, centrală termică, parchet laminat,pozi ţionat la soare, preţ 40.000 lei.

1. Ap. 3 cam., Aeroport, blocurile noi, etaj 2/4, ame -najări interioare, bine întreţinut, preţ 90.000 lei neg.

2. Ap. 3 cam., pretabil locuit sau sedii firme, zonaPiaţa Petroşani - Aleea Poporului, poziţionat pe mi-jloc, bine întreţinut, geamuri termopan, centrală ter-mică, gresie şi faianţă, uşi schimbate, parchetlaminat, preţ 125.000 lei - posibil rate.3. Ap. 3 cam., Bulevard-Petroşani Nord, etaj 3/4, multiple

amenajări interioare, centrală termică, geamuri termopan,parchet laminat, bai amenajate, instalaţii schimbate, mobilatcomplet, vedere Bulevard si in spate, preţ 40.000 euro,posibil rate.4. Ap. 3 cam., blocurile noi Aeroport, decomandat, hol pă-

trat, centrală termică, geamuri termopan, bine întreţinut, 2balcoane, instalaţie apă individuală, preţ 90.000 lei neg. 5. Ap. 3 cam., zona Parâng, bloc cărămidă, poziţionat la

soare, amenajări şi modificări, curat, luminos, geamuri ter-mopan, pardoseală şi pereţi izolaţi, uşi şi instalaţii schim-bate, baia amenajată, centrală termică, mobilier bucătărie sihol, preţ 90.000 lei.6. Ap. 3 cam., Parâng, zonă liniştită, etaj 1/4, standard,

centrală termică, mobilat, bine întreţinut, preţ 80.000 leineg 7. Ap. 3 cam., blocurile noi Aeroport, etaj 2/4, îmbu -

nătăţiri şi amenajări interioare, poziţionat la soare, bine în-treţinut, instalaţii schimbate (eventual mobilat), preţ 28.000euro neg.8. Ap. 3 cam., Petroşani Nord, parter înalt, bloc foarte căl-

duros, centrală termică proprie, balcon închis-beci, geamuritermopan, parchet laminat, instalaţii noi, bine întreţinut,preţ 100.000 lei. 9. Ap. 3 cam., Petroşani Nord-Zorilor, etaj 3/4, geamuri

termopan, 2 focuri gaz, preţ 32.000 euro (eventual garajlângă bloc, preţ neg.).10. Ap. 3 cam., Independenţei, decomandat, 2 balcoane,

instalaţii noi, canalizare separată, zugrăvit, gresie şi faianţă,preţ 85.000 lei .11. Ap. 3 cam. şi spaţiu comercial pentru orice fel activităţi,

zona Piaţa Petroşani, la stradă, vad comercial foarte bun,geamuri termopan, modificări şi îmbunătăţiri multiple, preţ150.000 lei.12. Ap. 3 cam., zona Bulevard, Petroşani Nord, poziţie ide-

ală - panoramă, centrală termică, geamuri termopan, 2 băi,2 balcoane, preţ 30.000 euro.

1. Ap. 4 cam., zona Mignon - Billa, suprafaţă mare, stan-dard, gaz, 2 balcoane, preţ 45.000 euro / schimb cu 2camere plus diferenţa discutabilă.2. Ap. 4 cam., Petroşani Nord, zona Carrefour, etaj 3/4,

foarte călduros, hol pătrat, centrală termică, 2 balcoane,preţ 44.000 euro neg./ schimb cu ap. 2 cam. plus diferenţadiscutabilă.3. Vând/schimb cu ap. 2 cam. Petroşani, zona centrală,

ap. 4 cam. si garaj in Iscroni, suprafaţă mare, etaj 2/4, bineîntreţinut, parchet, gaz, geamuri termopan, uşi şi instalaţiischimbate, 2 băi,2 balcoane, bine întreţinut, preţ 80.000 leineg.4. Ap. 4 cam., Aeroport blocurile noi, suprafaţă mare-112

mp, panoramă, amenajări interioare şi îmbunătăţiri multi-ple, centrală termică, geamuri termopan, bai amenajate( unacu cadă, una cabină duş), mobilat şi utilat complet, preţ32.000 euro neg.5. Ap. 4 cam. si spaţiu comercial, Aeroport blocurile noi -

zona Nicuşor Gociu, multiple amenajări interioare şi îm-bunătăţiri, 2 intrări, pretabil locuit si/sau sedii firme, cabi-nete medicale, birouri, preţ 35.000 euro neg.6. Ap. 4 cam., modificat-suprafaţă mare, Petroşani Nord

Bulevard, bloc BCA, etaj 3/4, poziţionat la soare, parţialmobilat, 2 băi amenajate, foarte călduros, preţ 38.000 euro 7. Ap. 4 cam., Piaţa Petroşani, etaj 2/4, centrală termică,

îmbunătăţiri şi amenajări, geamuri termopan, poziţionat lasoare, preţ 150.000 lei neg sau schimb cu ap. 2 cam. +diferenţa discutabilă.8. Ap. 4 cam., zona Hermes-Bulevard, bloc BCA,3 bal-

coane, bine întreţinut, panoramă, gaz, mici modificări,foarte călduros, preţ 33.000 euro.9 Ap. 4 cam., Bulevard-zona Bancpost, îmbunătăţiri, gre-

sie şi faianţă, uşi interioare schimbate, hol pătrat, modificări,geamuri termopan, instalaţii schimbate, 2 focuri gaz, preţ150.000 lei neg./ schimb cu ap. 2 cam. plus diferenţa.10. Ap. 4 cam., zona Petroşani Nord, geamuri termopan,

2 băi, modificări şi îmbunătăţiri interioare, 2 focuri de gaz,parchet melaminat, gresie faianţă, uşa metal, 2 balcoane,uşi de interior noi, mobilat, preţ 35.000 euro neg.

1. Teren zona cabanei Rusu, intravilan, 600 mp, accesauto, utilităţi, preţ 12.000 euro.2. Teren zona centrală - Piscului - 3000 mp + casă veche,

cameră, mansardă, baie, cămară (necesită renovare), zonăfoarte liniştită, panoramă, utilităţi, livadă pomi fructiferi, preţ25.000 euro. 3. Teren + căsuţă vacanţă mobilată şi utilată, zonă pitore-

ască Lupeni, 1800 mp, drept, acte, ieşire indiviziune, posi-bil construcţii case, case vacanţă, acces auto, utilităţi, preţ14.000 euro neg.4. Teren intravilan - Maleia, 6000 mp drept, acces auto,

acte-ieşire din indiviziune, curent, apă, preţ 25 euro/mp.5. Teren intravilan - 1000 mp, la drum Aninoasa, utilităţi,

drept, posibil construcţii case, asigurare, acces auto, preţ 8euro/mp neg.6. Vând 3 ha teren extravilan, zona Roşia, posibilităţi mul-

tiple, curent în apropiere, acces auto, preţ 2 euro/mp neg. 7. Teren intravilan 4000 mp, la şosea - Nucşoara, Valea

Haţegului, drept, utilităţi, pretabil orice fel de construcţiicase, pensiuni, preţ 10 euro/mp. 8. Teren la intrarea în Petroşani - zona Dărăneşti-Peştera

Bolii, posibilităţi multiple-construcţii case, case vacanţă, pen-siuni, suprafaţă 2300 mp, apă curgătoare, o parte drept, oparte în pantă, acces auto, posibilităţi racordare, apă,curent, acte, ieşire din indiviziune, preţ 15 euro/mp.

9. Teren intravilan, 2800 mp, drept, zona Dărăneşti -Peştera Bolii (la 10 minute distanţă de centrul oraşului), zonăpitorească şi foarte liniştită, pretabil construcţii case, casevacanţă, apă, curent, acces auto, preţ 25.000 euro. 10. Teren Valea Ungurului - Vulcan, 3000 mp, acces auto,

zonă pitorească, drept, apă curgătoare, pretabil construcţiicase, case vacanţă, preţ 10 euro/mp neg sau 6500 mp - 6euro/mp neg.

1. Casă vacanţă pt. familie, mobilată şi utilată, Parâng,zona Căsuţei din poveşti. P+1, la parter living, bucătărie,cameră, baie, scară interioară, etaj - cameră mare-30 mp,teren concesionat 190 mp-posibilitate extindere, beci, accesauto, preţ 45.000 euro neg.2.Casă vacanţă, zona Câmpu lui Neag-Cheile Buţii, la

drum, suprafaţă 120 mp, P+M, zidărie + lemn, 6 camere,2 băi, bucătărie, debara, curte amenajată, gratar,600 mpteren, preţ 160.000 lei.3. Casă vacanţă zona Rusu, suprafaţă construită 100 mp,

P+E, la parter living şi bucătărie, scară interioară, la etaj 2dormitoare, balcon, mobilată şi utilată, acces auto, pano -ramă, preţ 42.000 euro.4. Casă vacanţă Parâng, cota 1600, P+M, construcţie

2006-la parter-living,2 camere, 2 băi, bucătărie, la man -sardă-3 camere matrimoniale şi 1 cameră cu 3 paturi, 2 băi,living, terasă, mobilată şi utilată, preţ 110.000 euro neg.5. Casă vacanţă, Parâng, construcţie nouă, zona pârtiilor -

teren concesionat, 55 mp, P+1+M (demisol - cameră,bucătărie dotată, baie serviciu, centrală termică, P – cameră+ baie, et. - 2 cam. + baie, M - cameră), construcţie BCA,preţ 130.000 euro neg.6. Case de vacanţă, în Straja, prima cu P+E+M, la parter

bucătărie, baie, la etaj 2 cam., baie, la mansardă 1 cameră,sobe, duşumele, gresie şi faianţă, uşa metalică la intrare,construcţie din cărămidă, din anul 2002, acoperită cu ţiglă,cea de-a doua la roşu, preţ total 60.000 euro.7. Casă de vacanţă în staţiunea Straja, P+E, cu 8 cam. - 27

locuri cazare, 2 livinguri, bucătărie, băi, magazie de lemne,centrală pe combustibil solid, teren în suprafaţă de 130 mp,concesiune pe 49 de ani, construcţie de lemn şi piatră, dinanul 2004, mobilată şi utilată, preţ 150.000 euro neg.

1. Spaţiu comercial zona Piaţa Petroşani, front stradal, vitri -nă, suprafaţă 140 mp, vad comercial, pretabil orice fel acti -vităţi comerciale, preţ 170.000 euro sau chirie 1500 euro/ună.2. Spaţiu comercial zona Piaţa Petroşani, amenajat la

parter de bloc, scări exterioare, pretabil activităţi birouri,firme, cabinete medicale, preţ 200 euro/lună.3. Spaţiu comercial zona Piaţa Petroşani, pretabil activităţi

comerciale de orice fel, depozite, suprafaţă 67 mp, vitrină,grup sanitar, acces auto, curent trifazic, preţ 12 euro/mpneg.4. Spaţiu comercial la parter de bloc, zona centrală Petrila,

40 mp, ieşire exterioară, pretabil activităţi birouri, comer-ciale, preţ 700 lei/lună.5. Spaţiu comercial Petroşani Nord, 30 mp, geamuri ter-

mopan, grup sanitar, încălzire, la stradă, vad comercial,pretabil activităţi birouri, sedii firme, preţ 350 euro/lună sau26.000 euro pt. vânzare.6. Casă pretabil spaţii comerciale, sedii firmă sau locuit, în

zona ultracentrală Petroşani, 400 mp teren, 2 camere, bucă -tărie, baie, hol, gaz, centrală termică, preţ 90.000 euro neg.7. Spaţiu comercial amenajat, Petroşani Nord, suprafaţă

170 mp (eventual compartimentat), grupuri sanitare, accesauto, la stradă, pretabil activităţi comerciale, depozite, sediifirme, cabinete pentru vânzare sau închiriere.8. Ap. 4 cam. si spaţiu comercial, Aeroport blocurile noi -

zona Nicuşor Gociu, multiple amenajări interioare şi îmbu -nătăţiri, 2 intrări, pretabil locuit si/sau sedii firme, cabinetemedicale, birouri preţ 35.000 euro neg.9. Spaţiu comercial, Aeroport blocurile noi - zona Nicuşor

Gociu, multiple amenajări interioare şi îmbunătăţiri, 2 in-trări, pretabil l sedii firme, cabinete medicale, birouri, preţ10.000 euro.10. Spaţiu pentru chirie sau vânzare Petroşani, 125 mp,

3+1 încăperi, acces auto, curent, posibilitate mansardare,pentru depozite, producţie etc., preţ 100.000 lei sau 200euro/lună.11. Spaţiu comercial zona Spital Petroşani, suprafaţă 80

mp, pretabil birou, cabinet medical, 3 încăperi, baie, gresie,geamuri termopan, preţ 25.000 euro.12. Spaţiu comercial, Aeroport-Aviatorilor, zona pieţei mici,

la stradă, amenajat la parter de bloc, pretabil orice fel ac tivi-tate, geamuri termopan, 2 încăperi cu gresie, grup sanitar,scară exterioară, preţ 25.000 euro neg sau 250 euro/lună.13. Hală în zona Iscroni, la şosea, utilităţi, acces auto,

suprafaţă 1500 şi 400 mp, anexe, curte, teren proprietate– aprox. 4000 mp, preţ neg.14. Spaţiu pentru vânzare, în Vulcan, zonă centrală - M.

Viteazu, suprafaţa de 80 mp, vitrină 10m, scări exterioareşi interioare, gaz, CT, pardoseală granit, pretabil activităţidiverse, preţ 55.000 euro neg.

1. Casă pretabil spaţii comerciale, sedii firma sau locuit, înzona ultracentrală Petroşani, 400 mp teren, 2 camere, bucă -tărie, baie, hol, gaz, centrală termică, preţ 85.000 euro neg.2. Vilă zona Maleia, mobilată şi utilată, construcţie nouă,

din cărămidă, suprafaţă construită 350 mp, 120 mp am-prenta sol, parter - living, hol, bucătărie, baie, etaj - 3 dor-mitoare, baie, mansardă nefinisata, amenajări şi îmbunătăţirimultiple, izolată termic, acces auto, centrală termică com-bustibil solid, fosă septică, curent 380 V, 2 beciuri, crama,anexe, preţ 125.000 euro neg.3. Casă zona centrală, Petroşani Nord, construcţie nouă,

mobilată şi utilată complet, totul nou, impecabil, multiple

amenajări interioare, parter- living, bucătărie, baie, debara,scară interioară- la etaj-3 dormitoare, baie, dresing, balconmare, curte amenajată, acces auto, garaj, preţ neg.4. Casă zona Colonie formată din 2 corpuri- 3 camere,

bucătărie, baie + 3 camere, bucătărie, baie, garaj, curte 80mp, anexe, acces auto, centrală termică pe combustibilsolid, amenajări interioare preţ 48.000 euro neg5. Casă liniştită Petroşani P+M, acces auto, 2 intrări, 800

mp teren, 7 camere, bucătărie la demisol, mansarda amena -jată (un apartament separat), garaj, centrală termică com-bus tibil solid, amenajări, geamuri termopan, parchet, ţiglaschimbată, acces auto 2 străzi, preţ 85.000 euro neg.6. Casă Petrila, zonă liniştită, acces auto, 2 camere, bucă -

tărie, baie, hol, verandă, curte amenajată 400 mp, geamuritermopan, sobă teracotă, preţ 100.000 lei neg.7. Casă veche cu 400 mp teren drept - posibil construcţie

nouă, în zona centrală şi liniştită Petroşani, acces auto,canalizare, utilităţi, preţ 20.000 euro.8. Casă Livadia cu 1060 mp teren, drept + 2 terenuri

(2000 +2000 mp) acces auto, 3 camere, bucătărie, baiemare amenajată, instalaţii noi, boiler pe lemne, sobe tera-cota, bucătărie vară, anexe, preţ 28.000 euro neg.9. Casă zona centrală Petroşani-Bulevard, pretabil locuit

sau spaţiu comercial, suprafaţă constr. 80 mp, 2 camere,bucătărie, baie, hol, boxă, pivniţă, centrală termică gaz,curte 164 mp, acces auto uşor, preţ 55.000 euro neg.10. Casă (vilă) zona Spital Petroşani, P - 2 cam., bucătărie,

baie, hol, garaj, cămară, centrală termică - combustibil solidşi gaz, scară interioară, etaj - 3 cam., baie, hol, balcon, M -necompartimentată, anexe, 750 mp teren, gaz, canalizare,acces auto, preţ neg.11. Casă zonă liniştită Petroşani, P+1, 4 cam., living,

bucătărie, baie, cu scară interioară, terasă mare, panoramă,1400 mp teren, centrală termică, anexe, zonă foarte liniştităPetroşani, preţ 280.000 lei neg.

1. Schimb casă la ţară cu 4800 mp teren, Gorj - zona Căr-buneşti - 3 camere, bucătărie, anexe, apă, gaz, fântână încurte, la stradă, cu apartament în Petroşani sau vând,35.000 lei.2. Schimb gars. Petroşani Nord, etaj 1/4, multiple îmbu -

nătăţiri şi amenajări cu ap. 3 cam. Petroşani Nord cu difer-enţa discutabilă.3. Schimb ap. 3 cam., Petroşani Nord, zona ENEL, etaj

2/4, centrală termică, geamuri termopan, îmbunătăţiri cuap. 2 cam. Aeroport blocurile noi sau gars. zona centralăplus diferenţa.4. Schimb casă zonă liniştită Petroşani, 2 camere, bucă -

tărie, hol, anexe, terasă, centrală termică pe combustibilsolid, 260 mp curte, canalizare, renovată, amenajări inte-rioare, geamuri termopan, uşi şi instalaţii schimbate, baiaamenajată, cu ap. 2 cam. central + diferenţa sau vând, preţ180.000 lei neg5. Schimb cu ap. 2 cam. Petroşani Nord, cu diferenţa dis-

cutabilă - casă Petroşani Nord, P+ E, la parter - living,bucătărie, 2 camere, 2 băi, scară interioară, la etaj - 2camere, baie, debara, 2 terase (1 închisă), 2300 mp teren,curte amenajată, centrală termică, garaj, sala sport, anexe,acces auto, sau vând preţ 110.000 euro neg.6. Schimb cu gars. Petroşani sau vând teren pt. construcţii

case, case de vacanţă, intravilan, 3300 mp, zona Haţeg, satOnciuc - drept, front stradal - 12 m, acces auto la şosea,ieşire la lac, proiect, curent, acte, ieşire din indiviziune, preţ15.000 euro.7. Schimb ap. 2 cam. dec., Dimitrov, zonă foarte liniştită,

etaj 2, amenajări, convector gaz, cu gars. + diferenţa. 8. Schimb/ vând ap. 2 cam. cu ap. 4 cam. + diferenţa dis-

cutabilă - Petroşani Nord, Bulevard, etaj 2/4, mobilat şi uti-lat sau nemobilat, amenajări şi îmbunătăţiri multiple, totulimpecabil, preţ neg.

1. Gars. zona Piaţa Petroşani, etaj 3/4, mobilată şi utilată,îmbunătăţiri, baia amenajată, convector gaz, curata, preţ130 euro/lună +garanţie.2. Gars. zona Hermes - Bulevard, pretabil locuit sau sedii

firme, etaj 3/4, amenajări şi îmbunătăţiri, parchet laminat,geamuri termopan, mobilată şi utilată, vedere Bulevard, baiaamenajată, preţ 100 euro/lună + garanţie.3. Ap. 2 cam., zona Primăriei Petroşani, mobilat şi utilat,

curat, bine întreţinut, preţ 150 euro/lună + garanţie.4. Ap. 3 cam., zona Primărie Petroşani, parter la stradă,

pretabil locuit sau sedii firma, amenajări şi îmbunătăţiri,parţial mobilat, preţ 250 euro/lună + garanţie.5. Ap. 4 cam., Piaţa Petroşani, etaj 2/4, mobilat şi utilat,

centrală termică, amenajări şi îmbunătăţiri, deosebit, curat,f. bine întreţinut, preţ 300 euro/lună + garanţie.6. Ap. 2 cam., zona Parâng - Oituz, etaj 3, mobilat, bine

întreţinut, centrală termică, preţ 500 lei/lună + garanţie.7. Casă - curte, zona ultracentrală Petroşani, la stradă,

acces auto, pentru locuit sau sedii firme, depozite, spaţiicomerciale, preţ 300 euro/lună.

SCHIMBURIAPARTAMENTE 4 CAMERE

GARSONIERE

APARTAMENTE 2 CAMERE

APARTAMENTE 3 CAMERE

TERENURI

CASE DE VACANÞÃ

SPAÞII COMERCIALE

CASE

CHIRII

Pentru relaþii sau alte oferte vã puteþi adresa zilnic la se diul firmei, str. Horea, 2/23 sau la telefoanele: 0254.545.393, 0727.832308.www.agentia-imobiliara-petrosani.ro

e-mail: [email protected]

Buletin Imobiliar Agenþia Macarena � Apartament 2 camere, zona Mignon,etaj 9, standard, bine întreţinut, 2 bal-coane, preţ 48.000 lei.� Garsonieră Aeroport, blocurile noi,standard, bine întreţinută, preţ 6.000euro neg.

Page 11: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 2012 11PUBLICITATE

www.zvj.ro

Vând apartament cu 3 camere,conf. I, cu două balcoane, baie şi WC de serviciu, et. 4/4, cuaco periş, în Timişoara, semicen-tral, zonă liniştită, preţ 65 miieuro negociabil. Accept creditbancar şi varianta cu schimbplus diferenţa, prefera bil casă cuteren, împrejurimi Petrila.

Rel. la tel. 0770.581148,0724.108787 sau pe e-mail:

[email protected]

Vând casă cu 5 încăperi, gaz,apă, curent, grădină şi curte, înBăcia, lângă şcoală. Preţ 35.000de euro.

Relaţii la telefon0768.020106

Vând apartament în vilă şi terenconstruibil, 140 mp, str. 1 Decembrie 1918, zonaDimitrov, Petroşani.

Telefon 0725.219019

Vând apartament 3 camere, înLupeni, B-dul Păcii, bl. 57, decomandat, bucătărie mare,baie şi WC de serviciu, balcon,zonă liniştită.

Tel. 0721.333544

Vând garaj str. 9 Mai, lângăpiaţă (construit în 2010, izolatexterior şi interior, apă, curent,uşă la telecomandă), concesiunepe 25 ani, suprafaţă 26 m. Preţ7.000 euro neg.

Tel. 0765.380847

Vând 2 apartamente (unite - total 7 camere, 3 băi,bucătărie), aproximativ 180mp, situate în Petrila, stradaRepublicii, deasupra CARPetrila.

Telefon - 0733.083379

Vând garsonieră în Petrila, str.Mihail Sadoveanu. Preţ 130 mil.lei vechi negociabil.

Telefon - 0720.965091

Vând teren în Petroşani intravilan la 5 minute de centru(Maleia). Drum stradal. Utilităţi.Preţ mic.

Telefon - 0724.773944

Vând, în Jieţ-Androneşti, 3terenuri de 1500 mp, 5600 mp şi7500 mp, holdă, pomi fructiferi,apă, la şosea. Preţ 10 euro/mp discutabil.

Telefon 0725.219019

Vând Fiat Grande Punto, a.f.2007, comenzi volan, 32.000km, motor 1400 cmc, benzină,albastru indigo, închidere centralizată, aer condiţionat, 4airbag-uri, 5 uşi, fără accidente,unic proprietar, înmatri culată.Preţ 7.000 euro negociabil. Accept variante plus diferenţă.

Relaţii la tel. 0730.004032

IMOBILIARE ANGAJĂRI

AUTO

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Mult aşteptatul verdict în cazul

unei probleme complicate poate

apărea chiar azi, ceea ce

relaxează vizibil atmosfera.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Ai avea nevoie de o mai bună or-

ganizare a resurselor de care dis-

pui, de aceea e bine să asculţi de

cineva mai în vârstă care ţi-ar

putea spune ce trebuie să faci.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Nu ştii în ce merită să investeşti

azi toată energia, pentru că ar fi

mai multe variante la fel de atrac-

tive, parcă ai fi tras în două

direcţii incitante şi oricât ai încerca să te îm-

parţi în mod egal, doar una singură poate

primi toată atenţia ta.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Ispita îşi bagă coada în viaţa

ta sentimentală cu riscul de a

lăsa urme nedorite.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Nu ştii să profiţi de ocaziile bune

căci, chiar dacă ţi se oferă ceva

excepţional pe tavă, nu te prinde în

cea mai bună formă şi dai cu piciorul.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Eşti de mare ajutor unui prieten

aflat într-un impas, pentru că ati-

tudinea ta pozitivă îl scoate din

starea sa sumbră. Nu aştepţi nimic

în schimb, ci te oferi necondiţionat cu inima

deschisă.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Cu bani, azi merită să faci

plăceri celor pe care-i iubeşti. Nu

te preocupă latura pragmatică a

bugetului de care dispui, ci doar

sentimentul de bucurie pe care îl poate de-

clanşa în jur generozitatea ta.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Rezultatele modeste la care

ajungi te dezarmează şi îţi pierzi

interesul pentru ceea ce făceai.

Altceva aşteptai şi când vezi că

roadele sunt atât de banale, aproape că eşti

gata să renunţi la tot.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Nu te grăbi şi mai ales nu renunţa

la visele tale, pentru că astfel de

obstacole sunt absolut normale şi

dacă renunţi atât de repede, e

semn că visul tău cel mare nu mai

este posibil.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Viaţa de familie este planul

unor evenimente promiţătoare în

care toţi cei dragi participă cu

inima deschisă.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Ai grijă la viteză, dacă pleci la

drum, pentru ca eşti cam aiurit şi

scapi din vedere unele detalii care

îţi pot crea neplăceri.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Fă echipă cu oameni mai ener-

gici şi mai agitaţi decât tine, pen-

tru că ai nevoie de un stimulent

pe care numai astfel de persoane

ţi-l pot da.

HOROSCOPHOROSCOP

Programul Teatrului Dramatic

“Ion D. Sîrbu” Petroşani

SSââmmbbăăttăă ,, 3311 ..0033 ..22001122 Orele 18:00 – Spectacolul „Pescăruşul”

DDuummiinnii ccăă ,, 0011 ..0044 ..22001122 Orele 12:00 – Spectacolul „Amintiri din copilărie”

SERVICII

ÎNCHIRIERI

Vând cauciucuri de iarnă, import Austria, dimensiuni: 185/60/14, 185/65/14, 195/65/15, 205/55/16. Preţuri între 80-100 lei/buc.

Relaţii la telefon 0765.459316

SC REALCOM SA PETROªANIdistribuitor unic în Valea Jiului al produselor

lactate SC Napolact SA Cluj, satisface toate comenzileagenţilor economici cu produse proaspete de cea mai

înaltă calitate:

Asigurăm transportul franco-magazin.Relaţii la telefon:

0254.542472 sau 0733.960320

- lapte consum- lapte bătut

- sana- iaurt- chefir

- caşcaval- smântână

- unt- brânză

- lapte praf

Pictez camere copii.Preţuri rezonabile.

Telefon 0785.406616

Pentru comenzi de MICĂ şi MARE PUBLICITATE ne puteţi contacta la:

0254.549020, 0254.549121, [email protected], [email protected],

[email protected] direct la sediul redacţiei noastre.

Absolvenţii clasei a XII-a C a Liceului

Industrial Petrila, profilelectro tehnic, promoţia1982 sunt invitaţi să ia

legătura, până în 30martie 2012, cu

Csabi - 0723.327761 sauBenone - 0724.373295 în vederea organizării întâlnirii de 30 de ani.

Cursuri de dans sportiv!Vrei să înveţi să dansezi? Vrei să ai o siluetă de invidiat? Înscrie-te lacursurile de dans sportiv pentru copii şi adulţi! Poţi practica dansul lanivel de începători, intermediari sau avansaţi, cursurile predate fiindla acelaşi nivel cu cele din ma ri le centre din ţară! Grupele de vârstă încare te poţi înscrie sunt: 1) Clasele I-VIII; 2) Liceu - adulţi. Poţi participa la spectacole, concursuri! Instructorul oferă la cererepregătire pentru “valsul mirilor”! Sălile de dans sunt în: - Petroşani (Şc. Gen. „Avram Stanca”); - Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila; - Vulcan (Centrul Şansa).

Te poţi înscrie la numărul de telefon: 0726.620840

Închiriez spaţiu industrialcu teren aferent în municipiulPetroşani, str. Dărăneşti(vizavi de Lascăr Service),pretabil ca depozit,spaţiu de producţie etc.,acces direct din DN 66, apă,curent etc.

Informaţii la telefon0761.282342

Seca Distribution angajează agent vânzăridivizia Wringley, pentruValea Jiului. CV-urile se trimit prin fax

la: 0254/233420

Execut amenajări interioare/exterioare, 15 lei/mp indiferent de lucrare. Ofertă valabilă până la Paşti.

Telefon 0737.116217

Societate de creditareoferă credite şi carduride credit în condiţiiavantajoase pentru angajaţi şi pensionari.Telefon 0730.013594;0254.540340

Angajezbucătar cu experienţăla Vila Melinda, cu carte demuncă şi salariu atractiv.

Mai multe informaţii sepot obţine la Vila

Melinda sau la numerelede telefon 0254.545842/

0762.657455.

Societate comercială angajează muncitorinecalificaţi şi confecţioneri articole textile.

Telefon: 0254/516868

Page 12: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

CMYK

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 30 martie 201212 DIN JUDEŢ

SC ZIARUL VĂII JIULUI SRL

pune la dispoziţia celorinteresaţi spaţii

publicitare pe paginile de internet zvj.ro,

oferte-az.ro, calendare-

inscriptionate.ro, kapitalfm.ro şi

kapitaltv.roPentru detalii transmiteţi

o cerere de ofertă la [email protected]

sau [email protected]

Cumpăr lemn. Relaţii la telefon

0751.199109.

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT

ISSN 2065 - 5096

Director: Cătălin DOCEA

[email protected]

Redactor şef: Marian BOBOC

0761.756840

Colectivul de redacþie:

Alina PIPAN [email protected] BRAN 0766.728688Mihaela PETROŞAN [email protected] OLTEANULoredana JUGLEA [email protected]

Colaboratori permanenþi:Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ,Mihai BARBU, Irina BOBOC,Valeriu BUTULESCU, GilbertDANCO, Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ, Ion HIRGHIDUŞ, Robert HUMMEL, Ioan LASCU, Ilie PINTEA, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, GheorgheTRUŢĂ, Dumitru VELEA

DTP: Bogdan SOVAGODaniela FILIMON0761.756837

Administrativ / Publicitate:Diana SANTA - 0722.344681

Difuzare:Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia:Petroşani, str. N. Bălcescu

nr. 2, et. 2

Telefoanele redacþiei: 0254.549 020

0254.549 121 (fax) 0737.575 582

[email protected]

ZiarulVãii Jiului

www.zvj.ro

Casa de Cultură a SindicatelorPetroşani, cu sediul în Petroşani,str. 1 Decembrie 1918, nr. 100

(vizavi de primărie)organizează cursuri de calificare avizate de Ministerul Muncii şiMinisterul Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului

Lucrător în comerţ (3 luni) – 250 RONOspătar (5 luni) – 350 RON Bucătar (5 luni) – 350 RON Cofetar patiser (5 luni) – 350 RON Recepţioner hotel (3 luni) – 400 RON Cameristă (3 luni) – 400 RONOperator introducere, prelucrare, validare date (5 luni) – 450 RON Confecţioner, asamblor articole din textile(3 luni) – 350 RON Zidar pietrar tencuitor (5 luni) – 350 RON Montator pereţi şi plafoane din ghips carton (5 luni) – 350 RON Zugrav-isposar-tapetar-vopsitor (5 luni) –350 RONElectrician constructor (5 luni) – 350 RON Lucrător instalator pentru construcţii (3 luni) – 350 RON Sudor electric (3 luni) – 350 RON Lucrător maşinist utilaje (3 luni) – 350 RON Fierar betonist montator prefabricate (5 luni) – 350 RON Dulgher-tâmplar-parchetar (5 luni) – 350 RON Mecanic auto (3 luni) – 350 RONCoafură (5 luni) – 400 RON Manichiură, pedichiură (3 luni) – 400 RONFormator (2 luni) – 250 RON Inspector resurse umane (2 luni) – 350 RON Lăcătuş mecanic (3 luni) – 400 RON

Cele mai mici taxe de şcolarizare - în rate.Relaţii la telefon:

0254/541483; 0354/100707;0763.349621; 0768.677988.

Înscrierile se fac la sediul instituţiei.

Pentru a veni în întâmpinareaproiectului naţional „Şcoala altfel”, Muzeul CivilizaţieiDacice şi Romane din Devaorganizează două expoziţii extrem de interesante, carevor fi însoţite şi de diverse activităţi educative.

Zilele IcoaneiZilele Icoanei se vor desfăşura în 2 şi 3 aprilie.Parteneri în acest proiect sunt Episcopia Deveişi Hunedoarei, Grupul Sfântul Ioan Damaschindin Cluj-Napoca, Muzeul Civilizaţiei Dacice şiRomane Deva, Teatrul de Artă Deva, ColegiulNaţional Decebal şi Liceul de Muzică şi ArtePlastice Sigismund Toduţa din Deva.La fel ca în ediţiile precedente, Zilele Icoaneivor cuprinde o serie de evenimente culturale.Astfel, în incinta clădirii Magna Curia va fivernisată expoziţia de icoane şi studii de desenARHETIP III, în cadrul căreia va funcţiona unatelier de artă bizantină cuprinzând pictură deicoane, desen, muzică, arhitectură, imnografieşi activităţi practice cu elevii.De asemenea, în foaierul Teatrului de Artă va figăzduită expoziţia colectivă de artă fotograficăMănăstirea. La Colegiul Naţional Decebal vafi vernisată o expoziţie foto-documentarădedicată Părintelui Paisie Olaru de la Sihla şiva avea loc conferinţa Tradiţie muzicalăbizantină în România, susţinută debizantologul Elena Chircev din Cluj-Napoca.La Liceul de Muzică şi Arte Plastice SigismundToduţa va fi încheiat atelierul de artă bizantină,

unde va avea loc şi o întâlnire a elevilor cuinvitaţii (preoţi, muzicieni şi muzicologi,pictori, arhitecţi ş.a.), precum şi o lecţieinteractivă interdisciplinară.Închiderea proiectului se va face printr-unconcert de muzică bizantină susţinut de GrupulSfântul Ioan Damaschin din Cluj-Napoca.

Lumea păsărilorExpoziţia Lumea păsărilor va fi vernisată îndata de 3 aprilie şi va putea fi vizitată până lasfârşitul lunii mai. „În România trăiesc 383specii de păsări, din care aproximativ 100 suntsedentare, 150 migratoare, 40 oaspeţi de iarnăşi 65 specii de pasaj. Mai apar accidental circa20 de specii sau cele rătăcite, în puţineexemplare. Ecosistemele naturale ale Românieipăstrează o biodiversitate ridicată a păsărilor. Oserie de regiuni geografice ca Delta Dunării,sud-estul Dobrogei, zonele colinare şi montaneale Carpaţilor, malurile râurilor frapează prindensitatea ridicată la multe specii, care suntrare în alte zone ale ţării”, informeazăorganizatorii. Deschiderea acestei expoziţii a avut în vederecă ziua de 1 aprilie este declarată ZiuaInternaţională a Păsărilor. În cadrul expoziţieivor fi organizate şi acţiuni educative cu elevii,precum şi ieşiri în natură.Un alt lucru demn de notat este acela căMuzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Devaeste partener şi în proiectul „Săptămânafamiliei, săptămâna fără TV”, în ziua de 3aprilie intrarea va fi gratuită la muzeu.Toate expoziţiile prezentate aici pot fi vizitatede marţi până duminică, între orele 10.00 şi18.00.

Mihaela PETROŞAN

La muzeul din Deva,

Expoziţii speciale

Page 13: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

CMYK

şcoală & culturăpe Jiul de Est şi Jiul de VestApare sub

îngrijireaprof. Irina Boboc

Suplimentgratuit al

cotidianuluiZiarul Văii Jiului� Anul IV � Nr. 98� 30 martie 2012

� 4 paginiISSN 2068 - 3650

PPooll iivvaalleennţţaa aarrttiissttiiccăă

Dacă eseistul abordează teme, probleme de mare diversitate ale literaturiiromâne (Un aisberg deasupra mării. Eseu despre opera postumă a lui Ioan D.Sîrbu, 1999, Stil şi expresivitate în presa de azi, 2003, Tradiţii care dispar,2004, Despărţirea de cultură, 2005, Actualitatea capodoperei, 2008) destringentă actualitate, dar şi ale literaturii franceze Albert Camus şi exigenţaunităţii (2002), Existenţialismul francez. Gândire şi literatură (2005), poetulare o voce lirică distinctă, de indiscutabilă individualitate, inconfundabilă înpeisajul poetic postrevoluţionar, dens reflexivă, încifrând în poemele sale„miez cultural” de esenţă mitologică, biblică, artistică (românească şiuniversală) nu doar literară, ci din plastică, muzică etc. Volumul recent apărutaduce pendularea între forma poeziei folclorice sondată în straturile ei deprofunzime (Epimetaforă, Parodii botanice) în vers de magie muzicală, culimpezimi aforistice, şi a poeziei de idei, a poeziei gnomice, aparent ermetice,abstracte, pretinzând iniţiere, zestre spirituală topind în substanţa poemelorgând şi sentiment, metafizică şi afectivitate, în forme clasice şi moderne (nupostmoderne, căci nu inserează livrescul ca podoabă, ci şi încifrează esenţaculturală în forme aforistice), într-o lirică filozofică amintind de Ion Barbu nudoar prin rigorile estetice, ci prin conceperea drept ceremonial de iniţiere întaine, ca în culturile arhaice, un ritual cu funcţie vitală, socială, liturgică„catehism de înţelepciune de persuasiune, magie, prorocire, întrecere.” (J.Huizenga, Homo ludens, p. 189).

Aparenta dificultate a poeziei lui Ioan Lascu provine din apropierea deştiinţă, de filozofie, de metafizică, asocierea cu Ion Barbu fiind posibilă fiindcă:„Versul căruia ne închinăm se dovedeşte a fi o dificilă libertate, lumeapurificată până a nu mai oglindi decât figura spiritului nostru. Act clar denarcisism. Desigur ca tot absolutul o pură direcţie, un semn al minţii.” (IonBarbu, Versuri şi proză, p. 236). Ca şi pentru Ioan Barbu poezia este auto-proiecţie, actul creaţiei artistice este, implicit, act existenţial, oglinda fiindspaţiul purificării lumii prin reflectare, instrument al acesteia, iar poeziadepăşeşte mimesis-ul construind existenţe substanţial indefinite prin „ocoliretemătoare în jurul câtorva cupole restrânse ale perfecţiunii poliedrale” (I.Barbu) şi „Hannah / Fata princiară / Cea egală cu sine însăşi / Este la fel înainte/ Este la fel înapoi / Este un palindrom / Este perfecţiunea lui oglindă”(Oglinda, p. 64). Poezia este „act clar de narcisism, de autoiubire”, este act deidentificare a sinelui, Narcis rămâne simbol pentru fiinţa îndrăgostită deimaginea reflectată în apă, de neatins, ce se stinge de durere (blestemat deNemesis), în locul lui răsărind Narcisa. Ioan Lascu cântă pe Narcis „arătarea

beatificată în pânza de apă” / din oglinda cu „Dinţii ei în aur osificaţi/ Tăiau răni adânci în carnea lui de trandafiri / În inima lui demicsandre, de micşunele, / de plop tânăr fără vânt”, asemănător lui:„...Karen Black din Adolescent – cinema / Poemul meu de altă dată /Era tot Narcis evadat din baloturi de vată / ... / Narcis, o moartestrăvezie, / Un val de aer care se metamorfozează / Oftatul pur alsingurătăţii cu sine, / Invizibila dragoste de a merge cu sine / Însă euîl cânt pe Narcis / pentru floarea narcisei.” (Micul Narcis, p. 52).

Elemente de artă poetică (ars poetica) risipeşte în numeroasepoeme, începând chiar cu motto-ul (preluat din Marc Dugardin) ceprefigurează necesitatea inefabilului în poezie: „pentru elegia stelei /revărsate / în iarba dimineţii / doar pentru asta / în umbra unei tăceri/ să vorbeşti” (Motto, p. 5). „Cititul în fiare face parte din dresuravieţii şi a morţii” (p. 8) este un vers cu precisă trimitere la Biblie (laEzechiel) când o mână cerească oferă profetului un sul de papirusacoperit pe ambele feţe „cu lamentaţii, gemete şi durere”, Dumnezeuîi cere lui Ezechiel să-l mănânce şi acesta povesteşte că sulul „era îngura mea asemenea mierii”.

În Revelaţia (cap. X) există o variaţie pe această temă: un îngerîi dă lui Ioan un sul să-l mănânce, spunându-i că-i dulce ca mierea, dar(şi) că face rău la stomac. După părerea teologului Eugene H.

Peterson, autorul unei cărţi intitulate şi ea, Eat this book (2006), sulul respectivar fi constituit sursa viziunii apocaliptice a lui Ioan: „Cartea pe care a mâncat-o s-a metabolizat în cartea pe care a scris-o”. Episodul ar ilustra lectio divina,un mod spiritual de a citi, care „intră în sufletele noastre, aşa precumalimentele intră în stomacurile noastre, se răspândesc în sânge şi devin sfinţenieşi iubire, înţelepciune”.

În parabola sa Ioan Lascu apreciază că „Fiara Domnului a venit să nemănânce oasele”, dar o va face pe alese: „Numai ale celor negri când rup înbucăţi cărţile pentru copii, / Numai ale noastre, ale celor albi, când nu ştim săcitim / Nici pentru copii, nici pentru fiare / Citirea pentru fiare acesta-i secretulîmpăcării” şi recomandă: „Citeşte fiarelor / Cartea care i-a fost dată luiEzechiel s-o mănânce / Mănâncă-ţi fiara şi reciteşte-ţi cartea” căci: „Lamarginea deşertului de cenuşă / Cititul în carte are parte de jocul somnului şial orbirii / La marginea deşertului de nisip / Niciodată cenuşa nu s-a amestecatcu nisipul / Niciodată ochii fiarei / Nu s-au întâlnit cu ochii amurgului / Totuşiaveau culori aproape la fel.” (pp. 8-9).

Titlul volumului Un neloc unde eu scriu se descifrează în poemul Încă oaruncare de zaruri (p. 20), timpul scrisului fiind „o zi a orbului ce nu nimereşte/ intrarea de altădată în curtea pustie / unde el plângea pe înfundate. / În loculde plâns nu poate să intre / decât cel ce şi-a pierdut urma / E încă verdemireasma trecutului / Iar timpul îi dă târcoale / Mergând pe vârfurilecopacilor”. Atunci va compune „Un discurs aleatoriu şi surpriza / altei lumi /Un neloc în care eu scriu, / îi crestez scoarţa cu mâna mea”.

Tema fundamentală a volumului este condiţia umană, relaţia dintre viaţăşi moarte, dintre efemeritatea umană şi eternitatea cosmică, dintre perisabilitateşi veşnicie, dintre omul supus lunecării în nefiinţă şi viaţa veşnică.

Omul este inclus în principiul heraclitian pantha rei (totul curge): „Totulcurge deodată cu timpul care curge / totul curge deodată prin cuvintele carevorbesc singure”, iar viaţa este implicare, curgere în timp, dinamismexistenţial, pendulare între singurătatea hoinarului care „monologa despremurdăria din el”, a fugarului care „vorbea în burta oraşului / cu haznalele, cucanalele colectoare, / cu bordelurile de pe malul fluviului / apoi dormita singurvreo zece ani în hoteluri sordide / şi număra frumuseţile clipelor / înainte deamiaza fiecărei zile pierdute”.

(continuare în pagina IV)Ironim MUNTEAN

Ioan Lascu este un scriitor polivalent, autor a patrusprezecevolume originale redactate în nici două decenii: critică şi istorieliterară, eseu (opt volume), proză (volumul Sublima persiflare,2000), poezie (cinci volume: Contrar aşteptărilor, 1993; Mareaîntârziere, 1994; O groapă în timp, 1998; Incantaţii metalice, 2003şi recenta carte de poezie bilingvă – română-franceză (tradusă deautorul însuşi), Un neloc unde eu scriu(Un non-lieu où j’écris),Editura Ramuri, 2010. Poetul a tradus opt cărţi din limba franceză(critică literară, eseu, filosofie) între care se disting DeclinulOccidentului, vol. I, II, de Oswald Spengler şi Curs de filosofiepozitivă, tomurile IV, V, VI de Auguste Comte, este conferenţiar laUniversitatea din Craiova, Facultatea de Litere, Departamentul defranceză, doctor în ştiinţe filologice cu o teză despre opera luiAlbert Camus şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.Redactor asociat la revista Ramuri, Ioan Lascu este preocupat prinSatul de la capătul vremii. Schiţe antropologice de evidenţiereatrăsăturilor relevatorii care constituie identitatea locală.

Page 14: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

Cartea lui Valeriu Bârgău, Mareleechilibru, ar putea fi considerată postumă, dacăse ia în seamă editarea, apariţia după ce autorul adevenit, în cuvintele sale, „cavaler alvăzduhului” - dar afirmaţia ar rămâne o păşireexterioară experienţei poematice. Alăturatăcelorlalte volume, într-o avansare interioară, seconstată între ea şi acestea un circuit genetic, otransmisiune de configuraţii poematice în a cărorreproducere se păstrează un cod, cum s-a zis întimpii din urmă. A-l surprinde în apariţia şijocurile şovăitoare ale poeziei este ca şi cum aicăuta, mitic spus, „punctu-acela de mişcare” dincare cresc şi spre care se strâng acesteconfiguraţii. Este ispititor să-i dai de urmă. Înghindă stă stejarul, au spus-o bătrânul Hegel şiveşnic tânărul Eminescu, care nu făceauabstragere de la tors şi devenire a toate şi tot.Cartea Marele echilibru poartă însemneleexistenţei acestui „punct”, insesizabil şi cel maislab, dar care pune în mişcare poematicul, de nuştiu câte generaţii şi dă minunea de a fi apoetului. De obicei, el se află în partea de începutşi ca început al creaţiei. De aceea, această carteapare ca iniţială, chiar dacă Valeriu Bârgău adebutat cu volumul Floarea soarelui sau mânade lucru. Acest fapt s-a petrecut la Editura„Cartea Românească”, în 1978. (Publicase, înacelaşi timp, şi ciclul Epistolele tânăruluiTheodosie, în antologia de la Deva, Panteonulnestinsei iubiri.) Dar cartea Marele echilibru s-a constituit în acel timp, constituită fiind, şi arămas în manuscris, ca urmare a unor seveextrase dintr-o zonă originară ce reverberează întoate volumele poetului, inclusiv în cel de debut.Nu întâmplător aici se găseşte poemul cu acelaşititlu, Marele echilibru. Să fi fost trecut din acestmanuscris în volumul de debut sau nu – este fărăimportanţă, odată ce el îi poartă titlul şi anunţă„obsesia” echilibrului. Această „obsesie” aechilibrului instituie poematicul şi se instituie camatrice în această carte matrice. O carteoriginară pe care Valeriu Bârgău nu a avutputinţa s-o publice. Aceasta i s-a retras, ştiut fiindcă originaritatea se prezervă, ca o taină, ca ominune ce înalţă sau apropie Înaltul.

Într-o primă instanţă, ea pare ca o creaţiede rezervă, întinsă şi diversă, pe care poetul şi-a„alimentat-o natural” şi s-a „alimentat” dupănecesităţi, însă se distinge de acest fel de creaţieprin substanţialitate şi funcţie. Cea de rezervă, încazul de faţă, cuprinde spaţii întinse, uneoridelimitate, de proză şi publicistică, din care nulipsesc „însemnările” de critică literară. Părţi dinacestea sunt mai mult sau mai puţin constituite învolume şi cărţi, după cum energiile creatoare aleautorului le-au solicitat, după cum trebuie să fifost puse în mişcare de determinismul matricial.Dar din cartea Marele echilibru vădit au pornitşi s-au ridicat configuraţii poematice, graţie„obsesiei” echilibrului, crescând în şirul cărţilorde poeme publicate, uneori trecând cu făpturapoemelor cu tot. Astfel, în Alfabetul straniu în

care vă vorbesc (Ed. „Cartea Românească”,Buc., 1980) au trecut 4 poeme; în Tulburareanaturii (Ed. „Facla”, Timişoara, 1982), 2 poeme;în Plantele din fereastră (Ed. „Albatros”, Buc.,1984), 3 poeme; în Noima de aur (Ed. „CarteaRomânească”, Buc., 1986), 6 poeme; în Sfârşitullumii (Ed. „Călăuza”, Deva, 1992), 16 poeme; înApocalipsa după Valeriu (Ed. „Helicon”,Timişoara, 1996), 9 poeme şi, fireşte, dintre ele,în antologia de autor Alfabetul straniu (Ed.„Cartea Românească”, Hyperion, serie nouă,2005). Ca atare, din această carte matrice, o seriede poeme, 40 din 69, au “roit” în celelalte cărţi,ca un râu ce trece pe sub pământ şi izvorăşte înalt loc, fiind acelaşi şi neacelaşi. Cartea cuprindepatru secţiuni: Hotărârea mea de a retrăievenimentele; La capătul fericit al nefericirii;Numărul firelor de nisip şi Manevre civile, dincare şi-a lăsat secţiunea penultimă în Apocalipsadupă Valeriu, iar 13 poeme din ultima au devenit33 de poeme în Sfârşitul lumii, o parte cu câteun adaos, invocare sau ţipăt către PărinteleLumii. Acest „adaos”, deşi nescris (în acel timp),el este presupus în manuscris, funcţional, de oprezenţă absentă. Nu trebuie să ne mire afirmaţia,fiindcă Valeriu Bârgău, în pofida greleimaterialităţi a poeziei sale, este un ucenicplatonian şi un maestru al vederii universaluluiîn individual.

În instanţa de-a doua, de avansare sprezonele unde se prezervă matricea poematică, acel„cod genetic”, se cuvine adus şi un punct desprijin din alăturata zonă a ştiinţei. În consonanţă,iată cuvintele marelui fizician, ErwinSchrödinger, din cărticica născută în urma unorprelegeri de prin 1944, unde propune o aplicare afizicii cuantice şi a legilor statistice în câmpul largşi misterios al vieţii în baza unui „codminiatural”: “Ceea ce vrem să demonstrăm estecă, având imaginea moleculară a genei, putem săne închipuim acum că codul miniatural vacorespunde cu exactitate unui plan de dezvoltare,foarte complicat şi amănunţit, şi, într-un fel saualtul, va conţine mijloacele de a-l pune înfuncţiune“, (Ce este viaţa? şi Spirit şi Materie(1967), Ed. politică, Buc., 1980, trad. V. Efimov,pp. 82-83). Însă cum o face? această minune – seîntreabă fizicianul şi această întrebare, se ştie,torturează cele mai alese şi aplicate spirite. ChiarPlaton vedea în naşterea făpturii omeneştiexistenţa unui principiu nemuritor. Însă cum oface în creaţia secundă ar trebui să ne fie mai laîndemână. Şi totuşi... Semnale despre „codulgenetic” al poeziei lui Valeriu Bârgău vin dintr-omatrice deasupra căreia se limpezesc vorbelemarele echilibru, titlul acestei cărţi şi al poemuluidin volumul de debut. Aici stă scris: „Mareleechilibru începe întotdeauna de la pământ / de lapământ urcând cu toată puterea planetelor sale /umblă poetul prin sufletul nopţii ca prin sufletulomului / revărsat în afara grijilor zilnice; / apelorde munte care nu dorm niciodată / în echilibrulelementelor – poetul – acceptată armă de foc. //

Micul echilibru al animalelor sălbatice / trăindpe mari grămezi de pământ / în umbra strămoşilorlor adormiţi undeva în cosmos / uitaţi” (op. cit. s.n., p. 47). La o desfacere reflexivă, articulareapoemului pare simplă, dar este grea de sens şisemnificaţii. Se disociază (şi grafic) între mareleechilibru şi micul echilibru, primul incluzându-lpe al doilea, cum şi poetul sugestiv l-a aşezat catitlu. Se luminează obiectiv traseul mareluiechilibru, ce „începe întotdeauna de la pământ”şi urcă de la pământ „cu toată puterea planetelorsale”, începe dintr-un punct ce poate fi bineobservat – pământul – şi se continuă, cu forţăinerentă, în infinire. Ca într-o întunecatăantinomie kantiană. Şi subiectiv, fără vreoconjuncţie, acest mare echilibru ce ţine deunivers devine temă a poeziei, căzând în sarcinapoetului şi, bineînţeles, a omului: „umblă poetulprin sufletul nopţii ca prin sufletul omului /revărsat în afara grijilor zilnice”. O aventură acunoaşterii, pascalian vorbind, de la „infinitulmare” la „infinitul mic”, de la „sufletul nopţii” la„sufletul omului”, acesta adâncit dincolo de diurnşi cotidian; o aventură întemeiată pe egalitateacomparaţiei a două universuri „vii”, bizuindu-sepe coincidenţa de „suflet”, şi în ascunsă mişcare,ultimul dând măsura posibilităţii cunoaşterii. Laacestea se adaugă analogic o imagine„explicativă”, la fel scindată şi comparativă întreobiectiv şi subiectiv, dar care tocmai aduce înlumină mare necesitatea negării echilibrului:„apelor de munte care nu dorm niciodată / înechilibrul elementelor” şi „poetul – acceptatăarmă de foc”. Apelor de munte ce neagă echilibrulelementelor le corespunde poetul ca acceptatăarmă de foc contra marelui echilibru. Acceptatăarmă a spiritului şi devenirii contra alunecăriiomului şi lumii în acest echilibru. Arma de foc numai este instrument, ci subiect uman, gură de foc,poetul fiind ostaşul spiritului – cu sarcină divină– ce luptă să ţină lumea să nu cadă.

Dar ce este acest mare echilibru? „Ştim denu trăim pe-o lume, ce pe nesimţite cade?” – seîntrebase, prin 1872, Eminescu în Memento mori(Panorama deşertăciunilor). Şi tot pe acel timp,se aplecase stăruitor asupra studiilor de ştiinţă,îndeosebi asupra fizicii şi a principiului al doileaal termodinamicii, a proaspetei noţiuni deentropie, introdusă de Rudolf Clausius (1865),care măsoară cât de aproape de echilibrultermodinamic este un sistem termodinamic,datorită iradierii luminii şi căldurii. Prin urmare,universul apare ca fiind cel mai entropic din totceea ce există, fiind cuprins de desfăşurarea, însens unic, a creşterii entropiei. Spre evidenţă fieşi un crâmpei de frază din Mss. 2267, f. 102 şi103: „Universul ca întreg ar părea atunci unproces de dezvoltare, care tinde spre o anumităţintă. (...) egalizarea tuturor deosebirilor detemperatură – în sensul fiinţelor organice –moartea universală”, (Fragmentarium, Ed.Ştiinţifică şi Enciclopedică, Buc., 1981, p. 470).Fără să urmărim şirul de exigenţe reflexive la

SPECIALIIvineri, 30 martie 2012

VVAALLEERRIIUU BBÂÂRRGGĂĂUU ŞŞII CCAARRTTEEAA MMAATTRRIICCEE

Page 15: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

care Eminescu supune entropia, vom spune doar, în genere, că o contrazicepoematic. După un secol de la zbaterea sa, această problematică serevigorează în urma noilor date ştiinţifice, ale fizicii cuantice, atingânddiverse câmpuri particulare. Schrödinger, fizicianul amintit, se apleacăasupra vieţii şi spiritului, găsind în „inventarea moleculei” purtătoare asubstanţei ereditare, un principiu de menţinere a ordinii, mai bine zis, deevitare a dezordinii entropice. Şi introduce pentru această amânare aprăbuşirii în marele echilibru al morţii, termenul de „entropie negativă”.Omul, zice el, „se hrăneşte cu entropie negativă” (op. cit., p. 95). Uniiantici i-au zis entelehie, vis viva, creştinii, suflet, abur suflat de Domnul. Înfine, problematica aceasta şi-a întins ramificaţiile şi-n creaţia secundăOrnat spus, este dat să ţâşnească, precum un izvor al „apelor de munte”, şiîn poezia lui Valeriu Bârgău, formând un râu cu ea cu tot. Nu despre„fabulosul râu – Valeriu Bârgău”, vorbea, de la debutul poetului, IonCaraion într-un text cu acest titlu (Jurnal, I, Ed. „Cartea Românească”,Buc., 1980, pp. 246-251)? De altfel, mai trebuie spus că în diversedezbateri, Valeriu Bârgău „aluneca” spre arhitectura Universului şi cea acreaţiei omeneşti – a omului, prin urmare, căruia îi este dată cunoaştereaalunecării entropice, cu teroarea marelui echilibru. Straniu, el vede cumţine şi nu ţine tot ceea apare şi se vede. Cum dezordinii şi uitării se opundoar memoria şi spiritul, omul cu recuperarea de sine şi spiritul revelat.

Dar pentru o deschidere mai bună asupra primei întrebări, trebuieadusă a doua: ce este micul echilibru? El este aidoma „echilibruluielementelor” din anterioara imagine „explicativă”, aparţine lumii organice,este „al animalelor sălbatice / trăind pe mari grămezi de pământ / în umbrastrămoşilor lor adormiţi undeva în cosmos / uitaţi”, el se desfăşoară înafara conştiinţei, ca o adormire în dezordine şi uitare. Animalele sunt luatede dezordinea lumii, fără să ştie, fără să se opună, fără să se poată smulgedin „umbra strămoşilor”, din uitarea opusă memoriei ce adună între elelucrurile şi evenimentele şi le leagă de „tiparele” lor trainice. Animalelesunt în lume, nu au conştiinţa dezordinii acesteia, de aceea ele trăiesc înmicul echilibru; omul este „căzut” în lume şi are conştiinţa prăbuşirii saleşi a lumii, a morţii sale şi a celei universale, cum s-a văzut nu de mult.Omul, făptura cea mai neajutorată trebuie să facă din neputinţa şi moarteaproprie puterea salvatoare a sa, a ceea ce poartă cu sine ca străin sprerecuperare şi a celor atinse, ca mântuire spirituală. O minune pe care oîncearcă sfinţii şi sub care lucrează poeţii. Întru realizarea poematiculuisalvator. Rilke, cutremurat de aceleaşi idei şi alăturând „deschisului”, în

mod disociativ, om şi animal, ajunge la salvarea de către om a lumiiimanente şi a reprezentării prin procesul conştiinţei de re-interiorizare (Er-innerung), ce aminteşte, într-un fel, de ideea de anámnesis a lui Platon.

Cu aceasta, s-a ajuns în preajma matricei poematice a lui ValeriuBârgău. Şi se limpezeşte astfel titlul acestei cărţi-matrice, Mareleechilibru, şi se aruncă lumină în cele patru părţi ale ei, spuse mai sus,strânse ca întreg şi mandală.

Dumitru VELEA

SPECIAL IIIvineri, 30 martie 2012

Page 16: Ziarul Vaii Jiului - nr. 919 - 30 martie 2012

SPECIALIVvineri, 30 martie 2012

(urmare din pagina I)

Concluzia este fermă: „Dar cum să câştigitimpul decât măsurându-i / mizeriile / cu propriul tăumormânt.” (Lui Henri Miller, p. 14). Carpe diem(Trăieşte-ţi clipa) va duce la zădărnicia zădărniciilor(vanitas vanitatum et omnia vana).

Şi Poveste de iarnă este o poveste de trecere atimpului şi lui: „Îi plăcea să privească pe fereastră. /Jos era iarnă / Era o noutate / veche de când venise /el pe lume / iarna fiind mai veche decât el”, „lumeaera mai veche decât iarna”, „unele lucruri mai vechidecât altele, / unii copaci mai vechi decât alţii, / Uniiau putrezit alţii n-au răsărit”, iar iernile sunt ca şilumile. „Erau vechi de când lumea.” Sub fereastră,jos, observă că „Acolo era iarnă / Copaci în miezulfrigului / Frig în miezul lumii, / Privirea lui în miezuliernii” (p. 26). Tot prin înşiruire, enumerare deelemente, de imagini, de simboluri, este surprinsătrecerea timpului devenit veşnicie prin măsurarea luide către „Păianjenul timpului care ţese plase pestecapetele / Unor oameni invizibili”, „Clopoteletimpului spulberă plasele, / Plasele se transformă înpulbere de aur. / Pulberea de aur devine atomi deveşnicie / Cu atomi de veşnicie cerul se deschide /pentru sufletul tău şi al meu” iar carul veşniciei (p.54) îi oferă poetului putinţa de a observa „vârfulmuntelui de aur, / ivit de după munţii naşterii mele”.Omul este efemer într-Un car de veşnicie.Autonegarea aduce protestul contra poverii vârstei,„A timpului trecut cu nemiluita”, povară asemuită cu„O greutate precum plictisul unei pietre / Dedemult.” (cea tombală?).

În trecerea timpului viaţa şi moartea seîngemănează în meditaţia soldatului, care prin refren„Katiuşa, Katiuşa” se adresează armei aducătoare demoarte: „Eşti întoarsă spre vântul dinspre care bate

moartea”, dar tot ea îl apără „de frica de a iubimoartea”, arma este „Ruina ruinelor / putreziciuneaputreziciunilor.” Şi-a „pus viaţa în raniţă”, aleargă„topit de dragoste / pe urma gurilor tale care măapără”, dar deşi „Ştiam că bărbaţii ca mine / Secăsătoresc în general cu femei, dar atunci când tu eştide faţă / bărbaţii se căsătoresc în general / cugenerali”. (O metafizică a soldatului, pp. 22-23).Marile iubiri ale poetului sunt cele faţă de mamă şifaţă de scris vrând să spună ceva simplu „să nemeargă la inimă / ca sângele mărului”, el urmărindmereu „urmele mamei pe harta de iarbă”, mergând„pentru totdeauna”, pe această cale cu „chipulinimii” (Urma urmelor, p. 34).

Timpul, existenţa unei „mecanici a zilelor”, îlsupune pe om iar opunerea e zadarnică, asemeneastrigătului în somn „cu spatele la mine”, ori adormirii„ca o crenguţă ruptă / pe un acoperiş / în miezul zilei”(Există şi este. Aureliei, p. 36).

Şi-n Poveste de toamnă anotimpul culegeriiroadelor pământului, al cartofului negricios scos dinpământ, de mamă şi fiu, într-un septembrie răcoros,bucuria roadelor face ca anotimpul să-şi „uitetristeţea” (p. 38). Existenţa presupune luptă între omşi fiară pentru supravieţuire, născându-se „un conflictde interese / între boschetari şi maidanezi”, când „Ceidin urmă îi latră aprig / pe cei dintâi / exact cândaceştia / scormonesc temeinic / prin pubele luând dela gură / pâinea putredă a maidanezilor / E ohărmălaie!” (Pubele cu pâine, p. 66).

Parabole, în marea lor majoritate, poemelevolumului nu exclud nici parodia, aleasă ca să sepoată copilări, să aibă acces la dimensiunea ludică avieţii, la universul mărunt, aflat în dependenţăafectivă faţă de fiinţa umană şi să comunice apetitulpentru gingăşie, inocenţă, prospeţime, delicateţe apoetului. Lumea microscopică, „a fărâmei şi a

boabei”, mereu în stare să seautoregenereze, este surprinsă cumijloacele artizanului neîntrecut,metafora insinuată în text subliniazăesenţele cele mari ale vieţii, existente şi-n lumea măruntă, vegetală, florală şifaunistică, învăluită în umor prinenumerări, paralelisme, rimă interioarăşi împerecheată în vers trohaic, cumăsura de 5-6 silabe (ca-n poeziapopulară), memorabilă în întregul ei, darselectez câteva versuri de o excepţionalăplasticitate: „Lobodă, că-i toată varaslobodă / Pelin că-i plin de venin, /Hrean că-i plin de alean, / Cucuruz că-imai ursuz, / Nap, că stă toamna-n cap, /Varză, ca o barză, Stă binişor într-unpicior./ Salcie, umbră peste-a caluluicalcie, / Fag, mie cel mai drag, / Mai susmolid ca un verde zid, / În vârf ienupăr,ca pe toţi să-i supăr, / În herb, urme decerb.” (Parodii botanice, p. 42).

Ca şi pentru Ion Barbu, pentrucare jocul lumii aminteşte palid de tipareinalterabile, el trebuie depăşit în joculsecund al imnului, apt să facă structurileideale, să se constituie în jubilaţie, încontemplarea lui. Un portret caustic faceunui: proclet (în varianta francezăSatan) ce „cântă viermănos din fluier deos, din cavale şi pe strune de vioară” uncântec al calomniei prin care plăteşte„câte-o poliţă”, fură, este: „Lingător de

ţară / Viermăn te-nfioară / N-are bucurie / Decâtlaude sie / Să-şi ridice-o mie. / N-are altă grijă / Decâtvorbe-schijă / Şi gânduri ciufute / Să-mprăştie sute”,în tiparul versului trohaic de sorginte folclorică, amonorimei în terţine, ori împerecheată în distih de omuzicalitate perfectă (amintind de balada lui IonBarbu „După melci”), fluenţa discursului poetic estedată de nesepararea textului în strofe, de ritmulincantatoriu (Epimetaforă, pp. 46-47).

O poveste de dragoste se înfiripă într-un dialogdeclanşat de El [care] / s-a hotărât / să-şi întrebezilnic iubita / astăzi ce-ai mai văzut?”, născându-seprin ani o „poveste despre frumuseţe / Nemaiauzităpentru că eu v-o spun acum / Ca un rapsod,istoriseşte cum / zi după zi povestea spiritului lor /înfloreşte / ca spuma zilelor / ca o orhidee în deşert /Şi / în cele din urmă / orhideea creşte într-atât / încâtacoperă cu umbra-i / mătăsoasă, exotică, tropicală /deşertul întreg / Iar deşertul începe să-nflorească /drept răspuns la această / frumuseţe binefăcătoare /Şi aşa povestea continuă” (Orhidee în deşert, pp. 60-61).

De altă natură este frumuseţea la bătrâneţe: „Oruină se va apropia de altă ruină. / Dar ce poate spunecel care va apuca pe acel drum / Când şi cele maimândre cetăţi / Ruine au fost şi sub pământ sunt /Plătind cu acest preţ strălucirea / Femeilor la care auvisat.” (Pelerinaj, p. 72)

Nu lipsesc din volum elemente ale sacrului, aledivinului, (îngerul de pază al fiinţei, Dumnezeu) fărăca poemele să devină religioase (Şoapte, p. 28, Unfel de canonizare, p. 32). Se reţin câteva principii deviaţă şi creaţie, degajate neostentativ din două poemeantologice: Mai bine (p. 74) cu doar trei strofe distih,construite simetric prin antonimie verbală: Mai binesă-ţi pară rău că ai plecat, / Decât să-ţi pară rău că airămas / ...că ai tăcut / ...că ai vorbit / ...că ai visat /...că ai dormit / Prin vers anaforă se compuneportretul fiinţei cu har creativ.

Capacitatea de încifrare este evidentă înAutograf: „Eu sunt Ioan Lascu / Cel cu sertăraşe / Cagirafa lui Dali / Sertăraşele noastre sunt în flăcări /Ştim noi de ce...” (p. 76). Poetul se autoportretizeazăpornind de la celebra pânză „Girafa în flăcări” a luiSalvador Dali (pictură realizată în plin război civil înSpania, în 1937) când dezgustat de realitatea ţării opărăseşte călătorind în Italia, vizitând muzeeleFlorenţei şi ale Romei. El mărturiseşte: „Urgiarăzboiului şi a revoluţiei care s-au abătut asupra ţăriimele nu au făcut decât să intensifice pasiunea meaestetică. În timp ce ţara mea era cuprinsă de moarteşi distrugere eu investigam Renaşterea”. Dalimanifestă, interes deosebit pentru arta renascentistăşi începe să creeze în operele sale un sistem simbolicde imagini legate de iconografia picturii tradiţionaleşi interpretate conform metodei paranoic-critice (maiare şi picturile: Oraşul sertarelor şi Dulapulantropomorf – Viaţa şi opera lui Salvador Dali deNicosia Florella, 2009, pp. 71-73). Sertarele suntsimboluri secrete ale psihicului marcând apropiereapictorului de „realitatea superioară a tradiţiei” şi desuprarealism.

În doar treizeci (şi unu) de poeme, Ioan Lascuînchide o lume de gânduri şi sentimente, într-unvolum rotund, de o densitate reflexivă rar întâlnită înliteratura română, în forma predominantă a paraboleistrălucitoare.

1 Ion Creţu, Lecturi de serviciu, Editura M.N.L.R., 2009, p. 99.Ioan Lascu şi Costel Avram