ziarul vaii jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

12
CMYK MARŢI 12 martie 2013 Anul VI Nr. 1157 12 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 06:45 Apus: 18:28 Z Zi ia ar r u ul l V V a a i i i i J J i i u u l l u u i i Hotel Palace Petroşani angajează recepţioneră. Relaţii la telefon 0751199100 Comentează subiectele zilei accesând site-ul Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,3643 lei 1$ = 3,3556 lei 1₤ = 4,9981 lei Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe! MARCĂ ÎNREGISTRATĂ R ) ) INVITAŢIE Membrii Asociaţiei schi turism montan PRO-PARÂNG au deosebita plăcere de a vă invita să fiţi alături de ei la cea de-a X-a ediţie a concursului Serbările Zăpezii, organizată în masivul Parâng. Manifestarea se va desfăşura pe pârtia Slima după următorul program: Cele mai bune rezultate vor fi evidenţiate în cadrul unor festivităţi de premiere ce vor încheia cele două zile dedicate acestei manifestări. Vă aşteptăm cu drag. Organizatorii. Consilieri locali vulcăneni, în consiliile de administraţie ale şcolilor din localitate PAGINA 2 O familie din Uricani a cheltuit Bani mulţi pentru produse la suprapreţ, în favoarea medicului copilului ei PAGINA 3 De 8 Martie, Petrecerile din sala Clubului Muncitoresc Vulcan au fost de nota zece PAGINA 7 Deşi mai mare, Indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor se lasă aşteptată mai mult ca oricând PAGINA 8 PAGINA 9 În aşteptarea inundaţiilor, Prefectul Vasilescu atenţionează Hidroconstrucţia

Upload: ziarul-vaii-jiului

Post on 30-Mar-2016

232 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

TRANSCRIPT

Page 1: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

CMYK

MARŢI12 martie 2013

Anul VINr. 115712 paginiPreţ: 1 LEUwww.zvj.ro

Răsărit: 06:45Apus: 18:28

ZZiiaarruullVVaaiiii JJiiuulluuii

Hotel Palace Petroşani angajează recepţioneră.

Relaţii la telefon 0751199100

Comentează subiectele zilei accesând site-ul

Nu există lege împotriva

ADEVĂRULUI!

Director:Cătălin DOCEA

Curs valutar:1€ = 4,3643 lei1$ = 3,3556 lei1₤ = 4,9981 lei

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

MARCĂÎNREGISTRATĂR

))

INVITAŢIEMembrii Asociaţiei schi turism montan PRO-PARÂNGau deosebita plăcere de a vă invita să fiţi alături deei la cea de-a X-a ediţie a concursului SerbărileZăpezii, organizată în masivul Parâng.Manifestarea se va desfăşura pe pârtia Slima după următorul program:

Cele mai bune rezultate vor fi evidenţiate în cadrulunor festivităţi de premiere ce vor încheia cele douăzile dedicate acestei manifestări.Vă aşteptăm cu drag. Organizatorii.

Consilieri locali vulcăneni, în consiliile de administraţie aleşcolilor din localitate

PAGINA

2

O familie din Uricani a cheltuit

Bani mulţi pentru produse la

suprapreţ, în favoareamediculuicopilului ei

PAGINA

3De 8 Martie,

Petrecerile din sala Clubului Muncitoresc Vulcan au fost de nota zece

PAGINA

7

Deşi mai mare,

Indemnizaţia lunară pentrucreştereacopiilor selasă aşteptatămai mult caoricând

PAGINA

8

PAGINA 9

În aşteptarea inundaţiilor,

PrefectulVasilescu

atenţionează Hidroconstrucţia

Page 2: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

În municipiul Vulcan există patru unităţide învăţământ preuniversitar cu persona-litate juridică, iar ca urmare a prevederi -lor legale, consiliul de administraţie alfiecăreia dintreacestea trebuie săaibă în componenţăşi reprezentanţi aiconsiliului local.

În compunereaunui asemenea consiliude administraţie intrăşapte membri, în cazulşcolilor gimnaziale, şinouă sau treisprezecemembri, în cazul

unităţilor de învăţământ preuniversitar derang mai înalt. Numirea de consilieri locali seface în baza rezultatelor de la alegerile localedin anul trecut. Explicaţia pentru care doar

acum se efectueazăaceste numiri estesimplă: doar decurând a fost comu-nicat numărul demembri ai consiliului deadministraţie al fiecăreişcoli în parte.

În atare condiţii,hotărârea de consiliu localadoptată la sfârşitul luniifebruarie îi numeşte peurmătorii aleşi ai obştei să

reprezinte consiliul local în consiliile de adminis-traţie ale şcolilor: domnul Petru Hodor, domnul Aurelian Enache şi domnul Aurel Anghel în Consiliulde Administraţie al Colegiului Tehnic Mihai Viteazu;domnul Pompiliu Barbu şi doamna Daniela Boţoroga,în Consiliul de Administraţie de la Şcoala Gimnazialănr. 4 Vulcan, şi doamna Alina Anamaria Cîrstoiu şidomnul Daniel Duna în Consiliul de Administraţie alŞcolii Gimnaziale nr. 6 Vulcan.

Gheorghe OLTEANU

2 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013

www.zvj.ro

Un condamnat la închisoare,

Depistat la lucru în SimeriaÎn timpul unei acţiuni a ITM Hunedoara, un vulcănean careavea emis pe numele lui un mandat de arestare a fost reţinutde jandarmi şi predat Poliţiei Deva pentru a fi încarcerat laPenitenciarul Bârcea Mare.

Acţiunea ITM Hunedoara a avut loc ieri, pe raza localităţii Simeria. În timpulcontrolului, jandarmii au depistat o persoană dată în urmărire. Este vorba deVasile, în vârstă de 45 ani, domiciliat în Vulcan, pe numele căruia fusese emisîn 2011 de către Judecătoria Petroșani un mandat de executare a pedepsei cuînchisoarea. Vasile fusese condamnat la executarea unei pedepse privative delibertate de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Omului nu-iardea de închisoare, şi treburi de genul acesta, din moment ce el avea decâştigat ceva bani, tot ilegal, cu siguranţă, pentru că, legal, nu avea cum sămuncească, din moment ce ar fi trebuit să fie în puşcărie încă din 2011.

Alina PIPAN

Petroşani

Camerele din Centrul Civicîşi dovedesc utilitatea

Cum s-a încălzit vremea, angajaţiii Diacom au făcut verificărila camerele de supraveghere din Centrul Civic. Acestea maidau şi erori din cauza precipitaţiilor, prafului, şi aşa mai departe. Cu toate acestea, sunt foarte utile şi în activitateapoliţiei locale, care se ocupă de centrul de monitorizare, dar şipentru celelalte instituţii publice.

„Într-adevăr, camerele video sunt utile, pe noi ne-au ajutat în activitateaderulată. Dar nu doar pe noi, ci şi restul instituţiilor publice. Au fost imaginicare le-au parvenit diferitelor instituţii publice, după ce acestea au înaintat ocerere, aşa cum prevede regulamentul. Dacă toate condiţiile erau îndeplinite,instituţiile publice au putut intra în posesia imaginilor. Dar doar instituţiilepublice pot beneficia de imagini”, a declarat Dorel Neag, şeful Poliţiei Locale. În Centrul Civic Petroşani funcţionează 12 camere video, două fixe şi 10 mobile. Centrul de monitorizare a sistemului de supraveghere video esteamenajat într-o încăpere dotată cu un ansamblu modern de echipamente IT.Imaginile sunt stocate 30 de zile, după care sunt şterse automat de sistem.Reamintim valoarea totală a proiectului a fost de 630.437,15 lei (cu TVA inclus).

Alina PIPAN

În Hunedoara,

Şomajulcreşte încet,dar sigurConform ultimelor date furnizatede către Agenţia Judeţeană pentruOcuparea Forţei de Muncă (AJOFM)Hunedoara, la sfârşitul lunii februarie şomajul hunedorean aajuns la 7,32%.

Astfel, la data analizei în judeţulHunedoara erau înregistraţi 13.704şomeri, din care 2.141 înregistraţinumai în cea de-a doua lună a anului.În Valea Jiului situaţia ne arată untotal de 1.586 de şomeri la Petroşani,865 la Lupeni, 804 la Vulcan şi 676 laPetrila. Aşadar, situaţia nu este delocroză, în ciuda faptului că în februariepeste 1.000 de oameni au reuşit, debine de rău, să-şi găsească o slujbă.

Mihaela PETROŞAN

Consilieri locali vulcăneni, în consiliile de administraţie ale

şcolilor din localitate

Page 3: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

Familia Amuntencei din Uricani atrăit şi vremuri mai bune şi mai rele.Unul dintre momentele grele a fostacela în care au aflat că băieţelul lornu aude şi că va trebui să poartetoată viaţa aparat auditiv la ambeleurechi. Primul diagnostic l-auobţinut la Timişoara. O dată la 5 ani părinţii trebuie să schimbeaparatele auditive. Pentru ca acestea să le fie decontate de Casade Asigurări de Sănătate Hunedoara este nevoie de recoman-darea unui medic specialist. Nu s-augândit însă că trebuie să plăteascădestul de scump pentru asta.

Cu toate că numărul persoanelor careau probleme cu auzul se ridică undevala 30.000, cum estimează medicii spe-cialişti, în ţara noastră doar un procentde 10% poartă aparate auditive, dincauza stigmatului, sau poate din cauzaunei lipsei de diagnostic şi informaţie.Însă, unele persoane au nevoie de acestaparat încă din primii ani de viaţă.Copilul familiei Amuntencei face partedin această categorie, având grad dehandicap şi purtând aparat auditiv de lao vârstă foarte fragedă. Cum primele diagnosticări s-au făcut laTimişoara, aparatul a fost luat de laDeva şi bateriile pentru acest aparat,tot de acolo, prin firma Audionova. Unaparat auditiv performant poate costade la 1.400 lei până la 4.000 lei. Casade Asigurări de Sănătate deconteazăpuţin peste 900 de lei pentru un aparatauditiv, iar cu banii aceştia se poatecumpăra un aparat bunicel. Aparateleauditive simple, din comerţ, au preţuride la 40 de lei în sus. Deci, sunt opţiunidiferite, pentru orice buzunar şi pentruorice afecţiune.Pentru aparatele profesionale, destinatebolnavilor cronici, se folosesc anumitebaterii. Soţii Amuntencei seaprovizionau de la firma din Deva şiplăteau pe un set, care conţine 6bucăţi, 15 lei. Un preţ acceptabil. Când a fost nevoie să schimbe aparateleauditive ale copilului, pentru că arenevoie de două, părinţii au avut nevoie

de recomandarea unui specialist ORL şiau fost la Lupeni, la dr. Gabriela Păun.Doctorul a făcut demersurile necesare,astfel încât cel mic să obţină sub-venţionarea de la Casa de Asigurări deSănătate. „Când am vorbit cu doamnadoctor despre achiziţionarea bateriilor,ne-a recomandat să le luăm de la dum-neaei, pentru că cele de la Audionovasunt mai scumpe. Atunci am ales săluăm de la dumneaei şi am luat 4 seturila preţul de 220 de lei. Mi s-a părutscump, dar medicul a precizat că laacest preţ sunt distribuite de firma dela care le procura. Bateriile sunt Duracell 13. Am zis că sunt mai bune,ţin mai mult şi de aceea sunt maiscumpe. Însă am ajuns acasă şi ne-aminteresat, am căutat pe internet. Atunciam văzut că setul de baterii îl poţi lua şide pe internet cu 15 lei, iar doamnadoctor ni l-a vândut cu 55 de lei. Adică,la o diferenţă de 40 de lei faţă de costulpieţei. Asta ne-a supărat foarte tare, cănu dispunem de bani mulţi, avem doicopii, unul cu handicap, celălalt estesugar, nu avem bani de dat în plus. Doctorul a câştigat în plus 160 de lei.Vroiam chiar să cumpărăm 5 seturi, binecă nu am cumpărat atâtea. Să nu maispun că nici bon nu am primit pentruaceste baterii. De acum înainte o să leluăm din comerţ”, spune mama copilu-lui.La o simplă căutare pe internet, ob-servăm că bateriile respective se potgăsi, disponibile în stoc, la preţuri os-cilând de la 15 la 39 lei, în funcţie desite-ul pe care căutăm, deci nu este un

preţ standard. Contactată telefonic, dr. Gabriela Păun spune că nuvinde baterii şi nu ştie de cefamilia respectivă a făcutaceste acuzaţii, iar dacă agăsit mai ieftin pe internet, dece nu a cumpărat de pe inter-net? De asemenea, spunea căoamenii pot fi răutăcioşi din diverse motive şi poate acesteacuze au intenţii ascunse. Noi suntem de părere că fa-milia Amuntencei chiar a făcutun târg prost şi de acum

înainte va căuta de două ori până să deabanii pe un produs anume. Nu vrem sădiscredităm toţi medicii, şi să-i acuzămcă vor să facă un ban uşor pe spatelebolnavilor cu handicap, deşi despre astfel de cazuri am mai auzit. Însă, îi îndrumăm pe bolnavi, în limita posibili -tăţilor, să se intereseze de două ori, şisă nu se lase păcăliţi pe banii lor. Pânăla urmă, industria Sănătăţii este unaprofitabilă, unde se câştigă mult, iar noinu ne mai permitem să pierdem bani cugăleata, că nu avem de unde.

Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013 3SĂNĂTATE

www.zvj.ro

Pagină realizată de Alina PIPAN

La muntePârtiile sunt încă albe Temperaturile mari din oraş nu se înregistrează şi la munte. În Parângîncă mai este zăpadă, se schiază fărăprobleme şi nu este nici pericol deavalanşă, cu excepţia vârfului Cârja.

Zăpada va mai persista, fără probleme,până la finalul lunii martie. Oracolulnostru se numeşte Romulus Burdan,care a spus că schiorii pot face ture pepârtiile mai înalte în Parâng, genSlima.O privire rapidă pe camerele web instalate în zona Căsuţei din Poveşti nedescurajează clar, dar mai sus esteîncă zăpadă. Şi atmosfera este încăr-cată de ceaţă. Weekendul acestasperăm să se redreseze situaţia, fiindaşteptată inclusiv ninsoarea, fiindcă înParâng sunt programate două com-petiţii. În Straja, pe Constantinescu se maipoate schia încă foarte bine, aici tem-peraturile sunt şi mai mici ca laPetroşani şi nici nu este ceaţă. Însă, întimpul săptămânii pârtiile sunt goale,şi aşa vor fi cât timp preţul biletului latelegondolă rămâne neschimbat pentruzilele lucrătoare.Deci, iubitorii sporturilor albe să sepregătească pentru ultimele weekenduri la munte. Vine primăvara.

O familie din Uricani a cheltuit

Bani mulţi pentru produse la suprapreţ, în favoarea medicului copilului ei

Page 4: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 20134 SPORT

www.zvj.ro

Victoria Călan este nu doar per-formera, ci şi unica echipă care areuşit să-şi valorifice avantajulterenului propriu în etapa dinweekend a Ligii a IV-a.

Cel mai mult de succesul Victoriei s-abucurat Universitatea Petroşani, în-trucât „studenţii” s-au impus cu 3-0în deplasare la Aurul Certej şi auurcat pe primul loc, la două puncte înfaţa Minerului. Scorul etapei l-a reali -zat gruparea Şoimii Băiţa. Trupaantrenată de Marius Tănasă s-a impuscu 9-2 pe terenul celor de la Club JiulPetroşani, însă trebuie precizat căalb-negrii au jucat cu mulţi juniori.Fără victorie în precedentele 18etape ale Ligii a IV-a, ultima clasată,Victoria Călan, a dat lovitura chiar înfaţa liderei Minerul Uricani, pe care aînvins-o, sâmbătă, fără drept de apel,scor 4-1 (3-0), detronând-o de peprimul loc. Antrenorul grupării dinCălan, Corneliu Dumitriu, considerăcă prima victorie a echipei sale esterodul revenirii la echipă a „fiilor rătăcitori” şi al ati-tudinii, disciplinei şi dăruirii cu care a jucat echipa.Semnele de reviriment financiar şi organizatoricvenite dinspre autorităţile locale în pauza com-petiţională au readus la gruparea din Călan 7-8

jucători experimentaţi care plecaseră la alte grupăridin Liga a IV-a. Întoarcerea „fiilor rătăcitori” şi„mixarea” lor cu grupul de tineri de perspectivă aucrescut exponenţial valoarea şi po ten ţialul Victoriei,iar fotbalul mult mai bun etalat de noua echipă şi-aspus cuvântul în runda a doua a returului, chiar înfaţa liderei, Minerul Uricani.

Bine aşezată în teren, disciplinată şi ambiţioasă,Victoria a făcut instrucţie cu prima clasată, con-ducând cu 3-0 la pauză şi cu 4-0 după mai puţin de ooră de joc. Golurile „roso-nerilor” au fost marcatede Al. Moldovan (min. 11), B. Muntean (min. 38),Mînja (min. 41) şi Spătar (min. 57), în urma unor

acţiuni care au făcut şah-mat defensiva adversă.Lidera a fost de nerecunoscut şi şi-a salvat onoareadoar prin golul marcat de Mihăescu (min. 71), cândgazdele terminaseră „benzina” din punct de vederefizic. Corneliu Dumitriu, antrenorul grupării din Călan, îşilaudă echipa pentru atitudine: „Prin revenirea laechipă a fiilor rătăcitori avem un lot bun şi putemconstrui un grup puternic. Lucrăm tot în condiţii deamatorism, cu unu-două antrenamente pe săp-tămână, la care vine fiecare cum poate, dar impor-tant e că se vrea redresarea fotbalului în Călan. În faţa celor de la Uricani, băieţii au respectat indi-caţiile tactice, au fost disciplinaţi şi ambiţioşi, iarrezultatul s-a văzut. Adversarii noştri n-au avut nicioocazie până la 4-0, pentru că echipa noastră a fostfoarte bine aşezată în teren. Trebuie să remarc atitudinea jucătorilor, ambiţia şi dăruirea cu care aujucat. Pentru a deveni cu adevărat competitivi maitrebuie să schimbe multe la club şi să muncimfoarte mult”.

Fotbal. Liga a IV-a

Au făcut instrucţie cu UricaniulVictoria Călan - Minerul Uricani 4-1

Victoria: Ursu (Fl. Bozeşan, min. 82) -Gergely, Al. Moldovan, Panţiloi, Avădanei,Spătar, Lingurar (Chira, min. 88), M. Alexoi(cpt.), B. Muntean (Ionaşcu, min. 81), Mînja,S. Stoica.Minerul: Farcaş - Ciorâia (Al. Bălan, min.66), Angelina (cpt;), C. Irina, Trestian, Timişan, S. Ciocoi, Voina (V. Mihăescu, min.46), Cojocaru, Arangozo (Osiac, min. 66),Chiper (Românesc, min. 37). Arbitru: Valentin Gavrilă. Asistenţi: NicolaeAlbulescu şi Raul Cornea (toţi din Brad).Observator: Vasile Capotescu (Hunedoara).

Gimnastică

Pe urmeleNadiei

Gimnasta Andreea Munteanu de laCNS CSŞ „Cetate” Deva şi echipaRomâniei au intrat în „careul deaşi” prin clasări pe locul patru la„Junior International Cup”, concursdesfăşurat la Montreal, oraş în careNadia Comăneci obţinea prima notăde 10 din istoria gimnasticii.

Echipa României formată din AndreeaMunteanu, Laura Jurca (ambele de laCNS CSŞ Cetate Deva) şi Paula Tudorache (Dinamo Bucureşti), supervizată de antrenorii Adela Popaşi Cristian Moldovan, s-a clasat pelocul patru dintre cele şase formaţiiparticipante.Tricolorele au fost devansate deechipele din Rusia, Japonia şi Canada,situându-se înaintea Franţei şi Belgiei.Punctajul României a suferit deoareceechipa a fost formată doar din treisportive, iar Laura Jurca a concuratnumai la trei aparate.

Page 5: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013 5SPORT

www.zvj.ro

0254 512512 0720 512000 0254 512500

TAXI COMSION

RENT A CAR

RAPIDIEFTIN

CONFORTABIL

Pagini realizate de Loredana JUGLEA

Eugen Cârlejan, atletul veteran dinVulcan, a participat la CampionatulNaţional Indoor Bucureşti, evenimentla care au luat parte 350 de sportividin toate colţurile ţării.

Eugen Cârlejan a con-curat la categoria 65-69 de ani şi s-a clasatpe locul doi la probade 60 de metri plat cutimpul de 10 secundeşi 57 de sutimi, de-venind astfel vicecam-pion naţional. Oprestaţie excelentă aavut şi la proba de1500 de metri, undes-a situat pe locul treicu timpul de 6 minuteşi 49 de secunde.

„Sunt mulţumit de concurs şi de rezultatele pecare le-am obţinut. Următoarea competiţie lacare voi lua parte este Campionatul Naţional deCros, pe terenul variat de la Piteşti, la 30 mar-tie, evident dacă voi face rost de banii necesari.Pe această cale vreau să le mulţumesc celorcare m-au ajutat financiar: Edi Ursu (Constantin

Fulga), Costel Avram,Gigi Clapon, DorinMedrea, Nelu şi VioricaBora”, a declarat EugenCârlejan.Violeta Munteanu, o altăatletă din Vale, a parti-ci pat în concurs la cate-goria de vârstă 50-54 deani şi a devenit cam-pioană naţională la douaprobe: 60 de metri platşi 200 metri plat. Ambiiau reprezentat clubul CSVulcan.

Veteranii din Vale

Fac ravagii la Naţionale

Echipa de fotbal băieţi a ColegiuluiTehnic „Transilvania” Deva, antre-nată de profesorul Marius „Mour-inho” Sîrbu, este noua campioanăjudeţeană la fotbal licee.

La etapa judeţeană a competiţiei au partici-pat şase echipe: Colegiul Economic „Hermes”Petroşani, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, Liceul Teoretic „SabinDragoi” Deva, Colegiul„I.C. Brătianu” Haţeg,Colegiul „Iancu deHunedoara” din Hune-doara, Colegiul Tehnic„Transilvania” Deva,câştigătoare ale fazelormunicipale sau inter-municipale.

„Transilvania” a câştigat toate meciurile dis-putate la Sala Sporturilor din Deva, în cadruletapei zonale a Olimpiadei Naţionale aSportului Şcolar. Trupa pregătită de MariusSîrbu a obţinut următoarele rezultate: 10-1 cu Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”Petroşani, 3-1 cu Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” Deva şi 5-2 (3-2) în finala competiţieicu echipa Colegiului „Traian Lalescu” Hunedoara.

Echipa Colegiului Tehnic “Transilvania” din Deva vareprezenta judeţul Hunedoara lafaza zonală a OlimpiadeiNaţionale a Sportului Şcolar lafotbal băieţi care se va desfăşuraluna viitoare la Reşiţa şi undevor participa campioanelejudeţelor Arad, Timiş, Alba,Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Fotbaliştii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani

Au pierdut calificareaLuptătorii de la CSŞ Petroşani

S-au calificat în finalăSportivii de la CSŞ Petroşani, pregătiţi de Gheorghe Răducu şiCristian Popa, au participat la Campionatul Naţional Şcolar,etapa de zonă de la Timişoara.

Reprezentanţii Văii au obţinut rezultate bune, 14 din 16 sportivicalificându-se pentru finala din luna aprilie. Locurile I au fostobţinute de: Dănuţ Feraru, Vasile Chivari, Nicolae Furdui,Alexandra Ozarchevici, Ana Maia Vasile şi Diana Opu. Pe locurileII s-au situat: Geandani Neacşu, Petre Heresteşan, în timp ce pelocul III s-au clasat: Ionuţ Borbely, Ioan Furdui, Bogdan Ignaţ,Bianca Titianu, Loredana Pârva şi Bianca Covaci.Finala va avea loc luna viitoare la Sfântu Gheorghe.

Antrenoarea Liliana Cosma,de la CNS CSŞ „Cetate” Deva,a fost aleasă în Comitetul Executiv (C.E.) al FederaţieiRomâne de Gimnastică.

Alături de reprezentantaclubului devean din C.E. maifac parte următorii:

Adrian Durla, Maria Fumea,Cristina Spînu, Dragoş Bîrzu,Olga Didilescu şi Augustin Pop.În cadrul aceleiaşi şedinţe aAdunării Generale, Adrian Stoica a fost reales pentru unnou mandat de preşedinte alFederaţiei.

Liliana Cosma,Aleasă în conducerea FRG

Campioni de aur

Arcaşii de la SCM Deva –Minerul Aninoasa au par-ticipat la Campio nateleNaţionale de tir cu arculde la Rădăuţi din pe-rioada 8-10 martie. Şi dedata aceasta arcaşiinoştri s-au întors cutolba plină cu medalii la categoria copii şi juniori. SebastianTrestian a devenit campion naţional la juniori III, în timp ce Eduard Mikloa a câştigat titlul naţional la copii. Octavian Fogels-a situat pe locul IV – copii, iar Alexandru Mirca pe locul VIII –copii. Locul I la echipe - copii a fost obţinut tot de către arcaşiinoştri în formula: Eduard Miklos, Octavian Fogel, AlexandruMirca. Antrenorul Gigi Puşcă este cel care i-a însoţit pe copii laRădăuţi.

Page 6: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

Dacă pe teren scorul a fost egal, la acţi-unea de după scorul l-au câştigat puienii,pe simplul motiv că au fost mai mulţi.Prin urmare, au mâncat mai mulţi vişlii şimici şi au băut mai multă bere.

Vişli, mici, ţuică, bere, sucuri şi apă minerală, cuacestea au fost aşteptaţi cei 23 de membri ai orga-nizaţiei municipale PSD Petroşani de către colegii departid din comuna Pui, duminică, 10 martie 2013. Şiasta nu pentru că s-a sărbătorit cine ştie ce eveni-ment, ci doar pentru că la Pui s-a încins un „aprig”meci de fotbal între team-urile cele două organiza-ţii. În fond, a contat mai mult mişcarea în aer liber

şi cunoaşterea reciprocă a celor două taberealiate decât meciul în sine, la final toatălumea fiind mulţumită. Rezultatul dintre celedouă echipe nici n-ar mai conta, dar vi-lspunem, s-a terminat egal, 3-3, asta ca să nufie cu supărare în nicio tabără.Pentru cei din Pui acţiunea de duminică a avutrezonanţă chiar şi mai mare. De ce? Pentru căsâmbătă, 9 martie, spre seară, Petru Bălteanua fost reales, nu la al XIV-lea congres ca în altevremuri, ci la cârma organizaţiei PSD Pui.Prilej de făcut oarece cinste, nu?!Una peste alta, vremea a ţinut cu fotbaliştii.Deşi dimineaţă a plouat, după prânz, când aînceput meciul, un soare călduţ de primăvară şi-a

făcut apariţia, iar ceipeste 100 de oamenicare au participat lameci, vorbim aici şi degaleriile celor douăechipe, s-au simţit şimai bine, chiar dacă peteren nujucauRusescu,Bourceanu,Chipciu sauTătăruşanu.„În urma

şedinţei organizaţiei comunale PSDPui, am fost invitaţi la o com-petiţie sportivă, organizată de dl.Bălteanu, fost şi actual preşedinteal organizaţiei de-acolo. Jocul defotbal la care am participat cuechipa noastră a fost unulspectaculos, cu şase goluri foartefrumoase, la final meciul ter-minându-se egal. Au fost prezenţila Pui, în afară de jucători, maimulţi reprezentanţi din cadrul PSDPetroşani, care au fost duşi cu un

microbuz. Şi pe această cale vreau să-i mulţumescd-lui preşedinte al organizaţiei municipale PSDPetroşani, Ioan Rus, care ne-a asigurat acest mijlocde transport. De asemenea, vreau să le mulţumesccelor care fac parte din echipa de consilieri locali,care au fost alături de noi şi au sprijinit iniţiativa.Dl. consilier local Doru Şipeţan a venit chiar să neîncurajeze. Acţiunea a fost una reuşită. Pe lângă

meciul de fotbal, a contat multsocializarea dintre membrii celordouă organizaţii, dar şi descoperireade noi talente pe linie sportivă. Esteprimul pas, ne-am format un plan deacţiune pe linie sportivă, astfel că vormai urm< astfel de meciuri şi întâlnirisportive la Sălaşu de Sus, la Aninoasa,la Petroşani, după care sperăm să neîntâlnim şi cu cei din vestul VăiiJiului, cu cei din Vulcan, Lupeni şiUricani. După cum ştiţi, de ani de zilemă ocup personal de acest gen deacţiuni, dar de-acum sper ca acesteacţiuni sportive să le organizămlunar, sau chiar bilunar”, ne-adeclarat Tibi Jitea, organizatorul decompetiţii sportive din cadrul PSDPetroşani.

Corneliu BRAN

CMYK

6 POLITICĂ Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013

www.zvj.ro

Anunţ public privind deciziaetapei de încadrare

SC Complexul Energetic Hunedoara – Electrocen-trale Paroşeni, titular al proiectului „Demolare staţiepompe incendiu”, anunţă publicul interesat asupra luăriideciziei etapei de încadrare de către A.P.M. Hunedoaraîn cadrul procedurilor de evaluare adecvată, pentruproiectul: DEMOLARE STAŢIE POMPE INCENDIU în Vulcan,str. Paroşeni nr. 20, judeţul Hunedoara.

Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care ofundamentează pot fi consultate la sediul autorităţiicompetente pentru protecţia mediului A.P.M. Hunedoara,din municipiul Deva, str. A. Vlaicu, nr. 25, în zilele deluni-joi, între orele 8-14, precum şi la următoarea adresăde internet http://apmhd.anpm.ro.

Publicul interesat poate înainta comentarii/obser-vaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 5zile de la data publicării prezentului anunţ, până la datade 18.03.2013.

Nu a fost blat, a fost pe bune:

PSD Pui – PSD Petroşani: 3-3

Referitor la dezbaterea ştiinţifică naţionalăpe tema revizuirii Constituţiei, organizatăla data de 07.03.2013 de AcademiaRomână, dl. senator Haralambie Vochiţoiu,membru în Comisia comună a CamereiDeputaţilor şi Senatului pentru elaborareapropunerii legislative de revizuire aConstituţiei României din partea PP-DD,face următoarele precizări:

Poziţiile echilibrate pe marginea necesităţii,oportunităţii şi obiectivelor procesului de re-vizuire a Constituţiei României, rezultate atâtdin discursul preşedintelui ţării, cât şi dinalocuţiunea preşedintelui Senatului României,sunt de apreciat �� Cu toate acestea, PP-DDmanifestă un optimism rezervat în ceea cepriveşte angajamentul de abordare neparti-zană a procesului de revizuire, mai ales dinpartea Puterii, sens în care va informa opiniapublică în legătură cu orice deviere de ladezideratul redactării unei Constituţii eu-ropene, moderne, democratice, echilibrate şiîn consonanţă cu interesele naţionale aleRomâniei �� Respingem încă de pe acum un

eventual pseudo-proces de revizuire, respec-tiv doar o „cosmetizare” a actualei Legi fundamentale �� PP-DD va înainta amendamentele pe care le consideră esenţiale pentru viitorul poporului român şiinteresul naţional, printre care se numără: introducerea curţii cu juraţi; limitarea lamaximum 2 a mandatelor de parlamentar;drepturile individuale şi colective ale cetăţe-nilor izvorâte din măsurile de protecţie şiasistenţă socială luate de stat trebuie să fieactualizate conform legii, să fie conforme cuprincipiile de contributivitate, egalitate şi denediscriminare între cetăţeni. Aceste drepturinu pot fi restrânse; interzicerea traseismuluipolitic; confiscarea averilor obţinute în modilicit; răspunderea patrimonială a demnitari -lor, funcţionarilor şi magistraţilor; sistemullegal de impuneri trebuie să fie predictibil şisă asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.Guvernul este obligat să asigure prin lege unnumăr cât mai mic de impuneri. �� Voinţapoporului, exprimată prin referendum, va fipusă în aplicare în mod obligatoriu imediatdupă validarea rezultatului, conform legii.

Comunicat de presă PP-DD

Revizuirea Constituţiei

Cele două echipe, într-o poză a prieteniei, după partidă…

Tibi Jitea, organizatorul

acţiunilor sportive,de data aceasta pepost de antrenor.

Page 7: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

Este vorba despresala în care nu cred că-i vulcăneancare să nu fi fost la o nuntă, un botezsau la vreun alt fel de bairam ţinutaici. Ceea ce le-a dat gata pe femei a

fost noul lookal sălii, pecare adminis-tratorul localului i l-a dat în urmă cudouă săptămâni şi ceva. Tavanul şi

pereţii sunt ornaţi cu satinalb, ceea ce-i dă o spaţiali-tate de necrezut sălii, iarpe jos a fost aşternută mo-chetă. Este posibil să vădaţi seama şi dinimaginile alăturatedespre aceste modi-ficări, dar cel maibine ar fi să nupierdeţi ocazia de avedea cu ochii dum-neavoastră ce s-afăcut acolo.

Vineri, 8 Martie,sala a fost plină defemeile de la EHVulcan. De care, ca înfiecare an, conduce-rea sindicatului mineiare grijă să nu lelipsească nimic la petrecerea de ziua lor. Nu doar meniul servit a fost super

de tot, ci, în general, întreaga atmos-feră de bună dispoziţie, la care acontribuit şi formaţia "Amfiteatrul13", le-a dus pe participante la con-cluzia că alegerea făcută de organi-zatori, în speţă şefii de la sindicat, afost una cât se poate de inspirată. Defapt, câţiva dintre aceştia au fostprezenţi în sală, atenţi, amabili şisăritori la orice pretenţie emisă dedoamne.

Sâmbătădupă-amiază, sala a fost din nouplină. De data aceasta ea a fost ocu-pată de către femeile de la SpitalulMunicipal Vulcan şi de către anga-jatele de la Preparaţia Coroeşti. Celede la spital le aveau printre ele pedoamna Cristina Baleia, noul manageral unităţii spitaliceşti vulcănene, şi pedoamna asistent medical farmacieVeronica Popescu, lider de sindicat.La tot ce îşi doreau doamnele şi dom-nişoarele de la preparaţie erau gatasă sară în sus domnul Iosif "Coco"Paul, preşedinte executiv, şi domnulCristian Oniciuc, vicepreşedinteleSindicatului Liber şi Independent dinpreparaţie. Ca o concluzie, la clubpetrecerile de Ziua Femeii au fost denota zece.

Gheorghe OLTEANU

CMYK

7DIVERSEZiarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013

www.zvj.ro

De 8 Martie,

Petrecerile din sala ClubuluiMuncitoresc Vulcan au fostde nota zeceDacă în ziarul de ieri am zis câte cevadespre ceea ce am văzut la petrecereafemeilor pesediste, este cazul să pomenescşi despre cum s-au chefuit doamnele şidomnişoarele care au ales ca loc dedistracţie, de ziua lor, sala de la ClubulMuncitoresc Vulcan.

Page 8: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

8 SOCIAL Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013

www.zvj.ro

ÎN LUNA FEBRUARIE

S-a deschis

Biroul de mediatorTOMESCU DUMITRU DANIELOferim:- şedinţe de informare privind medierea- activităţi de pre-mediere- activităţi de mediere

Atenţie! Începând cu data de15.02.2013, medierea este o procedură prealabilă obligatorieîn cazul diferitelor litigii.

Ne găsiţi înPetroşani, str. Anghel Saligny,

nr. 12A, jud. HunedoaraContact

tel./fax: 0254 540041mobil: 0732 773755

A crescut cuantumul indem-nizaţiei, dar şi timpul în careaştepţi după ea. Atunci cândschimbarea s-a realizat, şi in-demnizaţia s-a mărit, AgenţiaJudeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara(AJPIS) informa că mămicilenu vor lua doar 75% dinmedia venitului net reali zat, ci 85%. Dar a uitat sămenţioneze că, până să puimâna pe bani, îţi amanetezi şisufletul.

Dacă te apuci să faci un copil în ziuade astăzi trebuie să-ţi faci economiiserioase înainte. După ce că te costăde te usucă toate investigaţiile, dupăce-l aduci pe lume pe cel mic, trebuie

să te milogeşti de stat să-ţi dea indemnizaţia.Mamele singure nu au, purşi simplu, nicio şansă săsupravieţuiască 3 sau 4luni cât trebuie să aştepte după bani. Dacăsistemul este de vină,atunci de ce nu schimbămsistemul?Mămicile care şi-au depusdosarul la serviciile deasistenţă socială aleprimăriilor din Vale, încăde anul trecut, din noiem-brie sau decembrie, vorprimi banii abia dupăjumătatea lunii acesteia.Mămicile au fost amânatela nesfârşit cu plata bani -lor pe indemnizaţie dincauza conturilor goale aleMinisterului Muncii, aşaam auzit noi, chiar dacăoficialii se codesc să re-cunoască.

Din cauza bugetuluicare a fost discutatşi rediscutat,Agenţia Judeţeanăpentru Plăţi şi Inspecţie SocialăHunedoara a tot în-tors dosare pentruindemnizaţie, dindiferite motiveforţate, gen „peadeverinţa de lalocul de muncă scriesalariat, nu angajat”, sau chestii degenul acesta, pentru care mamele aufost nevoite să umble şi să le rezolve.Aceste chestiuni forţate nu s-au maiîntâmplat până acum, iar rigurozi-tatea extremă în verificarea actelordin dosarul pentru indemnizaţie aatins cote maxime. În tot acest timp,banii pentru indemnizaţie se lăsauaşteptaţi. Am încercat în repetaterânduri să luăm legătura cu unreprezentant AJPIS, la numerele detelefon de pe site-ul instituţiei, pen-tru a întreba despre aceste întârzierineobişnuite, dar nu am avut baftă.Însă, menţionăm, contactul greoi nueste o regulă, ci doar o chestiune de…baftă.Părinţii cu un al doilea venit în casăsau care au alături un părinte s-au maidescurcat. Însă, o mamă singură nuare nicio şansă să supravieţuiască cuun nou-născut în aşteptarea banilor dela guvern. După aprobarea dosarului,banii intră în cont retroactiv, şi mamaprimeşte indemnizaţia pe toate lunilerestante. Dar cu aceştia nu poţi decâtsă-ţi plăteşti datoriile acumulate în lu-nile de iarnă, cât bugetul a fostdezbătut până a fi votat.„Am depus dosarul încă de anul tre-cut. Când l-am depus, angajataprimăriei mi-a spus că este în regulă,cu totul. Numai la începutul lui febru-arie am fost sunată că sunt probleme

cu dosarul, că a venit înapoi de laagenţie (AJPIS). Problema era unaridicolă, nu mi-a venit să cred că măamână cu plata indemnizaţiei pentru oaşa prostie. Apoi am aflat că nu suntsingura în această situaţie. Am cunoştinţe care au păţit la fel, şi caredepuseseră dosarul cu o lună înainteamea. După ce am rezolvat hiba biro-cratică am insistat să se verifice defaţă cu mine şi să mi se spună dacămai este vreo problemă. Angajata mi-a spus că pare în regulă, dar verifi-carea o făceau tot cei de la agenţie.Am aflat abia acum, în martie, că-mivor intra banii. Este inacceptabil pen-tru că, pur şi simplu, nu ai din ce sătrăieşti”, povesteşte o mamă dinValea Jiului.Chiar dacă banii vin cu întârziere, aşacum se întâmplă de ani buni, obliga-tivitatea plăţii impozitelor, până la 31martie, rămâne. Obligativitatea bene-ficiarilor de a achita impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local seaplică doar pentru beneficiarii care audrepturi stabilite de cel puţin 6 luni,dar nu şi pentru persoanele singurecare se ocupă de creşterea şi îngri-jirea unuia sau a mai multor copii.Taxele şi impozitele se plătesc indiferentpe numele cărui soţ sunt bunurile. Dacăpână la 31 martie nu se plătesc se impune suspendarea dreptului timp de 5luni şi se aplică începând cu luna aprilie.

Alina PIPAN

Deşi mai mare,

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor se lasă aşteptatămai mult ca oricând

Sute de nereguli în traficul hunedorean

Poliţia rutierăface planul laamenzi…Timp de două zile, pe 9 şi 10 martie,poliţiştii Serviciului Rutier hunedoreanau desfăşurat acţiuni ample pentru prevenirea şi combaterea principalelorcauze generatoare de accidente rutiere.

Astfel, în doar două zile poliţiştii au aplicat peste480 de sancţiuni, dintre care 319 pentru vitezomanişi 7 pentru şoferi inconştienţi care au urcat băuţi lavolan. De asemenea, au fost reţinute 20 de permisede conducere şi chiar au fost descoperiţi 3 indivizicare conduceau fără carnet. În total, poliţiştii de larutier au aplicat sancţiuni de peste 80.300 de lei.

Mihaela PETROŞAN

Page 9: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

9DIN JUDEŢZiarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă:

CURSUL DE INIŢIEREpentru

OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101)Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni,dintre care un număr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pen-tru grupurile organizate care vin din partea unei singure unităţi economice.Preţul include TVA.

IMPORTANT!!!Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi ProtecţieiSociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Persoana de contact: ing. Manuela PopescuTelefon: 0254.546071, 0731.010762

S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. PetroşaniPetroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330

ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623e-mail: [email protected] www.info98.ro

www.zvj.ro

În aşteptarea inundaţiilor,

Prefectul Vasilescuatenţionează

HidroconstrucţiaPrefectul judeţului Hunedoara, SorinVasilescu, a declarat ieri la Deva că,având în vedere vremea capricioasă şiposibilele alerte de inundaţii, se fac oserie de verificări.

Conform datelor de analiză, se pare că primăriile au, celpuţin la nivel minimal, stocuri de intervenţie în caz deinundaţii. De asemenea, prefectul spune că nu sunt probleme nici cu barajele. „Nu avem nicio problemă cuniciun baraj din judeţul Hunedoara. O problemă pe careeu nu o consider aşa de mare este că sistemul de alar-mare de la barajul Râu Mare-Retezat nu funcţionează.Acest sistem de alarmare trebuie să fie pus în practicăîntr-un timp cât mai scurt. Barajul de pe Râu Mareaparţine de Hidroconstrucţia. Sistemul de alarmare sepresupune să fie activ pe tot traseul până în Simeria şitrebuie pus în practică de Sistemul de Gospodărire aApelor. De asemenea, acest baraj a fost golit, acolo s-auefectuat lucrări, iar în acest moment coeficientul deumplere a barajului este de 0,08%. În raportul de controlanual pe care îl fac cei de la minister au lăsat câtevamăsuri printre care şi cea referitoare la sistemul de alarmare”, a spus Sorin Vasilescu.

Şomerii hunedoreni

Iubesc internetulŞomerii hunedoreni au fost şi ei ţintaunui studiu sociologic realizat decătre Universitatea „Lucian Blaga”(ULB) din Sibiu în cadrul proiectului„Serviciul public de ocupare - cali-tate, accesibilitate şi promptitudine”.Rezultatele studiului arată că hunedorenii se împacă din ce în cemai bine cu soluţiile electronice şionline de căutare a unui loc demuncă.

Proiectul este implementat de AJOFM Sibiu înparteneriat cu agenţiile din Hunedoara, Satu-Mare, Dâmboviţa, Vaslui, ULB Sibiu şi SC IquestTechnologies SRL. La nivelul judeţului Hunedoara, eşantionul de şomeri analizat a fostformat din 240 de hunedoreni aflaţi în căutareaunui loc de muncă.

Unul dintre rezultatele îmbucurătoare alecercetării este acela că aproape 70% dintreşomeri apelează la agenţia teritorială care seocupă cu forţa de muncă pentru a-şi găsi o slujbă. De asemenea, s-a stabilit că şomeriifolosesc aproape în egală măsură mass-media şisursele online atunci când caută un job.În mod surprinzător, peste 60% dintre repon-denţi spun că s-au obişnuit să folosească sis-temul electronic cu afişaj digital (sistemulself-service), deşi obişnuinţa lucrului cu inter-netul cucereşte tot mai mult teren. Chiar există o dorinţă expresă a mai mult de jumă-tate dintre cei chestionaţi de a primi oferte şiinformaţii de la AJOFM prin email. Se pare că,în acelaşi timp, marea majoritate a şomerilorau priceput cât de important este să ai un CVfoarte bun şi să îl postezi în zonele specializatepe internet. Proiectul „Serviciul public de ocu-pare – calitate, accesibilitate şi promptitudine”este cofinanţat din Fondul Social European prinProgramul Operaţional Sectorial pentru Dez-voltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. El are ovaloare totală de 8,3 milioane lei, din care 5milioane lei finanţare nerambursabilă.

Ieri, la Deva, a fost organizat uneveniment menit să marcheze optani de la înfiinţarea SMURD înjudeţul nostru.

La eveniment, desfăşurat la Inspectoratul Şcolar al judeţului Hunedoara, au fost prezenţişi preşedintele Consiliului Judeţean, MirceaIoan Moloţ, primarul Devei, Petru Mărginean,

politicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor, elevişi profesori din liceele devene.De asemenea, cu această ocazie, organizatoriiau premiat lucrările elevilor care au avut catemă proiectul educativ „Să învăţăm despreSMURD”, eseuri şi lucrări artistice.

S-au împlinit

Opt ani de la înfiinţarea SMURDHunedoara SMURD-ul hunedorean funcţionează în

judeţ din 2005 când au fost activate primeletrei module cu echipaje de paramedici înHunedoara, Petroşani şi Uricani. Acum, înjudeţul Hunedoara sunt active 11 moduleSMURD.

Pagină realizată de Mihaela PETROŞAN

Page 10: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 201310 DIVERSE

www.zvj.ro

SPLAS Petrila are o activitate eroicăChiar dacă beneficiază de funcţionari foarte puţiniîn comparaţie cu volumul imens de muncă, ServiciulPublic Local de Asistenţă Socială Petrila (SPLAS) a reuşit anul trecut să servească peste 4.000 defamilii. Ţinând cont că în 2012 v-am prezentat douămateriale în ZVJ prin care arătam ce volum demuncă desfăşoară cele câteva funcţionare, trebuiesă recunoaştem că cifra este impresionantă, dacăţinem cont că un an are 365 de zile, din care sescad zilele de weekend şi de sărbători legale. Iată organigrama SPLAS Petrila: compartiment pro-tecţie socială – 9 posturi, din care 3 vacante; com-partiment protecţia copilului – 5 posturi (3vacante); compartiment contabilitate – 3 posturi;compartiment asistenţă socială (cantină) - 5 posturi(3 vacante); compartiment administrativ – 6 posturi(3 vacante); un director executiv. Deci, din 29 deposturi câte sunt prevăzute în organigramă doar 17sunt ocupate, iar 12 sunt vacante!

1.200 de anchete sociale - la capitolulprotecţia copiluluiPe planul protecţiei copilului în 2012 au existat ac-tivităţi de depistare şi identificare a familiilor încare părinţii (un părinte) sunt plecaţi la muncă înstrăinătate, acţiuni de consiliere psiho-socio-peda-gogică, îndrumare şi responsabilizarea părinţilor cuprivire la exercitarea drepturilor şi îndeplinireaobligaţiilor părinteşti, au fost efectuate anchete so-ciale la domiciliu privind copiii aflaţi într-o situaţiede risc şi s-au întocmit anchete sociale, respectivdispoziţii şi planuri de servicii privind prevenireaseparării copilului de părinţi, acţiuni de depistare aminorilor care practică cerşetoria şi multe altele.Ca un bilanţ, numărul de minori aflaţi în evidenţaserviciului a fost de 110, 15 au fost încredinţaţi unorfamilii sau persoane ori unor instituţii de ocrotire.Din cei 110 minori, 25 au o educaţie neglijată, unuldintre ei figurând deja ca infractor în baza de date

a poliţiei. Dar cireaşa de pe tortul volumului demuncă la acest capitol îl constituie numărul marede anchete sociale efectuat de funcţionarele petri-lene de la protecţia copilului: 1.200!

23 de ajutoare de urgenţăConform Legii 277/ 2010, în domeniul protecţiei so-ciale s-au întocmit 54 de dosare noi de alocaţie desusţinere familială, în evidenţă în anul 2012aflându-se 119 dosare de alocaţie de susţinere fa-milială în plată. Şi aici s-au efectuat anchete so-ciale, în număr de 238, pentru familiile beneficiare.Pe lângă acestea, s-a întocmit un număr de 189 dedosare de alocaţii de stat.Pentru aplicarea OUG 148/ 2005 s-au întocmit 52 dedosare care au vizat indemnizaţia pentru creştereacopilului (doi ani), 6 dosare tot pentru indemnizaţiapentru creşterea copilului (un an), 37 dosare pentrustimulent, respectiv alte 12 dosare pentru indemnizaţie la art. 12 din Legea 448/2006.De prevederile Legii 116/ 2002 privind măsurile pen-tru combaterea marginalizării au beneficiat 437 defamilii – în medie cam 40 de familii pe lună – laachitarea de către administraţia locală a unei con-travalori din consumul de apă (suma totală plătităde primărie fiind de 10.972,37 lei noi) şi 131 defamilii la energie electrică (în medie cam 19 familiipe lună), aici suma plătită fiind de 4.390 lei noi.Au primit ajutoare sociale, conform Legii 416/2001privind venitul minim garantat, 67 de familii pe lunăsau persoane singure. La 31 decembrie 2012 existaîn evidenţa SPLAS un număr de 118 dosare, din care104 dosare în plată. Lucrurile nu se încheie aici,pentru 363 de persoane s-au încheiat de cătrefuncţionarii SPLAS adeverinţe de ajutor social, fiindîntocmite peste 400 de anchete sociale.Au mai fost acordate 23 de ajutoare de urgenţă învaloare de 17.620 lei, toate cazuri disperate, 215dosare în plată la încălzirea cu lemne (circa 6.800lei/ lună în medie), 207 dosare la încălzirea cu gaz(25.426 lei/ lună în medie) plus 153 de anchete

sociale pe aceste teme de lucru.În fine, în domeniul asistenţei acordate persoanelorcu handicap, în baza Legii 448/2006, s-au întocmit460 anchete sociale. La 31 decembrie 2012 laPetrila existau în evidenţă 253 de persoane cu handicap grav, dintre care 81 cu asistenţi personaliangajaţi cu carte de muncă, 172 cu indemnizaţiipentru persoane cu handicap grav cu însoţitor. Sumatotală cheltuită în 2012 pentru persoanele cu handicap grav a fost de 1.930.259 lei noi. Au benefi-ciat de tichete la transportul local 443 de persoanecu handicap accentuat şi 340 de persoane cu handi-cap grav, efortul bugetar în acest sens fiind de37.823 lei noi.

55 tone de alimente de la UE distribuiteÎn anul 2012 la Cantina de ajutor social din cadrulSPLAS s-au întocmit 130 de anchete sociale. Maximul de beneficiari, conform datelor raportului,a fost de 82 în luna ianuarie, în timp ce minimul s-aînregistrat în luna august, când la cantină au mân-cat 69 de persoane.De asemenea, în 2012 s-au distribuit la Petrila 718cutii cu lapte praf pentru 128 de copii sugari, iar 22de persoane au dat declaraţii la SPLAS arătând căintenţionează să plece să lucreze în străinătate, dincauza situaţiei grele, chiar dacă acasă au copii mici.În ianuarie-martie 2012 funcţionarii SPLAS Petrila audistribuit o cantitate de 3,62 tone alimente pentru296 beneficiari prin planul european de distribuţiede ajutoare-produse alimentare din stocurile de in-tervenţie pentru persoanele cele mai defavorizatedin România, conform HGR 600/ 2009. Tot în 2012,dar în perioada octombrie-decembrie, s-au dis-tribuit 51,28 tone alimente, pentru 1.677 benefi-ciari. Mai amintim tot aici, în 2012 prin serviciulSPLAS, Primăria şi Consiliul Local Petrila au acordat1.249 tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor Pascaleîn cuantum de 100 lei de familie, iar în luna sep-tembrie au fost distribuite 180 de pachete curechizite pentru copii în cuantum de 55 lei/ pachet.De Crăciun au fost oferite 362 de pachete cu dulciuri pentru copii, achiziţionate tot de primărieşi consiliul local.

Corneliu BRAN

Primăria Petrila

La raport în faţa contribuabililor (II)

Unul dintre puţinele puncteforte pe care le avem în com-petiţia cu alte state europeneeste calitatea actelor cultural-artistice pe care le presteazăunii dintre compatrioţii noştri.

În cazul de faţă, un grup de copiipetrileni, membri ai Cercului de artăde la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila,coordonaţi de prof. Radu DacianChinţa, au reprezentat cu cinsteoraşul într-un centru cultural euro-pean, aşa cum este Alba-Iulia. Xilogravura, o veche tehnică artistică,presupune migală şi multă răbdare. Dela lemnul nepre-lucrat la operade artă e unlung parcurs.Pentru re-alizarea acesteiexpoziţii, s-a lu-crat cu copii maimult de un ande zile.

Ei au realizat reliefuri cioplite pe lemnde tei, obţinând, prin imprimare pehârtie, lucrări de xilogravură. Este unmerit colectiv, copiii lucrând în afaraprogramului şcolar. Monocrome sauuşor policrome, lucrărilor micilor ar-tişti fac trimitere, fiecare, la o anu-mită perioadă din vasta istorie aartelor plastice. Pe lângă xilogravură,portretele gravate în linoleum fac dinîmpletirea ludică a liniei plastice undemers artistic curajos, demers vizualperceput ca unul valoros de publiculcare a participat la vernisaj. A fostales ca punct de expunere BibliotecaJudeţeană „Lucian Blaga” din Alba-Iulia, chiar dacă spaţiul de expunere

este unul limitat, totuşiamplasarea centrală şifaptul că dispune de unflux important de citi-tori, fac ca expoziţia săfie una vizibilă, putândfi vizitată până în datade 21 martie 2013. Expoziţia a fost posibilă

datorită artistului CristianIanza, care a fost prezentla vernisajul din Petrila,unde, plăcut impresionatde calitatea lucrărilor, arealizat un parteneriatîntre Biblioteca Judeţeană„Lucian Blaga” şi ClubulCopiilor Petrila. Vernisajula fost un succes şi datoritărecitalului folk susţinut deCătălin Stepa şi FlorentinBudea.Susţinător al copiilor şireprezentant din parteaPetrilei la Alba-Iulia a fostşi preşedintele AsociaţieiCulturale „Les Amis de laFrance”, Ionel Zmău.Toţi s-au bucurat de o bunăprimire din partea gazde-lor, Cristina Smadea şiMioara Pop, cărora lemulţumesc şi pe aceastăcale.Astfel, Petrila a fostreprezentată cu succes,acest eveniment aducândun plus la imaginea pe care Valea Jiului o are în ţară. Ne bucurăm cu toţiiatunci când personalităţi de marcă ne

vizitează Valea, dar ar trebui să fim şimai bucuroşi atunci când ambasadori aiVăii ne reprezintă cu cinste.

Adrian CHERAN

Reprezentare artistică impecabilă în oraşul unirii:

Frânturi de gravuri

Page 11: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013 11PUBLICITATE

ANGAJĂRI

SC REALCOM SA PETROªANILaboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie,

str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce în casele dumneavoastră cele mai gustoase

şi delicioase specialităţi:Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile:

mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente.

Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439Laborator: 0733.960320, int. 315

Depozit: 0733.690319, int. 342

Torturi de ciocolatăTorturi cu frişcăTorturi cu fructe

Sortimente diversificate de prăjituriFursecuri

Alune prăjite şi alte sortimente

PIERDERI

Un ultim omagiu doamnei SÂRG GEORGETA MIHAELA,

care s-a stins din viaţă mult prea devreme.Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Colectivului SC Gesira (Magazin Elegance)

Vând Ford Fiesta 1,4 diesel, a.f. 2004,

2 locuri, utilitară.

Taxă plătităTelefon

0761.756839

DECESE

Pierdut contract vânzare-cumpărare locuinţă nr. 6510din 22.12.1993 între cumpărător Pleşa Lucica şi vânzătorJimborean Victoria pentru locuinţa din Lupeni, str.Tineretului, nr. 8, bl. G8, sc. 1, et. 4, ap. 66. Se declarănul.

IMOBILIARE

Vând Ford Fiesta model 2006,fab 2005, 4 uşi, 1.4 diesel, 4airbag, abs, închidere centrali -zată, radio cass original, consumff mic, euro 4, taxa mediu 300euro. Un singur proprietar denouă. Preţ 2890 euro.

Tel. 0765.459316

Vând Ford Focus model 2002,1.8 diesel, aer condiţionat, abs,geam el., închidere central i zată,radio cass original, 4 airbag, unsingur proprietar de nouă, statulaustriac, recent adusă în ţară.Preţ 1950 euro.

Tel. 0765.459316

Vând Ford Mondeo, an 1998, 1.8benzină, airbag, radio cass origi-nal, închidere centrali zată, starefoarte bună, un singur proprietarde nouă, recent adusă în ţară.

Tel. 0765.459316

Vând Opel Corsa B, a.f. 1994,distribuţie schimbată, cauciucuriiarnă + vară, maşina se prezintăîntr-o stare foarte bună.

Tel. 0765.591522

DIVERSE

AUTO

Vând mixer DJBehringer VMX-100,puţin utilizat, preţ fix150 lei.

Telefon 0720.946949.

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Ai de sărbătorit un evenimentcare te pune într-o lumină foartebună. E un succes la un examen, o

realizare profesională sau de-păşirea cu succes a unui moment critic decare au depins şi alte persoane.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Cei din familie sunt şi cei maibuni prieteni, pentru că de la eiprimeşti azi cele mai înţelepte

sfaturi şi cele mai tandre gesturide înţelegere.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Ispita rea îşi bagă coada în re-la ţia ta de cuplu cu riscul de astrica armonia de altadată. Ori tueşti tentat să încerci şi altceva,

ori presimţi că partenerul tău joacă pe douăfronturi.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Dragostea este planul celor maifrumoase momente ale acesteizile. Intri cumva în spiritul pri -mă văratec şi iubeşti cu pasiune

din nou.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

O surpriză neplăcută te lasă fărăreplică şi ai impresia că-ţi fuge pă -mântul de sub picioare. O situaţie

care îţi era dragă şi care te făceafericit se schimbă aproape peste noapte.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Lumea ţi se pare mult mai amabilă şi mai frumoasă. Te în-tâlneşti cu oameni cu care pe-

treci clipe minunate.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Dacă pleci la drum, vei avea ocălătorie productivă, pentru căte intorci cu o mulţime de tre-buri rezolvate.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Oricum ar fi vremea de afară,pe tine deja te cuprinde spiritulprimăvăratec şi începi să faci

planuri de viitor.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Nu te baza pe informaţiile careajung azi la urechile tale, pentrucă ar putea fi false. Chiar dacă la

prima vedere îţi dau impresia cărezolvă problemele pe rol, dacă le pui înaplicare vei începe să le descoperi puncteleslabe.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Parcă toate merg de-a-ndoase-lea şi momentul pe care îl aştepţiatâta mai degrabă se îndepăr -tează decât se apropie de tine.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Eşti foarte emoţionat, copleşitde intensitatea emoţiilor genera -te de un eveniment adresat ini -

mii tale. Nu credeai că eşti atâtde sensibil.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Oboseala nu pare să te opreas -că din elan, ci dimpotrivă, chiarşi în cel mai dificil moment,găseşti în tine ambiţia necesară

pentru a merge mai departe.

HOROSCOPHOROSCOP

Restaurant Valahia Lupeni şi cabana La MarioParâng angajează în condiţii foarte avantajoasebucătar şi ospătar.

Relaţii la telefon 0769.299301

Vând receptor Dolce,fără datorii. Preţ 20 euro.

Relaţii la telefon0761.756839

Vând laptop second handAsus X54HR-SX067D,Intel i3,2, 15 GHz, AMDHD 7470 - 1 GB/RAMvideo, 750 GB HDD + ac-cesorii (mouse, geantă),încă 1 an garanţie, preţ1300 lei neg.

Telefon 0720.946949.ASTĂZI SE IA APA

ÎN PETRILA ŞI PETROŞANISC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani anunţă restricţii înfurnizarea apei potabile pentru astăzi, 12 martie 2013,în oraşele:- Petrila, între orele 9:00 - 14:00. Zona afectată: str. 8 Martie parţial (blocurile turn), str. Republicii, zonadintre Penny Market şi poştă. Motivul restricţiei: reme-diere pierdere bl. 28, str. 8 Martie.- Petroşani, între orele 9:00 - 16:00. Zona afectată: str. 1 Decembrie 1918, bl. turn nr. 95-99, M1-M4, 101-109, 120-124, str. Avram Iancu, blocurile turn 3-13 şi8-12. Motivul restricţiei: revizii vane bermad şi înlocuirevană Dn 100 pe branşamentul nr. 13, str. A. Iancu. Conducerea SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşanimulţumeşte pentru înţelegere.

www.zvj.ro

Societate comercială angajează doi şoferi profesionişti, cat. C+E, cu experienţă, pentrutransport internaţional de marfă, intracomuni-tar, cunoştinţele de limbă engleză, franceză,germană constituie un avantaj, salariu atractiv,doar persoane serioase. CV-urile se trimit laadresa de e-mail: [email protected].

Vând apartament 3 camereîn Dimitrov, situat lastradă, parter înalt, îmbunătăţiri, centrală ter -mică, geamuri termopan,izolat exterior, balcon închis, bine între ţinut, 2boxe. Ideal de transformatşi în spaţiu cu altă desti-naţie. Preţ 42.000 euro.

Tel. 0724.571408

Vând teren în Petroşani, in-tra vilan, zona Maleia, frontstradal, acces auto, utili -tăţi, suprafaţa 2000 mp,pretabil orice construcţie,panoramă deose bită, preţfoarte mic neg.

Tel. 0726.291090

Page 12: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1157 - 12 martie 2013

CMYK

EDILITARE12 Ziarul Vãii Jiuluimarţi, 12 martie 2013

COTIDIAN REGIONALCU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT

ISSN 2065 - 5096

Director:Cătălin DOCEA

[email protected]

Redactor şef:Marian BOBOC

CCoolleeccttiivvuull ddee rreeddaaccþþiiee::

Alina PIPAN [email protected]; 0737.352129Corneliu BRAN 0766.728688Mihaela PETROŞAN [email protected] OLTEANULoredana JUGLEA [email protected]

CCoollaabboorraattoorrii ppeerrmmaanneennþþii::Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ,Mihai BARBU, Valeriu BUTULESCU, Irina BOBOC,Gilbert DANCO, Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ, Ion HIRGHIDUŞ, Ioan LASCU, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEA

DDTTPP:: Bogdan SOVAGODaniela FILIMON0761.756837

AAddmmiinniissttrraattiivv // PPuubblliicciittaattee::Diana SANTA - 0722.344681DDiiffuuzzaarree::Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia:Petroşani, str. N. Bălcescu

nr. 2, et. 2

Telefoanele redacþiei: 00225544..554499 002200

00225544..554499 112211 ((ffaaxx)) 00773377..557755 558822

[email protected]

[email protected]

ZiarulVaii Jiului

)

www.zvj.ro

Ieri, pe bulevard, peste drum dePrimăria Vulcan, puţin mai însus, spre cinematograf, se lucraintens. Vreo câţiva cu lopeţi şigreble trebăluiau la rondurile deflori, iar doi poliţişti locali se agitau în jurul unui stâlp.

Atât prezenţa muncitorilor,cât şi a poliţiştilor locali era bine moti-

vată. Primii completaucu pământ adus de oRabă stratul existent perond. "În iarnă s-a lăsatmult de tot pământul,iar acum ne vedemnevoiţi să-l completămla loc, pentru că, altfel,arată urât", mi-a expli-cat persoana însărcinatăcu bunul mers al operaţiunii.

La poliţiştiproblema se punea înfelul următor. Nu doaracesta la carestaţionau ei, ci maitoţi stâlpii din Vulcanau ajuns să fie plini decoli de hârtie pe careapar diferite anunţuride mică publicitate."Or - m-a lămurit unuldintre ei, în timp cetăia scociul cu care eraprinsă hârtia -, este in-terzis aşa ceva. Acum

le dăm jos şi, ghidându-ne după nu-merele de telefon, vom încerca să legăsim pe persoanele care au pus acesteanunţuri. Persoane care sunt pasibile deamenzi contravenţionale".

Intenţia este bună,nu zic, numai că s-ar putea întâmpla şialtceva. Să zicem că cineva are ciudă pealtcineva şi, la mişto, pune un anunţ.Vând aia sau cumpăr ailaltă, şi dănumărul de telefon al unuia pe care areciudă. Poliţistul local îl caută, îl găseştepe cel cu numărul de telefon şi, până săse dezmeticească respectivul, setrezeşte amendat?

Gheorghe OLTEANU

Până acum nu se vedeau, dar acum sevăd. Vorbim de gunoaiele Lupeniului,care ni se dezvăluie în toată splen-doarea lor. Pe toate coclaurile. Lupeniul este, de departe, cel mai murdar oraş din Valea Jiului, pentru căfirma Universal Edil este în faliment.Aşadar, gunoiul se ridică, după posibili -tăţi, mai răruţ, iar în locurile neamena-jate nu se ridică deloc.

Unul dintre aceste locuri neamenajateeste chiar versantul pe care-l vedeţi înimagine, unde se aruncă şi acum gunoi

în neştire. Peste iarnă, fiind acoperit cuzăpadă, nu se vede jegul, dar în restulanului, da. Locul din imagine este situatchiar la trecerea la nivel cu calea feratăcare taie oraşul, de pe sensul de mersLupeni-Vulcan. Situaţia imortalizată deaparatul foto este asemenea multorlocuri din municipiu, de care nici nu tepoţi apropia din cauza haitelor de câini,o altă consecinţă a gunoiului neridicatde pe spaţiul verde. Printre deşeurilearuncate pe marginea apei găsim de laresturi menajere până la materiale deconstrucţii. Gunoiul provine şi de la

garajele ridicate pe malul versantului,unde oamenii au mai construit câte uncoteţ, câte o cocină. Paradoxal, cutoate că nu prea au parte de curăţenie,lupenenii plătesc unul dintre cele maiscumpe preţuri pentru salubritate, 3,9lei pentru persoanele fizice.

Alina PIPAN

Între sublim şi grotesc

Prin munţi au răsărit ghioceii,iar prin Lupeni gunoaiele

Pe Bulevardul Mihai Viteazul din Vulcan se fac

Operaţiuni de primăvară