ziarul vaii jiului - nr. 1018- 15 august 2012

16
La Colegiul Naţional de Informatică (!) „Carmen Sylva”, locul de director al lui Toroapă (e vorba de profesorul acela care, în dispreţul legii, a fost corector plătit la examenul de bacalaureat chiar în anul în care şi una dintre fiicele sale susţinea acest examen) nu este exclus a fi luat de dl. prof. Lucian Resmeriţă. Din cauza acestor noi numiri, în unele cancelarii praful de cretă miroase. (ZVJ) La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, dl. prof. Robert Hummel este pe cale să îi succeadă la conducere d-lui prof. Gilbert Danciu. Spunem că este pe cale, deoarece Robert Hummel nu ne-a răspuns la telefon. Tot din surse apropiate colegiului am mai aflat că mandatul de director al d-lui prof. Gilbert Danciu i-ar fi expirat abia în decembrie anul acesta, dar şi alte picanterii politico- administrative. La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, cea mai mare instituţie de învăţământ din Petroşani, lupta pentru postul de director, deţinut de d-na prof. Vlăduceanu, s-ar da între 3 doamne: d-na Galeş, d-na Niculescu şi d-na Rus. CMYK MIERCURI 15 august 2012 Anul V Nr. 1018 12+4 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 06:27 Apus: 20:36 Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe! MARCĂ ÎNREGISTRATĂ R Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,5186 lei 1$ = 3,6569 lei 1₤ = 5,7394 lei Ziarul Vãii Jiului Tipar digital Cel mai bun preţ din judeţ! Transmite cererea ta de ofertă la [email protected] Tel. 0254.564 914 (din Timişoara) În această zi sfântă am deosebita plăcere de a vă adresa cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate şi împlinire a tuturor dorinţelor. LA MULŢI ANI! Tiberiu IACOB-RIDZI Primarul municipiului Petroşani Vă doresc să vă sărbătoriţi ziua numelui înconjuraţi de sănătate, fericire şi de privirile pline de iubire ale celor dragi vouă! LA MULŢI ANI! Deputat, Monica IACOB-RIDZI Fie ca Sfânta Maria, al cărei nume îl purtaţi, să vegheze şi să vă ajute în toate clipele vieţii dumneavoastră şi a celor dragi! LA MULŢI ANI! Alin SIMOTA, Consilier local Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului îmi oferă fericitul prilej de a ura tuturor multă sănătate, încredere, speranţă şi tradiţionalul LA MULŢI ANI! Ing. Nicolae DRĂGOI Director general CNH-SA În această zi sfântă, vă doresc tuturor numai bine, sănătate şi bucurii, şi Sfânta Fecioara MARIA, al cărui nume îl purtaţi, să vă călăuzească mereu în viaţă . LA MULŢI ANI! Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara Mircea Ioan MOLOŢ Noi directori la unităţi şcolare petroşenene sau… Când praful de cretă miroase a praf de puşcă... Doamna prof. Pascal o înlocuieşte pe d-na Irimie în funcţia de director la Colegiul Economic Hermes. La Şcoala Europeană „I.G. Duca” d-na prof. Nicoleta Demeter a fost numită director în locul d-nei Elena Gârjob.

Upload: ziarul-vaii-jiului

Post on 31-Mar-2016

227 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

Ziarul Vaii Jiului - nr. 1018- 15 august 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

La Colegiul Naţional de Informatică (!) „Carmen

Sylva”, locul de director al lui Toroapă (e vorba de

profesorul acela care, în dispreţul legii, a fost corector

plătit la examenul de bacalaureat chiar în anul în care

şi una dintre fiicele sale susţinea acest examen) nu

este exclus a fi luat de dl. prof. Lucian Resmeriţă.

Din cauza acestor noi numiri, în unele cancelarii

praful de cretă miroase. (ZVJ)

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”,

dl. prof. Robert Hummel este pe cale să îi succeadă

la conducere d-lui prof. Gilbert Danciu.

Spunem că este pe cale, deoarece Robert Hummel

nu ne-a răspuns la telefon. Tot din surse apropiate

colegiului am mai aflat că mandatul de director al

d-lui prof. Gilbert Danciu i-ar fi expirat abia în

decembrie anul acesta, dar şi alte picanterii politico-

administrative.

La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, cea mai

mare instituţie de învăţământ din Petroşani, lupta

pentru postul de director, deţinut de

d-na prof. Vlăduceanu, s-ar da între 3 doamne:

d-na Galeş, d-na Niculescu şi d-na Rus.

CMYK

MIERCURI15 august 2012

Anul VNr. 101812+4 paginiPreţ: 1 LEUwww.zvj.ro

Răsărit: 06:27Apus: 20:36

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

MARCĂÎNREGISTRATĂR

Nu există lege împotriva

ADEVĂRULUI!

Director:Cătălin DOCEA

Curs valutar:1€ = 4,5186 lei1$ = 3,6569 lei1₤ = 5,7394 lei

ZiarulVãii Jiului

TipardigitalCel mai bun

preţ dinjudeţ!

Transmitecererea ta de

ofertă la [email protected]

Tel. 0254.564 914

(din Timişoara)

În această zi sfântă am deosebita plăcere de a vă adresa cele mai sincere urări de sănătate,

prosperitate şi împlinire a tuturor dorinţelor.

LA MULŢI ANI!

Tiberiu IACOB-RIDZIPrimarul municipiului Petroşani

Vă doresc să vă sărbătoriţi ziua numelui înconjuraţi de sănătate, fericire şi de privirile

pline de iubire ale celor dragi vouă!

LA MULŢI ANI!

Deputat, Monica IACOB-RIDZI

Fie ca Sfânta Maria, al cărei nume îl purtaţi, să vegheze şi să vă ajute în toate clipelevieţii dumneavoastră şi a celor dragi!

LA MULŢI ANI!

Alin SIMOTA,Consilier local

Sărbătoarea AdormiriiMaicii Domnului îmi oferă

fericitul prilej de a ura tuturor multă sănătate, încredere, speranţă şi

tradiţionalul

LA MULŢI ANI!

Ing. Nicolae DRĂGOIDirector general CNH-SA

În această zi sfântă, vă doresc tuturor numai bine,

sănătate şi bucurii, şi Sfânta Fecioara MARIA, al cărui nume îl purtaţi,

să vă călăuzească mereu în viaţă.

LA MULŢI ANI!

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara

Mircea Ioan MOLOŢ

Noi directori la unităţi şcolare petroşenene sau…

Când praful de cretă miroase a praf de puşcă...

Doamna prof. Pascal o înlocuieşte pe d-na Irimie înfuncţia de director la ColegiulEconomic Hermes.

La Şcoala Europeană „I.G. Duca” d-naprof. Nicoleta Demeter a fost numitădirector în locul d-nei Elena Gârjob.

Page 2: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

2 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012

www.zvj.ro

Firma AXIS Security - trasă de mânecă

Angajaţii înfometaţi mai au de aşteptat până mâine

0254 512512 0720 512000 0254 512500

TAXI COMSIONRENT A CAR

RAPIDIEFTIN

CONFORTABIL

După ce a câştigat un contract pentru servicii de pază împreună cu Scorseze Security International şi Ultra Security, AXIS Security, cu sediul în Deva, asigură înValea Jiului paza a trei obiective ale Companiei Naţionalea Huilei: EM Uricani, EM Paroşeni şi EM Lonea. Contractul a fost câştigat în 2010 în detrimentul ProtectorInternaţional, fosta firmă care asigura paza obiectivelor.Se pare că paza obiectivelor este profitabilă pentru firme,nu şi pentru angajaţii acestora, care, de multe ori, rămâncu ochii în soare şi fără banii pe orele muncite.

Se pare că Rudeanu nu are banii de salariiCâţiva angajaţi ai AXIS Security, au apelatzilele trecute la ziarul nostru pentru a facepublică problema banilor. „Nu ne-am mai luatbanii de două luni şi jumătate”, spun anga-jaţii. De asemenea, aceştia subliniază faptulcă nu este prima dată când au rămas cu mânaîntinsă, aşteptând banii de la angajator. S-a mai întâmplat, au făcut reclamaţie la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi tot nu s-a rezolvat nimic. Dar nu este chiar aşa cum susţin angajaţii,deoarece firma AXIS a fost luată la puricat deITM în câteva rânduri. Ultima dată, societateaa fost sancţionată cu avertisment, iar alte două controale auscos din conturile firmei amenzi în cumul total de 1.300 delei. Cam cât trei salarii din cele 42 câte trebuie asigurate înValea Jiului de firma de pază… Angajaţii susţin că nu au sporde noapte şi iau în mână mai puţin de 600 de lei.

Modul de plată al CNH este de vină, se plăteşte în ordine de compensareCam un an mai este din contractul de prestări servicii de pazăpe care CNH îl are cu Scorseze, Axis şi Ultra. Reamintim,contractul a fost câştigat de acest trio de firme în anul 2010.Atunci, grupul de firme a oferit preţul cel mai mic, respectiv6,02 lei/ oră/ post. Un preţ ridicol, absolut ireal, a răbufnitconcurenţa. Acum, se pare că acest lucru se oglindeşte şi însalarii. Dar despre cât de mari sau de mici sunt ele nu are rostsă discutăm aici.Pentru a desluşi iţele poveştii, am discutat chiar cu directorulde la departamentul de contabilitate al firmei Axis, din Deva,Daniela Buzilă. Aceasta ne-a explicat că în perioada 25-31iulie angajaţii ar fi trebuit să-şi ia banii pentru luna iunie.Acest lucru nu s-a întâmplat încă, cu toate că suntem la jumă-tatea lui august. Întârzierea este motivată de faptul că CNH aîncheiat contract pentru efectuarea plăţilor cu firma Scorseze,firmă căreia Axis îi este subcontractată. Contravaloarea plăţiise face în ordine de compensare cu energie electrică. Abiadupă ce banii pe acele ordine sunt încasaţi se virează în con-turi şi pentru angajaţi. Cu toate că este o explicaţie plauzibilă,angajaţilor prea puţin le pasă de ordine de compensare saudespre cum şi când plăteşte CNH, pentru că ei nu pentruCNH lucrează, şi buzunarele când strâng, strâng mai rău cafunia în jurul gâtului. Banii vor ajunge în mâna angajaţilorabia joi, spune Daniela Buzilă.

Angajaţii care reclamă întârzierile sunt,totuşi, sceptici, pentru că şi e au primitaceleaşi explicaţii, şi termene de platăamânate de la o zi la alta. Oare asta nu artrebui să conteze în atribuirea con-tractelor? Pentru că CNH se pare că arecontractate doar firme cu angajaţinemulţumiţi…

Alina PIPAN

Page 3: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012 3ACTUALITATE

www.zvj.ro

În această sfântă zi, vădoresc numai bine, multă

fericire, îndeplinirea tuturordorinţelor, şi fie ca SfântaMaria să vă călăuzească

mereu în viaţă.

LA MULŢI ANI!

Haralambie VOCHIŢOIU Preşedintele PP-DD

Hunedoara

La mulţi ani! Sfânta Maria să vă dea sănătate şi putere să luptaţi pentru idealurile dumneavoastră. Să aveţi parte numai de clipe minunate, de bucurii

şi fericire alături de familie şi cei dragi.

Ilie PĂDUCEL,Primarul oraşului Petrila

La zi de mare sărbătoare, le urez tuturor celor carepoartă numele Maria şi

Marian numai de bine, ledoresc sănătate, împliniri,

realizări şi un sincer

LA MULŢI ANI!

Nicolae DUNCAPrimarul oraşului

Aninoasa

Domnule Traian Băsescu,

Domnule Crin Antonescu,

Domnule Victor Ponta,

Mă numesc Blaj Alexandru, sunt din Valea

Jiului şi am lucrat în minerit aproape 30 de

ani, iar acum pensionar fiind, muncesc la

propria-mi firma.

Sunt unul dintre românii care am votat DA

la referendum, cu gândul că votul meu, ca

un instrument al democraţiei, contează, dar

m-am înşelat amarnic şi, din păcate, nu sunt

singurul. Asist ca tot românul, la circul pe

care îl produceţi, la bătaia de joc pe care

ni-o administraţi, clamând fără un pic de

jenă grija ce ne-o purtaţi şi insomniile ce le

aveţi din pricina situaţiei grele a românilor.

Refuz cu încăpăţânare să cred că v-a luat

Dumnezeu minţile şi că interesele politice

v-au transformat în aşa hal încât nu va mai

puteţi controla, nu mai puteţi fi raţionali şi,

mai ales, nu mai puteţi fi sinceri, dacă

această noţiune mai există în politica

românească.

Oare chiar să nu vă intereseze situaţia în

care se afla ţara? Răspunsul ar fi DA, din

moment ce nu vă interesează mesajele

venite dinspre Bruxelles sau Washington, de

unde, cu ochii adevăratei democraţii,

lucrurile se văd altfel de cum vă chinuiţi

Dv. să le prezentaţi.

Mă uimeşte cu câtă uşurinţă invocaţi binele

pe care îl doriţi poporului român, cu câtă

afecţiune părintească vă aplecaţi asupra

problemelor lui, cum nu sunteţi lăsaţi să vă

ocupaţi de treburile ţării, iar cei din exterior

văd cu totul altceva, ba mai mult se şi

amestecă în treburile ţării, fără a fi bine in-

formaţi.

Cât de grea este viaţa în Valea Jiului nu

aveţi de unde să ştiţi, aşa cum nu ştiţi, sau

nu vreţi să ştiţi de ce ne pleacă copiii din

ţară, dar ştiţi să invocaţi mineriadele ca

fiind cauza nereuşitelor Dv. Apropos, pe

6 August a fost Ziua Minerului şi nu am

văzut niciun mesaj trimis, aşa cum văd pe

13 iunie.

Dacă nu aţi reuşit să aflaţi câţi români au

drept de vot, de unde să ştiţi câţi şomeri are

Valea Jiului, sau câţi copilaşi nu vor începe

şcoala pe 15 Septembrie, pentru că părinţii

nu le pot asigura cele necesare.

Nu sunt în măsură şi nu îmi permit să vă

dau sfaturi, dar îmi permit să vă sugerez a

apela la o frumoasă zicală românească:

„cel mai deştept cedează".

Alexandru BLAJ

Scrisoarea deschisă a d-lui ing. Alexandru Blaj

Se pare,am auzit pe surse, că timpul lui Aurelian Enache, zis, mai nou,

"Cafeluţă Compresor", a cam trecut şi el va trebui să aleagă. Fie

pensionarea, fie, dacă se împotriveşte, fluturarea în faţa ochilor a

unor dosare al căror conţinut nu-i este deloc străin.

Este posibilca motivul tragerii pe linie moartă a lui Aurelian

Enache să fie şi faptul că, împreună cu alţii, ar fi în-

ceput să clevetească - să nu-i mai cotizeze, sunt de

părere unii - împotriva Angelei Stoica. Cea căreia

striperul ar trebui să-i pupe tălpile şi picioarele,

fiindcă numai datorită ei a ajuns să domnească

peste EM Vulcan.

Nu se cunoaşte exactnumele persoanei care-i va lui locul lui "Cafeluţă Com-

presor", dar un lucru este cert: nu va fi cineva adus de

dinafară. Schimbarea, sunt de părere cei care cunosc

cum se fac treburile astea, se va petrece fără incidente.

Noul numit va veni, însoţit de mai marele Companiei,

iar Aurelian Enache va fi invitat să-şi ia jucăriile şi să

elibereze biroul. Exact cum a făcut el, cu puţin timp în

urmă, cu Constantin Cocoşi Vârtopeanu. Care, Cocoşi,

săracu', nici nu a apucat să-şi facă o poză ca director.

Gheorghe OLTEANU

Se aude că,

Pentru Aurelian Enache"Cafeluţă Compresor", a început numărătoarea inversăEste foarte posibil ca, în zilele următoare, la mina Vulcan să se petreacă un fapt devenit deja ceva obişnuitdatorită frecvenţei cu care a avut loc în ultimele luni:schimbarea directorului exploatării.

Page 4: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 20124 SPORT

www.zvj.ro

Dobandă fixă: 11,9%Perioada de creditare: 12-60 luniValoarea creditului: 1.000 - 20.000 RONVârsta solicitantului: 21-69 ani (72 ani)Venit minim: 600 lei - salariat (se includ bonurilede masă)500 lei - pensionar (pensie de boală,invaliditate) + indemnizaţii creşterecopilDocumente necesare:- fluturaşul de salariu / adeverinţa desalariu / talonul de pensie, copiaBI/CI, după caz decizia de pensio nare,factura de utilităţi, fişa fiscală.

TEL. 0737.550.812

CREDITEDE NEVOI

PERSONALE

Echipă antrenată de un fostjucător de la Minerul Lupeni

În "careul de aşi" al juniorilorEchipa de juniori sub 16 ani a Şcolii defotbal „Primavera” Deva a demonstrat căştie "tiki-taka" la competiţia „Junior`sBraşov Cup 2012”, cel mai puternicturneu internaţional al fotbalului juvenildin România. Tinerii fotbalişti antrenaţide fostul jucător de Liga I Ciprian Luca,care a evoluat şi la Minerul Lupeni, au in-trat în "careul de aşi" al turneului, dar aufost învinşi, ieri, în semifinale, după unmeci dramatic, scor 1-2, de Academia"Goran Pandev" din Macedonia. Primave -ra a ocupat locul trei în grupă, cu şaptepuncte, după Academia "Goran Pandev"(10 puncte) şi Juventus Bucureşti (9puncte) şi s-a calificat în turneul pentrulocurile 1-8. În lupta pentru locurile frun-taşe au mai intrat primele trei clasate dingrupa B şi cele mai bune două formaţiidin grupa C. "După ce am marcat goluldoi, noi ne-am retras, pentru a ne con-serva avantajul. CSS Botoşani a dominatsteril, iar noi puteam să majorăm scorulpe contraatac", a spus Ciprian Luca,antrenorul devenilor despre meciul care aadus calificarea în semifinale.

Competiţie de topLa turneul internaţional „Junior`s CupBraşov 2011” au participat aproximativ200 de echipe, la nouă categorii de vârstă,din nouă ţări: Anglia, Bulgaria, Macedo-nia, Moldova, Ungaria, România, Serbia,Ucraina şi Slovacia. La categoria junior-ilor sub 16 ani, unde a evoluat PrimaveraDeva, au luat startul 15 echipe de lacluburile: Akademia Goran Pandev, Juventus Bucureşti, Primavera Deva,Cautis Steaua Sudului Bucureşti, Concordia Chiajna, Şoimii Buzău, Şcoalade Fotbal "Gică Popescu", FC Braşov,Progresul Bucureşti, CSS Botoşani, Speranţa Tg. Mureş, Sportul Studenţesc,Corona Braşov.Lotul echipei Primavera Deva: Marinca,Savu, Moldovan, Totoi, Barbălată, Savin,Ionicescu, Buzducea, Hordea, Lasconi,Gal, Tuliga, Zsocs, Alexandrescu, Jude,Bârnoi, Marcu, Palkovaci, Goronea.Antrenor: Ciprian Luca.

Topul cinci al audienţelor înregis-trate de transmisiunile TVR de laOlimpiada 2012 a fost alcătuit ex-clusiv din concursurile de gimnas-tică feminină, sportul care a adustrei din cele nouă medalii aleRomâniei fiind cel mai urmărit de laJocurile Olimpice de către români.Astfel, la nivel naţional, audienţacea mai mare a avut-o finala femi-nină pe echipe din 31 iulie, cu o medie de1.336.000 de telespectatori. Pe locul aldoilea a fost finala probelor de sol şibârnă din 7 august, urmărită de 1.326.000de telespectatori, iar pe locul al treilea s-aclasat finala de la sărituri, de duminică, 5 august, vizionată de 1.300.000 de tele-spectatori. Finala de la judo a Alinei Dumitru a fost singura în afara gimnas-ticii care a intrat în top 10 al celor mai ur-

mărite transmisiuni de la Londra,ocupând locul şapte. Sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de laLondra au revenit acasă, ieri, după douăsăptămâni de competiţie în care auobţinut nouă medalii, din care două deaur. România a fost reprezentată la JO de103 sportivi la 15 discipline şi a încheiatcompetiţia pe locul 27 în clasamentul penaţiuni.

Gimnastica, "regina" audienţelor

Federaţia Română de Fotbal va scoate lavânzare un pachet de bilete pentru toatecele cinci meciuri de pe teren propriu aleechipei naţionale din preliminariile CupeiMondiale din 2014, cu Andorra, Olanda,Ungaria, Turcia şi Estonia, cu un discountde 30 la sută faţă de tarifele oficiale. Toatecele cinci partide se vor disputa pe ArenaNaţională din Bucureşti. Biletele se vorpune în vânzare online, începând cu datade 15 august, ora 12.00, pe site-urile:

www.biletefotbalonline.ro, www.bilete.ro,

www.eventim.ro şi www.myticket.ro.

Bilete la meciurile naţionalei

Page 5: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012 5SPORT

www.zvj.ro

Pagini realizate de Loredana JUGLEA

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă:

CURSUL DE INIŢIEREpentru

OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101)

Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni, dintre care unnumăr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pentru grupurileorganizate care vin din partea unei singure unităţi economice. Preţul include TVA.

IMPORTANT!!!Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şiMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Persoana de contact: ing. Manuela Popescu

Telefon: 0254.546071, 0731.010762

S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. PetroşaniPetroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330

ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623e-mail: [email protected] www.info98.ro

Iată programul turului III:

1. Foresta Mălini (Suceava) - Ceahlăul P. Neamţ 2 (Neamţ)Stadion: "Comunal" (Mălini)2. FCM Dorohoi (Botoşani) - Sporting Suceava (Suceava)Stadion: "1 Mai" (Dorohoi)3. FC Zagon (Covasna) - Aerostar Bacău (Bacău)Stadion: "Comunal" (Zagon)4. Naţional Goleşti (Vrancea) - Sport Club Bacău (Bacău)Stadion: "Comunal" (Goleşti)5. Unirea Casimcea (Tulcea) - FC Oţelul Galaţi 2 (Galaţi)Stadion: "Comunal" (Casimcea)6. Voinţa Lanuri (Buzău) - Viitorul Axintele (Ialomiţa)Stadion: "Voinţa" (Lanuri)7. Rapid Feteşti (Ialomiţa) - CS Afumaţi (Ilfov)Stadion: "Tineretului" (Feteşti)8. Urban Titu (Dâmboviţa) - ACS Berceni (Ilfov)Stadion: "Orăşenesc" (Titu)9. Conpet Ploieşti (Prahova) - Chimia Brazi (Prahova)Nu se dispută10. CS Baloteşti (Ilfov) - CS Voluntari (Ilfov)Stadion: "Comunal" (Baloteşti)11. FC Metaloglobus (Bucureşti) - CS Ştefăneşti (Ilfov)Stadion: "Comunal" (Clinceni)12. Concordia Chiajna 2 (Ilfov) - Juventus B. (Bucureşti)Stadion: "Roşu" (Chiajna)

13. FCM Alexandria (Teleorman) - Viitorul Domneşti (Ilfov)Stadion: "Municipal" (Alexandria)14. Atletic Bradu (Argeş) - FC Caracal (Olt)Stadion: "Bradu" (Bradu)15. Minerul Jilţ Mătăsari (Gorj) - CS Vişina Nouă (Olt)Stadion: "Minerul" (Mătăsari)16. Pandurii Lignitul Tg. Jiu 2 (Gorj) - Gaz Metan 2 Mediaş (Sibiu)Nu se dispută17. Voinţa Lupac (Caraş-Severin) - CS Autocatania Caransebeş(Caraş-Severin)Stadion: "Comunal" (Lupac)18. Şoimii Pâncota (Arad) - Flacăra Făget (Timiş)Stadion: "Comunal" (Pâncota)19. Naţional Sebiş (Arad) - Jiul Petroşani (Hunedoara)Stadion: "Naţional" (Sebiş)20. Bihorul Beiuş (Bihor) - FC Olimpia 2010 (Satu Mare)Nu se dispută21. FC Cisnădie (Sibiu) - Unirea Tărlungeni (Braşov)Stadion: "Textila" (Cisnădie)22. Unirea Dej (Cluj) - Avântul Reghin (Mureş)Stadion: "Municipal" (Dej)23. Seso Câmpia Turzii (Cluj) - FC Zalău (Sălaj)Stadion: "Mechel" (Câmpia Turzii)24. Arena Alba Iulia (Alba) - CS Floreşti (Cluj)Stadion: "Dacia" (Mihalţ)

Jiul debutează, astăzi, în Cupa României, la Sebiş

Echipa de fotbal Jiul Petroşaniva susţine primul său joc ofi-cial din acest sezon, în CupaRomâniei, cu Naţional Sebiş,un adversar incomod şi care şi-a asigurat serviciile fostuluijucător al „minerilor”, AlbertAlex. În această fază a competiţiei sevor disputa 24 de meciuri, cele48 de echipe ce se vor duelafiind cele ce s-au calificat dinturul precedent. Partidele sevor juca în sistem eliminatoriu,într-o singură manşă, primaechipă urmând a fi cea consi -de rată organizatoare.La fel ca în celelalte două tururi şi înacesta vor fi echipe care se vor califica la"masa verde", deocamdată fiind doar trei:Conpet Ploieşti, Pandurii Lignitul TârguJiu 2 şi Olimpia Satu Mare.Toate echipele participante în faza a III-aa competiţiei au dreptul să efectueze

maxim 4 înlocuiri de jucători. Cheltuielilede organizare a jocurilor se efectuează decluburile gazdă, iar după scăderea cheltu-ielilor de organizare suma rămasă din

beneficiul net se va repartiza înmod egal ambelor echipe. Bene -ficiul echipei vizitatoare va fiachitat în maximum 15 zile dela data disputării jocului. Dacădin încasări nu va rezulta bene -ficiu, fiecare club va suporta înmod egal acoperirea cheltu-ielilor de organizare.Echipele programate în CupaRomâniei-Timişoreana nu potrenunţa la jocuri, sub sancţiuneaeliminării lor din campionatul încare participă. Faza a IV-a aCupei României-Timişoreana,la care vor participa cele 24 de

echipe calificate din faza a III-a, este pro-gramată să aibă loc miercuri, 28/29 august2012, ora 17.30.

Naţional Sebiş (Arad) - Jiul Petroşani (Hunedoara)

Stadion: "Naţional" (Sebiş)

Jucătorii nemulţumiţi aurevenit la echipăDumitru Hotoboc, Adrian Drida, CristianDeaconescu şi Dumitru Copil au revenitla Jiul şi vor juca, astăzi, în meciul dinCupa României.Cei cinci jucători au revenit la sentimentemai bune faţă de gruparea petroşeneanăastfel că aceştia s-au înţeles cu oficialiiclubului în ceea ce priveşte restanţele financiare şi vor fi şi în sezonul care stă să înceapă sub culorile alb-negru. „Ne bucurăm că au revenit la echipă.Doar Răzvan Riviş, Bogdan Toc, CristianHardău şi Alex Albert au ales alte desti-naţii. Voi mai legitima şi alţi jucători şi lucrurile vor intra pe făgaşul normal. Nedorim promovarea”, a declarat preşedin-tele Jiului, George Boboc.Tot în această vară Jiul s-a despărţit demanagerul Gigi Borugă, care, de aseme-nea, nu a mai dorit să continue colabo-rarea cu formaţia petroşeneană. Jiul va debuta în Cupa României cuNaţional Sebiş, o partidă pe care o va jucaîn deplasare şi care va conta pentru turulal treilea.

Încă două amicale

FC Hunedoara îşi va continua seriameciurilor test cu alte două partide ami-cale programate în această săptămână,cea mai importantă fiind cea de la fi-nalul săptămânii, când hunedorenii vorîntâlni, în deplasare, echipa Voinţa Sibiu,retrogradată din Liga I. Până acum,negru-albaştrii şi-au trecut în cont optvictorii şi două remize. Startul campi-onatului în Liga a III-a, seria a V-a esteprogramat vineri, 31 august.

Page 6: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

Furturile de curentînregistrate în Dallas au loc îndeosebi înanotimpul rece. Aici, sistemului de termofi-care a funcţionat doar în primii ani de ladarea în folosinţă a blocurilor de locuinţe.Acum, este pauză în această privinţă, iarfiecare se încălzeşte cum poate. Iar cum energia electrică este cea mai la îndemână,cei mai mulţi locatari se bazează pe radia-toare, reşouri şi calorifere electrice. Despre

plata energiei electrice consumate, maiuşor. Foarte mulţi locatari, îndeosebi dinblocurile turn, nici măcar nu au încheiatecontracte cu Enel, dar de consumat con-sumă. Şi încă la greu.

Pe timp de iarnă,în nicio lună de zile, în Dallas furtul de ener gie electrică ajunge la 1 MW. Vara,când căldura nu mai trebuie plătită, sustra -gerile se reduc cam la jumătate. Deşi lucră-torii de la Enel, însoţiţi de jandarmi, aufăcut, sistematic, controale şi verificări, finalizate cu amenzi şi îndepărtareabranşărilor ilegale, sustragerile de energieelectrică nu au putut fi stopate. Doar acum,după terminarea lucrărilor aflate în curs dederulare, se speră că, în fine, furturile decurent se vor reduce considerabil.

De aproape o lună de zile, câteva echipe de muncitori dela SC ElConpet lucrează la montarea a 13anvelope, un fel de căsuţe (vezi poza), carevor găzdui contoarele electrice ale con-sumatorilor din cele treisprezece blocuriturn existente în Dallas. Domnul AlinRaţiu, şef deechipă, nu mi-aputut da un ter-men exact lacare vor fi termi-nate operaţiu-nile. "Depinde şide ritmicitateacu care vinaceste anvelope,construite decătre o societatebistriţeană, afost de păreredumnealui. Întot cazul, cred căîntr-o lună şiceva, cel multdouă, noi nevom termina treaba".

Aceste anvelope,care vor putea găzdui câte 65 de contoareelectrice, vor fi montate lângă fiecare blocturn. După ce aceste anvelope vor fi toate

la locul lor, se va trece la partea a doua aoperaţiunii. Contoarele electrice ale aparta-mentelor din blocurile turn, aflate înprezent, afară, la fiecare palier, vor fi aduseîn aceste anvelope, iar echipe specializateale ElConpet vor trage cablurile necesare.Aceste operaţiuni nu vor viza însă blocurilecu patru etaje. La acestea toate contoarelese află deja la parter, ceea ce uşurează con-siderabil verificările făcute de lucrătoriiEnel.

"Eu sper ca, până la 1 decembrie, întreaga operaţiune săfie gata, a spus în încheierea discuţiei ing. Nicolae Kilin, de la Enel Vulcan.Repet, în acest mod, furturile de curent vorfi practic imposibil de făcut, iar cei care sevor hazarda să continue sustragerea de energie electrică vor fi depistaţi rapid. Per-sonal, mă bucur că oamenii de aici au înţe-les că trebuie să plătească energia electricăpe care o consumă. Şi vă dau un exemplu:în ultima lună, de când au început lucrările,o sută de locatari din acest cartier s-auprezentat la Enel, pentru încheierea con-

tractelor de furnizare a energiei electrice.Aşadar, oamenii înţeleg că trebuie să intreîn legalitate, iar asta e bine!".

Gheorghe OLTEANU

CMYK

6 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012

www.zvj.ro

De la iarnă,

Gata cu furtul de curent în Dallasul vulcănean

Este foarte posibil, ca,

începând din iarna acestui

an, sustragerile de energie

electrică din cartierul

Micro 3B Dallas să scadă

cu până 90 la sută. Opti-

mismul celor de la secţia

Enel din Vulcan se bazează

pe operaţiunile de speciali-

tate care se execută în

prezent în acest cartier, re-

cunoscut ca fiind cel mai

sărac al municipiului de la

poalele masivului Vâlcan.

Page 7: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

Emoţii, lacrimi, cuvinte…Exact la orele 10,00 în sală se aflau 6 dincele 9 cupluri celebrate la semicentenar, peparcurs mai venind încă două. Pe cele nouădiplome am putut citi şi numele celor 18persoane care astăzi celebrează 50 de ani de

căsnicie. Sănătate şi fericire şi din parteanoastră pentru: Dumitru şi Maria Contea,Geza şi Irina Antal, Martin şi ElisabetaBusoc, Gheorghe şi Elisabeta Orsos, Ioan şiElena Fulop, Alexandru şi Iliana Frunză,Ernest şi Ioana Sarpaczki, Ilie şi ValeriaMarioane, Gheorghe şi Virginia Răscolean.Pe masă nu erau doar diplome, se aflau şinouă garoafe, tot atâtea ciocolate, şi 14sticle de şampanie. În sală, pe mese, stăteauaşezate sucuri şi multe prăjituri pentruinvitaţi. Care aşteptau sfioşi şi cu emoţie pescaune ca „să vină primarul”. La zece şi două minute oficialii au apărut.Conform tradiţiei, Ilie Păducel a pupat petoată lumea, făcând ocol meselor, după carea ţinut un scurt discurs.„A intrat în obişnuinţa Primăriei oraşuluiPetrila să ne adunăm de fiecare dată cândavem de sărbătorit familii care împlinesc 50de ani de căsnicie. Fără să fiu lipsit demodestie, am fost cel care în urmă cu 15 aniam iniţiat această acţiune. Din respectul pecare vi-l purtăm, pe bună dreptate, sunt înfaţa dumneavoastră împreună cu domnulviceprimar Jurca, cu domnul consilier Predaşi vreau cu această ocazie să vă mulţumesc,dragi concetăţeni şi dragi colegi - pentru că,sincer, nici eu nu mă mai consider tânăr -pentru tot ceea ce aţi făcut pentru oraşulPetrila şi pentru societatea românească. Maivreau să vă mulţumesc că existaţi înmijlocul nostru, dar şi să vă mulţumescpentru sfaturile bune şi ajutorul pe care mil-aţi dat atât mie ca primar cât şi oraşuluinostru. De asemenea, vă mulţumesc pentrucă, pe bună dreptate, aveţi în urmadumneavoastră familii bune şi cumsecade,care continuă obiceiurile, tradiţiile şi muncape care dumneavoastră aţi început-o pentruoraş şi societate. Daţi-mi voie să vă adresezcele mai sincere urări de bine, sănătate,

viaţă lungă şi liniştită, o bătrâneţe frumoasăşi lipsită de griji şi necazuri şi un sincer La Mulţi Ani! Dumnezeu să vă dea sănătateşi dumneavoastră şi familiilordumneavoastră şi la toţi care vă sunt dragişi apropiaţi!”, le-a spus Ilie Păducel

sărbătoriţilor.Odată începută, festivitatea n-a durat mult, dupăacordarea plicului cu bani, aflorilor şi a ciocolatei,doamnelor şi a diplomelor şiplicului cu câte 500 lei -domnilor, primarul IliePăducel, viceprimarulVasilică Jurca şi consilierulCornel Preda au stat de vorbăcu invitaţii, ciocnindîmpreună şicâteun pahar deşampanie. Uncuvânt bun şi

câteva fraze bine alese facuneori mai mult decât oşampanie sau un plic cu bani.Primarul Petrilei ştie asta şi deaceea de fiecare dată cândsunt astfel de ocazii stă devorbă cu toată lumea. La fel s-a întâmplat şi marţi, iarprimarul n-a plecat din salăpână ce ultima pereche n-apăşit pragul uşii de la intrare.Ba i-a şi condus pe oameni,care au fost plăcut impre -sionaţi de atitudineaprimarului.

Mulţumim, domnule primar!„Vă rog să primiţimulţumirile soţiei mele şi alemele personal pentru gestulonorant pe caredumneavoastră l-aţi hotărât înurmă cu 15 ani. Consider cănu trebuie să vă opriţi cu acestgest, trebuie să continuaţiaceastă acţiune frumoasă şipentru celelalte generaţii carevin după noi. Noi suntemmulţumiţi de această cinste,cu bani şi cu onoare dinpartea dumneavoastră şi aconsiliului local. Să fimîmpreună mereu la aceastămasă, Dumnezeu să vă ajuteîn continuare la ceea ce faceţişi să mergeţi înainte cu folos.Să-i ajutaţi şi pe cei aflaţi înneputinţă, că sunt mulţi, săpoată şi ei să se bucure pevremea aceasta de criză, cândlucrurile nu merg bine în

ţară”, a spus printre multealtele Ilie Marioane, imediat dupăfestivitate.La plecare, unul dintre bărbaţi i s-a adresatprimarului: „Să ne trăiţi, domnule primar, şimulţumim atât dumneavoastră cât şiconsilierilor pentru cele ce ne-aţi dat azi. Săvă dea Dumnezeu sănătate!”. „Mulţumescpentru urări, dar nu aveţi de ce să nemulţumiţi, toate astea le meritaţi din plin,încă este prea puţin faţă de ce aţi făcutpentru localitatea noastră. Dacă ne ajutăDumnezeu sper să ne mai vedem şi la alteocazii frumoase!”, i-a răspuns primarul.

Sfatul d-nei Sarpaczki Am stat şi noi de vorbă, înainte de plecare,cu doi dintre sărbătoriţi. E vorba de familia

Sarpaczki. „Au fost ani şi buni şi răi, darbine că am ajuns aici. Să dea Dumnezeu catoată lumea să ajungă împreună săsărbătorească 50 de ani”, ne-a declaratcapul familiei, Ernest.„Le dau un sfat tinerilor căsătoriţi din ziuade azi: multă înţelegere, răbdare cupartenerul şi să fie cât mai cuminţi, însensul să nu alerge după unii sau alţii, cătot soţul sau soţia e baza. Avem doi băieţicăsătoriţi, sper să o ia şi ei pe urmelenoastre. Avem şi un nepot pe care îl iubimenorm”, ne-a declarat cu lacrimi în ochi,vizibil emoţionată de momentul festiv,doamna Ioana, soţia domnului Ernest.

Corneliu BRAN

CMYK

7EVENIMENTZiarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012

www.zvj.ro

Ieri, Primăria şi Consiliului Local Petrila

Au celebrat 9 cupluri semicentenareÎn urmă cu 50 de ani au spus „Da” în faţa preotului şi ofiţerului stării civile.Astăzi (adică, ieri) sunt chemaţi la primărie pentru a fi onoraţi aşa cum se cuvine de autorităţile locale. Cam aşa se întâmplă de vreo 15 ani încoace laPetrila, de când primarul Ilie Păducel a iniţiat un proiect de hotărâre prin caresă se acorde cuplurilor care se află împreună de 50 de ani o diplomă, o floare,o ciocolată, o sticlă de şampanie şi un plic cu bani. Aşa a fost şi ieri, 14 august 2012, când la „Casa Căsătoriilor” din cadrul Primăriei oraşuluiPetrila Ilie Păducel, secondat de viceprimarul Vasilică Jurca şi de consilierullocal Cornel Preda, a acordat onorul altor nouă familii. familia Sarpaczki

Ilie Marioane

Page 8: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

8 ÎNVĂŢĂMÂNT Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012

www.zvj.ro

În data de 15 iunie 2012 a avut loc specta-colul „Cântăm pentru viaţă” susţinut deelevii Clubului Impact „Pride of Petroşani”de la Şcoala Europeană „I.G. Duca”Petroşani, spectacol ale cărui încasări aufost folosite în totalitate pentru cumpărareade trusouri pentru nou-născuţi, trusouricare în data de 26 iunie 2012 au fost donatesecţiei de Neonatologie a Spitalului de Urgenţă din Petroşani..De ce am hotărât să facem aceste donaţii ?Pentru că elevii Şcolii Generale

„I.G. Duca” Petroşani au aflat de la d-nadoctor Lăcrămioara Bursesc, şef SecţieNeonatologie la Spitalul de Urgenţă dinPetroşani, că tot mai multe mame care nascau probleme în a asigura minimul de hăinuţe pentru copiii lor, având în vederegradul mare de sărăcie din Valea Jiului,precum şi a faptului că Guvernul Românieinu mai acordă acel ajutor bănesc denumit„trusou” şi ne-a rugat să facem campanii înşcoală pentru a ajuta mamele sărace să aibăo bucurie atunci când acestea părăsesc ma-ternitatea.Copiii sunt viitorii cetăţeni ai acestei comu-nităţi. Ei vor fi viitori primari, consilieri locali, doctori, antreprenori, profesori şitrebuie să conştientizeze de mici că trebuiesă fie atenţi la problemele comunităţii dincare fac parte, că trebuie să se implice activîn rezolvarea acestor probleme. De aceea,

în şcoala noastrăactivează douăcluburi Impact, şianume: „Pride of Petroşani” şi „Români cunormă întreagă”, cluburi deschise înparteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi dinLupeni şi cu Romanian American Founda-tion. În aceste cluburi elevii învaţă să iden-tifice probleme ale comunităţii şi prindiverse proiecte umanitare, de cetăţenie ac-tivă sau de antreprenoriat social, să acce-seze fonduri pe care apoi să le folosească larezolvarea problemelor identificate. Învăţarea bazată pe proiecte le dezvoltăabilităţi care mai târziu le vor fi de folos laaccesarea de fonduri europene, pentru deschiderea unor afaceri. Toate acestea nu ar fi fost însă posibile,dacă nu am fi avut parte de încrederea şisprijinul unor persoane deosebite, care

ne-au ajutat cu tot ceea ce au putut,tocmai de aceea dorim să le mulţumimastăzi. Aceste persoane remarcabilesunt domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi, care a asigurat sonorizareaspectacolului, doamna director MiaAlbescu, cea care ne-a oferit gratuitspaţiul de desfăşurare a spectacolului,domnul Costel Avram, preşedinteleAsociaţiei „Rosa Multiflora”.Dorim ca acest proiect să devină otradiţie a şcolii noastre, pentru ca înfiecare an sămai aducem un

mic zâmbet de bucurie pe feţele mamelorcare vor beneficia de ajutorul nostru. Şi,cine ştie, poate într-o zi copiii care au primitaceste pachete vor deveni elevii şcolii noastre şi vor face şi ei diferite proiecte,pentru a ajuta comunitatea.

Clubul „Pride of Petroşani”

Cronica întârziată la o faptă bună

Noi, elevii de la Şcoala Europeană „I.G. Duca” Petroşani,“Cântăm pentru viaţă”!Pentru că niciodată nu e prea târziu ca o faptă bună să fie adusă lacunoştinţa opiniei publice, citiţi mai jos fapta bună a următorilor elevi aiŞcolii Europene „I.G. Duca” din Petroşani, coordonaţi de prof. RamonaAsan: Ioana Găicea, Alexandra Bodoni, Mihaela Cărăuşu, PetronelaDragu, Denisa Popeangă, Sidonia Ureche, Karina Brînaş, Radu MihaiDaniel, Flavius Zoller, Andrei Tăbăcaru, Mălina Boboc, Dana Ponyczky, Patricia Iordache, Denisa Jitea, Radu Ciopo, Maria Asan şiIoana Aspru - Lider Junior la clubul Impact „Pride of Petroşani”.

Page 9: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

De Adormirea Maicii DomnuluiBiserica din Uricani, păstorită de protopopul Petrache Creţu, şi mănăstirea de pe Cheile Jieţului îşi sărbătoresc hramul

9ACTUALITATEZiarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012

www.zvj.ro

Două sfinte biserici din Valea Jiului sărbă-toresc hramul cu ocazia acestei zile minu -nate, ambele purtând numele sărbătorii„Adormirea Maicii Domnului”: una dintrebisericile din Uricani, unde preot paroh esteprotopopul de Petroşani, Petrache Creţu, şimănăstirea de pe Cheile Jieţului, al căreistareţ este părintele Ivaşco.„E o zi extraordinară, simt încă de pe acumbucuria zilei de 15 august, o zi însemnatădeoarece o sărbătorim pe Maica Domnului

nostru IisusHristos, Născătoarea de Dumnezeu, Fecioara Maria. Pentru mine, personal, estecel mai minunat lucru posibil, nu pot decâtsă fiu la mănăstirea pe care am ctitorit-o împreună cu familia mea. Fac un apel peaceastă cale credincioşilor din Valea Jiului,spunându-le că îi aşteptăm la sfânta mănăstire, care are şi hramul acestei marisărbători creştine. Dumnezeu să ne ajute petoţi, iar Maica Domnului şi pruncul Iisus săfie mereu în sufletele şi casele tuturorromânilor!”, ne-a declarat Nicolae Gui, ctitorul minunatei mănăstiri din paradisulverde de pe Cheile Jieţului, una dintre celemai frumoase zone din România. La final,urăm tuturor celor care poartă numele deMaria, Mariana, Marian sau derivate dinaceste nume, un sincer LA MULŢI ANI!Dumnezeu să ne ajute pe toţi!

Corneliu BRAN

Astăzi, creştinii ortodocşi din întreaga lume sărbă-toresc Adormirea Maicii Domnului, sau SântămăriaMare, aşa cum o numesc de secole bătrânii noştri.Prilej de mare fericire sufletească şi spiritualăpentru credincioşi. Ziua de 15 august fiind de-clarată „zi nelucrătoare” va face cu atât mai multca toate bisericile şi mănăstirile din ţară să fieneîncăpătoare, această sărbătoare fiind de altfelconsiderată a fi cea mai mare sărbătoare creştinăde vară. Şi în Valea Jiului suntem convinşi cătoate lăcaşurile sfinte ortodoxe vor fi pline.

Sărbătoarea începe pentru petroşeneni înParâng. Este al şaselea an în care AsociaţiaMândra, Primăria Petroşani şi AsociaţiaPetro Aqua îşi dau mâna pentru a organizaNedeia Troiţei, la pilonul 17. Bucătarii şefisunt momârlanii. Anul trecut cam 100 de kgde carne de oaie s-au transformat în tocanăşi în ciorbă pentru masa din Parâng. Anulacesta se pare că petrecerea va fi la aceeaşiînălţime, cu muzică, bucate şi sfânta slujbăde Sfânta Maria. Turiştii sunt aşteptaţi pe traseele turisticedin munţii Retezat, Vâlcan, Şureanu, Strajaşi Parâng, unde sunt aşteptaţi să soseascănumeroşi turişti. La Petrila şi la Brad voravea loc marşuri religioase cu ocazia acesteisărbători. Puiul serbează zilele comunei, iarla Geoagiu Băi se desfăşoară deja Festivalul

de folclor „Ileana Rus” (13-15 august). Latoate manifestările de astăzi ordinea şi liniş -tea publică va fi asigurată de Inspectoratulde Jandarmi al Judeţului Hunedoara.Şi nu uitaţi că şi la Uricani, la orele 13, sesfinţeşte troiţa ridicată prin strădania d-luiNicolae Stoi.

Alina PIPAN

La 25 de ani Romulus vrea să-şi încetăţe-nească eticheta de smardoi prin baruriledin Vulcan. Unde dă el cu pumnul crapămaxilarul în două. L-a uscat în bătaie şi peun coleg de pahar. De data aceasta i-a picatîn pumn Viorel, şi el luat foarte tare lamăsea. Romulus, bătăuşul şef, s-a enervat tare peViorel, sâmbătă pe la 17. Ceasul rău... Seafla într-un bar pe Aleea Muncii, iar Viorelîl tot şicana. Odată s-a umflat orzul în gâs-can, a izbucnit şi a dat în Viorel până l-adesfigurat. Victima a fost transportată înstare gravă la Spitalul de Urgenţă dinPetroşani pentru acordarea de îngrijiri

medicale, în timp ce pe numele prezum-tivului autor a fost întocmit dosar de cerce tare penală sub aspectul comiterii infrac ţiunii de vătămare corporală.În continuare se efectuează cercetări pen-tru stabilirea tuturor circumstanţelor încare a fost comisă fapta, urmând ca pebaza certificatului medico-legal prezentatde partea vătămată să se efectueze în-cadrarea juridică exactă a faptei şi să sedispună măsurile legale faţă de suspect. Înacest sens se aşteaptă însănătoşirea pacien-tului şi stabilirea zilelor de spitalizare darşi raportul medicului legist.

Alina PIPAN

TARE ÎN PUMN, VARIANTA VULCAN

Astăzi, cine n-are liber să-şi ia!TOT JUDEŢUL ESTE ÎN SĂRBĂTOARE

Noua biserică din Uricani păstorită de protopopul Petrache

Creţu - aşa arăta în 2011

Anul trecut a avut loc sfinţireaacestei superbe mănăstiri,

tot pe 15 august

Page 10: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

1. Spaţiu comercial, garsonieră, Aeroport, blocurile noi - zonaNicuşor Gociu, 33 mp, multiple amenajări interioare şi îmbu -nătăţiri, pretabil locuit sau sedii firme, cabinete medicale, birouri,preţ 8.000 euro.2. Gars. confort 1, zona Hermes Bulevard, etaj 1, su prafaţă

mare, gaz, standard, preţ 13.000 euro neg.3. Gars. confort 1, etaj 2/4, Petroşani Nord, îmbu nă tă ţiri, gea-

muri şi balcon închis în termopan, parchet, baia amenajată, in-stalaţii noi, uşi schimbate, poziţionată pe mijloc, preţ 10.000euro.4. Gars. zona Primăriei Petroşani - la cheie, mobilată şi utilată,

centrală termică, amenajări interioare, preţ 55.000 lei neg.5. Gars. confort 1, etaj 2/4, bine întreţinută, zonă liniştită

Petroşani, poziţionată la soare, preţ 38.000 lei neg.6. Gars. C.Mille, et. 1/4, multiple amenajări şi îmbunătăţiri,

bucătărie mobilată, geamuri termopan, parchet laminat, baiaamenajată, pereţi izolaţi, instalaţii noi, preţ 65.000 lei sauschimb cu ap. 2 cam., zonă centrală, cu diferenţa discutabilă.7. Gars. Unirii, parter, la stradă, poziţionată pe mijloc, stan-

dard, preţ 25.000 lei.8. Gars. confort 1, Aviatorilor, la stradă, et. 2/4, bine întreţin-

ută, mobilată complet, parchet laminat, geamuri şi balcon închisîn termopan, uşi şi instalaţii schimbate, preţ 13.000 euro neg.9. Gars. confort 1, Aeroport, la stradă- Aviatorilor, mobilată,

amenajări-geamuri termopan, gresie şi faianţă, baia amenajată,preţ 34.000 lei sau în rate- 38.000 lei.10. Gars. Aeroport-Aviatorilor, la stradă, multiple amenajări in-

terioare şi îmbunătăţiri, centrală termică, geamuri termopan,eventual mobilată, preţ 40.000 lei neg.11. Gars. Aeroport, blocurile noi, standard, bine întreţinută,

preţ 5500 euro.

1. Ap. 2 cam., Dimitrov, etaj 2, standard, suprafaţă mare, gea-muri termopan, boxă, zonă liniştită, preţ 15.000 euro.2. Ap. 2 cam., Aviatorilor, la stradă, dec,. hol pătrat, etaj 3/4,

amenajări interioare, bine întreţinut preţ 65.000 lei sau schimbcu garsonieră, plus diferenţa.3. Ap. 2 cam., Aeroport - zona Dacia, standard, etaj 10, preţ

20.000 lei.4. Ap. 2 cam., Unirii., etaj 2, mobilat, multiple amenajări inte-

rioare şi îmbunătăţiri, totul nou, uşi şi instalaţii schimbate, gea-muri şi balcon închis termopan, centrală termică, baiaame najată, foarte bine întreţinut, preţ 21.000 euro sau 25.000euro mobilat. 5. Ap. 2 cam., zona Parâng, etaj etaj 1/4, amenajări şi îm-

bunătăţiri, centrală termică, geamuri şi balcon închis în ter-mopan, izolaţie exterioară, zonă foarte liniştită sau schimb cuapartament 3-4 camere, cu diferenţa discutabilă, preţ 19.000euro neg.6. Ap. 2 cam. mobilat, Independenţei, dec, etaj 1/4, amenajat,

centrală termică, geamuri termopan, parchet clasic şi parchetlaminat în bucătărie si hol, baia amenajată, izolat termic inte-rior/exterior, preţ 18.500 euro neg.7. Ap. 2 cam., zona Hermes-Bulevard, etaj 6, mobilat şi utilat,

centrală termică, geamuri termopan, gresie şi faianţă, 2 balcoaneşi garaj zona Slătinioara (teren proprietate, curent - 380 V, apă,canal), preţ 22.000 euro neg. + 5000 euro garaj.8. Ap. 2 cam., Dimitrov, standard, Aleea Florilor, zonă liniştită,

parter, preţ 90.000 lei neg. 9. Ap. 2 cam., Dimitrov, etaj 1/3, boxă, standard, bine în-

treţinut, poziţionat la soare şi pe mijloc, preţ 18.000 euro neg.10. Ap. 2 cam. mobilat, zona Astral Petroşani, etaj 4/10,

suprafaţă mare, îmbunătăţiri şi amenajări interioare, centrală ter-mică, panoramă, preţ 32.000 euro.11. Ap. 2 cam., etaj 3/10, zona Hermes, standard, gaz, balcon

7 m, călduros, preţ 75.000 lei.12. Ap. 2 cam., Piaţa Petroşani, etaj 1/4, standard, la stradă,

centrală termică, bine întreţinut, preţ 33.000 euro neg. 13. Ap. 2 cam., zona Primărie, parter la stradă, pretabil locuit

sau sedii firme, birouri, cabinete medicale, geamuri termopan,uşă metal, standard, preţ 20.000 euro neg.14. Ap. 2 cam., Aeroport, blocurile noi, etaj 2/4, la stradă,

geamuri termopan, 2 focuri gaz, balcon închis, bine întreţinut,preţ 65.000 lei neg.15. Ap. 2 cam., Constructorul, amenajări şi îmbunătăţiri, cen-

trală termică, geamuri termopan, parchet laminat, poziţionat lasoare/schimb cu apartament 3-4 camere plus diferenţa dis-cutabilă, preţ neg.16. Ap. 2 cam., blocurile noi Aeroport, etaj 2/4, amenajări,

bucătărie modificata, 2 focuri gaz, geamuri termopan, parchetlaminat, uşi şi instalaţii schimbate, preţ 80.000 lei.17. Ap. 2 cam., zona Primăriei Petroşani, etaj 3/4, mobilat şi

utilat, bine întreţinut, parchet laminat, poziţionat la soare şi pemijloc, 2 focuri gaz, preţ 20.000 euro.

1. Ap. 3 cam., Aeroport, blocurile noi, pretabil locuit sau sediifirme, suprafaţă mare, balcon bine întreţinut, preţ 15.000 euro.2. Ap. 3 cam. Petroşani Nord, Bulevard, bloc BCA, etaj 3/8,

2 băi - una amenajată complet, poziţionat la soare, suprafaţămare, 2 focuri gaz, amenajări interioare, uşi şi instalaţii schim-bate, parchet laminat, geamuri termopan, balcon închis, preţ150.000 lei neg.3. Ap. 3 cam., zona Mignon-Billa, suprafaţă mare, centrală ter-

mică, amenajări şi îmbunătăţiri, geamuri termopan, bine în-treţinut (eventual mobilat), preţ 40.000 euro.4. Ap. 3 cam., mobilat şi utilat, Independenţei, decomandat,

multiple amenajări interioare şi îmbunătăţiri, centrală termică,geamuri şi balcon închis în termopan, uşi şi instalaţii schimbate,parchet laminat, baia amenajată, preţ 18.000 euro.5. Ap. 3 cam., Aviatorilor-Piaţa Dacia, etaj 3/4, centrală ter-

mică, bucătărie mare, balcon mare, poziţionat la soare, bine în-treţinut, preţ 70.000 lei neg.6. Ap. 3 cam., Petroşani Nord, zona Bulevard, etaj 1/4, stan-

dard, 2 balcoane, centrală termică, geamuri termopan, bine în-treţinut, preţ 35.000 euro neg.7. Ap. 3 cam., pretabil locuit sau sedii firme, zona Piaţa

Petroşani - Aleea Poporului, poziţionat pe mijloc, bine întreţinut,geamuri termopan, centrală termică, gresie şi faianţă, uşi schim-bate, parchet laminat, preţ 125.000 lei - posibil rate.8. Ap. 3 cam., Bulevard-Petroşani Nord, etaj 3/4, multiple

amenajări interioare, centrală termică, geamuri termopan, par-

chet laminat, bai amenajate, instalaţii schimbate, mobilat com-plet, vedere Bulevard şi în spate, preţ 40.000 euro, posibil rate.9. Ap. 3 cam., blocurile noi Aeroport, decomandat, hol pătrat,

centrală termică, geamuri termopan, bine întreţinut, 2 balcoane,instalaţie apă individuală, preţ 90.000 lei neg. 10. Ap. 3 cam., zona Parâng, bloc cărămidă, poziţionat la

soare, amenajări şi modificări, curat, luminos, geamuri ter-mopan, pardoseală şi pereţi izolaţi, uşi şi instalaţii schimbate,baia amenajată, centrală termică, mobilier bucătărie şi hol, preţ90.000 lei.11. Ap. 3 cam., Parâng, zonă liniştită, etaj 1/4, standard, cen-

trală termică,, mobilat, bine întreţinut., preţ 80.000 lei neg 12. Ap. 3 cam., Independenţei, decomandat, multiple amena-

jări interioare şi îmbunătăţiri, centrală termică, geamuri şi bal-con închis în termopan, uşi şi instalaţii schimbate, parchetlaminat, baia amenajată, preţ 18.000 euro.13. Ap. 3 cam., blocurile noi Aeroport, etaj 2/4, îmbunătăţiri

si amenajări interioare, poziţionat la soare, bine întreţinut, in-stalaţii schimbate (eventual mobilat), preţ 28.000 euro neg.14. Ap. 3 cam., Petroşani Nord, parter înalt, bloc foarte căl-

duros, centrală termică proprie, balcon închis-beci, geamuri ter-mopan, parchet laminat, instalaţii noi, bine întreţinut, preţ100.000 lei. 15. Ap. 3 cam., Petroşani Nord-Zorilor, etaj 3/4, geamuri ter-

mopan, 2 focuri gaz, preţ 32.000 euro (eventual garaj lângăbloc, preţ neg.).16. Ap. 3 cam., Independenţei, decomandat, 2 balcoane, in-

stalaţii noi, canalizare separată, zugrăvit, gresie şi faianţă, preţ85.000 lei.17. Ap. 3 cam. si spaţiu comercial pentru orice fel activităţi,

zona Piaţa Petroşani, la stradă, vad comercial foarte bun, gea-muri termopan, modificări şi îmbunătăţiri multiple, preţ 150.000lei.18. Ap. 3 cam., zona Bulevard, Petroşani Nord, poziţie ideală

- panoramă, centrală termică, geamuri termopan, 2 băi, 2 bal-coane, preţ 25.000 euro.

1. Ap. 4 cam., zona Mignon-Billa, suprafaţă mare, etaj 4, cen-trală termică, geamuri termopan, parchet, bine întreţinut, pozi ţi -onat la soare, foarte călduros, panoramă, preţ 45.000 euro neg.2. Ap. 4 cam., Aeroport blocurile noi, etaj 1/4, izolat termic,

suprafaţă mare, centrală termică, parchet laminat, geamuri ter-mopan, bai amenajate, bine întreţinut sau schimb cu ap. 2 cam.,plus diferenţa discutabilă, preţ 35.000 euro neg.3. Ap. 4 cam., Dimitrov, suprafaţă mare, etaj 2/3, balcon, izo-

lat termic, bine întreţinut, geamuri termopan, centrală termică,zonă şi scară foarte liniştite, poziţionat pe mijloc si la soare, preţ45.000 euro ( eventual garaj).4. Ap. 4 cam., Piaţa Petroşani, etaj 1/4, îmbunătăţiri, bucătărie

mobilată, centrală termică, geamuri si 1 balcon închis în ter-mopan, parchet, instalaţii schimbate, foarte bine întreţinut, preţ35.000 euro.5. Ap. 4 cam., Piaţa Petroşani, etaj 2/4, amenajări şi îm-

bunătăţiri multiple, baie mărită şi modificată, centrală termică,geamuri termopan, uşi şi instalaţii schimbate, poziţionat pe mij -loc si la soare, preţ 48.000 euro.6. Ap. 4 cam., Uricani - Brazilor, etaj 1/4, decomandat, 2 bal-

coane, suprafaţă mare, standard, preţ 10.000 euro.7. Ap. 4 cam., zona Mignon-Billa, suprafaţă mare, standard,

gaz, 2 balcoane, preţ 45.000 euro / schimb cu 2 camere plusdiferenţa discutabilă.8. Ap. 4 cam., Petroşani Nord, zona Carrefour, etaj 3/4, foarte

călduros, hol pătrat, centrală termică, 2 balcoane, preţ 44.000euro neg. / schimb cu ap. 2 cam. plus diferenţa discutabilă.9. Vând/schimb cu ap. 2 cam. Petroşani , zonă centrală, ap. 4

cam. şi garaj în Iscroni, suprafaţă mare, etaj 2/4, bine întreţinut,parchet, gaz, geamuri termopan, uşi şi instalaţii schimbate, 2băi, 2 balcoane, bine întreţinut, preţ 80.000 lei neg.10. Ap. 4 cam., Aeroport, blocurile noi, suprafaţă mare-112

mp, panoramă, amenajări interioare şi îmbunătăţiri multiple,centrală termică, geamuri termopan, bai amenajate (una cu cadă,una cabină duş), mobilat şi utilat complet, preţ 32.000 euro neg.11. Ap. 4 cam., Piaţa Petroşani, etaj 2/4, centrală termică, îm-

bunătăţiri si amenajări, geamuri termopan, poziţionat la soare,preţ 150.000 lei neg. sau schimb cu ap. 2 cam. + dif. discutabilă.12. Ap. 4 cam., Bulevard-zona Bancpost, îmbunătăţiri, gresie

şi faianţă, uşi interioare schimbate, hol pătrat, modificări, gea-muri termopan, instalaţii schimbate, 2 focuri gaz, preţ 150.000lei neg./ schimb cu ap. 2 cam., plus diferenţa.

1. Teren la şosea, zona Gambrinus, intravilan, suprafaţă 4500mp drept + 8500 mp pădure - pretabil construcţii de orice fel,posibilităţi multiple, preţ neg.2. Teren intravilan, 1100 mp, la intrarea în Vulcan, zonă liniştită,

acces auto, pretabil construcţii case, case vacanţă, preţ 10 euro/mp.3. Teren Vulcan-Valea Ungurului, 1100 mp, acces auto, posi-

bilităţi multiple case, case vacanţe, construcţii, zonă pitorească şiliniştită, apă, curent, preţ 6000 euro4. Teren zona industrială Livezeni, intravilan, acces auto si cale

ferată, suprafaţă 1300 mp, front stradal 50 m, utilităţi, posibili -tăţi multiple, preţ 30 euro/mp neg.5. Teren Vulcan-Valea Ungurului, 13.000 mp (eventual parce-

lat), acces auto, posibilităţi multiple case, case vacanţe, con-strucţii hale, zonă pitorească şi liniştită, apă, curent, preţ 7 euro/mp neg.6. Teren Livadia, intravilan, 950 mp, cu casă veche (casa şi

anexe le necesită renovare completă), apă, curent, acces auto,strada betonată, preţ 10.000 euro.7. Teren Câmpu lui Neag-Valea de Brazi, 6000 mp, intravilan,

drept, acces auto, front stradal 200 m, apă, curent + căsuţăveche lemn, zonă pitorească, panoramă, ideal construcţii case,case vacanţă, preţ 25.000 euro neg.8. Teren zona cabanei Rusu, intravilan, 600 mp, acces auto,

utilităţi, preţ 12.000 euro.9. Teren + căsuţă vacanţă mobilată şi utilată, zonă pitorească

Lupeni, 1800 mp, drept, acte, ieşire indiviziune, posibil con-strucţii case, case vacanţă, acces auto, utilităţi, preţ 14.000 euroneg.10. Teren intravilan-Maleia, 6000 mp drept, acces auto, acte-

ieşire din indiviziune, curent, apă, preţ 25 euro/mp.11. Teren intravilan - 1000 mp, la drum Aninoasa, utilităţi,

drept, posibil construcţii case, asigurare, acces auto, preţ 8 euro/

mp neg.12. Vând 3 ha teren extravilan, zona Roşia, posibilităţi multi-

ple, curent în apropiere, acces auto, preţ 3 euro/mp neg. 13. Teren intravilan 4000 mp, la şosea - Nucşoara, Valea

Haţegului, drept, utilităţi, pretabil orice fel de construcţii case,pensiuni, preţ 10 euro/mp.14. Teren la intrarea în Petroşani - zona Dărăneşti-Peştera Bolii,

posibilităţi multiple-construcţii case, case vacanţă, pensiuni,suprafaţă 2300 mp, apă curgătoare, o parte drept, o parte înpantă, acces auto, posibilităţi racordare, apă, curent, acte, ieşiredin indiviziune, preţ 15 euro/mp.15. Teren Valea Ungurului - Vulcan, 3000 mp, acces auto, zonă

pitorească, drept, apă curgătoare, pretabil construcţii case, casevacanţă, preţ 10 euro/mp neg. sau 6500 mp - 6 euro/mp neg.

1. Teren Câmpu lui Neag-Valea de Brazi, 6000 mp, intravilan,drept, acces auto, front stradal 200 m, apă, curent + căsuţăveche lemn, zonă pitorească, panoramă, ideal construcţii case,case vacanţă, preţ 25.000 euro neg.2. Casă vacanţă pt familie, mobilată şi utilată, Parâng, zona Că-

suţei din poveşti, P+1, la parter living, bucătărie, cameră, baie,scară interioară, etaj - cameră mare-30 mp, teren concesionat190 mp-posibilitate extindere, beci, acces auto, preţ 45.000euro neg.3. Casă vacanţă, zona Câmpu lui Neag-Cheile Buţii, la drum,

suprafaţă 120 mp, P+M, zidărie + lemn, 6 camere, 2 băi,bucătărie, debara, curte amenajată, grătar, 600 mp teren, preţ160.000 lei.4. Casă vacanţă zona Rusu, suprafaţă construită 100 mp, P+E,

la parter living si bucătărie, scară interioară, la etaj 2 dormitoare,balcon, mobilată şi utilată, acces auto, panoramă, preţ 42.000euro.5. Casă vacanţă Parâng, cota 1600, P+M, construcţie 2006-la

parter-living,2 camere, 2 băi, bucătărie, la mansarda-3 camerematrimoniale şi 1 cameră cu 3 paturi, 2 băi, living, terasă, mo-bilată şi utilată, preţ 110.000 euro neg.6. Casă vacanţă, Parâng, construcţie nouă, zona pârtiilor - teren

concesionat, 55 mp, P+1+M (demisol - cameră, bucătăriedotată, baie serviciu, centrală termică, P – cameră + baie, et. -2 cam. + baie, M - cameră), construcţie BCA, preţ 130.000euro neg.7. Case de vacanţă, în Straja, prima cu P+E+M, la parter

bucătărie, baie, la etaj 2 cam., baie, la mansardă 1 cameră, sobe,duşumele, gresie şi faianţă, uşa metalică la intrare, construcţiedin cărămidă, din anul 2002, acoperită cu ţiglă, cea de-a douala roşu, preţ total 60.000 euro.8. Casă de vacanţă în staţiunea Straja, P+E, cu 8 cam. - 27

locuri cazare, 2 livinguri, bucătărie, băi, magazie de lemne, cen-trală pe combustibil solid, teren în suprafaţă de 130 mp, conce-siune pe 49 de ani, construcţie de lemn şi piatră, din anul 2004,mobilată şi utilată, preţ 150.000 euro neg.

1. Spaţiu comercial la chirie-amenajat, zonă centrală Petrila,120 mp, la stradă, vitrina, pretabil activităţi comerciale, sediifirme preţ 350 euro/lună.2. Complex turistic-spaţiu comercial amenajat şi apartament

115 mp, restaurant, terasă, pretabil diferite activităţi comerciale,la drum naţional, 500 mp teren concesionat, preţ 70.000 euro.3. Construcţii cu teren, zonă pitorească Vulcan, posibilităţi mul-

tiple, pretabil turism, casă, casă de vacanţă-pensiune-activităţiagrement, teren 6300 mp, apă curgătoare, piscină, garaje,cramă, anexe (construcţie pe 2 nivele, 7 camere cu baie şi terasă+ casă separat, încălzire centrală), amenajări şi îmbunătăţiri mul-tiple casă şi teren, preţ 120.000 euro neg. sau separate neg.4. Spaţiu comercial amenajat la parter de bloc, 70 mp, 2 intrări

exterioare, 1a strada - zonă centrală Petrila, pretabil activităţicomerciale, sedii firme, cabinete medica1e, preţ 22.000 euroneg.5. Spaţiu comercial ultracentral, construcţie nouă - P+E pretabil

activităţi comerciale, birouri, sedii firme, cabinete medicale si/saulocuit amenajat complet, gaz, centrală termică, loc parcare.6. Spaţiu comercial zona Piaţa Petroşani, amenajat la parter de

bloc, scări exterioare, pretabil activităţi birouri, firme, cabinetemedicale, preţ 200 euro/lună.7. Spaţiu comercial zona Piaţa Petroşani, pretabil activităţi co -

merciale de orice fel, depozite, suprafaţa 67 mp, vitrină, grupsanitar, acces auto, curent trifazic, preţ 12 euro/mp neg.8. Casă pretabil spaţii comerciale, sedii firmă sau locuit în zona

ultracentrală Petroşani, 400 mp teren, 2 camere, bucătărie, baie,hol, gaz, centrală termică, preţ 75.000 euro neg.9. Spaţiu comercial, Aeroport blocurile noi-zona Nicuşor Gociu,

33 mp, multiple amenajări interioare şi îmbunătăţiri, pretabillocuit sau sedii firme, cabinete medicale, birouri, preţ 8.000euro.10. Spaţiu pentru chirie sau vânzare Petroşani, 125 mp, 3+1

încăperi, acces auto, curent, posibilitate mansardare, pentru de-pozite, producţie etc., preţ 100.000 lei sau 200 euro/lună.11. Spaţiu comercial zona Spital Petroşani, suprafaţă 80 mp,

pretabil birou, cabinet medical, 3 încăperi, baie, gresie, geamuritermopan, preţ 25.000 euro.12. Spaţiu comercial, Aeroport-Aviatorilor, zona pieţei mici, la

stradă, amenajat la parter de bloc, pretabil orice fel activitate,geamuri termopan, 2 încăperi cu gresie, grup sanitar, scară ex-terioară, preţ 25.000 euro neg. sau 250 euro/lună.13. Spaţiu pentru vânzare, în Vulcan, zonă centrală-M.Viteazu,

suprafaţa de 80 mp, vitrină 10 m, scări exterioare şi interioare,gaz, CT, pardoseală granit, pretabil activităţi diverse, preţ55.000 euro neg.

1. Construcţii cu teren, zonă pitorească Vulcan, posibilităţi mul-tiple-pretabil turism, casă, casă de vacanţă-pensiune-activităţiagrement, teren 6300 mp, apă curgătoare, piscină, garaje,cramă, anexe, (construcţie pe 2 nivele, 7 camere cu baie şi terasă+ casă separat, încălzire centrală), amenajări şi îmbunătăţiri mul-tiple casă şi teren, preţ 120.000 euro neg. sau separate neg.2. Casă mică cu 1 cameră, bucătărie, hol, baie, cămară,

mansardă, zonă centrală- zona INSEMEX Petroşani, la stradă,acces auto, utilităţi, 200 mp curte, pomi fructiferi, zonă foarteliniştită, preţ 11.000 euro.3. Casă veche cu teren Livadia, intravilan, 950 mp (casa şi

anexele necesită renovare completă), apă, curent, acces auto,strada betonată, preţ 10.000 euro.4. Casă Aninoasa, zonă centrală şi liniştită, 2 camere, living,

bucătărie, baie, amenajări interioare şi îmbunătăţiri, centrală ter-mică pe combustibil solid, preţ 25.000 euro neg. sau chirie -200 euro/lună +garanţie.5. Casă în Ponor-Pui, 3 camere, cămară, hol, din cărămidă,

acoperită cu ţiglă, anexe, şură cu 2 grajduri, curte 720 mp, accesauto, preţ 140.000 lei neg.6. Casă cu 1000 mp teren în Uricani, 4 camere, bucătărie,

baie, 2 holuri, 2 intrări + 3 holde teren agricol, acces auto, preţ30.000 euro neg.7. Casă zonă centrală, pretabil locuit sau activităţi comerciale,

birouri firme, cabinete medicale, la stradă, acces auto, 2 camere,hol mare, bucătărie, pivniţă, încălzire centrală, preţ 43.000 euroneg.8. Căsuţă tip vilă - P+1 9(2 case), Viitorului, 2 garaje, curte

amenajată, zonă liniştită, amenajări, geamuri termopan, preţ45.000 euro neg.9. Casă cu 800 mp teren, drept, zonă retrasă şi liniştită

Petroşani, pretabil activităţi turism, pensiune sau locuit, 6camere, 2 băi, bucătărie, beci, fântână în curte şi apă curentă,garaj, acces auto, preţ 50.000 euro neg.10. Casă pretabil spaţii comerciale, sedii firmă sau locuit în zona

ultracentrală Petroşani, 400 mp teren, 2 camere, bucătărie, baie,hol, gaz, centrală termică, preţ 75.000 euro neg.11. Vilă zona Maleia, mobilată şi utilată, construcţie nouă, din

cărămidă, suprafaţă construită 350 mp, 120 mp amprenta sol,parter-living, hol, bucătărie, baie, etaj-3 dormitoare, baie,mansarda nefinisată, amenajări şi îmbunătăţiri multiple, izolata ter-mic, acces auto, centrală termică combustibil solid, fosă septică,curent 380 V, 2 beciuri, cramă, anexe, preţ 125.000 euro neg.12. Casă zonă centrală, Petroşani Nord, construcţie nouă, mo-

bilată şi utilată complet, totul nou, impecabil, multiple amenajăriinterioare, parter-living, bucătărie, baie, debara, scară interioară-la etaj-3 dormitoare, baie, dresing, balcon mare, curte amena-jată, acces auto, garaj, preţ neg.13. Casă zona colonie formată din 2 corpuri - 3 camere,

bucătărie, baie + 3 camere, bucătărie, baie, garaj, curte 80 mp,anexe, acces auto, centrală termică pe combustibil solid, ame-najări interioare, preţ 43.000 euro neg14. Casă liniştită Petroşani P+M, acces auto, 2 intrări, 800 mp

teren, 7 camere, bucătărie la demisol, mansarda amenajată (unapartament separat), garaj, centrală termică combustibil solid,amenajări, geamuri termopan, parchet, ţiglă schimbată, accesauto 2 străzi, preţ 75.000 euro neg.15. Casă veche cu 400 mp teren drept (posibil construcţie

nouă), în zonă centrală şi liniştită Petroşani, acces auto,canalizare, utilităţi, preţ 20.000 euro.16. Casă zonă centrală Petroşani-Bulevard, pretabil locuit sau

spaţiu comercial, suprafaţă constr. 80 mp,2 camere, bucătărie,baie, hol, boxă, pivniţă, centrală termică gaz, curte 164 mp,acces auto uşor, preţ 55.000 euro neg.17. Casă zonă liniştită Petroşani, P+1, 4 cam., living, bucătărie,

baie, cu scară interioară, terasă mare, panoramă, 1000 mpteren, centrală termică, anexe, zonă foarte liniştită Petroşani,preţ 55.000 euro neg neg.

1. Schimb casă la ţară cu 4800 mp teren, Gorj - zona Căr-buneşti - 3 camere, bucătărie, anexe, apa, gaz,fântână în curte,la stradă cu apartament în Petroşani sau vând 35.000 lei.2. Schimb casă zonă liniştită Petroşani, 2 camere, bucătărie, hol,

anexe, terasă, centrală termică pe combustibil solid, 260 mpcurte, canalizare, renovată, amenajări interioare, geamuri ter-mopan, uşi şi instalaţii schimbate, baia amenajată, cu apartament2 camere central + diferenţa sau vând preţ 180.000 lei neg.3. Schimb cu ap. 2 cam. Petroşani Nord, cu diferenţa dis-

cutabilă- casă Petroşani Nord, P+ E, la parter- living, bucătărie,2 camere, 2 băi, scară interioară, la etaj - 2 camere, baie, debara,2 terase (1 închisă), 2300 mp teren, curte amenajată, centralătermică, garaj, sala sport, anexe, acces auto sau vând preţ neg.4. Schimb cu garsonieră Petroşani sau vând teren pt. construcţii

case, case de vacanţă, intravilan, 3300 mp, zona Haţeg, sat On-ciuc - drept, front stradal-12 m, acces auto la sosea, ieşire la lac,proiect, curent, acte, ieşire din indiviziune, preţ 15.000 euro.5. Schimb/ vând ap. 2 cam. cu ap. 4 cam. + diferenţa dis-

cutabilă - Petroşani Nord, Bulevard, etaj 2/4, mobilat şi utilatsau nemobilat, amenajări şi îmbunătăţiri multiple, totul impeca-bil, preţ neg.

1. Ap. 3 cam., Petroşani Nord, Bulevard, sau Piaţă-AleeaPoporului, mobilat şi utilat, centrală termică, geamuri termopan,curat, bine întreţinut, preţ 200 euro/ lună+garanţie neg.2. Ap. 2 cam., Petroşani Nord-G.V.Milea, etaj 3/4, mobilat şi

utilat complet, deosebit, totul nou, centrală termică, geamuri ter-mopan, baia amenajată, pentru pretenţioşi, preţ 300 euro/lună+garanţie.3. Ap. 2 cam., zona Primărie Petroşani, parter, mobilat şi uti-

lat, curat, branşat termoficare, bine întreţinut, preţ 200 euro/lună+garanţie.4. Ap. 3 cam., zona Piaţa-Poliţie Petroşani, mobilat şi utilat

complet, amenajări şi îmbunătăţiri, geamuri termopan, centralătermică, băi amenajate, bine întreţinut, preţ 200 euro/lună+garanţie.5. Ap. 3 cam., Piaţa Petroşani, posibil locuit sau sedii firme,

geamuri termopan, parchet laminat, gresie şi faianţă, 2 băi-unaamenajată, preţ 200 euro/lună+garanţie.6. Ap. 2 cam., Independenţei, mobilat şi utilat, centrală termică,

geamuri termopan, zonă foarte liniştită, amenajări şi îmbunătăţirimultiple, preţ 200 euro/lună+garanţie.7. Ap. 3 cam., zona Primărie Petroşani, parter la stradă,

pretabil locuit sau sedii firma, amenajări şi îmbunătăţiri, parţialmobilat, preţ 250 euro/lună+garanţie.8. Ap. 2 cam., zona Parâng-Oituz, etaj 3, mobilat, bine în-

treţinut, centrală termică, preţ 500 lei/lună+garanţie.9. Casă - curte, zona ultracentrală Petroşani, la stradă, acces

auto, pentru locuit sau sedii firme, depozite, spatii comerciale,preţ 300 euro/lună.

GARSONIERE

SCHIMBURI

APARTAMENTE 4 CAMERE

APARTAMENTE 2 CAMERE

APARTAMENTE 3 CAMERE

TERENURI

CASE DE VACANÞÃ

SPAÞII COMERCIALE

CASE

CHIRII

Pentru relaþii sau alte oferte vã puteþi adresa zilnic la se diul firmei, str. Horea, 2/23 sau la telefoanele: 0254.545.393, 0727.832308.www.agentia-imobiliara-petrosani.ro

e-mail: [email protected]

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 201210 IMOBILIARE

www.zvj.ro

Buletin Imobiliar Agenþia Macarena

Page 11: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012 11PUBLICITATE

www.zvj.ro

Vând casă (are apă, canalizare,

energie electrică etc., acces auto)

+ 600 mp teren, zona Peştera

Bolii.

Tel. 0725.068828

Vând casă + anexe şi 4.000 mp

teren în Livadia. Preţ 30.000 euro.

Telefon 0766.568419

Vând apartament 2 camere în

Lupeni, zona Penny Market,

Aleea Trandafirilor, bl. 12/41.

Tel. 0728.980100

Vând apartament 2 camere,

Lupeni, str. Viitorului, bl. K2,

stare bună, termopane, uşă

metalică, preţ negociabil.

Telefon 0728. 272117

Vând apartament 3 camere în

Dimitrov, situat la stradă, parter

înalt, îmbunătăţiri, centrală ter -

mică, geamuri termopan, izolat

exterior, balcon închis, bine în-

treţinut, 2 boxe. Ideal de transfor-

mat şi în spaţiu cu altă destinaţie.

Preţ 45.000 euro neg.

Rel. la tel. 0724.571408

Vând rulotă turistică, două dor-

mitoare, baie, aragaz, dresing,

foarte bine întreţinută. Preţ neg.

Telefon 0760.922123

Vând Ford Fiesta model 2006,

fab 2005, 4 uşi, 1.4 diesel, 4

airbag, abs, închidere centrali -

zată, radio cass original, consum

ff mic, euro 4, taxa mediu 300

euro. Un singur proprietar de

nouă. Preţ 2890 euro.

Telefon 0765.459316

Vând Ford Focus model 2002,

1.8 diesel, aer condiţionat, abs,

geam el., închidere centralizată,

radio cass original, 4 airbag, un

singur proprietar de nouă, statul

austriac, recent adusă în ţară. Preţ

1950 euro.

Telefon 0765.459316

Vând Peugeot 308, 1,6 HDI, mai

2010, 35.000 km, confort pack

dublu climatronic volan reglabil,

oglinzi electrice şi încălzite, 2

geamuri electrice, 4 airbaguri,

computer bord, preţ 9900 euro.

Telefon 0728.696889

Vând Ford Mondeo, an 1998, 1.8

benzină, airbag, radio cass origi-

nal, închidere centralizată, stare

foarte bună, un singur proprietar

de nouă, recent adusă în ţară.

Telefon 0765.459316

IMOBILIARE ANGAJĂRI

AUTO

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Nu poţi fi de acord cu părerilecare se vehiculează în jurul tău,pentru că tu ai învăţat altfel din

experienţa ta de viaţă.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Timpul trece cum vrea el, dar in-credibil de lent, deşi tu ai planurimăreţe pentru perioada următoare.

Aşteptarea devine obositoare, pen-tru că nu suporţi să stai pe loc şi să aştepţisă se urnească din nou căruţa împotmolită.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Inima ta bate gata să-ţi sarădin piept, cucerit de o nouă pasi-une. Se ştie cât de mult te entuzi-asmezi atunci când apare ceva

nou şi interesant în viaţa ta.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Din două direcţii, trebuie totuşisă o alegi pe una din ele, pentrucă ar fi imposibil să mergi pe

două căi simultan.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Ai suficientă răbdare să te ocupide un proiect nou de anvergură.Eşti conştient că e cale lungă până

la rezultatele visate, dar cum eştiobişnuit cu eforturile pe termen lung, te apuciserios de treabă.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Ai nevoie doar de scânteiapotrivită pentru a da startul unuinou proiect. Întrebi în stânga şi-n

dreapta, citeşti, studiezi, şi dintoate aceste surse nu se poate să nu aparăşi informaţia pe care o căutai.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Fii atent dacă merită să iei debune sfaturile pe care ţi le oferăazi un prieten. E posibil ca intenţi-

ile sale să fie bune, dar efectelesfaturilor sale nu se vor potrivi cu planuriletale.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Ţi-e gândul la afaceri, la me -tode de a mai câştiga un ban înplus, la idei care să-ţi asigure un

trai mai bun în viitor şi ar fi de mi-rare să nu găseşti ceva cu adevărat profi tabil.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Deşi ştii că eşti iubit şi celălaltţine la tine mai mult ca la orice pelume, totuşi nu-ţi place atitudinea

sa posesivă.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Banalul acestei zile te plicti -seşte şi te complaci într-o starede pasivitate care nu te repre -

zintă. Parcă nu ai chef de nimic...

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Ştii să te bucuri de orice, nu aipretenţii mari de la această zi iarveştile bune vor veni din mai

multe direcţii.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Oboseala îşi spune cuvântulîncât nu ai mai dori nimic altcevadecât odihnă şi somn câtcuprinde. Chiar dacă ai încerca să

te implici în vreo activitate mai dificilă, nu dainiciun randament.

HOROSCOPHOROSCOP

ÎNCHIRIERI

SERVICII

Sonorizări, filmări profesionale, fotografii -

pentru diverse evenimente: nunţi,botezuri, onomastice, petreceri private.

Relaţii la telefon:0723.7886640768.6884650762.695556

PIERDERI

Pentru comenzi de MICĂ şi MARE PUBLICITATE ne puteţi contacta la:

0254.549020, 0254.549121, [email protected],

[email protected], [email protected]

sau direct la sediul redacţiei noastre.

Închiriez spaţiu industrial cu teren aferent în municipiul Petroşani, str. Dărăneşti (vizavi deLascăr Service),pretabil ca depozit,spaţiu de producţieetc., acces direct din DN 66, apă,curent etc.

Informaţii la telefon0761.282342

Ofer spre închiriereapartament 2 camere,mobilat şi utilat, centralătermică, termopan,terasa închisă, etaj 1, în Petroşani, str. Venus,bl. 1, sc. 1. Preţ: 400 lei.

Relaţii la telefon0722.344681

Asigur transport cu

autoutilitară 3,5 t.

Preţ minim/ km - în funcţie de

distanţă.

Relaţii la telefon0760.922123 non-stop.

Societate comercială angajează

bucătar cu experienţă,şi

ajutor bucătar.Relaţii la telefon

0751.199101

Pierdut chitanţă asigurare RCA nr. 370176584, eliberată penumele Căţăluşe Tudorina de către Alliaz Ţiriac. Se declară

nulă.

Spaţiu de închiriat (DEPOZIT), str. Lunca, nr. 100. Preţ foarte avantajos.

Relaţii la telefon:0372.764439 sau

0254.542472

Vila Melinda angajează

ospătar şi cameristă. Oferă condiţii de muncă

avantajoase.

CV-urile se pot trimitela fax 0254.545842

sau la [email protected]

SC REALCOM SA PETROªANILaboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie,

str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce încasele dumneavoastră cele mai gustoase şi delicioase specialităţi:Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile:

mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente.

Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439Laborator: 0733.960320, int. 315

Depozit: 0733.690319, int. 342

Torturi de ciocolatăTorturi cu frişcăTorturi cu fructe

Sortimente diversificate de prăjituriFursecuri

Alune prăjite şi alte sortimente

OFERTĂ SPECIALĂMMoonniittooaarree LLCCDD 1155””second-hand la doar 99 lei la achiziţionarea oricărei

unităţii P4.

SCANNERE BENQ LA DOAR 69 LEI.Electronic Center - 0765 459 316Petroşani, Piaţa Centrală, Hală, Etaj 1

Page 12: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

La rubrica sa din Evenimentulzilei, intitulată „Călăuză în lumeacărţilor”, criticul Alex Ştefănescu apublicat articolul „Întâmplări cuscriitorii: Poetul şi femeia imagi-nară” în care povesteşte debutulsău, ca poet, sub pseudonimulIoana Matei. Geo Dumitrescu, poetul care o debutase, a vrut săo cunoască personal şi, în acestsens, se pregătise atent din punctde vedere vestimentar şi olfactiv,ca orice bărbat gata săcucerească o femeie. Odată de-voalat secretul pseudonimului,dezamăgirea poetului a fost evi-dentă. Dar nu acesta e obiectularticolului nostru…

La finalul rubricii sale, criticul face, ca deobicei, patru recomandări iubitorilor deliteratură. La rubrica „Ce cărţi să cumpărăm”face două recomandări, iar la cea intitulată “Cecărţi să nu cumpărăm” - alte două. Prima cartepe care autorul Istoriei literaturii românecontemporane (1941 - 2000) ne îndeamnă să ocumpărăm este volumul distinsului nostrucolaborator, cu un strălucit doctorat în Ion D.Sîrbu, Mihai Barbu, volum intitulat:„Memoriile lui Ion D. Sîrbu. O reconstituire”(Craiova, Editura Autograf MJM).Iată şi argumentaţia criticului bucureştean:„Mihai Barbu, eminent profesor de română laun liceu din Petroşani, reconstituie în aceastăcarte viaţa scriitorului Ion D. Sîrbu, unSoljeniţîn al românilor, întemniţat decomunişti din motive politice”.

Cealaltă carte recomandată a fi achiziţionatăde iubitorii de literatură este cea a lui GeluNegrea, “Caragiale. Marele paradox”(Bucureşti, Ed. Cartea Românească) pe care oconsideră “o monografie de o certă valoare”. În schimb, Alex Ştefănescu nu recomandă săvă investiţi banii încartea lui DumitruChioaru, „Nouapoezie nouă” ( ClujNapoca, EdituraLimes) şi nici în cea aElizei Macadan, „Înautostop” (Bucureşti,Editura Vinea).Autorul Istoriei…îl consideră pe D.Chioaru „lipsit despirit critic”, iar pe d-na Macadan o vededoar „o autoare depoezii scurte şi anoste”. Referitor la cele de mai sus se cuvine a facecâteva cuvenite precizări:1) Autograf MJM din Craiova este editura şitipografia din Craiova, girată de scriitorul JeanBăileşteanu, la care văd, în mod tradiţional şiîn condiţii tipografice bune, lumina tiparuluicărţile concitadinilor noştri Mihai Barbu,Marian Boboc şi Ioan Lascu;2) Mihai Barbu nu mai este, din pricini„lăutăreşti”, profesor de română la un liceu dinPetroşani;3) Impresionantul volum „Memoriile lui IonD. Sîrbu. O reconstituire” a apărut şi datorităgenerosului sprijin financiar al dlui CostelAvram, pe atunci vicepreşedinte al ConsiliuluiJudeţean;4) Întrucât editura Autograf din Craiova nu areo reţea proprie de difuzare a cărţilor, cei carevor să urmeze îndemnul criticului Alex

Ştefănescu de a investi cu folosbanii în cultura scrisă o pot faceadresându-se redacţiei ZVJ. Latinii spuneau că au şi cărţilesoarta lor. Dacă au norocul să seîntâlnească cu un mare critic şi

acesta le apreciază, soarta lor înlume pare pecetluită. Chiar dacă în Valelucrurile par mai mici decât se văd de pe unvârf de munte…

Marian BOBOC

CMYK

CULTURĂ12 Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 15 august 2012

www.zvj.ro

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT

ISSN 2065 - 5096

Director: Cătălin DOCEA

[email protected]

Redactor şef: Marian BOBOC

0761.756840

Colectivul de redacþie:

Alina PIPAN [email protected] BRAN 0766.728688Mihaela PETROŞAN [email protected] OLTEANULoredana JUGLEA [email protected]

Colaboratori permanenþi:Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ,Mihai BARBU, Valeriu BUTULESCU, Irina BOBOC,Gilbert DANCO, DumitruGĂLĂŢAN-JIEŢ, IonHIRGHIDUŞ, Robert HUMMEL,Ioan LASCU, Ilie PINTEA, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEA

DTP: Bogdan SOVAGODaniela FILIMON0761.756837

Administrativ / Publicitate:Diana SANTA - 0722.344681Difuzare:Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia:Petroşani, str. N. Bălcescu

nr. 2, et. 2

Telefoanele redacþiei: 0254.549 020

0254.549 121 (fax) 0737.575 582

[email protected]

[email protected]

ZiarulVãii Jiului

angajează în condiţii avantajoase

PIZZARRelaţii la telefon 0722.540109

sau la sediul din Petroşani, str. Universităţii, nr. 76.

Marele critic Alex Ştefănescu vă îndeamnă să cumpăraţi cartea lui Mihai Barbu

Memoriile lui Ion D. Sîrbu. O reconstituire

Page 13: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

Dintr-o străveche familie momârlănească

I. H.: Domnule Stoi, vreau ca întâlnirea de azi să rămână memorabilă deoareceea trebuie să fie o imagine triplă: a omului, a creatorului de frumos şi a cetăţeanului.Acesta este şi motivul pentru care am să vă pun întrebări pe cele trei dimensiuni carevă caracterizează cel mai mult. Ca urmare, cine este OMUL Nicolae Stoi?

N.S.: Sunt un cetăţean al localităţii Uricani. Provin dintr-o familie de momârlani,gospodari aşezaţi ai Văii Jiului, cu vechi tradiţii locale. Familia mea îşi are originile învechea familie Tarhat (bunicii după mamă) şi Stoi (bunicii după tată).

M-am născut în anul 1929, în Uricani. Părinţii mei, Nicolae şi Maria, mi-au dat oeducaţie pentru a menţine gospodăria ţărănească, eu fiind singurul copil al lor. Între anii1937-1944, în perioada în care România a trecut prin evenimente deosebite, am urmatcursurile elementare în Uricani, apoi o şcoală profesională la Vulcan.

În anul 1964 m-am calificat în reparaţii automobile şi tractoare la Fabrica deautomobile Braşov. Până în anul1977 am lucrat la CombinatulCarbonifer din Valea Jiului, întransporturi auto. Am fost apoitransferat la Secţia de Preparare aCuarţului din Uricani, careaparţinea de Fabrica de Sticlă dinTârgu Jiu, de unde am fostpensionat în anul 1990. În tot acesttimp am avut grijă de gospodăriamoştenită de la părinţi. Stauîmpreună cu fiica mea care estecăsătorită.

Legat de glia Văii

I. H.: Nu aţi fost tentat săplecaţi vreodată din ValeaJiului?

N. S.: Vă răspund foartesimplu la această întrebare: amiubit prea mult locurile natale,Valea Jiului, ca să mă gândesc săplec. Am fost legat nemijlocit deaceste meleaguri prin tradiţie şi prin familie. Unde să mă duc dacă aici m-am simţitîntotdeauna bine, dacă aici sunt părinţii, bunicii şi tot ceea ce mă leagă de această lume?

I.H.: Ce credeţi că are aparte Valea Jiului faţă de alte zone ale României, cubune şi rele?

N. S.: Sunt legat de Valea Jiului prin întreaga mea viaţă. Aici mi-am trăit copilăria,tinereţea şi bătrâneţea. Valea Jiului a prosperat în perioada industrializării şi a fost o forţăeconomică.

Până în anul 1947, Valea Jiului a fost săracă şi oamenii au trăit din propriagospodărie. Mineritul a dus la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, dar a avut şi efecte negativeasupra naturii înconjurătoare. Mă gândesc la distrugerea unei părţi din frumoasa comunăCâmpu lui Neag, dar şi a altor locuri din Uricani sau din alte părţi ale Văii Jiului. Cu toateacestea, azi este mult mai rău, pentru că tocmai s-a distrus mineritul şi mulţi oameni aurămas fără venituri. Cei mai afectaţi sunt tinerii care nu au loc de muncă, nu-şi pot întemeia

o familie. Totmai mulţi oa-meni au o staresocială precară,ceea ce mă facesă cred că viitorul este greu de prevăzut.

Străjer la poalele… Retezatului

I.H.: Cum aţi trăit înainte de a se instala comunismul în ţara noastră?N. S.: A fost perioada copilăriei şi adolescenţei mele. Am fost educat şi crescut în

spiritul dragostei de ţară, de pământ şi de rege. Şcoala elementară am făcut-o când Româniaera monarhie, şi eu eram pe atunci mândru că m-au făcut străjer (n.n. – străjerul eraechivalentul pionierului). Patriotismul nu era deloc o vorbă goală pe atunci şi noi, străjerii,

o simţeam pe deplin. Erau şi atunci probleme sociale, sărăcie, dar viaţa la poalele Munţilorretezat era frumoasă.

Şi mai rău, şi mai bine… Ajutat de ziaristul Băcanu

I.H.: Cum aţi trăit în timpul războiului, apoi în perioada comunismului?N. S. Perioada războiului a fost extrem de grea pentru că mulţi dintre bărbaţi erau

luaţi pe front. Era o mare criză de alimente, era multă sărăcie. Şi tata a fost concentrat întimpul războiului şi ne-a fost destul de greu, dar ne-am descurcat până la urmă.

După preluarea puterii de către comunişti, tinerii au fost obligaţi să intre în formaţiide tineret, ceea ce a dus la o ruptură între tradiţie şi „nou”. În anul 1945 am intrat înorganizaţia de tineret peste voinţa mea, dar în situaţia de atunci nu se putea altfel. Au existatdestule presiuni asupra ţăranilor, dar părinţii mei şi-au menţinut gospodăria şi eu am lucrat

Convorbiri la ziarSupliment

gratuit al ZiaruluiVăii Jiului

� Anul III � Nr. 25� 15 august 2012

� 4 pagini

Simboluri culturale creştine în lucrările artistului Nicolae Stoi:

„Sunt legat de Valea Jiului prin întreaga mea viaţă. Aici mi-amtrăit copilăria, tinereţea şi bătrâneţea. (…). Am fost educat şi

crescut în spiritul dragostei de ţară, de pământ şi de rege.Şcoala elementară am făcut-o când România era monarhie, şi

eu eram pe atunci mândru că m-au făcut străjer”

� Interviu realizat de Ion Hirghiduş cu ocazia sfinţirii Troiţei de la Uricani, care va avea loc astăzi, 15 august

CMYK

De câţiva ani am avut fericitul prilej să-l cunosc pe domnul Nicolae Stoi, un om care face notădiscordantă cu marea majoritate a locuitorilor Văii Jiului. M-a frapat mereu extraordinara energie fizică şi sufletească de care dă mereu dovadă. Este neobosit în ţelul pe care şi l-a propusîn viaţă, acela de a lăsa urmaşilor mărturii ale spiritualităţii încorporate în adevărate opere deartă. Orice întâlnire cu dânsul îmi creează impresia că viaţa nu este în van, că trebuie să luptăm întotdeauna pentru ideile care susţin stabilitatea lumii. Dacă ar fi să spun care sunt cuvintele ce-l caracterizează cel mai mult, acestea ar fi: inteligenţă, ascuţit spirit de observaţie,înaltă ţinută morală, sensibilitate profundă, iubitor de valori culturale tradiţionale. Cuvinte carealcătuiesc universul în care trăieşte Nicolae Stoi de o viaţă şi pentru care a luptat din răsputeri.

Paginile

I-IV

Nicolae Stoi, primind titlul de “CETĂŢEAN DE ONOARE”, în 2008

Momârlani din Uricani la o întâlnirecu liderii politici din 1933

La conferinţa PNL Bucureşti din 1933a participat si tatăl lui Nicolae Stoi

Page 14: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

miercuri, 15 august 2012II www.zvj.roSPECIALcu ei în permanenţă.

După ce am primit moştenirea părintească, am dusmai departe tradiţia, pentru că sper ca modul de viaţă sănătosal ţăranului român să nu dispară niciodată. În perioada 1968-1977, gospodăria mea a prosperat deoarece aveam o familieputernică. Atunci am reuşit să-mi cumpăr maşină şi chiar săfac economii importante. Greva din 1977 a dus însă laschimbări de atitudine ale PCR-ului faţă nu numai de mineri,ci şi faţă de ţărani. Atunci mi s-a intentat un proces pentruverificarea averii (pe baza Legii 18). Procesul a durat doiani şi am fost într-o situaţie dificilă fiindcă, nevinovat, eramacuzat că am avere ilicită. Am reuşit până la urmă, cusprijinul domnului Petre-Mihai Băcanu (directorul de la„România liberă”) să ajung în audienţă la ProcurorulGeneral al României. Aşa am câştigat procesul cu toatedrepturile ce mi se cuveneau. A fost pentru mine şi pentrufamilia mea o perioadă grea, în care prieteni, cunoştinţeapropiate, oameni pe care i-am ajutat mi-au întors spatele.Ştiu că le era frică din moment ce eram în proces cu statul,cu partidul. Aşa că am amintiri plăcute, dar şi neplăcute dintimpul regimului comunist.

Mirosul anarhic al… libertăţii

I.H.: Cum vi se pare că a evoluat România înultimii 22 de ani?

N. S.: Revoluţia a adus libertate românilor, dar cu oserie de capcane. Este greu să ştim ce este cu adevăratlibertatea, mai ales că unii o confundă cu anarhia. Revoluţiaa făcut posibilă recuperarea proprietăţilor pe care statulcomunist le-a confiscat abuziv. Cred că libertatea şiproprietatea sunt cele două mari cuceriri ale revoluţiei, însătot ele au dus şi la corupţia fără precedent, la abuzuri grave.Cred că România nu a evoluat cum ar fi trebuit şi pe măsuraposibilităţilor ei. Este păcat de această ţară să se zbată însărăcie mai ales că are un pământ bun.

Farmecul… vital al gospodărieiţărăneşti

I.H.: Aţi fost mereu legat de gospodărie, deîngrijirea pământului şi de dorinţa de a avea o familieputernică. Credeţi că familia tradiţională se va maimenţine?

N. S.: Am convingerea că valorile tradiţionale nu o sădispară, pentru că sunt mulţi care se reîntorc la sate. Doar cămentalităţile sunt altele decât cele de acum 50-100 de ani.Mulţi îşi dau seama că moşii şi strămoşii noştri au trăit

sănătos. Bineînţeles că nu mai este posibil să trăim ca întrecut, dar trebuie să nu uităm cine suntem cu adevărat.Familia trebuie să joace un rol important, cel mai important,în educaţia copiilor pentru că numai aşa oamenii vor avearespect pentru valorile morale.

I.H.: Ce credeţi că se va întâmpla cu gospodăriamomârlănească tradiţională în viitor?

N. S.: Cred că familia tradiţională din Valea Jiului nuo să dispară cu totul. Creşterea oilor, vitelor şi cultivareapământului sărac sunt ocupaţii care se vor menţine, dar seproduc schimbări pe zi ce trece. Copiii nu mai vor să stea cupărinţii şi revin în familia acestora doar sezonier.

I.H.: Ce ar trebui făcut ca această gospodărie să semenţină?

N. S.: Ar trebui ca generaţiile vechi să se implice maimult în păstrarea tradiţiilor, să se implice mai mult îneducaţia tineretului. Fără educaţie sau cu o educaţie precarăpericolul dispariţiei tradiţiilor şi a gospodăriei în formaveche este foarte mare. Bunicii trebuie să-i înveţe pe nepoţi,dacă părinţii nu o mai pot face, că din viitorul ţării nu trebuieexclusă gospodăria ţărănească. Dacă sunt cât mai multegospodării bogate, atunci şi ţara este bogată. Îngrijireapământului, creşterea animalelor, îngrijirea caselor,respectarea sărbătorilor sunt condiţiile unei vieţi mai bune.

Secretul simplu al longevităţii

I.H.: Sunteţi la o vârstă venerabilă, 83 de ani, lacare mulţi nici nu visează? Care credeţi că este secretulacestei longevităţi?

N. S.: Am fost mereu activ, am fost optimist în viaţă,am trăit echilibrat. Nu m-am gândit niciodată la un momentfinal al vieţii. Acest moment este o decizie a Creatoruluicăruia eu nu mă pot opune, ci doar îl respect ca pe un părinte.Omul trebuie să muncească în permanenţă, ca şi când nu armuri niciodată. Dar să fie mereu pregătit ca şi când ar muri

mâine.

Puşca şi cureaua lată…

I.H.: Aţi fost un vânător cu vocaţie.Ce satisfacţii v-a adus vânătoarea?

N. S.: Vânătoarea a fost una dintrepreocupările cele mai vechi ale omului.Probabil că plăcerea de a vâna a fost transmisădin generaţie în generaţie. Eu am moştenit dela bunici această pasiune. Copil fiind, am văzutmereu arma de vânătoare a bunicului.

Vânător am devenit de foarte tânăr,pentru că-mi plăcea să merg cu ceilalţi pemunţi, să stau la pândă. Dar mai ales, să fiuaproape de cele mai frumoase exemplare deanimale sălbatice, nu pentru a le lua viaţa, cipentru a vedea natura în desfăşurarea forţei ei.Vânătoarea este un sport care contribuie lasănătate şi cultură şi te determină să trăieşti înmijlocul naturii. Satisfacţiile pe care mi le-aadus vânătoare sunt mai mult sufleteşti, dar amşi câteva trofee cu care mă mândresc.

Artist al lemnului

I.H.: Din câte ştiu, din discuţiile pecare le-am mai avut, vocaţia de artist aţidescoperit-o destul de târziu. Cum s-aîntâmplat acest lucru?

N. S.: Vreau să precizez un lucru:cuvântul „artist” este prea pretenţios pentrumine. Am descoperit că am pasiune pentrumodelarea lemnului încă de când eram copil,dar am realizat mai târziu lucrări în lemn carepot să fie apreciate de cei care le privesc. Simtîn fibra lemnului drumul pe care trebuie să-lurmez cu dalta pentru a da forma pe care odoresc. Simt că în arbori se ascunde chipul luiDumnezeu şi rămâne doar să fie redat de omână pricepută. Eu nu fac decât să urmez

această chemare de a dezvălui ceea ce există deja, dar carenu este vizibil pentru oricine.

Troiţa de la Câmpu lui Neag

I.H.: Să prezentăm pentru cititori operele şi ideiledvs. artistice. Vom păstra o ordine cronologică. Spuneţiceva despre Troiţa de la Câmpu lui Neag…

N. S.: Această lucrare datează din 2003-2004. Amconfecţionat-o din lemn de paltin, pentru că e lemnul cel maibun care se pretează la sculptat şi este rezistent în timp. Areo înălţime de 4 m şi o deschidere de 2 m. Este amplasată în

centrul civic al localităţii Câmpu lui Neag, pe proprietatealui Cornel Todea. Această lucrare am creat-o în memorialocalităţii Câmpu lui Neag, care a fost distrusă de comunişti.Semnificaţia ei este legată de evenimentele dureroase careau fost declanşate de politica P.C.R.-ului de a distrugevalorile tradiţionale. Am vrut ca suferinţa de atuncideterminată de demolarea acestei localităţi să rămână înmemorie.

Monumentul de la Tulişa

I.H.: Ce ne puteţi spune despre Monumentul de laTulişa?

N.S.: Am avut la ridicarea monumentului actual oanumită contribuţie. Am să vă spun mai multe lucruri despreacest monument pentru care m-am zbătut să fie reabilitat.

Din câte ştiţi, prima troiţă simbolică a fost ridicată peMuntele Tulişa în anul 1934, inaugurată în ziua de 26august, pentru a cinsti eroii „Grupului Jiu” care şi-au datviaţa pentru a cuceri acest munte în 26 august 1916. Estevorba de Batalionul 4 din Regimentul 18 Gorj. Militariiromâni au fost sprijiniţi şi de localnici. Am amintit acestedate istorice pentru că ele sunt extrem de importante.

În anul 1936 a fost ridicată o cruce de stejar înaltă de6 m, confecţionată în atelierul de tâmplărie al minei Lupeni.Acest monument s-a distrus în timp.

În 1981 este ridicată o cruce de mici dimensiuni, darcare nu a rezistat nici ea. Se impunea ridicarea unuimonument mai trainic şi acest lucru a fost posibil mult maitârziu.

De abia în anul 2006 acest lucru a fost posibil. Eu amavut această idee, fiind şi consilier local al Primăriei Uricani.Monumentul nu s-ar fi realizat fără sprijinul deosebit dinpartea directorului CNH-ului, dr. ing. Daniel Surulescu.Acesta a asigurat logistica necesară. Au mai avut contribuţiidirectorul general al atelierelor CONSMIN, DragoşBotoroagă, Marian Menghea, Ilie Vatuiu, Călin Telea, IonGăină, Stelian Vladu, Ion Ulcu. Crucea, în greutate de otonă, înaltă de 3,3 şi lată de 2 m, a fost transportată de omaşină militară 6X6, condusă de Viorel Ghidu, careaparţinea parcului auto al Societăţii COMEXIM, înproprietatea lui Emil Părău. Crucea a fost ridicată pe vechiulamplasament la o altitudine de peste 1.700 m. Majoritateameseriaşilor care au contribuit la această lucrare suntmomârlani.

Vechea cruce din lemn a fost coborâtă lângă izvorulcare este numit din anul 2006, la iniţiativa mea, Izvorul„Gheorghe Tătărăscu”. Eu am un mare respect faţă deaceastă personalitate istorică a liberalilor, care a fost înluptele din Valea Jiului ca tânăr ofiţer, dar apoi a jucat unrol important în istoria interbelică a României.

Monumentul Poarta de Intrare în Parcul Naţional Retezat

I.H.: Ce puteţi spune despre MonumentulComemorativ şi Decorativ Poarta de Intrare în ParculNaţional Retezat?

N. S.: Acest monument a fost realizat în anul 2010 cusprijinul Primăriei şi Consiliului Local al Oraşului Uricani,cu sprijinul direct al domnului primar Dănuţ Buhăescu şi cusprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara condus de domnulpreşedinte Ioan-Mircea Moloţ. Monumentul reprezintă celetrei vârfuri: Vârful Peleaga – 2509 m, Vârful Păpuşa – 2508m, Vârful Retezat – 2485 m. Monumentul este format dintrei stâlpi prismatici din beton armat placaţi cu granit, cuînălţimi de 7,3 m, 9 m şi 10 m. Am ţinut ca pe acestmonument să fie montate trei plăci cu datele necesare pentruturiştii care ne vizitează: o placă este simbolul OraşuluiUricani, o placă redă datele sumare despre realizarea acestuimonument şi ceea ce reprezintă cele trei vârfuri, o placă redădatele cu privire la devenirea localităţii Uricani (1918 –înfiinţarea comunei Uricani, 1964 – înfiinţarea OraşuluiUricani, 1947 – începutul exploatării industriale a cărbuneluiîn Uricani). Cea de-a treia placă se finalizează cu cuvintelemele: „NIMIC NU-I MAI PRESUS PENTRU OLOCALITATE DECÂT RECUNOAŞTEREA ŞIPĂSTRAREA RĂDĂCINILOR CARE I-AU DATIDENTITATEA”. Aceste cuvinte sunt pentru mine extremde importante pentru că eu consider că aceasta este calea pecare trebuie să o urmăm: SĂ NU NE UITĂMNICIODATĂ ISTORIA PROPRIE.

Troiţa de pe Bulzu

I.H.: Ce puteţi spune despre cea mai recentă dvs.lucrare?

N. S.: Aceasta este o troiţă înaltă de 4 m şi lată de 2

Page 15: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

miercuri, 15 august 2012 IIIwww.zvj.ro SPECIAL

m. Va fi amplasată la intersecţia DN 66 cu părăul Bulzu, pe proprietatea personală.Materialele pentru acest monument le-am procurat din anul 2009-2010. Sculptura a duratdoi ani, din 2010 până în 2012. Vreau să dau prin acest monument un imbold de meditaţielocuitorilor de aici, să-şi aducă mereu aminte că nimic nu este fără Dumnezeu.

I.H.: Aţi cioplit în lemn chipul Mântuitorului cu o măiestrie vrednică deadmirat. Care este mesajul religios cel mai profund pe care-l transmite acest chip?

N. S.: Crucea este simbolul credinţei creştine. Este folosit în Noul Testament, înEvanghelia după Marcu, VIII:34: „Dacă voieşte cineva să vină după mine, să se lepede desine însuşi, să-şi ia crucea, şi să mă urmeze”, cuvinte pe care le-ar fi rostit Iisus din Nazaret.Este un simbol mult mai vechi decât creştinismul, dar în creştinism este un „chip moral”promovat de dogma creştină a ispăşirii. Eu m-am inspirat după modelul biblic. Până larăstignirea lui Iisus Hristos, crucea a fost un simbol al torturii, dar a devenit apoi un simbolal mântuirii. Am dorit să prezint locuitorilor din Uricani, dar şi pentru trecători, acest simbolal credinţei care să ne însoţească în drumul nostruprin viaţă. Toţi trebuie să avem un moment dereculegere pentru că viaţa noastră este mereuraportată la eternitatea de după această viaţă.

Despre creştinism numai de bine

I.H.: Credeţi că societatea actuală, îndeosebi comunitatea locală din Uricani, maipăstrează respectul pentru valorile moraleprofunde lăsate ca moştenire de creştinism?

N. S.: Eu cred că tendinţa generaţiilortinere este de a urma valorile creştinismului.Aceste valori nu pot să dispară pentru că fac partedin noi. Aceasta nu înseamnă că nu este un marepericol, atâta timp cât ne raportăm prea mult lalucrurile pământeşti. Am mai spus-o: totuldepinde de educaţie, de educaţia pe caregeneraţiile mature o dau generaţiilor tinere,copiilor care trebuie să înveţe să urmeze un drumcorect al vieţii. Un rol important trebuie să-l aibăşi biserica din care facem parte. Implicareaacesteia în viaţa societăţii trebuie să corectezeabaterile posibile ale omului.

Tradiţia la adăpostul muzeului

I.H.: Cum credeţi că se mai împacăschimbările actuale din societate cu tradiţia?

N. S.: Tinerii, copiii nu prea mai acceptăsă urmeze cu totul tradiţiile strămoşeşti pentru căacestea sunt legate de o muncă pe care ei nu vorsă o mai facă. Lumea s-a schimbat în mod esenţialşi noi nu putem face excepţie. Totuşi, schimbărileprofunde din societatea actuală nu trebuie sădistrugă tradiţiile, ci să le conserve ca exemplu.

I.H.: Care sunt elementele tradiţionalecele mai valoroase pentru care ar trebui să sefacă investiţii ca acestea să fie salvate?

N. S.: Cred că o conservare a pieselorgospodăriei ţărăneşti este absolut necesară pentruca generaţiile viitoare să aibă habar de acestea, săînţeleagă care a fost istoria reală a românilor, alocuitorilor de pe aceste meleaguri. Cred că sărbătorile, ritualul acestora trebuie să setransmită nealterat pentru a păstra imaginea reală a trecutului. Numai aşa prezentul poate filegat de trecut şi de viitor. Noi nu putem exista ca oameni dacă ne pierdem spiritualitateanoastră autentică. Nimic nu există fără credinţă şi în numele credinţei trebuie să păstrăm vieamintirea trecutului.

I.H.: Ce părere aveţi de posibilitatea înfiinţării unui muzeu etnografic al VăiiJiului pe teritoriul oraşului Uricani?

N. S.: Cred că această posibilitate există. Depinde de factorii care se implică pentrucă reprezintă un proiect foarte costisitor. Trebuie cumpărate casele vechi din lemn care încămai există. Conservarea lor şi aşezarea într-un muzeu reprezintă o chestiune de durată şi demulţi bani. Şi dvs. ar trebui să vă implicaţi mai mult în realizarea acestui proiect. Cu sprijinulprimăriilor din Valea Jiului, al patronilor cu dare de mână şi prin fonduri europene cred căse poate realiza un astfel de proiect.

Proiecte, proiecte…

I.H.: Ca artist, ce proiecte aveţi în viitor?N. S.: Proiectele mele de viitor sunt tot lucrări cu mesaj creştin. Aş vrea ca în toate

locurile publice importante să existe astfel de simboluri care să ne aducă aminte cine suntemcu adevărat. Poporul român este un popor credincios cu cea mai veche tradiţie în Europa.Ar fi bine ca această tradiţie să nu dispară niciodată.

Liberal din tată-n fiu. În aşteptarea unui răspuns care tot întârzie…

I.H.: Domnule Nicolae Stoi, cuvântul „cetăţean” are pentru dvs. o semnificaţieaparte. În primul rând, sunteţi un cetăţean important al comunităţii locale din Uricanişi cred că şi din Valea Jiului. Aţi fost recompensat cu titlul de „cetăţean de onoare alOraşului Uricani” pentru meritele pe care le-aţi avut de-a lungul timpului. Activitateadvs. la nivel local şi judeţean este bine cunoscută. Acesta este motivul pentru care amsă vă pun mai multe întrebări legate de această activitate pentru a reliefa spiritul civic

deosebit de care aţi dat mereu dovadă. Mai întâi, cum de sunteţi liberal, care suntmotivaţiile şi împrejurările ce au făcut din dvs. un liberal atât de convins?

N. S.: Sunt liberal prin tradiţia din familie. Tata a fost liberal - lider în Uricani - şi aparticipat la Congresul PNL din 1933. Eu am învăţat de la el importanţa valorilor liberale,dar am avut ca exemplu şi imaginea marilor bărbaţi ai României despre care-mi vorbea tatacând eram copil. Aşa am învăţat despre rolul pe care l-au avut Brătienii în construirea istorieimoderne şi contemporane a României.

În timpul comunismului a trebuit să-mi ascund ideile şi sentimentele liberale.După revoluţie, în anul 1992, s-a înfiinţat Organizaţia liberală din Uricani, care a

avut la început patru posturi de consilieri în Consiliul Local. Am condus această organizaţiepână în anul 2008, timp de 16 ani, când am fost înlocuit de conducerea de la judeţ din motivenecunoscute. Nu ştiu nici acum care au fost motivele reale ale înlocuirii mele, pentru că numi-au dat cei din conducerea PNL-ului nicio explicaţie. Eu am făcut foarte multe pentru

această organizaţie. Am pus mult suflet, pricepereşi, nu de puţine ori, bani, pentru ca să o menţin.Am crezul că spiritul liberal este potrivit pentruaceste meleaguri deoarece are tradiţii istorice.Aştept încă răspunsul conducerii judeţene laîntrebările mele pe care le-am adresat într-unmemoriu. Cred că un răspuns merit după atâţiaani de efort pentru menţinerea acestei organizaţii.

I.H.: Credeţi că spiritul liberal se maipotriveşte cu ceea ce se întâmplă azi în ţaranoastră?

N. S.: Am convingerea că doctrina liberalăva dăinui deoarece ideile liberale au jucat un rolimportant în România. Marii liberali vor fi mereuun exemplu de patriotism şi de dăruire pentru ţaralor. Liberalismul este legat de independenţa ţării, de reîntregirea neamului românesc, dedezvoltarea economică, de speranţele pentruviitor.

I.H.: Dar cu Valea Jiului?N. S.: Doctrina liberală a jucat un rol

important şi în Valea Jiului, dar ea a fost alteratăde mişcările sociale. Chiar dacă la ora actualăsărăcia ne împiedică să vedem clar, ideile liberalepot să ducă la progresul societăţii. Depinde cinemanevrează aceste idei. Din păcate, unii dintreconducătorii liberalilor nu sunt prin spiritul lorliberali, ci sunt puşi în funcţii după anumiteinterese. Valea Jiului are de suferit în aceastăprivinţă.

I.H.: Care credeţi că sunt motivele realece au dus la înlăturarea dvs. de la conducereafilialei PNL din Uricani?

N. S.: Din câte v-am mai spus, sunt motivegreu de înţeles. Cât am condus filiala PNLUricani mi-am făcut datoria cu vârf şi îndesat.Am atras de partea mea oameni importanţi ailocului şi am menţinut un echilibru politic pe planlocal. Nu ştiu să vă spun care sunt motivele realeale înlocuirii mele. Aştept ca cei de la judeţ să-midea un răspuns clar.

I.H.: Deşi nu mai sunteţi decât unsimplu membru, am văzut deseori că vă

comportaţi ca un liberal adevărat. Politica sinuoasă care v-a scos din cursă nu v-aîndepărtat de valorile în care aţi crezut şi credeţi. Cât de viabile mai credeţi că suntideile liberale într-o organizaţie care este manevrată de interese neliberale?

N. S.: Acum domină interese care nu au legătură cu liberalismul. Liberalismul nupoate exista fără conducători integrii şi care au în tradiţiile lor trăirea liberală, care înseamnăcinste, dragoste de ţară, dorinţa de sacrificiu pentru progres. Sper că în viitor lucrurile se vorremedia şi filiala de aici va fi condusă de un om onest şi cu principii. Din păcate, lucrurileîn prezent nu stau deloc aşa şi organizaţia este doar cu numele liberală.

I.H.: Ce credeţi despre coabitarea PSD-PNL-PC?N. S.: Această relaţie a fost şi este strict necesară. Cred că în viitor nu va rezista

pentru că uneşte doctrine diferite. Vorbim de doctrine… Din păcate, doctrinele politice suntalterate, dar pot exista interese comune care pot uni, la un moment dat, convingeri politicediferite.

I.H.: Cum se împacă liberalismul dvs. cu tradiţia la care ţineţi atât de mult?N. S.: Tradiţia nu a fost niciodată în contradicţie cu ideile liberale. Pot spune că aceste

idei fac parte dintr-o tradiţie istorică importantă, care înseamnă construirea Românieimoderne. Atâta timp cât va exista dreptatea şi adevărul va exista şi liberalismul.

Cu Dumnezeu înainte!

I.H.: Cum vedeţi evoluţia politică a României, dar şi a Văii Jiului în viitor?N. S.: Deşi ne aflăm într-o situaţie politică dificilă, care este alterată de factorii

politici actuali, eu cred că evoluţia politică a României va fi bună. Suntem o ţară a UniuniiEuropene şi trebuie ca valorile noastre să fie în concordanţă cu valorile acestui organisminternaţional. Pe de altă parte, nu trebuie să abandonăm valorile proprii care ne definesc şicare au făcut istoria românilor. În ceea ce priveşte Valea Jiului, ea nu poate face discordanţăcu restul României şi cu Europa. Dincolo de toate greutăţile actuale, eu cred într-un viitorbun al Văii Jiului şi al ţării noastre. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

I.H.: Vă mulţumesc pentru colaborarea la acest interviu prin care am vrut săprezint elemente importante din viaţa omului, artistului şi cetăţeanului Nicolae Stoi.

Interviu realizat în 29-30 iulie 2012

Page 16: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1018- 15 august 2012

miercuri, 15 august 2012IV www.zvj.roSPECIAL

Semnele artei creştine ale lui Nicolae Stoi

TROIŢA CARE VA FI SFIINŢITĂ ASTĂZI, 15 AUGUSTNICOLAE STOI LA IZVORUL

GHEORGHE TĂTĂRĂSCU

MONUMENTUL POARTA DEINTRARE ÎN PARCUL RETEZAT

TROIŢA DE LA CÂMPU LUI NEAGMONUMENTUL DE LA TULIŞA