suport curs audit.doc

Upload: horvath-elisabeta

Post on 09-Jan-2016

32 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Uniunea Europeana Romania

GUVERNUL ROMANIEI

UNIUNEA EUROPEANA

Proiect finantat prin Phare

GUVERNUL ROMANIEI

UNIUNEA EUROPEANA

Proiect finantat prin Phare

Cuvnt nainte

Romnia se afl in prezent in fata unor procese ireversibile si de mare interes pentru contabilitate: cresterea numrului si puterii companiilor transnationale; globalizarea economiilor, cu predilectie a pietelor financiare; cresterea capitalizrii bursiere si aparitia de noi produse financiare. In aceste conditii, productia si comunicarea unor informatii financiare relevante, credibile, comparabile care s utilizeze un limbaj contabil comun in msur s asigure comunicarea intre toate categoriile de utilizatori de informatii sunt vitale mediului de afaceri.

Unica solutie pentru realizarea acestor cerinte este conformitatea contabilittii romnesti cu prevederile acquis-ului comunitar si, implicit, aplicarea efectiv a Standardelor Internationale de Raportare Financiar IAS/IFRS.

Adoptarea IFRS reprezint mai mult dect o modificare a reglementrilor contabile. Este un nou sistem de evaluare a performantei un nou sistem de proceduri care trebuie adoptatla nivelul intregii organizatii. Acesta va schimba modul de lucru si, de asemenea, este posibil s impun schimbri decisive in ceea ce priveste managementul strategic si contabil.

In aceste conditii, va fi necesar s se anticipeze si s se planifice modificrile politicilor contabile si a procedurilor de raportare, sistemele informatice financiare si de management, cunostintele si competentele personalului la toate nivelurile firmei. Companiile vor trebui s fie pregtite s controleze aceste schimbri in timp, astfel inct s se asigure c procedurile sunt implementate eficient, si c, pe parcursul diverselor etape ale tranzitiei spre adoptarea IFRS, activitatea operational se desfsoar fr perturbri.

Proiectul nostru vine in intmpinarea celor prezentate succint mai sus si se adreseaz in primul rnd profesionistilor din domeniul financiar contabil de a-si perfectiona si aprofunda cunostintele in aplicarea corect a Standardelor Internationale de Raportare Financiar. Prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1752/17/11/2005 pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2006, s-a legiferat practic aplic IFRS de ctre toate entittile care intocmesc situatii financiare ( nominalizate detaliat in norme ).

Suportul de curs se concentreaz pe practician si pe un numr mare de probleme practice cu care se confrunt in aplicarea IFRS. Telul suprem a fost incorporarea unor exemple semnificative si realiste pentru indrumarea utilizatorilor in aplicarea IFRS in cadrul unor situatii faptice complexe care trebuie tratate in contextul practicii contabile curente din Romnia.Pe lng acest accent, un punct forte al suportului de curs este c acesta explic teoria IFRS in suficiente detalii, astfel inct acesta poate s serveasc drept material auxiliar unor manuale de contabilitate. Aplicarea corect a IFRS necesit o intelegere a bazelor logice ale cerintelor tehnice, oferind practicienilor o provocare in aplicarea efectiv a regulilor contabile.

Dorinta noastr este ca acest suport de curs s fie de un real ajutor practicienilor, ca un instrument de indrumare pentru o bun intelegere si aplicarea IFRS.

Comentariile de la cititori, att referitoare la erori si omisiuni, ct si referitoare la propunerea de imbunttiri pentru editiile viitoare pot fi transmise pe adresa SC Expert Cont S.R.L., str. Izvoare nr. 53, cod 610184 Piatra Neamt, fax: 0233/227917, email: [email protected], [email protected].

Nastas IonAuditor Financiar

Manager proiectPREZENTAREA ORDINULUI MINISTERULUI FINANTELOR PUBLICE NR. 1752/17/11/2005, PENTRU APROBAREA REGLEMENTARILOR CONTABILE CONFORME CU DIRECTIVELE EUROPENE

CADRUL GENERAL

DE NTOCMIRE I PREZENTARE A SITUAIILOR FINANCIARE

Situaiile financiare ale unei companii reprezint cel mai important mijloc, prin care informaia contabil este pus la dispoziia factorilor decizionali. De aceea, companiile i public situaiile financiare, ntr-un mod ct mai explicit, pentru a putea fi nelese de ctre cititorul interesat.

Perfecionarea continu a mediului de afaceri reprezint o prioritate esenial a guvernelor n consolidarea funcionrii economiei de pia, iar pe termen scurt, realizarea obiectivelor urmrite n cadrul programului de aderare a Romniei la Uniunea European. n acest context, cadrul general de contabilitate i audit financiar i mbuntete continuu calitatea informaiei contabile prin aplicarea reglementrilor contabile conforme cu Directivele Comunitii Economice Europene (Directiva a-IV-a i a VII-a).

Necesitatea de conformitate este impus de :

globalizarea economiilor naionale; accesul Romniei pe pieele de capital internaionale;

transparena i simplificarea raportrilor financiare.Pentru atingerea acestor obiective, n ultima perioad au avut loc o serie de modificri legislative ntre care menionm:

modificarea i completarea Legii contabilitii nr.82/1991;

reglementrile contabile conforme cu Directiva IV-a i a-VII

adoptarea IFRS i IAS, prin Ordin M.F.P. 1752/17/11/2005ARIA DE APLICABILITATE I MONEDA DE RAPORTARE A SITUAIILOR FINANCIAREContabilitatea i raportrile financiare se realizeaz n limba romn i se exprim valoric n moneda naional (RON). Operaiunile exprimate n valut se nregistreaz n contabilitate, att n moned naional, ct i n valut.

Pentru necesitile proprii de informare, companiile pot opta pentru ntocmirea situaiilor financiare anuale i n alt moned. n aceste situaii, cursul utilizat pentru conversia n moneda naional este cel comunicat de BNR, valabil la data ntocmirii bilanului, menionndu-se nivelul acestuia n notele explicative.

Persoanele juridice (denumite n continuare entiti) care au obligaia aplicrii reglementrilor contabile conforme cu directivele europene sunt :1) societile comerciale (SNC, CCS, CCA, SA i SRL);

2) societile/companiile naionale;3) regiile autonome;

4) institutele naionale de cercetare-dezvoltare;

5) societile cooperatiste i alte persoane juridice care, n baza legilor speciale de organizare, funcioneaz pe principiul S.C;6) subuniti fr personalitate juridic, cu sediul n strintate, care aparin entitilor cu sediul sau domiciliul n Romnia;

7) sediile permanente din Romnia care aparin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul n strintate. FORMATUL I CONINUTUL SITUAIILOR FINANCIARE

PREVEDERI GENERALE

Situaiile financiare ofer informaii cu privire la:

poziia financiar a companiei;

performana acesteia;

fluxurile de numerar.

Aceste informaii devin utile pentru diveri utilizatori n fundamentarea deciziilor referitoare la:

achiziionarea sau vinderea participaiilor deinute n compania respectiv;

numirea sau nlocuirea unor persoane din organismele de conducere.

Situaiile financiare conin informaii cu privire la :

Activele Pasivele

Capitalul propriu

Veniturile, cheltuielile, ctigurile i pierderile

Fluxurile de numerar.Sinteza cerinelor de ntocmire a situaiilor financiare de ctre entiti

SITUAII FINANCIARE

CONFORME CU DIRECTIVELE CEE INND CONT DE CRITERIILE DE MRIMESIMPLIFICATE

Total active : 3.650.000 Euro

Cifr de afaceri net : 7.300.000 Euro

Nr. mediu de salariai : 50Nu depesc limitele a dou dintre criteriile de mrime

Bilan

Cont de profit i pierdere

Situaia modificrii capitalului propriu

Situaia fluxurilor de numerar

Notele explicative Bilan prescurtat

Cont de profit i pierdere prescurtat

Note explicative Opional: situaia modificrilor capitalului propriu i/sau situaia fluxurilor de numerar

Raportul auditorului financiarVerificarea se face conform legii

SITUAIILE FINANCIARE CONSTITUIE UN TOT UNITAR

Responsabilitatea ntocmirii situaiilor financiare anuale n conformitate cu Reglementrile contabile, conforme cu directivele europene (a IV-a i a-VII-a) revine conducerii entitii i este comunicat printr-o declaraie scris ataat acestora.

Caracteristicile calitative ale situaiilor financiare sunt atributele de baz care dau sens utilitii informaiei contabile. Acestea sunt: Inteligibilitatea reprezint calitatea informaiilor de a fi uor nelese de utilizatori, n vederea atingerii cu uurin a scopurilor pentru care se apeleaz la aceste informaii.

Relevana se pune n eviden atunci cnd informaiile influeneaz deciziile economice, contribuind la evaluarea evenimentelor istorice, prezente sau prognozate de ctre utilizatori confirmnd sau corectnd evalurile anterioare. Relevana informaiei este influenat de natura sa i de pragul de semnificaie. O informaie devine semnificativ dac omisiunea sau declararea ei eronat ar putea influena sensul unei decizii.

Credibilitatea unei informaii asigur utilizatorii c nu se expun riscurilor apelnd la informaii care conin erori semnificative i care sunt prtinitoare, oferindu-le acestora siguran n folosirea lor.

Pentru a fi credibil, informaia trebuie s reprezinte cu fidelitate tranzaciile i operaiunile descrise.

Prevalena economicului asupra juridicului presupune prezentarea trazaciilor i operaiunilor n concordan cu realitatea economic i nu n exclusivitate cu forma lor juridic.

Neutralitatea informaiei presupune eliminarea oricror forme de influen care ar determina un rezultat sau obiectiv predeterminat.

Prudena presupune luarea n considerare a unui grad de precauie n exercitarea raionamentelor necesare cu ocazia estimrilor unor evenimente n condiii de incertitudine, pentru ca elementele de activ i pasiv s nu fie supraevaluate sau subevaluate, dup caz.

Integralitatea presupune o informaie complet, n limitele rezonabile ale pragului de semnificaie i ale costului obinerii ei.

Limitele privind informaia relevant i credibil sunt determinate de : Oportunitate prezentarea informaiilor cu ntzieri majore conduce la pierderea relevanei;

Raportul cost-beneficiu, presupune c beneficiile aduse de furnizarea unor noi informaii contabile trebuie s fie mai mari dect costul legat de acestea.

Echilibrul ntre caracteristicile calitative. Importana relativ a caracteristicilor n diferite cazuri ine de domeniul raionamentului profesional.

Comparabilitatea presupune posibilitatea de analiz pe baza informaiilor furnizate de situaiile financiare n raport de evoluia n timp a activitii (rol determinant avndu-l principiul permanenei metodelor) precum i compararea cu stituaiile financiare ale diverselor entiti de acelai tip (n subramur sau ramur de activitate)pentru a evalua corect poziia financiar, performanele i modificrile acestora.

Situaiile financiare se elaboreaz innd cont de dou concepte de baz:

Contabilitatea de angajament Principiul continuitii activitii

Sistemul contabil romnesc funcioneaz avnd la baz principiile:

continuitatea activitii;

permanena metodelor;

prudena;

independena exerciiului;

intangibilitatea bilanului;

necompensarea;

prevalena economicului asupra juridicului;

evaluarea separat;

importana relativ determinarea pragului de semnificaie.

Situaiile financiare prezint rezultatele financiare ale unei entiti grupate pe categorii de informaii conform caracteristicilor economice denumite generic structurile situaiilor financiarecare sunt direct legate de evaluarea poziiei financiare (activele, datoriile i capitalul propriu) i a performanei (veniturile i cheltuielile).

- Un activ reprezint o resurs controlat de ctre o entitate ca rezultat al unor evenimente trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice viitoare.

- O datorie reprezint o obligaie actual a entitii ce decurge din evenimentele trecute i prin decontarea creia se ateapt s rezulte o ieire de resurse care ncorporeaz beneficiile economice.

- Capitalul propriu reprezint interesul rezidual al acionarilor n activele unei entiti dup deducerea tuturor datoriilor sale.Valoarea capitalului propriu din bilan depinde n mod direct de modul de evaluare activelor i a datoriilor.

Indicatorul de profit este adesea folosit ca o msur a performanei sau ca baz de referin a altor indicatori.

Veniturile constituie creteri ale beneficiilor economice nregistrate ntr-un

exerciiu financiar (perioada dat) sub form de intrri sau creteri ale activelor sau descreteri ale datoriilor cu influen direct n creterea capitalului propriu, altele dect contribuia acionarilor.

Cheltuielile constituie diminuri ale beneficiilor economice nregistrate ntr-

un exerciiu financiar (perioad dat) sub form de ieiri, sau scderi ale valorii activelor sau creteri ale datoriilor, care se concretizeaz n diminuarea capitalului propriu, altele dect distribuirea acestora ctre acionari.FORMATUL BILANULUI

Bilanul reflect situaia financiar a unei entiti la un moment dat i se prezint astfel:

A. Active imobilizateI. Imobilizri necorporale

1. Cheltuieli de constituire

2. Cheltuieli de dezvoltare

3. Concesiuni, brevete, licene, mrci comerciale, drepturi i active similare dac acestea au fost achiziionate cu titlu oneros

4. Fondul comercial, n msura n care a fost achiziionat cu titlu oneros.

5. Avansuri i imobilizri necorporale n curs de execuie

II. Imobilizri corporale 1. Terenuri i construcii

2. Instalaii tehnice i maini

3. Alte instalaii, utilaje i mobilier

4. Avansuri i imobilizri corporale n curs de execuie

III. Imobilizri financiare

1. Aciuni deinute la entitile afiliate

2. mprumuturi acordate entitailor afiliate

3. Interese de participare

4. mprumuturi acordate entitilor de care compania este legat n virtutea intereselor de participare.

5. Investiii deinute ca imobilizri

6. Alte mprumuturi

B. Active circulante

Stocuri

1. Materii prime i materiale consumabile

2. Producia n curs de execuie

3. Produse finite i mrfuri

4. Avansuri pentru cumprri de stocuri

Creane

(Sumele care urmeaz s fie ncasate dup o perioad mai mare de un an trebuie prezentate separat pentru fiecare element.)

1. Creane comerciale

2. Sume de ncasat de la entitile afiliate

3. Sume de ncasat de la entitile de care compania este legat n virtutea intereselor de participare.

4. Alte creane

5. Capital subscris i nevrsat

Investiii pe termen scurt1. Aciuni deinute la entitile afiliate

2. Alte investiii pe termen scurt

IV. Casa i conturi la bnci

C. Cheltuieli n avans

D. Datorii: sume care trebuie pltite ntr-o perioad de pn la un an 1. mprumuturi din emisiunea de obligaiuni, prezentndu-se separat mprumuturile din emisiunea de obligaiuni convertibile

2. Sume datorate instituiilor de credit

3. Avansuri ncasate n contul comenzilor

4. Datorii comerciale- furnizori

5. Efecte de comer de pltit

6. Sume datorate entitilor afiliate

7. Sume datorate entitilor de care compania este legat n virtutea intereselor de participare

8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale i datoriile privind asigurrile sociale

E. Active circulante nete /datorii curente nete

F. total active minus datorii curente

G. Datorii: sume care trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an

1. mprumuturi din emisiunea de obligaiuni, prezentndu-se separat mprumuturile din emisiunea de obligaiuni convertibile

2. Sume datorate instituiilor de credit

3. Avansuri ncasate n contul comenzilor

4. Datorii comerciale- furnizori

5. Efecte de comer de pltit

6. Sume datorate entitilor afiliate

7. Sume datorate entitilor de care compania este legat n virtutea intereselor de participare

8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale i datoriile privind asigurrile sociale

H. provizioane

1. Provizioane pentru pensii i obligaii similare

2. Provizioane pentru impozite3. Alte provizioaneI. Venituri n avans

J. Capital i rezerve

Capital subscris

1.Capital subscris i vrsat

2.Capital subscris nevrsat

Prime de capital

Rezerve din reevaluare

Rezerve

1. Rezerve legale

2. Rezerve statutare sau contractuale

3. Alte rezerveProfitul sau pierderea reportat()Profitul sau pierderea exerciiului financiar FORMUL BILANTULUI PRESCURTAT ESTE URMATORULA. Active imobilizateI. Imobilizri necorporaleII. Imobilizri corporale

III. Imobilizri financiare

B. Active circulante

Stocuri

Creane

(Sumele care urmeaz s fie ncasat dup o prioad mai mare de un an trebuie prezentate separat pentru fiecare element.)

Investiii pe termen scurt

IV. Casa i conturi la bnci

C. Cheltuieli n avansD. Datorii: sumele care trebuie pltite ntr-o perioad pn la un an

E. Active circulante nete /datorii curente nete

F. total active minus datorii curente

G. Datorii: sume ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an

H. provizioane

I. Venituri n avans

J. Capital i rezerve

X. Capital subscris

XI. Prime de capital

XII. Rezerve din reevaluare

XIII. Rezerve

XIV. Profitul sau pierderea reportat()

XV. Profitul sau pierderea exerciiului financiar

Dac un activ sau datorie are legturi cu mai mult de un element de activ din formatul de bilan prezentat mai sus, relaia sa cu alte elemente trebuie prezentat n notele explicative, n vederea mbuntirii acurateei informaiei respective.

n cazul angajamentelor sub forma garaniilor de orice fel, cnd nu exist obligaia de a le prezenta ca datorii, ele se prezint n mod clar n notele explicative, fcndu-se distincia ntre diferitele tipuri de garanii practicate i recunoscute de legislaia n vigoare.PREVEDERI REFERITOARE LA ELEMENTELE DE BILAN

Activele imobilizate cuprind acele active destinate utilizrii n mod continuu, n scopul desfurrii activitilor entitii. Din categoria activelor imobilizate fac parte activele corporale, necorporale, de exploatare i financiare pe termen lung. Orice micare a unui element de imobilizri trebuie prezentat n notele explicative.

n acest scop se prezint separat, pentru fiecare element de imobilizare preul de achiziie sau costul de producie, precum i creterile, cedrile i transpunerile n cursul exerciiului financiar, dar i ajustrile cumulate de valoare la nceputul exerciiului financiar i la data bilanului, rectificrile efectuate n cursul exerciiului financiar asupra ajustrilor de valoare din exerciiile financiare precedente. Ajustrile de valoare se prezint n bilan ca deduceri certe din elementele corespunztoare.

Reevaluarea sau ajustarea valorii activelor i datoriilor determin creteri sau diminuri ale capitalului propriu, cu toate c ele corespund definiiei veniturilor i cheltuielilor (nu se include n contul de profit i pierdere).

Dac preul de achiziie sau costul de producie al unei imobilizri nu poate fi determinat, valoarea rezidual de la nceputul exerciiului financiar poate fi considerat drept pre de achiziie sau cost de producie, situaie ce trebuie detaliat n notele explicative.

De asemenea, n cazul reevalurii imobilizrilor corporale, micrile diverselor elemente de imobilizri se prezint ncepnd cu preul de achiziie sau costul de producie rezultat din reevaluare, caz n care valoarea reevaluat se substituie valorii de intrare a imobilizrilor corporale.

Deinerea unei pri din capitalul unei alte entiti, presupune reprezentarea unui interes de participare, dac acesta depete 20% din capitalul entitii, cu condiia realizrii unei legturi durabile cu aceste entiti, pentru a contribui la activitile de baz, indiferent de existena certificatelor de reprezentare.

Cheltuielile efectuate n cursul exerciiului financiar, dar care sunt aferente unui exerciiu ulterior, trebuie nregistrate sub titlul de Cheltuieli n avans.

Cheltuielile care se refer la exerciiul financiar n cauz i se vor plti n cursul exerciiului financiar viitor, trebuie prezentate la Datorii, iar dac au caracter semnificativ, ele se vor prezenta i n notele explicative.

Dac veniturile aferente exerciiului n curs nu se ncaseaz pn la finele acestuia, se prezint n bilan la Creane, iar dac sunt semnificative , ele se prezint i n notele explicative.

Ajustrile de valoare cuprind toate coreciile destinate s in seama de reducerile valorilor individuale, stabilite la data bilanului, indiferent dac acea reducere este sau nu definitiv.

Ajustrile pot fi :

ajustri permanente devenite amortizri i /sau

ajustri provizorii devenite ajustri pentru depreciere sau pierdere de valoare, funcie de caracterul permanent sau provizoriu al deprecierii activelor .Amortizarea reprezint alocarea valorii amortizabile a unui activ de-a lungul duratei sale de via estimat. Amortizarea corespunztoare perioadei contabile se scade n mod direct sau indirect din profitul sau pierderea nregistrat n exerciiul financiar dat.

Activele supuse amortizrii, sunt cele care ntrunesc urmtoarele condiii:

se estimeaz c sunt folosite pentru mai mult de o perioad contabil;

au o durat de via limitat;

sunt deinute de o entitate pentru a fi utilizate n producie sau n furnizarea de bunuri i servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru scopuri administrative.

Provizioanele se definesc ca fiind datorii incerte din punct de vedere al exigibilitii sau al valorii. Ele sunt destinate s acopere datoriile a cror natur este clar definit i care , la data bilanului ese posibil s existe, sau este cert c vor exista, dar care sunt incerte n ceea ce privete valoarea sau data la care vor aprea.

Un provizion trebuie recunoscut atunci cnd:

Entitatea are obligaie prezent ca rezultat al unui eveniment;

Este probabil necesar o ieire de resurse care conin beneficii economice pentru a onora obligaia;

Poate fi fcut o estimare corect a valorii obligaiei;

Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.

Veniturile de ncasat n cursul exerciiului financiar, dar care se refer la un exerciiu financiar viitor, trebuie prezentate n bilan sub titlul de Venituri n avans.FORMATUL CONTULUI DE PROFIT I PIERDERE

1. Cifra de afaceri net2. Variaia stocurilor de produse finite i a produciei n curs de execuie

3. Producia realizat de entitate pentru scopurile sale proprii i capitalizat

4. Alte venituri din exploatare5. a) Cheltuieli cu materiile prime i materialele consumabile

b) alte cheltuieli externe

6. Cheltuieli cu personalul

a) Salarii i indemnizaii

b) Cheltuieli cu asigurrile sociale, cu indicarea distinct a celor referitoare la pensii

7. a) Ajustri de valoare privind imobilizrile corporale i imobilizrile necorporale

b) Ajustri de valoare privind activele circulante, n cazul n care acestea depesc suma ajustrilor de valoare care sunt normale n entitatea n cauz.

8. Alte cheltuieli de exploatare

9. Venituri din interese de participare, cu indicarea distinct a celor obinute de la entitile afiliate.

10. Venituri din alte investiii i mprumuturi care fac parte din activele imobilizate, cu indicarea distinct a celor obinute de la entitile afiliate.

11. Alte dobnzi de ncasat i venituri similare, cu indicaea distinct a celor obinute de la entitile afiliate

12. Ajustri de valoare privind imobilizrile financiare i investiiile deinute ca active circulante

13. Dobnzi de pltit i cheltuieli similare, cu indicarea distinct a celor privind entitile afiliate14. Profitul sau pierderea din activitatea curent

15. Venituri extraordinare16. Cheltuielile extraordinare

17. Profitul sau pierderea din activitatea extraordinar

18. Impozitul pe profit

19. Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus

20. Profitul sau pierderea exerciiului financiar.

PREVEDERI REFERITOARE LA ELEMENTELE DIN CONTUL DE PROFIT I PIERDERE

Prima parte a Contului de rezultate al unei entiti o constituie veniturile din vnzri i prestri servicii. Cifra de afaceri net reprezint sumele rezultate din vnzarea de produse i furnizarea de servicii, urmare activitilor de baz ale entitii, dup deducerea reducerilor comerciale, rabaturi i discounturi i a taxei pe valoarea adugat, precum i a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.

A doua parte a Contului de profit i pierdere o reprezint veniturile i cheltuielile care aparin perioadei, altele dect cele aferente activitii curente, prezentate ca Venituri extraordinare i Cheltuieli extraordinare. Elementele de natur extraordinar nu se ateapt s se repete ntr-un mod frecvent sau regulat. Putem considera pierderile rezultate n urma unei calamiti naturale (cutremur, inundaii, etc.) ca element extraordinar, dar i aciunea de expropriere a activelor.

Dac veniturile i cheltuielile de natur extraordinar sunt semnificaive pentru evaluarea rezultatelor, n notele explicative se vor prezenta detalii despre valoarea i natura acestora.

n notele explicative se va prezenta proporia n care impozitul pe profit afecteaz Profitul sau pierderea din activitatea curent i Profitul sau pierderea din activitatea extraordinar.

Veniturile sunt nregistrate n contul de profit i pierdere cnd se poate efectua o evaluare credibil a creterii beneficiilor economice viitoare ca urmare a unei creteri a activului sau a unei diminuri a pasivului. n realitate, veniturile sunt nregistrate concomitent cu recunoaterea creterii activului sau diminurii pasivului (de exemplu, creterea net a activului ca urmare a vnzrilor de bunuri sau de servicii sau diminuarea pasivului ca urmare a achitrii unei datorii).

Cheltuielile sunt nregistrate n contul de profit i pierdere cnd se poate efectua o evaluare credibil a diminurii beneficiilor economice viitoare ca urmare a unei diminuri a activului sau a unei creteri a pasivului. n realitate, cheltuielile sunt nregistrate concomitent cu recunoaterea diminurii activului sau creterii pasivului (de exemplu, preliminarea beneficiilor angajailor sau amortizarea echipamentelor).

Cheltuielile se coreleaz cu veniturile: de exemplu, diferitele componente care alctuiesc costul bunurilor sunt nregistrate ca i cheltuieli concomitent cu nregistrarea veniturilor din vnzarea respectivelor bunuri.

Cnd se prevede obinerea unor beneficii economice pe parcursul mai multor perioade contabile, iar corelarea cu veniturile nu se poate efectua dect n mare i indirect, cheltuielile sunt nregistrate n contul de profit i pierdere printr-o alocare sistematic i raional. De exemplu, active precum instalaiile, echipamentele, fondul comercial, patentele i mrcile de comer determin efectuarea unor cheltuieli precum amortizarea.

O main care a costat 20 milioane lei are o durat estimat de via de 5 ani. Maina se amortizeaz pe baza metodei liniare pe durata estimat a vieii acesteia. Cheltuiala cu amortizarea nregistrat n contul de profit i pierdere se ridic la 4 milioane lei pe an.

Cheltuielile sunt nregistrate imediat n contul de profit i pierdere atunci cnd acestea nu produc beneficii economice viitoare sau cnd aceste beneficii nu au caracteristicile necesare pentru a fi nregistrate ca active n bilanul contabil. Acesta este cazul cheltuielilor de cercetare i dezvoltare, care sunt nregistrate n contul de profit i pierdere n momentul efecturii lor, chiar dac cercetarea i dezvoltarea au ca scop crearea unor produse mai bune care s fie vndute n viitor. Dac este probabil ca aceste cheltuieli de dezvoltare s aduc beneficii economice viitoare ntreprinderii, acestea pot fi nregistrate ca active necorporale care vor fi amortizate pe perioada n care vor aduce respectivele beneficii.

PRINCIPII CONTABILE GENERALE

Obiectivul fundamental al contabilitii privind prezentarea unei imagini fidele a poziiei financiare, a performanei i a modificrilor poziiei financiare a unei entiti, se realizeaz pe baza unor reguli, metode i proceduri contabile care se fundamenteaz i se concretizeaz, avndu-se n vedere o gam larg de principii i reguli contabile generale, determinate de realitatea economic.

Elementele prezentate n situaiile financiare anuale se evalueaz n conformitate cu principiile contabile generale avnd n vedere constrngerile contabilitii de angajamente astfel:

- Principiul continuitii activitii const n aceea c se presupune c entitatea i continu n mod normal funcionarea, fr a intra n stare de lichidare sau reducere semnificativ a activitii.

Dac se cunoate existena unor elemente de nesiguran legate de anumite evenimente ce conduc la incapacitatea entitii de a-i continua activitatea, administratorii au obligaia de a prezenta aceste elemente n notele explicative.

De asemenea, se impun explicaii n cazul n care situaiile financiare nu sunt ntocmite pe baza principiului analizat, prezentndu-se motivele care au determinat adoptarea deciziei c entitatea nu-i mai poate continua activitatea.

- Principiul permanenei metodelor presupune meninerea n mod consecvent de la un exerciiu financiar la altul a metodelor de evaluare, nregistrare i prezentare a elementelor patrimoniale i a rezultatelor financiare, n scopul crerii premiselor pentru compararea n timp a informaiilor contabile. Metodele care se folosesc trebuie s aib caracter de permanen, n sensul utilizrii lor n cadrul mai multor exerciii financiare consecutive, ceea ce permite compararea situaiilor financiare, iar analiza indicatorilor economico-financiari conduce la obinerea unor informaii utile pentru utilizatori.

- Principiul prudenei se refer la determinarea valorii oricrui element patrimonial, n sensul c se impune acordarea unei atenii deosebite cel puin a aspectelor ce privesc:

includerea n situaiile financiare numai a profiturilor recunoscute pn la data bilanului;

obligaiile previzibile i pierderile poteniale care au luat natere n cursul exerciiului financiar ncheiat sau pe parcursul unui exerciiu anterior, chiar dac ele apar ntre data ncheierii exerciiului i data ntocmirii situaiilor financiare, precum i ajustarea valorilor corespunztoare deprecierilor constatate, indiferent c rezultatul exerciiului este profit sau pierdere.

De reinut c , prin aplicarea n mod voit, incorect,a acestui principiu se poate ascunde sau denatura realitatea, crendu-se rezerve nejustificate prin exagerarea riscurilor viitoare.- Principiul independenei exerciiului presupune delimitarea riguroas n timp a veniturilor i cheltuielilor aferente exerciiului financiar pentru care se face raportarea, indiferent de data ncasrii sumelor sau a efecturii plilor, cerin de baz a contabilitii de angajament. Acest lucru impune utilizarea unor conturi de regularizare, att a veniturilor, ct i a cheltuielilor.- Principiul evalurii separate a elementelor de activ i de datorii. n baza acestui principiu, componentele elementelor de activ sau de datorii trebuie evaluate separat.- Principiul intangibilitii presupune existena unei concordane depline ntre bilanul de deschidere al unui exerciiu i cel de nchidere al exerciiului precedent.- Principiul necompensrii interzice efectuarea de operaiuni compensatorii ntre elementele de activ i de datorii. Exist posibilitatea unor eventuale compensri ntre creane i datorii ale entitii fa de ea nsi, cu respectarea prevederilor legale numai dup nregistrarea n contabilitate a veniturilor i cheltuielilor la valoarea integral.- Principiul prevalenei economicului asupra juridicului se refer la faptul c prezentarea valorilor din cadrul elementelor din bilan i contul de profit i pierdere se face avnd n vedere fondul economic al tranzaciei sau al operaiunii raportate i nu numai forma juridic a acestora. Principiul se aplic att entitilor care ndeplinesc criteriul de mrime, pentru situaiile financiare individuale i consolidate,ct i pentu entitile care nu ndeplinesc criteriile de mrime , dar ntocmesc situaii financiare consolidate, cu respectarea prevederilor din Reguli de evaluare alternative. Principiul pragului de semnificaie are influen asupra relevanei informaiei, motiv pentru care situaiile financiare trebuie s conin, n mod distinct, numai acele elemente ce au o valoare semnificativ. Restul elementelor, n msura n care au aceeai natur, precum i funcii similare se reflect n sume cumulate.

Pragul de semnificaie depinde n mod direct de mrimea i natura elementului analizat n circumstanele particulare ale omisiunii sale. La aprecierea unui element sau cumul de element, dac este semnificativ, se ine seama de evaluarea mpreun a naturii i mrimii elementului respectiv. n anumite cazuri, ar putea fi determinant fie natura, fie mrimea elementului.

Acest principiu poate fi aplicat numai de entitile care ndeplinesc criteriile de mrime.

Abaterile de la principiile contabile generale prezentate pot fi efectuate numai n cazuri excepionale, cu condiia de a se prezenta n notele explicative mpreun cu motivele care au determinat acest lucru, precum i evaluarea efectului produs de aceste abateri asupra activelor, datoriilor, poziiei financiare i a profitului sau pierderii.

EVALUAREA ELEMENTELOR PREZENTATE N SITUAIILE FINANCIARE

Recunoaterea i prezentarea n situaiile financiare anuale a activelor, datoriilor, veniturilor i cheltuielilor se realizeaz n baza evalurii credibile a elementelor respective, apelndu-se n acelai timp i la raionamentul profesional.Pentru ca un element de activ sau o datorie s fie recunoscut n structurile din situaiile financiare, trebuie ca s ndeplineasc n mod cumulativ dou criterii: s existe probabilitatea asigurrii realizrii de beneficii economice viitoare, respectiv ieirea acestora pentru stingerea unei obligaii prezente; i costul aferent s poat fi evaluat n mod credibil.

Un element de venituri sau cheltuieli este recunoscut n structurile contului de profit i pierdere, atunci cnd, pe lng evaluarea credibil, determin o cretere de beneficii economice viitoare corespunztor creterii unui activ, sau diminurii unei datorii, respectiv diminuarea acestor beneficii prin reducerea unui activ sau majorarea unei datorii.

REGULI GENERALE DE EVALUARE

Elementele prezentate n situaiile financiare anuale se evalueaz, n general, pe baza :

principiului costului de achiziie, sau

principiului costului de producie;

excepia existnd n situaia n care s-a optat pentru reevaluarea imobilizrilor coporale sau evaluarea instrumentelor financiare la valoarea just, apelndu-se la regulile evalurii alternative.

Se utilizeaz patru reguli generale de evaluare, astfel:

a) evaluarea la data intrrii n entitate;

b) evaluarea cu ocazia inventarierii;

c) evaluarea la ncheierea exerciiului financiar;

d) evaluarea la data ieirii din entitate.

a) Evaluarea la data intrrii n entitate

Valoarea de intrare

Costul de achiziie al bunurilor cuprinde preul de cumprare, taxele de import i alte taxe, cheltuielile de transport, manipulare i alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achiziiei bunurilor respective.

Costul de producie cuprinde costul de achiziie a materiilor prime i materialelor consumabile, precum i cheltuielile directe atribuite bunului respectiv.

Costul de producie este format din urmtoarele elemente:

materiale directe;

energie consumat n scopuri tehnologice;

manoper direct;

alte cheltuieli directe de producie;

cota cheltuielilor indirecte de producie alocat n mod raional.

Dobnda aferent costului capitalului mprumutat pentru finanarea achiziiei, construciei sau produciei de active cu ciclu lung de fabricaie poate fi inclus n costurile de producie dac aceasta aparine perioadei de producie.

Aceast situaie se va prezenta n notele explicative.

Exemple de costuri care nu trebuie incluse n costul stocurilor, n schimb sunt recunoscute drept cheltuieli ale perioadei n care au avut loc:

pierderile de materiale, manoper sau alte costuri de producie nregistrate peste limitele normale admise;

cheltuielile de depozitare, cu excepia cazurilor n care aceste costuri sunt necesare n procesul de producie, anterior trecerii ntr-o nou faz de fabricaie;

cheltuielile generale de administraie care nu particip la formarea stocurilor.b) Evaluarea cu ocazia inventarierii anuale, se efectueaz de regul, la sfritul anului , nainte de nchiderea conturilor, se face la valoarea actual sau de utilitate a fiecrui element, fiind denumit valoarea de inventar stabilit funcie de utilitatea bunului, starea acestuia i preul pieii. Pentru creane i datorii se are n vedere valoarea lor previzibil de ncasat, respectiv de plat.c) Evaluarea la ncheierea exerciiului financiar urmrete aplicarea consecvent a principiului prudenei i const n aceea c elementele de activ i de pasiv de natura datoriilor se evalueaz i se reflect n situaiile financiare anuale la valoarea de intrare, pus de acord cu rezultatele inventarierii. Pentru aceasta, valoarea de intrare se compar cu valoarea stabilit pe baza inventarierii, denumit valoare de inventar, caz n care se vor avea n vedere urmtoarele: pentru elementele de activ constatate n minus (valoarea de inventar mai mic dect valoarea contabil net, diferena se va include n cheltuieli , concomitent cu creterea amortizrii aferente, cnd suntem n situaia activelor amortizabile, active la care deprecerea este ireversibil (definitiv) sau se efectueaz o ajustare pentru depreciere sau pierdere de valoare pentru activele neamortizabile, active la care deprecierea este reversibil.Prin valoarea contabil net se nelege valoarea de intrare , corectat cu amortizarea i ajustrile pentru depreciere sau pierdere de valoare, cumulate.

Valorile tranzacionate pe o pia reglementat se evalueaz la cursul din ultima zi de tranzacionare, iar cele netranzacionate, la costul istoric, mai puin ajustrile pentru pierdere de valoare, dac este cazul.

pentru elementele de pasiv de natura datoriilor, diferenelor constatate n plus ntre valoarea de inventar i valoarea de intrare a elementelor de pasiv se nregistreaz n contabilitate, pe seama elementelor corespunztoare de datorii.

La fiecare nchidere de bilan se vor avea n vedere i urmtoarele:

c1. Elementele monetare exprimate n valut (disponibiliti, acreditive i depozite bancare, creane i datorii n valut) se evalueaz i nregistreaz utiliznd cursul de schimb comunicat de BNR, valabil la data nchiderii exerciiului financiar. Diferenele favorabile sau nefavorabile se vor nregistra la venituri sau cheltuieli financiare, dup caz.

c2. Pentru creanele i datoriile, exprimate n lei, a cror decontare se face n funcie de cursul unei valute, eventuale diferene care rezult din evaluarea acestora se nregistreaz de regul, la venituri sau cheltuieli de exploatare sau financiare, n funcie de natura operaiunii.

c3. Elementele nemonetare achiziionate cu plata n valut i nregistrate la cost istoric (imobilizri, stocuri) se nregistreaz i raporteaz utiliznd cursul de schimb de la data efecturii tranzaciei.

Se definesc elementele monetare ca fiind disponibilitile bneti i activele/datoriile de primit/de pltit n sume fixe sau determinabile.

Dac situaiile financiare nu au fost aprobate i a aprut elemente suplimentare, dup data bilanului, referitoare la perioada raportat, elementele respective trebuie ajustate pentru a reflecta i informaiile suplimentare.d) Evaluarea la data ieirii din entitate. La data ieirii din entitate, bunurile se evalueaz i se scad din gestiune la valoarea lor de intrare.

Corectarea erorilor constatate n contabilitate se efectueaz pe seama rezultatului reportat. Astfel de erori includ efectele greelilor matematice, greelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorri sau interpretri greite a evenimentelor i fraudelor.

Dac operaiunea de corectare a erorilor genereaz pierdere contabil reportat, acestea trebuie acoperit nainte de efectuarea oricrei repartizri de profit.

EVALUAREA ACTIVELOR IMOBILIZATEActivele imobilizate sunt generatoare de beneficii i au durata de utilizare mai mare de un an.

Beneficiile economice viitoare reprezint potenialul de a contribui direct sau indirect la fluxul de numerar sau de echivalent de numerar ctre entitate.

Imobilizrile trebuie s fac obiectul ajustrilor pentru depreciere (amortizarea), indiferent dac duratele lor de folosin economic sunt limitate sau nu, astfel nct acestea s fie evaluate la cea mai mic valoare atribuit la data bilanului, dac se estimeaz c reducerea valorii acestora este permanent. Ajustrile de valoare trebuie nregistrate n contul de profit i pierdere i detaliate n notele explicative, dac acestea nu au fost prezentate separat n contul de profit i pierdere . Cnd activele imobilizate fac obiectul ajustrilor excepionale de valoare, exclusiv n scop fiscal, n notele explicative se prezint valoarea ajustrilor i motivele pentru care acestea au fost efectuate.IMOBILIZRI NECORPORALEDin categoria acestor imobilizri fac parte :

cheltuielile de constituire;

cheltuieli de dezvoltare;

concesiunile, brevetele, licenele, mrcile comerciale, drepturile i activele similare, cu excepia celor realizate n cadrul entitii;

fondul comercial;

alte imobilizri necorporale i

avansurile i imobilizrile necorporale, n curs de execuie.

Un activ necorporal este un activ identificabil, nemonetar, fr suport material i deinut n scopul procesului de producie, sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi nchiriat terilor sau pentru scopuri administrative. El poate fi recunoscut n bilan dac se estimeaz c va genera beneficii economice pentru entitate i costul activului poate fi evaluat n mod credibil.Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile avansate pentru nfiinarea sau dezvoltarea unei persoane juridice, cum ar fi :

taxe i cheltuieli de nscriere i nmatriculare;

cheltuieli privind emisiunea i vnzarea de aciuni i obligaiuni;

cheltuieli de prospectare a pieei, de publicitate i alte cheltuieli de aceast natur legate de nfiinarea i extinderea activitii entitii.

Aceste sume trebuie explicate n note.Cheltuielile de dezvoltare. Prin cheltuieli de dezvoltare se neleg acele cheltuieli ocazionate de valorificarea rezultatelor cercetrii sau a altor cunotine, n scopul realizrii de produse sau servicii noi sau cu proprieti substanial schimbate naintea introducerii produciei de serie sau utilizrii.

Exemple de activiti de dezvoltare:

proiectarea, construcia i testarea produciei, intermediere sau folosirea intermediar a prototipurilor i modelelor;

proiectarea ntr-o nou tehnologie a uneltelor i matrielor de lucru;

proiectarea, construcia i ncercarea unei uzine pilot care nu este adecvat din punct de vedere economic pentru producia de serie.

Dac durata de amortizare a acestor naturi de cheltuieli depete cinci ani, ca urmare a unui contract de cercetare sau durata de utilizare pe o perioad mai mare, situaia trebuie prezentat n notele explicative, mpreun cu motivele care au generat o astfel de stare.

n cazul n care, cheltuielile de dezvoltare nu au fost n totalitate amortizate, distribuirea profitului va fi interzis, exceptnd cazul n care suma rezervelor disponibile pentru distribuire i a profitului reportat este cel puin egal cu suma cheltuielilor neamortizate.Din punct de vedere al tratamentului fiscal cheltuielile de dezvoltare se recupereaz prin intermediul deducerilor de amortizare liniar, pe perioada contractului sau pe durata de utilizare.Concesiunile, brevetele, licenele, mrcile comerciale i activele similare aduse ca aport, achiziionate sau dobndite pe alte ci se nregistreaz n conturile de imobilizri necorporale la :

valoarea de aport;

costul de achiziie sau

costul de producie, dup caz.

n aceast situaie,valoarea de aport se asimileaz valorii juste.Fondul comercial, apare de regul, la consolidare i reprezint diferena dintre costul de achiziie i valoarea just, la data tranzaciei, a prii din activele nete achiziionate de ctre o entitate.

De regul, fondul comercial se amortizeaz ntr-o perioad de cinci ani, excepia fiind condiionat de nedepirea duratei de utilizare a activului i de prezentarea cu justificarea necesar, n notele explicative.

Un activ necorporal se nregistreaz iniial la costul de achiziie sau de producie, iar n bilan el se prezint la costul respectiv mai puin ajustrile cumulative de valolare.

Un activ necorporal trebuie scos din eviden la cedare sau atunci cnd nu mai exist posibilitatea realizrii unui beneficiu economic viitor dintr-o utilizare ulterioar. Ctigurile sau pierderile cauzate de astfel de operaiuni se stabilesc ca diferen ntre veniturile cauzate cu ieirea activului i valoarea sa neamortizat inclusiv cheltuielile generate cu cedarea acestuia, prezentndu-se ca venit sau cheltuial n contul de profit i pierdere.IMOBILIZRI CORPORALESe ncadreaz n aceast categorie activele care :

se utilizeaz n producia proprie de bunuri sau presatarea de servicii;

urmeaz a fi nchiriate terilor; urmeaz a fi folosite n scopuri administrative i au o utilizare pe parcursul unei perioade mai mare de un an.

Imobilizrile corporale

Terenurile se nregistreaz n

contabilitatea sintetic

Analitic

n funcie de modalitatea de intrare n entitate activele sunt evaluate la costul determinat potrivit prezentelor reguli. Cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizri corporale trebuie recunoscute n perioada n care au fost efectuate.

Investiiile efectuate la imobilizrile corporale sub forma cheltuielilor ulterioare, pentru asigurarea parametrilor tehnici i obinerea de beneficii economice viitoare suplimentare fa de cele estimate iniial, reprezint component a activului i majoreaz valoarea acestuia .

Beneficiile economice viitoare se realizeazn bilan imobilizrile corporale se prezint la valoarea de intrare diminuat cu ajustrile de valoare.Amortizarea:

Regimuri de amortizare

De remarcat c terenurile nu sunt supuse regimului de amortizare, n schimb investiiile efectuate pentru amenajarea terenurilor se recupereaz pe calea amortizrii prin includerea n cheltuielile de exploatare a acestora ntr-o perioad stabilit de ctre consiliul de administraie.

IMOBILIZRI FINANCIAREImobilizrile financiare se concretizeaz n :

aciuni deinute la entitile afiliate;

mprumuturile acordate entitilor afiliate;

interesele de participare;

mprumuturile acordate entitilor cu care cel ce mprumut este legat n virtutea intereselor de participare;

alte investiii deinute ca imobilizri

alte mprumuturi.

mprumuturile se acord mprumutailor n baza unor contracte de mprumut pentru care, n condiiile legii, se percepe dobnd, iar n unele cazuri constituirea unor garanii, depozite i cauiuni depuse la teri.

Imobilizrile financiare recunoscute ca activ se evalueaz la costul de achiziie sau valoarea stabilit prin contract (evaluare iniial), iar n bilan se prezint la valoarea de intrare mai puin ajustrile cumulate pentru pierdere de valoare.

REGULI DE EVALUARE ALTERNATIVLa sfritul exerciiului financiar, entitile pot recurge la operaiunea de reevaluare a imobilizrilor corporale cu reflectarea n contabilitate a rezultatelor obinute i cu prezentarea n notele explicative a urmtoarelor aspecte:

elementele de activ supuse reevalurii;

metoda de calcul a valorilor prezente i

elementul din contul de profit i pierdere afectat de aceast operaiune.

Reevaluarea imobilizrilor corporale se face la valoarea just de la data ntocmirii bilanului.

Valoarea just se determin de ctre profesioniti calificai n evaluare, membri ai organismelor profesionale de profil.

Tratamentul aplicat amortizrii, cumulat la data reevalurii, aferent unei imobilizri corporale este unul din urmtoarele:

amortizarea se recalculeaz proporional cu schimbarea valorii contabile brute, astfel nct valoarea contabil reevaluat a activului s fie egal cu valoarea sa reevaluat . Aceast metod este utilizat n cazul n care reevaluarea s-a fcut prin aplicarea unui indice; sau

valoarea cumulat a amortizrii se elimin din valoarea contabil brut a activului i valoarea net, determinat n urma corectrii cu ajustrile de valoare, recalculat la valoarea reevaluat a activului, metoda se practic n cazul construciilor reevaluate la valoarea de pia.

Pentru evitarea reevalurii selective i raportarea n situaiile financiare anuale a unor valori care reprezint o combinaie de costuri i valori calculate la date diferite, operaiunea de reevaluare se face simultan la toate elementele dintr-o grup de imobilizri corporale.

Regularitatea reevalurilor trebuie s in seam ca valoarea contabil s nu difere substanial de cea care ar fi determinat, folosind valoarea just de la data ntocmirii bilanului.

Cnd un activ dintr-o grup nu poate fi reevaluat din inexistena unei piee active pentru acesta, el trebuie prezentat n bilan la cost, mai puin ajustrile cumulate de valoare.

Piaa este considerat activ dac sunt ndeplinite cumulativ urmtoarele condiii:

elementele comercializate sunt omogene;

se identific n permanent cumprtori i vnztori implicai i

preurile sunt recunoscute de cei interesai.Diferenele de reeevaluare se prezint ca rezerv din reevaluare ca subelement distinct n Capital i rezerve. Tratamentul fiscal al rezervei din reevaluare se prezint n note explicative.

Notele explicative trebuie s conin informaii despre valoarea rezervei, indiferent dac a fost sau nu modificat n interiorul exerciiului financiar, astfel:

valoarea rezervei din reevaluare la nceputul exerciiului financiar;

diferenele din reevaluare transferate la rezerva de reevaluare n cursul exerciiului financiar, dac este cazul;

sumele capitalizate sau transferate ntr-un alt mod din rezerva din reevaluare n cursul exerciiului financiar, prezentndu-se natura oricrui astfel de transfer.

valoarea rezervei de reevaluare la sfritul exerciiului financiar.

Surplusul din reevaluare inclus n rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct n rezerve, atunci cnd acel surplus este un ctig realizat i numai la scoaterea din eviden a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.

Rezerva din reevaluare nu poate fi distribuit, direct sau indirect, exceptnd cazul n care activul reevaluat a fost valorificat, iar surplusul din reevaluare reprezint ctig efectiv realizat.

Tratamentul rezultatului reevalurii:

REEVALUAREA IMOBILIZRILOR CORPORALE PREZINT:

Cretere fa de valoarea contabil net tratamentul este :Descretere a valorii contabile nete se trateaz ca:

cretere a rezervei din reevaluare dac nu exist o descretere anterioar recunoscut ca o cheltuial a acelui activ, sau

ca un venit care s compenseze cheltuiala cu descreterea recunoscut anterior la acel activ. o cheltuial cu ntreaga valoare a deprecierii, atunci cnd n rezerva de reevaluare nu este nregistrat o sum aferent acelui activ (surplus din reevaluare), sau

o scdere a rezervei din reevaluare cu minimul dintre valoarea acelei rezerve i valoarea descreterii, iar eventuala diferen neacoperit se nregistreaz ca o cheltuial.

Ajustrile de valoare se determin n fiecare exerciiu financiar, pe baza valorii atribuite imobilizrii pentru acel exerciiu financiar.

EVALUAREA LA VALOAREA JUST A INSTRUMENTELOR FINANCIARE

Ca o abatere de la principiul general de evaluare (preul de cumprare sau costul de producie), entitile pot evalua n situaiile financiare consolidate instrumentele financiare, inclusiv instrumentele financiare derivate, la valoarea just.

Un contract ce genereaz simultan un activ financiar pentru o entitate i o datorie financiar sau un instrument de capitaluri proprii pentru o alta se numete instrument financiar. Activul financiar reprezint: numerar;

un instrument de capitaluri proprii ale unei entiti;

un drept contractual de a vrsa numerar sau de a livra un alt activ financiar unei alte entiti; sau de a schimba active financiare sau datorii financiare n anumite condiii favorabile pentru emitent.

un contract care va fi sau poate fi decontat cu propriile instrumente de capitaluri ale entitii.

O datorie financiar se caracterizeaz:

ca obligaie contractual;

un contract care va fi sau poate fi decontat cu propriile instrumente de capitaluri ale entitii;

Instrumentele financiare derivate sunt acele contracte bazate pe marf care dau oricreia dintre prile contractante dreptul de decontare n numerar sau prin alte instrumente financiare, cu excepia cazurilor n care:

acestea au fost ncheiate i de deruleaz permanent;

acestea au fost iniial destinate unui astfel de scop i

se ateapt ca acestea s fie decontate prin livrarea mrfii.

EVALUAREA LA VALOAREA JUST:

Se aplic:Nu se aplic:

numai datoriilor care sunt deinute ca parte a unui portofoliu de tranzacionare ; sau

instrumente financiare derivate

Instrumentelor financiare nederivate deinute pn la scaden;

mprumuturilor i creanelor generate de entitate i nedeinute n scopul tranzacionrii;

Intereselor n filiale, ntreprinderii asociate (asocieri n participaie, instrumentelor de capital emise de entitate).

Valoarea just

Instrumentele financiare care nu pot fi evaluate credibil, prin oricare dintre metodele artate se evalueaz n baza regulilor generale.

Modificarea valorii unui activ financiar propus pentru vnzare, altul dect un instrument financiar derivat, poate fi inclus direct n capitalul propriu, n rezerva de valoare just.

Rezerva de valoare just va fi evideniat att timp ct sunt evideniate n bilan instrumentele financiare crora le este aferent.

Cnd instrumentele financiare sunt evaluate la valoarea just notele explicative conin: ipotezele semnificative care stau la baza metodelor i tehnicilor de evaluare;

pentru fiecare categorie de instrumente financiare, valoarea just, modificrile de valoare incluse direct n costul de profit i pierdere, i modificrile incluse n rezerv de valoare just;

pentru fiecare clas de instrumente financiare derivate informaiei privind aria i natura instrumentelor, inclusiv termenii i condiiile semnificative care pot afecta valoarea, momentul i certitudinea fluxurilor viitoare de numerar;

modificrile rezervei de valoare just n cursul exerciiului financiar.

EVALUAREA ACTIVELOR CIRCULANTE

Suntem n situaia de a considera un activ ca fiind activ circulant, atunci cnd :

este achiziionat sau produs pentru consum propriu sau n scopul comercializrii i se ateapt s fie realizat n termen de 12 luni de la data bilanului;

este reprezentat de creane aferente ciclului de exploatare;

este reprezentat de numerar sau echivalente de numerar a cror utilizare nu este restricionat.

Prin echivalene de numerar nelegem investiiile financiare pe termen scurt, foarte lichide i uor convertibile n numerar, fiind supuse unui risc nesemnificativ de modificare a valorii.

Activele circulante

cuprind:

Activele circulante se evalueaz la costul de achiziie sau costul de produie. Ajustrile de valoare au ca obiectiv prezentarea acestora la cea mai mic valoare de pia sau, n cazuri deosebite, la o alt valoare minim atribuit acestora la data bilanului. Cnd motivele care au condus la efectuarea ajustrilor de valoare nu mai au aplicabilitate, aceasta nceteaz nemaiavnd obiect, iar acea ajustare se reia corespunztor la venituri.

Cnd ajustrile de valoare au caracter excepional, exclusiv n scopuri fiscale suma i motivele ajustrilor trebuie prezentate n notele explicative.EVALUAREA STOCURILOR

Se ncadreaz n categoria stocurilor:

stocurile deinute pentru a fi comercializate;

stocurile n curs de producie n vederea vnzrii;

stocurile sub forma materiilor prime, materiale i alte consumabile cu utilizare n procesul de producie sau pentru prestri de servicii.

La ieirea din gestiune a stocurilor i a altor active fungibile, acestea se evalueaz i nregistreaz n contabilitate prin aplicarea uneia din urmtoarele metode:- metoda primului intrat- primului ieit - FIFO- metoda costului mediu ponderat

- CMP- metoda ultimului intrat primului ieit- LIFO- metoda preurilor standard

Metoda primul intrat-primul ieit (FIFO) const n aceea c bunurile care ies din gestiune se evalueaz la costul de achiziie (sau de producie) al primului intrat (primul lot). Pe msura epuizrii primului lot, bunurile care ies din gestiune se evalueaz la costul de achiziie (sau de producie) al lotului urmtor, n ordine cronologic.

Costul mediu ponderat (CMP) se calculeaz dup fiecare intrare sau numai lunar, dup cum se apreciaz c este justificat, prin raportarea valorii totale a stocului iniial cumulat cu valoarea intrrilor la cantitatea existent n stocul iniial, cumulat cu cantitatea sau cantitile intrate, dup caz.

Potrivit metodei ultimul intrat-primul ieit (LIFO), bunurile ieite din gestiune se evalueaz la costul de achiziie sau de producie ale ultimei intrri (ultimul lot). Pe msura epuizrii lotului, bunurile ieite din gestiune se evalueaz la costul de achiziie sau producie al lotului anterior, n ordine cronologic.

Metoda preurilor standard (prestabilite) denumite i preuri de nregistrare este recomandat pentru bunurile stocabile (materii prime, produse, mrfuri, etc.) iar valorile ce trebuie nscrise n bilan se determin n funcie de preurile medii ale grupelor sau categoriilor de bunuri n cauz.

Diferenele ntre preurile standard i costurile de achiziie sau de producie, dup caz, se contabilizeaz distinct i ulterior se repartizeaz n cote proporionale asupra bunurilor ieite din gestiune i asupra valorii stocurilor, pe baz de coeficient de repartizare.

Utilizarea oricrei metode de evaluare a bunurilor la ieirea din patrimoniu trebuie s respecte principiul permanenei metodelor, n sensul c trecerea de la o metod la alta nu se poate efectua n interiorul exerciiului financiar.

Dac n situaii exepionale, administratorii decid s schimbe metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, n notele explicative trebuie s se prezinte motivele schimbrii metodei i efectele sale asupra rezultatului.

Activele de natura stocurilor nu trebuie reflectate n bilan la o valoare mai mare dect valoarea care se poate obine prin utilizarea sau vnzarea lor. n acest scop, valoarea stocurilor se diminueaz pn la valoarea realizabil net prin reflectarea unei ajustri pentru depreciere.Prin valoare realizabil net se nelege preul de vnzare estimat, care ar putea fi obinut, mai puin costurile estimate pentru finalizarea bunului i costurile estimate necesare vnzrii.

EVALUAREA INVESTIIILOR PE TERMEN SCURT

Contabilitatea trezoreriei asigur evidena existenei i micrii aciunilor deinute la entitile afiliate, altor investiii pe termen scurt (obligaiuni emise i rscumprate, obligaiunile achiziionate i ale valori achiziionate pentru realizarea de profit pe termen scurt), disponibilitilor n conturi la bnci i /sau casierie, creditelor bancare pe termen scurt. Investiiile pe termen scurt, la intrare n entitate se evalueaz la costul de achiziie sau la valoarea de contract. La ieirea din entitate se consider active fungibile i se evalueaz, dup una din metodele de evaluare a stocurilor.

CASA I CONTURI LA BNCI

Conturile la bnci cuprind.

valorile de ncasat (cecurile i efectele comerciale),

disponibilitile n lei i valut;:

cecurile entitii; creditele bancare pe termen scurt;

dobnzile la disponibiliti i credite acordate de bnci n conturile curente.

Dobnzile de pltit i cele de ncasat, aferente perioadei, se nregistreaz la cheltuieli financiare sau venituri financiare, dup caz.

n contul de viramente interne se nregistreaz transferurile de disponibiliti bneti ntre conturile la bnci, precum i ntre conturile la bnci i casieria entitii.

Pentru deprecierea investiiilor deinute ca active circulante, cu ocazia inventarierii, la sfritul exerciiului financiar se reflect ajustri pentru pierderea de valoare pe seama cheltuielilor. Pentru investiiile pe termen scurt la sfritul exerciiului financiar sau la ieirea din entitate, ajustrile pentru pierderile de valoare stabilite se suplimenteaz, diminueaz sau anuleaz dup caz, prin preluarea lor la venituri.

EVALUAREA I CONTABILITATEA TERILOR

Contabilitatea terilor asigur evidena datoriilor i creanelor entitii n relaiile acesteia cu furnizorii, clienii, personalul, asigurrile sociale, bugetul statului, entitile afiliate, asociaii/acionarii, debitorii i creditorii diveri.

Contabilitatea furnizorilor i clienilor, a celorlalte datorii i creane se ine pe categorii, precum i pe fiecare persoan fizic sau juridic.

Reflectarea n contabilitate a accizelor i fondurilor speciale se face pe seama conturilor corespunztoare de datorii, acestea fiind recuperate prin pre fr a tranzita prin conturile de venituri i cheltuieli.

Dividendele repartizate deintorilor de aciuni, propuse sau declarate dup data bilanului, precum i celelalte repartizri similare efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorii la data bilanului . Sumele reprezentnd dividende, respectiv, vrsminte la buget sunt evideniate n rezultatul reportat, urmnd ca dup aprobarea acestor destinaii s fie reflectate n conturile de datorii.

Creanele/datoriile entitii fa de ali teri, alii dect personalul propriu, clieni i furnizori, se nregistreaz n conturile de debitori/creditori diveri.

Sumele care necesit clarificri ulterioare se nregistreaz provizoriu ntr-un cont distinct i se soluioneaz ntr-un termen de cel mult trei luni de la data constatrii.

Contabilitatea angajamentelor i altor elemente extrabilaniere. Drepturile i obligaiile, precum i unele bunuri care nu pot fi ncorporate n activele i pasivele entitii se evidenieaz n conturi n afara bilanului, denumite conturi de ordine i eviden.

n aceast grup avem: angajamentele acordate sau primite n relaiile cu terii (gajuri, cauiuni, garanii);

imobilizri corporale luate cu chirie; valori materiale pimite pentru prelucrare sau reparare;

valori materiale preluate n pstrare sau custodie; debitori scoi din activ urmrii n continuare;

redevene, locaii de gestiune, chirii i alte datorii asimilate;

efecte scontate neajunse la scaden;

alte valori.O categorie separat de elemente extrabilaniere o reprezint activele i datoriile contigente.

Un activ contingent este un activ potenial care apare ca urmare a unor evenimente anterioare i a cror existen va fi confirmat numai prin apariia sau neapariia unuia sau mai multor evenimente viitoare nesigure, care nu pot fi controlate n ntregime de entitate.

Activele contigente trebuie prezentate n notele explicative n cazul n care este probabil apariia unor intrri de beneficii economice.

O datorie contigent este:

obligaie potenial, aprut ca urmare a unor evenimente trecute i a crei existen va fi confirmat numai de apariia sau nu a unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi n ntregime sub control;

o obligaie curent aprut ca urmare a unor evenimente trecute, dar care nu este recunoscut pentru c:

a) nu este sigur c se va apela la resurse care s ncorporeze beneficii economice pentru stingerea datoriei; sau

b) valoarea datoriei nu poate fi evaluat suficient de credibil.Datoriile contingente se disting de provizioane, pentru c:

provizioanele sunt recunoscute ca i datorii, deoarece ele constituie obligaii curente i este probabil utilizarea de resurse care s ncorporeze beneficii economice pentru stingerea obligaiilor; i

datoriile contigente nu sunt recunoscute ca datorii, deoarece ele sunt obligaii posibile sau obligaii curente care nu ndeplinesc cerinele de recunoatere n bilan.

CONTABILITATEA DATORIILOR PE TERMEN SCURT I LUNG O datorie este calificat ca datorie pe termen scurt, atunci cnd : decontarea urmeaz s fie fcut n cursul normal al ciclului de exploatare; sau

s fie exigibil ntr-un termen de 12 luni.Datoria pe termen lung presupune plata acesteia ntr-o perioad mai mare de un an.

Contabilitatea mprumuturilor se ine pe urmtoarele categorii: mprumuturi din emisiuni de obligaiuni i prime de rambursare;

credite bancare pe termen lung i mediu; sume datorate entitilor afiliate i celor la care se dein interese de participare;

alte mprumuturi i datorii asimilate.

Entitile trebuie s menin clasificarea datoriilor pe termen lung purttoare de dobnd i atunci cnd acestea sunt exigibile n 12 luni de la data bilanului, dac:

termenul iniial a fost pentru o perioad mai mare de 12 luni; i

s-a ncheiat un acord de refinanare sau de reealonare a plilor nainte ca situaiile financiare s fie autorizate pentru depunere.

n situaia n care suma de rambursat pentru datorii este mai mare dect suma primit, diferena se nregistreaz ntr-un cont de activ, valoarea acestei diferene trebuie amortizat printr-o sum rezonabil n fiecare exerciiu financiar, dar nu mai trziu de data de rambursare a datoriei. Aceast operaiune trebuie prezentat n bilan, ca o corecie a datoriei, precum i n notele explicative.CONTABILITATEA PROVIZIOANELOR

Provizionul este o datorie cu moment de apariie sau valoare incert . Provizioanele se deosebesc de alte datorii (furnizorii, angajamente) pentru c exist o incertitudine asupra momentului sau nivelului cheltuielilor viitoare necesare pentru stingerea obligaiei.

Recunoaterea unui provizion are loc cnd : o entitate are o obligaie prezent generat de un eveniment anterior;

este probabil necesar o ieire de resurse care ncorporeaz beneficii economice pentru stingerea unei obligaii;

poate fi fcut o estimare credibil a valorii obligaiei.

Dac aceste condiii nu sunt ndeplinite, provizionul nu va fi recunoscut.

Provizioanele se deosebesc de alte datorii, ca urmare a factorului de incertitudine legat de exigibilitatea sau valoarea viitoarelor cheltuieli pentru stingerea obligaiei.

Angajamentele entitilor sunt prezentate, de regul, ca parte a unei datorii rezultate din credite comerciale sau din alte actviti, n timp ce provizioanele sunt prezentate separat.

Valoarea recunoscut ca provizion trebuie s reflecte o estimare corespunztoare a cheltuielilor necesare stingerii obligaiei prezente la data bilanului.

Fac obiectul provizioanelor urmtoarele elemente: litigii, despgubiri, amenzi i penaliti, daune i alte datorii incerte;

cheltuielile efectuate n perioada de garanie acordat clienilor pentru activiti de service;

pensii i alte obligaii similare; impozite;

alte provizioane.

Pierderile viitoare din activitatea de exploatare nu pot fi acoperite cu provizioane.

Nivelul provizioanelor trebuie stabilit n strns corelare cu riscurile i cheltuielile estimate.

Provizioanele trebuie revzute la data fiecrui bilan i ajustate astfel nct s reflecte cea mai bun estimare curent. Dac se consider c stingerea unei obligaii nu mai necesit o ieire probabil de resurse, provizionul se anuleaz prin trecerea valorii acesteia la venituri.

SUBVENIILE GUVERNAMENTALESubveniile guvernamentale reprezint un sprijin acordat de guvern sub forma transferurilor de resurse financiare publice.

Subveniile

Dac subvenia guvernamental mbrac forma transferului unui activ nemonetar, acesta se contabilizeaz la valoarea just.

Subvenia trebuie recunoscut ca venit sistematic de-a lungul perioadelor, care vor corela venitul cu costurile aferente ce urmeaz a se compensa, De aceea, subveniile nu se nregistreaz direct n conturile de capital i rezerve, ci i ca subvenii pentru investiii recunoscute n bilan ca venit amnat. n cazul restituirii unei subvenii sau pri a unei subvenii referitoare la un activ, aceasta se nregistreaz prin diminuarea soldului venitului amnat cu suma de restituit. Dac restituirea se refer la subvenii aferente veniturilor se diminueaz soldul veniturilor amnate, dac exist, n lipsa acestora se opereaz asupra cheltuielilor, valoarea respectiv fiind recunoscut imediat ca o cheltuial.

CAPITAL I REZERVECapitalul i rezervele reprezint dreptul de proprietate al acionarilor asupra activelor unei entiti dup scderea tuturor obligaiilor (datoriilor).

Capitalurile proprii

OPERAIUNI CONTABILE

Majorarea capitaluluiMicorarea capitalului

- subscrierea i emisiunea de noi aciuni- reducerea numrului de aciuni sau pri sociale sau diminuarea valorii nominale,

- ncorporarea rezervelor- rscumprarea aciunilor

- alte operaiuni potrivit legii- acoperirea pierderilor contabile din anii

precedeni

- alte operaiuni potrivit legii

Contabilitatea rezervelor se ine pe categorii de rezerve:

rezerve legale; rezerve statutare sau contractuale;

alte rezerve.VENITURI I CHELTUIELI

Contul de profit i pierdere cuprinde:

cifra de afaceri net; veniturile i cheltuielile exerciiului grupate dup natura lor;

rezultatul exerciiului.Cifra de afaceri net nsumeaz veniturile rezultate din livrrile de bunuri, execuiile de lucrri i prestri de servicii, precum i alte venituri depozitate de activitatea de exploatare din care se deduc reducerile comerciale acordate clienilor.

VENITURI

La venituri se nscriu sumele sau valorile ncasate sau de ncasat n nume propriu din activitatea de baz (curent i cele conexe), precum i ctigurile din orice alte surse.

Prin ctiguri se neleg acele creteri de beneficii economice ce pot aprea sau nu ca rezultat din activitatea de baz i conexe, dar nu difer ca natur de veniturile din aceast activitate.VENITURILE SE GRUPEAZ:

EXPLOATAREFINANCIAREEXTRAORDINARE

- din vnzri- imobilizri financiare

- din producie de imobilizri- investiii pe termen scurt

- din variaia stocurilor- creane imobilizate

- din subvenii de exploatare- investiii financiare cedate

- alte venituri- diferene de curs valutar

- dobnzi

- sconturi primite n urma reduceri

financiare

- alte venituri financiare

CHELTUIELI

Cheltuielile unei entiti reprezint plile pentru :

consumuri de stocuri, lucrri executate i servicii prestate;

cheltuieli cu personalul: executarea unor obligaii legale sau contractuale;

provizionale, amortizrile i

ajustrile pentru depreciere sau pierdere de valoare, nregistrate.

CHELTUIELILE SE GRUPEAZ:

EXPLOATAREFINANCIAREEXTRAORDINARE

- materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar- pierderi din creane legate de

participaii- calamiti i alte

evenimente extraordinare

- energie, ap, animale, psri- investiii financiare cedate

- lucrri i servicii executate de

teri, redevene, locaii- diferene nefavorabile de curs

valutar

- prime de asigurare, studii i

cercetri, comisioane, onorarii,

protocol, reclam i publicitate- dobnzile aferente exerciiului

financiar

- cu personalul- sconturile acordate clienilor

- alte cheltuieli de exploatare- pierderi din creane de natur

financiar

- amenzi i penaliti, donaii

aferente activelor cedate, etc.

NOTE EXPLICATIVE LA SITUAIILE FINANCIARE ANUALE

n Notele explicative la situaiile financiare, entitatea trebuie s prezinte informaii cu privire la bazele de ntocmire a acestora, astfel:

s prezinte informaii despre reglementrile contabile i politicile contabile folosite;

s ofere informaii suplimentare care nu sunt prezentate n bilan, contul de profit i pierdere i, dup caz, n situaia modificrilor capitalurilor proprii sau situaia fluxurilor de numerar, dar sunt relevante pentru nelegerea acestora.PREZENTAREA POLITICILOR CONTABILE

Politicile contabile, fr a avea pretenia de exhaustivitate, se refer la recunoaterea veniturilor din activitile curente, principiile de consolidare, combinrile de ntreprinderi, asocierile n participaie, recunoaterea i amortizarea activelor corporale i necorporale, capitalizarea costurilor ndatorrii i a altor cheltuieli, contractele de construcii, operaiunile de leasing, costurile de cercetare i dezvoltare, stocurile, impozitele (inclusiv cele amnate), provizioanele, costurile cu beneficiile de pensionare datorate personalului, conversia valutar i modul de acoperire a riscului valutar, definirea segmentelor de activitate i a zonelor geografice i baza de alocare a costurilor pe segmente, definirea numerarului i a echivalentelor de numerar , subveniile guvernamentale.

Prin segment de activitate se nelege o component distinct a entitii care realizeaz un produs individual sau un serviciu, sau un grup de produse sau servicii conexe, cu asumarea riscurilor i beneficiilor, diferite de cele aferente altor segmente de activitate.

Piaa geografic este o component distrinct a unei entiti care se angajeaz s furnizeze produse i servicii ntr-un mediu economic specific i care este subiectul riscurilor i beneficiilor care sunt diferite de acelea ale componentelor care opereaz n alte medii economice.

Responsabilitatea stabilirii politicilor contabile pentru operaiunile derulate revine conducerii entitii. n elaborarea politicilor contabile trebuie respectate principiile contabile generale prezentate.

Nu se consider modificri ale politicilor contabile:

adoptarea unei politici contabile pentru evenimente sau tranzacii care difer n totalitate de evenimentele sau tranzaciile anterioare;

adoptarea unei politici contabile pentru evenimente sau tranzacii care nu au avut loc sau care au fost nesemnificative.NOTE EXPLICATIVE

Capitole n cadrul notelor explicative:

informaii generale despre entitate;

prezentarea politicilor contabile utilizate;

informaii despre bilan;

informaii despre contul de profit i pierdere;

informaii referitoare la salarii i salariai;

alte informaii.Notele explicative trebuie s includ reconcilierea dintre rezultatul contabil al exerciiului financiar i rezultatul fiscal, aa dup cum este prezentat n declaraia de profit.CONINUTUL RAPORTULUI ADMINISTRATORILOR

Raportul este elaborat de ctre Consiliul de administraie, pentru fiecare exerciiu financiar, i cuprinde o prezentare fidel a dezvoltrii i performanei activitilor desfurate de entitate, a poziiei sale financiare, precum i analiza riscurilor i incertitudinilor cu care se confrunt.

Pentru ca informaiile s fie relevante, raportul va cuprinde indicatori financiari i nefinanciari de performan, precum i date despre mediul entitii i angajaii si.

AUDITAREA SAU VERIFICAREA SITUAIILOR ANUALE

Situaiile financiare ale entitilor se auditeaz de ctre persoane fizice sau persoane juridice autorizate, n conformitate cu prevederile legii. De asemenea, auditorii financiari i exprim o opinie asupra conformitii raportului administratorului cu situaiile financiare auditate.

Auditarea situaiilor financiare ale entitilor care ndeplinesc criteriile de mrime, este obligatorie, restul entitilor fiind verificate potrivit legii.

Raportul auditorilor financiari se ntocmete, respectnd cerinele Standardelor de audit (ISA).

Pe baza celor prezentate rugam sa raspundeti la urmatoarele intrebari :

1. Conform prevederilor OMFP 1752/2005, care sold trebuie evidentiat distinct in cadrul bilantului?

A. Imobilizarile necorporale

B. Productia In curs de executie

C. Creante comerciale

D. Impozitul

2. OMFP 1752/2005 evidentiaza in formatul bilantului un numar de categorii de imobilizari corporale.

Care dintre urmatoarele NU este evidentiata drept categorie distincta?

A. Terenuri si constructii

B. Instalatii tehnice si masini

C. Mijloace de transport

D. Alte instalatii, utilaje si mobilier

3. In conformitate cu prevederile OMFP 1752/2005, raportul anual al unei entitati cuprinde:

1) Situatiile financiare

2) Raportul auditorilor

3) Raportul administratorilor

4) Raportul cenzorilor

A. Numai 2 si 3

B. Numai 1, 2 si 3

C. Numai 1, 3 si 4

D. Numai 1

4. Societatea Investitorul S.A. investeste in obligatiuni de stat cu dobanda 10% si termen de rascumparare in anul 2007. In conformitate cu prevederile OMFP 1752/2005, aceasta investitie trebuie considerata ca imobilizare daca:

A. Este destinata utilizarii pe o perioada indelungata in activitatea societatii

B. A fost achizitionata cu scop speculativ

C. Cea mai apropiata data fixata pentru rascumparare este stabilita la o perioada mai mare de un an

D. Cea mai tarzie data fixata pentru rascumparare este stabilita la o perioada mai mare de un an

5. Societatea Actual S.R.L. a reevaluat un activ in conformitate cu prevederile OMFP 1752/2005, generandu-se astfel un surplus din reevaluare de 100.000 u.m.

Indicati modul in care acest surplus trebuie inregistrat in conturile de rezerve ale societatii

Actual S.R.L. :

A. Se crediteaza "Rezerve din reevaluare" cu suma de 100.000 u.m.

B. Se debiteaza "Rezerve din reevaluare" cu suma de 100.000 u.m.

C. Se crediteaza "Rezervele legale" cu suma de 100.000 u.m.

D. Se debiteaza "Rezervele legale" cu suma de 100.000 u.m.

6. Societatea Avicom S.A. isi intocmeste situatiile financiare pentru exercitiul financiar cu inchidere la 31 decembrie 2005.

Societatea are urmatorele datorii:

Suma datorata la 31 Decembrie 2005 Termenele de rambursare

Dobanda

(1)Descoperit de cont 100.000 u.m.la cerere 10%

(2)Credit 11.000.000 u.m.100.000 u.m. anual pentru 10 ani 5%

(3)Credit 2500.000 u.m.rambursabili integral in Decembrie 2008 7.5%

Conform OMFP 1752/2005, Avicom S.A. trebuie sa prezinte termenele de rambursare si rata dobanzii aferente:

A. numai pentru (1)

B. numai pentru (1) si (2)

C. numai pentru (1) si (3)

D. numai pentru (2) si (3)

7. Se furnizeaza urmatoarele informatii cu privire la achizitia integrala a firmei Media S.A. de catre Argus S.A. ce a avut loc in exercitiul financiar cu inchidere la 31 decembrie 2005.

Valoarea justa a activelor nete ale lui Media 1.200.000 u.m. Pretul de achizitie platit de Argus 1.500.000 u.m.

Fondul comercial este amortizat prin metoda liniara pe parcursul duratei maxime permise de reglementarile Ordinului OMFP 1752/2005.Valoarea fondului comercial ce se va reflecta In situatiile financiare 3 ani mai tarziu va fi de:

A. 15.000 u.m.

B. 45.000 u.m.

C. 255.000 u.m.

D. 120.000 u.m.

8. Gospodina S.A. comercializeaza aparatura de bucatarie. Se furnizeaza urmatoarele informatii pentru exercitiul financiar cu Inchidere la 31 decembrie 2006.

Data Nr. de articole cumparate Pret pe articol Nr. de articole vandute

Ianuarie1.000

330 u.m.

-

Aprilie 1.000

350 u.m.

-

Mai

-

-

800

Octombrie2.000

400 u.m. 2.400

Toate articolele au fost vandute la un pret de 550 u.m. bucata.

Conform OMFP 1752/2005, la data de 31 decembrie 2006, valoarea totala a stocului in baza urmatoarelor metode de evaluare va fi:

LIFO FIFO C.M.P

A. 264.000 u.m. 320.000 u.m. 302.000 u.m.

B. 320.000 u.m. 264.000 u.m. 302.000 u.m.

C. 272.000 u.m. 320.000 u.m. 296.000 u.m.

D. 320.000 u.m. 272.000 u.m. 296.000 u.m.

9. OMFP nr. 1752/2005 prevede ca raportul anual al societatii comercialei sa fie disponibil la cerere. Indicati timpul maxim permis pe care ntreprinderea l are la dispozitie pentru a emite la cerere raportul anual:

A. 2 zile

B. 7 zile

C. 14 zile

D. o luna

10. n conformitate cu prevederile OMFP nr. 1752/2005, situatiile financiare ale unei societati comerciale trebuie semnate de catre:

1) Auditorul financiar

2) Contabilul sef responsabil cu ntocmirea situatiilor financiare

3) Consiliul de administratie al societatii comerciale

4) Presedintele consiliului de administratie al societatii comerciale

A. 1 si 2

B. 2 si 4

C. 1, 2 si 3

D. 1, 2 si 4.

11. O societate comerciala poate mprumuta bani pentru o perioada mai mare de un an mai multor societati si, prin urmare, beneficiaza de un activ pe termen lung. Astfel de mprumuturi pot fi creditele catre societatile din cadrul grupului si creditele catre societatile la care societatea comerciala detine interese de participare.

Conform OMFP nr. 1752/2005 acestea de mai sus sunt clasificate ca:

A. Imobilizari necorporale

B. Imobilizari corporale

C. Imobilizari financiare

D. Imobilizari n curs

12. Indicati care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta definitia capitalurilor proprii, n baza OMFP nr. 1752/2005:

A. Capitalul social al unei societati comerciale

B. Capitalul social si rezervele unei societati comerciale

C. Interesele de participare n activele unei societati comerciale

D. Interesul rezidual al actionarilor n activele unei societati comerciale dupa deducerea tuturor datoriilor sale

13. Societatea comerciala Flacara S.A. detine o fabrica. Aceasta a fost reevaluata n conformitate cu prevederile OMFP nr. 1752/2005, aparnd astfel un cstig din reevaluare de 175.000 u.m.

Indicati ce efect va avea acest lucru asupra rezervelor societatii S.C. Flacara S.A.:

A. O descrestere a rezervelor legale cu 175.000 u.m.

B. O descrestere a rezervei din reevaluare cu 175.000 u.m.

C. O crestere a rezervelor legale cu 175.000 u.m.

D. O crestere a rezervei din reevaluare cu 175.000 u.m.

14. Contabilul societatii Rominvest S.A. a ntocmit urmatoarea situatie privind investitia financiara detinuta n S.C Muresul S.A. (investitie detinuta pe termen lung).

u.m.

1. Sold la nceputul perioadei 750.

Achizitii

50.

Sold final

800.

2 .Provizion la nceputul perioadei 350.

Majorari ale provizionului n timpul anului 50.

Provizion final 400.

3 .Valoare contabila neta la nceputul si la ncheierea exercitiului 400.

4. Procent detinut n actiunile comune 5%.

Ce informatii trebuie prezentate n conturile societatii Rominvest S.A., n conformitate cu prevederile OMFP nr. 1752/2005?

A. (1) si (2)

B. (1), (2) si (3)

C. (2), (3) si (4)

D. (1), (2), (3) si (4)

15. S.C Ursul S.A. produce echipamente grele. Costul unui echipament pe care S.C Ursul S.A. l va nregistra n cadrul propriilor sale mijloace fixe este:

u.m.

Cost de achizitie a materiilor prime 100.000

Cheltuieli cu manopera directa 100.000

Consumabile 1.000

Comisionul pentru vnzare 1.000

Conform OMFP nr. 1752/2005, costul de productie al echipamentului este:

u.m.

A. 101.000

B. 200.000

C. 201.000

D. 202.000

16. Care din urmatoarele definitii referitoare la activele corporale este gresita:

a) Costul reprezinta suma platita in numerar sau echivalente de numerar, ori valoarea justa a altor contraprestatii efectuate pentru achizitionarea unui activ, la data achizitiei sau constructiei acestuia.

b) Valoarea amortizabila este costul activului sau alta valoare substituita costului in situatiile financiare, din care s-a scazut valoarea reziduala.

c) Valoarea contabila este valoarea la care un activ este recunoscut in bilant dupa scaderea amortizarii cumulate pana la acea data, precum si a pierderilor cumulate din depreciere.

d) Valoarea reziduala reprezinta valoarea neta pe care o intreprindere estimeaza ca o va obtine pentru un activ la sfarsitul duratei de viata utila a acestuia, dupa deducerea prealabila a costurilor de cesiune previzionate.

A. toate

B. niciuna

C. a

D. c,d

17. Ajustarea reprezinta:

A. Modificarea valorii contabile prin crestere sau micsorare rezultata prin evaluare

B. Orice modificare a valorii contabile prin crestere sau micsorare, alta decat cea rezultata din evaluare

C. Modificarea valorii stocurilor la schimbarea metodei de evidenta a acestora

D. Modificarea soldurilor in valuta prin schimbarea cursului valutar

18. In conditiile aplicarii Ordinului OMFP 1752/2005 profitul impozabil este:

A. profitul brut contabil determinat de contribuabil n Contul de profit si pierderi elaborat n conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara?

B. profitul brut contabil determinat n Contul de profit si pierderi elaborat n conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, corectat cu veniturile neimpozabile si cheltuielile nedeductibile?

C. diferenta dintre suma tuturor veniturilor obtinute de contribuabil si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, corectata cu veniturile neimpozabile si se adaug cheltuielile nedeductibile, determinate la cost istoric?

D. profitul brut contabil determinat de contribuabil conform prevederilor legislatiei n vigoare?

STANDARDUL INTERNAIONAL DE CONTABILITATE NR. 1 (IAS 1)

PREZENTAREA SITUAIILOR FINANCIAREOBIECTIVObiectivul acestui standard este de a prescrie baza pentru prezentarea situaiilor financiare generale, pentru a asigura comparabilitatea, att cu situaiile financiare ale ntreprinderii pentru perioadele precedente, ct i cu situaiile financiare ale altor ntreprinderi.

ARIA DE APLICABILITATEAcest Standard trebuie aplicat la prezentarea tuturor situaiilor financiare generale ntocmite i prezentate n conformitate cu Standardele Internaionale Financiare de Raportare (IFRS), cu excepia situaiilor financiare interimare condensate care sunt prezentate n conformitate cu IAS 34 Raportarea financiar interimar. Standardul se aplic n egal msur situaiilor financiare ale unei ntreprinderi individuale i situaiilor financiare consolidate pentru un grup de ntreprinderi.

Urmtoarele instituii vor aplica prevederile acestui standard, cu modificrile precizate n alte Standarde specifice:

ntreprinderile non-profit din sectorul privat, public sau guvernamentale;

bncile i societile de asigurri (IAS 30 Informaii prezentate n situaiile financiare ale bncilor i ale altor instituii financiare similare);

entitile care nu dein capital aa cum sunt ele definite n IAS 32 Financial Instruments: Disclosure and Presentation (de ex. fondurile de investiii).

SCOPUL SITUAIILOR FINANCIARESituaiile financiare sunt o reprezentare financiar structurat a poziiei i performantelor financia