subiecte varianta nr. 3_10072008

3
DIRECŢIA DE PROBAŢIUNE SUBIECTE PENTRU EXAMENUL DE DEFINITIVARE - sesiunea iulie 2008 - Varianta nr. 3 PROBA TEORETICĂ Subiectul 1 Enumeraţi categoriile de persoane care sunt supuse supravegherii în comunitate. Subiectul 2 Care sunt atribuţiile consilierului de probaţiune în cazul în care instanţa a dispus pentru persoana condamnată obligaţia de a nu se întâlni cu anumite persoane? Subiectul 3 Sesizarea instanţei în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere. Subiectul 4 Persoanele chemate la organul de urmărire penală în faza de urmărire penală a minorilor. PROBA PRACTICĂ Subiect: Studiu de caz 1

Upload: crissy21crissy21236

Post on 11-Nov-2015

224 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

ssubiecte var 3

TRANSCRIPT

DIRECIA DE PROBAIUNE

SUBIECTE PENTRU EXAMENUL DE DEFINITIVARE

- sesiunea iulie 2008 -

Varianta nr. 3

PROBA TEORETIC

Subiectul 1 Enumerai categoriile de persoane care sunt supuse supravegherii n comunitate.

Subiectul 2Care sunt atribuiile consilierului de probaiune n cazul n care instana a dispus pentru persoana condamnat obligaia de a nu se ntlni cu anumite persoane?

Subiectul 3Sesizarea instanei n cazul nerespectrii msurilor de supraveghere.

Subiectul 4Persoanele chemate la organul de urmrire penal n faza de urmrire penal a minorilor.

PROBA PRACTIC

Subiect:

Studiu de caz

Florin (in vrsta de 16 ani) provine dintr-o familie legal constituit dar care, n momentul de fa se afl n proces de divor.

Separarea prinilor dureaz de aproximativ trei ani. n familie au existat de nenumrate ori conflicte care se soldau, de regul, cu prsirea domiciliului de ctre mam. Att minorul, ct i mama sa, susin c tatl era violent.

Pn la momentul comiterii infraciunii, minorul a locuit la domiciliul tatlui. Motivul invocat n prezentarea acestei situaii, este faptul c mama minorului a locuit i locuiete cu chirie.

Anul trecut minorul s-a mutat cu mama sa dar s-a rentors la domiciliul tatlui. Argumentul este legat, aa cum relateaz att minorul ct i mama sa, de faptul c era departe de coal. Tatl susine c n perioada respectiv, minorul ar fi intrat ntr-un anturaj dubios i c mamei sale i-ar fi fost dificil s-l controleze.

Florin este singurul copil rezultat din relaia celor doi prini. Acetia au i ali copii din cstorii anterioare.

Tatl minorului cu o vrst de aproximativ 60 ani, este pensionat. Tatl minorului are probleme de sntate care s-au accentuat odat cu naintarea n vrst.

Locuina tatlui, compus din trei camere, este ngrijit i necesar utilat.

Mama minorului este angajat la o firm de confecii, avnd un salariu de 500 lei.

Minorul a urmat cursurile colii generale, repetnd doi ani consecutiv clasa a VII a. Ulterior a reluat cursurile, dar a acumulat un numr mare de absene, renunnd la cursuri. Minorul era recalcitrant att cu colegii ct i cu profesorii. Minorul a sustras de dou ori bunuri i bani de la colegi cnd acetia nu erau n sala de clas.

Dup cum susin profesorii singurul printe care se informa despre situaia minorului era mama sa, care ns, pierduse controlul asupra lui.

Florin se afiliase la un grup de persoane din aceeai coal, majoritatea repetnd anul colar. De regul acetia plecau de la ore i mergeau la un chioc de lng coal unde fumau i consumau buturi alcoolice.O alt categorie de persoane cu care minorul i petrecea majoritatea timpului era un grup de tineri cu orientri delincvente, unii dintre membrii si intrnd deseori n conflict cu poliia.

Punndu-l pe minor n situaia de a relata cum i petrecea timpul mpreun cu prietenii si a relatat c, de regul, consumau alcool n faa unui chioc i /sau mergeau la spart masini.

Motivaia participrii la acest gen de aciuni era legat de lipsa banilor dar i, aa cum relateaz minorul, era ncntat de idee : furam de plcere.

Se pare c minorul nu a avut o poziie privilegiat sau de lider n grupul respectiv. La toate infraciunile la care a participat minorul era complice stteam de ase.

Cu privire la aspecte predelincveniale din viaa minorului, o parte dintre ele au fost menionate pe parcursul referatului la care se adaug; participarea n grup la furt dintr-un magazin n perioada n care nu rspundea penal.

Participarea alturi de un alt grup n comiterea faptei pentru care acum este acuzat, a fost apreciat de ctre minor ca fiind din joac. Motivaia era n strns legtur cu procurarea unor bani pentru igri.

Cerine:1. Identificai factorii de risc i factorii protectivi pentru comportamentul viitor al minorului. 2. Identificai nevoile sau problemele cu care se confrunt persoana evaluat.3. ncercai s ntocmii un plan de intervenie alegnd una dintre nevoile identificate.

PAGE 1